Häcksax – Bäst i test: De bästa häcksaxarna enligt experterna 

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Sommaren kommer med glädje och växtvärk i trädgården – och det gäller tyvärr även häcken. Du måste därför klippa den regelbundet. Det är ett tungt arbete som kan underlättas av en bra häcksax.

Vi har undersökt marknaden och hittat åtta häcksaxar som experterna anser vara bäst. Vi presenterar dem var för sig så att du lätt kan läsa på om både design, fördelar, nackdelar, pris och kvalitet.

I det sista avsnittet hittar du inspiration om andra apparater till trädgården, inklusive kompostkvarnar, robotgräsklippare och vanliga gräsklippare.

Att tänka på innan du köper en ny häcksax:

🔸Typ: Föredrar du en elektrisk häcksax med sladd eller en häcksax som går på bensin eller batteri?
🔸Svärd: Hur långt är svärdet? Behöver du en teleskopmodell med extra längd?
🔸Skärkapacitet: Hur tjocka grenar ska häcksaxen kunna kapa?
🔸Motor: Hur hög effekt behöver du om du väljer en eldriven modell?
🔸Användarvänlighet: Är häcksaxen lätt att hantera och kontrollera? Är handtaget ergonomiskt?
🔸Design: Hur ser apparaten ut – är designen praktisk?
🔸Vikt: Är den tung eller lätt? En tung maskin kan i längden bli en börda.
🔸Pris: Priset brukar bero på maskinens typ, kapacitet, svärd och märke. Du får ofta vad du betalar för.

Många av faktorerna här ovanför kan vara svåra att undersöka på egen hand. Du kan därför med fördel studera vad experterna har skrivit i vår översikt.

Vår testöversikt innehåller:

🔸Överblick över marknadens åtta bästa enheter, enligt experterna
🔸Genomgång av vad experterna anser om varje modell
🔸Information om vad de olika produkterna kan göra
🔸Köpguide där du kan lära dig mer inför köpet
🔸Goda råd om hur du underhåller din häcksax
🔸Information om hur du klipper häcken på bästa sätt
🔸Information om hur experterna har testat maskinerna
🔸Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat
🔸Tips på andra relevanta tester och artiklar

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar istället resultat från oberoende tester. På så vis kan du enkelt få en överblick över de mest attraktiva modellerna på marknaden.


Makita Häcksax UH 6580 – Det allra bästa klippresultatet

Toppbetyg hos Råd & Rön
4,6 av 5 stjärnor från användarna hos Amazon
Kraftfull
Lång

Makita Häcksax UH 6580

Makita Häcksax UH 6580 är den bästa häcksaxen för dig som lägger mest värde i effektivitet och skärkapacitet. Här får du det finaste klippresultat du kan tänka dig.

Modellen hör till favoriterna bland både experter och konsumenter. Den har fått en topplacering i tester hos konsumentorganisationen Råd & Rön, och utöver det har den även fått ett genomsnittsbetyg på 4,6 av 5 stjärnor från kunder hos Amazon.

Experterna från Råd & Rön har också gett Makita Häcksax UH 6580 ett fint betyg i ett test av totalt 20 olika modeller. De baserade omdömet på olika kriterier, till exempel förmågan att klippa tre typer av häckar: tuja, liguster och lagerhägg. De har även tittat på användarvänlighet, batteritid, laddningstid, klipptid och häckens utseende efter klippningen. 

Maskinen har även fått positiva recensioner från användare hos Amazon. De framhäver i synnerhet att den ligger riktigt bra i handen och att den är enkel att hantera och rengöra. En person uttrycker sig på följande sätt: ”Purchased this because of its long reach. It feels well balanced and cuts through thick stems with ease”.

Effektiv elektrisk häcksax

Makita Häcksax UH 6580 är en eldriven häcksax med sladd. Du får därför en modell som ska anslutas till ett eluttag. Det finns flera fördelar med elektriska häcksaxar – du får till exempel aldrig slut ström, till skillnad från modeller som går på bensin eller batteri.

Vikten brukar även vara lägre hos en elektrisk häcksax, vilket är en stor fördel om du har många häckar att klippa. Några hundra gram kan göra stor skillnad när det kommer till hur snabbt du blir trött i armarna. Makita Häcksax UH 6580 väger 4,2 kilo, och det är en riktigt bra vikt.

Produkten har en hög effektivitet som gör att du snabbt blir klar med klipparbetet. Effekten ligger på 700 watt.

Häcksaxen har en klassisk och fin design som ger dig ett bra och ergonomiskt grepp. Greppet ger en hög säkerhet och gör även att du kan hålla maskinen stadigt under längre perioder.

Priset ligger lite högre upp i skalan, men då får du även ett kvalitetsredskap för pengarna.

Långt svärd

Makita Häcksax UH 6580 har flera egenskaper som är värda att lyfta fram, till exempel hastigheten på 1500 spm. Hastigheten säkerställer en snabb trimning där grenar och kvistar faller till marken på nolltid.

Häcksaxen har ett långt svärd på 65 centimeter. Längden bidrar också till hastigheten eftersom att ett längre svärd får ner mer kvistar med varje rörelse. Med ett så långt svärd behöver du inte något teleskophandtag.

Effektiviteten hos maskinen märks på skärkapaciteten. Den maximala kapaciteten ligger på 21 millimeter, vilket är en hel del jämfört med många av konkurrenterna. Häcksaxar kan ofta ha problem med kvistar som är tjockare än en centimeter, men så är inte fallet med den här modellen.

Sammantaget är Makita Häcksax UH 6580 är gedigen häcksax som går på el. Den har ett långt svärd och en bra skärkapacitet.

Specifikationer för Makita Häcksax UH 6580 – basfakta

🔴Tillverkare: Makita
🔴Typ: Elektrisk häcksax
🔴Effekt: 700 watt
🔴Hastighet: 1 500 spm
🔴Skärkapacitet, max: 21 mm
🔴Svärdlängd: 65 cm
🔴Längd: 105 cm
🔴Bredd: 20,6 cm
🔴Höjd: 22,3 cm
🔴Vikt: 4,2 kg

Fördelar med Makita Häcksax UH 6580

Toppbetyg i test av häcksaxar
Elektrisk häcksax
Bra grepp
Långt svärd
Hög skärkapacitet


AL-KO HT 4055 – Lämplig för Gör-Det-Självare

Toppbetyg hos jämförelsesajten Pricerunner.se
Toppbetyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de
Smart batteribälte
Fungerar bäst på tunnare grenar

AL-KO HT 4055

AL-KO HT 4055 är den bästa häcksaxen för dig som värderar pris och användarvänlighet högst. Den är särskilt lämplig för personer som gillar Gör-Det-Själv-projekt.

Modellen är en av experternas stora favoriter, och den har fått toppbetyg i tester hos både Pricerunner.se och det tyska testmagasinet Testberichte.de.

Pricerunner.se har provat den tillsammans med tolv andra modeller, och de nämner att du får väldigt mycket kvalitet för dina pengar. Experterna framhäver att häcksaxen är välbalanserad och enkel att använda. De skriver även att maskinen är lätt att förvara och att svärdet glider fint genom tunna grenar. En annan fördel är möjligheten att använda ett batteribälte. Där kan du placera det tunga batteriet för att avlasta dina armar under klippningen. Allt som allt menar experterna att “sett till priset gör den ett klart godkänt jobb”.

Testberichte.de menar att batteritiden är en stor fördel eftersom att du kan arbeta oavbrutet i två timmar, vilket är riktigt länge. Laddningstiden är också bra, och batteribältet är enligt experterna både bekvämt och energibesparande. De kom slutligen fram till att modellen är bra för Gör-Det-Självare som vill beskära vanliga häckar där grenarna inte är alltför tjocka.

Bra pris

AL-KO HT 4055 är ett optimalt val om du har medelstora häckar i trädgården som inte har alltför tjocka grenar. Den har en maximal skärkapacitet på 15 millimeter och klarar därför inte av lika tjocka grenar som många konkurrenter.

I gengäld är modellen väldigt billig. Om du kan kompromissa på vissa områden får du därför väldigt mycket för pengarna. Den allmänna kvaliteten, stabiliteten och hållbarheten är hög, så själva innehållet är det inget fel på.

Det här är en batteridriven produkt. Du får därför en betydligt bättre rörelsefrihet eftersom att du inte behöver krångla med någon irriterande sladd. Batteriet ger en drifttid på upp till 150 minuter. Lägg dock märke till att batteriet inte alltid ingår och att den faktiska drifttiden kan vara något kortare. 

Batteridrivna maskiner kan vara lite tyngre på grund av batteriet, men så är inte fallet med AL-KO-saxen. Den totala vikten inklusive batteriet är 4,1 kilo, och den vikten kan utan problem matcha även sladdanslutna konkurrenter.

Användarvänlig och lätt att arbeta med

Utöver den låga vikten och det låga priset finns det även flera andra egenskaper som vi vill framhäva hos AL-KO HT 4055. Det gäller bland annat användarvänligheten och de gummibelagda handtagen som ger ett bra grepp. Händerna hålls stadigt på maskinen under arbetet, och det ökar även säkerheten. 

Balansen är bra och det förekommer bara mindre vibrationer när maskinen arbetar. Du får ett relativt långt svärd på 55 centimeter. Det gör att saxen kan klippa en stor yta av häcken varje gång du svingar den.

Det ingår även ett svärdskydd av hårdplast som skyddar klingan när du inte använder häcksaxen. Skyddet gör det dessutom möjligt att hänga upp hela maskinen på väggen. På så vis kan du spara plats i verkstaden. Som en extra bonus får du även ett smart batteribälte. Bältet gör klipparbetet lite lättare eftersom att du kan bära det tunga batteriet där, och du behöver därför inte bära upp den extra vikten med armarna.

Sammantaget är AL-KO HT 4055 en prisvärd batteridriven häcksax som fungerar bäst på medelstora häckar.

Specifikationer för AL-KO HT 4055 – basfakta

🔴Tillverkare: AL-KO
🔴Typ: Batteridriven häcksax
🔴Batteritid: 150 minuter
🔴Skärkapacitet, max: 15 mm
🔴Svärdlängd: 55 cm
🔴Ljudnivå: 90 dB
🔴Vikt: 4,1 kg

Fördelar med AL-KO HT 4055

Toppbetyg i test av häcksaxar
Lågt pris
Lämplig för små och medelstora häckar
Bra svärdlängd
Hög användarvänlighet och bra grepp


Metabo HS 45 – Perfekt hantering

Toppbetyg hos Råd & Rön
4,5 av 5 stjärnor från användarna hos Amazon
Rena snitt
Användarvänlig

Metabo HS 45 är den bästa häcksaxen för dig som värderar stabilitet och säkerhet högst. Du får här en perfekt hantering och en hög användarvänlighet.

Modellen är både en expertfavorit och en konsumentfavorit. Den har fått toppbetyg i ett test av häcksaxar hos konsumentorganisationen Råd & Rön samt ett betyg på 4,5 av 5 stjärnor av användare hos Amazon.

Råd & Rön har testat 18 olika modeller på kriterierna klippförmåga, hållbarhet, batteri- och laddningstid, hanterbarhet och säkerhet. De gav i slutändan Metabo HS 45 ett fint totalbetyg på 63 av 100 poäng, vilket resulterade i en fjärdeplacering. Experterna bedömde varje kriterium på en skala från 1 till 10, och modellen fick högst betyg på punkterna hållbarhet och säkerhet, med 9 respektive 7 av 10 poäng. Experterna blev särskilt imponerade över att Metabo-saxen klarade av så mycket som 66 timmars oavbrutet arbete.

Användarna hos Amazon är också förtjusta i modellen, och de uttrycker bland annat att den här häcksaxen verkligen håller vad den lovar. De framhäver att man får ett rent snitt första gången, så du behöver inte klippa samma område flera gånger. En person beskriver sin upplevelse så här: “Det är enkelt att arbeta med den nya häcksaxen från Metabo. Den är väldigt kraftfull, lätt att hantera och fastnar inte vid varje kvist” (översatt från tyska).

Elektrisk häcksax för medelstora häckar

Har du normalstora häckar i trädgården med medeltjocka grenar? Då är Metabo HS 45 ett bra val för dig.

Det här är inte direkt någon budgetvänlig modell, och jämfört med konkurrenterna är priset ganska högt. Du får dock en mängd bra egenskaper för pengarna, så se istället produkten som en investering. Den har till exempel en utmärkt hållbarhet och en lång livslängd.

Du kan utsätta maskinen för lite av varje utan att den går sönder. Den är gjord för att användas flitigt och är därför perfekt om du tillhör de konsumenter som klipper häcken mer än en gång per år.

Skärkapaciteten ligger på 18 millimeter, vilket är bra utan att placera modellen i det absoluta toppskiktet. Så länge du trimmar häcken två gånger om året kommer du dock inte att ha några problem med grenar som är för tjocka.

Hög säkerhet

Metabo HS 45 är en eldriven häcksax som använder ström från ett eluttag. Du får därför en sladd när du köper den här modellen. De stora fördelarna med en elektrisk häcksax är effekten, vikten och drifttiden. Eftersom att maskinen är sladdansluten kommer du aldrig att då slut batteri eller bensin, och strömkabeln kan leverera en hög effekt som inte ger vika. Den här modellen har en effekt på 450 watt.

Säkerhet är ett av de främsta nyckelorden för maskinen, och den kommer därför med flera olika säkerhetsanordningar. Det finns till exempel ett patenterat mekaniskt snabbstopp som stoppar svärdet på 0,05 sekunder. Häcksaxen har även en S-automatic säkerhetskoppling som skyddar växlar och skär vid blockering.

Modellen har dessutom en dragavlastning som ser till att sladden inte dras ur kontakten av misstag, och det ingår även en förvaringslåda och ett stötskydd. Mad alla dessa säkerhetsåtgärder får du en betydligt tryggare klippupplevelse som du inte hittar någon annanstans.

Maskinen har ett 45 centimeter långt svärd som inte direkt är det längsta på marknaden. Den har diamantslipade skär i 30 graders vinkel som lämnar ett rent snitt. Som en bonus är den i allmänhet lätt att använda, och användarvänligheten har varit en viktig punkt i tillverkningsprocessen. Om du vill ha mer längd kan du leta efter en teleskopmodell.

Sammantaget är Metabo HS 45 en hållbar och robust häcksax med ett särskilt fokus på säkerheten.

Specifikationer för Metabo HS 45 – basfakta

🔴Tillverkare: Metabo
🔴Typ: Elektrisk häcksax
🔴Effekt: 450 watt
🔴Skärkapacitet, max: 18 mm
🔴Svärdlängd: 45 cm
🔴Ljudnivå: 82 dB
🔴Vikt: 3,4 kg

Fördelar med Metabo HS 45
Toppbetyg i test av häcksaxar
Mycket robust
Fin skärkapacitet
Många säkerhetsåtgärder
Diamantslipade skär


Einhell GE-EH 6560 – Bra häcksax för ett bra pris

4,4 av 5 stjärnor från användarna hos Amazon
En av de lättare modellerna
Attraktivt pris

Einhell GE-EH 6560

Einhell GE-EH 6560 är den bästa häcksaxen för dig som värderar styrka och vikt högst. Du får här en riktigt välfungerande modell för ett bra pris.

Den är populär bland både experter och konsumenter. Den har även fått ett betyg på 4,4 av 5 stjärnor från användare hos Amazon.

Hos Amazon har modellen fått mycket beröm av konsumenterna. De beskriver den som en absolut fullträff och framhäver att den är budgetvänlig samt att den har ett felfritt utförande. Användarna lyfter fram att häcksaxen är praktisk och att den ger ett helt rent snitt. En person skriver: “Jag kan inte säga något annat än fantastisk. Den fungerar riktigt bra och är väldigt, väldigt effektiv” (översatt från italienska).

Fin och kraftfull

Einhell GE-EH 6560 imponerar redan från start med sin attraktiva design, med en blandning av skarpa och neutrala färger. Den kommer därför att se riktigt bra ut i verkstaden.

Det är dock inte bara det kosmetiska som sticker ut. Designen har även ett praktiskt syfte – handtaget är gjort för att vara ergonomiskt så att du får ett ordentligt grepp med händerna. Det ökar både säkerheten och stabiliteten och ger dessutom ett bättre klippresultat.

Priset är bra utan att vara direkt lågt, och du får väldigt mycket för dina investeringspengar. De starka materialen skapar en lång hållbarhet och gör att maskinen får en längre livslängd än vanligt.

Modellen är en elektrisk häcksax med sladd. Den drivs alltså inte av bensin eller batterier. Du kan därför vara säker på att du aldrig får slut ström mitt i arbetet. Det är supersmart om du har en stor trädgård med många häckar. 

Elektriska häcksaxar brukar ha en lägre vikt, och det stämmer även för den här modellen. Den väger bara 3,4 kilo och hamnar därför helt klart i den lägre änden av viktskalan. Det gör att du får lättare att nå svåråtkomliga ställen, och du blir heller inte trött i armarna lika snabbt.

Svärdlängd på 66 centimeter

Det finns många fördelar med Einhell GE-EH 6560, och svärdlängden är helt klart en av dem. Med en längd på 66 centimeter är svärdet längre än hos många av konkurrenterna, och du kan därför klippa en större yta av häcken med varje tag. Det gör att du blir klar med jobbet snabbare.

Effekten ligger på 650 watt och är ganska hög. Det gör det lättare att klara av envisa buskage och tjockare grenar.

Du får här en hög säkerhetsnivå med en anordning som gör att svärdet stannar på mindre än en sekund. Maskinen har även ett omfattande handskydd. Du behöver därför inte oroa dig för säkerheten.

Det ingår ett robust förvaringshölje som skyddar bladet samt ett skydd mot fallande grenar som gör det lättare att klippa toppen på häcken. 

Sammantaget är Einhell GE-EH 6560 en attraktiv elektrisk häcksax med ett långt svärd, rejäla handtag, hög effekt, låg vikt och bra säkerhetsanordningar.

Specifikationer för Einhell GE-EH 6560 – basfakta

🔴Tillverkare: Einhell
🔴Typ: Elektrisk häcksax
🔴Effekt: 650 watt
🔴Svärdlängd: 66 cm
🔴Vikt: 3,4 kg

Fördelar med Einhell GE-EH 6560

Toppbetyg i test av häcksaxar
Snygg design
Låg vikt
Kraftfull effekt
Svärd på 66 centimeter


Makita Häcksax DUH 602Z – Effektiv på tjockare grenar

Toppbetyg hos Råd & Rön
Toppbetyg hos testsajten Testjakt.se
Bra recension på YouTube.com
Mycket kraftfull
Lätt att hantera
Långt svärd

Makita DUH602Z

Makita Häcksax DUH 602Z är den bästa häcksaxen för dig som värdesätter absolut toppkvalitet och en bra skärkapacitet. Du får här en rejäl modell för tjockare grenar.

Modellen har testats hos två olika expertkällor samt i en YouTube-video. Det rör sig om tester av häcksaxar hos konsumentorganisationen Råd & Rön samt testsajten Testjakt.se. Båda källorna har gett maskinen mycket beröm och fina recensioner.

Råd & Rön har testat 20 olika häcksaxar, inklusive 9 batteridrivna, 5 elektriska och 6 modeller med utfällbart stånghandtag. De bedömde alla modeller baserat på ett antal testpunkter, till exempel klippning, användarvänlighet, batteritid samt hur lång tid det tar att klippa sidan och toppen på en häck. Experterna fokuserade även på hur lätt produkten är att använda, och de kom i slutändan fram till att Makita Häcksax presterar riktigt bra. 

Testsajten Testjakt.se samlar olika tester som har utförts av experter i Sverige, och här gäller det Makita Häcksax. Den fick mycket beröm och en fin andraplacering i undersökningen.

Hög kvalitet för ett högt pris

Om du är ute efter något av det bästa på marknaden kan Makita Häcksax DUH 602Z vara det optimala valet. Modellen är inte billig utan ligger helt klart högt upp i prisskalan. I gengäld får du massor av kvalitet och en prestation på en hög nivå.

Det här är en batteridriven produkt, och du bör vara medveten om att batteriet inte alltid ingår i köpet. Det finns många fördelar med en batteridriven maskin, och den största är nog rörelsefriheten och möjligheten att klippa långt bort från en strömkälla. Du slipper även ha en sladd som hänger och dinglar runt huvudet när du arbetar.

Batteriverktyg brukar väga lite mer än sladdanslutna maskiner, men i det här fallet är vikten relativt låg. Häcksaxen väger 4,3 kilo, vilket är bra för den här typen av modell. Observera dock att batteriet väger en del.

Kvaliteten är ett av fokusområdena, och enheten är tillverkad av material som är ovanligt hållbara och robusta. Det skapar en lång livslängd, och du kan därför använda modellen i många år framöver. Livslängden förlängs även av den kolfria motorn.

Perfekt för tjocka grenar

Ett annat fokusområde är skärkapaciteten, som ligger på 21,5 millimeter. Det är väldigt mycket jämfört med andra produkter, och Makita Häcksax DUH 602Z fungerar därför bra på tjockare grenar. Om du bara klipper häcken en gång om året kan grenarna bli ganska tjocka, men det finns även vissa häcksorter som har tjockare grenar.

Modellen har ett väldigt långt svärd på hela 60 centimeter. Det gör att du tar dig framåt snabbare, och arbetet tar därför inte lika lång tid. Det är väldigt smart när du arbetar med en batteridriven häcksax som inte har en obegränsad drifttid. Med en svärdlängd på 60 centimeter kommer du inte att behöva något teleskophandtag.

Du kan lugnt använda den här maskinen även om du är orolig för säkerheten, eftersom att den har en säkerhetsbrytare av tvåhandsmodell. Som en bonus finns det även tre hastighetslägen och ett vridbart handtag. Handtaget kan ställas in i fem olika lägen. 

Sammantaget är Makita Häcksax DUH 602Z en lite dyrare enhet som är särskilt effektiv när det kommer till kapning av tjockare grenar.

Specifikationer för Makita Häcksax DUH 602Z – basfakta

🔴Tillverkare: Makita
🔴Typ: Batteridriven häcksax
🔴Skärkapacitet, max: 21,5 mm
🔴Svärdlängd: 60 cm
🔴Ljudnivå: 87 dB
🔴Vikt: 4,3 kg

Fördelar med Makita Häcksax DUH 602Z

Toppbetyg i test av häcksaxar
Hög kvalitet
Batteridriven
Hög skärkapacitet
Långt svärd och vridbart handtag


Kärcher HGE 18-50 – Perfekt lättviktare

Utsedd till “Best Buy” hos det brittiska konsumentmagasinet Which.co.uk
Bra recension hos det tyska trädgårdsmagasinet Akkugaertner.de
Bra recension hos det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk
4,7 av 5 stjärnor från användarna hos tillverkaren Kärcher.com
Bra för alla typer av häckar
Bekväm
Enkel att göra klar för användning

Karcher HGE 18-50

Kärcher HGE 18-50 är den bästa häcksaxen för dig som värdesätter experternas godkännande och en sladdlös upplevelse. Här får du även en lättviktare som ger dig en maximal rörelsefrihet.

Den har testats av tre olika expertkällor, närmare bestämt det brittiska konsumentmagasinet Which.co.uk, det tyska trädgårdsmagasinet Akkugaertner.de och det brittiska testmagasinet Expertreviews.co.uk. Modellen fick en fin recension av alla expertpaneler och är dessutom en användarfavorit bland köparna på Kärchers egna hemsida.

Which.co.uk menar att det här är en välfungerande, mångsidig, hållbar och effektiv maskin, och de har därför inkluderat den på sin lista över ”Best Buy”-modeller. De motiverar utmärkelsen med att den kommer med mycket smart extrautrustning, till exempel ett roterbart handtag som gör det enkelt att klippa i olika vinklar. Det är dessutom inga problem att samla ihop avfallet efter klippningen. Allt detta bidrar enligt experterna till att modellen är ett fördelaktigt val.

Expertreviews.co.uk har utsett produkten till den bästa trådlösa häcksaxen i ett test av totalt åtta olika modeller. Experterna blev först och främst imponerade av den ergonomiska designen som gör det möjligt att justera klippvinkeln utan avbrott. De berömmer även det kraftfulla batteriet samt att svärdet glider lätt genom så gott som alla typer av häckar och buskar. Maskinen kan vara relativt tung, men experterna kom ändå fram till följande slutsats: ”When it comes to battling bigger, tougher and unruly shrubs and hedges, the Kärcher HG 18-50 is the best cordless hedge trimmer we’ve found”.

Batteridriven och låg vikt

Det finns många fördelar med Kärcher HGE 18-50. Till att börja med är det här en produkt som går på batteri istället för ström från ett eluttag. Du behöver därför inte någon lång sladd eller ett eluttag i närheten – du behöver bara ladda batteriet och köra igång.

En annan fördel med batteriet är att du får en riktigt bra rörelsefrihet, och hanteringen blir lättare eftersom att du inte behöver bråka med någon sladd. Observera att batteriet inte alltid ingår när du köper häcksaxen.

Som en bonus använder maskinen ett batteri från Kärcher Battery Universe-serien, och det betyder att batteriet passar i en mängd olika produkter. Du kan därför “låna” ett batteri från en annan maskin om du märker att du börjar få slut ström i häcksaxen. Det är en riktigt smart möjlighet som gör att du kan få en betydligt längre drifttid än annars.

Du kan hålla koll på hur mycket batteri du har kvar på den tydliga och upplysta LCD-skärmen, som visar information om resterande batterinivå.

Vanligtvis väger batteridrivna häcksaxar mer än sladdanslutna, men med den här modellen får du en låg vikt på bara 2,8 kilo. Det är väldigt lite jämfört med konkurrenterna och även lägre än hos många elektriska modeller. Den låga vikten underlättar hanteringen och gör att du inte får ont i armarna så snabbt under arbetet.

För alla typer av häckar – även de med tjocka grenar

Kärcher HGE 18-50 är en väldigt mångsidig häcksax som kan användas på både vintergröna häckar och lövfällande varianter. Den fungerar även för både småkvistar och tyngre klippning. Modellen har en maximal skärkapacitet på 22 millimeter, och den klarar därför av väldigt tjocka grenar. Det är inte riktigt den bästa kapaciteten på marknaden, men det är inte långt ifrån.

Modellen är perfekt för vinkelklippning, och tack vare det roterbara handtaget kan den faktiskt klippa i alla vinklar. Svärdet är 50 centimeter långt, och modellen har därmed inte marknadens längsta klinga. Om du vill ha en längre maskin kan du titta på teleskopmodeller.

Utöver klippning är produkten även gjord för precisionstrimning, och det är något som du inte ser hos alla konkurrenter. Det gör det möjligt att skapa små skulpturer av dina fristående häckplantor – perfekt om du tillhör de mer kreativa gör-det-självarna.

Priset är inte direkt lågt, men då får du också en produkt från en av marknadens ledande tillverkare – Kärcher. Handtaget har en ergonomisk utformning och är väldigt bekvämt att hålla i. Du kan dessutom använda maskinen på en gång, eller så fort du har ett laddat batteri. Det blir inte mycket enklare än så att komma igång. 

Sammantaget är Kärcher HGE 18-50 en högkvalitativ häcksax som går på batteri. Den har en låg vikt, fungerar perfekt på alla typer av häckar och är kompatibel med batterier från andra Kärcher-produkter.

Specifikationer för Kärcher HGE 18-50 – basfakta

🔴Tillverkare: Kärcher
🔴Typ: Batteridriven häcksax
🔴Skärkapacitet, max: 22 mm
🔴Svärdlängd: 50 cm
🔴Vikt: 2,8 kg

Fördelar med Kärcher HGE 18-50

Toppbetyg i test av häcksaxar
Använder ett batteri som kan lånas från andra Kärcher-maskiner
Låg vikt
Skärkapacitet på 22 millimeter
Bra för vinkelklippning och precisionstrimning


Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50 – Bra val för små och medelstora häckar

Utsedd till “Best Buy” hos det brittiska konsumentmagasinet Which.co.uk 
Bra recension och en fjärdeplats i test hos det tyska teknikmagasinet Computerbild.de
4,6 av 5 stjärnor från användarna hos Amazon
Mångsidig och stark
Tystgående med ProSilence-teknik

Bosch Universal HedgeCut 50

Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50 är den bästa häcksaxen för dig som värdesätter kvalitet, ljudnivå och klippförmåga. Den är ett bra val för både små och medelstora häckar.

Modellen har testats av två expertkällor: det brittiska konsumentmagasinet Which.co.uk och det tyska teknikmagasinet Computerbild.de. Konsumenterna uppskattar också den här modellen, och av kunderna hos Amazon har den fått ett betyg på 4,6 av 5 stjärnor.

Which.co.uk har utnämnt häcksaxen från Bosch till ett av den bästa köpen. De testade produkten på tre olika typer av häckar för att se hur fina resultaten blev. Experterna kom fram till att det långa svärdet gör att enheten passar särskilt bra till medelstora häckar. En annan stor fördel är att den lätta kroppen gör det enkelt för dig att hantera maskinen. Sammantaget menar Which.co.uk att du här får en effektiv och mångsidig häcksax.

Tyska Computerbild.de har jämfört sex olika maskiner från Bosch, och den här modellen fick utmärkelsen “Bra”. De berömmer framförallt den höga kvaliteten på hantverket och skriver även att den låga vikten är en stor bonus. Experterna har slutligen bedömt maskinens klippförmåga och ergonomi, och på de punkterna fick den fina betyg på 7 respektive 8 av 10 poäng.

Användarna hos Amazon är eniga med experterna och bidrar även de med många positiva kommentarer. En person beskriver häcksaxen på följande sätt: ”Great tool. Powerful, quiet for a hedgetrimmer and quite a beast”, och en annan skriver: “An excellent hedge cutter that cuts even the thickest of branches”.

Tystgående elektrisk häcksax

Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50 är ett perfekt val om du föredrar en enhet där man har fokuserat på att minska bullernivån. Den här typen av verktyg brukar väsnas en hel del, men modellen från Bosch har en ljudnivå på bara 69 decibel. Det är lågt jämfört med konkurrenterna och maskinen är därför väldigt tystgående.

Den tysta driften beror på den innovativa Bosch ProSilence-tekniken. Bullernivån har faktiskt reducerats med hela 80 procent jämfört med föregångarna.

Det här är en apparat som drivs av el från ett eluttag, och inte av bensin eller ett batteri. Du kommer därför aldrig att få slut varken bensin eller batteri, och du slipper därför stå med en halvklippt häck.

Eldrivna häcksaxar väger i allmänhet mindre än andra typer, och det stämmer även för Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50. Den väger bara 3,5 kilo, vilket är lågt jämfört med konkurrensen på marknaden.

En låg vikt ger en bättre manövrerbarhet och en enklare hantering. Du brukar även får en bättre flexibilitet och mindre trötthet i armarna.

Kraftfull prestanda

Eftersom att Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50 går på ström får den kraft från eluttaget. Du får en maximal effekt på 480 watt, som tillsammans med den konstanta strömförsörjningen ger upphov till en väldigt kraftfull prestanda. Det är perfekt för envisa buskage och täta häckar.

Modellen fungerar bra på både lövfällande och vintergröna häckar, och den utmärker sig verkligen på liguster, barrväxter och hagtorn.

Det gör inget om grenarna är lite tjockare, för den maximala skärkapaciteten ligger på 26 millimeter. Det är mycket imponerande och så gott som marknadsledande i klassen. Skärkapaciteten ökar mångsidigheten och gör att du inte behöver trimma häcken mer än en gång om året.

Svärdet har en längd på 50 centimeter, vilket är bra utan att vara skrytsamt. Tack vare det välgjorda handtaget får du en bra rörelse i varje tag, och du tar dig därför snabbt igenom det tråkiga arbetet.

Priset är inte lågt, men i gengäld får du glädje av de många teknikerna och kvaliteterna från det kända varumärket Bosch. 

Sammantaget är Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50 en väldigt tystgående och mångsidig häcksax med en tyst motor, marknadsledande skärkapacitet och ett välgjort handtag.

Specifikationer för Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50 – basfakta

🔴Tillverkare: Bosch
🔴Typ: Elektrisk häcksax
🔴Effekt: 480 watt
🔴Skärkapacitet, max: 26 mm
🔴Svärdlängd: 50 cm
🔴Ljudnivå: 69 dB
🔴Vikt: 3,5 kg

Fördelar med Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50

Toppbetyg i test av häcksaxar
ProSilence-teknik
Kraftfull motor
Låg vikt
Marknadsledande skärkapacitet


Tänk på detta när du köper en ny häcksax

Utbudet av häcksaxar har blivit väldigt stort, och det kan vara svårt att komma fram till vilken modell som passar bäst till dina individuella behov.

Här berättar vi därför vad du bör vara uppmärksam på när du skaffar en ny häcksax.

Typ – elektrisk häcksax, bensindriven häcksax eller batteridriven häcksax

Det är framförallt typen du bör vara uppmärksam på när du handlar. Det finns tre huvudsakliga varianter som du bör känna till.

  • Elektrisk häcksax: Den elektriska varianten går på ström och har en sladd som ska kopplas in i ett eluttag. Elförbrukningen hamnar på din elräkning. Fördelen med en elektrisk häcksax är att du aldrig får slut ström eller bensin mitt i arbetet. Priset brukar även vara lägre, och detsamma gäller även vikten. Den stora nackdelen är sladden. Den kan vara i vägen och begränsar även din rörelsefrihet, och den är ofta för kort för att nå alla delar av trädgården.
  • Bensindriven häcksax: Den bensindrivna varianten har en tank för bensin. Det kan göra den lite tyngre, men du slipper sladdar och får en stor rörelsefrihet inom en obegränsad radie – åtminstone tills bensinen tar slut. Då måste du fylla på mer bränsle, och du kan bara använda maskinen om du har en full eller halvfull bensindunk stående hemma. Bensin förorenar även luften, så om du bryr dig om miljön måste du kompromissa.
  • Batteridriven häcksax: Den batteridrivna varianten är smart på samma sätt som en bensindriven häcksax: du får en bra rörelsefrihet, slipper sladden och kan klippa långt bort från strömkällor. Du får däremot en kortare drifttid eftersom att batteriet inte räcker lika länge som bensinen, och definitivt inte lika länge som strömmen från en sladd. Batteridrivna häcksaxar är väldigt populära just nu, men den ökade rörelsefriheten är inte direkt billig. Batteritiden kan variera en del mellan olika modeller. Häcksaxar med batteri brukar även kallas för sladdlösa häcksaxar.
  • Teleskop-häcksax: Det finns även så kallade “teleskop-häcksaxar”. Kort sagt är det en modell med ett utdragbart skaft eller ett längre svärd som gör det lättare att nå högt upp. Den här utformningen finns både hos elektriska, batteridrivna och bensindrivna häcksaxar.

Svärdlängd

Titta hur långt svärdet är. Med ett långt svärd når du högre upp, och du når även längre med varje tag. Det gör att arbetet går snabbare. De allra längsta maskinerna kan dock vara lite svåra att manövrera, så du får även en något sämre användarvänlighet.

Skärkapacitet

Skärkapaciteten anger hur tjocka grenar modellen kan klippa av. Ju högre kapacitet, desto större mångsidighet.

Effekt/Motor

Kraften varierar mellan olika häcksaxar – vissa modeller är gjorda för att beskära tunga buskage medan andra är bättre för lättare uppgifter. Ta reda på effekten i watt och titta vad experterna har sagt om prestandan.

Användarvänlighet/Hanterbarhet

Användarvänligheten är en annan viktig parameter att ta med i beräkningen. Det kan givetvis vara svårt att prova maskinen själv, så här är det en bra idé att läsa experternas omdömen. På så vis kan du vara säker på att din utvalda modell är användarvänlig innan du köper den. Du hittar länkar till alla expertundersökningar längre ner i artikeln.

En användarvänlig häcksax är lätt att bära och har ett handtag som gör att du får ett perfekt grepp om maskinen. Handtaget och knapparna ska sitta bra till i förhållande till svärdet så att du får bästa möjliga arbetsställning för händer och armar.

Vikt

Eftersom att du kommer att bära runt en del på häcksaxen är det viktigt att den inte är för tung. Om du blir trött i armarna på en gång påverkar det både hur mycket du kan klippa och hur bra klippresultatet blir.

Några hundra gram kan göra stor skillnad för den fysiska arbetsbelastningen.

Tillbehör

Vissa modeller kommer med tillbehör som till exempel batteribälten, förvaringshöljen, handskydd, toppskydd och skräpsopare.

Pris

Priset varierar en hel del mellan olika produkter. Det påverkas ofta av märke, typ, eventuell batteristorlek och svärd.

Priset kan ligga på allt från några hundralappar till flera tusen kronor.

Tänk igenom vad du behöver i förväg. En billig häcksax behöver inte nödvändigtvis vara en dålig häcksax. Också här är det bra att läsa experternas omdömen för att komma fram till hur pris och kvalitet hänger ihop.

Information om hur du underhåller din häcksax

Den bästa häcksaxen kommer vanligtvis inte att vara någon billig investering, och det är därför en bra idé att ta hand om maskinen ordentligt.

Oavsett om du klipper häcken en gång om året eller flera gånger varje säsong kommer häcksaxen att hålla längre om du behandlar den omsorgsfullt. 

Här berättar vi hur du underhåller din häcksax på bästa sätt.

Smörj maskinen ordentligt

Något som är avgörande för livslängden är att du ser till att skären alltid är väloljade. Oljan fungerar som ett skyddande lager och är viktig eftersom att du utsätter svärdet för frätande växtsav varje gång du beskär häcken.

Varje gång du har använt trädgårdsredskapet bör du borsta klingan ren för att få bort det mesta av saven. Sedan bör du även olja in den. Om svärdet har någon beläggning kan du använda en styv borste för att gnida in oljan ordentligt. Om det inte har någon beläggning kan du helt enkelt använda en stålborste. För att säkerställa att hela svärdet är ordentligt inoljat kan du flytta skären lite för hand eller låta maskinen köra en kort stund.

Läs instruktionsboken

Kom ihåg att alltid läsa instruktionsboken innan du börjar – det kan finnas särskilda regler som du måste följa. Det är till exempel inte alla modeller som tål WD 40, som är ett populärt rostskydd.

Förvara batteriet inomhus

Om du har en batteridriven häcksax bör du ta med batteriet in när du är klar med häcken och ska ställa undan maskinen i verkstaden eller skjulet. Batteriet mår inte bra av kyla och frost och bör därför förvaras inomhus i värmen. På så vis ser du till att batteriet överlever och att det behåller sin fulla batterikapacitet.

Speciellt för bensindrivna häcksaxar

Om du har en bensindriven variant ska även motorn underhållas. Kom ihåg att byta motorolja, oljefilter och tändstift vid behov.

Säkerställ en lång livslängd

Förutom att underhålla maskinen efter varje användning kan du även förlänga livslängden genom att använda häcksaxen varsamt: klipp inte häckar som är våta av regn och undvik trådstängsel och tjocka grenar. 

Om klingan har blivit slö

Om du underhåller din häcksax ordentligt efter varje användning brukar svärdet inte rosta och bli slött.

Om du har slarvat med underhållet och klingan har blivit slö kan du dock få tillbaka skärpan. Till att börja med ska du ta bort eventuell rost. Här kan du med fördel använda WD 40 eller olja för rostborttagning. 

Ta lös svärdet från häcksaxen och lägg det på ett bord. Borsta först bort det värsta med en stålborste och använd sedan en borste för att smörja in bladet med WD 40 eller olja. Om du vill använda WD 40 är det viktigt att du först tar reda på om din modell tål det. Det brukar anges i bruksanvisningen. Låt medlet sitta i några minuter så att rosten löser upp sig. Torka sedan av svärdet med en torr trasa.

När klingan är rostfri går du vidare till slipningen. Den ska utföras med en lämplig fil. Kom ihåg att följa vinkeln på skäret och att bara slipa med framåtriktade rörelser. Alltså inte fram och tillbaka – bara framåt. Undvik att trycka för hårt när du slipar. Det kan vara fördelaktigt att spänna fast modellen i ett skruvstäd för att underlätta arbetet. Efter slipningen ska du smörja in det nu vassa bladet med en omgång syrafri olja.

Om du vill veta mer om underhåll av häcksaxar hittar du mer information hos det danska konsumentrådet Tænk och hos den danska versionen av byggjätten Bauhaus.dk.

Guide: Så klipper du häcken på bästa sätt

När du har fått tag i en häcksax som du tycker om och står framför den växande häcken kan frågor uppstå om hur, var och när du ska klippa. Vi svarar på dessa frågor här.

En eller flera gånger om året?

När det kommer till klippning av häckar talar många om JAS-perioden, som består av juli, augusti och september. Den perioden är en bra beskärningstid för de flesta buskar och träd, och växter som savar mycket under våren bör bara klippas då. Det gäller till exempel bok och avenbok.

Exakt när du bör klippa häcken beror dock på vad för häck du har. Lövhäckar som fäller löven på vintern kan beskäras under våren eller senare under sommaren. Om de ska beskäras kraftigt är det dock bäst att göra det tidigt på våren, så länge du inte har en häck som savar, eller “blöder”, för mycket då. Om du har en vintergrön häck som tuja, gran eller idegran räcker det med en klippning per år. Den ska helst göras under hösten när häcken har växt färdigt för säsongen. 

Häckar som växer kraftigt bör beskäras flera gånger om året, och det är då bäst att ta lite åt gången.

Manuell eller elektrisk häcksax?

Huruvida du ska välja en gammaldags häcksax eller en elektrisk variant är helt och hållet en smakfråga. Experterna berättar dock att en häcksax som drivs på el, bensin eller batteri definitivt underlättar arbetet om du har många eller stora häckar att klippa.

Rätt höjd

När du utför klippningen ska du vara noga med att häcken blir lika hög överallt. För det mesta behöver du bara ögonmåttet – ta några steg tillbaka då och då för att kontrollera att det blir någorlunda rakt. Om du är mer av en perfektionist kan du även spänna upp ett snöre i den höjd du vill ha.

Bredast längst ner och smalast i toppen

Häcken bör vara bredare i botten än på toppen. Det gör att solljuset når hela häcken och att den blir lika tät överallt. Om toppen är för bred kan det även hända att grenar går av om snön lägger sig tungt under vintern.

Se till att häcken inte breder ut sig för mycket och blir tjockare för varje år. När du klipper bort mer på sidorna kan häcken mycket väl se lite kal ut, men den blir grön ganska snabbt igen. Observera att det bara gäller för lövhäckar – inte vintergröna häckar. Häckar av barrväxter kan inte skjuta nya skott från gamla grenar, så här måste du lämna kvar lite av det gröna.

Klipp nerifrån och upp

Om du använder en elektrisk häcksax måste du vara noga med att undvika både sladden, andra människor, djur och föremål. Använd hörselskydd, skyddsglasögon, handskar och halksäkra skor när du klipper. Du får bäst resultat genom att föra häcksaxen i stora bågrörelser medan du sakta går framåt. Klipp helst nerifrån och upp. På så vis hamnar inte de avklippta grenarna och kvistarna i den del av häcken som ska klippas efteråt. Börja med sidorna och ta toppen sist.

Hur hög får min häck vara?

Det finns regler för hur hög din häck får vara vid korsningar och utfarter. Om du har en hörntomt får häcken inte vara högre än 80 centimeter i korsningen. Det gäller 10 meter åt båda hållen. Samma höjdbegränsning finns även vid utfarter, och då gäller det 2,5 meter från utfarten. Häcken bör även planteras minst 60 centimeter innanför din tomtgräns.

Du hittar mer information om klippning av häckar hos Vi i Villa  och hos SVT kan du läsa mer om vilka höjdregler som gäller.

Info: Så testas häcksaxar

Undrar du hur experterna genomför sina tester av häcksaxar och vilka kriterier som väger tyngst?

 

FAQ

🤔Vilken häcksax är bäst i test?

Det finns många välfungerande alternativ på marknaden, och i vår testartikel om häcksaxar har vi presenterat åtta av de bästa: Makita Häcksax UH 6580, AL-KO HT 4055, Metabo HS 45, Einhell GE-EH 6560, Makita Häcksax DUH 602Z, Ryobi RHT 6160 RS, Kärcher HGE 18-50 och Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50. Alla dessa är expertfavoriter.

🧐Hur har häcksaxarna testats?

Experterna har bedömt modellerna baserat på kriterier som klippförmåga, motoreffekt, mångsidighet, användarvänlighet, vikt, design, pris, hanterbarhet, ljudnivå och säkerhet. Du hittar länkar till undersökningarna längst ner i artikeln, och där kan du läsa mer om varje test.

😎Hur fungerar en häcksax?

En häcksax drivs av antingen bensin, batteri eller ström från ett eluttag. Låt batteriet laddas, fyll på bensin eller sätt i kontakten och starta maskinen. För den i bågrörelser längs häcken och jobba nerifrån och upp så att du avslutar med toppen. På så vis går klippningen så lätt som möjligt.

Genomgång av källor och tester

Vi hoppas att du märker att det är mycket jobb som ligger bakom den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter, och vi använder därför både officiella konsumentorganisationer, externa expertkällor och konsumenternas egna recensioner hos olika nätbutiker. Vårt researchteam har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. 

I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:

Akkugaertner.de

Akkugaertner.de är en tysk hemsida där experterna skriver om batteridrivna trädgårdsredskap. Det inkluderar många tester av produkter, och här gäller det ett test av häcksaxar där de bland annat provade modellen Kärcher HGE 18-50. Experterna tittade närmare på kriterier som skärkapacitet, klippresultat, hanterbarhet och användarvänlighet, och de kom fram till att Kärcher HGE 18-50 klarar sig riktigt bra.

Testet utfördes: Ej angett.

Du kan se testet här.

Amazon

Amazon är en internationell marknadsplats för handel där du kan hitta allt från film och musik till trädgårdsredskap, böcker, kläder, smycken och köksutrustning. Hos Amazon kan kunderna lämna omdömen på varor de köpt, och dessa omdömen kan sedan hjälpa andra potentiella köpare. Här gäller det användarrecensioner av flera olika modeller.

Recensionerna hittades: April 2021

Läs användarnas åsikter om Makita Häcksax UH 6580 här.

Läs användarnas åsikter om Metabo HS 45 här.

Läs användarnas åsikter om Einhell GE-EH 6560 här.

Läs användarnas åsikter om Ryobi RHT 6160 RS här.

Läs användarnas åsikter om Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50 här

Computerbild.de

Computerbild.de är ett tyskt teknikmagasin som handlar om teknik och datorer. Magasinet skriver om allt som pågår inom elektronikvärlden, och det inkluderar både nyheter, artiklar, information, guider, tips och tester. Här rör det sig om ett test av häcksaxar där de bland annat provade modellen Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50. Den klarade sig bra i undersökningen, och experterna tittade till exempel på klippresultatet, skärkapaciteten, funktionerna och hanterbarheten.

Testet utfördes: Ej angett.

Du kan se testet här.

Expertreviews.co.uk

Expertreviews.co.uk är ett brittiskt test- och konsumentmagasin som provar och bedömer olika konsumentprodukter för hus, hem och resor. Här gäller det ett test av häcksaxar där de bland annat provade modellen Kärcher HGE 18-50. Modellerna bedömdes utifrån kriterier som skärförmåga, klinga, kapacitet, användarvänlighet, design, vikt och pris. 

Testet utfördes: Mars 2021

Du kan se testet här.

Kaercher.com

Kaercher.com är ett familjeägt företag som tillverkar produkter för städning och rengöring – både för privatpersoner och företag. På deras hemsida kan konsumenter köpa produkter och lämna recensioner, som sedan kan komma till nytta för andra köpare. Här har vi tittat på användarrecensioner av modellen Kärcher HGE 18-50.

Recensionerna hittades: April 2021

Du kan se recensionerna här.

Pricerunner.se

Pricerunner.se är den svenska versionen av jämförelsesajten Pricerunner. Där kan du söka efter en produkt och få fram priser från flera olika återförsäljare. På så sätt kan du lättare få en överblick över vem som erbjuder bäst pris. Pricerunner.se genomför även egna tester av olika konsumentprodukter, och här gäller det ett test av häcksaxar. Modellen AL-KO HT 4055 ingick i undersökningen och fick i slutändan en fin tredjeplacering. Experterna utgick framförallt från prestanda, konstruktion, användarvänlighet, pris, vikt och hantering.

Testet uppdaterades: Mars 2021

Du kan se testet här.

Råd & Rön

Råd & Rön är en oberoende svensk konsumentorganisation som huvudsakligen genomför laboratorietester av olika konsumentprodukter. Här kan konsumenterna alltid lita på att de får ett objektivt svar på om en viss produkt är värd något eller inte. Vi har använt två tester av häcksaxar från Råd & Rön. Modellen Metabo HS 45 var med i det första testet, och det andra inkluderade bland annat modellerna Makita Häcksax UH 6580 och Makita Häcksax DUH 602Z. Experterna bedömde maskinerna baserat på kriterier som prestanda, användning, användarvänlighet och hantering.

Observera att Råd & Rön är en betalkälla. Du kan köpa tillgång till enskilda tester eller betala för en prenumeration. Det äldre testet som utfördes 2015 är dock gratis.

Ett test utfördes: Maj 2015

Du kan se testet här.

Det andra testet utfördes: Maj 2020

Du kan se testet här.

Testberichte.de

Testberichte.de är ett tyskt testmagasin som samlar olika tester från tyska experter. Här gäller det ett test av häcksaxen AL-KO HT 4055, som klarade sig riktigt bra i undersökningen. Experterna utgick från kriterier som klippegenskaper, användarvänlighet, design, pris och hantering.

Testet utfördes: April 2020

Du kan se testet här.

Testjakt.se

Testjakt.se är en svensk hemsida som samlar svenska tester från olika expertkällor. Där kan du därför snabbt få en uppfattning om hur en produkt har klarat sig i objektiva undersökningar. Här gäller det ett test av häcksaxar där de bland annat tittade på modellen Makita Häcksax DUH 602Z.

Testet utfördes: Januari 2021

Du kan se testet här.

Which.co.uk

Which.co.uk är Storbritanniens största konsumentmagasin, och deras mål är att guida konsumenterna till bättre val. Experterna genomför därför ett stort antal oberoende och opartiska laboratorietester. Här gäller det flera individuella tester av olika häcksaxar, där experterna har tittat närmare på kriterier som klippegenskaper, prestanda, användarvänlighet, design, pris, batteri och hanterbarhet. Modellerna Ryobi RHT 6160 RS, Kärcher HGE 18-50 och Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50 ingick i testet och fick alla utmärkelsen ”Best Buy”.

Observera att Which.co.uk är en betalkälla. Du kan köpa tillgång till enskilda tester eller betala för en prenumeration. 

Testet av Ryobi RHT 6160 RS utfördes: Mars 2020

Du kan se testet här.

Testet av Kärcher HGE 18-50 utfördes: Juni 2020

Du kan se testet här.

Testet av Bosch Häcksax Universal Hedgecut 50 utfördes: Juli 2020

Du kan se testet här.

YouTube.com

YouTube.com är en onlineplattform där alla som har ett konto kan ladda upp videor och annat visuellt innehåll. Många stora varumärken, företag, tidningar och personligheter har egna konton, och det finns även många tester på hemsidan. Här rör det sig om ett test av häcksaxen Makita Häcksax DUH 602Z, och maskinens förmågor demonstreras i videon.

Testet utfördes: September 2020

Du kan se testet här.

Andra relevanta tester och artiklar

I vår testartikel om häcksaxar har vi tittat närmare på åtta modeller som experterna anser vara bäst på marknaden.

Om du är en trädgårdsmästare, eller om du helt enkelt tycker om att spendera tid i trädgården, kan det även hända att du behöver fler redskap, apparater eller maskiner. I så fall har vi även skrivit ett antal andra testartiklar som du kan läsa för att få inspiration.

Det gäller till exempel vår artikel kompostkvarn test, som inkluderar lämpliga modeller för alla typer av trädgårdar. Där hittar du även information om ämnet.

En del av trädgården som aldrig ger dig lugn och ro är gräsmattan. Den kan växa från april till oktober, och under den tiden måste gräsmattan klippas minst en gång i veckan. Du kan välja att göra det manuellt eller ta hjälp av modern teknik.

Om du föredrar det förstnämnda kommer vår artikel gräsklippare test att falla dig i smaken. Där kan du se vilka modeller som har imponerat på experterna, och urvalet representerar marknaden väl.

Om du är ett större fan av modern teknik, och hjälpen den kan erbjuda, bör du istället läsa vår artikel robotgräsklippare test. Där får du en överblick över marknadens bästa modeller. Vi hjälper dig även med information och tips om hur du hittar den bästa maskinen för dina behov.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

 

Ryobi RHT 6160 RS – Presterar bra på alla typer av häckar

✅Utsedd till “Best Buy” hos det brittiska konsumentmagasinet Which.co.uk
✅4,3 av 5 stjärnor från användarna hos Amazon
✅Perfekt för svepande rörelser
✅Användarvänlig
✅Lätt att förbereda för användning

 

Ryobi RHT 6160 RS

Ryobi RHT 6160 RS är den bästa häcksaxen för dig som värdesätter längd och skärkapacitet. Den fungerar bra på alla typer av häckar – både lövfällande och vintergröna.

Modellen hör till favoriterna bland både experter och konsumenter. I ett test av häcksaxar hos det brittiska konsumentmagasinet Which.co.uk har den utsetts till ”Best Buy”, och utöver det har modellen även fått 4,3 av 5 stjärnor av användarna hos Amazon.

Which.co.uk har inkluderat Ryobi-saxen på deras lista över marknadens 19 bästa modeller. Produkterna är noggrant utvalda baserat på kriterier som mångsidighet, effektivitet och användarvänlighet. Experterna nämner att den här modellen är väldigt iögonfallande och att den kommer med ett par extrafunktioner, vilket är perfekt om du är ute efter en häcksax som uppfyller mer än de mest grundläggande behoven. I sin sammanfattning skriver de: ”Its rotating handle makes cutting at an angle much easier, and it has an attachment for removing clippings once you’re finished”.

Användarna hos Amazon har nästan inget ont att säga om enheten. De menar att den är vass, kraftfull och tidsbesparande samt att svärdet skär genom grenarna som smör. En person skriver till exempel: ”It made the job quite easy. I was impressed with the long reach of the blade and its cutting ability surprised me”.

Skärkapacitet på 28 millimeter

Letar du efter en modell som verkligen kan kapa tjocka grenar och tuffare buskage? Då är Ryobi RHT 6160 RS ett perfekt alternativ för dig.

Maskinen är elektrisk och har en sladd som ska kopplas in i ett eluttag. Sladden är 2,5 meter lång, och du lär därför behöva använda en förlängningssladd.

En av fördelarna med elektriska häcksaxar är att de väger mindre. Det gör det lättare för dig att hantera och bära runt på maskinen. Vikten ligger på 3,7 kilo och hamnar därför helt klart i den bättre änden av viktskalan. En annan fördel är den höga effekten som aldrig sviker. Effekten ligger här på 600 watt.

Maskinen fungerar som sagt perfekt på tjockare grenar, och det beror dels på den höga effekten och dels på den lika höga skärkapaciteten. Kapaciteten ligger på 28 millimeter, vilket är betydligt högre än hos de flesta av konkurrenterna. Du kan därför utan problem klippa av tjocka grenar i häcken, och maskinen fungerar bra på alla typer av häckar.

På grund av modellens många goda egenskaper är priset inte särskilt lågt. Du får dock väldigt mycket för dina pengar.

Bra för vinkelklippning

Ryobi RHT 6160 RS är en fin och attraktiv modell där man även har fokuserat på andra områden. Den har till exempel ett roterande handtag med fem inställningar, och det gör det betydligt enklare att klippa i olika vinklar. Det är en smart funktion som ökar mångsidigheten.

Svärdlängden ligger dessutom på hela 60 centimeter. Det gör det lättare att klippa toppen, och det går även snabbare att få hela häcken trimmad.

Det finns en praktisk avfallsfunktion som tar bort skräp så att det inte stör dig eller maskinen. Utöver det ingår det även en användbar och robust förvaringshylsa.

Maskinen är gjord för att ha en användarvänlighet i toppklass, och den är därför väldigt enkel att komma igång med.

Sammantaget är Ryobi RHT 6160 RS en högkvalitativ elektrisk häcksax med en otroligt hög skärkapacitet. Den fungerar optimalt på alla typer av häckar.

Specifikationer för Ryobi RHT 6160 RS – basfakta

🔴Tillverkare: Ryobi
🔴Typ: Elektrisk häcksax
🔴Effekt: 600 watt
🔴Skärkapacitet, max: 28 mm
🔴Svärdlängd: 60 cm
🔴Vikt: 3,7 kg

Fördelar med Ryobi RHT 6160 RS

Toppbetyg i test av häcksaxar
Elektrisk modell med låg vikt
Extremt hög skärkapacitet på 28 millimeter
Perfekt för alla typer av häckar
Bra för vinkelklippning


Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta