En komplett guide av bäddsoffor

SENAST ÄNDRAD: april 4, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Under de senaste decennierna har bäddsoffor blivit allt mer populära i hushåll i både USA och Europa. Kort sagt är en bäddsoffa en multifunktionell säng, sov- och sittmöbel som kommer i flera olika storlekar. Tanken bakom bäddsoffor är att spara tid och utrymme genom eleganta, minimalistiskt designade möbler som enkelt kan integreras i hemmet, på kontoret eller var man än kan tänkas behöva dem.

I den här artikeln kommer vi att presentera bäddsoffor från olika perspektiv för att erbjuda en bättre förståelse för möbeltypen. Oberoende av om du ska köpa en till hemmet eller kontoret får du nedan vägledning om vad du bör tänka på innan ditt inköp.

Vad är en bäddsoffa?

En bäddsoffa är en mångsidig möbel med dubbla funktioner. Den kan användas som soffa under dagen, för att sedan omvandlas till en bekväm säng under natten. Detta gör den idealisk för lägenheter eller andra bostäder med begränsat utrymme. Bäddsoffor har en hopfällbar ram i metall eller trä, är bekväma och eleganta samt utrustade med soffkuddar för ytterligare komfort.

Den enkla designen gör att bäddsoffor snabbt kan justeras från soffa till säng, och tillbaka igen på nolltid. Bäddsoffor kommer dessutom med olika förvaringsalternativ, i form av lådor eller madrassrarmar som erbjuder både extra förvaring och elegans. Med sin praktiska design och användarvänliga funktion är bäddsoffor det perfekta valet för små utrymmen där det är ont om plats.

Olika typer av bäddsoffor

Det finns flera olika typer av bäddsoffor på marknaden – alla med sina egna unika funktioner och kvaliteter. Nedan följer några av de vanligaste typerna av bäddsoffor:

 • Utdragbar bäddsoffa: Denna typ av bäddsoffa är kanske den vanligaste, och kallas därför även ibland för en traditionell bäddsoffa. Den har en vikbar metallram inuti konstruktionen, vilket innebär att sängen kan dras ut direkt från basen när sittdynorna plockats bort. 

 

 • Futonsoffa: Denna bäddsoffa består av en trä- eller metallram med en tunn madrass som fälls ut platt för att skapa en säng. Madrassen kan vikas och förvaras upprätt för att fungera som en soffa under dagen, vilket gör dem idealiska för rum med begränsat utrymme.

 

 • Dagbäddar: Dagbäddar är ett mellanting mellan en soffa och en säng. De har vanligtvis ett ryggstöd och sidor som gör att de ser ut som en soffa, men de kan också fungera som en enkelsäng. 

 

 • Ställbara bäddsoffor: Ställbara bäddsoffor är utformade för att se ut och kännas som en vanlig soffa, men kan förvandlas till en säng när det behövs. De har en unik mekanism som gör att de kan omvandlas till en säng utan att man behöver ta bort kuddar eller dra ut en separat ram.

 

 • Sektionssoffor: Sektionssoffor är ett utmärkt alternativ för större vardagsrum. De består vanligtvis av två eller flera sektioner som kan arrangeras i en mängd olika konfigurationer, inklusive L- eller U-formade positioner.

Är det lämpligt att alltid sova på en bäddsoffa?

Bäddsoffor är kanske inte det bästa alternativet för daglig användning eller som en permanent säng. Komfortnivån och stödet i en bäddsoffa är nämligen inte lika bra som i en traditionell madrass, vilket kan leda till besvär och ryggsmärtor över tid. De material som används i bäddsoffamadrasser tenderar nämligen att vara tunnare och mindre hållbara än de som används i vanliga madrasser. Detta kan leda till att madrassen sjunker ihop och slits ut snabbare.

Om du behöver använda en bäddsoffa varje natt är det viktigt att välja en högkvalitativ modell med en bekväm och stödjande madrass. Du bör också överväga att investera i en bäddmadrass för att ge sängen extra dämpning och stöd. För långvarig användning rekommenderas dock i första hand en traditionell madrass som är utformad för daglig användning.

Hur gör man en bäddsoffa mer bekväm?

Om du har en bäddsoffa och vill göra den mer bekväm finns det flera sätt att göra det på. Till att börja med bör du se till att bäddsoffan har tillräckligt med stoppning i dynorna; om så inte är fallet finns det ersättningsdynor att köpa i alla möjliga storlekar och tjocklekar beroende på hur mycket extra stoppning du önskar och vilken bäddsoffa du har.

För en ännu bekvämare bäddsoffa rekommenderas det att byta ut vanliga kuddar mot sådana med fast skum eller minnesskum då dessa erbjuder mer stöd för nacke och ryggrad. Du kan också lägga till en bäddmadrass eller toppmadrass av minnesskum, för att säkerställa både komfort och stöd. Med bara några enstaka justeringar kan du alltså få en bäddsoffa som ser bra ut och är riktigt bekväm att sova i.

Hur öppnar man en bäddsoffa på ett säkert sätt?

Processen för att öppna en bäddsoffa kan variera beroende på vilken typ och modell av bäddsoffa du har. Nedan följer en övergripande beskrivning av hur du öppnar en bäddsoffa:

 • Plocka bort eventuella kuddar från soffan.

 

 • Leta efter en spärr eller ett handtag på framsidan av bäddsoffan eller under sittdynorna. Denna spärr används vanligtvis för att frigöra låsmekanismen som håller sängen på plats.

 

 • När du har hittat spärren drar du i den eller lyfter den för att lossa låsmekanismen.

 

 • Dra försiktigt ut sängen från sofframen. Se till att hålla i madrassen och ramen för att förhindra att de glider isär.

 

 • Fäll ut sängramen och justera benen om det behövs.

 

 • Bädda sängen med sängkläder och kuddar för att göra den bekvämare att sova i.

 

 • När du är redo att stänga bäddsoffan tar du bort eventuella sängkläder och lyfter tillbaka ramen till sitt ursprungliga läge. Skjut tillbaka sängen och ramen i soffan och se till att låsmekanismen går i lås.

 

 • Sätt tillbaka eventuella kuddar eller dynor som du tidigare plockat bort.

 

För att undvika misstag bör du följa tillverkarens instruktioner för att bädda och stänga din specifika bäddsoffa. Processen kan nämligen variera avsevärt beroende på design och tillverkare.

Vad är skillnaden mellan en sovsoffa och en bäddsoffa?

Traditionellt sett är en bäddsoffa en möbel med en utfällbar metallram inuti, försedd med en separat madrass som kan dras ut för att skapa en säng. En sovsoffa är däremot en möbel som har en dold, inbyggd madrass som kan fällas ut för att skapa en säng. Madrassen är ofta bekvämare och erbjuder bättre stöd i en sovsoffa än i en traditionell bäddsoffa.

När det gäller design tenderar sovsoffor att ha en mer strömlinjeformad och modern design, medan bäddsoffor är mer traditionella. Detta kan dock variera beroende på den specifika modellen och tillverkaren.

Vilken storlek på lakan passar till en bäddsoffa?

Vilken storlek på lakan som passar i en bäddsoffa beror på möbelns storlek. Bäddsoffor kommer nämligen i olika storlekar, inklusive tvilling, dubbel, Queen och King. De typiska storlekarna på lakan som passar i princip varje storlek på en bäddsoffa är vanligtvis från 99 upp till 203 centimeter.

Det är viktigt att mäta din bäddsoffa innan du köper lakan för att säkerställa att du väljer rätt storlek. Vissa bäddmadrasser kan dessutom vara tjockare eller tunnare än standardmadrasser, vilket innebär att du bör kontrollera djupet på din madrass och välja lakan som passar även denna dimension. Ett lakan ska sitta tätt på madrassen, men inte allt för stramt.

Kan en bäddsoffa skada din rygg?

Att sova på en bäddsoffa varje natt eller under längre perioder kan skada ryggen och leda till besvär och smärta. Detta beror på att bäddmadrasser generellt sett är tunnare och mindre stödjande än vanliga madrasser, vilket kan orsaka tryckpunkter på kroppen och leda till felaktig placering av ryggraden.

Bäddsoffans metallramar och stänger kan också skapa tryckpunkter på kroppen, vilket även detta kan leda till besvär och smärta.

Om du planerar att använda en bäddsoffa för regelbunden sömn eller under längre perioder är det viktigt att välja en madrass av hög kvalitet som ger bra stöd och fördelar din kroppsvikt jämnt. Vissa bäddsoffor erbjuder alternativ med minnesskum eller luftmadrasser som kan vara bekvämare än traditionella bäddsoffamadrasser.

FAQ

Hur ofta ska man rengöra en bäddsoffa?
Hur ofta du bör rengöra din bäddsoffa beror på hur ofta den används, hur mycket smuts och spill den utsätts för samt om någon i hushållet är allergisk. Som en allmän riktlinje är det rekommenderat att rengöra din bäddsoffa minst en gång i halvåret.
Hur vet man att det är dags att byta bäddsoffa?
Synligt slitage, säckiga och sjunkande kuddar, obekväma sittytor och föråldrad design är tecken på att du bör byta ut din soffa för att få en säker och bekväm användning av den.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta