Luftrenare guide 2021 – Hitta de bästa luftrenarna

Senest opdateret den 0

Här nedanför hittar du en genomgång av några av de bästa luftrenarna på marknaden just nu. Ingen av modellerna har ingått i några officiella tester, då det helt enkelt inte gjorts några tester av luftrenare.

Istället har Konsumentmagasinet tittat närmare på vilka modeller som är bäst rankade och mest populära bland konsumenterna.

Dessutom har vi tittat på vad olika allergiorganisationer och experter rekommenderar, samt tester av luftrenarens mekanik, prestanda, och effektivitet i att hantera förorening i luften generellt.

I denna artikeln får du:

🔸 Genomgång av de bästa luftrenarna på marknaden just nu
🔸 En guide som visar dig vad du bör tänka på innan du investerar i en luftrenare
🔸 En guide till att uppnå ett hälsosamt inomhusklimat
🔸 Hur fungerar en luftrenare
🔸 Vad ska du vara uppmärksam på, när du väljer din luftrenare


Electrolux EAP150

Electrolux EAP150 luftrenser

i samarbete med PriceRunner

 

.
Luftrenaren från Electrolux renar effektivt luften i tre steg, och avlägsnar därigenom upp till 99,97 % av alla dammpartiklar, pollen, smuts, och lukter. Modellen är mycket populär bland användarna, som särskilt lovordar den för dess effektivitet, och snabba och märkbara förändring av luftkvaliteten så snart den startats. Flera användare påpekar även att den har en neutral och elegant design, vilket gör placeringen av enheten enkel.

Modellen är lämplig för utrymmen på upp till 32 kvm, och har en inbyggd sensor som effektivt mäter luftkvaliteten i det rum där den är placerad. Luftkvalitetssensorn justerar automatiskt fläkthastigheten och anpassar den efter luftkvaliteten, så att luften renas effektivt, tills en optimal luftkvalitet uppnås.

Tystgående, effektiv och elegant luftrenare
Sensorn mäter kontinuerligt nivån av föroreningar i luften, och meddelar om den ökar graden av luftrening. Modellen har totalt tre olika fläktnivåer; låg, medium, och hög, som väljs beroende på luftens kvalitet. Du kan manuellt justera inställningarna på luftrenaren, och därmed säkerställa ytterligare att du alltid har den bästa luftkvaliteten i rummet.

Luftrenaren använder sig av ett HEPA-filter för att rena luften, och den ger dig själv besked via en liten lampa, när det är dags att byta filter. Enligt tillverkaren själv, utsöndrar Electrolux EAP150  ingen skadlig ozon. Förutom ett HEPA-filter, är modellen också försedd med ett aktivt kolfilter, som ser till att avlägsna dålig lukt från till exempel cigarettrök.

Med Electrolux EAP150 får du alltså en effektiv och elegant luftrenare, som är oerhört lätt att använda. Ren luft och bra inomhusklimat kan vara en avgörande faktor när det gäller att få en god nattsömn. Modellen här är speciellt utvecklad för att köras under natten, och den är därför ytterst tystgående, och reagerar själv på de minsta ändringar i luftkvalitet – utan att störa din söm.

Utvalda fördelar med Electrolux EAP150:
🔵 Särskilt lämpad för sovrummet
🔵 Renar effektivt luften med upp till 99,97%
🔵 Inbyggd luftkvalitetssensor
🔵 Aktivt kolfilter avlägsnar lukter
🔵 Avger ingen ozon


Electrolux EAP300

Electrolux EAP300

Butik Pris Totalpris Läs mer
0,00 2.387,00 Læs mere

.
Med denna toppmodell från Electrolux får du en effektiv luftrenare med extra stor kapacitet. Modellen är lämpad för ytor upp till 70 kvm, och kan effektivt rena upp till 335 m3 luft per timme.

Electrolux EAP300 renar luften med hela fyra filtreringssteg och en luftsensor, som övervakar kvaliteten av luften. Sensorn mäter kontinuerligt nivån av föroreningar i luften och meddelar dig om den ökar nivån av luftrening.

Modellen har totalt tre olika fläktnivåer, som väljs beroende på luftkvaliteten. Du behöver därför inte bekymra dig om att ställa in och justera luftrenaren – det klarar den själv, så du kan vara säker på att ditt inomhusklimat är hälsosamt och rent. Du kan också manuellt justera inställningarna på luftrenaren och därmed ytterligare säkra att du har den bästa luftkvaliteten i rummet. Luftrenaren använder sig av både ett kolfilter och ett HEPA-filter för att rena luften, och den ger dig själv besked via en liten lampa, när det är dags att byta HEPA-filter. Enligt tillverkaren själv, så avger Electrolux EAP300 ingen skadlig ozon.

Effektiv rening från lukter och hög filtreringsnivå
Luftrenaren är dessutom försedd med en luktsensor och ett kolfilter, som säkerställer att också störande lukter, såsom cigarettrök, effektivt avlägsnas från ditt hem. Modellen är är så effektiv att filtreringsnivån är på 99,97 % och allergener som kvalster, djurhår, och pollen filtreras effektivt bort.

Designen är diskret och luftrenaren kan därför placeras i de flesta rum, utan att störa inredningsstilen. Luftrenaren levereras även med en fjärrkontroll, som ger dig möjlighet att kontrollera luftrenaren på avstånd, och ger dig ytterligare frihet vad gäller placering.

Utvalda fördelar med Electrolux EAP300:
🔵 Avger ingen ozon
🔵 Lämplig för ytor upp till 70 kvm
🔵 Avlägsnar även lukter
🔵 Elegant och diskret design


Woods Elfi-150 

Woods Elfi 150

i samarbete med PriceRunner

 

.
Denna luftrenare från Woods är extremt tyst under drift och kan användas i utrymmen på upp till 30 kvm. Den är speciellt utvecklad för användning i sovrum och med en ljudnivå på bara 25 dB, så är det inte luftrenaren som kommer att hålla dig vaken om natten. Som en jämförelse går tröskeln för vad som är hörbart vid 20 dB. Förutom en låg ljudnivå, så har luftrenaren också en låg energiförbrukning, som dessutom gör den perfekt att köra under långa tidsperioder – exempelvis under natten.

Woods Elfi-150 renar luften från skadliga partiklar via ett patenterat Active Ion HEPA-filter, som under användning laddas av luftrenaren. Därmed attraheras befintliga joniserade luftpartiklar, och på så vis renas luften. Modellens filter har, enligt tillverkaren själv, en filtreringskapacitet på 99.98 % ner till en partikelstorlek på 0,0003 mm, vilket är 50 gånger mindre än bakterier. Om du byter ditt Active Ion HEPA-filter minst en gång om året, kan du få upp till 10 års garanti på luftrenaren. Du kan läsa mer om garantin på Woods’ egna hemsida.

Elegant design och trygg användning
Själva chassit och alla inre delar av luftrenaren är gjorda i pulverlackerad metall. Det innebär att de inte utsöndrar några allergiframkallande ångor från mjukgörande kemikalier, som vanligtvis används i plastchassin, och att du därför tryggt kan använda luftrenaren utan att behöva bekymra dig om detta. Enligt tillverkaren själv, så kommer det heller inte att släppas ut något skadligt ozon från luftrenaren, och du kan därför tryggt använda den utan att oroa dig om det.

Luftrenaren har en enkel och elegant design, och kan monteras på väggen eller användas stående. Luftrenaren levereras redo för upphängning, men om så önskas, kan man köpa till ben och istället ha den stående fritt. Modellen har en kapacitet för att rena upp till 150 m3 luft i timmen, och den skapar därmed effektivt ett renare och hälsosammare inomhusklimat, som är fritt från luftburna partiklar som pollen och andra allergener.

Med modellen från Woods får du en enkel och elegant luftrenare, som effektivt renar luften och sörjer för ett bra inomhusklimat. Luftrenarens design är dessutom så neutral, att du lätt kan placera den var du vill, utan att den drar till sig någon större uppmärksamhet.

Utvalda fördelar med Woods Elfi-150:
🔵 Mycket tyst under användning
🔵 Låg energiförbrukning
🔵 Filtreringskapacitet på 99.98%
🔵 Lämplig för ytor upp till 30 kvm
🔵 Inget utsläpp av ozon

Här nedan kan du se en kort presentation av Woods Elfi-150 samt en illustration av hur luftrenaren fungerar:


Vem behöver en luftrenare?

När man talar om luftföroreningar och dålig luft, så tänker man ofta på våran miljö utomhus, och på avgaser från bilar, fabriker, och skorstenar. Till mångas förvåning, är det dock ofta i våra egna hem den dåliga luften är som värst. Dålig ventilation i hemmet innebär att till exempel pollen, cigarettrök, kvalster, kemikalier, pälsallergener, och andra irriterande ämnen inte vädras ut, utan förblir i huset. Om du är utsatt för ett dåligt inomhusklimat under en längre tid, så kan detta både orsaka astma och allergier, samt förvärra befintliga symptom. Det är därför viktigt att alltid vädra ordentligt och därmed se till att upprätthålla ett bra inomhusklimat.

Är det av en eller annan anledning problematiskt att upprätthålla ett bra och hälsosamt inomhusklimat, eller om du har mycket problem med astma eller allergier, kan det för många vara en bra lösning att skaffa en luftrenare. En luftrenare filtrerar bort partiklar och orenheter från luften, och kan därför göra livet lite bekvämare för vissa astmatiker och allergiker, när sjukdomen är som värst.


Luftrenare kan halvera förekomsten av föroreningar från cigarettrök
Danska Statens Byggforskningsinstitut (SBi) har i ett projekt dokumenterat, att om man bor i till exempel ett äldre hyreshus, och har grannar i lägenheten nedanför som röker, så kommer det att läcka så mycket cigarettrök upp genom sprickor i tak och golv, att koncentrationen av ultrafina partiklar i den övre lägenheten kommer att ge samma nivå av förorening som om man hade bott bredvid en kraftigt trafikerad väg.

Samma projekt visar även att luftrenare effektivt kan rena luften från förorening orsakad av just cigarettrök, och avlägsna upp till 50 % av partiklarna från grannens rökning. Du kan läsa mer om projektet och resultaten här. Danska Teknologisk Institut har också bedrivit forskning inom området, och deras resultat stämmer överens med dem från SBi. De pekar också på positiva resultat och på att en luftrenare kan vara särdeles effektiv för att rena luften från nano- och mikropartiklar, som avges från cigaretter och också från värmeljus. Du kan läsa mer om deras resultat här.

Resultaten av luftrenare mot cigarettrök har även visat sig vara så effektiva att danska Hedensted och Sorø kommun har infört att de rökare som har hemtjänst och inte har tillräcklig ventilation, ska installera en luftrenare i hemmet. Initiativet ska först och främst hjälpa medborgarna så att de får ett bättre inomhusklimat i hemmet, men även se till att hemtjänsten inte utsätts för onödig luftförorening genom att arbeta i mycket rökfyllda hem. Du kan läsa mer om initiativet här.


Luftrenare, astma, och allergi
Bra luftkvalitet inomhus är viktigt – särskilt om du har astma eller allergier. Först och främst måste du se till att ha en bra ventilation, och försöka att avlägsna det som din allergi reagerar på. I vissa fall kan det också vara fördelaktigt att investera i en luftrenare.

Om du har astma eller allergier, så är det först och främst viktigt att försöka upprätthålla ett bra inomhusklimat genom att städa ofta och vädra. Till exempel bör du enligt Astma-Allergi Danmark vädra med korsdrag tre gånger om dagen, och de påpekar även att vissa astmatiker och allergiker kan känna en förbättring om de även använder en luftrenare. Det är dock mycket individuellt hur en luftrenare upplevs. Vissa upplever en förbättring, medan andra inte märker någon större skillnad. Kom alltid ihåg att en luftrenare inte ersätter städning och vädring – eller behandling med lämplig medicin.

Du bör vara uppmärksam på att en luftrenare bara kan avlägsna de partiklar och det damm som faktiskt svävar i luften. En luftrenare klarar av att rena luften från de partiklar som flyter en lång tid i luften, men kan ha en begränsad effekt på till exempel allergier som orsakas av dammkvalster, pollen, och djurallergener, som är relativt tunga partiklar, och därför snabbt faller till golvet.

Om du planerar att köpa en luftrenare för att lindra besvär orsakade av just dammkvalster och pollen, så bör du vara medveten om att den först och främst hjälper mot problem med damm och fina partiklar som svävar i luften, och alltså inte damm och andra irriterande ämnen som redan “landat” på jorden. Det är därför mycket individuellt om man märker av en förbättring av sin astma och allergi vid användning av en luftrenare. Både för att det är skillnad på luftrenarna, men också för att det är skillnad på hur man upplever astma och allergi, och vad man reagerar på.

Om man väljer att investera i en luftrenare, så bör man komma ihåg att det alltid är viktigt att vädra ordentligt, och därmed sörja för att upprätthålla ett bra inomhusklimat. En luftrenare renar bara befintlig luft, den erbjuder inte frisk luft. Vill man använda en luftrenare för att lindra allergiska besvär, så bör man satsa på en modell med ett HEPA-filter. Forskning visar nämligen att ett HEPA-filter av hög kvalitet kan rena luften från upp till 75 % av grova dammpartiklar, och runt 50 % av fina dammpartiklar.


Så håller du luften ren i ditt hem

Enligt Råd & Rön, så tillbringar vi upp till 90 % av vår tid inomhus, och ofta i ett dåligt inomhusklimat. Särskilt stearinljus, matlagning, rökning, långa duschar och partiklar från plast och elektronik bidrar till att försämra kvaliteten av luften i våra hem. Idag är nya hus ofta mycket energieffektiva och välisolerade, vilket bidrar ytterligare till ett dåligt inomhusklimat. Det uppstår helt enkelt en konflikt mellan att spara energi och att ha en bra inomhusmiljö. Ser man inte själv till att vädra, kommer det inte in någon fräsch luft i hemmet, och enligt alla experter på området, så är det bästa möjliga du kan göra för ditt inomhusklimat, helt enkelt att vädra.

Enligt Astma-Allergi Danmark, bör du vädra med korsdrag tre gånger om dagen, och även vid “förorenande” aktiviteter, till exempel när du målar, använder hårspray och parfym, tänder en brasa i kaminen, eller lagar mat. Om du lider av pollenallergi är det fortfarande mycket viktigt att vädra med korsdrag. När det är säsong för den typ av pollen du är allergisk mot kan du undvika att vädra mitt på dagen, när det vanligtvis är mest pollen i luften. Särskilt om man lider av dammallergi, kan man förutom grundlig vädring också uppnå mycket genom att inreda hemmet städvänligt, och undvika för mycket småsaker, möbler, och mattor, där dammet kan lägga sig.

Hur fungerar en luftrenare?
En luftrenare kan rena luften, helt enkelt genom att avlägsna partiklar som damm, pollen, rök, och andra irriterande ämnen. En luftrenare kan rena luften från de partiklar som svävar fritt i luften, men den kan ha en begränsad effekt på exempelvis dammkvalster, pollen, och djurallergener, som är förhållandevis tunga partiklar som därför snabbt faller till golvet. När partiklar väl har lagt sig på golvet, är luftrenaren inte kapabel att avlägsna dem. Vissa luftrenare är även utformade för att neutralisera lukter.

Det finns totalt fem olika typer av luftrenare:

Joniserande luftrenare: Avlägsnar partiklar från luften, men ofta bara en mycket liten del av den totala partikelmängden i rummet, så effekten av denna metod kan vara begränsad. Det är här viktigt att notera att luftrenare som använder sig av denna metod kan producera ozon, som är skadligt för hälsan och kan orsaka andningsproblem.

Luftrenare med elektrostatiska filter: Avlägsnar partiklar som svävar fritt i luften, och ofta ganska effektivt. Det är här viktigt att notera att luftrenare som använder sig av denna metod kan producera ozon, som är skadligt för hälsan och kan orsaka andningsproblem. 

Luftrenare med partikelfilter: Partikelfilter är fysiska filter, som finns i olika kvaliteter. Filtren ser till att filtrera bort partiklarna från luften, och det är naturligtvis bäst att använda ett filter av så hög kvalitet som möjligt.

Luftrenare med gasfilter: Gasfilter och kolfilter är två benämningar som används för samma typ av filter. De fungerar på så vis att de delvis fångar upp gaser i filtret, medan de låter andra passera. Det är viktigt att man följer tillverkarens anvisningar och kommer ihåg att byta filtret i luftrenaren regelbundet. Byter man inte filter tillräckligt ofta, riskerar man att några av de gaser som fångats upp, släpps ut igen. 

Ozongenerator/Ozonluftrenare: Denna typ av luftrenare bör endast användas av professionella. Den används vanligtvis för att avlägsna lukter, till exempel röklukt efter brand. Var uppmärksam på att denna typ av luftrenare producerar det skadliga ämnet ozon, som kan ge andningsbesvär.

Olika luftrenare fungerar annorlunda, och renar därmed också luften på olika sätt. Det finns fyra grundläggande metoder som en luftrenare kan använda sig av. Vissa modeller kombinerar flera av metoderna:

1) Elektrostatisk jonisering

2) Fotokemisk reaktion med UV-ljus

3) Icketermisk plasmareaktion med stark ström

4) Mekanisk genom att föra luft genom filter

Var medveten om, att om du köper en luftrenare som använder sig av metod 1-3, så kan de avge ozon. Det är därför viktigt att du frågar återförsäljaren om detta är fallet. Du kan läsa mer om de olika typerna av luftrenare och deras reningsmetoder här.

En annan fördel för astmatiker och allergiker kan vara att undersöka om man kan dra nytta av en luftfuktare i hemmet. Om du vill veta mer om luftfuktare kan du läsa vår luftfuktarguide som ger dig svar på hur hög luftfuktigheten bör vara i ditt hem, och hjälper dig komma fram till om du kan ha användning av en luftfuktare.


Detta bör du vara uppmärksam på när du väljer din luftrenare

När du ska välja din luftrenare, så är det viktigt att vara uppmärksam på att vissa typer av luftrenare kan generera ozon, som är skadligt för hälsan och kan orsaka andningssvårigheter. Enligt danska Bolius, som kallar sig för husägarnas kunskapscenter, så bör du bara skaffa en luftrenare om du har stora besvär med damm i luften, och bara om vanlig städning och vädring inte är tillräckligt.

Bolius påpekar dessutom att luftrenare kan vara dyra i energiförbrukning, då det kräver mycket energi att föra luften genom filtren. Därför bör luftrenare användas varsamt, och endast som en provisorisk lösning. Det är också viktigt att komma ihåg att filtren i en luftrenare ska bytas ofta, ungefär var 3-6 månad beroende på modell, annars slutar luftrenaren att fungera, och i värsta fall kan den frigöra skadliga ämnen tillbaka ut i luften, för att filtren är fyllda. Så var uppmärksam på hur ofta filtren ska bytas, och hur mycket ett nytt filter kostar. En billig luftrenare kan snabbt bli en dyr affär, om den använder sig av de dyraste filtren på marknaden.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka luftrenare har fått bäst omdömen?

Electrolux EAP150, Electrolux EAP300 och Woods Elfi-150

🤓 Hur har man testat luftrenarna?

Luftrenarna har bedömts baserat på hur effektiva de är vad gäller till exempel lufttryck på olika avstånd. Man har även tittat på användarvänligheten.

🤔 Hur fungerar en luftrenare?

Luftrenare gör helt enkelt vad namnet säger. Med hjälp av specialtillverkade filter kan dessa maskiner avlägsna dammpartiklar, pollen, rök och andra orenheter från luften. De kan även begränsa förekomsten av till exempel dammkvalster och djurallergener.