Så väljer du rätt madrass beroende på hur du sover

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Att sova på rätt madrass kan göra stor skillnad för din sömnkvalitet och hälsa. Marknaden kryllar dock av olika alternativ, vilket kan göra det svårt att veta vilken madrass som passar just dig. En viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer madrass är hur du sover. Oavsett om du sover på rygg, på sidan eller på mage har varje position sina egna unika behov och krav.

I den här artikeln utforskar vi olika sovpositioner och hur de påverkar den madrass du bör välja. Vi kommer också att titta på vilka faktorer du bör tänka på när du väljer madrass, till exempel typ av madrass, fasthet och storlek. Genom att förstå hur din sovställning påverkar dina madrassbehov kan du fatta ett välgrundat beslut och hitta rätt madrass för dig.

De vanligaste sovpositionerna

Att sova på sidan

Mer än 60 % av alla vuxna sover på sidan, och män gör det oftare än kvinnor. Med det sagt anses att sova på sidan vara en av de bästa sovpositionerna för gravida eftersom det ger bäst blodflöde till moderkakan och fostret. Denna position kan också bidra till att minska risken för att utveckla åderbråck, för svullnad, och för ryggsmärtor. Att sova på vänster sida kan dessutom bidra till att minska symtomen på sura uppstötningar och halsbränna, vilket kan vara vanligt hos gravida. När du sover på sidan bidrar du till att hålla din ryggrad i en neutral position, vilket kan bidra till att minska trycket på ryggradsdiskar och leder. Detta kan i sin tur minska risken för att utveckla ryggsmärta eller för att förvärra befintlig smärta. Att sova på sidan kan också bidra till att minska snarkning och symptom på sömnapné genom att hjälpa kroppen att hålla luftvägarna öppna. Detta ger bättre sömnkvalitet och förebygger högt blodtryck, någonting som kan vara en ytterligare riskfaktor vid ryggsmärta.

Att sova på rygg

Ryggläge är den näst populäraste sovställningen där personen ligger på rygg med armarna längs sidan och huvudet uppåt. Att sova på rygg anses vara en av de hälsosammaste sovpositionerna, eftersom den främjar rygghälsa och minskar trycket på kroppen.

Medan vissa människor upplever att det är skönt att sova på rygg, upplever andra att det förvärrar deras ryggsmärtor. Beroende på hur fast din madrass är kan det uppstå ett litet mellanrum mellan ländryggen och madrassytan, vilket kan leda till smärtsamma spänningar i ländryggen. Denna position kan vara utmanande för gravida kvinnor, eftersom ett växande barn kan öka trycket på hjärtat och göra det svårt för blodet att flöda lätt. Personer med gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) eller som lider av sura uppstötningar bör undvika att ligga på rygg eftersom tyngdkraften kan pressa upp magsyror i matstrupen, vilket kan orsaka obehag och smärta.

Att sova på magen

Den minst hälsosamma sovpositionen är att sova på mage, eftersom det kan orsaka belastning på ryggrad och nacke, vilket leder till smärta och obehag. Denna position har inte många fördelar förutom det faktum att den är bra mot snarkningar och sömnapné.

Att ligga på mage kan tyvärr orsaka både nack- och ryggsmärta. Nacken vrids och vänds åt ena sidan vilket kan orsaka spänningar och även leda till huvudvärk och spänningar i axlar och övre delen av ryggen. Magläge ger minst ryggstöd av alla sovställningar och ökar trycket på ryggraden, vilket ibland kan orsaka smärta när du vaknar. Om madrassen inte är tillräckligt fast kommer magen och höfterna att sjunka ned i madrassen, vilket gör att ryggraden inte ligger i linje. Dessutom kan magläge orsaka rynkor i ansiktet eftersom huden pressas mot kudden under en längre period.

Trots allt detta är det självklart möjligt att uppnå en god natts sömn även i denna position. Om du gillar att sova på mage kan du prova att använda en mycket tunn kudde eller ingen kudde alls. På så sätt kan du förhindra ytterligare felställning av ryggraden och obehag som orsakas av att du lutar nacken bakåt och uppåt. För att ytterligare räta ut din ryggrad och lindra smärta kan du placera en tunn kudde under höfterna. Du bör också överväga att köpa en fast madrass till din säng, vilket kan hjälpa till att rikta upp ryggraden och hålla den i ett neutralt läge.

Viktiga faktorer att tänka på när du väljer madrass

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer madrass är vilken typ av madrass som bäst passar dina behov. Det finns flera olika typer av madrasser att välja mellan, var och en med sina egna unika egenskaper och fördelar. Här är några av de mest populära typerna av madrasser och vad du bör tänka på när det gäller dem:

 

 • Resårmadrasser: Dessa madrasser är kända för att ge hållbarhet, stöd och prisvärdhet. De är konstruerade med en kärna av fjädrar i stål som ger stöd och fördelar kroppsvikten jämnt. De främsta fördelarna med resårmadrasser är deras hållbarhet och luftflöde som hjälper till att hålla madrassen sval. En av nackdelarna med resårmadrasser är dock att de kanske inte ger tillräcklig tryckavlastning och att de kan vara mindre bekväma för dig som sover på sidan. Resårmadrasser tenderar också att vara mindre effektiva när det gäller att isolera rörelser, vilket kan vara ett problem för dig som sover med en partner. Dessutom är livslängden för resårmadrasser kortare än för andra typer av madrasser.

 

 • Madrasser med Memory Foam: Dessa madrasser är tillverkade av ett viskoelastiskt material som formar sig efter din kropp. De ger utmärkt tryckavlastning och stöd, men kan hålla kvar värme och kan ge ifrån sig en kemisk lukt. Dessa madrasser är bäst för personer som sover på rygg eller på sidan och som behöver tryckavlastning.

 

 • Latexmadrasser: Denna typ av madrass är tillverkad av latexskum, ett naturligt och hållbart material. Latexmadrasser ger bra stöd och tryckavlastning, men är ofta ganska dyra. Latexmadrasser passar de flesta sovpositioner.

 

 • Hybridmadrasser: Dessa madrasser kombinerar egenskaperna hos olika typer av madrasser, exempelvis Memory Foam och resårmadrasser. De ger bra balans mellan stöd och tryckavlastning, men kan vara dyrare än andra typer av madrasser. De är lämpliga för alla sovpositioner.

 

Fasthet är en annan viktig faktor att tänka på när du ska köpa en madrass, eftersom fastheten kan påverka både komfort och stöd. En madrass som är för mjuk ger inte tillräckligt stöd för ryggraden och kan leda till smärta och obehag. Å andra sidan kan en madrass som är för fast också orsaka obehag och tryckpunkter. Här är några saker att tänka på när det gäller fasthet:

 

 • Sömnposition: Olika sovställningar kräver olika fasthetsnivåer. Du som sover på mage bör välja en fastare madrass för att ryggraden ska ligga rätt, medan du som sover på sidan kanske föredrar en mjukare madrass för att minska trycket på höfter och axlar.

 

 • Kroppsvikt och storlek: Tyngre personer kan behöva en fastare madrass för ordentligt stöd, medan lättare personer kan föredra en mjukare madrass för komfort.

 

 • Preferens: Vissa personer föredrar en fastare madrass för stöd, medan andra föredrar en mjukare madrass för komfort.

 

 • Hälsotillstånd: Om du har något hälsotillstånd, till exempel ryggont, bör du rådgöra med din läkare eller en sjukgymnast innan du bestämmer dig för vilken fasthet du vill ha.

 

 • Typ av madrass: Tänk på vilken typ av madrass du köper, eftersom vissa material och konstruktioner naturligt erbjuder mer eller mindre fasthet än andra.

 

Slutligen kan en madrass i rätt storlek se till att du har tillräckligt med utrymme för att röra dig, sträcka ut dig och sova bekvämt. Här är några saker att tänka på:

 

 • Sängram och rumsstorlek: Se till att mäta din sängram och utrymmet i ditt rum där madrassen ska placeras för att säkerställa att madrassen passar ordentligt. 

 

 • Sovarrangemang: Tänk på hur många personer som ska sova på madrassen och deras individuella sömnpreferenser. Om du köper en madrass till ett par kan en större storlek vara bekvämare. Om du ska köpa en madrass till ett barn eller en ensamstående person kan en mindre storlek vara mer lämplig.

 

 • Budget: Madrassens storlek är också en faktor som kan påverka priset. Större storlekar är vanligtvis dyrare än mindre storlekar.

Den bästa madrassen för dig som sover på sidan

Den bästa madrassen för dig som sover på sidan är en som ger tillräcklig tryckavlastning och stöd för axlar och höfter, vilket är de viktigaste kontaktpunkterna när du sover på sidan. Den perfekta madrassen för sidosovare bör anpassa sig efter kroppens form, ge ryggraden anpassning och minska tryckpunkter. Oftast är ett mellanalternativ det bästa valet, så att madrassen varken är för mjukt eller för fast. Om madrassen är för mjuk kommer dina axlar och höfter att sjunka ned för djupt i madrassen, vilket gör att du inte får det stöd du behöver. För att stödja kroppen ordentligt behöver madrassen samtidigt kunna forma sig efter kroppen, så du vill inte ha en som är för fast heller.

Den bästa madrassen för dig som sover på magen

Den bästa madrassen för dig som sover på magen är en som ger tillräckligt stöd för att hålla ryggraden i ett neutralt läge, samtidigt som den förhindrar överdriven nedsjunkning vilket kan orsaka ryggsmärta. Magsovare föredrar i allmänhet en fastare madrass som kan förhindra att höfterna sjunker ned för djupt i madrassen, vilket kan få nedre delen av ryggen att böjas överdrivet mycket och orsaka smärta. Resårmadrasser anses generellt vara det bästa alternativet för magsovare, eftersom de ger en fast yta och bra stöd för ryggraden. Spiralerna i madrassen hjälper också till att förhindra överdriven nedsjunkning, vilket är viktigt för att magsovare ska kunna bibehålla en neutral ryggrad.

Den bästa madrassen för dig som sover på rygg

För ryggsovare är en fast och stödjande madrass viktig för att bibehålla en neutral ryggrad och för att minska trycket på nedre delen av ryggen. För mjuka madrasser kan få ryggraden att lägga sig fel, vilket kan leda till obehag och smärta, medan en för fast madrass kan lägga för mycket tryck på nedre delen av ryggen. För att hitta den bästa madrassen för dig som sover på rygg är det viktigt att leta efter alternativ som ger god balans mellan komfort och stöd.

Den bästa typen av madrass för ryggsovare anses ofta vara Memory Foam. Memory Foam formar sig efter kroppen och ger anpassat stöd, vilket hjälper till att anpassa ryggraden och att lindra tryckpunkter. Detta gör det till ett idealiskt alternativ för ryggsovare, som behöver en fast och stödjande yta för att bibehålla en korrekt position för ryggraden. Dessutom är madrasser i Memory Foam kända för deras tryckavlastande egenskaper, vilket kan minska obehag och förbättra sömnkvaliteten för dig som sover på rygg.

FAQ

Vad ska man välja för fasthet på sin madrass?
Vilken fasthet i madrassen som är bäst för just dig beror på personliga preferenser och sovställning. En fastare madrass rekommenderas vanligtvis för rygg- och magsovare, eftersom det hjälper till att upprätthålla en korrekt position för ryggraden och att minska trycket på nedre delen av ryggen. Personer som sover på sidan föredrar däremot ofta en mjukare madrass som formar sig efter kroppen och som minskar trycket på höfter och axlar.
Hur vet man om en madrass är för fast?
Några tecken på att en madrass kan vara för fast är att man vaknar med värk, särskilt i axlar, höfter eller rygg, att det känns som om man ligger ovanpå madrassen i stället för att sjunka ned i den, att det är svårt att byta ställning under natten och att man ofta vänder och vrider på sig.
Blir fasta madrasser mjukare över tid?
Med tiden kan vissa fasta madrasser börja bli mjukare, men detta kommer an på flera faktorer som vilken typ av material som används i madrassen, vikten och sömnvanorna hos den person som använder den och madrassens övergripande kvalitet. Vissa fasta madrasser är tillverkade av skum med hög densitet som är utformat för att bibehålla dess fasthet under lång tid, medan andra är tillverkade av material som är mer benägna att brytas ned och mjukna med tiden.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta