Bästa liggunderlag 2023 – Så väljer du rätt liggunderlag för just dig

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: augusti 30, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Bästa liggunderlag 2023 – Så väljer du rätt liggunderlag för just dig

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

När man förbereder sig för en campingtur kan det kännas överväldigande att välja rätt utrustning, däribland det perfekta liggunderlaget. Genom att ta hänsyn till faktorer som storlek, vikt, isolering och komfort kan du fatta ett välgrundat beslut om vilket liggunderlag som passar dig bäst. Självuppblåsande liggunderlag är praktiska, medan uppblåsbara liggunderlag prioriterar lätt vikt, och skumunderlag med slutna celler ger hållbarhet och isolering. 

I den här artikeln granskar och analyserar vi noggrant olika liggunderlag, med hänsyn till välrenommerade tester och feedback från användare. Vårt mål är att ge dig den kunskap du behöver för att välja det perfekta liggunderlaget som passar dina individuella behov. Utforska vår omfattande guide för att hitta det perfekta liggunderlaget för en god campingupplevelse.

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

5 saker att tänka på innan du köper liggunderlag

 • Isolering

  Isolering är en viktig faktor att tänka på när du väljer ett liggunderlag för camping. Isolering hjälper till att hålla kvar kroppsvärme och håller dig varm under kallare nätter. Det finns två typer av isolering som ofta används i liggunderlag: syntet eller dun. Syntetisk isolering är vanligtvis billigare och fungerar bra i fuktiga förhållanden. Dunisolering är lätt, kompakt och ger utmärkt värme, men är vanligtvis dyrare och mindre effektivt i fuktiga miljöer. När du kontrollerar isoleringen på ett liggunderlag är det viktigt att ta hänsyn till R-värdet. R-värdet mäter liggunderlagets värmemotstånd och dess förmåga att isolera mot värmeförlust. Ju högre R-värde, desto varmare kommer dynan att vara. I allmänhet är ett R-värde på två eller tre bra för camping i varmt väder, medan ett R-värde på tre till fem är bättre för svalare förhållanden. För kallare temperaturer rekommenderas ett R-värde på fem eller högre. Det är också viktigt att ta hänsyn till dina specifika behov. Den som till exempel tenderar att sova kallt eller campar i kallare förhållanden behöver ett liggunderlag med ett högre R-värde för att hålla sig varm och bekväm. Den som däremot campar i varmare väder eller sover varmt behöver kanske inte lika mycket isolering och kan välja ett liggunderlag med ett lägre R-värde. I slutändan handlar valet av rätt isolering för ett liggunderlag om dina personliga preferenser och de specifika förhållanden som du kommer att campa i.

 • Typ

  En typ av liggunderlag är det självuppblåsande underlaget, som använder skum med öppna celler för att expandera och fyllas med luft när en ventil öppnas. Dessa liggunderlag är lätta att blåsa upp och att tömma, vilket gör dem till ett bekvämt val för många campare. De kan dock vara tyngre och mer skrymmande än andra typer av liggunderlag. En annan typ är uppblåsbara liggunderlag, som blåses upp manuellt med luft. Dessa liggunderlag är lätta och kompakta, vilket gör dem till ett populärt val för backpackers och vandrare. De kan dock vara dyrare än andra typer av liggunderlag, och kan vara mindre hållbara. Slutligen finns det skumunderlag med slutna celler, vilket är den mest grundläggande typen av liggunderlag. De är tillverkade av tätt skum och kräver ingen uppblåsning. Dessa liggunderlag är lätta och slitstarka, vilket gör dem till ett bra val för backpackers och vandrare. De är dock inte lika bekväma som andra typer av liggunderlag och kan dessutom vara mindre kompakta.

 • Material

  Ett vanligt material som används i liggunderlag är nylon, särskilt ‘ripstop’-nylon, vilket är ett lätt och slitstarkt tyg som inte går sönder. Detta gör det till ett utmärkt val för backpackers och alla som letar efter ett lätt och slitstarkt liggunderlag. Ett annat populärt material är polyester, som också är lätt och slitstarkt men som tenderar att vara billigare än nylon. Vissa liggunderlag kan också använda en kombination av material, till exempel en nylonöverdel och polyesterbotten, för att balansera hållbarhet och kostnad. Tjockleken och denier (tjockleken på de enskilda fibrerna i tyget) på det material som används i ett liggunderlag kan påverka dess vikt, hållbarhet och komfort. Tjockare material kan ge bättre isolering och dämpning, men kan också vara tyngre och mer otympligt. Tyger med högre denier kan vara mer slitstarka, men kan också vara tyngre och ha sämre andningsförmåga.

 • Användar- och expertrecensioner

  När du väljer mellan olika liggunderlag är det viktigt att läsa både användar- och expertrecensioner för att få en väl avrundad förståelse för produkten. Användarrecensioner kan ge värdefulla insikter om hur liggunderlaget fungerar i verkliga scenarier och hur det håller över tid. De kan också belysa eventuella problem eller problem som kanske inte har nämnts i produktbeskrivningar eller expertrecensioner. Expertrecensioner, å andra sidan, kan ge en mer djupgående analys av liggunderlagets funktioner, prestanda och övergripande värde. De ger ofta en jämförelse sida vid sida av liknande produkter och kan hjälpa dig att avgöra vilket liggunderlag som passar bäst för dina specifika behov.

 • Pris

  Liggunderlag kan kosta från ca 350 kr för enkla skumunderlag till över 4000 kr för avancerade, ultralätta modeller med avancerad isolering skapade av avancerade material. Lägre prissatta liggunderlag kanske inte har lika mycket isolering eller är lika slitstarka som dyrare modeller, men de kan ändå vara ett bra budgetalternativ eller för dig som bara campar ibland. Dessa liggunderlag kan dock vara tyngre eller mer skrymmande än dyrare liggunderlag, vilket kan vara ett övervägande för backpackers. Liggunderlag till ett högre pris har ofta avancerade funktioner som dubbelskiktsisolering, avancerade tyger och lättviktskonstruktion. Dessa liggunderlag kan vara en bra investering för dig som campar ofta eller som prioriterar komfort och bekvämlighet. De kan också levereras med ytterligare funktioner som inbyggda pumpar eller reparationssatser, vilket kan öka deras totala värde.

arrow-more

Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular - Testvinnande liggunderlag

Bäst i test liggunderlag

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare och redaktörens val på Outdoorgearlab.com
 • check 4,7 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,6 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular:

 • Triangulär kärnmatris™
 • Thermacapture™
 • WingLock™ ventil

Konsumentmagasinets omdöme

Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular är ett bra val för backpackers och campare som letar efter ett ultralätt, slitstarkt och högisolerat liggunderlag. Triangular Core Matrix™- och Thermacapture™-teknikerna bidrar till att öka liggunderlagets isolerande egenskaper, medan WingLock™-ventilen säkerställer snabb och enkel uppblåsning och tömning. Den medföljande pumpsäcken, packpåsen och reparationssatsen gör dessutom detta liggunderlag till ett bekvämt och praktiskt alternativ för friluftsentusiaster. Många användare har rapporterat att liggunderlaget kan vara bullrigt när det flyttas runt under natten. Detta är dock något som endast personer som sover lätt behöver oroa sig för.

Fördelar

 • 7,3 R värde
 • Ultralätt
 • Slitstark
 • Pumpväska, packpåse och reparationssats för fältbruk ingår

Nackdelar

 • Ger ljud ifrån sig

WingLock™-ventilen på Therm-a-Rest NeoAir XTherm liggunderlag är en innovativ lösning för campare som behöver snabb och enkel uppblåsning och tömning. Ventilen ser till att liggunderlaget förblir helt uppblåst under natten, vilket ger en bekväm sovupplevelse.

Det skal du vide, før du køber Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular

Specifikationer

 • R-värde *: 7,3
 • Vikt: 440 g
 • Mått: 183 x 51 x 7,6 cm
 • packad storlek *: 23 x 11 cm
 • material *: Nylon, Polyurethane
 • Prestanda: 4 season

Innovativ konstruktion

Triangular Core Matrix™ består av hundratals triangulära bafflar som skapar en stabil och stödjande sovyta. Den innovativa konstruktionen ger inte bara överlägset stöd utan bidrar också till att minimera värmeförlust, vilket är särskilt viktigt vid kalla väderförhållanden. Den här typen av konstruktion bidrar också till att fördela din kroppsvikt jämnt över liggunderlaget, vilket minskar tryckpunkter och ger en bekvämare sovupplevelse. Denna konstruktion är särskilt värdefull för dig som planerar att använda ditt liggunderlag under längre perioder, som under långa hikingturer eller bergsklättringsexpeditioner. NeoAir XTherm-sovsängen är ett bra val för backpackers och campare som prioriterar ultralätt utrustning utan att göra avkall på hållbarheten. Kombinationen av 70D nylon på undersidan och 30D ripstop nylon på ovansidan gör inte bara liggunderlaget lätt och packbart med en vikt på 440 g, vilket är en av de lägsta vikterna på marknaden. Trots detta klarar den även slitage vid långvarig användning.

För alla väderförhållanden

Thermacapture™-tekniken är en unik egenskap hos NeoAir XTherm-liggunderlaget som är utformad för att fånga upp värme och reflektera den tillbaka till användarens kropp, vilket ger överlägsen isolering och värme. Det reflekterande skiktet fångar upp värmen i liggunderlaget, förhindrar att den läcker ut och håller användaren varm även i kalla temperaturer. Den här funktionen ger ett stort mervärde för användaren, eftersom den säkerställer en bekväm och varm sovupplevelse, särskilt för dig som ger dig ut på expeditioner i kallt väder. Detta liggunderlag från Therm-a-Rest har dessutom ett R-värde på 7,3. Detta innebär att liggunderlaget har utmärkta isoleringsegenskaper och kan ge värme och komfort även under mycket kalla förhållanden, vilket gör liggunderlaget lämpligt för användning under alla årstider och väderförhållanden.

Vad säger användare och experter om Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular?

Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular är testvinnare i Outdoorgearlab.com:s recension av bästa liggunderlagen för 2023. De betonar särskilt produktens värme och enkla uppblåsning tack vare WingLock™-ventilen. I Googles sammanställning av användarrecensioner kommenterar en av kunderna att liggunderlaget är “bekvämt och mycket varmt”. Det har 4,6/5 stjärnor på Amazon och användarna är nöjda med liggunderlagets värme och komfort.

Mer om Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular

Specifikationer

 • R-värde *: 7,3
 • Vikt: 440 g
 • Mått: 183 x 51 x 7,6 cm
 • packad storlek *: 23 x 11 cm
 • material *: Nylon, Polyurethane
 • Prestanda: 4 season

Exped MegaMat Duo M - Liggunderlag för två

Bra val för par

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 5/5 stjärnor och Top Pick på Outdoorgearlab.com
 • check Bra alternativ på Wirecutter - NYtimes.com
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Exped MegaMat Duo M:

 • R-värde på 8,1
 • Lämplig för två personer
 • Mycket bekväm

Konsumentmagasinets omdöme

Liggunderlaget Exped MegaMat Duo M är ett utmärkt val för par eller andra som letar efter ett rymligt och bekvämt liggunderlag. Med ett högt R-värde på 8,1, polyuretanskum med öppna celler och Oeko-Tex 100-certifiering ger detta liggunderlag utmärkt isolering och stöd för en god natts sömn. En av de utmärkande egenskaperna hos MegaMat Duo M är dess storlek. Med gott om plats för två personer är det ett perfekt val för par eller för dig som helt enkelt föredrar lite mer utrymme att sprida ut dig på. FlatValves™ med hög flödeshastighet gör uppblåsning och tömning till en barnlek, och den medföljande EXPED-minipumpen garanterar snabb och enkel installation. Även om MegaMat Duo M har en stor packstorlek gör den medföljande Sidewinder packpåsen det enkelt att packa och transportera. Det är värt att notera att detta liggunderlag är avsett för bilcamping snarare än backpacking, så packstorleken bör inte vara alltför mycket av ett problem för de flesta användare.

Fördelar

 • Polyuretanskum med öppna celler
 • Oeko-Tex 100-certifierad
 • FlatValves™ med hög flödeshastighet
 • EXPED Mini Pump ingår
 • Sidewinder packpåse

Nackdelar

 • Stor packstorlek

Exped MegaMat Duo M är ett utmärkt alternativ för par och familjer som gillar campingresor och som värdesätter komfort och bekvämlighet. Dess funktioner och mått gör liggunderlaget till ett perfekt val för dig som vill sova bekvämt tillsammans med en partner, utan att offra vare sig utrymme eller värme.

Det skal du vide, før du køber Exped MegaMat Duo M

Specifikationer

 • R-värde *: 8,1
 • Vikt: 3340 g
 • Mått: 183 x 104 x 10 cm
 • packad storlek *: 56 x 28 cm
 • material *: Polyuretanskum med öppna celler
 • Prestanda: Året runt

Högt R-värde

Exped MegaMat Duo M är ett högpresterande liggunderlag med ett R-värde på 8,1, vilket är högt jämfört med andra liggunderlag på marknaden, och gör underlaget perfekt för användning i kalla väderförhållanden. Detta innebär att du kan njuta av en god natts sömn även när temperaturen sjunker till under noll grader. Liggunderlaget är utformat för att hålla dig varm och bekväm hela natten, tack vare dess öppna polyuretanskumkonstruktion, som ger utmärkt stöd och isolering. Utan att kompromissa med komfort bidrar skumplastens horisontella luftkanaler till att minimera vikten och packvolymen. Detta liggunderlag fungerar självuppblåsande. Skummet i liggunderlaget suger in luft när uppblåsningsventilen öppnas. En EXPED Micro Pump ingår för att fylla på luft och för att uppnå önskad hårdhet.

Komfort och bekvämlighet

Förutom sina exceptionella isolerande egenskaper är Exped MegaMat Duo M också otroligt bekväm. Dynans skum med öppna celler formar sig efter din kroppsform och ger en mjuk sovyta som vaggar dig till sömns. Detta gör liggunderlaget perfekt för dig som värdesätter en god natts sömn framför allt annat, oavsett om du campar, backpackar eller helt enkelt behöver en bekväm plats att vila huvudet på. Liggunderlaget är dessutom Oeko-Tex 100-certifierat, vilket innebär att det är fritt från skadliga ämnen och säkert att använda för personer i alla åldrar. Med liggunderlaget kommer en sidewinder packpåse med breda sidoöppningar för enklare packning av liggunderlaget. Säcken är överdimensionerad, så även om liggunderlaget inte är helt tömt och du har bråttom får det plats i säcken utan problem. För att packa Exped MegaMat Duo liggunderlag effektivt börjar du med att vika det på mitten på längden. Rulla ihop det ordentligt från ena änden till den andra och lägg det sedan i packpåsen, dra åt dragkedjan och se till att den är ordentligt stängd för enkel transport.

Vad säger användare och experter om Exped MegaMat Duo M?

Exped MegaMat Duo är ett Top Pick på Outdoorgearlab.com. Deras experter drog slutsatsen att liggunderlaget är: “en bekväm, varm modell som är relativt lätt att använda och som har plats för två”. Den fick 10/10 poäng i deras tester av värme och komfort. Wirecutter är också entusiastiska över MegaMat Duo och skriver att det är “det mest bekväma liggunderlaget på marknaden.” De kommenterar även att liggunderlaget är ett bra val för en bilcampingresa för två. I Googles sammanställning av mer än 1 600 användarrecensioner är användarna eniga om Expeds exceptionella värme och komfort. På Amazon skriver en av användarna att han “aldrig skulle förvänta sig den här nivån av komfort från ett liggunderlag”.

Mer om Exped MegaMat Duo M

Specifikationer

 • R-värde *: 8,1
 • Vikt: 3340 g
 • Mått: 183 x 104 x 10 cm
 • packad storlek *: 56 x 28 cm
 • material *: Polyuretanskum med öppna celler
 • Prestanda: Året runt

Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular - Liggunderlag med antimikrobiell laminering

Bra val för fuktiga väderförhållanden

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Det bästa liggunderlaget för backpackers på Wirecutter - NYtimes.com
 • check 4,5 stjärnor på Outdoorgearlab.com
 • check 4,6 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,4 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular:

 • Kombination av Exkin Platinum®- och Thermolite®-isolering
 • Luftfjädrade celler
 • 30/40 D nylon med antimikrobiell TPU-laminering

Konsumentmagasinets omdöme

Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular är ett utmärkt alternativ för campare som söker ett lätt, varmt och bekvämt liggunderlag. Med sin innovativa kombination av Exkin Platinum® och Thermolite® isolering och Air Sprung Cells design, ger liggunderlaget utmärkt värme och stöd samtidigt som det är lätt och enkelt att packa. 30/40 D-nylon med antimikrobiell TPU-laminering garanterar också hållbarhet och hygien under campingresor. För att rengöra ett liggunderlag med antimikrobiell TPU-laminering, punktrengör alla synliga fläckar med en mjuk borste eller svamp med ett milt rengöringsmedel och ljummet vatten. Blötlägg liggunderlaget i rengöringslösningen, skrubba försiktigt ytan, skölj noggrant med rent vatten och låt det lufttorka helt innan du packar ned det. Även om vissa användare har uttryckt oro över liggunderlagets hållbarhet är det viktigt att notera att korrekt skötsel och underhåll kan förlänga dess livslängd avsevärt. Dessutom överväger fördelarna med den innovativa designen och de högkvalitativa materialen vida det potentiella problemet med minskad hållbarhet, vilket gör det till en utmärkt investering för alla campingentusiaster.

Fördelar

 • Flerfunktionsventil
 • Packpåse med integrerad Airstream™-pump
 • PillowLock™
 • Reparationssats

Nackdelar

 • Vissa användare har rapporterat att liggunderlaget kan förlora sin hållbarhet över tid

Liggunderlaget Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular är ett bra alternativ för backpackers och vandrare som vill ha ett hållbart och hygieniskt liggunderlag. Dessutom gör dess 30/40 D nylon med antimikrobiell TPU-laminering det enkelt att hålla utrustningen ren och fri från luktframkallande bakterier.

Det skal du vide, før du køber Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular

Specifikationer

 • R-värde *: 3,2
 • Vikt: 470 g
 • Mått: 183 x 55 x 10 cm
 • packad storlek *: 11 x 24 cm
 • material *: 30D/40D nylon med antimikrobiell vätskeextruderad TPU-laminering
 • Prestanda: 3 säsonger

Kombination av isolering

Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en bekväm och varm sovupplevelse. Liggunderlaget har en kombination av Exkin Platinum®- och Thermolite®-isolering, vilket ger värme även i kallare temperaturer. Exkin Platinum® är ett tunt, lätt material som reflekterar strålningsvärme tillbaka till kroppen, medan Thermolite®-isolering erbjuder en ihålig fiberkärna som fångar upp varm luft och ger utmärkt värmeeffektivitet. Tillsammans skapar dessa två isoleringstekniker en mycket effektiv barriär mot den kalla marken och håller dig varm och bekväm hela natten. PillowLock™-funktionen håller dessutom kuddarna på plats under hela natten, vilket ger maximal komfort. Ett reparationskit ingår också, vilket gör det enkelt att laga små potentiella punkteringar.

Luftceller för hög komfort

Exkin Platinum®- och Thermolite®-isoleringen är strategiskt placerad i liggunderlagets Air Sprung Cells, vilka är utformade för att ge utmärkt stöd och stabilitet. De luftfjädrade cellerna bidrar också till dynans komfort, eftersom de fördelar vikten jämnt och ger en stabil sovyta. Cellerna är arrangerade i ett rutmönster som fördelar din vikt jämnt över liggunderlaget, vilket minskar tryckpunkter och ger en bekvämare sovyta. Dessutom möjliggör de luftfjädrade cellerna en högre grad av anpassning, eftersom du kan justera lufttrycket för att uppnå önskad nivå av fasthet och stöd. En av de utmärkande egenskaperna hos Ether Light XT Insulated Air Regular är dess multifunktionsventil, som gör uppblåsning och tömning till en barnlek. Packpåsen med integrerad Airstream™ Pump är också ett bra tillskott, eftersom det gör det möjligt för dig som användare att snabbt och enkelt blåsa upp dynan utan att du behöver använda lungorna.

Vad säger användare och experter om Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular?

Outdoorgearlab.com skrev om Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular liggunderlag att “det är väl avrundat vad beträffar komfort, vikt och värme”. Tidningen NYtimes.coms experter noterar att tack vare sin sarkofag-form ger detta liggunderlag från Sea to Summit “förstklassigt rygg- och höftstöd”, och utnämner produkten till bästa liggunderlag för backpackers. Detta liggunderlag har 4,6/5 stjärnor i Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker. Många användare noterar att de använde det på sina backpacking- eller cykelpackningsresor och att de är nöjda med dess prestanda. En av konsumenterna på Amazon beskriver det som “ultralätt, ultrabekvämt, ultrastarkt”.

Mer om Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular

Specifikationer

 • R-värde *: 3,2
 • Vikt: 470 g
 • Mått: 183 x 55 x 10 cm
 • packad storlek *: 11 x 24 cm
 • material *: 30D/40D nylon med antimikrobiell vätskeextruderad TPU-laminering
 • Prestanda: 3 säsonger

Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular - Prisvärt liggunderlag

Bra budgetalternativ för liggunderlag

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Budget Pick på Wirecutter - NYtimes.com magazine
 • check 4,6 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,6 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular:

 • Reflekterande ThermaCapture™-yta
 • Skumdyna med slutna celler
 • Prisvärd

Konsumentmagasinets omdöme

Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular är ett lämpligt val för budgetmedvetna campare som letar efter ett slitstarkt och kompakt liggunderlag. Den slutna cellskumskonstruktionen och den reflekterande ThermaCapture™-ytan säkerställer att du håller dig varm hela natten. Liggunderlagets kompakta design och enkla reparationsmöjligheter gör det dessutom till ett bekvämt och pålitligt alternativ vid campingturer. Vissa användare kan dock tycka att dynan är tunn och saknar dämpning jämfört med andra campingdynor. Liggunderlagets tunna design gör den dock lätt att packa och att transportera, vilket fungerar väl för backpackers eller andra som vill spara utrymme i sin campingutrustning. Även om underlaget är tunt, erbjuder den trots detta fortfarande både viss komfort och värme. Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular är ett bra alternativ för dig som söker ett prisvärt, hållbart och pålitligt liggunderlag.

Fördelar

 • Kompakt design
 • Extra slitstark
 • Lätt att reparera

Nackdelar

 • Tunn

Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular är ett bra alternativ för budgetmedvetna campare som letar efter ett pålitligt och prisvärt liggunderlag. Det här liggunderlaget är ett hållbart och effektivt val för många olika utomhusäventyr.

Det skal du vide, før du køber Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular

Specifikationer

 • R-värde *: 2,0
 • Vikt *: 410
 • Mått: 183 x 51 x 2
 • packad storlek *: 51 x 13 x 14
 • material *: Tvärbunden polyeten
 • Prestanda: 3 säsonger

Möjlighet att bygga upp flera lager

Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular är ett liggunderlag i skumgummi med slutna celler som tillgodoser behoven hos campare och backpackers som letar efter ett lätt och slitstarkt sovalternativ. Med sin kompakta design och reflekterande ThermaCapture™-yta är Z Lite Sol ett bra val för dig som värdesätter bekvämlighet och komfort. ThermaCapture™-ytan hjälper till att fånga upp strålningsvärme. Det finns också möjlighet att använda den som ett extra lager av värmande punktskydd i kombination med ett annat uppblåsbart liggunderlag. På så sätt kan det användas även under kallare väderförhållanden, även om det har ett relativt lågt R-värde på 2 jämfört med andra liggunderlag.

Isolering av skum med slutna celler

Den closed-cell foam som används i detta Therm-a-Rest liggunderlag är ett tätt skummaterial som är helt förseglat. Det innebär att liggunderlaget inte behöver blåsas upp utan kan användas direkt utan pump eller manuell uppblåsning. Skumdynor med slutna celler är också mycket slitstarka och motståndskraftiga mot skador, vilket gör dem bra för användning i tuffa utomhusmiljöer. Om du märker att din Z Lite Sol-kudde är skadad kan du helt enkelt använda industriell tejp för att täta den skadade delen.
En av de största fördelarna med skumdynor med slutna celler är dessutom deras isolerande egenskaper. Detta innebär att liggunderlaget kan ge värme och isolering till användaren även i kallare väder. Dessutom förhindrar den slutna cellstrukturen att kall luft cirkulerar under dynan, vilket kan leda till värmeförlust och obehag. Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular är också kompakt och lätt, och kan enkelt rullas ihop och fästas med remmar, vilket gör det enkelt att transportera genom att fästa på ryggsäcken. Dessutom är skumunderlag med slutna celler, som Z Lite, relativt billiga jämfört med andra typer av liggunderlag, vilket gör dem till ett bra alternativ för budgetmedvetna campare och vandrare.

Vad säger användare och experter om Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular?

Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular är ett budgetval på Wirecutters recension av bästa liggunderlag för backpackers. Deras experter beskriver Therm-A-Rest som ett “billigt, varmt, nästan oförstörbart” liggunderlag. I Googles sammanställning av användarrecensioner från olika återförsäljare får produkten 4,6/5 stjärnor. Användarna är i allmänhet nöjda med dess hållbarhet, men många kommenterar också att de blir förvånade över den komfort liggunderlaget erbjuder, trots att det är så tunt. Baserat på 3 600 användarrecensioner på Amazon har den också 4,6/5 stjärnor.

Mer om Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular

Specifikationer

 • R-värde *: 2,0
 • Vikt *: 410
 • Mått: 183 x 51 x 2
 • packad storlek *: 51 x 13 x 14
 • material *: Tvärbunden polyeten
 • Prestanda: 3 säsonger

Sea to Summit Comfort Plus Insulated - Extra långt liggunderlag

Bra val för långa personer

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 5 stjärnor och Top Pick på Outdoorgearlab.com
 • check 4,7 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,2 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Sea to Summit Comfort Plus Insulated:

 • Luftfjädrad cellteknik med dubbla lager
 • Airstream Pump™
 • Design med dubbla kammare

Konsumentmagasinets omdöme

Sea to Summit Comfort Plus Insulated L är ett liggunderlag som erbjuder komfort, isolering och hållbarhet för camping i kalla väderförhållanden. Underlagets dubbla Air Sprung Cell-teknik och dubbelkammardesign gör det otroligt bekvämt, medan Thermolite®- och Exkin Platinum®-isolering, 30D/40D-tyg, antimikrobiell behandling och PillowLock-system alla bidrar till dess imponerande egenskaper. Med sin längd på 201 cm är den lämplig för långa personer som vill ha en bekväm campingupplevelse. Sea to Summit Comfort Plus Insulated L är ett dyrare alternativ jämfört med många andra liggunderlag, men dess egenskaper och material ger samtidigt högre komfort och slittålighet. Användningen av högkvalitativ isolering och tyger, i kombination med dess unika design, gör det här liggunderlaget till ett pålitligt och långvarigt val för dig som regelbundet campar i kallare väder.

Fördelar

 • Thermolite®- och Exkin Platinum®-isolering
 • 30D/40D ytmaterial
 • ‘Pillow locking’

Nackdelar

 • Relativt högt pris

Sea to Summit Comfort Plus Insulated L levereras med en innovativ Airstream Pump™-funktion som gör liggunderlaget enkelt att blåsa upp, särskilt för campare som inte vill slösa på energi eller tid.

Det skal du vide, før du køber Sea to Summit Comfort Plus Insulated

Specifikationer

 • R-värde *: 4,0
 • Vikt: 1045 g
 • Mått: 201 x 64 x 6,3 cm
 • packad storlek *: - cm
 • material *: 30D/40D ytmaterial
 • Prestanda: 4 säsonger

Luftfjädrad cellteknik

Sea to Summit Comfort Plus Insulated L är ett liggunderlag för dig som värdesätter komfort och mångsidighet. Ytmaterialet i 30D/40D är inte bara slitstarkt, utan har också en antimikrobiell behandling som förhindrar att bakterier och dålig lukt bildas. En av de utmärkande egenskaperna hos detta liggunderlag är dess Dual-Layer Air Sprung Cell-teknik, vilken ger utmärkt stöd och dämpning. Denna design hjälper också till att fördela trycket jämnt över hela liggunderlaget, vilket garanterar en god natts sömn, även i stenig eller ojämn terräng. PillowLock-funktionen ser dessutom till att din kudde stannar på plats hela natten.

Effektiv isolering

Liggunderlaget är också utrustat med en dubbelkammardesign, vilket möjliggör oberoende uppblåsning av varje lager, vilket ger dig fullständig kontroll över liggunderlagets fasthet och stöd. Den är isolerad med både Thermolite® och Exkin Platinum® två högpresterande material som ofta används i liggunderlag, och som ger utmärkt värme och komfort även i kallt väder. Thermolite®-isoleringen är tillverkad av ihåliga kärnfibrer som fångar upp värme och skapar ett värmelager mellan dig och marken. Denna isolering är otroligt lätt och packbar, vilket gör den idealisk för camping och backpackingresor där vikt och utrymme är av största vikt.

Vad säger användare och experter om Sea to Summit Comfort Plus Insulated?

I Outdoorgearlab.com:s test av marknadens bästa liggunderlag har Sea to Summit Comfort Plus Insulated fått 5 stjärnor och utmärkelsen Top Pick. Deras experter ger liggunderlaget höga poäng i tester av komfort och hållbarhet. På Amazon kommenterar användarna att underlaget erbjuder en “game-changing komfort”. Även i Googles sammanställning av användarrecensioner får liggunderlaget höga betyg på 4,7/5 stjärnor. Användarna tycker likt experterna att liggunderlaget är både bekvämt och hållbart.

Mer om Sea to Summit Comfort Plus Insulated

Specifikationer

 • R-värde *: 4,0
 • Vikt: 1045 g
 • Mått: 201 x 64 x 6,3 cm
 • packad storlek *: - cm
 • material *: 30D/40D ytmaterial
 • Prestanda: 4 säsonger

Tester och recensioner av liggunderlag som används i artikeln

Expert- och testkällor

Outdoorgearlab.com

Outdoorgearlab.com är en välkänd onlineplattform som vänder sig till friluftsentusiaster som letar efter opartiska recensioner och förslag på friluftsprodukter. Den fokuserar på att utvärdera och testa ett stort urval av utomhusutrustning, såsom campingutrustning, vandringsutrustning som skor, kläder och mer. Webbplatsens testförfarande är särskilt grundligt tack vare dess team av erfarna utomhusspecialister som testar varje produkt i flera månader i sträck. De utsätter produkterna för olika situationer och miljöer i verkliga livet för att avgöra deras fördelar och nackdelar.

Du kan läsa en recension av Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular här.
Du kan läsa en recension om Exped MegaMat Duo M här.
Här kan du läsa en recension av Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular.
Du kan läsa en recension om Sea to Summit Comfort Plus Insulated L här.

Wirecutter - NYtimes.com

Wirecutter, en del av New York Times, är en populär onlineplattform som erbjuder djupgående och opartiska recensioner av olika produkter i olika kategorier, inklusive elektronik, hem och trädgård samt utomhusutrustning. Plattformen är känd för sin grundliga testprocess och omfattande guider som hjälper läsarna att fatta välgrundade köpbeslut. Det som skiljer Wirecutter från varandra är dess team av erfarna och kunniga experter som spenderar timmar på att undersöka och testa varje produkt. Teamet följer en strikt testprocess som bland annat innebär att utvärdera en produkts prestanda, funktioner, design och hållbarhet. Plattformen uppdaterar också sina recensioner regelbundet för att säkerställa att läsarna har tillgång till den mest uppdaterade informationen.

Du kan läsa en recension om Exped MegaMat Duo M här.
Du kan läsa en recension om Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular här.
Här kan du läsa en recension av Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular.

Kundrecensioner

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst som erbjuds av Google som gör det möjligt för användare att söka efter och jämföra priser på produkter från olika online-återförsäljare. Det erbjuder ett bekvämt sätt för shoppare att hitta de bästa erbjudandena på ett brett utbud av produkter, från elektronik och hushållsapparater till kläder och accessoarer. Google Shopping samlar produktinformation och priser från olika onlinebutiker och visar dem i ett lättanvänt gränssnitt, vilket gör det enkelt för kunderna att jämföra produkter och priser sida vid sida. Förutom att tillhandahålla en plattform för användare att söka och jämföra priser, erbjuder Google Shopping också olika funktioner som varningar när ett produktpris sjunker, samt möjligheten att spara produkter och skapa inköpslistor.

Du kan läsa användarrecensioner om Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular här.
Användarrecensioner om Exped MegaMat Duo M kan du läsa här.
Här kan du läsa användarrecensioner om Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular.
Här kan du läsa användarrecensioner om Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular.
Du kan läsa användarrecensioner om Sea to Summit Comfort Plus Insulated L här.

Amazon

Som en kolossal e-handelsplattform erbjuder Amazon ett enormt utbud av produkter som spänner över kategorier som elektronik, böcker, kläder, hushållsartiklar och till och med livsmedel. Med konkurrenskraftiga priser och ett brett urval av produkter har Amazon blivit den självklara destinationen för online-shopping. Dessutom gör Amazons tredjepartsmarknadsplats det möjligt för oberoende säljare att erbjuda sina produkter tillsammans med Amazons eget lager, vilket resulterar i ett varierat urval av produkter och priser som tillgodoser behoven hos olika shoppare.

Du kan läsa användarrecensioner om Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular här.
Du kan läsa användarrecensioner om Exped MegaMat Duo M här.
Användarrecensioner om Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular kan du läsa här.
Här kan du läsa användarrecensioner om Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular.
Användarrecensioner om Sea to Summit Comfort Plus Insulated L kan du läsa här.

FAQ

Vad är det bästa liggunderlaget?
Det är svårt att ge ett exakt svar på den här frågan eftersom det beror på många saker. Men några faktorer att tänka på när du väljer liggunderlag är den avsedda användningen, önskad komfort- och isoleringsnivå, vikt och packbarhet samt budget. Vi rekommenderar att du gör efterforskningar, läser recensioner och testar olika alternativ för att avgöra vilket liggunderlag som passar bäst för dina specifika behov.
Vilken storlek har liggunderlaget?
Liggunderlag finns i olika storlekar för att passa olika kroppstyper och sovpreferenser. De vanligaste storlekarna på liggunderlag är: Small: 119 x 51 cm Normal: 183 x 51 cm Large: 198 x 64 cm Extra Large: 203-213 x 76 cm eller mer.
Hur tömmer jag liggunderlag på luft?
För att tömma ett liggunderlag på luft måste du först öppna ventilen så att luften kan komma ut. Vissa självuppblåsande dynor har en separat tömningsventil, medan andra använder samma ventil för uppblåsning och tömning. När ventilen är öppen trycker du försiktigt ned dynan för att trycka ut luften. Det kan vara bra att rulla ihop dynan ordentligt under tiden för att ytterligare pressa ut luften. Om du har en pumpsäck kan du använda den för att suga ut luften, vilket gör processen snabbare och enklare. När merparten av luften är ute stänger du ventilen och rullar upp dynan ordentligt och komprimerar den återstående luften medan du går. Slutligen säkrar du dynan med eventuella remmar eller spännen och packar ned den i sin påse.

Vad utgör ett bra liggunderlag?

Ett bra liggunderlag är ett liggunderlag som ger en bekväm och stödjande sovyta samtidigt som det är lätt, slitstarkt och enkelt att packa. Det ska också ge tillräcklig isolering för de förhållanden du ska sova i, oavsett om det är varmt eller kallt. Ett bra liggunderlag ska dessutom vara lätt att blåsa upp och tömma, och helst ska det vara tillräckligt litet för att få plats i ryggsäcken utan att ta upp för mycket utrymme eller lägga till onödig vikt. I slutändan kommer det bästa liggunderlaget för dig att bero på dina individuella behov och preferenser, till exempel vilken typ av camping du ska göra, din budget och din önskade komfortnivå.

Hur fungerar ett självuppblåsande liggunderlag?

Ett självuppblåsande liggunderlag består vanligtvis av en luftfylld skumkärna mellan två lager av lufttätt tyg. Skumkärnan har öppna celler som fångar upp luft när liggunderlaget rullas ihop och komprimeras. När liggunderlagets ventil öppnas expanderar skummet och drar in luft, vilket gör att liggunderlaget blåses upp automatiskt. Uppblåsningsprocessen kan ta några minuter. När liggunderlaget är helt uppblåst stängs ventilen för att hålla kvar luften. Du kan justera liggunderlagets fasthet genom att tillsätta eller släppa ut luft genom ventilen. När det är dags att packa ihop kan du tömma liggunderlaget på luft genom att öppna ventilen och rulla ihop det ordentligt så att luften trycks ut ur skumkärnan. Självuppblåsande liggunderlag är praktiska eftersom de inte kräver någon separat luftpump och snabbt kan blåsas upp och tömmas på luft med minimal ansträngning.

Vad innebär R-värde?

R-värdet är ett mått på liggunderlagets värmemotstånd eller isoleringsförmåga. Ett högre R-värde innebär att liggunderlaget ger bättre isolering och håller dig varmare när du sover på det. R-värdet bestäms av liggunderlagets material och konstruktion, exempelvis isoleringens typ och tjocklek, antalet och storleken på luftkamrarna eller cellerna samt ytmaterialet. Det är viktigt att ta hänsyn till liggunderlagets R-värde när du väljer ett liggunderlag för din camping- eller backpackingresa, särskilt när du campar under kallare förhållanden. Om du planerar att campa i kallare väder behöver du ett liggunderlag med ett högre R-värde för att ge bättre isolering och för att hålla dig varm. Om du däremot campar i varmare väder kan ett liggunderlag med lägre R-värde vara mer bekvämt och lättviktigt. Det är också värt att notera att R-värdena inte är standardiserade mellan olika märken, så det är viktigt att jämföra R-värden från samma tillverkare. Dessutom kan personliga faktorer som ålder, kön och ämnesomsättning påverka hur mycket isolering du behöver, så det är viktigt att ta hänsyn till din egen komfortnivå och dina preferenser när du väljer liggunderlag

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta