Så rengö och underhåller du din spis så att den håller för evigt

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Spisar är en viktig del av alla kök, oavsett om du är professionell kock eller hemmakock. Precis som alla andra apparater kräver spisar ordentligt underhåll för att säkerställa att de fortsätter att fungera effektivt under lång tid. Faktum är att korrekt rengöring och underhåll inte bara kan hjälpa dig att spara pengar på reparationer och utbyten utan det kan också förbättra spisens prestanda och energieffektivitet.

I den här artikeln går vi igenom några viktiga tips för rengöring och underhåll av din spis. Från grundläggande rengöringstekniker till underhållstips för olika

Hur rengör man sin spis?

Rengöring av spisen är en viktig del av underhåll som bör utföras regelbundet.Regelbunden rengöring kan förhindra ansamling av smuts och fett som kan påverka spisens prestanda och livslängd.

 • Rengöring av spishäll – Hällen är den del av spisen som används mest och behöver därför rengöras ofta. Börja med att torka av hällen med en fuktig trasa eller svamp för att avlägsna löst skräp. Använd sedan ett rengöringsmedel för hällen eller en blandning av ättika och bakpulver för att ta bort fläckar.
 • Rengör värmeelementen – Värmeelementen behöver också rengöras ofta eftersom de kan bli igensatta av matrester och fett. Ta bort brännarna och blötlägg dem i varmt tvålvatten i några timmar. Skrubba dem sedan med en mjuk borste för att ta bort eventuell kvarvarande smuts eller skräp.
 • Rengör ugnen – Ugnen bör också rengöras regelbundet, särskilt efter tillagning av fet eller klibbig mat. Börja med att ta bort löst skräp från ugnen och använd sedan ett ugnsrengöringsmedel eller en blandning av bakpulver och vatten för att ta bort fläckar. För svåra fläckar kan du använda en skrapa eller ett rakblad för att försiktigt skrapa bort dem.
 • Rengör de inre komponenterna – Spisens inre komponenter som fläkt och filter bör även de rengöras regelbundet för att förhindra ansamlingar av smuts och skräp. Se tillverkarens anvisningar för att ta bort och rengöra dessa komponenter.
 • Ta itu med svåra fläckar och fastbränd mat – För svåra fläckar och fastbränd mat kan du prova att använda en blandning av bakpulver och vinäger. Applicera blandningen på det drabbade området och låt den sitta i några minuter innan du skrubbar med en mjuk borste.

Hur underhåller man sin spis?

Regelbundet underhåll är avgörande för att din spis ska förbli i gott skick. Försummat underhåll kan leda till allvarligare problem längre fram, till exempel felfunktioner eller haverier som kräver dyra reparationer eller utbyten.

 • Tätningar: Gummitätningarna runt ugnsluckan och andra spisfack är viktiga för att förhindra att värme och ånga läcker ut. Med tiden kan dessa tätningar bli slitna eller skadade, vilket leder till dålig värmehållning och energislöseri. Kontrollera tätningarna regelbundet efter tecken på skador eller slitage och byt ut dem vid behov.
 • Knoppar och knappar: Dessa är ofta de mest använda delarna av din spis och kan bli slitna eller klibbiga med tiden. Rengör dem regelbundet med en fuktig trasa och undvik att använda starka kemikalier som kan skada ytan. Om knopparna blir lösa eller svåra att vrida kan de behöva bytas ut.
 • Interna komponenter: Spisens inre komponenter, såsom värmeelement, fläktar och brännare, kräver också regelbundet underhåll. Rengör dem regelbundet för att avlägsna fett eller smuts som kan påverka prestandan. Undvik att använda slipande rengöringsmedel som kan skada ytorna.

För att du ska kunna behålla din spis i gott skick under längre tid ger vi dig här några ytterligare tips:

 • Använd spisen enligt tillverkarens anvisningar och undvik att överbelasta den eller att använda den för ändamål som den inte är avsedd för.
 • Rengör spisen regelbundet för att förhindra ansamling av smuts och fett, vilket kan påverka prestandan och leda till obehaglig lukt.
 • Kontrollera och byt ut slitna eller skadade delar så snart som möjligt för att förhindra ytterligare skador.
 • Planera in professionellt underhåll och rengöring minst en gång om året för att hålla spisen i toppskick.

Vilka är de vanligaste problemen med spisar och vilka är lösningarna?

Spisar är komplexa apparater som med tiden kan utveckla en mängd olika problem.

 • Ojämn värmefördelning: Om din spis tillagar mat ojämnt beror det sannolikt på ett problem med värmeelementen eller brännarna. Detta kan orsakas av en felaktig termostat eller värmeelement, eller av en blockering i brännaren. För att felsöka detta problem, försök att rengöra brännarna och kontrollera värmeelementen för skador. Om problemet kvarstår är det bäst att kontakta en fackman för reparation.
 • Felaktig tändning: Om din spis inte tänds eller lågan inte förblir tänd kan problemet ligga i tändningssystemet. Detta kan bero på en felaktig tändare, en igensatt brännare eller en skadad gasventil. För att felsöka detta problem, försök rengöra brännaren och kontrollera att tändaren inte är skadad. Om problemet kvarstår är det bäst att kontakta en fackman för reparation.
 • Blockerade brännare: Om brännarna på din spis är blockerade kommer de inte att producera tillräckligt med värme för att laga mat ordentligt. Detta kan orsakas av en ansamling av fett eller matrester i brännarportarna. För att felsöka detta problem kan du försöka rengöra brännarportarna med en stålborste eller tandborste. Om problemet kvarstår är det bäst att kontakta en fackman för reparation.
 • Ugnen värms inte upp: Om ugnen på din spis inte värms upp kan det bero på ett felaktigt värmeelement eller termostat. För att felsöka detta problem, försök kontrollera värmeelementet för skador och testa termostaten med en multimeter. Om du inte känner dig bekväm med att göra detta själv är det bäst att ringa en professionell reparatör.
 • Utbrända glödlampor: Om lampan inuti ugnen eller på spisens kontrollpanel inte fungerar kan det bero på att en glödlampa har brunnit ut. Läs i bruksanvisningen till spisen eller kontakta en fackman för att få hjälp med att byta ut glödlampan.

Sammanfattningsvis kan sägas att det krävs regelbunden rengöring och underhåll för att hålla spisen i gott skick. Genom att följa de tips och råd som ges i denna artikel kan du förlänga din spis livslängd och förbättra dess effektivitet och prestanda. Vi har diskuterat vikten av att rengöra olika delar av spisen, underhålla tätningar och knoppar samt felsöka vanliga problem som ojämn värmefördelning och felaktig tändning. Genom att ta hand om din spis kan du njuta av problemfri matlagning i många år framöver. Så tveka inte att anamma dessa tips och håll din spis i toppform.

FAQ

Hur ofta bör jag rengöra min spis?
Vi rekommenderar att du rengör spisen minst en gång i månaden för att hålla den i gott skick. Du kan dock behöva rengöra den oftare om du lagar mat ofta eller märker av beläggningar på hällen eller brännarna.
Kan jag använda vanliga hushållsrengöringsmedel för att rengöra min spis?
Det är bäst att använda rengöringsmedel som är särskilt utformade för spisar för att undvika att skada apparaten. Leta efter rengöringsmedel som är märkta som säkra för användning på spisar och följ tillverkarens anvisningar.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta