Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Router - Bäst i test: Här är experternas bästa routers

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD maj 15, 2024.

Router - Bäst i test: Här är experternas bästa routers

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

TP-Link Archer AX55 är utsedd till “bäst i test” enligt nytimes.com.

En router är en av de tekniska nödvändigheter i ett modernt hem eller kontor, som förbinder alla våra enheter till internet. Med en myriad av routermodeller tillgängliga på marknaden från olika erkända varumärken, kan det vara en utmaning att navigera genom alternativen.

Därför har vi skapat den här guiden där vi går igenom de routermodeller som är högst betygsatta av användare och experter. Vi har jämfört marknadens bästa routrar genom en omfattande granskning av användarrecensioner, samt produkternas funktioner, fördelar och nackdelar. Vi har även inkluderat en utvärdering baserad på olika tester som gjorts på routrarna, även om vi inte har utfört dessa tester själva.

Genom vår analys presenterar vi dig för några av de bästa routrarna på marknaden just nu, och pekar ut vilka som passar bäst för olika behov och användningsområden.

Senast ändrad:

Vi har uppdaterat vår artikel om marknadens bästa WiFi-routrar med fem nya modeller: TP-Link Archer AX55 med HomeShield; Netgear Nighthawk M6 Pro med stöd för 5G+ och 6E Wi-Fi för ultrasnabb trådlös kommunikation; ASUS RT-AX86U med höga säkerhet; Netgear Nighthawk XR1000 med bekväm smartphone-integration och ASUS ROG Rapture GT-AX11000 med ultrasnabba WiFi-hastigheter.

Tidigare ändringar:

15. september 2023

“Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av routrar i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.”

25. april 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Routrar Bäst i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda routrar

TP-Link Archer AX55 - router med HomeShield-funktion

“Bäst i test” enligt NyTimes.com

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check ”Bästa Wi-Fi-router” enligt NyTimes.com
 • check "Bästa router överlag" enligt Wired.com
 • check "Bästa köp" enligt TechGearLab.com – 4,5 stjärnor
 • check 4,6 stjärnor på NetworksHardware.com
 • check 4,5 stjärnor på Amazon
 • check 4,5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på TP-Link Archer AX55:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Nästa generations hastighet: Gigabit Wi-Fi 6
 • Ultra-låg LatencySP2
 • TP-Link HomeShield

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt vår granskning är TP-Link Archer AX55 en utmärkt router för dig som önskar en kombination av prestanda och prisvärdhet. Vi uppskattar särskilt routerns snabba Wi-Fi 6-hastigheter som tillgodoser kraven för aktiviteter med hög bandbredd, till exempel streaming och gamling. Den utökade täckningen är en annan betydande fördel eftersom den säkerställer tillförlitlig anslutning även i större hem. De avancerade anpassningsalternativen och det enkla webbgränssnittet för datorer tilltalar dessutom både tekniskt kunniga användare och nybörjare, och ger en flexibel och användarvänlig upplevelse.

Inkluderingen av robusta föräldrakontroller är ytterligare en höjdpunkt, vilket möjliggör säker och kontrollerad internetåtkomst för familjer. För att nyttja routerns HomeProtect-funktion behöver du dock betala extra. Med tanke på routerns överkomliga pris och det värde den erbjuder kan denna extra kostnad emellertid ses som en rimlig investering för dig som behöver ett utökat nätverksskydd och funktioner för föräldrakontroll.

Fördelar

 • Snabb Wi-Fi 6-hastighet
 • Utökad täckning
 • Avancerade anpassningsalternativ
 • Enkelt webbgränssnitt för PC
 • Bra föräldrakontroll

Nackdelar

 • Du måste betala extra för HomeProtect

Vill du förbättra säkerheten och kontrollen över nätverket i ditt hem eller på ditt företagskontor? Då är routern TP-Link Archer AX55, tack vare dess HomeShield-funktion, något för dig. Med HomeShield får du tillgång till avancerad nätverkssäkerhet, innehållsfiltrering och omfattande enhetshantering.

Recension: En detaljerad recension av TP-Link Archer AX55

Specifikationer

 • Lan-portar: 4 st
 • Wi-fi standard: WiFi 6
 • Antal antenner: 4 st
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA2, WPA2-Enterprise, WPA-Enterprise, WPA3
 • Routerskydd: TP-Link Homeshield
 • Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2402 Mbps
 • Lagring: 512 MB
 • Wan-portar: 1 st
 • Mått: 26,1 x 4,1 x 13,5 cm

Höghastighets Wi-Fi 6

När det gäller höghastighets Wi-Fi 6 utmärker sig routern TP-Link Archer AX55. Med Next-Gen Gigabit Wi-Fi 6 Speed levererar den imponerande hastigheter på upp till 2402 Mbps på 5 GHz-bandet och 574 Mbps på 2,4 GHz-bandet. Detta innebär smidigare streaming och blixtsnabba nedladdningar, vilket gör routern till ett utmärkt val för dig som söker ett högpresterande Wi-Fi-nätverk. Enligt vår granskning är routern väl lämpad för medelstora till stora hem eftersom den effektivt täcker områden på upp till 200 kvadratmeter.

Hög svarsfrekvens

Utöver sina Wi-Fi-funktioner erbjuder routern TP-Link Archer AX55 en hög svarsfrekvens – perfekt för gaming och videochattande. Tack vare Ultra-Low LatencySP2-funktionen kan du njuta av att spela eller surfa online utan irriterande fördröjningar. Vidare är routern kompatibel med Alexa, vilket möjliggör smidig styrning med röstkommandon. Detta kan därmed utveckla ditt ekosystem för smarthem-enheter. Routern kan dessutom förbättra batteritiden hos dina enheter, tack vare dess funktion Target Wake Time. Denna innovativa teknik underlättar effektiv kommunikation samtidigt som den sparar ström. Routern har gigabit- och USB 3.0-portar, vilket gör fil- och enhetsdelning till en barnlek. Kort sagt är TP-Link Archer AX55 är en allt-i-ett-lösning som tillgodoser alla dina behov vad gäller ditt nätverk i hemmet.

Jämfört med föregångaren Archer AX50 erbjuder Archer AX55 förbättrad Wi-Fi-hastighet och täckning. AX55-routern har en hastighet på 2402 Mbps på 5 GHz-bandet och 574 Mbps på 2,4 GHz-bandet samt möjlighet att täcka upp till 200 kvadratmeter.

Tips: Placera routern TP-Link Archer AX55 centralt i hemmet för att maximera täckningen och minska störningar från väggar och andra hinder.

Vad säger användare och experter om TP-Link Archer AX55?

Routern TP-Link Archer AX55 har mottagit positiva recensioner från användare som berömmer dess snabba hastigheter, användarvänliga GUI och starka täckning. En användare skriver att denne tidigare har provat andra märken av WiFi 6-routrar, men att de saknade önskat GUI och inställnings-displayer. Samma användare menar att routern AX55 har utmärkt GUI och prestanda samt praktiska inställningar redan från start.

Enligt användarna är routern TP-Link Archer AX55 ett stabilt och prisvärt alternativ för dig som söker snabba hastigheter, stark täckning samt användarvänlig installation och kontroll.

Även experterna verkar nöjda med routern TP-Link Archer AX55. NetworkHardware.com rekommenderar AX55 för dig som söker en prisvärd router med effektiva funktioner. TechGearLab.com anser att AX55 är en av de bästa allround-routrarna, medan Wired.com lyfter fram TP-Link Tether-appens funktioner för nätverksskanning. NYTimes.com har utsett TP-Link Archer AX55 till “Bästa Wi-Fi 6-router” och berömmer dess snabba och responsiva nätverksprestanda. Sammantaget menar experterna att routern TP-Link Archer AX55 ett utmärkt val för dig som söker snabba Wi-Fi 6-hastigheter, omfattande anpassningsalternativ och robusta föräldrakontroller till ett överkomligt pris.

Mer om TP-Link Archer AX55

Specifikationer

 • Lan-portar: 4 st
 • Wi-fi standard: WiFi 6
 • Antal antenner: 4 st
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA2, WPA2-Enterprise, WPA-Enterprise, WPA3
 • Routerskydd: TP-Link Homeshield
 • Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2402 Mbps
 • Lagring: 512 MB
 • Wan-portar: 1 st
 • Mått: 26,1 x 4,1 x 13,5 cm

Netgear Nighthawk M6 Pro - router med stöd för 5G+ och 6E Wi-Fi för ultrasnabbt trådlöst nätverk

Bland de bästa alternativen för 5G-internet

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Utsedd till ”Bästa AT&T-hotspot” på Pcmag.com
 • check 8,8/10 poäng på Gadgetguy.com
 • check 4,2 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Netgear Nighthawk M6 Pro:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Stöd för AT&T 5G Plus
 • Stödjer Wi-Fi 6E-anslutning
 • Upp till 32 anslutningar samtidigt

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt oss utmärker sig Netgear Nighthawk M6 Pro som en mångsidig och kraftfull router. Vi uppskattar särskilt routerns breda nätverksstöd, som sträcker sig från 5G+ till 3G, vilket ger tillförlitlig internetåtkomst nästan överallt. Enheten utmärker sig med sin Wi-Fi 6E-anslutning som ger blixtsnabba internethastigheter som kan tillgodose både arbets- och underhållningsbehov på ett smidigt sätt. Vi gillar även enhetens användarvänliga gränssnitt som underlättar installation och konfiguration och gör den tillgänglig även för dig som inte är teknikintresserad. Routerns kompakta och lätta design är ett stort plus eftersom den erbjuder portabilitet utan att kompromissa med dess prestanda. Tillägget av två externa portar för antenner är en genomtänkt detalj som förbättrar signalmottagningen i områden med svagare anslutningar.

En nackdel med den här routern är dess begränsade tillgänglighet till 5G+, vilket dock till stor del kompenseras av dess kompatibilitet med 5G-, 4G- och 3G-nätverk. Denna mångsidighet säkerställer att du förblir uppkopplad även i områden där 5G+ ännu inte är tillgängligt. Eftersom 5G+-nätverk fortsätter att expandera globalt kommer denna nackdel sannolikt att bli mindre betydelsefull över tiden. Sammantaget anser vi att routern Netgear Nighthawk M6 Pro är en framtidsinvestering för dig som vill ha snabbt och pålitligt internet även när du är på språng.

Fördelar

 • Stöd för 5G+, 5G, 4G och 3G
 • Blixtsnabba internethastigheter med Wi-Fi 6E-anslutning
 • Display med enkelt och intuitivt gränssnitt för enkel installation och konfiguration
 • Kompakt och lätt konstruktion
 • Två portar för externa antenner

Nackdelar

 • Begränsad tillgänglighet för 5G+-stöd

Om du letar efter den bästa trådlösa anslutningen för att förbättra dina spelprestationer, ditt distansarbete eller för att helt enkelt bara njuta av de snabbaste internethastigheterna, är Netgear Nighthawk M6 Pro en router för dig. Med avancerat 5G Plus-stöd är den här högpresterande enheten mer än bara en router: den är ett oumbärligt verktyg för alla som vill ha smidiga, ultrasnabba digitala upplevelser.

Recension: En detaljerad recension av Netgear Nighthawk M6 Pro

Specifikationer

 • Lan-portar: 1 st
 • Wi-fi standard: WiFi 6E
 • Trådlös säkerhet: WPA3, SSIDs/hide SSIDs, IP-filtrering
 • Routerskydd: ?
 • Frekvensband: 2.4 GHz, 6 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 1600 Mbps
 • Lagring: ?
 • Wan-portar: 1 st
 • Mått: 105 x 21,5 x 105 cm

Frigör blixtsnabba trådlösa hastigheter

Med hjälp av kraften i AT&T:s avancerade 5G-nätverk ger den här routern blixtsnabba trådlösa hastigheter och en exceptionell användarupplevelse. Med sömlös streaming, fördröjningsfria onlinespel och snabba filöverföringar skiljer sig routern Nighthawk M6 Pro från konkurrenter som saknar 5G Plus-stöd. Det är viktigt att notera att denna funktion endast är tillgänglig för dig som använder AT&T som operatör och även då endast i 43 städer (i skrivande stund) över hela världen som täcks av 5G plus-nätverket. Kom dock ihåg att detta gör M6 Pro-routern till en framtidssäker och därmed en klok investering.

Oavbruten prestanda även i trånga miljöer

Med Nighthawk M6 Pro:s stöd för Wi-Fi 6E kan du räkna med oavbruten prestanda, även i de mest trafikerade Wi-Fi-miljöerna. Till skillnad från sina konkurrenter, som är begränsade till Wi-Fi 6 eller äldre standarder, utnyttjar routern, förutom 2,4 GHz och 5 GHz, även 6 GHz-frekvensbandet. Detta innebär förbättrad prestanda, minskad trängsel, högre bandbredd och lägre latens. Nighthawk M6 Pro säkerställer smidiga och stabila anslutningar, vilket är avgörande oavsett om du ägnar dig åt bandbreddskrävande aktiviteter eller ansluter flera enheter.

Mångsidiga nätverk med stöd för flera enheter

Med routern Nighthawk M6 Pro möter mångsidighet anslutningsmöjligheter med stöd för upp till 32 samtidiga anslutningar. Denna imponerande kapacitet överträffar konkurrenter med lägre anslutningsgränser, vilket gör routern till det perfekta valet för större hushåll, småföretag eller evenemang. Routern hanterar problemfritt många anslutningar utan att kompromissa med prestandan – oavsett om det handlar om smartphones, bärbara datorer, smarta hem-enheter eller IoT-prylar. Den här kapaciteten ökar enhetens användarvänlighet och gör den lämplig för ett brett spektrum av användningsområden.

Vad säger användare och experter om Netgear Nighthawk M6 Pro?

Recensenter på Pcmag.com lovordar routern Netgear Nighthawk M6 Pro för dess stöd för 5G plus och Wi-Fi 6E-hastighet som ger blixtsnabba och stabila anslutningar. Experterna på Gadgetguy.com ger routern 10/10 poäng för dess prestanda och menar att den är “den bästa mobila bredbandsroutern som finns tillgänglig på marknaden idag”.

Användarrecensionerna är överlag positiva och berömmer routerns hastighet, stabilitet och display, som de menar har ett intuitivt gränssnitt och inställningsalternativ. Både experter och användare beklagar dock att routerns viktigaste funktion, det vill säga dess 5G-stöd, endast är tillgänglig för vissa operatörer och i större städer.

Mer om Netgear Nighthawk M6 Pro

Specifikationer

 • Lan-portar: 1 st
 • Wi-fi standard: WiFi 6E
 • Trådlös säkerhet: WPA3, SSIDs/hide SSIDs, IP-filtrering
 • Routerskydd: ?
 • Frekvensband: 2.4 GHz, 6 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 1600 Mbps
 • Lagring: ?
 • Wan-portar: 1 st
 • Mått: 105 x 21,5 x 105 cm

ASUS RT-AX86U - router med hög säkerhetsnivå

Mest mångsidiga router

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check ”Bästa Wi-Fi-routern överlag" enligt CNN.com
 • check Utsedd till "Redaktörens val" på TechRadar.com – 5 stjärnor
 • check "Perfekt för upptagna hushåll och för gaming” enligt TomsGuide.com – 4,3 stjärnor
 • check "En kapabel Wi-Fi 6-router för hem med gamers" enligt PCMag.com – 4 stjärnor
 • check 4,7 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,6 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på ASUS RT-AX86U:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Stöd för ASUS AiMesh
 • Nya generationens WiFi 6
 • Kommersiell säkerhetsnivå för hemmanätverk

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att ASUS RT-AX86U är en formidabel utmanare på marknaden för routrar – särskilt för dig som prioriterar snabba och tillförlitliga anslutningar. Vi gillar särskilt routerns Wi-Fi 6-prestanda som säkerställer snabb och effektiv internetåtkomst, vilket underlättar krävande surfning och omfattande gaming. De starka gamingfunktionerna, inklusive prioriteringsalternativ, gör routern särskilt lämpad för gamers som vill spela utan fördröjningar.

Vi uppskattar även routerns robusta föräldrakontroll som ger trygghet för familjer. Routerns goda trådbundna anslutning och extra multi-gig LAN-port är betydande fördelar som tillgodoser en mängd olika behov och framtidssäkrar investeringen.

ASUS RT-AX86U saknar visserligen avancerade verktyg, däribland geofencing och ping heatmaps. Vi tror emellertid att detta kan åtgärdas genom programvarulösningar eller appar från tredje parter för geofencing. Många moderna spel kommer dessutom med egna funktioner för ping heatmaps. Vi anser därför inte att dessa avsaknade verktyg nämnvärt försämrar routerns prestanda och mångsidighet.

Fördelar

 • Snabb Wi-Fi 6-prestanda
 • Utmärkta funktioner för gaming
 • Välfungerande föräldrakontroll
 • Bra trådbunden anslutning
 • Multi-gig LAN

Nackdelar

 • Avsaknad av verktyg, bland annat geofencing och ping heatmaps

Om du har problem med döda Wi-Fi-zoner i ditt större hem eller bara behöver bredare täckning är routern ASUS RT-AX86U din lösning. Med stöd för ASUS AiMesh ger denna router dig möjlighet att enkelt skapa ett mesh Wi-Fi-nätverk för hela hemmet. Du behöver bara parkoppla den med kompatibla ASUS-routrar och sedan kan du säga adjö till svaga signaler och ojämna anslutningar.

Recension: En detaljerad recension av ASUS RT-AX86U

Specifikationer

 • Lan-portar: 4 st
 • Wi-fi standard: WiFi 6
 • Antal antenner: 4 st
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA2, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPS, WPA2-Enterprise, WPA-Enterprise, WPA3
 • Routerskydd: VPN, DMZ, AiProtection, AiProtection Pro
 • Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 4804 Mbps
 • Lagring: 256 MB
 • Wan-portar: 1 st
 • Mått: 24,2 x 10 x 32,5 cm

Wi-Fi 802.11ax

Routern ASUS RT-AX86U är en av den nya generationens WiFi 6-routrar som levererar snabba hastigheter på upp till 5700 Mbps, med 4804 Mbps på 5 GHz-bandet och 1148 Mbps på 2,4 GHz-bandet. Detta gör den lämplig för gaming, streaming och fildelning. Routern har också ett brett täckningsområde på upp till 250 kvadratmeter, vilket gör den till en bra lösning för större hem eller utrymmen.

Säkerhet på kommersiell nivå

Vidare erbjuder den här routern en säkerhet för hemmanätverk i kommersiell nivå. Den är utrustad med funktioner som AiProtection Pro som ger avancerad föräldrakontroll, skydd mot skadlig kod och intrångsskydd för att hålla ditt nätverk och dina enheter säkra mot cyberhot. Routern stöder också VPN Fusion, vilket gör att du kan köra ett VPN och en vanlig internetanslutning samtidigt, vilket garanterar maximal integritet och säkerhet. Med dessa funktioner är ASUS RT-AX86U en bra WiFi 6-router för såväl privatpersoner som företag i behov av snabb och säker uppkoppling.

Högpresterande funktioner

Routern ASUS RT-AX86U är inte bara snabb – den är ett högpresterande kraftpaket. Routern hanterar utan problem flera enheter som strömmar 4K-video samtidigt, så att alla i ditt hushåll eller på ditt kontor kan njuta av förstklassig streamingkvalitet. Den har dessutom Multi-Gig-ingång och portaggregering som möjliggör kombination av två Gigabit Ethernet-portar för blixtsnabba trådbundna anslutningar på upp till 2 Gbps. Detta gör routern perfekt för krävande tillämpningar som spel och stora filöverföringar. Med den här routern är fördröjningar ett minne blott, vilket garanterar en problemfri nätverksanvändning för alla.

ASUS:s RT-AX86U-router erbjuder en Wi-Fi 6-anslutning med hastigheter på upp till 5700 Mbps, medan deras tidigare modell, RT-AC86U, använder Wi-Fi 5 och har en maximal hastighet på 2917 Mbps.

Tips: För att optimera din routers nätverksprestanda bör du regelbundet söka efter programuppdateringar och installera dem så snart de blir tillgängliga.

Vad säger användare och experter om ASUS RT-AX86U?

Bland användarrecensionerna framgår det att ASUS RT-AX86U Wi-Fi 6 är en pålitlig och kraftfull router som erbjuder bra täckning och höga hastigheter. Detta gör den lämplig för aktiviteter med hög bandbredd, till exempel gaming och streaming. Användarna uppskattar särskilt routerns användarvänliga gränssnitt, enkla installation och breda räckvidd.

ASUS RT-AX86U har även fått positiva omdömen från flera expertpaneler. TechRadar.com berömmer routerns imponerande säkerhetsfunktioner och föräldrakontroll, medan PCMag.com framhåller dess 2,5 Gbps WAN/LAN-port och möjlighet till länkaggregering, vilket ger användarna de verktyg de behöver för en laggfri spelupplevelse. CNN.com konstaterar att routern har utmärkt hastighet och räckvidd samt att den kan hantera flera enheter med 4K-streaming och onlinespel samtidigt.

Mer om ASUS RT-AX86U

Specifikationer

 • Lan-portar: 4 st
 • Wi-fi standard: WiFi 6
 • Antal antenner: 4 st
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA2, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPS, WPA2-Enterprise, WPA-Enterprise, WPA3
 • Routerskydd: VPN, DMZ, AiProtection, AiProtection Pro
 • Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 4804 Mbps
 • Lagring: 256 MB
 • Wan-portar: 1 st
 • Mått: 24,2 x 10 x 32,5 cm

Google Nest WiFi  - router med Google Assistent

Bästa mesh-Wifi i test på TechRadar.com

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 8 av 10 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Theverge.com
 • check 4 stjärnor hos tekniksajten Pcmag.com
 • check 4 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Digitaltrends.com
 • check 4,4 stjärnor på Amazon
 • check 4,5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Google Nest WiFi :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Stark anslutning för Wi-Fi i hela hemmet
 • Automatiska uppdateringar och avancerad säkerhet
 • Många smarta och användarvänliga funktioner

Konsumentmagasinets omdöme

Bäst i test router enligt Cnet.com, Google Nest WiFi, har visat sig vara en testvinnare i olika testpaneler, vilket bevisar dess effektivitet och tillförlitlighet. Den här bäst i test routern erbjuder en stark och stabil anslutning för små till medelstora utrymmen, med den extra flexibiliteten att utöka täckningen med hjälp av ytterligare routrar. Dess smarta funktioner, som den användarvänliga Google Home-appen och integrationen av Google Assistant med musikfunktioner, höjer användarupplevelsen ytterligare. Även om den har minimala konfigurationsalternativ kan detta ses som en fördel för användare som värdesätter enkelhet och användarvänlighet.

Fördelar

 • Täcker hela hemmet
 • Dual-Band-router med 802.11 AC-standard
 • Med Google Assistent
 • Användarvänlig Google Home-app
 • Smarta högtalare ingår
 • Möjlighet att ansluta fler routrar för ännu större täckning

Nackdelar

 • Kunde ha fler konfigurationsalternativ

Google Nest WiFi har testats av sex olika expertkällor, närmare bestämt tekniksajterna Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com, Theverge.com, Pcmag.com och Digitaltrends.com.

Experterna har bland annat granskat produktens prestanda, täckning, stabilitet, hastighet, användarvänlighet och funktioner för att därefter kunna dela ut ett totalbetyg. Alla expertkällor kom i slutändan fram till att det här är en utmärkt router som verkligen imponerar.

Utmärkt enligt experterna

Bäst i test router enligt Cnet.com, Google Nest WiFi, har testats av flera olika expertpaneler. Cnet.com skriver till exempel att det här är en utmärkt uppdatering av föregångaren, som också imponerade med en snabb anslutning och enkel installation.

Den här nya versionen kommer med en ännu snabbare hastighet samt en bra användarvänlighet och stabilitet, en fin design och möjligheten att använda Google Assistent.

Experterna från Techradar.com verkar hålla med om detta beröm och framhäver också den eleganta designen och den bra användarvänligheten. Routern känns enkel vad gäller både användargränssnitt och kontroller, och utöver detta är den generella prestandan riktigt bra.

Experterna blev dock kanske mest imponerade av produktens förmåga att passa in i ett smart hem. Här nämner de framförallt att Google Assistent höjer nivån avsevärt.

Om man redan har föregångaren påpekar de dock att det kanske inte är nödvändigt att uppgradera till Google Nest WiFi.

Tomsguide.com utsåg Google Nest WiFi till testvinnare i deras test av routrar, något som de motiverar med att det här är det bästa mesh-systemet på marknaden. Produkten har nämligen en fantastisk prestanda och räckvidd samt en bra användarvänlighet.

Experterna menar dessutom att det är en stor bonus att man kan använda Google Assistent. Google Nest WiFi kan dock upplevas som lite väl simpel för mer inbitna tekniknördar.

Smart mesh-system

Google Nest WiFi har även testats av Theverge.com och beskrivs där som marknadens “smartaste mesh-router”. Experterna blev framförallt imponerade av de många funktionerna och den höga hastigheten samt att systemet är enkelt att sätta upp och använda.

Theverge.com nämner även att Google Assistent är en stor fördel och att detta gör produkten till mer än bara en router. Det finns dock nackdelar också. Man får till exempel helt klart högst hastighet från den centrala routern. När man ansluter till någon av de övriga enheterna blir hastigheten alltså lägre.

Pcmag.com har också testat Google Nest WiFi. De förklarar att man får en bra anslutning i alla delar av hemmet samt att systemet är användarvänligt, stabilt och gediget.

Experterna berömmer även designen och möjligheten att använda Google Assistent för att få svar på alla tänkbara frågor.

Det saknas dock USB-portar, och experterna menar även att det är irriterande att man behöver en separat app för de mer avancerade inställningarna.

Digitaltrends.com beskriver den här routern som “ett problemfritt mesh-system” eftersom produkten presterar bra på samtliga testpunkter.

Bland de största fördelarna nämner de att produkten har en fin design, en enkel installation, bra täckning för döda zoner, bra räckvidd och en hög stabilitet. Experterna hade dock gärna sett fler ethernetportar och påpekar även att priset är lite väl högt.

Mer om Google Nest WiFi 

Specifikationer

 • Lagring: 512 MB
 • Batterityp: CR2 3V Litiumbatteri
 • Vikt: 400 g
 • Wi-fi standard: Wi-Fi 5
 • Frekvensband: 2,4 / 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2200 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA3
 • Lan-portar: 2
 • Wan-portar: 0
 • Mått: 110 x 90 x 110 mm

Elegant och effektiv

Google Nest WiFi är ett bra alternativ för konsumenter som vill ha en stabil och modern trådlös router som även har en elegant design.

Den här modellen är tillräckligt kraftfull för att fördela internetanslutningen till alla i hushållet. Det går därför att arbeta, surfa, streama video och spela samtidigt. Tack vare en hög användarvänlighet är det dessutom enkelt att sätta upp nätverket enligt personliga önskemål.

Google Nest WiFi är ett så kallat mesh-system. Det består därmed av en central router med direktanslutning till internet samt ett antal satellitenheter som placeras ut runt om i huset.

Detta gör att man får bästa möjliga täckning överallt i hemmet. En fördel med mesh-system är att de i allmänhet levererar en stabil internetuppkoppling.

Google Nest WiFi är designad för att skapa en stabil och konstant anslutning. Systemet har därför en trådlös hastighet på 1901-2300 Mbps och stöd för den snabbaste moderna standarden, nämligen 802.11 AC. Det här är en Dual-Band-router som arbetar på både 2,4 och 5 GHz. Produkten fungerar trådlöst men kan även användas med kablar.

Det här är som sagt en väldigt modern router, och på grund av detta kan den även kommunicera med Googles digitala medhjälpare: Google Assistent.

Assistenten använder artificiell intelligens för att leverera olika tjänster till konsumenten. Den kan till exempel svara på frågor, hjälpa till med musik och vägplanering samt berätta om väderprognosen.

Det finns även en tillhörande app som heter Google Home App, och tack vare säkerhetsprotokollet WPA3 får man en hög säkerhetsnivå i anslutningen.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Netgear Nighthawk XR1000 - router med smartphone-integration

Bästa routern för gamers

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check ”Bästa gamingroutern" enligt TrustedReviews.com – 4 stjärnor
 • check ”En av marknadens bästa gamingroutrar” på TomsGuide.com – 4 stjärnor
 • check "En utmärkt gamingrouter" enligt ExpertReviews.co.uk – 4 stjärnor
 • check "En Wi-Fi 6-uppdatering för Netgears utbud av gamingroutrar" enligt TechRadar.com – 4 stjärnor
 • check 4,6 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Netgear Nighthawk XR1000:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • NETGEAR Armor
 • DumaOS-plattform
 • Integration med smartphone-app

Konsumentmagasinets omdöme

Vi tycker att de avancerade kontrollerna och gamingfunktionerna är några av den här routerns främsta fördelar. Detta då den tillgodoser behoven hos såväl passionerade gamers som teknikentusiaster. Kontrollen av överbelastning i nätverket är en annan utmärkande funktion som säkerställer sömlös streaming och gaming. Vi är imponerade av routerns stöd för Wi-Fi 6, som är ett stort steg framåt inom trådlös teknik och ger snabbare hastigheter och bättre hantering av flera enheter. Den enkla installationen är dessutom en fördel för dig som vill ha en problemfri nätverksuppkoppling.

Den initiala installationen är något komplicerad, men vi anser att detta är en mindre nackdel i en annars användarvänlig upplevelse. Komplexiteten kan ofta tillskrivas de avancerade funktioner som routern erbjuder. När routern väl är konfigurerad gör det användarvänliga gränssnittet den löpande hanteringen till en barnlek. Den omfattande installationsguiden och kundsupporten underlättar dessutom vid eventuella installationsproblem.

Fördelar

 • Avancerade kontroller och spelfunktioner
 • Kontroll av överbelastning i nätverket
 • Stöd för Wi-Fi 6
 • Enkel installation

Nackdelar

 • Den initiala installationen är något komplicerad

Befinner du dig ständigt på resande fot eller föredrar du att hantera saker på distans? Letar du efter ett enkelt och flexibelt sätt att hantera dina nätverksinställningar? Då behöver du inte leta längre: din lösning är routern Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000. Med sin sömlösa integration med Nighthawk-appen kan du enkelt konfigurera och styra ditt nätverk direkt från din smartphone.

Recension: En detaljerad recension av Netgear Nighthawk XR1000

Specifikationer

 • Lan-portar: 4 st
 • Wi-fi standard: WiFi 6
 • Antal antenner: 4 st
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA2, WPA3
 • Routerskydd: Netgear Armor
 • Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 4800 Mbps
 • Lagring: 256 MB
 • Wan-portar: 1 st
 • Mått: 29,5 x 6,4 x 20 cm

Netgear-säkerhet

När det gäller säkerhet är NETGEAR Nighthawk Pro Gaming XR1000 kompromisslös. Routern är utrustad med NETGEAR:s Armor-funktionen som är en robust cybersäkerhetslösning som skyddar dina anslutna enheter från internethot. Denna avancerade säkerhetslösning gör, enligt oss, XR1000-routern till en perfekt lösning för privatpersoner eller företag som prioriterar säkerhet. Med en räckvidd på upp till 185 kvadratmeter och stöd för Wi-Fi 6-anslutning med hastigheter på upp till 5,4 Gbps ger routern en snabb och tillförlitlig anslutning för gaming och andra aktiviteter med hög bandbredd.

DumaOS instrumentpanel för spel

Routern Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000 arbetar på DumaOS-plattformen som är noggrant utformad för att förhöja din spelupplevelse. Plattformen omfattar spelförbättrande funktioner, bland annat geofencing, QoS (Quality of Service) och en anpassningsbar instrumentpanel. Vi är övertygade om att dessa funktioner gör routern till ett utmärkt val för dig som är en hängiven gamer. DumaOS-plattformen är dessutom inte begränsad till gaming, utan erbjuder även avancerade cybersäkerhetsfunktioner, inklusive en VPN-klient och ett gäst-Wi-Fi. Detta innebär att användarna inte bara kan njuta av blixtsnabb och säker Wi-Fi 6-anslutning, utan också av en rad avancerade funktioner som är utformade för att optimera deras spelsessioner och övergripande nätverksanvändning.

Jämfört med föregångaren Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 har XR1000-routern en kraftfullare processor på 1,5 GHz med tre kärnor, stöd för Wi-Fi 6 och en dedikerad 5 Gigabit Ethernet-port. XR500-modellen saknar stöd för Wi-Fi 6 och har en långsammare processor på 1,7 GHz med två kärnor.

Tips: Prioritera dina spelenheter med hjälp av funktionen Geo-Filter i DumaOS-plattformen. Detta minskar latensen och säkerställer bästa möjliga spelupplevelse.

Vad säger användare och experter om Netgear Nighthawk XR1000?

Användarna berömmer routern Netgear Nighthawk XR1000 för dess enkla installationsprocess och förbättrade Gbps-hastigheter. Den användarvänliga mjukvaran har också fått ett bra mottagande, även om vissa har upplevt tillfälliga problem med den tillhörande mobilappen. Routern har fått ett genomsnittligt betyg på 4,2/5 stjärnor på Amazon, vilket totalt sett indikerar en positiv upplevelse från användarna.

ExpertReviews.co.uk lovordar routerns anpassade DumaOS-plattform och justerbara grafiska gränssnitt. Samtidigt skriver TomsGuide.com och TrustedReviews.com att Netgear:s router XR1000 är en bra enhet med utmärkt hastighet och säkerhet samt fin kontroll över servrarna för låga pingtider. Expertpanelerna menar emellertid att det finns snabbare routrar för lägre priser.

Mer om Netgear Nighthawk XR1000

Specifikationer

 • Lan-portar: 4 st
 • Wi-fi standard: WiFi 6
 • Antal antenner: 4 st
 • Trådlös säkerhet: WPA, WPA2, WPA3
 • Routerskydd: Netgear Armor
 • Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 4800 Mbps
 • Lagring: 256 MB
 • Wan-portar: 1 st
 • Mått: 29,5 x 6,4 x 20 cm

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 - router med ultrasnabb WiFi-hastighet

Router med bäst täckning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check "Bästa köp" enligt T3.com
 • check "Kraftig router till ett högt pris innebär enorm prestanda" enligt PCMag.com – 4,5 stjärnor
 • check "En avancerad router för gamers" enligt TechRadar.com – 4,4 stjärnor
 • check 4,6 stjärnor på Amazon
 • check 4,4 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på ASUS ROG Rapture GT-AX11000:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Ultrasnabb WiFi-hastighet
 • Stridsberedd hårdvara
 • Förstklassig nätverkssäkerhet

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt oss framstår ASUS ROG Rapture GT-AX11000 som en formidabel tri-band-router med ett utmärkt utbud av funktioner som tillgodoser såväl passionerade gamers som hushåll med höga anslutningskrav. Vi uppskattar routerns avancerade nätverksinställningar och kontroller, som ger en nivå av anpassning som är svår att hitta hos andra routrar. Den breda täckningen säkerställer att inget hörn av ditt hem lämnas utan snabbt internet – en välsignelse för stora hushåll.

Vidare uppskattar vi routerns många anpassningsalternativ eftersom de låter dig justera nätverket efter dina specifika behov. Inkluderingen av en 10 Gbps LAN/WAN-port är en framåtblickande funktion som garanterar att routern kommer att förbli relevant även när internethastigheterna fortsätter att öka.

Routern ASUS ROG Rapture GT-AX11000 är visserligen något dyrare än genomsnittet, men vi anser att dess kostnad motiveras av dess avancerade funktioner och exceptionella prestanda. Om du är bekymrad över kostnaden kan du se det som en investering i en förstklassig, framtidssäker nätverksenhet som inte kommer att behöva bytas ut inom den närmaste tiden. Den här routern handlar inte bara om att uppfylla dagens behov, utan även om att förutse framtiden för hemmanätverk.

Fördelar

 • Tri-band-router
 • Djupgående nätverksinställningar och kontroller
 • Bred signaltäckning
 • Rikligt med personliga anpassningsalternativ
 • 10 Gbps LAN/WAN

Nackdelar

 • I en högre prisklass

Router ROG Rapture GT-AX11000 passar alla – oavsett om du vill skydda ditt familjenätverk eller bara surfa säkert på internet. Routern levereras med en AiProtection Pro-funktion som erbjuder en kommersiell nätverkssäkerhet som skyddar dina onlineaktiviteter.

Recension: En detaljerad recension av ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Specifikationer

 • Lan-portar: 4 st
 • Routerskydd: DMZ, VPN
 • Wi-fi standard: WiFi 6
 • Trådlös säkerhet: WEP, WPA2, WPS
 • Antal antenner: 8 st
 • Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 11000 Mbps
 • Lagring: 256 MB
 • Wan-portar: 2 st
 • Mått: 24 x 6 x 24 cm

Blixtsnabb anslutning

Med routern GT-AX11000 kan du förbereda dig för ultrasnabb uppkoppling. Den levererar häpnadsväckande Wi-Fi-hastigheter på upp till 11 000 Mbps tack vare stöd för Wi-Fi 6 och 4×4 MU-MIMO-teknik. Detta innebär att du kan njuta av smidiga och problemfria onlinespel, 4K-streaming eller fildelning. Med ett täckningsområde på upp till 500 kvadratmeter anser vi att routern passar perfekt för större hem eller kontor. Den tillgodoser dessutom alla behov genom att stödja både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden, och den har Adaptive QoS som på ett smart sätt prioriterar bandbredd för gaming och andra applikationer med hög bandbredd.

Pansrad nätverksinfrastruktur

Den här routern är utformad för strid och har en kraftfull processor på 1,8 GHz med fyra kärnor. Routern har även en 2,5G-spelport och 8 Gigabit LAN-portar, vilket garanterar snabba och tillförlitliga anslutningar. Routern har däremot inte enbart en imponerande prestanda, utan tillför även en touch av elegans med sin Aura RGB-belysning. Ett spelcenter ger anpassningsbara spelinställningar och övervakning av nätverksprestanda i realtid, vilket gör den till det ultimata valet för spelare. Säkerheten är av största vikt och GT-AX11000 gör dig inte besviken. Routern erbjuder avancerad föräldrakontroll, skydd mot skadlig kod och intrångsskydd genom AiProtection Pro. Detta gör routern lämplig för såväl privatpersoner som företag som prioriterar säkerhet. Den har dessutom en inbyggd WTFast spelaccelerator för lägsta möjliga pingtider vid onlinespel och stöd för VPN Fusion, vilket möjliggör samtidig användning av VPN och en vanlig internetanslutning. ASUS ROG Rapture GT-AX11000 är en router som förser din gaming med snabbhet, stil och säkerhet.

Routern Asus ROG Rapture GT-AX11000 är en uppgradering från föregångaren GT-AC5300. GT-AX11000 stöder WiFi 6, har en högre maximal genomströmning på 11 Gbps jämfört med GT-AC5300:s 5,3 Gbps. Den har dessutom en 2,5G Ethernet WAN-port, vilket GT-AC5300 saknar.

Tips: Utnyttja routerns inbyggda VPN Fusion-funktion för att köra en VPN och en vanlig internetanslutning samtidigt. På så sätt kan du balansera integritet och prestanda för olika applikationer.

Vad säger användare och experter om ASUS ROG Rapture GT-AX11000?

Efter att ha läst en rad olika recensioner kan vi konstatera att användarna tycker att ASUS ROG Rapture GT-AX11000 är en bra router med oöverträffad prestanda, hastighet och tillförlitlighet. Flera användare berömmer routerns tri-band-design och WiFi 6-teknik som gör att flera enheter kan anslutas samtidigt, utan att äventyra nätverkets hastighet.

En användare framhåller den tillhörande appen som kan användas för att styra routern. Användaren skriver att appen är fullpackad med fantastiska funktioner, inklusive möjligheten att blockera internetåtkomst för alla enheter som är anslutna till den och begränsa hur mycket tid en viss enhet får tillgång till internet.

TechRadar hyllar routerns ledande WiFi-prestanda för hardcore-gamers, medan PCMag kallar routerns tri-band- och Wi-Fi 6-stöd för en solid lösning – särskilt för onlinespelare som letar efter laggfri prestanda, höghastighetsnätverksportar och en mängd funktioner. Experterna framhåller även routerns spelförbättrande inställningar, föräldrakontroll, trafikövervakning och programvara för nätverkssäkerhet.

Mer om ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Specifikationer

 • Lan-portar: 4 st
 • Routerskydd: DMZ, VPN
 • Wi-fi standard: WiFi 6
 • Trådlös säkerhet: WEP, WPA2, WPS
 • Antal antenner: 8 st
 • Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 11000 Mbps
 • Lagring: 256 MB
 • Wan-portar: 2 st
 • Mått: 24 x 6 x 24 cm

Google WiFi  - användarvänlig router

Bästa router med enkel användning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 5 stjärnor hos testsajten Expertreviews.co.uk
 • check 4 stjärnor hos tekniksajten Cnet.com
 • check 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com
 • check 4,6 stjärnor på Amazon
 • check 4,6 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Google WiFi :

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Utmärkt användargränssnitt
 • Ger stabila, konsekventa signaler
 • Liten, diskret design

Konsumentmagasinets omdöme

Google WiFi utmärker sig som ett exceptionellt mesh-nätverkssystem snarare än en konventionell router. Dess användarvänliga, lilla och diskreta design är idealisk för att ge sömlös uppkoppling i olika täckningsområden. Även om den kan ha en mindre räckvidd jämfört med andra fristående routrar, så åtgärdar Google Wivis masknätverkskonstruktion effektivt denna begränsning. Systemet finns i olika paket, vilket gör att användarna kan anpassa täckningen efter sina behov och utan ansträngning utöka nätverket för större utrymmen. Denna anpassningsbarhet visar på Google Wivis åtagande att erbjuda en exceptionell och skräddarsydd användarupplevelse som överskrider traditionella routrars kapacitet.

Fördelar

 • Finns i olika paket
 • Användarvänlig och enkel modell
 • Lättanvänd och stabil enligt experterna
 • Helt nätverk

Nackdelar

 • Mindre räckvidd jämfört med andra modeller

Google WiFi har testats och utvärderats av fem olika expertpaneler, och alla kom i slutändan fram till ungefär samma slutsats. Alla fem menar nämligen att Google WiFi är en högpresterande router med väldigt många fördelar.

Routern har varit med i undersökningar hos testsajterna Expertreviews.co.uk och Tomsguide.com, tekniksajterna Cnet.com och Techradar.com samt datorsajten Pcworld.com. Experterna täcker därmed flera olika intresseområden.

Experterna: Ger bra täckning i hela huset

Google WiFi har fått toppbetyg av alla fem expertkällor som har recenserat den här modellen. Hos Cnet.com motiveras detta bland annat med att Google WiFi är ett bra sätt att få täckning i hela hemmet. Den här modellen skapar nämligen en otroligt stark wifi-täckning. Experterna berättar även att hastigheten är hög och att produkten är väldigt användarvänlig.

Experterna förklarar nämligen att Google WiFi är otroligt enkel att använda och att produkten dessutom är förvånansvärt lätt att installera. De berömmer även priset eftersom att Google WiFi är billigare än många andra mesh-system.

Enkel modell

Den enkla formen hos Google WiFi fångar uppmärksamheten hos flera av experterna. Techradar.com skriver till exempel att Google WiFi är marknadens enklaste och mest lättillgängliga mesh-system.

De menar faktiskt att användarvänligheten och stabiliteten hos Google WiFi överskuggar det faktum att det här kanske inte är marknadens mest kraftfulla eller exakta system. Designen får också positiva kommentarer i undersökningarna, för medan vanliga routrar är fula kan Google WiFi snarast ses som en dekoration.

Experterna nämner även ett par nackdelar med den här modellen, till exempel att man behöver ett Google-konto och en smartphone eller surfplatta för att installera routern.

De påpekar även att Google WiFi inte är marknadens mest avancerade router och att det inte finns så många inställningsmöjligheter. Slutligen förklarar experterna att det saknas USB-portar och att signalen kan vara lite kort.

Mer om Google WiFi 

Specifikationer

 • Lagring: 512 MB
 • Vikt: 0,3 g
 • Wi-fi standard: Wi-Fi 5 (802.11ac)
 • Frekvensband: 2.4 , 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 1200 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA2-PSK
 • Lan-portar: 2
 • Wan-portar: 1
 • Mått: 106 x 69 x 106 mm

Ett nytt sorts system

Google WiFi fungerar inte som en vanlig router utan är istället ett mesh-nätverk som kan ersätta den gamla routern. Detta system fungerar tillsammans med konsumentens befintliga modem och internetleverantör.

Google WiFi finns både i enpack och i paket med tre enheter. Vilket paket man bör välja beror helt enkelt på hur stort hem man har. Båda dessa alternativ erbjuder Dual-Band-Wifi och en ökad säkerhet. Ett mesh-system är ett trådlöst system som består av flera små routrar som arbetar tillsammans för att skapa en bättre stabilitet.

Google WiFi är gjord för att skapa täckning i alla rum i hemmet. Produkten har dessutom ett snyggare utseende än traditionella routrar. Den kommer nämligen i små runda enheter istället för en box.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Läs mer om Google WiFi 

ASUS RT-AC88U

 • check 8,7/10 stjärnor på den amerikanska tekniksajten Cnet.com
 • check 4,5/5 stjärnor på den brittiska tekniksajten Pcmag.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på ASUS RT-AC88U:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Lämplig för gaming
 • Kan kontrolleras via ASUS Router App
 • Range Boost-teknik
 • MU-MIMO-teknik

ASUS RT-AC88U har testats och recenserats av fyra expertkällor och fick i slutändan fina omdömen av alla. Testerna genomfördes närmare bestämt av Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com och Pcmag.com.

Experternas entusiasm över ASUS RT-AC88U beror framförallt på att man kan anpassa så gott som alla funktioner och inställningar. De berättar även att 5GHz-prestandan är “fantastisk”.

Även om experterna i allmänhet tycker bra om routern påpekar de även att den kan vara svår att placera eftersom att den måste stå upprätt. De menar även att designen inte är något för alla.

Experterna: Gedigen router och enkel installation

Enligt de fyra expertkällorna är ASUS RT-AC88U en bra hemmarouter som kan användas till lite av varje. Cnet.com skriver till exempel att ASUS RT-AC88U är en av marknadens bästa allround-routrar och att den har alla de senaste funktionerna.

Flera av expertkällorna är positiva till att routern är försedd med extra säkerhet för alla enheter. De menar även att routern maximerar bandbredden och håller hemnätverket jämnt och stabilt.

Detta nämns bland annat av experterna från Techradar.com, och de skriver även att ASUS RT-AC88U kan köpas till ett bra pris.

Experterna förklarar dessutom att det går att justera många olika inställningar, något som framförallt lyfts fram av Cnet.com och Tomsguide.com.

Pcmag.com blev också imponerade av detta, men de menar att routerns största fördel är dess “gedigna prestanda”.

Det finns inte många nackdelar hos ASUS RT-AC88U. Ett par av experterna påpekar dock att routern har en komplex firmware och att det kan uppstå hastighetsproblem vid filöverföringar.

Mer om ASUS RT-AC88U

Lämplig router för gaming

Med ASUS RT-AC88U får man en router som passar bra för gaming. Routern har nämligen en snabb wifi-hastighet på 3167 Mbps, MU-MIMO-teknik samt spelförstärkande funktioner som WTFast och Adaptive QoS.

ASUS RT-AC88U har även en NitroQAM-teknik. Det är den här tekniken som ger en trådlös hastighet på 3167 Mbps.

Detta gör att man får ett stabilt nätverk samt att man kan spela onlinespel helt utan fördröjning eller med minimal påverkan.

Som vi nämnde tidigare är ASUS RT-AC88U även utrustad med en MU-MIMO-teknik. Denna teknik gör att varje kompatibel enhet få en egen dedikerad wifi-anslutning med full hastighet. Man kan därför ansluta flera enheter till routern samtidigt utan att påverka nätverket.

Router med app, Range Boost-teknik och AiMesh

ASUS RT-AC88U är utrustad med ASUS innovativa antenndesign och deras nya Range Boost-teknik, som ökar både räckvidden och signalstabiliteten.

AiRadar fokuserar dessutom på wifi-signalen hos användarens enheter. Detta gör att nätverket blir både tydligare och starkare.

Man kan även kontrollera nätverket oavsett var man är med hjälp av ASUS Router App. Eftersom att appen ger användaren full kontroll över nätverket behöver man inte starta datorn för detta.

Sist men inte minst har ASUS RT-AC88U en routerfunktion som kallas för ASUS AiMesh. Denna funktion gör det möjligt att kombinera flera ASUS-routrar till ett samlat mesh-nätverk.

Om man har två eller fler routrar som är kompatibla med AiMesh kan man därmed få dem att arbeta tillsammans som en enhet.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

5 saker att tänka på innan du köper routrar

 • Anslutningsmöjligheter och hastighet

  Trådbundna routrar ger en stabilare och säkrare anslutning, vilket är perfekt för dig som behöver konsekventa och pålitliga anslutningar, t.ex. gamers eller personer som ofta överför stora filer. Å andra sidan är trådlösa routrar mer bekväma, eftersom de gör det möjligt för användare att ansluta flera enheter trådlöst. Detta gör dem lämpliga för dig som behöver rörlighet och flexibilitet med dina enheter, till exempel om du jobbar hemifrån eller bor i ett hushåll med flera enheter.

  Det är också viktigt att tänka på vilka Wi-Fi-standarder en router stöder. Wi-Fi 6 är den senaste standarden och erbjuder snabbare hastigheter, ökad nätverkseffektivitet och bättre stöd för enheter jämfört med Wi-Fi 5. För användare med flera enheter, användning av hög bandbredd eller smarta hem som kräver bättre nätverkseffektivitet är Wi-Fi 6 ett utmärkt val. Men för dem med färre enheter eller lägre bandbreddskrav kan Wi-Fi 5-routrar fortfarande räcka och är ofta billigare.

 • Täckning och räckvidd

  För mindre hus eller lägenheter (cirka 140 m2) räcker det med en enda router med en stark signal. Leta efter en router med flera antenner, antenner med hög förstärkning eller strålformningsteknik, som fokuserar Wi-Fi-signalen i riktning mot dina enheter. I det här fallet skulle en router med Wi-Fi 5 eller Wi-Fi 6 fungera bra.
  För medelstora hem (140 m2 – 280 m2) kan du behöva en router med starkare signal eller ytterligare lösningar för att förlänga räckvidden. En högpresterande router med flera antenner, antenner med hög förstärkning och strålformningsteknik rekommenderas.

  För stora hem eller byggnader med flera våningar (280+ m2) är ett mesh-Wi-Fi-system ett bra alternativ för omfattande täckning och sömlös uppkoppling. Mesh-system består av flera noder som arbetar tillsammans för att skapa ett enda, enhetligt Wi-Fi-nätverk, vilket ger bättre täckning och eliminerar döda zoner. Välj ett Wi-Fi 6 mesh-system för bästa prestanda och kompatibilitet med ett stort antal enheter.

 • Säkerhet och föräldrakontroll

  WPA3-kryptering är viktigt för alla användare för att skydda nätverket från obehörig åtkomst och potentiella dataintrång. Inbyggda brandväggar är särskilt viktiga för företag för att skydda sin känsliga information och sitt nätverk från externa hot. VPN-stöd är fördelaktigt för privatpersoner och distansarbetare som är medvetna om sin integritet och som behöver skydda sina onlineaktiviteter och få tillgång till begränsat innehåll. Föräldrakontroller är avgörande för att föräldrar ska kunna hantera sina barns internetanvändning, blockera olämpligt innehåll och övervaka onlineaktiviteter för att garantera en säker onlinemiljö.

 • Pris

  För en Wi-Fi-5- eller Wi-Fi-6-router av god kvalitet med standardfunktioner kan du räkna med att betala mellan 500 och 1500 kronor. Om du behöver avancerade funktioner som föräldrakontroll, VPN-stöd och avancerade säkerhetsfunktioner kan du räkna med att betala mellan 1500 och 2500 kronor. Mesh Wi-Fi-system, som ger bättre täckning, kan kosta mellan 2000 och 3500 kronor och mer, beroende på antalet noder och deras kapacitet. För dem som kräver bästa möjliga prestanda och funktioner kan avancerade routrar med avancerade funktioner kosta mer än 2500DKK.

 • Recensioner från användare och experter:

  Användarrecensioner kan ge värdefulla insikter om andra användares verkliga erfarenheter och kan hjälpa till att identifiera eventuella vanliga frågor eller problem med en viss router. Expertrecensioner ger å andra sidan mer detaljerad och teknisk information om en routers prestanda, funktioner och användbarhet. När du läser användarrecensioner är det viktigt att ta hänsyn till antalet och variationen av recensioner samt det övergripande betyget.

  Ett stort antal positiva recensioner och ett högt betyg kan tyda på att routern är pålitlig och presterar bra. Expertrecensioner kan ge en mer detaljerad analys av en routers prestanda och funktioner. Experter testar vanligtvis routrar i en kontrollerad miljö och ger objektiva betyg baserat på faktorer som hastighet, täckning och säkerhet. När du läser expertrecensioner är det viktigt att du tar hänsyn till de specifika behoven och prioriteringarna för din egen användning.

arrow-more

FAQ

Vilka routrar har fått bäst betyg i tester?
Google Nest WiFi, Asus RT – AC68U, Google WiFi, Asus RT-AC86U, Netgear Orbi RBK23, Ubiquiti AmpliFi HD Mesh, ZyXEL Armor Z2 och TP-Link Archer C2300
Hur har routrarna testats?
Routrarna har bedömts baserat på deras specifikationer, användarvänlighet och verkliga hastighet. Experterna har även testat eventuella tillhörande appar samt tittat på de olika inställningarna, till exempel föräldrakontroller.
Vad ska man tänka på när man köper en router?
Det finns två huvudsakliga typer av routrar: mesh-system och kabelanslutna routrar. Börja med att bekanta dig med de olika systemen för att komma fram till vilket som skulle vara bäst för dig. Därefter bör du kontrollera routerns hastighet, antal portar, säkerhet och användarvänlighet. Välj om möjligt en modell med Dual-Band 5 GHz. Detta ger dig nämligen snabbare internet än det klassiska 2,4 GHz-bandet.

Detta bör du tänka på innan du köper en ny router

Eftersom att det finns så många olika routrar på marknaden kan det vara svårt att välja mellan alla alternativ när man vill uppgradera sitt hemnätverk.

Baserat på råd och tips från Cnet.com, Makeuseof.com och Lifewire.com berättar vi här vad du bör tänka på när du väljer en ny router:

Pris: Routrar finns i många olika prisklasser och kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Vilken prisklass du bör välja beror både på din budget och dina behov.

Experterna förklarar att en genomsnittlig konsument inte behöver investera i en dyr router med mängder av funktioner och inställningar. Detta beror både på att tekniken utvecklas hela tiden och att routrar snabbt blir föråldrade. Man har dessutom ingen nytta av en super-router om internetleverantören inte kan matcha hastigheten.

WiFi-router: Förr i tiden använde man en ethernetkabel för att få internet till sina enheter, men idag blir trådlösa anslutningar allt vanligare. Genom att välja en wifi-router får man ofta en snabbare uppkoppling.

Om du tänker skaffa en wifi-router bör du till att börja med fundera på vad du vill använda uppkopplingen till: tänker du streama film, spela spel eller arbeta?

Hastighet: Hastigheten hos routrar anges i Mbps, vilket står för Megabit per sekund. Moderna och snabba routermodeller kommer ofta upp i över 1000 Mbps. Ett högt Mbps-värde är dock inte en garanti för ett snabbt internet eftersom att routern inte kan höja hastigheten från internetleverantören.

Ofta hittar man även talet 802.11 bredvid Mbps. Detta är nämligen namnet på den globala wifi-standarden. Efter talet finns även en bokstav, och det kan antingen vara a, b, g, n eller ac. Av dessa är ac den senaste och bästa standarden. Det är därför bäst att välja en router med wifi-standard 802.11ac.

Gigabit: Det blir allt vanligare med internet via fiber och en högre standard för hemnätverk. Detta innebär dock inte att alla behöver en router med Gigabit-hastigheter. Många nätverk kan helt enkelt inte köra Gigabit ännu, så en router som klarar dessa hastigheter är snarare något för framtiden.

Single-Band eller Dual-Band: Trådlösa routrar kan arbeta på två olika frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz. Standardbandet som används på många olika enheter är 2,4 GHz, medan 5 GHz är ett nyare, starkare och mer modernt band som ger en snabbare anslutning. En Dual-Band-router arbetar på både 2,4 och 5 GHz och använder ofta båda banden samtidigt.

Enligt experterna är valet mellan Single-Band och Dual-Band enkelt: Om man behöver snabbt internet och bor på en tätbefolkad plats är Dual-Band det bästa valet. Single-Band kan däremot vara tillräckligt om man kan nöja sig med långsammare internet och inte bor i närheten av många andra människor.

Räckvidd: Placeringen av routern är viktig för räckvidden av nätverket. Om man bor i ett stort hem på många kvadratmeter måste routern även ha en längre räckvidd än om man till exempel bor i en etta. Routern bör placeras centralt i bostaden och en bit bort från andra gadgets och enheter som annars kan störa signalerna.

Den bästa signalen uppnås om man hänger upp routern på väggen eller ställer den högt upp på en hylla. Det kan dock mycket väl uppstå döda zoner i hemmet där anslutningen är dålig. Dyrare routrar brukar i allmänhet ha en bättre räckvidd än billigare modeller. Det går även att skaffa två billigare routrar och koppla ihop dem för att få en bättre räckvidd.

USB-portar: Det är inte alla som behöver en router med USB-portar. USB-portar används ofta för att ansluta skrivare till nätverket eller för att dela data från en USB-sticka som kopplas in i routern. Om du inte har användning för detta behöver du inte en router med USB-portar.

Smarta routrar: Utöver traditionella routrar som måste installeras manuellt finns det även en ny generation av smarta routrar. En smart router är ofta snabbare och mer kraftfull än en vanlig router. Den underlättar även installationen och kontrollerna för användaren. Med en smart router får man dessutom flera smarta valmöjligheter. Dessa innebär till exempel att man kan ställa in prioriteringar i anslutningen.

MU-MIMO: Om många personer i hushållet använder samma nätverk blir belastningen stor. Det kan då vara en bra idé att investera i en router med MU-MIMO-teknik. MU-MIMO optimerar nämligen trafiken i förhållande till olika behov och tjänster för att uppkopplingen ska bli så felfri som möjligt.

Säkerhet: Routern är nätverkets ingång i hemmet. Den är därmed den första länken i skyddet mot hot utifrån och ska hålla nätverket säkert. De flesta routrar kräver både användarnamn och lösenord för inloggning, och det är rekommenderat att byta admin-lösenordet.

Om nätverket inte är säkert kan utomstående se och stjäla både lösenord och privat information om till exempel kreditkortsuppgifter. Om möjligt är det bäst att använda 5 GHz eftersom att detta är säkrare. Vissa routrar har även inbyggda säkerhetssystem för att öka säkerheten

Utseende och design: De flesta placerar routern på en synlig plats i bostaden. Om du bryr dig mycket om design och stil kan det därför vara bra att ta med routerns utseende i beräkningen. Routrar finns även i många olika former och storlekar.

Guide: Optimera din internetuppkoppling

Fördröjning i filmer, hackiga videosamtal och långsamma onlinespel kan vara otroligt irriterande. Om man vill streama film, videochatta eller spela spel online behöver man en bra internetuppkoppling som är både stabil och snabb. Detta är särskilt viktigt om nätverket används av flera personer samtidigt.

Här kommer vi därför att berätta hur du får en så bra internetuppkoppling som möjligt. Vi baserar våra tips på två artiklar från Cnet.com som behandlar routerns signal och hemnätverk i allmänhet samt en artikel från Pcmag.com som handlar om olika sätt att förstärka wifi-signalen.

Om du vill ha en visuell genomgång av hur man optimerar sin internetuppkoppling kan du även titta på den här YouTube-videon för att få en expertgenomgång av processerna:

Routerns placering: Eftersom att routrar inte brukar vara speciellt vackra försöker många gömma undan dem. Experterna berättar dock att detta inte är någon bra idé. För det första kan signalen störas om antennerna inte har tillräckligt med fritt utrymme. Det finns även små ventiler på sidan av routern som släpper ut varm luft och gör att kall luft kan komma in och kyla ner komponenterna. Kort sagt hindrar ventilerna routern från att överhettas.

Om man stuvar undan routern i en låda, en ihålig bok eller i en korg kan luften inte passera fritt. Detta ökar därmed risken för överhettning. Om du absolut inte vill se routern föreslår experterna istället att du placerar den bakom en tavla eller i en bokhylla.

Räckvidd: Ett för långt avstånd till routern är ett av de vanligaste problemen som kan orsaka en dålig internetuppkoppling. En router har nämligen bara en viss räckvidd. Om man hamnar utanför räckvidden kan enheten därför inte uppfatta signalen från routern, och då fungerar inte internetuppkopplingen.

Om man befinner sig inom räckvidden men precis på gränsen får man istället en dålig signal. Detta leder till att enheten arbetar långsammare och att den kan ha svårt att läsa in innehåll. Räckvidden kan även bli ett problem om bostaden har många dörrar. hörn och väggar.

Kom ihåg att antennerna finns där av en anledning. Om du har en router med externa antenner är det därför bäst att ställa in dem så vertikalt som möjligt. Det finns även program och appar som kan hjälpa dig att upptäcka svaga täckningspunkter i hemmet.

Om du vill förlänga räckvidden kan du även köpa en så kallad Wifi-förstärkare. Dessa enheter förstärker routerns signal och gör att den når längre. Detta är särskilt fördelaktigt om du bor i ett stort hus.

Störningar: Om man bor i ett tätbefolkat område kan man även få problem med störningar från andra trådlösa nätverk. Dessa kan då ha en negativ effekt på internetuppkopplingen.

För många anslutna enheter: En internetuppkoppling kan bara tjäna ett visst antal enheter. Uppkopplingen kan därför bli långsammare om det är många som är anslutna till nätverket. Kom ihåg att detta även kan orsakas av objudna gäster om du inte har ett lösenord till det trådlösa nätverket eller om säkerheten inte är i ordning.

Experterna rekommenderar ett starkt lösenord med många olika kombinationer av bokstäver och siffror som inte är lätt att gissa sig fram till. Du bör även välja säkerhetsprotokollet WPA2 istället för den äldre och svagare versionen WPA.

Firmware: En föråldrad firmware kan också orsaka problem, och här är lösningen helt enkelt att uppdatera den. Med många modeller behöver man faktiskt bara trycka på en uppdateringsknapp för att göra detta. Experterna rekommenderar dessutom att man uppdaterar routern med jämna mellanrum. Genom att göra detta får man nämligen en högre effektivitet, en bättre uppkoppling och en bättre säkerhet.

Frekvensband: Kontrollera om routern är konfigurerad till en maximal prestanda. Om du har en Dual-Band-router är det bäst att välja 5 GHz istället för 2,4 GHz. Detta ger nämligen en bättre anslutning. En annan fördel med 5 GHz-bandet är att man får mindre störningar från andra trådlösa nätverk.

Kontroll över internetanvändning: Om en person i hushållet vill streama en film medan en annan håller på att ladda ner en stor fil kan nedladdningen “stjäla” uppkopplingen och göra så att filmen hackar och streamar i dålig kvalitet.

Med moderna routrar har man möjlighet att ställa in vilka uppgifter som ska ha högsta prioritet och vilka som kan vänta. Det kommer givetvis att ta längre tid att ladda ner filen om man prioriterar streaming, men uppspelningen av filmen kommer då att fungera bättre.

Välj den senaste tekniken: Om man har en gammal router kan man helt enkelt inte förvänta sig världens bästa internetuppkoppling. Många tänker att det inte är värt att fixa något som inte är trasigt, men enligt experterna fungerar det inte riktigt så med modern teknik.

Experterna förklarar nämligen att en flera år gammal router många gånger har för långsamma frekvenser och hastigheter för dagens möjligheter. En ny router är dessutom lika med en säker router.

Antennerna: Om du har en router med externa antenner kan det vara värt att skaffa en extra. Detta kan till exempel förbättra uppkopplingen om routern bara har tre antenner eller om de befintliga antennerna börjar vara gamla.

Mesh-system: Om du oroar dig för räckvidden kan du investera i ett helt mesh-system istället för en vanlig router. Dessa system är nämligen gjorda för att täcka varje liten vrå av hemmet.

Mesh-system består av en huvudrouter och ett antal mindre satellitenheter som placeras ut runt om i huset. Mesh-system brukar även ha en tillhörande mobilapp med guider, tips och inställningsmöjligheter.

5G-router:
Med de snabba tekniska framstegen håller 5G-router på att bli en potentiell game-changer för att förbättra internetanslutningen. 5G-tekniken erbjuder otroligt snabba och stabila internethastigheter, vilket kan vara till stor nytta för ditt onlinespelande, streaming och andra onlineaktiviteter. Det är dock viktigt att notera att 5G-router är beroende av att det finns ett 5G-nätverk i ditt område.

Om 5G-infrastruktur finns tillgänglig och du vill framtidssäkra din spelinstallation kan du överväga att investera i en 5G-router. Dessa routrar är utformade för att utnyttja kraften i 5G-nätverk, vilket ger ultralåg latens och höghastighetsanslutningar. Tänk på att 5G-tekniken fortfarande håller på att rullas ut i många regioner, så se till att kontrollera täckningen i ditt område innan du fattar ett beslut.

Dessutom har vissa 5G-router också avancerade funktioner som strålformning och flera antenner för att optimera signalstyrka och täckning. 5G-router kan vara dyrare än traditionella routrar, men fördelarna när det gäller hastighet och tillförlitlighet kan vara betydande, särskilt för krävande onlinespel och streamingaktiviteter.

Läs även: Mekaniskt tangentbord (Bäst i test)

Hur testar jag min internethastighet?

En långsam internetuppkoppling kan vara oerhört irriterande, och vad många inte vet är att man relativt enkelt kan kontrollera anslutningen själv.

Om du har problem med en långsam internetuppkoppling bör du även läsa förra sektionen i den här artikeln. Där gick vi igenom olika åtgärder som kan användas för att optimera anslutningen.

I den här sektionen berättar vi hur du kan testa din internethastighet själv. Vi baserar genomgången på tips och råd från Linksys.com, Pcmag.com och Pcworld.com.

Steg 1: För att få ett så exakt resultat som möjligt bör du använda en sladd för att ansluta datorn till internet. Om du använder en trådlös anslutning kan det nämligen förekomma störningar som leder till ett missvisande resultat.

Se till att bara ansluta en dator under testet för att säkerställa att andra enheter inte heller kommer i vägen. Kontrollera även att datorn inte håller på att ladda ner något i bakgrunden. Slutligen är det viktigt att stänga ner alla program och appar.

Steg 2: Det finns många hemsidor som låter dig kontrollera hastigheten på ditt internet. Välj den du föredrar och låt bara webbläsaren vara öppen.

På dessa hemsidor finns det en startknapp för mätningen, och när du har klickat på den mäts både nedladdningshastighet och uppladdningshastighet. Beroende på din anslutning kan mätningen ta allt mellan några sekunder och några minuter.

Steg 3: Om du förväntar dig att resultatet ska motsvara hastigheten som anges av internetleverantören lär du kanske bli besviken. Dessa siffror anger nämligen maxhastigheter, och experterna förklarar att hemnätverk praktiskt taget aldrig uppnår dessa toppresultat.

Om hastigheten är mycket lägre än vad du betalar för bör du dock göra något åt det. Detta kan antingen bero på problem hos leverantören eller hos dig.

Steg 4: För att kontrollera var problemet ligger kan du börja med att genomföra samma test på en annan dator. Om du får bättre resultat där finns problemet hos dig och inte hos leverantören. Om den andra datorn också har samma hastighetsproblem kan du prova att använda en annan ethernetkabel mellan datorn och routern. Genomför sedan samma test igen. Du kan även starta om routern samt kontrollera om den har de senaste firmware-uppdateringarna.

Prova även att mäta hastigheten vid olika tidpunkter på dagen. Internetuppkopplingen är nämligen inte lika stabil hela tiden, och framförallt inte om kvällarna. Du kan även försöka justera routerns placering litegrann.

Om du inte lyckas förbättra uppkopplingen själv rekommenderar experterna att du kontaktar din internetleverantör för att få hjälp.

Hur testas routrar?

När expertkällor testar konsumentprodukter utgår de från specifika testpunkter och faktorer för att bedöma produkterna. Även om en router inte är en konsumentprodukt på samma sätt som till exempel en tvättmaskin fungerar experternas tester på samma sätt. Här förklarar Pcmag.com och Cnet.com hur de går tillväga när de testar routrar:

Till att börja med kopplar experterna bort alla andra routrar i närheten för att skapa en så “ren” miljö som möjligt och undvika störningar. Därefter uppdateras routerns firmware till den senaste versionen innan den installeras enligt tillverkarens instruktioner. Testet genomförs i ett laboratorium som är gjort för att simulera en riktig bostad.

Räckvidd

Därefter testar experterna routerns räckvidd. De börjar mätningen med bara ett par meter mellan routern och enheten som ska mäta anslutningen. Testet pågår ett par minuter och upprepas några gånger för att komma fram till en korrekt hastighet.

Därefter flyttas enheten längre bort från routern innan samma mätningar upprepas med ett avstånd på ungefär tio meter. I tester av Dual-Band-routrar mäter experterna hastigheten på både 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet. Om det inte rör sig om en trådlös anslutning kopplas enheten till routern med en kabel innan mätningarna genomförs.

Om en router har en Range Extender testas även denna på samma sätt och på flera olika avstånd. Dessa tester genomförs först på 10 meters avstånd, sedan på 15 meter, 25 meter och slutligen på 30 meters avstånd.

För att få ett bredare perspektiv brukar experterna även använda olika typer av enheter, till exempel traditionella datorer och Mac-datorer samt andra wifi-enheter som smartphones och surfplattor.

Stabilitet

Stabiliteten kontrolleras också i experternas tester. De mäter då wifi-signalen oavbrutet i 48 timmar för att se om anslutningen håller. Om en router klarar 48-timmars-testet belönas den med utmärkelsen “excellent signal”. Utöver detta tittar experterna även på faktorer som användarvänlighet och installation. De undersöker dessutom vilka inställningsmöjligheter som finns för användaren.

Läs också: Bluetooth Högtalare test-översikt.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta