Fristående kylskåp (Bäst i test) – Marknadens bästa fristående kylskåp

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST UPPDATERAD: maj 12, 2023.
Fristående kylskåp (Bäst i test) – Marknadens bästa fristående kylskåp

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I den här artikeln tar vi en närmare titt på fristående kylskåp. Vi kommer att presentera flera olika modeller och berätta om kylskåpens specifikationer och funktioner. I genomgången av varje modell får du även veta vilka för- och nackdelar experterna framhäver i olika undersökningar.

För att kunna berätta om experternas kommentarer har vi gått igenom undersökningar från både Råd & Rön.

Om du vill läsa mer om testerna hittar du en lista med länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

De 5 bästa fristående kylskåpen i testguiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Miele K28202DEDT/CS Fristående kylskåp - rymligt kylskåp med smart design

Bästa fristående kylskåp i test

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele K28202DEDT/CS Fristående kylskåp:

Fördelar

 • Massor av plats
 • Väldesignad interiör
 • Kan flyttas lätt
 • EasyOpen-dörrhandtag
 • Glashyllorna är lätta att hålla rena
 • Har ett vinställ

Nackdelar

 • Når inte riktigt den lovade minimumtemperaturen
 • Högt pris

Miele K28202DEDT/CS är ett rymligt fristående kylskåp som passar perfekt i de allra flesta hem. Denna modell från Miele har fått 4.8/5 stjärnor baserat på recensioner på Google Shopping. Detta höga betyg är en av anledningarna till att vi valde ut Miele K28202DEDT/CS till Redaktörens Val.

Recension: En detaljerad recension av Miele K28202DEDT/CS

Smart design
Miele K28202DEDT/CS är ett fristående kylskåp fyllt med smart design och fiffiga lösningar. Dörren är en så kallad EasyOpen-dörr med ett handtag som gör dörren extra lätt att öppna och stänga. Glashyllorna i denna modell är lätta att hålla ordentligt rena. God hygien är självklart av stor vikt i köket. Därför är dessa glashyllor ett stort plus. Interiören är väl designad och känns genomtänkt. Om du väljer denna modell, behöver du verkligen inte oroa dig för platsbrist.

Som en extra liten bonus, kommer denna kylskåpsmodell med ett vinställ. Med detta ställ kan du enkelt kyla dina favoritviner innan de ska serveras till dig själv eller dina gäster. Rätt temperatur är viktig när det kommer till vin. Det är något som Miele helt klart har tänkt på när de designade denna modell.

Lätt att flytta
Detta fristående kylskåp från Miele är riktigt lätt att flytta, bland annat tack vare sin relativt låga vikt. Detta är något som underlättar när du vill städa under och bakom kylskåpet. Vissa andra modeller är mycket tyngre och klumpigare och är därför svårare att flytta. Om du letar efter en lite mer lättflyttad modell, kan vi verkligen rekommendera Miele K28202DEDT/CS.

Miele K28202DEDT/CS når tyvärr inte den lovade minimumtemperaturen. Denna modell har även ett ganska högt pris jämfört med liknande modeller. Därför är denna modell inte så lämplig för personer med en strikt budget eller en låg inkomst.

Bosch KTR15NWFA Fristående kylskåp - med energieffektiv LED-belysning

Bästa fristående kylskåp för priset

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch KTR15NWFA Fristående kylskåp:

Fördelar

 • Kompakt med förvaring på 3 nivåer
 • Har reversibelt handtag
 • Energieffektiv LED-belysning
 • Väldigt tyst

Nackdelar

 • Har ingen iskubshållare
 • Mindre än andra modeller

Bosch KTR15NWFA har fått 4.5/5 stjärnor baserat på konsumentomdömen på Google Shopping. För att vara en liten och billig modell, är detta ett riktigt bra betyg. Detta kompakta lilla kylskåp passar perfekt hos personer som bor ensamma, som till exempel studenter.

Recension: En detaljerad recension av Bosch KTR15NWFA

Tar upp lite plats
Bosch KTR15NWFA är som sagt ett fristående kylskåp av en mindre storlek. Tack vare sin kompakta storlek, kan detta kylskåp få plats i riktigt små bostäder. Därför passar denna modell perfekt i till exempel studentlägenheten eller i sommarstugan. Den passar även utmärkt till andra som bor ensamma och som inte behöver ett normalstort kylskåp för att kunna få plats med alla matvaror.

Denna kyl har LED-belysning, vilket betyder att lamporna är extra energieffektiva. Med en Bosch KTR15NWFA behöver du därför inte oroa dig för några skyhöga elräkningar. En annan fördel med denna modell är att den är väldigt tyst. Vissa andra modeller kan föra en hel del oväsen, men det gör alltså inte Bosch KTR15NWFA.

Väldesignat kylskåp
För att vara en liten budgetmodell är Bosch KTR15NWFA väl designad. Denna modell ger dig smart förvaring på tre olika nivåer. De tre olika nivåerna gör det lättare att hålla reda på alla matvaror som förvaras i kylen. Det reversibla handtaget ger dig fler möjligheter och underlättar öppnandet av kylskåpet.

Detta är som sagt ett litet fristående kylskåp. Därför kommer det inte att passa så bra hemma hos den lite större familjen som behöver handla hem extra mycket mat. Bor du tillsammans med flera andra, bör du därför välja ett normalstort kylskåp i stället. Denna modell saknar även en iskubshållare.

Läs även: Bosch kylskåp (Bäst i test)

Smeg FQ55FXDF fristående kylskåp - bra design med frostfri frys

Bästa fristående kylskåp i premiumklassen
Smeg FQ55FXDF fristående kylskåp

Fördelar

 • Stor förvaringskapacitet
 • Lätt att flytta trots storleken
 • Kompakt ismaskin
 • Bra design
 • Frostfri frys – behöver inte manuell avfrostning

Nackdelar

 • Högt pris

Smeg FQ55FXDF är ett extra stort och lyxigt kombiskåp Smeg FQ55FXDF har fått 4.7/5 stjärnor baserat på mer än 20 unika recensioner på Google Shopping. Konsumenterna älskar rymligheten och den genomtänkta designen. Det är vi på Konsumentmagasinet helt eniga med.

Recension: En detaljerad recension av Smeg FQ55FXDF

Fantastisk kapacitet
Smeg FQ55FXDF är ett kombinerat kyl- och frysskåp med extra stor kapacitet. I detta kombiskåp ryms upp till 387l i kylen, samt 152l i frysen. När du köper detta fristående kombiskåp får du alltså tillräckligt med plats för alla dina matvaror. Frysen har automatisk avfrostning, så du behöver aldrig frosta av den manuellt.

Att slippa avfrostningen är något som de allra flesta sätter pris på. Frysen har även en snabbfrysningsfunktion som låter dig frysa in din mat snabbare än i andra frysar. Med denna funktion kan du ge maten en mycket längre hållbarhet, samtidigt som den behåller mer av sin goda smak. Smeg FQ55FXDF har en ismaskin som ser till att det alltid finns skalkande is när det behövs. Denna ismaskin är dessutom extra kompakt, vilket gör att den inte tar upp onödig förvaringsplats.

Lättflyttat och väldesignat
Trots sin stora storlek är Smeg FQ55FXDF faktiskt riktigt lätt att flytta på. Om du vill städa bakom eller under detta kombiskåp kan du alltså göra det utan några större problem. Frysen är uppdelad i två smarta fack, vilket gör det lättare för dig att få en överblick över det du har förvarat i den. Det gör det även lättare för dig att hitta precis det du behöver till din matlagning.

Smeg FQ55FXDF är en premiummodell, vilket betyder att den ligger i den högre prisklassen. Därför kommer den tyvärr inte att passa allas plånböcker. Är du ute efter det ultimata kombiskåpet till ditt hem, skulle en Smeg FQ55FXDF absolut vara värd pengarna.

Electrolux LRS2DF39W - kylskåp med praktiska och avancerade funktioner

Bästa fristående kylskåp med smarta funktioner
 • check Betygsatt 4.2/5 stjärnor på Google

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux LRS2DF39W:

Fördelar

 • LED-belysning
 • Snabbkylningsfunktion
 • Självavfrostande kylskåp
 • Ventilerad kylning
 • Dörrlarm

Nackdelar

 • Energiklass F
 • Relativt hög årlig energiförbrukning

Konsumenterna tror att kylskåpet är stort och rymligt samt att modellen har flera praktiska och avancerade funktioner. De nämner dock även att kylskåpet har en ganska simpel design och skriver att detta kan vara både en fördel och en nackdel. Det beror helt enkelt på vad man har för inredningsstil.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux LRS2DF39W

Stort och energisnålt kylskåp
Electrolux LRS2DF39W är ett perfekt alternativ för hushåll som vill ha ett större kylskåp. Den här modellen rymmer nämligen 387 liter och är därför lämplig för en familj på ungefär fem eller sex personer.

Att kylskåpet är stort och rymligt behöver dock inte innebära att det förbrukar mycket ström. Electrolux LRS2DF39W tillhör nämligen marknadens näst bästa energiklass för kylskåp: A++. Den här modellen är därför skonsam för såväl plånboken som miljön. Kylskåpet har dessutom en ljudnivå på 39 dB.

Ventilerad kylning och snabbkylningsfunktion
Electrolux LRS2DF39Wär utrustad med flera olika funktioner som hjälper till att hålla maten fräsch längre. Den ventilerade kylningen med Free Store fördelar till exempel kylan jämnt och ser till att hela kylskåpet håller samma temperatur.

Med den här modellen behöver man alltså inte fundera på var man ska placera olika typer av matvaror. Detta system reglerar dessutom både temperaturen och luftfuktigheten i kylskåpet.

Electrolux LRS2DF39W har även en snabbkylningsfunktion som sänker temperaturen under en begränsad tid. Denna funktion är till exempel praktisk när kylskåpsdörren har varit öppen för att man har lastat in nya matvaror.

LED-belysning, larm och flexibel inredning
Electrolux LRS2DF39W har en LED-belysning som gör det enkelt att få en överblick över vad som finns på alla hyllor i kylskåpet. Dessa lampor håller dessutom längre än vanliga glödlampor och behöver därför inte bytas särskilt ofta.

Det här kylskåpet har även en flexibel inredning som gör att man kan ta tillvara på utrymmet så bra som möjligt. Det finns bland annat en flaskhylla och olika typer av lådor. Man slipper dessutom tänka på avfrostning eftersom att den här modellen är självavfrostande.

Sist men inte minst har Electrolux LRS2DF39W ett larm som aktiveras om kylskåpsdörren inte stängs ordentligt.

Bosch KSV36VBEP - stort fritstående kylskåp

Bästa fristående kylskåp med stilren design
 • check 4.6/5 stjärnor av konsumenter på Google

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch KSV36VBEP:

Fördelar

 • VitaFresh-låda
 • Ventilerad kylning
 • FreshSense-teknik
 • Elektronisk temperaturinställning
 • LED-belysning

Nackdelar

 • Energiklass E

Kylskåpet får 4,8 stjärnor från konsumenter på Google. De berömmer modellens kvalitet. Flera nämner att kylskåpet är fint och stort och har en enkel och lätt handtering. Vad gäller nackdelar nämner vissa att ljudnivån kan vara lite problematisk.

Recension: En detaljerad recension av Bosch KSV36VBEP

Rymligt kylskåp med en stilren design
Bosch KSV36VBEP är en stilren och elegant modell med en enkel utformning och en vänsterhängd dörr. Dörren går dock att vända om det passar bättre med en högerhängd dörr där man vill placera kylskåpet.

Det här kylskåpet har en skärm där man kan hitta alla nödvändiga funktioner. När man öppnar kylskåpsdörren finns det även en LED-belysning som gör, att man får en tydlig överblick över hela kylskåpet.

Bosch KSV36VBEP är dessutom ett ganska rymligt kylskåp med en kapacitet på 346 liter. Även om detta inte är marknadens största kylskåp är det fortfarande tillräckligt stort för en familj på ungefär fem personer. Den här modellen har en ljudnivå på 39 dB och väsnas därmed inte särskilt mycket.

Elektronisk temperaturinställning
Bosch KSV36VBEP tillhör energiklass E. Den har en årlig energiförbrukning på 116 kWh. Om man köper den här modellen får man alltså ett kylskåp som inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Det här kylskåpet har även en elektronisk temperaturinställning som gör det enklare att ändra temperaturen manuellt. Med en elektronisk temperaturinställning kan man nämligen justera temperaturen betydligt noggrannare och mer exakt än med ett kontrollvred.

Flexibelt kylskåp med FreshSense
Bosch KSV36VBEP är utrustad med en sensorteknik som bland annat kallas för FreshSense. Denna teknik upprätthåller en jämn temperatur i hela kylskåpet. Eftersom att kylskåpet har en ventilerad kylning hålls temperaturen dessutom låg på alla hyllor och i alla lådor. Man behöver därför inte oroa sig för att temperaturen ska variera mellan olika ställen i kylskåpet.

Det här kylskåpet har en ganska flexibel inredning som rymmer många olika matvaror. Det finns bland annat sju hyllor av säkerhetsglas varav fem kan justeras i höjdled. Kylskåpet har även en VitaFresh-låda som gör att frukt och grönsaker håller sig fräscha längre.

Tester och recensioner av fristående kylskåpen som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Konsumentorganisationen Råd & Rön testar olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. De har till exempel utfört ett test av kylskåp från olika märken och prisklasser. I undersökningen bedömde experterna bland annat prestandan, användarvänligheten och energiförbrukningen hos de olika modellerna.

Du hittar recensionerna av de olika kylskåpsmodellerna här. För att få full tillgång till testet måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Andra relevanta tester och artiklar

Om du fortfarande inte är säker på vilket kylskåp du ska välja har vi även flera andra artiklar som kan vara av intresse för dig.

Om du vill ha en bättre överblick över utbudet på marknaden kan du till exempel läsa vår mer generella artikel Kylskåp test. Där hittar du ett brett utbud av testvinnande kylskåp från flera olika tillverkare.

Vi har även ett flertal artiklar som behandlar kylskåp från specifika tillverkare, nämligen Electrolux kylskåp test och Liebherr kylskåp test. I dessa artiklar presenterar vi kylskåpsmodeller som har klarat sig bra i olika expertundersökningar. Det finns även en prisjämförelse för varje modell som visar var du får bäst pris på ditt nya kylskåp.

Ett annat populärt alternativ är att köpa ett kombiskåp med både kyl och frys. Dessa gör att man kan utnyttja utrymmet till fullo om man till exempel bor i ett litet hus eller i lägenhet. Du hittar marknadens bästa kombiskåp i artiklarna Kyl & Frys test och Kylfrys test.

I vår artikel Kompakta kylskåp test hittar du ett annat platsbesparande alternativ. Dessa små kylskåp passar extra bra på kontoret eller i studentrummet där man inte behöver förvara särskilt stora mängder mat.

Vi har dock en artikel för dig som är på jakt efter ett riktigt stort kylskåp också: Side-by-side kyl/frys test. I den artikeln har vi samlat marknadens mest populära modeller. Där hittar du även prisjämförelser som visar vilken återförsäljare som är billigast.

Slutligen vill vi även nämna vårt Vinkyl test. Där hittar du en genomgång av de vinkylar som har fått bäst omdömen av konsumenterna. I den artikeln finns det även en del spännande information om vin.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en plattform där konsumenter kan jämföra och recensera produkter. Vi har använt oss av konsumentrecensioner och kommentarer på Google Shopping för att samla nyttig information.

Du kan läsa recensionerna för Miele K28202DEDT/CS här
Du kan läsa recensionerna för Bosch KTR15NWFA här
Du kan läsa recensionerna för Smeg FQ55FXDF här 

FAQ

Vilka fristående kylskåp är bäst i test?
Liebherr KBES 4350 och Liebherr KB 4350
Hur testas kylskåpen?
Kylskåp bedöms baserat på deras förmåga att upprätthålla en optimal temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Man granskar även energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.
Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för kylskåp går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass A+ eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.

Hitta rätt kylskåp för dina behov

Idag finns det ett kylskåp i så gott som alla kök. Ett kylskåp är viktigt både för att det håller mat och dryck kallt och för att det förlänger hållbarheten hos olika råvaror.

Marknaden för kylskåp är stor och innehåller en mängd olika modeller. Det är därför mycket möjligt att du kan hitta ett kylskåp som passar perfekt till just dina behov och önskemål. När man ska köpa ett nytt kylskåp finns det dock många olika storlekar, prisklasser, utföranden och funktioner att välja mellan. Det kan därför vara svårt att veta vad man egentligen behöver och vad man bör tänka på.

Det finns dock några grundläggande faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa ett nytt kylskåp. Här nedanför går vi igenom vad du bör tänka på om du vill hitta rätt kylskåp för dina behov.

Vilken typ av kylskåp vill du ha?

När du ska köpa ett nytt kylskåp bör du först och främst komma fram till vad för typ av kylskåp du vill ha. Fundera på om det passar bäst med ett fristående kylskåp eller ett integrerat kylskåp. Eftersom att det finns både för- och nackdelar med båda dessa typer beror valet i slutändan på din köksinredning och dina egna preferenser.

En fördel med integrerade kylskåp är till exempel att de sparar utrymme i köket. En fristående modell är däremot perfekt om du vill kunna placera kylskåpet var som helst.

Ska kylskåpet ha en inbyggd frys?

Vissa kylskåp har även en inbyggd frys. Eftersom att frysen sitter ihop med kylen tar den dock upp en del av kylutrymmet. En inbyggd frys är inte något som alla behöver, men det kan till exempel vara ett bra alternativ om du inte har plats för en separat frys hemma. I regel är det dock bättre att ha en separat frys om du har utrymme för det.

Välj rätt energiklass

Energiklassen är en av de viktigaste punkterna att ta hänsyn till när du köper ett nytt kylskåp – åtminstone om du vill ha en modell som inte förbrukar särskilt mycket ström. Eftersom att olika kylskåp kan tillhöra olika energiklasser kan du inte utgå från att alla modeller är energisnåla. I Sverige finns det kylskåp i energiklasserna A+, A++ och A+++. Om du vill ha ett energieffektivt kylskåp rekommenderar vi att du väljer en modell som tillhör energiklass A++ eller A+++. Ju fler plus, desto bättre.

Hur hög kapacitet behöver du?

Kapaciteten anger hur mycket plats som finns inuti kylskåpet och kan variera en hel del mellan olika modeller. Hur hög kapacitet du behöver beror till viss del på dina egna önskemål. Det är dock bäst att även ta hänsyn till hur många personer ni är i familjen eller hushållet. Genom att utgå från storleken på ditt hushåll blir det lättare att bestämma vilka kylskåp du vill undersöka närmare.

Ska kylskåpet ha några specialfunktioner eller extrautrustning?

Om du vill att kylskåpet ska ha några specifika funktioner eller en viss utrustning måste du förstås leta efter modeller som har de egenskaper du är ute efter. Detta kan till exempel vara en praktisk grönsakslåda med reglerad luftfuktighet, elektronisk temperaturinställning eller ett dörrlarm.

Hur mycket får kylskåpet kosta?

En annan sak som du bör komma fram till är hur mycket pengar du vill lägga på ett nytt kylskåp. Eftersom att kylskåp finns i många olika prisklasser kan man hitta både billiga och dyra modeller. Det är därför bäst om du gör en budget innan du ens börjar söka efter ett nytt kylskåp. Genom att göra detta vet du redan från början vilken prisklass du ska hålla dig till.

Rengöring av kylskåpet

Eftersom att du förvarar det mesta av din mat i kylskåpet bör det alltid vara rent och fräscht. För att kylskåpet inte ska fyllas av smuts och skräp är det därför viktigt att rengöra det med jämna mellanrum. Enligt rekommendationer bör kylskåpet rengöras åtminstone en gång varannan månad. Baserat på tips från danska Bolius.dk  berättar vi här hur du rengör kylskåpet på ett snabbt och enkelt sätt.

Steg 1:
Börja med att stänga av strömmen till kylskåpet och tömma det på all mat och dryck. Kött, mejeriprodukter och andra känsliga livsmedel bör placeras i en kylväska under tiden som du rengör kylskåpet.

Steg 2:
Häll upp varmvatten och blanda i lite diskmedel. Rengör sedan både insidan och utsidan av kylskåpet och torka slutligen av alla ytor med rent vatten. Bolius.dk skriver även att man med fördel kan rengöra kylen med en blandning av vatten, diskmedel och ättika.

Steg 3:
När du har torkat av kylskåpet både invändigt och utvändigt är det dags att rengöra avrinningshålet. Detta sitter under kylelementen längst bak i kylskåpet. När du rengör avrinningshålet är det enklast att använda en bomullspinne eller något annat smalt föremål.

Det kan samlas en hel del skit i avrinningshålet. Hålet kan även bli blockerat av matrester så att rännan blir full av vatten. Om rännan är vattenfylld måste du därför ta bort matresterna så att vattnet kan rinna undan.

Steg 4:
Om det finns is på kylelementen ska du vänta tills de har tinat helt. Låt helt enkelt kylskåpsdörren stå öppen tills all is har smält.

Steg 5:
När du är färdig med alla steg kan du stänga dörren och kontrollera att kylskåpet är helt torrt. Starta sedan kylskåpet och vänta tills det når rätt temperatur innan du ställer in alla matvaror igen.

Förvara maten på rätt plats i kylskåpet

De flesta vill nog gärna veta var i kylskåpet det är bäst att placera olika typer av matvaror. För att maten ska vara säker att äta är det nämligen viktigt att ställa den på rätt ställe och kyla ner den på rätt sätt. En korrekt placering hindrar dessutom

bakterier från att spridas från råa livsmedel till andra matvaror. Här nedanför kan du läsa var olika typer av livsmedel ska placeras i kylskåpet.

Hur ska maten sorteras i kylskåpet?

Översta och mellersta hyllan
Högst upp i kylskåpet ska du placera matvaror som är ätfärdiga, till exempel mejeriprodukter, färdigrätter, förpackade matvaror, rester, tillagat kött och färdiga sallader. För att förhindra spridning av bakterier ska allting förvaras täckt eller i stängda behållare. Genom att placera dessa matvaror högst upp separerar du dem från de råa varorna längre ner. Detta innebär att inga skadliga bakterier kan föras över från den råa maten till den tillagade.

Nedersta hyllan
Rått kött, fågel och fisk ska förvaras i stängda behållare som ser till att köttet inte kan röra vid eller droppa på andra matvaror. För att förhindra korskontaminering ska rått kött alltid förvaras längst ner i kylskåpet. Alla dessa livsmedel ska även vara förpackade så att de inte kommer i kontakt med andra matvaror.

Grönsakslåda
Frukt och grönsaker som har tvättats innan förvaring ska helst placeras i grönsakslådan. Se till att frukten och grönsakerna är förpackade i papper eller plast med lufthål i. Förpackningen skyddar nämligen mot föroreningar. Sallad och örter kan eventuellt packas in i en fuktig pappershandduk. Detta motverkar uttorkning och gör att de håller sig fräscha längre.

Om du vill veta mer om hur man ska sortera maten i kylskåpet hittar du mer information här.

Läs även: Siemens kylskåp (Bäst i test)

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Liebherr KBies 4370 fritstående kylskåp - mycket praktiskt förvaringsutrymme

Liebherr KB 4350

Bosch KSV36VI3P

Bosch KSV36VW3P

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta