Bosch ugn – Bäst i test: Här är de bästa inbyggnadsugnarna från Bosch

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I denna artikel om ugnar från Bosch kan du få en överblick över vilka modeller som bedöms vara de bästa på marknaden, enligt experterna.

Efter att ha läst denna artikel bör du kunna välja ut precis den Bosch ugn som passar bäst för dig och dina behov.

Vi har även inkluderat några andra ugnar från olika kända märken, som också har utmärkt sig med toppbetyg i tester.
Anledningen till att det är med andra märken än Bosch i denna artikel, är att ge dig bästa möjliga information om de olika ugnarna på marknaden, så att du kan göra rätt val när du köper en ny ugn.

I denna artikel får du:

🔸 Överblick över marknadens bästa Bosch ugnar
🔸 Genomgång av alternativa testvinnare från Siemens och Electrolux
🔸 Genomgång av alla de tester vi har granskat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Bosch HBG672BS1

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Ugnsmodellen Bosch HBG672BS har testats och bedömts av experter från både Råd & Rön. Experterna talar om ugnens goda egenskaper och utser modellen till testvinnare.

Bosch HBG672BS1 har pyrolytisk självrengöring och är en inbyggnadsugn – var därför uppmärksam på modellens dimensioner.

Funktioner

Den här modellen är en mångsidig ugn med ett stort ugnsutrymme på 71 liter. Man kan välja mellan åtta olika ugnsfunktioner, och i en stor ugn har man även plats att baka och steka flera rätter samtidigt. För att man ska kunna göra detta är den här ugnen utrustad med flera olika varmluftsfunktioner som är perfekta för att hålla temperaturen jämn och stabil i hela ugnen, vilket ger ett jämnare resultat.

Ugnens olika varmluftsfunktioner är 4D-varmluft, varmluft eco samt varmluftsgrill, och utöver dessa har Bosch HBG672BS1 ytterligare sex funktioner: över-/undervärme, undervärme, över-/undervärme eco, grill, upptining samt ett pizzaläge.

Bosch HBG672BS1 har ett temperaturspann som sträcker sig från 30 grader till 300 grader.

Bosch HBG672BS1 är en intelligent ugn som även är en bra hjälpreda i köket för en oerfaren hemmakock. Modellen kommer själv med temperaturförslag och har tio olika automatiska program för bakning och matlagning som kan hjälpa dig att uppnå bästa möjliga resultat.

Med Bosch HBG672BS1 har tillverkaren även tänkt på miljön. Ugnsmodellen befinner sig nämligen i en av marknadens bästa energiklasser, A+, och är även utrustad med eco-program som kan köras för att använda energin på ett mer effektivt sätt.

Eftersom att den här ugnsmodellen är utformad för att vara enkel och användarvänlig har den en TFT-display med tydlig text och touchkontroller. Displayen ger en bra överblick och man ställer in ugnen med kontrollringen som finns i mitten av skärmen. Där finns även en klocka som låter dig hålla koll på tiden.

För en bättre översikt har ugnen en halogenbelysning i taket, som även kan släckas om man vill, och för en bättre användarvänlighet är ugnsluckan på Bosch HBG672BS1 mjukstängande, vilket garanterar en dämpad öppning och stängning av luckan.

Den här ugnen är enkel att rengöra, och man behöver inte göra särskilt mycket själv. Bosch HBG672BS1 har nämligen ett pyrolysprogram som ser till att avlägsna smuts och matrester genom att bränna bort dem vid mycket höga temperaturer.

Det enda man själv måste göra är att starta programmet samt torka ur ugnen med en trasa efteråt. För en verkligt minimal rengöring tål dessutom både ugnsstegar och bakplåtar den pyrolytiska rengöringen.

Storlek och inbyggnadsmått:
Höjd:
595 mm
Bredd: 595 mm
Djup: 548 mm
Inbyggnadshöjd: 585 mm
Inbyggnadshöjd (max): 585 mm
Inbyggnadsbredd: 585 mm
Inbyggnadsdjup: 560 mm
Vikt: 38,80 kg

Fördelar med Bosch HBG672BS1:
Stort ugnsutrymme på 71 liter
Många ugnsfunktioner, bland annat tre olika varmluftsfunktioner
Intelligent ugn som kommer med temperaturförslag
Tio automatiska program
Miljövänlig modell i energiklass A+
Flera eco-program
TFT-display och touchkontroller gör användningen enkel
Halogenbelysning
Mjukstängande ugnslucka
Pyrolysprogram sköter rengöringen
 Även ugnsstegar och plåtar tål pyrolysrengöringen


Bosch HBG672BW1S

Bosch HBG672BW1S

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Bosch HBG672BW1S är en inbyggnadsugn från Bosch som får beröm av experterna för att vara mycket tyst och ha en riktigt bra temperaturstabilitet.

Ugnsutrymmet är på 71 liter, vilket gör att du kan laga mat till många människor på en gång. Ugnen har också flera värmenivåer, så du kan även tillaga flera rätter samtidigt.
Denna modell är dessutom bland de mer miljövänliga på marknaden, och har tilldelats energimärkning A+.

Funktioner

Denna Bosch ugn utmärker sig bland annat genom att ha en lång rad spännande funktioner, som ger dig många möjligheter i köket.
Ugnen erbjuder 10 olika ugnsfunktioner, däribland traditionell över- och undervärme, varmluftsgrill, pizzafunktion, samt upptining.

En annan användbar funktion är 4D varmluftsfunktionen, som fungerar genom att ge en jämn varm luftcirkulation, som gör att du får vällagat kött, lasagne, kakor, och mycket mer.
Det finns också en inbyggd accelerationseffekt, som gör att tillagningstiden förkortas.

Ugnen har även eninbyggd stektermometersom gör att du kan ställa in den rätta temperaturen, och ugnen stänger då av automatiskt när köttet är färdigt. Därmed säkerställer du en optimal tillagning, varje gång.

Denna Bosch ugn är dessutom utrustad med pyrolysrengöring, vilket innebär att rengöringen sköter sig själv. Allt du behöver göra är helt enkelt att torka av ytorna med en fuktig trasa efter användning.
Pyrolysen fungerar genom att hetta upp ugnen till 400 °C, varpå överblivna matrester och fett omvandlas till aska, som lätt kan avlägsnas med trasan.

En annan viktig faktor som är värd att nämna är säkerheten för Bosch HBG672BW1S. Ugnen är utrustad med barnspärr, som skyddar mot att ugnen kan öppnas av barn. Den är också utrustad med hela fyra glasrutor, vilket innebär att luckan inte blir varm under tillagningen.

Sist bör det noteras att det hos denna modell har varit stort fokus på designen, och den är bland annat utrustad med en stor TFT-display, som är både lätt och intuitiv att använda, så att du lätt kan ställa in ugnen på de önskade programmen.

Storlek:
Höjd: 595 mm
Bredd: 594 mm
Djup: 548 mm
Inbyggnadshöjd: (max): 585 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 35,95 kg.

Fördelar med Bosch HBG672BW1S:
 
10 ugnsfunktioner
Barnspärr
Energimärkning A+
Pyrolysrengöring
4D varmluft
Inbyggd TFT-display
Integrerad termometer
Stor kapacitet på 71 liter
Möjlighet att tillreda flera rätter samtidigt
SoftClose-funktion


Bosch HBA533BB0S

Bosch HBA533BB0S

 

Funktioner

Bosch HBA533BB0S tillhör energiklass A och är därför relativt energisnål. Ugnen har dessutom en kapacitet på 71 liter och är därför ett bra alternativ för större familjer. Den kan även vara ett bra val för dig som vill ha tillräckligt med utrymme för att laga mat till ett par extra middagsgäster.

Ugnsmodellen Bosch HBA533BB0S har många funktioner överlag. Den har till att börja med fem olika ugnsfunktioner, till exempel över-/undervärme, varmluftsgrill, stor variogrill och skonsam varmluft.

Den sista ugnsfunktionen heter 3D-varmluft Plus. Denna funktion ger en optimal värmefördelning och gör att hela ugnsutrymmet håller samma temperatur. Med den här funktionen kan man därför få ett jämnt och enhetligt resultat på tre olika nivåer.

Den här modellen har även en snabbuppvärmningsfunktion som gör att ugnen blir varm extra snabbt utan att förbruka mer energi. Med den här funktionen kan ugnen till exempel värmas upp till 175 grader på bara 5 minuter.

Bosch HBA533BB0S är dessutom lätt att rengöra tack vare den energibesparande rengöringsfunktionen EcoClean. Detta är en speciell beläggning på bakpanelen som består av mikroskopiska keramikkulor som bryter ner fett när man tillagar mat i ugnen. Tack vare detta behöver man inte rengöra ugnen efter att man har använt den.

Bosch HBA533BB0S har en fin och stilren design med kontrollpanelen på fronten. Kontrollpanelen består av glas och har en användarvänlig LED-display som ger användaren enkel tillgång till alla olika funktioner och inställningar.

Tack vare en barnspärr för ugnsfunktionerna och en inbyggd kylfläkt är den här ugnsmodellen säker. Eftersom att utsidan av ugnsluckan aldrig blir varmare än 50 grader finns det dessutom inte någon risk för att man ska bränna sig på ugnen när den är igång.

När man köper Bosch HBA533BB0S ingår det en långpanna, ett ugnsgaller och en emaljerad bakplåt.

Storlek och inbyggnadsmått:
Höjd:
595 mm
Bredd: 594 mm
Djup: 548 mm
Inbyggnadshöjd: 585 mm
Inbyggnadshöjd (max): 595 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 36,70 kg

Fördelar med Bosch HBA533BB0S:
Stor ugn med en kapacitet på 71 liter
Snabbuppvärmningsfunktion
3D-varmluft Plus
Energiklass A
EcoClean-funktion
Fem ugnsfunktioner
Inbyggd kylfläkt
Barnspärr
LED-display
Stilren design
Levereras med olika tillbehör


Bosch HBA533BS0S

Bosch HBA533BS0S

.

Funktioner

Bosch HBA533BS0S har ett stort ugnsutrymme med en kapacitet på 71 liter. Den här ugnen är därför ett bra alternativ för familjer med fem eller fler medlemmar. Modellen fungerar dock även bra för andra konsumenter som vill ha en stor ugn för att till exempel laga mat till gäster. Bosch HBA533BS0S tillhör dessutom energiklass A och är därför någorlunda energisnål.

Den här ugnen har fem olika ugnsfunktioner, bland annat stor variogrill, över-/undervärme, varmluftsgrill och skonsam varmluft.

Den sista funktionen är 3D-varmluft Plus. Med denna ugnsfunktion får man en optimal värmefördelning och en jämn temperatur i hela ugnen. Detta innebär att man kan få ett perfekt resultat på tre nivåer samtidigt.

Bosch HBA533BS0S är även utrustad med en snabbuppvärmningsfunktion som värmer upp ugnen extra snabbt utan att förbruka mer energi. Det tar till exempel bara 5 minuter att värma upp ugnen till 175 grader. Ugnen har dessutom ett temperaturspann som går från 50 till 275 grader.

Den här ugnen har en tidlös och stilren design som passar in hemma hos de allra flesta. Bosch HBA533BS0S har nämligen en kontrollpanel av rostfritt stål med en LED-display som visar all information i rött. Det är därför enkelt att se vad som står på skärmen även om man inte står precis bredvid ugnen.

Tack vare en EcoClean-beläggning på ugnens bakpanel går det dessutom snabbt att rengöra ugnen efter att man har använt den. Denna beläggning absorberar nämligen det mesta av smutsen automatiskt, vilket gör att det knappt finns något behov för att rengöra ugnen efter användning.

Sist men inte minst har Bosch HBA533BS0S flera olika säkerhetsfunktioner. Ugnen har bland annat en mekanisk luckspärr, en barnspärr för ugnsfunktionerna samt en inbyggd kylfläkt. Eftersom att temperaturen på utsidan av ugnsluckan aldrig överstiger 50 grader kan man dessutom inte bränna sig på ugnen.

När man köper Bosch HBA533BS0S ingår det en emaljerad bakplåt, ett ugnsgaller och en långpanna.

Storlek och inbyggnadsmått:
Höjd:
595 mm
Bredd: 594 mm
Djup: 548 mm
Inbyggnadshöjd: 585 mm
Inbyggnadshöjd (max): 595 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 36,20 kg

Fördelar med Bosch HBA533BS0S:
Lätt att rengöra
Snabbuppvärmningsfunktion
3D-varmluft Plus
Flera säkerhetsfunktioner
Kontrollpanel i rostfritt stål
LED-display
Fem ugnsfunktioner
Ugnsutrymme på 71 liter
Energiklass A
Tidlös design
Levereras med emaljerad bakplåt, ugnsgaller och långpanna


Bosch HBA533BW0S

Bosch HBA533BW0S

.

Funktioner

Med ett ugnsutrymme på 71 liter kommer man inte att ha ont om plats när man lagar mat i Bosch HBA533BW0S. Den här ugnen är därför lämplig för familjer med fem eller fler medlemmar. Modellen kan dock även vara ett bra alternativ för konsumenter som vill ha en stor ugn med utrymme för att laga mat till några extra middagsgäster.

Bosch HBA533BW0S är dessutom energisnål och tillhör energiklass A, och utöver att vara bra för dig som konsument är detta även en fördel för miljön.

Den här ugnen är dock inte bara energieffektiv utan har även en mängd olika funktioner. Bosch HBA533BW0S är till exempel utrustad med fem ugnsfunktioner, bland annat över-/undervärme, stor variogrill och skonsam varmluft.

En annan av dessa ugnsfunktioner heter 3D-varmluft Plus och ser till att temperaturen är jämn i hela ugnsutrymmet. Med den här funktionen blir resultatet därför detsamma oavsett var i ugnen man placerar plåten.

Den här ugnen har även en snabbuppvärmningsfunktion, och precis som namnet antyder blir ugnen varm snabbt när man aktiverar den här funktionen. Med snabbuppvärmningen tar det faktiskt inte mer än 5 minuter att värma upp ugnen till 175 grader.

Bosch HBA533BW0S är dessutom lätt att rengöra tack vare en EcoClean-beläggning på ugnens bakpanel. Denna beläggning absorberar automatiskt smuts och fett, vilket innebär att ugnen knappt behöver rengöras överhuvudtaget.

Designen är både praktisk och användarvänlig med en kontrollpanel i glas. På kontrollpanelen sitter det även en användarvänlig LED-display där användaren enkelt kan bläddra och välja mellan alla olika inställningar och funktioner.

Bosch HBA533BW0S har dessutom flera säkerhetsfunktioner, till exempel en ugnslucka som inte blir mer än 50 grader varm på utsidan, en mekanisk luckspärr, en barnspärr för ugnsfunktionerna samt en inbyggd kylfläkt.

När man köper Bosch HBA533BW0S ingår det en långpanna, en emaljerad bakplåt och ett ugnsgaller.

Storlek och inbyggnadsmått:
Höjd:
595 mm
Bredd: 594 mm
Djup: 548 mm
Inbyggnadshöjd: 585 mm
Inbyggnadshöjd (max): 595 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 36,20 kg

Fördelar med Bosch HBA533BW0S:
EcoClean-funktion
Snabbuppvärmningsfunktion
3D-varmluft Plus
LED-display
Kontrollpanel i glas
Barnspärr
Inbyggd fläkt
Energiklass A
Ugnsutrymme på 71 liter
Fem ugnsfunktioner
Mekanisk luckspärr


Andra testvinnare:

I denna sektion tittar vi närmare på ett par testvinnare från andra märken än Bosch. Syftet med detta avsnitt är att ge dig en överblick över vilka andra alternativ som finns för Bosch ugnar.
Alla modeller här nedanför är testvinnare från erkända Skandinaviska tester.


Electrolux EOB100X

Testvinnare hos Råd & Rön

Electrolux EOB100X

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Denna inbyggnadsugn från Electrolux har inkluderats i denna artikel, då ugnen både är testvinnare hos Råd & Rön.

Ugnen ligger på en mycket rimlig prisnivå, så du har alltså här möjlighet att få en billig och testvinnande ugn.
Ugnen har tilldelats energimärkningen A.

Funktioner

Denna ugn är en multifunktionsugn, som både har varmluft och många andra smarta funktioner.

Ugnen får beröm för att ha ett suveränt varmluftssystem, som ger en mycket jämn temperatur i hela ugnen. Därmed får du optimala resultat med flera plåtar i ugnen. Över-/undervärmen är perfekt för bakning, lågtemperaturstekning till att bereda möra och saftiga stekar, intervallgrill för gratinering, och grillfunktion så att fläsksteken får en spröd yta.

Ugnen är lätt att rengöra, då den lätt kan tas isär utan verktyg. Därmed är det särskilt enkelt att rengöra alla delar av ugnen. Detta är särskilt viktigt eftersom att denna ugn inte är utrustad med pyrolytisk självrengöring. Anledningen till att denna ugn inte har någon pyrolysrengöring är att den befinner sig i den lägre änden av prisskalan, vilket innebär att man måste klara sig utan denna funktion. Om du vill ha en ugn med pyrolys, så kan du kika närmare på några av ugnarna från Bosch som finns med i denna artikel.

Electrolux har även utrustat denna ugn med ett flyttbart värmeelement, som gör den extra lätt att rengöra. Electrolux har alltså haft stort fokus på att ugnen ska vara lätt att ta isär, då det gör rengöringen både lättare och snabbare.
Ugnens yttre yta består av rostfritt stål. Här har Electrolux utvecklat en ytbeläggning som de kallar AntiFingerPrint. Denna beläggning gör rengöringen extra smidig.

Ugnen är utrustad med barnspärr, så att du kan låsa ugnen när den är varm. När ugnen ska öppnas med barnspärren aktiverad, trycker du helt enkelt in barnspärren med en hand, och öppnar luckan med den andra.
Det aktiva kylsystemet säkerställer att ugnen hålls nedkyld när den är igång, och därmed kommer den inte att vara varm vid beröring. Detta är särskilt användbart om du har små barn i huset.

Storlek:
Höjd
: 594 mm
Bredd: 594 mm
Djup: 569 mm
Inbyggnadshöjd: (max): 600 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 32 kg.

Fördelar med Electrolux EOB100X:
Multifunktionsugn
Flyttbart värmeelement
Barnspärr
Aktivt kylsystem av utsidan
AntiFingerPrint
Lätt att ta isär för enkel rengöring
Prisvärd


Siemens HB672GBS1S

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Siemens HB672GBS1S

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Både Råd & Rön har provat ugnsmodellen Siemens HB672GBS1S i två stora, omfattande ugnstester, och modellen imponerar så mycket på experterna att den utnämns till testvinnare.

Modellen har pyrolytisk självrengöring och är en inbyggnadsugn – kontrollera därför måtten noggrant.

Funktioner

Siemens HB672GBS1S är ett särskilt bra alternativ för konsumenten som behöver en stor ugn och som gärna vill kunna välja mellan många olika ugnsfunktioner.

Den här modellen har nämligen ett ugnsutrymme på hela 71 liter, vilket ger tillräckligt mycket utrymme för stora stekar eller flera plåtar åt gången. Om man vill köra flera plåtar samtidigt fungerar varmluft bäst, och Siemens HB672GBS1S har därför tre olika varmluftsfunktioner att välja mellan: varmluft, 4D-varmluft och varmluft eco.

Förutom dessa tre funktioner har modellen ytterligare fem ugnsfunktioner: över/undervärme, över/undervärme eco, pizzaläge, grill och coolStart.

Om man har bråttom kan även snabbuppvärmningsfunktionen bli användbar. Med den kan ugnen nämligen värmas upp på bara ett par minuter.

Observera även att Siemens HB672GBS1S har två olika eco-program vars syfte är att vara så energieffektiva som möjligt. Ugnsmodellen finns dessutom i energiklass A+ och hamnar därför högt på energiskalan, vilket är fördelaktigt för både konsumenten och miljön.

Siemens HB672GBS1S är en intelligent ugn, och om man precis har börjat experimentera i köket kan den själv komma med temperaturförslag.

Ugnen har ett temperaturspann som går från 30 till 300 grader och skärmen ger en bra överblick över både temperatur och tid. Skärmen är en användarvänlig TFT-färgdisplay med touch som sitter högst upp på framsidan av ugnen.

Tillverkaren har även tänk på utseendet med den här ugnen, och Siemens HB672GBS1S har därför en fin och enkel design. Den dekorativa halogenbelysningen ger dessutom ett bra ljus som gör det enkelt att följa med i tillagningsprocessen.

Ugnsluckan har en softClose-funktion som ser till att den både öppnas och stängs mjukt utan några smällar, vilket samtidigt ger en bättre säkerhet om barnen är i köket. För en så bra säkerhet som möjligt har ugnen även ett elektroniskt lucklås, barnspärr samt säkerhetsavstängning.

Siemens HB672GBS1S är en självrengörande ugn och kräver därför en minimal mängd manuell rengöring. Man behöver bara starta pyrolysprogrammet, som gör att ugnen bränner bort smuts, skräp och matrester, och sedan torka ur ugnen med en trasa när programmet är färdigt.

Storlek och inbyggnadsmått:
Höjd: 595 mm
Bredd: 595 mm
Djup: 548 mm
Inbyggnadshöjd: 585 mm
Inbyggnadshöjd (max): 585 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 41,10 kg

Fördelar med Siemens HB672GBS1S:
Stort ugnsutrymme på 71 liter
Åtta olika ugnsfunktioner
Tre varmluftsfunktioner
Två eco-funktioner
Energiklass A+
Snabbuppvärmning
Färgdisplay med touch
Timer
Halogenbelysning
SoftClose
 Pyrolys


Information om Bosch

bosch ovn Det tyska företaget har mer än 125 års historia bakom sig. Bosch startade redan 1886, när grundaren Robert Bosch startade sin “Verkstad för finmekanik och elektroteknik”.
Bosch är ett av världens mest kända märken inom elverktyg, vitvaror, och byggteknik, och är samtidigt världens största underleverantör till bilindustrin, där de bland annat producerar bromsar och tändsystem.

Bosch har mer än 260 fabriker världen över, och sysselsätter mer än 271.000 anställda.
Du kan läsa mycket mer om Boschs långa historia genom att klicka här.

På Boschs egen hemsida kan du se en översikt över alla deras produkter. Du kan bland annat se en komplett översikt över alla deras ugnar, spisar, fläktar, och hällar här.

Om du vill läsa mer om Boschs filosofi vad gäller deras inbyggnadsugnar, så har de gjort en hel sektion som behandlar derar vision och filosofi vid tillverkningen av deras ugnar. Du kan läsa mer på deras egna hemsida här.


Fem rengöringstips för ugnen 

De flesta använder ugnen dagligen, och om man använder ugnen varje dag kommer den oundvikligen att bli skitig. Matrester, fett och olja samlas i ugnen och ska helst tas bort innan de fastnar för hårt. Det rekommenderas att man rengör ugnen ungefär varannan månad för att det inte ska behöva bli ett heldagsprojekt varje gång. Här nedanför kan du läsa om fem hjälpsamma tips om ugnsrengöring.

Tips nummer 1: Såpa

rengoeringsmidler Såpa kan användas för ugnsrengöring på lite olika sätt beroende på om du vill att det ska gå snabbt eller om det får ta lite längre tid.

Den snabba metoden går ut på att man smörjer in ugnen med såpa invändigt och värmer upp den till ungefär 50 grader tills såpan börjar bubbla. Stäng av ugnen när såpan bubblar och vänta tills ugnen har svalnat helt innan du torkar bort såpan. Denna metod borde ta bort det mesta av smutsen.

Om du istället vill använda metoden som tar längre tid ska du fortfarande börja med att smörja in ugnen med såpa invändigt. Täck sedan såpan med plastfolie och låt den verka över natten. Ta bort plastfolien dagen efter och tvätta bort all smuts med vatten. Denna metod fungerar även på bakplåtar.

Tips nummer 2: Bikarbonat

Eftersom att bikarbonat är ett naturligt medel är det fördelaktigt att använda detta när man städar. För att rengöra ugnen med bikarbonat ska du först blanda en halv kopp bikarbonat med vatten till en ganska tjock smet. Smörj sedan in insidan av ugnen med blandningen och låt den sitta i några timmar innan du torkar bort all smuts med en fuktig trasa.

Tips nummer 3: Ta lös ugnsglaset

När du ska rengöra ugnsluckan är det enklast att ta lös ugnsglaset och sedan smörja in det med diskmedel eller såpa och låta det verka ett tag.

Tips nummer 4: Kör ugnsgallret i diskmaskinen

ovnrist En snabb och enkel metod för att rengöra ugnsgallret är att helt enkelt köra det i diskmaskinen. Eftersom att gallret oftast går att diska i diskmaskinen finns det alltså ingen anledning till att lägga krut på just ugnsgallret. När maskinen är färdig är det bara att sätta tillbaka gallret i ugnen.

Tips nummer 5: Glöm inte bort fläkten

Fläkten är en sak som många glömmer bort när de rengör ugnen. Eftersom att det kan samlas mycket smuts i fläkten är det dock viktigt att den också blir rengjord. Om du inte vet hur man tar lös fläkten kan du läsa dig till det i ugnens bruksanvisning.

Pyrolysugnar

Om du har en ugn med pyrolysprogram är dock rengöringen en helt annan diskussion. Med detta program blir rengöringen nämligen lätt som en plätt. Pyrolysprogrammet värmer upp ugnen till över 400 grader och bränner på så vis bort alla matrester, all smuts och allt fett. När programmet är färdigt behöver du sedan bara torka bort askan som bildats med en trasa.


Välj en energieffektiv ugn

Eftersom att vi använder ugnen så ofta är det även viktigt att vi hittar en modell som är energisnål. En minimal förbrukning är nämligen alltid att föredra när man talar om apparater som vi använder i hemmet. Här nedanför kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du letar efter en ny ugn. Du hittar även ett par tips på vad du själv kan göra för att spara så mycket ström som möjligt när du använder ugnen.

Titta på ugnens energimärkning

När du är på jakt efter en ny ugn är det bra om du är uppmärksam på energimärkningen hos olika modeller. Energimärkningen finns på alla ugnar och visar hur energieffektiv och miljövänlig en viss modell är.

Energimärkningen visar även ugnens energiförbrukning på en skala där A+++ är bäst och D är sämst. Om du vill ha en energisnål ugn är det alltså viktigt att titta på energimärkningen och välja en modell med en så hög energiklass som möjligt.

Utnyttja ugnsvärmen   

Goer brug af ovnens varme Även om du har en energisnål ugn kan du dock fortfarande spara pengar genom att utnyttja ugnens värme och energi optimalt.

Du kan till exempel utnyttja ugnens fulla kapacitet genom att tillaga flera maträtter samtidigt. Detta sägs spara mer än halva energiförbrukningen och fungerar framförallt bra om du har en varmluftsugn. Varmluftsprogrammet kan nämligen tillaga alla ingredienser enhetligt och ge ett jämnt resultat på flera nivåer.

Du kan även ta vara på för- och eftervärmen genom att till exempel ställa in maten i en kall ugn och sedan stänga av ugnen fem eller tio minuter i förväg. På så vis värms maten upp tillsammans med ugnen och tillagas sedan färdigt på eftervärmen. Med den här metoden utnyttjar du värmen på bästa sätt och kan därför spara en hel del energi.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka Bosch ugnar är bäst i test?

Bosch HBG672BS1

🤓 Hur testas Bosch ugnarna?

Ugnarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


AEG BPB331021M

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

AEG BPB331021M

AEG BPB331021M har testats och utvärderats av Råd & Rön, och experterna verkar vara överens om att AEG BPB331021M är en riktigt bra ugn. Faktum är att modellen får utmärkta betyg på båda ställena.

Den här AEG-modellen har pyrolys och är en inbyggnadsugn, vilket innebär att ugnen måste byggas in i den befintliga köksinredningen. Det är därför särskilt viktigt att kontrollera ugnens mått.

Funktioner

AEG BPB331021M är en stor ugn med en kapacitet på 72 liter, vilket gör den här ugnen till ett bra alternativ för ett stort hushåll på fem eller fler personer. Man får plats med stora stekar och ugnen kan hantera upp till tre plåtar samtidigt. Vid tillagning av flera plåtar är det fördelaktigt att använda ungens varmluftsfunktioner, och AEG BPB331021M är dessutom utrustad med HotAir, en energieffektiv metod för att få luften att cirkulera jämnt i hela ugnen.

För att klara av större portioner kommer den här ugnsmodellen även med en XL-bakplåt som är 20 % större än en standardplåt.

AEG BPB331021M har många ugnsfunktioner som möjliggör en mångsidig användning av ugnen, bland annat över/undervärme, stekprogram och intervallgrill.

För att måltiderna ska tillagas perfekt varje gång är den här ugnen försedd med en SurroundCook-teknik som via fläkten ser till att värmen är exakt rätt. Detta garanterar både en gyllenbrun gratinering, spröd svål, genomgräddade bakverk samt saftigt och mört kött.

AEG BPB331021M har en snygg stålgrå design med kontrollpanelen längst fram. På panelen finns en tydlig skärm med en timer som ger en bra överblick över tillagningen, och på den kan man även justera alarm och tid samt se hur mycket tid som återstår.

Den här ugnen kontrolleras med intryckbara vred som inte syns när man inte använder ugnen, vilket bidrar till den stilrena designen samtidigt som det gör att vreden inte blir smutsiga. AEG BPB331021M har dessutom en ytbehandling, AntiFingerPrint, som gör att man slipper flottiga fingeravtryck.

Man har även tagit hänsyn till miljön med den här ugnsmodellen. Den befinner sig nämligen i energiklass A+ och tillhör därmed den bättre änden av energiskalan.

AEG BPB331021M har hela två pyrolysprogram, ett intensivprogram samt ett långt program, och rengöringen är därför otroligt enkel: modellen värms upp till 500 grader, varpå matrester och smuts bränns bort – det enda man själv måste göra är att starta programmet samt torka ur ugnen med en trasa efteråt. Man kan dessutom ta lös ugnsluckan utan verktyg om man vill rengöra luckan manuellt.

AEG BPB331021M är en säker ugn och modellen har därför både en barnspärr på luckan och ett aktivt kylsystem som ser till att ugnen inte blir för varm utvändigt.

Storlek och inbyggnadsmått:
Höjd:
594 mm
Bredd: 594 mm
Djup: 568 mm
Inbyggnadshöjd: 590 mm
Inbyggnadshöjd (max): 590 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 36,70 kg

Fördelar med AEG BPB331021M:
Stor ugn med en kapacitet på 72 liter
Kan hantera upp till tre plåtar samtidigt
Många ugnsfunktioner
Energieffektiv HotAir
XL-bakplåt
SurroundCook-teknik ger en stabil och exakt värme
Kontrollpanel med timer
Intryckbara vred
AntiFingerPrint
Energiklass A+
Två pyrolysprogram


Bosch ugn Test – Dessa källor har vi undersökt:

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön har flera gånger genomfört tester av ugnar.
Råd & Rön är känt i Skandinavien för sina omfattande tester. För närvarande finns det 7 olika tester av ugnar på deras webbplats.

Du kan se översikten över testerna av ugnar genom att klicka här. Observera att det krävs en betald prenumeration för att få tillgång till de olika testen på deras hemsida

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta