Trådlös router – Bäst i test: Guide till de bästa trådlösa routrar

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln får du en överblick över marknadens bästa trådlösa routrar. Artikeln är baserad på ett antal experttester där man har granskat marknadens tolv bästa trådlösa routrar.

Vi har inkluderat de specifika testerna vid varje produkt och berättar i artikeln vilka för- och nackdelar experterna framhäver hos varje modell.

Till den här artikeln om trådlösa routrar har vi använt ett brett urval av expertkällor. Dessa källor fokuserar antingen konsumenttester, teknik, teknologi eller datorer.

Vi har närmare bestämt läst tester från tekniksajterna Cnet.com, Techradar.com, Techadvisor.co.uk, Digitalcitizen.life och Digitaltrends.com, testsajterna Trustedreviews.com, Expertreviews.com och Tomsguide.com samt datorsajterna Pcmag.com och Pcworld.com.

Om du vill läsa mer om de olika testerna och källorna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:

Överblick över tolv olika trådlösa routermodeller
Information om vad du bör tänka på när du väljer en trådlös router
Tips om hur du kan optimera din internetuppkoppling
Information om hur routrar testas
Genomgång av alla tester vi har gått igenom samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Trådlös router test – Dessa 5 trådlösa routrar är bäst enligt experterna

Här nedanför hittar du en genomgång av de trådlösa routrar som har fått bäst betyg i olika framstående granskningar. Vid de gröna rutorna under produktnamnen kan du se vilka tester de olika routermodellerna har varit med i.

För att skapa en varierad överblick över de bästa modellerna presenterar vi både testvinnare och modeller som fått toppbetyg i de olika testerna. Det finns även en prisjämförelse för varje trådlös router som gör att du snabbt och enkelt kan se vilka återförsäljare som är billigast.


Google Nest WiFi

Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Cnet.com
Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Techradar.com 
Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Tomsguide.com  
8 av 10 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Theverge.com 
4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Pcmag.com  
4 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Digitaltrends.com  

Google Nest WiFi

 

Google Nest WiFi har testats av sex olika expertkällor, närmare bestämt tekniksajterna Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com, Theverge.com, Pcmag.com och Digitaltrends.com.

För att kunna komma fram till ett slutgiltigt omdöme har experterna från dessa källor tittat på flera olika testpunkter, till exempel prestanda, hastighet, användarvänlighet, stabilitet och täckning. I slutändan kom experterna fram till att det här är en modern och smart trådlös router som verkligen imponerar.

Fin design och bra täckning överallt i hemmet

Google Nest WiFi är ett bra alternativ för konsumenter som vill ha en modern och stabil mesh-router som dessutom har en väldigt elegant och stilren design.

Produkten är tillräckligt kraftfull för att leverera internetuppkopplingen till alla i hushållet. Det går därför att surfa, streama video, arbeta och spela samtidigt. Användarvänligheten är dessutom hög, och installationen är också gjord för att vara enkel.

Den här modellen är som sagt ett så kallat mesh-system. Detta innebär att det finns en huvudrouter med direktanslutning till hemmets modem samt ett antal mindre satellitenheter som placeras ut runt om i huset.

Detta system gör att man får bästa möjliga täckning i hela huset. En annan fördel med mesh-system är att de i allmänhet kan leverera en stark internetuppkoppling utan nertid.

Google Nest WiFi är utformad för att skapa en stabil och konstant internetuppkoppling. Systemet har därför en trådlös hastighet på 1901-2300 Mbps och stöder även den senaste standarden, vilken kallas 802.11 AC.

Det här är en Dual-Band-modell som arbetar på både 2,4 och 5 GHz. Produkten fungerar trådlöst men kan även användas med kablar.

Som vi nämnt tidigare är det här en toppmodern produkt. Den kan därför även kommunicera med Google Assistent.

Med hjälp av artificiell intelligens kan assistenten tillhandahålla olika tjänster. Den kan till exempel svara på så gott som alla frågor, berätta om väderprognoser och hjälpa till med musikval eller ruttplanering.

Uppkopplingen har en hög säkerhet med WPA3, och det finns även en tillhörande mobilapp som heter Google Home App.

Experterna: Imponerande router

Google Nest WiFi har testats av sex olika expertkällor och imponerade i slutändan på samtliga av dessa. Cnet.com förklarar till exempel att det här är en fantastisk uppgradering av föregångaren, även om den också imponerade med en enkel installation och snabb uppkoppling.

Med den nya versionen får man nämligen en ännu snabbare hastighet, en bra stabilitet, en hög användarvänlighet och en fin design samt möjligheten att använda Google Assistent.

Techradar.com har också testat den här produkten, och i recensionen framhäver de framförallt den eleganta designen, den mycket höga användarvänligheten och de enkla kontrollerna.

De kommenterar även att användargränssnittet känns enkelt att använda och att man får en hög prestanda i allmänhet.

Techradar.com verkar dock mest imponerade av den trådlösa routerns förmåga att passa in i det moderna och smarta hemmet. Här lyfter de framförallt fram att Google Assistent höjer nivån avsevärt.

De påpekar dock att det inte nödvändigtvis är värt att uppgradera om man redan har föregångaren till Google Nest WiFi.

Tomsguide.com har också recenserat Google Nest WiFi, och de utsåg i slutändan modellen till testvinnare i sin granskning av routrar. Detta motiveras med att det här förmodligen är det bästa mesh-system som marknaden har att erbjuda. De framhäver att prestandan är fantastisk och nämner även att detsamma gäller för räckvidden.

Användarvänligheten är dessutom hög, och möjligheten att använda Google Assistent lyfts fram som en stor bonus. Personer som är väldigt teknikintresserade kan dock uppleva att den här modellen känns lite väl simpel.

Experterna: Utmärkt mesh-alternativ

Google Nest WiFi har även testats av Theverge.com och beskrivs där som marknadens “smartaste mesh-router”.

Experterna blev framförallt imponerade av den höga hastigheten och de många funktionerna. Det är dessutom ett stort plus att produkten är enkel att installera och lätt att använda.

Theverge.com nämner också att Google Assistent är en stor bonus. De menar nämligen att detta gör produkten till mer än bara en vanlig router.

Det nämns dock ett par nackdelar också. Experterna anmärker framförallt på att huvudroutern levererar den snabbaste internethastigheten. När man är ansluten till någon av satellitenheterna kommer hastigheten alltså vara något lägre.

Pcmag.com är också förtjusta i Google Nest WiFi. De skriver bland annat att man får en riktigt bra uppkoppling i varje vrå av huset samt att produkten är både gedigen, stabil och användarvänlig. De berömmer även designen och möjligheten att använda Google Assistent.

Experterna påpekar dock att det är irriterande att man måste ha en separat app för de avancerade inställningarna. De saknar även USB-portar.

Digitaltrends.com blev också imponerade av den här trådlösa routern. Eftersom att produkten presterade bra på alla punkter beskriver de den som “ett problemfritt mesh-system”.

Bland de största fördelarna nämner experterna att routern har en fin design och att den är bra på att ge täckning i döda zoner.

Utöver detta har modellen en enkel installation, en lång räckvidd och en hög stabilitet. Experterna hade dock gärna sett fler ethernetportar, och de kommenterar även att priset är lite väl högt.

Google Nest WiFi – specifikationer:
Typ: Wifi-router/mesh-system
Tillverkare: Google
Trådlös hastighet: 1901-2300 Mbps
Wifi-standard: 802.11 AC / 5:e generationen
Anslutning: Ethernet / LAN
LAN-portar: 1-3
Antal antenner: 4
Kan användas trådlöst: Ja
Dual-Band: Ja
Tillhörande app: Ja
Stöd för Google Assistent: Ja
Säkerhet: WPA3
Vikt: 380 gram
Höjd: 9,04 cm
Bredd: 11,0 cm
Djup: 11,0 cm 

Google Nest WiFi – utvalda fördelar:
Mesh-router
Bra användarvänlighet
Täckning i hela huset
Dual-Band-router med 802.11 AC-standard
Med Google Assistent

Här kan du se en presentationsvideo för Google Nest WiFi. Videon är gjord av Google Nest:


Google WiFi 

5 av 5 stjärnor hos testsajten Expertreviews.co.uk
4 av 5 stjärnor hos hos tekniksajten Cnet.com    
5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com    
8 av 10 poäng hos tekniksajten Tomsguide.com 
5 av 5 stjärnor hos datormagasinet Pcworld.com 

Google WiFi

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Google WiFi har testats av ett stort antal internationellt erkända expertpaneler, och i slutändan kom de alla med liknande recensioner. Alla framhäver nämligen att det här är en välfungerande router med många fördelar samt att den på många sätt är betydligt mer än en vanlig router.

Expertkällorna inkluderar tekniksajterna Cnet.com och Techradar.com, testsajterna Expertreviews.co.uk och Tomsguide.com samt datormagasinet Pcworld.com. Här rör det sig alltså om olika typer av experter.

Ett helt nätverk

Google WiFi är som sagt inte någon vanlig router. Här får man istället ett helt nätverk som kan ersätta den gamla routern. Google WiFi fungerar nämligen med hushållets befintliga modem och i samspel med den befintliga internetleverantören.

Google WiFi är ett mesh-system som finns i både 1-pack och 3-pack. Vilket paket man bör välja beror på hur stort hem man har. Båda dessa alternativ erbjuder Dual-Band-wifi och en ökad säkerhet.

Ledordet här är mesh, för ett mesh-system skiljer sig nämligen lite från en vanlig router. Mesh är ett trådlöst system som består av flera små routrar och satellitenheter som samarbetar för att skapa en bättre stabilitet och en större täckning.

Google WiFi är därmed gjord för att skapa täckning i alla rum i hemmet. Produkten har dessutom ett annat utseende än traditionella routrar. Här har vi nämligen små runda enheter istället för en box.

Experterna: Bra täckning i hela huset

Google WiFi har fått toppbetyg hos alla medier som har recenserat modellen. Hos Cnet.com motiveras detta bland annat med att man får en riktigt bra täckning överallt i hemmet med Google WiFi. Wifi-täckningen hos den här modellen är nämligen otroligt stark.

Enligt experterna har produkten även en riktigt hög hastighet och en bra användarvänlighet. Experterna förklarar nämligen att Google WiFi är otroligt enkel att använda och att produkten dessutom är förvånansvärt lätt att installera. De berömmer även priset eftersom att Google WiFi är billigare än många andra mesh-system.

Experterna: Simpelt mesh-system

Den enkla formen hos Google WiFi fångar uppmärksamheten hos flera av experterna. Techradar.com skriver till exempel att Google WiFi är marknadens enklaste och mest lättillgängliga mesh-system. Berömmet går sedan vidare till användarvänligheten, för de menar även att Google WiFi är det mest användarvänliga mesh-systemet någonsin. Detta, tillsammans med modellens stabilitet, väger tyngre än att Google WiFi kanske inte är marknadens mest kraftfulla eller exakta system.

Designen får också positiva kommentarer i undersökningarna, för medan vanliga routrar inte är särskilt vackra kan Google WiFi snarare ses som en dekoration.

Experterna hittar dock ett par nackdelar med modellen också. Det nämns bland annat att man måste ha ett Googlekonto och en smartphone eller en surfplatta för att installera routern. Experterna påpekar även att Google WiFi inte direkt är den mest avancerade routern på marknaden samt att produkten saknar USB-portar. Slutligen förklarar experterna att det inte finns särskilt många justerbara inställningar på Google WiFi. De påpekar även att signalen kan vara lite kort.

Fördelar med Google WiFi:
Helt nätverk i stället för bara en router
Finns i olika stora paket för olika stora bostäder
Mesh-system
Enkel och användarvänlig modell
Lättanvänd och stabil, enligt experterna

Här kan du se en presentationsvideo för Google WiFi. Videon är gjord av Google: 

 


Ubiquiti AmpliFi HD Mesh 

4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com
8 av 10 poäng hos tekniksajten Tomsguide.com    
4 av 5 stjärnor hos datorsajten Pcmag.com    

Ubiquiti AmpliFi HD Mesh

 

Ubiquiti AmpliFi HD Mesh har granskats i ett antal olika expertundersökningar. Routern har klarat sig fint i alla tester och belönades i slutändan med absoluta toppbetyg av samtliga experter. Testpanelerna kommer från expertkällor som arbetar med teknik, konsumenttester och datorer. Undersökningarna har nämligen utförts hos tekniksajterna Techradar.com och Tomsguide.com samt det stora internationella datormagasinet Pcmag.com.

Annorlunda mesh-router

Ubiquiti AmpliFi HD Mesh ser inte ut som en traditionell router, och det är den faktiskt inte heller. Det här är nämligen ett mesh-system med en unik design och en touchpanel. Eftersom att det rör sig om ett mesh-system är modellen uppbyggd runt flera små routrar med satellitsignaler. Dessa är utformade för att skapa en bättre täckning.

Man kan använda routern ensam eller med fler enheter för att få en större räckvidd. I ett mindre hem behövs bara huvudroutern för att skapa en bra uppkoppling som kan användas för att streama eller spela utan störningar. Ubiquiti AmpliFi HD Mesh är en Dual-Band-router som använder Wifi-standarden 802.11ac.

Experterna: Router med både skönhet och hjärna

Alla tre expertkällor har gett Ubiquiti AmpliFi HD Mesh fina betyg, och enligt Techradar.com beror detta på att modellen är en riktigt välfungerande router. De förklarar bland annat att Ubiquiti AmpliFi HD Mesh är oerhört fin att se på tack vare den moderna och stilrena designen. De nämner även att den är en värdig konkurrent till Google WiFi.

Mesh-systemet fungerar riktigt bra, och räckvidden är tillräcklig för att ge täckning överallt i hemmet. Techradar.com berömmer även den otroligt enkla installationen och användningen hos Ubiquiti AmpliFi HD Mesh. Det finns dessutom en tillhörande app som också är bra och enkel att använda.

Experterna: Hög stabilitet

Experterna från Tomsguide.com berättar att Ubiquiti AmpliFi HD Mesh är en väldigt stabil router, vilket innebär att det inte förekommer många avbrott i signalen.

Tomsguide.com och Pcmag.com verkar även hålla med om Techradars entusiasm över routerns design, användarvänlighet och prestanda. Tomsguide.com framhäver dessutom att färgskärmen med touch är bra och användarvänlig. Pcmag.com lyfter även fram att det är praktiskt att routern har fyra LAN-portar.

Experterna nämner dock ett par nackdelar med den här modellen också, och här anmärker de framförallt på priset. Även om mesh-systemet är bra påpekar de även att det inte är det allra bästa. Experterna hade dessutom gärna sett fler justerbara inställningar.

Fördelar med Ubiquiti AmpliFi HD Mesh:
Router med mesh-system
Väldigt fin och elegant modell
Kan användas separat eller byggas ut med fler enheter
Dual-Band och touchskärm
Stabil router med bra täckning, enligt experterna

Här kan du se presentation av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh: 


Guide: Hitta en trådlös router som är rätt för dig

Det finns väldigt många routermodeller på marknaden, och det kan därför vara svårt att veta vilken man ska välja. Eftersom att det är så många som använder trådlöst wifi idag är utbudet stort även när det gäller trådlösa modeller.

Här nedanför går vi igenom vad du bör tänka på innan du skaffar en ny router. Tipsen är baserade på information från Windowscentral.com, Makeuseof.com och Lifewire.com samt två artiklar från Cnet.com. Båda dessa handlar om vad man ska tänka på när man köper en ny router, och du hittar dem här och här.

Routerns pris:

Routrar finns i många olika prisklasser och kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Vilken prisnivå du bör välja beror i slutändan både på budget och behov.

Experterna rekommenderar till exempel inte genomsnittliga konsumenter att köpa en väldigt dyr router med massor av funktioner. Detta beror bland annat på att tekniken är under konstant utveckling, vilket gör att routrar snabbt blir föråldrade. Du har dessutom ingen nytta av en supersnabb router om internetleverantören inte kan matcha hastigheten.

Det är dessutom generellt sett väldigt få personer som behöver en router med många justerbara inställningar. 

Routerns utseende och design:

De flesta placerar routern på en synlig plats i bostaden. Om du bryr dig mycket om design och stil kan det därför vara bra att ta med routerns utseende i beräkningen.

Routrar finns i många olika former och storlekar. Du bör dock inte lägga alltför stor vikt vid designaspekten. Experterna menar nämligen att det är insidan som spelar roll om man vill ha en bra router. 

Routerns hastighet:

Hastigheten hos routrar anges i Mbps, vilket står för Megabit per sekund. Detta värde kan du hitta i produktbeskrivningen hos butiken. Moderna och snabba routrar erbjuder mer än 1000 Mbps, och flera modeller kommer även upp i över 2000 Mbps.

Ett högt Mbps-värde är dock ingen garanti för ett snabbt internet. Routern kan nämligen inte erbjuda en högre hastighet än vad du får från internetleverantören. Observera även att det finns ett värde på sidan av Mbps som anger den globala Wifi-standarden 802.11. Detta tal följs ofta av antingen a, b, g, n eller ac, och av dessa är ac den senaste standarden.

Experterna rekommenderar därför att man skaffar en 802.11 ac-router. Detta är även en smart framtidssäkring. 

Routerns räckvidd:

Alla routrar har en gräns när det kommer till räckvidd. Om du bor i ett stort hem på många kvadratmeter måste routern till exempel ha en längre räckvidd än om du bor i en etta. Tänk även på att det mycket väl kan uppstå “döda” zoner i bostaden där anslutningen är sämre.

Räckvidden hos en router går ofta hand i hand med priset. En dyr router brukar därför ha en längre räckvidd än en billig. Det går även att skaffa två billigare routrar och koppla ihop dem för att få en bättre räckvidd.

Placeringen av routern är också viktig för täckningen. Du bör placera routern centralt i bostaden och en bit bort från andra gadgets och enheter som kan störa signalerna. Den bästa signalen uppnås om du hänger upp routern på väggen eller ställer den högt upp på en hylla. 

Single-Band eller Dual-Band:

Trådlösa routrar kan arbeta på två olika frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz. Standardbandet som används på många olika enheter är 2,4 GHz, medan 5 GHz är ett nyare, starkare och mer modernt band som ger en snabbare anslutning.

En Dual-Band-router erbjuder både 2,4 och 5 GHz och använder ofta båda banden samtidigt. En Single-band router har däremot bara 2,4 GHz.

Enligt experterna är valet mellan Single-Band och Dual-Band enkelt: Om du behöver snabbt internet och bor på en tätbefolkad plats är Dual-Band det bästa valet. Single-Band kan däremot vara tillräckligt om du kan nöja sig med långsammare internet och inte bor i närheten av många andra människor.

USB-portar:

USB-portar börjar i många fall vara ganska överflödiga, och detta gäller även routrar. Eftersom att USB-portar hos routrar oftast används för att koppla in en skrivare eller dela data över nätverket är det inte alla som har behov av dem.

Experterna förklarar att de som inte använder dessa funktioner inte heller behöver en router med USB-portar. 

Routrar med MU-MIMO:

När många personer i hushållet använder nätverket kan belastningen leda till att vissa familjemedlemmar får en sämre internetuppkoppling. Genom att investera i en router med MU-MIMO-teknik kan du istället optimera trafiken baserat på olika behov och tjänster. Detta innebär att alla anslutningar blir så felfria som möjligt.

Du kan även prioritera olika uppgifter, till exempel så att streaming prioriteras högre än nedladdning av filer. 

Routerns säkerhet:

Routern är ingången till hemnätverket och den första länken i skyddet mot hot utifrån. Den ska därför hålla nätverket säkert. De flesta routrar kräver både användarnamn och lösenord vid inloggning. För att kunna ansluta sig till nätverket måste man då känna till båda dessa.

Om nätverket inte är säkert kan utomstående se och stjäla både lösenord och privat information om till exempel dokument och kreditkortsuppgifter.

Om möjligt rekommenderar experterna att man använder 5 GHz eftersom att detta är säkrare. Vissa routrar har dessutom inbyggda säkerhetssystem för att öka säkerheten.

Router eller Mesh:

Om en vanlig router inte är tillräckligt snabb eller om den inte har en tillräckligt stor täckning kan du investera i ett mesh-system. Dessa är mer effektiva på många punkter och kan ge täckning i varenda vrå av hemmet. Läs mer i vår stora guide om mesh-system

Mesh-system består av en huvudrouter och ett antal mindre satellitenheter som placeras ut runt om i huset. Mesh-system brukar även ha en tillhörande app med guider, tips och inställningsmöjligheter.


Optimera din internetuppkoppling

Idag är en supersnabb internetuppkoppling en del av vardagen för många personer. Internetuppkopplingen ska dessutom klara väldigt mycket utan varken hack eller väntetider. Hemnätverket används ofta för att streama, surfa, ladda ner, videochatta och spela onlinespel på en gång, och detta kan innebära en stor belastning på nätverket.

Här går vi igenom hur du får ut så mycket som möjligt ur din internetuppkoppling. Vi baserar våra tips på information från Pcmag.com samt två artiklar från det stora amerikanska magasinet Cnet.com: en som behandlar routerns signal och en om hemnätverk i allmänhet.

Routerns placering:

Experterna förklarar att routerns placering brukar ha en stor inverkan på hur bra signal man får. Även om routrar oftast inte är särskilt fina eller dekorativa ska de helst stå fritt för att signalen ska ha bättre förutsättningar. Experterna menar alltså att det är en dålig idé att gömma undan routern i en låda eller liknande, vilket många tenderar att göra.

För det första kan signalen bli sämre om det inte finns fritt utrymme för antennerna. En undangömd router kan dessutom utgöra en fara för sig själv och andra. Det finns nämligen små ventiler på sidan av routern som gör att varm luft kommer ut och sval luft kommer in för att kyla ner maskineriet. Dessa ventiler förhindrar på så vis att routern blir överhettad.

Om du stuvar undan routern i en låda, en ihålig bok eller i en korg kan luften inte passera fritt. Detta ökar därmed risken för överhettning. Om du verkligen inte tål åsynen av din router föreslår experterna att du gömmer den bakom en tavla eller i en bokhylla. På så vis finns det fortfarande fritt utrymme runt routern även om den är utom synhåll.

Routerns räckvidd:

Om du har en dålig internetuppkoppling hemma är det mycket möjligt att detta beror på avståndet till routern.

En router har nämligen bara en viss räckvidd, och datorer, telefoner och surfplattor kan inte uppfatta signalen utanför denna räckvidd. Om du befinner dig för långt bort från routern kommer internetanslutningen därför inte att fungera. I utkanten av routerns räckvidd får du istället en dålig signal, vilket innebär att internet fungerar långsamt och att du kan ha problem med att ladda in hemsidor.

Kom ihåg att de utvändiga antennerna finns där av en anledning. Om du har en router med externa antenner är det därför bäst att ställa in dem så vertikalt som möjligt. Det finns dessutom program och appar som kan hjälpa dig att upptäcka svaga täckningspunkter i hemmet.

Om din router inte har en tillräckligt stark signal kan du antingen köpa en router till och “slå dem samman” eller skaffa en förlängare, eller Range Extender, som förstärker signalen och gör att den når längre. Detta är särskilt fördelaktigt om du bor i ett stort hus.

Störningar utifrån:

Om du bor i ett befolkningstätt område kan du även få problem med störningar från andra trådlösa nätverk. Dessa kan då ha en negativ effekt på internetuppkopplingen. 

För många anslutna enheter:

En internetuppkoppling kan inte tjäna ett obegränsat antal datorer, surfplattor och telefoner. Om många i familjen är anslutna till samma nätverk kan uppkopplingen därför bli trög.

Kom ihåg att detta även kan orsakas av objudna gäster om du inte har ett lösenord till det trådlösa nätverket, eller om säkerheten inte är i ordning.

Experterna rekommenderar att man väljer ett starkt lösenord med många olika kombinationer av bokstäver och siffror. På så vis är det inte är lätt att gissa sig fram till.

De rekommenderar även att man väljer säkerhetsprotokollet WPA2 istället för den äldre och svagare versionen WPA.

Uppdaterad firmware:

Tekniken går snabbt framåt, och det släpps ständigt nya teknologiska lösningar på marknaden. Om du har en gammal router kan modellens firmware därför också orsaka problem. Det finns dock en väldigt simpel lösning på detta problem – routern behöver helt enkelt uppdateras. Med många modeller behöver du faktiskt bara trycka på en uppdateringsknapp för att göra detta.

Experterna rekommenderar att man uppdaterar routern med jämna mellanrum. Genom att göra detta får du nämligen en högre effektivitet, en bättre uppkoppling och en bättre säkerhet. En vacker dag efter några år kommer routern dock att bli föråldrad, och då är det dags att köpa en ny. Detta gör att du får den senaste säkerheten och den snabbaste anslutningen.

2,4 GHz eller 5 GHz frekvensband:

Kontrollera om routern är konfigurerad till en maximal prestanda. Om du har en Dual-Band-router är det bäst att välja 5 GHz istället för 2,4 GHz eftersom att detta ger en bättre anslutning. En annan fördel med 5 GHz-bandet är att du får mindre störningar från andra trådlösa nätverk.

Kontroll över internetanslutningen:

Om flera personer använder internet samtidigt kan detta påverka anslutningen. När någon laddar ner en stor fil medan du själv vill streama en film kan du till exempel uppleva att filmen hackar och spelas upp i låg kvalitet.

Internetanvändningen hos de olika enheterna påverkas nämligen av varandra, vilket kan leda till att nedladdningen “stjäl” all hastighet.

Med moderna routrar har du möjlighet att ställa in vilka uppgifter som ska ha högsta prioritet och vilka som kan vänta. Det kommer givetvis att ta längre tid att ladda ner filen om du prioriterar streaming, men i gengäld får du bättre kvalitet på filmen.

En ny router ger bäst uppkoppling:

Du kan inte förvänta dig den allra bästa internetuppkopplingen om du har en gammal och föråldrad router.

Enligt experterna är det vanligt att tänka att man inte behöver fixa något som inte är trasigt, men det fungerar inte riktigt så med modern teknik. De berättar nämligen att en flera år gammal router ofta har för långsamma frekvenser och hastigheter för dagens möjligheter. Som vi nämnde tidigare är en ny router dessutom lika med en säkrare router.

Routerns antenner:

Många routermodeller har utvändiga antenner som sitter på baksidan av routern. Antalet antenner varierar mellan olika routrar, och det kan vara värt att skaffa en extra om din router bara har tre. Tre antenner är nämligen i minsta laget. Om antennerna börjar bli gamla kan det också vara bra att köpa en extra, eller kanske byta ut alla till nya.

Testa din internethastighet själv:

Om du har problem med en långsam internetuppkoppling som inte blir snabbare efter att du följt ovanstående råd kan du kontrollera hastigheten själv.

Det finns många hemsidor där man kan testa sin internethastighet. Du behöver därför bara gå in på någon av dessa och klicka på start. Därefter mäts hastigheten för både uppladdning och nedladdning. Efter testet kan du alltså se om du får den hastighet som du betalar för. För att få en så korrekt mätning som möjligt bör du stänga alla program innan testet och koppla bort alla andra enheter. Problem som orsakar långsamt internet kan nämligen både finnas hos dig själv och hos leverantören.


Hur testar experterna routrar?

Precis som med andra konsumentprodukter utgår experterna från specifika testpunkter och parametrar när de bedömer routrar.

Det fungerar alltså på samma sätt som med tester av till exempel tvättmaskiner, även om routrar är en helt annan typ av konsumentprodukt.

Här förklarar experterna från Pcmag.com och Cnet.com hur de går tillväga när de testar just routrar:

För att undvika störningar och få en så “ren” och steril miljö som möjligt börjar experterna med att koppla ur alla andra routrar i närheten. Routerns firmware uppdateras sedan till den senaste versionen, och därefter installeras den enligt tillverkarens instruktioner. Testet genomförs i ett laboratorium som är gjort för att simulera en vanlig bostad. Detta gör att resultaten stämmer bättre överens med vad konsumenterna kommer att uppleva hemma.

För att få ett bredare perspektiv brukar experterna dessutom använda olika typer av enheter, till exempel traditionella datorer och Mac-datorer samt andra wifi-enheter som smartphones och surfplattor. 

Stabilitet

Det finns två huvudsakliga områden som väger tungt när experterna bedömer routrar, och ett av dessa är stabilitet. På den här punkten mäts wifi-signalen konstant i 48 timmar för att se om anslutningen förblir stabil. Om routern klarar testet på 48 timmar får den utmärkelsen “excellent signal”.  

Räckvidd

Räckvidden är den andra viktiga punkten i experternas tester. Till att börja med mäter de signalen på kort avstånd med bara ett par meter mellan routern och enheten som ska mäta anslutningen. De testar hastigheten på samma plats under ett par minuter, och för att få en så korrekt mätning som möjligt upprepar de även testet ett par gånger.

Därefter flyttas enheten längre bort från routern innan samma mätningar upprepas med ett avstånd på ungefär tio meter. Dual-Band-routrar bedöms på både 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet. Om det inte rör sig om en trådlös anslutning kopplas enheten till routern med en kabel innan mätningarna genomförs.

Om en router har en Range Extender testas även denna på samma sätt och på flera olika avstånd. Dessa tester genomförs först på 10 meters avstånd, sedan på 15 meter och 25 meter och till sist 30 meters avstånd.

Övriga faktorer

Utöver stabilitet och räckvidd bedömer experterna även användarvänlighet, design, pris och installation. De tittar slutligen på vilka möjligheter användaren har att justera inställningar och programmera routern själv.


Andra relevanta artiklar hos Konsumentmagasinet.se

Du kan även läsa vår artikel Router test. Där går vi igenom både trådlösa routrar och trådbundna modeller.

Om du har problem med nätverkstäckningen kanske du även vill läsa Wifi-förstärkare test. I den artikeln hittar du ett brett utbud av testvinnande wifi-förstärkare. Du får även flera bra tips om hur du kan förstärka signalen i ditt nätverk.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Netgear Orbi Pro SRK60

4,5 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten Techradar.com
Bra betyg hos den tyska testsajten Testberichte.de    
Bra betyg hos den tyska testsajten Testsieger.de    

Netgear Orbi Pro SRK60

Netgear Orbi Pro SRK60 har testats och recenserats av de tre expertkällorna Techradar.com, Testberichte.de och Testsieger.de. Experterna har gett routern fina betyg i sina undersökningar. Detta motiveras bland annat med att modellen är enkel att komma igång med och att den har en bra prestanda.

Trots att experterna generellt sett är väldigt imponerade Netgear Orbi Pro SRK60 är de inte lika förtjusta i priset. De menar nämligen att routern är ganska dyr.

Experterna: Router med bra prestanda

Enligt de tre expertkällorna är Netgear Orbi Pro SRK60 en router som “levererar en bra prestanda”. Detta nämns i alla recensioner, och experterna menar att prestandan är bland det bästa med den här modellen.

Experterna från Techradar.com skriver dessutom att Netgear Orbi Pro SRK60 är “bättre än flera trådlösa källor eller wifi-förstärkare” och att routern “levererar en hastighet och anslutning som passar till medelstora kontor”.

Detta backas upp av experterna från Testberichte.de, och de berättar även att Netgear Orbi Pro SRK60 är “enkel att installera”.

Experterna nämner inte många nackdelar med Netgear Orbi Pro SRK60. Testsieger.de skriver dock kortfattat att det är en besvikelse att “routern inte fungerar med den ursprungliga Orbi”.

Lämplig för kontor med många användare på ett medelstort område

Med Netgear Orbi Pro SRK60 får man en router och en satellitenhet, som tillsammans levererar snabbt och stabilt wifi. I ett område på upp till 450 kvadratmeter finns det möjlighet att ansluta upp till 40 användare till internet samtidigt. Den här routern är därför lämplig för kontor med både kunder och anställda.

När man sätter upp Netgear Orbi Pro SRK60 behöver man inte använda kablar. Satellitenheten kommer nämligen att anslutas automatiskt till routern när man startar den.

Netgear Orbi Pro SRK60 levereras med tre förinställda nätverk med trafiksäkerhet för nätverksadministratören. Dessa inkluderar även en anpassningsbar gästportal.

Flexibel modell med enkel installation

Netgear Orbi Pro SRK60 är en flexibel router med en industriell design. Modellen kan därför placeras antingen på väggen, på skrivbordet eller i taket. Man behöver alltså inte slösa tid på att komma fram till hur routern ska placeras. Routern har även en blå belysning på toppen.

Det är enkelt att installera Netgear Orbi Pro SRK60 genom att använda Orbi-appen.

Appen finns för både Android och iPhone, och med den kan man justera och hantera nätverket utan att behöva starta datorn.

Det finns dessutom möjlighet att ansluta upp till tre satellitenheter till routern om man behöver en utökad täckning. Detta är särskilt praktiskt på stora kontor där man behöver en bättre och mer stabil uppkoppling.

Fördelar med Netgear Orbi Pro SRK60:
Kan användas av upp till 40 personer
Lämplig för ett medelstort kontor
Med anpassningsbar gästportal
Flexibel placering
Kan kontrolleras och installeras via Orbi-appen


Asus RT-AC86U

4,5 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Cnet.com
5 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten Techradar.com    
4 av 5 stjärnor hos den amerikanska testsajten Tomsguide.com    
4 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten Pcmag.com 

Asus RT-AC86U

 

Asus RT-AC86U har testats och bedömts av både Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com och Pcmag.com. Detta slutade med att routern fick höga betyg av alla. I undersökningarna bedömde experterna routern baserat på olika testpunkter, till exempel prestanda, hastighet och användarvänlighet.

En av de saker som experterna tycker bäst om med Asus RT-AC86U är att routern har en bra prestanda och att den har flera praktiska funktioner. De är däremot inte lika förtjusta i modellens design. De menar nämligen att routern har ett utseende som inte faller alla i smaken.

Experterna: Bra hemmarouter som är enkel att komma igång med

Experterna beskriver Asus RT-AC86U som en “bra hemmarouter” eftersom att den kan användas av de flesta och eftersom att den fungerar till många olika ändamål. Cnet.com skriver till exempel att Asus RT-AC86U är “en av marknadens bästa allround-routrar med de senaste funktionerna”.

Utöver att modellen är en bra hemmarouter framhäver experterna även att den erbjuder en bra säkerhet i hemnätverket.

De menar dessutom att routern är solid och stabil samt att den ger en snabb uppkoppling, vilket Techradar.com nämner flera gånger.

Ingen av experterna hittar särskilt många nackdelar med Asus RT-AC86U. Flera av expertkällorna nämner dock att routern kan ha problem med hastigheten vid filöverföringar.

En perfekt router för onlinespel

Asus RT-AC86U beskrivs som en perfekt router för dem som vill spela på internet. Detta beror på att den har en wifi-hastighet på upp till 2917 Mbps och att den är utrustad med MU-MIMO-teknik.

Routern har även en teknik som kallas för NitroQAM. Denna teknik bidrar också till den höga hastigheten. Man är därmed garanterad ett stabilt nätverk som gör det möjligt att spela online utan avbrott eller vänte.

MU-MIMO-tekniken säkerställer dessutom att alla kompatibla enheter får en egen wifi-anslutning med en effektiv hastighet. Detta innebär att man kan ha flera enheter ansluta till internet samtidigt utan att det försämrar hastigheten. 

Kan kontrolleras via en app

Med Asus RT-AC86U kan man kontrollera routern via en app. I appen ASUS Router App får man full kontroll över nätverket, och man behöver alltså inte använda en dator till detta. 

Asus RT-AC86U är dessutom utrustad med tekniken Range Boost och AiMesh. Range Boost-tekniken ökar räckvidden hos det trådlösa nätverket och ger även en mer stabil signal.

AiMesh gör det samtidigt möjligt att kombinera flera routrar från Asus för att skapa ett samlat mesh-nätverk. Om man har flera routrar som är kompatibla med AiMesh kan de alltså samarbeta som om de vore en enda enhet.

Fördelar med Asus RT-AC86U:
Perfekt för onlinespel
Kan skapa ett samlat mesh-nätverk
Kan kontrolleras via en mobilapp
MU-MIMO-teknik
Range Boost-teknik

Här kan du se en videorecension av Asus RT-AC86U. Videon är gjord av Cnet.com:


Asus RT-AC68U

4,5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
4,5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com    
5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Cnet.com    
9 av 10 poäng hos tekniksajten Tomsguide.com 
5 av 5 stjärnor hos testsajten Expertreviews.co.uk 

Asus RT-AC68U

 

Routermodellen Asus RT-AC68U har testats av så många som fem olika testpaneler som jobbar med antingen teknik eller konsumenttester. I slutändan tyckte alla experter riktigt bra om den här modellen. Experterna kommer från testsajterna Trustedreviews.com, Tomsguide.com och Expertreviews.co.uk samt tekniksajterna Techradar.com och Cnet.com.

För erfarna användare

Asus RT-AC68U är en router som passar bäst till krävande och erfarna personer med höga förväntningar på sin router. Modellen är trådlös och använder Broadcoms nya chipset, vilket garanterar en hög hastighet.

Modellen är dessutom utrustad med TurboQAM, som gör att det går ännu snabbare. Denna teknik höjer nämligen hastigheten till 200 Mbps på var och en av routerns tre datakanaler. Asus RT-AC68U är designad för att stå upprätt och har en rak och smal profil med en kolfiber-look. Tillsamman med de tre antennerna gör detta att routern får ett ganska hårt utseende.

Experterna: En stark router som kan allt

Experterna från Techradar.com förklarar att Asus RT-AC68U är en väldigt stark router. Även om modellen ligger ganska högt upp i prisskalan menar experterna även att priset är rättvist. De förklarar nämligen att modellen har en prestanda, räckvidd och mångsidighet i toppklass.

Routern har dessutom en riktigt hög hastighet och är faktiskt ganska enkel att installera. De andra experterna verkar i allmänhet hålla med om fördelarna som Techradar.com nämner i sin recension av Asus RT-AC68U. Cnet.com kommenterar även att Asus RT-AC68U är en toppmodern router som helt enkelt har hela paketet. Den presterade nämligen bra på alla testpunkter.

Designen får också beröm av experterna, framförallt från Tomsguide.com. De framhäver nämligen att den här modellen har en väldigt genomtänkt design.

Experterna: Dyr router med många funktioner

Det finns även nackdelar med Asus RT-AC68U, och här verkar experterna överens om att man inte kan ignorera det faktum att det här är en ganska dyr modell. Asus RT-AC68U har även lite väl många funktioner om man ser till vad vanliga konsumenter faktiskt behöver.

Det påpekas även att det kan vara irriterande att inte kunna hänga upp routern på väggen. Eftersom att modellen är försedd med den allra senaste tekniken är det dessutom inte alla som kommer att kunna utnyttja routern till fullo.

Fördelar med Asus RT-AC68U:
Modell som riktar sig till erfarna användare
Utrustad med Broadcoms senaste chipset
Hög hastighet
Tuff design med tre antenner
En kraftfull router som enligt experterna kan göra allt

Här kan du se en fullständig genomgång av Asus RT-AC68U. Videon är gjord av Asus nordamerikanska division: 


Linksys EA6900 

5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
4 av 5 stjärnor hos datorsajten Pcmag.com    
4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com    
8 av 10 poäng hos tekniksajten Tomsguide.com 
5 av 5 stjärnor hos datormagasinet Pcworld.com 

Linksys EA6900

 

Det rör sig dessutom om väldigt olika typer av experter. Undersökningarna kommer nämligen från testsajten Trustedreviews.com, datorsajten Pcmag.com och tekniksajten Techradar.com.

4,3 gånger snabbare internet

Linksys EA6900 har en lite mer spolformig design än vad routrar brukar ha. Den har även tre mer diskreta antenner på baksidan. Linksys EA6900 är dessutom utformad för att leverera riktigt snabbt internet – faktiskt mer än fyra gånger snabbare än normalt.

Linksys EA6900 är en trådlös router som använder standarden 802.11 ac, vilket innebär att den är så modern och snabb som möjligt. Den här modellen passar dessutom bra i ett lite större hus med många personer. Antennerna fördelar signalen jämnt så att alla familjemedlemmar kan streama, ladda ner filer, surfa och spela på en gång. Linksys EA6900 har även ett säkerhetssystem, och det finns dessutom möjlighet att kontrollera nätverket från mobilen.

Experterna: Marknadens snabbaste router

Linksys EA6900 är utformad för att leverera snabbt internet, och enligt experterna från Pcmag.com lyckas den även med detta.

Pcmag.com menar nämligen att Linksys EA6900 levererar marknadens snabbaste internet, och fjärrstyrningen från telefonen fungerar dessutom riktigt bra.

Experterna förklarar även att Linksys EA6900 är en bra modell för flitiga internetanvändare med många enheter i hemmet.

Experterna: Användarvänlig modell

Experterna från Techradar.com är i mångt och mycket eniga med Pcmag.com, och alla expertkällor kommenterar även routerns användarvänlighet. De bedömer att Linksys EA6900 är väldigt enkel att använda och att den har ett bra användargränssnitt. Det finns även smarta genvägar till mjukvarufunktionerna.

Det finns dock nackdelar med den här modellen också. Experterna förklarar till exempel att den är ganska dyr och att den kan bli lite varm under användningen. Under testet uppstod det även lite problem med modellens 2,4 GHz-anslutning.

Fördelar med Linksys EA6900:
Tre antenner som sprider signalen jämnt
Modell med ac-teknik
Kan styras från telefonen
Hög säkerhetsnivå
Marknadens snabbaste router, enligt experterna

I den här videon från den amerikanska testsajten Cnet.com kan du se deras första intryck av Linksys EA6900:


D-Link COVR-C1203

4 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten Techadvisor.co.uk
✅4 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten Techradar.com   
✅3 av 5 stjärnor hos den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk   
✅3,5 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten Pcmag.com 

D-Link COVR-C1203

D-Link COVR-C1203 har testats och bedömts av de fyra expertkällorna Techadvisor.co.uk, Techradar.com, Expertreviews.co.uk och Pcmag.com. De beskriver i slutändan routern som en användarvänlig modell med ett bra pris. Modellen fick därför höga betyg hos alla källor.

Trots att experterna generellt sett tycker riktigt bra om D-Link COVR-C1203 nämner de även att appen inte är den bästa på marknaden.

Den är nämligen inte alltid så användarvänlig, och experterna menar även att den inte har alla funktioner som man behöver.

Experterna: Simpel router med bra prestanda

I testerna av D-Link COVR-C1203 har alla fyra expertkällor fokuserat på att granska routern utifrån olika testpunkter.

I slutändan kom alla fram till att routern bör få ett högt betyg för dess användarvänlighet.

Experterna från Tomsguide.com skriver till exempel att routern är enkel att installera och använda oavsett om man är van vid att installera routrar eller inte.

Techadvisor.co.uk förklarar att appen tyvärr inte är den bästa. De påpekar dock även att routern har en bra prestanda, vilket de menar är en av de viktigaste faktorerna. De framhäver även räckvidden eftersom att de menar att den är optimal hos den här routern.

Routerns design lyfts fram som en fördel av de två expertkällorna Expertreviews.co.uk och Pcmag.com. De skriver att designen är “kompakt och stilren”, vilket innebär att routern inte kommer att störa inredningen i hemmet.

Experterna hittar dock även några nackdelar med den här modellen. De menar till exempel att prestandan på 2,4 GHz-bandet inte är optimal samt att routern saknar flera funktioner.

Snabb router med hastigheter på upp till 1,2 Gbps

D-Link COVR-C1203 är en router som når ut i hela hemmet med en täckning på upp till 465 kvadratmeter.

Man får dessutom en stark uppkoppling eftersom att routerns mesh-teknik ser till att de olika enheterna är i kontakt med varandra hela tiden. Detta skapar ett sammanhängande hemnätverk, vilket innebär att man får samma uppkoppling och hastighet i alla rum.

Routern kan dessutom leverera hastigheter på upp till 1,2 Gbps. Det innebär att man kan göra det mesta på internet utan att störas av väntetid eller avbrott. Detta kan vara allt från att titta på en film till att ladda ner filer eller spela onlinespel.

Router med Smart Steering- och MU-MIMO-teknik

D-Link COVR-C1203 är redo vid köp och kan därför ställas upp på en gång när man har tagit ut produkten ur lådan. Routern kan då installeras med hjälp av D-Link Wi-Fi-appen.

Utöver detta har D-Link COVR-C1203 även en Smart Steering-teknik som automatiskt levererar en snabb bandbredd till konsumenten. Tack vare detta går det snabbt att läsa in olika hemsidor på internet.

Routern använder även en MU-MIMO-teknik och kan därför hantera trafik från flera enheter på ett effektivt sätt.

Sist men inte minst finns det föräldrakontroller på D-Link COVR-C1203 som gör att man kan ha koll på alla som använder nätverket. Detta kontrolleras och hanteras via mobilappen.

Fördelar med D-Link COVR-C1203:
MU-MIMO- och Smart Steering-teknik
Kan kontrolleras och hanteras via en app
Hastigheter på upp till 1,2 Gbps
Täckning på upp till 465 kvadratmeter
Lätt att komma igång med

Här kan du se en video som visar hur man installerar D-Link COVR-C1203. Videon är gjord av D-Link:


Linksys EA7500

4 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
✅4 av 5 stjärnor hos datorsajten Pcmag.com    
✅4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Digitaltrends.com    

Linksys EA7500

Modell med toppmodern teknik

Linksys EA7500 är ett bra val för konsumenter som vill använda sin router för att dra nytta av toppmoderna wifi-system. Med Linksys EA7500 kan man nämligen streama  i 4K-kvalitet på flera enheter samtidigt utan varken hack eller fördröjningar.

Detta innebär till exempel att man kan titta film och serier, spela spel och videochatta på olika enheter samtidigt med Linksys EA7500. Modellen har tre antenner och fyra ethernetportar, och den kommer med både 2,4 och 5 Ghz-band. Man kan dessutom ansluta hela tolv enheter till Linksys EA7500.

Experterna: Modell med hög hastighet

Linksys EA7500 har fått fina betyg av experterna. Hos Pcmag.com motiveras detta bland annat med att routern har en hög hastighet och att man därmed får snabbt internet.

Experterna menar faktiskt att den höga hastigheten kan vara den största fördelen med den här modellen. De framhäver även att det finns många anslutnings- och inställningsmöjligheter hos Linksys EA7500.

Experterna: Lösningen på en dålig wifi-anslutning

Digitaltrends.com blev också imponerade av Linksys EA7500. De menar att den här routern kan vara lösningen om man är trött på en dålig internetuppkoppling. Linksys EA7500 kan dessutom skicka signalen direkt till enheterna. Detta skapar en snabbare anslutning och är också något som fick beröm av experterna.

Mjukvaran har också fått kommentarer, och experterna menar då att den är avancerad men intuitiv. Digitaltrends.com menar i allmänhet att Linksys EA7500 presterar bra på tre av de viktigaste punkterna – kraft, användarvänlighet och utseende.

Det finns även nackdelar med Linksys EA7500, och här nämns bland annat priset. Det här är heller inte den mest kraftfulla routern på marknaden. Experterna hade även lite problem med filöverföringen i sina tester. De nämner dessutom att installationen av routern kan vara krävande.

Fördelar med Linksys EA7500:
Kan användas för 4G och har både 2,4- och 5 GHz-band
Kan användas av många enheter samtidigt
Möjlighet att ansluta upp till tolv enheter
Modell med tre antenner och fyra ethernetportar
Riktigt bra router med snabb anslutning, enligt experterna

Här kan du se en ingående recension av Linksys EA7500: 


Netgear Orbi RBK23

4 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten Techradar.com
4 av 5 stjärnor hos den amerikanska testsajten Tomsguide.com   
5 av 6 stjärnor hos den norska tidningen Dinside.no   
8 av 10 stjärnor hos tidningen Aftonbladet.se 

Netgear Orbi RBK23

Netgear Orbi RBK23 har testats och recenserats av flera olika expertkällor, närmare bestämt Techradar.com, Tomsguide.com, Dinside.no och Aftonbladet.se.

I undersökningarna har experterna gett routern fina betyg eftersom att den är stabil och eftersom att den har en enkel och elegant design.

Trots att experterna generellt sett tycker riktigt bra om Netgear Orbi RBK23 påpekar de även att den tillhörande appen inte har lika många funktioner som många andra modeller på marknaden.

Experterna: En lämplig router för mindre bostäder

Enligt de fyra expertkällorna är Netgear Orbi RBK23 en bra router som har alla funktioner man brukar behöva.

De skriver att routern är särskilt bra för konsumenter som tyckte om föregångaren Netgear Orbi, men som inte köpte den på grund av det höga priset.

Techradar.com förklarar dessutom att Netgear Orbi RBK23 är lämplig för mindre bostäder, något som backas upp av flera av de andra experterna också.

Tomsguide.com påpekar till exempel också detta. De skriver även att modellen är både kraftfull och snabb samt att det här är den snabbaste router de testat.

Netgear Orbi RBK23 beskrivs som en router med en enkel app och en bra räckvidd.

Flera av experterna uppmärksammar dock konsumenterna på att Netgear Orbi RBK23 kostar mer än många andra routermodeller. De påpekar även att den kan vara lite svår att installera.

Router med Tri-band-internet och bra räckvidd

Netgear Orbi RBK23 består av två olika enheter. Man får nämligen både själva routern och två satellitenheter.

De två satellitenheterna utökar räckvidden hos nätverket om man placerar dem en bit bort från routern.

På grund av de två satelliterna får man Tri-band-internet och en längre räckvidd. Man kan nämligen få en täckning på 370 kvadratmeter, vilket är anledningen till att modellen är bra för mindre bostäder. Den kan dock även användas i medelstora hushåll.

Netgear Orbi RBK23 har dessutom en installationsmanual som gör att den kan startas upp via en mobil enhet.

Hela familjen kan använda nätverket samtidigt

Med Netgear Orbi RBK23 kan hela familjen använda nätverket samtidigt. Detta innebär att man kan ansluta alla sina mobila enheter, tv-apparater och annat till internet utan att tappa stabilitet i signalen.

Routern använder nämligen en snabb Tri-band Mesh-teknik som innebär att det finns ett tredje frekvensband.

Detta bidrar till en mer stabil hastighet mellan de olika Orbi-enheterna oavsett om internet används av en enda person eller hela familjen.

Fördelar med Netgear Orbi RBK23:
Relativt lång räckvidd
Levereras med två satellitenheter
Tri-Band Mesh-teknik
Kan installeras med hjälp av en mobil enhet
Kraftfull och snabb router, enligt experterna

Här kan du se en presentationsvideo för Netgear Orbi-serien. Videon är gjord av Netgear:


TP-Link Archer C9 

4,5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
4 av 5 stjärnor hos datormagasinet Pcworld.com    
5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Digitalcitizen.life    

TP-Link Archer C9

Routermodellen TP-Link Archer C9 har testats och recenserats av tre väldigt olika expertkällor, närmare bestämt den stora brittiska testsajten Trustedreviews.com, världens största datormagasin Pcworld.com samt tekniksajten Digitalcitizen.life.

Den här modellen gick hem hos alla experter och fick i slutändan absoluta toppbetyg.

Snabb router

Utseendet hos TP-Link Archer C9 skiljer sig lite från vanliga routrar, bland annat eftersom att den ska stå på högkant. Modellen har dessutom en vit design med en polerad yta. Det finns tre antenner på baksidan av modellen som är bra på att sprida ut signalen i hemmet.

TP-Link Archer C9 är en Dual-Band-router med både 2,4 och 5 GHz-band, wifi-standard 802.11ac och en hög överföringshastighet. Den snabba överföringen gör att modellen fungerar bra till HD-streaming, onlinespel och snabba filöverföringar.

TP-Link Archer C9 är dessutom utformad för att routern ska vara enkel att installera. Den är även designad för att fungera bra när många enheter är anslutna på en gång.

Experterna: Bra för hushåll med många enheter

Experterna från Pcworld.com förklarar att man får mycket valuta för pengarna med TP-Link Archer C9. De menar nämligen att det här är en välfungerande router med ett bra pris. De förklarar även att TP-Link Archer C9 har en väldigt hög prestanda när det kommer till att föra över stora datamängder. Den här modellen är dessutom riktigt bra på att tjäna många enheter.

TP-Link Archer C9 har fått mycket beröm av experterna. De framhäver bland annat att modellen är väldigt stabil och enkel att installera och använda.

Bra och enkel router

De andra expertkällorna håller generellt sett med om de fördelar som Pcworld.com lyfter fram i sin recension av TP-Link Archer C9. Digitalcitizen.life tillägger även att den här modellen kanske inte är så avancerad men att den fungerar oklanderligt – särskilt när man använder 5 GHz och 802.11ac-standarden.

Det finns dock även nackdelar med TP-Link Archer C9. Experterna nämner till exempel att modellen har svårt att föra över mindre filer och att föräldrainställningarna inte fungerar så bra. Erfarna användare kan även tycka att TP-Link Archer C9 är lite väl simpel.

Fördelar med TP-Link Archer C9:
Elegant modell med tre antenner
Dual-Band-router
Snabb överföring
Bra på att hantera många enheter samtidigt
Bra valuta för pengarna, enligt experterna

Här kan du se en presentationsvideo för TP-Link Archer C9. Videon är gjord av TP-Link:


Asus RT-AC87U 

4 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
4 av 5 stjärnor hos hos tekniksajten Cnet.com    
4,5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.come    

Asus RT-AC87U

Den här trådlösa routern från Asus har också testats hos några av världens största teknik- och testsajter. I slutändan fick modellen enbart toppbetyg av experterna. Experterna som har testat Asus RT-AC87U har antingen teknik eller konsumenttester som huvudfokus, och källorna inkluderar både Cnet.com, Techradar.com och Trustedreviews.com.

Modell med hög hastighet

Asus RT-AC87U är en traditionell router med ett klassiskt utseende. Den är lådformad och trådlös med fyra antenner på baksidan. Det här är dessutom en stark modell som levererar snabbt internet. Asus RT-AC87U har nämligen en väldigt hög överföringshastighet på 2234 Mbps, vilket är bland det snabbaste på marknaden.

Asus RT-AC87U använder även Dual-Band och wifi-standarden 802.11ac. Det finns även ett speciellt Protection-system till den här routern som skyddar datorer och andra enheter mot angrepp.

Experterna: Stark router med hög säkerhet

De tre expertkällorna som har provat Asus RT-AC87U har gett modellen riktigt fina betyg. Cnet.com motiverar till exempel detta med att routern har en väldigt kraftfull prestanda. De uppmärksammar nämligen modellens otroligt snabba wifi-hastighet. Utöver detta har den även en lång räckvidd som ger täckning i en stor del av hemmet.

Cnet.com framhäver även säkerhetssystemet hos Asus RT-AC87U. Detta system ser till att både virus och malware hålls borta från hemnätverket. Den här modellen är därför ett bra alternativ för konsumenter som bryr sig mycket om säkerheten.

Experterna: Bra hemmarouter

Den höga hastigheten hos Asus RT-AC87U uppmärksammas tidigt av de andra experterna också. Precis som Cnet.com förklarar de även att den här modellen är ett riktigt bra alternativ om man är ute efter en hemmarouter. De menar nämligen att detta är en av marknadens mest kompletta routermodeller. Allt man behöver i en router finns nämligen i Asus RT-AC87U, och modellen får många pluspoäng för både prestanda, mjukvara, säkerhet, stabilitet och räckvidd.

Vad gäller nackdelar nämns det bland annat att Asus RT-AC87U är en ganska dyr router. Man måste även ha kompatibla wifi-enheter för att kunna dra nytta av den höga hastigheten.

Fördelar med Asus RT-AC87U:
Trådlös router med en klassisk design
Modell med fyra antenner
Hög hastighet på 2234 Mbps
Protection-system som ger en hög säkerhet
Komplett router, enligt experterna

I den här videon från den amerikanska testsajten Cnet.com kan du se deras första intryck av Asus RT-AC87U:


FAQ – Vanliga frågor

Vilka trådlösa routrar är bäst i test?

Google Nest WiFi, Asus RT-AC86U, Google WiFi, Linksys EA6900, TP-Link Archer C9 och Asus RT-AC68U

Hur har de trådlösa routrarna testats?

De trådlösa routrarna har bedömts baserat på deras specifikationer, användarvänlighet och verkliga hastighet. Experterna har även testat eventuella tillhörande appar samt tittat på de olika inställningarna, till exempel föräldrakontroller.

Vad ska man tänka på när man köper en router?

Det finns två huvudsakliga typer av routrar: mesh-system och kabelanslutna routrar. Börja med att bekanta dig med de olika systemen för att komma fram till vilket som skulle vara bäst för dig. Därefter bör du kontrollera routerns hastighet, antal portar, säkerhet och användarvänlighet. Välj om möjligt en modell med Dual-Band 5 GHz. Detta ger dig nämligen snabbare internet än det klassiska 2,4 GHz-bandet.


Trådlös router test – dessa källor har vi använt: 

Cnet.com  

Cnet.com är en amerikansk tekniksajt som tillhandahåller ett brett utbud av teknikrelaterat material. Detta inkluderar både nyheter, guider, artiklar, tester, forum och videor. Här har Cnet.com testat ett antal olika routrar:
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC68U kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du besöka den här artikeln.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC87U hittar du det här.

Cnet.com har även testat Asus RT-AC86U och gett modellen ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela undersökningen här.

Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Digitalcitizen.life  

Digitalcitizen.life är en hemsida som behandlar medborgarnas digitala liv. Där finns artiklar och information om olika ämnen inom digitalisering. Digitalcitizen.life testar och recenserar även digitala produkter. Här har Digitalcitizen.life granskat routermodellen TP-Link Archer C9. Om du vill läsa mer om testet kan du klicka på den här länken.

Digitaltrends.com  

Digitaltrends.com är en amerikansk tekniksajt vars huvudsakliga syfte är att vägleda konsumenter genom den digitala världen. Hos Digitaltrends.com hittar man därför både nyheter, guider, artiklar och videor. De testar dessutom olika elektroniska konsumentprodukter, till exempel tv-apparater, datorer och telefoner. Här har Digitaltrends.com testat routermodellen Linksys EA7500. Om du vill läsa mer om testet kan du besöka deras artikel här.

Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Expertreviews.co.uk  

Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som fokuserar på tester av elektroniska produkter som vanliga konsumenter använder i hemmet. De granskar därför mestadels tv-apparater, datorer och mobiltelefoner samt köksprodukter. Här har Expertreviews.co.uk testat två olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC68U hittar du hela undersökningen här.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka på den här länken.

Expertreviews.co.uk har även testat D-Link COVR-C1203 och gett modellen ett betyg på 3 av 5 stjärnor. Du kan läsa hela undersökningen på deras hemsida.

Pcmag.com  

Pcmag.com är en datorsajt som skriver om allt som händer inom datorvärlden. Deras innehåll kan därför handla om allt från nyheter och guider till spel och konsoler. Utöver detta genomför de även tester av olika produkter. Här har Pcmag.com granskat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Linksys EA7500 kan du göra det här.
Om du vill läsa mer om testet av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Linksys EA6900 kan du klicka på den här länken.

Pcmag.com har även testat och recenserat Asus RT-AC86U och D-Link COVR-C1203. Om du vill läsa dessa recensioner hittar du dem på deras hemsida via den här eller den här länken.

Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Pcworld.com  

Pcworld.com är ett internationellt datormagasin som skriver om allt som har med datorer och teknik att göra. Detta inkluderar bland annat artiklar, nyheter, information, tester och guider. Här har Pcworld.com testat två olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av TP-Link Archer C9 kan du klicka på den här länken.

Techadvisor.co.uk  

Techadvisor.co.uk är en brittisk tekniksajt som skriver om diverse teknikrelaterade ämnen. Techadvisor.co.uk fokuserar bland annat på guider, rådgivning och vägledning av konsumenter. Den här gången har de brittiska experterna testat routermodellen D-Link COVR-C1203 och gett den ett betyg på 4 av 5 stjärnor.

Du kan läsa hela testet här.

Techradar.com  

Techradar.com är en internationell tekniksajt som kretsar kring utveckling inom den teknologiska världen. Hos Techradar.com hittar man både nyheter, trender, guider och tester av olika elektroniska produkter. Här har Techradar.com granskat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC68U hittar du det i den här artikeln.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi hittar du hela undersökningen här.
Om du vill läsa mer om testet av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC87U kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Linksys EA6900 kan du klicka på den här länken.

Techradar.com har även testat de fyra routermodellerna ASUS RT-AC86U, Netgear Orbi RBK23, D-Link COVR-C1203 och Netgear Orbi Pro SRK60. Du kan läsa recensionerna här, här, här och här.

Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Theverge.com

Theverge.com är en nyhetssajt med fokus på teknik. Theverge.com behandlar ämnen inom teknik, vetenskap, konst och kultur. De skriver både nyheter, artiklar, guider och recensioner, och den här gången gör det sig om ett test av routermodellen Google Nest WiFi. Du kan läsa recensionen i sin helhet hos Theverge.com.

Tomsguide.com  

Tomsguide.com är en internationell hemsida vars mål är att guida konsumenter inom teknikens värld och hjälpa dem att göra bättre val. De testar därför en mängd olika elektroniska produkter och skriver sedan recensioner som de delar med sina läsare. Här har Tomsguide.com testat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC68U kan du besöka den här artikeln.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du göra det här.
Om du vill läsa mer om testet av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh kan du klicka här.

Tomsguide.com har även testat de två routermodellerna Asus RT-AC86U och Netgear Orbi RBK23. Du kan läsa recensionerna på deras hemsida här och här.

Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka här.

Trustedreviews.com  

Trustedreviews.com är en internationell testsajt som genomför en mängd expertgranskningar av marknadens senaste elektroniska konsumentprodukter. Trustedreviews.com arbetar för att förse sina besökare med den bästa och mest aktuella informationen om olika produkter. Målet är att läsarna ska vara välinformerade innan de investerar i en produkt. Här har Trustedreviews.com granskat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC68U kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Linksys EA7500 hittar du hela texten här.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC87U kan du göra det här.
Om du vill läsa mer om testet av Linksys EA6900 kan du besöka den här artikeln.
Om du vill läsa mer om testet av TP-Link Archer C9 kan du klicka på den här länken.

Aftonbladet.se

Den svenska tidningen Aftonbladet.se skriver artiklar om både nyheter och underhållning. Utöver dessa artiklar testar tidningen även en mängd olika produkter, till exempel routrar. Här har de testat Netgear Orbi RBK23. Du kan läsa hela recensionen på deras hemsida genom att klicka på den här länken.

Dinside.no

Dinside.no är en norsk tidning som testar konsumentprodukter på löpande band. De skriver även artiklar om ämnen som bostad, ekonomi, teknik och motor. Den här gången har de testat och recenserat routern Netgear Orbi RBK23. Om du vill läsa hela recensionen hittar du den på deras hemsida..

Testberichte.de

Den tyska testsajten Testberichte.de har specialiserat sig på recensioner och tester av olika produkter. De recenserar produkterna baserat på testresultat och användarrecensioner från olika källor, och därefter kan deras läsare ta del av resultaten. Den här gången har de granskat routermodellen Netgear Orbi Pro SRK60, och den fick i slutändan en bra recension. Du kan läsa testet här.

Testsieger.de

Den tyska testsajten Testsieger.de sammanställer recensioner från olika källor och konsumenter. På deras hemsida kan man därför se vad andra konsumenter och källor tycker om en mängd olika produkter. Här har Testsieger.de granskat routermodellen Netgear Orbi Pro SRK60, och den fick i slutändan en bra recension. Du kan läsa hela undersökningen här.


Läs också: Bluetooth Högtalare test-översikt.

 

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta