Test-Guide: Det bästa uppblåsbar kajaker – se fram emot äventyra på vattnet

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

 

Älskar du vatten och älskar du äventyr?

Då är en smart och smidig uppblåsbar kajak helt klart något för dig. I en uppblåsbar kajak kan du njuta av många timmar på det glittrande vattnet.

För att du ska kunna få en så bra start som möjligt med din uppblåsbara kajak, har vi på Konsumentmagasinet satt ihop denna uppblåsbar kajak test. Vi har samlat några av de kajaker som vi tycker står t lite extra på marknaden, så att du själv ska kunna välja ut den rätta kajaken lättare.


Advanced Elements Advanced Frame uppblåsbar kajak

Redaktionens val

Advanced Elements Advanced Frame uppblåsbar kajak

 

Advanced Elements är kända för sina högkvalitativa kajaker och är därför dominerande på marknaden just nu. Vi på Konsumentmagasinet har utsett Advanced Elements Advanced Frame som vår favorit i detta uppblåsbar kajak test. Det är den bästa uppblåsbar kajak för dig som vill ha något extra. Vi kan därför rekommendera denna kajak till alla som redan har lite erfarenhet med kajaker, och som gärna vill ta sin hobby till nästa nivå. Detta är en hållbar och pålitlig enmanskajak som du kommer kunna njuta av i riktigt lång tid.

 

Fördelar

 • Snygg design
 • Bra form
 • Rejäl och robust
Nackdelar

 • I den dyrare prisklassen
 • Tyngre än andra alternativ

Specifikationer:

Max personvikt: 136kg
Färg: Röd
Längd: 3,1m
Bredd: 0,81m
Vikt: 16kg


My Hood Kajak uppblåsbar kajak

Bästa pris

My-Hood-Kayak

 

 

Vi valde My Hood Kajak till kajaken med det bästa priset. När vi letade efter billiga alternativ att ta med i vårt test, snubblade vi över denna uppblåsbara kajak billig. Vi var alla eniga om att vi var tvungna att ta med den, då priset verkligen är svårt att slå. Den må har det lägsta priset av alla kajaker på denna lista, men den är absolut inte av dålig kvalitet. Det är helt klart en av de bästa bland billiga kajaker. Det kanske inte är den mest tilltalande uppblåsbara kajaken design- eller färgmässigt, men om du letar efter en billig kajak för två personer är detta verkligen ett utmärkt val för dig. Det är en lätt och smidig kajak som endast väger 9kg. Den låga vikten gör denna kajak ännu lättare att ta med sig på resan. Vi kan varmt rekommendera detta budgetalternativ till alla nybörjare som vill komma i gång snabbt utan att behöva betala en större summa pengar.

Fördelar

 • Bärbar
 • Bekväm
 • Billig
Nackdelar

 • Tråkig design

Specifikationer:

Max personvikt: 160kg
Längd: 3,2m
Bredd: 0,91m
Färger: Grå, orange
Vikt: 9kg


Bestway Hydro Force Ventura uppblåsbar kajak – en bra och väldigt stabil kajak

Bestway Hydro Force Ventura uppblåsbar kajak

 

 

Hydro Force Ventura är en fantastisk uppblåsbar kajak från tillverkaren Bestway. Vi är eniga om att just denna kajak är av en riktigt stabil och väldesignad modell som passar de allra flesta. Prismässigt ligger denna uppblåsbara kajak ganska bra till på listan. Det är inte en av de billigaste, men den är långt ifrån den dyraste. Det är helt enkelt ett riktigt bra val för kajak nybörjare. Även denna kajak fås i en härligt blågrön färg som är svår att motstå, speciellt när det kommer till uppblåsbara kajaker. Den här kajaken har betygsatts av 32 personer och har fått ett betyg på hela 4,8. Det är riktigt högt.

Fördelar

 • Bekväm
 • Lätt att samla ihop
 • Stabil
 • Sportig design
Nackdelar

 • Obekväma handtag
 • Dåliga åror

 Specifikationer:

Max personvikt: 100kg
Längd: 2,8m
Bredd: 0,86m
Färger: Blå, svart


Sevylor Tahaa Inflatable uppblåsbar kajak – lättviktskajak av hög kvalitet

Sevylor Tahaa Inflatable uppblåsbar kajak

 

 

 

Letar du efter en lättviktskajak av hög kvalitet för två personer? Då kan vi varmt rekommendera en Tahaa Inflatable från Sevylor. Denna kajak väger nämligen endast 7,9kg. det är ju nästan ingenting jämfört med många andra uppblåsbara kajaker på marknaden. När det kommer till färger är denna kajak inte speciellt spännande, men det är knappast något som påverkar kvaliteten. Vi på Konsumentmagasinet tycker att du som letar efter en rejäl lättviktskajak ska ge Tahaa Inflatable en chans. Denna kajak har fått ett betyg på 4,1 och har betygsatts av 571 användare världen över.

Fördelar

 • Lätt att blåsa upp
 • Stadig
 • Bekväm
Nackdelar

 • Det uppblåsbara sätet är dåligt

Specifikationer:

Max personvikt: 100kg
Längd: 3,2m
Bredd: 0,92m
Färger: Blå
Vikt: 7,9kg


Hydro Force Lite-Rapid uppblåsbar kajak – bra värde till rätt pris

Hydro Force Lite-Rapid uppblåsbar kajak

 

Hydro Force Lite Rapid X2 är ännu en fantastisk kajak till ett riktigt bra pris. Vi tycker att du får mycket kajak för pengarna när du köper just denna modell. Något som är extra bra med just denna modell är att den har en underbar gulorange färg. Denna typ av färg syns riktigt bra på vattnet, vilket kan vara riktigt bra om en olycka skulle inträffa. Den här kajaken vill vi varmt rekommendera till dig som gärna vill ut och paddla tillsammans med din partner eller en vän. Denna kajak har fått 4,4 stjärnor av användarna, vilket är ett högt poäng.

Fördelar

 • Lätt att blåsa upp
 • Lätt att manövrera
 • Bekväm
Nackdelar

 • Dåliga åror
 • Gummit känns tunt

Specifikationer:

Max personvikt: 160kg
Längd: 3,2m
Bredd: 0,88m
Färger: Gul
Vikt: 12kg]


Sevylor Madison Kit uppblåsbar kajak

Premiumval

Sevylor Madison Kit uppblåsbar kajak

 

Sevylor Madison Kit är vårt premiumval för detta test. Om Advanced Elements Advanced Frame är det lite mer exklusiva valet för de som helst paddlar ensamma, är det här det perfekta valet för dig som hellre paddlar tillsammans med någon annan. Det här är en uppblåsbar kanot som har gott om plats för två personer. Det är en robust och stabil tvåmanskajak som passar perfekt till långa och härliga kajakturer. Vi tycker även att den blågröna färgen är otroligt läcker och passar utmärkt på en jula kajak uppblåsbar som denna.

På totalt 87 betygsättningar har denna kajak totalt fått 4,2 i betyg.

Fördelar

 • Lätt att samla ihop
 • Bärbar
 • Bekväm
 • Mångsidig
 • Otrolig hållbarhet
Nackdelar

 • Den medföljande åran är dålig

Specifikationer:

Max personvikt: 200kg
Längd: 3,27m
Bredd: 0,93m
Färger: Grön, blå eller svart
Vikt: 15,6kg


Att tänka på när du ska välja kajak

Nu när vi har gett dig en handfull exempel på bra och prisvärda kajaker, vill du säkert själv skynda dig i gång med din kajakhobby. Det tycker vi absolut att du ska göra! Men först kan det vara bra att läsa på lite mer om uppblåsbara kajaker, de olika typerna samt om säkerhet och hur du tar hand om din kajak på bästa sätt. Här nedan har vi på Konsumentmagasinet tillsammans samlat mängder av användbar information till dig så att du lättare kan välja rätt kajak och börja paddla säkert.

Uppblåsbara kajaker vs. vanliga kajaker

Uppblåsbara kajaker skiljer sig mycket från vanliga kajaker. Den allra största skillnaden mellan de två olika typerna av kajaker är hur lätta de är att transportera. En vanlig kajak behöver transporteras på taket av din bil eller på sin egen släpvagn. Detta kan krångla till det för personer som kanske inte har möjligheten att transportera en kajak på detta sätt. Med en uppblåsbar kajak kan du dock lättare transportera din kajak från punkt A till B. När du inte använder din uppblåsbara kajak, kan du tömma den på luft och förvara den på en plats där den inte är i vägen. Detta är något som du inte kan göra med en vanlig kajak.

En fördel med en traditionell kajak är att den ofta är lite mer stöttålig än många uppblåsbara kajaker. Eftersom en traditionell kajak är tillverkad av ett hårt material kan den ofta hantera vassa föremål bättre än uppblåsbara kajaker. Som tur är så är många uppblåsbara kajaker i dag så välgjorda och tåliga att de ändå kan klara av det mesta.

Material och lager

När det kommer till uppblåsbara kajaker, finns det flera olika typer av klasser och material att välja mellan. Vissa kajaker består av ett lager, medan andra består av flera. De som består av flera lager är ofta bättre skyddade mot till exempel UV-strålning och temperaturförändringar. En kajak med flera lager består ofta av ett inre lager av vinyl och ett skyddande lager av tyg utanpå. En kajak med endast ett lager är ofta mycket billigare än de andra typerna av uppblåsbara kajaker. Dessa bör dock endast användas i lugna och skyddade vatten där risken för punktering är låg. Det finns även extra tåliga kajaker som även dessa består av endast ett lager. De består ofta av ett tjockt lager PVC eller gummi. Det är en mycket tålig typ av kajak, men den kostar även mycket mer än andra alternativ.

Viktigt att köpa bra kajakutrustning

Att köpa bra kajakutrustning är minst lika viktigt som att köpa en ordentligt uppblåsbar kajak. När du skaffar dig din första uppblåsbara kajak ska du även lägga lite pengar på bra utrustning och tillbehör. Några exempel på utrustning skulle kunna vara en bra hjälm och en ordentlig flytväst. Ibland kan det även vara bra att skaffa sig en rejäl pump som gör uppblåsandet av kajaken mycket lättare.

Att köpa riktig kajakutrustning är lika självklart för en kajakälskare som det är för en padeltennisspelare att köpa ett bra padelracket. En löpare som springer många mil varje dag skulle alltid investera i en riktig pulsklocka och inte i en billig budgetvariant av låg kvalitet. Tänk i samma banor när du ska välja ut din kajakutrustning. Ordentligt utrustning är nödvändig för att du ska kunna hålla säkerheten så hög som möjligt när du vistas på vattnet.

Källor: Inflatablekayakworld.com, Gopaddling.info och Paddling.com

Så sköter du din kajak

När du väl har valt ut en kajak som passar dig, ska du se till att sköta om den så bra som möjligt. Genom att förvara och vårda din kajak väl kommer du inte bara se till att hålla en högre säkerhetsnivå. Din kajak kommer även att hålla mycket längre. För att göra det lite lättare för dig har vi samlat några bra råd som lär dig hur du bäst sköter om och förvarar din kajak.

Skötsel av en uppblåsbar kajak

För att din uppblåsbara kajak ska kunna hålla så länge som möjligt, måste du vara så försiktig som möjligt. Undvik alltid vassa objekt när du är ute på vattnet. Även en tåligare kajak kan punkteras om du har otur. Att hålla vassa objekt borta från kajaken gäller även när du inte använder den. Låt den inte ligga bland saker som potentiellt skulle kunna skada den. När du ska blåsa upp din kajak ska du alltid rengöra ventilerna först. Om du inte gör detta, kan smuts följa med in i kajaken och i värsta fall skada den inifrån. Blås aldrig upp den i ett trångt utrymme. Använd aldrig en pump med ett högre tryck än din kajak klarar av. Låt aldrig kajaken ligga för länge på land i uppblåst tillstånd, då detta kan skada kajaken. När du är färdig med kajaken ska du alltid rengöra den genom att ta bort synlig smuts och spola av den. Torka alltid kajaken ordentligt innan du viker ihop och förvarar den, så slipper du att mögel eller annat otrevligt växer på den under förvaring.

Förvaring av uppblåsbara kajaker

Förvara aldrig din kajak i uppblåst tillstånd. Detta kan skada ventilerna. Det kan också få materialet att sträckas, vilket inte alls är bra i längden. Försök att vika eller rulla kajaken på olika sätt varje gång du förvarar den. Då kommer kajaken inte att få permanenta veck. Veck kan leda till svaga punkter i materialet. Dessa punkter kan sedan leda till punktering. Förvara alltid en uppblåsbar kajak i ett torrt och kallt utrymme för att hålla möglet borta. Om du förvarar kajaken i ett utrymme där det finns en risk för att damm eller större partiklar faller ner på den, ska du alltid se till att täcka över den. Håll den även borta från råttor och möss, då gnagare gärna tuggar sönder materialet.

Källor: Bigskyfishing.com, Inflatablekayakworld.com, Kayakhelp.com

Paddlingstips och råd

För att du ska få en så trevlig och givande kajaktur som möjligt, bör du följa råden vi har samlat här nedan. Att paddla kajak handlar inte enbart om att ha roligt på vattnet. Det handlar även mycket om säkerhet, men också om att visa hänsyn mot naturen och allt som lever där.

Så börjar du paddla uppblåsbar kajak

Hitta först ett lämpligt vattendrag, till exempel en känd paddlingsled eller padle point. Börja med att ta tag i åran med dina händer. Händerna ska vara en axelbredd ifrån varandra. Sitt rakryggad och titta åt det håll du vill paddla. Sätt först ner ena sidan av åran i vattnet och byt sedan till den andra. Du ska med hjälp av åran kunna driva dig själv framåt. Om du paddlar mer på ena sidan, kommer du att röra dig åt det hållet. Börjar du paddla mer på den andra sidan kommer du att byta till den riktningen. Om du vill svänga paddlar du hårt åt den ena sidan, sedan paddlar du lite bakåt. Svårare än så är det inte. Det är nästan lika lätt som att lära sig att hoppa och göra trix på en nedgrävbar studsmatta.

Tänk alltid på säkerheten

Precis som när du rör dig på vattnet med andra typer av båtar eller paddle boards är det viktigt att tänka på säkerheten. Bär alltid en hjälm och en flytväst när du sitter i din uppblåsbara kajak. Oavsett hur erfaren du är kan en olycka alltid inträffa. Då kan en flytväst eller en hjälm vara en riktig livräddare. Du kan aldrig vara för försiktig på vattnet, så ta aldrig risker i onödan. Att ta på sig hjälm och flytväst tar inte speciellt lång tid, så fuska aldrig med detta.
Ta reda på så mycket information om det vattendrag du vill paddla i som möjligt innan du ger dig ut. Prata gärna med någon i området som känner till vattnet. Du kan även ta en titt på Google Earth för att få en överblick över potentiella hinder i vattnet.

 • Paddla aldrig ensam om du inte har mycket erfarenhet av att paddla uppblåsbar kajak.
 • Undvik alltid träd, stenar, pinnar och andra vassa objekt som skulle kunna punktera kajaken.
 • Undvik dammar och överfallsvärn.

Tänk på omgivningen

När du vistas ute i naturen ska du såklart alltid visa hänsyn mot djur och natur. Stör aldrig vilda djur när du ser dem. Du får gärna fotografera dem och beundra dem, men gör det på avstånd så att de inte stressas av din närvaro. Att paddla kajak är ett fantastiskt sätt att njuta av naturen på. Du kommer riktigt nära på ett sätt som du bara kan med hjälp av en kajak.

Källor: Gopaddling.info, Inflatablekayakworld.com och Thegapdecaders.com


Läs också: Elsparkcykel test-översikt.


FAQ

Vad ska jag överväga innan jag köper en uppblåsbar kajak?
Hur mycket du vill använda den samt vart du vill kunna använda den. Vissa typer tål mer än andra och kan därför användas i fler vattendrag.
Blir uppblåsbara kajaker lätt punkterade?
De flesta uppblåsbara kajaker är tåliga, men tåligheten varierar beroende på material och antal lager. Undvik alltid vassa objekt som till exempel pinnar och stenar.
Är uppblåsbara kajaker bra för nybörjare?
Det är relativt lätt att lära sig använda en uppblåsbar kajak. Om du vill kan du dock gå en nybörjarkurs innan du börjar.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta