Dyson Fläkt (Bäst i test) – Här är experternas favoriter (Topplista)

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Bäst i Test Guide: Den här artikeln handlar om granskningar av olika fläktar från märket Dyson. Dessa fläktar kan användas för att få ett välventilerat hem. 

Vi har tagit reda på vilka fläktar från Dyson som har testats av olika expertkällor. I genomgången för varje produkt berättar vi vad modellerna klarar av och vad experterna tycker är bra och dåligt med fläktarna. Här får du alltså direkt veta vad experterna skriver om de olika fläktmodellerna.

För att kunna presentera marknadens bästa Dyson-fläktar för konsumenterna har vi undersökt officiella experttest från testsajterna Trustedreviews.com, Toptenreviews.com, Expertreviews.co.uk och Which.co.uk, tidningarna Guardian.com och Telegraph.co.uk, tekniksajterna Techradar.com och Bustedwallet.com samt datormagasinet Pcmag.com.

Om du vill läsa mer om testen och källorna finns det en lista över alla undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln om Dyson-fläktar innehåller:

🔸 Överblick över de bästa fläktarna från Dyson 
🔸 Information om Dyson 
🔸 Fakta om olika ventilationssystem 
🔸 Tips på vad du bör tänka på innan du skaffar ett ventilationssystem 
🔸 Information om varför det är bra att ha ett ventilationssystem 
🔸 Goda råd för ett hälsosamt inomhusklimat 
🔸 Regler om ventilation på arbetsplatser 
🔸 Genomgång av alla test som vi har undersökt samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Dyson AM07

✅ 8,33 av 10 stjärnor hos den amerikanska testsajten Toptenreviews.com 
✅ 9,3 av 10 stjärnor hos den amerikanska gadgetsajten Bustedwallet.com 
✅ 4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com

Dyson AM07

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

 

Fläktmodellen Dyson AM07 har granskats och recenserats av tre olika expertkällor, nämligen testsajten Toptenreviews.com, gadgetsajten Bustedwallet.com och tekniksajten Techradar.com. Dyson AM07 går hem hos alla tre expertkällor och får därför fina betyg och rekommendationer.

Air Multiplier-teknik 

Dyson AM07 är en av många modeller i Dysons fläktserie, och det här är en av de enklare varianterna som framförallt fokuserar på ventilation. Fläkten har en hög och smal utformning och designen är så slank att man knappt märker av modellen.

Dyson AM07 är byggd med Dysons patenterade Air Multiplier-teknik som skapar ett kraftfullt och sammanhängande luftflöde. Modellen har därför inte några fläktblad som snurrar snabbt och skulle kunna orsaka skador på både barn och djur.

Dyson AM07 är därmed både säker och kraftfull, och fläkten är dessutom utformad för att vara enkel att rengöra. Designen hos Dyson AM07 gör även att den är 60 % tystare än tidigare modeller.

Smart timer 

Dyson AM07 har ett antal bra funktioner och är därför lite smartare än andra fläktar. Modellen har till exempel en timer som kan programmeras till att stänga av efter intervaller på mellan 15 minuter och 9 timmar. Det ingår även en fjärrkontroll med tio olika inställningar, och när man inte använder fjärrkontrollen kan den enkelt sättas fast på fläkten med hjälp av magneter. Dyson AM07 är dessutom energisnål och förbrukar 10 % mindre energi än tidigare modeller från Dyson.

Effektiv men dyr

Dyson AM07 blir väldigt omtyckt av flera olika expertkällor som har provat modellen. Detta beror enligt experterna på att det här är en otroligt effektiv fläkt som helt enkelt gör vad den lovar utan några problem.

Den ventilerar rummet effektivt och är enligt experterna betydligt bättre än många andra modeller på marknaden. En annan fördel med Dyson AM07 är att modellen är enkel att montera, och den inkluderade fjärrkontrollen är också en smart detalj.

Experterna hittar dock även ett par nackdelar med Dyson AM07 och anmärker framförallt på att priset är ganska högt. De påpekar även att fläkten har en tendens att samla på sig damm och att den inte har särskilt många funktioner.

Experterna nämner slutligen att fläkten fungerar bäst när den står på golvet, och den här modellen är därför inte optimal om man vill ha en fläkt att ställa på skrivbordet.

Dyson AM07 – basfakta 
🔴 Höjd: 100,6 cm
🔴 Bredd: 19,1 cm
🔴 Djup: 11,2 cm
🔴 Vikt: 4,1 kg
🔴 Funktioner: Timer
🔴 Fjärrkontroll: Ja
🔴 Inställningar: 10
🔴 Temperaturkontroll: Nej

Fördelar med Dyson AM07:
Hög och smal design
 Utrustad med den speciella Air Multiplier-tekniken
 Säker modell
 Fläkt med timer
 Energieffektiv modell


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Dyson AM09

✅ 4 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com 
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com 
✅ 4 av 5 stjärnor hos den brittiska tidningen Guardian.com 
✅ 4 av 5 stjärnor hos den brittiska tidningen Telegraph.co.uk 
✅ Bra betyg hos det stora brittiska testmagasinet Which.co.uk

Dyson AM09

Fläktmodellen Dyson AM09 har testats av så många som fem olika källor, nämligen testsajterna Trustedreviews.com och Which.co.uk, tidningarna Guardian.com och Telegraph.co.uk samt tekniksajten Techradar.com.

Experterna har granskat modellens design, pris och funktioner samt undersökt hur bra fläkten ventilerar rummet. I slutändan verkar alla experter tycka att Dyson AM09 är en riktigt bra fläkt som har många fördelar.

Fin fläkt med flera funktioner

Dyson AM09 tillhör Dysons fläktserie AM, som består av enkla fläktar med en snygg design. Dyson AM09 är en av de mer avancerade modellerna i serien, och den är även mindre och har en lite mer kompakt och avlång design än andra AM-modeller. Eftersom att Dyson AM09 är mer avancerad än basmodellerna kan den här fläkten även användas för uppvärmning. Modellen kan alltså reglera temperaturen mer än de enklare fläktarna.

Patenterad teknik

Dyson AM09 arbetar med Dysons patenterade Air Multiplier -teknik, vilket säkerställer att fläkten skapar ett konstant och kraftfullt luftflöde genom rummet. Modellen är gjord för att användas året om och snabbt kunna justera både luftflöde och temperatur efter användarens önskemål. Eftersom att fläkten både kan kyla och värma kan den nämligen användas på både sommaren och vintern.

Dyson AM09 är försedd med en smart termostat som övervakar hur varmt rummet är och upprätthåller den valda temperaturen, vilket dessutom innebär att fläkten drar mindre energi. Eftersom att Dyson AM09 är utformad för att vara tystgående har modellen även en Quiet Mark-stämpel, och fläkten har dessutom en timer.

Smart kombimodell 

Alla fem expertpaneler som har provat Dyson AM09 är förtjusta i modellen och ger den mycket beröm. Experterna tycker till exempel att den här fläkten utför sin uppgift otroligt väl, och de säger även att Dyson AM09 är en smart kombimodell som både kan värma upp och kyla ner rummet.

Den slanka och stilrena designen får också beröm, och experterna framhäver att modellen både värmer upp och kyler ner rummet riktigt snabbt. De påpekar även att det här är en säker fläkt som inte går att skada sig på, vilket är särskilt smart om man har barn eller husdjur hemma.

Enligt experterna finns det även ett par nackdelar med Dyson AM09. De lägger mest vikt vid att fläkten är lite väl dyr, men de kritiserar även ljudnivån på de högsta inställningarna.

Dyson AM09 – basfakta 
🔴 Höjd: 59,4 cm
🔴 Bredd: 20,3 cm
🔴 Djup: 15,2 cm
🔴 Vikt: 3,8 kg
🔴 Funktioner: Timer och värme
🔴 Fjärrkontroll: Ja
🔴 Inställningar: 10
🔴 Temperaturkontroll: Ja

Fördelar med Dyson AM09: 
En av de mer avancerade modellerna i Dysons AM-serie
 Kan både fläkta och värma
 Air Multiplier-teknik
 Intelligent termostat
 Quiet Mark-stämpel

Läs även: Värmefläkt (Bäst i test)


Dyson AM06

✅ 4 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com 
✅ 3 av 5 stjärnor hos den brittiska tidningen Guardian.com 
✅ 3 av 5 stjärnor hos testsajten Expertreviews.co.uk 
✅ 4 av 5 stjärnor hos den brittiska tidningen Telegraph.co.uk 
✅ 4 av 5 stjärnor hos det brittiska datormagasinet Pcmag.com

Dyson AM06

Fläktmodellen Dyson AM06 har testats av fem olika expertkällor, nämligen testsajterna Trustedreviews.com och Expertreviews.co.uk, de brittiska tidningarna Guardian.com och Telegraph.co.uk samt den brittiska versionen av datormagasinet Pcmag: uk.pcmag.com. Modellen granskades utifrån olika testpunkter, till exempel ventilation, design, pris och funktioner, och fläkten får fina betyg av samtliga expertgrupper.

Bordsfläkt

Dyson AM06 är en av de enklare modellerna i Dysons fläktserie AM, och eftersom att den här modellen är lite mindre kan den med fördel ställas på ett bord. De flesta modellerna i AM-serien är höga och avlånga, men Dyson AM06 har istället en rund form.

Den här modellen är dock utrustad med samma teknik som de mer avancerade modellerna. Dyson AM06 har därför också Dysons patenterade Air Multiplier-teknik som garanterar ett kraftigt och konstant luftflöde.

Eftersom att Dyson AM06 inte har några rörliga fläktblad är det här en säker fläkt som man inte kan skada sig på.

Timer och flera inställningar

Dyson AM06 är designad för att vara tystgående och är faktiskt 75 % tystare än tidigare modeller. Fläkten är även kraftfull, och man kan själv bestämma hur kraftigt fläkten ska blåsa utifrån tio olika inställningar.

Dyson AM06 har dessutom en timerfunktion som gör det möjligt att programmera fläkten till att vara igång när det passar bäst. Här kan man välja mellan intervaller på 15 minuter till 9 timmar, och det ingår även en fjärrkontroll till modellen. Dyson AM06 förbrukar dessutom 30 % mindre energi än tidigare modeller.

Tyst och välfungerande modell

Dyson AM06 blir väldigt omtyckt av de fem expertpanelerna och får fina betyg. Tre av fem expertkällor ger till och med modellen ett betyg på 4 av 5 stjärnor. Dessa höga betyg motiveras med att Dyson AM06 tillhör en ny generation av fläktar som presterar otroligt bra.

Den här modellen ser till att hålla ett bra luftflöde i hemmet, och den sköter detta utan att göra särskilt mycket väsen av sig. Detta gäller även om natten. Den här fläkten för nämligen inte något oväsen och kommer därför inte att leda till några sömnlösa nätter.

Modellen får beröm för sin design, som enligt experterna är otroligt läcker och stilfull. De hyllar även den låga energiförbrukningen och säger att den här modellen är ett bra alternativ till luftkonditionering.

Precis som med andra Dyson-produkter är det framförallt priset som drar ner betyget, för även om det här är en relativt enkel fläktmodell från Dyson är den inte särskilt billig.

Dyson AM06 – basfakta 
🔴 Höjd: 50,0 cm
🔴 Bredd: 30,5 cm
🔴 Djup: 14,7 cm
🔴 Vikt: 1,8 kg
🔴 Funktioner: Timer
🔴 Fjärrkontroll: Ja
🔴 Inställningar: 10
🔴 Temperaturkontroll: Nej

Fördelar med Dyson AM06: 
Enkel, rund fläkt som kan stå på bordet
Utrustad med Dysons patenterade Air Multiplier- teknik
Säker modell med timer och tio inställningar
75 % tystare än tidigare modeller
30 % lägre energiförbrukning än tidigare modeller


Förord

I följande avsnitt kommer vi först att berätta lite mer om företaget Dyson eftersom att den här artikeln handlar om fläktar från just Dyson. Fläktarna i den här artikeln är små fläktar, men längre ner i artikeln går vi igenom ventilation och lufttillförsel i hemmet och på arbetsplatsen i en något större skala.


Om Dyson

dyson logo
Dyson är ett brittiskt teknikföretag som grundades 1991 av James Dyson. Dyson tillverkar huvudsakligen hushållsprodukter som dammsugare, handtorkar, fläktar, värmeelement och hårtorkar. Idag är Dyson kända i större delen av världen och har totalt över 8 500 anställda.

Tidigt startskott för Dyson

Grunden för Dyson lades redan 1974 när James Dyson blev missnöjd med en dammsugare som han hade köpt. Dammsugaren täpptes snabbt igen och tappade sugeffekt över tid. James Dyson satte därför igång med att uppfinna en dammsugare som inte hade dessa problem. Han jobbade i många år för att förbättra dammsugaren, och under 80-talet provade James Dyson en cyklonbaserad teknik för dammsugare.

Framgång i Japan

James Dyson hade problem med att få ut sin nya teknik på marknaden. År 1985 blev dock ett japanskt företag intresserat av designen och tekniken hos dammsugaren, och 1986 tillverkades och såldes den första Dyson-dammsugaren. Den här modellen kallades för G-Force, ett namn som än idag används för Dysons dammsugare.

Påslösa dammsugare

G-Force fick en enorm framgång i Japan, och med inkomsten från detta kunde James Dyson starta företaget Dyson i Storbritannien. Han fokuserade nu både på den revolutionerande cyklontekniken och på att dammsugarna skulle tillverkas med en dammbehållare istället för en påse.

James Dyson hade nämligen kommit fram till att fulla dammsugarpåsar var en av de främsta anledningarna till att dammsugaren tappar effektivitet. Detta problem får man däremot inte med en dammbehållare. Från och med 2009 bredde Dyson ut sig lite mer, och förutom dammsugare började företaget nu att tillverka bland annat handtorkar och fläktar.


Olika ventilationssystem

ventilationssystem

Boverket.se förklarar att det är viktigt för hälsan att vi har frisk luft inomhus, och för att luften ska hållas frisk måste den bytas ut hela tiden. Ett bra ventilationssystem är väsentligt för att fukt, föroreningar och hälsofarliga ämnen från till exempel byggmaterial och mögel ska föras ut ur bostaden istället för att byggas upp inomhus och skapa ett dåligt inomhusklimat.

I bostäder brukar man ha tilluftsventiler i sovrum och vardagsrum medan frånluftsventilerna sitter i badrum, kök och andra utrymmen där det förekommer matos och fuktig luft. Man kan dock använda sig av olika ventilationssystem för att få in frisk luft och skapa ett bra inomhusklimat. Här nedanför går vi igenom tre olika typer av system baserat på information från Boverket.se.

Självdragsventilation

Självdragsventilation är vanligast i äldre hus och innebär att det skapas ett luftflöde av värmen inomhus och vind utifrån. Här används i regel inte någon fläkt, men man kan installera en elektrisk eller vinddriven fläkt i frånluftskanalen för att få en så kallad förstärkt självdragsventilation.

Mekanisk frånluftsventilation

Mekanisk frånluftsventilation leder ut luften ur bostaden med en fläkt medan ny luft kommer in genom ventiler i väggar, bakom element eller i fönsterkarmar. Man kan även använda en frånluftsvärmepump för att återvinna lite av värmen som försvinner genom ventilationen. Detta system kallas även för ett F-system.

Mekanisk till- och frånluftsventilation

Den tredje typen av ventilationssystem är en mekanisk till- och frånluftsventilation. Detta system har en slags fläkt som drar in fräsch luft i bostaden och en annan typ av fläkt som leder ut den gamla luften. Detta system benämns som ett FT-system.

Kontrollera ventilationen

Om du äger hus måste du även kontrollera att ventilationen fungerar. Du ska då säkerställa att luften kommer in och leds ut som den ska, men även se till att innerdörrarna inte blockerar luftflödet.

ventilationen För att ta reda på om det kommer in tillräckligt mycket fräsch luft ska du börja med att kontrollera att det finns ventiler i sovrum och vardagsrum. Se även till att de är hela, rena och fria från smuts så att luften kommer igenom. Rengör och laga eller byt ut ventiler om det behövs.

Med frånluftsventilerna är det också bra att kontrollera att det faktiskt finns ventiler där de borde vara, alltså i kök, badrum och andra våtutrymmen. Kontrollera sedan att luften sugs ut ur huset genom att hålla en pappersstrimla vid ventilöppningen. Om luften istället blåser in i huset kan du komplettera ventilen med ett backspjäll. Även här är det bra att rengöra och laga eller byta ut ventiler där det behövs.

Kontrollera slutligen att luften kan ta sig förbi innerdörrarna när de är stängda. Om de är för täta kan du installera en överluftsventil eller göra en luftspringa antingen över eller under dörren.

Om du vill veta mer om hur du kontrollerar ventilationen i ditt hus kan du besöka Boverkets hemsida.


Vad ska man tänka på när man köper ett ventilationssystem?

För att få en så bra ventilation som möjligt finns det enligt danska Sparenergi.dk ett par saker som man bör ha koll på, både innan och efter inköpet av ett ventilationssystem. Här har vi sammanställt de viktigaste punkterna:

energimärkningenTitta på energimärkningen: Ett ventilationssystem är inte gratis att använda utan behöver energi för att fungera. Alla ventilationssystem är energimärka, och det är alltid bra att ta en titt på märkningen innan du köper något. Energiskalan för ventilationssystem går från G till A, där A är bäst, och du bör välja en så hög klass som möjligt. På energimärkningen kan du även se vad systemet har för ljudnivå.

Ett välisolerat hus: För att ditt nya ventilationssystem ska fungera effektivt måste du börja med att se över ditt hus. Luftutbytet ska bara ske via det nya systemet, och det är därför viktigt att huset är tätt och välisolerat.

Nytt eller gammalt hus: Enligt Sparenergi.dk är ett ventilationssystem inte lika nödvändigt i alla bostäder. Experterna berättar att äldre hus ofta har ett naturligt luftflöde som gör att man inte får några problem med fukt. I dessa kan den naturliga ventilationen vara tillräcklig, men tänk då på att vädra ofta. Nya och nyrenoverade hus kan däremot vara så täta och isolerade att luften inte flödar tillräckligt av sig själv, och här är det därför bra att ha ett ventilationssystem.

Välj rätt systemVälj rätt system: Det finns olika typer av ventilationssystem, och experterna rekommenderar olika system beroende på hur dyr uppvärmning du har i huset från början. Välj ett system med värmeåtervinning om du bor i ett hus med billig uppvärmning som fjärrvärme eller markvärme. Om du däremot har en dyrare uppvärmning, till exempel direktverkande el eller oljepanna, är det bra att välja en frånluftsvärmepump.

Tillgång till alla rum: Luften måste kunna cirkulera genom alla rum i huset, och det är extra viktigt att ventilationen fungerar bra i fuktigare utrymmen som kök och badrum. Se därför till att dörren till dessa rum hålls öppen eller att det finns utrymme under dörren där luften kan ta sig igenom.

Synlig display: Ventilationssystemet har en display, och denna bör alltid vara lättillgänglig. Om man lätt kan se displayen blir det dessutom lättare att komma ihåg att justera ventilationen när det behövs, till exempel när man inte är hemma, under natten eller när man får gäster.

Professionell installation: För att försäkra dig om att ventilationssystemet installeras ordentligt bör du alltid ta hjälp av en utbildad montör när du ska sätta upp ett nytt system.


Varför ska man ha ett ventilationssystem?

ventilationssystem Enligt Sparenergi.dk är det alltså bra att ha ett ventilationssystem i nya och renoverade hus som är täta och välisolerade. Det finns många fördelar med ett ventilationssystem om man bor i ett tätt hus, och här går vi igenom de viktigaste:

Ett bra inomhusklimat: Det kan vara svårt att avgöra om bostaden är för fuktig eller inte. Ett ventilationssystem sänker dock fuktnivån och motverkar till exempel mögelangrepp, men det minskar även förekomsten av allergener och pollen som kommer från kläder, möbler, rengöringsmedel eller utifrån. Ventilationssystemet byter alltså ut den skitiga luften till frisk luft som är bättre för hälsan. Dålig luft kan med tiden leda till problem som huvudvärk, irritabilitet och sämre allmäntillstånd, och i värsta fall kan man även utveckla allergier.

Återvinner värmen: I ett ventilationssystem kan värmen återvinnas, vilket minskar energiförbrukningen. De mest effektiva ventilationssystemen återvinner upp till 80-85 % av värmen.

Frisk luft utan drag: Öppna dörrar och fönster kan leda till drag som gör att man blir sjuk. Ett ventilationssystem skickar däremot ut den friska luften i hela bostaden utan att det skapas några skadliga luftdrag.

Tystgående: Bra ventilationssystem är så tysta att man inte ens märker av dem. Om systemet placeras på vinden kommer du dessutom inte att kunna se det heller.


Sju tips för ett bra inomhusklimat

7 tips

Sparenergi.dk förklarar att ett bra inomhusklimat är viktigt oavsett om man har självdragsventilation eller mekanisk ventilation. Här nedanför går vi igenom experternas bästa tips:

Vädra dagligen: Vädra varje dag hela året, gärna flera gånger om dagen och ungefär 15 minuter per gång. När du vädrar förhindrar du uppkomsten av fukt och mögel samtidigt som dammkvalster och eventuellt skadliga ämnen i luften försvinner ut. Det är extra viktigt att vädra när du lagar mat och efter duschen eller badet.

Städa varje vecka: Dammsug, dammtorka och vaska golven en gång i veckan. Det är viktigt att få bort dammet eftersom att vissa skadliga ämnen sätter sig i det.

Möblera rätt: Ställ inte möblerna mot kalla ytterväggar. Detta kan nämligen skapa kondens som sedan kan leda till mögelangrepp.

Skippa parfymen: Eftersom att parfym kan orsaka allergier är det bäst att välja parfymfria produkter i hushållet. Köp till exempel Svanenmärkta produkter eller produkter med EU-blomman. Detta är en garanti för att produkterna är miljövänliga, vilket även minskar mängden kemikalier i hemmet.

Torka inte tvätt inomhus: När man torkar tvätten inomhus avger den mycket fukt. Torka därför tvätten utomhus istället. Om du inte har möjlighet att torka tvätt utomhus kan du använda en torktumlare.

Undvik spray: Det finns många sprayprodukter på marknaden, till exempel deodorant och hårprodukter. Dessa sprider ut innehållet i hela huset, och det är därför bäst att undvika dem i största möjliga mån. Om du ändå vill använda dem bör du se till att ha ett fönster öppet när du sprayar så att innehållet far ut ur huset på en gång.

Vädra när du har köpt något nytt: När du kommer hem med någon ny leksak eller något annat ligger sakerna ofta i en förpackning. Dessa förpackningar kan innehålla skadliga ämnen som sprids ut i hemmet när du öppnar dem. Se därför till att vädra när du öppnar nya produkter.


Ventilation på arbetsplatsen

Ventilation på arbetsplatsenArbetsmiljöverket förklarar att det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för att ventilationen på arbetsplatsen följer de föreskrifter som finns, men de skriver även att ett visst ansvar finns hos till exempel hyresvärdar och de som bygger lokalerna. Dessa föreskrifter säger bland annat att ventilationen ska vara effektiv, att tilluften ska vara fri från föroreningar och att det inte ska uppstå drag av ventilationen.

Det ska alltid finnas allmänventilation som täcker hela arbetsplatsen, och beroende på vad det är för typ av arbetsplats kan det även krävas en så kallad processventilation som tar bort föroreningar redan vid källan. Här nedanför berättar vi mer om dessa olika ventilationssystem.

Allmänventilation

På arbetsplatser där luftföroreningar avges utspritt över hela lokalen, till exempel i skolor och på kontor, behövs enbart allmänventilation med från- och tilluftsventiler placerade på bra ställen. Om luften utomhus är förorenad måste den dessutom komma in via ett filter som renar luften. Ventilationen ska inte göra att det blir dragigt inomhus, och tilluften kan även behöva förvärmas. Det finns inget krav på att ha en fläktstyrd ventilation i lokalen, men för att kunna förvärma och undvika drag är det ofta nödvändigt.

Processventilation

Processventilationen använder sig av frånluft för att fånga upp föroreningar och farliga ämnen direkt vid källan, och den här typen av ventilation förhindrar därmed att luftföroreningar sprids ut i resten av lokalen. Det måste dock fortfarande finnas allmänventilation på arbetsplatsen.

En processventilation ska vara anpassad till luftföroreningen den ska fånga upp, och utformningen ska bland annat ta hänsyn till mängden luftföroreningar, hur föroreningen sprids och hur farlig den är. Ventilationen måste även ha en tillräcklig lufthastighet, och man måste nästan alltid ha fläktstyrd frånluft för att systemet ska fungera.

Ventilationen kan vara utformad på olika sätt och kan till exempel bestå av ett dragskåp, ett punktutsug eller en spisfläkt. Luften som sugs upp av ventilationen bör ledas ut ur byggnaden, men om den kan renas på ett tillförlitligt sätt kan den även ledas tillbaka in i lokalen.

Om processventilationen är nödvändig för att det inte ska spridas skadliga halter av föroreningar måste ventilationen även ha ett kontrollsystem som varnar vid eventuella fel.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka fläktar från Dyson har fått bäst omdömen i tester?

Dyson AM09

🤓 Hur har man testat Dyson-fläktarna?

Dyson-fläktarna har bedömts baserat på hur effektiva de är och vilket lufttryck de skapar på olika avstånd. Man har även tittat på hur användarvänliga fläktarna är.

🤔 Hur fungerar fläktarna från Dyson?

Dyson-fläktarna skapar effektivt ett ventilerat inomhusklimat i utrymmet där man ställer fläkten. Eftersom att man kan ställa in temperaturen på fläktarna kan de dessutom användas både för att värma upp och kyla ner omgivningen.


Källor och länkar som vi har använt till den här artikeln om Dyson-fläktar

Bustedwallet.com 🇺🇸
Bustedwallet.com är en amerikansk gadgetsajt som skriver om nya trender, ny teknik och de senaste elektroniska produkterna. De utför även olika produkttester och har till exempel provat fläkten Dyson AM07. Om du vill läsa mer hittar du hela undersökningen på deras hemsida.


Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som huvudsakligen granskar elektroniska produkter som vanliga konsumenter använder i hemmet. De fokuserar framför allt på TV, dator och mobiltelefoner, men de testar även köksprodukter. Här har Expertreviews.co.uk provat modellen Dyson AM06. Du kan läsa mer om undersökningen här.


Guardian.com 🇬🇧 
The Guardian är en av Storbritanniens stora traditionella tidningar. Den grundades 1821 och publiceras fortfarande dagligen, med undantag för söndagar. Tidningen behandlar allt inom nyheter, både in- och utrikes, business, sport och kultur. Tidningen fokuserar även på läsaren som konsument och ser därför till att hålla läsarna uppdaterade när det gäller nya konsumentprodukter för vardagen. Här har tidningen provat två olika fläktar:

Klicka här för att läsa mer om testet av Dyson AM09.

Klicka här för att läsa mer om testet av Dyson AM06.


Pcmag.com 🇬🇧 
Pcmag.com är ett datormagasin som skriver om allt som händer i datorvärlden. Detta inkluderar både nyheter, konsoler och spel, men de gör även guider och olika produkttester. Här har den brittiska versionen, uk.pcmag.com, provat fläktmodellen Dyson AM06. Du hittar hela testet på deras hemsida om du vill läsa mer.


Techradar.com 🇺🇸 
Techradar.com är en internationell tekniksajt som skriver om utvecklingen inom teknikbranschen. Hos Techradar.com hittar man både nyheter, trender, guider och test av olika elektronikprodukter. Här har Techradar.com provat olika fläktar:

Klicka här för att läsa mer om granskningen av Dyson AM07.

Klicka här för att läsa mer om granskningen av Dyson AM09.


Telegraph.co.uk 🇬🇧 
The Telegraph är en av Storbritanniens traditionella tidningar. Den publicerades första gången 1855 och ges fortfarande ut dagligen, men idag har tidningen dessutom en stor hemsida. Tidningen skriver framförallt om in- och utrikesnyheter, men även om sport, underhållning, kultur och livsstil. Här har tidningen provat två olika fläktar:

Här kan du läsa mer om granskningen av Dyson AM09.

Här kan du läsa mer om granskningen av Dyson AM06.


Toptenreviews.com 🇺🇸 
Toptenreviews.com agerar som en hjälpande hand och hjälper konsumenterna att välja olika elektronikprodukter för vardagen. Sajten forskar, undersöker och testar därför ett stort antal konsumentprodukter i sitt eget laboratorium, och därefter skriver de en bedömning av varje enskild produkt. Här har experterna provat fläkten Dyson AM07. Om du vill veta mer hittar du hela testet här.


Trustedreviews.com 🇺🇸 
Trustedreviews.com är en internationell testsajt som genomför en mängd olika expertundersökningar och -tester av de senaste elektroniska konsumentprodukterna. Trustedreviews.com arbetar för att förse sina besökare med den bästa och mest aktuella informationen om olika produkter, samt se till att de är välinformerade innan de investerar i en produkt. Här har Trustedreviews.com provat olika fläktar.

Här kan du läsa mer om testet av Dyson AM09.

Här kan du läsa mer om testet av Dyson AM06.


Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin. De strävar efter att vara konsumenternas förlängda arm i vardagen och hjälper dem därför att få reda på den bästa möjliga informationen före de köper en produkt. Which.co.uk testar löpande ett stort urval av konsumentprodukter, och här handlar det om fläkten Dyson AM09.

Klicka här om du vill läsa mer om undersökningen. Observera dock att du måste ha ett betalt medlemskap för att komma åt de fullständiga testresultaten.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta