Cykeldator Test-Guide: Vi Har Hittat De Bästa Cykeldatorer Enligt Experterna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Ger du dig ofta ut på cykelturer och vill ha ett smidigt sätt att hålla koll på din träning? Med en cykeldator får du inte bara tillgång till GPS-navigering, utan flera andra smarta funktioner såsom information kring tid, distans och hastighet.

Hur många funktioner och hur lättanvänd cykeldatorn är beror dock på vilken modell du väljer, så för att hjälpa dig på traven har vi nedan samlat de bästa cykeldatorerna enligt konsumenter och experter i en händig topplista.
Ta en närmare titt och få tag på en cykeldator som stämmer överens med dina behov och önskemål.

Se till så att din cykeldator har dessa egenskaper:

Se till så att din cykeldator har dessa egenskaper:

 •  GPS: Den viktigaste funktionen som din cykeldator utan tvekan bör ha är avancerade navigeringsverktyg. Detta gör det möjligt för dig att alltid vara fullt medveten om var du är och vart du är på väg både när du cyklar på vägar och off-road.
 •  Träningspass: Med hjälp av inbyggda träningspass kan du utmana dig själv och få skräddarsydda träningsmöjligheter när du ger dig i väg på dina cykelturer. Det är sannerligen lättare att känna sig motiverad med inbyggda träningspass.
 •  Lättanvänd display: Alla cykeldatorer har en skärm, och det är viktigt att denna display kommer med en layout som är enkel att navigera. Det är lätt att tappa motivation eller att missa praktiska funktioner om displayen gör allting onödigt komplicerat.
 •  Väderbeständig: Det är ingen hemlighet att cykling sker utomhus under bar himmel, och därför är det ett måste att din cykeldator tål vind och regn. Beställ med andra ord en cykeldator som är väderbeständig.

arrow-more


Garmin Cykeldator Edge 830 Performance Bundle – med avancerade träningspass och många händiga funktioner

Redaktörens val

Ska du ge dig ut och cykla, men vill på ett enkelt sätt kunna hålla koll på hur din färd ser ut? Med Garmin Edge 830 Performance Bundle Cykeldator blir detta fullt möjligt, och cykeldatorn kommer med många händiga funktioner som du inte vill missa. Här har vi ett hjälpmedel som har fått höga betyg inom expertrecensioner hos både Bikeradar och Cycling Weekly, för att inte tala om Google Shopping konsumentbetyget på 4,5 av 5.

Om Garmin Edge 830 Performance Bundle Cykeldator

Med sin 2,6 tum skärm ger Garmin Edge 830 Performance Bundle Cykeldator dig all den informationen som du behöver när du är ute och cyklar. Få bland annat tillgång till GPS-navigering och information kring hur långt du har cyklat, hur snabbt du cyklar och skapa din egen träningsplan för att börja se snabba resultat.

Garmin Edge 830 Performance Bundle Cykeldator är uppladdningsbar, så du slipper att konstant köpa nya batterier. Med vädervarnare, ruttplanerare, höjdmätare och mycket mer är det lätt att påstå att denna cykeldator har allt och lite till. För cirka 1,5 år sedan var Garmin hackat, men detta problem har sedan länge varit löst, och för närvarande är det säkert att dra nytta av deras produkter.

Fördelar

 • Långt batteriliv och utmärkt GPS
 • Enkelnavigerad touchskärm
 • Utmärkt applikation med många funktioner
Nackdelar

 • Ruttplaneraren väljer inte alltid de bästa vägarna

Specifikationer

Från märket Garmin
2,6 tum skärm
Utrustad med avancerade träningspass
Få reda på bland annat hastighet och distans
Laddningsbart batteri
Vädervarningar och ruttplaneringar


Wahoo Elemnt Roam Cykeldator – smart Back On Track funktion och displayljus som anpassar sig efter omgivningen

Bästa premiumval

Det har aldrig varit så enkelt och roligt att ge dig ut och cykla som när du har en högkvalitativ Wahoo Elemnt Roam Cykeldator med dig. Den här imponerande premiumprodukten är enkel att använda och kommer med händiga funktioner som du inte vill gå miste om. Inom ett experttest hos Advntr fick Wahoo Elemnt Roam Cykeldator betyget 9/10, och när Cycling Weekly testade på produkten ansåg de att cykeldatorn förtjänade 4/5 stjärnor.

Om Wahoo Elemnt Roam Cykeldator

En klar och tydlig 2,7 tum skärm, en batteritid på 17 timmar och enkel uppladdning via USB-sladd är bara kronan på verket när det är tal kring Wahoo Elemnt Roam Cykeldator. Du kan nämligen även dra nytta av ett smart navigeringssystem tillsammans med Back On Track funktionen som hjälper dig att ta dig tillbaka på rätt väg om du skulle råka cykla åt fel håll. Som om detta inte vore nog har cykeldatorn en skärm vars ljus anpassar sig till omgivningen så att du slipper att själv justera ljusstyrkan.

Fördelar

 • Klar och tydlig display
 • Händig Back On Track funktion
 • Uppladdning via USB-sladd
Nackdelar

 • Batteritiden hade kunnat vara längre

Specifikationer

Från märket Wahoo
Skärm på 2,7 tum
Batteritid på 17 timmar
GPS-navigering
Back On Track funktion
Uppladdningsbar


Wahoo Elemnt Bolt V2 GPS Cykeldator – medföljande ELEMNT Companion app och kompatibel med både iPhone samt Android

Utvalda av Konsumentmagasinet.se

Då var det hög tid att tala lite om Wahoo Elemnt Bolt V2 GPS Cykeldator. 811 konsumenter har gett den här produkten ett sammanlagt betyg på 4,6 av 5 hos Google Shopping, och det är inte bara konsumenterna som älskar cykeldatorn. Även inom ett experttest hos The5krunner har Wahoo Elemnt Bolt V2 GPS Cykeldator blivit högt betygsatt med hela 91 % av 100 % – och inom en recension hos Cyclist har cykeldatorn fått ett perfekt betyg på 5/5.

Om Wahoo Elemnt Bolt V2 GPS Cykeldator

Dra enkelt nytta av Wahoo Elemnt Bolt V2 GPS Cykeldator med sin praktiska 2,2 tum färgdisplay och en medföljande ELEMNT Companion applikation. För smidighetens skull är cykeldatorn även kompatibel med både iPhone samt Android och stödjer ett stort antal applikationer. Förvänta dig en navigeringsfunktion med extensiva kartor och stöd för planerade träningspass.
Batteritiden ligger allt som allt på upp till 15 timmar, och när batteriet är urladdat använder du en medföljande USB-kabel för att utan problem ladda upp din Wahoo Elemnt Bolt V2 GPS Cykeldator igen. Satsa på den här produkten och få en bra cykeldator redan idag.

Fördelar

 • Smart navigering
 • Utmärkt minne på 16 GB
 • Modernt och lättnavigerat interface
Nackdelar

 • Displayen hade kunnat vara större

Specifikationer

Från märket Wahoo
2,2 tum färgdisplay
Navigeringsfunktion
Medföljande ELEMNT Companion applikation
Stöd för planerade träningspass
Upp till 15 timmars batteritid


Garmin Edge 530 Performance Bundle GPS Cykeldator – generös batteritid och imponerande navigeringssystem

Den bästa batteritid

Nu börjar vi närma oss slutet av cykeldator test topplistan, men än kan du förvänta dig hög kvalitet i form av Garmin Edge 530 Performance Bundle GPS Cykeldator. Efter 1 330 kundrecensioner har produkten för närvarande ett 4,3 av 5 betyg hos Google Shopping, och inte nog med det: cykeldatorn är även högt betygsatt inom expertrecensioner hos både Cycling Weekly och Road.cc.

Om Garmin Edge 530 Performance Bundle GPS Cykeldator

Garmin Edge 530 Performance Bundle GPS Cykeldator kommer utrustad med en 2,6 tum LED-skärm och bjuder på en lång rad smarta funktioner som gör susen ute på cykelfärderna. Avancerade träningspass, smarta meddelanden, GroupTrack, vädervarningar och höjdmätare är bara några få exempel på vad du kan förvänta dig av Garmin Edge 530 Performance Bundle GPS Cykeldator.
En aspekt som denna cykeldator GPS kan skryta med är den långa batteritiden som vid batterisparläge ligger på hela 40 timmar. När cykeldatorn väl har urladdats är det lätt som en plätt att ladda upp den igen med hjälp av en medföljande USB-sladd. Sist men inte minst är produkten väderbeständig för att klara av lite tuffare förhållanden.

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Utmärkt batteritid
 • Imponerande navigeringssystem
Nackdelar

 • Kommer inte utrustad med touchskärm

Specifikationer

Från märket Garmin
2,6 tum LED-skärm
Avancerade träningspass
GPS-navigator
Batteritid på upp till 40 timmar vid batterisparläge
Uppladdningsbar med USB-sladd


Garmin Cykeldator Edge Explore – händig trådlös cykeldator 3 tum touchskärm och smidig GPS-navigering

Den bästa kompakta lösningen

Sist på vår cykeldator topplista har vi Garmin Edge Explore Cykeldator, en välfungerande trådlös cykeldator till ett helt okej pris. Efter 471 kundrecensioner ligger dess betyg hos Google Shopping för närvarande på 4,4 av 5, och inom ett experttest hos Bikeradar fick cykeldatorn ett betyg på 4 av 5 stjärnor.

Om Garmin Edge Explore Cykeldator

Håll alltid koll på var du är och vart du är på väg tack vare det smarta GPS-systemet som Garmin Edge Explore Cykeldator kommer utrustad med. För att smidigt välja dina rutter och justera inställningar kan du använda dig av touchskärmen på 3 tum med 240 x 400 pixlar. Denna Garmin cykeldator har ett internt minne på 16 GB och kommer med funktioner såsom en höjdmätare och accelerometer. Som om detta inte vore nog håller din cykeldator trådlös koll på distans, hastighet, tid, förbrukade kalorier, varvtid samt elevation.

Fördelar

 • RUtmärkt för navigering
 • 3 tum touchskärm i färg
 • 16 GB internt minne
Nackdelar

 • Begränsad batteritid

Specifikationer

Från märket Garmin
Inbyggd GPS-navigering
Mäter bland annat tid, distans, hastighet och kaloriförbrukning
3 tum touchskärm
Vattentät
16 GB internt minne


Hur väljer du en cykeldator och hur får du ut så mycket som möjligt av den?

Om du vill ha en händig cykel GPS som gör under för dig under cykelturen är det väl värt att vända dig till en cykeldator. Med det här hjälpmedlet kan du känna dig motiverad att ge dig ut och träna, få frisk luft och upptäcka nya platser – men det ingår även smarta funktioner som du inte vill gå miste om.

När du väljer en cykeldator ska du se till så att den kommer med en händig display som är klar, tydlig och har en lättnavigerad layout. Det ska finnas praktisk GPS-navigering, men även funktioner som tillåter dig att mäta tid, distans, hastighet och liknande. Cykeldatorn ska vara tillverkad i robusta material som klarar av väder och vind samtidigt som batterilivet bör vara långt. Lyckligtvis nog är en stor del av dagens cykeldatorer uppladdningsbara, så du slipper att köpa till batterier.

Om du vill få ut så mycket som möjligt av din cykeldator bör du också se till så att du väljer en variant som har inbyggda träningspass och liknande funktioner som motiverar dig att träna. För ytterligare färdmedel, missa inte heller att kika på vår topplista över elcyklar och elsparkcyklar. Dessa kan bli en ypperlig lösning om du vill ta dig från punkt A till B utan att det blir alltför krävande. Samtidigt måste du självfallet hålla dig säker, så ta också en närmare titt på vår topplista över de bästa cykelhjälmarna.

Hur fungerar en cykeldator?

Vare sig du satsar på en Polar cykeldator, en Garmin cykeldator eller något helt annat märke fungerar de flesta cykeldatorer på ett liknande sätt. Du laddar först upp din cykeldator med den medföljande USB-kabeln och monterar sedan apparaten på din cykel. En cykeldator har möjligheten att mäta hur snabbt du cyklar, hur långt du har cyklat, hur länge du har cyklat och mer därtill.

Med hjälp av sitt GPS-system kan cykeldatorn dessutom förse dig med vägledning så att du smidigt tar dig från punkt A till punkt B. Det finns både trådlösa cykeldatorer samt modeller med kabel, men de flesta föredrar den förstnämnda då det bjuder på en mer stilren look. Tack vare teknologins framfart fungerar numera trådlösa cykeldatorer lika väl som modeller med kabel, så du kan få alla funktionerna som du eftersöker oavsett vilken cykeldatortyp du satsar på.

Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denne artikel. Vi önskar att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på
både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos
både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden
och undersökt alla relevanta källor.
Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och
tester:
Bikeradar
Bikeradar är en recensionssajt som drivs av experter. De testar olika typer av cyklar, cykeldelar, kläder och tillbehör för att hjälpa dig att hitta de mest passande prylarna för dig. Kika på fler än 15 000 produktrecensioner och få även tillgång till tips, råd och guider gällande cykling samt cykelunderhåll.Du kan se recensionen av Garmin Edge 830 Performance Bundle här
Recensionen publicerades den: 11. September, 2020
Du kan se recensionen av Garmin Edge 520 Plus här
Recensionen publicerades den: 27. Juni, 2018
Du kan se recensionen av Garmin Edge Explore här
Recensionen publicerades den: 3. Juli, 2016
Du kan se artikeln om cykeldatoranvändning här
Artikeln publicerades den: 18. Juni, 2010
Cycling Weekly

Cycling Weekly slog upp portarna år 1891 och drivs i skrivande stund av ett team som består av expertjournalister. De förser sina läsare med recensioner, nyhetsartiklar med fokus på cykling tillsammans med råd och guider. Ta reda på mer om tävlingscykling, hobbycykling eller hitta de rätta cykelprylarna för dig genom att kika på några av produktrecensionerna.

Du kan se recensionen av Garmin Edge 830 här
Recensionen publicerades den: 12. December, 2019

Du kan se recensionen av Garmin Edge 520 Plus här
Recensionen publicerades den: 9. Maj, 2019

Du kan se recensionen av Wahoo Elemnt Roam här
Recensionen publicerades den: 25. Augusti, 2019

Du kan se recensionen av Garmin Edge 530 här
Recensionen publicerades den: 15 januari 2020

Google Shopping
Att få tag på utmärkta deals är inte alltid det enklaste, men målet med tjänsten Google Shopping är att hjälpa dig på traven. Här kan du söka efter varor som intresserar dig inom de flesta produktkategorierna, och sedan kan du smidigt jämföra priserna på varorna mellan flera olika återförsäljare.Du kan se alla recensioner av Garmin Edge 830 här
Du kan se alla recensioner av Garmin Edge 520 Plus här
Du kan se alla recensioner av Wahoo Elemnt Bolt V2 här
Du kan se alla recensioner av Garmin Edge 530 här
Du kan se alla recensioner av Garmin Edge Explore här
Road.cc

Vill du läsa om det senaste inom cykelvärlden eller vill du hitta din helt egen cykel? Hos Road.cc får du inte bara tillgång till nyhetsartiklar om aktuella cykelrelaterade händelser, utan du kan även läsa expertrecensioner och köpguider som hjälper dig att hitta en passande cykel.

Du kan se recensionen av Garmin Edge 530 här
Recensionen publicerades den: 13. April, 2021

Advntr

Advntr är en sajt som drivs av ett gäng cykelentusiaster, skribenter och fotografer. De bjuder dig på cykelrelaterade historier, nyheter kring industriutvecklingar samt produktrecensioner som hjälper dig att hitta de bästa cyklarna och tillbehören. De testar själv på produkterna som de recenserar och baserar sina artiklar på lång cyklingserfarenhet.

Du kan se recensionen av Wahoo Elemnt Roam här
Recensionen publicerades den: 11. Januari, 2021

The5krunner

The5krunner är en blogg som drivs av en träningsentusiast, och på denna sajt kan du bland annat läsa produktrecensioner, guider och rekommendationer. Om du är ute efter teknologiprylar som hjälper dig under träningen kan du kika på recensionerna hos The5krunner och hitta din favorit.

Du kan se recensionen av Wahoo Elemnt Bolt V2 GPS här
Recensionen publicerades den: 27. Maj, 2021

Cyclist

Cyclist bjuder sina läsare på aktuella nyheter, recensioner och insikter från världen av cykling. Du kan få tillgång till intervjuer med proffscyklister, cykeldestinationsguider och varför inte kika på några av recensionerna som hjälper dig att hitta de passande cykelprylarna.

Du kan se recensionen av Wahoo Elemnt Bolt V2 här
Recensionen publicerades den: 14. Juli, 2021

Andra källor

Rei
Rei står för Recreational Equipment, Inc och är en sajt som lägger fokus på allt som har att göra med utomhusaktiviteter. De hjälper dig bland annat att hitta den rätta utrustningen och bjuder dig dessutom på tips, råd och guider.Artikeln uppdaterades senast: December 2021
Läs hela artikeln här
Play by Decathlon
Hos Play by Decathlon kan du hitta nyhetsartiklar, tips, råd och guider som alla har att göra med utomhusaktiviteter och träning. Ta reda på det senaste inom sportvärlden eller få inspiration inför ditt kommande utomhusäventyr.Artikeln uppdaterades senast: 31. Juli, 2019
Läs hela artikeln här
Swimoutlet
SwimOutlet är en webbutik som i över 17 år har erbjudit produkter inom kategorierna simning, mode, strandplagg och surfing. Få även tillgång till guider och expertråd som hjälper dig på vägen mot att hitta produkterna som passar dig likt handen i handsken.Artikeln uppdaterades senast: December 2021
Läs hela artikeln här
Road Bike Basics
Road Bike Basics drivs av en cykelentusiast vars mål är att inspirera läsarna att få upp intresset för cykling. På den här sajten kan du läsa händiga guider som hjälper dig att komma i gång, men du kan även kika på produktrekommendationer så att du inom kort hittar cykelprylarna för dig.Artikeln uppdaterades senast: December 2021
Läs hela artikeln här


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Garmin Cykeldator Edge 520 Plus

Garmin Edge 520 Plus Cykeldator är den passande lösningen för dig som vill ha en prisvärd cykeldator med en lång rad händiga funktioner. Konsumenterna har gett denna produkt ett 4,6 av 5 betyg hos Google Shopping, och cykeldatorn är även omtyckt av experterna. Inom tester hos Bikeradar och Cycling Weekly har Garmin Edge 520 Plus Cykeldator mottagit ett 4,5 av 5 stjärnors betyg, och hos Road.cc fick cykeldatorn ett betyg på 8 av 10.

Om Garmin Edge 520 Plus Cykeldator

Ta din träning till nya spännande nivåer med hjälp av Garmin Edge 520 Plus Cykeldator. Det här hjälpmedlet bjuder på avancerad navigering och har inbyggda träningspass så att du ska kunna utmana dig själv. Cykelkartan med röstguidning ser även till så att du alltid hamnar rätt under din cykelfärd oavsett om du föredrar att cykla på vägen eller off-road.
Värt att veta är att Garmin Edge 520 Plus Cykeldator kommer med en batteritid på upp till 15 timmar, så du har gott om tid att cykla innan det är dags för en uppladdning. Se till så att du inte går miste om den här utomordentligt prisvärda cykeldatorn med sin händiga 2,3 tum LCD-skärm. För din bästa cykeldator kan detta bli en passande produkt.

Fördelar

 • Fullspäckad med träningsverktyg
 • Ljus färgdisplay
 • Vattenbeständig
Nackdelar

 • Inget batterispararläge

Specifikationer

Från märket Garmin
Avancerad navigering
Inbyggda träningspass
Cykelkarta med röstguidning
2,3 tum skärm
Batteritid på upp till 15 timmar


Frågor och svar

Vilken cykeldator är bäst i test?
En utmärkt cykeldator är en variant som ger dig många välfungerande funktioner till ett rimligt pris. Alla cykeldatorer i vår topplista är modeller som du kan lita på.
Vad bör jag ha i åtanke innan jag köper en cykeldator?
Innan du börjar leta efter en cykeldator är det smart att göra upp en budget. Det finns både budgetmodeller och premiumvarianter som kan fungera väl för dig, men kom ihåg att de lite dyrare cykeldatorerna vanligtvis har fler funktioner.
Vad bör jag leta efter i en cykeldator?
Cykeldatorn som du väljer bör bjuda på en lättanvänd display, smart GPS-navigering, en väderbeständig konstruktion och ett långt batteriliv.
Är det bättre med en trådlös cykeldator?
Huruvida det är bättre att satsa på en trådlös cykeldator eller inte är relativt subjektivt. Montering blir dock enklare med trådlösa modeller, så det är många som väljer bort kablarna.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta