Bosch ugn test – Hitta marknadens bästa Bosch inbyggnadsugnar

0

I denna artikel om ugnar från Bosch kan du få en överblick över vilka modeller som bedöms vara de bästa på marknaden, enligt experterna.

Vi har undersökt en rad olika erkända tester, exempelvis av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och tittat närmare på vilka modeller experterna rekommenderar.

Efter att ha läst denna artikel bör du kunna välja ut precis den Bosch ugn som passar bäst för dig och dina behov.

Vi har även inkluderat några andra ugnar från olika kända märken, som också har utmärkt sig med toppbetyg i tester.
Anledningen till att det är med andra märken än Bosch i denna artikel, är att ge dig bästa möjliga information om de olika ugnarna på marknaden, så att du kan göra rätt val när du köper en ny ugn.

I denna artikel får du:

– Överblick över marknadens bästa Bosch ugnar
– Genomgång av alternativa testvinnare från Siemens och Electrolux
– Genomgång av alla de tester vi har granskat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch HBA63B152S

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch HBA63B152S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 549,00 Kr. 0,00 Kr. 5 549,00 Kr. Läs mer
5 895,00 Kr. 0,00 Kr. 5 895,00 Kr. Läs mer

 

Denna inbyggnadsugn från Bosch korades till testvinnare av det danska konsumentrådet Tænk, och utmärker sig i stort genom att klara sig riktigt bra på alla parametrar den testades och bedömdes inom.

Experterna är särskilt förtjusta i dess effektiva pyrolysrengöring, som är en av de mest effektiva av alla de testade ugnarna.

Experterna har bland annat bedömt de olika ugnarna i testet vad gäller deras förmåga att grädda småkakor i två nivåer. Här klarade sig Bosch HBA63B152S bättre än många av de andra, och dyrare, ugnarna i testet.

Denna inbyggnadsugn är tillverkad i rostfritt stål, och har en ugnskapacitet på 63 liter, vilket innebär att du har möjlighet att även använda den till större saker. Den passar bra i storlek för en familj på 4 personer.

Funktioner:
Ugnen erbjuder 6 olika ugnsfunktioner. Du kan välja mellan över-/undervärme, undervärme, varmluftsgrill, eko varmluft, vanlig varmluft, och stor Vario-grill. Den har också automatisk snabbuppvärmning, som gör att ugnen värms upp mycket snabbt. Temperaturen kan regleras från 50 till 300 °C.

Pyrolysfunktionen innebär att ugnen är självrengörande. Du behöver helt enkelt bara köra pyrolys-programmet efter användning, och sedan torka av botten av ugnen med en trasa. Pyrolysrengöringen fungerar genom att ugnen värms upp till 400 °C, varpå allt fett och smuts omvandlas till aska. Därefter är det bara att använda en fuktig trasa för att torka bort askan, och sedan är ugnen helt ren igen.

En annan fördel med denna Bosch ugn är att den är märkt med energimärkningen A-30%, vilket gör den till en strömsnål ugn. Det är också fokus på säkerheten hos denna modell, och till exempel aktiveras lucklåset automatiskt vid pyrolysrengöring, vilket är viktigt i och med att ugnen värms upp till 400 °C när den rengörs med pyrolys.

Den är naturligtvis även barnsäker, vilket fungerar med en funktionsspärr, och den är även utrustad med mekanisk luckspärr och säkerhetsavstängning.

Storlek:
Höjd: 595 mm
Djup: 548 mm
Bredd: 595 mm
Inbyggnadshöjd: (max): 575 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 42,30 kg.

Fördelar med Bosch HBA63B152S:
🔵
Pyrolys – automatisk självrengöring
🔵 Energiklass A-30%
🔵 6 ugnsfunktioner
🔵 Automatisk snabbuppvärmning
🔵 Barnspärr för ugnsfunktioner


Bosch HBG672BW1S

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch-ovn-HBG673CW1S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 054,00 Kr. 0,00 Kr. 9 054,00 Kr. Läs mer
9 949,00 Kr. 0,00 Kr. 9 949,00 Kr. Läs mer

 

Bosch HBG672BW1S är en inbyggnadsugn från Bosch som får beröm av experterna för att vara mycket tyst och ha en riktigt bra temperaturstabilitet.

Ugnsutrymmet är på 71 liter, vilket gör att du kan laga mat till många människor på en gång. Ugnen har också flera värmenivåer, så du kan även tillaga flera rätter samtidigt.
Denna modell är dessutom bland de mer miljövänliga på marknaden, och har tilldelats energimärkning A+.

Funktioner: Denna Bosch ugn utmärker sig bland annat genom att ha en lång rad spännande funktioner, som ger dig många möjligheter i köket.
Ugnen erbjuder 10 olika ugnsfunktioner, däribland traditionell över- och undervärme, varmluftsgrill, pizzafunktion, samt upptining.

En annan användbar funktion är 4D varmluftsfunktionen, som fungerar genom att ge en jämn varm luftcirkulation, som gör att du får vällagat kött, lasagne, kakor, och mycket mer.
Det finns också en inbyggd accelerationseffekt, som gör att tillagningstiden förkortas.

Ugnen har även en inbyggd stektermometer som gör att du kan ställa in den rätta temperaturen, och ugnen stänger då av automatiskt när köttet är färdigt. Därmed säkerställer du en optimal tillagning, varje gång.

Denna Bosch ugn är dessutom utrustad med pyrolysrengöring, vilket innebär att rengöringen sköter sig själv. Allt du behöver göra är helt enkelt att torka av ytorna med en fuktig trasa efter användning.
Pyrolysen fungerar genom att hetta upp ugnen till 400 °C, varpå överblivna matrester och fett omvandlas till aska, som lätt kan avlägsnas med trasan.

En annan viktig faktor som är värd att nämna är säkerheten för Bosch HBG672BW1S. Ugnen är utrustad med barnspärr, som skyddar mot att ugnen kan öppnas av barn. Den är också utrustad med hela fyra glasrutor, vilket innebär att luckan inte blir varm under tillagningen.

Sist bör det noteras att det hos denna modell har varit stort fokus på designen, och den är bland annat utrustad med en stor TFT-display, som är både lätt och intuitiv att använda, så att du lätt kan ställa in ugnen på de önskade programmen.

Storlek:
Höjd: 595 mm
Bredd: 594 mm
Djup: 548 mm
Inbyggnadshöjd: (max): 585 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 35,95 kg.

Fördelar med Bosch HBG672BW1S:
🔵
10 ugnsfunktioner
🔵 Barnspärr
🔵 Energimärkning A+
🔵 Pyrolysrengöring
🔵 4D varmluft
🔵 Inbyggd TFT-display
🔵 Integrerad termometer
🔵 Stor kapacitet på 71 liter
🔵 Möjlighet att tillreda flera rätter samtidigt
🔵 SoftClose-funktion


Bosch HBN201E2S

✅ Billig ugn som får bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

HBN201E2S bosch ovn test

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 499,00 Kr. 0,00 Kr. 4 499,00 Kr. Läs mer
4 499,00 Kr. 0,00 Kr. 4 499,00 Kr. Läs mer

 

Om du letar efter en billig ugn från Bosch som täcker de grundläggande behoven, är denna inbyggnadsugn ett bra val. Bosch HBN201E2S är inte en inbyggnadsugn med ett enormt utbud av funktioner och egenskaper, istället får du en enkel ugn som får riktigt bra betyg i de olika tester den ingått i.

Ugnen har blivit tilldelad energimärkning A, och är lämplig för ett hushåll på 3-4 personer, då den har ett totalt ugnsutrymme på 66 liter.

Funktioner:
Denna Bosch ugn är liksom de andra i artikeln en multifunktionsugn, vilket betyder att den har ett antal olika program. Denna ugn har 4 olika program att välja mellan. Du kan välja mellan varmluftsgrill, varmluft, stor Vario-grill, och över-/undervärme.

Då detta är en av de billigare modellerna på marknaden bland Bosch ugnar, så har denna ingen pyrolytisk självrengöring, som de dyrare ugnarna har. Om du är van vid att rengöra din ugn själv, bör det dock inte vara en brist för dig.
Det bör också nämnas att även om detta är en billig ugn, så har den ändå en elegant design med rostfritt stål på utsidan och titanemalj på insidan i ugnsutrymmet.

Som alla andra Bosch ugnar, så är denna modell också utrustad med barnspärr på luckan.

Det är viktigt att komma ihåg att man här får en ugn som täcker endast de grundläggande funktionerna, men om du letar efter en billig ugn, och samtidigt vill ha en modell som får toppbetyg i olika Skandinaviska tester, så är denna ugn ett riktigt bra val.

Storlek:
Höjd: 595 mm
Bredd: 595 mm
Dybde: 548 mm
Inbyggnadshöjd: (max): 575 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 34,90 kg.

Fördelar med Bosch HBN201E2S:
🔵 Barnspärr
🔵 Billig, men med toppbetyg i tester
🔵 Multifunktionsugn
🔵 Energimärkning A
🔵 Avtagbar ugnslucka för enkel rengöring


Andra testvinnare:

I denna sektion tittar vi närmare på ett par testvinnare från andra märken än Bosch. Syftet med detta avsnitt är att ge dig en överblick över vilka andra alternativ som finns för Bosch ugnar.
Alla modeller här nedanför är testvinnare från erkända Skandinaviska tester.

Electrolux EOB100X

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Electrolux EOB100X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 190,00 Kr. 0,00 Kr. 3 190,00 Kr. Läs mer
3 290,00 Kr. 0,00 Kr. 3 290,00 Kr. Läs mer

 

Denna inbyggnadsugn från Electrolux har inkluderats i denna artikel, då ugnen både är testvinnare hos Råd & Rön, och får toppbetyg av det danska konsumentrådet Tænk.

Ugnen ligger på en mycket rimlig prisnivå, så du har alltså här möjlighet att få en billig och testvinnande ugn.
Ugnen har tilldelats energimärkningen A.

Funktioner:
Denna ugn är en multifunktionsugn, som både har varmluft och många andra smarta funktioner.

Ugnen får beröm för att ha ett suveränt varmluftssystem, som ger en mycket jämn temperatur i hela ugnen. Därmed får du optimala resultat med flera plåtar i ugnen. Över-/undervärmen är perfekt för bakning, lågtemperaturstekning till att bereda möra och saftiga stekar, intervallgrill för gratinering, och grillfunktion så att fläsksteken får en spröd yta.

Ugnen är lätt att rengöra, då den lätt kan tas isär utan verktyg. Därmed är det särskilt enkelt att rengöra alla delar av ugnen. Detta är särskilt viktigt eftersom att denna ugn inte är utrustad med pyrolytisk självrengöring. Anledningen till att denna ugn inte har någon pyrolysrengöring är att den befinner sig i den lägre änden av prisskalan, vilket innebär att man måste klara sig utan denna funktion. Om du vill ha en ugn med pyrolys, så kan du kika närmare på några av ugnarna från Bosch som finns med i denna artikel.

Electrolux har även utrustat denna ugn med ett flyttbart värmeelement, som gör den extra lätt att rengöra. Electrolux har alltså haft stort fokus på att ugnen ska vara lätt att ta isär, då det gör rengöringen både lättare och snabbare.
Ugnens yttre yta består av rostfritt stål. Här har Electrolux utvecklat en ytbeläggning som de kallar AntiFingerPrint. Denna beläggning gör rengöringen extra smidig.

Ugnen är utrustad med barnspärr, så att du kan låsa ugnen när den är varm. När ugnen ska öppnas med barnspärren aktiverad, trycker du helt enkelt in barnspärren med en hand, och öppnar luckan med den andra.
Det aktiva kylsystemet säkerställer att ugnen hålls nedkyld när den är igång, och därmed kommer den inte att vara varm vid beröring. Detta är särskilt användbart om du har små barn i huset.

Storlek:
Höjd: 594 mm
Bredd: 594 mm
Djup: 569 mm
Inbyggnadshöjd: (max): 600 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 32 kg.

Fördelar med Electrolux EOB100X:
🔵
Multifunktionsugn
🔵 Flyttbart värmeelement
🔵 Barnspärr
🔵 Aktivt kylsystem av utsidan
🔵 AntiFingerPrint
🔵 Lätt att ta isär för enkel rengöring
🔵 Prisvärd


Siemens HB63AB522S

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Siemens HB63AB522S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 428,00 Kr. 0,00 Kr. 8 428,00 Kr. Läs mer
8 797,00 Kr. 0,00 Kr. 8 797,00 Kr. Läs mer

 

Denna ugn bedömdes vara den bästa ugn i testet då Råd & Rön testade ett antal ugnar. Ugnen har inte testats av det danska konsumentrådet Tænk, och har därför inte haft möjlighet att bli bedömd av dem.

Ursprungligen är det modellnummer HB63AB512S som vann testet, men den har nu ersatts av HB63AB522S, som är en nyare och förbättrad version.

Modellen är utrustad med ett ugnsutrymme på 63 liter, vilket gör den lämplig till en familj på 3-4 personer.

Denna inbyggnadsugn från Siemens är byggd i rostfritt stål, vilket ger ett elegant och tidlöst utseende som passar in i de flesta moderna kök.

Funktioner:
Denna testvinnande ugn är utrustad med 6 olika ugnsfunktioner: Undervärme, varmluftsgrill, stor Vario-grill, Över-/undervärme, varmluft, och eko varmluft.

Du har möjlighet till energibesparande matlagning och bakning på en nivå med varmluftprogrammet hotAir Eco. Du har också möjlighet för bakning på upp till tre plåtar samtidigt, tack vare värmefördelningen med 3D varmluft Plus funktionen. Ugnen har fått energimärkningen A.

Automatisk snabbuppvärmning innebär att ugnen värms upp snabbare än de flesta ugnar.

Ugnen är också utrustad med barnspärr för ugnsfunktioner, mekanisk luckspärr, säkerhetsavstängning av ugn, och inbyggd kylfläkt som gör att ugnen inte bli varm på utsidan även om den är igång.

Denna modell rengörs lätt med det patenterade activeClean som gör att den automatiskt rengör sig själv efter användning. Detta görs med hjälp av pyrolysteknik, där ugnen värms upp till 400 °C, vilket leder till att alla matrester och fett i ugnen omvandlas till aska. Ugnen låses under pyrolysrengöringen, så att varken barn eller vuxna riskerar att bränna sig.

Det är möjligt att reglera temperaturen i ugnen från 50 till 300° C.

Storlek:
Höjd: 595 mm
Bredd: 595 mm
Djup: 548 mm
Inbyggnadshöjd: (max): 575 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 39,83 kg.

Fördelar med Siemens HB63AB522S:
🔵 activeClean pyrolysrengöring
🔵 6 olika ugnsfunktioner
🔵 3D varmluft Plus
🔵 Automatisk snabbuppvärmning
🔵 hotAir Eco funktion
🔵 Barnspärr


Information om Bosch

bosch ovnDet tyska företaget har mer än 125 års historia bakom sig. Bosch startade redan 1886, när grundaren Robert Bosch startade sin “Verkstad för finmekanik och elektroteknik”.
Bosch är ett av världens mest kända märken inom elverktyg, vitvaror, och byggteknik, och är samtidigt världens största underleverantör till bilindustrin, där de bland annat producerar bromsar och tändsystem.

Bosch har mer än 260 fabriker världen över, och sysselsätter mer än 271.000 anställda.
Du kan läsa mycket mer om Boschs långa historia genom att klicka här.

På Boschs egen hemsida kan du se en översikt över alla deras produkter. Du kan bland annat se en komplett översikt över alla deras ugnar, spisar, fläktar, och hällar här.

Om du vill läsa mer om Boschs filosofi vad gäller deras inbyggnadsugnar, så har de gjort en hel sektion som behandlar derar vision och filosofi vid tillverkningen av deras ugnar. Du kan läsa mer på deras egna hemsida här.


Bosch ugn Test – Dessa källor har vi undersökt:

Forbrugerrådet Tænk

Det danska konsumentrådet Tænk har genomfört ett test av 17 olika ugnar. Här tittade Tænk närmare på olika faktorer som användarvänlighet, energieffektivitet, ljudnivå, säkerhet, funktioner, förmåga att snabbt värma upp, och förmåga att hålla temperaturen.

Konsumentrådet Tænks tester är erkända, och de använder stora resurser för att testa produkterna på rätt sätt. När de genomför test, så skickas produkterna till laboratorium, så att de testas vetenskapligt korrekt.

Du kan läsa hela Tænks test av ugnar genom att klicka här. Observera dock att det krävs en betald prenumeration för att få tillgång till testet.

Råd & Rön
Råd & Rön har flera gånger genomfört tester av ugnar.
Liksom det danska konsumentrådet Tænk, är Råd & Rön kända i Skandinavien för deras omfattande tester. Just nu finns det 7 olika tester av ugnar på deras hemsida.

Du kan se översikten över testerna av ugnar genom att klicka här. Observera att det krävs en betald prenumeration för att få tillgång till de olika testen på deras hemsida