Fördelarna med att använda en diskmaskin jämfört med att diska för hand

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Att diska för hand är en hushållssyssla som många av oss fruktar; det är tidskrävande, tröttsamt och kan leda till torra och spruckna händer. Som tur är finns det en lösning på denna dagliga syssla – nämligen en diskmaskin! Denna vitvara sparar inte bara tid och ansträngning, utan erbjuder också en rad andra fördelar som du kanske inte ännu känner till. 

I den här artikeln kommer vi inte bara att diskutera vatten- och elförbrukningen för diskmaskiner jämfört med handdisk – vi kommer även att dela med oss av några praktiska tips om hur du minimerar din vattenförbrukning när du använder en diskmaskin. I slutet av artikeln kommer du alltså att kunna avgöra om en diskmaskin är något för dig och hur den kan förenkla och förbättra dina vardagsrutiner. Om du redan nu är redo att säga adjö till det ändlösa skrubbandet och omfamna den moderna bekvämligheten med en diskmaskin – fortsätt bara att läsa!

Hur mycket el förbrukar en diskmaskin?

Enligt Europeiska kommissionens officiella webbplats har energimärkningen på hushållsapparater ändrats sedan den 1 mars år 2021. I stället för A+++ till D klassificeras produkterna nu från A till G – där A är den mest och G den minst energieffektiva. De förenklade klassificeringarna gör det nu mycket tydligare för konsumenter att jämföra energieffektiviteten på ett övergripande sätt. De modernaste och mest energieffektiva diskmaskinerna tillhör klasserna A eller B. Notera även att ju lägre kWh-värde en produkt har, desto lägre energiförbrukning har den.

Det har rapporterats att de nya EU-kraven på energimärkning och ekodesign för effektiva diskmaskiner kommer att leda till en betydande energibesparing. Enligt prognoser kan EU potentiellt spara upp till 2,1 TWh el per år fram till 2030.

Totalt sett förbrukar en genomsnittlig diskmaskin mellan 1,2 och 1,5 kWh per laddning. Den exakta kWh-förbrukningen för just din diskmaskin bör framgå av dess etikett för energimärkning. Det är också värt att notera att diskmaskiner med energisparfunktioner som halvlastläge och fördröjd start kan minska sin energiförbrukning ytterligare. I kombination med energieffektiva metoder, som att köra diskmaskinen under lågenergitimmar och använda eko-läget, kan diskmaskiner bidra till att minimera miljöpåverkan och minska din totala elförbrukning.

Hur mycket vatten förbrukar en diskmaskin?

Förutom elförbrukning kan diskmaskiner också spara vatten i förhållande till handdiskning. I jämförelse är diskmaskiner mer energieffektiva, särskilt när man diskar ett större antal artiklar. Om du till exempel har arrangerat en större middagsbjudning kommer en handdisk av hela serveringen att förbruka cirka 70 liter vatten, medan en vatten- och energieffektiv samt rymlig diskmaskin endast kommer att förbruka omkring 15. Att diska för hand förbrukar vanligtvis cirka 2 liter vatten för en enda tallrik, medan en diskmaskin förbrukar upp till 50 % mindre – beroende på typ av diskmaskin och hur effektiv diskcykeln är. Om handdisken dessutom utförs under konstant rinnande vatten kan den totala mängden vatten som används bli mycket högre, och diskningen mycket mindre effektiv än vad den hade blivit i en diskmaskin.

En empirisk analys av brittiska konsumenter visade att handdiskning i genomsnitt förbrukade 49 liter vatten och 1,7 kWh energi, medan diskmaskinen förbrukade 13 liter vatten och 1,3 kWh energi för samma mängd disk under de testade förutsättningarna. 

Om du dessutom är mån om ditt koldioxidavtryck och vill minimera din energi- och vattenförbrukning i köket är det värt att överväga fördelarna med att använda en modern diskmaskin jämfört med att diska för hand. Om en diskmaskin används effektivt kan den faktiskt ha ett betydligt lägre koldioxidavtryck än handdisk, tack vare dess förmåga att värma upp vatten snabbt och köra energieffektiva cykler. Genom att välja en energieffektiv diskmaskin och köra den på full laddning kan du alltså minska dina utsläpp av växthusgaser och spara på både energi och vatten. 

Det är dock viktigt att notera att detta förutsätter att du inte försköljer disken och bara kör diskmaskinen en gång om dagen på eko-läget. Om du kör halvfulla laddningar flera gånger om dagen, eller om din diskmaskin är gammal och mindre energieffektiv, kan det faktiskt vara mer fördelaktigt att diska för hand.

Tips för att spara vatten med din diskmaskin

  • Diska fulla maskiner – Att bara köra diskmaskinen när den är full kan spara en betydande mängd vatten. Detta beror på att diskmaskiner använder samma mängd vatten för varje cykel, oavsett antalet artiklar.
  • Hoppa över försköljningen – Att förskölja disken innan du ställer in den i diskmaskinen slösar mycket vatten. De flesta moderna diskmaskiner är dessutom konstruerade för att hantera smutsig disk utan försköljning. Skrapa därför bara bort överflödiga matrester och ställ sedan in disken direkt i diskmaskinen.
  • Använd eko-cykeln – Många diskmaskiner har ett eko- eller ett energisparande läge som använder mindre vatten och energi än standardcykeln. Genom att använda detta kan du spara både pengar och vatten.
  • Leta efter läckor – En läckande diskmaskin kan slösa en betydande mängd vatten över tid. Kontrollera därför regelbundet om det finns något läckage och säkerställ sedan att det repareras omgående.
  • Välj en energieffektiv diskmaskin – Dessa diskmaskiner är konstruerade för att använda mindre vatten och energi än standardmodeller. Gå efter energiklass A eller B.
  • Använd rätt maskindiskmedel – Genom att använda rätt maskindiskmedel kan du optimera diskmaskinens effektivitet och minska den mängd vatten som behövs för varje diskcykel. Leta efter diskmedel som är särskilt utformade för användning i diskmaskiner.

FAQ

Är det billigare att diska i en diskmaskin eller för hand?
Generellt sett är det billigare att använda en diskmaskin än att diska för hand, förutsatt att du använder en energieffektiv modell och kör den på full laddning. Om du däremot bara har några tallrikar att diska, eller om du bor i ett litet hushåll där det inte är praktiskt att vänta på en full diskmaskin, kan det vara fördelaktigt att diska för hand.
Bidrar diskmaskinen till högre elräkningar?
Ja, en diskmaskin kan höja din elräkning. Hur mycket beror dock på diskmaskinens energieffektivitet och hur ofta den används. Om du väljer en energieffektiv modell och kör den på full laddning kan du minimera påverkan på elräkningarna.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta