Hur liggande motionscyklar erbjuder ett bekvämt och effektivt träningspass

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Liggande motionscyklar har blivit en allt mer populär träningsmaskin tack vare deras bekväma utformning och effektiva träning med låg intensitet. Till skillnad från traditionella stående motionscyklar har de ett säte med ryggstöd, vilket gör att användaren kan luta sig tillbaka och trampa i en liggande position. 

I den här artikeln kommer vi att gå igenom fördelarna med en liggande motionscykel och dess unika egenskaper samt redovisa tips för att du ska kunna skapa ett effektivt träningspass och få ut så mycket som möjligt av din träning.

Olika typer av motionscyklar

Det finns tre huvudsakliga typer av motionscyklar: Stående, liggande och kombinerade. Stående motionscyklar simulerar upplevelsen av att cykla på en traditionell cykel och tränar framförallt muskler i magen, armarna och benen. Liggande motionscyklar ger ett bekvämt träningspass med låg intensitet och är särskilt populära bland personer med rygg- eller ledvärk. Kombinerade motionscyklar har justerbara komponenter som engagerar både överkroppen och underkroppen, och är därför bra för de som vill träna hela kroppen.

En liggande motionscykel är en typ av stationär motionscykel som ger ett bekvämt träningspass med låg intensitet. Till skillnad från en stående modell har den ett bakåtlutat säte med ryggstöd och pedaler som är placerade framför användarens kropp, istället för under den. Liggande motionscyklar är populära bland de med rygg- eller ledvärk eftersom de erbjuder en bekväm, stödjande sits och ett träningspass med låg belastning som bidrar med mindre stress på lederna. Det lutande sätet och ryggstödet ger extra stöd för ländryggen, vilket även gör den lämplig för dem som lider av smärta där.

Fördelar med att träna med en liggande motionscykel

Liggande motionscyklar erbjuder många fördelar för dem som vill ha ett bekvämt, men samtidigt effektivt träningspass. Några av fördelarna är:

 • Låg intensitet: Liggande motionscyklar erbjuder träning med låg intensitet, vilket innebär att de är skonsamma för lederna och utgör därför ett utmärkt alternativ för de som har knä- eller ryggproblem och äldre.
 • Minskad belastning på lederna: Den liggande positionen på en liggande motionscykel placerar kroppen i en naturlig och uppstöttad position, vilket minskar belastningen på lederna ytterligare. Detta kan bidra till att förebygga skador samt gör träningen mer bekväm överlag.
 • Förbättrad kardiovaskulär hälsa: Liggande motionscyklar är ett effektivt sätt att förbättra den kardiovaskulära hälsan eftersom de ökar hjärtfrekvensen och ger ett bra aerobt träningspass, vilket kan bidra till att sänka blodtrycket, förbättra blodcirkulationen och minska risken för hjärtsjukdomar.
 • Effektiv träning av underkroppen: Liggande motionscyklar ger ett effektivt träningspass av underkroppen eftersom att den framförallt tränar musklerna i benen, höfterna och fotsulorna. Detta kan bidra till att bygga upp styrka, strama muskler samt förbättra den allmänna konditionen.
 • Ökad muskeluthållighet: Att träna med en liggande motionscykel kan även bidra till att öka muskeluthålligheten. Genom att träna musklerna i benen under en längre tid blir kroppen bättre på att utnyttja syret i blodet, vilket förbättrar uthålligheten och konditionen med tiden.

Träning med en liggande motionscykel

Det finns flera sätt att utnyttja träningsmöjligheterna med en liggande motionscykel. Här är några träningstekniker som du bör prova:

 • Uppvärmnings- och nedvarvningsövningar: Innan du börjar träningen är det viktigt att värma upp musklerna för att förebygga skador. Enkla uppvärmningsövningar, till exempel lätt cykling eller stretching, är bra för att förbereda musklerna för den faktiska träningen. På samma sätt är nedvarvningen viktig för att gradvis sänka hjärtfrekvensen och förebygga yrsel eller skador. Det är lämpligt med lätta cykel- eller stretchövningar även för nedvarvning.
 • Intervallträning: Intervallträning är en populär träningsteknik som används för att öka intensiteten i träningen. Kort sagt innebär det att man alternerar perioder av högintensiv cykling med återhämtningsperioder med lägre intensitet: du kan till exempel trampa med hög intensitet i 30 sekunder och sedan återhämta dig med lägre intensitet i 60 sekunder. Den här tekniken kan bidra till förbränning av fler kalorier samt förbättra din kardiovaskulära kondition.
 • Öka motståndsnivåerna för progressiv träning: Ett annat sätt att göra träningen på en liggande motionscykel mer utmanande är att öka motståndsnivåerna. De flesta liggande motionscyklarna har justerbara motståndsnivåer som bör ökas i takt med att din kondition förbättras eftersom det hjälper till att bygga upp styrka och uthållighet med tiden, samt håller din träning utmanande.
 • Inkludera övningar för överkroppen: Eftersom liggande motionscyklar främst tränar underkroppen bör du även addera övningar för överkroppen i din träning. Detta kan göras genom att använda handvikter eller motståndsband, eller genom att utföra övningar som ”armcurls” eller ”overhead presses”. På så sätt kan du träna armar, axlar och ryggmuskler samtidigt som du får ett kardiovaskulärt träningspass.

Tips för effektiv träning på en liggande motionscykel

Här är några tips som gör träningen på en liggande motionscykel mer effektiv:

 • Justera cykeln efter behov: För att uppnå ett effektivt träningspass är det viktigt att justera den liggande motionscykeln ordentligt: sätet bör justeras till en höjd som tillåter en lätt böjning i knäna när du trampar, samtidigt som styret bör justeras till en bekväm position. Korrekt justering av cykelns komponenter garanterar ett säkert och effektivt träningspass.
 • Övervakning av hjärtfrekvens och motståndsnivåer: För att maximera fördelarna med träningen på en liggande motionscykel är det viktigt att du övervakar din hjärtfrekvens och dina motståndsnivåer. American Heart Association rekommenderar att du tränar med måttlig intensitet, vilket vanligtvis ligger på 50-70 % av din maximala hjärtfrekvens. Att sedan gradvis öka motståndsnivåerna kan bidra till att bygga upp styrka och uthållighet med tiden.
 • Rekommenderad träningsfrekvens och längd: Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar minst 150 minuters aerob träning med måttlig intensitet per vecka, vilket kan delas upp i 30-minuterspass fem dagar i veckan. För dem med hektisk vardag kan kortare, mer högintensiva träningspass också vara bra – kom bara ihåg att lyssna på din kropp och ta vilodagar när det behövs.
 • Varierade träningsrutiner: För att hålla din träning engagerande och effektiv är det viktigt att du varierar dina rutiner. Prova intervallträning eller addera övningar för överkroppen för att träna hela kroppen. Du kan också variera din rutin genom att justera motståndsnivåerna eller lyssna på olika typer av musik och podcasts.

FAQ

Är liggande motionscyklar bra för att gå ner i vikt?
Ja, liggande motionscyklar kan vara effektiva för att gå ner i vikt. Genom att regelbundet träna med en liggande motionscykel kan du förbränna kalorier och samtidigt förbättra din kardiovaskulära hälsa. Det är dock viktigt att även tänka på att bibehålla en hälsosam kost för bästa resultat av viktminskningen.
Är liggande motionscyklar skonsammare för dina knän?
Ja, liggande motionscyklar är generellt sett bättre för dina knän än traditionella stående modeller. Det lutande sätet och de framskjutna pedalerna på liggande motionscyklar belastar knäna och ländryggen mindre, vilket gör dem till ett bra alternativ för personer med led- eller ryggproblem.
Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar minst 150 minuters aerob träning med måttlig intensitet per vecka, vilket kan delas upp i 30-minuterspass, fem dagar i veckan. Du kan använda en liggande motionscykel som en del av din träningsrutin för att uppnå detta mål.
Hur många kalorier kan du förbränna med en liggande motionscykel?
Antalet kalorier som förbränns när man använder en liggande motionscykel beror på flera faktorer, bland annat din egen vikt, motståndsnivån du cyklar med samt träningspassets längd, men i genomsnitt förbränner du cirka 250-350 kalorier under ett träningspass på 30 minuter på en liggande motionscykel.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta