Därför bör du inte sova med linser

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Vi har alla varit med om sena kvällar ute, att du sover över hemma hos en vän eller helt enkelt bara känner dig dödstrött i slutet av en lång dag. Då kan det vara riktigt frestande slippa ta av sig linserna innan du går till sängs. Att sova med linser kan dock ha ganska allvarliga konsekvenser, och effekterna kan sträcka sig från ögoninfektioner och sår på hornhinnan till synnedsättningar och i värsta fall till och med blindhet. 

I den här artikeln går vi igenom varför vi kan lockas att sova med linser på. Vi går även igenom på vilket sätt det kan påverka din hälsa att sova med linser. 

Risker med att sova med linser på

Att sova med linser kan vara en riktigt dålig ovana som kan ha negativa effekter på vår hälsa:

 • En av de allvarligaste riskerna med att sova med linser är att du riskerar ögoninfektioner eller sår på hornhinnan. Genom att bära samma linser under längre tid kan bakterier och andra patogener växa till sig på linsens yta, vilket ökar risken för infektioner.
 • En annan risk med att sova med linser är ögontorrhet. När du bär linser kan det minska mängden syre i ögonen, vilket leder till torrhet. I vissa situationer kan detta även leda till rodnad, irritation och obehagskänslor. 
 • Ett annat problem med att sova med linser är fenomenet ‘okulär neovaskularisering’ vilket innebär att nya blodkärl bildas i hornhinnan. Vid allvarliga fall av tillståndet kan det leda till försämrad syn eller till och med blindhet.
 • Att sova med linser kan i värsta fall leda till nedsatt syn eller till och med blindhet. Detta kan ske ifall linserna orsakar skador på hornhinnan, vilket kan leda till ärrbildning som påverkar din syn. 

Så påverkar linser dina ögon

Linser är en fantastisk uppfinning som har förbättrat många människors livskvalitet avsevärt. Ändå är det viktigt att förstå hur linser kan påverka ögonen för att minimera potentiella faror och problem och se till att du använder dem på ett ansvarsfullt vis.

Linser fungerar genom att vila på ögats yta och att bryta ljuset på samma sätt som glasögon gör. Linser kan tillverkas av olika material och finns i en mängd olika stilar, bland annat mjuka, fasta och engångslinser. Fasta linser är tillverkade av hårdplast som behåller sin form, medan mjuka linser består av flexibel plast som anpassar sig efter ögats form. Det finns även linser som är avsedda att bäras under längre perioder, även i sömnen. Nedan har vi samlat ett par bra tips och riktlinjer för linser:

 • Linser behöver tas bort ofta för att ge ögonen syre och för att undvika infektioner. Linser avsedda för långvarigt bruk bör tas bort minst en gång i veckan, medan endagslinser bör slängas efter en användning.
 • Linser kan förbättra din synförmåga, men kan också orsaka svårigheter. Linser kan innehålla bakterier och orsaka sjukdomar om de inte rengörs ordentligt. Om linserna bärs under långa perioder kan de också ge upphov till torrhet och irritation. Linser kan i vissa situationer orsaka nedsatt syn om de inte bärs på rätt sätt eller om de skadar ögats yta.

Det är viktigt att förstå hur linser kan påverka ögonen för att minimera potentiella faror och problem. Se till att alltid använda korrekt teknik när du hanterar och rengör dina linser och och att kontakta din ögonläkare om linserna ger upphov till smärta eller andra ögonproblem.

Så hanterar du linser på rätt sätt

För att minska riskerna relaterade till linser är det viktigt att följa rekommendationer från ögonläkare. Nedan följer några tips som hjälper dig att hålla dina ögon friska när du använder linser:

 1. Följ linsernas bärschema Varje linstyp har ett unikt bärschema som är utformat för att låta ögonen andas och undvika infektioner. Se till att hålla dig till din ögonläkares föreskrivna rekommendationer och undvik att bära linserna längre än nödvändigt.
 2. Lämpliga rengörings- och desinfektionstekniker: Att tvätta och desinficera dina linser är viktigt för att undvika infektioner och andra problem. Se till att tvätta händerna ordentligt innan du rör vid dina linser och använd endast rekommenderade rengörings- och desinfektionslösningar. Skölj aldrig dina linser med kranvatten eftersom det kan innehålla bakterier som kan orsaka sjukdomar.
 3. Linser bör aldrig komma i kontakt med vatten eftersom det kan innehålla bakterier som kan orsaka sjukdomar. Undvik att simma eller bada när du använder linser, och ta bort dem innan du tar ett bad eller en bastu.
 4. Byt linser i tid: Eftersom linser har en begränsad livslängd behöver de bytas ut ofta för att undvika infektioner och andra komplikationer. Byt alltid linser enligt tillverkarens rekommendationer och använd aldrig linser som är skadade eller som har passerat sitt utgångsdatum.
 5. Hur man upptäcker tecken på infektion eller andra problem: Det är viktigt att känna igen symtomen på infektion eller andra ögonproblem, som rodnad, obehagskänslor eller varbildning. Om du märker något av dessa symtom ska du ta bort linserna omedelbart och kontakta din ögonläkare.

Att följa standardrutinerna för hur du använder linser kan hjälpa dig att bibehålla god ögonhälsa. Följ ett lämpligt användningsschema, rengör och desinficera linserna på rätt sätt, undvik kontakt med vatten, byt ut linserna regelbundet och var uppmärksam på eventuella tecken på infektioner eller andra problem.

Alternativ till linser

Även om linser är ett populärt sätt att hantera synfel är de inte nödvändigtvis lämpliga för alla. Lyckligtvis finns det alternativ för personer som inte kan eller vill bära linser. Gär är några av de mest populära alternativen:

 • Glasögon: Glasögon är en traditionell och pålitlig metod för att korrigera synfel. De är bekväma, enkla att använda och kan anpassas efter dina personliga preferenser.
 • LASIK-behandling: LASIK-kirurgi är en populär och framgångsrik metod för att permanent korrigera synfel. LASIK-behandlingen innefattar användningen av en laser för att omforma hornhinnan och kan behandla ett brett spektrum av synproblem, inklusive närsynthet, långsynthet och astigmatism.
 • Ortokeratologi (ortho-k): Ortokeratologi (ortho-k) är en icke-kirurgisk form av synkorrigering som innebär att man bär stela kontaktlinser över natten. Dessa linser omformar hornhinnan medan du sover, vilket gör att du kan se perfekt under dagen utan glasögon eller kontaktlinser.

Vart och ett av dessa alternativ har fördelar och nackdelar, och det perfekta alternativet för dig kommer att avgöras av dina unika behov och smak. Det är viktigt att rådgöra med din ögonläkare för att fastställa vilket alternativ som passar dig bäst.

Sammanfattningsvis är linser ett populärt och effektivt sätt att korrigera synen, men personer som inte kan eller vill använda dem har andra alternativ. Bland dessa finns glasögon, LASIK-kirurgi och ortokeratologi. Genom att diskutera dessa alternativ med din ögonspecialist kan du hitta det bästa tillvägagångssättet för just dig.

Att sova med linser innebär en risk för bland annat ögoninfektioner, hornhinnesår, torra ögon, neovaskularisering och till och med nedsatt syn eller blindhet. Det är viktigt att förstå hur linser fungerar och interagerar med ögonen samt att hantera sina linser varsamt. Det bästa tillvägagångssättet för att hantera sina linser är att vara noga med korrekta rutiner för rengöring och desinfektion, undvika vattenexponering, förstå när det är dags att byta linser och identifiera indikationer på infektioner eller andra synproblem. Om linser inte passar dig kan glasögon, LASIK-kirurgi och ortokeratologi vara ett bättre alternativ. På det hela taget kan du genom att diskutera och följa din ögonläkares råd se till att hålla dina ögon friska.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta