Så kan en roddmaskin hjälpa dig att nå ditt viktmål

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Att förbättra sin hälsa och justera sin vikt är ett mål som många strävar efter att uppnå, men det kan vara en utmaning att hitta den träningsrutin som passar just din livsstil och som ger dig önskat resultat. En träningsform som har vunnit popularitet de senaste åren är roddmaskinen. När du använder en roddmaskin tränar du hela din kropp vilket kan hjälpa dig att förbränna kalorier, att bygga muskler och gör dig allmänt mer vältränad. 

Roddmaskiner aktiverar flera muskelgrupper samtidigt, vilket ger effektiv träning. Dessutom klassas roddmaskiner som ‘low impact-träning’, vilket är skonsamt för leder. I den här artikeln utforskar vi hur en roddmaskin fungerar för att hjälpa dig till en hälsosammare livsstil och att nå dina viktmål. 

Det händer i kroppen när vi går ner i vikt

För att gå ner i vikt behöver våra kroppar förbränna fler kalorier än de förbrukar. Kalorier är ett mått som används för att mäta energinivån i mat och dryck. När vi rör oss använder våra kroppar kalorier som bränsle för att klara av att utföra fysiska aktiviteter. När våra kroppar inte behöver alla kalorier de får i sig, lagras de överflödiga kalorierna som fett.

För att gå ner i vikt behöver kroppen uppleva ett kaloriunderskott, vilket betyder att du förbränner fler kalorier än du förbrukar. För att du ska uppleva ett kaloriunderskott kan du antingen minska ditt kaloriintag, öka din fysiska aktivitet eller en kombination av båda. Vid kaloriunderskott börjar din kropp använda lagrat fett som energikälla, vilket leder till att du långsamt kommer att börja gå ner i vikt. Hur snabbt du går ner i vikt beror på flera faktorer, bland annat din kroppstyp, ämnesomsättning och livsstilsvanor.

Att få tillräcklig sömn, hantera stress och upprätthålla balanserad kost är alla viktiga faktorer för att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt. Genom att göra långsiktiga livsstilsförändringar kan du stödja dina viktminskningsmål och förbättra din allmänna hälsa och ditt välbefinnande. Den rekommenderade takten för viktminskning är 400-900 g per vecka. Även om det kan vara frestande att försöka gå ner i vikt snabbt är det viktigt att ta det varligt för att undvika negativa hälsokonsekvenser och återkommande viktökning.

Träning och vikt

Träning spelar en viktig roll för viktminskning genom att öka antalet kalorier din kropp förbränner eftersom den fysiska aktiviteten kräver extra bränsle. Kombinerat med hälsosam kosthållning kan den extra kaloriförbränningen över tid hjälpa dig att gå ner i vikt. Konditionsträning som löpning, att cykla och att använda en roddmaskin är effektiva träningsmetoder som kan hjälpa dig på traven. Dessa övningar höjer puls- och andningsfrekvens och sätter fart på ditt hjärt-kärlsystem, vilket leder till ökad kaloriförbränning. Regelbunden motion kan även hjälpa till att reglera din aptit, vilket underlättar att hålla igång en hälsosam kost. Det kan också förbättra humöret och minska stress.

Så hjälper en roddmaskin dig att nå ditt viktmål

Övningarna som utförs i en roddmaskin kräver att hela kroppen används, vilket aktiverar flera muskelgrupper samtidigt. När du använder en roddmaskin engageras både ben, bål och överkropp vilket leder till högre kaloriförbränning jämfört med övningar som endast aktiverar en eller två muskelgrupper. Roddmaskiner kan också justeras för att ge olika stort motstånd, vilket gör att roddmaskiner passar personer med olika träningsvana. När du blir starkare och mer van kan du öka motståndet för att fortsätta utmana din kropp och förbränna fler kalorier. Förutom den höga kaloriförbränningen är rodd en träningsform som är skonsam för kroppen, vilket gör den lämplig för dig som lider av ledvärk eller smärtor.

Så använder du en roddmaskin

Korrekt träningsteknik

Att du använder rätt teknik med din roddmaskin är viktigt för att du ska få ut så mycket som möjligt av din träning och för att förebygga skador:

 • Börja med att sitta på roddmaskinen med fötterna ordentligt placerade på fotstöden och remmarna fastspända.
 • Fatta handtaget med ett överhandsgrepp och håll armarna och ryggen raka.
 • Pressa med benen och sträck ut dem helt och hållet innan du börjar drar handtaget mot bröstet.
 • När handtaget når bröstet sträcker du ut armarna igen och böjer sedan knäna för att glida tillbaka till startpositionen.
 • Repetera rörelsen och använd ben, bål och armar för en smidig, kontinuerlig roddrörelse.

Rekommenderade träningsrutiner för optimal hälsa

För att du ska må så bra som möjligt och samtidigt nå ditt viktmål är det viktigt att du tränar regelbundet och att du gradvis ökar intnsiteten över tid. Nedan har vi samlat några träningsrutiner som är bra att starta med:

 • Steady-state rowing: Steady-state rowing innebär att du ror i jämn takt i 30-60 minuter, beroende på din träningsvana. Du kan använda träningsrutinen flera gånger i veckan och den är ett effektivt sätt att förbränna kalorier på.
 • Intervallträning med hög intensitet (HIIT): HIIT-träning innebär att du växlar mellan korta perioder av intensiv rodd och viloperioder. HIIT-träning varar oftast kortare än steady-state rowing, men ger även den hög kaloriförbränning och förbättrar din kondition.
 • Motståndsträning: Detta innebär att ro med högre motstånd för att bygga muskler och öka ämnesomsättningen. Motståndsträning kan integreras i steady-state- eller HIIT-träning för att öka intensiteten.

Så gör du dina träningspass med roddmaskin så effektiva som möjligt

För att få ut det mesta av din roddmaskin har vi samlat några korta tips:

 • Var noga med att använda rätt teknik för att förebygga skador och få ut det mesta av din träning.
 • Börja långsamt och öka gradvis intensiteten och längden på dina träningspass för att undvika utbrändhet och skador.
 • Inkludera andra former av träning och en nyttig, balanserad kost för optimala resultat.
 • Skriv ned dina framsteg för att hålla dig motiverad och för att skapa rutin.

FAQ

Hur ofta bör jag använda en roddmaskin för att nå mitt viktmål?
För optimala resultat rekommenderas att du använder en roddmaskin i minst 30 minuter, flera gånger i veckan. Frekvensen och längden på dina träningspass beror på din konditionsnivå och dina viktmål.
Kan jag använda en roddmaskin om jag har ledvärk?
Ja, rodd är en träningsform med låg belastning, vilket gör att rodd kan vara ett lämpligt alternativ för dig som lider av ledvärk. Med det sagt rekommenderas alltjämt att du rådgör med en läkare eller sjukgymnast innan du påbörjar en ny träningsrutin om du vet med dig att du har en skada.
Både rodd och löpning är effektiva träningsformer för att förbränna kalorier, men kommer med olika fördelar. Roddmaskinen är skonsam och belastar inte kroppen lika tungt, samtidigt som det ger träning för hela kroppen. Löpning däremot är en övning med hög belastning som främst aktiverar underkroppen. Vilken träningsform som passar dig bäst beror på dina preferenser och din träningsvana.
Kan jag gå ner i vikt bara genom att använda en roddmaskin?
Även om rodd är en effektiv övning för viktminskning är det inte den enda faktorn som spelar roll. För en hälsosam livsstil krävs en balanserad kost och en regelbunden och varierad träningsrutin och det är viktigt att skapa sig en hälsosam rutin överlag.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta