Cykelguide: Allt du behöver veta om cyklar

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Det kan vara svårt att ta sig runt i en stad utan bil, men i och med att cykelinfrastrukturen växer för varje dag blir cyklar ett allt mer praktiskt transportalternativ. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om cyklar, till exempel olika typer, cykelns olika delar samt tips för underhåll och rätt cykelutrustning.


Vilka typer och storlekar av cykel finns det? 

Cyklar finns i en mängd olika stilar, former och storlekar. De kan användas för transport, nöje, fitness och tävling. Hybridcyklar är idealiska för stadspendling eller för att åka på fritidsutflykter. De erbjuder en bekväm ställning samt praktiska funktioner som stänkskydd och till och med ställningar för att bära last. Nedan kan du se hur deras storlekar kan variera:

 

Terrängförare kommer att uppskatta de främre fjädrande gafflarna, de stora skyddshållarna och de robusta däcken som finns på mountainbikes. Storlekarna är också olika beroende på cyklistens längd:

 

Bland de mer specialiserade modellerna finns hopfällbara elcyklar för pendlare eller resenärer som vill ha en lättransporterad cykel. De har vanligtvis hjulstorlekarna 40,64 cm och 50,8 cm.

Lastcyklar är avsedda för tunga laster, exempelvis matvaror. Du kan till och med skapa din egen lastcykel genom att fästa vagnen på en vanlig cykel. Dessa cyklar kan vara upp till 230 cm långa. Deras bredd kan variera, men de är normalt upp till 10 cm breda.

Elcyklar utrustade med elmotorer kan ta dig upp för branta backar med minimal ansträngning. Här är storleksintervallet:


Vilka är de fem viktigaste delarna i en cykel?

När du letar efter en viss typ av cykel som uppfyller dina behov bör du känna till cykelns alla grundläggande delar. En bra cykel är bara så bra som dess svagaste del, och brister i någon av dessa delar kan leda till en obekväm och till och med farlig upplevelse. Därför är det viktigt att känna till funktionerna hos och betydelsen av varje del av din cykel. Cyklar består av fem huvuddelar: hjul, ram, bromsar, växlar och kedja som alla måste fungera tillsammans för att maskinen ska vara funktionell och effektiv. 

Hjulen fungerar som den primära drivkällan och är ofta tillverkade av starka material som aluminium eller stål för maximal hållbarhet. Ramen är den överlägset viktigaste komponenten på en cykel, eftersom den ger strukturell integritet och stöd. Den är utformad för att hålla dig upprätt, med full kontroll över vart du åker och hur snabbt du kommer dit. Att välja rätt ram beror på din kroppstyp, din körstil och din allmänna konditionsnivå. Ramen ger struktur och är vanligtvis tillverkad av lätt aluminium eller kolfiber beroende på hur mycket vikt du vill att den ska klara av. 

Bromsarna ger cyklisten kontroll över sin hastighet genom att tillämpa friktion på hjulfälgarna när det behövs. Cyklar kan också utrustas med växlar som ändrar motståndet vid trampning för att göra det lättare att cykla uppför backar eller på långa sträckor. Kedjan ser till att kraften från trampandet omvandlas till en framåtgående rörelse genom att den är kopplad till kugghjulen. Tillsammans bildar dessa komponenter till en sammanhängande enhet som gör det möjligt att resa med din cykel.


Hur underhåller du din cykel på rätt sätt?

Att cykla innebär regelbundet underhåll som garanterar att cykeln förblir i gott skick – både för din och andra cyklisters säkerhet och bekvämlighet.

Här är fyra tips för hur du underhåller din cykel:

  • Kontrollera att alla skruvar är åtdragna, leta efter eventuella tecken på rost och kontrollera bromsar, däck, kedja och styr för att se om det finns slitage eller skador.
  • Vid behov kan du rensa bort rost med stålull eller sandpapper och dra åt lösa skruvar med en insexnyckel eller skruvmejsel.
  • Kontrollera däcken för att se om det finns punkteringar eller punkteringar som behöver repareras eller bytas ut. Du bör också ta dig tid att smörja kedjan regelbundet så att den inte fastnar eller blir för bullrig när du cyklar. 
  • Du bör hålla luft i däcken så att de har ett jämnt tryck – det gör det lättare att trampa i alla terränger.

Vad är rätt utrustning för cykling?

Du är nu bekant med cykeltyper, dess delar och storlek och kanske undrar du: “Behöver jag veta något mer om hur man håller sig säker när man cyklar?” Ja. Du bör alltid vara uppmärksam på din omgivning och vara försiktig när du cyklar runt andra cyklister och bilar. Att ha rätt cykelutrustning är avgörande för din säkerhet eftersom rätt utrustning bidrar till att förbättra cyklistens synlighet samt till att upprätthålla hälsan i olika väderförhållanden. Nedan kommer vi att diskutera något när det gäller cykelutrustning. 

Cyklister bör alltid bära en ordentlig hjälm för att skydda huvudet från whiplash eller hjärnskakning vid eventuellt fall. Hjälm minskar risken för skador i övre huvudet med 63 % och medvetslöshet med 86 %, enligt vissa studier. Precis som det finns hjälmar i olika utföranden och storlekar finns det även cykelhjälmar för barn.

Kläder kan också förbättra din cykeltur: vissa tyger hjälper dig att hålla dig sval i varmt väder och varm i kallare klimat; reflexdetaljer kan göra dig synlig för andra i trafike; fickor gör det smidigare att ha med sig nycklar eller snacks; vadderade shorts minskar trycket på ditt säte när du trampar; och överdragsskor hjälper dig att hålla fötterna på pedalerna när är blött ute. I slutändan bidrar alla dessa faktorer till priset på en cykel. Märket, de material som används, funktionerna och storleken spelar alla en roll för hur mycket cykeln kostar.


FAQ

Vilken cykel är bäst för cyklister?
Racingcyklar är bäst för de cyklister som söker fart och smidighet, eftersom de lätt kan uppnå hastigheter på över 20 km/h med sina lätta ramar och smala däck. Mountainbikes har en tjockare ram och tåligare däck som gör att de kan ta sig an vägar i naturen som grusvägar, sandvägar och stenigt underlag. För dig som letar efter en mer allsidig cykelupplevelse är hybridcyklar ett bra val eftersom de ger en mjuk acceleration tack vare den lättviktiga ramen, samtidigt som de bibehåller ett bra grepp genom tjockare däck. Slutligen utgör cyklar av BMX-typ en klass för sig själva, eftersom de utformade för stunts på ramper i skateparker.
Hur väljer jag rätt cykel för mig?
När du väljer cykel bör du titta på cykelstorlek (för de flesta vuxna passar mellan 16-24 tum beroende på längd), komponenter (hårdvaran som utgör cykeln, t.ex. växlar och bromsar) och funktioner som fjädring eller justerbar sadelhöjd.
Vilka är de oskrivna reglerna för cykling?
Cyklister bör se till att de färdas i säkra hastigheter och tillkännage att de närmar sig med händerna i förväg när de passerar, och alltid bära en hjälm med korrekt passform.
Du bör alltid leda din cykel genom områden med hög fotgängaraktivitet, t.ex. köpcentrum, även om trottoarer eller anvisade cykelvägar erbjuder säkrare alternativ. Självklart måste du alltid följa trafikljus, stoppskyltar och övergångsställen för att garantera säkerheten för alla trafikanter.
Hur mycket kostar en cykel?
Enklare cyklar i budgetklassen finns att få för 1400 SEK medan modeller i högre prisklass kan kosta upp till 14000 SEK. Typen av cykel är en viktig faktor som påverkar priset; mountainbikes tenderar till exempel att ha bredare däck och tåligare ramar än hybridcyklar, vilket gör dem dyrare. Andra egenskaper som kan påverka priset är fjädringssystem, bromssystem och extra tillbehör som bakre ställningar eller specialdäck.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta