Löpband: Så hjälper löpbandsträning dig att komma i form

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

För dig som vill se till att komma i form kan ett löpband vara en utmärkt träningsform. Löpband är ett bekvämt sätt att träna oavsett väderförhållande och erbjuder en rad olika träningsalternativ som kan hjälpa dig att förbränna kalorier och att komma i form.

I den här artikeln går vi igenom fördelar med att använda ett löpband, samt olika typer av löpbandsträning inklusive uthållighetsträning, hastighetsträning och backträning. Vi diskuterar även vanliga misstag, och olika försiktighetsåtgärder du bör vidta för att få en så smidig och bra träningsupplevelse som möjligt. 

Vilka är fördelarna med löpband och löpbandsträning?

Att använda ett löpband kan vara ett utmärkt sätt att komma i form på. Nedan har vi samlat några olika hälsofördelar med löpbandsträning:

Konditionsträning

Träning på löpband ger konditionsträning som stimulerar ditt hjärt-kärlsystem och som kan hjälpa dig att snabbt komma i form. Löpbandets justerbara inställningar som lutning och olika hastighet ger mångsidig träning som kan anpassas efter konditionsnivå, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för dig som gradvis vill fördjupa din träning.

Skonsam low-impact training

Träning på löpband klassas som low-impact training vilket är skonsamt för leder, och gör det till ett bra alternativ för dig med skador eller ledvärk. Att springa eller gå på ett löpband kan bidra till att förbättra hjärt-kärlhälsa och uthållighet utan att utsätta leder för onödig stress.

Ökad ämnesomsättning

Träning på löpband kan bidra till att öka din ämnesomsättning. När du tränar förbränner din kropp kalorier, och ju intensivare träningen är, desto fler kalorier förbränner du. Dessutom bidrar träning till att öka din muskelmassa, vilket kan bidra till att öka ämnesomsättningen ännu mer vilket gör att din kropp kräver mer energi även i viloläge.

Lättillgänglig träning

En av de största fördelarna med att använda ett löpband för att komma i form är dess tillgänglighet. Löpband kan användas i alla väderförhållanden, när som helst på dagen och i bekvämligheten av ditt hem eller gym. Detta gör det lättare att hålla sig till en regelbunden träningsrutin, vilket är viktigt för att nå långsiktiga resultat.

Regelbunden och hållbar träningsform

Träning på löpband är en hållbar träningsform som kan fortsätta på lång sikt. Regelbundenhet är nyckeln när det kommer till att hålla formen på sikt, och att ha en träningsrutin på löpband kan hjälpa dig att uppnå dina träningsmål och att få dem att hålla.

Olika träningspass på löpband

Gångträning

Att gå är ett enkelt och trevligt sätt att få lite motion. Oavsett om du precis börjat eller vill öka din intensitet får du här några tips om hur du kan börja med ett promenadträningspass:

 • Börja långsamt: När du börjar en promenadrutin är det bäst att börja långsamt med korta sträckor och att gradvis arbeta dig upp till längre sträckor och högre intensitet.
 • Rätt utrustning: Se till att du har bekväma skor och passade kläder så att du kan vara säker och motiverad under dina promenader.
 • Öka lutningen: Utmana dig själv genom att införliva kullar i din rutt eller använda ett löpband som med back-inställningar på upp till 15 % lutning. Detta bidrar till att förbättra din uthållighet så att du kan förbränna fler kalorier under varje pass.

Jogging/löpning

Jogging och löpning är en utmärkt konditionsträning som kan ge en rad fördelar för din hälsa. Här är några tips för att komma igång med en jogging- och löprutin:

 • Sätt upp realistiska mål: Se till att du sätter upp realistiska mål när du börjar med en ny träningsrutin, inklusive jogging eller löpning.
 • Börja långsamt: Börja med att gå raskt och öka sedan successivt hastigheten tills du kan jogga under längre perioder utan att känna dig alltför trött eller utmattad.
 • Öka distansen: Öka gradvis längden på din sträcka över tid så att du blir mer bekväm med att springa längre sträckor i högre hastighet.
 • Intervallträning: Blanda intervallträning med hög intensitet med långsammare sträckor med joggning eller gång.

Högintensiv intervallträning (HIIT)

Högintensiv intervallträning (HIIT) är en träningsform som kombinerar korta perioder av intensiv aktivitet med viloperioder, utformad för att maximera effektiviteten av varje träningspass. HIIT-träning utförs vanligtvis i 20 minuter eller mindre och kan anpassas till alla människors konditionsnivå. Med hjälp av ett löpband kan du enkelt skapa ett effektivt HIIT-träningspass. Så här gör du:

 • Värm upp: Börja med att gå i måttlig hastighet i fem minuter för att värma upp musklerna och förbereda kroppen för den intervallträningen.
 • Öka intensiteten: Öka hastigheten på löpbandet och börja springa i ett intensivt tempo i 30 sekunder följt av en minuts gång med lägre intensitet.
 • Avkylning: Avsluta ditt HIIT-pass genom att sänka löpbandets hastighet och ge dig själv tre minuter för att svalka av och hämta andan innan du avslutar träningen.

Försiktighetsåtgärder att vidta när du tränar på löpband

Löpbandsträning kan vara effektivt för att komma i form. Du bör dock vara medveten om hur du på ett säkert sätt bör använda ditt löpband för att undvika skador och för att maximera effektiviteten av varje träningspass:

 • Undvik skador: Se till att hastighet och lutning är inställda på lämpliga nivåer för din nuvarande konditionsnivå för att minimera risken för onödig, tung belastning vilket kan leda till skador. Se till att alltid stretcha lite innan du påbörjar ett träningspass och var uppmärksam på hur din kropp känns under passet.
 • Undvik uttorkning: Det är viktigt att dricka mycket vatten före, under och efter att du tränat på löpband för att undvika uttorkning och för att hålla energinivån uppe under hela träningspasset.
 • Korrekt teknik: Se till att vara uppmärksam på din teknik och att hålla god hållning för att maximera fördelarna med övningarna samtidigt som du skyddar dig själv från potentiella överansträngningar eller skador.

FAQ

Är det viktigt med teknik när man tränar på löpband?
Ja, det är viktigt att ha rätt hållning och teknik när man löpbandstränar för att undvika överansträngning eller skador och för att få ut så mycket som möjligt av träningen.
Hur ofta bör jag träna på löpband?
Hur ofta du tränar beror på din individuella konditionsnivå och dina mål, men de flesta föreslår fyra till fem träningspass i veckan för optimala resultat.
Vilken hastighet bör jag använda när jag springer på ett löpband?
Detta beror på din nuvarande konditionsnivå och dina mål - om du precis har börjat springa bör du börja med ett långsamt promenadtempo eller lugnare jogging; om du är mer erfaren eller vill pressa dig själv ytterligare bör du öka hastigheten successivt.
Passar löpbandsträning för nybörjare?
Ja, löpband är ett bra alternativ för nybörjare eftersom du kan justera hastigheten och lutningen så att den passar din nuvarande konditionsnivå. Dessutom har de flesta löpband säkerhetsfunktioner som automatisk stopp som kan användas i nödfall.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta