10 bästa livsmedlen att tillaga med sous vide

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Denna franska kulinariska matlagningsteknik, som betyder “i vakuum”, har varit ett hemligt äss i ärmen på avancerade restauranger i flera år. På senare tid, tack vare mer tillgänglig och prisvärd teknik, har den hittat in i hemmakök runt om i världen. Sous vide-tillagning utlovar precision, konsistens och förhöjd smak – och lyfter även de enklaste ingredienserna till gourmetstatus.

I den här artikeln guidar vi dig genom de tio bästa livsmedlen som verkligen briljerar när de tillagas med sous vide. Från saftigt kött till mjuka grönsaker, från perfekt pocherade ägg till smaksatta desserter – det här är rätter där sous vide-tekniken inte bara är ett alternativ utan den bästa tillgängliga metoden.

Men precis som varje ros har sina taggar har varje tillagningsmetod sina begränsningar. Även om sous vide kan göra underverk med många livsmedel, finns det andra som helt enkelt inte passar så bra med den här tekniken. Som en del av vår resa kommer vi också att diskutera de livsmedel som bör undvika sous vide.

Biff och andra typer av kött

Det kanske mest populära användningsområdet för sous vide-tillagning är biff, eftersom det ger en jämn genomstekning som är praktiskt taget omöjlig att uppnå med traditionella metoder. Samma princip gäller för annat kött som fläskkotletter, lamm och till och med viltkött. Sous vide-metoden bryter också ner fibrerna i tuffare styckningsdetaljer som revbensspjäll eller bogstek, vilket ger ett mört och saftigt kött.

Fågel

Kyckling, kalkon och andra fjäderfän kan lätt torka ut när de tillagas på traditionellt sätt. Med sous vide är temperaturen tillräckligt låg för att köttet ska behålla sin saftighet. Eftersom tillagningstemperaturen är exakt kontrollerad finns det heller ingen risk för undertillagning, vilket är ett vanligt problem med fågel. Du kan också tillsätta marinader eller kryddor i påsen för att ge köttet extra smak.

Fisk och skaldjur

Sous vide är utmärkt för fin fisk och skaldjur. Överkokning kan snabbt förvandla dessa livsmedel till en gummiaktig, torr röra. Med sous vide kan du ställa in temperaturen på en grad som gör att fisken eller skaldjuren tillagas perfekt, vilket ger mjuka och saftiga resultat. Lax, räkor och hummer, till exempel, passar alla perfekt för sous vide-tillagning.

Ägg

Med sous vide kan du tillaga ägg med olika textur, från precis lagom till krämigt och fast. Oavsett om du vill ha ett löskokt ägg med rinnande gula eller en helt hårdkokt gula, gör en sous vide så att du enkelt kan få till det perfekta ägget varje gång.

Grönsaker

Sous vide möjliggör exakt tillagning av grönsaker, så att de blir mjuka utan att bli mosiga. Grönsaker som sparris, morötter och potatis kan tillagas till perfektion samtidigt som de behåller sina livfulla färger och näringsämnen. Genom att tillsätta örter och kryddor i en sous vide kan du dessutom ge dina grönsaker en djup, robust smak.

Frukt

Sous vide kan användas för att försiktigt tillaga frukt, bryta ner fibrerna och framhäva den naturliga sötman. Detta är utmärkt för att göra kompott eller för att förstärka smaken på frukt som päron, äpplen eller persikor för användning i desserter eller salta rätter.

Desserter

Du kan tillaga en mängd olika desserter med sous vide-metoden, till exempel vaniljsåser, cheesecakes och till och med tårtor. Till exempel kan sous vide crème brûlée eller pots de crème göras direkt i burkar, vilket eliminerar behovet av ett vattenbad i ugnen och gör serveringen till en barnlek.

Infusioner

Med sous vide-infusioner kan du skapa unika smaker i oljor, spritdrycker och andra vätskor. Du kan t.ex. infusera vodka med färsk frukt eller skapa en chili-infuserad olivolja. Den låga och långsamma värmen i sous vide gör det enkelt att extrahera smaker utan överkokning eller bränning.

Rejäla köttbitar

Rejäla köttbitar som vanligtvis bräseras, till exempel revbensspjäll eller bog, kan förvandlas med sous vide-tillagning. Den låga, långsamma värmen bryter ner bindväven och gör köttet mört samtidigt som det förblir saftigt. Denna metod kan förvandla budgetkött till lyxiga rätter.

Spannmål och baljväxter

Även spannmål och baljväxter kan dra nytta av sous vide-tillagning. Du kan till exempel tillaga bönor sous vide som blir krämiga och möra utan risk för att de spricker eller blir mosiga. Du kan även tillaga olika spannmål med en sous vide för en perfekt al dente-textur.

Även om dessa är några av de bästa livsmedlen att laga sous vide, rekommenderar vi att experimentera med din sous vide och se vad du mer kan komma på!

Vilka livsmedel bör man inte tillaga med en sous vide?

Även om SV-metodens exakta natur är känd för att förbättra livsmedelskvalitet, näring och hållbarhet samtidigt som mikroorganismer förstörs, är den inte optimal för alla typer av livsmedel eller matlagningstekniker. Här är några exempel:

  • Friterade livsmedel: Friterad mat tillagas snabbt och krispigt med hjälp av hög värme. Sous vide, med sin låga och långsamma tillagning, är inte lämplig för att uppnå samma resultat.
  • Bröd: Bröd kräver torr värme för att jäsa och för att skapa en krispig skorpa. Sous vide, med sin fuktiga tillagningsmiljö, är inte lämplig för detta.
  • Grillade livsmedel: Grillning handlar om hög värme och snabbhet. Du vill ha den där glödande kolen som ger de karaktäristiska grillmärkena. Även om du kan avsluta sous vide-tillagade livsmedel på grillen för att få lite smak, lämpar sig inte den huvudsakliga tillagningsprocessen vid grillning för sous vide-metoden.
  • Vissa grönsaker: Vissa grönsaker, särskilt de som innehåller mycket cellulosa som kronärtskocka och paprika, reagerar som regel inte bra på sous vide-tillagning och kan få en konstig, oaptitlig konsistens. Dessa grönsaker är ofta bättre ångade, rostade eller grillade.
  • Hamburgare: Det är tekniskt möjligt att tillaga hamburgare sous vide, men de flesta upplever att konsistensen inte blir riktigt bra, eftersom sous vide tenderar att göra köttet lite för enhetligt. Dessutom går du miste om Maillard-reaktionen som ger hamburgarna en god skorpa.
  • Fluffiga och frasiga bakverk: I likhet med bröd förlitar sig fluffiga bakverk på torr värme för att puffas upp och bli krispiga. Den fuktiga miljön vid sous vide-tillagning skulle resultera i kladdiga, täta bakverk.

FAQ

Vad kan jag tillaga med sous vide förutom kött?
Sous vide-tillagning är inte begränsat till kött, utan du kan också använda metoden för en mängd andra livsmedel. Några populära alternativ är grönsaker, ägg, fisk, skaldjur, frukt och till och med desserter. Den exakta temperaturkontrollen av sous vide-tillagning möjliggör konsekventa och exakta resultat även med dessa ingredienser.
Vilket kött är bäst för sous vide?
När det gäller sous vide-tillagning kan olika typer av kött ge utmärkta resultat. Några populära val som tenderar att fungera bra med sous vide är dock styckningsdelar som biff (t.ex. ribeye, striploin eller filé), fläskkotletter, kycklingbröst och lammkotletter.
Vad är ett exempel på sous vide?
Ett exempel på sous vide-tillagning är vakuumförseglade laxfiléer som tillagas i ett vattenbad vid 54 °C i 45 minuter för att uppnå en perfekt saftig och mör konsistens.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta