Glassmaskin bäst i test – Guide till bästa glassmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

 

Om du vill göra egen glass rekommenderas det att använda en glassmaskin. Det finns många olika modeller av glassmaskiner, vilket kan göra det svårt att välja rätt glassmaskin. Det kan dessutom finnas stora skillnader på kvaliteten.

I denna artikel har vi samlat en rad glassmaskiner som alla har vunnit priser. Vi vill göra det enkelt och överskådligt för dig som användare och på så sätt få en bättre överblick av de bästa glassmaskinerna.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över de bästa glassmaskinerna
🔸 Guide: Få ut det bästa av din glassmaskin
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick av de bästa produkterna på marknaden. 


DELONGHI ICK 6000

Bästa glassmaskin för priset

 Rekommenderad av tyska Testmagazin
✅ Rekommenderad av tyska Guter Rat
✅ Rekommenderad av tyska Haus & Garten 

Kundfavorit-toppbetygDelonghi ICK-6000

 

Delonghi ICK 6000 är en kraftfull glassmaskin med bra prestanda som har Delonghis välkända design. Maskinen lever även upp till deras lika berömda  kvalitet och framställer mycket god glass.

Maskinen har en kapacitet på 1,2 liter, vilket motsvarar ungefär 700 ml. glass. Glassen görs i en löstagbar skål i rostfritt stål som du enkelt lyfter från maskinen när glassen är färdig.

Modellen har en egen kompressor och en motor på hela 230 W. Detta innebär att hela nedkylningen sker i maskinen och därför behöver du inte ställa in glassen i frysen. Kompressorn ger en frystid på bara 20-40 minuter beroende på vilken typ av glass du vill göra och hur mycket. Det går dessutom att göra både sorbet, gräddglass och yoghurtglass i maskinen. Locket är självklart tättslutande och temperaturen i skålen hålls därmed kall och stabil. Man kan emellertid öppna locket medan maskinen är igång för lägga i mer ingredienser, till exempel nötter eller chokladbitar.

Både skålen, locket och övriga löstagbara delar på glassmaskinen kan köras i diskmaskinen och själva maskinen torkas enkelt av med en fuktig trasa. Maskinen är en av de tyngre med en vikt på 14,5 kg vilket, tillsammans med modellens halksäkra gummifötter, gör att den står helt stabilt under glasstillverkningen.

I köpet ingår en glasskopa som kan användas för att blanda ingredienser och skopa ut glassen ur skålen. Man får även med en receptbok som man alltid kan hitta lite inspiration i. Om man har glömt att göra i ordning isbitar eller sätta drycker på kylning kan man även använda glassmaskinen för att kyla ner drycker både snabbt och effektivt.

Utvalda fördelar med Delonghi ICK 6000:
🍦 
Inbyggd kompressor
🍦 Kapacitet på 1,2 liter
🍦 Löstagbar skål
🍦 Frystid på 20-40 minuter
🍦 Alla löstagbara delar tål maskindisk


Wilfa ICM-C15

Bästa glassmaskin enligt konsumenter

 Testvinnare hos norska Klikk.no
✅ Användarnas favorit

Bästa-testvinnareWilfa-ICM-C15

Den här glassmaskinen från Wilfa är både användarvänlig, rymlig, elegant designad och gör god och krämig glass. På grund av detta utnämns den till testvinnare hos den norska tidningen Klikk.no och får toppbetyg i flera oberoende tester. Om man kikar på de olika försäljningarna kan man också se att denna glassmaskin även uppskattas av användarna, där den i stort sett alltid når toppbetyg i bedömningarna.

Wilfa ICM-C15 är en helt automatisk glassmaskin med kompressor. Den fryser snabbt och effektivt ingredienserna och gör en riktigt härlig glass enligt användar.

Glassmaskinen har en 150W motor och gör glass i loppet av endast en timme och dessutom har den en kapacitet på 1,5 liter, vilket betyder att den kan göra tillräckligt med glass för 5-6 personer åt gången. Den kan därefter hålla glassen kall upp till 1 timme.

Den är enkel att använda och har en LCD display med digital timer, som gör att alla kan använda glassmaskinen. Många glassmaskiner är ganska stora och klumpiga i sin utformning, men en av de saker som användarna lägger stor vikt på med denna maskin är dess eleganta design i rostfritt stål som ger den en tidlös design.

Alla lösa delar tål diskmaskin – rengöringen av maskinens insida kan göras genom att bara torka med en våt duk.

Utvalda fördelar med Wilfa ICM-C15:
🍦 Helautomatisk glassmaskin med kompressor
🍦 LCD-display
🍦 Användarvänlig
🍦 Kan hålla färdig glass kall i upp till en timme
🍦 Elegant design

Här kan du se en presentation av Wilfa ICM-C15:


Steba IC 150

Bästa glassmaskin i allround-modell

Bäst-för-prisetSteba IC 150

 

Helautomatisk glassmaskin med en skål på 1,5 liter

Steba IC 150 är en helautomatisk glassmaskin med kompressor som gör glassen snabbt och enkelt.

Maskinen har en skål på 1,5 liter och är därmed tillräckligt stor för att man ska kunna göra glass till hela familjen. Detta motsvarar ungefär 20 glasskulor.

Glassmaskinen är tillverkad av rostfritt stål och har en simpel och elegant design. Den står stabilt på bänken och har en enkel kontrollpanel som består av ett fåtal knappar och en LCD-skärm.

På skärmen kan man se vilken temperatur glassen har samt hur lång tid som återstår innan glassen är färdig.

Man börjar med att göra i ordning glassmeten innan man häller ner den i maskinen. Glassmaskinen kan sedan ställas in med intervaller på tio minuter. Tack vare dessa intervaller kan man även kyla ner glassen lite till om den inte har fått rätt konsistens i första omgången.

Enkel rengöring

Steba IC 150 har en löstagbar skål och är därför lätt att rengöra. Skålen kan därmed diskas direkt under rinnande vatten när man är färdig med glassen. Själva basen behöver bara torkas av med en fuktig trasa.

Den löstagbara skålen underlättar dessutom serveringen eftersom att glassen kan serveras direkt i skålen. I och med att glassen kyls ned under tillverkningen behöver man heller inte frysa in glassen innan man serverar den. Temperaturen i glassmaskinen kan faktiskt bli så låg som -35 grader.

Säker maskin med timer och öppning i locket

Steba IC 150 har en timer på 60 minuter som gör att man kan hålla koll på både resterande tid och hur lång tid glassen har varit i maskinen.

Locket till den här glassmaskinen har dessutom en liten öppning som kan användas för att tillsätta extra ingredienser i glassen. Detta kan till exempel vara frukt, nötter eller choklad.

Sist men inte minst är Steba IC 150 en säker glassmaskin som bland annat är utrustad med motorskydd. Den har även gummifötter som ger ett bättre grepp och ser till att maskinen står stabilt på bänken när man använder den.

Fördelar med Steba IC 150:
🍦 Liten öppning i locket
🍦 Gummifötter och motorskydd
🍦 Skål med en kapacitet på 1,5 liter
🍦 Kompressor
🍦 Enkel rengöring


Nemox NXT1 L’Automatica

Bästa glassmaskin i modern design

Nemox NXT1 L’Automatica

 

Modern glassmaskin

Nemox NXT1 L’Automatica är en av marknadens dyrare glassmaskiner. För det lite högre priset får man dock en fin och modern maskin med en bra storlek. Skålen i den här glassmaskinen har nämligen en kapacitet på 1,7 liter och rymmer därför en hel del glass.

Tack vare en lång sladd på 120 cm är det dessutom enkelt att hitta en plats för Nemox NXT1 L’Automatica i köket. Den här modellen väger lite över 10 kg och är därmed något lättare än de flesta andra glassmaskiner. Detta innebär även att maskinen är lättare att flytta runt i köket.

Fokus på eliminering av iskristaller

Nemox NXT1 L’Automatica är utformad för att kunna göra en så bra glass som möjligt och eliminera de iskristaller som bildas under processen. Glassen fördelas därför jämnt under omrörningen för att luften ska tas upp på ett sätt som motverkar iskristaller. Detta innebär även att glassen når upp till bästa möjliga kvalitet.

Den här glassmaskinen har en inbyggd kompressor som underlättar glasstillverkningen. Man behöver nämligen inte ställa in glassen i frysen eftersom att Nemox NXT1 L’Automatica sköter hela nedfrysningen direkt i maskinen.

Elektronisk skärm

Med Nemox NXT1 L’Automatica har man även fokuserat på användarvänlighet. Modellen har därför en smart elektronisk skärm som ger användaren en överblick över tid och temperatur. Det är dessutom inga problem att lämna maskinen när den arbetar eftersom att den meddelar användaren när glassen är färdig.

Nemox NXT1 L’Automatica har även en smart kallhållningsfunktion som ser till att glassen håller en optimal temperatur när den är färdig. Den här glassmaskinen är dessutom enkel att rengöra eftersom att både skålen och omröraren kan köras direkt i diskmaskinen.

Utvalda fördelar med Nemox NXT1 L’Automatica: 
🍦 Fin och modern design
🍦 Skålkapacitet på 1,7 liter
🍦 Inbyggd kompressor
🍦 Elektronisk skärm
🍦 Kallhållningsfunktion


DeLonghi ICK 5000 glassmaskin

Bästa glassmaskin med kompressor

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

DeLonghi ICK 5000

.
DeLonghi blev ”bäst i test” både hos  svenska Råd & Rön. Den utmärker sig med att vara den bästa glassmaskinen med kompressor i granskningarna.

Att glassmaskinen är utrustad med en kompressor betyder att den kan användas för framställning av alla typer av glass direkt i maskinen: mjölkglass, gräddglass, sorbet och frozen yoghurt. När glassen är färdig kan du dessutom aktivera en funktion som håller glassen kall tills det är dags att servera den. Locket till skålen är helt lufttätt, vilket gör att glassen håller en kall och stabil temperatur.

DeLonghi ICK 5000 har en motoreffekt på 230 Watt. Det medföljer en skål i rostfritt stål på 1,2 liter som kan göra 700 gram glass åt gången. Rengöringen är otroligt enkel eftersom både skålen och de andra löstagbara delarna på glassmaskinen tål maskindisk. Resten av maskinen behöver bara torkas av med en fuktig trasa.

Maskinen väger 12 kg och har halksäkra gummifötter som gör att den står stabilt. Jämfört med andra modeller tar det relativt länge för den här maskinen att göra glass. Den är dock relativt tyst, vilket gör att det inte är störande att ha den igång en längre stund. Den här modellen är faktiskt en av marknadens allra bästa om man enbart går efter kvaliteten på glassen och inte räknar med tiden det tar att få fram den. Delonghi är ett italienskt märke som är berömda för att tillverka mjuk och krämig italiensk glass av riktigt hög kvalitet.

Utvalda fördelar med Delonghi ICK 5000:
🍦 
Inbyggd kompressor
🍦 Löstagbar skål
🍦 Tyst motor
🍦 Bra prestanda
🍦 Gör italiensk glass av hög kvalitet

Här kan du se en presentation av Delonghi ICK 5000:


Nemox Gelato Chef 2200

✅ Toppbetyg hos svenska Råd & Rön

Nemox Gelato Chef 2200

.
Denna glassmaskin från Nemox har en kapacitet på 1,5 liter och har en inbyggd kompressor, så att den själv kan frysa glassen. Till skillnad från många andra modeller, så har denna modell en mycket praktisk konstruktion, där det inte finns någon omröringsstav placerad i mitten av maskinen. Detta gör att det är både enkelt att få glassen ur maskinen och därefter mycket enklare att rengöra.

Omröringsstaven är däremot monterad på locket och kan lätt monteras av och diskas för hand. Skålen i glassmaskinen kan som sagt rymma upp till 1,5 liter och är avtagbar, vilket gör det otroligt enkelt att få den färdiga glassen ur maskinen och även underlättar rengöringen avsevärt av både maskinen och skålen.

Glassmaskinen utmärker sig i testet genom att vara tyst. Designen och användarvänligheten är andra positiva parametrar som omnämns hos både svenska Råd & Rön, vilka placerar denna glassmaskin uppe bland toppen.

Orsaken bakom det faktum att den inte tilldelas titeln som testvinnare är ganska enkel, nämligen att den är för långsam.

Utvalda fördelar med Nemox Gelato Chef 2200:
🍦 
Inbyggd kompressor
🍦 Mycket praktisk konstruktion
🍦 Kapacitet på 1,5 liter
🍦 Framställer otroligt bra glass
🍦 Användarvänlig och lätt att rengöra

Här kan du se en presentation av Nemox Gelato Chef 2200:


Wilfa ICM 2SB XL

Wilfa ICM 2SB XL

 

Läcker maskin med professionell design

Wilfa ICM 2SB XL är en elegant glassmaskin med en rektangulär utformning. Modellen har dessutom en professionell design med en läcker grå yta av borstat stål. På toppen av maskinen sitter hålet där man lägger i ingredienserna samt en kontrollpanel med en skärm och knappar.

Den här modellen har även en hög kapacitet. Skålen till Wilfa ICM 2SB XL rymmer nämligen 2 liter, vilket är ganska mycket för en glassmaskin.

Kyler ner glassen själv

Wilfa ICM 2SB XL har en inbyggd kompressor kan kan därför frysa glassen direkt i maskinen. Man behöver därmed inte använda frysen för att göra glass med den här modellen. Glassmaskinen har dessutom en motor som rör om i glassen för att arbeta in rätt mängd luft och hålla glassen fri från iskristaller.

Den här maskinen har en effekt på 180 watt och är enkel att använda: allt man behöver göra är att hälla i ingredienserna och trycka på start. Efter ungefär en timme har man sedan färdig glass. En annan fördel med Wilfa ICM 2SB XL är att maskinen har en öppning i locket som kan användas för att lägga i mer ingredienser eftersom.

Bra funktioner

När glassen är klar efter ungefär en timme har Wilfa ICM 2SB XL även en smart kallhållningsfunktion. Denna funktion ser till att glassen förvaras i en korrekt temperatur tills man ska äta den. Wilfa ICM 2SB XL har dessutom en smart LCD-skärm som visar en timer och annan information.

Wilfa ICM 2SB XL är en mångsidig maskin som kan användas för att göra alla sorters glass: både gräddglass, yoghurtglass och sorbet. Den här modellen ger ifrån sig en signal när glassen är färdig och kan därför utan problem lämnas under glasstillverkningen.

Utvalda fördelar med Wilfa ICM 2SB XL: 
🍦 Fin maskin i borstat stål
🍦 Skålkapacitet på 2 liter
🍦 Inbyggd kompressor
🍦 Möjlighet att tillsätta mer ingredienser under frysningen
🍦 Kallhållningsfunktion

 


Få det bästa utav din glassmaskin

När du köper glass i affären, så vet du inte vad den innehåller. Det är en av de stora fördelarna vid hemmagjord glass: här vet du precis vad den innehåller.

Gör din helt personligt favorit glass

Det bästa med att använda egen glassmaskin är att det är så enkelt. Du måste i princip bara välja ingredienser du gillar och hälla i maskinen. Frukt och bär från trädgården eller skogen, klassisk vanilj och/eller choklad, eller grädde. Användningen av färska råvaror smakar man helt klart och det är bara att köra igång med detta. Gör din helt egen mjölkglass, sorbet eller frozen yoghurt.

På danska tidningen Berlingske.dk kan du hitta en spännande artikel där journalisten Morten Heibergs lär dig om konsten att göra egen glass – det finns också ett par tips med! Läs artikeln här.

Var uppmärksam på att även om det står att skålen kan innehålla upp till t.ex. 1,5 liter, så finns det generellt bara plats för att göra glass på 1 liter i en sån skål. Detta beror på att glassen kan höjas något under frysningen.

Kompressor eller ej?

Glassmaskiner finns både med och utan kompressor. Köper du en glassmaskin med kompressor, så får du en maskin som i det närmsta kan göra allt själv. Den rör runt allt när glassen ska blandas. Dessutom fryser den massan därefter och kan också fungera som ett kylskåp.

Väljer du att köpa en glassmaskin utan kompressor, så kommer den att fortfarande kunna mixa ingredienserna, men du måste själv sätta glassen i frysen. Det tar mellan 18-24 timmar att frysa den perfekta glassen.

Nackdelar vid att köpa en glassmaskin

Kikar vi på några nackdelar som vi har upplevt med att göra egen glass är det bl.a. rengöringen av maskinen. Även om rengöringen inte är så besvärlig, så är det bara enklare att slänga in i diskmaskinen.

Men…. där det finns fördelar finns det också nackdelar. Om du köper en glassmaskin utan kompressor måste du vara uppmärksam på att ha plats till glassen i frysen under själva processen.

is


Två typer av glassmaskiner

När du är på jakt efter en glassmaskin ska du börja med att ta reda på vad du egentligen behöver för något. Om du verkligen vill göra egen glass hemma behöver du först och främst en bra glassmaskin. Men vad är egentligen en bra glassmaskin? Och vad bör man tänka på när man shoppar?

Det finns två typer av glassmaskiner som skiljer sig åt en hel del vad gäller både pris, storlek och funktioner. Det är därför viktigt att ta reda på vilken typ av maskin som passar bäst till just dina behov.

Två olika glassmaskiner
Det finns två olika typer av glassmaskiner på marknaden:

1. Glassmaskiner med ett separat fryselement
2. Glassmaskiner med ett inbyggt fryselement

Det kan kännas som en djungel att klura ut vilken av dessa maskiner som passar bäst hemma hos dig. För att kunna välja mellan dem är det viktigt att komma fram till hur mycket glass du har tänkt göra och hur ofta du vill göra glass. När det kommer till vilken typ av glass du vill göra är det dock ingen skillnad på dessa två varianter. Båda maskintyperna fungerar oavsett om du vill göra sorbet, yoghurtglass eller gräddglass. Men vad är då skillnaden?

De maskiner som har ett inbyggt fryselement i själva skålen är billigast. Dessa är dessutom inte särskilt stora och får därför utan problem plats i köket. Man måste dock komma ihåg att ställa in skålen i frysen ett dygn i förväg varje gång man vill göra glass. Detta är inte nödvändigt med den andra maskinsorten. Fryselementet är en viktig del av glasstillverkningen eftersom att det fryser glassen och ser till att det inte bildas iskristaller.

De andra glassmaskinerna är i regel väldigt stora jämfört med den tidigare varianten. Dessa har en inbyggd kompressor som fryser glassen och brukar även hamna i en högre prisklass. Frysningen sker lugnt och tyst när maskinen börjar rotera, och med dessa maskiner kan man snabbt och enkelt göra hur mycket glass man vill. Det brukar dock ta lite längre tid med den här typen av maskiner än med den förra varianten.


Tips för att glassen ska bli så bra som möjligt

Which.co.uk förklarar att en glassmaskin gör det möjligt att sätta ihop egna smakvarianter istället för att behöva välja mellan de som finns på affären. Det finns dock vissa saker som du bör tänka på för att den hemmagjorda glassen ska bli så bra som möjligt.

Glassmaskinen motverkar iskristaller

Glassmaskinen motverkar iskristallerDet finns många olika typer av glassmaskiner på marknaden. Vissa har många funktioner medan andra har en enklare utformning. Själva glasstillverkningen är dock enkel med alla glassmaskiner: När man har hällt i ingredienserna blandar maskinen glassmeten samtidigt som den kyler ner den. Denna blandningsprocess mixar in luft i glassen och ser samtidigt till att det inte bildas iskristaller.

Det tar ungefär en halvtimme för smeten att förvandlas till mjuk glass i maskinen. Den färdiga glassen har ofta en liknande konsistens som glasskulorna man får i glasskiosken. Den är därmed lite mjukare än glass som man tar direkt ur frysen. Om du vill ha en hårdare glass kan du helt enkelt låta den stå i frysen i några timmar efteråt.

Tänk på omröraren

Verktyget som blandar ihop glassmeten liknar ofta en liten paddel och kan lätt hamna i problem. Det vanligaste problemet är att omröraren fastnar när glassmeten blir kall för snabbt. Detta kan bland annat bero på att man har tillsatt smeten på sidorna av stålen istället för i mitten. Det kan även gå tungt för omröraren om ingredienserna är för stora eller ihopklumpade.

Om glassen inte fryser

Om glassen inte fryserAtt glassen inte riktigt vill frysa är enligt Which.co.uk också ett vanligt problem. Om din glass blir för mjuk bör du först och främst säkerställa att skålen har stått i frysen tillräckligt länge. Det kan även hända att du har försökt göra för mycket glass på en gång och att det därmed tar längre tid att frysa smeten.

Tänk även på att det tar längre tid att frysa glassen om ingredienserna är för varma. Skålen ska dessutom alltid förvaras stående i frysen. Om den tippar kan innehållet röra sig åt sidan och göra så att glassen fryser ojämnt.

Den sista punkten som de brittiska experterna tar upp är frysens temperatur. För att skålen och glassen ska frysa optimalt måste frysen vara minst minus 18 grader kall.

Hemmagjord glass är nyttigare men inte alltid billigare

Såvida du inte brukar köpa den dyraste glassen betonar Which.co.uk att det inte alltid är billigare att göra egen glass än att köpa den färdig. Med en glassmaskin kan man däremot bestämma själv vilka ingredienser man vill använda och hur nyttig eller onyttig glassen ska vara.

Glass med fettsnåla ingredienser

Glass med fettsnåla ingredienserOm du vill göra nyttig glass kan du använda fettsnåla ingredienser och varianter istället för de fetare. Tänk dock på att detta ofta har en märkbar inverkan på smaken.

Which.co.uk genomförde ett experiment där de gjorde två varianter av samma glass: en med traditionella ingredienser och en med fettsnåla alternativ. Efter att en testpanel hade smakat på båda visade det sig att de flesta föredrog den fetare varianten. Trots utgången av detta experiment hävdar experterna att hemmagjord glass kan smaka riktigt bra även om man använder fettsnåla ingredienser.

Experternas tips för att lyckas med glassen

Här har vi samlat de bästa tipsen från Which.co.uk. Dessa tips kan hjälpa dig att få så bra resultat som möjligt när du gör egen glass:

Förvaring i frysen: Förvara den färdiga glassen i mitten av frysen där temperaturen är som jämnast.

Färska ingredienser: Glassen blir bäst om du använder färska ingredienser och undviker tillsatser som förlänger hållbarheten. Which.co.uk rekommenderar att man äter upp hemmagjord glass inom en vecka.

Undvik alkohol: Glass med alkohol i kan vara riktigt gott. Eftersom att alkohol inte fryser särskilt bra är det dock bäst att antingen undvika det helt eller nöja sig med en liten mängd.

Frys inte in glass som har smält: Om glassen redan har varit fryst och sedan smält bör den inte frysas in igen. Precis som med andra matvaror kan detta nämligen utgöra en hälsorisk.


Bevara glassens kvalitet

Glass smakar bäst när den är nygjord och får oundvikligen en försämrad kvalitet med tiden. Baserat på en artikel från danska Samvirke.dk berättar vi här hur du ska hantera glassen för att bevara konsistensen och den goda smaken så länge som möjligt.

Temperatur: Glass mår inte bra om temperaturen växlar för mycket. Detta kan framförallt vara ett problem i sommarvärmen där glassen smälter snabbt. När glass smälter blir de små fina iskristallerna i glassen till vatten. När man sedan ställer tillbaka glassen i frysen blir detta vatten till is som bygger på de iskristaller som inte hann smälta. Iskristallerna blir därmed större, vilket bland annat innebär att glassen blir hårdare. Nästa gång man vill äta av glassen kommer den även att kännas mer isig och kan till och med ha synliga iskristaller.

Upptining: Om du vill ha den bästa möjliga upplevelsen när du äter glass ska du inte äta den direkt från frysen. Experterna rekommenderar istället att man tar fram glassen ur frysen och ställer in den i kylskåpet i 20 till 40 minuter innan servering. Där kan glassen tina skonsamt och få en mjukare konsistens rakt igenom. Denna metod ger därmed ett bättre resultat än den ytliga upptiningen som sker om man ställer fram glassen på köksbänken.

UppdelningUppdelning: Det är bäst att inte ta fram mer glass än vad som ska ätas just nu. Om man tinar glassen enligt beskrivningen i förra punkten kommer det oundvikligen att skapas större iskristaller om man sedan fryser den igen. Om man tar fram hela glasspaketet kommer kvaliteten därmed garanterat att försämras tills nästa gång man vill äta av glassen.

Förvaring: För att bevara kvaliteten så bra som möjligt ska glass förvaras i frysen vid minus 18 grader. Glasspaketet ska även hållas stängt så länge som möjligt. När glassen har öppnats ökar risken för att kvaliteten försämras av såväl avdunstning som vanlig kristallbildning.

Kvalitetsskillnad: Det är skillnad på glass och glass. Billigare glass från butiken innehåller ofta mindre av de bra råvarorna för att den ska kunna säljas för ett lägre pris. Dessa glassorter innehåller istället mer vatten och luft och blir därför känsligare för temperaturskiftningar. Om du älskar glass kan det därför vara värt att köpa den lite dyrare varianten även om den kostar mer.


Roliga fakta om glass

Den stora och välkända glasstillverkaren Ben & Jerry’s har jobbat med detta i över 40 år och vet därför en hel del om glass. Baserat på deras information presenterar vi här 11 roliga och intressanta fakta om glass:

🍦 Glasstrutar uppfanns av en glassförsäljare år 1904 på en marknad i St. Louis, Missouri i USA. Detta ökade försäljningen och gjorde det möjligt att äta glassen på en gång och på ett enkelt sätt.

🍦 Nya Zeeland är det land i världen som äter mest glass per invånare. USA ligger på andra plats.

🍦 Människor världen över har fortfarande en förkärlek för de mer klassiska glassmakerna. Vaniljglass är nämligen världens mest populära glass.

🍦 För att göra en liter glass krävs det hela tre liter mjölk. Detta är anledningen till att glassen blir så krämig.

🍦 Glass som har smält och sedan fryst igen är inte lika mjuk och krämig som helt ny glass. Detta beror på att de små luftbubblorna i glassen försvinner när glassen smälter första gången. Utöver att luften försvinner bildas det även större iskristaller som också gör glassen hårdare.

🍦 Enligt Ben & Jerry’s ligger den perfekta serveringstemperaturen för glass mellan 12 och 13 minusgrader. Vid denna temperatur är glassen tillräckligt mjuk.

🍦 Om man äter glass för snabbt kan man ofta drabbas av en skarp smärta i huvudet. Detta beror på att blodkärlen som går mellan munnen och hjärnan påverkas när gommen vidrörs av något kallt. När blodkärlen drar ihop sig fångas blodet i hjärnan och bildar ett tryck som är orsaken till smärtan.

🍦 Norge innehar rekordet för världens största glasstrut. Detta rekord sattes 2015 med en strut som var över tre meter hög.

🍦 Pekannöten är den mest populära nötsorten i glass.

🍦 Den fruktsort som är mest populär att tillsätta i glass är jordgubbar.

🍦 Enligt NASA saknar astronauterna glass mest när de är utstationerade i rymden. På andra och tredje plats över saknade matvaror hamnar pizza och läsk.


Bär, frukt och nötter – gör nyttig glass med dessa 10 ingredienser

Glass har inte direkt något rykte om sig att vara nyttigt. Eftersom att det ofta krävs grädde för att glassen ska få en traditionellt krämig konsistens och rund smak finns det dessutom bra anledningar till detta. Om man gör glass själv kan man dock försöka göra en nyttigare variant.

När man ändå håller på kan man även tillsätta olika bär, frukter, grönsaker och nötter i glassen. Dessa ingredienser innehåller nämligen många nyttiga näringsämnen som är viktiga för kroppen.

Här går vi igenom 10 ingredienser som har många fördelar och passar bra i glass. Vi baserar dessa tips på danska artiklar från flera olika källor. Alt for Damerne har bland skrivit en artikel om sommarens nyttigaste bär och en om nyttiga nötter. Vi har även tagit information från en artikel om “superfoods” från Aktivtraening.dk samt en artikel om kost och motion från Femina.dk.

Apelsin – stärker immunförsvaret och skyddar mot benskörhet

ApelsinApelsiner kan vara jobbiga att skala och sprättar ofta juice upp i ansiktet på en. De har dock flera olika fördelar. För det första är det säsong för apelsiner så gott som hela året. De är allra bäst, sötast och saftigast under vintern, men det är faktiskt bara under sensommaren som apelsiner inte är i säsong.

En annan anledning till att apelsiner är en bra ingrediens i glass är att de är nyttiga. Apelsiner innehåller väldigt mycket C-vitamin som framförallt är bra för att stärka immunförsvaret. De innehåller även en speciell typ av antioxidanter som kan skydda mot cancer. Studier har visat att saften från apelsiner kan öka blodets förmåga att rensa kroppen.

Apelsiner innehåller även en del kalk som stärker skelettet. Det är dock framförallt kombinationen av C-vitamin och kalk som kan minska risken för att utveckla benskörhet.

Blåbär – ett suveränt superbär

BlåbärBlåbär är känt som något av ett superbär och ligger i topp om man ser till innehållet av antioxidanter. Det här lilla, runda, blå bäret bekämpar därmed inflammationstillstånd i kroppen. Det innehåller även fenoler som stärker minnet och skyddar hjärnan mot för tidigt åldrande.

Blåbär innehåller även resveratrol, en antioxidant som ökar kroppens försvar mot cancer.

Blåbär har dessutom ett högt innehåll av både C-vitamin och E-vitamin och är därmed bra för immunförsvaret och hjärt- och kärlsystemet. E-vitamin är extra viktigt eftersom att det skyddar kroppens celler mot nedbrytning, blodproppar och åderförkalkning.

Utöver detta är blåbär dessutom fördelaktigt för matsmältningen och hudens utseende.

Tranbär – förebygger urinvägsinfektion

TranbärEftersom att tranbär kan vara ganska sura passar de bäst i en lite sötare glass. Tranbär innehåller mycket proantocyanidiner och är därför framförallt bra för att förebygga och läka urinvägsinfektioner. Dessa ämnen ser nämligen till att bakterierna som orsakar urinvägsinfektion inte kan fästa sig i urinblåsan.

Jordgubbar – mycket fibrer och lite socker

JordgubbarMånga tycker om jordgubbar och äter mycket av dem under somrarna. Jordgubbar är redan något av en klassiker när det kommer till glassingredienser, men prova gärna att sätta färska jordgubbar på din hemmagjorda glass.

Jordgubbar är dock inte bara goda utan även väldigt nyttiga. En fördel med jordgubbar är att de inte innehåller lika mycket fruktsocker som andra bär. Man får alltså inte i sig lika mycket socker när man äter jordgubbar.

Jordgubbar innehåller mycket C-vitamin som stärker immunförsvaret och gör det det lättare för kroppen att försvara sig mot virus och bakterier. Även om det här är ett ganska vattnigt bär innehåller jordgubbar faktiskt en del kostfibrer också. Dessa hjälper till att upprätthålla en naturlig tarmfunktion. Jordgubbar har även ett högt innehåll av kalium, ett ämne som finns i våra kroppssalter och framförallt är viktigt för att cellerna ska fungera bra. Kalium påverkar bland annat muskelcellerna runt hjärtat och hjälper även till att reglera blodtrycket.

Jordgubbar innehåller dessutom många antioxidanter samt ellagsyra, ett ämne som i studier har visat sig kunna verka förebyggande mot cancer.

Aroniabär – ett ganska okänt bär som är bra för tänder och skelett

AroniabärAroniabär är inte särskilt välkända i Norden. De kommer från Nordamerika och är på frammarsch i Europa också. Aroniabär innehåller många fenoler, en grupp av antioxidanter, samt stora mängder kalk som bidrar till att upprätthålla tänder och skelett.

Aroniabär kan användas i både smoothie och glass. Eftersom att mycket av det goda sitter i skalet är det dock bäst att använda hela bäret. Aroniabär har en ganska syrlig smak och fungerar därför bra i glass som är ganska söt från början.

Avokado – fet men nyttig

AvokadoAvokado innehåller onekligen stora mängder fett, det kan man inte bortse från. Det handlar dock om “nyttigt” fett som stärker kroppen. Avokado innehåller nämligen omättat fett som kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det omättade fettet är även bra för hjärnan och hjärnans funktion. Så länge man håller sig till mindre mängder är det därför helt klart rekommenderat att äta avokado.

Avokado innehåller mycket kostfibrer och är därför väldigt mättande. Det innehåller även folsyra som kan stärka minnet och skydda mot Alzheimers. Utöver detta finns det både A- och E-vitamin i avokado. Dessa vitaminer stärker huden och har antiinflammatoriska egenskaper som håller nere inflammationstillstånden i kroppen. Dessa tillstånd är annars kända för att orsaka flera olika sjukdomar.

Om man använder avokado i glass blir glassen dessutom krämig.

Spenat – rikt på C-vitamin och antioxidanter

SpenatDe flesta tänker nog på spenat som en tråkig ingrediens på middagsbordet. Spenat har dock fått något av en comeback de senaste åren och innehåller faktiskt otroligt mycket nyttiga näringsämnen och vitaminer.

Spenat har framförallt höga nivåer av antioxidanter och C-vitamin. C-vitamin stärker immunförsvaret och bidrar även till att bygga upp lederna och ta upp järn i kroppen.

Antioxidanterna som finns i spenat stärker också immunförsvaret. Spenat är faktiskt en riktigt bra källa till en bättre hälsa för dig som kämpar med en livsstilssjukdom.

Spenat gynnar även tarmfunktionen eftersom att det innehåller antiinflammatoriska ämnen som kan minska eventuell inflammation i tarmväggen.

Dessa hälsosamma näringsämnen finns i alla typer av spenat. Se dock till att välja spenat som ser fräsch ut. Spenat kan ätas antingen rå eller tillagad och fungerar även som en ingrediens i glass.

Vanilj – dämpar oro och främjar matsmältningen

VaniljVaniljglass är en klassiker som går hem hos de flesta men som ofta blir lite åsidosatt. Vanilj i sig är dock nyttigt och kan med fördel tillsättas i den hemmagjorda glassen.

Vanilj kommer från en planta som är släkt med orkidéer och har därför en blommig och exotisk smak. Smaken och doften hos vanilj kommer från ämnen i vaniljfröna som också är nyttiga. Traditionellt sett har vanilj använts som ett naturläkemedel i både Sydamerika och Asien.

Enligt forskning kan faktiskt själva doften av vanilj också ha en helande verkan. Doften har nämligen en lugnande och ångestdämpande effekt och bidrar därmed till en ökad ro i både kropp och knopp.

Vanilj bidrar dock till ett ökat välmående när man äter det också. Vanilj kan nämligen verka antiinflammatoriskt, främja matsmältningen och sänka kolesterolnivån. Det minskar risken för åderförkalkning och blodproppar och påverkar dessutom cellerna så att de förnyas snabbare.

Vanilj bidrar även till en ökad blodcirkulation i hårbotten och förebygger därmed håravfall. Levern mår också bra av att man äter vanilj och kan då återhämta sig snabbare. Detta är extra bra om man dricker mycket alkohol.

Valnötter – rika på Omega 3-fettsyror

ValnötterValnötter är en bra ingrediens som piffar upp den hemmagjorda glassen lite med sin mjuka och runda smak.

I likhet med de flesta andra nötter innehåller valnötter mycket fett. Det rör sig dock om nyttigt fett. Valnötter innehåller även mycket Omega 3 som vanligtvis hittas i fisk. Omega 3-fettsyror har flera hälsofrämjande effekter i kroppen och sänker bland annat blodtrycket och inflammationsnivån. De stärker även hjärtat och hjärnan och minskar risken för depression.

Valnötter är dessutom den nötsort som innehåller flest antioxidanter. Nötterna innehåller även melatonin och bidrar därmed till en bättre nattsömn. Melatonin är nämligen kroppens naturliga sömnmedel. Det är dock inte alla som producerar tillräckligt mycket melatonin i kroppen, särskilt inte under stressiga perioder.

Valnötter innehåller även B6-vitamin och magnesium. Magnesium stärker benen i kroppen medan B6 hjälper till att omvandla olika näringsämnen till energi.

Pekannötter – rika på nyttigt fett och B-vitamin

PekannötterNötter är i allmänhet väldigt feta. De innehåller därför väldigt mycket kalorier och bör ätas med måtta. Att blanda nötter i glassen kan vara ett bra sätt att få i sig en lämplig mängd, och just pekannötter har blivit en favorit att sätta i glass.

Pekannötter har flera hälsofrämjande egenskaper. Den höga fett- och zinkhalten gör till exempel att huden stärks och får en finare lyster. Eftersom att pekannötter innehåller mycket nyttiga fetter har de dessutom en kolesterolsänkande effekt.

Slutligen innehåller pekannötter många B-vitaminer och magnesium. Magnesium är bra för skelettet, hormonbalansen och nervcellernas funktion medan B-vitaminerna är bra för både muskler, hjärta, syn och hjärna.


10 goda glassrecept

Rabarbersorbet

RabarbersorbetIngredienser:
– 1 kg rabarber
– 1 vaniljstång
– 1 liter vatten
– 1 citron
– 3 dl socker
– Ätbara blommor för dekoration

Gör så här:
1. Börja med att rensa rabarbern och skär sedan rabarberstjälkarna i små bitar.
2. Dela vaniljstången på längden.
3. Lägg rabarbern och den delade vaniljstången i en kastrull och fyll på med vatten.
4. Låt detta småkoka tills rabarbern är urkokt.
5. Häll allting genom en sil och värm sedan upp saften i kastrullen igen.
6. Pressa saften från en halv citron och tillsätt både citronsaften och socker i kastrullen.
7. Rör om i kastrullen tills sockret har löst upp sig helt. Smaka av saften under tiden.
8. När sockret är upplöst kan du ta bort kastrullen från värmen och låta saften svalna. Ställ sedan in den i kylskåpet och låt den stå över natten.
9. Dagen efter är det dags att hälla saften i en glassmaskin och låta den frysa till en sorbet.
10. Servera sorbeten på en gång och dekorera med ätbara blommor.

Källa: Isabellas.dk


Laktosfri glass med creme fraiche, mandel och honung

Den här glassen kan även göras med vanlig vispgrädde och creme fraiche om du inte vill göra laktosfri glass.

Laktosfri glass med creme fraiche, mandel och honungIngredienser:
– 100 gram sötmandel
– 2 msk socker
– 2 tsk salt
– 3 dl laktosfri vispgrädde
– 1 dl laktosfri creme fraiche
– 2 äggulor
– 0,5 dl socker
– 0,5 dl honung

Gör så här:
1. Rosta mandlarna i en stekpanna. Tillsätt sedan socker och salt och låt sockret karamelliseras.
2. Ta bort mandlarna från värmen och hacka dem när de har svalnat.
3. Vispa grädden.
4. Blanda den vispade grädden med creme fraiche, 0,5 dl socker och honung. Tillsätt även den hackade mandeln.
5. Frys glassen.
6. Toppa glassen med hackad mandel och honung när du serverar den.

Källa: Ica.se


Kokos- och karamellglass med pekannötter

Kokos- och karamellglass med pekannötterIngredienser:
– 2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)
– 3 äggulor
– 4 msk kokossocker eller vanligt socker
– En gnutta vaniljextrakt
– 50 gram rostade och grovhackade pekannötter

Gör så här:
1. Vispa kokosmjölken tills den får en jämn konsistens.
2. Mät upp 600 ml kokosmjölk och häll den i en kastrull. Värm upp kokosmjölken tills det ångar från den.
3. Vispa under tiden ihop äggulor, 3 msk socker och vaniljextrakt.
4. Häll sedan den varma kokosmjölken i äggblandningen under konstant omrörning.
5. Diska kastrullen och häll tillbaka smeten i den. Låt sedan smeten koka på medelhög värme tills du får en tunn och krämig konsistens.
6. Ta bort kastrullen från värmen och låt smeten svalna helt och hållet.
7. När smeten har svalnat är det dags att hälla den i glassmaskinen.
8. Under tiden som glassen fryser ska du göra karamellsåsen: Blanda resten av kokosmjölken med en matsked socker och en nypa salt i en kastrull. Låt detta koka i tre minuter tills blandningen blir krämig. Kyl ner karamellsåsen och häll den över den färdiga glassen. Tillsätt även pekannötter och ställ sedan in glassen i frysen så att den får frysa ordentligt.

Källa: Bbcgoodfood.com


Apelsin- och chokladglass med crunch 

Apelsin- och chokladglass med crunch Ingredienser:
– 150 gram socker
– 4 äggulor
– 500 gram kvarg, 0,3 %
– 3 äggvitor
– 2,5 dl vispgrädde, 38 %
– 2 msk finrivet apelsinskal
– 75 gram grovhackad mörk choklad (gärna 70 procent kakao)
– 100 gram grovhackade mandelbiskvier
– 50 gram maränger i bitar
– Choklad och citronmeliss som dekoration

Gör så här:
1. Börja med att vispa ihop socker och äggulor och tillsätt sedan kvarg.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
3. Vispa grädden.
4. Tillsätt den vispade grädden i äggblandningen med kvarg och vänd sedan ned äggvitorna lite i taget.
5. Dela upp smeten i två skålar. Tillsätt apelsin i en av skålarna och choklad i den andra.
6. Ta fram en bakform och sprid ut hälften av de hackade mandelbiskvierna på botten. Häll sedan glassmeten med apelsinsmak i formen.
7. Strö marängbitarna över apelsinsmeten och häll sedan chokladsmeten över dessa.
8. Sprid slutligen ut resten av mandelbiskvierna på toppen och pressa ner dem lite i glassmeten. Ställ sedan in glassen i frysen och låt den stå i minst fyra timmar.
9. Servera glassen med grovhackad choklad och citronmeliss som dekoration.

Källa: Arla.dk


Chokladglass med Oreos

Den här läckra glassen kräver bara fyra ingredienser. Detta recept blir ungefär 500 ml glass.

Chokladglass med OreosIngredienser:
– 1 burk kokosmjölk
– 1/3 kopp socker
– 2 msk osötat kakaopulver
– 10 krossade Oreo-kakor

Gör så här:
1. Häll kokosmjölk, socker och kakaopulver i en blender och mixa i 20 sekunder.
2. Häll över blandningen i glassmaskinen och följ sedan instruktionerna för just din maskin.
3. Tillsätt de krossade Oreo-kakorna när det är fem minuter kvar tills glassen är färdig.
4. Häll över glassen i en plastburk och ställ in den i frysen tills den ska serveras.


Mintglass med chokladsås

Mintglass med chokladsåsIngredienser:
– 2 ägg
– 3/4 kopp socker
– Ca 5 dl grädde
– 2,5 dl helmjölk
– 2 tsk pepparmintsarom
– 250-300 gram mörk chokladsås
– 1 paket krossade småkakor

Gör så här:
1. Vispa äggen i ungefär två minuter tills det blir ett lätt och luftigt skum.
2. Vispa ner sockret i äggen lite i taget och vispa sedan blandningen i ungefär en minut.
3. Tillsätt grädde, mjölk och pepparmintsarom och blanda ihop allt ordentligt.
4. Häll smeten i glassmaskinen och följ anvisningarna för din maskin.
5. Tillsätt de krossade kakorna i glassen när den nästan är färdig.
6. Låt glassen bli helt färdig.
7. Sätt över lite av glassen i en behållare och häll sedan hälften av chokladsåsen ovanpå.
8. Häll därefter resten av glassen i behållaren och toppa med resten av chokladsåsen.
9. Frys glassen tills den ska serveras.


Hemmagjord mintglass med chokladflagor

Hemmagjord mintglass med chokladflagorIngredienser:
– 400 gram kondenserad mjölk
– 500 gram grädde
– 250 ml mjölk
– 2 tsk vaniljextrakt
– ½ tsk pepparmintsarom
– 5 droppar grön karamellfärg
– 100 gram choklad
– En nypa salt

Gör så här:
1. Tillsätt alla ingredienser utom chokladen i en stor skål och blanda ordentligt.
2. Häll över blandningen i glassmaskinen och följ tillverkarens instruktioner.
3. Smält chokladen i en mikrovågsugn när det är ungefär fem minuter kvar tills glassen är färdig. Häll sedan långsamt ner den smälta chokladen i glassmaskinen.
4. Temperaturskillnaden mellan chokladen och glassen kommer att få chokladen att stelna och spricka när den träffar glassen. Det skapas då läckra chokladflagor i glassen. Den här typen av glass kallas för stracciatella.
5. Sätt över glassen i en behållare och ställ in den i frysen tills glassen blir hård. Detta brukar ta några timmar.


Tuggummiglass

TuggummiglassIngredienser:
– 3 dl grädde
– 2 dl helmjölk
– 70 gram tuggummi (ej sockerfria)
– Ev. 3 ml smakessens med tuggummismak om du inte vill använda vanligt tuggummi
– 200 gram rörsocker
– 6 äggulor
– Ev. karamellfärg

Gör så här:
1. Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt det koka upp. Ta bort kastrullen från värmen när det börjar koka.
2. Tillsätt tuggummin (eller tuggummiessens) och låt blandningen stå i ungefär 10 minuter.
3. Häll blandningen genom en sil ner i en skål.
4. Blanda ihop socker och äggulor ordentligt i en egen skål.
5. Tillsätt därefter tuggummiblandningen i ägg- och sockersmeten och rör ihop dessa ordentligt.
6. Värm smeten i en kastrull tills den blir 40 grader varm.
7. Ställ in glassmeten i kylskåpet och låt den stå tills den är kall.
8. Häll över smeten i en glassmaskin och låt den frysa i ungefär 50 minuter. Tiden kan variera beroende på vad du har för maskin.
9. Häll över glassen i en behållare och tillsätt eventuellt lite karamellfärg.
10. Ställ in behållaren i frysen tills glassen ska serveras.


Jordnötsglass

JordnötsglassIngredienser:
– 2 dl vispgrädde
– 2 dl grekisk yoghurt
– 4 äggulor
– ½ dl socker
– ¾ dl jordnötssmör
– 1 lime

Gör så här:
1. Vispa grädden till ett fast och luftigt skum.
2. Blanda ner den grekiska yoghurten i grädden.
3. Ta fram en annan skål och vispa äggulorna till ett luftigt skum.
4. Blanda ner jordnötssmöret i äggulorna.
5. Rör ihop båda blandningarna och tillsätt lite limejuice.
6. Häll över smeten i en glassmaskin och följ anvisningarna för maskinen.
7. När glassen är färdig kan du ställa in den i frysen tills det är dags för servering.


Vaniljglass

Det här receptet ger ungefär en liter glass.

VaniljglassIngredienser:
– 2 ½ dl mjölk
– 2 ½ dl vispgrädde
– 1 vaniljstång
– 150 gram florsocker
– 6 äggulor

Gör så här:
1. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i vaniljstången och värm upp under omrörning.
2. Ta bort kastrullen från värmen innan det börjar koka.
3. Blanda socker och äggulor i en skål och vispa dem till ett luftigt skum.
4. Ta bort vaniljstången från mjölk- och gräddblandningen.
5. Blanda mjölk- och gräddblandningen med äggulorna och vispa ihop allt ordentligt.
6. Värm upp smeten på låg värme tills den får rätt konsistens.
7. Låt krämen svalna.
8. Häll den kalla krämen i en glassmaskin och följ instruktionerna för maskinen.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Nemox Gelatissimo Exclusive glassmaskin

✅ Rekommenderad av danska Gastromand.dk

Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskine

Nemox är ett annat italienskt märke som är känt för att tillverka glassmaskiner av riktigt hög kvalitet. Deras maskiner har dessutom en extra hög kapacitet, vilket även visar sig i priset. Denna glassmaskin har granskats och rekommenderas av den ansedda danska gourmetbloggen Gastromand.dk. I grunden är maskinen för industriell användning, men kan också användas av privatpersoner.

Maskinen har en effektiv inbyggd kompressor som gör att du kan frysa glassen i själva maskinen och du behöver därmed inte ställa den i frysen. Glassmaskinen har en stor skål med en kapacitet på 1,7 liter, vilket innebär att man kan göra ca 1,5 liter glass. Detta varierar lite beroende på vilken typ av glass man gör, men i regel kan man göra ungefär 200-300 ml mindre glass än skålens kapacitet. Skålen är gjord av aluminium och är dessutom löstagbar, vilket gör att glassen kan ställas in i frysen om man vill äta den senare.

Den här glassmaskinen är en robust modell som väger 12 kg, vilket gör att den står stabilt under användning. Nemox Gelatissimo fryser glassen snabbt och det går att göra en liter krämig och god glass på ungefär 30 minuter.

Det medföljer en användningsmanual som innehåller 31 tips på både gräddglass, frozen yoghurt och sorbet.

Utvalda fördelar med Nemox Gelatissimo Exclusive:
🍦 
Inbyggd kompressor
🍦 Snabb glasstillverkning
🍦 Kallhållnings-funktion
🍦 Kapacitet för 1,5 liter glass
🍦 Hög kvalitet och användarvänlighet

Här kan du se en presentation av Nemox Gelatissimo Exclusive:


Nemox Gelato Grand glassmaskin

✅ Rekommenderad av danska matbloggen Louisemadblog.dk

Nemox Gelato Grand

 

.
Den danska matbloggen Louise från Louisemadblog.dk har granskat denna italienska glassmaskin.

Louise är mycket tillfredsställd med maskinens användarvänlighet, som gör det enkelt att komma igång med användningen, samt en hyfsad snabb rengöring. Enda nackdel med denna modell är att det kan vara lite svårt att tillsätta ingredienser genom det lilla doseringshålet vid locket.

Nemox Gelato Grande är relativt stor och kan producera upp till 1 liter glass åt gången i den 1,5-liter stora skålen. Maskinen är särskilt bra på att göra mjölkglass, gräddglass och sorbet, italienarnas favorit glass. Modellen har en inbyggd kompressor, vilket innebär att hela tillverkningsprocessen sker i maskinen. Skålen är dessutom löstagbar och glassen kan därför enkelt förvaras i frysen tills den ska ätas.

Tillberedningen kan både göras i en inre skål, tillverkad i rostfritt stål eller i den avtagbara skålen.

Utvalda fördelar med Nemox Gelato Grand:
🍦 
Inbyggd kompressor
🍦 Kan göra upp till en liter glass åt gången
🍦 Kan göra både gräddglass och sorbet
🍦 Löstagbar skål
🍦 Användarvänlig och lätt att rengöra

Här kan du se en presentation av Nemox Gelato Grand:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka glassmaskiner är bäst i test?

Wilfa ICM-C15 och DeLonghi ICK 5000

🤓 Hur har man testat glassmaskinerna?

Glassmaskinerna har bedömts baserat på deras förmåga att skapa god glass som har rätt smak, konsistens och utseende. Man har även granskat maskinernas användarvänlighet, byggkvalitet, ljudnivå och energiförbrukning.

🤔 Vad är det för skillnad på glassmaskiner med och utan kompressor?

En glassmaskin med kompressor kan både blanda och frysa ingredienserna medan en modell utan kompressor bara blandar glassmeten.


Glassmaskiners tests – dessa tests har vi genomgått 

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön har testat 19 glassmaskiner. I sitt test blev OBH Nordica 6616 Ice Cream Box nämnd till bästa glassmaskin. Den fick ett betyg på 82 poäng, vilket var det högsta betyg som gavs i testen. Den bästa glassmaskinen med kompressor blev DeLonghi Il Gelataio ICK5000, som fick ett samlat betyg på 80 poäng. Läs hela glassmaskins testen här. Det krävs dock ett betalt abonnemang för att kunna läsa testen på hemsidan.

Gastromand.dk 🇩🇰
På gastromand.dk, som är en dansk matlagningsblogg av finare slag, har man testat Wilfa ICM-C15 och Nemox Gelatissimo Exclusive. De har i testen jämfört och värderat allt från glassens kvalitet till vilken extrautrustning som medföljer. I testen blev båda maskiner mycket jämna i bedömningen. Läs hela granskningen gratis här.

Dinside.no 🇳🇴
Det norska konsumentrådet Dinside.no har granskat Wilfa ICM-C15. I granskningen gjorde de frozen yoghurt, gräddglass och sorbet. Läs hela granskningen här. Du kan också se en video från granskningen på hemsidan.

Louisesmadblog.dk 🇩🇰
Den danska matbloggen som drivs av Louise. På bloggen delar hon allt om mat och tips. Dessutom granskar hon flera olika köksutrustningar. I artikeln har hon granskat Nemox Gelato Grand glassmaskin. Artikeln ger en bra beskrivning om för- och nackdelarna med maskinen. Läs hela granskningen här.

T3.com 🇬🇧
Det stora engelska prylmagasinet T3 har skrivit en artikel där de beskriver en rad olika glassmaskiner. Här ger de glassmaskinerna ett samlat betyg mellan 1 – 5. Du kan läsa hela granskningen gratis här.

Familiejournal.dk 🇩🇰
Det danska veckobladet Familie Journal har granskat fyra olika glassmaskiner. Testpanelen har gett poäng för funktionalitet, infrysningstid och hur lätt rengöringen är. Du kan läsa hela artikeln här.

Politiken.dk 🇩🇰
Den ansedda danska tidningen Politiken har låtit livsmedelsteknikern och mejeristen Lone Lydal granska flera glassmaskiner. Hon har i granskningen gått igenom funktionalitet, infrysningstid och färdiga resultat. Du kan läsa hela granskningen på Politiken här.

Klikk.no 🇳🇴
Den norska sajten har granskat djupgående Wilfa ICM-C15 på sin hemsida. Du kan läsa hela granskningen gratis genom att klicka här. Maskinen blev den enda som tilldelades 6 stjärnor.

ETM Testmagazin 🇩🇪
ETM utför omfattande tester av nästan allt man kan komma i kontakt med som konsument och opartiskhet, precision och transparens är grundpelare i alla deras undersökningar. ETM har granskat åtta glassmaskiner med inbyggd kompressor och du hittar testet här.

Guter Rat 🇩🇪
Guter Rat är ett oberoende tyskt testmagasin som genomför tester av olika konsumentprodukter och kommer med information och goda råd (därav namnet Guter Rat) om investeringar och pensionsregler, aktuella juridiska frågor, medicin, resor samt familj och hushåll. Tidningen har utfört en granskning av fyra glassmaskiner med inbyggd kompressor som du kan läsa här.

Haus & Garten 🇩🇪
Den här tyska hus- och trädgårdstidningen behandlar allt inom trädgård, hushåll och konsumentämnen. Tidningen testar även produkter då och då, och de har bland annat gjort en undersökning av fem glassmaskiner. Du kan läsa hela undersökningen här. Observera att man måste betala för att få tillgång till hela artikeln.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta