Gasol- eller kolgrill – Vilken grill passar just dig bäst?

SENAST ÄNDRAD: april 8, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Under sommarhalvåret är grillning en populär matlagningsform som effektivt tar fram smakerna hos kött, grönsaker och frukt. När det kommer till att välja grill finns det främst två alternativ: gasolgrillar och kolgrillar. Varje typ av grill har sina för- och nackdelar, vilket kan göra det svårt att veta hur man ska tänka innan man fattar ett beslut.

Gasolgrill

Gasolgrillar är en typ av utomhusgrill som använder propan eller naturgas som bränslekälla. De har vanligtvis brännare som värmer upp ett metallgaller där maten placeras för tillagning. Gasolgrillar finns i en mängd olika storlekar, från små bärbara modeller till stora inbyggda enheter, och är utformade för enkel användning och bekvämlighet.

Fördelar med en gasolgrill

 • Snabb och enkel att starta: Gasolgrillar kan enkelt startas med en knapptryckning eller genom att vrida på en ratt, vilket gör den enkel att använda och bekväm för snabbt påkomna grillningssessioner.
 • Konsekvent och exakt temperaturreglering: Gasolgrillar har inbyggda temperaturkontroller som gör att du kan justera värmen snabbt och exakt, vilket garanterar jämn tillagning och perfekt resultat varje gång.
 • Lätt att rengöra och att underhålla: Gasolgrillar är relativt enkla att rengöra och underhålla, eftersom de producerar mindre aska och rester jämfört med kolgrillar. De kräver inte heller lika mycket manuellt arbete, vilket gör dem till ett mer attraktivt alternativ för dig med mindre tid.

Nackdelar med en gasolgrill

 • Mindre rökig smak: Gasolgrillar ger inte samma rökiga smak som kolgrillar, vilket kan vara en nackdel för dig som värdesätter den distinkta smaken av kolgrillat.
 • Högre driftkostnad: Gasolgrillar tenderar att vara dyrare att köpa och att använda jämfört med kolgrillar. Kostnaden för propan eller naturgas ökar med tiden, vilket gör dem mindre kostnadseffektiva i det långa loppet.
 • Begränsad bärbarhet: Gasolgrillar kräver en bränslekälla och kan därför vara tyngre än kolgrillar. Om du vill ta med dig din grill behöver du också ta med en propantank eller naturgasledning, vilket kan begränsa dina möjligheter att laga mat utomhus.

Kolgrill

En kolgrill är en utomhusgrill som använder träkol som bränslekälla. De har vanligtvis ett metallgaller där maten placeras för tillagning och ett lock som hjälper till att kontrollera värmen och röken. Kolgrillar finns i en mängd olika storlekar och stilar, från små bärbara modeller till stora enheter med flera nivåer, och de föredras ofta av grillentusiaster för sin autentiska smak och mångsidighet.

Fördelar med kolgrillar

 • Äkta rökig smak: Kolgrillar är kända för att ge en autentisk röksmak som många grillentusiaster föredrar framför smaken av gasolgrillad mat. Detta beror på att träkol producerar rök, vilket ger smak åt maten när den tillagas.
 • Lägre kostnad för ägande: Kolgrillar är i allmänhet billigare att köpa och att använda än gasolgrillar. Kol är lättillgängligt och relativt billigt, vilket gör det till ett mer kostnadseffektivt alternativ i det långa loppet.
 • Mångsidiga alternativ för matlagning: Kolgrillar kan användas för en mängd olika tillagningssätt, som direkt grillning, indirekt grillning och rökning, vilket gör att du kan tillaga ett brett utbud av livsmedel med olika smaker och texturer.

Nackdelar med kolgrillar

 • Längre installations- och tillagningstid: Kolgrillar tar längre tid att ställa in och att värma upp än gasolgrillar, vilket kan vara en nackdel för dig som vill börja grilla snabbt. Dessutom tar kolgrillning längre tid än gasolgrillning, eftersom du måste vänta på att kolet ska värmas upp tillräckligt innan du kan börja laga mat.
 • Ojämn temperaturreglering: Kolgrillar är ofta mindre exakta i sin temperaturkontroll än gasolgrillar. Det kan vara svårt att hålla en jämn temperatur, och du kan behöva justera kolen och luftventilerna ofta för att uppnå önskad värmenivå.
 • Svårare att rengöra och att underhålla: Kolgrillar kan vara svårare att rengöra och att underhålla än gasolgrillar, eftersom de producerar aska och rester som måste avlägsnas manuellt. Dessutom måste kolet och askan slängas på ett säkert sätt för att förhindra bränder.

Vilken grilltyp är bäst?

När du ska välja mellan en gasolgrill och en kolgrill finns det flera faktorer att ta hänsyn till, bland annat:

 • Matlagningsstil och preferenser: Vilken typ av mat du planerar att grilla och vilken tillagningsstil du föredrar kan påverka ditt val av grill. Om du till exempel föredrar att röka kött och tillaga rätter långsamt kan en kolgrill vara ett bättre alternativ. Men om du föredrar snabb och enkel grillning kan en gasolgrill vara mer lämplig.
 • Budget och ägandekostnad: Den initiala kostnaden för grillen och den löpande kostnaden för bränsle och underhåll bör beaktas när du fattar ett beslut. Kolgrillar är i allmänhet billigare än gasolgrillar, men kol och tillbehör kan bli dyrt med tiden. Gasolgrillar tenderar att vara dyrare i inköp, men kostnaden för propan eller naturgas är vanligtvis lägre än för grillkol.
 • Bekvämlighet och användarvänlighet: Gasolgrillar är vanligtvis enklare och bekvämare att använda, eftersom de kräver mindre förberedelser och städning. Kolgrillar tar längre tid att ställa in och att värma upp, och kräver mer underhåll och rengöring.

FAQ

Hur lång tid tar det för en kolgrill att bli varm?
Det kan ta mellan 15-30 minuter för en kolgrill att bli varm, beroende på hur mycket kol som används och grillens storlek.
Vad är skillnaden mellan propangas- och naturgasgrillar?
Propangrillar använder flytande propan som bränslekälla, medan naturgasgrillar är anslutna till en naturgasledning. Naturgas är vanligtvis billigare än propan, men kräver en gasledningsanslutning.
Kan jag använda träpellets på en gasolgrill för att få en rökig smak?
Ja, vissa gasolgrillar är konstruerade för att använda träpellets för att få rökig smak. Du kan också använda rökboxar eller foliepaket för att lägga till träflis i en gasolgrill.
Hur ofta behöver jag byta ut brännarna på en gasolgrill?
Brännare på gasolgrillar håller vanligtvis i flera år med rätt underhåll, men kan behöva bytas ut om de blir skadade eller korroderade.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta