Hur du rengör din induktionshäll i fem enkla steg

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

En induktionshäll är en elegant och modern enhet som tillför både stil och funktionalitet till köket. Vid daglig användning är det dock enkelt för spill, fläckar och smuts att samlas på ytan, vilket försämrar hällens utseende och prestanda. För att bibehålla din induktionshälls elegans och funktionalitet är det viktigt med regelbunden rengöring.

I den här artikeln presenterar vi fem enkla steg för att rengöra din induktionshäll för att den ska bibehålla sin ursprungliga glans. 

Steg 1 – Förberedelser

Att stänga av induktionshällen och låta den svalna innan rengöring är det första och viktigaste steget för din egen säkerhet och för att undvika skador på hällen. Om du försöker rengöra en het yta riskerar du att bränna dig samt skada spishällens yta. Dessutom kan eventuella rengöringsmedel avdunsta för snabbt, vilket gör dem mindre effektiva mot fläckar och annan smuts.

Innan du börjar att använda ett rengöringsmedel är det viktigt att du tar bort eventuella lösa matrester från spishällens yta. Det kan du göra med en mjuk borste eller en torr trasa som du använder för att försiktigt borstar bort resterna. Du kan även använda en särskild glashällsskrapa eller en plastspatel för att avlägsna även de mest envisa partiklarna utan att riskera att repa ytan.

Observera att du bör undvika att använda slipande verktyg, till exempel stålull eller slipande svampar, eftersom de kan repa ytan på spishällen och därmed orsaka skador.

Eftersom hushållsrengöring och ytdesinfektion är nödvändigt för att bibehålla ett hälsosamt hem, är rengöring av hällen ett måste för att minska risken av partikell- och bakterietillväxt, som annars potentiellt kan kontaminera livsmedel.

Steg 2 – Att välja rätt rengöringsprodukt

Det är viktigt att använda rätt rengöringsmedel när du ska rengöra din induktionshäll eftersom fel produkter kan orsaka skador på ytan. Vissa rengöringsmedel innehåller slipande ämnen eller starka kemikalier som kan repa hällen eller orsaka missfärgning; andra produkter lämpar sig kanske inte heller för användning på glasytor, vilket kan leda till skador eller korrosion på hällen.

För att undvika detta är det viktigt att använda en rengöringsprodukt som är särskilt utformad för användning på induktionshällar. Det finns flera kommersiella rengöringsmedel för detta ändamål, och de kommer i form av spray, våtservetter och krämer och kan köpas i de flesta hård- och vitvarubutiker.

Förutom kommersiella rengöringsprodukter finns det även flera produkter i ditt hushåll som kan användas för att rengöra en induktionshäll. Några av dessa är:

 • Vit vinäger: Detta är ett naturligt rengöringsmedel som är effektivt för att avlägsna fläckar, smuts och fett från induktionshällar. Det är skonsamt och orsakar inga skador på ytan.
 • Bakpulver: Detta är ett annat naturligt rengöringsmedel som kan användas för att avlägsna svåra fläckar och smuts från en induktionshäll. Tillsammans med vinäger är det ett av de mest använda alternativa rengöringsmedlen för flera olika ändamål. 
 • Citronsaft: Citronsaft liknar bakpulver när det gäller att ta bort fläckar och smuts från en induktionshäll. Den lämnar dessutom en fräsch, behaglig doft.

Steg 3 – Applicera rengöringsmedlet

 • Spraya eller häll rengöringsmedlet på spishällens yta och se till att täcka hela det drabbade området.
 • Använd en icke-slipande trasa eller svamp och sprid försiktigt rengöringsmedlet över ytan i en cirkulär rörelse – var nogrann med att inte trycka eller skrubba för hårt.
 • Låt rengöringsmedlet verka på ytan under rekommenderad tid, vanligtvis 15 till 30 minuter. Detta ger rengöringsmedlet tid att bryta ner eventuella fläckar och matrester.
 • Använd samma icke-slipande trasa eller svamp och torka försiktigt av ytan för att avlägsna rengöringsmedlet och eventuella fläckar och rester.
 • Skölj trasan eller svampen med varmt vatten och upprepa torkningen till dess att allt rengöringsmedel och alla rester har avlägsnats.

TIPS: Undvik att använda hushållspapper, eller andra material som enkelt går sönder och lämnar ludd eller fibrer på spishällen, då de kan vara svåra att få bort i sig och kan dessutom orsaka ränder på ytan.

Steg 4 – Avlägsna fläckar och rester

 • Fastbränd mat: Fastbränd mat kan vara svår att få bort, men med hjälp av ett specialrengöringsmedel för spishällar eller en naturlig lösning är det möjligt. En effektiv metod är att blanda bakpulver och vatten till en pasta, för att sedan applicera på det drabbade området och låta verka i några minuter. Därefter kan du försiktigt skrubba området med en icke-slipande svamp eller trasa och till sist torka bort pastan med en ren, fuktig trasa.
 • Fett: För att rengöra en induktionshäll från fett kan du använda ett specialrengöringsmedel för spishällar eller en naturlig lösning, till exempel vit vinäger eller citronsaft. Applicera rengöringsmedlet på det drabbade området och låt det verka i några minuter. Skrubba sedan försiktigt med en icke-slipande svamp eller trasa och torka till sist av rengöringsmedlet med en ren, fuktig trasa.
 • Ränder: Ränder på en induktionshäll kan orsakas av användning av fel rengöringsmedel eller för mycket rengöringsmedel. Precis som fett kan ränder avlägsnas med ett specialrengöringsmedel eller en naturlig lösning, som vit vinäger eller citronsaft, och bör dessutom behandlas på samma sätt. 
 • Vattenfläckar: Samma lösning av vinäger och citronsaft kan också användas för vattenfläckar. Du skrubbar även här försiktigt området med en icke-slipande svamp eller trasa och torkar sedan bort rengöringslösningen med en ren, fuktig trasa.

OBSERVERA: Följ alltid tillverkarens anvisningar för rengöring av din spishäll och använd naturliga lösningar med varsamhet; vissa naturliga lösningar kan vara sura och skada ytan om de får verka för länge.

Steg 5 – Polera ytan

Att polera spishällen är ett viktigt sista steg i rengöringsprocessen, eftersom det hjälper till att återställa ytans glans och ta bort eventuella rester av ränder eller dis. Se först till att hällen är ren och torr innan du påbörjar processen; polera sedan spishällen försiktigt med en torr trasa med en cirkelrörelse och ett lätt tryck. Fortsätt att gnugga tills den vita filmen försvinner.

Vad ska man inte använda för att rengöra en induktionshäll?

 • Slipande material – Undvik att använda slipande material som stålull, grova svampar, skurplattor eller andra slipande rengöringsverktyg eftersom de kan orsaka repor på spishällens yta. Dessa repor kan leda till att mer smuts fastnar på ytan, vilket gör det svårare att rengöra spishällen i framtiden.
 • Hårda kemikalier – Håll dig borta från hårda kemikalier som blekmedel, ammoniak eller andra kemiska rengöringsmedel som innehåller syra eller alkali. Dessa kemikalier kan orsaka missfärgning eller skada på induktionshällens yta.
 • Grova trasor eller handdukar – Undvik att använda grova trasor eller handdukar av material som polyester eller nylon då de kan repa spishällens yta. Använd istället mjuka, icke-slipande trasor av mikrofiber eller bomull.
 • Smutsiga svampar – Att använda smutsiga svampar kan också skada din spishäll då smuts och orenheter på svampen kan fastna på ytan och orsaka repor. Var därför noggrann med att använda rena svampar och trasor när du rengör din induktionshäll.

Vatten eller rengöringsmedel kvar på ytan – Om du lämnar vatten eller rengöringsmedel kvar på hällen kan det bildas fläckar på ytan och i värsta fall även orsaka skador. Se därför alltid till att torka ytan noggrant efter rengöring med en mjuk, torr trasa.

FAQ

Kan jag använda glasrengöringsmedel på min induktionshäll?
Nej, det är inte rekommenderat att använda glasrengöringsmedel på en induktionshäll eftersom de är särskilt utformade för att rengöra fönster och speglar och kan därmed skada ytan på din häll. Induktionshällar kräver särskilda rengöringsprodukter och verktyg för att bibehålla sitt utseende och sin funktionalitet.
Användning av slipande material, starka kemikalier och felaktiga rengöringsredskap kan skada en induktionshäll. Det är därför viktigt att använda särskilda rengöringsmedel och följa tillverkarens anvisningar för att undvika att hällen skadas.
Hur rengör man en induktionshäll utan att repa den?
För att rengöra din induktionshäll utan att repa den ska du använda en mjuk trasa eller svamp och ett milt rengöringsmedel för att torka av ytan medan den fortfarande är någorlunda varm. Undvik att använda slipande rengöringsmedel, stålull eller vassa redskap som kan repa glasytan. Vid envisa fläckar kan du använda en blandning av bakpulver och vatten eller ett särskilt rengöringsmedel för induktionshällar.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta