Router Test 2021 – Marknadens bästa routrar – Testvinnarguide

Senest opdateret den 0

Den här artikeln behandlar experttester av olika routrar. Här kan du därför få en överblick över marknadens bästa routermodeller.

Vi har inkluderat de specifika testerna vid varje produkt och berättar i artikeln vilka för- och nackdelar experterna framhäver hos varje modell.

Till den här artikeln har vi analyserat tester från ett flertal olika källor som arbetar med antingen konsumenttester, teknik eller datorer. Vi har närmare bestämt använt undersökningar från testsajterna Trustedreviews.com, Expertreviews.com och Tomsguide.com, tekniksajterna Cnet.com, Techspot.com, Techradar.com, Techadvisor.co.uk och Digitaltrends.com samt datorsajterna Pcmag.com, Pcworld.com och Komputer.dk.

Om du vill läsa mer om de olika testerna och källorna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:

🔸Överblick över tio olika routermodeller
🔸Information om vad du bör veta innan du köper en ny router
🔸Guide om hur du kan optimera din internetuppkoppling
🔸Information om hur du kan testa din internethastighet
🔸Förklaring av hur experterna testar routrar
🔸
Genomgång av alla tester vi har gått igenom samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Router test 2020 – Dessa routrar är bäst enligt experterna

Här nedanför hittar du en genomgång av de routrar som experterna anser vara bäst på marknaden. Vi har undersökt och jämfört olika tester av routrar och samlat de bästa modellerna i den här artikeln. Här kan du alltså snabbt och enkelt få en översikt över vilka modeller som har klarat sig bäst i test.


Google Nest WiFi 

✅Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Cnet.com
✅Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Techradar.com
✅Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Tomsguide.com
✅8 av 10 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Theverge.com
✅4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Pcmag.com
✅4 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Digitaltrends.com
Google Nest WiFi

 

i samarbete med PriceRunner

 

Google Nest WiFi har testats av sex olika expertkällor, närmare bestämt tekniksajterna Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com, Theverge.com, Pcmag.com och Digitaltrends.com.

Experterna har bland annat granskat produktens prestanda, täckning, stabilitet, hastighet, användarvänlighet och funktioner för att därefter kunna dela ut ett totalbetyg. Alla expertkällor kom i slutändan fram till att det här är en utmärkt router som verkligen imponerar.

Elegant och effektiv

Google Nest WiFi är ett bra alternativ för konsumenter som vill ha en stabil och modern trådlös router som även har en elegant design.

Den här modellen är tillräckligt kraftfull för att fördela internetanslutningen till alla i hushållet. Det går därför att arbeta, surfa, streama video och spela samtidigt. Tack vare en hög användarvänlighet är det dessutom enkelt att sätta upp nätverket enligt personliga önskemål.

Google Nest WiFi är ett så kallat mesh-system. Det består därmed av en central router med direktanslutning till internet samt ett antal satellitenheter som placeras ut runt om i huset. 

Detta gör att man får bästa möjliga täckning överallt i hemmet. En fördel med mesh-system är att de i allmänhet kan leverera en stabil internetuppkoppling utan nertid.

Google Nest WiFi är designad för att skapa en stabil och konstant anslutning. Systemet har därför en trådlös hastighet på 1901-2300 Mbps och stöd för den snabbaste moderna standarden, nämligen 802.11 AC. Det här är en Dual-Band-router som arbetar på både 2,4 och 5 GHz. Produkten fungerar trådlöst men kan även användas med kablar.

Det här är som sagt en väldigt modern router, och på grund av detta kan den även kommunicera med Googles digitala medhjälpare: Google Assistent.

Assistenten använder artificiell intelligens för att leverera olika tjänster till konsumenten. Den kan till exempel svara på frågor, hjälpa till med musik och ruttplanering samt berätta om väderprognosen.

Det finns även en tillhörande app som heter Google Home App, och tack vare säkerhetsprotokollet WPA3 får man en hög säkerhetsnivå i anslutningen.

Experterna: Utmärkt

Google Nest WiFi har testats av flera olika expertpaneler. Cnet.com skriver till exempel att det här är en utmärkt uppdatering av föregångaren, som också imponerade med en snabb anslutning och enkel installation.

Den här nya versionen kommer med en ännu snabbare hastighet samt en bra användarvänlighet och stabilitet, en fin design och möjligheten att använda Google Assistent.

Experterna från Techradar.com verkar hålla med om detta beröm och framhäver också den eleganta designen och den bra användarvänligheten. Routern känns enkel vad gäller både användargränssnitt och kontroller, och utöver detta är den generella prestandan riktigt bra.

Experterna blev dock kanske mest imponerade av produktens förmåga att passa in i ett smart hem. Här nämner de framförallt att Google Assistent höjer nivån avsevärt.

Om man redan har föregångaren påpekar de dock att det kanske inte är nödvändigt att uppgradera till Google Nest WiFi.

Tomsguide.com utsåg Google Nest WiFi till testvinnare i deras test av routrar, något som de motiverar med att det här är det bästa mesh-systemet på marknaden. Produkten har nämligen en fantastisk prestanda och räckvidd samt en bra användarvänlighet.

Experterna menar dessutom att det är en stor bonus att man kan använda Google Assistent. Google Nest WiFi kan dock upplevas som lite väl simpel för mer inbitna tekniknördar.

Experterna: Smart mesh-system

Google Nest WiFi har även testats av Theverge.com och beskrivs där som marknadens ”smartaste mesh-router”. Experterna blev framförallt imponerade av de många funktionerna och den höga hastigheten samt att systemet är enkelt att sätta upp och använda.

Theverge.com nämner även att Google Assistent är en stor fördel och att detta gör produkten till mer än bara en router. Det finns dock nackdelar också. Man får till exempel helt klart högst hastighet från den centrala routern. När man ansluter till någon av de övriga enheterna blir hastigheten alltså lägre.

Pcmag.com har också testat Google Nest WiFi. De förklarar att man får en bra anslutning i alla delar av hemmet samt att systemet är användarvänligt, stabilt och gediget.

Experterna berömmer även designen och möjligheten att använda Google Assistent för att få svar på alla tänkbara frågor.

Det saknas dock USB-portar, och experterna menar även att det är irriterande att man behöver en separat app för de mer avancerade inställningarna. 

Digitaltrends.com beskriver den här routern som ”ett problemfritt mesh-system” eftersom att produkten presterar bra på samtliga testpunkter.

Bland de största fördelarna nämner de att produkten har en fin design, en enkel installation, bra täckning för döda zoner, bra räckvidd och en hög stabilitet. Experterna hade dock gärna sett fler ethernetportar och påpekar även att priset är lite väl högt.

Google Nest WiFi – specifikationer:
🌀Typ: Wifi-router/mesh-system
🌀Tillverkare: Google
🌀Trådlös hastighet: 1901-2300 Mbps
🌀Wifi-standard: 802.11 AC / 5:e generationen
🌀Anslutning: Ethernet / LAN
🌀LAN-portar: 1-3
🌀Antal antenner: 4
🌀Kan användas trådlöst: Ja
🌀Dual-Band: Ja
🌀Tillhörande app: Ja
🌀Stöd för Google Assistent: Ja
🌀Säkerhet: WPA3
🌀Vikt: 380 gram
🌀Höjd: 9,04 cm
🌀Bredd: 11,0 cm
🌀Djup: 11,0 cm 

Google Nest WiFi – utvalda fördelar:
🔴Mesh-system
🔴Mycket användarvänlig
🔴Täcker hela hemmet
🔴Dual-Band-router med 802.11 AC-standard
🔴
Med Google Assistent

Här kan du se en presentationsvideo för Google Nest WiFi. Videon är gjord av Google Nest:


Asus RT – AC68U 

✅4,5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
✅4,5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com
✅5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Cnet.com
✅9 av 10 poäng hos tekniksajten Tomsguide.com
✅5 av 5 stjärnor hos testsajten Expertreviews.co.uk
ASUS-RT-AC68U

 

i samarbete med PriceRunner

 

Routermodellen Asus RT – AC68U har testats av hela fem olika källor och imponerade i slutändan på samtliga experter. Experterna kommer bland annat från testsajterna Trustedreviews.com, Tomsguide.com och Expertreviews.co.uk, vars huvudfokus är just konsumenttester.

Asus RT – AC68U har även granskats av tekniksajterna Techradar.com och Cnet.com. Den här routern klarade sig riktigt bra i alla undersökningar och belönades i slutändan med toppbetyg hos samtliga källor.

Router för krävande konsumenter

Asus RT – AC68U tillhör samma kategori som sin populära föregångare Asus RT – AC66U. Båda är nämligen routrar för erfarna konsumenter som ställer höga krav.

Asus RT – AC68U är trådlös och använder Broadcoms nya chipset, vilket garanterar en hög hastighet. Modellen är även utrustad med en TurboQAM-teknik som gör att det går ännu snabbare. Denna teknik höjer nämligen hastigheten till 200 Mbps på var och en av routerns tre datakanaler.

Den här routern är designad för att stå upp och har en rak och smal profil med en kolfiber-look. Tillsammans med de tre antennerna gör detta att routern får ett ganska rått utseende.

Experterna: En router som kan allt

Experterna från Techradar.com förklarar att Asus RT – AC68U är en väldigt kraftfull router. Priset är förvisso ganska högt, men de menar att detta är skäligt eftersom att modellen har en prestanda, räckvidd och mångsidighet i toppklass. Routern har dessutom en riktigt hög hastighet och är faktiskt inte särskilt besvärlig att installera heller.

De andra experterna verkar i allmänhet hålla med om fördelarna som Techradar.com nämner i sin recension av Asus RT – AC68U. Cnet.com berättar till exempel att Asus RT – AC68U är en toppmodern router som helt enkelt har allt. Wifi-tekniken har blivit betydligt bättre jämfört med tidigare, och routern presterar dessutom bra på alla testpunkter. Designen får också beröm av experterna, framförallt från Tomsguide.com. De framhäver nämligen att den här modellen har en väldigt genomtänkt design.

Experterna: Väldigt få nackdelar

Vad gäller nackdelar menar samtliga experter att man inte kan komma undan det faktum att Asus RT – AC68U är ganska dyr. Den har även lite väl många funktioner om man ser till vad de flesta vanliga konsumenter egentligen behöver.

Experterna påpekar även att det kan vara irriterande att inte kunna hänga upp routern på väggen. Eftersom att modellen är försedd med den allra senaste tekniken är det dessutom inte alla som kommer att kunna utnyttja routern till fullo.

Fördelar med Asus RT – AC68U:
🔴Router för erfarna användare
🔴Utrustad med Broadcoms senaste chipset
🔴Utrustad med TurboQAM
🔴Tuff design med tre antenner
🔴Experterna anser att routern kan allt

Här kan du se en fullständig genomgång av Asus RT – AC68U. Videon är gjord av Asus nordamerikanska division:


Linksys EA7500

✅4 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
✅4 av 5 stjärnor hos datorsajten Pcmag.com
✅4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Digitaltrends.com
Linksys-EA7500

 

 

 

i samarbete med PriceRunner

 

 

Modellen Linksys EA7500 har testats och bedömts av tre olika expertkällor som arbetar inom områdena konsumenttester, datorer och teknik. Det rör sig närmare bestämt om Trustedreviews.com, Pcmag.com och Digitaltrends.com. Alla blev i slutändan förtjusta över hur bra routern fungerar, och Linksys EA7500 hamnade därför i toppen av betygsskalan.

Den senaste tekniken

Den här routern är ett bra alternativ för konsumenter som vill kunna använda dagens toppmoderna wifi-system. Med Linksys EA7500 kan man nämligen streama i 4K på flera enheter samtidigt utan varken hack eller fördröjningar. Detta innebär till exempel att man kan titta på film och serier, spela spel och videochatta på olika enheter samtidigt med Linksys EA7500.

Det går att ansluta upp till 12 enheter till Linksys EA7500. Routern har 3 antenner och 4 ethernetportar samt både ett 2,4 GHz- och ett 5 GHz-band.

Experterna: Bra modell med hög hastighet

Linksys EA7500 har fått fina betyg av experterna. Hos Pcmag.com motiveras det fina omdömet bland annat med att routern är riktigt snabb.

Hastigheten kan vara den största fördelen hos den här modellen. Utöver detta har man dock även många anslutningsmöjligheter med Linksys EA7500. Det finns nämligen många bra portar och inställningar.

Experterna: Kan vara lösningen på en dålig wifi-uppkoppling

Digitaltrends.com tycker också riktigt bra om Linksys EA7500. De menar att den här routern definitivt kan vara lösningen om man är trött på en dålig internetuppkoppling. 

Linksys EA7500 får dessutom beröm för att den kan skicka signaler direkt till enheterna, något som ger en snabbare anslutning. Routern har även en avancerad men intuitiv mjukvara. Digitaltrends.com menar i allmänhet att Linksys EA7500 presterar bra på tre av de viktigaste punkterna – kraft, användarvänlighet och utseende.

Vad gäller nackdelar nämner experterna bland annat priset samt att det här inte direkt är marknadens mest kraftfulla router. Experterna hade även lite problem med filöverföringen i sina tester. De nämner dessutom att installationen av routern kan vara krävande. Slutligen uppmärksammar experterna att Linksys EA7500 är ganska stor och att routern därmed tar en hel del plats.

Fördelar med Linksys EA7500:
🔴Kan användas för 4G
🔴Kan användas av många enheter samtidigt
🔴Möjlighet att ansluta upp till tolv enheter
🔴Tre antenner
🔴Bra och snabb router enligt experterna

Här kan du se en ingående recension av Linksys EA7500:


Google WiFi 

5 av 5 stjärnor hos testsajten Expertreviews.co.uk
4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Cnet.com
✅5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com

✅8 av 10 poäng hos tekniksajten Tomsguide.com
✅5 av 5 stjärnor hos datorsajten Pcworld.com
Google-Wifi-(1-Pack)

 

i samarbete med PriceRunner

 

Google WiFi har testats och utvärderats av fem olika expertpaneler, och alla kom i slutändan fram till ungefär samma slutsats. Alla fem menar nämligen att Google WiFi är en välfungerande router med väldigt många fördelar.

Routern har varit med i undersökningar hos testsajterna Expertreviews.co.uk och Tomsguide.com, tekniksajterna Cnet.com och Techradar.com samt datorsajten Pcworld.com. Experterna täcker därmed flera olika intresseområden.

Ett nytt sorts system

Google WiFi fungerar inte som en vanlig router utan är istället ett mesh-nätverk som kan ersätta den gamla routern. Detta system fungerar tillsammans med konsumentens befintliga modem och internetleverantör.

Google WiFi finns både i enpack och i paket med tre enheter. Vilket paket man bör välja beror helt enkelt på hur stort hem man har. Båda dessa alternativ erbjuder Dual-Band-Wifi och en ökad säkerhet. Ett mesh-system är ett trådlöst system som består av flera små routrar som arbetar tillsammans för att skapa en bättre stabilitet.

Google WiFi är gjord för att skapa täckning i alla rum i hemmet. Produkten har dessutom ett annat utseende än traditionella routrar. Här har vi nämligen små runda enheter istället för en box.

Experterna: Bra sätt att få täckning i hela huset

Google WiFi har fått toppbetyg av alla fem expertkällor som har recenserat den här modellen. Hos Cnet.com motiveras detta bland annat med att Google WiFi är ett bra sätt att få täckning i hela hemmet. Den här modellen skapar nämligen en otroligt stark wifi-täckning. Experterna berättar även att hastigheten är hög och att produkten är väldigt användarvänlig.

Experterna förklarar nämligen att Google WiFi är otroligt enkel att använda och att produkten dessutom är förvånansvärt lätt att installera. De berömmer även priset eftersom att Google WiFi är billigare än många andra mesh-system.

Experterna: Enkel modell

Den enkla formen hos Google WiFi fångar uppmärksamheten hos flera av experterna. Techradar.com skriver till exempel att Google WiFi är marknadens enklaste och mest lättillgängliga mesh-system.

De menar faktiskt att användarvänligheten och stabiliteten hos Google WiFi överskuggar det faktum att det här kanske inte är marknadens mest kraftfulla eller exakta system. Designen får också positiva kommentarer i undersökningarna, för medan vanliga routrar är fula kan Google WiFi snarast ses som en dekoration.

Experterna nämner även ett par nackdelar med den här modellen, till exempel att man behöver ett Google-konto och en smartphone eller surfplatta för att installera routern.

De påpekar även att Google WiFi inte är marknadens mest avancerade router och att det inte finns så många inställningsmöjligheter. Slutligen förklarar experterna att det saknas USB-portar och att signalen kan vara lite kort.

Fördelar med Google WiFi:
🔴Helt nätverk
🔴Finns i olika paket
🔴Mesh-system
🔴Användarvänlig och enkel modell
🔴Lättanvänd och stabil enligt experterna

Här kan du se en presentationsvideo för Google WiFi. Videon är gjord av Google:


Asus RT-AC86U

✅4,5 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Cnet.com
✅5 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten Techradar.com
✅4 av 5 stjärnor hos den amerikanska testsajten Tomsguide.com
✅4 av 5 stjärnor hos den brittiska tekniksajten Pcmag.com
ASUS-RT-AC86U

 

i samarbete med PriceRunner

 

Asus RT-AC86U har testats och recenserats av fyra expertkällor och fick i slutändan fina omdömen av alla. Testerna genomfördes närmare bestämt av Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com och Pcmag.com.

Experternas entusiasm över Asus RT-AC86U beror framförallt på att man kan anpassa så gott som alla funktioner och inställningar. De berättar även att 5GHz-prestandan är ”fantastisk”.

Även om experterna i allmänhet tycker bra om routern påpekar de även att den kan vara svår att placera eftersom att den måste stå upprätt. De menar även att designen inte är något för alla.

Experterna: Gedigen router och enkel installation

Enligt de fyra expertkällorna är Asus RT-AC86U en bra hemmarouter som kan användas till lite av varje. Cnet.com skriver till exempel att Asus RT-AC86U är en av marknadens bästa allround-routrar och att den har alla de senaste funktionerna.

Flera av expertkällorna är positiva till att routern är försedd med extra säkerhet för alla enheter. De menar även att routern maximerar bandbredden och håller hemnätverket jämnt och stabilt.

Detta nämns bland annat av experterna från Techradar.com, och de skriver även att Asus RT-AC86U kan köpas till ett bra pris.

Experterna förklarar dessutom att det går att justera många olika inställningar, något som framförallt lyfts fram av Cnet.com och Tomsguide.com.

Pcmag.com blev också imponerade av detta, men de menar att routerns största fördel är dess ”gedigna prestanda”.

Det finns inte många nackdelar hos Asus RT-AC86U. Ett par av experterna påpekar dock att routern har en komplex firmware och att det kan uppstå hastighetsproblem vid filöverföringar.

Lämplig router för gaming

Med Asus RT-AC86U får man en router som passar bra för gaming. Routern har nämligen en snabb wifi-hastighet på 2917 Mbps, MU-MIMO-teknik samt spelförstärkande funktioner som WTFast och Adaptive QoS.

Asus RT-AC86U har även en NitroQAM-teknik. Det är den här tekniken som ger en trådlös hastighet på 2917 Mbps.

Detta gör att man får ett stabilt nätverk samt att man kan spela onlinespel helt utan fördröjning eller med minimal påverkan.

Som vi nämnde tidigare är Asus RT-AC86U även utrustad med en MU-MIMO-teknik. Denna teknik gör att varje kompatibel enhet få en egen dedikerad wifi-anslutning med full hastighet. Man kan därför ansluta flera enheter till routern samtidigt utan att påverka nätverket.

Router med app, Range Boost-teknik och AiMesh

Asus RT-AC86U är utrustad med ASUS innovativa antenndesign och deras nya Range Boost-teknik, som ökar både räckvidden och signalstabiliteten.

AiRadar fokuserar dessutom på wifi-signalen hos användarens enheter. Detta gör att nätverket blir både tydligare och starkare.

Man kan även kontrollera nätverket oavsett var man är med hjälp av ASUS Router App. Eftersom att appen ger användaren full kontroll över nätverket behöver man inte starta datorn för detta.

Sist men inte minst har Asus RT-AC86U en routerfunktion som kallas för ASUS AiMesh. Denna funktion gör det möjligt att kombinera flera ASUS-routrar till ett samlat mesh-nätverk.

Om man har två eller fler routrar som är kompatibla med AiMesh kan man därmed få dem att arbeta tillsammans som en enhet.

Fördelar med Asus RT – AC86U:
🔴Lämplig för gaming
🔴AiMesh
🔴Kan kontrolleras via ASUS Router App
🔴Range Boost-teknik
🔴MU-MIMO-teknik

Här kan du se en videorecension av Asus RT-AC86U. Videon är gjord av Cnet.com:


Netgear Orbi RBK23

✅ 4 av 5 stjärnor hos den brittiska teknisajten Techradar.com
✅ 4 av 5 stjårnor hos den amerikanska testsajten Tomsguide.com
✅ 4 av 5 stjärnor hos den norska digningen Dinside.no
✅ 8 av 10 stjärnor hos tidningen Aftonbladet.se
Netgear-Orbi-RBK23-(3-Pack)

i samarbete med PriceRunner

 

Netgear Orbi RBK23 har testats och recenserats av de fyra expertkällorna Techradar.com, Tomsguide.com, Dinside.no och Aftonbladet.se. Routern gick hem hos alla experter och fick i slutändan fina recensioner.

De fina omdömena motiveras bland annat med att modellen är ett bra alternativ om man är ute efter en stabil router med en stilren design.

Experterna är däremot inte lika nöjda med antalet ethernetportar, och de påpekar även att mobilappen inte har särskilt många funktioner.

Experterna: En av marknadens snabbaste och mest kraftfulla routrar

Alla fyra expertkällor som har testat Netgear Orbi RBK23 har kommit fram till att den här routern är ett bra alternativ för de flesta konsumenter.

Techradar.com skriver till exempel att routern är bra för de som gillar utseendet hos den ursprungliga Netgear Orbi, men som blev avskräckta av det höga priset och funktionerna som aldrig skulle komma till användning. De tillägger även att den här routern är lämplig för mindre bostäder och att den erbjuder en användarupplevelse som många andra billiga routrar saknar.

Detta nämns även i recensionen från Tomsguide.com. Experterna därifrån förklarar dessutom att Netgear Orbi RBK23 är en av de snabbaste och mest kraftfulla routrar de någonsin har testat.

När experterna från Dinside.no och Aftonbladet.se testade routern märkte de till att börja med att den har en ”enkel app” och att routern kan ”täcka stora områden”.

Enligt experterna är det höga priset en av de största nackdelarna med Netgear Orbi RBK23. De nämner även att det kan vara ganska tidskrävande att komma igång med routern.

Router med två extra enheter

Netgear Orbi RBK23 är inte en enda enhet utan består av två delar.

Routern är huvudenheten, men utöver denna finns det även två mindre enheter som förlänger nätverkets räckvidd. Detta görs genom att man placerar dessa så kallade satellitenheter en bit bort från huvudroutern.

Med dessa satellitenheter får man Tri-Band-internet och en täckning på ungefär 370 kvadratmeter.

Netgear Orbi RBK23 är dessutom enkel att komma igång med eftersom att man kan hantera alla inställningar via en telefon eller surfplatta. Routern använder bara ett wifi-namn och är därför klar på bara några minuter.

Router med Tri-Band Mesh-teknik och praktisk anslutning

Netgear Orbi RBK23 använder en effektiv och stabil Tri-Band Mesh-teknik. Detta innebär att routern har ett tredje band som ger en snabbare och mer stabil överföring mellan Orbi-enheterna, även när flera personer är anslutna samtidigt.

Hela familjen kan därför använda internet på en gång, vilket gör den här routern väl lämpad för större familjer. På grund av detta kan man ansluta både tv, dator och spelkonsoler till internet utan att det påverkar nätverkshastigheten.

Fördelar med Netgear Orbi RBK23:
🔴Täcker ett stort område
🔴Levereras med en router och två satellitenheter
🔴Enkel installation
🔴Tri-Band Mesh-teknik
🔴Praktisk nätverksanslutning

Här kan du se en presentationsvideo för Netgear Orbi-serien. Videon är gjord av Netgear:


D-Link COVR-C1203

4 av 5 stjårnor hos den brittiska tekniksajten Techadvisor.co.uk
✅4 av 5 stjårnor hos den brittiska tekniksajten Techradar.com
✅3 av 5 stjårnor hos den brittiska tekniksajten Expertreviews.co.uk
✅3,5 av 5 stjårnor hos den brittiska tekniksajten Pcmag.com
D-Link-COVR-C1203-(3-Pack)

 

i samarbete med PriceRunner

 

D-Link COVR-C1203 har testats och recenserats av fyra olika expertkällor: Techadvisor.co.uk, Techradar.com, Expertreviews.co.uk och Pcmag.com. Alla experter tyckte bra om den här routern och gav i slutändan modellen fina betyg.

Experterna motiverar betygen med att det här är en användarvänlig router med ett konkurrenskraftigt pris.

De är dock inte lika nöjda med den tillhörande appen utan menar att den inte fungerar optimalt.

Experterna: Användarvänlig router med bra prestanda

De fyra expertkällorna har bland annat bedömt D-Link COVR-C1203 baserat på routerns funktioner, prestanda och användarvänlighet.

I testerna blev de särskilt glada över modellen användarvänlighet. De menar nämligen att routern är enkel att installera och komma igång med.

Experterna från Techadvisor.co.uk skriver att det är synd att appen inte är så klar och tydlig som den hade kunna vara. De tillägger dock även att man kommer att finna att routern har en bra prestanda och räckvidd som passar många hemnätverk.

Experterna menar även att D-Link COVR-C1203 har en bra 5 GHz-prestanda, något som särskilt lyfts fram som en fördel av Techradar.com.

Pcmag.com och Expertreviews.co.uk framhäver routerns design och beskriver den som ”kompakt och stilren”.

De hittar inte många nackdelar men nämner bland annat att 2,4 GHz-prestandan är en besvikelse samt att routern saknar utmärkande funktioner.

Wifi överallt i hemmet

Med D-Link COVR-C1203 får man en stabil wifi-uppkoppling i hela hemmet och en räckvidd som täcker upp till ungefär 465 kvadratmeter.

Routern säkerställer att enheterna är anslutna med en stark signal, och detta är möjligt tack vara mesh-tekniken.

Denna teknik skapar ett samlat nätverk genom att enheterna är i kontakt med varandra hela tiden. Man kan därför gå från rum till rum utan att uppleva några avbrott i anslutningen.

D-Link COVR-C1203 levererar dessutom hastigheter på upp till 1,2 Gbps och kan därför utan problem användas till det mesta på nätet.

Man kan alltså ha konversationer online, titta film i full HD, ladda ner filer eller streama material överallt i hemmet utan avbrott.

Enkel installation, MU-MIMO-teknik och föräldrakontroll

Tack vare en enkel installationsprocess är det lätt att komma igång med D-Link COVR-C1203. Routern är nämligen redo när man tar ut den ur lådan och ska bara installeras med hjälp av den tillhörande appen.

På grund av den inbyggda Smart Steering-tekniken får användaren automatiskt den snabbaste bandbredden. Man kan därför läsa in hemsidor på ett ögonblick. D-Link COVR-C1203 använder även MU-MIMO-teknik för att hantera trafik från flera enheter på ett effektivt sätt.

Det går dessutom att använda routerns föräldrakontroll för att sätta upp scheman och blockera enheter samt för att se vem som använder nätverket.

Föräldrainställningarna hittas i D-Link Wi-Fi-appen och kan användas för att hålla koll på andra som använder nätverket.

Fördelar med D-Link COVR-C1203:
🔴MU-MIMO-teknik
🔴Föräldrakontroll
🔴Täcker ett stort område
🔴Enkel installation
🔴Kan kontrolleras via en app

Här kan du se en video som visar hur man installerar D-Link COVR-C1203. Videon är gjord av D-Link:


Ubiquiti AmpliFi HD Mesh 

✅ 4 av 5 stjårnor hos tekniksajten Techradar.com
✅ 8 av 10 poång hos tekniksajten Tomsguide.com
✅ 4 av 5 stjårnor hos datorsajten Pcmag.com
Ubiquiti-AmpliFi-HD-Mesh-Router

 

i samarbete med PriceRunner

 

Ubiquiti AmpliFi HD Mesh har varit med i tre olika experttester. Dessa är utförda av teknikexperter från Techradar.com och Tomsguide.com samt datorsajten Pcmag.com.

Ubiquiti AmpliFi HD Mesh klarade sig riktigt bra i alla tre undersökningar och fick i slutändan toppbetyg av samtliga experter.

Ovanlig mesh-router

Ubiquiti AmpliFi HD Mesh ser inte ut som en traditionell router, och det är den faktiskt inte heller. Det här är nämligen en mesh-router som mest av allt ser ut som en elegant väckarklocka. Att detta är ett mesh-system innebär att det är uppbyggt av flera små routrar. Man kan därför välja om man vill använda en router eller ansluta fler för att öka räckvidden.

Om man bor i en mindre bostad kan man få en tillräckligt bra anslutning med enbart huvudroutern. Ubiquiti AmpliFi HD Mesh är då tillräcklig för att streama material och spela spel utan fördröjningar.

Ubiquiti AmpliFi HD Mesh är en Dual-Band-router som använder wifi-standarden 802.11ac. Ubiquiti AmpliFi HD Mesh har fyra LAN-portar och en intuitiv touchskärm.

Experterna: Elegant router med både hjärna och skönhet

Ubiquiti AmpliFi HD Mesh har fått fina betyg i av experterna i de tre testerna. Techradar.com menar att detta beror på att Ubiquiti AmpliFi HD Mesh är en riktigt välfungerande router. De förklarar att Ubiquiti AmpliFi HD Mesh är oerhört fin att se på tack vare den moderna och stilrena designen. De nämner även att den är en värdig konkurrent till Google WiFi.

Mesh-systemet fungerar riktigt bra, och räckvidden är tillräcklig för att ge täckning överallt i hemmet. Techradar.com berömmer även den otroligt enkla installationen och användningen. Det finns dessutom en tillhörande app till Ubiquiti AmpliFi HD Mesh som också är bra och enkel att använda.

Experterna: Stabil router

Experterna från Tomsguide.com berättar att Ubiquiti AmpliFi HD Mesh är en väldigt stabil router som ser till att det inte blir många avbrott i signalen.

Både Tomsguide.com och Pcmag.com är inne på samma linje som Techradar.com när gäller routerns design, användarvänlighet och prestanda. Tomsguide.com påpekar även att färgskärmen är bra och användbar, medan Pcmag.com tillägger att det är bra att routern har fyra LAN-portar.

Vad gäller nackdelar nämns till exempel priset som en viktig faktor. Det påpekas även att mesh-systemet är bra men inte det allra bästa. Experterna hade dessutom gärna sett fler justerbara inställningar.

Fördelar med Ubiquiti AmpliFi HD Mesh:
🔴Mesh-router
🔴System med flera små routrar
🔴Kan användas separat eller byggas ut med fler enheter
🔴Dual-Band och touchskärm
🔴Stabil och elegant router enligt experterna

Här kan du se Ubiquitis egna presentation av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh:


ZyXEL Armor Z2

✅ 8,6 av 10 poång hos datormagasinet Komputer.dk
✅ 4 av 5 stjårnor hos tekniksajten Techradar.com
✅ 4 av 5 stjårnor hos tekniksajten Digitaltrends.com
Zyxel-Armor-Z2

 

 

i samarbete med PriceRunner

 

Routermodellen ZyXEL Armor Z2 har testats och bedömts av experter inom både datorer och teknik. I slutändan kom alla fram till att ZyXEL Armor Z2 är en riktigt välfungerande router.

ZyXEL Armor Z2 har nämligen fått väldigt höga betyg i alla tre undersökningar som modellen har varit med i. Det rör sig närmare bestämt om tester hos danska Komputer.dk samt de internationella hemsidorna Techradar.com och Digitaltrends.com.

Rå design och snabb anslutning

ZyXEL Armor Z2 har en ganska udda look med en i övrigt klassisk utformning. Den är nämligen platt och avlång som routrar brukar vara. Routern har fyra antenner på baksidan och några lysande streck som bryter den svarta färgen. Detta gör att den nästan liknar en ond demon med horn när man tittar på den framifrån.

På insidan av ZyXEL Armor Z2 hittar vi en kraftfull 1,7 GHz Dual-Core-processor och ett nätverkschip på 2600 Mbps. Detta gör att man kan streama i 4K-kvalitet på flera enheter samtidigt. Flera personer i samma hushåll kan alltså titta på film eller serier, spela och videochatta samtidigt utan att försämra anslutningen.

ZyXEL Armor Z2 är dessutom försedd med MU-MIMO. Detta säkerställer en optimal nätverkstrafik även när nätverket används av flera enheter samtidigt.

Experterna: Arg geting som levererar

De danska experterna från Komputer.dk skriver att ZyXEL Armor Z2 ser ut som en arg geting. De menar även att detta inger en känsla av att det här är en kraftfull router.

Experterna förklarar att detta också är fallet. Den här modellen har en hög hastighet som helt och hållet lever upp till deras förväntningar.

Utöver detta berömmer de även den enkla installationen, och experterna rekommenderar ZyXEL Armor Z2 till konsumenter som vill streama film i hög kvalitet.

Techradar.com tycker också väldigt bra om den här modellen. De påpekar bland annat att ZyXEL Armor Z2 har en gedigen och trådlös prestanda. De kommenterar även designen och skriver då att detta ser ut som en gaming-router.

ZyXEL Armor Z2 får en varm rekommendation av Techradar.com, och experterna framhäver även modellens inkluderade trafikanalysverktyg.

Experterna: Höjer standarden

ZyXEL Armor Z2 har även testats av Digitaltrends.com. Experterna därifrån är också förtjusta i den här modellen, och många av de tidigare fördelarna nämns även i deras recension.

Digitaltrends.com menar till och med att ZyXEL Armor Z2 bidrar till en högre marknadsstandard för trådlösa routrar. De är även nöjda med den tillhörande appen som kan användas tillsammans med routern.

På minussidan förklarar experterna att alla enheter inte kommer att dra nytta av styrkan hos ZyXEL Armor Z2. Hastigheten på USB-portarna är dessutom inte riktigt lika hög som resten av routern. ZyXEL Armor Z2 är även en lite dyrare router.

Fördelar med ZyXEL Armor Z2:
🔴Traditionell router med fyra antenner
🔴1,7 GHz Dual-Core-processor
🔴Nätverkschip på 2600 Mbps
🔴Klarar av många enheter på en gång
🔴Rolig design och kraftfull prestanda enligt experterna

Här kan du se Zyxels egna presentationsvideo för ZyXEL Armor Z2:


TP-Link Archer C2300

✅ 4 av 5 stjårnor hos tekinksajten Cnet.com
✅ 9 av 10 poång hos tekniksajten Tomsguide.com
✅ 84 av 100 poång hos tekniksajten Techspot.com
TP-Link-Archer-C2300

i samarbete med PriceRunner

 

 

Routermodellen TP-Link Archer C2300 har varit med i tre olika experttester från tre separata källor. Alla dessa källor fokuserar huvudsakligen på teknik. Det rör sig närmare bestämt om Cnet.com, Tomsguide.com och Techspot.com, och i slutändan tyckte alla riktigt bra om TP-Link Archer C2300. TP-Link Archer C2300 presterade nämligen bra i experternas tester och belönades därför med absoluta toppbetyg.

Modell med tre antenner

TP-Link Archer C2300 har en platt, avlång och mörk design som är typisk för routrar. Modellen har även tre antenner som sitter längst bak. TP-Link Archer C2300 är utformad för hushåll där man streamar mycket material och använder 4K-kvalitet i både videor och spel. Det här är därför en väldigt kraftfull router med Dual-Band och 2300 Mbps. Med TP-Link Archer C2300 får man alltså en väldigt snabb internetuppkoppling.

TP-Link Archer C2300 har även en 1,8 Dual-Core-processor och en MU-MIMO-teknik. Detta ser till att trafiken är så smidig som möjligt även när man använder många enheter samtidigt. Man kan alltså både streama material, spela och videochatta på en gång.

Med TP-Link Archer C2300 har man även fokuserat på säkerheten. Den här modellen har nämligen ett avancerat säkerhetssystem som skyddar både nätverket och enheter från eventuella angrepp.

Experterna: Bra täckning och många funktioner

TP-Link Archer C2300 har fått väldigt höga betyg av experterna, till exempel av Cnet.com. Experterna därifrån motiverar detta med att TP-Link Archer C2300 är en välfungerande router med många funktioner och inställningar.

Cnet.com förklarar att modellen har en bra täckning, men inte tillräckligt bra för stora hem med många enheter. TP-Link Archer C2300 fungerar särskilt bra på 5 GHz-bandet. Det här är dessutom en liten och lätt router som kan hängas upp på väggen.

Cnet.com påpekar även att tillverkaren har fokuserat på säkerheten och att modellens säkerhetssystem fungerar riktigt bra.

Experterna: Bäst för mindre hem med färre enheter

Tomsguide.com och Techspot.com verkar hålla med om många av punkterna som lyfts fram i recensionen hos Cnet.com. Tomsguide.com framhäver dessutom att TP-Link Archer C2300 är relativt billig, och Techradar.com förklarar att det här är en snabb, billig och säker router.

Vad gäller nackdelar nämner experterna att 2,4 GHz-bandet hos TP-Link Archer C2300 inte har den bästa täckningen samt att det kan vara lite instabilt ibland. TP-Link Archer C2300 har även bara tre antenner medan experterna gärna hade sett fler.

TP-Link Archer C2300 kommer att fungera bäst i mindre hem där man inte använder så många enheter samtidigt. Trots att TP-Link Archer C2300 har en bra prestanda i allmänhet klarar den nämligen inte alltför mycket arbete på en gång.

Fördelar med TP-Link Archer C2300:

🔴Modell med tre antenner
🔴Kan användas till 4K-material
🔴Hög hastighet på 2300 Mbps
🔴Smidig trafik med MU-MIMO
🔴Budgetvänlig och säker modell med bra prestanda, enligt experterna


Detta bör du tänka på innan du köper en ny router

Eftersom att det finns så många olika routrar på marknaden kan det vara svårt att välja mellan alla alternativ när man vill uppgradera sitt hemnätverk.

Baserat på råd och tips från Cnet.com, Makeuseof.com och Lifewire.com berättar vi här vad du bör tänka på när du väljer en ny router:

Pris: Routrar finns i många olika prisklasser och kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Vilken prisklass du bör välja beror både på din budget och dina behov.

Experterna förklarar att en genomsnittlig konsument inte behöver investera i en dyr router med mängder av funktioner och inställningar. Detta beror både på att tekniken utvecklas hela tiden och att routrar snabbt blir föråldrade. Man har dessutom ingen nytta av en super-router om internetleverantören inte kan matcha hastigheten.  

WiFi-router: Förr i tiden använde man en ethernetkabel för att få internet till sina enheter, men idag blir trådlösa anslutningar allt vanligare. Genom att välja en wifi-router får man ofta en snabbare uppkoppling.

Om du tänker skaffa en wifi-router bör du till att börja med fundera på vad du vill använda uppkopplingen till: tänker du streama film, spela spel eller arbeta?

Hastighet: Hastigheten hos routrar anges i Mbps, vilket står för Megabit per sekund. Moderna och snabba routermodeller kommer ofta upp i över 1000 Mbps. Ett högt Mbps-värde är dock inte en garanti för ett snabbt internet eftersom att routern inte kan höja hastigheten från internetleverantören.

Ofta hittar man även talet 802.11 bredvid Mbps. Detta är nämligen namnet på den globala wifi-standarden. Efter talet finns även en bokstav, och det kan antingen vara a, b, g, n eller ac. Av dessa är ac den senaste och bästa standarden. Det är därför bäst att välja en router med wifi-standard 802.11ac.

Gigabit: Det blir allt vanligare med internet via fiber och en högre standard för hemnätverk. Detta innebär dock inte att alla behöver en router med Gigabit-hastigheter. Många nätverk kan helt enkelt inte köra Gigabit ännu, så en router som klarar dessa hastigheter är snarare något för framtiden.

Single-Band eller Dual-Band: Trådlösa routrar kan arbeta på två olika frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz. Standardbandet som används på många olika enheter är 2,4 GHz, medan 5 GHz är ett nyare, starkare och mer modernt band som ger en snabbare anslutning. En Dual-Band-router arbetar på både 2,4 och 5 GHz och använder ofta båda banden samtidigt.

Enligt experterna är valet mellan Single-Band och Dual-Band enkelt: Om man behöver snabbt internet och bor på en tätbefolkad plats är Dual-Band det bästa valet. Single-Band kan däremot vara tillräckligt om man kan nöja sig med långsammare internet och inte bor i närheten av många andra människor.

Räckvidd: Placeringen av routern är viktig för räckvidden av nätverket. Om man bor i ett stort hem på många kvadratmeter måste routern även ha en längre räckvidd än om man till exempel bor i en etta. Routern bör placeras centralt i bostaden och en bit bort från andra gadgets och enheter som annars kan störa signalerna.

Den bästa signalen uppnås om man hänger upp routern på väggen eller ställer den högt upp på en hylla. Det kan dock mycket väl uppstå döda zoner i hemmet där anslutningen är dålig. Dyrare routrar brukar i allmänhet ha en bättre räckvidd än billigare modeller. Det går även att skaffa två billigare routrar och koppla ihop dem för att få en bättre räckvidd.

USB-portar: Det är inte alla som behöver en router med USB-portar. USB-portar används ofta för att ansluta skrivare till nätverket eller för att dela data från en USB-sticka som kopplas in i routern. Om du inte har användning för detta behöver du inte en router med USB-portar.

Smarta routrar: Utöver traditionella routrar som måste installeras manuellt finns det även en ny generation av smarta routrar. En smart router är ofta snabbare och mer kraftfull än en vanlig router. Den underlättar även installationen och kontrollerna för användaren. Med en smart router får man dessutom flera smarta valmöjligheter. Dessa innebär till exempel att man kan ställa in prioriteringar i anslutningen.  

MU-MIMO: Om många personer i hushållet använder samma nätverk blir belastningen stor. Det kan då vara en bra idé att investera i en router med MU-MIMO-teknik. MU-MIMO optimerar nämligen trafiken i förhållande till olika behov och tjänster för att uppkopplingen ska bli så felfri som möjligt.

Säkerhet: Routern är nätverkets ingång i hemmet. Den är därmed den första länken i skyddet mot hot utifrån och ska hålla nätverket säkert. De flesta routrar kräver både användarnamn och lösenord för inloggning, och det är rekommenderat att byta admin-lösenordet.

Om nätverket inte är säkert kan utomstående se och stjäla både lösenord och privat information om till exempel kreditkortsuppgifter. Om möjligt är det bäst att använda 5 GHz eftersom att detta är säkrare. Vissa routrar har även inbyggda säkerhetssystem för att öka säkerheten

Utseende och design: De flesta placerar routern på en synlig plats i bostaden. Om du bryr dig mycket om design och stil kan det därför vara bra att ta med routerns utseende i beräkningen. Routrar finns även i många olika former och storlekar.


Guide: Optimera din internetuppkoppling

Fördröjning i filmer, hackiga videosamtal och långsamma onlinespel kan vara otroligt irriterande. Om man vill streama film, videochatta eller spela spel online behöver man en bra internetuppkoppling som är både stabil och snabb. Detta är särskilt viktigt om nätverket används av flera personer samtidigt.

Här kommer vi därför att berätta hur du får en så bra internetuppkoppling som möjligt. Vi baserar våra tips på två artiklar från Cnet.com som behandlar routerns signal och hemnätverk i allmänhet samt en artikel från Pcmag.com som handlar om olika sätt att förstärka wifi-signalen.

Om du vill ha en visuell genomgång av hur man optimerar sin internetuppkoppling kan du även titta på den här YouTube-videon för att få en expertgenomgång av processerna:

Routerns placering: Eftersom att routrar inte brukar vara speciellt vackra försöker många gömma undan dem. Experterna berättar dock att detta inte är någon bra idé. För det första kan signalen störas om antennerna inte har tillräckligt med fritt utrymme. Det finns även små ventiler på sidan av routern som släpper ut varm luft och gör att kall luft kan komma in och kyla ner komponenterna. Kort sagt hindrar ventilerna routern från att överhettas.

Om man stuvar undan routern i en låda, en ihålig bok eller i en korg kan luften inte passera fritt. Detta ökar därmed risken för överhettning. Om du absolut inte vill se routern föreslår experterna istället att du placerar den bakom en tavla eller i en bokhylla. 

Räckvidd: Ett för långt avstånd till routern är ett av de vanligaste problemen som kan orsaka en dålig internetuppkoppling. En router har nämligen bara en viss räckvidd. Om man hamnar utanför räckvidden kan enheten därför inte uppfatta signalen från routern, och då fungerar inte internetuppkopplingen.

Om man befinner sig inom räckvidden men precis på gränsen får man istället en dålig signal. Detta leder till att enheten arbetar långsammare och att den kan ha svårt att läsa in innehåll. Räckvidden kan även bli ett problem om bostaden har många dörrar. hörn och väggar.

Kom ihåg att antennerna finns där av en anledning. Om du har en router med externa antenner är det därför bäst att ställa in dem så vertikalt som möjligt. Det finns även program och appar som kan hjälpa dig att upptäcka svaga täckningspunkter i hemmet.

Om du vill förlänga räckvidden kan du även köpa en så kallad Wifi-förstärkare. Dessa enheter förstärker routerns signal och gör att den når längre. Detta är särskilt fördelaktigt om du bor i ett stort hus.

Störningar: Om man bor i ett tätbefolkat område kan man även få problem med störningar från andra trådlösa nätverk. Dessa kan då ha en negativ effekt på internetuppkopplingen.

För många anslutna enheter: En internetuppkoppling kan bara tjäna ett visst antal enheter. Uppkopplingen kan därför bli långsammare om det är många som är anslutna till nätverket. Kom ihåg att detta även kan orsakas av objudna gäster om du inte har ett lösenord till det trådlösa nätverket eller om säkerheten inte är i ordning.

Experterna rekommenderar ett starkt lösenord med många olika kombinationer av bokstäver och siffror som inte är lätt att gissa sig fram till. Du bör även välja säkerhetsprotokollet WPA2 istället för den äldre och svagare versionen WPA.

Firmware: En föråldrad firmware kan också orsaka problem, och här är lösningen helt enkelt att uppdatera den. Med många modeller behöver man faktiskt bara trycka på en uppdateringsknapp för att göra detta. Experterna rekommenderar dessutom att man uppdaterar routern med jämna mellanrum. Genom att göra detta får man nämligen en högre effektivitet, en bättre uppkoppling och en bättre säkerhet. 

Frekvensband: Kontrollera om routern är konfigurerad till en maximal prestanda. Om du har en Dual-Band-router är det bäst att välja 5 GHz istället för 2,4 GHz. Detta ger nämligen en bättre anslutning. En annan fördel med 5 GHz-bandet är att man får mindre störningar från andra trådlösa nätverk.

Kontroll över internetanvändning: Om en person i hushållet vill streama en film medan en annan håller på att ladda ner en stor fil kan nedladdningen ”stjäla” uppkopplingen och göra så att filmen hackar och streamar i dålig kvalitet.

Med moderna routrar har man möjlighet att ställa in vilka uppgifter som ska ha högsta prioritet och vilka som kan vänta. Det kommer givetvis att ta längre tid att ladda ner filen om man prioriterar streaming, men uppspelningen av filmen kommer då att fungera bättre.

Välj den senaste tekniken: Om man har en gammal router kan man helt enkelt inte förvänta sig världens bästa internetuppkoppling. Många tänker att det inte är värt att fixa något som inte är trasigt, men enligt experterna fungerar det inte riktigt så med modern teknik.

Experterna förklarar nämligen att en flera år gammal router många gånger har för långsamma frekvenser och hastigheter för dagens möjligheter. En ny router är dessutom lika med en säker router.

Antennerna: Om du har en router med externa antenner kan det vara värt att skaffa en extra. Detta kan till exempel förbättra uppkopplingen om routern bara har tre antenner eller om de befintliga antennerna börjar vara gamla.

Mesh-system: Om du oroar dig för räckvidden kan du investera i ett helt mesh-system istället för en vanlig router. Dessa system är nämligen gjorda för att täcka varje liten vrå av hemmet.

Mesh-system består av en huvudrouter och ett antal mindre satellitenheter som placeras ut runt om i huset. Mesh-system brukar även ha en tillhörande mobilapp med guider, tips och inställningsmöjligheter.


Hur testar jag min internethastighet?

En långsam internetuppkoppling kan vara oerhört irriterande, och vad många inte vet är att man relativt enkelt kan kontrollera anslutningen själv.

Om du har problem med en långsam internetuppkoppling bör du även läsa förra sektionen i den här artikeln. Där gick vi igenom olika åtgärder som kan användas för att optimera anslutningen.

I den här sektionen berättar vi hur du kan testa din internethastighet själv. Vi baserar genomgången på tips och råd från Linksys.com, Pcmag.com och Pcworld.com.

Steg 1: För att få ett så exakt resultat som möjligt bör du använda en sladd för att ansluta datorn till internet. Om du använder en trådlös anslutning kan det nämligen förekomma störningar som leder till ett missvisande resultat.

Se till att bara ansluta en dator under testet för att säkerställa att andra enheter inte heller kommer i vägen. Kontrollera även att datorn inte håller på att ladda ner något i bakgrunden. Slutligen är det viktigt att stänga ner alla program och appar.

Steg 2: Det finns många hemsidor som låter dig kontrollera hastigheten på ditt internet. Välj den du föredrar och låt bara webbläsaren vara öppen.

På dessa hemsidor finns det en startknapp för mätningen, och när du har klickat på den mäts både nedladdningshastighet och uppladdningshastighet. Beroende på din anslutning kan mätningen ta allt mellan några sekunder och några minuter.

Steg 3: Om du förväntar dig att resultatet ska motsvara hastigheten som anges av internetleverantören lär du kanske bli besviken. Dessa siffror anger nämligen maxhastigheter, och experterna förklarar att hemnätverk praktiskt taget aldrig uppnår dessa toppresultat.

Om hastigheten är mycket lägre än vad du betalar för bör du dock göra något åt det. Detta kan antingen bero på problem hos leverantören eller hos dig.

Steg 4: För att kontrollera var problemet ligger kan du börja med att genomföra samma test på en annan dator. Om du får bättre resultat där finns problemet hos dig och inte hos leverantören. Om den andra datorn också har samma hastighetsproblem kan du prova att använda en annan ethernetkabel mellan datorn och routern. Genomför sedan samma test igen. Du kan även starta om routern samt kontrollera om den har de senaste firmware-uppdateringarna.

Prova även att mäta hastigheten vid olika tidpunkter på dagen. Internetuppkopplingen är nämligen inte lika stabil hela tiden, och framförallt inte om kvällarna. Du kan även försöka justera routerns placering litegrann.

Om du inte lyckas förbättra uppkopplingen själv rekommenderar experterna att du kontaktar din internetleverantör för att få hjälp.


Hur testas routrar?

När expertkällor testar konsumentprodukter utgår de från specifika testpunkter och faktorer för att bedöma produkterna. Även om en router inte är en konsumentprodukt på samma sätt som till exempel en tvättmaskin fungerar experternas tester på samma sätt. Här förklarar Pcmag.com och Cnet.com hur de går tillväga när de testar routrar:

Till att börja med kopplar experterna bort alla andra routrar i närheten för att skapa en så ”ren” miljö som möjligt och undvika störningar. Därefter uppdateras routerns firmware till den senaste versionen innan den installeras enligt tillverkarens instruktioner. Testet genomförs i ett laboratorium som är gjort för att simulera en riktig bostad.

Räckvidd

Därefter testar experterna routerns räckvidd. De börjar mätningen med bara ett par meter mellan routern och enheten som ska mäta anslutningen. Testet pågår ett par minuter och upprepas några gånger för att komma fram till en korrekt hastighet.

Därefter flyttas enheten längre bort från routern innan samma mätningar upprepas med ett avstånd på ungefär tio meter. I tester av Dual-Band-routrar mäter experterna hastigheten på både 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet. Om det inte rör sig om en trådlös anslutning kopplas enheten till routern med en kabel innan mätningarna genomförs.

Om en router har en Range Extender testas även denna på samma sätt och på flera olika avstånd. Dessa tester genomförs först på 10 meters avstånd, sedan på 15 meter, 25 meter och slutligen på 30 meters avstånd.

För att få ett bredare perspektiv brukar experterna även använda olika typer av enheter, till exempel traditionella datorer och Mac-datorer samt andra wifi-enheter som smartphones och surfplattor. 

Stabilitet

Stabiliteten kontrolleras också i experternas tester. De mäter då wifi-signalen oavbrutet i 48 timmar för att se om anslutningen håller. Om en router klarar 48-timmars-testet belönas den med utmärkelsen ”excellent signal”. Utöver detta tittar experterna även på faktorer som användarvänlighet och installation. De undersöker dessutom vilka inställningsmöjligheter som finns för användaren.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka routrar har fått bäst betyg i tester?

Google Nest WiFi, Asus RT – AC68U, Google WiFi, Asus RT-AC86U, Netgear Orbi RBK23, Ubiquiti AmpliFi HD Mesh, ZyXEL Armor Z2 och TP-Link Archer C2300

🤓 Hur har routrarna testats?

Routrarna har bedömts baserat på deras specifikationer, användarvänlighet och verkliga hastighet. Experterna har även testat eventuella tillhörande appar samt tittat på de olika inställningarna, till exempel föräldrakontroller.

🤔 Vad ska man tänka på när man köper en router?

Det finns två huvudsakliga typer av routrar: mesh-system och kabelanslutna routrar. Börja med att bekanta dig med de olika systemen för att komma fram till vilket som skulle vara bäst för dig. Därefter bör du kontrollera routerns hastighet, antal portar, säkerhet och användarvänlighet. Välj om möjligt en modell med Dual-Band 5 GHz. Detta ger dig nämligen snabbare internet än det klassiska 2,4 GHz-bandet.


Router test – dessa källor har vi använt: 

Cnet.com 🇺🇸

Cnet.com är en amerikansk tekniksajt som tillhandahåller ett brett utbud av teknikrelaterat material. Detta inkluderar både nyheter, guider, artiklar, tester, forum och videor. Här har Cnet.com testat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC68U hittar du det här.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC87U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av TP-Link Archer C2300 hittar du det här.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC86U hittar du det här.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Digitaltrends.com 🇺🇸

Digitaltrends.com är en amerikansk tekniksajt vars huvudsakliga syfte är att vägleda konsumenter genom den digitala världen. Hos Digitaltrends.com hittar man därför både nyheter, guider, artiklar och videor. De testar även olika elektroniska konsumentprodukter, till exempel tv-apparater, datorer och telefoner. Här har Digitaltrends.com testat tre olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Linksys EA7500 hittar du det här.
Om du vill läsa mer om testet av ZyXEL Armor Z2 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Expertreviews.co.uk 🇬🇧 

Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som fokuserar på tester av elektroniska produkter som vanliga konsumenter använder i hemmet. De granskar därför mest tv-apparater, datorer och mobiltelefoner samt köksprodukter. Här har Expertreviews.co.uk testat tre olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC68U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av D-Link COVR-C1203 kan du klicka på den här länken.

Komputer.dk 🇩🇰 

Komputer.dk är en dansk datorsajt som arbetar för att alla ska kunna förstå information om digitalisering och teknik i datorer. Komputer.dk skriver guider och artiklar med nyheter och information. De genomför även tester av olika produkter och tillbehör. Här har Komputer.dk testat routermodellen ZyXEL Armor Z2.

Du kan läsa hela artikeln hos Komputer.dk.

Pcmag.com 🇬🇧 

Pcmag.com är en datorsajt som skriver om allt som händer inom datorvärlden. Deras innehåll kan därför handla om allt från nyheter till spel och konsoler. Utöver detta genomför de även tester av olika produkter. Här har Pcmag.com granskat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Linksys EA7500 hittar du det här.
Om du vill läsa mer om testet av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC86U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av D-Link COVR-C1203 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Pcworld.com 🇦🇺 

Pcworld.com är en internationell datorsajt som skriver om allt som har med datorer och teknik att göra. Detta inkluderar bland annat artiklar, nyheter, information, tester och guider. Här har Pcworld.com testat routermodellen Google WiFi. Du kan läsa hela artikeln hos Pcworld.com.

Techadvisor.co.uk 🇬🇧 

Techadvisor.co.uk är en brittisk tekniksajt som skriver om diverse teknikrelaterade ämnen. Techadvisor.co.uk fokuserar bland annat på guider, rådgivning och vägledning för konsumenter. Den här gången har de brittiska experterna testat routermodellen D-Link COVR-C1203 och gett den ett betyg på 4 av 5 stjärnor.

Du kan läsa hela undersökningen här.

Techradar.com 🇺🇸 

Techradar.com är en internationell tekniksajt som kretsar kring utveckling inom den teknologiska världen. Hos Techradar.com hittar man både nyheter, trender, guider och tester av olika elektroniska produkter. Här har Techradar.com granskat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC68U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC87U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av ZyXEL Armor Z2 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av ASUS RT-AC86U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Netgear Orbi RBK23 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av D-Link COVR-C1203 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Techspot.com 🇺🇸 

Techspot.com är en internationell tekniksajt som fokuserar på den teknologiska världen. Techspot.com genomför även konsumenttester av olika elektroniska produkter, till exempel datortillbehör. Här har Techspot.com testat routermodellen TP-Link Archer C2300. Om du vill läsa mer om testet kan du besöka Techspot här.

Tomsguide.com 🇺🇸 

Tomsguide.com är en internationell hemsida vars mål är att guida konsumenter genom tekniken och hjälpa dem att göra bättre val. De testar därför en mängd olika elektroniska produkter och skriver sedan recensioner som de delar med sina läsare. Här har Tomsguide.com testat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC68U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av TP-Link Archer C2300 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC86U kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Netgear Orbi RBK23 kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka här.

Trustedreviews.com 🇺🇸 

Trustedreviews.com är en internationell testsajt som genomför en mängd expertgranskningar av marknadens senaste elektroniska konsumentprodukter. Trustedreviews.com arbetar för att förse sina besökare med den bästa och mest aktuella informationen om olika produkter. Målet är att läsarna ska vara välinformerade innan de investerar i en produkt. Här har Trustedreviews.com granskat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC68U kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Linksys EA7500 kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC87U hittar du hela artikeln här.

Aftonbladet.se 🇸🇪

Aftonbladet.se är en svensk tidning som skriver artiklar om nyheter och underhållning varje dag. Tidningen skriver även recensioner av olika konsumentprodukter och har bland annat testat olika routrar. Här rör det sig om ett test av Netgear Orbi RBK23, en modell som i slutändan fick 8 av 10 stjärnor. Du kan läsa hela testet genom att klicka på den här länken.

Dinside.no 🇳🇴

Den norska tidningen Dinside.no genomför ständigt tester av olika produkter. De skriver även artiklar om en mängd olika ämnen, till exempel bostad, ekonomi, teknik och motor. Här har de provat routern Netgear Orbi RBK23 och gett modellen ett betyg på 5 av 6 stjärnor. Om du vill läsa hela recensionen av routern hittar du den på deras hemsida.

Theverge.com 🇺🇸

Theverge.com är en nyhetssajt med fokus på teknik. Theverge.com behandlar ämnen inom teknik, vetenskap, konst och kultur. De skriver både nyheter, artiklar, guider och recensioner, och den här gången gör det sig om ett test av routermodellen Google Nest WiFi. Du kan läsa recensionen i sin helhet hos Theverge.com.