Router - Bäst i test: Här är experternas bästa routers

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: december 1, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Router - Bäst i test: Här är experternas bästa routers

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

En router är en av de tekniska nödvändigheter i ett modernt hem eller kontor, som förbinder alla våra enheter till internet. Med en myriad av routermodeller tillgängliga på marknaden från olika erkända varumärken, kan det vara en utmaning att navigera genom alternativen.

Därför har vi skapat den här guiden där vi går igenom de routermodeller som är högst betygsatta av användare och experter. Vi har jämfört marknadens bästa routrar genom en omfattande granskning av användarrecensioner, samt produkternas funktioner, fördelar och nackdelar. Vi har även inkluderat en utvärdering baserad på olika tester som gjorts på routrarna, även om vi inte har utfört dessa tester själva.

Genom vår analys presenterar vi dig för några av de bästa routrarna på marknaden just nu, och pekar ut vilka som passar bäst för olika behov och användningsområden.

Senast ändrad:

“Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av routrar i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.”

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 4 bästa routrar i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda routrar

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper routrar

 • Anslutningsmöjligheter och hastighet

  Trådbundna routrar ger en stabilare och säkrare anslutning, vilket är perfekt för dig som behöver konsekventa och pålitliga anslutningar, t.ex. gamers eller personer som ofta överför stora filer. Å andra sidan är trådlösa routrar mer bekväma, eftersom de gör det möjligt för användare att ansluta flera enheter trådlöst. Detta gör dem lämpliga för dig som behöver rörlighet och flexibilitet med dina enheter, till exempel om du jobbar hemifrån eller bor i ett hushåll med flera enheter.

  Det är också viktigt att tänka på vilka Wi-Fi-standarder en router stöder. Wi-Fi 6 är den senaste standarden och erbjuder snabbare hastigheter, ökad nätverkseffektivitet och bättre stöd för enheter jämfört med Wi-Fi 5. För användare med flera enheter, användning av hög bandbredd eller smarta hem som kräver bättre nätverkseffektivitet är Wi-Fi 6 ett utmärkt val. Men för dem med färre enheter eller lägre bandbreddskrav kan Wi-Fi 5-routrar fortfarande räcka och är ofta billigare.

 • Täckning och räckvidd

  För mindre hus eller lägenheter (cirka 140 m2) räcker det med en enda router med en stark signal. Leta efter en router med flera antenner, antenner med hög förstärkning eller strålformningsteknik, som fokuserar Wi-Fi-signalen i riktning mot dina enheter. I det här fallet skulle en router med Wi-Fi 5 eller Wi-Fi 6 fungera bra.
  För medelstora hem (140 m2 – 280 m2) kan du behöva en router med starkare signal eller ytterligare lösningar för att förlänga räckvidden. En högpresterande router med flera antenner, antenner med hög förstärkning och strålformningsteknik rekommenderas.

  För stora hem eller byggnader med flera våningar (280+ m2) är ett mesh-Wi-Fi-system ett bra alternativ för omfattande täckning och sömlös uppkoppling. Mesh-system består av flera noder som arbetar tillsammans för att skapa ett enda, enhetligt Wi-Fi-nätverk, vilket ger bättre täckning och eliminerar döda zoner. Välj ett Wi-Fi 6 mesh-system för bästa prestanda och kompatibilitet med ett stort antal enheter.

 • Säkerhet och föräldrakontroll

  WPA3-kryptering är viktigt för alla användare för att skydda nätverket från obehörig åtkomst och potentiella dataintrång. Inbyggda brandväggar är särskilt viktiga för företag för att skydda sin känsliga information och sitt nätverk från externa hot. VPN-stöd är fördelaktigt för privatpersoner och distansarbetare som är medvetna om sin integritet och som behöver skydda sina onlineaktiviteter och få tillgång till begränsat innehåll. Föräldrakontroller är avgörande för att föräldrar ska kunna hantera sina barns internetanvändning, blockera olämpligt innehåll och övervaka onlineaktiviteter för att garantera en säker onlinemiljö.

 • Pris

  För en Wi-Fi-5- eller Wi-Fi-6-router av god kvalitet med standardfunktioner kan du räkna med att betala mellan 500 och 1500 kronor. Om du behöver avancerade funktioner som föräldrakontroll, VPN-stöd och avancerade säkerhetsfunktioner kan du räkna med att betala mellan 1500 och 2500 kronor. Mesh Wi-Fi-system, som ger bättre täckning, kan kosta mellan 2000 och 3500 kronor och mer, beroende på antalet noder och deras kapacitet. För dem som kräver bästa möjliga prestanda och funktioner kan avancerade routrar med avancerade funktioner kosta mer än 2500DKK.

 • Recensioner från användare och experter:

  Användarrecensioner kan ge värdefulla insikter om andra användares verkliga erfarenheter och kan hjälpa till att identifiera eventuella vanliga frågor eller problem med en viss router. Expertrecensioner ger å andra sidan mer detaljerad och teknisk information om en routers prestanda, funktioner och användbarhet. När du läser användarrecensioner är det viktigt att ta hänsyn till antalet och variationen av recensioner samt det övergripande betyget.

  Ett stort antal positiva recensioner och ett högt betyg kan tyda på att routern är pålitlig och presterar bra. Expertrecensioner kan ge en mer detaljerad analys av en routers prestanda och funktioner. Experter testar vanligtvis routrar i en kontrollerad miljö och ger objektiva betyg baserat på faktorer som hastighet, täckning och säkerhet. När du läser expertrecensioner är det viktigt att du tar hänsyn till de specifika behoven och prioriteringarna för din egen användning.

arrow-more

Google Nest WiFi 

Bästa router i test

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Cnet.com
 • check Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Techradar.com
 • check Testvinnare hos den amerikanska tekniksajten Tomsguide.com
 • check 8 av 10 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Theverge.com
 • check 4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Pcmag.com
 • check 4 av 5 stjärnor hos den amerikanska tekniksajten Digitaltrends.com
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Google Nest WiFi :

 • Stark anslutning för Wi-Fi i hela hemmet
 • Automatiska uppdateringar och avancerad säkerhet
 • Många smarta och användarvänliga funktioner

Konsumentmagasinets omdöme

Google Nest WiFi har visat sig vara en testvinnare i olika testpaneler, vilket bevisar dess effektivitet och tillförlitlighet. Den här routern erbjuder en stark och stabil anslutning för små till medelstora utrymmen, med den extra flexibiliteten att utöka täckningen med hjälp av ytterligare routrar. Dess smarta funktioner, som den användarvänliga Google Home-appen och integrationen av Google Assistant med musikfunktioner, höjer användarupplevelsen ytterligare. Även om den har minimala konfigurationsalternativ kan detta ses som en fördel för användare som värdesätter enkelhet och användarvänlighet.

Fördelar

 • Täcker hela hemmet
 • Dual-Band-router med 802.11 AC-standard
 • Med Google Assistent
 • Användarvänlig Google Home-app
 • Smarta högtalare ingår
 • Möjlighet att ansluta fler routrar för ännu större täckning

Nackdelar

 • Kunde ha fler konfigurationsalternativ

Google Nest WiFi har testats av sex olika expertkällor, närmare bestämt tekniksajterna Cnet.com, Techradar.com, Tomsguide.com, Theverge.com, Pcmag.com och Digitaltrends.com.

Experterna har bland annat granskat produktens prestanda, täckning, stabilitet, hastighet, användarvänlighet och funktioner för att därefter kunna dela ut ett totalbetyg. Alla expertkällor kom i slutändan fram till att det här är en utmärkt router som verkligen imponerar.

Utmärkt enligt experterna

Google Nest WiFi har testats av flera olika expertpaneler. Cnet.com skriver till exempel att det här är en utmärkt uppdatering av föregångaren, som också imponerade med en snabb anslutning och enkel installation.

Den här nya versionen kommer med en ännu snabbare hastighet samt en bra användarvänlighet och stabilitet, en fin design och möjligheten att använda Google Assistent.

Experterna från Techradar.com verkar hålla med om detta beröm och framhäver också den eleganta designen och den bra användarvänligheten. Routern känns enkel vad gäller både användargränssnitt och kontroller, och utöver detta är den generella prestandan riktigt bra.

Experterna blev dock kanske mest imponerade av produktens förmåga att passa in i ett smart hem. Här nämner de framförallt att Google Assistent höjer nivån avsevärt.

Om man redan har föregångaren påpekar de dock att det kanske inte är nödvändigt att uppgradera till Google Nest WiFi.

Tomsguide.com utsåg Google Nest WiFi till testvinnare i deras test av routrar, något som de motiverar med att det här är det bästa mesh-systemet på marknaden. Produkten har nämligen en fantastisk prestanda och räckvidd samt en bra användarvänlighet.

Experterna menar dessutom att det är en stor bonus att man kan använda Google Assistent. Google Nest WiFi kan dock upplevas som lite väl simpel för mer inbitna tekniknördar.

Smart mesh-system

Google Nest WiFi har även testats av Theverge.com och beskrivs där som marknadens “smartaste mesh-router”. Experterna blev framförallt imponerade av de många funktionerna och den höga hastigheten samt att systemet är enkelt att sätta upp och använda.

Theverge.com nämner även att Google Assistent är en stor fördel och att detta gör produkten till mer än bara en router. Det finns dock nackdelar också. Man får till exempel helt klart högst hastighet från den centrala routern. När man ansluter till någon av de övriga enheterna blir hastigheten alltså lägre.

Pcmag.com har också testat Google Nest WiFi. De förklarar att man får en bra anslutning i alla delar av hemmet samt att systemet är användarvänligt, stabilt och gediget.

Experterna berömmer även designen och möjligheten att använda Google Assistent för att få svar på alla tänkbara frågor.

Det saknas dock USB-portar, och experterna menar även att det är irriterande att man behöver en separat app för de mer avancerade inställningarna.

Digitaltrends.com beskriver den här routern som “ett problemfritt mesh-system” eftersom produkten presterar bra på samtliga testpunkter.

Bland de största fördelarna nämner de att produkten har en fin design, en enkel installation, bra täckning för döda zoner, bra räckvidd och en hög stabilitet. Experterna hade dock gärna sett fler ethernetportar och påpekar även att priset är lite väl högt.

Mer om Google Nest WiFi 

Specifikationer

 • Lagring: 512 MB
 • Batterityp: CR2 3V Litiumbatteri
 • Vikt: 400 g
 • Wi-fi standard: Wi-Fi 5
 • Frekvensband: 2,4 / 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2200 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA3
 • Lan-portar: 2
 • Wan-portar: 0
 • Mått: 110 x 90 x 110 mm

Elegant och effektiv

Google Nest WiFi är ett bra alternativ för konsumenter som vill ha en stabil och modern trådlös router som även har en elegant design.

Den här modellen är tillräckligt kraftfull för att fördela internetanslutningen till alla i hushållet. Det går därför att arbeta, surfa, streama video och spela samtidigt. Tack vare en hög användarvänlighet är det dessutom enkelt att sätta upp nätverket enligt personliga önskemål.

Google Nest WiFi är ett så kallat mesh-system. Det består därmed av en central router med direktanslutning till internet samt ett antal satellitenheter som placeras ut runt om i huset.

Detta gör att man får bästa möjliga täckning överallt i hemmet. En fördel med mesh-system är att de i allmänhet levererar en stabil internetuppkoppling.

Google Nest WiFi är designad för att skapa en stabil och konstant anslutning. Systemet har därför en trådlös hastighet på 1901-2300 Mbps och stöd för den snabbaste moderna standarden, nämligen 802.11 AC. Det här är en Dual-Band-router som arbetar på både 2,4 och 5 GHz. Produkten fungerar trådlöst men kan även användas med kablar.

Det här är som sagt en väldigt modern router, och på grund av detta kan den även kommunicera med Googles digitala medhjälpare: Google Assistent.

Assistenten använder artificiell intelligens för att leverera olika tjänster till konsumenten. Den kan till exempel svara på frågor, hjälpa till med musik och vägplanering samt berätta om väderprognosen.

Det finns även en tillhörande app som heter Google Home App, och tack vare säkerhetsprotokollet WPA3 får man en hög säkerhetsnivå i anslutningen.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Linksys EA7500

Bästa router för flera enheter

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com
 • check 4 av 5 stjärnor hos datorsajten Pcmag.com
 • check 4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Digitaltrends.com
 • check 4,3/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Linksys EA7500:

 • Dual-band WiFi-hastigheter på upp till 1,9 Gbps
 • WiFi-täckning upp till 150 m2
 • MIMO-teknik för flera användare för upp till 12 enheter

Konsumentmagasinets omdöme

Sammantaget är Linksys EA7500 en exceptionell router som har den senaste MIMO-tekniken för flera användare, vilket möjliggör samtidiga anslutningar för upp till 12 enheter utan att kompromissa med prestandan. Dess imponerande WiFi-täckning på upp till 150 m2 garanterar ett stabilt och långtgående nätverk för ditt hem eller kontor. En potentiell nackdel är förekomsten av endast en USB-port, vilket kan verka begränsande för vissa användare. Denna begränsning överskuggas dock lätt av routerns robusta prestanda och anslutningsmöjligheter, vilket gör den till ett optimalt val för dig som prioriterar stabila anslutningar och bred täckning framför flera USB-portar.

Fördelar

 • Enkel inställning och kontroll
 • Kan användas för 4G
 • Kan användas av många enheter samtidigt
 • Möjlighet att ansluta upp till tolv enheter
 • Tre antenner
 • Bra och snabb router enligt experterna

Nackdelar

 • Endast en USB-port

Modellen Linksys EA7500 har testats och bedömts av tre olika expertkällor som arbetar inom områdena konsumenttester, datorer och teknik. Det rör sig närmare bestämt om Trustedreviews.com, Pcmag.com och Digitaltrends.com. Alla blev i slutändan förtjusta över hur bra routern fungerar, och Linksys EA7500 hamnade därför i toppen av betygsskalan.

Experterna: Bra modell med hög hastighet

Linksys EA7500 har fått fina betyg av experterna. Hos Pcmag.com motiveras det fina omdömet bland annat med att routern är riktigt snabb.

Hastigheten kan vara den största fördelen hos den här modellen. Utöver detta har man dock även många anslutningsmöjligheter med Linksys EA7500. Det finns nämligen många bra portar och inställningar.

Kan vara lösningen på en dålig wifi-uppkoppling

Digitaltrends.com tycker också riktigt bra om Linksys EA7500. De menar att den här routern definitivt kan vara lösningen om man är trött på en dålig internetuppkoppling.

Linksys EA7500 får dessutom beröm för att den kan skicka signaler direkt till enheterna, något som ger en snabbare anslutning. Routern har även en avancerad men intuitiv mjukvara. Digitaltrends.com menar i allmänhet att Linksys EA7500 presterar bra på tre av de viktigaste punkterna – kraft, användarvänlighet och utseende.

Vad gäller nackdelar nämner experterna bland annat priset samt att det här inte direkt är marknadens mest kraftfulla router. Experterna hade även lite problem med filöverföringen i sina tester. De nämner dessutom att installationen av routern kan vara krävande. Slutligen uppmärksammar experterna att Linksys EA7500 är ganska stor och att routern därmed tar en hel del plats.

Mer om Linksys EA7500

Specifikationer

 • Lagring: 128 MB
 • Vikt: 0,6 g
 • Wi-fi standard: Wi-Fi 5 (802.11ac)
 • Frekvensband: 2.4 , 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 1900 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WEP, WPA
 • Lan-portar: 1
 • Wan-portar: 1
 • Mått: 184 x 257 x 56 mm

Den senaste tekniken

Den här routern är ett bra alternativ för konsumenter som vill kunna använda dagens toppmoderna wifi-system. Med Linksys EA7500 kan du nämligen streama i 4K på flera enheter samtidigt utan varken hack eller fördröjningar. Detta innebär till exempel att man kan titta på film och serier, spela spel och videochatta på olika enheter samtidigt med Linksys EA7500.

Det går att ansluta upp till 12 enheter till Linksys EA7500. Routern har 3 antenner och 4 ethernetportar samt både ett 2,4 GHz- och ett 5 GHz-band.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Google WiFi 

Bästa router med enkel användning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 5 av 5 stjärnor hos testsajten Expertreviews.co.uk
 • check 4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Cnet.com
 • check 5 av 5 stjärnor hos tekniksajten Techradar.com
 • check 5 av 5 stjärnor hos datorsajten Pcworld.com
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Google WiFi :

 • Utmärkt användargränssnitt
 • Ger stabila, konsekventa signaler
 • Liten, diskret design

Konsumentmagasinets omdöme

Google WiFi utmärker sig som ett exceptionellt mesh-nätverkssystem snarare än en konventionell router. Dess användarvänliga, lilla och diskreta design är idealisk för att ge sömlös uppkoppling i olika täckningsområden. Även om den kan ha en mindre räckvidd jämfört med andra fristående routrar, så åtgärdar Google Wivis masknätverkskonstruktion effektivt denna begränsning. Systemet finns i olika paket, vilket gör att användarna kan anpassa täckningen efter sina behov och utan ansträngning utöka nätverket för större utrymmen. Denna anpassningsbarhet visar på Google Wivis åtagande att erbjuda en exceptionell och skräddarsydd användarupplevelse som överskrider traditionella routrars kapacitet.

Fördelar

 • Finns i olika paket
 • Användarvänlig och enkel modell
 • Lättanvänd och stabil enligt experterna
 • Helt nätverk

Nackdelar

 • Mindre räckvidd jämfört med andra modeller

Google WiFi har testats och utvärderats av fem olika expertpaneler, och alla kom i slutändan fram till ungefär samma slutsats. Alla fem menar nämligen att Google WiFi är en högpresterande router med väldigt många fördelar.

Routern har varit med i undersökningar hos testsajterna Expertreviews.co.uk och Tomsguide.com, tekniksajterna Cnet.com och Techradar.com samt datorsajten Pcworld.com. Experterna täcker därmed flera olika intresseområden.

Experterna: Ger bra täckning i hela huset

Google WiFi har fått toppbetyg av alla fem expertkällor som har recenserat den här modellen. Hos Cnet.com motiveras detta bland annat med att Google WiFi är ett bra sätt att få täckning i hela hemmet. Den här modellen skapar nämligen en otroligt stark wifi-täckning. Experterna berättar även att hastigheten är hög och att produkten är väldigt användarvänlig.

Experterna förklarar nämligen att Google WiFi är otroligt enkel att använda och att produkten dessutom är förvånansvärt lätt att installera. De berömmer även priset eftersom att Google WiFi är billigare än många andra mesh-system.

Enkel modell

Den enkla formen hos Google WiFi fångar uppmärksamheten hos flera av experterna. Techradar.com skriver till exempel att Google WiFi är marknadens enklaste och mest lättillgängliga mesh-system.

De menar faktiskt att användarvänligheten och stabiliteten hos Google WiFi överskuggar det faktum att det här kanske inte är marknadens mest kraftfulla eller exakta system. Designen får också positiva kommentarer i undersökningarna, för medan vanliga routrar är fula kan Google WiFi snarast ses som en dekoration.

Experterna nämner även ett par nackdelar med den här modellen, till exempel att man behöver ett Google-konto och en smartphone eller surfplatta för att installera routern.

De påpekar även att Google WiFi inte är marknadens mest avancerade router och att det inte finns så många inställningsmöjligheter. Slutligen förklarar experterna att det saknas USB-portar och att signalen kan vara lite kort.

Mer om Google WiFi 

Specifikationer

 • Lagring: 512 MB
 • Vikt: 0,3 g
 • Wi-fi standard: Wi-Fi 5 (802.11ac)
 • Frekvensband: 2.4 , 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 1200 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WPA2-PSK
 • Lan-portar: 2
 • Wan-portar: 1
 • Mått: 106 x 69 x 106 mm

Ett nytt sorts system

Google WiFi fungerar inte som en vanlig router utan är istället ett mesh-nätverk som kan ersätta den gamla routern. Detta system fungerar tillsammans med konsumentens befintliga modem och internetleverantör.

Google WiFi finns både i enpack och i paket med tre enheter. Vilket paket man bör välja beror helt enkelt på hur stort hem man har. Båda dessa alternativ erbjuder Dual-Band-Wifi och en ökad säkerhet. Ett mesh-system är ett trådlöst system som består av flera små routrar som arbetar tillsammans för att skapa en bättre stabilitet.

Google WiFi är gjord för att skapa täckning i alla rum i hemmet. Produkten har dessutom ett snyggare utseende än traditionella routrar. Den kommer nämligen i små runda enheter istället för en box.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

TP-Link Archer C2300

Bästa router med tre antenner

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4 av 5 stjärnor hos tekniksajten Cnet.com
 • check Redaktörens val på Tom's Guide - med ett högt betyg på 4,5/5 stjärnor
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på TP-Link Archer C2300:

Konsumentmagasinets omdöme

TP-Link Archer C2300-routern är ett lämpligt alternativ för personer med mindre hem och färre enheter. Med tre antenner ger den tillförlitlig uppkoppling och en stabil nätverksupplevelse. Dess förmåga att hantera 4K-material, videor och spel tillgodoser användare som kräver högkvalitativa streamingmöjligheter.

En potentiell begränsning är att routern kanske inte är det bästa alternativet för större utrymmen som kräver omfattande täckning. Denna nackdel balanseras dock av enhetens solida prestanda i den avsedda miljön. För dem som söker en router utformad för mindre utrymmen erbjuder TP-Link Archer C2300 en rimlig balans mellan prestanda och lämplighet, vilket gör den till en lönsam investering för användare med specifika anslutningsbehov.

Fördelar

 • Kan användas till 4K-material
 • Hög hastighet på 2300 Mbps
 • Smidig trafik med MU-MIMO
 • Budgetvänlig och säker modell med bra prestanda, enligt experterna

Nackdelar

 • Inte perfekt för större bostäder

Routermodellen TP-Link Archer C2300 har varit med i tre olika experttester från tre separata källor. Alla dessa källor fokuserar huvudsakligen på teknik. Det rör sig närmare bestämt om Cnet.com, Tomsguide.com och Techspot.com, och i slutändan tyckte alla riktigt bra om TP-Link Archer C2300. TP-Link Archer C2300 presterade nämligen bra i experternas tester och belönades därför med absoluta toppbetyg.

Experterna: Bra täckning och många funktioner

TP-Link Archer C2300 har fått väldigt höga betyg av experterna, till exempel av Cnet.com. Experterna därifrån motiverar detta med att TP-Link Archer C2300 är en välfungerande router med många funktioner och inställningar.

Cnet.com förklarar att modellen har en bra täckning, men inte tillräckligt bra för stora hem med många enheter. TP-Link Archer C2300 fungerar särskilt bra på 5 GHz-bandet. Det här är dessutom en liten och lätt router som kan hängas upp på väggen.

Cnet.com påpekar även att tillverkaren har fokuserat på säkerheten och att modellens säkerhetssystem fungerar riktigt bra.

Mer om TP-Link Archer C2300

Specifikationer

 • Lagring: 128 MB
 • Vikt: 607 g
 • Wi-fi standard: Wi-Fi 5 (802.11ac)
 • Frekvensband: 2,4 , 5 GHz
 • Trådlös hastighet (max.): 2300 Mbps
 • Trådlös säkerhet: WEP, WPA, WPA-PSK, WPA2, WPA2-PSK, WPS
 • Lan-portar: 4
 • Wan-portar: 1
 • Mått: 110 x 90 mm

Modell med tre antenner

TP-Link Archer C2300 har en platt, avlång och mörk design som är typisk för routrar. Modellen har även tre antenner som sitter längst bak. TP-Link Archer C2300 är utformad för hushåll där man streamar mycket material och använder 4K-kvalitet i både videor och spel. Det här är därför en väldigt kraftfull router med Dual-Band och 2300 Mbps. Med TP-Link Archer C2300 får man alltså en väldigt snabb internetuppkoppling.

TP-Link Archer C2300 har även en 1,8 Dual-Core-processor och en MU-MIMO-teknik. Detta ser till att trafiken är så smidig som möjligt även när man använder många enheter samtidigt. Man kan alltså både streama material, spela och videochatta på en gång.

Med TP-Link Archer C2300 har man även fokuserat på säkerheten. Den här modellen har nämligen ett avancerat säkerhetssystem som skyddar både nätverket och enheter från eventuella angrepp.

Bäst för mindre hem med färre enheter

Tomsguide.com och Techspot.com verkar hålla med om många av punkterna som lyfts fram i recensionen hos Cnet.com. Tomsguide.com framhäver dessutom att TP-Link Archer C2300 är relativt billig, och Techradar.com förklarar att det här är en snabb, billig och säker router.

Vad gäller nackdelar nämner experterna att 2,4 GHz-bandet hos TP-Link Archer C2300 inte har den bästa täckningen samt att det kan vara lite instabilt ibland. TP-Link Archer C2300 har även bara tre antenner medan experterna gärna hade sett fler.

TP-Link Archer C2300 kommer att fungera bäst i mindre hem där man inte använder så många enheter samtidigt. Trots att TP-Link Archer C2300 har en bra prestanda i allmänhet klarar den nämligen inte alltför mycket arbete på en gång.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tester och recensioner av routrar som används i artikeln

Expert- och testkällor

Cnet.com

net.com är en amerikansk tekniksajt som tillhandahåller ett brett utbud av teknikrelaterat material. Detta inkluderar både nyheter, guider, artiklar, tester, forum och videor. Här har Cnet.com testat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC68U hittar du det här.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC87U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av TP-Link Archer C2300 hittar du det här.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC86U hittar du det här.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Digitaltrends.com

Digitaltrends.com är en amerikansk tekniksajt vars huvudsakliga syfte är att vägleda konsumenter genom den digitala världen. Hos Digitaltrends.com hittar man därför både nyheter, guider, artiklar och videor. De testar även olika elektroniska konsumentprodukter, till exempel tv-apparater, datorer och telefoner. Här har Digitaltrends.com testat tre olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Linksys EA7500 hittar du det här.
Om du vill läsa mer om testet av ZyXEL Armor Z2 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Expertreviews.co.uk

Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som fokuserar på tester av elektroniska produkter som vanliga konsumenter använder i hemmet. De granskar därför mest tv-apparater, datorer och mobiltelefoner samt köksprodukter. Här har Expertreviews.co.uk testat tre olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC68U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av D-Link COVR-C1203 kan du klicka på den här länken.

Pcmag.com

Pcmag.com är en datorsajt som skriver om allt som händer inom datorvärlden. Deras innehåll kan därför handla om allt från nyheter till spel och konsoler. Utöver detta genomför de även tester av olika produkter. Här har Pcmag.com granskat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Linksys EA7500 hittar du det här.
Om du vill läsa mer om testet av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC86U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av D-Link COVR-C1203 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Pcworld.com

Pcworld.com är en internationell datorsajt som skriver om allt som har med datorer och teknik att göra. Detta inkluderar bland annat artiklar, nyheter, information, tester och guider. Här har Pcworld.com testat routermodellen Google WiFi. Du kan läsa hela artikeln hos Pcworld.com.

Techadvisor.co.uk

Techadvisor.co.uk är en brittisk tekniksajt som skriver om diverse teknikrelaterade ämnen. Techadvisor.co.uk fokuserar bland annat på guider, rådgivning och vägledning för konsumenter. Den här gången har de brittiska experterna testat routermodellen D-Link COVR-C1203 och gett den ett betyg på 4 av 5 stjärnor.

Du kan läsa hela undersökningen här.

Techradar.com

Techradar.com är en internationell tekniksajt som kretsar kring utveckling inom den teknologiska världen. Hos Techradar.com hittar man både nyheter, trender, guider och tester av olika elektroniska produkter. Här har Techradar.com granskat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC68U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC87U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av ZyXEL Armor Z2 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av ASUS RT-AC86U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Netgear Orbi RBK23 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av D-Link COVR-C1203 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka på den här länken.

Techspot.com

Techspot.com är en internationell tekniksajt som fokuserar på den teknologiska världen. Techspot.com genomför även konsumenttester av olika elektroniska produkter, till exempel datortillbehör. Här har Techspot.com testat routermodellen TP-Link Archer C2300. Om du vill läsa mer om testet kan du besöka Techspot här.

Tomsguide.com

Tomsguide.com är en internationell hemsida vars mål är att guida konsumenter genom tekniken och hjälpa dem att göra bättre val. De testar därför en mängd olika elektroniska produkter och skriver sedan recensioner som de delar med sina läsare. Här har Tomsguide.com testat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC68U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av TP-Link Archer C2300 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC86U kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Netgear Orbi RBK23 kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka här.

Trustedreviews.com

Tomsguide.com är en internationell hemsida vars mål är att guida konsumenter genom tekniken och hjälpa dem att göra bättre val. De testar därför en mängd olika elektroniska produkter och skriver sedan recensioner som de delar med sina läsare. Här har Tomsguide.com testat ett antal olika routrar:

Om du vill läsa mer om testet av Asus RT – AC68U kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Google WiFi kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Ubiquiti AmpliFi HD Mesh kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av TP-Link Archer C2300 kan du klicka på den här länken.
Om du vill läsa mer om testet av Asus RT-AC86U kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Netgear Orbi RBK23 kan du klicka här.
Om du vill läsa mer om testet av Google Nest WiFi kan du klicka här.

Aftonbladet.se

Aftonbladet.se är en svensk tidning som skriver artiklar om nyheter och underhållning varje dag. Tidningen skriver även recensioner av olika konsumentprodukter och har bland annat testat olika routrar. Här rör det sig om ett test av Netgear Orbi RBK23, en modell som i slutändan fick 8 av 10 stjärnor. Du kan läsa hela testet genom att klicka på den här länken.

Theverge.com

Theverge.com är en nyhetssajt med fokus på teknik. Theverge.com behandlar ämnen inom teknik, vetenskap, konst och kultur. De skriver både nyheter, artiklar, guider och recensioner, och den här gången gör det sig om ett test av routermodellen Google Nest WiFi. Du kan läsa recensionen i sin helhet hos Theverge.com.

FAQ

Vilka routrar har fått bäst betyg i tester?
Google Nest WiFi, Asus RT – AC68U, Google WiFi, Asus RT-AC86U, Netgear Orbi RBK23, Ubiquiti AmpliFi HD Mesh, ZyXEL Armor Z2 och TP-Link Archer C2300
Hur har routrarna testats?
Routrarna har bedömts baserat på deras specifikationer, användarvänlighet och verkliga hastighet. Experterna har även testat eventuella tillhörande appar samt tittat på de olika inställningarna, till exempel föräldrakontroller.
Vad ska man tänka på när man köper en router?
Det finns två huvudsakliga typer av routrar: mesh-system och kabelanslutna routrar. Börja med att bekanta dig med de olika systemen för att komma fram till vilket som skulle vara bäst för dig. Därefter bör du kontrollera routerns hastighet, antal portar, säkerhet och användarvänlighet. Välj om möjligt en modell med Dual-Band 5 GHz. Detta ger dig nämligen snabbare internet än det klassiska 2,4 GHz-bandet.

Detta bör du tänka på innan du köper en ny router

Eftersom att det finns så många olika routrar på marknaden kan det vara svårt att välja mellan alla alternativ när man vill uppgradera sitt hemnätverk.

Baserat på råd och tips från Cnet.com, Makeuseof.com och Lifewire.com berättar vi här vad du bör tänka på när du väljer en ny router:

Pris: Routrar finns i många olika prisklasser och kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Vilken prisklass du bör välja beror både på din budget och dina behov.

Experterna förklarar att en genomsnittlig konsument inte behöver investera i en dyr router med mängder av funktioner och inställningar. Detta beror både på att tekniken utvecklas hela tiden och att routrar snabbt blir föråldrade. Man har dessutom ingen nytta av en super-router om internetleverantören inte kan matcha hastigheten.

WiFi-router: Förr i tiden använde man en ethernetkabel för att få internet till sina enheter, men idag blir trådlösa anslutningar allt vanligare. Genom att välja en wifi-router får man ofta en snabbare uppkoppling.

Om du tänker skaffa en wifi-router bör du till att börja med fundera på vad du vill använda uppkopplingen till: tänker du streama film, spela spel eller arbeta?

Hastighet: Hastigheten hos routrar anges i Mbps, vilket står för Megabit per sekund. Moderna och snabba routermodeller kommer ofta upp i över 1000 Mbps. Ett högt Mbps-värde är dock inte en garanti för ett snabbt internet eftersom att routern inte kan höja hastigheten från internetleverantören.

Ofta hittar man även talet 802.11 bredvid Mbps. Detta är nämligen namnet på den globala wifi-standarden. Efter talet finns även en bokstav, och det kan antingen vara a, b, g, n eller ac. Av dessa är ac den senaste och bästa standarden. Det är därför bäst att välja en router med wifi-standard 802.11ac.

Gigabit: Det blir allt vanligare med internet via fiber och en högre standard för hemnätverk. Detta innebär dock inte att alla behöver en router med Gigabit-hastigheter. Många nätverk kan helt enkelt inte köra Gigabit ännu, så en router som klarar dessa hastigheter är snarare något för framtiden.

Single-Band eller Dual-Band: Trådlösa routrar kan arbeta på två olika frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz. Standardbandet som används på många olika enheter är 2,4 GHz, medan 5 GHz är ett nyare, starkare och mer modernt band som ger en snabbare anslutning. En Dual-Band-router arbetar på både 2,4 och 5 GHz och använder ofta båda banden samtidigt.

Enligt experterna är valet mellan Single-Band och Dual-Band enkelt: Om man behöver snabbt internet och bor på en tätbefolkad plats är Dual-Band det bästa valet. Single-Band kan däremot vara tillräckligt om man kan nöja sig med långsammare internet och inte bor i närheten av många andra människor.

Räckvidd: Placeringen av routern är viktig för räckvidden av nätverket. Om man bor i ett stort hem på många kvadratmeter måste routern även ha en längre räckvidd än om man till exempel bor i en etta. Routern bör placeras centralt i bostaden och en bit bort från andra gadgets och enheter som annars kan störa signalerna.

Den bästa signalen uppnås om man hänger upp routern på väggen eller ställer den högt upp på en hylla. Det kan dock mycket väl uppstå döda zoner i hemmet där anslutningen är dålig. Dyrare routrar brukar i allmänhet ha en bättre räckvidd än billigare modeller. Det går även att skaffa två billigare routrar och koppla ihop dem för att få en bättre räckvidd.

USB-portar: Det är inte alla som behöver en router med USB-portar. USB-portar används ofta för att ansluta skrivare till nätverket eller för att dela data från en USB-sticka som kopplas in i routern. Om du inte har användning för detta behöver du inte en router med USB-portar.

Smarta routrar: Utöver traditionella routrar som måste installeras manuellt finns det även en ny generation av smarta routrar. En smart router är ofta snabbare och mer kraftfull än en vanlig router. Den underlättar även installationen och kontrollerna för användaren. Med en smart router får man dessutom flera smarta valmöjligheter. Dessa innebär till exempel att man kan ställa in prioriteringar i anslutningen.

MU-MIMO: Om många personer i hushållet använder samma nätverk blir belastningen stor. Det kan då vara en bra idé att investera i en router med MU-MIMO-teknik. MU-MIMO optimerar nämligen trafiken i förhållande till olika behov och tjänster för att uppkopplingen ska bli så felfri som möjligt.

Säkerhet: Routern är nätverkets ingång i hemmet. Den är därmed den första länken i skyddet mot hot utifrån och ska hålla nätverket säkert. De flesta routrar kräver både användarnamn och lösenord för inloggning, och det är rekommenderat att byta admin-lösenordet.

Om nätverket inte är säkert kan utomstående se och stjäla både lösenord och privat information om till exempel kreditkortsuppgifter. Om möjligt är det bäst att använda 5 GHz eftersom att detta är säkrare. Vissa routrar har även inbyggda säkerhetssystem för att öka säkerheten

Utseende och design: De flesta placerar routern på en synlig plats i bostaden. Om du bryr dig mycket om design och stil kan det därför vara bra att ta med routerns utseende i beräkningen. Routrar finns även i många olika former och storlekar.

Guide: Optimera din internetuppkoppling

Fördröjning i filmer, hackiga videosamtal och långsamma onlinespel kan vara otroligt irriterande. Om man vill streama film, videochatta eller spela spel online behöver man en bra internetuppkoppling som är både stabil och snabb. Detta är särskilt viktigt om nätverket används av flera personer samtidigt.

Här kommer vi därför att berätta hur du får en så bra internetuppkoppling som möjligt. Vi baserar våra tips på två artiklar från Cnet.com som behandlar routerns signal och hemnätverk i allmänhet samt en artikel från Pcmag.com som handlar om olika sätt att förstärka wifi-signalen.

Om du vill ha en visuell genomgång av hur man optimerar sin internetuppkoppling kan du även titta på den här YouTube-videon för att få en expertgenomgång av processerna:

Routerns placering: Eftersom att routrar inte brukar vara speciellt vackra försöker många gömma undan dem. Experterna berättar dock att detta inte är någon bra idé. För det första kan signalen störas om antennerna inte har tillräckligt med fritt utrymme. Det finns även små ventiler på sidan av routern som släpper ut varm luft och gör att kall luft kan komma in och kyla ner komponenterna. Kort sagt hindrar ventilerna routern från att överhettas.

Om man stuvar undan routern i en låda, en ihålig bok eller i en korg kan luften inte passera fritt. Detta ökar därmed risken för överhettning. Om du absolut inte vill se routern föreslår experterna istället att du placerar den bakom en tavla eller i en bokhylla.

Räckvidd: Ett för långt avstånd till routern är ett av de vanligaste problemen som kan orsaka en dålig internetuppkoppling. En router har nämligen bara en viss räckvidd. Om man hamnar utanför räckvidden kan enheten därför inte uppfatta signalen från routern, och då fungerar inte internetuppkopplingen.

Om man befinner sig inom räckvidden men precis på gränsen får man istället en dålig signal. Detta leder till att enheten arbetar långsammare och att den kan ha svårt att läsa in innehåll. Räckvidden kan även bli ett problem om bostaden har många dörrar. hörn och väggar.

Kom ihåg att antennerna finns där av en anledning. Om du har en router med externa antenner är det därför bäst att ställa in dem så vertikalt som möjligt. Det finns även program och appar som kan hjälpa dig att upptäcka svaga täckningspunkter i hemmet.

Om du vill förlänga räckvidden kan du även köpa en så kallad Wifi-förstärkare. Dessa enheter förstärker routerns signal och gör att den når längre. Detta är särskilt fördelaktigt om du bor i ett stort hus.

Störningar: Om man bor i ett tätbefolkat område kan man även få problem med störningar från andra trådlösa nätverk. Dessa kan då ha en negativ effekt på internetuppkopplingen.

För många anslutna enheter: En internetuppkoppling kan bara tjäna ett visst antal enheter. Uppkopplingen kan därför bli långsammare om det är många som är anslutna till nätverket. Kom ihåg att detta även kan orsakas av objudna gäster om du inte har ett lösenord till det trådlösa nätverket eller om säkerheten inte är i ordning.

Experterna rekommenderar ett starkt lösenord med många olika kombinationer av bokstäver och siffror som inte är lätt att gissa sig fram till. Du bör även välja säkerhetsprotokollet WPA2 istället för den äldre och svagare versionen WPA.

Firmware: En föråldrad firmware kan också orsaka problem, och här är lösningen helt enkelt att uppdatera den. Med många modeller behöver man faktiskt bara trycka på en uppdateringsknapp för att göra detta. Experterna rekommenderar dessutom att man uppdaterar routern med jämna mellanrum. Genom att göra detta får man nämligen en högre effektivitet, en bättre uppkoppling och en bättre säkerhet.

Frekvensband: Kontrollera om routern är konfigurerad till en maximal prestanda. Om du har en Dual-Band-router är det bäst att välja 5 GHz istället för 2,4 GHz. Detta ger nämligen en bättre anslutning. En annan fördel med 5 GHz-bandet är att man får mindre störningar från andra trådlösa nätverk.

Kontroll över internetanvändning: Om en person i hushållet vill streama en film medan en annan håller på att ladda ner en stor fil kan nedladdningen “stjäla” uppkopplingen och göra så att filmen hackar och streamar i dålig kvalitet.

Med moderna routrar har man möjlighet att ställa in vilka uppgifter som ska ha högsta prioritet och vilka som kan vänta. Det kommer givetvis att ta längre tid att ladda ner filen om man prioriterar streaming, men uppspelningen av filmen kommer då att fungera bättre.

Välj den senaste tekniken: Om man har en gammal router kan man helt enkelt inte förvänta sig världens bästa internetuppkoppling. Många tänker att det inte är värt att fixa något som inte är trasigt, men enligt experterna fungerar det inte riktigt så med modern teknik.

Experterna förklarar nämligen att en flera år gammal router många gånger har för långsamma frekvenser och hastigheter för dagens möjligheter. En ny router är dessutom lika med en säker router.

Antennerna: Om du har en router med externa antenner kan det vara värt att skaffa en extra. Detta kan till exempel förbättra uppkopplingen om routern bara har tre antenner eller om de befintliga antennerna börjar vara gamla.

Mesh-system: Om du oroar dig för räckvidden kan du investera i ett helt mesh-system istället för en vanlig router. Dessa system är nämligen gjorda för att täcka varje liten vrå av hemmet.

Mesh-system består av en huvudrouter och ett antal mindre satellitenheter som placeras ut runt om i huset. Mesh-system brukar även ha en tillhörande mobilapp med guider, tips och inställningsmöjligheter.

5G-router:
Med de snabba tekniska framstegen håller 5G-router på att bli en potentiell game-changer för att förbättra internetanslutningen. 5G-tekniken erbjuder otroligt snabba och stabila internethastigheter, vilket kan vara till stor nytta för ditt onlinespelande, streaming och andra onlineaktiviteter. Det är dock viktigt att notera att 5G-router är beroende av att det finns ett 5G-nätverk i ditt område.

Om 5G-infrastruktur finns tillgänglig och du vill framtidssäkra din spelinstallation kan du överväga att investera i en 5G-router. Dessa routrar är utformade för att utnyttja kraften i 5G-nätverk, vilket ger ultralåg latens och höghastighetsanslutningar. Tänk på att 5G-tekniken fortfarande håller på att rullas ut i många regioner, så se till att kontrollera täckningen i ditt område innan du fattar ett beslut.

Dessutom har vissa 5G-router också avancerade funktioner som strålformning och flera antenner för att optimera signalstyrka och täckning. 5G-router kan vara dyrare än traditionella routrar, men fördelarna när det gäller hastighet och tillförlitlighet kan vara betydande, särskilt för krävande onlinespel och streamingaktiviteter.

Läs även: Mekaniskt tangentbord (Bäst i test)

Hur testar jag min internethastighet?

En långsam internetuppkoppling kan vara oerhört irriterande, och vad många inte vet är att man relativt enkelt kan kontrollera anslutningen själv.

Om du har problem med en långsam internetuppkoppling bör du även läsa förra sektionen i den här artikeln. Där gick vi igenom olika åtgärder som kan användas för att optimera anslutningen.

I den här sektionen berättar vi hur du kan testa din internethastighet själv. Vi baserar genomgången på tips och råd från Linksys.com, Pcmag.com och Pcworld.com.

Steg 1: För att få ett så exakt resultat som möjligt bör du använda en sladd för att ansluta datorn till internet. Om du använder en trådlös anslutning kan det nämligen förekomma störningar som leder till ett missvisande resultat.

Se till att bara ansluta en dator under testet för att säkerställa att andra enheter inte heller kommer i vägen. Kontrollera även att datorn inte håller på att ladda ner något i bakgrunden. Slutligen är det viktigt att stänga ner alla program och appar.

Steg 2: Det finns många hemsidor som låter dig kontrollera hastigheten på ditt internet. Välj den du föredrar och låt bara webbläsaren vara öppen.

På dessa hemsidor finns det en startknapp för mätningen, och när du har klickat på den mäts både nedladdningshastighet och uppladdningshastighet. Beroende på din anslutning kan mätningen ta allt mellan några sekunder och några minuter.

Steg 3: Om du förväntar dig att resultatet ska motsvara hastigheten som anges av internetleverantören lär du kanske bli besviken. Dessa siffror anger nämligen maxhastigheter, och experterna förklarar att hemnätverk praktiskt taget aldrig uppnår dessa toppresultat.

Om hastigheten är mycket lägre än vad du betalar för bör du dock göra något åt det. Detta kan antingen bero på problem hos leverantören eller hos dig.

Steg 4: För att kontrollera var problemet ligger kan du börja med att genomföra samma test på en annan dator. Om du får bättre resultat där finns problemet hos dig och inte hos leverantören. Om den andra datorn också har samma hastighetsproblem kan du prova att använda en annan ethernetkabel mellan datorn och routern. Genomför sedan samma test igen. Du kan även starta om routern samt kontrollera om den har de senaste firmware-uppdateringarna.

Prova även att mäta hastigheten vid olika tidpunkter på dagen. Internetuppkopplingen är nämligen inte lika stabil hela tiden, och framförallt inte om kvällarna. Du kan även försöka justera routerns placering litegrann.

Om du inte lyckas förbättra uppkopplingen själv rekommenderar experterna att du kontaktar din internetleverantör för att få hjälp.

Hur testas routrar?

När expertkällor testar konsumentprodukter utgår de från specifika testpunkter och faktorer för att bedöma produkterna. Även om en router inte är en konsumentprodukt på samma sätt som till exempel en tvättmaskin fungerar experternas tester på samma sätt. Här förklarar Pcmag.com och Cnet.com hur de går tillväga när de testar routrar:

Till att börja med kopplar experterna bort alla andra routrar i närheten för att skapa en så “ren” miljö som möjligt och undvika störningar. Därefter uppdateras routerns firmware till den senaste versionen innan den installeras enligt tillverkarens instruktioner. Testet genomförs i ett laboratorium som är gjort för att simulera en riktig bostad.

Räckvidd

Därefter testar experterna routerns räckvidd. De börjar mätningen med bara ett par meter mellan routern och enheten som ska mäta anslutningen. Testet pågår ett par minuter och upprepas några gånger för att komma fram till en korrekt hastighet.

Därefter flyttas enheten längre bort från routern innan samma mätningar upprepas med ett avstånd på ungefär tio meter. I tester av Dual-Band-routrar mäter experterna hastigheten på både 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet. Om det inte rör sig om en trådlös anslutning kopplas enheten till routern med en kabel innan mätningarna genomförs.

Om en router har en Range Extender testas även denna på samma sätt och på flera olika avstånd. Dessa tester genomförs först på 10 meters avstånd, sedan på 15 meter, 25 meter och slutligen på 30 meters avstånd.

För att få ett bredare perspektiv brukar experterna även använda olika typer av enheter, till exempel traditionella datorer och Mac-datorer samt andra wifi-enheter som smartphones och surfplattor.

Stabilitet

Stabiliteten kontrolleras också i experternas tester. De mäter då wifi-signalen oavbrutet i 48 timmar för att se om anslutningen håller. Om en router klarar 48-timmars-testet belönas den med utmärkelsen “excellent signal”. Utöver detta tittar experterna även på faktorer som användarvänlighet och installation. De undersöker dessutom vilka inställningsmöjligheter som finns för användaren.

Läs också: Bluetooth Högtalare test-översikt.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Ubiquiti AmpliFi HD Mesh

Asus RT-AC86U

Asus RT – AC68U 

ZyXEL Armor Z2

Netgear Orbi RBK23

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta