Gräsklippare (Bäst i test) – Guide till den bästa gräsklipparen

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

En grön och välklippt gräsmatta är fin att se på, men för att uppnå detta måste man tyvärr klippa gräset regelbundet. Med en bra gräsklippare blir dock arbetet mer lättöverkomligt. I den här artikeln tar vi en närmare titt på marknadens bästa gräsklippare just nu. Vi utgår från behoven hos vanliga trädgårdsägare. Läs vidare för att förbereda dig inför det viktiga valet.

Vi börjar med en kort genomgång av de bästa modellerna på marknaden. Dessa har valts ut baserat på hur bra de har presterat i olika officiella tester och jämförelser. I genomgången av varje gräsklippare kan de se var just den modellen har blivit testad. Längst ner i artikeln hittar du sedan en översikt över alla källor. Där finns även länkar om du vill fördjupa dig mer i någon undersökning.

Efter genomgången av gräsklipparna och deras specifikationer berättar vi mer om hur du hittar en gräsklippare som passar bra till dina behov. Du får även tips och råd om hur du underhåller en gräsklippare samt vad du ska göra för att få en så fin gräsmatta som möjligt.


Senaste uppdateringen 08/06/2023
Vi har lagt till fem nya gräsklippare i vår artikel: Ego LM2130E-SP, Ego LM1701E och Bosch UniversalRotak 36-550 som är batteridrivna, Stihl RM 448 TC som är bensindriven samt Bosch AdvancedRotak 750 som är elnätsdriven. Alla gräsklippare är självgående och välkonstruerade maskiner som passar olika grästyper och räckvidder.


Den här artikeln innehåller:

Genomgång av testvinnande gräsklippare som är bäst på marknaden
Fullständig genomgång av alla källor vi har använt i den här artikeln

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

I den här sektionen får du en översikt över de tre bästa gräsklipparna på marknaden. Konsumentmagasinet har gått igenom experttester från både in- och utland, och baserat på dessa har vi sedan samlat de bästa modellerna här. Du hittar även en prisjämförelse för varje modell. I denna kan du snabbt och enkelt se var du får bäst pris på din nya gräsklippare. 


Ego LM2130E-SP batterigräsklippare – självgående gräsklippare

Bästa robotgräsklippare för medelstora trädgårdar

 • “Bästa överlag” enligt HomesAndGardens.com – 4/5 stjärnor
 • “Bästa sladdlösa gräsklippare” enligt TheGardenersSched.com – 4,8/5 stjärnor
 • 4,3/5 stjärnor på Amazon

Den sladdlösa gräsklipparen EGO LM2130E-SP, som drivs av en borstlös motor med högt vridmoment på 56 volt, levererar bensinliknande kraft och effektivitet. Detta gör den till ett utmärkt val för husägare med medelstora trädgårdar som vill ha ett tystare och mer hållbart alternativ till en traditionell bensingräsklippare.

 • Självgående drift
 • Inställningsbara klipphöjder
 • Motor med högt vridmoment

Recension: En detaljerad recension av Ego LM2130E-SP batterigräsklippare

Autonom navigering
Den sladdlösa gräsklipparen EGO LM2130E är en innovativ lösning för gräsklippning där driften är både självgående och hållbar. Den autonoma navigeringen ger enkel manövrering och avlastar kroppen när gräsklipparen glider fram över gräsmattan. Det som gör den här gräsklipparen unik är dock dess tysta, rena och bekväma drift. Som en batteridriven enhet eliminerar den inte bara buller och underhållsproblem som förknippas med bensindrivna gräsklippare, utan minskar dess koldioxidavtryck avsevärt. Engagemang för hållbarhet märks också på batteritiden; med EGO-batteriet på 7,5 amperetimmar kan du förvänta dig upp till 60 minuters drifttid, vilket är tillräckligt för att klippa de flesta gräsmattor.

Försiktighetsåtgärder: Undvik att klippa vått eller fuktigt gräs för att förebygga igensättning och skador på knivarna.

Variabla knivinställningar
EGO LM2130E:s användbarhet sträcker sig längre än till de justerbara klipphöjderna som gör den mångsidig för olika gräslängder och typer; med en klippyta på nästan 53 centimeter, kompletterad med “Select Cut”-dubbelknivar, kan denna gräsklippare hantera även det mest envisa av långt gräs. Den stora uppsamlaren på 70 liter bidrar till gräsklipparens praktiska egenskaper då den kan rymma stora mängder gräsklipp innan den behöver tömmas – något som minskar avbrotten och därmed förbättrar den övergripande prestandan. Gräsklipparen utmärker sig dessutom när det gäller enkelt underhåll – den kan stå på högkant för enkel rengöring och uppsamlaren är enkel att rengöra. Förvaringen är också smidig tack vare de hopfällbara handtagen. Den kan förvaras upprätt, vilket gör den till ett praktiskt val även för dem med begränsat förvaringsutrymme.
Vi anser att alla dessa funktioner hos gräsklipparen EGO LM2130E tillsammans utgör en perfekt balans mellan effektivitet, bekvämlighet och hållbarhet.

Tips: Utnyttja de hopfällbara handtagen och den upprättstående positionen för bekväm förvaring i trånga utrymmen, till exempel i ett skjul eller garage.

Den sladdlösa gräsklipparen Ego LM2130E-SP är självgående, vilket gör den lämplig för enkel manövrering; den bensindrivna gräsklipparen Stihl RM 448 TC saknar denna autonoma funktion, men är bättre lämpad för att skapa professionellt, randiga mönster på gräsmattan.

Vad säger användare och experter om Ego LM2130E-SP batterigräsklippare?

EGO Power+ LM2135SP har fått beröm från flera användare som uppskattar dess många praktiska funktioner. De användare som till en början var skeptiska till batteridrivna gräsklippare har tack vare denna modell övertygats av den anmärkningsvärda prestandan. De berömmer den rena och snygga klippningen, och framhäver även de utmärkta resultaten som de uppnår med mulchingknivarna. Den tysta driften är en annan detalj som genomgående lovordas av användarna; de noterar bland annat att de kan bära hörlurar utan att behöva använda hörselkåpor. De menar vidare att gräsklipparens låga bullernivå även är fördelaktig för lugn och ro i hela grannskapet.

Enligt TheGardenersShed.com är denna sladdlösa gräsklippare ett pålitligt alternativ till bensindrivna gräsklippare, med kraftfull prestanda och en omfattande uppsättning funktioner. Gräsklipparens klippkapacitet är också mycket uppskattad, med förmågan att utan ansträngning hantera även det grövsta gräset.
HomesAndGardens.com anser att EGO LM2130E är en anmärkningsvärd gräsklippare som är värd att titta närmare på. Experterna lyfter fram dess prestanda på både långt och kort gräs.

Fördelar

 • Hög klippkapacitet
 • Tyst drift
 • Lätt och manövrerbar design
 • Hopfällbara handtag
 • Smidig höjdjustering med en skjutspak
Nackdelar

 • Batteritiden kanske inte motsvarar behoven för större trädgårdar

Konsumentmagasinets bedömning

Den sladdlösa gräsklipparen EGO LM2130E-SP är en högpresterande och effektiv maskin tack vare den borstlösa motorn med högt vridmoment på 56 volt. Den är lämplig för husägare med medelstora trädgårdar som prioriterar en tystare och mer miljövänlig gräsklippning. Den självgående driften gör navigeringen mycket enkel, vilket i sin tur gör gräsklippningen mindre ansträngande. Samtidigt förbättrar den tysta driften, den lätta konstruktionen och de hopfällbara handtagen manövrerbarheten och förvaringen ytterligare. De justerbara klipphöjderna, i kombination med de dubbla “Select Cut”-knivarna, ger utmärkta klippresultat på olika gräslängder.

Batteritiden uppfyller eventuellt inte kraven för större trädgårdar, men genom att investera i ett extra batteri kan detta problem åtgärdas och möjliggöra oavbruten gräsklippning. EGO LM2130E-SP är en pålitlig och miljövänlig gräsklippare som kombinerar effektivitet, bekvämlighet och hållbarhet i ett och samma format.

Specifikationer
Klippyta: 1000 m2
Klippbredd: 52 cm
Klipphöjd: 25-90 mm
Vikt: 26 kg
Ljudnivå: 93 dB
Effekt: 56 W
Uppsamlare: Ja
Uppsamlingsvolym: 70 l


Stihl RM 448 TC bensingräsklippare – användarvänlig gräsklippare

Bästa gräsklipparen för precisionsklippning

 •  ”Bästa bensingräsklipparen” enligt Telegraph.co.uk – 9/10 stjärnor

Stihl RM 448 bensingräsklippare har ett “Mono-comfort”-handtag som möjliggör enkel öppning och tömning av uppsamlaren. Detta gör den särskilt lämplig för dem med begränsad styrka eller rörlighet.

 • “Mono-comfort”-handtag
 • Lättstartad motor
 • Mulchingfunktion

Recension: En detaljerad recension av Stihl RM 448 TC bensingräsklippare

Snabbstart
Stihl RM 448 TC bensingräsklippare har en lättstartad motor som garanterar smidig och pålitlig uppstart i både kalla och varma förhållanden. Den självgående motorn med variabel hastighet möjliggör enkel klippning och eliminerar behovet av att fysiskt behöva knuffa på gräsklipparen. Med ett lätt och robust polymerdäck är denna modell lättmanövrerad, vilket gör det till en barnlek att navigera i gräsmattan. Den kraftfulla bensindrivna fyrtaktsmotorn hanterar utan problem grövre gräs och varierande terräng och levererar därmed tillförlitlig prestanda. Den bensindrivna driften gör dessutom att du inte behöver oroa dig för batteritiden, vilket möjliggör oavbruten gräsklippning. Gräsklipparen levereras med fem års garanti, vilket garanterar trygg användning även på lång sikt.

Observera: Rengör luftfiltret regelbundet och byt ut det vid behov för att bibehålla korrekt motorprestanda och förhindra att damm och skräp kommer in i motorn.

Näringsrik mulchingfunktion
Denna gräsklippare är utrustad med en mulchingfunktion och kan omvandlas till en multiklippare med hjälp av en tillsats för mulching. Denna funktion gör att klipparen kan strimla det klippta gräset och förvandla det till ett näringsrikt gödningsmedel som faller tillbaka i gräsmattan och främjar en friskare gräsväxt. För att underlätta transport och lastning är bärhandtagen integrerade i designen, vilket gör det enkelt att flytta maskinen och fästa den ordentligt under transport.

De smidiga hjulen med dragmönster och riktningsstabilitet erbjuder enkel manövrering, exakt kontroll och säkerställer en ren och jämn klippning. Gräsklipparens highlift-kniv ger en noggrann finish samtidigt som den optimerar fyllningen av uppsamlaren, som dessutom är utrustad med en nivåindikator för enkel tömning och övervakning av mängden gräsklipp. Gräsklipparens centraliserade klipphöjdsjustering, med en fjäderbelastad mekanism, möjliggör enkel och exakt inställning av klipphöjden, och de sju justerbara klipphöjderna som nås från styret tillgodoser olika preferenser. Med en klippbredd på 46 centimeter är Stihl RM 448 bensingräsklippare särskilt utformad för medelstora trädgårdar på upp till 1200 kvadratmeter för effektiv skötsel av gräsmattan.

Observera: När du använder mulchfunktionen bör du se till att gräset är torrt och inte alltför långt för att uppnå bästa möjliga resultat.

Tips: För att få ett professionellt randigt mönster på gräsmattan kan du alternera klippriktningen vid varje klippning och justera klipphöjden därefter.

Bensingräsklipparen Stihl RM 448 TC har fokus på användarvänlighet med funktioner som “Mono-comfort”-handtag och en lättstartad motor. Bosch UniversalRotak 36-550 batterigräsklippare har istället fokus på ergonomisk komfort, tack vare ErgoFlex-handtagen, och erbjuder mångsidighet med funktioner som ProSilence-motorteknik och kompatibilitet med “36V power for all”-allianssystemet.

Vad säger användare och experter om Stihl RM 448 TC bensingräsklippare?

På Telegraph.co.uk har Stihl RM 448 utsetts till den “Bästa bensingräsklipparen” tack vare dess användarvänlighet. Experterna lyfte särskilt fram dess självgående funktion med variabel hastighet samt det unika “mono-comfort”-handtaget som löper längs gräsklipparens ena sida och gör det enkelt att öppna och tömma den 5,5 liter stora uppsamlaren. Tillgången till ett separat mulching-kit nämndes också som ett anmärkningsvärt alternativ för användare som föredrar att mulcha sin gräsmatta.
I recensionen konstaterade experterna även att klippbredden hos Stihl RM 448 på 46 centimeter passar till medelstora trädgårdar på upp till 1200 kvadratmeter. De uppmärksammar också att de sju klipphöjderna enkelt kan justeras direkt från handtaget.

Fördelar

 • Användarvänlig
 • 46 centimeters klippbredd – passar till medelstora trädgårdar
 • Lätt och robust polymerdäck
 • Fem års garanti
Nackdelar

 • Bensindrift tenderar att vara bullrigt

Konsumentmagasinets bedömning

Bensingräsklipparen Stihl RM 448 är ett utmärkt alternativ för användare som söker en användarvänlig och effektiv gräsklippare. Handtagets “Mono-comfort”-design säkerställer enkel hantering av maskinen och gör maskinen lämplig även för dem med begränsad styrka eller rörlighet. Den lättstartade och självgående motorn i kombination med det lätta polymerdäcket gör gräsklippningen en barnlek, och den praktiska mulchfunktionen, tillsammans med de mångsidiga klipphöjderna, skapar en fin och mer välskött gräsmatta.

Även om det är viktigt att inte förbise det buller som är förknippat med bensindrivna gräsklippare, kan användarna begränsa detta problem genom att följa lokala bullerbestämmelser, använda personlig skyddsutrustning och ta hänsyn till grannarna. Med den extra trygghet som den femåriga garantin ger anser vi att Stihl RM 448 är en pålitlig och effektiv bensingräsklippare för medelstora trädgårdar.

Specifikationer
Klippyta: 1200 m2
Klippbredd: 46 cm
Klipphöjd: 25-75 mm
Vikt: 27 kg
Ljudnivå: 96 dB
Effekt: 2100 W
Uppsamlare: Ja
Uppsamlingsvolym: 55 l


Bosch UniversalRotak 36-550 batterigräsklippare – batteridriven gräsklippare

Bästa lätta gräsklippare

 • “Bästa sladdlösa gräsklippare” enligt ExpertReviews.co.uk
 • 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Bosch UniversalRotak 36-550 har ErgoFlex-handtag som förser användaren med en bekväm och ergonomisk arbetsställning. Detta gör den lämplig för grupper med fysiska begränsningar eller för de som prioriterar ergonomisk komfort vid gräsklippning.

 • ErgoFlex-handtag
 • Utrustad med gräskammar
 • ProSilence-motorteknik

Recension: En detaljerad recension av Bosch UniversalRotak 36-550 batterigräsklippare

BorderBlade-innovation
Bosch UniversalRotak 36-550 är en gräsklippare som utmärker sig genom sitt praktiska system för höjdjustering med ett enda klick; användaren kan enkelt ändra klipphöjden genom att trycka och hålla in en knapp på det övre handtaget samtidigt som maskinen lyfts upp och ner. Med sex klipphöjder, från 25 till 70 millimeter, har användaren exakt kontroll över det färdiga resultatet. Gräsklipparen samlar dessutom effektivt upp gräsklippet tack vare en rymlig uppsamlare på 40 liter. Den minskar antalet tömningar under gräsklippningen och möjliggör på så sätt kontinuerligt och effektivt arbete.

QuietDrive-motor
ProSilence-motortekniken ger en tystare gräsklippning och minskar bullernivån med upp till 30 % jämfört med konkurrerande modeller. Denna funktion är särskilt fördelaktig för användare som vill ha en lugnare och behagligare utomhusmiljö. Gräsklipparens mångsidighet understryks dessutom av dess förmåga att hantera olika uppgifter; den är inte bara lämplig för gräsklippning, utan är också utmärkt för att strimla och samla upp löv. Denna multifunktionalitet utökar gräsklipparens användningsområde och tillgodoser användare med olika behov.

Batteriets kompatibilitet med “36V power for all”-allianssystem gör det dessutom möjligt att använda det med andra 36V-verktyg från Bosch – något som ökar bekvämligheten och mångsidigheten. Slutligen har gräsklipparen utformats för enkel förvaring, med en hopfällbar uppsamlare som kan förvaras plant, vilket minimerar behovet av förvaringsutrymme och förenklar det övergripande underhållet av gräsklipparen.

Tips: För att utnyttja batteriets livslängd maximalt och optimera klippförmågan hos Bosch UniversalRotak 36-550 kan du klippa gräsmattan i ett systematiskt mönster. Börja med gräsmattans ytterkanter och arbeta dig mot mitten i parallella linjer. Denna metod säkerställer effektiv täckning och förhindrar missade områden, vilket resulterar i en jämnt klippt och välskött gräsmatta.

Jämfört med Bosch AdvancedRotak 750 klarar denna modell en klippyta på 550 kvadratmeter med dess klippbredd på 36 centimeter. AdvancedRotak är däremot avsedd för en större klippyta på 750 kvadratmeter och har en bredare klippbredd på 45 centimeter.

Vad säger användare och experter om Bosch UniversalRotak 36-550 batterigräsklippare?

Användare har lämnat positiva omdömen om gräsklipparen Bosch UniversalRotak 36-550 och har lyft fram flera positiva aspekter. En användare nämnde att han var imponerad av dess kraft när det gäller att klippa långt och torrt gräs, vilket indikerar att gräsklipparen levererar önskvärd prestanda. Gräsklipparens batteritid har också lovordats, och användare rapporterade att de kunde klippa två gräsmattor på 100 kvadratmeter medan en tredjedel av batteriladdningen fortfarande återstod. Detta indikerar att batteriet ger gott om drifttid för normalstora gräsmattor.
Sammantaget uttrycker användarna tillfredsställelse med sitt köp och berömde Bosch UniversalRotak 36-550 för dess klippning, användarvänlighet och batteritid.

ExpertReviews.co.uk har också lovordat Bosch UniversalRotak 36-550 och uppmärksammar särskilt dess överlägsna klippkraft trots dess jämförbara storlek och vikt med andra sladdlösa gräsklippare. I recensionen betonas den detaljerade utformningen av gräsklipparen samt det väldesignade handtaget som erbjuder flera handpositioner och gör det enklare att köra gräsklipparen. ExpertReviews.co.uk beskriver Bosch UniversalRotak 36-550 som en exceptionell gräsklippare i mellanprisklassen, vilket ytterligare validerar dess prestanda och funktionalitet.

Fördelar

 • Väldesignat handtag
 • Blad med LeafCollect-funktion
 • Höjdjustering med bara ett klick
 • Utmärkt kraft i klippningen
Nackdelar

 • Oavsiktliga kollisioner eller stötar kan leda till att batteriet lossnar

Konsumentmagasinets bedömning

Bosch UniversalRotak 36-550 har ErgoFlex-handtag som förser användaren med en bekväm och ergonomisk arbetsställning. Detta gör gräsklipparen till ett lämpligt val för grupper med fysiska begränsningar eller för dem som prioriterar ergonomisk komfort vid gräsklippning. Den praktiska höjdjusteringen med bara ett klick ger exakt kontroll över klipphöjden, med sex alternativ från 25 till 70 millimeter, vilket säkerställer ett enhetligt utseende på gräsmattan. Den effektiva gräsuppsamlingen som tillhandahålls av den 40 liter stora uppsamlaren minskar tömningsfrekvensen, så att användaren kan arbeta mer kontinuerligt och effektivt.

Vidare minskar ProSilence-motortekniken ljudnivåerna avsevärt, vilket skapar en tystare gräsklippning för en mer behaglig utomhusupplevelse. Gräsklipparens mångsidighet sträcker sig bortom gräsklippning och är utmärkt för uppgifter som dokumentförstöring och lövuppsamling, vilket tillgodoser en mängd olika användarbehov. Trots att oavsiktliga stötar eller kollisioner kan orsaka att batteriet lossnar, kan en säker och korrekt passform under installationen och kontroll av eventuella hinder förhindra detta problem och säkerställa oavbruten drift. Sammantaget anser vi att den här gräsklipparen är en pålitlig och multifunktionell produkt som levererar utmärkt klippkraft och ger en enkel och behaglig klippning för användare med olika krav och preferenser.

Specifikationer
Klippyta: 550 m2
Klippbredd: 36 cm
Klipphöjd: 25-70 mm
Vikt: 15 kg
Ljudnivå: 88 dB
Effekt: 36 W
Uppsamlare: Ja
Uppsamlingsvolym: 40 l


Bosch AdvancedRotak 750 elnätsdrivna gräsklippare – gräsklippare för olika typer och längder av gräs

Bästa elektriska gräsklippare

 • “Bästa elektriska gräsklippare med sladd” enligt Telegraph.co.uk – 9/10 stjärnor
 • 4,4/5 stjärnor på Amazon
 • 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Gräsklipparen Bosch Advanced Rotak 750 LeafCollect-funktion suger effektivt upp och samlar upp löv under klippningen. Detta gör den perfekt för dem som vill hålla gräsmattan ren och snygg utan besväret med manuell lövuppsamling.

 • Prosilence motorteknik
 • LeafCollect-funktion
 • Säkerhetsfunktioner

Recension: En detaljerad recension av Bosch AdvancedRotak 750 elnätsdrivna gräsklippare

NoiseGuard motorteknik
Gräsklipparen Bosch Advanced Rotak 750 är utrustad med avancerade funktioner som gör den till ett utmärkt alternativ för användare med större gräsmattor. Bland annat gör dess “Prosilence”-motorteknik att den är tystare än jämförbara modeller. Med en klippbred på 45 centimeters är gräsklipparen dessutom utformad för att enkelt hantera medelstora till stora gräsmattor, och levererar god prestanda på såväl kort som långt gräs. “Ergoflex”- och “Ergoslide”-designen förbättrar användarkomforten och möjliggör justerbar hantering, vilket gör gräsklippningen till en mer lätthanterlig syssla. Gräsklipparens höjdjustering är anpassad efter olika användares behov, samtidigt som de lättåtkomliga knapparna underlättar snabba justeringar. Gräsklipparen har dessutom sju klipphöjder, från 20 till 80 millimeter, vilka möjliggör exakt anpassning.

Försiktighetsåtgärder: När du använder en gräsklippare ska du vara försiktig och säkerställa stabilitet vid klippning i sluttningar eller på ojämn terräng. Ett ojämnt underlag kan påverka balansen, vilket kan leda till förlorad kontroll eller olyckor. Var därför extra försiktig i dessa miljöer för att bibehålla stabiliteten och garantera säker användning av gräsklipparen.

SecureGuard säkerhetssystem
Gräsklipparen har dubbel isolering och ett skydd som förhindrar elektriska stötar och att motorn överhettas. Den har dessutom en säkerhetsknapp som måste hållas intryckt för att man ska kunna starta gräsklipparen, vilket garanterar säker användning. Modellen har en uppsamlare på 50 liter som effektivt samlar upp gräsklipp; med denna kapacitet kan användarna klippa länge utan att behöva behöva tömma den, vilket förbättrar den totala produktiviteten. Gräsuppsamlaren på denna modell är utformad för att prioritera funktionalitet och bekvämlighet.

Den har en solid topp och botten som garanterar robusthet, samt en sida i vävt material. Gräsklipparen är dessutom hopfällbar, vilket möjliggör kompakt förvaring när gräsklipparen inte används.
Gräsklipparens blad i härdat stål garanterar en ren och hållbar klippning, och levererar ett snyggt och välskött resultat. Gräskammarna som är integrerade i designen möjliggör dessutom exakt kant- och hörnklippning, medan funktionen som möjliggör bakåtrullning hjälper till att uppnå en professionellt, randig finish.

Vi anser att Bosch Advanced Rotak 750 är en pålitlig och effektiv gräsklippare med fokus på säkerhet, funktionalitet och prestanda för att underhålla en vacker gräsmatta.

Tips: Använd randningstekniken genom att klippa överlappande remsor i alternerande riktningar. På så sätt får du ett professionellt, randigt mönster på din gräsmatta.

Vad säger användare och experter om Bosch AdvancedRotak 750 elnätsdrivna gräsklippare?

Användare har berömt Bosch Advanced Rotak 750 för dess prestanda och användarvänliga funktioner. Efter en enda provkörning upplevde flera användare att den var mycket bra, och framhöll dess ergonomiska design och användarvänliga funktionalitet. De tyckte att uppsamlaren var effektiv, särskilt när gräset var torrt, även om det ibland krävdes manuellt ingripande vid klippning av fuktigt gräs för att säkerställa korrekt gräsuppsamling.
Sammantaget tyckte de flesta användare att denna gräsklippare var ett värdefullt köp.

Experterna på Telegraph.co.uk rekommenderar gräsklipparen för de med större gräsmattor. De lyfter fram dess klippbredd på 45 centimeter, som fungerar bra på olika typer och längder av gräs – något som gör den till ett bra val för barnfamiljers gräsmattor och utmanande terräng.
De nämner förekomsten av Boschs “Ergoflex”- och “Ergoslide”-design, som omfattar ergonomiska och helt justerbara handtag, vilket förbättrar användarkomforten. De lyfter också fram gräsklipparens höjdjustering och knapparna som möjliggör anpassningar av diverse inställningar.

Fördelar

 • Ergonomiska och justerbara handtag
 • Lättåtkomliga knappar för justeringar
 • Stor uppsamlare på 50 liter
 • Funktion för bakåtrullning
Nackdelar

 • Strömkabeln är endast tio meter lång

Konsumentmagasinets bedömning

Gräsklipparen Bosch Advanced Rotak 750 är utrustad med “Prosilence”-motorteknik som möjliggör en tystare drift, vilket skapar en mer behaglig gräsklippning. LeafCollect-funktionen suger effektivt upp och samlar ihop löv under klippningen, och gör det enkelt att hålla gräsmattan ren och snygg utan manuell lövuppsamling. De ergonomiska och justerbara handtagen ger användaren ökad komfort och kontroll, medan de lättåtkomliga knapparna möjliggör snabba justeringar.

Den stora uppsamlaren på 50 liter minimerar dessutom behovet av frekvent tömning. Strömkabeln på tio meter har av vissa användare upplevts som för kort, men detta kan enkelt åtgärdas genom att använda en förlängningssladd. Sammantaget erbjuder Bosch Advanced Rotak 750 en utmärkt kombination av funktionalitet, prestanda och praktiska egenskaper, vilket gör den till en pålitlig maskin för underhåll av en välskött gräsmatta.

Specifikationer
Klippyta: 750 m2
Klippbredd: 45 cm
Klipphöjd: 20-80 mm
Vikt: 20 kg
Ljudnivå: 88 dB
Effekt: 240 W
Uppsamlare: Ja
Uppsamlingsvolym: 50 l


Ego LM1701E batterigräsklippare – en välkonstruerad gräsklippare

Bästa gräsklippare för mindre till medelstora trädgårdar

 • “Bästa köp” enligt GardenersWorld.com – 4,8/5 stjärnor
 • 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Den sladdlösa gräsklipparen Ego LM1701E är utrustad med kraftfulla LED-strålkastare framtill som förbättrar sikten vid gräsklippning vid kvällstid eller mörkare förhållanden. Detta gör den lämplig för användare som föredrar att sköta sin gräsmatta i svagt ljus eller behöver arbeta i områden med begränsad belysning.

 • LED-strålkastare
 • Teleskopiskt handtag som omvandlar gräsklipparen till en rullvagn
 • Brett utbud av klipphöjder

Recension: En detaljerad recension av Ego LM1701E batterigräsklippare

Teleskophandtag för dubbla ändamål
Den sladdlösa gräsklipparen Ego LM1701E har ett teleskopiskt handtag som inte bara är justerbart för användarens komfort, utan som även kan omvandla gräsklipparen till en rullvagn för enkel transport och manövrering. Att montera gräsklipparen är en barnlek, och dess hopfällbara design säkerställer bekväm förvaring i kompakta utrymmen. Den robusta konstruktionen hos Ego LM1701E gör den enkel att hantera samtidigt som den ger stabilitet och kontroll under gräsklippningen. Klippsystemet är dessutom mångsidigt och ger användaren möjlighet att välja mellan att samla upp det klippta gräset, mulcha det till näringsrik kompost eller tömma det baktill.

Observera: När du monterar gräsklipparen bör du se till att alla komponenter är ordentligt fastsatta och korrekt installerade för att garantera säker och effektiv drift.

Justerbara klipphöjder för anpassad gräsklippning
En av de främsta fördelarna med Ego LM1701E är dess breda utbud av klipphöjder. Med sju justerbara nivåer, från 20 till 80 millimeter, kan man uppnå önskad klipplängd och åstadkomma en välskött gräsmatta. Batteriet och laddaren i modellen LM1701E är dessutom kompatibla med andra Ego Power+-verktyg, och utgör därmed en kostnadseffektiv lösning för användare som redan äger andra Ego-produkter. Gräsklipparen tar endast 30 minuter att ladda, vilket garanterar minimal stilleståndstid så att man effektivt kan slutföra sin gräsklippning.

Beroende på vilket batteri som används erbjuder LM1701E olika drifttider, inklusive 20 minuter med det medföljande batteriet, 40 minuter med ett 5Ah-batteri och en timme med ett 7,5Ah-batteri. Gräsuppsamlaren på 55 liter med en indikator som anger när uppsamlaren är full gör att användarna enkelt kan övervaka och tömma det klippta gräset, vilket minskar avbrotten under gräsklippningen. Slutligen har LM1701E fem års garanti på själva gräsklipparen och tre år på batteriet, vilket stärker tilltron till maskinens hållbarhet och prestanda.
Med den lätta konstruktionen jämfört med gräsklippare i liknande storlek ger LM1701E enkel manövrering och användarvänlighet för en mängd olika gräsmattor och terräng.

Tips: Utnyttja gräsklipparens tre-i-ett-klippsystem för att hitta det alternativ som passar bäst för dina behov. Uppsamling av gräsklipp är perfekt för att hålla gräsmattan ren, mulching ger naturlig gödsling och uppsamling baktill kan vara användbart vid klippning av längre eller tätare gräs.

Ego LM1701E sticker ut med sina kraftfulla LED-strålkastare som ger förbättrad sikt under gräsklippning i svagt ljus; Bosch UniversalRotak 36-550 saknar denna funktion men har istället ErgoFlex-handtag som säkerställer en bekväm och ergonomisk arbetsställning. Detta gör den särskilt användbar för grupper med fysiska begränsningar eller för dem som helt enkelt prioriterar ergonomisk komfort.

Vad säger användare och experter om Ego LM1701E batterigräsklippare?

Användarna har lovordat tillförlitligheten, robustheten och kraften hos gräsklipparen Ego LM1701E, tillsammans med dess utmärkta klippresultat och batteritid. Det justerbara handtaget och den hopfällbara designen har också uppmärksammats för att göra gräsklipparen bekväm och enkel att förvara. Användarna uppskattar även tre-i-ett-klippsystemet som gör att de kan välja mellan att samla upp, mulcha eller släppa ut gräsklippet. Den övergripande användarupplevelsen har alltså varit positiv, med omdömen som menar att gräsklipparen är effektiv, användarvänlig och väldesignad. Den enda kritiken som nämndes var instruktionsmanualen som ansågs vara lång och svår att förstå. Trots detta har användarna uttryckt tillfredsställelse med sitt köp och anser att det är en värdefull investering för maskinens prestanda, användarvänlighet och låga underhåll.

GardenersWorld.com, en välrenommerad källa inom trädgårdsskötsel, har utsett Ego LM1701E till ”Bästa köp”, vilket förstärker dess prestanda i kategorin. Experterna framhåller dess lämplighet för medelstora till stora gräsmattor och berömmer dess användarvänlighet och genomtänkta design. Vidare noterar man att modellen är prisvärd och inger förtroende med den femåriga garantin, vilket skapar trygghet flr användarna.
GardenersWorld.com rekommenderar Ego LM1701E och menar att det är ett mångsidigt alternativ som uppfyller behoven hos trädgårdsmästare som söker en pålitlig och funktionsrik lösning för sin gräsklippning.

Fördelar

 • Fälls ihop platt för praktisk förvaring
 • Robust och enkel att hantera
 • Tydlig indikation av batterinivån
 • Tre-i-ett-klippsystem
 • Fem års garanti
Nackdelar

 • Kort drifttid med det medföljande batteriet – endast 20 minuter

Konsumentmagasinets bedömning

Ego LM1701E gräsklippare förbättrar med sina kraftfulla LED-strålkastare synligheten vid gräsklippning på kvällen eller i svagt ljus, vilket är fördelaktigt för användare som föredrar att underhålla sina gräsmattor i dessa förhållanden. Gräsklipparens teleskophandtag som kan omvandla gräskliplaren till en rullvagn, gör den enkel att transportera och manövrera, vilket ytterligare ökar dess bekvämlighet. Det breda utbudet av klipphöjder ger anpassningsbara alternativ för gräsklippning, och gör det möjligt för användare att uppnå önskad klipplängd. Modellens tre-i-ett-klippsystem är mångsidigt och låter användaren samla upp, mulcha eller släppa ut gräsklippet.

Gräsklipparens vikbara design underlättar dessutom förvaringen, samtidigt som den robusta konstruktionen gör den enkel att hantera. Med tydlig visning av batteriets strömnivå kan användarna övervaka användningen på ett effektivt sätt. LM1701E kommer med en femårig garanti, vilket ger trygghet när det gäller hållbarhet. Även om drifttiden på det medföljande batteriet är något kortare än genomsnittet, kan användare överväga att investera i ytterligare batterier, på till exempel fem eller 7,5 amperetimmar, för att förlänga klippningarna och undvika avbrott. Sammantaget anser vi att Ego LM1701E är en trygg och mångsidig sladdlös gräsklippare för underhåll av gräsmattor i olika storlekar.

Specifikationer
Klippyta: 400 m2
Klippbredd: 42 cm
Klipphöjd: 25-80 mm
Vikt: 25 kg
Ljudnivå: 95 dB
Effekt: 56 W
Uppsamlare: Ja
Uppsamlingsvolym: 55 l


Värt att veta inför gräsklipparköpet:

Innan du börjar bläddra bland de många alternativen på marknaden är det bra att komma fram till vilken typ av gräsklippare du vill ha. Det finns i grund och botten sex kategorier av gräsklippare för vanliga trädgårdar:

Batteridrivna modeller
Elektriska modeller med sladd
Bensindrivna modeller
Robotgräsklippare
Handgräsklippare
Åkgräsklippare

De två sistnämnda typerna är bara inkluderade i listan för att skapa en komplett översikt. Båda dessa faller nämligen utanför ramen för den här artikeln. Handgräsklippare är vanligtvis bara bra för väldigt små gräsmattor medan åkgräsklippare riktar sig till ovanligt stora, parkliknande gräsmattor.

I den här artikeln har vi valt att fokusera på traditionella medelstora gräsmattor. Robotgräsklippare kan mycket väl fungera bra på dessa, men här hänvisar vi istället till vår artikel om just den typen av gräsklippare.

Batteridrivna modeller ger en optimal komfort:

Bästa möjliga komfort får du givetvis med en batteridriven gräsklippare. Med dessa slipper du krångla med sladdar, och ljudnivån är hanterbar för både dig och grannarna. Den största nackdelen med batteridrivna gräsklippare är nog priset, för de ligger ofta högt i prisskalan.

Det finns naturligtvis även gränser för hur länge maskinen kan köra på en laddning. Batteridrivna modeller fungerar därför bäst till mindre gräsmattor på upp till 400 kvadratmeter. Om du köper extra batterier kan du självklart klippa större områden. Det tar då inte många sekunder att byta ut batteriet så att du kan fortsätta klippningen.

Elektriska modeller ger mycket gräsklippare för pengarna:

Om du vill ha bästa möjliga komfort till ett så lågt pris som möjligt är en elektrisk gräsklippare det optimala valet. Dessa modeller har ett lågt pris, en hög driftsäkerhet och en låg ljudnivå. Elektriska gräsklippare utmärker sig även med minimala behov av underhåll. Allt du behöver göra är att hålla maskinen ren och kniven vass.

Motorn i sig är underhållsfri och startar omedelbart varenda gång. Elektriska modeller brukar även ha en väldigt låg vikt. Detta är en stor fördel både när du klipper gräs och när du flyttar eller packar undan gräsklipparen.

Nackdelen är förstås sladden, som till en början kan vara lite i vägen. Här gäller det att hitta rätt teknik där du påbörjar klippningen nära eluttaget och sedan rör dig bortåt. Med lite övning kan du säkerligen vänja dig vid processen. En annan fördel är givetvis att motorn aldrig får slut energi. Den enda begränsningen är sladdlängden, och nu för tiden kostar en förlängningssladd inte särskilt mycket.

Bensindrivna modeller är det klassiska valet:

Det råder inga tvivel om att bensindrivna modeller är det klassiska alternativet. Batteridrivna och elektriska gräsklippare är nämligen ett relativt nytt tillskott på marknaden. Vanligtvis brukar bensinmotorer vara lite mer kraftfulla, vilket till exempel kan vara en fördel om gräset tenderar att bli för långt innan du klipper det. En kraftfull motor kan även ha lättare att klara av en större klippbredd. Bensindrivna gräsklippare brukar därför vara ett bra val om gräsmattan är extra stor.

Det finns dock ett antal nackdelar med bensinmotorer, och dessa har blivit än mer uppenbara efter att de elektriska alternativen blev tillgängliga på marknaden. Först och främst är ljudnivån ganska hög, och en bensindriven gräsklippare förorenar dessutom mer än de el- och batteridrivna alternativen.

Motorn har även ett högre servicebehov och kräver bland annat olje- och filterbyten med jämna mellanrum. En annan nackdel är vikten. Bensingräsklippare kan nämligen lätt väga tre gånger så mycket som en liknande eldriven modell.

Så vilken typ av gräsklippare ska jag välja?

För mindre gräsmattor på upp till 400 kvadratmeter kan vi helt klart rekommendera antingen en batteridriven modell eller en elektrisk modell. Batteridrivna gräsklippare ger en hög komfort men är lite dyrare i inköp. Utöver detta håller batteriet inte för evigt. Inköpskostnaden för ett nytt batteri efter några år måste därför också räknas med i budgeten. Med en batteridriven modell slipper du däremot besvär med sladdar.

För större gräsmattor på upp till 1000 kvadratmeter brukar vi oftast inte rekommendera batteridrivna gräsklippare. Här står valet istället mellan elektriska gräsklippare och bensindrivna modeller, som båda två är utmärkta lösningar. Vilken av dessa du bör välja beror helt på dina egna personliga preferenser.

För stora gräsmattor på över 1000 kvadratmeter är det i regel bäst att välja en bensindriven gräsklippare. Dessa har vanligtvis en stor klippbredd som gör att arbetet blir mer effektivt. Det brukar även vara bensindrivna modeller som kommer med egen drivning, vilket kan vara en fördel när gräsmattan är väldigt stor. Robotgräsklippare och åkgräsklippare kan också vara bra alternativ i dessa lägen. Om du vill ha tips på bra robotgräsklippare kan du läsa vår guide om de bästa robotgräsklipparna från Husqvarna.

Andemeningen är att du vanligtvis går med en ganska konstant hastighet när du klipper gräsmattan. Om gräsklipparen bara klipper 30 centimeter kommer klippningen därför att ta dubbelt så lång tid som om du hade en större klippbredd på 60 centimeter.

En stor klippbredd är med andra ord alltid en fördel, men den kommer inte helt utan kostnad. Gräsklipparen blir till exempel dyrare med en större klippbredd, och den brukar även väga mer. Det gäller med andra ord att komma fram till en lämplig kompromiss. På små gräsmattor klarar du dig utan problem med en relativt liten klippbredd. Om du vill klippa en stor gräsmatta effektivt krävs det dock lite extra klippbredd.

 

Vilket märke ska jag välja?

Precis som med alla andra varor är märket inte nödvändigtvis avgörande när man köper en gräsklippare. Ett och samma märke kan ha både bra och mindre bra modeller i sitt sortiment. Vanligtvis överlever de bra modellerna medan de mindre bra snabbt blir ersatta. Om du håller dig till de märken och modeller som är med i den här artikeln kan du dock vara ganska säker på att få en bra gräsklippare som håller i många år framöver.

Underhåll din gräsklippare så håller den längre

Eftersom att gräsklippare inte brukar vara särskilt billiga ska de helst kunna användas i flera år. Ett korrekt underhåll är dock avgörande för både hållbarheten och prestandan hos gräsklipparen. Du kan läsa mer om hur man servar en bensindriven gräsklippare hos Dinbyggare.se. Det finns även bra information hos Samvirke och Bolius.

Bensindrivna gräsklippare kräver mest underhåll

Det är framförallt bensinmotorer som måste underhållas. Om du väljer en elektrisk eller batteridriven modell kommer du därför undan med betydligt mindre underhåll.

Oavsett vilken typ av gräsklippare du har är det dock aldrig bra att lämna kvar gräsrester på insidan av kåpan. Detta förhindrar bland annat ett optimalt luftflöde och försämrar på så vis prestandan. Det innebär en större belastning på motorn, och även om den kan fungera ändå leder det alltid till en högre energiförbrukning och mer slitage. Detta gäller för både el- och bensindrivna modeller. Det bästa är att rengöra gräsklipparen kontinuerligt under sommaren, men du bör åtminstone genomföra en ordentlig rengöring antingen i början eller slutet av säsongen.

Se till att knivarna är vassa

Vassa knivar är också en förutsättning för att gräsklipparen ska fungera effektivt oavsett vilken typ av modell du har. Du kan montera lös knivarna själv och slipa dem med en fil, elektrisk slipsten eller vinkelslip. Du kan även lämna in knivarna för slipning hos någon butik som specialiserar sig på gräsklippare. Det spelar ingen roll om du slipar knivarna i slutet av säsongen eller på våren, så länge du ser till att de alltid är vassa när du ska klippa gräset.

Om du har mycket stenar eller liknande på gräsmattan kan det dessutom krävas flera slipningar under säsongen. Om du upplever att klippningen går trögare än vanligt kan det vara ett tecken på att det är dags för en slipning.

Om knivarna har mycket skador och hack från stenar bör du köpa nya istället för att slipa dem. Du hittar nya knivar hos de flesta butiker med gräsklippare och trädgårdstillbehör. De kan även beställas online.

Regelbundet underhåll och övervintring av bensindrivna gräsklippare

Utöver rengöring och slipning kräver varken batteridrivna eller elektriska gräsklippare något ytterligare underhåll. Om du har en bensindriven gräsklippare ska dock motorn underhållas med jämna mellanrum. Bränsle- och luftfilter ska rengöras eller bytas ut regelbundet, och oljan måste också bytas med jämna mellanrum. Hur man gör detta skiljer sig dock mellan olika modeller. Du bör därför antingen följa bruksanvisningen eller skicka in gräsklipparen på service.

Ett klassiskt problem är vatten i bensinen. Detta kan uppstå under vintern när frost och temperaturskiftningar gör att det bildas kondensvatten i tanken. En blandning av bensin och vatten fungerar väldigt dåligt i de flesta motorer. Gör det därför till en vana att tömma tanken på bensin innan du ställer undan gräsklipparen på hösten. De finns även speciella bensintyper som tål kondensbildningen och tillsatser med samma effekt.

Ta hand om gräsmattan på rätt sätt

Inte ens den bästa och mest effektiva gräsklipparen kan skapa en fin och grön gräsmatta om gräsmattan i sig inte har det bra. Den ska bland annat gödslas och vattnas. Du kan läsa mer om hur du tar hand om din gräsmatta hos Plantagen.se och Bolius.dk.

En av de viktigaste riktlinjerna är att inte klippa gräset för kort. Gräs är trots allt levande växter som kan bli stressade om de inte får lov att växa. Därför är det bäst att aldrig klippa gräset kortare än cirka fyra centimeter.

Om du är för hård mot gräsmattan skapar du även bättre förutsättningar för mosstillväxt, vilket är ett vanligt problem. Hos Alltomträdgård.se kan du läsa om olika metoder för att bekämpa mossa på gräsmattan.

Om du funderar på att skaffa en robotgräsklippare i stället kan vi rekommendera vår artikel Robotgräsklippare test. I den artikeln har vi samlat de bästa robotgräsklipparna på marknaden. Där kan du därför se vilka modeller experterna rekommenderar. 


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Gardena Power Max Li 40/32 

Bra betyg hos Råd & Rön

Gardena Power Max Li 40-32

Gardena Power Max Li 40/32 har varit med i två stora tester av gräsklippare: ett hos Råd & Rön. 

Alla modeller bedömdes baserat på specifika testpunkter och tilldelades sedan ett slutbetyg.

Både de danska och de svenska experterna kom i slutändan fram till att Gardena Power Max Li 40/32 är en bra och välfungerande gräsklippare.

Batteridriven gräsklippare

Med Gardena Power Max Li 40/32 slipper man både sladd och bensin. Det här är nämligen en modern gräsklippare som istället går på batteri.

För att man ska få en stark drift och ett fint resultat har gräsklipparen ett Power Max Litiumbatteri som ger en bra kraft.

Den här modellen är särskilt väl lämpad för mindre gräsmattor. Det här är dessutom en vikbar modell som är enkel att transportera, och vid förvaring ligger fokus på platsbesparing.

Handtag med ErgoTec

Gardena Power Max Li 40/32 är utformad för att vara bekväm att arbeta med och har därför ett ErgoTec-handtag.

Med det här handtaget får man ett ergonomiskt och fast grepp när man går med gräsklipparen. Handtaget är även utformat för att det ska bli lättare och mer bekvämt att knuffa maskinen.

Den här produkten har en klippbredd på 32 centimeter, vilket inte är särskilt mycket om man jämför med bensindrivna modeller.

Med tanke på att batteridrivna gräsklippare brukar ha en mindre klippbredd än bensindrivna är dock 32 centimeter riktigt bra.

Tio inställningar för klipphöjd

Med Gardena Power Max Li 40/32 kan man ändra inställningarna för hur långt gräset ska vara efter att man har klippt det.

Klipphöjden kan justeras mellan 20 och 60 millimeter, och inom detta intervall finns det tio olika steg att välja mellan.

Den här gräsklipparen är dessutom specialdesignad för att fungera extra effektivt vid kanter och längs väggar. Resultatet blir därför jämnt och enhetligt även vid kanterna, vilket gör att man får en mer symmetrisk gräsmatta.

Mått – Gardena Power Max Li 40/32 
Höjd: 50 cm
Bredd: 32 cm
Längd: 50 cm
Vikt: 9 kg 

Specifikationer för Gardena Power Max Li 40/32
Motor: Batteridriven
Yta: Upp till 280 kvadratmeter
Laddningstid: 90 minuter
Klipphöjd: 20-60 millimeter
Klippbredd: 32 centimeter
Ljudnivå: 96 dB
Mulching: Nej 

Utvalda fördelar med Gardena Power Max Li 40/32 
Batteridriven
ErgoTec-handtag
Bra klippbredd för en batteridriven modell
Tio intervaller för klipphöjd
Bra vid kanter


MTD Optima 46 SPH HW 

Bra betyg hos Råd & Rön

MTD Optima 46 SPH HW

I dessa undersökningar har experterna granskat ett urval av gräsklippare och bedömt dem på specifika testpunkter. Slutligen delades det ut ett totalbetyg.

Experterna tyckte bra om den här modellen, och båda källorna gav den därför bra betyg.

För medelstora gräsmattor

MTD Optima 46 SPH HW är ett bra alternativ om man har en medelstor gräsmatta. Den här modellen är en traditionell bensindriven gräsklippare som är väldigt enkel att använda.

Gräsklipparen är utformad för att klippa gräsmattor på upp till 1000 kvadratmeter om marken är jämn.

På ojämna gräsmattor med lutning får man räkna med en mindre yta. Gräsklipparen har en kraftfull bakhjulsdrift och stora bakhjul som underlättar framkomsten på ojämn mark.

Klippbredd på 46 centimeter

MTD Optima 46 SPH HW har en klippbredd på 46 centimeter, vilket säkerställer att den klipper en bred sektion vid varje vända. Detta är en anledning till att modellen kan användas till så stora ytor som 1000 kvadratmeter.

Det här är en självgående gräsklippare som man går bakom. För bästa möjliga komfort är handtaget utformat för att man ska få ett både fast och bekvämt grepp.

Mulching

Med MTD Optima 46 SPH HW har man dessutom möjlighet att behandla gräsklippet på två olika sätt:

Ett alternativ är att välja mulching, vilket innebär att gräset klipps så fint att det kan spridas ut över den nyklippta gräsmattan och användas som gödsel.

Man kan även välja att samla upp gräsklippet i uppsamlaren. Denna har en kapacitet på hela 60 liter och behöver därför inte tömmas så ofta.

Mått – MTD Optima 46 SPH HW 
Höjd: 55 cm
Bredd: 50 cm
Längd: 86 cm
Vikt: 33 kg 

Specifikationer för MTD Optima 46 SPH HW 
Motor: Bensindriven
Typ: Självgående
Yta: Upp till 1000 kvadratmeter
Klipphöjd: 92 millimeter
Klippbredd: 46 centimeter
Ljudnivå: 96 dB
Mulching: Ja 

Utvalda fördelar med MTD Optima 46 SPH HW 
Bensindriven
Stark bakhjulsdrift
För medelstora gräsmattor
Självgående maskin med en klippbredd på 46 centimeter
Möjlighet till mulching

 


Bosch Rotak 43 Li 

Testvinnare hos Råd & Rön
Testvinnare hos Gör Det Själv
Rekommenderas av norska Dinside.no
Rekommenderas av engelska Goodhousekeeping.co.uk

Bosch Rotak 43 Li

Extra klippbredd gör arbetet mer effektivt

Bosch Rotak 43 Li är den stora batteridrivna modellen i Rotak-serien från Bosch. Den här gräsklipparen är ett bra alternativ om du har en medelstor gräsmatta på 300 till 500 kvadratmeter.

Den extra stora klippbredden på 43 centimeter gör att arbetet kan föregå mer effektivt. Med en vikt på 13,9 kg väger modellen dessutom inte mycket mer än de mindre batteridrivna modellerna. Den är därför lättmanövrerad.

Manövrerbarheten förbättras även av de stora lättrullande gummihjulen och det justerbara ErgoFlex-handtaget. Detta avlastar kroppen under arbetet och gör att man får en ergonomisk arbetsposition. Under arbetet kan du även glädja dig åt att den speciella gräskammen ser till att gräset klipps optimalt ända ut i kanterna.

Hög kapacitet

Bosch Rotak 43 är inte direkt en av marknadens billigare gräsklippare. Du får dock ganska mycket för pengarna med den här modellen. Det kraftiga 36 V-batteriet som används till dessa gräsklippare räcker till gräsmattor på upp till 400 kvadratmeter.

Tack vare Boschs nya Powerdrive Li-system får man dessutom ett extra högt vridmoment ur batteriet.

Gräsuppsamlaren har också en hög kapacitet. Den här modellen rymmer nämligen hela 50 liter gräsklipp. Detta gör att man kan klippa gräset längre innan uppsamlaren måste tömmas. Tömningen kommer man dock inte undan, inte minst på grund av att gräsklipparen har ett speciellt LeafCollect-system. Detta system använder nämligen en smart luftflödesteknik för att även samla upp blad och löv från gräsmattan. Hur mycket gräs som ska klippas bort styr man själv genom att justera klipphöjden. Bosch Rotak 43 har 6 olika inställningar som går från 20 till 70 millimeter.

Utvalda fördelar med Bosch Rotak 43 Li
Hyllad design
Lättrullande gummihjul och en extra stor klippbredd
Uppsamlare på 50 liter
Effektiv uppsamling av blad och löv


FAQ – Vanliga frågor

Vilka gräsklippare har fått bäst betyg i tester?

Bosch Rotak 43 Li

Hur har gräsklipparna testats?

Gräsklipparna har bedömts baserat på hur bra de klipper gräsmattor med olika typer av utmaningar. Man har även tittat på maskinernas användarvänlighet, energiförbrukning, hållbarhet, inställningar, funktioner och ljudnivå.

När på året ska man börja klippa gräsmattan?

I regel kan man börja klippa gräsmattan någon gång i maj när gräset börjar växa igen. Allt beror egentligen på när temperaturen i marken kommer upp i 7-8 grader.


Gräsklippare test – dessa källor har vi använt: 

I jakten på marknadens bästa gräsklippare har vi förstås inte valt ut modeller på måfå. Vi har istället utgått från officiella och oberoende tester och användarrecensioner. I genomgången av produkterna har vi sammanfattat omdömen och slutsatser från de olika undersökningarna. Om du vill kan du även läsa mer själv. Här nedanför hittar du länkar till testerna och en kort beskrivning av de källor som vi har använt.

Råd & Rön

Råd & Rön är en svensk konsumentorganisation som agerar å konsumenternas vägnar. De testar, bedömer och klassificerar bland annat olika produkter på marknaden.

Vi har hämtat information från en omfattande granskning där Råd & Rön testade och jämförde hela 57 olika gräsklippare. Du kan läsa mer här. Även här behöver du dock en prenumeration för att få tillgång till resultaten.

Med en prenumeration hos Råd & Rön får du tillgång till hela deras databas, där varje produkt har bedömts baserat på ett stort antal testpunkter. Du kan även se alla produkter i en rangordning och sortera dem utifrån pris, märke och andra parametrar.

Gör Det Själv

Den svenska tidningen Gör Det Själv vänder sig först och främst till hemmafixare.

De har till exempel genomfört ett spännande test av batteridrivna gräsklippare. Där provade de bland annat den batteridrivna Bosch Rotak-modellen som är med i den här artikeln. Tidningen är bara tillgänglig för prenumeranter. Om du har lust att ta en närmare titt på testet är dock en prenumeration ganska billig.

HomesAndGardens.com

HomesAndGardens.com är en livsstilssida som informerar om heminredning, interiördesign och trädgårdsskötsel. De har testat gräsklippare genom att bedöma faktorer som kraft, klippning, användarvänlighet och ytterligare funktioner i en mängd olika trädgårdsmiljöer.

Du kan läsa deras test här.
Testet uppdaterades senast: 10/05/2023

Du kan läsa deras recension av Ego LM2310E – SP batterigräsklippare här.
Recensionen uppdaterades senast: 07/05/2023

TheGardenersSched.com

TheGardenersSched.com är en blogg för trädgårdsentusiaster. De har flera recensioner av gräsklippare som är baserade på omfattande praktiska tester med olika förhållanden och gräslängder, med fokus på gräsklipparens hållbarhet, klippning och användarvänlighet.

Du kan läsa deras recension av Ego LM2130E – SP batterigräsklippare här.
Recensionen uppdaterades senast: januari 2021

Telegraph.co.uk

Telegraph.co.uk är en ledande brittisk nyhetsförmedlare som även rapporterar om produktrecensioner. De har testat gräsklippare genom en kombination av expertanalyser, konsumentrecensioner och rigorösa fälttester för att utvärdera produkternas prestanda, effektivitet och prisvärdhet.

Du kan läsa deras test här.
Testet uppdaterades senast: 20/04/2023

ExpertReviews.co.uk

ExpertReviews.co.uk är en brittiskbaserad webbplats som granskar konsumentteknik och vitvaror. Den betygsätter gräsklippare baserat på omfattande tester, inklusive klippning på olika typer av gräs, hantering och användarvänlighet, tillsammans med en detaljerad analys av funktioner och specifikationer.

Du kan läsa deras test här.
Testet uppdaterades senast: 17/05/2023

GardenersWorld.com

GardenersWorld.com är en webbplats som erbjuder rådgivning om trädgårdsskötsel. Tillsammans med ett TV-program från BBC har man testat gräsklippare i verkliga trädgårdsmiljöer för att bedöma faktorer som enkel montering, drift, prestanda i olika terränger och klippning.

Du kan läsa deras test här.
Testet uppdaterades senast: 12/07/2022

Du kan läsa deras recension av Ego LM1701E batterigräsklippare här.
Recensionen uppdaterades senast: 19/02/2020

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst som tillhandahålls av Google och som gör det möjligt för användare att söka efter produkter och jämföra priser mellan olika återförsäljare. Tjänsten fungerar både som en fristående webbplats och som en flik i Googles söktjänst och presenterar produktlistor med bilder, betyg, priser och information om säljarna. Med tjänsten kan användare fatta välgrundade köpbeslut genom att filtrera och sortera efter specifika produktattribut, se detaljerad produktinformation och i vissa fall till och med köpa direkt via plattformen.

Du kan läsa användarrecensionerna av Ego LM1701E batterigräsklippare här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch AdvancedRotak 750 elnätsdrivna gräsklippare här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch UniversalRotak 36-550 batterigräsklippare här.

Amazon

Amazon är ett av världens ledande företag inom e-handel och molntjänster. Amazon grundades av Jeff Bezos år 1994, och har sedan dess vuxit enormt; från att ha varit en marknadsplats för böcker på nätet, till att sälja ett brett utbud av konsumentvaror och digitala medier, tillsammans med egna elektroniska enheter som Kindle-läsplattor, Fire-surfplattor och Echo-enheter. Utöver sin detaljhandelsverksamhet erbjuder Amazon också tjänster som Amazon Prime, ett medlemsprogram som ger tillgång till streaming av media och fri frakt på kvalificerade varor, och Amazon Web Services (AWS), en omfattande molntjänst. Många andra funktioner bidrar till företagets betydande inflytande inom global detaljhandel och teknik online.

Du kan läsa användarrecensionerna av Ego LM2130E-SP batterigräsklippare här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch AdvancedRotak 750 elnätsdrivna gräsklippare här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta