Fristående kylskåp test – Marknadens bästa fristående kylskåp – Bäst i Test 2021

Senest opdateret den 0

I den här artikeln tar vi en närmare titt på fristående kylskåp. Vi kommer att presentera flera olika modeller och berätta om kylskåpens specifikationer och funktioner. I genomgången av varje modell får du även veta vilka för- och nackdelar experterna framhäver i olika undersökningar.

För att kunna berätta om experternas kommentarer har vi gått igenom undersökningar från både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Om du vill läsa mer om testerna hittar du en lista med länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:
🔸 Genomgång av marknadens bästa fristående kylskåp 
🔸 Guide som hjälper dig att hitta rätt kylskåp för dina behov 
🔸 Rengöringsguide för kylskåpet 
🔸 Information om var olika matvaror ska placeras i kylskåpet
🔸 Förklaring av hur experterna går tillväga när de testar kylskåp
🔸 Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Fristående kylskåp test – Dessa modeller är bäst enligt experterna

Här nedanför hittar du en genomgång av marknadens sex bästa fristående kylskåp. För att kunna samla alla expertfavoriter i den här artikeln har vi på Konsumentmagasinet analyserat framstående expertundersökningar från både Sverige och Danmark.

Vid de gröna rutorna som finns under varje produktnamn kan du se var modellen har testats och hur den klarade dig. Det finns även en prisjämförelse för varje kylskåp som visar vilken återförsäljare som är billigast. 


Liebherr KBES 4350

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Liebherr KBes4350

.
Liebherr KBES 4350 har granskats av Råd & Rön och får bland annat beröm för sin energiförbrukning, sin rymlighet och sina funktioner. Experterna tycker faktiskt så bra om det här kylskåpet att de utser modellen till testvinnare.

Råd & Rön blir dock inte lika imponerade av priset. Det här kylskåpet är nämligen ganska mycket dyrare än många andra modeller på marknaden.

Fristående kylskåp med låg energiförbrukning och ventilerad kylning

Liebherr KBES 4350 har en enkel design av rostfritt stål och passar därför bra in i de allra flesta kök. När man köper den här modellen får man dessutom ett energisnålt kylskåp som tillhör energiklass A+++.

Kylskåpet har en kapacitet på 367 liter. Det är därmed lagom för en ganska stor familj på fem eller sex personer. Den här modellen är dessutom tystgående. Kylskåpet har nämligen en ljudnivå på 37 dB och kommer därför inte att sprida särskilt mycket oväsen i köket. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Liebherr KBES 4350 har även flera olika funktioner som förbättrar kylskåpets effekt. Den ventilerade kylningen gör till exempel att temperaturen hålls på en jämn nivå i hela kylskåpet.

LED-belysning, nollgradig låda och AntiFingerPrint

Liebherr KBES 4350 är utrustad med en AntiFingerPrint-beläggning och en invändig LED-belysning.

AntiFingerPrint gör det enklare att rengöra utsidan av kylskåpet medan LED-belysningen ser till att man får en tydlig överblick över alla hyllor och lådor.

Inuti kylskåpet finns det en nollgradig låda som ser till att grönsaker håller sig fräscha längre. Kylskåpet har även BioFresh-lådor samt utdragbara lådor med en SoftTelescopic-teknik som gör att lådorna alltid stängs mjukt. BioFresh är en teknik som håller matvarorna fräscha längre än om de hade förvarats i ett helt vanligt kylskåp.

Tack vare ett aktivt kolfilter är man dessutom alltid garanterad bästa möjliga luftkvalitet. Detta filter kallas för FreshAir och är enkelt att byta ut när det behövs ett nytt filter.

Enkel temperaturinställning

När man ska ställa in eller ändra temperaturen i kylskåpet är det enkelt att göra detta manuellt. Liebherr KBES 4350 har nämligen en elektronisk temperaturinställning som gör att man kan välja exakt vilken temperatur man vill ha i kylskåpet.

Det går dessutom att justera temperaturen upp och ner beroende på om kylskåpet måste kyla ner nya matvaror snabbt eller inte. Den här modellen reagerar på en gång när man ändrar temperaturinställningarna.

Liebherr KBES 4350 har dessutom ett system som kallas för SoftSystem. Detta system gör att kylskåpsdörren stängs kontrollerat och att dörren stängs automatiskt när den når en vinkel på 30 grader.

Kylskåpet har slutligen en elektronisk LCD-skärm som innehåller all information man behöver. På touchpanelen kan man välja mellan alla olika funktioner.

Mått- och viktangivelser för Liebherr KBES 4350:
🌀 Höjd: 185 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 66,5 cm
🌀 Nettovikt: 85 kg

Specifikationer för Liebherr KBES 4350:
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Tillverkare: Liebherr
🔴 Kapacitet: 367 liter
🔴 Energiklass: A+++
🔴 Årlig energiförbrukning: 90 kWh
🔴 Ljudnivå: 37 dB

Fördelar med Liebherr KBES 4350:
🔵 Ventilerad kylning
🔵 Nollgradig låda
🔵 Elektronisk temperaturinställning
🔵 LCD-skärm och LED-belysning
🔵 Energisnål modell


Bosch KSV36VB3P

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch KSV36VB3P

i samarbete med PriceRunner

 

.
Bosch KSV36VB3P har varit med i stora experttester hos både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Det här kylskåpet går hem hos både de svenska och de danska experterna och får därför en topplacering i båda undersökningarna.

Det danska konsumentrådet Tænk tycker bäst om kylskåpets energiförbrukning medan Råd & Rön framförallt berömmer modellens kvalitet. Vad gäller nackdelar nämner experterna att ljudnivån kan vara lite problematisk.

Rymligt kylskåp med en stilren design

Bosch KSV36VB3P är en stilren och elegant modell med en enkel utformning och en vänsterhängd dörr. Dörren går dock att vända om det passar bättre med en högerhängd dörr där man vill placera kylskåpet.

Det här kylskåpet har en skärm där man kan hitta alla nödvändiga funktioner. När man öppnar kylskåpsdörren finns det även en LED-belysning som gör att man får en tydlig överblick över hela kylskåpet.

Bosch KSV36VB3P är dessutom ett ganska rymligt kylskåp med en kapacitet på 346 liter. Även om detta inte är marknadens största kylskåp är det fortfarande tillräckligt stort för en familj på ungefär fem personer. Den här modellen har en ljudnivå på 39 dB och väsnas därmed inte särskilt mycket.

Energisnål modell med elektronisk temperaturinställning

Bosch KSV36VB3P tillhör energiklass A++ och kan därför beskrivas som en energisnål modell. A++ är nämligen en av de bästa energiklasserna för kylskåp. Om man köper den här modellen får man alltså ett kylskåp som inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Det här kylskåpet har även en elektronisk temperaturinställning som gör det enklare att ändra temperaturen manuellt. Med en elektronisk temperaturinställning kan man nämligen justera temperaturen betydligt noggrannare och mer exakt än med ett kontrollvred.

Flexibelt kylskåp med FreshSense

Bosch KSV36VB3P är utrustad med en sensorteknik som bland annat kallas för FreshSense. Denna teknik upprätthåller en jämn temperatur i hela kylskåpet. Eftersom att kylskåpet har en ventilerad kylning hålls temperaturen dessutom låg på alla hyllor och i alla lådor. Man behöver därför inte oroa sig för att temperaturen ska variera mellan olika ställen i kylskåpet.

Det här kylskåpet har en ganska flexibel inredning som rymmer många olika matvaror. Det finns bland annat sju hyllor av säkerhetsglas varav fem kan justeras i höjdled. Kylskåpet har även en VitaFresh-låda som gör att frukt och grönsaker håller sig fräscha längre.

Mått- och viktangivelser för Bosch KSV36VB3P:
🌀 Höjd: 186 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 65 cm
🌀 Nettovikt: 68,955 kg

Specifikationer för Bosch KSV36VB3P:
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Tillverkare: Bosch
🔴 Kapacitet: 346 liter
🔴 Energiklass: A++
🔴 Årlig energiförbrukning: 112 kWh
🔴 Ljudnivå: 39 dB

Fördelar med Bosch KSV36VB3P:
🔵 VitaFresh-låda
🔵 Ventilerad kylning
🔵 FreshSense-teknik
🔵 Elektronisk temperaturinställning
🔵 LED-belysning


Liebherr KB 4350

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Liebherr KB 4350

.
Kylskåpsmodellen Liebherr KB 4350 har granskats av Råd & Rön i ett test där de bland annat undersökte modellens funktioner, energiförbrukning, användarvänlighet och prestanda.

I undersökningen kom experterna fram till att Liebherr KB 4350 är ett otroligt välfungerande kylskåp. Den här modellen blev därför en av testvinnarna i Råd & Röns stora granskning av kylskåp. Experterna skriver bland annat att kylskåpet är tillräckligt stort för en stor familj samt att det har en mängd praktiska funktioner. De påpekar dock även att den här modellen är ganska dyr.

Rymligt kylskåp med en enkel design

Liebherr KB 4350 är ett relativt stort kylskåp med en kapacitet på 367 liter. Den här modellen är därmed lagom stor för en familj på ungefär fem eller sex personer. Kylskåpet har en ljudnivå på 37 dB. Som jämförelse har en normal konversation mellan två personer en ljudnivå på 60 dB.

Liebherr KB 4350 är dessutom ett energisnålt kylskåp som tillhör energiklass A++. Detta är en fördel för både plånboken och miljön eftersom att det innebär att kylskåpet inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Det här kylskåpet har en enkel vit design och passar därför in i köket hemma hos de allra flesta. Bakom kylskåpsdörren finns det en TFT-färgskärm på 2,4 tum. Skärmen är försedd med touchkontroller som gör det enkelt att ställa in alla funktioner.

Praktiska funktioner

Kylskåpsmodellen Liebherr KB 4350 är utrustad med en mängd praktiska funktioner. Den ventilerade kylningen gör till exempel att temperaturen håller en jämn nivå överallt i kylskåpet. Tack vare denna funktion behöver man därmed inte fundera på var i kylskåpet man ska placera olika matvaror.

Temperaturen justeras elektroniskt på Liebherr KB 4350. Den elektroniska temperaturinställningen gör det enklare att hitta och ställa in exakt rätt temperatur jämfört med om kylen hade haft ett kontrollvred.

Med Liebherr KB 4350 är man dessutom garanterad en optimal temperatur i kylskåpet som gör att matvarorna håller längre. Den här modellen är nämligen utrustad med PowerCooling, FreshAir och BioFresh-lådor för frukt och grönsaker.

Flexibel inredning och LED-belysning

Liebherr KB 4350 är försedd med LED-lampor på flera olika ställen. Dessa gör att man får en tydlig överblick över kylskåpet och att man snabbt kan se vad som finns på olika hyllor. Det finns LED-lampor i taket, i lådorna och på den bakre väggen av kylskåpet.

Den här kylskåpsmodellen har dessutom fyra GlassLine-hyllor varav en är delbar. Det finns även en förvarings- och flaskhylla.

Mått- och viktangivelser för Liebherr KB 4350:
🌀 Höjd: 185 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 66,5 cm
🌀 Nettovikt: 85 kg

Specifikationer för Liebherr KB 4350:
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Tillverkare: Liebherr
🔴 Kapacitet: 367 liter
🔴 Energiklass: A++
🔴 Årlig energiförbrukning: 90 kWh
🔴 Ljudnivå: 37 dB

Fördelar med Liebherr KB 4350:
🔵 LED-belysning på flera ställen
🔵 PowerCooling
🔵 Ventilerad kylning
🔵 Elektronisk temperaturinställning
🔵 GlassLine-hyllor


Electrolux ERF4114AOW

✅ “Bra köp” hos Råd & Rön

Electrolux ERF4114AOW

i samarbete med PriceRunner

 

.
Konsumentorganisationen Råd & Rön har genomfört ett omfattande test av kylskåp där de bland annat provade modellen Electrolux ERF4114AOW. Det här kylskåpet klarar sig riktigt bra i undersökningen och tilldelas därför utmärkelsen “Bra köp”.

Experterna motiverar detta med att kylskåpet är stort och rymligt samt att modellen har flera praktiska och avancerade funktioner. De nämner dock även att kylskåpet har en ganska simpel design och skriver att detta kan vara både en fördel och en nackdel. Det beror helt enkelt på vad man har för inredningsstil.

Stort och energisnålt kylskåp

Electrolux ERF4114AOW är ett perfekt alternativ för hushåll som vill ha ett större kylskåp. Den här modellen rymmer nämligen 387 liter och är därför lämplig för en familj på ungefär fem eller sex personer.

Att kylskåpet är stort och rymligt behöver dock inte innebära att det förbrukar mycket ström. Electrolux ERF4114AOW tillhör nämligen marknadens näst bästa energiklass för kylskåp: A++. Den här modellen är därför skonsam för såväl plånboken som miljön. Kylskåpet har dessutom en ljudnivå på 39 dB.

Ventilerad kylning och snabbkylningsfunktion

Electrolux ERF4114AOW är utrustad med flera olika funktioner som hjälper till att hålla maten fräsch längre. Den ventilerade kylningen med Free Store fördelar till exempel kylan jämnt och ser till att hela kylskåpet håller samma temperatur.

Med den här modellen behöver man alltså inte fundera på var man ska placera olika typer av matvaror. Detta system reglerar dessutom både temperaturen och luftfuktigheten i kylskåpet.

Electrolux ERF4114AOW har även en snabbkylningsfunktion som sänker temperaturen under en begränsad tid. Denna funktion är till exempel praktisk när kylskåpsdörren har varit öppen för att man har lastat in nya matvaror.

LED-belysning, larm och flexibel inredning

Electrolux ERF4114AOW har en LED-belysning som gör det enkelt att få en överblick över vad som finns på alla hyllor i kylskåpet. Dessa lampor håller dessutom längre än vanliga glödlampor och behöver därför inte bytas särskilt ofta.

Det här kylskåpet har även en flexibel inredning som gör att man kan ta tillvara på utrymmet så bra som möjligt. Det finns bland annat en flaskhylla och olika typer av lådor. Man slipper dessutom tänka på avfrostning eftersom att den här modellen är självavfrostande.

Sist men inte minst har Electrolux ERF4114AOW ett larm som aktiveras om kylskåpsdörren inte stängs ordentligt.

Mått- och viktangivelser för Electrolux ERF4114AOW:
🌀 Höjd: 185,4 cm
🌀 Bredd: 59,5 cm
🌀 Djup: 66,8 cm
🌀 Nettovikt: 61,66 kg

Specifikationer för Electrolux ERF4114AOW:
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Tillverkare: Electrolux
🔴 Kapacitet: 387 liter
🔴 Energiklass: A++
🔴 Årlig energiförbrukning: 116 kWh
🔴 Ljudnivå: 39 dB

Fördelar med Electrolux ERF4114AOW:
🔵 LED-belysning
🔵 Snabbkylningsfunktion
🔵 Självavfrostande kylskåp
🔵 Ventilerad kylning
🔵 Dörrlarm


Bosch KSV36VI3P

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra betyg hos Råd & Rön

Bosch KSV36VI3P

i samarbete med PriceRunner

 

.
Bosch KSV36VI3P har testats och recenserats av två olika expertkällor: Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Det här kylskåpet får fina betyg i båda undersökningarna tack vare dess användarvänlighet och höga kvalitet. Även om experterna överlag tycker bra om den här modellen nämner de även att nedkylningskapaciteten inte är lika bra som resten av egenskaperna.

Kylskåp för större hushåll

Bosch KSV36VI3P har en hög kapacitet på 346 liter och är därför lämplig för en familj på ungefär fem personer. Kylskåpet har dessutom en stilren och enkel design. Den här modellen är därför ett perfekt alternativ för dig som vill att kylskåpet ska passa ihop med resten av köksinredningen.

Bosch KSV36VI3P har även en EasyClean-front samt en elektronisk skärm som visar temperaturen. Tack vare EasyClean-fronten är det enkelt att rengöra kylskåpet utvändigt när det behövs. Det här kylskåpet har dessutom en ljudnivå på 39 dB.

FreshSense och ventilerad kylning

Bosch KSV36VI3P är en energibesparande kylskåpsmodell som tillhör energiklass A++. Det här kylskåpet är alltså inte särskilt dyrt i drift.

Kylskåpet har även en elektronisk temperaturinställning som gör det enkelt att ställa in exakt den temperatur man vill ha. FreshSense-tekniken mäter dessutom temperaturen hela tiden och säkerställer på så vis att kylen alltid håller en jämn temperatur.

Bosch KSV36VI3P är utrustad med ventilerad kylning och håller därför samma temperatur på alla hyllor och i alla lådor. Tack vare detta behöver man inte fundera på var man placerar olika typer av matvaror. Maten kommer nämligen att kylas ner till exakt samma temperatur oavsett var man ställer den.

Flexibel inredning

Bosch KSV36VI3P är som sagt en stor kylskåpsmodell med gott om utrymme. För att man ska kunna ta tillvara på allt detta utrymme har kylskåpet en flexibel inredning med sju hyllor av säkerhetsglas. Dessa hyllor är både robusta och hållbara.

Sex av hyllorna är utdragbara och fem går att flytta upp och ner för att justera höjden. I kylskåpet finns det även en VitaFresh-låda och ett flaskställ. Anledningen till att lådan kallas för just VitaFresh är att den anpassar luftfuktigheten så att frukt och grönsaker ska hålla så länge som möjligt.

Mått- och viktangivelser för Bosch KSV36VI3P:
🌀 Höjd: 186 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 65 cm
🌀 Nettovikt: 69,377 kg

Specifikationer för Bosch KSV36VI3P:
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Tillverkare: Bosch
🔴 Kapacitet: 346 liter
🔴 Energiklass: A++
🔴 Årlig energiförbrukning: 112 kWh
🔴 Ljudnivå: 39 dB

Fördelar med Bosch KSV36VI3P:
🔵 EasyClean-front
🔵 Ventilerad kylning
🔵 FreshSense-teknik
🔵 Flexibel inredning med VitaFresh-låda
🔵 Elektronisk temperaturinställning


Bosch KSV36VW3P

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch KSV36VW3P

i samarbete med PriceRunner

 

.
Bosch KSV36VW3P har varit med i två olika expertgranskningar och uppnådde en topplacering i båda undersökningarna. Dessa tester utfördes av Råd & Röd och det danska konsumentrådet Tænk.

Experterna motiverar de fina placeringarna med att det här är ett rymligt och energisnålt kylskåp med flera praktiska funktioner. I undersökningarna verkar experterna minst imponerade av kylskåpets ljudnivå och nedkylningskapacitet.

Elegant kylskåp för större familjer

Bosch KSV36VW3P är ett rymligt kylskåp med en kapacitet på 346 liter. Detta innebär att den här modellen är lagom stor för en familj på ungefär fem personer. Kylskåpet kan dock fungera även om ni är sex personer i hushållet.

Det här är ett fint och elegant kylskåp med en vit design. Eftersom att kylskåpet är vitt och har en en ganska enkel utformning passar det bra in i de allra flesta kök. Den här modellen levereras med en vänsterhängd dörr som kan vändas vid behov.

Kylskåpet har en ljudnivå på 39 dB och är därmed relativt tystgående. Den här modellen kommer alltså inte att sprida oväsen i hela köket. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Energisnål modell med elektronisk temperaturinställning

Bosch KSV36VW3P är en energisnål kylskåpsmodell som tillhör energiklass A++. Eftersom att detta är marknadens näst bästa energiklass för kylskåp kan man lugnt räkna med att kylskåpet inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Det här energisnåla kylskåpet har även en elektronisk temperaturinställning, vilket bland annat innebär att man kan se temperaturen på en skärm. Den elektroniska justeringen gör det dessutom enkelt att ställa in temperaturen till exakt den nivå man vill ha.

FreshSense-teknik och VitaFresh-låda

Bosch KSV36VW3P är utrustad med flera olika tekniker. Det finns till exempel en FreshSense-teknik som arbetar med sensorer för att säkerställa att kylen alltid håller en stabil temperatur. Eftersom att kylskåpet är utrustat med ventilerad kylning hålls temperaturen dessutom på samma nivå i hela kylskåpet.

Den här modellen har även en VitaFresh-låda som kan förlänga hållbarheten hos frukt och grönsaker genom att reglera luftfuktigheten. Utöver denna låda består inredningen av sju robusta hyllor som är tillverkade av säkerhetsglas.

Mått- och viktangivelser för Bosch KSV36VW3P:
🌀 Höjd: 186 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 65 cm
🌀 Nettovikt: 68,982 kg

Specifikationer för Bosch KSV36VW3P:
🔴 Typ: Fristående kylskåp
🔴 Tillverkare: Bosch
🔴 Kapacitet: 346 liter
🔴 Energiklass: A++
🔴 Årlig energiförbrukning: 112 kWh
🔴 Ljudnivå: 39 dB

Fördelar med Bosch KSV36VW3P:
🔵 Sju hyllor av säkerhetsglas
🔵 Ventilerad kylning
🔵 FreshSense-teknik
🔵 VitaFresh-låda
🔵 Elektronisk temperaturinställning


Hitta rätt kylskåp för dina behov

Bosch KSV36VB3PIdag finns det ett kylskåp i så gott som alla kök. Ett kylskåp är viktigt både för att det håller mat och dryck kallt och för att det förlänger hållbarheten hos olika råvaror.

Marknaden för kylskåp är stor och innehåller en mängd olika modeller. Det är därför mycket möjligt att du kan hitta ett kylskåp som passar perfekt till just dina behov och önskemål. När man ska köpa ett nytt kylskåp finns det dock många olika storlekar, prisklasser, utföranden och funktioner att välja mellan. Det kan därför vara svårt att veta vad man egentligen behöver och vad man bör tänka på.

Det finns dock några grundläggande faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa ett nytt kylskåp. Här nedanför går vi igenom vad du bör tänka på om du vill hitta rätt kylskåp för dina behov.

Vilken typ av kylskåp vill du ha?
När du ska köpa ett nytt kylskåp bör du först och främst komma fram till vad för typ av kylskåp du vill ha. Fundera på om det passar bäst med ett fristående kylskåp eller ett integrerat kylskåp. Eftersom att det finns både för- och nackdelar med båda dessa typer beror valet i slutändan på din köksinredning och dina egna preferenser.

En fördel med integrerade kylskåp är till exempel att de sparar utrymme i köket. En fristående modell är däremot perfekt om du vill kunna placera kylskåpet var som helst.

Ska kylskåpet ha en inbyggd frys?
Vissa kylskåp har även en inbyggd frys. Eftersom att frysen sitter ihop med kylen tar den dock upp en del av kylutrymmet. En inbyggd frys är inte något som alla behöver, men det kan till exempel vara ett bra alternativ om du inte har plats för en separat frys hemma. I regel är det dock bättre att ha en separat frys om du har utrymme för det.

energimärkningVälj rätt energiklass
Energiklassen är en av de viktigaste punkterna att ta hänsyn till när du köper ett nytt kylskåp – åtminstone om du vill ha en modell som inte förbrukar särskilt mycket ström. Eftersom att olika kylskåp kan tillhöra olika energiklasser kan du inte utgå från att alla modeller är energisnåla. I Sverige finns det kylskåp i energiklasserna A+, A++ och A+++. Om du vill ha ett energieffektivt kylskåp rekommenderar vi att du väljer en modell som tillhör energiklass A++ eller A+++. Ju fler plus, desto bättre.

Hur hög kapacitet behöver du?
Kapaciteten anger hur mycket plats som finns inuti kylskåpet och kan variera en hel del mellan olika modeller. Hur hög kapacitet du behöver beror till viss del på dina egna önskemål. Det är dock bäst att även ta hänsyn till hur många personer ni är i familjen eller hushållet. Genom att utgå från storleken på ditt hushåll blir det lättare att bestämma vilka kylskåp du vill undersöka närmare.

Ska kylskåpet ha några specialfunktioner eller extrautrustning?
Om du vill att kylskåpet ska ha några specifika funktioner eller en viss utrustning måste du förstås leta efter modeller som har de egenskaper du är ute efter. Detta kan till exempel vara en praktisk grönsakslåda med reglerad luftfuktighet, elektronisk temperaturinställning eller ett dörrlarm.

PrisetHur mycket får kylskåpet kosta?
En annan sak som du bör komma fram till är hur mycket pengar du vill lägga på ett nytt kylskåp. Eftersom att kylskåp finns i många olika prisklasser kan man hitta både billiga och dyra modeller. Det är därför bäst om du gör en budget innan du ens börjar söka efter ett nytt kylskåp. Genom att göra detta vet du redan från början vilken prisklass du ska hålla dig till.

Om du vill läsa mer om vad man bör tänka på när man köper ett nytt kylskåp kan du klicka in på den här artikeln från det danska konsumentrådet Tænk.


Rengöring av kylskåpet

Rengöring av kylskåpet

Eftersom att du förvarar det mesta av din mat i kylskåpet bör det alltid vara rent och fräscht. För att kylskåpet inte ska fyllas av smuts och skräp är det därför viktigt att rengöra det med jämna mellanrum. Enligt rekommendationer bör kylskåpet rengöras åtminstone en gång varannan månad. Baserat på tips från danska Bolius.dk och det danska konsumentrådet Tænk berättar vi här hur du rengör kylskåpet på ett snabbt och enkelt sätt.

Steg 1:
Börja med att stänga av strömmen till kylskåpet och tömma det på all mat och dryck. Kött, mejeriprodukter och andra känsliga livsmedel bör placeras i en kylväska under tiden som du rengör kylskåpet.

Steg 2:
Häll upp varmvatten och blanda i lite diskmedel. Rengör sedan både insidan och utsidan av kylskåpet och torka slutligen av alla ytor med rent vatten. Bolius.dk skriver även att man med fördel kan rengöra kylen med en blandning av vatten, diskmedel och ättika.

Steg 3:
När du har torkat av kylskåpet både invändigt och utvändigt är det dags att rengöra avrinningshålet. Detta sitter under kylelementen längst bak i kylskåpet. När du rengör avrinningshålet är det enklast att använda en bomullspinne eller något annat smalt föremål.

Det kan samlas en hel del skit i avrinningshålet. Hålet kan även bli blockerat av matrester så att rännan blir full av vatten. Om rännan är vattenfylld måste du därför ta bort matresterna så att vattnet kan rinna undan.

Steg 4:
Om det finns is på kylelementen ska du vänta tills de har tinat helt. Låt helt enkelt kylskåpsdörren stå öppen tills all is har smält.

Steg 5:
När du är färdig med alla steg kan du stänga dörren och kontrollera att kylskåpet är helt torrt. Starta sedan kylskåpet och vänta tills det når rätt temperatur innan du ställer in alla matvaror igen.


Förvara maten på rätt plats i kylskåpet

Förvara maten på rätt plats i kylskåpetDe flesta vill nog gärna veta var i kylskåpet det är bäst att placera olika typer av matvaror. För att maten ska vara säker att äta är det nämligen viktigt att ställa den på rätt ställe och kyla ner den på rätt sätt. En korrekt placering hindrar dessutom

bakterier från att spridas från råa livsmedel till andra matvaror. Här nedanför kan du läsa var olika typer av livsmedel ska placeras i kylskåpet.

Hur ska maten sorteras i kylskåpet?

Översta och mellersta hyllan
Högst upp i kylskåpet ska du placera matvaror som är ätfärdiga, till exempel mejeriprodukter, färdigrätter, förpackade matvaror, rester, tillagat kött och färdiga sallader. För att förhindra spridning av bakterier ska allting förvaras täckt eller i stängda behållare. Genom att placera dessa matvaror högst upp separerar du dem från de råa varorna längre ner. Detta innebär att inga skadliga bakterier kan föras över från den råa maten till den tillagade.

Nedersta hyllan
Rått kött, fågel och fisk ska förvaras i stängda behållare som ser till att köttet inte kan röra vid eller droppa på andra matvaror. För att förhindra korskontaminering ska rått kött alltid förvaras längst ner i kylskåpet. Alla dessa livsmedel ska även vara förpackade så att de inte kommer i kontakt med andra matvaror.

Grönsakslåda
Frukt och grönsaker som har tvättats innan förvaring ska helst placeras i grönsakslådan. Se till att frukten och grönsakerna är förpackade i papper eller plast med lufthål i. Förpackningen skyddar nämligen mot föroreningar. Sallad och örter kan eventuellt packas in i en fuktig pappershandduk. Detta motverkar uttorkning och gör att de håller sig fräscha längre.

Om du vill veta mer om hur man ska sortera maten i kylskåpet hittar du mer information här.


Hur testar experterna kylskåp?

Hur testar experterna kylskåpDet finns många olika expertkällor som testar kylskåp. Alla dessa utgår dock från förutbestämda testpunkter när de provar och bedömer specifika modeller. Om du är nyfiken på hur dessa undersökningar går till berättar vi här hur experterna från det danska konsumentrådet Tænk gör när de testar kylskåp.

Rekommenderade inställningar
Innan granskningen börjar ser experterna till att kylskåpet är inställt på de mest optimala inställningarna. De testar även kylskåpet med de inställningar som rekommenderas i bruksanvisningen.

Energiförbrukning
Experterna mäter kylskåpets energiförbrukning vid optimala inställningar. I bedömningen utgår de sedan från den faktiska användbara volymen samt att man handlar en gång i veckan. De räknar alltså med att kylskåpet bara står öppet en längre stund en gång i veckan. När kylskåpsdörren står öppen en längre tid påverkas nämligen förbrukningen.

Användarvänlighet och ljudnivå
Experterna undersöker även hur användarvänligt kylskåpet är. De bedömer användarvänligheten genom att göra en samlad bedömning av till exempel bruksanvisningen, användningen och inställningarna. Genom att göra detta kan experterna skapa sig en uppfattning av hur enkelt kylskåpet är att använda.

De bedömer slutligen ljudnivån med två olika tester: ett subjektivt och ett objektivt. Det objektiva testet består av en mätning av kylskåpets faktiska ljudnivå. Det subjektiva testet går istället ut på att tre personer bedömer ljudnivån.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka fristående kylskåp är bäst i test?

Liebherr KBES 4350 och Liebherr KB 4350

🤓 Hur testas kylskåpen?

Kylskåp bedöms baserat på deras förmåga att upprätthålla en optimal temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Man granskar även energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för kylskåp går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass A+ eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.


Genomgång av testkällor

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk genomför tester och skriver recensioner av olika konsumentprodukter. Här rör det sig om en granskning av kylskåp från olika märken och prisklasser. I undersökningen bedömde experterna alla kylskåp på flera olika testpunkter, till exempel prestanda, energiförbrukning, säkerhet, funktioner och användarvänlighet.

Du hittar hela granskningen här. För att få full tillgång till testet måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪
Konsumentorganisationen Råd & Rön testar olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. De har till exempel utfört ett test av kylskåp från olika märken och prisklasser. I undersökningen bedömde experterna bland annat prestandan, användarvänligheten och energiförbrukningen hos de olika modellerna.

Du hittar recensionerna av de olika kylskåpsmodellerna här. För att få full tillgång till testet måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.


Andra relevanta tester och artiklar

Om du fortfarande inte är säker på vilket kylskåp du ska välja har vi även flera andra artiklar som kan vara av intresse för dig.

Om du vill ha en bättre överblick över utbudet på marknaden kan du till exempel läsa vår mer generella artikel Kylskåp test. Där hittar du ett brett utbud av testvinnande kylskåp från flera olika tillverkare.

Vi har även ett flertal artiklar som behandlar kylskåp från specifika tillverkare, nämligen Electrolux kylskåp test och Liebherr kylskåp test. I dessa artiklar presenterar vi kylskåpsmodeller som har klarat sig bra i olika expertundersökningar. Det finns även en prisjämförelse för varje modell som visar var du får bäst pris på ditt nya kylskåp.

Ett annat populärt alternativ är att köpa ett kombiskåp med både kyl och frys. Dessa gör att man kan utnyttja utrymmet till fullo om man till exempel bor i ett litet hus eller i lägenhet. Du hittar marknadens bästa kombiskåp i artiklarna Kyl & Frys test och Kylfrys test.

I vår artikel Kompakta kylskåp test hittar du ett annat platsbesparande alternativ. Dessa små kylskåp passar extra bra på kontoret eller i studentrummet där man inte behöver förvara särskilt stora mängder mat.

Vi har dock en artikel för dig som är på jakt efter ett riktigt stort kylskåp också: Side-by-side kyl/frys test. I den artikeln har vi samlat marknadens mest populära modeller. Där hittar du även prisjämförelser som visar vilken återförsäljare som är billigast.

Slutligen vill vi även nämna artikeln Vinkyl test. Där hittar du en genomgång av de vinkylar som har fått bäst omdömen av konsumenterna. I den artikeln finns det även en del spännande information om vin.