Kompostkvarn Test – Fyra kompostkvarnar som rekommenderas av experter

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln får du en översikt över marknadens fyra bästa kompostkvarnar.

Det rör sig här om fyra modeller som har hamnat bland experternas favoriter. Du hittar närmare bestämt kompostkvarnar från Bosch, Makita och AL-KO.

Vi kommer att gå igenom varje kompostkvarn var för sig, och i dessa genomgångar berättar vi både vad experterna tycker och hur produkten fungerar.

Efter genomgången av de olika apparaterna tipsar vi även om andra relevanta tester och artiklar som du kanske kan vara intresserad av. Därefter hittar du en lista över alla expertkällor som vi har använt samt länkar till deras undersökningar.

Den här artikeln innehåller:
Överblick över marknadens fyra bästa kompostkvarnar
Genomgång av vad experterna tycker om varje kompostkvarn
Ytterligare information om vad de olika modellerna kan göra
Tips på andra relevanta tester och artiklar
Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar istället resultaten från oberoende tester. På så vis kan du snabbt och enkelt få en överblick över de mest välfungerande modellerna på marknaden.

Kompostkvarn test 2020 – Här är experternas fyra favoritmodeller

Här nedanför hittar du en genomgång av marknadens fyra bästa kompostkvarnar. För att skapa en större variation har vi inkluderat både testvinnare och modeller som har fått höga betyg av experterna. Det finns något för varje budget och smak, oavsett om du föredrar välkända märken som Bosch eller mindre bekanta tillverkare som Makita eller AL-KO.

Vid de gröna rutorna under varje produktnamn kan du se vad experterna framhäver hos varje modell. Du hittar även en prisjämförelse för varje maskin. Denna jämförelse gör det enkelt att se var du får bäst pris på de olika modellerna.


AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn

Testvinnare hos den danska tv-kanalen TV2 Fri
Toppbetyg hos det tyska testmagasinet Test-vergleiche.com
Snittbetyg på 4,5 av 5 stjärnor av kunderna hos Amazon

AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkværn

 

AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn har testats av två olika expertkällor. Det rör sig här om den danska tv-kanalen TV2 Fri och det tyska testmagasinet Test-vergleiche.com. Modellen fick mycket beröm av experterna och belönades i slutändan med en placering som testvinnare samt ett toppbetyg. Det här är dessutom en kundfavorit hos återförsäljaren Amazon.

TV2 Fri har utsett den här maskinen från AL-KO till testvinnare i ett test av kompostkvarnar. Alla modeller i undersökningen bedömdes baserat på följande testpunkter: snabbhet, buller, hanterbarhet och förmåga att mala trädgårdsavfall. Experterna skriver i sin artikel att maskinen från AL-KO fick högst betyg på dessa punkter. De framhäver i synnerhet att uppsamlingsbehållaren på den här modellen är lättast att ta lös och sätta tillbaka igen. Modellen är dessutom den mest tystgående kompostkvarnen i testet.

Det tyska testmagasinet Test-vergleiche.com har gett AL-KO Easy Crush MH 2800 ett toppbetyg. Experterna förklarar att det här är en maskin som överlag fungerar riktigt bra. De framhäver i synnerhet att uppsamlingsbehållaren är utmärkt. Detta gäller både storleken och att behållaren är genomskinlig, vilket gör att man kan hålla koll på hur full den är. Experterna framhäver även att maskinen har ett ergonomiskt handtag, stabila hjul samt en tystgående och stark motor.

Bra för grenar från trädgården

AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn är en välfungerande och gedigen modell. Den är gjord för passionerade trädgårdsmänniskor som behöver ett kraftfullt verktyg för att underlätta trädgårdsarbetet. Tillverkaren har även fokuserat på säkerheten. Den här maskinen har nämligen en säkerhetsbrytare som förhindrar olyckor och överhettning.

Modellen är utrustad med ett kraftigt knivsystem som kan mala sönder både små kvistar och lite större grenar. Den arbetar med en effekt på 2800 watt och är därmed väldigt kraftfull. Detta gör att kvarnen klarar av större grenar utan några problem. För att produkten ska kunna hantera grenarna ska de ha en diameter på max 4,2 centimeter. Detta är en ganska hög gräns med tanke på att kvarnen är gjord för vanliga privata trädgårdar.

Kraftiga knivar

För att maskinen ska kunna hantera tjocka grenar och trädgårdsavfall har AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn en effektiv knivkvarn med ett kraftfullt skärsystem. Detta system ser till att alla grenar finhackas inuti maskinen, och större grenar bearbetas lika enkelt som mindre kvistar.

När grenarna har hackats och skurits hamnar de i den integrerade uppsamlingsbehållaren. Denna behållare rymmer 50 liter och är därmed rätt stor. Den behöver därför inte behöver tömmas så ofta. När det är dags för tömning är det dessutom enkelt att ta lös behållaren. Som en extra bonus står den här kompostkvarnen på hjul. Den har en robust ram och XL-hjul som gör det enkelt att flytta modellen från en sida av trädgården till den andra. Eftersom att AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn har en vikt på 25 kilo måste man dock ändå anstränga sig lite. Den höga vikten skapar i gengäld en bättre stabilitet som ser till att kvarnen inte välter eller rör sig för mycket under arbetet.

Specifikationer för AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn – basfakta
Tillverkare: AL-KO
Typ: Kompostkvarn
Säkerhetsbrytare: Ja
Maximal grendiameter: 4,2 centimeter
Uppsamlingsbehållare: 50 liter
Effekt: 2 800 watt
Skärsystem: Knivsystem
Vikt: 25 kg

Fördelar med AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn
Testvinnare i kompostkvarnstest
Hög effekt och bra prestanda
Klarar av grenar med en diameter på upp till 4,2 centimeter
Integrerad uppsamlingsbehållare 
På hjul


Bosch Kompostkvarn AXT 25 TC

Utsedd till ”Best Buy” hos det brittiska teknikmagasinet T3.com
Utsedd till ”Bästa rekommendation” hos det tyska testmagasinet Test-vergleiche.com
Toppbetyg hos det brittiska konsumentmagasinet Appliancereviewer.co.uk

Bosch Kompostkværn AXT 25 TC

Bosch Kompostkvarn AXT 25 TC har testats av tre olika expertkällor. Det rör sig här om det brittiska teknikmagasinet T3.com, det tyska testmagasinet Test-vergleiche.com och det brittiska konsumentmagasinet Appliancereviewer.co.uk. Alla tre expertpaneler blev i slutändan väldigt imponerade av den här kompostkvarnen.

T3.com har genomfört ett test av kompostkvarnar där de provade sju olika modeller. Den här kvarnen från Bosch utsågs i slutändan till testvinnare i undersökningen. Detta motiveras med att Bosch dominerar marknaden med sina välbyggda, effektiva och pålitliga kvarnar, och den här modellen är inget undantag. Experterna förklarar att kompostkvarnen är kraftfull och att den maler sönder så gott som allt. Den står dessutom på hjul, vilket ökar rörligheten. Kvarnen är även tystgående, effektiv och användarvänlig, men priset ligger helt klart högt upp i skalan. Detsamma gäller även vikten, vilket gör maskinen lite tung att flytta på.

Den här kompostkvarnen från Bosch har även testats av Test-vergleiche.com. Där slutade den med utmärkelsen “Bästa rekommendation”. Detta motiveras bland annat med att kvarnen är extremt effektiv och att den kan hantera både mjuka och hårda material.

Appliancereviewer.co.uk tillägger även att den har bra säkerhetsåtgärder samt att den inte väsnas särskilt mycket. De menar dock att uppsamlingsbehållaren måste tömmas ganska ofta.

Kompakt och smart kompostkvarn

Bosch Kompostkvarn AXT 25 TC är ett bra alternativ om du vill ha en kompostkvarn från Bosch som är enkel att använda i trädgården. Den här modellen har nämligen en kompakt design som gör att den är lätt att hantera och förvara. Det finns även en löstagbar tratt, och när den tas bort har maskinen en höjd på bara 67 centimeter. Det är därför lätt att göra plats för maskinen i skjulet eller garaget.

Den här kompostkvarnen från Bosch är dessutom väldigt stark och effektiv. Detta beror bland annat på att den har en hög effekt på 2500 watt, och det gör verkligen skillnad. Kvarnen kan därför klara av både stort och smått trädgårdsavfall. Detta kan vara allt från mjuka löv till tjockare grenar. Observera att alla kompostkvarnar inte är lika mångsidiga som den här. Vissa modeller kan till exempel ha problem med att bearbeta mjukt trädgårdsavfall. 

Turbine Cut System

Bosch Kompostkvarn AXT 25 TC är därför bra för trädgårdar med både tjocka grenar och massor av buskar och snår. Kvarnen klarar nämligen av grenar med en diameter på upp till 4,5 centimeter. Detta är en hel del jämfört med många av konkurrenterna. Det ingår även en integrerad uppsamlingsbehållare för det malda naturmaterialet. Denna rymmer upp till 53 liter och är därmed ganska stor.

Maskinen arbetar dessutom väldigt snabbt och effektivt, inte minst tack vare den höga effekten och den stora diametern. Den kan nämligen bearbeta upp till 230 kilo grenar och annat trädgårdsavfall på en timme. Detta är möjligt tack vare maskinens Turbine Cut System, vilket är ett unikt knivsystem som systematiskt bearbetar både tunna och tjocka grenar. Kompostkvarnen väsnas dessutom inte särskilt mycket under den här processen. Bosch har nämligen även fokuserat på att maskinen ska hålla en låg ljudnivå.

Specifikationer för Bosch Kompostkvarn AXT 25 TC – basfakta
Tillverkare: Bosch
Typ: Kompostkvarn
Maximal grendiameter: 4,5 centimeter
Uppsamlingsbehållare: 53 liter
Kapacitet: 230 kg i timmen
Effekt: 2 500 watt
Skärsystem: Knivsystem
Vikt: 30,5 kg

Fördelar med Bosch Kompostkvarn AXT 25 TC
Toppbetyg i kompostkvarnstest
Kompakt design
Kan hantera både mjuka och hårda naturmaterial
Klarar av grenar med en diameter på upp till 4,5 centimeter
Tystgående med Turbine Cut System


Bosch Kompostkvarn AXT Rapid 2200

Bland de bästa hos det brittiska teknikmagasinet T3.com
Utsedd till ”Bestseller” hos det brittiska konsumentmagasinet Appliancereviewer.co.uk
Snittbetyg på 4 av 5 stjärnor av kunderna hos Amazon

Bosch Kompostkværn AXT Rapid 2200

 

Bosch Kompostkvarn AXT Rapid 2200 är både en expertfavorit och en konsumentfavorit. Den har nämligen fått fina betyg hos det brittiska teknikmagasinet T3.com och det brittiska konsumentmagasinet Appliancereviewer.co.uk samt av kunderna hos Amazon.

T3.com har inkluderat den här modellen från Bosch i sin översikt över marknadens sju bästa kompostkvarnar. Där skriver de bland annat att den kan vara ett bra alternativ om du inte har budgeten för de dyraste Bosch-maskinerna. Den här kvarnen är mobil och lätthanterlig. Den har även en stark motor och kan hantera tjocka grenar. Experterna saknar dock en uppsamlingsbehållare.

Appliancereviewer.co.uk har utsett modellen till ”Bestseller” i sitt test av kompostkvarnar, och de är framförallt glada över att modellen har ett överkomligt pris. De påpekar att modellen är bättre på att hantera hårt trädgårdsavfall än mjukt samt att maskinen har en hög kapacitet. Knivarna kan dessutom bytas ut. Experterna anmärker dock på att bladen blir slöa snabbt.

Liten och smart modell

Bosch Kompostkvarn AXT Rapid 2200 är ett bra alternativ om du har en liten trädgård och inte behöver mala sönder några större mängder avfall. Det här är nämligen en liten och smart kompostkvarn med en praktisk och kompakt design. Den är därför lätt att förvara, och med en vikt på bara 12 kilo och är den även lätt att flytta runt på. Den står dessutom på hjul och kan alltså rullas runt i trädgården samt in och ut ur skjulet.

Den här kompostkvarnen från Bosch är alltså inte gjord för konsumenter med stora trädgårdar och tjocka träd. Den klarar av hårda grenar med en tjocklek på upp till 3,5 centimeter i diameter. Detta är förvisso lite lägre än hos många konkurrenter, men det är fortfarande en hyfsad storlek.

Highspeed Bosch Powerdrive T-motor

Även om Bosch Kompostkvarn AXT Rapid 2200 inte har den högsta kapaciteten håller maskinen en väldigt hög kvalitet. Med en kompostkvarn från Bosch är du alltid garanterad en hög kvalitet, och den här modellen har en fin effekt på 2200 watt. Tillsammans med Highspeed Bosch Powerdrive T-motorn skapar effekten ett högt varvtal med specialgjorda och lasertillverkade precisionsknivar. I praktiken innebär detta att kvarnen har en kapacitet på 90 kilo per timme.

Den här modellen har inte någon uppsamlingsbehållare. Det finns däremot en praktisk påmatare och en kniv av extrahärdat stål. Kvarnen har en patenterad tratt som ser till att man snabbt och enkelt kan öka fyllkapaciteten. Tratten gör även att man får en snabb materialinmatning.  

Specifikationer för Bosch Kompostkvarn AXT Rapid 2200 – basfakta
Tillverkare: Bosch
Typ: Kompostkvarn
Maximal grendiameter: 3,5 centimeter
Uppsamlingsbehållare: Ingen uppsamlingsbehållare
Kapacitet: 90 kg i timmen
Effekt: 2 200 watt
Skärsystem: Knivsystem
Vikt: 12 kg

Fördelar med Bosch Kompostkvarn AXT Rapid 2200
Bland de bästa i kompostkvarnstest
Liten och smart kvarn med låg vikt
För mindre trädgårdar
Highspeed Bosch Powerdrive T-motor
Specialgjorda och lasertillverkade precisionsknivar


Makita Kompostkvarn UD 2500

”Bäst för priset” hos det tyska testmagasinet Test-vergleiche.com
4,5 av 5 stjärnor hos det brittiska konsumentmagasinet Appliancereviewer.co.uk
”Bäst för priset” hos det brittiska teknikmagasinet T3.com

Makita Kompostkværn UD 2500

 

 

Makita Kompostkvarn UD 2500 har testats av tre olika expertkällor. Det rör sig närmare bestämt om det tyska testmagasinet Test-vergleiche.com, det brittiska konsumentmagasinet Appliancereviewer.co.uk och det brittiska teknikmagasinet T3.com. Alla tre expertpaneler blev förtjusta i den här kompostkvarnen.

Test-vergleiche.com förklarar att den här kompostkvarnen från Makita fungerar bra till både hårda och mjuka material. Den har en simpel design och enkla funktioner, och priset är därför lägre än hos många konkurrenter. Experterna framhäver även att maskinen är stark och att den har en stor uppsamlingsbehållare.

Appliancereviewer.co.uk tycker också bra om priset hos den här Makita-kvarnen. De framhäver även att modellen har riktigt bra hjul, som är både stödjande och robusta, samt att den har ett välplacerat handtag. Kvarnen är dessutom tystgående. Det finns dock ingen påmatare, och experterna menar även att maskinen inte är särskilt fin att se på. Generellt sett menar experterna att den här kompostkvarnen är välfungerande men inte fantastisk. Man får dock mycket valuta för pengarna.

Den tredje expertkällan är T3.com, och i deras test av kompostkvarnar kan vi läsa att den här modellen är väldigt tystgående. De skriver även att den har en stor uppsamlingsbehållare med en hög kapacitet. Kvarnen är i allmänhet väldigt effektiv, men den kan ha lite problem med fuktiga material. Det noteras även att kvarnen är ganska tung.

Stabil och hållbar

Makita Kompostkvarn UD 2500 är ett bra alternativ för flitiga trädgårdsentusiaster som vill ha en pålitlig och gedigen kompostkvarn till trädgården. Den här modellen är dessutom väldigt stabil och hållbar med en vikt på nästan 28 kilo. Den har en robust konstruktion och är tillverkad av kvalitetsmaterial.

Utöver detta har kvarnen en kompakt utformning som underlättar förvaringen. Den har även hjul som gör det enkelt att flytta den in och ut från förvaringen eller till ett annat ställe i trädgården. Tillverkaren har även fokuserat på säkerheten. Den här kompostkvarnen har nämligen en säkerhetsbrytare som motverkar olyckor och överhettning.

Klarar av tjocka grenar

Makita Kompostkvarn UD 2500 har en kraftfull prestanda med en effekt på 2500 watt. Kvarnen kan därför bearbeta fasta och tjocka grenar med en diameter på upp till 4,5 centimeter. Detta är en hel del och högre än hos flera andra konkurrenter. När kompostkvarnen har bearbetat trädgårdsavfallet leds skräpet ner i en integrerad uppsamlingsbehållare med en hög volym på 67 liter.

Knivsystemet är unikt och specialdesignat. Det arbetar enligt valsprincipen, och knivarnas rotationer är helt och hållet anpassade i förhållande till varandra. Systemet skyddar dessutom knivarna så att de kan användas länge. Med den här modellen har Makita även fokuserat på att få fram en så låg ljudnivå som möjligt. Detta har resulterat i en ljudtrycksnivå på knappt 75 dB och en ljudeffektsnivå på 97 dB.

Specifikationer för Makita Kompostkvarn UD 2500 – basfakta
Tillverkare: Makita
Typ: Kompostkvarn
Säkerhetsbrytare: Ja
Maximal grendiameter: 4,5 centimeter
Uppsamlingsbehållare: 67 liter
Effekt: 2 500 watt
Skärsystem: Knivsystem
Vikt: 27,6 kg

Fördelar med Makita Kompostkvarn UD 2500
Bäst för priset i kompostkvarnstest 
Hög stabilitet
Säkerhetsbrytare för optimal säkerhet
Kan mala grenar med en diameter på upp till 4,5 centimeter
Fokus på en tyst drift


FAQ – Vanliga frågor

Vilken kompostkvarn är bäst?

Det finns många välfungerande modeller på marknaden. Enligt experterna är en kompostkvarn från Bosch ett riktigt bra val eftersom att kvaliteten alltid är väldigt hög. Du kan till exempel överväga Bosch Kompostkvarn AXT 25 TC, som är en av deras toppmodeller. Om du har en snävare budget kan du med fördel ta en titt på lillebrodern Bosch Kompostkvarn AXT Rapid 2200 eller kanske Makita Kompostkvarn UD 2500. Andra maskiner som AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn ger dock också Bosch en kamp till målsnöret.

Vad ska jag titta efter när jag köper en kompostkvarn?

Om du ska köpa en kompostkvarn till trädgården bör du titta på saker som byggkvalitet, motor, prestanda, ljudnivå och kapacitet samt hur stora grenar kvarnen klarar av. Det kan även vara praktiskt med en uppsamlingsbehållare och stabila hjul. Om du inte har möjlighet att titta på modellen i en fysisk butik kan du med fördel läsa vad experterna har skrivit i sina tester av kompostkvarnar.

Vad bedömer experterna i tester av kompostkvarnar?

Experterna bedömer apparaterna baserat på olika testpunkter, till exempel förmåga att mala sönder avfallet, byggkvalitet, pris, hanterbarhet, funktioner, användbarhet, ljudnivå, användarvänlighet och värde för pengarna. Du kan läsa vad som står i varje kompostkvarnstest under produktnamnen. Du hittar även en lista med länkar till alla undersökningar här nedanför.


Kompostkvarn Test 2020: Dessa källor har vi använt

Appliancereviewer.co.uk

Appliancereviewer.co.uk är ett brittiskt konsumentmagasin som fokuserar på tester och jämförelser av produkter för hemmet. Syftet är att ge de brittiska konsumenterna en så bra vägledning som möjligt innan de genomför ett köp. Appliancereviewer.co.uk har här genomfört ett test av marknadens bästa kompostkvarnar. Där provade de bland annat modellerna Bosch Kompostkvarn AXT 25 TC, Bosch Kompostkvarn AXT Rapid 2200 och Makita Kompostkvarn UD 2500. Läs testet i sin fulla längd hos Appliancereviewer.co.uk.

Användarrecensioner

För ett par modeller i den här genomgången av kompostkvarnar har vi även inkluderat användarrecensioner. Vi har närmare bestämt tittat vad kunderna hos Amazon tycker om följande produkter:

AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn – läs användarnas recensioner här.

Bosch Kompostkvarn AXT Rapid 2200 – läs användarnas recensioner här.

TV2 Fri

TV2 Fri är en dansk tv-kanal med TV2 som moderskanal. TV2 Fri specialiserar sig på friluftsliv och fritid, och det finns både en tv-kanal och en tillhörande hemsida. Här har de danska friluftsexperterna testat marknadens bästa kompostkvarnar. AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn ingick i undersökningen, som du hittar i sin helhet hos TV2 Fri.

T3.com

T3.com är ett brittiskt teknikmagasin som fokuserar på teknik och gadgets. Hos dem hittar du teknikrelaterade nyheter, artiklar och guider, och magasinet utför även tester av elektroniska produkter. Här gäller det ett test av kompostkvarnar. Där provade de bland annat modellerna Bosch Kompostkvarn AXT 25 TC, Bosch Kompostkvarn AXT Rapid 2200 och Makita Kompostkvarn UD 2500. Du kan läsa hela testet hos T3.com.

Test-vergleiche.com

Test-vergleiche.com är ett tyskt test- och konsumentmagasin som fokuserar på tester av konsumentprodukter. Syftet är att ge konsumenterna den bästa möjliga informationen inför olika inköp. De tyska experterna har till exempel testat kompostkvarnar vid flera tillfällen:

I ett av testerna ingick modellen AL-KO Easy Crush MH 2800 Kompostkvarn – läs hela undersökningen här.

I det andra testet ingick modellerna Bosch Kompostkvarn AXT 25 TC och Makita Kompostkvarn UD 2500 – läs hela undersökningen här.


Andra relevanta tester och artiklar

Produktbeskrivningarna i den här artikeln handlar om kompostkvarnar. Om du är en trädgårdsmänniska kanske du även kan få användning för andra hjälpmedel och redskap:

Alla gräsmattor måste klippas, och detta kan bli ett stort jobb om du har en stor trädgård. Det kan därför vara en bra idé att skaffa en gedigen gräsklippare. Om du är osäker på vilken du borde välja kan du med fördel läsa vår artikel gräsklippare test.

Om du tycker illa om att behöva klippa gräsmattan manuellt kan en robotgräsklippare vara ett spännande alternativ. Denna maskin gör jobbet åt dig och är även ett smart val för allergiker. I vår artikel om robotgräsklippare hittar du inspiration om vilka modeller som kan vara bäst för dina behov.

Om du har en riktigt stor trädgård kan det vara nödvändigt att skaffa en åkgräsklippare. Denna underlättar jobbet och bogseringen samtidigt som du kan ta dig an gräsmattan manuellt. Läs vår artikel åkgräsklippare test för att få veta mer om vilka modeller du kan få nytta av.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta