Cykelhjälm testöversikt: De 10 bästa cykelhjälmarna för barn och vuxna

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

När du ger dig ut på härliga cykelturer i den friska luften bör du alltid bära en cykelhjälm så att ditt huvud skyddas om olyckan skulle vara framme. Lyckligtvis nog kan du få en äkta skräddarsydd upplevelse då det finns en hel uppsjö av olika sorters cykelhjälmar: vissa som fästs runt huvudet och andra som fästs som en krage runt halsen för att agera likt en airbag.

För att du ska kunna hitta en hjälm som blir skön och passande har vi utfört ett cykelhjälm test, och nedan finner du en topplista med de bästa cykelhjälmarna inom både kategorierna herr, dam och barn. Fortsätt att läsa och se om någon av hjälmarna faller dig i smaken. Kanske hittar du passande modeller till hela familjen!

Du bör tänka på följande punkter innan beställning

🔸 Storleken
En för stor hjälm kan lätt trilla av om en olycka skulle inträffa medan en för liten hjälm inte täcker nog av ditt huvud. Att du hittar en hjälm med den rätta storleken är därför A och O för att kunna njuta av trygga cykelfärder.

🔸 Hjälmtypen
Du känner säkert till standardmodellen som fästs runt huvudet med hjälp av en hakrem, men det finns även en lite dyrare typ av uppblåsbar hjälm. Se därför till så att du väljer en hjälmtyp som blir rätt för dig.

🔸 Funktioner
Vissa hjälmar kommer med extra fördelar och funktioner såsom en LED-lampa på baksidan eller möjligheten att koppla hjälmen till en applikation i mobilen, så håll utkik efter spännande funktioner när du letar efter din perfekta hjälm.

🔸 Märke
Beställ gärna en hjälm från ett välkänt varumärke så att du utan tvekan får en cykelhjälm som lever upp till dina förväntningar gällande kvalitet och livslängd.


Hövding cykelhjälm 3.0 – uppblåsbar cykelhjälm

Premium val

Cykelhjälm 3.0 – Testvinnare + premium val

.
Introduktion

Cykelhjälm 3.0 från märket Hövding är perfekt för dig som vill slippa att ha en hjälm på huvudet, men som fortfarande vill ha ett tryggt och smidigt skydd under cykelfärderna. Enkelt sagt har vi här den säkraste cykelhjälmen i världen… som inte är en cykelhjälm!

Om Hövding cykelhjälm 3.0

Den här produkten agerar som en airbag och sitter runt halsen likt en krage. Om en olycka skulle inträffa blåser airbagen upp sig själv och omger ditt huvud för att förse dig med ett skydd både från sidorna och baktill. Cykelhjälm 3.0 har en anpassningsbar storlek för att se till så att den passar runt de flesta halsarna/huvudena, och som en extra modern funktion kan du enkelt ansluta hjälmen till en applikation i din mobil. Det har aldrig varit så smidigt att skydda sig själv under cykelturerna än med en Hövding cykelhjälm i form av en airbag cykelhjälm!

Fördelar

 • Justerbar storlek
 • Enkel att använda
 • Utomordentligt säkert skydd
Nackdelar

 • Mycket dyr

Specifikationer
Fästs likt en krage runt halsen
Utrustad med airbag som blåses upp vid potentiella cykelolyckor
Anpassningsbar storlek
Kan anslutas till en applikation i mobilen
Läser av rörelsemönster 200 gånger per sekund
Batteriet räcker i 15 timmar


Abus cykelhjälm 2.0 – cykelhjälm mips 

Mest valuta för pengarna

Cykelhjälm Hyban 2.0 – Mest valuta för pengarna
 

 

.
Introduktion

Nästa produkt på vår bäst i test topplista är en Abus cykelhjälm, närmaste bestämt Cykelhjälm Hyban 2.0. Om du letar efter den där bästa cykelhjälmen som ger dig kvalitet utan att kosta skjortan kan det här komma att bli ett ypperligt val för dig.

Om Abus Cykelhjälm 2.0

Se till så att du alltid är väl skyddad när du ger dig ut på cykelturerna genom att bära Cykelhjälm Hyban 2.0. Med sin enkla svarta design blir den ett stilrent tillskott till dina turer ute i den friska luften, och det hårda ytterskalet tillsammans med det inre MIPS systemet ser till så att du alltid kan känna dig trygg. På baksidan av hjälmen sitter en liten LED-lampa så att du syns i mörkret, och hjälmens utformning garanterar utmärkt ventilation.

Fördelar

 • Riktigt snygg design
 • Mycket bekväm
 • Väl tillverkad
Nackdelar

 • Hakremmen är lite klumpig

Specifikationer
Tillverkad med ett hårt ytterskal
Kommer med ett inre MIPS system
LED-lampa bakpå hjälmen
Design som bidrar till god ventilation
Storlek M: 52 – 58 cm
Hakrem som är justerbar


Hamax Thundercap barnhjälm – cykelhjälm för barn med magnetlås

Prisvärd hjälmmodell till barn

 

Thundercap – Prisvärd hjälmmodell till barn

.
Introduktion

Då var det dags för en barnhjälm som din son eller dotter kan dra nytta av. Thundercap kommer från varumärket Hamax och kommer i två olika storlekar som du kan välja mellan. Den lilla storleken ligger på 47 – 52 cm medan den stora storleken ligger på 52 – 56 cm.

Om Thundercap barnhjälm

Thundercap med sin smarta utformning har hål som bidrar till god ventilation, och visst är magnetlåset också väl värt att nämna. Detta ser till så att du utan problem kan låsa och låsa upp hjälmen även om du skulle ha vantar på dig. För att skydda en så stor del av huvudet som möjligt kommer hjälmen utrustad med ett plastskal som är heltäckande, och för att säkerställa bästa möjliga passform kan nackremmen justeras.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Enkel att sätta på och ta av
 • Heltäckande skydd runt huvudet
Nackdelar

 • Remmen hade kunnat sitta åt lite mer robust

Specifikationer
Från varumärket Hamax
Cykelhjälm för barn
Liten storlek: 47 – 52 cm / Stor storlek: 52 – 56 cm
Heltäckande plastskal
Justerbar nackrem
Utrustad med magnetlås


Hjälm TEC Nice MIPS – säker hjälm med en modern design

Nice MIPS – säker hjälm med en modern design

.
Introduktion

Nice MIPS från märket TEC är nästa högkvalitativa cykelhjälm på vår topplista, och här har vi ett ypperligt val om du är på jakt efter hög kvalitet som inte är alltför dyr. Här är det en stilren svart design som gäller, och du kommer att tacka dig själv om du bär den här fräcka hjälmen under cykelturerna.

Om Nice MIPS

Nice MIPS är framställd med en aerodynamisk form och har ventilationshål för att se till så att du får optimal luftgenomströmning för att undvika att du svettas. Hjälmen har en smidig vikt på 292 gram och en storlek på 54 – 61 cm. Du fäster enkelt Nice MIPS om huvudet med hjälp av den justerbara remmen som du kan ställa in så att den passar dig helt perfekt. Kom ihåg att alltid ta med dig den här simpla men effektiva hjälmen för att få ett ypperligt skydd i alla lägen.

Fördelar

 • Modern design
 • Aerodynamisk form
 • Extra säkerhetsfunktioner
Nackdelar

 • Hade kunnat vara lite mer bekväm

Specifikationer
Storlek på 54 – 61 cm
Utrustad med ventilationshål
Justerbar rem
Enkel svart design
Från märket TEC
Vikt på 292 gram


Laser Compact DLX MIPS – ett köp av cykelhjälm som är riktigt prisvärt

DLX Hjälm MIPS – ett köp som är riktigt prisvärt

.
Introduktion

Hjälmar av hög kvalitet kan ofta komma att bli ganska dyra, men så är inte fallet när det gäller DLX Hjälm MIPS. Den här fräcka hjälmen från varumärket Lazer är ett robust skydd som är smart att ha nära tillhands när du ger dig ut för att cykla, och om du vill synas bättre när mörkret börjar lägga sig har hjälmen till och med en LED-lampa baktill.

Om DLX Hjälm MIPS

DLX Hjälm MIPS är inte bara bekväm att ha på sig, utan kommer med många smarta designval. Ett av dessa är det inbyggda insektsnätet som hindrar insekter från att ta sig in under hjälmen. Det tunna glidskiktet ser också till så att ditt huvud inte tar skada från rotationskrafter. Med möjligheten att justera remmen så att hjälmen sitter perfekt på huvudet, 20 ventilationskanaler för optimal luftgenomströmning och komfortabla vadderade kuddar kan det knappast bli bättre.

Fördelar

 • Stilig och lättviktig
 • Komfortabel
 • Prisvärd
Nackdelar

 • Lite klumpig med stora hål

Specifikationer
Utrustad med 20 ventilationskanaler
LED-belysning baktill
Inbyggt insektsnät
Från märket Lazer
Glidskikt som skyddar mot rotationskrafter
Justerbar rem


Bell cykelhjälm Super 3 – säker och komfortabel MTB hjälm

Super 3 – säker och komfortabel MTB hjälm

Se priser på Super 3 her

Introduktion

Håll ditt huvud skyddat oavsett om du har planer på en lugn cykeltur i staden eller om du vill ge dig ut i tuffare terräng. Super 3 från märket Bell blir den perfekta hjälmen oberoende av dina cykelvanor, och dess enkelt justerbara rem tillsammans med den utstickande skärmen framtill ser till så att ditt ansikte inte slår i om du skulle råka falla av cykeln.

Om Bell cykelhjälm Super 3

Det finns mycket att älska hos Super 3, men en av de många fördelarna är de mjuka vadderade kuddarna på insidan som gör det bekvämt att bära hjälmen. De 23 Ventilationshålen förbättrar samtidigt luftflödet, och med integrerade kameramonteringsmöjligheter kan du fästa en kamera på hjälmen för att filma dina äventyr om du så föredrar.

Fördelar

 • Mycket bekväm
 • Väl ventilerad
 • Lätt att justera
Nackdelar

 • Kan upplevas lite tajt enligt vissa

Specifikationer
Utrustad med 23 ventilationshål
Kameramonteringsmöjligheter
Utstickande skärm framtill för att skydda ansiktet
Vadderade kuddar på insidan
Hakrem som kan justeras
Från märket Bell


Giro cykelhjälm Fixture MIPS – utmärkt MTB budgethjälm

Giro Fixture MIPS – utmärkt MTB budgethjälm

Introduktion

Näst på listan har vi Fixture MIPS, en passande hjälm för dig som älskar mountain biking, men som jobbar med en tajt budget. Hjälmen passar på huvuden med en omkrets på mellan 54 – 61 cm och den snygga svarta designen ser förträfflig ut alla dagar i veckan.

Om Giro cykelhjälm Fixture MIPS

Fixture MIPS är en cykelhjälm från märket Giro som inte bara har en smart utstickande skärm längst fram för att skydda ditt ansikte lite extra, utan det finns även flera ventilationshål som bjuder på god luftgenomströmning. Justera passformen med hjälp av de smidiga remmarna och ge dig ut på cykelfärder med en hjälm som aldrig sviker dig.

Fördelar

 • Utmärkt budgethjälm
 • God ventilationsförmåga
 • Håller sig på plats när den väl har justerats
Nackdelar

 • En aning svår att justera

Specifikationer
Från märket Giro
Utrustad med ventilationshål
Kommer med en utstickande skärm framtill
Rekommenderad till mountain biking
Passar huvuden med en omkrets på 54 – 61 cm
Kan justeras med hjälp av remmarna


Tech Lelle MIPS Jr – premium barnhjälm

Lelle MIPS – premium barnhjälm

Introduktion

För en barnhjälm som utan tvekan håller hög standard är Lelle MIPS passande att titta närmare på. Lelle MIPS kommer från märket TEC och har en rund design som ser till så att hjälmen sträcker sig hela vägen runt huvudet för ett fullkomligt skydd.

Om Lelle MIPS

Twist nacksystemet som är justerbart hjälper till att säkerställa så att den här högkvalitativa barnhjälmen sitter fast väl om din son eller dotters huvud. Ett tjockt EPS-skum agerar även som ett skyddande lager för att se till så att smällen inte blir lika hård, och tack vare ett inbyggt ljus därbak kan ditt barn cykla säkert även när det börjar bli mörkt ute. Detta barnhjälm pris må inte vara det billigaste, men med tanke på hur högkvalitativ denne junior hjälm är så får du stor valuta för pengarna.

Fördelar

 • Stilren design
 • Lätt att justera
 • Kommer med inbyggd belysning därbak
Nackdelar

 • En aning dyrt för en barnhjälm

Specifikationer
Design som täcker hela huvudet
Utrustad med ett justerbart twist nacksystem
Innehåller tjockt EPS-skum
Kommer med MIPS rotationsskydd
Inbyggd belysning baktill
Storlekar från 44 cm


Giro cykelhjälm Aether MIPS – högkvalitativ hjälm

Aether MIPS – högkvalitativ hjälm

Introduktion

Nu börjar vi närma oss slutet av listan, men inte får vi glömma att först kika närmare på Aether MIPS. Detta må inte vara en av de billiga modellerna, men med tanke på den utomordentligt höga kvaliteten som fås är hjälmen väl värd varje slant. Denne hjälm från märket Giro kommer utan tvekan att uppskattas under alla cykelturerna.

Om Girp cykelhjälm Aether MIPS

Aether MIPS har hämtat ett smart och modernt MIPS-system från populära skidhjälmar med två robusta skal som jobbar tillsammans för att skydda ditt huvud om en potentiell olycka skulle inträffa. Med ett hårt skal av sex olika polykarbonatlager är det svårt att hitta en starkare hjälm, men trots detta behöver du inte oroa dig för att det ska bli för varmt. Det finns nämligen sex ventilationshål som gör luftflödet härligt och bekvämt.

Fördelar

 • Väl ventilerad
 • Inbyggt MIPS-system
 • Ganska bekväm och lättviktig
Nackdelar

 • En aning dyrt

Specifikationer
Kommer med ett integrerat MIPS-system
Skal av sex polykarbonatlager
Sex ventilationshål
Vikt på 263 gram
Justerbar rem
Från märket Giro


Bontrager Specter Wavecel – en välfungerande modell till ett helt okej pris

Specter Wavecel – en välfungerande modell till ett helt okej pris

Introduktion

Sist men inte minst är det dags att kika på Specter Wavecel. Den här snygga rosa hjälmen kommer från märket Bontrager och erbjuder vad den utlovar: ett effektivt skydd under cykelturerna. Hjälmen är passande för vardagscykling och gör vad den ska till ett rimligt pris.

Om Specter Wavecel

Specter Wavecel är framställd på ett sätt som gör den enkel att justeras trots att du bara använder en hand. Med sitt Fidlock-spänne hamnar hjälmen snart på plats, och med flera olika ventilationshål tar sig frisk luft lätt igenom hjälmen. Glöm inte heller de smidiga insektsnäten eller den tvättbara hjälmstoppningen som gör cykelhjälmen riktigt bekväm. Sist men inte minst finner du reflexer bakpå hjälmen så att du syns även under natten.

Fördelar

 • Magnetiskt spänne
 • Snygg rosa design
 • Goda ventilationsmöjligheter
Nackdelar

 • Hakremmen är en aning stor

Specifikationer
Från märket Bontrager
Kommer med magnetiskt spänne
Ventilationshål för luftgenomströmning
Tvättbar hjälmstoppning
Reflexer bakpå hjälmen
Vikt på 380 gram


Att välja rätt hjälm samt att hålla koll på säkerhetsstandarder

Det finns mycket som är väl värt att ha i åtanke när du väljer hjälm, men det allra viktigaste är att cykelhjälmen är tillverkad av ett högkvalitativt material. Glöm dock inte att komforten gör stor skillnad, så se till så att du väljer en hjälm med rätt storlek. Den ska inte sitta för hårt eller för löst. Ventilationshål har vi också nämnt ett par gånger i topplistan, och visst är det av yttersta vikt att det finns rikligt med lufthål så att du inte blir för varm under hjälmen.

Att du bär en säker hjälm är ett måste, och därför är det en god idé att välja en hjälm från ett känt märke som du kan lita på. Dessa följer definitivt säkerhetsstandarderna jämfört med exempelvis en secondhand hjälm vars ursprung du inte känner till. För ytterligare tips, ta en tur över till guiden hos Bicycle 2 Work.

Källa: Bicycle2work.com

Kontrollera passformen och välj rätt märke

Det finns flera sätt att se till så att du verkligen har fått tag på en hjälm som passar dig. Kanten längst fram ska exempelvis inte nå mer än cirka 2,5 cm över dina ögonbryn. Testa även att hjälmen har fästs ordentligt genom att öppna din mun halvvägs. Hjälmen bör då tryckas mot toppen av ditt huvud.

Med detta sagt kan du lita på att de kända hjälmmärkena erbjuder riktigt högkvalitativa hjälmar som kommer att skydda dig, och några av märkena som har visat sig vara pålitliga är Bell, Bern, Giro, Lazer och Garneau för att bara nämna några få. 

Källa: Consumerreports.org

Hjälmens anatomi

Vilka funktioner och delar bör din cykelhjälm ha för att räknas som ett prisvärt val? Det beror lite på dina individuella preferenser, men visst finns det även några måsten. Läs mer om detta hos Wiggle. En särskilt viktig del som en cykelhjälm utan tvekan borde ha är flera ventilationshål för att se till så att du inte svettas sönder under hjälmen.

Självfallet ska hjälmen sedan även ha ett spänne under hakan, vadderat material på insidan för komfortens skull och gärna även reflexer eller belysning bakpå hjälmen för att kunna cykla i mörkret. Om du vill kika på fräcka transportmedel där en hjälm också kan vara till stor hjälp är det väl värt att satsa på antingen en häftig elsparkcykel eller en underbar elcykel!

Källa: Guides.wiggle.co.uk

 

FAQ

🤩 Vad bör du titta efter när du köper en cykelhjälm?

Storlek och material är de två viktigaste aspekterna, men det hjälper också om cykelhjälmen kommer från ett känt varumärke så att du kan garantera att den håller hög standard.

🤔 Hur mycket bör du spendera på en cykelhjälm?

Trots att det finns ett antal riktigt billiga cykelhjälmar är det väl värt att lägga i alla fall någon tusenlapp på din hjälm för att säkerställa att du verkligen får riktigt hög kvalitet. Du kommer att tacka dig själv om olyckan någon gång är framme.

🧐 Hur ska en cykelhjälm sitta?

En cykelhjälm ska täcka så mycket av ditt huvud som möjligt, och när den väl har spänts fast ska det inte gå att vicka på hjälmen för mycket fram och tillbaka. Den ska självfallet sitta på plats om du faller av cykeln.

😁 Hur länge håller en cykelhjälm?

En cykelhjälm kan hålla i många år framöver så länge du tar hand om den väl.


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst som går ut på att jämföra olika produkter från tusentals försäljare. Du som konsument kan hos Google Shopping söka efter produkter inom nästintill vilken kategori som helst. Därefter har du möjligheten att jämföra priset på produkten mellan flera olika försäljare online för att prismässigt hitta den bästa produkten.

Du kan se Cykelhjälm 3.0 kundomdömena genom att klicka här
Du kan se Thundercap kundomdömena genom att klicka här
Du kan se DLX Hjälm MIPS kundomdömena genom att klicka här
Du kan se Super 3 kundomdömena genom att klicka här
Du kan se Fixture MIPS kundomdömena genom att klicka här
Du kan se Aether MIPS kundomdömena genom att klicka här
Du kan se Specter Wavecel kundomdömena genom att klicka här

M3

M3 är en sajt som utför produkttester för att sedan bjuda besökarna på topplistor, recensioner och guider. Målet är att du som läsare ska kunna motta inspiration och samtidigt få tag på de bästa möjliga produkterna inom kategorier såsom dator, mobilt, motor, ljud, bild med mera.

Du kan se Cykelhjälm 3.0 recensionen genom att klicka här

Folksam

Folksam är ett av landets största försäkringsbolag, och erbjuder tjänster till både företag samt privatpersoner. Utöver att erbjuda bilförsäkringar, hemförsäkringar, hundförsäkringar och dylikt finner du dessutom tester och goda råd som kan hjälpa dig som konsument att hitta de bästa möjliga produkterna för att underlätta i vardagen.

Du kan se Cykelhjälm 3.0 recensionen genom att klicka här
Du kan se Nice MIPS recensionen genom att klicka här
Du kan se Super 3 recensionen genom att klicka här
Du kan se Lelle MIPS recensionen genom att klicka här
Du kan se Aether MIPS recensionen genom att klicka här

Road.cc

Road.cc är en sajt med fokus på cyklar och tillbehör. De bjuder på guider som hjälper dig under cykelturerna och ger dig inspiration. Samtidigt recenserar de cyklar, hjälmar och andra liknande produkter så att du ska kunna hitta cykelprylarna som lever upp till dina förväntningar.

Du kan se Cykelhjälm Hyban 2.0 recensionen genom att klicka här

BikeRadar

BikeRadar är en sajt som bjuder på artiklar, guider, inspiration och produktrecensioner som relaterar till cykling. De testar på olika cyklar och tillbehör för att sedan förse läsare med en topplista som gör det möjligt att hitta de bästa produkterna på marknaden.

Du kan se Fixture MIPS recensionen genom att klicka här

CyclingNews

CyclingNews är en sajt som regelbundet uppdateras med nyheter kring allt som händer inom världen av cykling. Utöver dessa nyhetsartiklar kan du även få tillgång till produktrecensioner och guider som hjälper dig att hitta de bästa cyklarna och cykeltillbehören såsom hjälmar till rimliga priser.

Du kan se Specter Wavecel recensionen genom att klicka här


Andra källor

Bicycle 2 Work

Bicycle 2 Work är en sajt som startades av en cykelentusiast vid namn Tyler som vid ett tillfälle cyklade hela vägen från centrala Kalifornien till Tijuana i Mexiko under en veckas tid. På sajten kan du få tillgång till guider och tips så att du lättare ska kunna hitta cyklar och tillbehör som verkligen håller hög standard.

Artikeln uppdaterades senast: Juli 2021
Läs hela artikeln här

Consumer Reports

Consumer Reports är en oberoende icke-kommersiell medlemsorganisation som bjuder sina läsare på en hel uppsjö av produktrecensioner. De testar och recenserar produkter inom flera olika kategorier såsom bilar, elektronik, barnprylar, hälsa, hem och trädgård samt mycket mer.

Artikeln uppdaterades senast: 9 juni 2021
Läs hela artikeln här

Wiggle

Wiggle är en webbutik som säljer träningsprodukter av olika slag. Det kan exempelvis vara tal om cyklar, träningskläder, hjälmar, våtdräkter, simglasögon med mera. Hos Wiggle kommer du också att finna ett stort antal artiklar, recensioner och guider som har att göra med träning och att hitta den mest passande utrustningen.

Artikeln uppdaterades senast: 8 juni 2020
Läs hela artikeln här

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta