Löpband eller crosstrainer – Så väljer du rätt träningsutrustning för just dig

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Är du ute efter att investera i träningsutrustning, men kan inte bestämma dig mellan ett löpband eller en crosstrainer? Löpband ger ett träningspass med högre effekt som främst riktar sig mot den nedre delen av kroppen, medan en crosstrainer ger ett träningspass med lägre effekt som riktar sig mot både över- och underkroppen. I den här artikeln utforskar vi fördelarna och nackdelarna med båda maskinerna för att hjälpa dig att bestämma det bästa alternativet för dina träningsmål.

Vilka är fördelarna med ett löpband?

Fördelarna med ett löpband:

 • Förbättrad hjärt- kärlhälsa: Att springa eller gå på ett löpband kan bidra till att förbättra din hjärthälsa genom att stärka dina hjärtmuskler, förbättra blodflödet och sänka risken för hjärtsjukdomar.
 • Vikthållning: Att använda ett löpband regelbundet kan hjälpa dig att hålla dina viktmål, genom att förbränna kalorier och öka din ämnesomsättning.
 • Bekvämlighet: Löpband finns på de flesta gym och kan också köpas för hemmabruk, vilket ger ett bekvämt alternativ för träningspass oavsett väder eller tid på dagen.
 • Anpassningsbara träningspass: Löpband är utrustade med olika inställningar, som olika lutning och hastighet, vilket gör att du kan skapa anpassade träningspass som är skräddarsydda efter din konditionsnivå och dina mål.

Vilka är fördelarna med att använda en crosstrainer?

Fördelarna med att använda en crosstrainer:

 • Träning med låg belastning: Crosstrainers ger träning med låg belastning, vilket är skonsammare för dina leder jämfört med högbelastningsövningar som löpning. Detta gör det till ett bra alternativ för dig som lider av ledvärk eller skador.
 • Träning för hela kroppen: Till skillnad från löpband arbetar crosstrainers både över- och underkroppen, vilket ger en helkroppsträning som riktar sig mot flera muskelgrupper samtidigt.
 • Förbättrad hälsa: Att använda en crosstrainer kan bidra till att förbättra din hälsa genom att öka din hjärtfrekvens, förbättra blodflödet och minska risken för sjukdomar i allmänhet.
 • Mångsidighet: Crosstrainers erbjuder en mängd olika träningsalternativ, inklusive rörelser framåt och bakåt, vilket kan bidra till att hålla dina träningspass intressanta och utmanande.

Vad är skillnaden mellan träning med hög och låg belastning?

Skillnaden mellan träning med hög- och låg belastning ligger i hur mycket dina leder belastas under träningen. Träning med hög belastning innebär rörelser som får fötterna att lämna marken, som vid hopp eller löpning, och kan vara mer påfrestande för leder, ben och bindväv. Exempel på övningar med hög belastning är löpning, jumping jacks och plyometri.

Lågintensiva övningar innebär rörelser som håller en eller båda fötterna på marken, eller aktiviteter som minimerar stötkraften på dina leder. Exempel på lågeffektiva övningar inkluderar promenader, simning, cykling och användning av crosstrainers. Lågaffektiv träning anses generellt sett vara skonsammare för lederna och kan vara ett bättre alternativ för dig som lider av ledvärk, artrit eller skador.

Löpband eller crosstrainer – vilken är då egentligen bäst för dig?

När det gäller att välja rätt träningsutrustning för dina behov hamnar beslutet ofta i den klassiska debatten om löpband kontra crosstrainer. Båda maskinerna har sina egna unika fördelar och nackdelar, vilket gör det viktigt att ta hänsyn till dina träningsmål, fysiska förmågor och personliga preferenser innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Löpband är ett bra val för:

 • Förbättrar den kondition och hjärt-kärlhälsa, och förbränner kalorier.
 • Ger ett träningspass med hög effekt som riktar sig mot nedre delen av kroppen som som sätesmuskler, framsida lår och vader.
 • Kan förbättra bentätheten och öka ämnesomsättningen.
 • Perfekt för vikthållning och ökad uthållighet.

Crosstrainer är ett bra val för:

 • Crosstrainern ger ett träningspass med låg belastning som tränar både över- och underkroppsmusklerna.
 • Smidig och flytande rörelse, vilket gör det lättare för lederna.
 • Särskilt effektiv för att träna sätesmuskler, baksida och framsida lår.
 • Handtagen möjliggör träning av överkroppen, vilket tonar armar, axlar och rygg.

I slutändan handlar beslutet mellan löpband och crosstrainer om dina personliga preferenser och fitnessmål. Om du letar efter ett träningspass med hög effekt som främst riktar sig mot din underkropp kan löpbandet vara rätt väg att gå. Om du vill ha ett träningspass med låg effekt som riktar sig mot både över- och underkroppen kan en crosstrainer vara ett bättre val. Kom ihåg att ta hänsyn till dina fysiska begränsningar och eventuella skador eller sjukdomstillstånd innan du fattar ditt beslut, och rådgör alltid med en läkare om du har några funderingar kring att börja med en ny träningsrutin.

FAQ

Är löpband eller crosstrainer bäst för vikthållning?
Löpband och crosstrainers kan båda vara effektiva maskiner för vikthållning, genom att förbränna kalorier och öka ämnesomsättningen. Löpbandet är inriktat på underkroppen och är effektivt för bentäthet och löputhållighet, medan crosstrainern ger en låg belastning på hela kroppen och är idealisk för personer med ledproblem eller skador.
Är 30 minuters promenad bättre än 30 minuter på en crosstrainer?
Att promenera och köra crosstrainer i 30 minuter kan förbättra hjärt- och kärlhälsan och bidra till viktminskning. Löpbandet är skonsamt och lämpligt för nybörjare eller personer med ledvärk, medan crosstrainern är ett helkroppspass som förbränner fler kalorier. Välj den träningsform som passar dina preferenser, din konditionsnivå och dina mål.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta