Gräsklippare (Bäst i test) – Guide till den bästa gräsklipparen

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

En grön och välklippt gräsmatta är fin att se på, men för att uppnå detta måste man tyvärr klippa gräset regelbundet. Med en bra gräsklippare blir dock arbetet mer lättöverkomligt. I den här artikeln tar vi en närmare titt på marknadens bästa gräsklippare just nu. Vi utgår från behoven hos vanliga trädgårdsägare. Läs vidare för att förbereda dig inför det viktiga valet.

Vi börjar med en kort genomgång av de bästa modellerna på marknaden. Dessa har valts ut baserat på hur bra de har presterat i olika officiella tester och jämförelser. I genomgången av varje gräsklippare kan de se var just den modellen har blivit testad. Längst ner i artikeln hittar du sedan en översikt över alla källor. Där finns även länkar om du vill fördjupa dig mer i någon undersökning.

Efter genomgången av gräsklipparna och deras specifikationer berättar vi mer om hur du hittar en gräsklippare som passar bra till dina behov. Du får även tips och råd om hur du underhåller en gräsklippare samt vad du ska göra för att få en så fin gräsmatta som möjligt.

Den här artikeln innehåller:

🔸Genomgång av testvinnande gräsklippare som är bäst på marknaden
🔸Fullständig genomgång av alla källor vi har använt i den här artikeln

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

I den här sektionen får du en översikt över de tre bästa gräsklipparna på marknaden. Konsumentmagasinet har gått igenom experttester från både in- och utland, och baserat på dessa har vi sedan samlat de bästa modellerna här. Du hittar även en prisjämförelse för varje modell. I denna kan du snabbt och enkelt se var du får bäst pris på din nya gräsklippare. 


Gardena Power Max Li 40/32 

Bra betyg hos Råd & Rön

Gardena Power Max Li 40-32

 

Gardena Power Max Li 40/32 har varit med i två stora tester av gräsklippare: ett hos Råd & Rön. 

Alla modeller bedömdes baserat på specifika testpunkter och tilldelades sedan ett slutbetyg.

Både de danska och de svenska experterna kom i slutändan fram till att Gardena Power Max Li 40/32 är en bra och välfungerande gräsklippare.

Batteridriven gräsklippare

Med Gardena Power Max Li 40/32 slipper man både sladd och bensin. Det här är nämligen en modern gräsklippare som istället går på batteri.

För att man ska få en stark drift och ett fint resultat har gräsklipparen ett Power Max Litiumbatteri som ger en bra kraft.

Den här modellen är särskilt väl lämpad för mindre gräsmattor. Det här är dessutom en vikbar modell som är enkel att transportera, och vid förvaring ligger fokus på platsbesparing.

Handtag med ErgoTec

Gardena Power Max Li 40/32 är utformad för att vara bekväm att arbeta med och har därför ett ErgoTec-handtag.

Med det här handtaget får man ett ergonomiskt och fast grepp när man går med gräsklipparen. Handtaget är även utformat för att det ska bli lättare och mer bekvämt att knuffa maskinen.

Den här produkten har en klippbredd på 32 centimeter, vilket inte är särskilt mycket om man jämför med bensindrivna modeller.

Med tanke på att batteridrivna gräsklippare brukar ha en mindre klippbredd än bensindrivna är dock 32 centimeter riktigt bra.

Tio inställningar för klipphöjd

Med Gardena Power Max Li 40/32 kan man ändra inställningarna för hur långt gräset ska vara efter att man har klippt det.

Klipphöjden kan justeras mellan 20 och 60 millimeter, och inom detta intervall finns det tio olika steg att välja mellan.

Den här gräsklipparen är dessutom specialdesignad för att fungera extra effektivt vid kanter och längs väggar. Resultatet blir därför jämnt och enhetligt även vid kanterna, vilket gör att man får en mer symmetrisk gräsmatta.

Mått – Gardena Power Max Li 40/32 
🌀Höjd: 50 cm
🌀Bredd: 32 cm
🌀Längd: 50 cm
🌀Vikt: 9 kg 

Specifikationer för Gardena Power Max Li 40/32
🔴Motor: Batteridriven
🔴Yta: Upp till 280 kvadratmeter
🔴Laddningstid: 90 minuter
🔴Klipphöjd: 20-60 millimeter
🔴Klippbredd: 32 centimeter
🔴Ljudnivå: 96 dB
🔴Mulching: Nej 

Utvalda fördelar med Gardena Power Max Li 40/32 
Batteridriven
ErgoTec-handtag
Bra klippbredd för en batteridriven modell
Tio intervaller för klipphöjd
Bra vid kanter


Värt att veta inför gräsklipparköpet:

Innan du börjar bläddra bland de många alternativen på marknaden är det bra att komma fram till vilken typ av gräsklippare du vill ha. Det finns i grund och botten sex kategorier av gräsklippare för vanliga trädgårdar:

🔸Batteridrivna modeller
🔸Elektriska modeller med sladd
🔸Bensindrivna modeller
🔸Robotgräsklippare
🔸Handgräsklippare
🔸Åkgräsklippare

De två sistnämnda typerna är bara inkluderade i listan för att skapa en komplett översikt. Båda dessa faller nämligen utanför ramen för den här artikeln. Handgräsklippare är vanligtvis bara bra för väldigt små gräsmattor medan åkgräsklippare riktar sig till ovanligt stora, parkliknande gräsmattor.

I den här artikeln har vi valt att fokusera på traditionella medelstora gräsmattor. Robotgräsklippare kan mycket väl fungera bra på dessa, men här hänvisar vi istället till vår artikel om just den typen av gräsklippare.

Batteridrivna modeller ger en optimal komfort:

Bästa möjliga komfort får du givetvis med en batteridriven gräsklippare. Med dessa slipper du krångla med sladdar, och ljudnivån är hanterbar för både dig och grannarna. Den största nackdelen med batteridrivna gräsklippare är nog priset, för de ligger ofta högt i prisskalan.

Det finns naturligtvis även gränser för hur länge maskinen kan köra på en laddning. Batteridrivna modeller fungerar därför bäst till mindre gräsmattor på upp till 400 kvadratmeter. Om du köper extra batterier kan du självklart klippa större områden. Det tar då inte många sekunder att byta ut batteriet så att du kan fortsätta klippningen.

Elektriska modeller ger mycket gräsklippare för pengarna:

Om du vill ha bästa möjliga komfort till ett så lågt pris som möjligt är en elektrisk gräsklippare det optimala valet. Dessa modeller har ett lågt pris, en hög driftsäkerhet och en låg ljudnivå. Elektriska gräsklippare utmärker sig även med minimala behov av underhåll. Allt du behöver göra är att hålla maskinen ren och kniven vass.

Motorn i sig är underhållsfri och startar omedelbart varenda gång. Elektriska modeller brukar även ha en väldigt låg vikt. Detta är en stor fördel både när du klipper gräs och när du flyttar eller packar undan gräsklipparen.

Nackdelen är förstås sladden, som till en början kan vara lite i vägen. Här gäller det att hitta rätt teknik där du påbörjar klippningen nära eluttaget och sedan rör dig bortåt. Med lite övning kan du säkerligen vänja dig vid processen. En annan fördel är givetvis att motorn aldrig får slut energi. Den enda begränsningen är sladdlängden, och nu för tiden kostar en förlängningssladd inte särskilt mycket.

Bensindrivna modeller är det klassiska valet:

Det råder inga tvivel om att bensindrivna modeller är det klassiska alternativet. Batteridrivna och elektriska gräsklippare är nämligen ett relativt nytt tillskott på marknaden. Vanligtvis brukar bensinmotorer vara lite mer kraftfulla, vilket till exempel kan vara en fördel om gräset tenderar att bli för långt innan du klipper det. En kraftfull motor kan även ha lättare att klara av en större klippbredd. Bensindrivna gräsklippare brukar därför vara ett bra val om gräsmattan är extra stor.

Det finns dock ett antal nackdelar med bensinmotorer, och dessa har blivit än mer uppenbara efter att de elektriska alternativen blev tillgängliga på marknaden. Först och främst är ljudnivån ganska hög, och en bensindriven gräsklippare förorenar dessutom mer än de el- och batteridrivna alternativen.

Motorn har även ett högre servicebehov och kräver bland annat olje- och filterbyten med jämna mellanrum. En annan nackdel är vikten. Bensingräsklippare kan nämligen lätt väga tre gånger så mycket som en liknande eldriven modell.

Så vilken typ av gräsklippare ska jag välja?

För mindre gräsmattor på upp till 400 kvadratmeter kan vi helt klart rekommendera antingen en batteridriven modell eller en elektrisk modell. Batteridrivna gräsklippare ger en hög komfort men är lite dyrare i inköp. Utöver detta håller batteriet inte för evigt. Inköpskostnaden för ett nytt batteri efter några år måste därför också räknas med i budgeten. Med en batteridriven modell slipper du däremot besvär med sladdar.

För större gräsmattor på upp till 1000 kvadratmeter brukar vi oftast inte rekommendera batteridrivna gräsklippare. Här står valet istället mellan elektriska gräsklippare och bensindrivna modeller, som båda två är utmärkta lösningar. Vilken av dessa du bör välja beror helt på dina egna personliga preferenser.

För stora gräsmattor på över 1000 kvadratmeter är det i regel bäst att välja en bensindriven gräsklippare. Dessa har vanligtvis en stor klippbredd som gör att arbetet blir mer effektivt. Det brukar även vara bensindrivna modeller som kommer med egen drivning, vilket kan vara en fördel när gräsmattan är väldigt stor. Robotgräsklippare och åkgräsklippare kan också vara bra alternativ i dessa lägen. Om du vill ha tips på bra robotgräsklippare kan du läsa vår guide om de bästa robotgräsklipparna från Husqvarna.

Andemeningen är att du vanligtvis går med en ganska konstant hastighet när du klipper gräsmattan. Om gräsklipparen bara klipper 30 centimeter kommer klippningen därför att ta dubbelt så lång tid som om du hade en större klippbredd på 60 centimeter.

En stor klippbredd är med andra ord alltid en fördel, men den kommer inte helt utan kostnad. Gräsklipparen blir till exempel dyrare med en större klippbredd, och den brukar även väga mer. Det gäller med andra ord att komma fram till en lämplig kompromiss. På små gräsmattor klarar du dig utan problem med en relativt liten klippbredd. Om du vill klippa en stor gräsmatta effektivt krävs det dock lite extra klippbredd.

Vilket märke ska jag välja?

Precis som med alla andra varor är märket inte nödvändigtvis avgörande när man köper en gräsklippare. Ett och samma märke kan ha både bra och mindre bra modeller i sitt sortiment. Vanligtvis överlever de bra modellerna medan de mindre bra snabbt blir ersatta. Om du håller dig till de märken och modeller som är med i den här artikeln kan du dock vara ganska säker på att få en bra gräsklippare som håller i många år framöver.

År 2014 genomförde det norska Forbrukerrådet en statistisk undersökning av testresultat från svenska Råd & Rön. Denna undersökning visade i slutändan att gräsklippare från Bosch i genomsnitt hamnar bland de bästa märkena. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Underhåll din gräsklippare så håller den längre

Eftersom att gräsklippare inte brukar vara särskilt billiga ska de helst kunna användas i flera år. Ett korrekt underhåll är dock avgörande för både hållbarheten och prestandan hos gräsklipparen. Du kan läsa mer om hur man servar en bensindriven gräsklippare hos Dinbyggare.se. Det finns även bra information hos Samvirke och Bolius.

Bensindrivna gräsklippare kräver mest underhåll

Det är framförallt bensinmotorer som måste underhållas. Om du väljer en elektrisk eller batteridriven modell kommer du därför undan med betydligt mindre underhåll.

Oavsett vilken typ av gräsklippare du har är det dock aldrig bra att lämna kvar gräsrester på insidan av kåpan. Detta förhindrar bland annat ett optimalt luftflöde och försämrar på så vis prestandan. Det innebär en större belastning på motorn, och även om den kan fungera ändå leder det alltid till en högre energiförbrukning och mer slitage. Detta gäller för både el- och bensindrivna modeller. Det bästa är att rengöra gräsklipparen kontinuerligt under sommaren, men du bör åtminstone genomföra en ordentlig rengöring antingen i början eller slutet av säsongen.

Se till att knivarna är vassa

Vassa knivar är också en förutsättning för att gräsklipparen ska fungera effektivt oavsett vilken typ av modell du har. Du kan montera lös knivarna själv och slipa dem med en fil, elektrisk slipsten eller vinkelslip. Du kan även lämna in knivarna för slipning hos någon butik som specialiserar sig på gräsklippare. Det spelar ingen roll om du slipar knivarna i slutet av säsongen eller på våren, så länge du ser till att de alltid är vassa när du ska klippa gräset. Om du vill sköta slipningen själv har Gör Det Själv en artikel där de berättar hur man gör.

Om du har mycket stenar eller liknande på gräsmattan kan det dessutom krävas flera slipningar under säsongen. Om du upplever att klippningen går trögare än vanligt kan det vara ett tecken på att det är dags för en slipning.

Om knivarna har mycket skador och hack från stenar bör du köpa nya istället för att slipa dem. Du hittar nya knivar hos de flesta butiker med gräsklippare och trädgårdstillbehör. De kan även beställas online.

Regelbundet underhåll och övervintring av bensindrivna gräsklippare

Utöver rengöring och slipning kräver varken batteridrivna eller elektriska gräsklippare något ytterligare underhåll. Om du har en bensindriven gräsklippare ska dock motorn underhållas med jämna mellanrum. Bränsle- och luftfilter ska rengöras eller bytas ut regelbundet, och oljan måste också bytas med jämna mellanrum. Hur man gör detta skiljer sig dock mellan olika modeller. Du bör därför antingen följa bruksanvisningen eller skicka in gräsklipparen på service.

Ett klassiskt problem är vatten i bensinen. Detta kan uppstå under vintern när frost och temperaturskiftningar gör att det bildas kondensvatten i tanken. En blandning av bensin och vatten fungerar väldigt dåligt i de flesta motorer. Gör det därför till en vana att tömma tanken på bensin innan du ställer undan gräsklipparen på hösten. De finns även speciella bensintyper som tål kondensbildningen och tillsatser med samma effekt.

Ta hand om gräsmattan på rätt sätt

Inte ens den bästa och mest effektiva gräsklipparen kan skapa en fin och grön gräsmatta om gräsmattan i sig inte har det bra. Den ska bland annat gödslas och vattnas. Du kan läsa mer om hur du tar hand om din gräsmatta hos Plantagen.se och Bolius.dk.

En av de viktigaste riktlinjerna är att inte klippa gräset för kort. Gräs är trots allt levande växter som kan bli stressade om de inte får lov att växa. Därför är det bäst att aldrig klippa gräset kortare än cirka fyra centimeter.

Om du är för hård mot gräsmattan skapar du även bättre förutsättningar för mosstillväxt, vilket är ett vanligt problem. Hos Alltomträdgård.se kan du läsa om olika metoder för att bekämpa mossa på gräsmattan.

Om du funderar på att skaffa en robotgräsklippare i stället kan vi rekommendera vår artikel Robotgräsklippare test. I den artikeln har vi samlat de bästa robotgräsklipparna på marknaden. Där kan du därför se vilka modeller experterna rekommenderar. 


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


MTD Optima 46 SPH HW 

Bra betyg hos Råd & Rön

MTD Optima 46 SPH HW

I dessa undersökningar har experterna granskat ett urval av gräsklippare och bedömt dem på specifika testpunkter. Slutligen delades det ut ett totalbetyg.

Experterna tyckte bra om den här modellen, och båda källorna gav den därför bra betyg.

För medelstora gräsmattor

MTD Optima 46 SPH HW är ett bra alternativ om man har en medelstor gräsmatta. Den här modellen är en traditionell bensindriven gräsklippare som är väldigt enkel att använda.

Gräsklipparen är utformad för att klippa gräsmattor på upp till 1000 kvadratmeter om marken är jämn.

På ojämna gräsmattor med lutning får man räkna med en mindre yta. Gräsklipparen har en kraftfull bakhjulsdrift och stora bakhjul som underlättar framkomsten på ojämn mark.

Klippbredd på 46 centimeter

MTD Optima 46 SPH HW har en klippbredd på 46 centimeter, vilket säkerställer att den klipper en bred sektion vid varje vända. Detta är en anledning till att modellen kan användas till så stora ytor som 1000 kvadratmeter.

Det här är en självgående gräsklippare som man går bakom. För bästa möjliga komfort är handtaget utformat för att man ska få ett både fast och bekvämt grepp.

Mulching

Med MTD Optima 46 SPH HW har man dessutom möjlighet att behandla gräsklippet på två olika sätt:

Ett alternativ är att välja mulching, vilket innebär att gräset klipps så fint att det kan spridas ut över den nyklippta gräsmattan och användas som gödsel.

Man kan även välja att samla upp gräsklippet i uppsamlaren. Denna har en kapacitet på hela 60 liter och behöver därför inte tömmas så ofta.

Mått – MTD Optima 46 SPH HW 
🌀Höjd: 55 cm
🌀Bredd: 50 cm
🌀Längd: 86 cm
🌀Vikt: 33 kg 

Specifikationer för MTD Optima 46 SPH HW 
🔴Motor: Bensindriven
🔴Typ: Självgående
🔴Yta: Upp till 1000 kvadratmeter
🔴Klipphöjd: 92 millimeter
🔴Klippbredd: 46 centimeter
🔴Ljudnivå: 96 dB
🔴Mulching: Ja 

Utvalda fördelar med MTD Optima 46 SPH HW 
Bensindriven
Stark bakhjulsdrift
För medelstora gräsmattor
Självgående maskin med en klippbredd på 46 centimeter
Möjlighet till mulching

 


Bosch Rotak 43 Li 

Testvinnare hos Råd & Rön
Testvinnare hos Gör Det Själv
Rekommenderas av norska Dinside.no
Rekommenderas av engelska Goodhousekeeping.co.uk

Bosch Rotak 43 Li

Extra klippbredd gör arbetet mer effektivt

Bosch Rotak 43 Li är den stora batteridrivna modellen i Rotak-serien från Bosch. Den här gräsklipparen är ett bra alternativ om du har en medelstor gräsmatta på 300 till 500 kvadratmeter.

Den extra stora klippbredden på 43 centimeter gör att arbetet kan föregå mer effektivt. Med en vikt på 13,9 kg väger modellen dessutom inte mycket mer än de mindre batteridrivna modellerna. Den är därför lättmanövrerad.

Manövrerbarheten förbättras även av de stora lättrullande gummihjulen och det justerbara ErgoFlex-handtaget. Detta avlastar kroppen under arbetet och gör att man får en ergonomisk arbetsposition. Under arbetet kan du även glädja dig åt att den speciella gräskammen ser till att gräset klipps optimalt ända ut i kanterna.

Hög kapacitet

Bosch Rotak 43 är inte direkt en av marknadens billigare gräsklippare. Du får dock ganska mycket för pengarna med den här modellen. Det kraftiga 36 V-batteriet som används till dessa gräsklippare räcker till gräsmattor på upp till 400 kvadratmeter.

Tack vare Boschs nya Powerdrive Li-system får man dessutom ett extra högt vridmoment ur batteriet.

Gräsuppsamlaren har också en hög kapacitet. Den här modellen rymmer nämligen hela 50 liter gräsklipp. Detta gör att man kan klippa gräset längre innan uppsamlaren måste tömmas. Tömningen kommer man dock inte undan, inte minst på grund av att gräsklipparen har ett speciellt LeafCollect-system. Detta system använder nämligen en smart luftflödesteknik för att även samla upp blad och löv från gräsmattan. Hur mycket gräs som ska klippas bort styr man själv genom att justera klipphöjden. Bosch Rotak 43 har 6 olika inställningar som går från 20 till 70 millimeter.

Utvalda fördelar med Bosch Rotak 43 Li
Hyllad design
Lättrullande gummihjul och en extra stor klippbredd
Uppsamlare på 50 liter
Effektiv uppsamling av blad och löv


FAQ – Vanliga frågor

Vilka gräsklippare har fått bäst betyg i tester?

Bosch Rotak 43 Li

Hur har gräsklipparna testats?

Gräsklipparna har bedömts baserat på hur bra de klipper gräsmattor med olika typer av utmaningar. Man har även tittat på maskinernas användarvänlighet, energiförbrukning, hållbarhet, inställningar, funktioner och ljudnivå.

När på året ska man börja klippa gräsmattan?

I regel kan man börja klippa gräsmattan någon gång i maj när gräset börjar växa igen. Allt beror egentligen på när temperaturen i marken kommer upp i 7-8 grader.


Gräsklippare test – dessa källor har vi använt: 

I jakten på marknadens bästa gräsklippare har vi förstås inte valt ut modeller på måfå. Vi har istället utgått från officiella och oberoende tester och användarrecensioner. I genomgången av produkterna har vi sammanfattat omdömen och slutsatser från de olika undersökningarna. Om du vill kan du även läsa mer själv. Här nedanför hittar du länkar till testerna och en kort beskrivning av de källor som vi har använt.

Råd & Rön

Råd & Rön är en svensk konsumentorganisation som agerar å konsumenternas vägnar. De testar, bedömer och klassificerar bland annat olika produkter på marknaden.

Vi har hämtat information från en omfattande granskning där Råd & Rön testade och jämförde hela 57 olika gräsklippare. Du kan läsa mer här. Även här behöver du dock en prenumeration för att få tillgång till resultaten.

Med en prenumeration hos Råd & Rön får du tillgång till hela deras databas, där varje produkt har bedömts baserat på ett stort antal testpunkter. Du kan även se alla produkter i en rangordning och sortera dem utifrån pris, märke och andra parametrar.

Good Housekeeping Institute

Hos engelska Good Housekeeping Institute finns det inga restriktioner. Här har du därför fri tillgång till alla tester och recensioner.

Vi har bland annat hittat ett test av Bosch Rotak 43 Li, en modell som i slutändan fick ett betyg på 77 av 100 poäng.

Gör Det Själv

Den svenska tidningen Gör Det Själv vänder sig först och främst till hemmafixare.

De har till exempel genomfört ett spännande test av batteridrivna gräsklippare. Där provade de bland annat den batteridrivna Bosch Rotak-modellen som är med i den här artikeln. Tidningen är bara tillgänglig för prenumeranter. Om du har lust att ta en närmare titt på testet är dock en prenumeration ganska billig.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta