Bosch köksmaskin test – Här är experternas favoritmodeller – Bäst i Test

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln kommer vi att presentera ett antal köksmaskiner från Bosch. Vi går igenom funktionerna hos de olika modellerna och utgår från expertbedömningar  för att berätta om både för- och nackdelar med alla maskiner.

För att skapa en mer välbalanserad överblick över utbudet på marknaden presenterar vi sedan ett par alternativa köksmaskiner från andra tillverkare.

Vi har använt tester från ett flertal olika expertkällor i den här artikeln, bland annat Råd & Rön, den danska nättidningen Testfamilien.dk, de brittiska magasinen Kagoo.co.uk, Which.co.uk och Good Housekeeping Institute, det tyska matmagasinet Kuechenhelfercheck.com och de norska magasinen Tek.no och Dinside.no.

Om du vill läsa mer om de olika testerna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller: 
 Genomgång av Boschs bästa köksmaskiner
Genomgång av testvinnande köksmaskiner från andra märken
Tänk på detta när du köper en ny köksmaskin
Vilka tillbehör behöver du till din köksmaskin?
Tre goda recept för köksmaskinen
Historien om Bosch 
Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Bosch köksmaskin test 2021 – Här är marknadens bästa modeller

Här nedanför hittar du en översikt över marknadens bästa köksmaskiner från Bosch. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat experttester  från både in- och utland och samlat de modeller som fått bäst betyg i den här artikeln. De gröna rutorna under produktnamnen anger var produkten har testats och hur den har klarat sig.

Vi hoppas att den här översikten hjälper dig att hitta en köksmaskin från Bosch som passar bra till just dina behov.


Bosch MUM54A00

Bra betyg hos den danska nättidningen Testfamilien.dk

Bosch MUM54A00

 

.
Bosch MUM54A00 har testats och recenserats av det Testfamilien.dk. Den här modellen går hem hos expertkällorna och utnämns därför får ett bra betyg hos Testfamilien.dk.

Experterna motiverar de fina recensionerna med att kvaliteten är hög samt att maskinen är användarvänlig och fungerar bra. De nämner dock även att den här modellen är lite mindre än många andra köksmaskiner.

Flera användningsområden och hastighetslägen

Bosch MUM54A00 är en multifunktionell köksmaskin som kan användas till en mängd olika ändamål i köket. Maskinen kan till exempel hjälpa till med att blanda, knåda, vispa och hacka olika ingredienser.

Den här modellen har sju hastighetslägen och en pulsfunktion. Man kan därför både höja och sänka hastigheten beroende på hur krävande ingredienser man använder.

Bosch MUM54A00 har även en Multi Motion Drive-funktion som säkerställer att motorn arbetar effektivt. Motorn har en effekt på 900 watt och är dessutom högpresterande. Maskinen klarar därför av de flesta ingredienser och uppgifter.

Skålen till den här köksmaskinen är tillverkad av rostfritt stål. Den har en kapacitet på 3,9 liter och rymmer därmed lite mindre än skålen hos många andra köksmaskiner. Bosch MUM54A00 är utrustad med sugfötter av gummi och står därför stabilt på köksbänken när man använder den.

3D Planetary Mixing

Bosch MUM54A00 har flera funktioner som underlättar när maskinen bearbetar olika ingredienser. Den har bland annat en multifunktionell arm och en funktion som kallas för 3D Planetary Mixing.

Tack vare den multifunktionella armen kan man enkelt byta mellan olika tillbehör med en enkel knapptryckning. 3D Planetary Mixing-funktionen ser till att maskinen blandar ingredienserna mer effektivt. Denna funktion gör nämligen att vispen rör sig i flera riktningar samtidigt som den roterar runt sin egen axel.

När man köper Bosch MUM54A00 ingår det flera olika tillbehör, nämligen en grovvisp, en degkrok och en ballongvisp samt en förvaringspåse för tillbehören.

Experterna: Effektiv köksmaskin och hög kvalitet för priset

Enligt experterna från Testfamilien.dk är Bosch MUM54A00 en bra köksmaskin som verkligen är briljant.

De förklarar att de tycker bra om den här modellen och skriver att det är riktigt praktiskt att man bara behöver en maskin.

Experterna berättar dessutom att maskinen är kraftfull och gedigen samt att den inte är särskilt dyr. De menar därför att det här är ett bra alternativ för familjer som vill ha lite mer hjälp i köket.

I slutet av recensionen framhäver de framförallt maskinens kvalitet. De anser nämligen att kvaliteten är riktigt bra och skriver att kombinationen av funktion, design och stadiga material fungerar optimalt.

De avslutar med att berätta att maskinen samtidigt är otroligt enkel att använda. Innan man bestämmer sig för den här modellen bör man dock tänka på att skålen är mindre än hos många andra köksmaskiner.

Dimensioner för Bosch MUM54A00:
Höjd: 28,2 cm
Bredd: 28 cm
Djup: 27,1 cm
Vikt: 5,34 kg

Specifikationer för Bosch MUM54A00:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: Bosch
Motoreffekt: 900 watt
Skålkapacitet: 3,9 liter
Hastighetslägen: 7

Fördelar med Bosch MUM54A00:
 Multifunktionell köksmaskin
 Sju hastighetslägen
 Tillbehör ingår
 3D Planetary Mixing
 Multifunktionell arm

Här kan du se en presentationsvideo för Bosch MUM5-serien. Videon är gjord av Bosch:


Bosch MUM58L20

✅ 79 av 100 poäng hos det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk

Bosch MUM58L20

 

.
Bosch MUM58L20 har testats och recenserats av det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk. Experterna därifrån tycker otroligt bra om den här köksmaskinen och ger den därför ett betyg på 79 av 100 poäng.

Kagoo.co.uk verkar mest positiva till att Bosch MUM58L20 har flera hastighetslägen och massor av funktioner. De tycker dock inte lika bra om storleken eftersom att maskinen inte är särskilt lämplig för större familjer.

Experterna: Bra maskin för mindre familjer

Enligt experterna från Kagoo.co.uk är Bosch MUM58L20 en liten och kompakt köksmaskin som är bra för mindre hushåll.

De skriver nämligen att maskinen på grund av sin storlek och mindre skål framförallt är bra för små familjer.

Experterna är positiva till att maskinen har sju hastighetslägen och en pulsfunktion. Tack vare dessa kan man nämligen själv bestämma om man vill höja eller sänka hastigheten baserat på vad man blandar.

Det finns inte särskilt många nackdelar med den här modellen. Experterna från Kagoo.co.uk anmärker faktiskt bara på att skålen är liten och att maskinen därför inte är något bra alternativ för större familjer.

Mångsidig köksmaskin med 3D Planetary Mixing

Bosch MUM58L20 är en mångsidig köksmaskin med konditorkit, grönsaksskärare och blender samt en förvaringsväska för tillbehören. Den här maskinen kan därför användas till många olika ändamål i köket.

Köksmaskinen har dessutom en funktion som kallas för 3D Planetary Mixing. Detta innebär att maskinen bearbetar ingredienserna i både sid- och höjdled med planetariska rörelser som ger snabba och jämna resultat.

Bosch MUM58L20 har en motoreffekt på 1000 watt och en skål som rymmer 3,9 liter. Skålen är tillverkad av rostfritt stål. Alla plastdelar som kommer i kontakt med maten är dessutom BPA-fria.

Säker maskin med EasyArmLift och gummifötter

Bosch MUM58L20 är en säker maskin som bland annat är utrustad med ett överbelastningsskydd. Detta innebär att maskinen slutar arbeta om den blir överhettad.

Köksmaskinen har dessutom sugfötter av gummi som gör att den står stadigt på bänken även när man använder högre hastigheter.

Tack vare funktionen EasyArmLift är det dessutom enkelt att använda den här köksmaskinen. Denna funktion innebär nämligen att man kan byta tillbehör med en enkel knapptryckning.

Sist men inte minst finns det ett inbyggt förvaringsutrymme för sladden. Maskinen är därför enkel att förvara på köksbänken eller i ett skåp när man inte använder den.

Dimensioner för Bosch MUM58L20:
Höjd: 28,2 cm
Bredd: 28 cm
Djup: 27,1 cm
Vikt: 6,31 kg

Specifikationer för Bosch MUM58L20:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: Bosch
Motoreffekt: 1 000 watt
Skålkapacitet: 3,9 liter
Hastighetslägen: 7

Fördelar med Bosch MUM58L20:
 EasyArmLift
 3D Planetary Mixing
 Mångsidig köksmaskin med flera tillbehör
 Sugfötter av gummi
 Inbyggd sladdförvaring


Alternativ

I den här artikeln har vi hittills gått igenom ett antal köksmaskiner från Bosch som har fått bra omdömen av experter.

Det är dock inte bara Bosch som tillverkar bra köksmaskiner. För att skapa en så balanserad överblick som möjligt vill vi därför presentera ett par köksmaskiner från andra tillverkare också. Här nedanför hittar du några alternativ som också har fått bra betyg av olika expertkällor.


KitchenAid 5K45SSE

Bra betyg hos det brittiska testmagasinet Which.co.uk
✅ 86 av 100 poäng hos det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute

KitchenAid 5K45SSE

 

.
KitchenAid 5K45SSE har testats och recenserats av två brittiska magasin: Which.co.uk och Good Housekeeping Institute.

Den här köksmaskinen får fina recensioner hos alla expertkällor och får framförallt beröm för sin hållbarhet, användarvänlighet och energiförbrukning. Experterna nämner dock att de inte är lika nöjda med maskinens förmåga att vispa äggvitor.

Experterna: Fantastisk köksmaskin för många ändamål

Enligt experterna är KitchenAid 5K45SSE en fantastisk köksmaskin som kan användas till många uppgifter i köket.

Experterna från Good Housekeeping Institute skriver till exempel att modellen klarade sig bra på nästan alla testpunkter i deras noggranna utvärdering och att den utan problem blandade alla ingredienser ordentligt. Det var bara när de vispade äggvitor som de upplevde lite problem med den här maskinen.

Experterna förklarar dessutom att KitchenAid 5K45SSE har en kraftfull och enkel design och att den alltid klarar av arbetsuppgifterna.

Good Housekeeping Institute menar att den här maskinen är ett bra alternativ för dig som vill ha en hjälpande hand i köket. De påpekar dock att det kan vara lite besvärligt att justera hastigheten i början.

Många användningsområden

KitchenAid 5K45SSE har många olika användningsområden. Med rätt tillbehör kan maskinen till exempel mosa, knåda, röra och blanda.

När man köper den här köksmaskinen ingår det en degkrok för att knåda och blanda, en flatblandare för vanlig smet och mer krävande blandningar samt en ballongvisp för luftiga blandningar.

Med KitchenAid 5K45SSE kan man dessutom använda över 15 olika tillbehör. Det går till exempel att köpa till en köttkvarn, en citruspress eller en grönsaksskärare om man vill kunna använda maskinen till fler uppgifter.

Tio hastighetslägen och direkt drivsystem

KitchenAid 5K45SSE har en motoreffekt på 275 watt och en skål med en kapacitet på 4,3 liter. Maskinen har dessutom tio hastighetsinställningar som gör att man alltid kan anpassa hastigheten till de aktuella ingredienserna.

Den här köksmaskinen har ett direkt drivsystem och arbetar därför både tyst och effektivt. Tack vare det planetariska rörsystemet blandar maskinen ihop ingredienserna till en jämn blandning varje gång.

KitchenAid 5K45SSE står dessutom stabilt på köksbänken och kommer inte att hoppa runt när man använder den. Maskinen har en solid och robust metallkonstruktion och en design med avrundade kanter.

Dimensioner för KitchenAid 5K45SSE:
Höjd: 35,3 cm
Bredd: 35,8 cm
Djup: 22,1 cm
Vikt: 10,5 kg

Specifikationer för KitchenAid 5K45SSE:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: KitchenAid
Motoreffekt: 275 watt
Skålkapacitet: 4,3 liter
Hastighetslägen: 10

Fördelar med KitchenAid 5K45SSE:
 Många användningsområden
 Drivuttag som passar med över 15 olika tillbehör
 Tio hastighetslägen
 Direkt drivsystem
 Planetariskt rörsystem

Här kan du se en presentationsvideo som visar hur mycket du kan göra med KitchenAid 5K45SSE. Videon är gjord av KitchenAid:


Kenwood kMix KMX750WH

Utsedd till “Best Buy” hos det brittiska testmagasinet Which.co.uk
✅ 85 av 100 poäng hos det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute
✅ 86 av 100 poäng hos det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk

Kenwood kMix KMX750WH

 

.
Kenwood kMix KMX750WH har testats och recenserats av fyra  olika expertkällor: Which.co.uk, Good Housekeeping Institute och Kagoo.co.uk.

Alla expertkällor tycker bra om den här köksmaskinen och ger den därför fina betyg. Kenwood kMix KMX750WH slutar nämligen med ett toppbetyg, en utmärkelse som “Best Buy” och betyg på 85 av 100 poäng samt 86 av 100 poäng  i de respektive undersökningarna.

Betygen motiveras bland annat med att maskinen är användarvänlig och att den presterar bra. Experterna är dock inte lika nöjda med det höga priset.

Experterna: Robust köksmaskin med en fin design

Alla fyra  expertkällor tycker att Kenwood kMix KMX750WH är en bra köksmaskin som skulle passa fint hemma hos de allra flesta.

Experterna från Good Housekeeping Institute skriver till exempel att du som är på jakt efter en robust maskin med en fin design kan sluta leta.

De förklarar även att Kenwood kMix KMX750WH klarade sig bra i alla deras tester. Eftersom att den här modellen är rätt dyr tycker de dock att prestandan borde vara ännu bättre. Experterna upplevde nämligen att maskinen hade kunnat vara bättre på att vispa äggvitor.

Experterna från Kagoo.co.uk framhäver bland annat att Kenwood kMix KMX750WH har flera olika tillbehör som både är enkla att montera och att ta lös.

Både Kagoo.do.uk och Good Housekeeping Institute är dessutom väldigt positiva till att tillbehören och skålen tål maskindisk.

Flera olika tillbehör

Kenwood kMix KMX750WH är en stilren köksmaskin som är tillverkad av polerat rostfritt stål. Maskinen är därför både elegant och hållbar.

Med den här köksmaskinen har man dessutom möjlighet att experimentera i köket.

Kenwood kMix KMX750WH levereras nämligen med olika typer av tillbehör, närmare bestämt en flatblandare, en visp och en degkrok. Man kan därför både knåda, vispa och blanda med den här maskinen.

Det finns dessutom över 20 extra tillbehörsdelar som kan köpas separat. Dessa öppnar upp för ännu fler användningsområden och gör det till exempel möjligt att mala köttfärs och göra egen pasta.

Kraftfull motor, flera hastighetslägen och stor skål

Kenwood kMix KMX750WH är en praktisk köksmaskin som är utrustad med en kraftfull motor. Motorn har en effekt på 1000 watt och kan därför hantera tunga och mer krävande blandningar.

Maskinen har dessutom sex hastighetslägen samt en elektronisk hastighetsstyrning som gör att man kan justera hastigheten efter behov.

Skålen till den här modellen har en kapacitet på 5 kg och är därmed tillräckligt rymlig för större satser.

Kenwood kMix KMX750WH har slutligen en inbyggd sladdförvaring som underlättar när man ställer undan maskinen i ett skåp.

Dimensioner för Kenwood kMix KMX750WH:
Höjd: 35,5 cm
Bredd: 38,5 cm
Djup: 24 cm
Vikt: 9,1 kg

Specifikationer för Kenwood kMix KMX750WH:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: Kenwood
Motoreffekt: 1 000 watt
Skålkapacitet: 5 liter
Hastighetslägen: 6

Fördelar med Kenwood kMix KMX750WH:
 Tillbehör ingår
 Stor skål med en kapacitet på 5 kg
 Sex hastighetslägen
 Elektronisk hastighetsstyrning
 Inbyggd sladdförvaring

Här kan du se en presentationsvideo för Kenwood kMix KMX750WH. Videon är gjord av Kenwood:


Electrolux EKM4300

✅ Testvinnare i ett oberoende test hos Pricerunner.se
✅ 7.5 av 10 stjärnor hos det norska teknikmagasinet Tek.no
✅ 4 av 6 stjärnor hos det norska magasinet Dinside.no

Electrolux EKM4300

 

.
Electrolux EKM4300 har testats och recenserats av tre olika expertkällor: Pricerunner.se, Tek.no och Dinside.no. Alla experter tycker i slutändan riktigt bra om den här modellen.

Experterna verkar eniga om att det här är en effektiv och stabil köksmaskin som gör precis vad den är gjord för. De är dock inte lika nöjda med kapaciteten eftersom att maskinen inte är tillräckligt stor för en större familj. I gengäld innebär detta att den är ett bra alternativ för ett lite mindre hushåll.

Flexibel köksmaskin med tio hastighetslägen

Electrolux EKM4300 är tillverkad av metall och är därför både hållbar och robust. Maskinen har en motoreffekt på 1000 watt och kan därför användas till tunga degar och mer krävande ingredienser.

Det här är dessutom en flexibel köksmaskin som både kan röra, blanda, mosa, knåda och vispa. Maskinen har en vridknapp på sidan som används för att ändra inställningarna.

Vridknappen används även för att justera hastigheten. Man kan där välja mellan tio olika hastighetslägen och på så vis anpassa hastigheten efter behov.

När man köper den här modellen ingår det två skålar i olika storlekar: en på 4,8 liter och en på 2,9 liter.

Experterna: Köksmaskin som sköter sitt jobb optimalt

Enligt experterna från Pricerunner.se, Dinside.no och Tek.no är Electrolux EKM4300 en effektiv och kraftfull köksmaskin som klarar av arbetet i köket utan några svårigheter. Dinside.no skriver till exempel att köksmaskinen gör vad den ska. De påpekar även att den är ett bra köp om man vill ha en maskin som kan användas till många olika uppgifter.

Experterna från Pricerunner.se framhäver att Electrolux EKM4300 är lätt att använda och att vispen fungerar utmärkt.

Tek.no backar upp detta påstående och förklarar även att köksmaskinen är stabil tack vare sina sugfötter av gummi. Den står därför still när man använder den.

Experterna från Tek.no är dessutom positiva till priset och skriver att den här maskinen är ganska budgetvänlig jämfört med andra modeller.

Flera tillbehör och LED-belysning

När man köper Electrolux EKM4300 ingår det flera olika tillbehör som kan användas vid behov. Maskinen levereras nämligen med en visp, en degkrok, ett genomskinligt lock och en flatblandare.

När man använder köksmaskinen har man dessutom alltid en bra överblick över vad som händer i skålen. Den här modellen har nämligen en inbyggd LED-belysning som lyser upp skålen när maskinen är igång.

Dimensioner för Electrolux EKM4300:
Höjd: 36 cm
Bredd: 37 cm
Djup: 21 cm
Vikt: 9,27 kg

Specifikationer för Electrolux EKM4300:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: Electrolux
Motoreffekt: 1 000 watt
Skålkapacitet: 4,8 och 2,9 liter
Hastighetslägen: 10

Fördelar med Electrolux EKM4300:
 Två skålar
 Tio hastighetslägen
 LED-belysning i skålen
 Motoreffekt på 1000 watt
 Levereras med flera tillbehör

I den här videon kan du se hur man gör läckert knäckebröd med en köksmaskin från Electrolux. Videon är gjord av Electrolux:


Kenwood Chef Elite KVC3170S

Kenwood Chef KVC3170S

 

.

Användarvänlig köksmaskin med steglös hastighetskontroll

Kenwood Chef Elite KVC3170S har en industriell och stilren utformning med fokus på användarvänlighet

Den här köksmaskinen har nämligen en enkel design utan särskilt många avbrott. Ett av dessa avbrott utgörs av vridknappen som bland annat används för att justera hastigheten.

Hastigheten justeras steglöst på den här maskinen. Detta innebär att man får en jämnare och mer kontrollerad övergång från låga till höga hastigheter. Tack vare detta behöver man inte oroa sig för att innehållet i skålen ska sprätta ut över hela köket.

Effektiv köksmaskin med kraftfull motor

Kenwood Chef Elite KVC3170S är en effektiv köksmaskin med en motoreffekt på 1000 watt. Den här maskinen kan därför knåda tunga degar och blanda ihop mer krävande ingredienser.

När man köper den här köksmaskinen ingår det tre olika tillbehör: en degkrok, en visp och en flatblandare. Med hjälp av dessa tillbehör kan maskinen både blanda, knåda och vispa. Alla tillbehör tål maskindisk.

Skålen till Kenwood Chef Elite KVC3170S är tillverkad av rostfritt stål och har en kapacitet på 4,7 liter. Den här maskinen kan därför bearbeta stora mängder på en gång.

Maskinen har dessutom ett planetariskt rörsystem som ser till att ingredienserna blandas ihop till en jämn massa varje gång.

Justerbar maskin med stänkskydd

Kenwood Chef Elite KVC3170S är utformad för att minimera spill och stänk. Den här modellen har därför ett stänkskydd som håller kvar innehållet i skålen och gör att man slipper få maten utspridd över hela köksbänken.

Det går dessutom att justera placeringen av tillbehören på Kenwood Chef Elite KVC3170S med hjälp av en medföljande nyckel. Tack vare detta kan man alltid säkerställa att alla ingredienser blandas ihop så bra som möjligt.

Sist men inte minst kan man köpa flera andra tillbehör separat, till exempel en blender och en köttkvarn. Om man vill går det alltså att använda maskinen till ännu fler uppgifter i köket.

Dimensioner för Kenwood Chef Elite KVC3170S:
Höjd: 30 cm
Bredd: 38 cm
Djup: 28 cm
Vikt: 7,3 kg

Specifikationer för Kenwood Chef Elite KVC3170S:
Typ: Köksmaskin
Tillverkare: Kenwood
Motoreffekt: 1 000 watt
Skålkapacitet: 4,7 liter
Hastighetslägen: Steglös hastighetskontroll

Fördelar med Kenwood Chef Elite KVC3170S:
 Justerbar placering av tillbehören
 Levereras med flera tillbehör
 Steglös hastighetskontroll
 Stänkskydd
 Skålkapacitet på 4,7 liter

Här kan du se en kort video om att använda Kenwood Chef Elite i köket. Videon är gjord av australiska AO.com:


Tänk på detta när du köper en ny köksmaskin

Tänk på dettaBehöver du hjälp att komma fram till vilken köksmaskin som passar bäst till dina behov? Här i vår köpguide kan du hitta all information du behöver veta för att du ska kunna välja den bästa modellen till just ditt kök.

Om du tycker om att baka och laga mat kan en köksmaskin vara en praktisk hjälpreda.

Med en köksmaskin blir det till exempel lätt som en plätt att baka – maskinen gör det enklare att förbereda degen och vispar dessutom äggvitor utan några svårigheter. Den kan även blanda ihop en färs och göra mycket annat också.

Storlek och vikt
En stor köksmaskin är fördelaktig om du använder maskinen mycket eller har en stor familj att mätta. Om du väljer en större maskin är det viktigt att du även tänker på att den måste ha en kraftfull motor för att fungera optimalt.

Om du bara brukar laga mat till två eller har ett mindre kök med begränsat utrymme kan det däremot vara värt att välja en mindre modell istället.

Den vanligaste skålstorleken hos köksmaskiner är 4,5 till 5,5 liter, vilket är perfekt för större familjer. Mindre maskiner är lättare att flytta på och tar även mindre plats i skåpet. Tänk dock på att välja en modell med tillräckligt stor skål för din familj.

Pris
pris Eftersom att köksmaskiner finns i alla möjliga prisklasser går det att hitta både dyra och mer budgetvänliga alternativ.

Priset på de dyrare modellerna baseras oftast på faktorer som märke, kapacitet, funktioner och eventuella specialtillbehör.

Även om pris och kvalitet ofta går hand i hand går det även att hitta en högkvalitativ maskin för en relativt billig peng.

Om du kommer att använda köksmaskinen ofta och vill att den ska hålla länge kan det dock vara bäst att lägga lite extra pengar för att få en så bra modell som möjligt.

Motoreffekt
En generell riktlinje att utgå från är att du bör köpa den mest kraftfulla maskinen inom din budget.

Ju högre motoreffekten är, desto kraftfullare är motorn. En högre effekt gör det alltså mer troligt att maskinen klarar av att arbeta med tunga degar och mer krävande ingredienser.

Om du vill ha en maskin som är tillräckligt kraftfull för de mer krävande uppgifterna rekommenderar vi att du tittar på köksmaskiner med en motoreffekt på minst 300 watt.

Funktioner och tillbehör
tillbehörNär du ska köpa en ny köksmaskin är det även värt att fundera på funktioner och tillbehör. Du kan till exempel jämföra hastighetsinställningar och tillbehörsdelar hos de modeller du överväger.

Vi rekommenderar att du väljer en köksmaskin med flera hastighetsinställningar som levereras med en visp, en degkrok och en flatblandare.

De flesta köksmaskiner på marknaden har ett stort utbud av tillbehör som kan köpas separat för att utöka användningsmöjligheterna. Du kan till exempel ofta köpa till en citruspress, en grönsaksskärare, en köttkvarn och en blender.


Vilka tillbehör behöver du till din köksmaskin?

Bosch MUM58L20 Om du älskar att laga mat och funderar på att köpa en köksmaskin bör du vara medveten om att alla modeller inte har samma utrustning.

Eftersom att alla hemmakockar har olika behov bör du fundera ordentligt på vilka tillbehör du vill ha till din köksmaskin. Detta beror givetvis på vilka maträtter du vill laga och vad du vill att köksmaskinen ska hjälpa dig med.

Degkrok: Om du älskar att baka och vill ha hjälp med detta är det viktigt att du väljer en köksmaskin med degkrok. En degkrok kan bespara dig mycket arbete vid bakning eftersom att maskinen då kan knåda degen åt dig. Om maskinen har en degkrok bör du även läsa recensioner för att ta reda på hur bra den är på att knåda deg.

Visp: En visp behövs också för bakning och kan till exempel vara nödvändig när du bakar en kaka eller tårta. Eftersom att tillbehören varierar mellan olika köksmaskiner bör du ta reda på vad för visp som ingår med de modeller du funderar på. Vissa maskiner har en fin visp medan andra har en grövre. Ibland får du även båda typerna med samma maskin.

Minihackare: Om du vill ha hjälp med att hacka grönsaker till maten är det bäst att välja en köksmaskin som levereras med en minihackare. Dessa kan till exempel användas för att hacka lök och tomater. Tänk dock på att en minihackare inte kan skära eller riva grönsaker. Om du vill riva grönsaker med din köksmaskin bör du istället välja en modell där du kan köpa till en grönsaksskärare eller ett rivjärn.

Köttkvarn: Om du vill mala egen köttfärs bör du välja en maskin som har en köttkvarn. Det räcker nämligen inte med en minihackare eller en vanlig blender. Det finns många maskiner som har en köttkvarn. Kvarnen ingår dock sällan när man köper köksmaskinen utan måste oftast köpas separat.

Blender: Vissa köksmaskiner har även en blender. Med en blender kan du bland annat göra smoothie, sås och puré genom att mixa olika frukter och grönsaker.

Det finns så mycket olika tillbehör till köksmaskiner att det nästan bara är fantasin som sätter gränserna. Det är därför bäst att fundera på vad du vill ha hjälp med i köket och sedan utgå från det för att välja rätt maskin och rätt tillbehör.


Tre läckra recept för köksmaskinen


Hembakade frallor med morötter

Hembakade frallor med morötterIngredienser till ungefär 12 frallor
5 dl vatten
12 g torrjäst
50 g solroskärnor (du kan även använda andra frön)
70 g havregryn
1 tsk salt
4 dl rivna morötter
275 g vetemjöl (du kan även använda durumvetemjöl eller mandelmjöl)
300 g dinkelmjöl

Gör så här
1. Häll hälften av vattnet och jästen i skålen till köksmaskinen.

2. Starta maskinen och låt den arbeta lugnt i ungefär 15 sekunder.

3. Tillsätt resten av ingredienserna.

4. Starta köksmaskinen på låg fart och öka sedan hastigheten i takt med att degen blir fastare.

5. Stäng av maskinen när degen har en klibbig konsistens.

6. Låt degen stå kallt över natten.

7. Forma frallorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

8. Värm upp ugnen till 225 grader.

9. Grädda bröden i 20-25 minuter. De är klara när de har fått en gyllenbrun yta.


Blåbärsmuffins med mandlar 

Blåbärsmuffins med mandlarIngredienser
400 g vetemjöl
1 msk bakpulver
200 g socker
2 ägg
2,5 dl mjölk
1 tsk vaniljarom
75 g smält smör
100 g grovhackade mandlar
140 g blåbär (kan bytas mot andra bär)

Gör så här
1. Värm upp ugnen till 200 grader.

2. Häll mjöl, bakpulver och socker i skålen till din köksmaskin.

3. Starta maskinen och låt den blanda ingredienserna i 10 till 15 sekunder.

4. Tillsätt ägg, mjölk, vanilj och smält smör.

5. Blanda smeten på låg hastighet (var försiktig så att du inte blandar för mycket).

6. Tillsätt bären och tre fjärdedelar av mandlarna. Använd en låg hastighet på maskinen för att röra ner dem i smeten.

7. Häll upp smeten i muffinsformar och toppa med resten av nötterna.

8. Grädda i ugnen i 20-25 minuter.


Hemgjorda hamburgare

Hemgjorda hamburgare Ingredienser
675 g nötfärs
1 msk hackade örter, t.ex. persilja, timjan eller basilika
Rivet citronskal
Peppar
75 g mjöl
2 ägg
Vegetabilisk olja att steka i

Lökringar
1 liten lök skuren i skivor
1 äggvita
2-3 msk vetemjöl

Bröd
Hamburgerbröd

Gör så här
1. Sätt köttfärs, färska örter, mjöl, peppar, citronskal och ägg i skålen till din köksmaskin.

2. Starta maskinen på en låg hastighet och öka sedan när färsen blir fastare.

3. Stäng av maskinen när färsen är lite klibbig.

4. Forma färsen till burgare och stek dem i en stekpanna i 5-10 minuter.

5. Skär löken i ringar och doppa dem i äggvita och mjöl. Stek sedan lökringarna i en stekpanna eller fritera dem i en gryta.

6. Värm hamburgerbröden i ugnen eller i en brödrost.


Historien om Bosch

bosch logo
Bosch är ett tyskt företag som grundades 1886 av Robert Bosch. Från början fokuserade företaget på produkter inom hantverk och industriteknik. Idag är Bosch mer inriktade på produkter för hushållet och tillverkar bland annat dammsugare, vitvaror och köksmaskiner.

Bosch lade som sagt inte något fokus på köks- och hushållsprodukter i början. Denna produktion startade först på 1960-talet när fler och fler kvinnor kom ut på arbetsmarknaden.

Denna trend skapade nämligen en större efterfrågan på produkter som underlättar matlagningen i en mer hektisk vardag.

Bosch har genom tiderna anpassat sig till trenderna i samhället. Under 1990-talet började de därför satsa mer på lyx och flexibilitet, vilket ledde till ett större fokus på teknik.

Företagets kärnvärderingar handlar därför bland annat om att följa med i teknikens utveckling och samtidigt skapa produkter som är effektiva och användarvänliga. Det är nämligen viktigt för Bosch att tillverka produkter som underlättar vardagen för konsumenterna.

Idag är Bosch en ledande tillverkare av hushållsprodukter som finns i många länder världen över.


FAQ – Vanliga frågor

Vilka köksmaskiner från Bosch är bäst i test?

Bosch MUM54A00

Hur har man testat köksmaskinerna från Bosch?

Köksmaskinerna har bland annat bedömts baserat på deras förmåga att vispa, röra och knåda. Experterna har även tittat på maskinernas kvalitet, användarvänlighet, ljudnivå och energiförbrukning.

Hur väljer jag rätt modell?

För att hitta en modell som passar dina behov bör du först och främst fundera på maskinens kapacitet, storlek och vikt. Därefter bör du även titta på motoreffekt, funktioner och tillbehör.


Genomgång av testkällor

Dinside.no  
Den norska tidningen Dinside.no behandlar konsumentlivet i Norge och skriver bland annat om konsumentprodukter. De testar och recenserar även produkter för hemmet. Dinside.no har till exempel provat köksmaskinen Electrolux EKM4300 och gett modellen ett betyg på 4 av 6 stjärnor. Du hittar hela recensionen här.

Good Housekeeping Institute
Det brittiska magasinet Goodhousekeeping.com testar och skriver om olika produkter för hus och trädgård. De brittiska experterna har till exempel recenserat två av köksmaskinerna i den här artikeln.

Här kan du läsa mer om testet av KitchenAid 5K45SSE.
Här kan du läsa mer om testet av Kenwood kMix KMX750WH.

Kagoo.co.uk  
Kagoo.co.uk är ett brittiskt magasin som jämför elektroniska produkter. Detta gör det lättare för konsumenterna att komma fram till vilken produkt som är bäst. Hos Kagoo.co.uk hittar du bland annat bedömningar av de tre köksmaskinerna Bosch MUM52120, Kenwood kMix KMX750WH och Bosch MUM58L20

Här kan du läsa hela recensionen av Bosch MUM52120.
Här kan du läsa hela recensionen av Kenwood kMix KMX750WH. 
Här kan du läsa hela recensionen av Bosch MUM58L20.

Pricerunner.se
Hos Pricerunner.se kan du bland annat jämföra priser och läsa om olika produkter. De testar även produkter och har till exempel provat köksmaskinen Electrolux EKM4300. Du kan läsa hela recensionen här.

Råd & Rön
Konsumentorganisationen Råd & Rön jobbar med konsumentlivet i Sverige och genomför bland annat tester av olika konsumentprodukter. Råd & Rön har till exempel provat köksmaskinen Bosch MUM52120  i en granskning av flera olika köksmaskiner.

Om du vill läsa mer hittar du hela undersökningen här. För att få full tillgång till testresultaten måste du dock ha en betald prenumeration. Om du bara är intresserad av ett test går det även att köpa tillgång till enskilda undersökningar.

Tek.no  
Det norska teknikmagasinet Tek.no skriver om allt från nyheter till guider om teknik och elektronik. De testar även produkter och har bland annat provat köksmaskinen Electrolux EKM4300. Den modellen får i slutändan ett betyg på 7,5 av 10 stjärnor av de norska experterna. Du hittar hela recensionen här.

Testfamilien.dk
Testfamilien.dk är en dansk nättidning som skriver om en mängd olika ämnen som har med familjeliv att göra. De genomför även tester av olika produkter som kan användas i vardagen. Experterna från Testfamilien.dk har bland annat provat köksmaskinen Bosch MUM54A00 och skrivit en positiv recension om modellen. Du hittar hela testet här.


Alternativa tester och artiklar

Om du fortfarande inte är säker på att en köksmaskin från Bosch är rätt för dig har vi även flera andra artiklar som kan vara av intresse.

I vår mer allmänna artikel Köksmaskin test får du till exempel en överblick över marknadens bästa modeller. I den artikeln har vi tittat på alla tillverkare på marknaden och samlat de köksmaskiner som klarar sig bäst i olika tester.

Ett annat populärt val är de kritikerrosade kvalitetsmaskinerna från Kenwood. I våra breda Kenwood köksmaskin test får du en överblick över deras olika modeller.

Du kan även läsa någon av följande artiklar där vi fokuserar på specifika produktserier från Kenwood: Kenwood Chef XL test.

Slutligen vill vi även tipsa om vår artikel Bakmaskin test. Med en bakmaskin är det enklare än någonsin att baka eget bröd eftersom att ingredienserna blandas och gräddas direkt i maskinen.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta