Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Glassmaskin - Bäst i test: Guide till de bästa glassmaskinerna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD april 8, 2024.

Glassmaskin - Bäst i test: Guide till de bästa glassmaskinerna

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Wilfa ICM-C15 är utsedd till bäst i test glassmaskin på klikk.no.

Om du vill göra din egen glass rekommenderas det att använda en glassmaskin. Har du inte redan en sådan kan det dock vara svårt att veta vilken modell som är bäst eftersom det finns många olika varianter på marknaden som skiljer sig i både pris och kvalitet.

För att göra det enklare för dig har vi därför sammanställt den här artikeln där vi samlat de bästa glassmaskinerna just nu, varav flera av dem dessutom är testvinnare. Vi vill göra det enkelt och överskådligt för dig som läsare för att du på så sätt ska få en bättre överblick av de bästa glassmaskinerna.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av glassmaskinerna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

Tidigare ändringar:

8. maj 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Glassmaskin Bäst i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda glassmaskinerna

DELONGHI ICK 6000 - mångsidig glassmaskin med många praktiska funktioner

Bästa all-around-glassmaskin

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Rekommenderas av tyska Testmagazin
 • check Rekommenderas av tyska Guter Rat
 • check Rekommenderas av tyska Haus & Garten 
 • check 4,3/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på DELONGHI ICK 6000:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Tre funktioner i en maskin
 • Kan tillverka 700 milliliter glass
 • Inbyggd kompressor som håller låga temperaturer

Konsumentmagasinets omdöme

De’Longhi Il Gelataio ICK 6000 är en mångsidig glassmaskin som erbjuder en rad praktiska funktioner. Dess allsidiga design omfattar tre funktioner: glasstillverkning, omrörning och kylning, så att du utan ansträngning kan förbereda hemmagjorda, frysta godsaker. Den inbyggda kompressorn är en anmärkningsvärd fördel, som upprätthåller en konstant låg temperatur under hela processen för ett konsekvent jämnt och krämigt resultat. Med dess avtagbara skål i rostfritt stål – med en kapacitet på 1,2 liter – kan du dessutom förbereda upp till 700 milliliter glass.

Även om det kan vara värt att notera att maskinen tenderar att vara relativt bullrig under drift, väger dess exceptionella prestanda och användarvänliga funktionerna tyngre än denna mindre olägenhet. Kort sagt kan du med De’Longhi Il Gelataio ICK 6000 ta dina desserter till nästa nivå.

Fördelar

 • Manuell avstängning
 • Medföljande spatel och receptbok
 • Alla löstagbara delar tål maskindisk
 • Frystid på endast 20-40 minuter
 • Glidsäkra gummifötter

Nackdelar

 • Något bullrig under drift

Delonghi ICK 6000 är en kraftfull glassmaskin med utmärkt prestanda. Produkten är utformad efter Delonghis välkända design och lever även upp till deras lika berömda kvalitet och framställer med det sagt mycket god glass.

Mer om DELONGHI ICK 6000

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,2 l
 • Vikt: 14,5 kg
 • Effekt: 230 W
 • Mått: 42,6 x 24,5 x 32,6 cm

De’Longhi Il Gelataio ICK 6000 har en kapacitet på 1,2 liter, vilket motsvarar ungefär 700 milliliter glass. Glassen görs i en löstagbar skål i rostfritt stål som du enkelt kan lyfta från maskinen när glassen är färdig.

Glasmaskinen har en egen kompressor och en motoreffekt på hela 230 watt, vilket innebär att hela frysningen sker i maskinen. Du behöver alltså inte ställa in glassen i frysen. Kompressorn erbjuder en frystid på endast 20-40 minuter, beroende på vilken typ av glass du vill göra och hur mycket; det är möjligt att framställa både sorbet, gräddglass och frozen yoghurt. Locket är självklart tättslutande och temperaturen i skålen hålls därmed kall och stabil. Man kan emellertid öppna locket medan maskinen är igång för tillsätta mer ingredienser, till exempel nötter eller chokladbitar.

Både skålen, locket och övriga löstagbara komponenter på glassmaskinen kan diskas i diskmaskinen och själva maskinen torkas enkelt av med en fuktig trasa. De’Longhi Il Gelataio ICK 6000 är en av de tyngre modellerna med en vikt på 14,5 kilogram, vilket, tillsammans med modellens glidsäkra gummifötter, gör att den står helt stabilt under hela användningen.

I köpet av De’Longhi Il Gelataio ICK 6000 ingår en glasskopa som kan användas för att blanda ingredienser och skopa ut glassen ur skålen. Man får även med en receptbok som man kan hitta inspiration i. Som pricken över i:et kan man även använda denna maskin för att snabbt och enkelt kyla ner dryck, vilket kan vara fördelaktigt om man har glömt att förbereda isbitar eller sätta sin dryck på kylning.

Wilfa ICM-C15 - bäst i test glassmaskin med snygg design

Bäst i test glassmaskin på Klikk.no

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare på norska Klikk.no
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Wilfa ICM-C15:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Helautomatisk glassmaskin med kompressor
 • Stay Cold-funktion som håller glassen kyld i en timme
 • LCD-display med digital timer

Konsumentmagasinets omdöme

Wilfa ICM-C15 är en användarvänlig och elegant utformad bäst i test glassmaskin från Klikk.no, som har förtjänat sitt rykte som en testvinnande produkt. Den helautomatiska kompressorn och Stay Cold-funktionen, som håller glassen kall i upp till en timme efter produktion, garanterar konsekvent utmärkta resultat. Designen i borstat stål ger en touch av elegans till varje kök, medan den användarvänliga driften med en LCD-display gör det enkelt att skapa läckra, frysta godsaker.

Även om vissa användare önskar snabbare frysförmåga kompenserar Wilfa ICM-C15 detta med sin förmåga att skapa otroligt slät och krämig glass. Den något längre frystiden möjliggör dessutom utveckling av rikare smaker och lyxig konsistens som är värd att vänta på.

Fördelar

 • Snygg, slimmad design i rostfritt stål
 • Blandar ingredienserna väl
 • Inga iskristaller
 • Enkel att rengöra med komponenter som tål maskindisk

Nackdelar

 • Frysningsprocessen är inte den snabbaste

Den här glassmaskinen från Wilfa är både användarvänlig, rymlig och elegant designad samt skapar utsökt och krämig glass. Tack vare dessa många fördelar har den utsetts till testvinnare på norska Klikk.no och fått toppbetyg i flera andra oberoende tester. Om man kikar på de olika återförsäljarnas webbutiker kan man också se att modellen även uppskattas av användarna, som den i stort sett alltid mottager toppbetyg från i recensionerna.

Mer om Wilfa ICM-C15

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 12,3 kg
 • Effekt: 150 W
 • Mått: 45,5 x 33,4 x 33,5 cm

Wilfa ICM-C15 är en helt automatisk glassmaskin med kompressor. Glassmaskinen har en motoreffekt på 150 watt och gör glass i loppet av endast en timme. Den har dessutom en kapacitet på 1,5 liter, vilket betyder att den kan göra tillräckligt med glass för fem till sex personer åt gången. Den kan därefter hålla glassen kall i upp till en timme tack vare dess Stay Cool-funktion.

Wilfa ICM-C15 är enkel att använda och har en LCD display med digital timer. Många glassmaskiner är relativt stora och klumpiga i sin utformning, men en av de saker som användarna lägger stor vikt på med denna modell är dess eleganta och kompakta design i rostfritt stål som ger den en tidlös look.

Alla löstagbara komponenter tål diskmaskin, samtidigt som maskinens insida är enkel att torka av med en fuktig trasa.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

DeLonghi ICK 5000 - bäst i test glassmaskin med enkel rengöring

Konsumentmagasinet rekommenderar

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare enligt svensk oberoende testpanel
 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,3/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på DeLonghi ICK 5000:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

DeLonghi ICK 5000 erbjuder en anmärkningsvärd mångsidighet och bekvämlighet för alla som gillar frysta desserter. Med sin kraftfulla kompressor skapar den effektivt en mängd olika typer av glass, vilket garanterar en utmärkt konsistens och textur. Den helt demonterbara designen är ett stort plus, vilket gör rengöring till en barnlek och förbättrar användarupplevelsen ytterligare.

Även om avsaknaden av en självavstängningsfunktion kan betraktas som en nackdel, kompenserar DeLonghi ICK 5000 genom att erbjuda exakt manuell kontroll över kärningsprocessen. På så sätt kan du uppnå önskad konsistens för din glass och se till att du inte överblandar eller överfryser den.

Fördelar

 • Helt demonterbar konstruktion för enkel rengöring
 • Löstagbar skål
 • Tystgående motor
 • Idealisk för alla typer av glass
 • Tyst drift

Nackdelar

 • Ingen automatisk avstängning

DeLonghi blev ”bäst i test” både hos  svenska Råd & Rön. Den utmärker sig med att vara den bästa glassmaskinen med kompressor i granskningarna.

Mer om DeLonghi ICK 5000

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,2 l
 • Vikt: 13,5 kg
 • Effekt: 230 W
 • Mått: 42 x 32 x 24,5 cm

Att glassmaskinen är utrustad med en kompressor betyder att den kan användas för framställning av alla typer av glass direkt i maskinen: mjölkglass, gräddglass, sorbet och frozen yoghurt. När glassen är färdig kan du dessutom aktivera en funktion som håller glassen kall tills det är dags att servera den. Locket till skålen är helt lufttätt, vilket gör att glassen håller en kall och stabil temperatur.

DeLonghi ICK 5000 har en motoreffekt på 230 Watt. Det medföljer en skål i rostfritt stål på 1,2 liter som kan göra 700 gram glass åt gången. Rengöringen är otroligt enkel eftersom både skålen och de andra löstagbara delarna på glassmaskinen tål maskindisk. Resten av maskinen behöver bara torkas av med en fuktig trasa.

Maskinen väger 12 kg och har halksäkra gummifötter som gör att den står stabilt. Jämfört med andra modeller tar det relativt länge för den här maskinen att göra glass. Den är dock relativt tyst, vilket gör att det inte är störande att ha den igång en längre stund. Den här modellen är faktiskt en av marknadens allra bästa om man enbart går efter kvaliteten på glassen och inte räknar med tiden det tar att få fram den. Delonghi är ett italienskt märke som är berömda för att tillverka mjuk och krämig italiensk glass av riktigt hög kvalitet.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Steba IC 150 - glassmaskin med kompressor

Bäst lämpade glassmaskin för familjehushåll

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Steba IC 150:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Optimal kapacitet för en familj – upp till 20 glasskulor på en sats
 • Enkel kontrollpanel med LCD-skärm
 • 60 minuters timer

Konsumentmagasinets omdöme

Steba IC 150 är en mycket funktionell glassmaskin med en kapacitet på 1,5 liter, vilket gör den idealisk för att servera hela familjen. Den självkylande kompressorn säkerställer en jämn kylning, vilket skapar krämiga och läckra resultat, samtidigt som timern på 60 minuter erbjuder exakt kontroll över beredningsprocessen.

Även om vissa användare har nämnt att behållarens lock är något otympligt, väger Steba IC 150:s övergripande funktionalitet och fördelar tyngre än detta mindre bekymmer. Med sin generösa kapacitet, effektiva kylsystem och användarvänliga timer är Steba IC 150 ett utmärkt val för att skapa hemmagjord glass – upp till 20 kulor per sats!

Fördelar

 • Självkylande kompressor
 • Gummifötter och motorskydd
 • Skål med en kapacitet på 1,5 liter
 • Enkel rengöring
 • Liten öppning i locket för tillsättning av ingredienser

Nackdelar

 • Vissa användare anger att behållarens lock är något otympligt

Steba IC 150 är en helautomatisk glassmaskin med inbyggd kompressor som tillverkar glass snabbt och enkelt.

Recension: En detaljerad recension av Steba IC 150

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 10,5 kg
 • Effekt: 150 W
 • Mått: 39 x 26 x 23 cm

Helautomatisk glassmaskin med en skål på 1,5 liter
Steba IC 150 har en skål som rymmer 1,5 liter, vilket motsvarar cirka 20 glasskulor, och är därmed tillräckligt stor för att man ska kunna göra glass till hela familjen. Glassmaskinen är tillverkad av rostfritt stål och har en simpel och elegant design. Den står dessutom stabilt på bänken och har en enkel kontrollpanel som består av ett fåtal knappar och en LCD-skärm. På denna skräm kan man avläsa vilken temperatur glassen har samt hur lång tid som återstår innan produkten är färdig.

När du har förberett din glassmet och sedan hällt ner den i maskinen kan den ställas in med intervaller på tio minuter. Tack vare dessa intervaller kan man kyla ner glassen lite till om den inte fick rätt konsistens i första omgången.

Enkel rengöring
Steba IC 150 har en löstagbar skål och är därför enkel att rengöra. Skålen kan diskas direkt under rinnande vatten när man är färdig med glassen, medan själva basen endast behöver torkas av med en fuktig trasa.

Den löstagbara skålen underlättar serveringen eftersom att glassen kan serveras direkt i denna. I och med att glassen kyls ned under tillverkningen behöver man heller inte frysa in den innan servering; temperaturen i maskinen kan faktiskt bli så låg som -35 °C.

Säker maskin med timer och öppning i locket
Steba IC 150 har en timer på 60 minuter som gör att man kan hålla koll på både resterande tid och hur lång tid glassen har varit i maskinen. Samtidigt har locket en liten öppning som kan användas för att tillsätta extra ingredienser i glassen, till exempel frukt, nötter eller choklad.

Sist, men inte minst, är Steba IC 150 säker att använda då den är utrustad med ett motorskydd och gummifötter som säkerställer att maskinen står stabilt på bänken när man använder den.

Mer om Steba IC 150

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 10,5 kg
 • Effekt: 150 W
 • Mått: 39 x 26 x 23 cm

Nemox NXT1 L’Automatica - helautomataisk glassmaskin

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nemox NXT1 L’Automatica:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Nemox NXT1 L’Automatica, en helautomatisk glassmaskin, erbjuder en imponerande blandning av teknik och bekvämlighet. Den inbyggda kompressorn eliminerar förfrysning, medan dess kapacitet på 1,7 liter är anpassad för större sammankomster. Den smarta elektroniska displayen förenklar användningen, vilket gör den till en barnlek även för nybörjare. NXT1 fokuserar på ett unikt sätt på att eliminera iskristaller, vilket garanterar en jämn och överlägsen glass. Även om den ligger i en högre prisklass motiveras investeringen av dess avancerade funktioner och kvaliteten på den glass som produceras.

Fördelar

 • Helautomatisk
 • Elegant och modern design
 • Skål i rostfritt stål med rymlig kapacitet på 1,7 liter
 • Inbyggd kompressor
 • Elektronisk skärm
 • Keep Cool-funktion

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Nemox NXT1 L’Automatica är en av marknadens dyrare glassmaskiner. För det lite högre priset får man dock en fin och modern maskin med en bra storlek. Skålen i den här glassmaskinen har nämligen en kapacitet på 1,7 liter och rymmer därför en hel del glass.

Tack vare en lång sladd på 120 cm är det dessutom enkelt att hitta en plats för Nemox NXT1 L’Automatica i köket. Den här modellen väger lite över 10 kg och är därmed något lättare än de flesta andra glassmaskiner. Detta innebär även att maskinen är lättare att flytta runt i köket.

Recension: En detaljerad recension av Nemox NXT1 L’Automatica

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,7 l
 • Vikt: 12 kg
 • Effekt: 150 W
 • Mått: 27 x 38 x 24,5 cm

Fokus på eliminering av iskristaller
Nemox NXT1 L’Automatica är utformad för att kunna göra en så bra glass som möjligt och eliminera de iskristaller som bildas under processen. Glassen fördelas därför jämnt under omrörningen för att luften ska tas upp på ett sätt som motverkar iskristaller. Detta innebär även att glassen når upp till bästa möjliga kvalitet.

Den här glassmaskinen har en inbyggd kompressor som underlättar glasstillverkningen. Man behöver nämligen inte ställa in glassen i frysen eftersom att Nemox NXT1 L’Automatica sköter hela nedfrysningen direkt i maskinen.

Elektronisk skärm
Med Nemox NXT1 L’Automatica har man även fokuserat på användarvänlighet. Modellen har därför en smart elektronisk skärm som ger användaren en överblick över tid och temperatur. Det är dessutom inga problem att lämna maskinen när den arbetar eftersom att den meddelar användaren när glassen är färdig.

Nemox NXT1 L’Automatica har även en smart kallhållningsfunktion som ser till att glassen håller en optimal temperatur när den är färdig. Den här glassmaskinen är dessutom enkel att rengöra eftersom att både skålen och omröraren kan köras direkt i diskmaskinen.

Mer om Nemox NXT1 L’Automatica

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,7 l
 • Vikt: 12 kg
 • Effekt: 150 W
 • Mått: 27 x 38 x 24,5 cm

Nemox Gelato Chef 2200 - glassmaskin med kompressor och en kapacitet på 1,5 liter

 • check Toppbetyg av svenska Råd & Rön

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nemox Gelato Chef 2200:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Nemox Gelato Chef 2200 är en praktisk och användarvänlig lösning för att göra hemlagad glass, sorbeter och frysta yoghurtar. Den är utformad med ett enkelt, intuitivt gränssnitt som inte offrar funktionalitet, vilket gör den till en tillgång i alla kök. En extra fördel är den medföljande receptboken, som ger vägledning och inspiration till en mängd olika frysta godsaker.

Även om hastigheten i användningen skulle kunna förbättras bör detta ses i samband med den övergripande kvaliteten och konsistensen i resultaten. Gelato Chef 2200 tar sig tid för att säkerställa optimal konsistens och smak, en kompromiss som många användare uppskattar.

Fördelar

 • Utmärkt för hemlagad gräddglass, sorbeter och frozen yoghurt
 • Medföljande receptbok
 • Inbyggd kompressor
 • Mycket praktisk konstruktion
 • Kapacitet på 1,5 liter
 • Användarvänlig och enkel att rengöra

Nackdelar

 • Relativt långsam drift

Denna glassmaskin från Nemox har en kapacitet på 1,5 liter och har en inbyggd kompressor, så att den själv kan frysa glassen. Till skillnad från många andra modeller, så har denna modell en mycket praktisk konstruktion, där det inte finns någon omröringsstav placerad i mitten av maskinen. Detta gör att det är både enkelt att få glassen ur maskinen och därefter mycket enklare att rengöra.

Mer om Nemox Gelato Chef 2200

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 10 kg
 • Effekt: 150 W
 • Mått: 24 x 35 x 30 cm

Omröringsstaven är däremot monterad på locket och kan lätt monteras av och diskas för hand. Skålen i glassmaskinen kan som sagt rymma upp till 1,5 liter och är avtagbar, vilket gör det otroligt enkelt att få den färdiga glassen ur maskinen och även underlättar rengöringen avsevärt av både maskinen och skålen.

Glassmaskinen utmärker sig i testet genom att vara tyst. Designen och användarvänligheten är andra positiva parametrar som omnämns hos både svenska Råd & Rön, vilka placerar denna glassmaskin uppe bland toppen.

Orsaken bakom det faktum att den inte tilldelas titeln som testvinnare är ganska enkel, nämligen att den är för långsam.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Wilfa ICM 2SB XL - glassmaskin i borstat stål

 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Wilfa ICM 2SB XL:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Wilfa ICM 2SB XL är en solid glassmaskin som är utformad med professionell byggkvalitet och en stor kapacitet på 2 liter, vilket gör den lämplig för större partier glass. Dess unika funktioner, såsom möjligheten att kyla ner själva glassen och en smart kylhållningsfunktion, ger betydande fördelar när det gäller att bibehålla rätt konsistens och temperatur för dina desserter.

Den lättmanövrerade LCD-displayen med timer och driftkontroller bidrar till dess användarvänliga design. Även om det är värt att notera att maskinen arbetar med en något högre ljudnivå är detta en vanlig egenskap hos många köksmaskiner med kraftfulla motorer. Ljudnivån är en indikation på maskinens robusta prestanda och dess förmåga att effektivt producera stora mängder glass.

Fördelar

 • Professionell konstruktion i borstat stål
 • Skålkapacitet på två liter
 • Gör utsökt glass på endast en timme
 • Inbyggd kompressor
 • Möjligt att tillsätta ingredienser under frysningen
 • Keep Cool-funktion

Nackdelar

 • Något bullrig

Wilfa ICM 2SB XL är en elegant glassmaskin med en rektangulär utformning. Modellen har dessutom en professionell design med en läcker grå yta av borstat stål. På toppen av maskinen sitter hålet där man lägger i ingredienserna samt en kontrollpanel med en skärm och knappar.

Den här modellen har även en hög kapacitet. Skålen till Wilfa ICM 2SB XL rymmer nämligen 2 liter, vilket är ganska mycket för en glassmaskin.

Recension: En detaljerad recension av Wilfa ICM 2SB XL

Specifikationer

 • Kapacitet: 2 L
 • Vikt: 12 kg
 • Effekt: 180 W
 • Mått: 42,5 x 28,5 x 26,2 cm

Kyler ner glassen själv
Wilfa ICM 2SB XL har en inbyggd kompressor kan kan därför frysa glassen direkt i maskinen. Man behöver därmed inte använda frysen för att göra glass med den här modellen. Glassmaskinen har dessutom en motor som rör om i glassen för att arbeta in rätt mängd luft och hålla glassen fri från iskristaller.

Den här maskinen har en effekt på 180 watt och är enkel att använda: allt man behöver göra är att hälla i ingredienserna och trycka på start. Efter ungefär en timme har man sedan färdig glass. En annan fördel med Wilfa ICM 2SB XL är att maskinen har en öppning i locket som kan användas för att lägga i mer ingredienser eftersom.

Bra funktioner
När glassen är klar efter ungefär en timme har Wilfa ICM 2SB XL även en smart kallhållningsfunktion. Denna funktion ser till att glassen förvaras i en korrekt temperatur tills man ska äta den. Wilfa ICM 2SB XL har dessutom en smart LCD-skärm som visar en timer och annan information.

Wilfa ICM 2SB XL är en mångsidig maskin som kan användas för att göra alla sorters glass: både gräddglass, yoghurtglass och sorbet. Den här modellen ger ifrån sig en signal när glassen är färdig och kan därför utan problem lämnas under glasstillverkningen.

Mer om Wilfa ICM 2SB XL

Specifikationer

 • Kapacitet: 2 L
 • Vikt: 12 kg
 • Effekt: 180 W
 • Mått: 42,5 x 28,5 x 26,2 cm

Nemox Gelatissimo Exclusive glassmaskin

 • check Rekommenderad av danska Gastromand.dk

Dagens bästa priser och erbjudanden på Nemox Gelatissimo Exclusive glassmaskin:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Inbyggd kompressor
 • Snabb glasstillverkning
 • Kallhållnings-funktion
 • Kapacitet för 1,5 liter glass
 • Hög kvalitet och användarvänlighet

Nemox är ett annat italienskt märke som är känt för att tillverka glassmaskiner av riktigt hög kvalitet. Deras maskiner har dessutom en extra hög kapacitet, vilket även visar sig i priset. Denna glassmaskin har granskats och rekommenderas av den ansedda danska gourmetbloggen Gastromand.dk. I grunden är maskinen för industriell användning, men kan också användas av privatpersoner.

Mer om Nemox Gelatissimo Exclusive glassmaskin

Maskinen har en effektiv inbyggd kompressor som gör att du kan frysa glassen i själva maskinen och du behöver därmed inte ställa den i frysen. Glassmaskinen har en stor skål med en kapacitet på 1,7 liter, vilket innebär att man kan göra ca 1,5 liter glass. Detta varierar lite beroende på vilken typ av glass man gör, men i regel kan man göra ungefär 200-300 ml mindre glass än skålens kapacitet. Skålen är gjord av aluminium och är dessutom löstagbar, vilket gör att glassen kan ställas in i frysen om man vill äta den senare.

Den här glassmaskinen är en robust modell som väger 12 kg, vilket gör att den står stabilt under användning. Nemox Gelatissimo fryser glassen snabbt och det går att göra en liter krämig och god glass på ungefär 30 minuter. Det medföljer en användningsmanual som innehåller 31 tips på både gräddglass, frozen yoghurt och sorbet.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

5 saker att tänka på innan du köper glassmaskin

 • Storlek och kapacitet

  Innan du köper en glassmaskin bör du avgöra hur stort tillgängligt utrymmer du har samt hur många personer du kommer att servera. Om du bara tänker göra glass till ett mindre sällskap eller tillsammans med din partner bör en kapacitet på en till 1,5 liter vara tillräckligt. Som referens kan en glassmaskin med denna kapacitet framställa sex portioner glass i en omgång. Glassmaskiner med kapaciteter på över två liter är optimala för fester eller stora sammankomster som kräver större partier glass. De tar vanligtvis lite längre tid att använda, men är värda väntan om du planerar att frekvent använda din maskin.

 • Ytterligare funktioner

  De mest värdefulla funktionerna som gör användningen av din glassmaskin enklare är Cool Down och Keep Cool. Med den förstnämnda kan du börja din glasstillverkning snabbare genom att sänka temperaturen i förväg, medan den andra håller din glass kall i en timme efter att programmet har avslutats. De flesta glassmaskiner har fler inställningar och en digital display som visar timer och temperatur samt låter dig kontrollera och följa hela processen.

 • Rengöring

  Det är enklare att rengöra kompressormodeller med avtagbara skålar, än det är att rengöra modeller med fastmonterade sådana. Kompressormodeller brukar även ha komponenter som tål maskindisk. Det finns även kompaktmodeller som underlättar rengöringen genom deras lätta och mindre konstruktion. Dessa tenderar dock att ha lägre kapacitet.

 • Pris

  Det går att hitta budgetvänliga glassmaskiner för under 1 000 kronor – observera dock att dessa vanligtvis har mindre kapacitet och färre funktioner än modeller i högre prisklasser. Premiummodeller kostar mellan 3 500 och 10 000 kronor och har vanligtvis en digital display, enkel temperatur- och timerstyrning samtidigt som de producerar utmärkt konsistens på glassen. Sammantaget, om du letar efter en grundläggande glassmaskin kommer modeller i medelprisklassen, för cirka 1 500 – 3 000 kronor, att göra jobbet, men om du vill ha glass av restaurangkvalitet är premiummodeller att föredra.

 • Användar- och expertrecensioner

  Genom att kontrollera användar- och expertrecensioner kan du ta reda på hur en viss glassmaskin presterar när det gäller ljudnivå, rengöring, konstruktion och övergripande användarvänlighet. Användarrecensioner ger dig dessutom information om hur maskinen fungerar i daglig användning, olika konsumenters åsikter om dess funktionalitet samt hur stor och vilket förvaringsutrymme produkten behöver.

arrow-more

FAQ

Vilka glassmaskiner är bäst i test?
Vi på Konsumentmagasinet har valt att utse glassmaskinerna DELONGHI ICK 6000 och DeLonghi ICK 5000 som bäst i test.
Hur har man testat glassmaskinerna?
Glassmaskinerna har bedömts baserat på deras förmåga att skapa välsmakande glass med rätt konsistens och utseende. Man har även granskat maskinernas användarvänlighet, byggkvalitet, ljudnivå och energiförbrukning.
Vad är det för skillnad på glassmaskiner med och utan kompressor?
En glassmaskin med kompressor kan både blanda och direkt frysa ingredienser, medan en modell utan kompressor bara blandar glassmeten.

Få ut det mesta av din glassmaskin

När du köper glass i affären kan du aldrig vara helt säker på vad den innehåller – det är du däremot om du gör din egen glass. Detta är en av de största fördelarna med hemmagjord glass: du vet precis vad den innehåller.

Skapa din helt egna favoritglass

Det bästa med att använda egen glassmaskin är att det är så enkelt; det enda du egentligen behöver göra är att välja ingredienser och sedan hälla dessa i maskinen. Frukt och bär från trädgården eller skogen eller klassisk vanilj och choklad – valet är ditt! Man känner dessutom tydligt smaken av färska råvaror jämfört med de fabricerade smakerna man vanligtvis upplever i köpt glass. Vänta inte – börja tillverka din helt egna gräddglass, sorbet eller frozen yoghurt redan nu!

På danska Berlingske.dk kan du hitta en spännande artikel där journalisten Morten Heibergs lär dig om konsten att göra egen glass. Han delar även med sig av ett par tips. Läs hela artikeln här.

Innan du börjar tillverka din egna glass bör du vara uppmärksam på att en skål som sägs rymma exempelvis 1,5 liter, egentligen bara rymmer en liter. Detta beror på att glassen höjs något under frysningen, vilket innebär att den tar större plats när den är frusen än när den var en smet.

Kompressor eller inte?

Det finns glassmaskiner både med och utan kompressor. Köper du en glassmaskin med kompressor får du en maskin som i det närmsta gör allt utan din assistans; den rör runt ingredienserna när glassen ska blandas samt fryser blandningen. Den kan även fungera som ett kylskåp.

Väljer du att köpa en glassmaskin utan kompressor kommer den fortfarande att kunna blanda ingredienserna, men du måste själv sätta glassen i frysen. Med en sådan modell tar det mellan 18-24 timmar att frysa den perfekta glassen i frysskab.

Nackdelar med att köpa en glassmaskin

Finns det fördelar finns det ofta även nackdelar; några av de nackdelar som vi har upplevt med användningen av en glassmaskin är bland annat rengöringen. Även om rengöringen i sig inte är särskilt besvärlig, är det ju alltid enklare att slänga in allt i diskmaskinen, vilket inte är möjligt med alla glassmaskinens komponenter.

Om du köper en glassmaskin utan kompressor måste du även vara uppmärksam på att ha plats till behållaren i frysboxen under själva frysningsprocessen.

Två typer av glassmaskiner

För att hitta en bra glassmaskin som passar dig bör du överväga dina behov och preferenser. Men – vad är egentligen en bra glassmaskin? Och vad bör man tänka på innan man köper en?

Det finns två typer av glassmaskiner som skiljer sig åt en del både vad gäller pris, storlek och funktioner. Det är därför viktigt att ta reda på vilken typ av maskin som passar bäst till just dina behov.

Två olika glassmaskiner

Det finns två olika typer av glassmaskiner på marknaden:

 •  Glassmaskiner med ett separat fryselement
 •  Glassmaskiner med ett inbyggt fryselement

Det kan kännas som en djungel att klura ut vilken av dessa maskiner som passar bäst hemma hos dig. För att kunna välja är det viktigt att komma fram till hur mycket glass du har tänkt göra och hur ofta du vill göra glass. Vilken typ av glass du vill göra spelar dock ingen roll – båda maskintyperna fungerar oavsett om du vill göra sorbet, fr0zen yoghurt eller gräddglass. Vad är då skillnaden?

De maskiner som har ett inbyggt fryselement i själva behållaren är billigast. Dessa är dessutom inte särskilt stora och får därför plats i vilket kök som helst. Man måste dock komma ihåg att ställa in skålen i frysen ett dygn i förväg varje gång man vill göra glass, vilket inte nödvändigt med den andra maskinsorten. Fryselementet är en viktig del av glasstillverkningen eftersom att det fryser glassen och ser till att det inte bildas iskristaller.

De andra glassmaskinerna är i regel väldigt stora. Dessa har en inbyggd kompressor som fryser glassen och brukar även hamna i en högre prisklass. Frysningen sker lugnt och tyst när maskinen börjar rotera, och med dessa maskiner kan man utan problem göra hur mycket glass man vill. Processen brukar dock ta längre tid.

Tips för att glassen ska bli så bra som möjligt

Which.co.uk förklarar att en glassmaskin gör det möjligt att sätta ihop egna smakvarianter istället för att behöva välja mellan de som finns på affären. Det finns dock vissa saker som du bör tänka på för att den hemmagjorda glassen ska bli så bra som möjligt.

Glassmaskiner som motverkar iskristaller

Det finns många olika typer av glassmaskiner på marknaden. Vissa har många funktioner, medan andra har en enklare utformning. Själva glasstillverkningen är dock enkel med alla glassmaskiner: när man har hällt i ingredienserna blandar maskinen glassmeten samtidigt som den kyler ner den. Denna blandningsprocess mixar in luft i glassen och ser samtidigt till att det inte bildas iskristaller.

Det tar ungefär en halvtimme för smeten att förvandlas till mjuk glass i maskinen. Den färdiga glassen har ofta en liknande konsistens som glasskulorna man får i en glasskiosk. Den är därmed lite mjukare än glass som man tar direkt ur frysen. Om du vill ha en hårdare glass kan du helt enkelt låta den stå i frysen i några timmar efteråt.

Tänk på blandaren

Verktyget som blandar ihop glassmeten liknar en paddel, men är inte helt problemfri. Det vanligaste problemet är att blandaren fastnar när glassmeten kyls ned för snabbt. Detta kan bland annat bero på att man har tillsatt smeten på sidorna av stålen istället för i mitten. Det kan även gå trögt för blandaren om ingredienserna är för stora eller ihopklumpade.

Om glassen inte fryser

Att glassen inte riktigt fryser är enligt Which.co.uk också ett vanligt problem. Om din glass blir för mjuk bör du först och främst säkerställa att skålen har stått i frysen tillräckligt länge. Det kan även hända att du har försökt göra för mycket glass på en gång och att det därmed tar längre tid att frysa smeten.

Tänk även på att det tar längre tid att frysa glassen om ingredienserna är för varma. Skålen ska dessutom alltid förvaras stående i frysen. Om den tippar kan innehållet röra sig åt sidan och göra så att glassen fryser ojämnt.

Den sista punkten som de brittiska experterna tar upp är frysens temperatur; för att skålen och glassen ska frysa optimalt måste frysen vara minst -18 °C.

Hemmagjord glass är nyttigare, men inte alltid billigare

Såvida du inte brukar köpa den dyraste glassen betonar Which.co.uk att det inte alltid är billigare att göra egen glass än att köpa den färdig. Med en glassmaskin kan man däremot bestämma själv vilka ingredienser man vill använda och hur nyttig eller onyttig glassen ska vara.

Glass med fettsnåla ingredienser

Om du vill göra nyttig glass kan du använda fettsnåla ingredienser och livsmedel. Tänk dock på att detta ofta har en märkbar inverkan på smaken.

Which.co.uk genomförde ett experiment där de gjorde två varianter av samma glass: en med traditionella ingredienser och en med fettsnåla alternativ. Efter att en testpanel hade smakat på båda visade det sig att de flesta föredrog den fetare varianten. Trots utgången av detta experiment hävdar experterna att hemmagjord glass kan smaka riktigt gott även om man använder fettsnåla ingredienser.

Experternas tips för att lyckas med glassen

Nedan följer de bästa tipsen från Which.co.uk för hur man lycka med sin glasstillverkning. Dessa tips kommer garanterat att hjälpa dig att få så bra resultat som möjligt.

 • Förvaring i frysen: Förvara den färdiga glassen i mitten av frysen där temperaturen är som jämnast.
 • Färska ingredienser: Glassen blir bäst om du använder färska ingredienser och undviker tillsatser som förlänger hållbarheten. Which.co.uk rekommenderar att man äter upp sin hemmagjorda glass inom en vecka.
 • Undvik alkohol: Glass med alkohol i kan vara riktigt gott, men eftersom att alkohol inte fryser är det bäst att antingen undvika det helt eller nöja sig med en liten mängd.
 • Frys inte in glass som har smält: Om glassen redan har varit fryst och sedan smält bör den inte frysas in igen. Precis som med andra matvaror kan detta nämligen utgöra en hälsorisk.

Bevara glassens kvalitet

Glass smakar bäst när den är nygjord och får oundvikligen en försämrad kvalitet med tiden. Baserat på en artikel från danska Samvirke.dk återger vi nedan hur du ska hantera glass för att bevara dess konsistens och goda smak så länge som möjligt.

Temperatur: Glass mår inte bra om temperaturen växlar för mycket. Detta kan framförallt vara ett problem i sommarvärmen där glassen smälter snabbt. När glass smälter blir de små, fina iskristallerna i produkten till vatten, och när man sedan ställer tillbaka glassen i frysen blir detta vatten till is som bygger på de iskristaller som inte hann smälta. Iskristallerna blir därmed större, vilket innebär att glassen blir hårdare. Nästa gång man vill äta av glassen kommer den att kännas mer isig och kan till och med ha synliga iskristaller.

Upptining: Om du vill ha den bästa möjliga upplevelsen när du äter glass ska du inte äta den direkt från frysen. Experterna rekommenderar istället att man tar fram glassen ur frysen och ställer in den i kylskåpet i 20 till 40 minuter innan servering. Där kan glassen tina skonsamt och få en mjukare konsistens rakt igenom. Denna metod ger ett bättre resultat än den ytliga upptiningen som sker om man ställer fram glassen på köksbänken.

Uppdelning: Det är bäst att inte ta fram mer glass än vad som kommer att gå åt. Om man tinar glassen enligt beskrivningen i förra punkten kommer det oundvikligen att skapas större iskristaller om man sedan fryser den igen. Om man tar fram hela glasspaketet kommer kvaliteten därmed garanterat att försämras tills nästa gång man vill äta av glassen.

Förvaring: För att bevara produktens kvalitet ska glassen förvaras i frysen vid -18 °C. Glasspaketet ska även hållas stängt så länge som möjligt. När glassen har öppnats ökar risken för att kvaliteten försämras av såväl avdunstning som kristallbildning.

Kvalitetsskillnad: Det är skillnad på glass och glass. Billigare glass från butiken innehåller ofta färre bra råvarorna för att den ska kunna säljas för ett lägre pris. Dessa glassorter innehåller istället mer vatten och luft och blir därför känsligare för temperaturskiftningar. Om du älskar glass kan det därför vara värt att köpa den lite dyrare varianten även om den kostar mer.

Roliga fakta om glass

Den stora och välkända glasstillverkaren Ben & Jerry’s har jobbat med glass i över 40 år och vet därför en hel del om det. Baserat på deras information presenterar vi nedan elva roliga och intressanta fakta om glass:

 • Glasstrutar uppfanns av en glassförsäljare år 1904 på en marknad i St. Louis, Missouri i USA. Detta ökade försäljningen och gjorde det möjligt att äta glassen på en gång och på ett enkelt sätt.
 • Nya Zeeland är det land i världen som äter mest glass per invånare. USA ligger på andra plats.
 • Människor världen över har fortfarande en förkärlek för de mer klassiska glassmakerna; vaniljglass är nämligen världens mest populära glass.
 • För att göra en liter glass krävs det hela tre liter mjölk. Detta är anledningen till att glassen blir så krämig.
 • Glass som har smält och sedan fryst igen är inte lika mjuk och krämig som helt ny glass. Detta beror på att de små luftbubblorna i glassen försvinner när glassen smälter första gången. Utöver att luften försvinner bildas det även större iskristaller som också gör glassen hårdare.
 • Enligt Ben & Jerry’s ligger den perfekta serveringstemperaturen för glass mellan -12 och -13 °C. Vid denna temperatur är glassen tillräckligt mjuk.
 • Om man äter glass för snabbt kan man ofta drabbas av en skarp smärta i huvudet, även kallat “brain freeze”. Detta beror på att blodkärlen som går mellan munnen och hjärnan påverkas när gommen vidrörs av något kallt. När blodkärlen drar ihop sig fångas blodet i hjärnan och bildar ett tryck som är orsaken till smärtan.
 • Norge innehar rekordet för världens största glasstrut. Detta rekord sattes 2015 med en strut som var över tre meter hög.
 • Pekannöten är den mest populära nötsorten i glass.
 • Jordgubbar är den mest populära tillsatsen i glass bland frukt och bär.
 • Det astronauterna saknar mest när de är utstationerade i rymden är enligt NASA glass. På andra och tredje plats kom pizza och läsk.

Bär, frukt och nötter – gör nyttig glass med dessa tio ingredienser

Glass har inte direkt något rykte om sig att vara nyttigt, och eftersom att det ofta krävs grädde för att glassen ska få en traditionellt krämig konsistens och rund smak finns det dessutom bra anledningar till detta.

Om man gör glass själv kan man dock välja att göra en nyttigare variant, och när man ändå håller på kan man tillsätta närings- och vitaminrika bär, frukter, grönsaker och nötter. Dessa ingredienser innehåller många nyttiga ämnen som är viktiga för kroppen.

Nedan följer tio ingredienser som har många hälsofördelar och som samtidigt passar bra i glass. Vi har baserat dessa tips på danska artiklar från varierande källor: Alt for Damerne har bland skrivit en artikel om sommarens nyttigaste bär och en om nyttiga nötter; vi har även tagit information från en artikel om “superfoods” från Aktivtraening.dk samt en artikel om kost och motion från Femina.dk.

Apelsin – stärker immunförsvaret och skyddar mot benskörhet

Apelsiner kan vara jobbiga att skala och skvätter ofta juice i ansiktet på en. Trots otymplig hantering kommer denna frukt med flera olika hälsofördelar. För det första är det säsong för apelsiner så gott som året runt – det är faktiskt bara under sensommaren som apelsiner inte är i säsong. De är dock allra bäst, sötast och saftigast under vintern.

Apelsiner är en otroligt vitaminrik citrusfrukt och passar därför utmärkt i glass. De innehåller väldigt mycket C-vitamin som framförallt är bra för att stärka immunförsvaret. De innehåller även en speciell typ av antioxidanter som skyddar oss mot cancer. Studier har visat att saften från apelsiner dessutom kan öka blodets förmåga att rensa kroppen från restämnen.

Apelsiner innehåller även en del kalk som stärker skelettet, och detta i kombination med C-vitamin minskar risken för utveckling av benskörhet.

Blåbär – ett suveränt superbär

Blåbär är känt som något av ett superbär och ligger i topp om man ser till innehållet av antioxidanter. Det här lilla, runda, blåa bäret bekämpar inflammationstillstånd i kroppen. Det innehåller även fenoler som stärker minnet och skyddar hjärnan mot för tidigt åldrande.

Blåbär innehåller även resveratrol: en antioxidant som ökar kroppens försvar mot cancer. De har dessutom ett högt innehåll av både C- och E-vitamin och är därmed bra för immunförsvaret och hjärt- och kärlsystemet. E-vitamin är extra viktigt eftersom att det skyddar kroppens celler mot nedbrytning, blodproppar och åderförkalkning.

Utöver detta är blåbär dessutom fördelaktigt för matsmältningen och hudens yttre.

Tranbär – förebygger urinvägsinfektion

Eftersom att tranbär kan vara ganska sura passar de bäst i en redan söt glass. Tranbär innehåller mycket proantocyanidiner och är därför framförallt bra för att förebygga och läka urinvägsinfektioner. Dessa ämnen ser nämligen till att bakterierna som orsakar urinvägsinfektion inte fäster sig i urinblåsan.

Jordgubbar – mycket fibrer och lite socker

Många tycker om jordgubbar och äter mycket av dem under somrarna. Jordgubbar är redan något av en klassiker när det kommer till glassingredienser, men har du inte redan testat att tillsätta färska jordgubbar i din hemmagjorda glass är det verkligen något du bör prova.

Jordgubbar är inte bara goda, utan även väldigt nyttiga. En fördel med jordgubbar är att de inte innehåller lika mycket fruktsocker som andra bär – man får alltså inte i sig mycket socker när man äter jordgubbar.

Jordgubbar innehåller mycket C-vitamin som stärker immunförsvaret och gör det därmed enklare för kroppen att försvara sig mot virus och bakterier. Även om det här är ett ganska vattnigt bär innehåller jordgubbar faktiskt en del kostfibrer också. Dessa hjälper till att upprätthålla en naturlig tarmfunktion. Jordgubbar har även ett högt innehåll av kalium – ett ämne som finns i våra kroppssalter och som framförallt är viktigt för att cellerna ska fungera optimalt. Kalium påverkar bland annat muskelcellerna runt hjärtat och hjälper även till att reglera blodtrycket.

Jordgubbar innehåller dessutom många antioxidanter samt ellagsyra som i studier har visat sig kunna verka förebyggande mot cancer.

Aroniabär – ett okänt bär som är bra för tänder och skelett

Aroniabär är inte särskilt välkända i Norden. De kommer nämligen från Nordamerika, men är på frammarsch i Europa. Aroniabär innehåller många fenoler, en grupp av antioxidanter, samt stora mängder kalk som bidrar till att upprätthålla tänder och skelett.

Aroniabär kan användas i både smoothie och glass. Eftersom att mycket av det goda sitter i skalet är det dock bäst att använda hela bäret. Aroniabär har en ganska syrlig smak och fungerar därför bra i glass som är ganska söt från början.

Avokado – fet men nyttig

Avokado innehåller onekligen stora mängder fett – det kan man inte bortse från. Det handlar dock om “nyttigt” fett som stärker kroppen. Avokado innehåller nämligen omättat fett som kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är även bra för hjärnan och dess funktion. Så länge man håller sig till mindre mängder är det därför helt klart fördelaktigt att äta avokado.

Avokado innehåller mycket kostfibrer och är därför väldigt mättande. Det innehåller även folsyra som stärker minnet och skyddar oss mot Alzheimers. Utöver detta finns det både A- och E-vitamin i avokado som stärker vår hy och har anti-inflammatoriska egenskaper som håller nere inflammationstillstånden i kroppen som annars är kända för att orsaka flera olika sjukdomar.

Om man använder avokado i glass blir glassen dessutom extra krämig.

Spenat – rikt på C-vitamin och antioxidanter

De flesta tänker nog på spenat som en tråkig ingrediens på middagsbordet. Spenat har dock fått något av en comeback de senaste åren och innehåller faktiskt otroligt mycket nyttiga näringsämnen och vitaminer.

Spenat har framförallt höga nivåer av antioxidanter och C-vitamin, varav det sistnämnda stärker immunförsvaret, hjälper till att bygga upp lederna samt främjar upptaget av järn i kroppen. Antioxidanterna som finns i spenat stärker också immunförsvaret. Spenat är faktiskt en riktigt bra källa till en bättre hälsa för dig som kämpar med en livsstilssjukdom.

Spenat gynnar även tarmfunktionen eftersom att det innehåller anti-inflammatoriska ämnen som kan minska eventuell inflammation i tarmväggen. Dessa hälsosamma näringsämnen finns i alla typer av spenat. Se dock till att välja spenat som ser fräsch ut. Spenat kan ätas antingen rå eller tillagad och fungerar även som en ingrediens i glass.

Vanilj – dämpar oro och främjar matsmältningen

Vaniljglass är en klassiker som går hem hos de flesta, men som ofta blir lite åsidosatt. Vanilj i sig är dock nyttigt och kan med fördel tillsättas i den hemmagjorda glassen.

Vanilj kommer från en planta som är släkt med orkidéer och har därför en blommig och exotisk smak. Smaken och doften hos vanilj kommer från ämnen i vaniljfröna som också är nyttiga. Traditionellt sett har vanilj använts som ett naturläkemedel i både Sydamerika och Asien.

Enligt forskning kan faktiskt själva doften av vanilj också ha en helande verkan. Doften har nämligen en lugnande och ångestdämpande effekt och bidrar därmed till en ökad ro i både kropp och knopp.

Vanilj bidrar till ett ökat välmående även när man äter det. Vanilj kan nämligen verka anti-inflammatoriskt, främja matsmältningen och sänka kolesterolnivån. Det minskar risken för åderförkalkning och blodproppar och påverkar dessutom cellerna så att de förnyas snabbare.

Vanilj bidrar även till en ökad blodcirkulation i hårbotten och förebygger därmed håravfall. Levern mår också bra av vanilj då det främjar snabbare återhämtning, vilket kan vara särskilt bra om man dricker mycket alkohol.

Valnötter – rika på Omega 3-fettsyror

Valnötter är en bra ingrediens som piffar upp den hemmagjorda glassen lite med sin mjuka och runda smak.

I likhet med de flesta andra nötter innehåller valnötter mycket fett. Det rör sig dock om nyttigt fett. Valnötter innehåller även mycket Omega 3 som vanligtvis hittas i fisk och som har flera hälsofrämjande effekter i kroppen. Det sänker bland annat blodtrycket och inflammationsnivån, samt stärker hjärtat och hjärnan samt minskar risken för depression.

Valnötter är dessutom den nötsort som innehåller flest antioxidanter. Nötterna innehåller även melatonin och bidrar därmed till en bättre nattsömn. Melatonin är nämligen kroppens naturliga sömnmedel. Det är dock inte alla som producerar tillräckligt mycket melatonin i kroppen, särskilt inte under stressiga perioder.

Valnötter innehåller även B6-vitamin och magnesium. Magnesium stärker kroppens skelett, medan B6 hjälper till att omvandla olika näringsämnen till energi.

Pekannötter – rika på nyttigt fett och B-vitamin

Nötter är i allmänhet väldigt feta. De innehåller därför väldigt mycket kalorier och bör ätas med måtta. Att blanda nötter i glassen kan vara ett bra sätt att få i sig en lämplig mängd, varav just pekannötter har blivit en stor favorit.

Pekannötter har flera hälsofrämjande egenskaper. Den höga fett- och zinkhalten gör till exempel att huden stärks och får ett finare lyster. De innehåller även mycket nyttiga fetter och har därför en kolesterolsänkande effekt.

Slutligen innehåller pekannötter många B-vitaminer och magnesium. Magnesium är bra för skelettet, hormonbalansen och nervcellernas funktion, medan B-vitaminer är bra för både muskler, hjärta, syn och hjärna.

Tio goda glassrecept

Rabarbersorbet

Ingredienser:

 • 1 kg rabarber
 • 1 vaniljstång
 • 1 l vatten
 • 1 citron
 • 3 dl socker
 • Ätbara blommor för dekoration

Gör så här:

 1. Börja med att rensa rabarbern och skär sedan stjälkarna i små bitar.
 2. Dela vaniljstången på längden.
 3. Lägg rabarbern och den delade vaniljstången i en kastrull och täck med vatten.
 4. Låt detta småkoka tills rabarbern är urkokt.
 5. Sila blandningen genom en sil och värm sedan upp saften i kastrullen igen.
 6. Tillsätt saften från en halv citron och socker i kastrullen.
 7. Rör om i kastrullen tills sockret har löst upp sig helt. Smaka av saften under tiden.
 8. När sockret är upplöst kan du ta bort kastrullen från värmen och låta saften svalna. Ställ sedan in den i kylskåpet och låt den stå över natten.
 9. Dagen efter är det dags att hälla saften i en glassmaskin och låta den frysa till en sorbet.
 10. Servera sorbeten på en gång och dekorera med ätbara blommor.

Källa: Isabellas.dk

Laktosfri glass med creme fraiche, mandel och honung

Den här glassen kan även göras med vanlig vispgrädde och creme fraiche om du inte vill ha den laktosfri.

Ingredienser:

 • 100 g sötmandel
 • 2 msk socker
 • 2 tsk salt
 • 3 dl laktosfri vispgrädde
 • 1 dl laktosfri creme fraiche
 • 2 äggulor
 • 0,5 dl socker
 • 0,5 dl honung

Gör så här:

 1. Rosta mandlarna i en stekpanna. Tillsätt sedan socker och salt och låt sockret karamelliseras.
 2. Ta bort mandlarna från värmen och hacka dem när de har svalnat.
 3. Vispa grädden.
 4. Blanda den vispade grädden med creme fraiche, socker och honung. Tillsätt även den hackade mandeln.
 5. Frys glassen.
 6. Servera glassen med hackad mandel och honung.

Källa: Ica.se

Kokos- och karamellglass med pekannötter

Ingredienser:

 • 2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)
 • 3 äggulor
 • 4 msk kokossocker eller vanligt socker
 • Några droppar vaniljextrakt
 • 50 g rostade och grovhackade pekannötter

Gör så här:

 1. Vispa kokosmjölken tills den får en jämn konsistens.
 2. Mät upp 600 ml kokosmjölk och häll den i en kastrull. Värm upp tills det ångar.
 3. Vispa under tiden ihop äggulor, tre matskedar socker och vaniljextrakt.
 4. Häll sedan över den varma kokosmjölken i äggblandningen under konstant omrörning.
 5. Diska kastrullen och häll tillbaka smeten i den. Låt sedan smeten koka på medelhög värme tills du får en tunn och krämig konsistens.
 6. Ta bort kastrullen från värmen och låt smeten svalna helt och hållet.
 7. När smeten har svalnat är det dags att hälla den i glassmaskinen.
 8. Under tiden som glassen fryser kan du göra karamellsåsen:
  • Blanda resten av kokosmjölken med en matsked socker och en nypa salt i en kastrull. Låt detta koka i tre minuter tills blandningen blir krämig. Låt den svalna.
 9. Häll karamellsåsen över den färdiga glassen. Tillsätt även pekannötter och ställ sedan in glassen i frysen så att den får frysa ordentligt.

Källa: Bbcgoodfood.com

Apelsin- och chokladglass med crunch

Ingredienser:

 • 150 g socker
 • 4 äggulor
 • 500 g kvarg, 0,3 %
 • 3 äggvitor
 • 2,5 dl vispgrädde, 38 %
 • 2 msk finrivet apelsinskal
 • 75 g grovhackad mörk choklad (gärna 70 % kakao)
 • 100 g grovhackade mandelbiskvier
 • 50 g maränger i bitar
 • Choklad och citronmeliss som dekoration

Gör så här:

 1. Börja med att vispa ihop socker och äggulor och tillsätt sedan kvarg.
 2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
 3. Vispa grädden.
 4. Tillsätt den vispade grädden i äggblandningen med kvarg och vänd sedan ned äggvitorna lite i taget.
 5. Dela upp smeten i två skålar. Tillsätt apelsin i en av skålarna och choklad i den andra.
 6. Ta fram en bakform och sprid ut hälften av de hackade mandelbiskvierna på botten. Häll sedan glassmeten med apelsinsmak i formen.
 7. Strö marängbitarna över apelsinsmeten och häll sedan chokladsmeten över dessa.
 8. Sprid slutligen ut resten av mandelbiskvierna på toppen och pressa ner dem i glassmeten.
 9. Ställ in glassen i frysen och låt den stå i minst fyra timmar.
 10. Servera glassen med grovhackad choklad och citronmeliss som dekoration.

Källa: Arla.dk

Chokladglass med Oreos

Den här läckra glassen kräver bara fyra ingredienser. Detta recept blir ungefär 500 milliliter glass.

Ingredienser:

 • 1 burk kokosmjölk
 • 1/3 kopp socker
 • 2 msk osötat kakaopulver
 • 10 krossade Oreo-kakor

Gör så här:

 1. Häll kokosmjölk, socker och kakaopulver i en blender och mixa i 20 sekunder.
 2. Häll över blandningen i glassmaskinen och följ sedan instruktionerna för din maskin.
 3. Tillsätt de krossade Oreo-kakorna när det är fem minuter kvar till glassen är färdig.
 4. Häll över glassen i en plastburk och ställ in den i frysen tills den ska serveras.

Mintglass med chokladsås

Ingredienser:

 • 2 ägg
 • 3/4 dl socker
 • Ca 5 dl grädde
 • 2,5 dl standardmjölk
 • 2 tsk pepparmyntsarom
 • 250-300 g mörk chokladsås
 • 1 paket krossade småkakor

Gör så här:

 1. Vispa äggen i ungefär två minuter till det blir ett lätt och luftigt skum.
 2. Vispa ner sockret i äggblandningen – lite i taget – och vispa sedan i ungefär en minut.
 3. Tillsätt grädde, mjölk och pepparmyntsarom och blanda ihop allt ordentligt.
 4. Häll smeten i glassmaskinen och följ anvisningarna för din maskin.
 5. Tillsätt de krossade kakorna i glassen när den nästan är färdig.
 6. Låt glassen bli helt färdig.
 7. Sätt över lite av glassen i en behållare och häll sedan hälften av chokladsåsen ovanpå. Häll därefter resten av glassen i behållaren och toppa med resten av chokladsåsen.
 8. Frys glassen till det att den ska serveras.

Hemmagjord mintglass med chokladflagor

Ingredienser:

 • 400 g kondenserad mjölk
 • 500 g grädde
 • 250 ml mjölk
 • 2 tsk vaniljextrakt
 • ½ tsk pepparmyntsarom
 • 5 droppar grön karamellfärg
 • 100 gram choklad
 • En nypa salt

Gör så här:

 1. Tillsätt alla ingredienser, förutom chokladen, i en stor skål och blanda ordentligt.
 2. Häll över blandningen i glassmaskinen och följ din maskins anvisningar.
 3. Smält chokladen i en mikrovågsugn när det är ungefär fem minuter kvar till glassen är färdig. Häll sedan långsamt ner den smälta chokladen i glassmaskinen.
 4. Temperaturskillnaden mellan chokladen och glassen kommer att få chokladen att stelna och spricka när den träffar glassen. Det skapas då läckra chokladflagor i glassen. Den här typen av glass kallas för stracciatella.
 5. Sätt över glassen i en behållare och ställ in den i frysen tills glassen blir hård. Detta brukar ta några timmar.

Tuggummiglass

Ingredienser:

 • 3 dl grädde
 • 2 dl helmjölk
 • 70 g tuggummi – ej sockerfria (alternativt 3 ml smakessens med tuggummismak om du inte vill använda vanligt tuggummi)
 • 200 g rörsocker
 • 6 äggulor
 • Ev. karamellfärg

Gör så här:

 1. Häll mjölk och grädde i en kastrull och låt det koka upp. Ta bort kastrullen från värmen när det börjar koka.
 2. Tillsätt tuggummin (eller tuggummiessens) och låt blandningen stå i ungefär tio minuter.
 3. Sila blandningen ner i en skål och låt stå.
 4. Blanda socker och äggulor ordentligt i en separat skål.
 5. Tillsätt därefter tuggummiblandningen i ägg- och sockerblandningen och rör ihop dessa ordentligt.
 6. Värm smeten i en kastrull tills den blir 40 °C varm.
 7. Ställ in glassmeten i kylskåpet och låt den stå tills den är kall.
 8. Häll över smeten i en glassmaskin och låt den frysa i ungefär 50 minuter. Tiden kan variera beroende på vad du har för maskin.
 9. Häll över glassen i en behållare och tillsätt eventuellt lite karamellfärg.
 10. Ställ in behållaren i frysen tills glassen ska serveras.

Jordnötsglass

Ingredienser:

 • 2 dl vispgrädde
 • 2 dl grekisk yoghurt
 • 4 äggulor
 • ½ dl socker
 • ¾ dl jordnötssmör
 • 1 lime

Gör så här:

 1. Vispa grädden till ett fast och luftigt skum.
 2. Blanda ner den grekiska yoghurten i grädden.
 3. Ta fram en annan skål och vispa äggulorna till ett luftigt skum.
 4. Blanda ner jordnötssmöret i äggulorna.
 5. Rör ihop båda blandningarna och tillsätt lite limejuice.
 6. Häll över smeten i din glassmaskin och följ anvisningarna för maskinen.
 7. När glassen är färdig kan du ställa in den i frysen tills det är dags för servering.

Vaniljglass

Det här receptet ger ungefär en liter glass.

Ingredienser:

 • 2 ½ dl mjölk
 • 2 ½ dl vispgrädde
 • 1 vaniljstång
 • 150 g florsocker
 • 6 äggulor

Gör så här:

 1. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i vaniljstången och värm upp under omrörning.
 2. Ta bort kastrullen från värmen innan det börjar koka.
 3. Blanda socker och äggulor i en skål och vispa dem till ett luftigt skum.
 4. Ta bort vaniljstången från mjölk- och gräddblandningen.
 5. Blanda mjölk- och gräddblandningen med äggulorna och vispa ihop ordentligt.
 6. Värm upp blandningen på låg värme tills den får rätt konsistens.
 7. Låt svalna.
 8. Häll den kalla krämen i din glassmaskin och följ anvisningarna för maskinen.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta