Uppblåsbar Kajak Bäst i Test: Här är de bästa uppblåsbara kajakerna just nu

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST UPPDATERAD: maj 15, 2023.
Uppblåsbar Kajak Bäst i Test: Här är de bästa uppblåsbara kajakerna just nu

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Älskar du vatten och äventyr?

Då är en smart och smidig uppblåsbar kajak helt klart något för dig. I en uppblåsbar kajak kan du njuta av många timmar på det glittrande vattnet.

För att du ska kunna få en så bra start som möjligt med din uppblåsbara kajak, har vi på Konsumentmagasinet satt ihop detta test av uppblåsbara kajaker. Vi har samlat några av de kajaker som vi tycker står ut lite extra på marknaden, så att du själv ska kunna välja ut den rätta kajaken lättare.

De 4 bästa uppblåsbara kajakerna i testguiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Jämförelse av de 4 bästa uppblåsbara kajakerna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper kajakerna

 • Storlek

  Kajaker finns i olika storlekar, och deras egenskaper skiljer sig åt beroende på deras dimensioner. Längre och smalare kajaker är kända för sin snabbhet, medan kortare och bredare kajaker ger ökad stabilitet, om än i något långsammare takt. Om du är nybörjare i kajakpaddling är det fördelaktigt att välja en bredare kajak eftersom den ger lättare manövrerbarhet. Om du å andra sidan föredrar att paddla kajak i lugnt vatten och önskar en snabbare upplevelse, är en tunnare kajak mer lämplig.

  Rekreationskajaker, som vanligtvis är mellan 2,5 och 4 meter långa, är särskilt utformade för små sjöar, floder, bäckar och andra lugna vatten. De utmärker sig genom att navigera effektivt i smala vikar och passager. För mer äventyrliga äventyr med större vågor, större floder eller sjöar är turkajaker det rekommenderade valet. Dessa kajaker är längre, mellan 4 och 5 meter, och är byggda för att klara av och hantera sådana utmanande förhållanden.

  Man bör också ta hänsyn till kroppsproportionerna. Om du är längre eller har längre ben kan du välja en längre kajak för att få en bekvämare passform. Om du planerar att bära med dig utrustning under dina kajakturer är det dessutom viktigt att välja en kajak med tillräcklig förvaringskapacitet för att få plats med alla dina tillhörigheter.

 • Syfte

  När du vill köpa en uppblåsbar kajak är det viktigt att tänka på vad du ska använda den till. Uppblåsbara kajaker kan användas för olika saker, som att paddla på lugna sjöar, floder eller havet. De kan också användas för korta turer eller långväga turer. Rekreationskajaker är i allmänhet uppblåsbara båtar för tillfälliga paddlare och de som vill testa om de tycker om att paddla eller inte. Du kan också hitta de billigaste uppblåsbara kajakerna i den här kategorin. De är idealiska för små, lugna sjöar, långsamma floder och havspaddling i bra väder. Du ska aldrig förvänta dig högkvalitativt hantverk eller utmärkta köregenskaper från dessa farkoster. Dessa båtar är utformade för kortare paddling och avkoppling på och vid vattnet. För familjer har uppblåsbara kajaker plats för två paddlare och ett mindre barn. En tresitsig kajak är bättre för större barn och längre utflykter. Om du vill paddla kajak regelbundet och göra långa turer bör du lägga lite mer pengar på en uppblåsbar kajak av typen Touring. Särskilt för dem som är vana vid att paddla i fasta kajaker kommer en uppblåsbar av det här slaget utan tvekan bara att ge tillfredsställelse. För ytterligare pengar får du säkert en överlägsen båt. Dessa båtar är idealiska för både tillfällig och tung användning på grund av deras höga hantverksgrad.

 • Transport

  I de flesta fall kan du bara lägga den i en väska och bära den på ryggen. Men om du behöver flytta den längre sträckor eller om din kajak är för stor för det finns det andra sätt att göra det. Du kan använda en väska med hjul, en uppblåsbar båtlastare eller ett uppblåsbart takräcke för kajaker. En uppblåsbar kajakreseväska med hjul är en duffelväska med hjul i botten för att göra det lättare att flytta den på flygplatser, parkeringsplatser och till och med nerför din uppfart. Innan du lägger din kajak i väskan med hjul ska du tappa luft i den så att du lättare kan flytta runt den. En uppblåsbar båtlastare är ett fordonsmonterat tvärstångssystem som kan användas för att bära en uppblåsbar kajak. Du behöver också två skumblock som du kan montera på tvärstängerna med hjälp av skruvar och bultar. Placera sedan ett under varje ände av kajaken. Ett takräcke för uppblåsbara kajaker är ett system som fästs på fordonets befintliga takräcke. Placera helt enkelt den uppblåsta båten ovanpå dina nuvarande tvärstänger efter att du har fäst ändarna på den uppblåsbara båtlastaren.

 • Pris

  Det finns mycket att tänka på när det gäller priset på en uppblåsbar kajak. Billiga kajaker är ett bra alternativ för personer som precis har börjat, barn eller de som planerar att använda den för camping eller som reservkajak. Men om du vill ha något som känns mer som den riktiga varan måste du lägga ut mer pengar, särskilt om du planerar att åka kajak med din familj eller dina vänner. Generellt sett kan du förvänta dig att uppblåsbara kajaker av god kvalitet ligger i prisintervallet 1400-3000 kronor och mer, medan du kan få budgetalternativ för omkring 800 kronor.

 • Kund- och expertrecensioner

  Användarrecensioner kan vara en användbar källa när du köper en uppblåsbar kajak. Användarrecensioner kan hjälpa dig att lära dig mycket om den specifika kajaken och vad folk tycker om den. Vanliga användare tenderar att fokusera på hur lätt kajaken går att blåsa upp och tömma, samt om alla återförsäljarens påståenden är sanna. Expertrecensioner kan hjälpa till att avgöra kvaliteten och ytterligare funktioner hos en kajak, till exempel om den är lämplig för användning på sjöar eller saltvatten. Experter är ofta kunniga om olika tillverkare och kan ge förslag på vilka som är bäst.

arrow-more

Vänligen observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några opartiska tester inom detta ämne, utan vi har i första hand analyserat kundernas egna omdömen av produkten i jämförelse med produktdata och pris.

Watery Global Kayak - en riktigt bra enmanskajak

En bra kajak för lugnt vatten

Dagens bästa priser och erbjudanden på Watery Global Kayak:

 • Drop Stitch-teknik
 • Lastutrymme både bak och fram
 • Bostonventil ger enkel uppblåsning/lufttömning

Konsumentmagasinets omdöme

Sammantaget är Watery Global Kayak en kajak av högsta kvalitet som kombinerar hållbarhet, mångsidighet och bekvämlighet. Kajakens bärhandtag i för och akter tillsammans med bärlinor längs sidorna, gör det möjligt att snabbt och enkelt flytta kajaken. De justerbara och bekväma sätena ger ett bra ryggstöd, och den medföljande reparationssatsen och handpumpen gör dig beredd på oförutsedda problem. En mindre nackdel är att kajaken inte är anpassad för personer över 95 kg och inte heller för användning i grov sjö. Med det sagt anser vi att Watery Global är ett stabilt och pålitligt val för de flesta för äventyr i lugn sjö.

Fördelar

 • Bärhandtag i för och akter
 • Rep längs sidorna för enklare hantering
 • Justerbara och bekväma säten
 • Medföljande reparationssats och handpump
 • Väska för enkel transport och förvaring

Nackdelar

 • Ej anpassad för personer över 95 kg
 • Rekommenderas för användning i lugnt vatten, så den kan vara mindre lämplig för grov sjö.

Watery Global Kayak är utrustad med Drop Stitch-teknik som gör den hållbar, lätt och enkel att manövrera. Kajaker utrustade med Drop Stitch-teknik är styvare i vattnet likt SUP-brädor och de flera tusen sömmarna mellan toppen och botten på kajaken gör att luftkamrarna kan pumpas upp till högt tryck. Detta förhindrar att kajaken böjs, vilket ger mindre vattenmotstånd och gör Watery Global Kayak till ett bra val för dig som älskar vattenaktiviteter, för nybörjare och för erfarna kajakpaddlare.

Recension: En detaljerad recension av Watery Global Kayak

Specifikationer

 • Material: PVC vinyl
 • Antal personer: 1
 • Max. användarvikt: 95 kg
 • Paddellängd: 205 cm
 • Mått: 270 x 91 x 51 cm
 • Vikt: 13 kg

Praktiskt förvaringsutrymme
En av de mest anmärkningsvärda funktionerna på Watery Global Kayak är det dubbla främre och bakre lastutrymmet som gör det enkelt att ta med sig all nödvändig utrustning, oavsett om du ska ut på en lång paddeltur eller en kortare campingtur över helgen. Kajaken är tillverkad i slitstark PVC och är motståndskraftig i de flesta vattenförhållanden. Det innebär att den klarar slitage vid vanlig användning, liksom i mer intensiva vattenförhållanden.

Enkel hantering
En annan bra egenskap hos den här kajaken är Boston-ventilen som ger enkel uppblåsning och lufttömning. Boston-ventiler är tvådelade ventiler som gör det möjligt att snabbt och enkelt blåsa upp och tömma ut luft, vilket gör det enkelt att sätta upp och ta isär den här kajaken. När det gäller förvaring är Watery Global Kayak otroligt praktisk. Den får enkelt plats i den medföljande transport- och förvaringsväskan, vilket gör den enkel att transportera. Dessutom har kajaken bärhandtag i fören och aktern samt rep längs sidorna, vilket gör det lätt att ta tag i kajaken om du faller i vattnet.

Justerbara säten med stor paddel
Sätena på 40*40 cm är uppblåsbara och justerbara, vilket ger bekvämt ryggstöd tillsammans med en tålig 205 cm lång paddel. Kajakens mått är 270 cm x 91 cm x 51 cm i uppblåst tillstånd, och ger en stabil kajak som passar för forsränning i lugnare vatten.

Mer om Watery Global Kayak

Specifikationer

 • Material: PVC vinyl
 • Antal personer: 1
 • Max. användarvikt: 95 kg
 • Paddellängd: 205 cm
 • Mått: 270 x 91 x 51 cm
 • Vikt: 13 kg

Bestway Hydro Force Ventura uppblåsbar kajak - en bra kajak enligt konsumenterna  

Bästa kajak på instegsnivå
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bestway Hydro Force Ventura uppblåsbar kajak:

 • Ergonomiskt utformad med justerbart ryggstöd
 • Praktiskt förvaringsfack för viktiga saker
 • Slitstark och mycket motståndskraftig nylonbeläggning

Konsumentmagasinets omdöme

Hydro Force Ventura uppblåsbara kajak är särskilt utformad för att vara nybörjarvänlig och har användarvänliga funktioner som gör det enkelt att navigera i vattnet med självförtroende. Den ergonomiska designen inkluderar ett justerbart ryggstöd för optimal komfort och stöd, medan sätet är utrustat med ett förvaringsfack för att hålla dina väsentligheter nära till hands. Den här kajaken är tillverkad med en förstklassig nylonbeläggning och har punkteringsbeständiga och UV-beständiga egenskaper, vilket garanterar en långvarig och hållbar upplevelse. Dess kompakta, utrymmessnåla design gör det enkelt att blåsa upp den och förvara den när den inte används.

Även om Hydro Force Ventura uppblåsbara kajak kan kräva en längre torktid, uppvägs denna mindre olägenhet lätt av fördelarna med dess bärbara och praktiska design.

Fördelar

 • 2 avtagbara sidokammare
 • Ultrakompakt och utrymmesbesparande design
 • Robusta handtag
 • Lätt att manövrera
 • Handpump ingår

Nackdelar

 • Lång torktid

Hydro Force Ventura är en fantastisk uppblåsbar kajak från tillverkaren Bestway.

Mer om Bestway Hydro Force Ventura uppblåsbar kajak

Specifikationer

 • Max. användarvikt: 100 kg
 • Vikt: 12,7 kg
 • Material: Nylon
 • Antal personer: 1
 • Mått: 280 x 86 cm

Vi är eniga om att just denna kajak är av en riktigt stabil och väldesignad modell som passar de allra flesta. Prismässigt ligger denna uppblåsbara kajak ganska bra till på listan. Det är inte en av de billigaste, men den är långt ifrån den dyraste. Det är helt enkelt ett riktigt bra val för kajak nybörjare. Även denna kajak fås i en härligt blågrön färg som är svår att motstå, speciellt när det kommer till uppblåsbara kajaker. Den här kajaken har betygsatts av 103 personer och har fått ett betyg på hela 4,5.

Hydro Force Lite-Rapid uppblåsbar kajak - en kajak med en lätt igenkännbar design 

Bäst för två personer

Dagens bästa priser och erbjudanden på Hydro Force Lite-Rapid uppblåsbar kajak:

 • Formtätande konstruktion
 • Robust förtestat vinyl - PVC-material
 • Kan användas i sötvatten och saltvatten

Konsumentmagasinets omdöme

Hydro Force Lite-Rapid uppblåsbara kajak är en tvåsitsig kajak som är utformad för att samla vänner eller partners som vill dela glädjen av att paddla, vilket gör den till ett utmärkt val för gemensamma utomhusäventyr. Dess mångsidighet lyser igenom dess förmåga att hantera både söt- och saltvattenmiljöer, vilket utvidgar gränserna för din akvatiska utforskning. Den här kajaken kan skryta med sin robusta konstruktion och använder sig av förtestat vinyl-PVC-material som klarar av olika förhållanden samtidigt som det garanterar hållbarhet. Ytterligare säkerhetsfunktioner inkluderar ett griplinne med inbyggda grommets, vilket förbättrar kontrollen och manövrerbarheten på vattnet.

Även om dess större storlek till en början kan verka skrämmande för dem med begränsad förvaring, kom ihåg att som en uppblåsbar modell som ger plats för två personer, men att den också kan tömmas på luft och vikas ihop till en kompakt storlek för förvaring.

Fördelar

 • Blåses upp och töms lätt
 • Kraftig vinylkonstruktion
 • Bekväma, dämpade ryggstöd
 • Två vuxna får enkelt och bekvämt plats
 • Grepprep med inbyggda öglor.

Nackdelar

 • Lite skrymmande

Hydro Force Lite Rapid X2 är ännu en fantastisk kajak till ett riktigt bra pris.

Mer om Hydro Force Lite-Rapid uppblåsbar kajak

Specifikationer

 • Max. användarvikt: 160 kg
 • Material: PVC
 • Antal personer: 2
 • Mått: 321 x 88 cm
 • Vikt: 12 kg

Vi tycker att du får mycket kajak för pengarna när du köper just denna modell. Något som är extra bra med just denna modell är att den har en underbar gulorange färg. Denna typ av färg syns riktigt bra på vattnet, vilket kan vara riktigt bra om en olycka skulle inträffa. Den här kajaken vill vi varmt rekommendera till dig som gärna vill ut och paddla tillsammans med din partner eller en vän. Denna kajak har fått 4,4 stjärnor av användarna, vilket är ett högt poäng.

Bestway Voyager 500 - uppblåsbar båt för upp till 3 vuxna

 • check 4.2/5 hos Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bestway Voyager 500 :

 • Konstruerad med tre luftkammare
 • Inbyggda fiskespöhållare
 • Uppblåsbara sitsar

Konsumentmagasinets omdöme

Sammanfattningsvis är den uppblåsbara båten Bestway Voyager 500 ett mångsidigt och pålitligt alternativ till en kajak för dig som vill njuta av fritidsbåtliv. Grepplinan med integrerade öglor och bogseringsfästet gör båten enkel att bära och bogsera och de självförslutande luftventilerna gör att båten känns säker och lätt att hantera. Även om vissa användare påpekar att det kan ta ett tag att pumpa upp båten, anser vi att fördelarna med ökad säkerhet och bekvämlighet gör det väl värt besväret.

Fördelar

 • Fäste för bogsering ger enkel transport
 • Ökad säkerhet med grepplina med integrerade öglor.
 • Självförseglande luftventiler
 • Starka bärhandtag

Nackdelar

 • Tar lite tid att pumpa upp

Den uppblåsbara båten Bestaway Voyager 500 är utrustad med inbyggda fiskespöhållare och är utformad för att göra din fiskeupplevelse roligare och bekvämare. Oavsett om du är en erfaren fiskare eller står i startgroparna med ditt fiskespö erbjuder Bestway Voyager 500 en stabil grund för fiske eller för andra roliga vattenaktiviteter.

Recension: En detaljerad recension av Bestway Voyager 500

Specifikationer

 • Max. användarvikt: 260 kg
 • Vikt: 12,5 kg
 • Antal personer: 3
 • Mått: 348 x 141 x 48 cm
 • Material: PVC

Byggd med säkerhet och komfort i åtanke
En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos den här båten är dess konstruktion med tre luftkammare, vilket säkerställer trygghet och stabilitet i vattnet. De extra luftkamrarna innebär att även om en kammare skulle punkteras kommer de andra två att förbli uppblåsta och se till att båten håller sig flytande.

En annan funktion som bidrar till komforten i Bestway Voyager 500 är dess uppblåsbara botten som ger extra dämpning och stöd. Den gör det också bekvämare för passagerare att sitta i båten under längre perioder. Dessutom levereras båten med uppblåsbara säten som är strategiskt placerade för extra bekvämlighet.

Slitstark konstruktion
Bestway Voyager 500 är tillverkad i slitstark, punkteringstålig PVC som tål regelbunden användning. Båten levereras också med en förvaringsväska, vilket gör det enkelt kan packa ihop båten efter användning, och tack vare självförseglande luftventiler kan du snabbt och enkelt blåsa upp och tömma båten på luft.

Mångsidig användning
Båten levereras med så kallade combi-åror, vilket innebär att de kan skruvas ihop till kajakåror om så önskas, vilket ger ytterligare mångsidighet för användaren. För att göra båten enkel att bära är Bestway Voyager 500 utrustad med kraftiga handtag och en rign för bogsering. Dessa gör det enkelt att transportera båten till och från vattnet, eller att fästa den på en större båt för transport.

Vad säger användare om Bestway Voyager 500?

De flesta användare på internet som har köpt båten understryker dess starka och robusta material och paddlar som gör båten bekväm och enkel att hantera. Majoriteten nämner också att den är rymlig och bekväm att sitta i, samtidigt som den är lätt att blåsa upp och att tömma efter användning.

Mer om Bestway Voyager 500

Specifikationer

 • Max. användarvikt: 260 kg
 • Vikt: 12,5 kg
 • Antal personer: 3
 • Mått: 348 x 141 x 48 cm
 • Material: PVC

Tester och recensioner av uppblåsbara kajakerna som används i artikeln

Kundrecensioner

Amazon

Amazon är en av världens största onlineåterförsäljare och erbjuder ett brett utbud av produkter i olika kategorier. Här kan användarna bläddra bland och köpa produkter från olika återförsäljare och säljare, med fokus på bekvämlighet och konkurrenskraftiga priser.

Aqua Marina Betta BE 412cm – Du kan se recensionerna här.

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst som tillhandahålls av Google och som gör det möjligt för användare att söka efter och jämföra produkter från olika återförsäljare på nätet. Användare kan bläddra bland ett stort utbud av olika produkter i olika kategorier och se priser och tillgänglighet från olika återförsäljare. En av de viktigaste fördelarna med Google Shopping för användarna är möjligheten att se recensioner från andra som har köpt och använt den produkt de är intresserade av. 

Bestway Voyager 500 – Du kan se recensionerna här.

Aqua Marina Betta BE 412cm – Du kan se recensionerna här.

FAQ

Vad ska jag överväga innan jag köper en uppblåsbar kajak?
Hur mycket du vill använda den samt vart du vill kunna använda den. Vissa typer tål mer än andra och kan därför användas i fler vattendrag.
Blir uppblåsbara kajaker lätt punkterade?
De flesta uppblåsbara kajaker är tåliga, men tåligheten varierar beroende på material och antal lager. Undvik alltid vassa objekt som till exempel pinnar och stenar.
Är uppblåsbara kajaker bra för nybörjare?
Det är relativt lätt att lära sig använda en uppblåsbar kajak. Om du vill kan du dock gå en nybörjarkurs innan du börjar.

Att tänka på när du ska välja kajak

Nu när vi har gett dig en handfull exempel på bra och prisvärda kajaker, vill du säkert själv skynda dig i gång med din kajakhobby. Det tycker vi absolut att du ska göra! Men först kan det vara bra att läsa på lite mer om uppblåsbara kajaker, de olika typerna samt om säkerhet och hur du tar hand om din kajak på bästa sätt. Här nedan har vi på Konsumentmagasinet tillsammans samlat mängder av användbar information till dig så att du lättare kan välja rätt kajak och börja paddla säkert.

Uppblåsbara kajaker vs. vanliga kajaker

Uppblåsbara kajaker skiljer sig mycket från vanliga kajaker. Den allra största skillnaden mellan de två olika typerna av kajaker är hur lätta de är att transportera. En vanlig kajak behöver transporteras på taket av din bil eller på sin egen släpvagn. Detta kan krångla till det för personer som kanske inte har möjligheten att transportera en kajak på detta sätt. Med en uppblåsbar kajak kan du dock lättare transportera din kajak från punkt A till B. När du inte använder din uppblåsbara kajak, kan du tömma den på luft och förvara den på en plats där den inte är i vägen. Detta är något som du inte kan göra med en vanlig kajak.

En fördel med en traditionell kajak är att den ofta är lite mer stöttålig än många uppblåsbara kajaker. Eftersom en traditionell kajak är tillverkad av ett hårt material kan den ofta hantera vassa föremål bättre än uppblåsbara kajaker. Som tur är så är många uppblåsbara kajaker i dag så välgjorda och tåliga att de ändå kan klara av det mesta.

Material och lager

När det kommer till uppblåsbara kajaker, finns det flera olika typer av klasser och material att välja mellan. Vissa kajaker består av ett lager, medan andra består av flera. De som består av flera lager är ofta bättre skyddade mot till exempel UV-strålning och temperaturförändringar. En kajak med flera lager består ofta av ett inre lager av vinyl och ett skyddande lager av tyg utanpå.

En kajak med endast ett lager är ofta mycket billigare än de andra typerna av uppblåsbara kajaker. Dessa bör dock endast användas i lugna och skyddade vatten där risken för punktering är låg. Det finns även extra tåliga kajaker som även dessa består av endast ett lager. De består ofta av ett tjockt lager PVC eller gummi. Det är en mycket tålig typ av kajak, men den kostar även mycket mer än andra alternativ.

Viktigt att köpa bra kajakutrustning

Att köpa bra kajakutrustning är minst lika viktigt som att köpa en ordentligt uppblåsbar kajak. När du skaffar dig din första uppblåsbara kajak ska du även lägga lite pengar på bra utrustning och tillbehör. Några exempel på utrustning skulle kunna vara en bra hjälm och en ordentlig flytväst. Ibland kan det även vara bra att skaffa sig en rejäl pump som gör uppblåsandet av kajaken mycket lättare.

Att köpa riktig kajakutrustning är lika självklart för en kajakälskare som det är för en padeltennisspelare att köpa ett bra padelracket. En löpare som springer många mil varje dag skulle alltid investera i en riktig pulsklocka och inte i en billig budgetvariant av låg kvalitet. Tänk i samma banor när du ska välja ut din kajakutrustning. Ordentligt utrustning är nödvändig för att du ska kunna hålla säkerheten så hög som möjligt när du vistas på vattnet.

Källor: Inflatablekayakworld.com, Gopaddling.info och Paddling.com

Så sköter du din kajak

När du väl har valt ut en kajak som passar dig, ska du se till att sköta om den så bra som möjligt. Genom att förvara och vårda din kajak väl kommer du inte bara se till att hålla en högre säkerhetsnivå. Din kajak kommer även att hålla mycket längre. För att göra det lite lättare för dig har vi samlat några bra råd som lär dig hur du bäst sköter om och förvarar din kajak.

Skötsel av en uppblåsbar kajak

För att din uppblåsbara kajak ska kunna hålla så länge som möjligt, måste du vara så försiktig som möjligt. Undvik alltid vassa objekt när du är ute på vattnet. Även en tåligare kajak kan punkteras om du har otur. Att hålla vassa objekt borta från kajaken gäller även när du inte använder den. Låt den inte ligga bland saker som potentiellt skulle kunna skada den. När du ska blåsa upp din kajak ska du alltid rengöra ventilerna först. Om du inte gör detta, kan smuts följa med in i kajaken och i värsta fall skada den inifrån.

Blås aldrig upp den i ett trångt utrymme. Använd aldrig en pump med ett högre tryck än din kajak klarar av. Låt aldrig kajaken ligga för länge på land i uppblåst tillstånd, då detta kan skada kajaken. När du är färdig med kajaken ska du alltid rengöra den genom att ta bort synlig smuts och spola av den. Torka alltid kajaken ordentligt innan du viker ihop och förvarar den, så slipper du att mögel eller annat otrevligt växer på den under förvaring.

Förvaring av uppblåsbara kajaker

Förvara aldrig din kajak i uppblåst tillstånd. Detta kan skada ventilerna. Det kan också få materialet att sträckas, vilket inte alls är bra i längden. Försök att vika eller rulla kajaken på olika sätt varje gång du förvarar den. Då kommer kajaken inte att få permanenta veck. Veck kan leda till svaga punkter i materialet.

Dessa punkter kan sedan leda till punktering. Förvara alltid en uppblåsbar kajak i ett torrt och kallt utrymme för att hålla möglet borta. Om du förvarar kajaken i ett utrymme där det finns en risk för att damm eller större partiklar faller ner på den, ska du alltid se till att täcka över den. Håll den även borta från råttor och möss, då gnagare gärna tuggar sönder materialet.

Källor: Bigskyfishing.com, Inflatablekayakworld.com, Kayakhelp.com

Paddlingstips och råd

För att du ska få en så trevlig och givande kajaktur som möjligt, bör du följa råden vi har samlat här nedan. Att paddla kajak handlar inte enbart om att ha roligt på vattnet. Det handlar även mycket om säkerhet, men också om att visa hänsyn mot naturen och allt som lever där.

Så börjar du paddla uppblåsbar kajak

Hitta först ett lämpligt vattendrag, till exempel en känd paddlingsled eller padle point. Börja med att ta tag i åran med dina händer. Händerna ska vara en axelbredd ifrån varandra. Sitt rakryggad och titta åt det håll du vill paddla. Sätt först ner ena sidan av åran i vattnet och byt sedan till den andra. Du ska med hjälp av åran kunna driva dig själv framåt.

Om du paddlar mer på ena sidan, kommer du att röra dig åt det hållet. Börjar du paddla mer på den andra sidan kommer du att byta till den riktningen. Om du vill svänga paddlar du hårt åt den ena sidan, sedan paddlar du lite bakåt. Svårare än så är det inte. Det är nästan lika lätt som att lära sig att hoppa och göra trix på en nedgrävbar studsmatta.

Tänk alltid på säkerheten

Precis som när du rör dig på vattnet med andra typer av båtar eller paddle boards är det viktigt att tänka på säkerheten. Bär alltid en hjälm och en flytväst när du sitter i din uppblåsbara kajak. Oavsett hur erfaren du är kan en olycka alltid inträffa. Då kan en flytväst eller en hjälm vara en riktig livräddare. Du kan aldrig vara för försiktig på vattnet, så ta aldrig risker i onödan. Att ta på sig hjälm och flytväst tar inte speciellt lång tid, så fuska aldrig med detta.

Ta reda på så mycket information om det vattendrag du vill paddla i som möjligt innan du ger dig ut. Prata gärna med någon i området som känner till vattnet. Du kan även ta en titt på Google Earth för att få en överblick över potentiella hinder i vattnet.

 • Paddla aldrig ensam om du inte har mycket erfarenhet av att paddla uppblåsbar kajak.
 • Undvik alltid träd, stenar, pinnar och andra vassa objekt som skulle kunna punktera kajaken.
 • Undvik dammar och överfallsvärn.

Tänk på omgivningen

När du vistas ute i naturen ska du såklart alltid visa hänsyn mot djur och natur. Stör aldrig vilda djur när du ser dem. Du får gärna fotografera dem och beundra dem, men gör det på avstånd så att de inte stressas av din närvaro. Att paddla kajak är ett fantastiskt sätt att njuta av naturen på. Du kommer riktigt nära på ett sätt som du bara kan med hjälp av en kajak.

Källor: Våtdräkt testguide, Gopaddling.info, Inflatablekayakworld.com och Thegapdecaders.com

Läs också: Elsparkcykel test-översikt.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Advanced Elements Advanced Frame uppblåsbar kajak - en uppblåsbar kajak för den erfarna seglaren

My Hood Kajak uppblåsbar kajak - om du vill ha en prisvärd kajak

Aqua Marina Betta BE

Sevylor Madison Kit uppblåsbar kajak 2 personer

Sevylor Tahaa Inflatable uppblåsbar kajak

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta