Tips och tricks för att rengöra och förlänga livslängden på din madrass

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Din madrass är en viktig komponent för att du ska få en god natts sömn. Regelbundet underhåll av madrassen förbättrar inte bara kvaliteten på din sömn utan förlänger också madrassens livslängd. Om du slarvar med din madrass kan det leda till oönskade problem som fläckar, lukt och strukturella skador som kan påverka din hälsa och komfort. För att undvika dessa problem är det viktigt att följa en bra rutin för madrassunderhåll.

I den här artikeln ger vi dig tips om hur du rengör och underhåller din madrass för att hålla den i toppskick. Vi går igenom tips för regelbundet underhåll som att byta och tvätta sängkläder, dammsuga madrassen, rotera den och att använda ett madrasskydd. Dessutom ger vi råd kring hur du tar bort fläckar och lukt från madrassen, samt tips om hur du förlänger madrassens livslängd.

Så underhåller du din madrass regelbundet

Regelbundet underhåll är viktigt för att hålla din madrass ren och för att förlänga dess livslängd. Här är några tips för att underhålla din madrass:

 • Byt och tvätta sängkläder regelbundet: Att byta och tvätta sängkläderna regelbundet är viktigt för att hålla madrassen ren. Svett, döda hudceller och andra kroppsvätskor kan samlas på sängkläderna och sippra in i madrassen, vilket leder till fläckar och dålig lukt. Tvätta lakan, örngott och andra sängkläder minst en gång i veckan för att förhindra att detta händer.
 • Dammsug madrassen: Dammsugning av madrassen är ett effektivt sätt att avlägsna damm, smuts och annat skräp som kan samlas på ytan. Använd en borste med mjuka borst och dammsug hela madrassens yta. Var extra uppmärksam på sömmar och kanter. Detta kan också bidra till att förhindra att dammkvalster och allergener byggs upp i din madrass.
 • Rotera madrassen: Att rotera madrassen regelbundet kan hjälpa till att förhindra att den blir säckig och slits ojämnt. Vrid madrassen 180 grader var tredje månad för att säkerställa jämnt slitage på alla sidor.
 • Använd ett madrasskydd: Ett madrasskydd kan hjälpa till att hålla madrassen ren och skydda den från spill, fläckar och andra skador. Välj ett vattentätt madrasskydd som andas och som passar din madrasstorlek. Detta kan också bidra till att minska behovet av djuprengöring av madrassen.

Hur tar man bort fläckar?

Oavsett hur försiktig du är kan det hända olyckor och din madrass kan lätt få fläckar. Här är några tips på hur du tar bort fläckar på madrassen:

 • Allmänt tips för fläckborttagning:

Handla snabbt: Ju längre en fläck sitter kvar på madrassen, desto svårare blir den att få bort. Så fort du upptäcker en fläck bör du börja rengöra den direkt.

Torka av fläcken: Använd en ren, torr trasa eller pappershandduk för att torka bort fläcken. Undvik att gnugga fläcken, eftersom det kan få den att sprida sig ytterligare.

Använd en rengöringslösning: Det finns många hemmagjorda eller kommersiella rengöringslösningar för rengöring av madrassfläckar. Var noga med att använda en lösning som är säker för ditt madrassmaterial och följ instruktionerna noggrant.

 • Specifika tips för att ta bort olika typer av fläckar:

Blood stains: Mix a tablespoon of salt with a cup of cold water and blot the stain with the solution until it’s gone.

Urine stains: Mix a solution of equal parts water and white vinegar, apply it to the stain, and blot it with a clean cloth.

Sweat stains: Mix a tablespoon of baking soda with a cup of warm water and apply the solution to the stain. Let it sit for 30 minutes before blotting it dry.

 • Vanliga misstag att undvika när du tar bort fläckar:

Användning av för mycket vatten: För mycket vatten kan leda till att madrassen möglar eller får en obehaglig lukt. Använd bara så mycket vatten som behövs.

Använda starka kemikalier: Undvik att använda starka kemikalier eller rengöringsmedel som kan skada madrassens material.

Skrubba fläcken: Att skrubba fläcken kan skada madrassens fibrer och göra att fläcken sprider sig. Blöt fläcken försiktigt istället.

Hur hanterar man dålig lukt?

Med tiden kan madrassen börja utveckla obehagliga lukter, oavsett om det beror på svett, spill eller andra källor. Här är några tips för att ta bort lukt från madrassen och förhindra att den kommer tillbaka.

 • Tips för att förebygga madrasslukt

Använd ett madrasskydd: Ett madrasskydd är ett viktigt verktyg för att förhindra att lukt bildas. Det skapar en barriär mellan din kropp och madrassen, vilket förhindrar att svett och andra vätskor sipprar in i madrassen.

Håll ditt sovrum väl ventilerat: Korrekt ventilation kan hjälpa till att förhindra fukt, vilket kan leda till att lukt byggs upp. Håll sovrummet väl ventilerat genom att öppna fönster eller genom att använda en fläkt.

Tvätta sängkläderna regelbundet: Sängkläder kan fånga upp svett, döda hudceller och annat skräp som kan leda till att lukt byggs upp. Tvätta dina lakan, örngott och filtar regelbundet för att hålla dem fräscha och rena.

 • Specifika tips för att avlägsna olika typer av lukt

För svettlukt: Svett kan leda till en ansamling av bakterier, vilket kan orsaka en stark lukt. För att ta bort svettlukt, strö bakpulver över madrassen och låt det sitta i flera timmar, dammsug sedan upp det. Du kan också använda en blandning av väteperoxid och diskmedel för att ta bort svettfläckar och lukt.

För urinlukt: Om du har husdjur eller små barn kan urinlukt vara ett vanligt problem. För att ta bort urinlukt, använd en blandning av vinäger och bakpulver. Applicera blandningen på det drabbade området och låt det sitta i flera timmar innan du dammsuger upp det.

För lukt av mögel och mjöldagg: Mögel och mjöldagg kan orsaka en unken lukt. För att ta bort dessa lukter, använd en blandning av lika delar vatten och vinäger för att rengöra det drabbade området. Låt madrassen torka helt innan du använder den igen.

 • Vanliga misstag att undvika vid luktborttagning.

Använda för mycket vatten: Att använda för mycket vatten kan leda till mögel och mögeltillväxt, vilket kan orsaka ännu mer luktproblem. Använd en fuktig trasa eller svamp för att rengöra madrassen och undvik att blötlägga den med vatten.

Använda starka kemikalier: Starka kemikalier kan skada madrassen och orsaka mer skada än nytta. Håll dig till naturliga rengöringslösningar som bakpulver, vinäger och väteperoxid.

Så förlänger du livslängden på din madrass

 • Tips för korrekt användning:

Undvik att hoppa eller stå på madrassen
Håll husdjur borta från madrassen för att undvika repor och fläckar
Undvik att använda madrassen som förvaringsutrymme för föremål som kan skada den

 • Tips för att bibehålla rätt madrassstöd:

Använd en stadig sängram som stöder hela madrassen, inklusive mitten
Undvik att placera madrassen på en hård yta utan stöd eller på ojämna ytor som kan få madrassen att sjunka eller vrida sig
Kontrollera madrassens stödsystem regelbundet och dra åt eventuella lösa skruvar eller bultar

 • Tips för att skydda madrassen mot skador:

Använd ett madrasskydd för att förhindra spill, fläckar och dammkvalster
Tvätta sängkläder regelbundet för att förhindra ansamling av oljor, svett och bakterier som kan skada madrassen
Undvik att utsätta madrassen för direkt solljus, eftersom det kan orsaka blekning och skador på materialen

Använd en avfuktare i fuktiga miljöer för att förhindra att fukt byggs upp, vilket kan orsaka mögel och mögeltillväxt.

Sammanfattningsvis är det viktigt att underhålla din madrass för att förlänga dess livslängd och säkerställa en bekväm och hälsosam sovmiljö. Från regelbundet underhåll till fläck- och luktborttagning – det finns många tips och tricks för att hålla din madrass ren och i gott skick.

FAQ

Hur ofta bör jag rengöra min madrass?
Vi rekommenderar att du rengör din madrass var sjätte månad. Du bör dock rengöra den oftare om det finns spill, fläckar eller lukt.
Kan jag använda en dammsugare för att rengöra min madrass?
Ja, dammsugning av madrassen är ett effektivt sätt att avlägsna damm, smuts och skräp. Använd en handdammsugare eller klädselfästet på din vanliga dammsugare.
Hur tar jag bort fläckar från min madrass?
Det bästa sättet att ta bort fläckar från madrassen beror på vilken typ av fläck det är. Vanliga fläckar som blod, urin eller svett kan tas bort med en blandning av bakpulver och väteperoxid. För svårare fläckar kan du överväga att använda en enzymrengörare eller kontakta ett proffs.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta