Vattenkokare Test – Här är de bästa vattenkokare

0

I detta vattenkokares test tittar vi närmare på marknadens bästa modeller. Vi har valt modellerna baserad på recensioner och testresultater från olika oberoende testlaboratorier, samt analyser från olika magasiner.

Först går vi igenom olika modeller, där du kan läsa om varför dessa har utnämts till testvinnare.

Därefter hittar du ett avsnitt med generell information samt tips kring hur du väljer den bästa modellen, utifrån dina egna behov. Avslutningsvis listar vi de olika använda källorna, och länkar till de testerna- och recensionerna som ligger till grund för valet.

Den här artikeln innehåller:
🔸 Genomgång av testvinnande vattenkokare
🔸 Tips inför valet av vattenkokare
🔸 Hur man avkalkar vattenkokaren
🔸 Genomgång av de testkällor vi har använt till artikeln

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux EEWA7100 

Testvinnare hos norska konsumentmagasinet Klikk.no

electrolux-eewa7100

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
699,00 Kr. 0,00 Kr. 699,00 Kr. Läs mer

 

Det norska konsumentmagasinet Klikk.no har testat olika EEWA-modeller från Electrolux under en längre period. Faktiskt utnämndes den tidigare modellen EEWA5200 till testvinnare första gången i 2011, och vid ett uppföljningstest var modellen fortfarande bäst. Emellanåt har Electrolux uppgraderad denna vinnaremodell till EEWA7100, där du utöver de ursprungliga fördelarna även får lite mer elegans. Trots om denna modell är prissmässigt rätt så måttlig, vinner den ändå över betydligt dyrare modeller.

Electrolux EEWA7100 kommer fortfarande i snygg finish av rostfritt stål, som för övrigt går hela vägen ner till basen. Själva vattenkokaren är naturligtvist sladdlös. Detta underlättar den dagliga användningen, och har då även blivit något av en standard för vattenkokare.

Snabb uppvärmning och hög hantverksmässigt kvalitet

En av de sakerna som Klikk.no imponeras mest av är den hantverksmässigt kvaliteten i produkten som helhet. Detta gäller även locket, som är mycket enkel att öppna upp och som skapar ett starkt intryck. En annan fördel med Electrolux EEWA7100 är dess avtagbara kalkfilter, som gör det lätt att rengöra från kalk och andra orenheter, som alltid samlar sig i vattenkokaren över tiden.

Liksom sin föregångare, utmärker sig Electrolux EEWA7100 genom sin mycket enkla läsning av vatteninnehållet, som kan komma upp till 1,5 liter i kannan. Strömbrytaren och indikationsljuset fungerar optimalt, och det finns naturligtvis en säkerhetsbrytare som automatiskt stänger ner vattenkokaren om den skulle köras igång trots vattenbrist, eller om värmeelementet av någon anledning skulle vara för varm. Klikk.no imponeras av att Electrolux-modellen är relativt snabb med att värma vattnet upp, i jämförelse med snittet hos andra vattenkokare.

Fördelar med Electrolux EEWA7100:
🔵 Ny förbättrad modell i modern design
🔵 Finish i rostfritt stål – även vid basen
🔵 Solid hantverksmässigt kvalitet
🔵 Avtagbara kalkfilter underlättar rengöringen
🔵 Lätt att bevaka vattentillståndet
🔵 Välfungerande strömbrytare och indikatorsljus


Siemens TW86103

Toppbetyg hos svenska testmagasinet Råd & Rön
5 av 6 stjärnor hos norska konsumentmagasinet Klikk.no
Vinnare av IF design award

Siemens-TW86103-Vattenkokare

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
675,00 Kr. 0,00 Kr. 675,00 Kr. Läs mer
675,00 Kr. 0,00 Kr. 675,00 Kr. Läs mer
675,00 Kr. 0,00 Kr. 675,00 Kr. Läs mer

 

Vattenkokaren från Siemens ser ut vid första ögonblicket ganska traditionellt, även om designen är helt ny. Modellen innehåller dock en rad smarta egenskaper, och priset ligger då lite över mellanmåttet. Men prissättningen är definitivt rimlig om man ska tro bl.a. det välkända svenska konsumentmagasinet Råd & Rön, som placerade Siemens TW86103 på en snygg tredjeplats bland 40 testade vattenkokare. Värderingen backades upp bl.a. av det norska magasinet Klikk.no, som även ger denna modell mycket snygga betyg.

En av de detaljerna som imponerar mest testpanelerna är den mantlade konstruktionen, som har flera syften. Först och främst blir vattenkokaren inte så varm på ytan, något som ökar säkerheten i vardagen. Samtidigt ökar denna konstruktion kokarens isoleringsförmågan, så att vattnet håller sig varmt längre, efter avslutad kokning. Kannan fungerar kort sagt som en kalorimeter, som du kanske har stött på vid olika vetenskapliga program, och som för övrigt är principen i en termoskanna.

Enkel påfyllning och smarta extra funktioner

Modellen hyllas även för vattenpåfyllningen, som kan göras direkt genom ”kragen”, utan att behöva öppna locket. Siemens TW86103 har en kapacitet på 1,5 liter, och det aktuella vattentillståndet kan naturligtvis ses genom ett fönster. Modellen hyllas även för indikatorlampan och för själva strömbrytaren, som utöver sin manuella styrning även automatiskt släcker strömmen när vattnet kokar eller när kannan lyfts upp från basen.

Även om Siemens TW86103 vid första ögonblicket ser kanske helt vanlig ut, bjuder den dock på smarta extrafunktioner som t.ex. val av vattentemperatur. Den kan således inställas till antingen 70, 80, 90 eller 100 grader. Det är en mycket bra egenskap för t.ex. tebryggning, då de olika tesorterna dricks bäst vid olika, optimala temperaturer. Siemens TW86103 bjuder även på en ”Keep Warm”-funktion, som kan hålla den önskade temperaturen i upp till 30 minuter. Så förblir vattnet i rätt temperatur tills när du behöver den.

Fördelar med Siemens TW86103:
🔵 Modern, neutral design
🔵 Dubbelväggad konstruktion
🔵 Enkel påfyllning genom ”kragen”
🔵 Möjlighet för val av temperatur
🔵 Praktisk ”Keep warm”-funktionBosch TWK8613 

Testvinnare hos svenska testmagasinet Råd & Rön
Testvinnare hos danska konsumentmagasinet Tænk.dk
Testvinnare hos tyska testmagasinet Test.de
5 av 6 möjliga stjärnor hos norska konsumentmagasinet Klikk.no

bosch-twk8613-Vattenkokare

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
649,00 Kr. 0,00 Kr. 649,00 Kr. Läs mer
748,00 Kr. 0,00 Kr. 748,00 Kr. Läs mer
795,00 Kr. 0,00 Kr. 795,00 Kr. Läs mer

 

Då danska konsumentmagasinet Tænk.dk testade 18 populära vattenkokare, rådde det inga tvivel hos testpanelet: det blev Bosch TW8613 som kröntes till ”Bäst i Test”, med ganska många poäng före den efterföljande andraplatsen. Det var även den enda modellen som värderades som ”mycket bra”. Och denna värderingen är Tænk.dk inte helt ensamma om. Denna modell landar även på förstaplats hos svenska Råd & Rön –med förstaplats här i ett test av 40 vattenkokare. Det mest överraskande är kanske att Bosch TW8613 rent prismässigt ligger vid mitten av fältet, och betecknas därmed som ett riktigt bra köp.

Bosch TWK8613 får även snygga placeringar i både Tyskland och Norge, men av de testerna vi har tittat på, är de mest grundliga hos både danska Tænk.dk samt svenska Råd & Rön. Här kan man se betygssättningen på en lång rad specifika testpunkter, och det är rätt intressant om man har speciella preferenser. Just Bosch TWK8613 är dock inte speciellt ”spännande”, eftersom den bara får positiva toppbetyg på alla väsentliga parametrarna.

Snygg design och användbara extrafunktioner

Det råder inga tvivel om att Bosch har lagt extra resurser på designen av TWK8613, något dem har lyckats väl med. Modellen kommer i både svart och vit. En av de sakerna som skiljer modellen från de mesta andra är sockeln, som är en aning extra-utökad. Detta skapar för em enkel kontrollpanel med extrafunktioner, som bl.a. omfattar både temperaturval (70, 80, 90 och 100 grader) och gör det möjligt att hålla vattnet varmt genom längre tid.

Även säkerheten är helt i topp och får högt betyg. Yttertemperaturen är mätt runt om vattenkokaren under kokningen, och inga delar blir problematiskt varma. Även användarvänligheten får toppbetyg, precis som styrning, påfyllning, och bevakningen av vattentillståndet.

Fördelar med Bosch TWK861:
🔵 Mycket vattenkokare för pengarna
🔵 Snygg design, tillgänglig i svart och vit
🔵 Användarvänlig styrning, påfyllning och bevakning
🔵 Möjlighet att välja mellan flera temperature
🔵 Möjlighet att behålla önskad temperatur


Kitchenaid Artisan-vattenkokare

Testvinnare hos tyska Testberichte.de

Kitchenaid-Artisan

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 979,00 Kr. 0,00 Kr. 1 979,00 Kr. Läs mer
2 299,00 Kr. 0,00 Kr. 2 299,00 Kr. Läs mer
2 299,00 Kr. 0,00 Kr. 2 299,00 Kr. Läs mer

 

Hos tyska magasinet Testberichte.de blev Kitchenaid Artisan-vattenkokaren testvinnare bland 28 andra modeller. Och detta betyder inte så lite heller. Detta tyska magasin tar nämligen utgånspunkt i existerande tester och konsumentrecensioner, och räknar om därefter all existerande data i ett nytt samlat betyg.

Kitchenaid Artisan-vattenkokaren är bland de dyraste modellerna vi har stött på under denna genomgång, men den är helt unik på designfronten, där den skiljer sig markant från den traditionella utformningen. Sen om man gillar designen är naturligtvis ens smakssak. Men just designen är en av de parametrarna som utökade populariteten för denna modelln hos både konsumenter- och testpaneler. Modellen kommer för övrigt i en rad olika färgvarianter.

Analog styrning och bevakning

Den digitala epoken har varit helt dominerade under många år, men det verkar vara som så att fler och fler önskar att numera ta sig tillbaka till analoga tider. Detta har medfört en mottrend i en del eletronikprodukter, där analoga knappar och mätare är på vägen tillbaka, och här är Kitchenaid Artisan-vattenkokaren ett bra exempel. Hela designen är vintage-inspirerad, och temperaturinställningen är en analog reglageknapp på sockeln. Här kan du välja vattentemperatur mellan 50- och 100 grader.

Även bevakningen sker med en analog termometer, inbyggd i själva vattenkokaren. Bara denna detalj är mycket populär hos konsumenterna, utav främst två skäl: för det första är det en designmässig trend, och för det andra även möjlggör bevakningen av vattentemperaturen när vattenkokaren står på soffbordet. Och det kan den göra utan problem, eftersom dess isoleringskonstruktion både håller på värmen och samtidigt ser till att kokaren aldrig blir för varm på ytan.

Fördelar med Kitchenaid Artisan:
🔵 Snygg vintage-design i flera färgvarianter
🔵 Analog knapp för egen vald temperaturinställning
🔵 Analog termometer inbyggd i själva vattenkokaren
🔵 Isolerande dubbelkonstruktion


Morphy Richards 102002

✅ 4,3 stjärnor baserat på 988 kundomdömen hos Amazon.co.uk

Morphy-Richards-102002

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
699,00 Kr. 0,00 Kr. 699,00 Kr. Läs mer
799,00 Kr. 0,00 Kr. 799,00 Kr. Läs mer
799,00 Kr. 0,00 Kr. 799,00 Kr. Läs mer
799,00 Kr. 0,00 Kr. 799,00 Kr. Läs mer
799,00 Kr. 0,00 Kr. 799,00 Kr. Läs mer
799,00 Kr. 0,00 Kr. 799,00 Kr. Läs mer
799,00 Kr. 0,00 Kr. 799,00 Kr. Läs mer

 

Morphy Richards 102002 har inte testats i något officiellt test, men eftersom att konsumenterna själva tycker riktigt bra om modellen har vi ändå inkluderat den i vår artikel. På Amazon.co.uk finns väldigt många recensioner från användare, och baserat på nästan 1000 omdömen får den här vattenkokaren ett otroligt högt snittbetyg på 4,3 stjärnor.

Detta visar att Morphy Richards 102002 är mycket populär bland konsumenterna som använder modellen i vardagen, och användarna framhäver många fördelar med vattenkokaren. Den fina designen, snabba uppkokningen och enkla påfyllningen är till exempel punkter som återkommer om och om igen i recensionerna.

Unik design

Morphy Richards 102002 har något av en retrodesign, med en bred bas som sedan gradvis smalnar av upp mot locket och pipen.

Modellen finns i flera färger, bland annat mattsvart och färgerna grönt, rosa och blått i matta pastelltoner. Vattenkokaren har en kapacitet på 1,5 liter, vilket motsvarar ungefär sex koppar. Den har även en hög kvalitet och både känns och är väldigt robust.

Morphy Richards 102002 har ett kraftfullt värmeelementet på 3000 watt som snabbt kokar upp även större mängder vatten.

Fokus på säkerhet

Morphy Richards 102002 är även utformad för att konsumenten ska få den bästa möjliga upplevelsen, oavsett om man föredrar en kopp te, kaffe eller något annat, och vattenkokaren har därför ett filter som filtrerar vattnet innan servering.

Morphy Richards 102002 är dessutom en intelligent vattenkokare med en funktion som gör att den aldrig kokar torrt, vilket hjälper till att hålla den i ett bra skick. Tillverkaren har även tänkt mycket på säkerheten, och Morphy Richards 102002 har därför även en funktion som automatiskt stänger av vattenkokaren när vattnet börjar koka.

Enkel att använda

Utformningen av Morphy Richards 102002 är även tänkt att vara användarvänlig, och därför har vattenkokaren ett litet fönster med måttmarkeringar som gör att man lätt kan se hur mycket vatten som finns i kannan.

När man ska fylla på vatten i vattenkokaren har man två alternativ: antingen tar man bort locket och fyller på vatten från toppen eller så fyller man på direkt genom pipen, vilket gör processen både snabb och enkel.

För en bättre säkerhet och en mer stilren design är Morphy Richards 102002 försedd med sladdupprullning, vilket gör att man inte behöver bråka med sladdar när man ska ställa undan vattenkokaren.

Morphy Richards 102002 mäter 27,3 cm x 22 cm x 22 cm och väger 1,4 kg.

Fördelar med Morphy Richards 102002:
🔵 Fin vattenkokare med retrodesign
🔵 Rymmer 1,5 liter vatten
🔵 Med filter för en bättre upplevelse
🔵 Skydd mot torrkokning
🔵 Kan fyllas på via både locket och pipen


Bosch TWK6A813

✅ Bra betyg hos tyska Testsieger.de

Bosch-TWK6A813-Vattenkokare-test

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
641,00 Kr. 0,00 Kr. 641,00 Kr. Läs mer
643,00 Kr. 0,00 Kr. 643,00 Kr. Läs mer

 

Bosch TWK6A813 har testats hos den tyska testsajten Testsieger.de, som har granskat modellen utifrån flera testpunkter.

De tyska experterna är förtjusta i modellen och skriver att Bosch TWK6A813 presterar bra vad gäller både kvalitet och funktioner. De framhäver bland annat att vattenkokaren har en smart en-kopps-funktion samt bra säkerhetsfunktioner.

Hög kapacitet på 1,7 liter

Oavsett om man vill ha vatten till te eller kaffe är Bosch TWK6A813 utformad för att koka upp det snabbt. Modellen har även en bra kapacitet på 1,7 liter, vilket utan problem räcker till sju koppar.

Om man å andra sidan inte behöver koka upp så mycket vatten på en gång har Bosch TWK6A813 en smart en-kopps-funktion, som gör att man även kan använda vattenkokaren för att koka upp en mindre mängd vatten.

Det kraftiga värmeelementet hos Bosch TWK6A813, som är på 2400 watt, ser dessutom till att vattnet kokas upp snabbt – även när vattenkokaren är full. Modellen har en neutral design i rostfritt stål, med formen av en vanlig kanna och handtag i en kontrasterande färg.

Kan användas med en hand

1,7 liter vatten kan mycket väl kännas tungt, och handtaget på Bosch TWK6A813 är därför utformat för att vara både bekvämt och stabilt att hålla i.

Det krävs dock inte mer än en hand för att använda den här enkla och tydliga vattenkokaren. Man använder helt enkelt handen för att både öppna och starta eller stänga av vattenkokaren. Handtaget på Bosch TWK6A813 är dessutom utformat för att användaren inte ska kunna bränna sig.

Man kan faktiskt även se på själva vattenkokaren att den är användarvänlig. Den har nämligen tydliga markeringar för vattenmängd, och tack vare dessa kan man alltid fylla på precis så mycket vatten man behöver.

Säker modell

Bosch TWK6A813 är designad för att skydda både användaren och sig själv, och modellen är därför utrustad med flera säkerhetsfunktioner som kommer att förlänga dess livslängd. Den har till exempel ett torrkokningsskydd, som gör att vattenkokaren inte kokar torr, och en säkerhetsfunktion som skyddar mot överhettning.

Tillverkaren har även försett Bosch TWK6A813 med en automatisk avstängningsfunktion, vilket innebär att vattenkokaren automatiskt stängs av när man lyfter upp själva kannan från basen.

Bosch TWK6A813 är dessutom utrustad med ett kalkfilter.

Fördelar med Bosch TWK6A813:
🔵 Bra kapacitet på 1,7 liter
🔵 En-kopps-funktion
🔵 Kan hanteras med en hand
🔵 Torrkokningsskydd
🔵 Automatisk avstängning


Philips HD9326/21

✅ ”Sehr gut” hos tyska Testberichte.de

elkedel Philips HD9326 21

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
799,00 Kr. 0,00 Kr. 799,00 Kr. Läs mer
805,00 Kr. 0,00 Kr. 805,00 Kr. Läs mer
849,00 Kr. 0,00 Kr. 849,00 Kr. Läs mer
849,00 Kr. 0,00 Kr. 849,00 Kr. Läs mer
849,00 Kr. 0,00 Kr. 849,00 Kr. Läs mer
849,00 Kr. 0,00 Kr. 849,00 Kr. Läs mer

 

Philips HD9326/21 har provats och bedömts av den tyska testsajten Testberichte.de, som granskade modellens funktionalitet utifrån olika testpunkter.

De tyska experterna tycker om Philips HD9326/21, och de konstaterar att det här är en riktigt bra och robust vattenkokare.

Avancerad vattenkokare

Philips HD9326/21 är ett bra alternativ för konsumenten som vill använda sin vattenkokare till mer än att bara koka vatten till te eller kaffe.

Modellen är nämligen avancerad på flera sätt och har till exempel fyra olika temperaturinställningar. På den här vattenkokaren kan man därmed välja om man vill ha vattnet 80, 90, 95 eller 100 grader varmt, vilket är särskilt smart om man är kräsen när det kommer till hur man vill ha sitt kaffe eller te – många kaffe- och tesorter blir ju faktiskt bäst om vattnet inte riktigt får koka upp till 100 grader.

Stor och snabb

Philips HD9326/21 har en kapacitet på 1,7 liter och kan därför värma riktigt mycket vatten åt gången, vilket – beroende på koppstorlek – motsvarar ungefär sju eller åtta koppar. Philips HD9326/21 har dessutom ett kraftfullt värmeelement på 2200 watt.

I praktiken innebär det helt enkelt att Philips HD9326/21 kan värma upp vattnet till den önskade temperaturen riktigt snabbt. Om man har kokat för mycket vatten har Philips HD9326/21 dessutom en praktisk varmhållningsfunktion som ser till att vattnet inte kallnar på en gång.

Vattnet kan alltså utan problem hållas varmt en längre stund om man vill göra något annat –  till exempel ta ett bad på morgonen.

Snygg design

Förutom att värma upp vatten till precis rätt temperatur är Philips HD9326/21 även tänkt att se bra ut på köksbänken. Vattenkokaren är därför formad som en kanna i rostfritt stål och handtaget har en mörk, kontrasterande färg.

Philips HD9326/21 är därmed enkel och gör inte särskilt mycket väsen av sig, men den är elegant och kan passa in i vilket kök som helst. För att upprätthålla det stilrena utseendet kan sladden på Philips HD9326/21 rullas upp under basplattan, vilket även gör att vattenkokaren tar mindre plats.

Philips HD9326/21 har dessutom ett kalkfilter, som även kan tas lös när det ska rengöras.

Philips HD9326/21 väger 1,2 kg.

Fördelar med Philips HD9326/21:
🔵 Modern vattenkokare med fyra temperaturinställningar
🔵 Bra kapacitet på 1,7 liter
🔵 Effekt på 2200 watt
🔵 Praktisk varmhållningsfunktion
🔵Enkel och elegant design med sladdupprullning


Tips inför val av vattenkokare

En vattenkokare bör finnas i varje kök, eftersom detta har blivit standardapparaten när det gäller att värma upp vatten för snabbkaffe, te och liknande. Den använder nämligen mindre energi än om du skulle välja att koka vatten på spisen, och är i vanliga fall mycket snabbare. Vattenkokare hör till som regel bland de billigare apparaterna i hushållet, så det finns inga skäl till att spara just på denna apparat.

I denna artikel har vi lagt mycket fokus på vattenkokare av hög kvalitet, och dessa kostar naturligtvis lite mer än de billigare modellerna du hittar i mataffären. I gengäld kan du med dessa modeller vi har tagit fram i denna artikel vara säker på att kvaliteten är som sig bör, både i frågan om säkerheten och användarvänligheten. Hör du till de som använder vattenkokaren på daglig basis, bör du bortse från de relativt små prisskillnaderna som finns mellan de absolut billigaste och de i mellanprisklassen. Här bör den dagliga bekvämligheten och säkerheten uppskattas mer.

Såsom denna genomgång även visar, så är det möjligt att få en utmärkt vattenkokare till riktigt rimliga priser. Är priset helt avgörande för dig, så finns det i artikeln flera goda val på välfungerande vattenkokare, för måttliga priser.

Många producenter fokuserar mycket på koknigstiden och elförbrukningen, men dessa parametrar bör inte vara helt avgörande för ditt slutgiltiga val. Som allt annat, följer vattenkokare fysikens lagar, och skillnaden på energiförbrukningen och kokningstiden är minimala i praktik. Det kan dock vara en fördel att välja en vattenkokare med isolering eller tvåsidig konstruktion. Dels sparas det lite på elförbrukningen, men det väsentligaste här är dock det att vattnet håller det önskade temperaturen längre i kokaren. Detta kan vara mycket praktisk i det vardagliga.

Har du behov för varierande vattentemperatur, så finns det flera möjligheter. I nyare vattenkokare är möjligheten för temperaturinställningen mer eller mindre standard, och denna funktion behöver inte kosta stora extrasummor. Detsamma gäller i frågan om möjligheten för att behålla den inställda temperaturen under en längre tid. Har du behov för det, är det bara att välja en modell som stödjer detta.

Hur fungerar vattenkokaren?

Har du någonsin funderat över hur din vattenkokare fungerar, så ger vi dig här förklaringen till hur vattenkokaren kan stänga av när vattnet börjar koka.

Lösningen är naturligtvis en termostat, och faktiskt sitter det hela två termostater i de flesta vattenkokare – en som stänger av vattenkokaren när vattnet har den rätta temperaturen, och en som stänger av vattenkokaren om du skulle starta den utan vatten i.

När det är vatten i vattenkokaren och du sätter igång den, leds ångan från det kokande vattnet, via en kanal, ned till botten av kannan. Här sitter en bimetalltermostat, som slår ifrån strömmen när ångan blir 99,9 grader varm.

På liknande sätt sitter en bimetalltermostat på värmeelementet, som konstant mäter temperaturen på detta. Blir temperaturen för hög – t.ex. om du skulle starta vattenkokaren utan vatten i – slår termostaten ifrån.

Oftast sitter det ytterligare en överhettningssäkring, som bryter strömmen från elnätet om temperaturen blir för hög. På så vis undgår du att din vattenkokare smälter, om du inte skulle upptäcka att du startat den utan vatten i.

Olika sätt att avkalka vattenkokaren:

Om du vill få ut mesta möjliga nytta av din vattenkokare under många år framöver, ska du se till att hålla vattenkokaren avkalkad. Därigenom används betydligt mindre ström för att värma upp vattnet, då den inte först måste värma upp kalklagret när vattenkokaren är avkalkad. Samtidigt får du en mycket mer hygienisk vattenkokare, då ett eventuellt kalklager gör det lättare för bakterier och mögel att få fotfäste i kannan.

Bakterier och mögel blir nog tillräckligt dräpta vid varje kokning av vatten, men oftast kommer de även att släppa orenheter till det kokade vattnet. Det är inte så trevligt att upptäcka när du just ska till att njuta av ditt te, eller vad det varma vattnet från vattenkokaren nu har använts till.

avkalka vattenkokaren

Töm vattenkokaren helt efter varje kokning:
Glömmer du, som många andra, att tömma vattenkokaren efter att du använt den, ökar det förkalkningen i vattenkokaren. Samtidigt kan vattnet samla en massa bakterier, som i värsta fall kan sprida sig till den omgivande miljön, om det går länge mellan varje användning av vattenkokaren.

Därför är det viktigt att du tömmer vattenkokaren på restvatten efter varje kokning. Det går bra att låta vattnet vara, om du vet att du behöver varmt vatten igen snart. Men är du säker på att du är klar med varmvattnet för denna gång, töm vattenkokaren helt, och torka eventuellt av den invändigt och utvändigt. 

Använd avkalkningsmedel för att avkalka vattenkokaren:
Du kan enkelt avkalka din vattenkokare med samma avkalkningsmedel som du använder till din kaffemaskin. Bara sätt en dos i vattenkokaren, och sätt den att koka.

Efter att det kokat färdigt, låter du vatten och avkalkningsmedel vara i vattenkokaren i 15-30 minuter. Häll sedan ut det, och koka tre omgångar med rent, kallt vatten, för att vara säker på att det inte finns kvar något avkalkningsmedel, eller smak efter det.

Avkalka vattenkokaren med ättiksprit och vatten:
Men avkalkningsmedel är dyrt, och faktiskt även onödigt. Samtidigt kan avkalkningsmedel innehålla kemikalier, som kan vara skadliga eller frätande att få i sig, om du skulle glömma att koka ur vattenkokaren efteråt.

Du uppnår samma resultat genom att avkalka både vattenkokare och kaffemaskin med en blandning av vanlig ättiksprit och vatten.

Blanda 2 dl ättiksprit med 8 dl vatten i vattenkokaren – eller motsvarande proportioner om din vattenkokare inte rymmer en hel liter vatten. Koka blandningen och låt den stå och verka i en kvart.

När blandningen har stått, hälls den ut. Är förkalkningen mycket kraftig, kan du eventuellt behöva upprepa behandlingen. Efter avkalkningen behöver du egentligen inte koka ur vattenkokaren, men gör det ändå en till tre gånger med rent vatten, för att säkert slippa smaken av ättika i det kokta vattnet.

Avkalka vattenkokaren med ren ättika:
Är vattenkokaren mycket förkalkad, kan du istället för ättiksprit använda 24 % ättika i samma blandningsproportioner. Det är en mycket kraftigare blandning, och du bör se till att det finns god ventilation, när du häller ättikan i vattenkokaren. Häll först 8 dl vatten i, och sätt sedan vattenkokaren under köksfläkten och starta denna, innan du häller i ättikan.

Koka blandningen i vattenkokaren, medan den fortfarande står under köksfläkten. Låt blandningen stå en kvart, och häll sedan ut den. Se till att inte andas in den heta ångan från blandningen.

Koka därefter vattenkokaren 3-4 gånger med rent vatten. Häll ut det kokta vattnet, och fyll på med rent vatten varje gång. Sedan är den klar att användas.

VIGTIGT: Det är viktigt att du kokar ur vattenkokaren ordentligt med rent vatten efter att ha genomfört denna avkalkning. Ren ättika är nämligen frätande, och ska inte förtäras.

Använd citron och maskindiskmedel för avkalkning av vattenkokaren:
Ett helt annat alternativ är att fylla vattenkokaren med vatten, och sätta i en hel citron i skivor. Tillsätt därefter 1 dl pressad citronsaft och en brustablett C-vitamin. Har du inte det sistnämnda, kan du även använda en tablett, eller en dos, maskindiskmedel.

Låt det stå i vattenkokaren i några timmar, innan du sköljer ur det. Det ska inte koka. Diska ur vattenkokaren med en diskborste, och koka sedan 2-3 omgångar rent vatten, innan du använder den som vanligt.

Använd bikarbonat eller bakpulver för att avkalka vattenkokaren:
Du kan också avkalka vattenkokaren med bikarbonat eller bakpulver. De innehåller båda natriumvätekarbonat, även kallat bikarbonat. Det är ett natriumsalt av kolsyra, som kan avlägsna kalk från vattenkokaren på samma vis som ättika och andra produkter.

Fyll vattenkokaren med vatten till max-markeringen, och tillsätt två-tre teskedar bikarbonat eller bakpulver i vattnet. Starta vattenkokaren och koka upp vattnet tills den stängs av. Låt därefter blandningen stå i ett par timmar, och häll sedan ut den. Skölj efteråt ur kannan med kranvatten. Fyll kannan två-tre gånger, och häll ut det. Koka eventuellt även vattenkokaren med rent vatten den sista gången. 

Avkalka vattenkokaren med citron- eller askorbinsyra:
Ett sista alternativ är att fylla vattenkokaren med vatten och hälla 2-3 teskedar citronsyra eller askorbinsyra i. Låt det koka upp en till tre gånger, tills vattenkokaren är fri från kalk. Vill kalken inte släppa, öka doseringen och koka upp det fler gånger.

Töm därefter vattenkokaren och skölj ur den med rent vatten från kranen. Fyll kannan tre gånger och häll ur. Du behöver inte koka ur vattenkokaren efteråt. 

Avkalka vattenkokaren med citron

Källor: 

Expressen.se
Expressen är en tidning, som utöver nyheter även har ett antal tema-sektioner på sin hemsida. Här hittade vi bl.a. tre av de metoder för att avkalka vattenkokare, som vi nämner i denna artikel. Du kan läsa artikeln här helt gratis.

Ingeniøren – ing.dk
I danska Ingeniørens nätupplaga ing.dk, hittade vi ett svar på en fråga om hur vattenkokare fungerar. Svaret utgår från en vattenkokare från OBH nordica, men funktionen är exakt densamma i de flesta andra vattenkokare. Läs själv hela svaret här.


Vattenkokare Test – Dessa källor har vi använd:

För att försöka vara så objektiva vi har kunnit, så har denna artikel som utgånspunkt baserats på en rad externa och oberoende källor, och har du lust att läsa mer i ämnet, så har du möjlighet att klicka på de olika länkarna vi har lagt till.

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentmagasinet Tænk.dk är mycket kända både i hemlandet Danmark, men även här i Sverige. De räknas som en opartisk källa till konsumentrådgivning. Dessutom har magasinet täta kontakter med den danska konsumentmyndigheten Forbrugerstyrelsen, något som naturligtvis stärker deras trovärdighet.

Tænk.dk sysslar mest med tester och jämför vardagliga produkter för konsumenterna, något som Tænk även gjorde med vattenkokare. Länken skickar dig direkt till testet, men för full tillgång krävs det betalt abonnemang. Har du inget abonnemang, så är det möjligt att köpa tillgång till denna specifika vattenkokares test för ett mindre belopp. Så får du i gengäld tillgång till en rätt omfattande- och detaljerade genomgång för varje enskild produkt.

Råd & Rön 🇸🇪
Det ansedda svenska konsumentmagasinet Råd & Rön genomförde ett omfattande test av hela 40 vattenkokare, där alla testades på olika parametrar och jämfördes. Du kan läsa testet här, men var uppmärksam på att det krävs betalt abonnemang för att få full tillgång till testet.

I gengäld får du tillgång till omfattande material, där den samlade placeringen är presenterad i en interaktiv tabell, med olika sorteringsmöjliheter. Det finns även möjlighet att titta närmare på varje enskild produkt och se betygssättningen för varje enskild parameter.

Klikk.no 🇳🇴
Det kända norska magasinet Klikk.no har en lite mer populärjournalistisk approach till konsument-tester, och är därför ganska allmänna. Men ofta hittar man kvalitetstester av vissa populära produkter, och detta gäller även vattenkokare, där magasinet testade åtta populära modeller. Artikeln är inte helt ny, men har uppdaterats flera gånger under tiden, vilket ger den en ökad trovärdighet. Du kan få gratis tillgång till artikeln här.

Dinside.no 🇳🇴
Ofta möter man även recensioner av specifika produkter, och detta är precis vad som har hänt hos Dinside.no, som testade iKettle 2.0, som bjuder på lite mer funktionalitet än den goda gamla hederliga vattenkokaren. Du kan läsa mer om testet genom att klicka här.

Trustedreviews.com 🇺🇸
Även amerikanska Trustedreviews.com har gjort en grundlig genomgång av iKettle 2.0, där de tittar närmare på alla de olika möjligheterna denna vattenkokare erbjuder. Du kan även läsa mer om hur den är att använda, jämföreslevis med vanliga vattenkokare. Du kan läsa hela testet gratis här.

Test.de 🇩🇪
Det tyska magasinet Test.de är även kända under namnet Stiftung Warentest, och bägge namn är väldigt anpassade, då magasinet lägger stort fokus på konsumenternas val av både varor. och serviceprestationer. I detta fall är det naturligtvis tal om test av vattenkokare, eftersom magasinet har testat 18 olika modeller. I betygssättningen är vattenuppvärmningen- och daglig hanteringen värda 40 % vardera, medan miljö- och säkerhet värda 15- respektive 5 %. Testresultaterna kan läsas här gratis.

Testberichte.de 🇩🇪
De tyska konsumenterna har gagnas även mycket av magasinet Testberichte.de, som har specialiserad sig på att samla olika tester och konsumentrecensioner, analysera dessa och komprimera resultaterna i en samlad betygssättning. Det ger en bredare grund för värderingen. Du kan läsa gratis resultaterna här, där de jämför 26 vattenkokare.

Amazon.co.uk – kundomdömen 🇬🇧

Vi har läst en mängd recensioner från kunder hos Amazon.co.uk för att ta reda på vad vanliga konsumenter tycker om produkterna. Kunderna hos Amazon.co.uk har här provat och recenserat en vattenkokare från Morphy Richards.

Testsieger.de 🇩🇪

En tysk testsajt som testar olika konsumentprodukter för hemmet. Testsieger.de samlar olika tester och jämför dem med varandra, varpå de skapar en egen bedömning av den aktuella produkten. Testsieger.de har här undersökt en vattenkokare från Bosch. Klicka på den här länken för att läsa mer.