Bästa fristående kylskåp: De bästa fristående kylskåpen

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: december 1, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Bästa fristående kylskåp: De bästa fristående kylskåpen

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I den här artikeln tar vi en närmare titt på fristående kylskåp. Vi kommer att presentera flera olika modeller och berätta om deras unika specifikationer och funktioner. I genomgångarna av varje modell får du även reda på eventuella för- och nackdelar som experter upptäckt i deras undersökningar.

För att kunna sammanställa den här artikeln, som vi baserat på främst experters uttalanden, har vi gått igenom granskningar från oberoende källor, däribland konsumentrådet Råd & Rön. Om du vill läsa mer om de källor vi har använt oss av hittar du en lista med länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Senast ändrad:

“Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av fristående kylskåpen i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.”

Tidigare ändringar:

10. juli 2023

Vi har lagt till fyra nya fristående kylskåp i vår artikel: LG GBB92SWBAP, Samsung Bespoke RR39T746339, Smeg FAB38RPB5 och Whirlpool ADN 140W. Dessa kylskåp har fått positiva omdömen av såväl användare som experter, och gör att artikeln numera innehåller fler alternativ för olika behov.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 5 bästa fristående kylskåpen i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda fristående kylskåpen

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper fristående kylskåp

 • Kapacitet

  När du ska avgöra vilken kylskåpskapacitet du behöver är det viktigt att ta hänsyn till antal personer i ditt hushåll samt dina shoppingvanor. Som en allmän riktlinje rekommenderas det att ha cirka 100 liter kylskåpsutrymme per vuxen, med lite extra utrymme för flexibilitet. Denna siffra kan dock variera beroende på hur ofta du handlar mat.

  För att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilken kapacitet som passar dina behov följer nedan en ungefärlig guide:

  • Upp till 300 liter: Tillräckligt för två till tre vuxna eller familjer med ett barn.
  • 300 till 500 liter: Bör vara lämpligt för en genomsnittlig familj på fyra personer, varav två är vuxna och två är barn.
  • 500+ liter: Perfekt för större familjer med sex till sju personer eller personer som föredrar att göra stora veckoinköp.

  Kom ihåg att ta hänsyn till dina specifika behov och justera kapaciteten därefter. Faktorer som individuella preferenser och livsstilsfaktorer kan nämligen också påverka den optimala kylskåpskapaciteten för ditt hushåll.

 • Funktioner

  I likhet med andra vitvaror erbjuder kylskåp en mängd olika funktioner tack vare den tekniska utvecklingen. En vanlig funktion är en vatten- och isdispenser, vilket kan vara bekvämt och utrymmesbesparande, även om det kan kräva ytterligare VVS-installation.

  De flesta modeller har separata temperaturkontroller för kyl- och frysfack samt dörrlarm och lås för att optimera vitvarans prestanda. Den mest innovativa och avancerade funktionen är Wi-Fi-anslutning; det finns tillgänglig i utvalda modeller från LG, Samsung och GE, och möjliggör kontroll via smartphones för temperaturjusteringar, vattenfiltervarningar och en översikt över kylskåpets innehåll.

  Andra vanliga funktioner är justerbara hyllor, energieffektiv LED-belysning och kylzoner för specifika livsmedel. När du överväger funktioner är det viktigt att anpassa dem till dina personliga preferenser och din budget. Vi rekommenderar att du prioriterar modeller med välorganiserade lådor, automatisk temperaturkontroll, invändig belysning och en snabbkylningsfunktion. Dessa tenderar att vara de som kommer till störst användning. För de som är ute efter mer avancerade funktioner finns det kylskåp utrustade med sådana tillgängliga till en högre kostnad.

 • Energieffektivitet

  I mars år 2021 införde EU ett uppdaterat energimärkningssystem för vitvaror, i syfte att ge konsumenterna tydligare och mer exakt information om energieffektivitet. Detta nya system ersatte det tidigare, som använde märkningar från A+++ till D. Det uppdaterade systemet antar en enklare klassificering med en skala från A till G. Den högsta energieffektivitetsklassen representeras av A, medan den lägsta indikeras av G.

  På grund av nya krav och testpunkter kommer kylskåp och kylfrysar som tidigare klassificerades som A+++, numera att hamna i klass D. Vi rekommenderar därför att du letar efter modeller som är märkta med D eller högre för att säkerställa optimal energieffektivitet för ditt valda kylskåp.

 • Pris

  När du bestämmer prisintervallet för fristående kylskåp är det viktigt att ta hänsyn till de funktioner och den kvalitet som erbjuds av olika modeller. Prisvärda alternativ som kostar runt 3 000 kronor har i allmänhet grundläggande prestanda, begränsade funktioner och mindre kapacitet som passar budgetmedvetna konsumenter eller de med enklare kylbehov. Dyrare modeller, som kostar upp mot 10 000 kronor eller mer, erbjuder däremot avancerade funktioner, konstruktion av högre kvalitet och större lagringskapacitet. Dessa modeller kommer dessutom ofta från välrenommerade varumärken och kan ha funktioner som avancerad temperaturkontroll, utmärkt energieffektivitet och justerbara hyllor.

  För att hitta rätt pris är det viktigt att bedöma dina specifika krav och prioriteringar. Att balansera budgetbegränsningar med önskade funktioner och kvalitet hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut. Att göra grundliga efterforskningar, läsa användarrecensioner och ta hänsyn till långsiktig hållbarhet och energieffektivitet kan vägleda dig mot det perfekta prisintervallet för ditt fristående kylskåp.

 • Användar- och expertrecensioner

  Innan du genomför ett köp är det lämpligt att samla in användbar information om en specifik kylskåpsmodell genom att läsa användar- och expertrecensioner. Vi har gjort en analys av både användar- och expertrecensioner för att ge ett heltäckande perspektiv. Expertrecensioner utvärderar vanligtvis kylar och frysar baserat på kriterier som energieffektivitet, inredning, kapacitet, funktionalitet och andra relevanta faktorer. Samtidigt ger användarrecensioner insikter om verkliga erfarenheter och hur väl modellen fungerar i vardagliga användningsscenarier. Genom att beakta båda typerna av recensioner får du en väl avrundad förståelse för produktens styrkor, svagheter och övergripande prestanda.

arrow-more

LG GBB92SWBAP - optimerad kylning med unika anslutningsmöjligheter

Bäst i test

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 87/100 poäng av tidningen Good Housekeeping
 • check 5-stjärnig recension på lesnumeriques.com
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon.de

Dagens bästa priser och erbjudanden på LG GBB92SWBAP:

 • Multi Air Flow- och DoorCooling-teknik
 • ThinQ-applikation för fjärrstyrning och övervakning
 • Inverter Linear-kompressor

Konsumentmagasinets omdöme

Detta kylskåp från LG har en beundransvärd integration av smarta funktioner och avancerad kylteknik. Funktionerna bidrar till minskat matsvinn och optimerad kylning, samtidigt som de kan styras och övervakas på distans genom den smarta Wi-Fi-anslutningen. Tack vare den höga energieffektivitet detta kylskåp håller är driftskostnaderna mycket låga, vilket kompenserar för det något högre inköpspriset. Även om avsaknaden av luckor på dörrhyllorna kan vara något besvärligt, väger den övergripande generösa förvaringen upp för denna mindre olägenhet. Sammantaget anser vi att detta fristående kylskåp från LG är ett utmärkt alternativ för dig som värdesätter modern teknik, energieffektivitet och gott om kylutrymme.

Fördelar

 • Väl tillämpad teknik för optimerad kylning och minskat matsvinn
 • Wi-Fi-anslutning för fjärrstyrning och övervakning
 • Gott om förvaringsfack och hyllor
 • Låg driftskostnad och hög energieffektivitet
 • Total avfrostat – ingen uppbyggnad av is

Nackdelar

 • Inga luckor på dörrhyllorna
 • Tillhör en högre prisklass

LG GBB92SWBAP erbjuder modern användarvänlighet tack vare integrationen med ThinQ-applikationen som möjliggör fjärrstyrning och övervakning – något som minst sagt är aktuellt i den uppkopplade tidsåldern vi befinner oss i. Detta gör kylskåpet till ett utmärkt alternativ för teknikintresserade och upptagna hushåll som värdesätter bekvämligheten med att hantera sina vitvaror på distans.

Recension: En detaljerad recension av Samsung Bespoke

Specifikationer

 • Kapacitet: 277 l
 • Ljudnivå: 35 dB
 • Energiklassificering: A
 • Mått: 203 x 69,5 x 67,5 cm
 • Vikt: 99 kg
 • snabbfrysning
 • automatisk avfrostning

Konstant temperatur för smidig förvaring
Kylskåpets Multi Air Flow- och DoorCooling-teknik säkerställer konsekvent kylning i hela kylutrymmet. Genom strategiskt placerade ventiler fördelas den svala luften jämnt, vilket förhindrar “hot spots” och upprätthåller en optimal temperatur. Tillsammans ger ventilerna en jämn kylning av både kylskåpets innerfack och de många dörrhyllorna. Detta eliminerar behovet av att omorganisera varorna för optimal kylning, förlänger hållbarheten för känsliga livsmedel, som frukt och grönt, samt minskar matsvinnet.

Fjärrstyrning och övervakning med många lägen
Detta LG-kylskåp är kompatibelt med ThinQ-applikationen som möjliggör bekväm fjärrstyrning och övervakning av hela kylskåpet. Med denna teknik kan användaren enkelt justera inställningar, kontrollera temperaturen, ta emot notiser och felsöka problem – allt från sin smartphone.
Jämfört med konkurrerande produkter utmärker sig ThinQ-applikationen genom sitt användarvänliga gränssnitt och omfattande funktionalitet. Den underlättar fjärrstyrningen av kylskåpet, vilket innebär att användarna snabbt kan justera inställningar eller ta emot varningar och notiser även när de inte är hemma.

Energieffektiv design för låga driftskostnader
Kylskåpet är utrustad med en Inverter Linear-kompressor som ger överlägsen energieffektivitet. Denna avancerade teknik justerar hastigheten baserat på kylbehovet, vilket ger optimal prestanda och minskad strömförbrukning.
Jämfört med konkurrenterna erbjuder LG:s Inverter Linear-kompressor enastående energieffektivitet. Den arbetar med variabla hastigheter och ger exakt kylning samtidigt som energiförbrukningen minimeras under perioder med låg efterfrågan. Detta medför lägre elräkningar och minskad miljöbelastning.

Vad säger experter och användare om LG GBB92SWBAP?

Experter på Goodhousekeeping.com berömmer kylskåpet för dess kvalitativa design och hantering, i kombination med dess beläggning som förhindrar fingeravtryck på ytan så att vitvaran alltid ser ren och fläckfri ut. De uttrycker även tillfredsställelse över kylskåpets övergripande prestanda. Experterna på Lesnumerique.com ger också modellen höga betyg, främst för dess energieffektivitet och kylprestanda. De framhåller även möjligheten till Wi-Fi-anslutning som en mycket användbar och utmärkande funktion. Användarna på Amazon anser att den här modellen ger mycket valuta för pengarna, och är nöjda med det mångsidiga utbudet samt den snygga och eleganta designen.

Mer om LG GBB92SWBAP

Specifikationer

 • Kapacitet: 277 l
 • Ljudnivå: 35 dB
 • Energiklassificering: A
 • Mått: 203 x 69,5 x 67,5 cm
 • Vikt: 99 kg
 • snabbfrysning
 • automatisk avfrostning

Smeg FAB38RPB5 - högpresterande kylskåp med 50-talsdesign

Mest unika design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 85/100 poäng av tidningen Good Housekeeping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Smeg FAB38RPB5:

 • Unik design i 50-talsstil
 • Stor fryskapacitet
 • Dynamiskt kylsystem

Konsumentmagasinets omdöme

Med sin unika 50-talsinspirerade design kombinerar kylskåpet Smeg FAB38 stil med funktionalitet. Den rymliga interiören, de välorganiserade hyllorna och den praktiska ismaskinen är andra utmärkande kvaliteter. Trots att dess stora mått och vikt eventuellt inte passar i mindre kök, kan den betydande lagringskapaciteten faktiskt förvandla denna upplevda nackdel till en fördel för dem som behöver mer kyl- och frysförvaring. Det kan visserligen också ta lite längre tid att återställa den optimala temperaturen, men detta är vanligt för större kylskåp, vilket innebär att Smeg FAB38:s prestanda håller sig inom dessa parametrar. Sammantaget anser vi på Konsumentmagasinet att detta kylskåp från Smeg är ett utmärkt val för dem som värdesätter praktiska funktioner i kombination med en unik design.

Fördelar

 • Unik, amerikansk design
 • Rymlig med välorganiserade hyllor
 • Inbyggt dörrlarm
 • Separat behållare för isbitar
 • Automatisk avfrostning

Nackdelar

 • Storlek och vikt passar eventuellt inte i mindre kök
 • Tar lång tid att återställa rätt temperatur

Smeg FABF38 har en distink design med inspiration från 50-talet och tillför en touch av retroestetik till moderna kök. Denna utmärkande utformning gör kylskåpet till ett intressant alternativ för designentusiaster som vill ha en elegant blandning av gammalt och nytt i sitt kök.

Recension: En detaljerad Recension av Samsung Bespoke

Specifikationer

 • Kapacitet: 344 l
 • Ljudnivå: 41 dB
 • Energiklassificering: E
 • Mått: 206 x 81,1 x 70,6 cm
 • Vikt: 115 kg
 • snabbfrysning
 • automatisk avfrostning

Utmärkt fryskapacitet
En av de anmärkningsvärda egenskaperna hos Smeg FAB38 är den stora fryskapaciteten på 137 liter. Detta är en viktig fördel för dem som behöver gott om utrymme för förvaring av frysta livsmedel. Jämfört med konkurrerande produkter, som normalt sett har mindre frysfack, kan du i FAB38 förvara betydligt fler frysvaror. Detta minskar i sin tur efterfrågan på ytterligare frysar eller frekventa inköp av matvaror. Du kan alltså lagra frysta måltider och livsmedel som frukt och grönt, vilket säkerställer att du alltid har en mängd olika matvaror tillgängliga.

Dynamisk kylning minskar risken för dålig kvalitet
Smeg FAB38 har ett dynamiskt kylsystem som upprätthåller en jämn temperatur i kyl- och frysfacken. Denna speciella funktion säkerställer att maten håller sig fräsch under en längre tid samt minskar risken för matsvinn. Det dynamiska kylsystemet cirkulerar aktivt kall luft, förhindrar plötsliga temperaturförändringar och upprätthåller optimala förvaringsförhållanden.

Signaturdesign för kök med retro inredning
Det vore dumt att inte nämna den mest unika egenskapen hos Smeg-kylskåp, nämligen deras välkända amerikanska 50-talslook. Även om det inte passar alla, ger det gjutna stålet i kombination med den glödande, monokroma färgytan den typiska estetiken från gamla amerikanska middagar – perfekt för alla retroinspirerade kök. Även om funktionalitet alltid är avgörande för ett kylskåp, går Smeg steget längre genom att erbjuda en högpresterande vitvara med estetiskt tilltalande design.

Vad säger experter om Smeg FAB38RPB5?

Experterna på Goodhousekeeping.com berömmer Smeg FAB38 för dess förvaringskapacitet samt för de många facken och hyllorna som finns tillgängliga. De noterar särskilt dess användarvänlighet som framhäver tillgängliga kontroller, minimalt underhåll på grund av avsaknad av smutsfällor och smidigt fungerande lådor. Experterna påpekar dock att kylskåpet på grund av sin storlek förmodligen passar bäst i större kök, och menar att potentiella köpare bör ha detta i åtanke.

Mer om Smeg FAB38RPB5

Specifikationer

 • Kapacitet: 344 l
 • Ljudnivå: 41 dB
 • Energiklassificering: E
 • Mått: 206 x 81,1 x 70,6 cm
 • Vikt: 115 kg
 • snabbfrysning
 • automatisk avfrostning

Whirlpool ADN 140W - kylskåp med simpel lättviktskonstruktion som passar in i de flesta kök

Utmärkt minikylskåp i budgetklassen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Whirlpool ADN 140W:

 • Kompakt storlek med dörr i displayglas
 • Dubbelglas och automatisk avfrostning
 • Justerbara hyllor

Konsumentmagasinets omdöme

Kylskåpet Whirlpool ADN 140W är ett lämpligt alternativ för dem som söker en kompakt, men ändå rymlig vitvara. De justerbara hyllorna och fötterna tillgodoser olika förvaringsbehov, samtidigt som de främjar ökad stabilitet. Den automatiska avfrostningen och vattenavdunstningen minskar manuellt underhåll, och den dubbla glasdörren säkerställer en jämn temperatur för bättre förvaring av livsmedel. Installationen är enkel och kräver ingen professionell hjälp, vilket gör ADN 140W till ett otroligt användarvänligt val. Även om kylskåpet kanske inte är den bästa lösningen för förvaring av fuktkänsliga livsmedel, som grönsaker och frukt, är modellen istället utmärkt för förvaring av drycker och konserver. Om du letar efter ett kylskåp som passar bakom baren eller i kontorsköket är Whirlpool ADN 140W en modell som erbjuder en bra balans mellan kompakt design och praktiska egenskaper.

Fördelar

 • Kompakt kylskåp med god kapacitet
 • Justerbara hyllor och ben
 • Automatisk avfrostning och vattenavdunstning
 • Dubbel displayglasdörr för konstant kyltemperatur
 • Snabb och enkel installation

Nackdelar

 • Inte lämpligt för fuktkänsliga livsmedel som grönsaker och frukt

Whirlpool ADN 140W är ett utmärkt minikylskåp utrustat med en displayglasdörr. Detta gör det perfekt för användning på pubar, kontor, restauranger eller andra anläggningar där det krävs snabb och enkel åtkomst. Den kompakta storleken möjliggör installation i vilket hörn som helst utan behov av ommöblering.

Recension: En detaljerad recension av Whirlpool - ADN 140W

Specifikationer

 • Kapacitet: 130 l
 • Energiklassificering: C
 • Ljudnivå: 38 dB
 • Mått: 56 x 85 x 60 cm
 • Vikt: 35 kg
 • automatisk avfrostning

Anpassningsbara inredningsdetaljer
Kylskåpet ADN 140W har en mycket anpassningsbar interiör, vilket innebär att man i stort sett kan anpassa vitvaran efter vad man vill förvara i kylskåpet. De justerbara hyllorna kan ställas in i olika positioner eller tas bort helt och hållet. Detta är egentligen ingen unik funktion för vanliga kylskåp, men för budgetvänliga minikylskåp är det ingen självklarhet, vilket lämnar få anpassningsmöjligheter för användaren.

Optimerad temperaturutjämning och ingen frostbildning
Den kompakta storleken på detta kylskåp borde räcka för att säkerställa en jämn och optimal temperaturfördelning, men Whirlpools tillverkare har lagt till en glasdörr med dubbla paneler och ett automatiskt avfrostningssystem för att ytterligare förbättra förvaringen av mat och dryck. Dessutom gör avsaknaden av frostbildning att underhållet minskar och att hållbarheten ökar.

Dörr med displayglas för enkel åtkomst
Whirlpool ADN är mindre än de flesta minikylskåp, vilket innebär att den passar in även i de mest trånga kontorskök eller pubbarer, samtidigt som den har en relativt stor förvaringskapacitet på 130 liter. Displayglaset gör den idealisk för offentlig användning, eftersom det gör den mer tillgänglig och minimerar strömförbrukningen då användarna kan se innehållet utan att öppna kylskåpet. Sammantaget erbjuder detta kylskåp en enkel och funktionell lösning på företags behov av förvaring av mat och dryck, utan att det tar upp för mycket utrymme.

Mer om Whirlpool ADN 140W

Specifikationer

 • Kapacitet: 130 l
 • Energiklassificering: C
 • Ljudnivå: 38 dB
 • Mått: 56 x 85 x 60 cm
 • Vikt: 35 kg
 • automatisk avfrostning

Bosch KTR15NWFA - fristående kylskåp med energieffektiv LED-belysning

Bästa fristående kylskåp i kompakt design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch KTR15NWFA:

 • Kompakt modell som passar i alla utrymmen
 • Innovativ MultiBox-funktion för långvarig färskhet
 • Smart och praktisk förvaring på tre nivåer

Konsumentmagasinets omdöme

Det fristående kylskåpet Bosch KTR15NWFA är en kompakt och väldesignad vitvara för mindre hushåll eller de som behöver en platsbesparande modell. Med sin mindre storlek passar den perfekt i studentlägenheter och sommarstugor, eller för dem som bor ensamma. Detta erbjuder en praktisk lösning för deras kylbehov. Dessutom ger den smarta förvaringen på tre olika nivåer möjlighet till organiserad placering av matvaror, vilket gör det enklare att hålla reda på varorna. Det vändbara handtaget ger ökad mångsidighet, samtidigt som det gör det smidgiare att öppna kylskåpet från olika vinklar.

Även om Bosch KTR15NWFA inte är lämplig för större familjer eller de som kräver omfattande lagringskapacitet, och saknar medföljande isbehållare, anser vi att det är ett bra alternativ för mindre hushåll eller de som prioriterar effektivitet och utrymmesoptimering i sina kylval.

Fördelar

 • Väl utformat fristående kylskåp
 • Utrustat med ett vändbart handtag
 • Energieffektiv LED-belysning
 • Ljudlös
 • Lämpliga temperaturer bidrar till mindre matsvinn

Nackdelar

 • Inga medföljande isformar
 • Inte idealisk för större mängder mat

Bosch KTR15NWFA har fått 4.5/5 stjärnor baserat på användarrecensioner på Google Shopping, vilket, för att vara en liten och billig modell, är ett riktigt bra betyg. Detta kompakta, fristående kylskåp passar perfekt i singelhushåll, till exempel hos en student.

Recension: En detaljerad recension av Bosch KTR15NWFA

Specifikationer

 • Kapacitet: 136 l
 • Energiklassificering: C
 • Ljudnivå: 39 dB
 • Mått: 85 x 56 x 58 cm
 • Vikt: 29 kg
 • snabbfrysning
 • automatisk avfrostning

Platsbesparande kylskåp
Bosch KTR15NWFA är som tidigare nämnt ett fristående kylskåp av mindre storlek. Tack vare sina platsbesparande mått får detta kylskåp plats även i riktigt små bostäder. Det passar därför utmärkt i till exempel studentlägenheten eller i sommarstugan. Det är även lämpligt för de som bor ensamma och som inte behöver ett normalstort kylskåp för rymma alla matvaror.

Bosch KTR15NWFA är utrustad med energieffektiv LED-belysning, vilket betyder att du inte behöver oroa dig för skyhöga elräkningar. En annan fördel med detta kylskåp är att det är väldigt tyst; medan andra modeller tenderar att föra en hel del oväsen, gör alltså inte Bosch KTR15NWFA det.

Väldesignat kylskåp
För att vara en kompakt budgetmodell är Bosch KTR15NWFA mycket ordentligt designat. Kylskåpet ger dig nämligen smart förvaring på tre olika nivåer som erbjuder en tydligare överblick av alla matvaror som förvaras i kylen. Samtidigt ger det vändbara handtaget ökade anpassningsmöjligheter samt underlättar öppnandet av kylskåpet.

Det kan vid det här laget omöjligt ha undgått dig att Bosch KTR15NWFA är ett litet fristående kylskåp. Detta innebär att det inte kommer att vara tillräckligt hos större hushåll som behöver förvara extra mycket mat. Bor du tillsammans med flera andra, bör du alltså välja ett normalstort kylskåp istället. Notera även att denna modell inte har medföljande isformer.

Läs även: Bosch kylskåp (Bäst i test)

Mer om Bosch KTR15NWFA

Specifikationer

 • Kapacitet: 136 l
 • Energiklassificering: C
 • Ljudnivå: 39 dB
 • Mått: 85 x 56 x 58 cm
 • Vikt: 29 kg
 • snabbfrysning
 • automatisk avfrostning

Bosch KSV36VBEP - fritstående kylskåp med hög kapacitet

Fristående kylskåp med snyggast design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch KSV36VBEP:

 • Modern design med användarvänligt gränssnitt
 • Jämn temperatur med FreshSense-sensorteknik
 • Sju hyllplan i säkerhetsglas samt en VitaFresh-låda

Konsumentmagasinets omdöme

Bosch KSV36VBEP kylskåp erbjuder en rymlig och elegant lösning för familjer. Med sin stilrena och moderna design, inklusive en vänsterhängd dörr – som kan vändas vid behov – ger det en touch av sofistikering till alla kök. Med en kapacitet på 346 liter ger den gott om utrymme för en familj på cirka fem personer. Samtidigt bidrar FreshSense-sensortekniken till kylskåpets övergripande effektivitet och tillförlitlighet samt ger en stabil och kontrollerad miljö för dina matvaror. Genom att hålla en jämn temperatur bidrar det till att förlänga hållbarheten på dina livsmedel och minska avfallet.

En nackdel med Bosch KSV36VBEP är dess energimärkning E som kunde ha varit högre. Sett på det stora hela är det dock ett bra kylskåp med anpassningsbar interiör bestående av justerbara hyllor och en VitaFresh-låda för optimal förvaring av frukt och grönt. Dessutom bidrar den elektroniska temperaturinställningen och FreshSense-sensortekniken till att upprätthålla enhetliga temperaturer i hela kylskåpet. Kort sagt anser vi alltså att Bosch KSV36VBEP är, bortsett från dess sämre energimärkning, ett utmärkt fristående kylskåp för familjer som söker ett rymligt och elegant alternativ.

Fördelar

 • VitaFresh-låda för optimal förvaring av frukt och grönt
 • Ventilerad kylning
 • FreshSense-sensorteknik
 • Elektronisk temperaturinställning
 • LED-belysning

Nackdelar

 • Energieffektiviteten är inte den bästa

Av användarna på Google Shopping har Bosch KSV36VBEP fått 4,8/5 stjärnor. De berömmer framför allt den höga kvalitet denna vitvara håller. Många nämner även att kylskåpet är snyggt och stort samt har en enkel och smidig hantering. Vissa användare anmärker dock på att det är något högljutt.

Recension: En detaljerad recension av Bosch KSV36VBEP

Specifikationer

 • Kapacitet: 356 l
 • Energiklassificering: E
 • Ljudnivå: 39 dB
 • Mått: 186 x 60 x 65 cm
 • Vikt: 64 kg
 • snabbfrysning
 • automatisk avfrostning

Rymligt fristående kylskåp med stilren design
Bosch KSV36VBEP är ett stilrent och elegant fristående kylskåp med en simpel utformning och en vänsterhängd dörr. Dörren går dock att vända om det passar bättre med en övriga inredning i köket.

Kylskåpet är utrustat med skärm där man hittar alla nödvändiga funktioner och inställningar, och när man öppnar dörren finns det en LED-belysning som gör att man får en tydlig överblick av hela kylskåpet. Det är dessutom ett relativt rymligt kylskåp med en kapacitet på hela 346 liter. Även om det inte är marknadens största modell, är det fortfarande tillräckligt stort för en familj på ungefär fem personer.

Bosch KSV36VBEP har en ljudnivå på 39 dB och väsnas därmed inte särskilt mycket.

Elektronisk temperaturinställning
Bosch KSV36VBEP tillhör energiklass E och har en årlig energiförbrukning på 116 kWh. Trots kylskåpets något sämre energimärkning är det alltså ändå en modell som inte förbrukar särskilt mycket ström per år.

Kylskåpet har även en elektronisk temperaturinställning som gör det enklare att ändra temperaturen manuellt; med en sådan kan man nämligen justera temperaturen betydligt noggrannare och mer exakt än med ett kontrollvred.

Flexibelt kylskåp med FreshSense
Bosch KSV36VBEP är utrustad med en sensorteknik som kallas för FreshSense. Denna teknik upprätthåller en jämn temperatur i hela kylskåpet. Eftersom att kylskåpet har en ventilerad kylning hålls temperaturen dessutom låg på alla hyllor och i alla lådor, vilket innebär att man inte behöver oroa sig för att temperaturen ska variera mellan olika områden i kylskåpet.

Kylskåpet har en relativt flexibel inredning som rymmer många olika matvaror. Det finns bland annat sju hyllor av säkerhetsglas, varav fem kan justeras i höjdled. Kylskåpet har även en VitaFresh-låda som gör att frukt och grönt håller sig fräscht länge.

Mer om Bosch KSV36VBEP

Specifikationer

 • Kapacitet: 356 l
 • Energiklassificering: E
 • Ljudnivå: 39 dB
 • Mått: 186 x 60 x 65 cm
 • Vikt: 64 kg
 • snabbfrysning
 • automatisk avfrostning

Tester och recensioner av fristående kylskåpen som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Konsumentorganisationen Råd & Rön testar olika produkter som vardagliga konsumenter har användning för i vardagen. De har bland annat utfört en granskning av kylskåp från olika märken och prisklasser. I undersökningen bedömde experterna prestandan, användarvänligheten och energiförbrukningen hos de olika modellerna. Du kan läsa hela granskningen och recensionen här. Observera dock att du behöver vara betalande prenumerant för att få full tillgång till innehållet; alternativt att du köper tillgång till denna enskilda artikel.

Good Housekeeping Magazine

Good Housekeeping är en amerikansk damtidning som innehåller artiklar om kvinnliga intressen, produkttester från The Good Housekeeping Institute, recept, kost och hälsa samt skönlitteratur. Institutet är även känt för sitt “Good Housekeeping Seal” som är ett begränsat garantiprogram som i dagligt tal kallas för “Good Housekeeping Seal of Approval”.

Good Housekeeping grundades år 1885 av den amerikanske förläggaren och poeten Clark W. Bryan. När tidningen sedan förvärvades av Hearst Corporation 1911 hade den cirka 300.000 prenumeranter, varpå den i början av 1960-talet nådde över fem miljoner och var därmed en av världens största damtidningar.

Du kan läsa deras recension av Smeg FB38RPB5 här.
Du kan läsa deras recension av LG GBB92SWBAP här.

Les Numeriques

Les Numériques grundades år 2004 och var den första nättidningen som ägnade sig åt att testa digitala produkter. Med hjälp av sitt integrerade och oberoende laboratorium och ett team på 45 passionerade och noggranna medarbetare (varav 25 journalister) publicerar Les Numériques numera över 1 000 tester varje år. De granskar digitala produkter, relaterade till mobilitet, foto, TV, video, ljud, hem, IT och fritid, och rapporterar dagligen om högteknologiska nyheter i form av olika sorters artiklar. Det kan vara rapporter, handledningar och intervjuer – oavsett är innehållet alltid tillgängligt gratis.

Du kan läsa deras recension av LG GBB92SWBAP här.

Tech Advisor

Tech Advisor är en nättidning som grundades i augusti år 1995. Den startade som en plattform för produkttester inom personlig datateknik, men har under åren blivit allt mer inriktad på elektronik. Med starka band till många stora tillverkare, samt betydande kunskap om produkter från många års bevakning av konsumentteknikbranschen, har Tech Advisor en unik position för att tillhandahålla viktig information till användare och för att kunna påverka marknaden.

Du kan läsa deras recension av Samsung Bespoke RR39T746339 här.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en plattform där konsumenter kan jämföra och recensera produkter. Vi har använt oss av konsumentrecensioner och kommentarer på Google Shopping för att samla användbar information.

Du kan läsa användarrecensionerna av Miele K28202DEDT/CS här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch KTR15NWFA här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Smeg FQ55FXDF här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Samsung Bespoke RR39T746339 här.

Amazon

Amazon är ett multinationellt teknikföretag, välkänt för sin enorma handelsplattform på nätet. Amazon grundades år 1994 av Jeff Bezos och har sedan dess utvecklats till en av världens största detaljhandlare med verksamhet i över 200 länder. Förutom sin marknadsplats på nätet har Amazon också expanderat inom flera andra områden, med bland annat molntjänster, digital streaming och artificiell intelligens. En viktig funktion på Amazons webbplats är systemet för användarrecensioner, där konsumenter kan lämna feedback och betygsätta produkter som de har köpt. Detta ger värdefull information till andra potentiella konsumenter då det hjälper dem att fatta välgrundade beslut om eventuella inköp. Recensionerna kan dessutom sorteras efter olika filtreringar, till exempel de mest användbara eller de senaste, för att hjälpa användarna att hitta den mest relevanta feedbacken.

Du kan läsa användarrecensionerna av LG GBB92SWBAP här

FAQ

Vilka fristående kylskåp är bäst i test?
Vi har valt att utse Liebherr KBES 4350 och Liebherr KB 4350 till bäst i test.
Hur testas kylskåpen?
Kylskåp bedöms baserat på deras förmåga att upprätthålla en optimal temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Man granskar även energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.
Vilken energimärkning bör ett kylskåp ha?
Energiskalan för kylskåp går från A till G. Energimyndigheten menar att klass A är effektivast. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från deras energimärkning.

Hitta rätt kylskåp för dina behov

Idag finns det ett kylskåp i så gott som alla kök. Ett kylskåp är nödvändigt både för förvaring mat och dryck i lämpligt svala temperaturer, men också för förlänga hållbarheten hos olika råvaror.

Marknaden för kylskåp är stor och innehåller en mängd olika modeller. Det finns därför med största sannolikhet en modell som kommer att passa perfekt till just dina behov och önskemål. När man ska köpa ett nytt kylskåp finns det dock många olika storlekar, prisklasser, utföranden och funktioner att välja mellan. Det kan därför vara svårt att veta vad man egentligen behöver och vad man bör tänka på.

Det finns några grundläggande faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa ett nytt kylskåp – nedan följer en genomgång av dessa:

Vilken typ av kylskåp vill du ha?

När du ska köpa ett nytt kylskåp bör du först och främst besluta dig för vilket typ av kylskåp du vill ha. Fundera på om det passar bäst med ett fristående kylskåp eller ett integrerat kylskåp. Eftersom det finns både för- och nackdelar med det ena och det andra, beror valet i slutändan på din köksinredning och dina egna preferenser.

En fördel med integrerade kylskåp är till exempel att de sparar utrymme i köket. En fristående modell är däremot perfekt om du vill kunna placera kylskåpet var som helst.

Ska kylskåpet ha en inbyggd frys?

Vissa kylskåp har en inbyggd frys. Eftersom att frysen sitter ihop med kylen tar den dock upp en del av kylutrymmet. En inbyggd frys är inte något som alla behöver, men det kan till exempel vara ett bra alternativ om du inte har plats för en separat frysbox hemma. I regel är det dock bättre att ha en separat frysskap om du har utrymme för det.

Vilken energimärkning bör ditt kylskåp ha?

Energimärkningen är en av de viktigaste punkterna att ta hänsyn till när du ska köpa ett nytt kylskåp – åtminstone om du vill ha en modell som inte förbrukar särskilt mycket ström. Eftersom att olika kylskåp kan tillhöra olika energiklasser kan du inte utgå från att alla modeller är energisnåla. Om du vill ha ett energieffektivt kylskåp rekommenderar vi att du väljer en modell som tillhör energiklass D eller bättre.

Hur hög kapacitet behöver du?

Kapaciteten anger hur mycket plats det finns inuti kylskåpet, och det kan variera en hel del mellan olika modeller. Hur hög kapacitet du behöver beror till viss del på dina egna önskemål. Det är lämpligt att ta hänsyn till hur många personer ni är i familjen eller hushållet. Genom att utgå från storleken på ditt hushåll blir det lättare att bestämma vilka kylskåp du vill undersöka närmare.

Ska kylskåpet ha några extrafunktioner eller extrautrustning?

Om du vill att kylskåpet ska ha några specifika funktioner eller en viss utrustning måste du förstås leta efter modeller som har de kvaliteterna du är ute efter. Detta kan till exempel vara en praktisk grönsakslåda med reglerad luftfuktighet, elektronisk temperaturinställning eller ett dörrlarm.

Hur mycket får kylskåpet kosta?

En sista sak som du bör komma fram till är hur mycket du är villig att spendera på ditt nya kylskåp. Eftersom att kylskåp finns i många olika prisklasser kan man hitta både billiga och dyra modeller. Det är därför bäst att du sätter en budget innan du ens börjar söka efter din nya vitvara. På så sätt vet du redan från början vilken prisklass du ska hålla dig till.

Rengöring av kylskåpet

Eftersom att du förvarar det mesta av din mat i kylskåpet bör det alltid vara rent och fräscht. För att kylskåpet inte ska fyllas av smuts och skräp är det därför viktigt att rengöra det med jämna mellanrum. Enligt rekommendationer bör kylskåpet rengöras åtminstone en gång varannan månad. Baserat på tips från danska Bolius.dk återberättar vi nedan hur du rengör ditt kylskåp på ett snabbt och enkelt sätt.

Steg 1:

Börja med att stänga av strömmen till kylskåpet och töm det på all mat och dryck. Kött, mejeriprodukter och andra känsliga livsmedel bör placeras i en kylväska under tiden som rengöringen pågår.

Steg 2:

Häll upp varmvatten och blanda i lite diskmedel. Rengör både in- och utsidan av kylskåpet med blandningen och torka slutligen av alla ytor med rent vatten. Bolius.dk skriver även att man med kan rengöra kylen med en blandning av vatten, diskmedel och ättika.

Steg 3:

När du har torkat av kylskåpet både in- och utvändigt är det dags att rengöra avrinningshålet. Detta sitter under kylelementen längst bak i kylskåpet. När du rengör avrinningshålet är det enklast att använda en bomullspinne eller något liknande föremål.

Det kan samlas en hel del smuts i avrinningshålet; det kan även bli blockerat av matrester så att rännan blir full av vatten. Om rännan är vattenfylld måste du avlägsna matresterna först så att vattnet sedan kan rinna undan.

Steg 4:

Om det finns is på kylelementen ska du vänta tills de har tinat helt. Låt helt enkelt kylskåpsdörren stå öppen till det att all is har smält.

Steg 5:

När du är färdig med alla steg kan du stänga dörren och kontrollera att kylskåpet är helt torrt. Starta sedan kylskåpet och vänta tills det når rätt temperatur innan du ställer in alla matvaror igen.

Förvara din mat på rätt plats i kylskåpet

De flesta vill nog gärna veta var i kylskåpet det är bäst att placera olika typer av matvaror. För att maten ska vara säker att äta är det nämligen viktigt att ställa den på rätt ställe och kyla ner den på rätt sätt. En korrekt placering hindrar dessutom skadliga bakterier från att spridas från råa livsmedel till andra matvaror. Nedan följer en genomgång om var olika typer av livsmedel ska placeras i kylskåpet.

Hur ska maten sorteras i kylskåpet?

Översta och mellersta hyllan
Högst upp i kylskåpet ska du placera matvaror som är redo att ätas, till exempel mejeriprodukter, färdigrätter, förpackade matvaror, rester, tillagat kött och färdiga sallader. För att förhindra spridning av bakterier ska alla produkter förvaras täckta eller i förslutna behållare. Genom att placera dessa matvaror högst upp avskiljer du dem från de råa varorna längre ner, vilket förebygger att skadliga bakterier förs över från den råa maten till den tillagade.

Nedersta hyllan
Rått kött, fågel och fisk ska förvaras i stängda behållare som ser till att köttet inte kommer i kontakt med eller droppar eventuella vätskor på andra livsmedel. För att förhindra korskontaminering ska rått kött alltid förvaras längst ner i kylskåpet. Alla dessa livsmedel ska även vara väl förpackade så att de inte kommer i kontakt med andra matvaror.

Grönsakslåda
Frukt och grönt som har tvättats innan förvaring ska helst placeras i den avsedda grönsakslådan. Se till att frukten och grönsakerna är förpackade i papper eller plast med lufthål i; förpackningen skyddar nämligen mot föroreningar. Sallad och örter kan eventuellt packas in i en fuktig pappershandduk då det motverkar uttorkning och gör att de håller sig fräscha längre.

Om du vill läsa vidare om hur du ska sortera maten i ditt kylskåp hittar du mer information här.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Samsung Bespoke RR39T746339 - anpassningsbart kylskåp med många olika stilar

Miele K28202DEDT/CS Fristående kylskåp - rymligt kylskåp med smart design

Smeg FQ55FXDF fristående kylskåp - bra design med frostfri frys

Electrolux LRS2DF39W - kylskåp med praktiska och avancerade funktioner

Liebherr KBies 4370 fritstående kylskåp - mycket praktiskt förvaringsutrymme

Liebherr KB 4350

Bosch KSV36VI3P

Bosch KSV36VW3P

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta