Bästa Barnstol – Välj rätt barnstol för ditt barn

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Bäst i Test guide 2021: Något som alla nyblivna föräldrar måste skaffa förr eller senare är en bra barnstol som gör att barnet kan sitta vid bordet och äta, leka och vara en del av familjen.

Varje år hamnar hundratals barn på akuten efter olyckor relaterade till barnstolar. Olyckorna beror oftast på att barnet reser sig upp i stolen och ramlar ner eller att stolen välter och därför bör man inte välja vilken stol som helst. Det finns många barnstolar på marknaden men det kan vara svårt att avgöra vilka som uppfyller de krav ett livligt och nyfiket barn ställer i vardagen.

Konsumentmagasinet går i den här artikeln igenom ett antal barnstolar som har utmärkt sig i olika tester för att göra det enklare för dig att välja rätt stol för dig och ditt barn. Vi har till den här artikeln endast valt ut barnstolar som har fått mycket höga betyg när det kommer till säkerhet, komfort, design och hållbarhet.

I den här artikeln får du:

 En genomgång av de bästa och mest prisbelönta barnstolarna på marknaden just nu
 Viktiga saker att tänka på när du väljer barnstol
 En genomgång av de källor och tester som vi har använt till artikeln

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Stokke Tripp Trapp

Rekommenderas av det norska konsumentrådet
✅ Testvinnare hos tyska Stiftung Warentest
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
✅ Toppbetyg hos danska Søndagsavisen
✅ Toppbetyg hos danska Vores Børn
✅ Toppbetyg hos Testfakta
 

Stokke Tripp Trapp

 

 

.
När man pratar om barnstolar är Stokke Tripp Trapp en riktig klassiker som alltid får en bra placering och ofta utses till bästa barnstol i tester.

Barnstolen Tripp Trapp är godkänd enligt europeiska standarder och får höga betyg på alla testområden. Stolen är dock inte 100 % stabil och kan välta om barnet skulle knuffa ifrån med fötterna. Säkerheten är alltså inte perfekt, men den kan förbättras genom att köpa benförlängare till stolen som förhindrar att barnet tippar bakåt.

Stokke Tripp Trapp får höga betyg för sin design, ergonomiska utformning och möjligheten till justering av både sits och fotstöd. Detta gör att stolen kan växa med ditt barn och användas i många år.

Enligt de många olika undersökningarna är stolen lätt att rengöra, har en tidlös och fin design som kan passa in i vilket hem som helst och är dessutom otroligt tålig och robust, vilket gör att du kan använda den i många år. Stokke Tripp Trapp kan köpas i olika typer av trä och i olika färger som gör att du kan välja det utseende som passar bäst in hemma hos dig. Alla material som används i stolen är dessutom garanterat giftfria.

Det finns olika tillbehör som kan köpas till stolen. Till exempel ett vadderat säte, Newborn Set, som kan användas under barnets sex första månader. Stokke Tripp Trapp är inte billig men för priset får du en kvalitetsstol som du och ditt barn kan använda i många år.

Därför är Stokke Tripp Trapp ett bra val:
Tidlös och klassisk design där du kan välja mellan flera olika träslag och färger
Lätt att rengöra
Kan växa med ditt barn och användas i flera år
Hög säkerhetsnivå vid användning av sele och benförlängare
Många olika justeringsmöjligheter för sits och fotstöd

Specifikationer:
Vikt: 6,7 kg
Kan användas från nyfödd till vuxen
Brett utbud av tillbehör som kan öka säkerhetsnivån och användbarheten av barnstolen
Maxvikt: 130 kg


Leander Matstol

 Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Leander Hoejstol

.

 

Leander Matstol är en elegant dansktillverkad barnstol som har klarat sig bra i både danska och internationella tester. Stolen har en tidlös nordisk design och kan köpas i svart, vitt samt fyra olika nyanser av trä. Detta gör att du enkelt kan välja den stil som passar bäst in hemma hos dig.

Leander väger ganska lite men är mycket robust och håller för upp till 125 kg. Stolen får riktigt höga betyg när det kommer till säkerhet, stabilitet och funktionalitet i det danska konsumentrådets stora test av barnstolar.

Leander har en lätt och slank design och är tillverkad i formpressat bokträ som gör att stolen kan röra sig fram och tillbaka med barnets rörelser. Denna rörelse lugnar barn och gör dem mer medvetna om sin rörelseförmåga.

Det finns mycket tillbehör att köpa till stolen, till exempel en bricka, dyna och bygel. Det finns däremot ingen spädbarnsinsats och stolen kan därför användas från det att barnet är sex månader fram till vuxen ålder.

Enligt undersökningar är stolen enkel att montera och både fot- och ryggstöd kan justeras för alla åldrar. En av stolens bästa detaljer är stolsbenen som gradvis blir tunnare tills de nästan går ihop med golvet. Detta minskar risken att slå tårna i stolen.

Om du letar efter en klassisk och elegant barnstol som samtidigt är säker, stabil och lätt att rengöra är Leander ett riktigt bra val. Den är inte billig och alla tillbehör måste köpas separat, men det är en stol som kan användas i många år framöver.

Därför är Leander ett bra val:
Klassisk nordisk design
Stabil och säker
Lätt att rengöra
Justerbar så att den kan användas upp till vuxen ålder

Specifikationer:
Vikt: 5,1 kg
Kan användas från sex månader till vuxen ålder
Maxvikt: 125 kg
Extra tillbehör som bygel, dyna och bricka kan köpas till


Hauck Alpha+

 Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

Hauck Alpha+

.
Alpha+ från Hauck fick en bra placering i det danska konsumentrådet uafhængige testpanelers stora test av barnstolar. Den fina placeringen berodde på att stolen var relativt billig och fick höga betyg när det kom till ergonomi, säkerhet och funktionalitet.

Alpha+ är en snygg och säker stol tillverkad i europeiskt bokträ. Det enda som fick en negativ anmärkning var att lacken på stolen släpper ut relativt mycket bly, men det håller sig dock inom de tillåtna nivåerna. Stolen kan täckas med en dyna för att barnets hud inte ska röra direkt vid lacken, vilket minskar risken för att bly förs över till huden.

Bortsett från detta får stolen mycket beröm för att vara stabil, säker och bekväm, och den kan användas tills barnet är ca 12 år. Barnstolen kommer med en bygel, fempunktssele och band för grenen, vilket gör att den kan användas från ungefär sex månaders ålder. Enligt olika undersökningar är stolen mycket stabil och svår att välta.

Både sitsen och fotstödet kan justeras i höjd- och djupled för att stolen ska kunna följa ditt barns utveckling.

Därför är Hauck Alpha+ ett bra val:
Hög säkerhetsnivå
Stabil och säker
Ergonomiskt utformad
Justerbar sits och fotstöd

Specifikationer:
Vikt: 6,75 kg
Kan användas från sex månader till ca tolv år
Kommer med bygel, sele och band till grenen
Maxvikt: 90 kg


Viktigt att tänka på när du väljer barnstol

En barnstol är en möbel som ditt barn kommer att använda i många år och därför är det viktigt att hitta en stol som uppfyller alla krav ett aktivt barn har. Detta innebär att stolen måste vara stabil, säker och bekväm, och den ska kunna anpassas efter barnets längd och vikt. Här nedanför hittar du en lista över de viktigaste sakerna man bör veta innan man köper en barnstol.

Barnet ska kunna sitta själv innan stolen kan användas
Du kan använda en barnstol först när barnet är tillräckligt starkt för att kunna sitta upprätt själv och barnet ska då inte sitta i stolen under några längre perioder. Du kan använda barnstolen tidigare om du köper en spädbarnsinsats. Detta finns som tillbehör till de flesta barnstolar i den här artikeln. Rekommendationen är att barn under sex månader inte ska sitta i barnstol utan en spädbarnsinsats och barn under ett år bör bara sitta i stolen korta stunder gången, gärna med en kudde som gör det lättare för barnet att sitta bekvämt.

Ryggstödet ska ge ett bra stöd och göra att barnet sitter naturligt
Fram tills barnet är runt nio månader är det mycket viktigt att ryggstödet är bekvämt och håller barnet i rätt ställning, vilket innebär att barnet inte ska sitta tillbakalutat. Ryggstödet bör vara minst 25 cm högt och en dyna kan hjälpa barnet att sitta bekvämt.

Sitsen ska vara plan och ha rätt mått
För att ge en bra sittställning för barnet ska sitsen vara runt 24-30 cm bred och 20-26 cm djup samt vara helt plan. En skålformad sits är inte bra eftersom att det hindrar barnet att röra på sig och försämrar blodcirkulationen i benen.

Sitthöjd och avstånd till bordet
Sitthöjden vid ett vanligt matbord ska vara mellan 52 och 57 cm. Avståndet mellan sitsen och bordsskivan bör vara mellan 15 och 20 cm.

Barn vill gärna vara nära bordet och resten av familjen. Om barnstolen kommer med ett eget bord kan det därför vara bra om man kan ta bort det när barnet äter vid bordet. Stolens bord kan användas när barnet, oftast när det blivit lite äldre, sitter ensam och till exempel vill äta eller rita.

Säkerhet
Det viktigaste med en barnstol är självklart säkerheten. Det är särskilt viktigt under de första åren att stolen är försedd med en bygel över magen och ett grenband så att barnet inte glider ur stolen. Bygel och grenrem bör vara monterade på framkanten av sitsen för bästa säkerhet.

Om stolen har hjul bör dessa gå att låsa så att barnet inte kan trycka stolen bakåt med fötterna. Se till att stolen inte har några små öppningar eller hål och att det inte finns några vassa kanter, hörn eller beslag som barnet kan skära sig på. Detta är ett krav för alla barnstolar med godkänd säkerhet och därför är det bra att försäkra sig om att den stol man väljer är testad och godkänd.

Fotstödet bör vara plant och gå att justera efter barnets längd
Eftersom att barn växer snabbt är det viktigt att fotstödet kan anpassas till barnets längd. Det bör kunna ställas in på avstånd mellan 15 och 33 cm från sitsen. Barnet ska både kunna vila benen och röra på dem för att hålla igång blodcirkulationen. Fotstödet ska vara tillräckligt stort för barnets fötter för att stolen ska vara bekväm.

Stolen ska vara stabil
När ditt barn växer blir det även mer och mer aktivt och klättrar in i och ur stolen. Därför är det viktigt att stolen väger tillräckligt mycket och är stabil nog att inte välta när barnet leker akrobat.

Välj en stol som har godkänd säkerhet och lägg ett bra underlag under stolen som hindrar den från att glida runt. En gummimatta är perfekt för det ändamålet då den både förhindrar att stolen glider runt och är lätt att rengöra efter att barnet har ätit och, eventuellt, lekt med maten.

Det ska finnas utrymme för rörelse och barnet ska kunna lyftas upp ur stolen

Barn är gjorda för att röra på sig och blir frustrerade om de känner sig fastlåsta. Därför måste det finnas lite plats för barnet att röra sig och stolen får heller inte vara så tajt att det är svårt att sätta barnet i stolen eller att lyfta upp det. Sele och bygel får å andra sidan inte vara så lösa att barnet kan klättra ur stolen. Det är alltså viktigt att justera allting så att det passar barnets längd och vikt. En bra regel är kontrollera att stolen är rätt inställd varje månad, särskilt i början när barnet växer väldigt fort.

Material och stoppning
En dyna är alltid bra att ha eftersom att det inte är så trevligt att sitta på en hård träsits någon längre period, och särskilt när barnet är mycket litet är en bra dyna oumbärlig. Om stolen är gjord av plast och man inte har någon dyna på sitsen är det obehagligt för barnet om det har nakna ben eftersom huden lätt klibbar fast i stolen. Välj en stol som är tillverkad av ett bra och tåligt material och ett par dynor som kan tvättas med jämna mellanrum. På så vis kan barnet sitta bekvämt i stolen. Här är det också klokt att satsa på kvalitet så att dynorna inte förlorar formen eller färgen efter första tvätten.

Fördelen med att välja en barnstol som har gått igenom noggranna granskningar och säkerhetsprov är att du inte behöver oroa dig för att stolen ska välta eller att ditt barn ska skada sig på skarpa kanter.

Pris och kvalitet följs vanligtvis åt men den dyraste stolen är inte alltid den bästa. Du kan läsa mer om de källor vi har använt och de olika testerna vi pratat om i avsnittet här nedanför.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

 

BabyBjörn Matstol

Testvinnare hos Testfakta
✅ Testvinnare hos Expressen

BabyBjörn Hoejstol

 

.
BabyBjörn Matstol har en unik design som skiljer sig från andra barnstolar genom att barnet hålls fast med ett litet bord istället för en sele. Bordet fungerar som en låsbygel och justeras med ett handtag mellan barnets ben. Där låser man upp bordet så att man kan sätta barnet i stolen, sedan klickar man bordet på  plats och vrider handtaget för att låsa fast bordet. På så vis sitter barnet tryggt och säkert.

Avståndet mellan bordet och stolsryggen kan justeras med en knapp på bordets undersida och det har tre olika lägen, vilket gör att barnet har utrymme att växa i stolen. Maxvikten är dock 15 kg så stolen kan bara användas tills barnet är ungefär tre år.

Stolen får höga betyg i flera olika tester, särskilt för sin säkerhet, stabilitet och hållbarhet. Den får emellertid lägre betyg för sin komfort och funktionalitet. Sammantaget är det här dock en bra stol för barnets första levnadsår och säkerhetsmässigt är den utmärkt. I vissa undersökningar nämner man även att stolen är lätt att rengöra och den får höga betyg för sin design och sitt unika bord.

Barnstolen från BabyBjörn är en av de dyrare, men då får du även en unik stol som både är fin och ser till att ditt barn sitter säkert.

Därför är BabyBjörn Matstol ett bra val:
 Fin design
Unikt bord som håller barnet på plats istället för en sele
Höga betyg vad gäller säkerheten
Lätt att rengöra

Specifikationer:
 Vikt: 5 kg
Kan användas från sex månader till ca. tre år
Matbord med tre lås och tre olika steg för storleksjustering
Maxvikt: 15 kg


 

FAQ – Vanliga frågor

Vilka barnstolar är bäst i test?

Stokke Tripp Trapp och BabyBjörn Matstol

Hur har man testat barnstolarna?

Barnstolarna har framförallt bedömts baserat på deras ergonomi och komfort. Med hjälp av barn i åldrarna 8 månader, 4 år och 6 år har en arbetsterapeut tittat på stolarnas utformning och inställningar för ryggstödet samt undersökt hur bra stöd barnen faktiskt får för ryggen. Terapeuten har även tittat på sätet och fotstödet och undersökt hur bekvämt barnet sitter samt om barnet behåller en optimal blodcirkulation i benen. Slutligen har man undersökt stolarnas säkerhet, stabilitet och innehåll av oönskade kemikalier.

Kan man använda samma stol i flera år?

När du väljer barnstol kan det vara bra att tänka lite framåt. Välj helt enkelt en stol som kan “växa” tillsammans med barnet. Om det inte går att plocka bort bord och selar från stolen går det till exempel bara att använda stolen till småbarn.


Barnstol test – dessa källor har vi gått igenom:

gifVores Børn
Vores Børn är en dansk tidning som kommer ut en gång i månaden. De skriver om allt som har med barn att göra och har genomfört ett test av sex olika barnstolar där stolarna granskades av en grupp av mödrar. De undersökte barnstolarnas säkerhet, komfort, användarvänlighet, rengöring, justerbarhet och design. Du kan läsa hela testet här.

Uafhængige testpaneler
Det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler har genomfört en noggrann genomgång av 13 barnstolar. De har testat stolarnas säkerhet, komfort, justeringsmöjligheter, stabilitet, hållbarhet och funktionalitet. Alla stolar har dessutom testats för innehåll av skadliga ämnen och kemikalier. Stolarna har bedömts på samma grunder och därför är det lätt att jämföra de olika modellerna. Testet finns här men du behöver en betald prenumeration för att komma åt hela innehållet av undersökningen.

Søndagsavisen.dk
Danska Søndagsavisen har utfört ett test av åtta olika barnstolar med särskilt fokus på säkerheten. De provade hur stabila stolarna är, hur svårt det är att välta stolen, om barnet kan resa sig upp och om stolen kan användas utan sele. Stolarna fick sedan ett betyg på en skala från ett till fem, där fem är bäst. Du kan läsa hela testet här.

Testfakta.se
Testfakta har provat tio stolar för barn upp till tre år. De har också främst fokuserat på säkerhet, funktionalitet och stabilitet. Testfakta skriver även ett långt avsnitt om vilka standardkrav de har på barnstolarna som är värt att läsa för att förhindra olyckor relaterade till barnstolar. Stolarna har fått betyg på en skala från ett till fem, där fem är bäst. Testresultaten presenteras i en tabell som gör det enkelt att jämföra de olika stolarna och se hur de har klarat de olika testerna. Du kan läsa hela artikeln och undersökningen här.

Expressen.se
Expressen har också skrivit en bra artikel där de har testat barnstolar. Här beskrivs tio olika barnstolar och enligt artikeln är det fyra av dem som inte lever upp till säkerhetskraven. Du kan läsa mer om orsakerna i artikeln.

Expressens undersökning fokuserar på hur många år stolen ska användas, hur mycket plats stolen tar, för- och nackdelar med inbyggda bord, hur lätta stolarna är att montera och justera samt hur säkra stolarna är och om de lever upp till standardkraven. De testade även redan godkända stolar för att se om det verkligen inte fanns någon risk för att barnet skulle kunna ställa sig upp och ramla ur. Du kan läsa hela artikeln och se testet här.

Stiftung Warentest
Stiftung Warentest är en tysk konsumentorganisation som testar olika typer av produkter för hemmet. Organisationen provade 14 olika barnstolar vad gäller säkerhet, användarvänlighet, hållbarhet, stabilitet, kvalitet och innehåll av kemikalier. Artikeln är skriven på tyska, men om du kan läsa tyska är det en bra artikel som ger en bra överblick över vilka barnstolar man bör välja och vilka man bör undvika. Du kan läsa hela artikeln och se testet genom att klicka på länken här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta