Luftrenare - bäst i test: Guide till de bästa luftrenarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: februari 2, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Luftrenare - bäst i test: Guide till de bästa luftrenarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I denna artikel hittar du en genomgång av de bästa luftrenarna på marknaden just nu. Då det inte har utförts några officiella expertgranskningar av luftrenare, har vi istället tittat närmare på vilka modeller som har fått bäst användarrecensioner samt är mest populära bland konsumenter.

Vi har även tagit del av vad olika allergiorganisationer och experter rekommenderar, samt tester av luftrenarens mekanik, prestanda, och effektivitet i att hantera förorening i luften generellt.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av luftrenarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

Tidigare ändringar:

22. maj 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 7 bästa luftrenarna i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda luftrenarna

5 saker att tänka på innan du köper luftrenare

 • Rummets och apparatens storlek

  Rummets storlek är en viktig aspekt för att välja rätt luftrenare. Mer kompakta luftrenare är vanligtvis gjorda för rum på cirka 30 till 40 kvadratmeter. För rum större än detta, upp till 120 kvadratmeter, passar medelstora till stora modeller bättre.

  En tumregel är att välja en luftrenare som är gjorda för rum som är 30 % större än de rum du tänkt rena luften i. Den rekommenderade rumsstorleken anges på hemsidan hos de flesta tillverkare. Kom ihåg att en onödigt stor luftrenare kan ge höga elkostnader, medan en för liten modell kan leda till ineffektiv luftrengöring.

 • Funktioner

  Många moderna luftrenare är utrustade med ytterligare funktioner som kan förbättra användningen väsentligt. En av dessa är WiFi-styrning, vilket är en av de bästa och mest populära funktionerna hos moderna luftrenare. Med WiFi-styrning kan du övervaka din luftrenares prestanda, kontrollera indikatorerna för luftkvalitet, få notiser när det är dags att byta filter samt hantera alla inställningar direkt via din smartphone.

  Att ha variabla inställningar för fläkt eller hastighet ger dig större kontroll över hur du använder din luftrenare. Vissa luftrenare kan, tack vare sensorer, ändra fläkthastighet och andra inställningar för att anpassa sig efter luften i rummet. En lägre hastighetsinställning är perfekt när du inte vill bli störd av höga ljud, medan en högre kan vara nödvändig för att snabbt rena luften i ett rum. En timer är praktisk för att kunna schemalägga den dagliga användningen av din luftrenare. Vårt generella råd är att välja en modell med en balans mellan funktioner och pris som passar både dina behov och din budget.

 • Underhåll och filter

  Byte av luftfilter är den främsta typen av underhåll som krävs för luftrenare. Beroende på modell bör du byta ut dem med jämna mellanrum. Det mest populära och effektiva alternativet för att ta bort små partiklar från luften är ett HEPA-filter, som har en livslängd på ungefär ett år.

  Genom att noggrant borsta eller dammsuga HEPA-filtrets yta för att förhindra dammbildning kan du förlänga luftrenarens livslängd. Även om det finns andra typer har vi i denna guide främst fokusera på modeller med HEPA-filter. Genom att absorbera dofter från rök, matlagning och husdjur är kolfilter, som har en livslängd på cirka sex månader, effektiva för att motverka lukter i hemmet.

  Ozonfilter ska också vara utmärkta på att avlägsna odörer, även om forskning har visat att de vid låga koncentrationer är ineffektiva när det gäller att avlägsna luftföroreningar. Teknik som använder UV-C-ljus hjälper till att fånga upp luftburna föroreningar som bakterier, virus, mögel och mjöldagg. Den fungerar ofta tillsammans med aktivt kol och ett HEPA-filter.

 • Pris

  Priset på en luftrenare påverkas främst av hur stort utrymme den kan rengöra, antalet funktioner den är utrustad med samt den övergripande designen. Dyrare modeller går att hitta för cirka 3 000 kronor, men samtidigt kan vissa avancerade alternativ kosta över 6 000 kronor. Dessa luftrenare har vanligtvis mer omfattande täckningsområden och avancerad luftreningsteknik.

  Budgetvänliga modeller tenderar att täcka mindre utrymmen men kan köpas för under 1 000 kronor. Trots att de i första hand är utformade för mindre rum har budget- och medelprismodeller, som kostar ungefär 2 000 kronor, ändå innovativa funktioner som WiFi-anslutning och högkvalitativa filter. På grund av detta bör du i första hand bestämma vilka typer av extrafunktioner du vill ha innan du anpassar din budget.

 • Användar- och expertrecensioner

  Vi rekommenderar att du läser användar- och expertrecensioner för att få en uppfattning av vilka modeller som motsvarar dina krav. Baserat på användarnas recensioner och jämförelser med andra luftrenare som finns på marknaden har vi i denna guide endast tittat närmare på modeller som fått positiva betyg av konsumenterna. Vi hoppas att vår guide kan ge dig en bra helhetsbild av olika luftrenare inklusive deras användbarhet, funktioner, övergripande design och användarupplevelse.

arrow-more

Winix Zero Pro - tyst luftrenare med fyrastegs filtreringssystem

Konsumentmagasinets rekommendation

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Winix Zero Pro:

 • Avancerad teknik med kol- och HEPA-filter
 • CleanCel® skyddar mot bakteriella föroreningar
 • Kommer med ett finmaskigt förfilter

Konsumentmagasinets omdöme

Winix Zero Pro luftrenare är ett utmärkt alternativ för personer som letar efter en kompakt och kraftfull luftrenare. Touchdisplayen gör luftrenaren enkel att använda, samtidigt som den presterar bra när det gäller att avlägsna allergener och andra föroreningar från luften.

Modellen saknar fjärrkontroll och är något tyngre än den genomsnittliga luftrenaren, vilket kan falla som nackdelar för vissa. Vi anser dock att dessa mindre olägenheter vägs upp av de fördelar som vi nämnt ovan samt gör den till en av de bästa premiummodellerna på marknaden. Vi rekommenderar Winix Zero Pro till dig som letar efter ett effektivt sätt att förbättra luftkvaliteten i ditt hem.

Fördelar

 • Kompakt design
 • Smidigt byte av filter
 • Touchdisplay
 • Kraftfull prestanda
 • Låg ljudnivå

Nackdelar

 • Saknar fjärrstyrning
 • Något tung konstruktion

Winix Zero Compact är en kraftfull, kompakt och lätt luftrenare som är gjord för utrymmen på upp till 120 kvadratmeter. Den minskar mängden luftburna bakterier och virus med hjälp av PlasmaWave-teknik. Vi rekommenderar Winix Zero Compact till dig som letar efter en hygienisk luftrenare som är kompakt och snyggt utformad.

Recension: En detaljerad recension av Winix Zero Pro

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 120 m²
 • Mått: 41,5 x 60 x 24,5 cm
 • Luftflöde: 470 m³/h
 • Effekt: 90 W
 • Ljudnivå: 55 dB

Fyrastegs filterteknik
Winix Zero Pro har en fläkt med tre hastigheter och ett automatiskt program som ändrar inställningarna beroende på luftkvaliteten i rummet. Luftrenaren rekommenderas av allergiorganisationerna Allergy UK och ECARF och använder sig av en banbrytande fyrastegs filtreringsteknik som möjliggör grundlig rengöring av luften genom olika faser.

Som vi tidigare nämnt är Winix Zero Pro utformad för utrymmen på upp till 120 kvadratmeter, vilket är lämpligt för hemmakontor och större sovrum. Luftrenaren visade sig vara särskilt effektiv när det gäller att filtrera bort rök, damm och pollen, baserat på CADR-tester utförda av Which.co.uk.

Fem olika funktioner
Winix Zero Compact är lätt och liten nog för att flytta från ett rum till ett annat utan vidare ansträngning. Den kommer med fem olika inställningar: låg, medel, hög, turbo och auto. Den är dessutom väldigt tystgående tack vare nattläget som arbetar med en lägre hastighet och sänker ljusstyrkan på kontrollpanelen. En annan bra funktion är indikatorlampan för luftkvalitet som växlar från rött till blått när luften renas.

Vad säger användare och experter om Winix Zero Pro?

Användarna har givit Winix Zero Pro utmärkt omdömen och höga betyg på 4,7/5 stjärnor baserat på Googles sammanställning av användarrecensioner samt på 4,5/5 stjärnor på Amazon. Luftrenaren har hyllats för sin förmåga att avlägsna damm, rök och pollen samt för sin användarvänliga och energieffektiva design.

Experter håller till stor del med om användarnas höga betyg; på Which.co.uk har modellen till exempel fått utmärkelsen “Bästa köp”. De motiverar detta genom att beskriva Winix Zero som en perfekt luftrenare för allergiker och framhäver särskilt den moderna designen.

Mer om Winix Zero Pro

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 120 m²
 • Mått: 41,5 x 60 x 24,5 cm
 • Luftflöde: 470 m³/h
 • Effekt: 90 W
 • Ljudnivå: 55 dB

Levoit Core 200 S - prisvärd och tystgående luftrenare med bra funktioner

Bästa luftrenare för medelstora rum

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Levoit Core 200 S :

 • Panel med touchdisplay
 • Allergivänligt HEPA-filter
 • Ozonfri med UV-C-ljus

Konsumentmagasinets omdöme

Sammantaget är Levoit Core 200S ett utmärkt val för medelstora rum och erbjuder VortexAir-teknik som skapar stark luftcirkulation. Den renar nästan 100 % av luften i ett helt rum på endast 30 minuter. Dess högeffektiva filtreringssystem fångar upp 99,97 % av luftburna föroreningar, vilket garanterar att du andas renare och fräschare luft.

De anpassningsbara alternativen, den eleganta designen och den användarvänliga touchdisplayen utmärker Levoit Core 200S från konkurrenter, samtidigt som enheten imponerar med sin höga prestanda. Även om den inte har Auto Mode som Core 600S-modellen har, utmärker sig Levoit Core 200S tack vare dess robusta uppsättning funktioner till ett konkurrenskraftigt pris.

Fördelar

 • Kan hantera upp till 99,97% av luftburna föroreningar
 • Uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna för rengöringsapparater för inomhusbruk
 • Tyst i drift
 • Möjlighet att ställa in timern på två, fyra och åtta timmar
 • Smart app- och röststyrning

Nackdelar

 • Inte anpassad för rum större än 35 kvadratmeter
 • Inget automatiskt läge

Levoit Core 200 S är en elegant, smart och kraftfull luftrenare som är modernt utformad. Dess intuitiva touchdisplay gör det enkelt att styra enheten och att få tillgång till en rad olika funktioner. Panelen är enkel att använda och det räcker med en enda knapptryckning för att starta enheten, ändra fläkthastighet eller ställa in en sömntimer. Dessutom kan du ansluta luftrenaren till VeSync-appen, Amazon Alexa eller Google Assistant för ännu enklare kontroll.

Recension: En detaljerad recension av Levoit Core 200 S

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 35 m²
 • Mått: 20,5 x 20,5 x 32 cm
 • Luftflöde: 200,6 m³/h
 • Effekt: 38 W
 • Ljudnivå: 48 dB

Filtreringssystem i tre steg
Levoit Core 200 S luftrenare har ett filtreringssystem i tre steg som fångar upp stora partiklar, lukter och 99,97 % av alla luftburna föroreningar. Förfiltret i nylon fångar upp större partiklar och huvudfiltret med HEPA-teknik fångar upp även de minsta luftburna partiklarna, som till sist luktneutraliseras av kolfiltret. Enheten har tre olika effektnivåer för att göra den enkel att anpassa – från låg nivå för daglig användning till mer kraftfulla program för att ta itu med tuffare luftkvalitetsproblem.

När det är dags att kontrollera filtren förmedlar enheten detta automatiskt med hjälp av en lampa på toppen. För att byta ut filtret följer du dessa enkla steg:

 • Koppla ur luftrenaren och ta bort locket på undersidan.
 • Dra ut det gamla filtret och sanera insidan av enheten genom att dammsuga eller använda en mikrofiberduk för att torka av den.
 • Sätt in det nya filtret och säkra locket genom att skruva fast det igen.

OBSERVERA: Levoit rekommenderar att nylonfiltret rengörs var andra till var fjärde vecka beroende på användning och miljö, samt att det byts ut var sjätte till åttonde månad.

Praktisk timer och låg ljudnivå
Levoit Core 200 S luftrenare kan ställas in med timer att gå i antingen två, fyra eller åtta timmar. Detta gör att du kan anpassa luftrenaren efter dina behov, oavsett om du vill att den ska gå i några timmar eller under hela natten. Den är också tyst i drift – från 24 till 48 dB vid maximal effekt – vilket innebär att du inte kommer att störas av apparaten när den är igång.

Detta ljudintervall gör den dessutom tystare än 600 S -modellen som höll en ljudnivå från 26 till 55 dB. För en helt ostörd sömn kan du dessutom stänga av belysningen med knappen ‘Display Off’.

Anpassad för rum upp till 35 kvadratmeter
Den kompakta ramen och 360°-designen hjälper Levoit Core 200 S att rena luften var du än placerar den. Enheten är utformad för medelstora rum på upp till 35 kvadratmeter, men tack vare sin lätta och kompakta konstruktion kan den enkelt flyttas runt till olika platser beroende på dina behov.

I VeSync-appen kan du programmera enhetens timer och skapa anpassade scheman så att du alltid har frisk luft i ditt hem. Luftrenaren är smart och användarvänlig och är utformad för att vara ozonfri, vilket säkerställer att den inte avger skadliga biprodukter under reningsprocessen. Dessutom är luftrenaren utrustad med UV-C-ljusteknik som effektivt neutraliserar bakterier och virus, vilket gör den perfekt för dig som lider av astma eller som har husdjur.

Vad säger användare och experter om Levoit Core 200 S?

Experter på varierande webbplatser har givit 200 S höga betyg för dess prestanda, tysta drift, och låga energiförbrukning samt anpassade scheman och andra avancerade funktioner. Under testserien på ModernCastle.com förbättrade Levoit Core 200 S luftkvaliteten inomhus genom att minska antalet partiklar med 91,7 % och att förbättra PM 2,5 med 90,9 %.

Användarna rapporterar att de uppskattar enhetens användarvänlighet och möjligheten till appanslutning, och gav den därför ett betyg på 4,7/5 stjärnor. De uppgav att den har en perfekt storlek för ett nattduksbord, en bänkskiva eller en bokhylla, att den är särskilt tyst i viloläget samt att den är enkel att både rengöra och underhålla.

Mer om Levoit Core 200 S

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 35 m²
 • Mått: 20,5 x 20,5 x 32 cm
 • Luftflöde: 200,6 m³/h
 • Effekt: 38 W
 • Ljudnivå: 48 dB

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Philips AC2889 - luftrenare för allergiker

Bästa luftrenare för allergiker

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips AC2889:

 • Kan användas i rum på upp till 79 kvadratmeter
 • Smarta sensorer och Wi-Fi-anslutning
 • Avlägsnar upp till 99,9 % av partiklar från luften

Konsumentmagasinets omdöme

Överlag är Philips AC2889 luftrenare en högkvalitativ produkt som erbjuder många fördelar för användarna. Den är enkel att installera och använda, har avancerad teknik samt kan användas i stora utrymmen.

Det är dock relativt komplicerat att byta filter, och enheten är något skrymmande jämfört med vissa mer kompakta modeller. Trots dessa mindre nackdelar rekommenderar vi luftrenaren Philips AC2889 – främst för sina utmärkt allergi- och användarvänliga egenskaper, vilka även är anledningarna till att vi rankat den högt på vår lista.

Fördelar

 • Användarvänlig app
 • Upptäcker ultrafina partiklar
 • Tystgående nattläge
 • Enkel att installera
 • Lämpligt val för astmatiker

Nackdelar

 • Krångligt att byta filter
 • Skrymmande konstruktion

Philips AC2889 luftrenare är utformad med en smart sensor och Wi-Fi-anslutning som känner av luftkvaliteten och automatiskt justerar fläkthastigheten för att säkerställa optimal prestanda. Eftersom den är lämplig för utrymmen på upp till 79 kvadratmeter renar den effektivt luften i medelstora till stora utrymmen.

Recension: En detaljerad recension av Philips AC2889

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 79 m²
 • Mått: 35,9 x 55,8 x 24 cm
 • Effekt: 56 W
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Luftflöde: 211 m³/h
 • Antal hastighetsinställningar: 5

Rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet
Den här modellen är utrustad med tre filter: ett förfilter, ett aktivt kolfilter och ett HEPA-filter. Tillsammans renar de luften på ett naturligt sätt utan att avge skadliga restprodukter. Dessutom tar HEPA-filtret bort de minsta föroreningarna från luften, vilket gör den lämplig för allergiker och astmatiker, och rekommenderas därmed av Astma- och Allergiförbundet.

Användarvänlig app och AeraSense-funktion
Philips AC2889 kommer med fem olika fläkthastigheter som du kan ställa in efter behov. Vissa av dem är nästan helt tysta, exempelvis nattläget som ger en mer diskret drift under natten. AeraSense-funktionen ger dessutom live-data om luftkvaliteten i ditt rum, för att alltid garantera optimal prestanda.

Enheten är dessutom enkel att använda, och kommer med en praktisk app som gör konfigurationen till en barnlek. Med den medföljande appen kan du övervaka luftkvaliteten i ditt hem och styra luftrenaren oavsett var du befinner dig. Appen ger dig både information om förorenings- och pollennivåer samt tips för att hantera din exponering.

Vad säger användare och experter om Philips AC2889?

Philips luftrenare får höga poäng på den brittiska testsidan Which.co.uk. Experterna skriver att luftrenaren lever upp till tillverkarens rengöringseffektivitet, medan användarna älskar luftrenarens funktioner, inklusive AeraSense-funktionen, timern och nattläget. Användarna har gett Philips AC2889 4,5/5 stjärnor enligt Googles sammanställning av användarrecensioner från olika återförsäljare.

Mer om Philips AC2889

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 79 m²
 • Mått: 35,9 x 55,8 x 24 cm
 • Effekt: 56 W
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Luftflöde: 211 m³/h
 • Antal hastighetsinställningar: 5

Levoit Core 600S - luftrenare för öppna konceptutrymmen

Bästa luftrenare för större utrymmen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Levoit Core 600S:

 • Programmerbar timer
 • Automatiskt läge
 • VortexAir 3.0-teknik – perfekt för öppna utrymmen

Konsumentmagasinets omdöme

Sammanfattningsvis är Levoit Core 600S en exceptionell luftrenare som erbjuder en rad imponerande funktioner för att hålla din inomhusluft ren och hälsosam. Med sitt avancerade filtreringssystem i tre steg, smarta AirSight Plus-teknik och energieffektiva design är den här luftrenaren en pålitlig lösning för att upprätthålla optimal luftkvalitet i stora rum.

Även om den lägsta hastigheten är mycket tyst låter den mer vid högre effekt, vilket vi anser är en mindre kompromiss för en så pass kraftfull luftreningsprestanda. Denna luftrenare klarar enkelt och effektivt av tillgodose alla luftreningsbehov för utrymmen på upp till 147 m², vilket säkerställer en fräsch livsmiljö för dig och dina närstående

Fördelar

 • Tre-stegsfiltrering (HEPA)
 • Filterindikator
 • Tre olika effektnivåer
 • Röststyrning
 • Kräver minimalt underhåll

Nackdelar

 • Något bullrig vid högre effekt
 • Hög kostnad för filter

Levoit Core 600S är en avancerad luftrenare som är utformad för att ge optimal luftkvalitet i ditt hem. Utrustad med ett inbyggt AUTO-läge mäter luftrenaren kontinuerligt av luftkvaliteten och justerar fläkthastigheten och indikatorlampan för luftkvalitet baserat på nivån av föroreningar.

Denna intuitiva funktion säkerställer att din inomhusmiljö förblir fräsch och hälsosam, utan att du behöver göra manuella justeringar. Dessa funktioner gör luftrenaren perfekt för allergiker, husdjursägare och hälsomedvetna personer i behov av en luftrenare som sömlöst anpassar sig efter dina behov och skapar en bekväm livsmiljö för dig och dina närstående.

Recension: En detaljerad recension av Levoit Core 600S 

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 147 m²
 • Mått: 31,3 x 31,3 x 60 cm
 • Antal hastighetsinställningar: 3
 • Ljudnivå: 26-55 dB
 • Luftflöde: 697 m³/h
 • Effekt: 49 dB

Högeffektiv filtrering för optimal luftkvalitet
Levoit Core 600S är utrustad med ett filtersystem som verkar i tre steg, inklusive ett H13 True HEPA-filter med HEPA Smart-teknik. Detta avancerade filter fångar upp minst 99,97 % av luftburna partiklar i en storlek så liten som 0,3 mikrometer, vilket överträffar vanliga HEPA-filter av lägre kvalitet.

Luftrenarens överlägsna filtreringskapacitet säkerställer att din inomhusluft förblir ren och hälsosam, vilket gör den här enheten till en perfekt lösning för rum på upp till 147 m².

Innovativ AirSight Plus-teknik och smart anslutning
Levoits exklusiva AirSight Plus-teknik skiljer Core 600S från andra luftrenare, eftersom det betyder att enheten kan upptäcka partiklar så små som 0,3 mikrometer i storlek, vilket är dubbelt så exakt som med hjälp av en infraröd laser.

Med den kostnadsfria VeSync-appen kan du enkelt övervaka din luftkvalitet och styra luftrenaren var du än befinner dig. Enheten är även kompatibel med Amazon Alexa och Google Assistant vilket gör att den kan styras med hjälp av röstkommando.

QuietPerformance
Med QuietKEAP-teknik arbetar Levoit Core 600S med ljudnivåer så låga som 26 dB, vilket garanterar en lugn miljö utan att kompromissa med luftkvaliteten. Dess maximala strömförbrukning på 49 Watt är betydligt lägre än andra luftrenare. Enheten är till och med utrustad med en ljussensor som stänger av skärmens lampor när det är mörkt, vilket betyder att med den här luftrenaren kan du alltid sova gott.

Anpassningsbar och underhållsfri design
Luftrenaren erbjuder tre effektnivåer anpassade efter olika behov, och är utrustad med en programmerbar timer som gör att du kan schemalägga enheten så att den stängs av efter förinställda intervaller mellan en och tolv timmar. De utbytbara filtren är enkla att hantera och kräver inte mycket underhåll. Luftrenaren är konstruerad för att automatiskt meddela om när det är dags att byta ut filtren.

Vad säger användare och experter om Levoit Core 600S?

Användarna har berömt luftrenaren för hur enkel den är att installera, dess estetiska design, lätta konstruktion och användarvänliga funktioner. Core 600S har blivit ett populärt val bland konsumenter som söker en pålitlig och effektiv luftrenare, och enheten har fått ett totalbetyg på 4,7/5 på Amazon.

Enligt ett omfattande test utfört av ModernCastle.com är Levoit Core 600S mycket prisvärd. Vid testtillfället rensade 600S inom loppet av en timme 89,4 % luftpartiklar och reducerade PM 2,5-nivåerna med 87,1 %. Underhållet är också bekymmersfritt och kräver endast enkel avtorkning av sensorer och byte av filter.

OBS: HEPA-filtren är relativt dyra, men behöver endast bytas ut var sjätte till var tolfte månad.

Mer om Levoit Core 600S

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 147 m²
 • Mått: 31,3 x 31,3 x 60 cm
 • Antal hastighetsinställningar: 3
 • Ljudnivå: 26-55 dB
 • Luftflöde: 697 m³/h
 • Effekt: 49 dB

Xiaomi Smartmi P1 - lätt luftrenare i elegant design

Bästa luftrenare för mindre utrymmen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Xiaomi Smartmi P1:

 • Dubbla sensorer för hög reningsnivå
 • Flexibel LED-skärm med HD-kvalitet
 • Kompatibel med röstassistenter (Apple, Google och Alexa)

Konsumentmagasinets omdöme

Med Xiaomi Smartmi luftrenare blir barnrum, kök och andra utrymmen rena och fulla av frisk luft. Den har en snygg och modern design, WiFi, röststyrning och en responsiv pekskärm.

Den är dock mindre lämpad för större rum och kan vara bullrig vid högre fläkthastigheter, vilket kan vara besvärligt för vissa personer. Överlag tycker vi att denna luftrenare är ett kompakt och hållbart val eftersom filtren är något billigare än genomsnittet.

Fördelar

 • Elegant och modern design
 • Billigt byte av filter
 • Filtermaterial av hög kvalitet
 • WiFi- och röststyrning
 • Responsiv touchdisplay

Nackdelar

 • Inte lämplig för större rum
 • Lite bullrig vid högsta fläkthastigheten

Smartmi Air Purifier P1 är för dig som letar efter en effektiv luftrenare som är lämplig för äldre, barn och allergikänsliga grupper. Den har två sensorer som garanterar en hög reningsnivå. Så mycket som 99,9 % av alla pollen, bakterier och damm i luften filtreras och rummet får friskare luft på ett effektivt och snabbt sätt.

Recension: En detaljerad recension av Xiaomi Smartmi Air Purifier P1

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 30 m²
 • Mått: 22 x 36,25 cm
 • Luftflöde: 250 m³/h
 • Effekt: 30 W
 • Ljudnivå: 49 dB

Röststyrning
Luftrenaren är kompatibel med röstassistenter (Apple, Google och Alexa) för en enklare vardag och har en lätthanterlig storlek och vikt så att du enkelt kan flytta runt den. Detta är en av de bästa prisvärda och kompakta luftrenarna på marknaden, utformad för rum på upp till 30 kvadratmeter. Autoläget upptäcker och absorberar automatiskt föroreningar, såsom partiklar från husdjur, pollen, rök etc. HEPA H13-filtret filtrerar effektivt mikroskopiska partiklar.

Elegant och lätt design
Den här luftrenaren är perfekt för sovrummet eller hemmakontoret med sina effektiva funktioner och program. Sleep-läget avger en minimal ljudnivå och renar luften effektivt så att du kan sova eller arbeta utan störningar.

Med en rengöringshastighet på 250 m3/timme, röststyrning och ett filter som tar bort 99,9 % av partiklarna i luften ger den här luftrenaren mycket glädje för en medelprisnivå. Med sina 3 kg kan luftfuktaren lätt flyttas från rum till rum. Den stilrena, skandinaviska designen passar perfekt i varje hem utan att ta upp för mycket plats.

Mer om Xiaomi Smartmi P1

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 30 m²
 • Mått: 22 x 36,25 cm
 • Luftflöde: 250 m³/h
 • Effekt: 30 W
 • Ljudnivå: 49 dB

Electrolux Flow A3 FA31-201GY - tystgående luftrenare

Bästa luftrenare för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux Flow A3 FA31-201GY:

 • Automatisk justering av fläkthastigheten
 • Spiralformat utlopp för effektiv luftcirkulation
 • Fångar upp mikrodamm, lukt och skadliga ämnen

Konsumentmagasinets omdöme

Den här luftrenaren är enkel att installera och använda, och särskilt bra för trånga utrymmen. Den har dock inga smarta integrationsfunktioner, vilket ofta finns hos jämförbara modeller på marknaden.

Vi gav den här luftrenaren vårt pris för bästa kompakta och budgetluftrenare på grund av de ovan nämnda låga ljudnivåerna, enkel placering där du vill och ett budgetvänligt pris jämfört med marknaden.

Fördelar

 • Enkel att installera och använda
 • Håller en låg ljudnivå
 • Perfekt för trånga utrymmen
 • Avlägsnar lukter och allergener

Nackdelar

 • Ingen smart integration

Electrolux Flow A3 är en luftrenare som automatiskt justerar fläkthastigheten utifrån hemmiljön. Den är perfekt för dig som vill ha en luftrenare som anpassar sig till dina behov istället för tvärtom. Dessutom sprider dess konstruktion med uppåtriktad luftcirkulation luften effektivt i hela rummet.

Recension: En detaljerad recension av Electrolux Flow A3 FA31-201GY

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 40 m²
 • Luftflöde: 180 m³/h
 • Mått: 38 x 24 x 24 cm
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Effekt: 20 W

För rum upp till 40 m2
Electrolux Flow A3 FA31-201GY är en luftrenare av hög kvalitet som erbjuder många funktioner och fördelar. Den är utformad för att fungera bra i medelstora rum på upp till 40 m2 och den har tre hastighetsinställningar så att du kan anpassa luftreningen efter dina behov. Produkten fångar effektivt upp mikrodamm, lukt och skadliga ämnen. Detta gör den till ett idealiskt val för personer som lider av allergier eller astma, eller som helt enkelt vill förbättra luftkvaliteten i sitt hem.

Tyst drift
Luftrenaren har dessutom ett flerskiktsfilter som hjälper till att samla in luftföroreningar, och filterindikatorn ger dig en notis när det är dags för byte. Dessutom kommer den här luftrenaren med sin snygga pekskärm att se bra ut i vilket hem som helst. Och med bara 26 dB (A) på den lägsta inställningen är den så tystgående att du knappt märker den, vilket gör den perfekt för användning på natten eller när du arbetar.

Vad säger användare och experter om Electrolux Flow A3 FA31-201GY?

Enligt Googles sammanställning av kundrecensioner från olika butiker är användarna generellt sett nöjda med produkten och ger den 4,4 av 5 stjärnor. De har i sina kommentarer uttryckt uppskattning för maskinens förmåga att filtrera bort en rad allergener från luften och för maskinens tysta funktion. En användare påpekar: “Jag älskar den här luftrenaren så mycket! Den här apparaten har varit till stor hjälp för mig eftersom jag har allergier.”

Mer om Electrolux Flow A3 FA31-201GY

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 40 m²
 • Luftflöde: 180 m³/h
 • Mått: 38 x 24 x 24 cm
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Effekt: 20 W

Woods Elfi-150 - luftrenare med låg energiförbrukning

Dagens bästa priser och erbjudanden på Woods Elfi-150 :

 • Tyst drift – lämplig för sovrum
 • Högkvalitativ pulverlackerad metallkonstruktion
 • Inbyggt HEPA-filter

Fördelar

 • Mycket tyst i drift
 • Låg energiförbrukning
 • Filtreringskapacitet på 99.98%
 • Lämplig för ytor upp till 30 kvadratmeter
 • Inget utsläpp av ozon

Denna luftrenare från Woods är extremt tyst under drift och kan användas i utrymmen på upp till 30 kvm. Den är speciellt utvecklad för användning i sovrum och med en ljudnivå på bara 25 dB, så är det inte luftrenaren som kommer att hålla dig vaken om natten. Som en jämförelse går tröskeln för vad som är hörbart vid 20 dB. Förutom en låg ljudnivå, så har luftrenaren också en låg energiförbrukning, som dessutom gör den perfekt att köra under långa tidsperioder – exempelvis under natten.

Woods Elfi-150 renar luften från skadliga partiklar via ett patenterat Active Ion HEPA-filter, som under användning laddas av luftrenaren. Därmed attraheras befintliga joniserade luftpartiklar, och på så vis renas luften. Modellens filter har, enligt tillverkaren själv, en filtreringskapacitet på 99.98 % ner till en partikelstorlek på 0,0003 mm, vilket är 50 gånger mindre än bakterier. Om du byter ditt Active Ion HEPA-filter minst en gång om året, kan du få upp till 10 års garanti på luftrenaren. Du kan läsa mer om garantin på Woods’ egna hemsida.

Recension: En detaljerad recension av Woods Elfi-150

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 15-20 m²
 • Effekt: 11 W
 • Luftflöde: 150 m³/h
 • Ljudnivå: 25 dB
 • Mått: 10,5 x 50,5 x 50 cm

Elegant design och trygg användning
Själva chassit och alla inre delar av luftrenaren är gjorda i pulverlackerad metall. Det innebär att de inte utsöndrar några allergiframkallande ångor från mjukgörande kemikalier, som vanligtvis används i plastchassin, och att du därför tryggt kan använda luftrenaren utan att behöva bekymra dig om detta. Enligt tillverkaren själv, så kommer det heller inte att släppas ut något skadligt ozon från luftrenaren, och du kan därför tryggt använda den utan att oroa dig om det.

Luftrenaren har en enkel och elegant design, och kan monteras på väggen eller användas stående. Luftrenaren levereras redo för upphängning, men om så önskas, kan man köpa till ben och istället ha den stående fritt. Modellen har en kapacitet för att rena upp till 150 m3 luft i timmen, och den skapar därmed effektivt ett renare och hälsosammare inomhusklimat, som är fritt från luftburna partiklar som pollen och andra allergener.

Med modellen från Woods får du en enkel och elegant luftrenare, som effektivt renar luften och sörjer för ett bra inomhusklimat. Luftrenarens design är dessutom så neutral, att du lätt kan placera den var du vill, utan att den drar till sig någon större uppmärksamhet.

Mer om Woods Elfi-150

Specifikationer

 • Rekommenderad rumsstorlek: 15-20 m²
 • Effekt: 11 W
 • Luftflöde: 150 m³/h
 • Ljudnivå: 25 dB
 • Mått: 10,5 x 50,5 x 50 cm

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tester och recensioner av luftrenarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

ModernCastle.com

Moderncastle.com är en webbplats som ägnar sig åt recensioner av hushållsapparater, främst med fokus på dammsugare, luftrenare och möbler. De testade Levoit Core 200 S och 600 S baserat på deras design, prestanda, kvalitet, användbarhet och värde.

Du kan läsa recensionen av Levoit Core 200 S här.
Testad den: 21/06/2021.

Du kan läsa recensionen av Levoit Core 600 S här.
Uppdaterad den: 16/12/2022.

AirPurifierFirst.com

AirPurifierFirst.com är en webbplats som tillhandahåller guider vid köp av luftrenare, samt recensioner av de bästa modellerna för att hjälpa dig att välja en för ditt hem. Vi har tagit med en av deras testade produkter, Levoit Core 200 Smart, som de bedömt utifrån installation, design, kontrollpanel och funktioner.

Du kan läsa recensionen av Levoit Core 200 Smart här.
Testad den: 14/05/2022.

YouTube

Du kan se ett YouTube-klipp av Levoit Core 200 S här.

Du kan se ett YouTube-klipp av Levoit Core 600 S här.

Kundrecensioner

Google Shopping

Du kan läsa användarrecensionerna av Winix Zero Pro här.

Du kan läsa användarrecensionerna av  Philips AC2889 här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Electrolux Flow A3 FA31-201GY här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Levoit Core 200 Smart här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Levoit Core 600 Smart här.

Amazon

Du kan läsa användarrecensionerna av Winix Zero Pro här

Du kan läsa användarrecensionerna av Philips AC2889 här

Du kan läsa användarrecensionerna av Xiaomi Smartmi Air Purifier P1 här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Levoit Core här.

FAQ

Vilka luftrenare har fått bäst omdömen?
De luftrenare som har fått bäst omdömen är Electrolux EAP150, Electrolux EAP300 och Woods Elfi-150. Vår rekommendation är Winix Zero Pro.
Hur har man testat luftrenarna?
Luftrenarna har bedömts baserat på hur effektiva de är vad gäller lufttryck på olika avstånd. Man har även tittat på användarvänligheten.
Hur fungerar en luftrenare?
Luftrenare gör helt enkelt vad namnet antyder; med hjälp av specialtillverkade filter kan dessa apparater avlägsna dammpartiklar, pollen, rök och andra orenheter från luften. De kan även begränsa förekomsten av till exempel dammkvalster och allergener.

Vad är en luftrenare?

En luftrenare är en apparat som används för att rena luften inomhus. Den fungerar genom att filtrera och avlägsna olika föroreningar och allergener som kan hittas i luften, såsom damm, pollen, hudpartiklar och rök. Luftrenare kan vara särskilt användbara för allergiker och astmatiker, eller för de med andra andningsproblem eftersom de kan hjälpa till att främja en renare och hälsosammare luftmiljö.

Luftrenare använder sig vanligtvis av olika filtreringstekniker för att avlägsna föroreningar från luften. De vanligaste filtreringssystemen inkluderar:

 • Partikelfilter – Detta filter är utformat för att fånga upp små partiklar som damm och pollen.
 • Aktivt kolfilter – Detta filter absorberar och avlägsnar lukt, rök och kemiska föroreningar i luften.
 • HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air-filter) – Detta är ett högeffektivt partikelfilter som kan fånga upp mycket små partiklar, inklusive allergener och mikroskopiska föroreningar.

När luften passerar genom en luftrenare fångas föroreningarna upp i filtren och släpps sedan ut igen som ren. Vissa luftrenare är utrustade med ytterligare funktioner som jonisering eller UV-ljus för att ytterligare minska föroreningar i luften.

Det är viktigt att välja en luftrenare som är lämplig för dina behov och att regelbundet rengöra och byta ut filtren enligt tillverkarens rekommendationer för att säkerställa optimal prestanda och luftkvalitet i ditt hem eller på din arbetsplats.

Vem behöver en luftrenare?

När man talar om luftföroreningar och dålig luft tänker man ofta på utomhusmiljön; på avgaser från bilar, fabriker, och skorstenar. Till mångas förvåning, är det dock ofta i våra egna hem den dåliga luften är som värst. Dålig ventilation i hemmet innebär att till exempel pollen, cigarettrök, kvalster, kemikalier, pälsallergener, och andra irriterande ämnen inte vädras ut, utan förblir i huset.

Om du är utsatt för ett dåligt inomhusklimat under en längre tid kan det orsaka både astma och allergier, samt förvärra befintliga symptom. Det är därför viktigt att alltid vädra ordentligt och därmed se till att upprätthålla ett optimalt inomhusklimat.

Är det av en eller annan anledning problematiskt att upprätthålla ett bra och hälsosamt inomhusklimat, eller om du har mycket problem med astma eller allergier, kan det för många vara en bra lösning att skaffa en luftrenare. En luftrenare filtrerar bort partiklar och orenheter från luften och kan därför göra livet lite bekvämare för astmatiker och allergiker när symptomen är som värst.

Luftrenare kan halvera förekomsten av föroreningar från cigarettrök

Danska Statens Byggforskningsinstitut (SBi) har i ett projekt dokumenterat att den som bor i ett äldre lägenhetshus, med grannar undertill som röker, kommer att utsättas för samma nivå av förorening som om denne hade bott bredvid en kraftigt trafikerad väg. Detta beror på att cigarettröken kan läcka igenom sprickor i tak och golv, vilket kommer att motsvara samma koncentrationen av ultrafina partiklar för den övre lägenheten.

Samma projekt visar dock att luftrenare kan rena luften från förorening orsakad av just cigarettrök mycket effektivt då de kan avlägsna upp till 50 % av partiklarna från grannens rökning. Du kan läsa mer om projektet och resultaten här.

Det danska teknologiinstitutet har också bedrivit forskning inom området, varav deras resultat stämmer överens med dem från SBi. De pekar också på positiva resultat och på att en luftrenare kan vara särdeles effektiv för att rena luften från nano- och mikropartiklar, som avges från cigaretter – men också från värmeljus. Du kan läsa mer om deras resultat här.

Resultaten av luftrenare mot cigarettrök har även visat sig vara så effektiva att danska Hedensted och Sorø kommun har infört att de rökare som har hemtjänst och inte har tillräcklig ventilation, ska installera en luftrenare i hemmet. Initiativet ska först och främst hjälpa medborgarna så att de får ett bättre inomhusklimat i hemmet, men även se till att hemtjänsten inte utsätts för onödig luftförorening genom att arbeta i mycket rökfyllda hem. Du kan läsa mer om initiativet här.

Luftrenare för astmatiker och allergiker

Bra luftkvalitet inomhus är viktigt – särskilt om du är astmatiker eller allergiker. Först och främst måste du se till att ha en fungerande ventilation och försöka att avlägsna det som din allergi reagerar på. I vissa fall kan det också vara fördelaktigt att investera i en luftrenare.

Om du lider av astma eller en luftburen allergi är det först och främst viktigt att försöka upprätthålla ett bra inomhusklimat genom att frekvent städa och vädra. Du bör, enligt Astma-Allergi Danmark, vädra med korsdrag tre gånger om dagen. De påpekar även att vissa astmatiker och allergiker kan känna en förbättring om de även använder en luftrenare. Det är dock mycket individuellt hur en luftrenare upplevs; vissa upplever en förbättring, medan andra inte märker någon större skillnad. Kom alltid ihåg att en luftrenare inte ersätter städning och vädring – eller behandling med lämplig medicin.

Du bör vara uppmärksam på att en luftrenare bara kan avlägsna de partiklar och det damm som faktiskt svävar i luften. En luftrenare klarar av att rena luften från de partiklar som flyger en lång tid i luften, men kan ha en begränsad effekt på till exempel allergier som orsakas av dammkvalster, pollen, och djurallergener då dessa partiklar är relativt tunga och därför snabbt faller till golvet.

Om du planerar att köpa en luftrenare för att lindra besvär orsakade av just dammkvalster och pollen bör du vara medveten om att apparaten först och främst hjälper mot problem med damm och fina partiklar som svävar i luften, och alltså inte damm och andra irriterande ämnen som redan “landat” på marken. Det är därför mycket individuellt om man märker av en förbättring av sin astma och allergi vid användning av en luftrenare. Både för att det är skillnad på luftrenarna i sig, men också för att det är skillnad på hur man upplever astma och allergi samt vad man reagerar på.

Om du väljer att investera i en luftrenare bör du komma ihåg att det alltid är viktigt att vädra ordentligt, och därmed sörja för att upprätthålla ett bra inomhusklimat. En luftrenare renar bara befintlig luft – den erbjuder alltså inte frisk luft. Vill man använda en luftrenare för att lindra allergiska besvär bör man satsa på en modell med ett HEPA-filter; forskning visar nämligen att ett HEPA-filter av hög kvalitet kan rena luften från upp till 75 % av grova dammpartiklar, och runt 50 % av fina dammpartiklar.

Så håller du luften ren i ditt hem

Enligt Råd & Rön tillbringar vi upp till 90 % av vår tid inomhus, varav många av oss i ett dåligt inomhusklimat. Stearinljus, matlagning, rökning, långa duschar och partiklar från plast och elektronik bidrar till att försämra kvaliteten av luften i våra hem. Idag är nya hus ofta mycket energieffektiva och välisolerade, vilket bidrar till ett ännu sämre inomhusklimat. Det uppstår helt enkelt en konflikt mellan att spara energi och att ha en bra inomhusmiljö. Ser man inte själv till att vädra kommer det inte in någon fräsch luft i hemmet, vilket enligt alla experter på området, är det bästa du kan göra för att främja ett sunt inomhusklimat.

Enligt Astma-Allergi Danmark, bör du vädra med korsdrag tre gånger om dagen. Du bör dessutom alltid vädra vid “förorenande” aktiviteter, till exempel när du målar, använder hårspray och parfym, tänder en brasa i kaminen, eller lagar mat. Om du lider av pollenallergi är det fortfarande mycket viktigt att vädra med korsdrag. När det är säsong för den typ av pollen du är allergisk mot kan du undvika att vädra mitt på dagen, när det vanligtvis är mest pollen i luften. Särskilt om man lider av dammallergi, kan man förutom grundlig vädring också uppnå mycket genom att inreda hemmet städvänligt, samt undvika för mycket småsaker, möbler, och mattor, där dammet annars tenderar att lägga sig.

Hur fungerar en luftrenare?

En luftrenare renar luften genom att avlägsna partiklar som damm, pollen, rök, och andra irriterande ämnen. Apparaten renar luften från de partiklar som svävar fritt i luften, men har en begränsad effekt på exempelvis dammkvalster, pollen, allergener och andra partiklar som är relativt tunga och som därför snabbt faller till golvet. När partiklar väl har lagt sig på golvet är luftrenaren alltså i nte kapabel att avlägsna dem. Vissa luftrenare är även utformade för att neutralisera lukter.

Det finns fem olika typer av luftrenare

Joniserande luftrenare – Avlägsnar partiklar från luften, men ofta bara en mycket liten del av den totala partikelmängden i rummet. Effekten av denna luftrenare är alltså begränsad. Det är viktigt att notera att luftrenare som använder sig av denna teknik kan producera ozon, som är skadligt för hälsan och kan orsaka andningsproblem.

Luftrenare med elektrostatiska filter – Avlägsnar partiklar som svävar fritt i luften, och ofta relativt effektivt. Det är här viktigt att notera att luftrenare som använder sig av denna teknik kan producera ozon, som är skadligt för hälsan och kan orsaka andningsproblem.

Luftrenare med partikelfilter – Partikelfilter är fysiska filter, som finns i olika kvaliteter. Filtren ser till att filtrera bort partiklarna från luften, och det är naturligtvis bäst att använda ett filter av så hög kvalitet som möjligt.

Luftrenare med gasfilter – Gasfilter och kolfilter är två benämningar som används för samma typ av filter. De fungerar genom att delvis fånga upp gaser i filtret, medan de låter andra passera. Det är viktigt att man följer tillverkarens anvisningar och kommer ihåg att byta filtret i luftrenaren regelbundet. Byter man inte filter tillräckligt ofta, riskerar man att några av de gaser som fångats upp, släpps ut igen.

Ozongenerator/Ozonluftrenare – Denna typ av luftrenare bör endast användas av professionella. Den används vanligtvis för att avlägsna lukter, till exempel röklukt efter brand. Denna typ av luftrenare producerar det skadliga ämnet ozon som kan orsaka andningsbesvär.

Olika luftrenare fungerar annorlunda, och renar därmed också luften på olika sätt. Det finns fyra grundläggande metoder som en luftrenare kan använda sig av. Vissa modeller kombinerar flera av metoderna:

 • Elektrostatisk jonisering
 • Fotokemisk reaktion med UV-ljus
 • Icke-termisk plasmareaktion med stark ström
 • Mekaniskt genom att föra luft genom filter

Du bör vara medveten om att det finns risk att din luftrenare avger ozon om den använder sig av en av de tre första metoderna som vi nämnt ovan. Det är därför viktigt att du frågar återförsäljaren om så är fallet innan du genomför ett köp. Du kan läsa mer om de olika typerna av luftrenare och deras reningsmetoder här.

En annan fördel för astmatiker och allergiker kan vara att undersöka om man kan dra nytta av en luftfuktare i hemmet. Om du vill veta mer om luftfuktare kan du läsa vår guide som ger dig svar på hur hög luftfuktigheten bör vara i ditt hem, samt hjälper dig komma fram till om du har användning av en sådan apparat.

Detta bör du vara uppmärksam på när du ska välja luftrenare

När du ska välja luftrenare är det viktigt att vara uppmärksam på att vissa typer av luftrenare kan generera ozon som är skadligt för hälsan och kan orsaka andningssvårigheter. Enligt danska Bolius, som kallar sig för husägarnas kunskapscenter, bör du bara skaffa en luftrenare om du har stora besvär med damm i luften, samt endast om vanlig städning och vädring inte är tillräckligt.

Bolius påpekar dessutom att luftrenare kan vara dyra i förhållande till energiförbrukning, då de kräver mycket energi att föra luften genom filtren. De menar därför att luftrenare bör användas varsamt och endast som en provisorisk lösning. Det är också viktigt att komma ihåg att filtren i en luftrenare ska bytas ofta, ungefär var tredje till sjätte månad beroende på modell, annars slutar luftrenaren att fungera. I värsta fall kan den börja frigöra skadliga ämnen tillbaka ut i luften. Var därför uppmärksam på hur ofta filtren ska bytas, och hur mycket ett nytt filter kostar. En billig luftrenare kan snabbt bli en dyr affär om den använder sig av de dyraste filterna på marknaden.

Är luftrenare bra?

Ja, luftrenare kan vara bra för att förbättra luftkvaliteten inomhus. De kan avlägsna damm, pollen, rök och andra luftburna partiklar som annars kan orsaka allergier eller andningsproblem. Vissa luftrenare kan också ta bort oönskade odörer och kemikalier från luften.

Det är dock viktigt att välja rätt typ av luftrenare för dina behov och att underhålla den regelbundet för att den ska fungera optimalt. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att en luftrenare inte kan ersätta god ventilation och rengöring av ditt hem.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Electrolux EAP150 - luftrenare för sovrum

Electrolux EAP300

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta