Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Sminkprimers: Vi har samlat en lista med några av de bästa primerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD april 23, 2024.

Sminkprimers: Vi har samlat en lista med några av de bästa primerna

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

En sminkprimer är en skönhetsprodukt som appliceras på huden innan man sminkar sig för att skapa en jämn bas för foundation, rouge och andra basprodukter. En primer kan även förlänga varaktigheten på ditt smink, kontrollera olja och minimera uppkomsten av fina linjer och porer. Vissa primers innehåller ingredienser som kontrollerar överflödig oljeproduktion, medan andra är utformade för att återfukta torr hud. Det finns dessutom primers lämpade för varierande åldrar, där vissa är utformade för att motverka fina linjer och rynkor som uppstår i takt med att huden åldras. Med detta sagt kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för just din hudtyp och dina behov.

I den här artikeln kommer vi därför att presentera olika primers som passar olika hudtyper – fet, torr, kombinerad och känslig – för att hjälpa dig att hitta den bästa varianten för din hy och sminkrutin.

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Bobbi Brown Primer Plus Mattifier - lätt och fräsch primer med mattande effekt för fet hy

 • check 4,1/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,4/5 stjärnor på Sephora
 • check Högt rankad på HarpersBazaar.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bobbi Brown Primer Plus Mattifier:

 • Fräsch och lätt formula
 • Berikad med natriumhyaluronat
 • Pulverformat

Konsumentmagasinets omdöme

Bobbi Brown Primer Plus Mattifier har ett brett utbud av fördelar som gör den till ett utmärkt komplement i sminkrutinen för de med fet hud. Dess användning av natriumhyaluronat förhindrar uttorkning och främjar en frisk hy. Primern är dessutom helt oljefri, absorberar överflödig olja och reducerar glans. Samtidigt minimerar den avancerade pudertekniken porer, suddar ut ojämnheter och förlänger den fräscha effekten av foundation på huden.

Primern är dermatologiskt testad och fri från skadliga ingredienser, men är relativt dyr med tanke på förpackningens storlek. Produkten kommer i en tub som rymmer 38 milliliter, och kommer därmed att ta slut ganska snabbt om man använder den varje dag. Man får dock en mycket bra och högkvalitativ produkt som är icke-aknegenisk och ger direkt synliga resultat.

Fördelar

 • Förebygger uttorkning
 • Fri från skadliga ingredienser
 • Oljefri

Nackdelar

 • Högt pris för mängden produkt man får

Bobbi Brown Primer Plus Mattifier är en primer som känns både fräsch och lätt och som förlänger hållbarheten på din sminkbas. Den är speciellt utformad för de som vill uppnå en matt finish, och hjälper därutöver till att kontrollera olja, sudda ut porer samt att hålla hudens fuktnivå i balans.

Recension: En detaljerad recension av Bobbi Brown Primer Plus Mattifier

Specifikationer

 • Volym: 38 ml

Bobbi Brown Primer Plus Mattifier har förmågan att balansera hudens naturliga fuktnivå, förhindra uttorkning samt hålla huden frisk och hälsosam. Detta tack vare användningen av natriumhyaluronat som är en kraftfull ingrediens som låser in fukt i huden så att den hålls återfuktad hela dagen.

Förutom sina återfuktande egenskaper är denna primer oljefri, vilket gör den lämplig för såväl fet hy som kombinerad hy. Den absorberar effektivt överflödig olja och minskar glans; primern suddar också ut ojämnheter, täcker rodnad och färg samt bevarar din foundations fräscha look på huden.

Den avancerade pulvertekniken som används i denna primer är nyckeln till dess effektivitet. Tekniken absorberar överflödig olja med hjälp av puderformulan som även minimerar porer. Detta skapar en slät och felfri bas för din foundation. Den har en sval och andningsbar finish som fräschar upp och vitaliserar huden så att den ser och känns föryngrad.

Den här primern är dermatologiskt testad och fri från skadliga ingredienser som parabener, sulfater, ftalater och mineraloljor. Det är därför ett utmärkt alternativ även för de som behöver kontrollera glans och olja varje dag, samt för dem med känslig och allergibenägen hud.

Tips: För att uppnå bästa resultat med denna primer ska du applicera den på ren och återfuktad hud samt undvika ögonområdet. Komplettera med din favoritfoundation för en fulländad finish.

Vad säger användare och experter om Bobbi Brown Primer Plus Mattifier?

Bobbi Brown Primer Plus Mattifier har blivit väl uppmärksammad av både användare och experter. Den rankades högt på HarpersBazaar.com där den enligt deras granskning är en av de bästa produkterna för oljig hy då den fungerar bra i kombination med många olika typer av foundations och SPF. Enligt deras expertpanel kommer denna primer att ge toppresultat oavsett om du använder foundation i stift-, flytande- eller puderform.

Användare på Amazon har också varit belåtna med produktens prestanda tack vare dess mattande, men inte plattande effekt. En användare lämnade följande kommentar: “Wow! Run, don’t walk, till denna primer om du har mer mogen och fet hy. Jag önskar att jag kunde ge den tio stjärnor; den absorberar bra och gör att min foundation glider på och ser fantastisk ut i timmar. Min näsa är speciellt fet, men primern hjälpte foundationen att hålla även på den.”

På Sephora.com, som är en ledande återförsäljare av smink, har Bobbi Brown Primer Plus Mattifie också fått mycket beröm. En användare skrev följande: “Min kombinerade hud kommer att bli oljig oavsett hur varmt det är, men på sommaren är det absolut värre än andra tider på året. Denna primer fungerar däremot perfekt och appliceras smidigt under en foundation. Jag rekommenderar denna primer starkt…”

Mer om Bobbi Brown Primer Plus Mattifier

Specifikationer

 • Volym: 38 ml

Milk Makeup Hydro Grip Primer 45ml - långvarigt återfuktande primer för torr hud

 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,1/5 stjärnor på Sephora.com
 • check "Den bästa långvariga primern för torr hud" enligt ExpertReviews.co.uk
 • check "Bästa primer för långa dagar (och nätter)" enligt Cosmopolitan.com
 • check ”Best of Beauty" enligt Allure.com
 • check "Bäst för torr eller uttorkad hud" enligt Independent.co.uk
 • check "Bästa primer överlag" enligt Instyle.com
 • check "Bästa greppande primer" enligt GlamourMagazine.co.uk

Dagens bästa priser och erbjudanden på Milk Makeup Hydro Grip Primer 45ml:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Innehåller hyaluronsyra
 • Cannabis- och blått agaveextrakt
 • 94 % naturlig gelformula

Konsumentmagasinets omdöme

Hydro Grip Primer är en naturlig och vegansk primer som återfuktar huden och fixerar makeupen i upp till tolv timmar. Den är fri från skadliga ingredienser, vilket gör den idealisk för dem med känslig hud. Cannabisextrakt är en viktig ingrediens i denna primer eftersom det är fuktgivande, anti-inflammatoriskt och skyddar huden mot antioxidanter; fettsyrorna i cannabisextrakt hjälper till att ge näring och återfukta huden, medan dess anti-inflammatoriska egenskaper kan minska rodnad och irritation. På grund av sin starkt återfuktande formula kan den se glansig och fet ut på fel hudtyp. Om du är osäker på vilken hudtyp du har bör du köpa en testförpackning á 10 milliliter för att testa produkten först.

Fördelar

 • Återfuktar på djupet
 • Anti-inflammatoriska egenskaper
 • Antioxidativa egenskaper

Nackdelar

 • På fel hudtyp kan den se fet ut

Milk Hydro Grip Primer är lämplig för alla hudtyper, men rekommenderas särskilt för de med torr eller normal hy. Tack vare sin återfuktande formula med hyaluronsyra kan produkten även vara lämplig för de med känslig och aknebenägen hud, men vi rekommenderar att du gör ett lapptest på armen innan du applicerar den i ansiktet.

Recension: En detaljerad recension av Milk Makeup Hydro Grip Primer 45 ml

Specifikationer

 • Volym: 45 ml

Hydro Grip Primer är en naturlig och vegansk primer som har blivit ett måste för alla som vill ha en jämn och återfuktad bas för sitt smink. Produkten har en 94 % naturlig gelformula som skapar en slät bas, ger bra fäste åt smink i upp till tolv timmar samt återfuktar huden. Den är dessutom cruelty-free samt fri från parabener, silikon, olja, parfym och gluten. Det är alltså ett utmärkt val även för de med känslig hy som är benägen att reagera inflammatoriskt och irriterat.

Förutom hyaluronsyra erbjuder sammansättningen av blått agave- och hampahärlett cannabisfröextrakt samt niacinamid i denna primer en fantastisk kombination av fördelar. Blått agaveextrakt är rikt på antioxidanter och återfuktande egenskaper, vilket är optimalt för torr och flagnande hud eftersom det skyddar och återfuktar. Cannabisfröextrakt från hampa innehåller essentiella fettsyror och antiinflammatoriska egenskaper, vilket lugnar och lindrar hudproblem. Niacinamiderna kan förbättra hudens struktur, minska uppkomsten av porer och jämna ut hudtonen.

Tips: Pumpa en till två klickar på baksidan av handen och blanda ut ett tunt lager på ren hud innan du applicerar makeup. Låt formulan verka i en minut innan du lägger foundation ovanpå.

Vad säger användare och experter om Milk Makeup Hydro Grip Primer 45 ml?

Milk Makeup Hydro Grip Primer är en välrenommerad produkt av såväl experter som användare. På Cosmopolitan.com tilldelades den utmärkelsen “Bästa primer för långa dagar (och nätter)” tack vare dess långvariga återfuktande effekt. Experterna ansåg att produkten var bäst för de som vill kontrollera sin torra hud och fnasighet. De menade även att den sjunker in i huden som ett serum.

Allure.com gav utsåg Milk Makeup Hydro Grip Primer till “Best of beauty” med motiveringen att den har en utmärkt återfuktande formula som de menar är en av de på marknaden just nu. Förutom detta konstaterade de även att den är fördelaktig för ojämna hudtoner då den innehåller niacinamides.

Experterna på ExpertReviews.co.uk uppmärksammade också denna produkt och inkluderade den på deras topplista över de bästa primerna för år 2023. De tilldelade den utmärkelsen “Den bästa långvariga primern för torr hud” precis bredvid Bobbi Brown Vitamin Enriched Face Base Primer. De skrev vidare att det är en av de bästa återfuktande primerna för torr hy just nu, och menade att den återfuktar din hud och håller din makeup på plats hela dagen – även om du bara använder en liten mängd av produkten.

Användarna är också nöjda med denna produkt, vilket bland annat bevisas av det höga betyg den har fått på Amazon – närmare bestämt 4,4/5 stjärnor. De flesta användarna säger att produkten återfuktar bra och håller sminket på plats hela dagen. En användare lämnade följande kommentar: “Jag har använt ett par andra topprankade produkter och har provat många primers, men denna är överlägset den bästa. Jag har torr hud och blev rekommenderad denna primer av en makeupartist. Min hy ser mer återfuktad ut och den hjälper verkligen mitt smink att hålla sig på plats. Dessutom gillar jag den här typen av dispenser – ingen produkt går oanvänd. Det här är min tredje flaska så jag är helt klart såld!”

Användare på Spehora.com berömde också produkten för dess djupa återfuktande effekt. Den har ett betyg på 4,1/5 stjärnor, varav en av användarna skrev: “Förmodligen den bästa primern jag någonsin har provat. Långvarig och håller verkligen i tolv timmar – så länge du följer anvisningarna. Jag har testat att sova med denna primer och mitt smink höll under hela tuppluren.”

Independent.co.uk gav denna primer utmärkelsen “Bäst för torr eller uttorkad hud”. De skrev att denna primer är perfekt för dem som behöver en extra boost av återfuktning, tack vare dess blandning av fuktgivande element som niacinamid, hyaluronsyra, hampahärledd cannabisfrö och blå agave.
Webbplatsen GlamourMagazine.co.uk belönade den med “Bästa greppande primer” och påpekade att den är utformad för att både återfukta din hud och hålla din makeup på plats, vilket gör den perfekt för de med hektisk vardag.

Mer om Milk Makeup Hydro Grip Primer 45ml

Specifikationer

 • Volym: 45 ml

Charlotte Tilbury Invisible UV Flawless Poreless Primer SPF 50 - primer med solskydd för alla hudtyper

 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon
 • check 4.4/5 stjärnor på Sephora
 • check Högt rankad på Allure.com
 • check "Bästa primer med SPF-skydd" på GlamourMagazine.co.uk

Dagens bästa priser och erbjudanden på Charlotte Tilbury Invisible UV Flawless Poreless Primer SPF 50:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Formula med SPF 50
 • "Magic 8"-komplex med kollalift
 • Innehåller vitamin C & E

Konsumentmagasinets omdöme

Charlotte Tilburys Invisible UV Flawless Poreless Primer är en multifunktionell makeup-primer som ger ett högt solskydd samtidigt som den ger huden näring och motverkar åldrande. Kombinationen av återfuktande hyaluronsyra, vitamin C och E samt den banbrytande anti-age-aktiviteten “collalift” skapar en jämn och lysterfull hy, minimerar porer och fina linjer samt förbättrar hudens textur. Denna primer är lämplig för daglig användning och kan vara till nytta för dem som vill skydda huden mot skador orsakade av fria radikaler, få en klarare hy och bibehålla en optimal fuktnivå. Den är något dyrare än övriga primers med SPF-tillägg, men dess hyrbridformula och effektivitet som både primer och solskydd gör den till ett utmärkt alternativ för alla som vill ha en jämn sminkbas och samtidigt vara skyddade mot solens farliga strålar.

Fördelar

 • Högt solskydd
 • Minimerar porer och fina linjer
 • Antioxidativ
 • Minskar uppkomsten av mörka fläckar och hyperpigmentering

Nackdelar

 • Dyr jämfört med andra primers med SPF-formula

Charlotte Tilbury Invisible UV Flawless Poreless Primer med SPF 50 hjälper dig att hålla huden frisk, oavsett väder och klimat. Den lämpar sig för alla hudtyper, inklusive känslig och aknebenägen hud, eftersom den är fri från parabener, sulfater och ftalater.

Recension: En detaljerad recension av Charlotte Tilbury Invisible UV Flawless Poreless Primer SPF 50

Specifikationer

 • Volym: 30 ml

Charlotte Tilbury har skapat en primerhybrid med SPF 50 som skapar en jämn yta för smink, suddar ut ojämnheter och minskar uppkomsten av fina linjer och rynkor, samtidigt som den erbjuder ett högt solskydd. Primern innehåller komplexet “magic 8”, återfuktande hyaluronsyra och den banbrytande anti-aging-aktiviteten “collalift” som skyddar och minimerar porer och fina linjer samtidigt som den ökar hudens elasticitet. Formulan har en subtil lyster, utan klibbighet eller vita partier, vilket gör den lämplig för daglig användning.

Charlotte Tilbury Invisible UV Flawless Poreless Primer innehåller vitamin C och E som är kraftfulla antioxidanter och kan bidra till att skydda huden mot skador orsakade av fria radikaler. Dessa skador kan annars bidra till ålderstecken som fina linjer och rynkor. Produkten bidrar även till att göra huden ljusare och förbättra hudtonen genom att minska förekomsten av mörka fläckar och hyperpigmentering.
Hyaluronsyra ger huden påfyllning och återfuktning, eftersom den kan hålla upp till 1 000 gånger sin vikt i vatten. Det hjälper till att reparera hudens fuktnivåer, förbättra hudens struktur samt minska uppkomsten av fina linjer och porer.

Vad säger användare och experter om Charlotte Tilbury Invisible UV Flawless Poreless Primer SPF 50?

Allure.com uppmärksammade denna primer och placerade den högt upp på sin lista över de 14 bästa primerna som garanterar att sminket håller hela dagen. De påpekade fördelarna med att ha en återfuktande primer, men menade vidare att denna produkt tar steget längre genom att även erbjuda solskydd. Produktens innehåll av C-vitamin är bra för att ljusa upp huden, hyaluronsyra för återfuktning och UVA- och UVB-filter för skydd mot solskador och miljöföroreningar. GlamourMagazine.co.uk utsedde Charlotte Tilbury Invisible UV Flawless Poreless Primer till ” Bästa primer med SPF-skydd”. De sammanfattade sin upplevelse genom att konstatera att detta är en bra primer med SPF 50-skydd och en fuktgivande formula. Tack vare hyaluronsyra och glycerin jämnar den dessutom ut torr hud och hjälper till att förebygga solskador för alla hudtyper.

På Amazon har produkten fått 4,5/5 stjärnor i betyg, varav en användare berömde hur väl den sjunker in i huden och ger en hållbar sminkning. En annan skrev följande: “Bra produkt som testades en varm dag då sminket höll bra samtidigt som jag hade optimalt solskydd!”
På Sephora.com har primern fått betyget 4,4/5 stjärnor där flera användare uppgav att den är bra för hudtillstånd som ofta uppstår på kvällen, däribland mörka ringar. En användare skrev: “Det här är den bästa primer jag någonsin har använt. Jag har precis slutat med min tretinoin, och därför blir allt jag applicerar på ansiktet fläckigt och ojämnt. Jag använde denna efter min hudvård och före smink och det varade bokstavligen hela dagen! Primern hade ett bra grepp och jag upplevde inga ojämnheter.”

Mer om Charlotte Tilbury Invisible UV Flawless Poreless Primer SPF 50

Specifikationer

 • Volym: 30 ml

Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser Clear 20 ml - primer som skapar en jämn finish och minimerar porer

 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,9/5 stjärnor på Byrdie.com
 • check "Bäst budgetprimer" på GoodHousekeeping.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser Clear 20 ml:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Porminimerande effekt
 • Insta-Blur-teknik
 • Innehåller dimetikon och kiseldioxid

Konsumentmagasinets omdöme

Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en primer som kan minimera uppkomsten av porer. Dess Insta-Blur-teknik verkar genom att omedelbart släta ut och jämna ut hudytan, samtidigt som den minskar utseendet på fina linjer, rynkor och porer. Formulan är transparent och passar alla hudtyper eftersom den är icke-komedogen och doftfri. Den kan bäras ensam för en matt och återfuktad look med minimalt underhåll, eller under foundation och concealer för en felfri finish. Observera dock att den suddande effekten inte är långvarig och tenderar att försvinna snabbare på ren hud. Bortsett från detta får du med Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser en mycket prisvärd och effektiv primer.

Fördelar

 • Bon-komedogen
 • Lämplig för alla hudtyper
 • Kan bäras utan ytterligare sminkprodukter

Nackdelar

 • Sämre varaktighet

Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser är en utmärkt produkt för dig som vill ha en jämn finish på ditt smink. Denna porminimerande primer lämpar sig för alla hudtyper och skapar en jämn yta att applicera foundation på.

Recension: En detaljerad recension av Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser Clear

Specifikationer

 • Volym: 20 ml

Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser är en utmärkt primer som också effektivt minimerar synligheten av porer. Tack vare sin Insta-Blur-teknik suddar den omedelbart ut porerna utan att täppa till dem, vilket skapar en slät och välstrukturerad hud. Denna teknik är en formula som använder en kombination av mjukfokuserande och suddande ämnen för att omedelbart släta ut och jämna ut hudytan, samtidigt som fina linjer, rynkor och porer minimeras. Den transparenta gelformulan är smidig och passar alla hudtoner, samtidigt som produkten är icke-komedogen och parfymfri. Detta innebär att den inte kommer att orsaka breakouts eller irritationer.

Förutom sin porminimerande förmåga och blurring-teknik innehåller primern ingredienser som dimethicone och silica, som samarbetar för att ge huden en mjuk och silkeslen textur. Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser kan användas på egen hand för en matt och återfuktad look, eller under foundation och concealer för en fulländad finish. Den fungerar med alla sorters foundation – oavsett om de har låg, medelhög eller full täckning eller om de är i flytande, stift, eller puderform.

Vad säger användare och experter om Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser Clear?

Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser är en primer som är välkänd bland användare och experter i sminkvärlden. Den har sålts otroligt många gånger på Amazon och de flesta av användarna har varit nöjda med produkten. Många hyllar dess förmåga att minska porstorleken och släta ut huden. En användare skrev: “Om du har stora porer, förvänta dig inte att de försvinner helt – men de kommer att se mindre ut. Bebishuden är klar och känns silkeslen. Man behöver endast använda mycket lite produkt. Den har ingen doft och irriterade inte min känsliga hud. Den fick aldrig min hud att se fet ut – den gjorde bara så att den kändes silkeslen! Primern fungerar som en genomskinlig filler som förbereder min hud för makeup – jag älskar den!”

Produkten fick också beröm av experter på GoodHousekeeping.com som gav den utmärkelsen ”Bästa budgetprimer”. De menade att produkten effektivt jämnar ut huden och minimerar uppkomsten av porer. Även om primern inte testats i laboratorium, fann de primerns förmåga att glida på smidigt och minimera stora porer nästan omedelbart.
Webbplatsen Byrdie.com har också granskat Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser, gjort några slitagetester och tilldelat den 4,9/5 stjärnor. De ansåg att den är sann mot sitt namn och ger en slät, bebisliknande hud. Den kändes dessutom inte bara len på huden, utan gjorde också att huden såg len ut.

Mer om Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser Clear 20 ml

Specifikationer

 • Volym: 20 ml

Smashbox Photo Finish Foundation Primer - smidig och lätt silikonbaserad primer utan olja

 • check 4,7/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,3/5 stjärnor på Sephora.com
 • check ”Bästa primer för fet hy" enligt InStyle.com
 • check "Bästa primer för en fotofinish" enligt GlamourMagazine.co.uk
 • check "Bäst för slät hud" enligt Elle.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på Smashbox Photo Finish Foundation Primer:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Berikad med vitamin A och E
 • Fri från sulfaterna SLS och SLES samt parabener och ftalater
 • Lätt och oljefri formula

Konsumentmagasinets omdöme

Smashbox Photo Finish Foundation Primer är en gelaktig primer som slätar ut textur och porer, samtidigt som den berikar huden med A- och E-vitamin som skyddar mot fria radikaler och UV-skador. Fördelarna med att använda A- och E-vitaminer i primers är bland annat antioxidativa egenskaper som skyddar huden mot skador och främjar en sund hudfunktion. Denna primer är dessutom fri från skadliga kemikalier som sulfater, parabener och ftalater samt syntetiska doftämnen, vilket gör den till ett bra val för dem som är känsliga för dessa ingredienser. Att använda en primer som är fri från skadliga ingredienser minskar även risken för hudirritation, rodnad och torrhet och främjar en friskare hud på lång sikt. Primern kan upplevas lite väl flytande när den kommer direkt ur tuben – se därför till att skaka förpackningen ordentligt innan du öppnar den och applicerar den på huden. Om du är osäker på om detta är en primer lämpad för din hudtyp, kan köpa en test à 10 milliliter för att prova och känna efter.

Fördelar

 • Gör huden len och slätar ut porer
 • Vegansk formula som är cruelty-free
 • Fri från skadliga ingredienser

Nackdelar

 • Formulan kan upplevas som för flytande

Smashbox Photo Finish Foundation Primer är en lätt, luftig bas för smink som inte känns kladdig. Den bidrar inte heller till överdriven oljeproduktion eftersom den är oljefri, och minskar därmed även uppkomsten av fina linjer. Att använda en oljefri primer är särskilt bra för dem med torr och känslig hy, eftersom det minskar risken för hudutslag, men generellt sett är det bra för alla hudtyper eftersom det erbjuder en mer hållbar sminkning. Oljebaserade sminkprodukter tenderar nämligen att bryta ned sminket snabbare och ge ett flottigt och kakigt intryck.

Recension: En detaljerad recension av Smashbox Photo Finish Foundation Primer

Specifikationer

 • Volym: 30ml

Smashbox Photo Finish har en gelliknande struktur och slätar ut hudens textur och porerna för att din makeup ska hålla så länge som möjligt. Produkten innehåller även A- och E-vitamin som skyddar huden tack vare deras antioxidativa egenskaper. A-vitamin är känt för att främja hudcellernas omsättning och förnyelse, vilket kan minska uppkomsten av fina linjer och rynkor. Det kan även reglera oljeproduktionen och minska uppkomsten av porer. Samtidigt är E-vitamin känt för att vara en effektiv fuktgivare och kan hjälpa till att skydda huden mot eventuella UV-skador.

Smashbox Photo Finish Foundation Primer är fri från sulfaterna SLS och SLES samt parabener och ftalater och har därutöver även mindre än en procent syntetiska doftämnen. Formulan är även vegansk och cruelty-free. Att använda en primer som är fri från sulfaterna SLS och SLES, parabener, ftalater och syntetiska doftämnen, och som dessutom är vegansk och cruelty-free, kan gynna din hud genom minskad risk för hudirritation. Många är nämligen känsliga för sulfater, parabener och ftalater, vilket kan orsaka irritation, rodnad och torrhet. Det är därför rekommenderat att använda en primer som är fri från ingredienser som dessa.

Vad säger användare och experter om Smashbox Photo Finish Foundation Primer?

Smashbox Photo Finish Foundation Primer har uppmärksammats av branschexperter såväl som av användare. På Amazon har användare betygsatt primern med 4,7/5 stjärnor och särskilt berömt den för dess mjuka och silkeslena finish. Vissa användare med mogen hud var imponerade av dess förmåga att minimera porer och fina linjer. En användare lämnade följande kommentar: “Det är första gången jag använder primer, och jag är riktigt glad att jag köpte just den här! Det har gått några veckor sedan jag började använda den men den är verkligen otrolig; man får en silkeslen känsla med en slät finish. Jag har några lätta acneärr i ansiktet och den fyller verkligen ut dem snyggt. Den får definitivt min hud att se bättre ut och min makeup att hålla längre. Kommer absolut att köpa den igen!”

Användare som har betygsatt primern på Sephora har också varit nöjda med sitt köp. De betygsatte produkten med 4,3/5 stjärnor, varav en användare skrev följande: “Detta är min go-to primer – jag är aldrig utan den. Jag har alltid kämpat med fina linjer efter att ha gått ner mycket i vikt, men tack vare denna primer kan jag bära foundation igen!”
Experter på Elle.com tilldelade Smashbox Photo Finish Foundation Primer “Bäst för slät hud” och menade att den kan skapa en perfekt slät bas och ett intryck av felfri hud. Den gav en jämnare hudton och ett intryck utan varken porer eller rynkor.

GlamourMagazine.co.uk skriver att primern i princip fungerar som ett Instagram-filter i verkliga livet. Den hjälper till att släta ut huden och minska uppkomsten av skönhetsfel samtidigt som den skyddar ansiktet från skadliga yttre faktorer. De utsåg Smashbox Photo Finish Foundation Primer till “Bästa primer för en fotofinish”.
InStyle.com är en annan källa där denna primer har hyllats. De utsåg produkten till ”Bästa primer för fet hy” och skrev vidare att denna silikonbaserade, genomskinliga primer glider osynligt över huden och skapar en fotofärdig finish som håller din hy slät och hjälper din makeup att hålla hela dagen.

Mer om Smashbox Photo Finish Foundation Primer

Specifikationer

 • Volym: 30ml

Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer 50 ml - vattenbaserad och lystergivande primer med soft-focus-effekt

 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon
 • check 3,7/5 stjärnor på Sephora.com
 • check "Bästa primer för optimalt lyster" enligt Cosmopolitan.com
 • check Högt rankad på Allure.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer 50 ml:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Vattenbaserad formula
 • Mikroniserade pärlor
 • Extrakt av porslinsblomma

Konsumentmagasinets omdöme

Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer är en primer, men också en hudvårdande vattenbaserad formula, med mikroniserade pärlor som ljusar upp och vårdar hudtonen och ger en lysterfull glöd samtidigt som den skyddar hyn. Extrakt från porslinsblommor ger långvarig lyster och bidrar till en jämnare och ungdomligare hudton. Det ljusreflekterande komplexet hjälper till att skapa en utjämnande effekt på huden, vilket minskar uppkomsten av ojämnheter som fina linjer, rynkor och ojämn textur. På grund av sin lystergivande finish kan den dock orsaka en kakig look om den kombineras med glansiga foundations eller andra skimrande produkter. Om din hud är fet och blank bör du istället överväga Laura Mercier Pure Canvas Hydrating Primer som ger mindre lyster, men ändå återfuktar och slätar ut huden.

Fördelar

 • Ljusar upp och ger en naturligt fräsch hy
 • Antioxidativa och anti-inflammatoriska egenskaper
 • Skapar en utslätande effekt
 • Främjar långvarigt lyster

Nackdelar

 • Primern måste kombineras med rätt foundation, annars kan den få sminket att se kakigt ut.

Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer är en lystergivande primer med en vattenbaserad formula som är utformad för att förbättra hudens klarhet och förlänga sminkets hållbarhet. Även om de flesta primers på marknaden är silikonbaserade kan det för dem som är benägna att få hudutslag eller har fet hy vara fördelaktigt med ett vattenbaserat alternativ. Dessa primers är nämligen mindre benägna att orsaka akne eller förvärra befintliga utbrott. De har dessutom en lättare konsistens som gör att de smidigare smälter in i huden.

Recension: En detaljerad recension av Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer

Specifikationer

 • Volym: 50 ml

Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer innehåller mikroniserade pärlor som ljusar upp och vårdar hudtonen. De innehåller ljusreflekterande egenskaper som hjälper till att ljusa upp hudens yta och ge den ett lysterfullt glow. Dessa pärlor är kända för att ha antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lugna och skydda huden från skador som orsakas av miljöstressorer. Detta gör dem idealiska att använda i primers eftersom de inte bara förbättrar hudens utseende, utan också hjälper till att vårda och skydda den.
Porslinsblomsextrakt är en annan fördelaktig ingrediens som är känd för sin förmåga att stödja långvarigt lyster och bidra till en jämnare och ungdomligare hudton.

I produkten ingår också ett ljusreflekterande komplex som är en kombination av ingredienser som tillsammans skapar en utjämnande effekt på huden och minskar förekomsten av ojämnheter som fina linjer, rynkor och ojämn textur. Komplexet innehåller ingredienser som glimmer och titandioxid, som tillsammans hjälper till att sprida ljuset och skapa en mjuk fokuseffekt på huden. Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer är fri från sulfaterna SLS och SLES samt parabener och syntetiska doftämnen och är därför inte bara skyddande utan även nyttig för hudens hälsa.

Vad säger användare och experter om Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer?

Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer är en väl uppmärksammad primer bland både experter och användare. På Cosmopolitan.com utsågs den till ” Bästa primer för optimalt lyster” eftersom den, snarare än att innehålla uppenbart skimmer, är infunderad med ett strålande pigment som ger huden en subtil glöd som kommer att synas genom din foundation. På Allure.com rankades primern högt, med motiveringen att dess unika kombination av ingredienser, inklusive ljusreflekterande glimmer, ger huden ett vackert lyster. Experterna var även imponerade av dess mikroniserade pärlor, som reflekterar ljus och skapar ett hälsosamt och fylligt utseende både före och efter applicering av makeup.

Användare på Amazon var främst belåtna med primerns strålande finish och hur den slätar ut huden. En användare lämnade följande kommentar: “Jag älskar Laura Mercier! Definitivt min to-go-primer. Mycket lätt och irriterar inte min hud. Ger mig ett fint bronsigt glow, utan att det ser överdrivet ut. När jag inte känner för att bära mycket smink är denna primer dessutom tillräcklig tillsammans med lite läppstift – sedan är jag good to go. Rekommenderar!” Även på Sephora.com ansåg de flesta användare att Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer är värd ett köp. En av användarna skrev: “Den här produkten är fantastisk! Den är lätt och räcker länge. Den är återfuktande, jämnar ut hudtonen och ger mig den perfekta mängden glow och lyster. Perfekt även på egen hand för vardaglig sminkning!”

Mer om Laura Mercier Pure Canvas Illuminating Primer 50 ml

Specifikationer

 • Volym: 50 ml

5 saker att tänka på innan du köper primer

 • Hudtyp

  Alla primers lämpar sig inte lika bra för alla hudtyper, och att välja rätt variant för just din hudtyp är avgörande för att uppnå bästa resultat. Nedan följer en översikt av hur du bör välja en primer utifrån din hudtyp.

  • Fet hy – Om du har fet hy är du sannolikt benägen att producera för mycket talg, vilket kan få makeupen att släppa eller sprida sig i ansiktet. För att motverka detta bör du välja en primer som hjälper till att kontrollera olja och glans. Leta efter produkter som är oljefria och innehåller mattande ingredienser som kiseldioxid eller lera. Dessa tillsatser hjälper till att absorbera överflödig olja så att huden blir slät och glansfri.
  • Torr hy – Om du har torr hy bör du välja en primer som återfuktar och ger näring åt huden. Torr hy kan få din makeup att se flagig och ojämn ut, och därför är det viktigt att välja en primer som kan hjälpa till att jämna ut hudens struktur. Leta efter produkter som innehåller ingredienser som hyaluronsyra, glycerin eller växtoljor som hjälper till att återfukta och jämna ut huden.
  • Kombinerad hy – Kombinerad hud är knepig att navigera eftersom det kräver en primer som kan balansera behoven hos både feta och torra delar av ditt ansikte. Om du har kombinerad hy bör du leta efter en primer som kan återfukta och matta ut samtidigt, med ingredienser som niacinamid eller salicylsyra. Dessa tillsatser hjälper till att reglera oljeproduktionen samtidigt som de återfuktar torra hudpartier.
  • Känslig hy – Känslig hy är benägen att drabbas av inflammation, rodnad och irritation. Det är därför viktigt att undvika starka ingredienser som kan förvärra dessa problem. Leta efter primers som är parfymfria och innehåller lugnande ingredienser som kamomill eller aloe vera. Dessa tillsatser hjälper till att lugna och skydda huden och säkerställer att sminkappliceringen blir skonsam och utan irritation.
 • Ålder

  När vi åldras förändras vår hy, vilket kan påverka hur en primer fungerar. Nedan följer några faktorer som är viktiga att tänka på när du ska välja rätt primer:

  • Mogen hy – Om du har mogen hy vill du välja en primer som hjälper till att släta ut fina linjer och rynkor. Detta gör att din hy ser mer ungdomlig och lysterfull ut. Leta efter primers som innehåller ingredienser som peptider, C-vitamin eller retinol, som bidrar till att stimulera kollagenproduktionen och förbättra den övergripande strukturen av din hy.
  • Åldrande hy – Åldrande hy kan också bli torr och glåmig, vilket kan göra att sminket ser fläckigt och kakigt ut. Om du har åldrande hy, bör du välja en primer som återfuktar och vårdar huden. Leta efter primers som innehåller ingredienser som hyaluronsyra, glycerin eller växtoljor som är återfuktande och gör huden slätare. Dessa tillsatser hjälper till att skapa en slät och återfuktad hud för din makeup och säkerställer att den ser fräsch ut hela dagen.
  • Solskadad hy – Solskador är en vanlig orsak till åldrande hy och kan leda till en rad olika hudproblem, bland annat hyperpigmentering och ojämn textur. Om du har solskadad hud bör du välja en primer som innehåller ingredienser som C-vitamin, niacinamid eller lakritsrotsextrakt som gör hudtonen ljusare och jämnare. Dessa tillsatser skapar en mer lysterfull och ungdomlig hy.
 • Missfärgningar

  Missfärgningar är ett vanligt hudproblem som kan påverka hur primers verkar på huden. Nedan följer en närmare titt på hur missfärgningar påverkar valet av primer:

  • Mörka fläckar – Om du har mörka fläckar på huden vill du välja en primer som hjälper till att kamouflera och minimera deras framträdande. Leta efter primers som innehåller färgkorrigerande pigment som grönt eller persika, som kan hjälpa till att neutralisera utseendet på mörka fläckar. Dessa primers hjälper till att skapa en jämnare och mer enhetlig bas för ditt smink.
  • Hyperpigmentering – Hyperpigmentering är en vanlig form av missfärgning av huden som kan orsakas av solskador eller hormonella förändringar. Om du har hyperpigmentering bör du välja en primer som innehåller uppljusande ingredienser som C-vitamin, kojinsyra eller arbutin.
  • Ojämn hudton – Ojämn hudton är en annan vanlig form av missfärgning som kan göra att sminket ser fläckigt eller ojämnt ut. Om du har ojämn hudton bör du välja en primer som skapar en mer enhetlig bas för ditt smink. Leta efter primers som innehåller ljusreflekterande pigment, som kan sudda ut ojämn hudton och skapa en mer lysterfull hy.
 • Pris

  När du ska välja en primer är det viktigt att ta hänsyn till din budget och samtidigt ha i åtanke att produkten kommer att appliceras i ansiktet; du bör därför vara säker på att du får en så bra produkt som möjligt. Prisintervallet för primers varierar beroende på märke, formula, kvalitet och förpackning.

  Primers i de lägre prisklasserna kostar allt från 35 till 115 kronor och erbjuder relativt bra kvalitet, och är därmed utmärkta alternativ för dem med en budget. Primers i mellanprisklassen kostar cirka 115 till 350 kronor, och erbjuder mer högkvalitativa ingredienser samt bättre formulor och förpackningar.

  Premiumprimers kostar vanligtvis mellan 350 och 700 kronor, men kan ibland även kosta ännu mer. Dessa primers innehåller lyxiga ingredienser, unika formulor samt kommer i förpackningar av hög kvalitet. De tenderar även att komma från exklusiva sminkmärken. Det är viktigt att väga produktens kvalitet och fördelar mot priset när du funderar på hur mycket du är beredd att betala för en primer. Tänk på att det är en värdefull investering för din hud och din sminkrutin.

 • Användar- och expertrecensioner

  För att lära dig mer om specifika primers och deras unika verkan och ingredienser rekommenderar vi att du tar del av recensioner från branschexperter och tidigare användare. Expertrecensioner tillhandahåller ofta omfattande jämförelser mellan olika produkter och varumärken, tillsammans med detaljerade redogörelser för deras ingredienser och provresultat.

  Användarrecensioner är också värdefulla eftersom de erbjuder insikter om den dagliga användningen, eventuella för- och nackdelar samt verkliga erfarenheter. Att läsa en rad recensioner från såväl experter som användare kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilken primer som bäst passar dina behov och preferenser.

arrow-more

FAQ

Vad använder man primer till?
En primer används som en bas för att skapa en slät och jämn yta när man ska sminka sig, samt för att förlänga sminkets varaktighet. En primer kan också hjälpa till att reglera hudens oljighet, minimera uppkomsten av porer och fina linjer samt verka återfuktande. Vissa primers är dessutom utformade för att ta itu med specifika hudproblem som rodnad, matthet eller ojämna hudtoner.
Måste man applicera en primer innan man sminkar sig?
Även om det inte är absolut nödvändigt att använda en primer innan man sminkar sig, kan den vara till hjälp för att skapa en slät och jämn bas för ditt smink att fästa på. En primer kan dessitom få sminket att hålla längre under dagen och minimera uppkomsten av porer, fina linjer och rynkor.
Hur väljer jag primer?
Valet av primer beror på flera faktorer, bland annat din hudtyp, eventuella hudproblem, vilken typ av finish du vill uppnå och vilken typ av smink du planerar att bära.

Vad är en primer?

En primer är en kosmetisk produkt som appliceras på huden innan smink för att skapa en slät bas för foundation, rouge och andra basprodukter. Den kan ha många olika syften, men det vanligaste är att hjälpa makeupen att hålla längre, kontrollera olja, minimera porer samt skapa en jämnare hudton. Primers finns i olika formulor, bland annat som silikon- och vattenbaserade samt som oljefria. De kan vara färgkorrigerande, återfuktande eller utformade för specifika hudtyper eller hudproblem. Kort sagt är syftet med en primer att förbereda huden för applicering av smink och hjälpa det att sitta på plats under hela dagen.

Hur använder man en primer?

Vanligtvis applicerar man primer efter ansiktskräm och solskydd, samt före foundation och andra sminkprodukter. Nedan följer de vanligaste riktlinjerna för att använda en primer:

 • Rengör och återfukta ansiktet som vanligt.
 • Applicera en solkräm om du planerar att vistas utomhus.
 • Ta en liten mängd primer – ungefär som storleken av en ärta – och applicera den i ansiktet med fingrarna eller en sminkborste.
 • Koncentrera dig på de områden där du vill jämna ut textur, minimera porer eller kontrollera olja.
 • Blanda ut primern väl och låt den torka i några sekunder innan du applicerar foundation eller annan sminkprodukt.

Vad gör en primer?

En primer är en kosmetisk produkt som appliceras på huden innan man sminkar sig för att skapa en slät, jämn yta för de resterande sminkprodukterna att fästa på. Den hjälper till att förlänga sminkets varaktighet under dagen, kontrollerar olja och minimerar uppkomsten av fina linjer, rynkor och porer. Primers kan även erbjuda ytterligare fördelar, exempelvis återfuktning, färgkorrigering och SPF-skydd. En primer skapar en barriär mellan huden och sminket, vilket skapar en mer slät och naturlig finish.

Vilka kosttillskott ska jag äta för att optimalisera användningen av min primer och få en lysterfull hud?

För en jämnare applicering av primer och en hud som ser mer strålande ut kan det vara bra att införliva specifika kosttillskott i din vardagsrutin. Nedan följer några viktiga tillskott, bland annat kollagen, som kan vara fördelaktiga:

 • KollagenKollagen är ett viktigt protein som bidrar till hudens elasticitet, återfuktning och övergripande struktur. Att tillföra kollagen till din dagliga rutin kan hjälpa till att fylla på de naturliga kollagennivåerna i din hud och förbättra dess fasthet och jämnhet. Du bör leta efter kollagenpeptider eller hydrolyserade kollagentillskott då dessa absorberas enkelt av kroppen.
 • Hyaluronsyra – Hyaluronsyra är en återfuktande förening som finns naturligt i kroppen som hjälper att bibehålla huden fuktighet. Att ta tillskott av hyaluronsyra kan öka hudens återfuktning, vilket leder till en fylligare och jämnare hy. Den ökade fuktigheten kan skapa en perfekt grund för din primer, vilket gör att den glider på utan ansträngning.
 • C-vitamin – C-vitamin är en kraftfull antioxidant som hjälper till att göra huden ljusare och främja kollagenproduktionen. Det kan även jämna ut hudtonen, minska hyperpigmentering och förbättra hudens lyster. C-vitamintillskott kan förbättra hudens övergripande utseende och få den att se mer levande och ungdomlig ut.
 • Omega-3-fettsyror – Omega-3-fettsyror, som vanligtvis hittas i fiskolja eller linfröoljetillskott, har många fördelar för huden; de hjälper till att bibehålla hudens fuktighet, minskar inflammation och främjar dess allmänna hälsa. Genom att inkludera omega-3 i din kost kan du förbättra hudens lyster och skapa en mjukare yta att applicera smink på.
 • Antioxidanter – Antioxidanter, som vitamin A och E samt grönt te-extrakt, kan hjälpa till att skydda huden från fria radikaler, minska inflammation och främja en frisk hy. Dessa tillskott motverkar oxidativ stress, som annars kan bidra till att huden åldras och blir matt. Genom att tillföra antioxidantrika kosttillskott kan du förbättra hudens utseende och öka effektiviteten hos din primer.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta