Så använder du en crosstrainer: En guide för nybörjare

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Crosstrainers är en typ av träningsmaskin som är konstruerad för att efterlikna rörelsen av att gå, springa och gå uppför trappor. Du hittar crosstrainers i de flesta gym och fitnesscenter och även i många hushåll. Träningsmaskinen är ett bra alternativ för dig som har problem med knän, höfter eller fotleder eftersom crosstrainers erbjuder ordentlig konditionsträning men är samtidigt skonsam för lederna.

I den här artikeln diskuterar vi hur crosstrainers fungerar, vad för olika typer av crosstrainers som finns och vilka olika funktioner de erbjuder.

Så fungerar en crosstrainer

Crosstrainers fungerar genom att simulera rörelsen av att gå eller springa, men utsätter inte dina leder för samma påfrestning. Maskinen består av två pedaler som rör sig i en elliptisk rörelse, med handtag som du kan hålla i för att få balans och för att aktivera din överkropp. När du kliver på pedalerna och börjar röra dig driver din kroppsvikt och ditt momentum maskinens rörelse.

Crosstrainers är vanligtvis utrustade med magnetiskt motstånd för att du ska kunna justera intensiteten i din träning, och kan göras manuellt eller genom förprogrammerade träningspass på maskinen. Crosstrainers ger helkroppsträning och kan delas in i två huvudtyper: elliptiska maskiner och steppers. Elliptiska crosstrainers använder en “elliptisk” eller cirkulär rörelse för att minska belastningen på dina leder, vilket underlättar träning för dig som har fysiska skador eller som lider av problem med dina leder. Steppers, å andra sidan, använder sig av en stigande rörelse och kan ge ett intensivt konditionsträningspass. Båda typerna av crosstrainers är utrustade med anpassningsbara motstånd för att hjälpa dig att skräddarsy din träning och nå dina träningsmål. 

Fördelar med att använda en crosstrainer

Crosstrainers ger ett stort antal fördelar för dig som vill förbättra din kondition. Här är några av de viktigaste fördelarna med att använda en crosstrainer.

Träning med låg belastning på leder

Crosstrainers ger ett träningspass som är skonsamt för dina leder, vilket gör dem optimala träningsmaskiner för dig som lider av ledvärk, artrit eller andra skador som hämmar din träning. Till skillnad från löpning eller liknande påfrestande övningar, orsakar crosstrainers inga stötar, vilket annars kan leda till smärta och inflammation. Den låga belastningen från crosstrainers beror på maskinens elliptiska rörelse som är jämn och följsam. När du använder en crosstrainer är fötterna hela tiden i kontakt med pedalerna, vilket minimerar risken för att vrida eller stuka fotlederna.

En crosstrainer ger träning för hela kroppen

Crosstrainers ger helkroppsträning och engagerar flera muskelgrupper, vilket gör dem effektiva på att tona och stärka hela kroppen. Maskinens rörelse tränar ben, armar och bål, och hjälper till att tona och skulptera dina muskler. En av fördelarna med helkroppsträning är att det förbränner fler kalorier än isolerade övningar. Med en crosstrainer kan du förbränna kalorier samtidigt som du arbetar med flera muskelgrupper. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för dig som försöker gå ned i vikt eller som kämpar för att behålla din nuvarande vikt. Din bålmuskulatur aktiveras också när du använder en crosstrainer, vilket bidrar till att stärka dina mag- och ryggmuskler. Maskinens rörelse kräver stabil hållning, vilket engagerar bålmuskulaturen och bidrar till att förbättra din balans.

En crosstrainer är bra för ditt hjärt-kärlsystem

Crosstrainers erbjuder träning som stimulerar ditt hjärt-kärlsystem, vilket bidrar till att förbättra din hjärthälsa. En av de främsta fördelarna med en crosstrainer är att den erbjuder träning för hela kroppen, vilket innebär att ditt hjärta och dina lungor arbetar hårdare för att förse alla delar av kroppen med syrerikt blod. Detta ökar din allmänna kondition och uthållighet, och den elliptiska rörelsen i maskinen bidrar också till att öka blodflödet och cirkulationen i hela kroppen.

En crosstrainer hjälper dig med muskeltoning och att nå dina viktmål

Crosstrainers är populära bland personer som vill tona sina muskler eller som jobbar mot ett specifikt viktmål. Den helkroppsträning som en crosstrainer erbjuder kan hjälpa dig att förbränna kalorier och att bygga muskler, vilket gör crosstraining till en effektiv träningsform för muskeltoning. När det gäller förbränning av kalorier är en crosstrainer ett bra alternativ eftersom den ger ett högintensivt träningspass utan extra påfrestning på dina leder. Genom att engagera flera muskelgrupper och öka pulsen kan du förbränna fler kalorier än med andra typer av träningsmaskiner. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för dig som siktat in dig på ett viktmål.

Så börjar du träna med en crosstrainer

Crosstrainerträning är ett utmärkt sätt för nybörjare att komma igång med en träningsrutin. När du först startar bör du börja med ett kortare pass på fem minuter för att sedan gradvis öka längden på dina pass i takt med att din kondition förbättras. Börja med en lätt motståndsnivå och öka sedan motståndet allteftersom du blir starkare. För att maximera fördelarna med crosstrainerträning bör du fokusera på din teknik. Se till att hålla hakan uppe och att bibehålla ett jämnt tempo under hela träningspasset. Engagera aktivt din bålmuskulatur för att säkerställa att du har god hållning när du använder crosstrainern. För att få ut så mycket som möjligt av din träning är det viktigt att du växlar upp tempot och varierar mellan långsamma pass och snabbare intervaller, eftersom båda har olika effekt på din konditionsnivå.

Underhåll av en crosstrainer

En crosstrainer erbjuder inte bara bekvämlighet och användarvänlighet, utan kan också ge ett träningspass för hela kroppen. Nedan har vi samlat några saker du bör göra för att underhålla din crosstrainer och se till att den fungerar som den ska:

  • Regelbundet underhåll: Som alla träningsredskap är det viktigt med regelbundna underhållskontroller. Se till att kontrollera bultar, skruvar, muttrar och andra smådelar årligen för tecken på slitage eller skador. Kontrollera dessutom alltid före varje träningspass om det finns lösa trådanslutningar eller fransiga kablar. Genom att göra detta kan du identifiera eventuella problem tidigt och förhindra att skador uppstår i framtiden.
  • Rengöring: Före och efter varje träningspass bör du se till att rengöra maskinen ordentligt. Torka bort svett med en mjuk trasa samt damma av damm och smuts som kan ha samlats med tiden. Plocka om möjligt isär vissa delar, som remmar eller lager, för att vid behov rengöra dem mer noggrant.
  • Förvaring: När du förvarar din maskin bör du se till att den förvaras svalt och torrt – helst i originalförpackningen om du har en sådan, och ute ur direkt solljus och borta från fukt som kan orsaka rost eller andra problem. Om du inte har någon särskild plats för förvaring bör du se till att din crosstrainer är ordentligt täckt när den inte används för att skydda den mot yttre element; överväg att köpa ett plastöverdrag som är särskilt utformat för träningsmaskiner om du behöver ett sådant. 

FAQ

Hur ofta bör jag underhålla min crosstrainer?
Det rekommenderas att du kontrollerar din crosstrainer en gång om året för att se till att alla bultar, skruvar, muttrar och andra smådelar fungerar korrekt. Kontrollera dessutom alltid före varje träningspass om det finns lösa trådanslutningar eller fransiga kablar.
Vad bör jag tänka på när jag börjar träna med crosstrainer?
När du börjar träna med crosstrainer bör du börja med att sätta upp realistiska mål över hur länge och hur ofta du vill träna varje vecka. Börja långsamt för att inte överanstränga dig och hitta en erfaren person som kan ge dig råd eller visa dig rätt teknik.
Crosstrainers är i allmänhet lämpliga för de flesta, men om du lider av fysiska skador eller andra medicinska problem bör du rådgöra med din läkare innan du startar en ny träningsrutin.
Finns det några säkerhetsföreskrifter som jag bör tänka på innan jag börjar träna med crosstrainer?
Ja, se alltid till att din crosstrainer är korrekt ihopsatt och att den står på ett stabilt underlag innan du börjar ditt träningspass. Var noga med att justera maskinen efter din längd och vikt. Undvik att stå på de rörliga stängerna när maskinen används, eftersom du annars kan skada dig.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta