Vattenkokare - Bäst i test: Guide till de bästa vattenkokarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: januari 23, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Vattenkokare - Bäst i test: Guide till de bästa vattenkokarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Bosch TWK8613 har blivit utvald som vattenkokare bäst i test hos test.de.

I detta guide til vattenkokare tittar vi närmare på de modellerna som vi anser vara bäst på marknaden just nu. Vi har valt ut vattenkokarna baserat på recensioner och testresultat från oberoende testpaneler samt analyser från olika nätmagasin.

Vi börjar med att gå igenom de olika modellerna och deras unika funktioner och specifikationer samt för- och nackdelar. Vi redogör även varför de har utnämnts till testvinnare.

Senast ändrad:

Vi har uppdaterat vår artikel om marknadens bästa vattenkokare med en ny favorit: AIVIQ Smart Premier Kettle AWK-531. Denna vattenkokare utmärker sig med sin exakta temperaturjustering, vilket gör den lämplig för en rad olika drycker – allt från varm choklad till örtte.

Tidigare ändringar:

8. april 2023

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av vattenkokarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

3. april 2023

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 8 bästa vattenkokarna i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda vattenkokarna

5 saker att tänka på innan du köper vattenkokare

 • Kapacitet

  Vattenkokare har vanligtvis en kapacitet på mellan 1,5 och 1,7 liter, vilket räcker för att koka vatten till cirka sex eller sju koppar te – om man antar att koppen rymmer 250 milliliter. Om du bara kokar några få koppar te på morgonen är det lämpligt att välja en mindre vattenkokare med en kapacitet på cirka en halv till en hel liter; om du däremot har ett stort hushåll eller planerar att använda vattenkokaren på kontoret är en större modell ett bättre val.

  För att avgöra hur mycket vatten som finns i vattenkokaren utan att öppna locket är det fördelaktigt att välja en modell som har en vattennivåmätare. Med den här funktionen kan du koka exakt den mängd vatten du önskar, oavsett om det är för en kopp te eller till din matlagning.

 • Alternativ för hastighet och temperatur

  Hastigheten på en vattenkokare bestäms av dess effekt. Vanligtvis ligger denna på cirka 2 000 W, men man brukar säga att 1500 W är tillräckligt för vardaglig användning. I regel tar det ungefär en minut för en vattenkokare på 1 500 W att koka 250 milliliter vatten – det vill säga en tekopp. Modeller med högre effekt, runt 3 000 W, kan koka 1,5 liter vatten på tre minuter, medan modeller med lägre effekt, runt 1 000 W eller mindre, kan ta fem till sju minuter att bara koka en liter vatten. Vanligtvis beror en vattenkokares pris mycket på dess effekt, där en högre effekt innebär ett högre pris.

  Vissa vattenkokare har en enda temperaturinställning, medan andra erbjuder möjligheten att ställa in önskad temperatur. Denna funktion gör att du snabbt kan få varmt vatten att dricka eller den perfekta temperaturen för att brygga olika typer av te. Även om detta kanske inte är en avgörande faktor för alla, är det en användbar funktion för dem som föredrar specifika vattentemperaturer för sina drycker. Bland annat blir olika sorters teer bäst bryggda i olika temperaturer.

  Många vattenkokare är utrustade med en automatisk avstängningsfunktion som stänger av apparaten när vattnet har kokat upp. Denna funktion säkerställer att du inte slösar energi och att vattenkokaren är säker att använda.

 • Material

  Enligt vår undersökning är vattenkokare i rostfritt stål de bästa och mest hållbara alternativen. De kan hålla värmen under en längre tid och absorberar inte någon smak eller arom. Den rostfria stålytan är dock benägen för fingeravtryck och är något tyngre än andra material.

  Vattenkokare i glas har ett sofistikerat utseende och är säkra att använda, men kräver extra omsorg vid rengöring och är i allmänhet dyrare. Vattenkokare av plast är budgetvänliga, lätta och enkla att hantera, men tenderar att absorbera lukt med tiden och är kanske inte lika hållbara som de andra materialen.

 • Pris

  Vattenkokare kommer i ett brett prisintervall, med budgetvänliga modeller som börjar på 300 kronor och premiummodeller som överstiger 3 000 kronor. Generellt sett kommer dyrare modeller med flera extrafunktioner, bland annat “tyst kokning”, “håll varm” och förinställda temperaturer, vilket gör dem till en värdefull investering för dem som uppskattar innovativ teknik i sin vattenkokning. Om du däremot letar efter en enkel modell som värmer vatten snabbt och inte är allt för mån om en långsiktig hållbarhet kan ett billigare alternativ vara tillräckligt.

 • Användar- och expertrecensioner

  I professionella tester har man granskat vattenkokare utifrån kriterier som hällprecision, koktid, effekt, kapacitet, olika funktioner samt användar- och rengöringsvänlighet. Förutom expertutlåtanden rekommenderar vi att läsa användarrecensioner, för att även samla information om daglig användning och eventuella problem som tidigare konsumenter har stött på. En tumregel är att välja en modell med ett användarbetyg över 4,0 för att säkerställa bästa möjliga kvalitet.

  För att hjälpa dig att hitta den perfekta vattenkokaren för just dina behov har vi sammanställt en lista över de bästa modellerna baserat på granskningar och recensioner från olika källor på internet. Våra rekommendationer är baserade på faktorer som hällprecision, koktid, kapacitet, funktioner, användarvänlighet och rengöring samt det övergripande tillfredställande hos användare.

arrow-more

AIVIQ Smart Premier Kettle AWK-531 - vattenkokare med exakt temperaturjustering

Konsumentmagasinets favorit

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på AIVIQ Smart Premier Kettle AWK-531:

 • Exakt temperatur med NTC-sensor
 • LCD-skärm för enkla justeringar
 • BPA-fri design

Konsumentmagasinets omdöme

Sammanfattningsvis anser vi att AIVIQ Smart Premier är en högkvalitativ vattenkokare, perfekt för dig som söker avancerad funktionalitet i kombination med elegant design. Vattenkokarens LCD-skärm, effektiva värmeelement på 2 200 watt och generösa kapacitet på 1,7 liter gör den till en mångsidig köksapparat i alla kök. Vidare bekräftar vår granskning att den automatiska avstängningen, sladdförvaringen och BPA-fria designen bidrar till en säker, bekväm och hälsosam användning. Konstruktionen i borstat rostfritt stål är ytterligare en bonus eftersom den ger både hållbarhet och ett snyggt, modernt utseende.

En potentiell nackdel är vattenkokarens något större bas som medför en tyngre vikt och kräver större utrymme i köket. Vi anser dock att detta bekymmer uppvägs av vattenkokarens många fördelar. Den större basen bidrar dessutom till vattenkokarens stabilitet, och i många moderna kök förvandlar dess eleganta design den till ett inredningsdetalj snarare än en vanlig köksapparat.

Fördelar

 • Automatisk avstängning
 • Bas med sladdförvaring
 • Modern design i rostfritt stål
 • Snabb kokning
 • Skydd mot överhettning

Nackdelar

 • Den större basen medför en tyngre vikt och kräver större utrymme i köket
 • De många valmöjligheterna kan göra vattenkokaren något svår att använda

Vattenkokaren AIVIQ Smart Premier tillför, tack vare dess exakta temperaturjustering, precision till ditt kök, vilket innebär att du kan brygga en mängd olika drycker. Vattenkokaren är utformad för att uppfylla alla dina specifika behov – oavsett om du brygger grönt te, lyxigt kaffe eller en kopp varm choklad.

Recension: En detaljerad recension av AIVIQ Smart Premier Kettle

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,7 l
 • Effekt: 2200 W
 • Material: Borstat rostfritt stål
 • Vikt: ?
 • Automatisk avstängning

En ny syn på traditionell bryggning

AIVIQ:s vattenkokare Smart Premier är en uppgraderad version av deras omtyckta modell Premier AWK-221, och är utformad för att modernisera din bryggupplevelse. Vattenkokaren kombinerar innovativa funktioner med en elegant design, vilket innebär att den inte enbart levererar utmärkt prestanda, utan också utgör en snygg inredningsdetalj i ditt kök.

Det som skiljer vattenkokaren från mängden är dess toppmoderna LCD-skärm som gör temperaturjusteringen till en barnlek. Du kan ställa in temperaturen exakt efter dina önskemål för att få den perfekta koppen te eller kaffe. Du behöver dessutom inte vänta för länge på dina varma drycker tack vare det kraftfulla, dolda värmeelementet på 2 200 watt. Detta, i kombination med vattenkokarens generösa kapacitet på 1,7 liter, gör den lämplig för såväl familjeträffar som när du helt enkelt bara behöver flera koppar under en dag.

Observera: När du beställer vattenkokaren AIVIQ Smart Premier tillkommer en leveranskostnad, vilket kan framstå som en nackdel vid första anblicken. Vi anser dock att den exceptionella kvalitet och bekvämlighet som vattenkokaren erbjuder uppväger denna överkomliga kostnad. Leveranshastigheten är dessutom anmärkningsvärt snabb: om du gör din beställning innan klockan 12.00 på en vardag, bör din vattenkokare levereras till din dörr inom mindre än 24 timmar.

Högkvalitativa funktioner för säker och smidig användning

Med vattenkokaren AVIQ Smart Premier behöver du inte oroa dig för att vattnet ska koka över. Vattenkokaren har samma automatiska avstängning som sin föregångare, vilket innebär att den stängs av så snart vattnet är klart.

Vattenkokaren är inte bara ett kraftpaket, utan även mycket hållbar och hygienisk. Konstruktionen i borstat rostfritt stål erbjuder dels en modern estetik, dels enkel rengöring och långvarig hållbarhet. För att förenkla rengöringen har vattenkokaren en bas med integrerad sladdförvaring där sladden kan stoppas undan för att hålla ordning på bänkskivan.

Är du medveten om hur dina köksapparater påverkar hälsan? Den här vattenkokaren har en BPA-fri konstruktion som ser till att dina varma drycker förblir fria från potentiellt skadliga kemikalier.

Mer om AIVIQ Smart Premier Kettle AWK-531

Specifikationer

 • Kapacitet: 1,7 l
 • Effekt: 2200 W
 • Material: Borstat rostfritt stål
 • Vikt: ?
 • Automatisk avstängning

Bosch TWK8613 - bäst i test vattenkokare i stilren design

Vattenkokare bäst i test hos Test.de

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch TWK8613 :

 • Elegant och användarvänlig design
 • Tillverkad av rostfritt stål
 • Varmhållningsfunktion i upp till 30 minuter

Konsumentmagasinets omdöme

Vattenkokaren Bosch TWK8613, som har utmärkts som bäst i test hos Test.de, är baserad på noggrann granskning och anses vara ett utmärkt val för dig som värdesätter såväl stil som funktionalitet. Bäst i test vattenkokaren kännetecknas av sina fyra temperaturinställningar, vilket möjliggör precision vid bryggning av till exempel olika typer av te. Samtidigt har den en snygg och modern design med en förlängd bas som gör det enkelt att använda de olika funktionerna.

Vattenkokarens mätindikator, som är placerad bakom handtaget, kan dock vara svår att avläsa vid påfyllning, men med tanke på apparatens övergripande prestanda och design anser vi att detta är en mindre olägenhet.

Bosch TWK8613 är en av de mest prisvärda vattenkokarna just nu, vilket dessutom bekräftas av dess höga rankningar i flera olika tester.

Fördelar

 • Många praktiska funktioner
 • Mycket värde för pengarna
 • Snygg design – finns i både svart och vitt
 • Användarvänlig hantering, påfyllning och styrning
 • Möjlighet att välja mellan flera temperaturer

Nackdelar

 • Vattenindikatorn är något svår att avläsa bakom handtaget

Med en unik varmhållningsfunktion säkerställer Bosch TWK8613P att ditt vatten håller sig varmt i upp till 30 minuter. Detta är en utökad funktionalitet, eftersom den genomsnittliga varmhållningen endast varar i 15 till 20 minuter.

Bosch TWK8613P är perfekt för dig som brukar multitaska eller snooza, eller som bara vill ha varmt vatten på mycket kort tid.

Recension: En detaljerad recension av Bosch TWK8613

Specifikationer

 • Material: Plast, rostfritt stål
 • Effekt: 2400 W
 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 1,6 kg
 • Automatisk avstängning
 • Indikatorlampa
 • Mått: 21 x 12 x 8 cm

Det råder inga tvivel om att Bosch har lagt ner mycket tid och energi på designen av vattenkokaren TWK8613, vilket de även har lyckats bra med. Modellen tillverkas i både svart och vitt så att du kan välja den utformning som passar bäst i ditt kök.

En faktor som skiljer modellen från de flesta andra är dess sockel, som är en aning utökad. Detta skapar utrymme för en enkel kontrollpanel med flera extrafunktioner, bland annat olika temperaturalternativ (70, 80, 90 och 100 °C) och en “håll varm”-funktion som håller vattnet varmt under en längre tid även efter kokningen.

Även säkerheten hos Bosch TWK8613 är mycket bra och har fått höga betyg. Yttertemperaturen, som är mätt runt om vattenkokaren under kokningen, visar att inga delar blir orimligt varma. Användarvänligheten har även den fått toppbetyg, där man har tittat på bland annat styrningen, påfyllningen, och översikten av vattenmängden.

Vad säger användare och experter om Bosch TWK8613?

Vattenkokaren Bosch TWK8613, som har utmärkts som bäst i test hos Test.de, har användarna och experterna överlag varit mycket nöjda med. Vattenkokaren har ett berömvärt rykte bland tyska testpaneler, däribland Test.de och Testberichte.de. Den får toppbetyg på alla parametrar, vilket talar för att den har en utmärkt prisvärdhet.

Användarna framhåller vattenkokarens viktigaste funktionaliteter, bland annat förmågan att koka upp vatten till 100 °C på under 1,5 minuter och den balanserade vikten som möjliggör enkel hantering.

Mer om Bosch TWK8613

Specifikationer

 • Material: Plast, rostfritt stål
 • Effekt: 2400 W
 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 1,6 kg
 • Automatisk avstängning
 • Indikatorlampa
 • Mått: 21 x 12 x 8 cm

Kitchenaid Artisan - populär bäst i test vattenkokare

bäst i test vattenkokare i premiumklassen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kitchenaid Artisan :

 • Konstruktion med dubbla väggar
 • Utrustad med en termometer
 • Metallhölje med Soft Touch-handtag

Konsumentmagasinets omdöme

När det gäller vattenkokare utgör KitchenAid Artisan ett unikt alternativ. Den kombinerar nostalgin från den analoga eran med bekvämligheten hos modern funktionalitet. Medan dess vintageinspirerade design skapar ett elegant intryck, säkerställer temperaturkontrollen och handtermometern optimal funktionalitet.

Trots att KithcenAid Artisan tillhör en högre prisklass, anser vi att dess unika funktioner och prestanda gör investeringen värd. Vattenkokaren låter dig välja önskad temperatur – mellan 50 och 100 °C – och har en kapacitet på 1,5 liter, vilket är tillräckligt för flera portioner te.

Enligt oss erbjuder KitchenAid Artisan en distinkt kombination av design och funktionalitet och skapar ett mervärde till alla kök.

Fördelar

 • Snygg vintagedesign som kommer i flera färger
 • Manuell temperaturkontroll
 • Inbyggd termometer
 • Användarvänlig

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Kitchenaid Artisan blev utsedd till testvinnare på Testberichte.de i konkurrens med 28 andra modeller. Detta är ett anmärkningsvärt omdöme eftersom det tyska testmagasinet baserar sin analys på redan existerande tester och användarrecensioner, för att därefter sammanställa ett nytt samlat betyg.

Kitchenaid Artisan är en av de dyrare vattenkokarna vi har inkluderat i vår artikel. Samtidigt har den en helt unik utformning som skiljer sig markant från den traditionella vattenkokaren; huruvida man gillar designen eller inte är således en smaksak. Faktum är dock att dess utformning är en av de faktorer som bidragit till dess popularitet hos såväl konsumenter som experter.

Kitchenaid Artisan kommer i en rad olika färger, vilket innebär att du kan välja den variant som passar bäst i ditt kök.

Recension: En detaljerad recension av Kitchenaid Artisan

Specifikationer

 • Material: Plast, rostfritt stål
 • Effekt: 2400 W
 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 2,15 kg
 • Indikatorlampa
 • Automatisk avstängning

Den digitala utveckligen har varit helt dominerade under många år, men det verkar trots allt vara så att fler och fler numera önskar att gå tillbaka till analoga tider. Det har medfört en mottrend i en del elektronikprodukter, där analoga knappar och mätare är på väg tillbaka – här är Kitchenaid Artisan-vattenkokaren ett bra exempel. Hela designen är vintageinspirerad, och temperaturinställningen är ett analogt vred på sockeln där du kan välja vattentemperatur från 50 till 100 °C.

Även temperaturmätningen sker med en analog termometer som är inbyggd i själva vattenkokaren. Enbart den här detaljen är mycket populär hos användarna, främst av två skäl; för det första är det en designmässig trend och för det andra möjliggör det fullständig övervakning av vattentemperaturen.

Slutligen har Kitchenaid Artisan en isoleringskonstruktionen som håller värmen samtidigt som den bidrar till att kokaren aldrig blir för varm på dess utsida.

Vad säger användare och experter om Kitchenaid Artisan?

Experterna på TrustedReviews.com anser att vattenkokarens prestanda är mycket effektiv. Vattenkokaren, som kokar upp en liter vatten till 100 °C på bara två minuter och 24 sekunder, är snabbare än många av dess konkurrenter. Experterna skriver: “Om du är redo att spendera pengarna och uppskattar KitchenAid Artisan:s robusta utseende kommer den här vattenkokaren inte att göra dig besviken.”

Användarna är också entusiastiska över vattenkokarens funktionalitet som de menar är intuitiv. Vidare uppskattar de att handtaget är placerat på sidan, vilket förenklar påfyllningen. Vattenkokarens solida konstruktion, i kombination med dess hanterbara vikt, skapar en balans mellan hållbarhet och enkel hantering. Många användare framhåller temperaturmätarens användbarhet – särskilt när man kokar vatten för specifika behov. Trots de avancerade funktionerna tycker användarna att apparaten är enkel att använda, bland annat tack vare dess signal som indikerar att vattnet har nått önskad temperatur.

Mer om Kitchenaid Artisan

Specifikationer

 • Material: Plast, rostfritt stål
 • Effekt: 2400 W
 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 2,15 kg
 • Indikatorlampa
 • Automatisk avstängning

Smeg KLF04 - bäst i test vattenkokare med justerbara temperaturinställningar

bäst i test vattenkokare med snyggast design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Smeg KLF04:

Konsumentmagasinets omdöme

Smeg KLF04 är ett övertygande val för dig som prioriterar temperaturkontroll och design. Med sina sju justerbara temperaturinställningar ger vattenkokaren en otroligt mångsidig användning. Detta i kombination med den praktiska varmhållningsfunktionen, som håller önskad temperatur i upp till 20 minuter, ökar användarvänligheten avsevärt. Bäst i test vattenkokaren har dessutom ytterligare användarvänliga element, däribland automatisk avstängning, torrkokningsskydd och ett lock med mjuk öppning, vilka framhäver den genomtänkta design.

Vi är emellertid medvetna om vattenkokarens högre kostnad och potentiella ljudnivå, vilket kan avskräcka vissa användare. Vi anser dock att dessa mindre olägenheter kompenseras av apparatens överlägsna temperaturkontroll, unika design och praktiska funktioner. Enligt oss är Smeg KLF04, tack vare dess höga prestanda, ett utmärkt val för kräsna te- och kaffeälskare.

Fördelar

 • Stilren vattenkokare med retroinspirerad design
 • Rymlig kapacitet på 1,7 liter
 • Automatisk avstängning och torrkokningsskydd
 • Justerbara temperaturinställningar
 • Glidsäkra gummifötter och basplatta med 360°-rotation

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass
 • Något hög ljudnivå

Smeg KLF04 har testats och recenserats av experterna på Trustedreviews.com som särskilt berömmer vattenkokarens design och temperaturkontroll. Expertpanelen rekommenderar Smeg KLF04.

Recension: En detaljerad recension av Smeg Vattenkokare KLF04

Specifikationer

 • Material: Plast, rostfritt stål
 • Effekt: 2400 W
 • Kapacitet: 1,7 l
 • Vikt: 1,8 kg
 • Automatisk avstängning
 • Indikatorlampa

Vattenkokare med justerbar temperatur
Med den här vattenkokaren kan du själv ändra temperaturen och välja mellan sju olika temperaturnivåer. Det är enkelt att ändra inställning och temperaturnivåerna sträcker sig från 50 till 100 grader. Med Smeg KLF04 kan man alltså ställa in vattentemperaturen så att den passar till den dryck man vill göra.

Både Trustedreviews.com och The Telegraph tycker bra om dessa inställningar. Trustedreviews.com skriver till exempel att de olika temperaturnivåerna gör det enkelt att göra en perfekt varm dryck varje gång.

Experterna från The Telegraph skriver istället att just temperaturinställningarna är något av det bästa med den här modellen. Denna funktion finns nämligen inte hos de andra vattenkokarna i deras undersökning. Smeg KLF04 har dessutom en varmhållningsfunktion som kan hålla vattnet vid en viss temperatur i upp till 20 minuter.

Användarvänlig vattenkokare med flera praktiska egenskaper
Smeg KLF04 har flera praktiska egenskaper, till exempel ett löstagbart kalkfilter som hämmar uppkomsten av kalkavlagringar i vattenkokaren. Det här är dessutom en användarvänlig vattenkokare eftersom att man bara behöver trycka ner den runda startknappen för att koka vattnet. Tack vare det kraftfulla värmeelementet på 2400 watt kokar vattnet dessutom upp på nolltid.

Vattenkokaren har en kapacitet på 1,7 liter och stänger av automatiskt när vattnet når 100 grader. För att skydda modellen mot torrkokning aktiveras den automatiska avstängningsfunktionen även när det inte finns något vatten i vattenkokaren. Den här modellen har dessutom ett mjuköppnande lock som ser till att det inte sprättar hett vatten när man öppnar locket. Smeg KLF04 mäter 27,5 cm x 17,1 cm x 22,6 cm och väger 1,8 kg.

Vad säger användare och experter om Smeg Vattenkokare KLF04?

Enligt experterna är en av de största fördelarna med Smeg KLF04 dess eleganta, stilrena och retroinspirerade design. Vattenkokaren är tillverkad av rostfritt stål och har en pulverlackering som både framhäver färgen och gör att vattenkokaren blir enklare att hålla ren.

Vattenkokaren är utrustade med praktiska gummifötter som gör att den står stabilt på köksbänken både under och efter kokningen. Modellen har dessutom en basplatta med 360°-rotation och fungerar därmed oavsett hur man placerar den.

Mer om Smeg KLF04

Specifikationer

 • Material: Plast, rostfritt stål
 • Effekt: 2400 W
 • Kapacitet: 1,7 l
 • Vikt: 1,8 kg
 • Automatisk avstängning
 • Indikatorlampa

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Dualit Classic - tysk vattenkokare av hög kvalitet

Konsumentmagasinet rekommenderar

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Dualit Classic :

Konsumentmagasinets omdöme

Dualit Classic är en ergonomiskt utformad vattenkokare, utrustad med innovativa funktioner som förbättrar både dess funktionalitet och användarvänlighet. Den har bland annat ett ergonomiskt handtag med silikongrepp som håller sig svalt, vilket skapar en bekväm och säker användning. Vidare är vattenkokarens pip utformad för att minimera spill.

Dualit Classic är en tystgående köksapparat, vilket innebär att du kan koka upp vatten utan att störa resten av hushållet. Den har dock inte dubbelisolering, vilket orsakar att även dess utsida tenderar att värmas upp. Däremot har den en elegant design, tillverkad av högkvalitativa material – något som experterna menar gör den såväl snygg som robust.

Sammantaget anser vi att Dualit Classic är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en effektiv och användarvänlig vattenkokare med en touch av elegans.

Fördelar

 • Mätindikator som visar mått och antal koppar
 • Lätt konstruktion
 • Stilren och modern design
 • Ergonomiskt utformad
 • Tyst drift

Nackdelar

 • Ingen dubbelisolering, vilket innebär att även utsidan värms upp
 • Tillhör en dyrare prisklass

En av de bästa sakerna med Dualit Classic Kettle är, enligt experterna, att den är tyst under användning. Detta innebär att den inte utgör ett störmoment när du bara vill koka upp lite vatten.

Recension: En detaljerad recension av Dualit Classic Vattenkokare

Specifikationer

 • Automatisk avstängning
 • Indikatorlampa
 • Material: Rostfritt stål
 • Effekt: 3000 W
 • Kapacitet: 1,7 l
 • Vikt: 1,62 kg

Ergonomisk design och innovativa funktioner
Dualit Classic Kettle har flera innovativa och patenterade funktioner. Handtaget har till exempel en ergonomisk design med en silikonbeläggning som är bekväm att hålla i. Experten från The Telegraph framhäver även att handtaget aldrig blir för varmt att hålla i.

För att man inte ska spilla kokande vatten är pipen på den här vattenkokaren designad för att undvik dropp. Dualit Classic Kettle är dessutom tystgående, och enligt experterna är detta en av de största fördelarna med den här modellen. Tack vare detta kommer vattenkokaren inte att störa hela huset när den kokar vatten

Effektiv vattenkokare med flera funktioner
Dualit Classic Kettle är en effektiv vattenkokare med en effekt på 3000 watt. Den har dessutom två olika nivåfönster: ett fönster visar hur mycket vatten som finns i vattenkokaren medan det andra visar hur många koppar vattenmängden motsvarar.

Tack vare dessa fönster är det enkelt att koka rätt mängd vatten. Den här vattenkokaren har dessutom utbytbara element och kan därmed hålla riktigt länge. Dualit Classic Kettle mäter 28,1 cm x 15,4 cm x 23,5 cm och väger 1,61 kg.

Vad säger användare och experter om Dualit Classic?

BBCGoodFood.com och TrustedReviews.com hyllar Dualit Classic:s design som de menar är stilren och elegant. TrustedReviews.com, som har inkluderat vattenkokaren i ett av sina test, skriver att den är mycket snabb eftersom den kokare en kopp vatten på cirka 50 sekunder. De berömmer även dess kapacitet på 1,7 liter.

Mer om Dualit Classic

Specifikationer

 • Automatisk avstängning
 • Indikatorlampa
 • Material: Rostfritt stål
 • Effekt: 3000 W
 • Kapacitet: 1,7 l
 • Vikt: 1,62 kg

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Dualit Domus - användarvänlig vattenkokare från tyska Dualit

Mest praktiska vattenkokare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Dualit Domus :

Konsumentmagasinets omdöme

Dualit Domus har ett antal praktiska funktioner som gör den till ett säkert och användarvänligt redskap för att koka vatten. Vattenkokaren har bland annat en “Sure Pour”-pip, ett torrkokningsskydd och mätmarkeringar. Dessa garanterar en problemfri och säker användning. Torrkokningsskyddet ger dig en pålitlig drift, medan vattenmätaren gör det enkelt att hålla koll på vattennivån. Samtidigt säkerställer “Sure Pour”-pipen, som är lång och spetsigt utformad, att du kan hälla exakt utan att det spiller.

Vidare uppskattar vi Dualit Domus användarvänliga design, inklusive det ergonomiska silikongreppet och basplattan med 360°-rotation som gör det enkelt att hantera och placera enheten på basen från alla vinklar. Trots att vattenkokaren tillhör en högre prisklass och saknar temperaturkontroll, anser vi att dess övergripande fördelar kompenserar för dessa mindre olägenheter. Sammantaget är Dualit Domus ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en pålitlig och elegant vattenkokare.

Fördelar

 • Ergonomiskt silikonhandtag
 • Basplatta med 360°-rotation
 • Med "Sure Pour"-pip
 • Kompakt vattenkokare med en kapacitet på 1,5 liter
 • Mycket snabb drift

Nackdelar

 • Ingen temperaturkontroll
 • Tillhör en högre prisklass

Den främsta fördelen med Dualit Domus är den tystgående driften och att den har flera praktiska funktioner. Dessa inkluderar bland annat ett silikongrepp och ett användarvänligt lock.

Recension: En detaljerad recension av Dualit Domus Vattenkokare

Specifikationer

 • Automatisk avstängning
 • Indikatorlampa
 • Material: Rostfritt stål
 • Effekt: 3000 W
 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 1,3 kg

Modell med Sure Pour-funktion, torrkokningsskydd och nivåfönster
Dualit Domus har flera praktiska egenskaper, till exempel en Sure Pour-funktion, ett torrkokningsskydd samt ett nivåfönster. Tack vare torrkokningsskyddet behöver man inte oroa sig för att vattenkokaren ska koka torrt. I nivåfönstret kan man dessutom alltid se hur mycket vatten som finns i vattenkokaren. I detta fönster syns det även tydligt när vattnet börjar koka.

Dualit Domus är även utrustad med en Sure Pour-funktion som ser till att vattenkokaren är enkel att hälla ur. Den här modellen har nämligen en lång och spetsig hällpip som inte kräver någon hög hällvinkel. Detta gör det enklare att kontrollera vattenstrålen och gör även att det inte droppar kokande vatten från pipen.

Enkel och hanterbar modell
Dualit Domus är en enkel och lätthanterlig vattenkokare med ett ergonomisk silikonhandtag. Detta handtag gör vattenkokaren bekvämare att hålla i och enklare att hantera. Vattenkokaren har dessutom en 360 graders basplatta och kan därför placeras i vilken riktning som helst på basen. Med den här modellen behöver man alltså inte vänja sig vid att vattenkokaren är besvärlig att ställa ner på basplattan.

Sist men inte minst kan locket på Dualit Domus enkelt öppnas med ett enda tryck.Dualit Domus mäter 23 cm x 16 cm x 24 cm och väger 1,3 kg.

Vad säger experter om Dualit Domus Vattenkokare?

Experterna tycker otroligt bra om Dualit Domus. De skriver till och med att den här modellen är deras favorit av alla 12 vattenkokare som var med i undersökningen. De förklarar först och främst att vattenkokaren har en elegant design som passar in på köksbänken hemma hos de allra flesta.

The BBCGoodFood.com framhäver även att Dualit Domus har en ganska kompakt storlek trots att den rymmer 1,5 liter vatten. Den här vattenkokaren väsnas dessutom inte särskilt mycket men är ändå snabbast av alla modeller i undersökningen.

Enligt experterna kan man därför snabbt och enkelt koka vatten till sina varma drycker med den här modellen. Detta beror bland annat på vattenkokarens kraftiga värmeelement på 3 kW.

Mer om Dualit Domus

Specifikationer

 • Automatisk avstängning
 • Indikatorlampa
 • Material: Rostfritt stål
 • Effekt: 3000 W
 • Kapacitet: 1,5 l
 • Vikt: 1,3 kg

Kenwood K-Mix - smart vattenkokare med praktiskt kalkfilter

Bästa kompakta vattenkokare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Kenwood K-Mix :

Konsumentmagasinets omdöme

Efter vår granskning av Kenwood K-Mix är vår uppfattning att det är en prisvärd vattenkokare, lämplig för moderna kök. För det första ger “SureGrip”-beläggningen en glidfri användning som, i kombination med den sladdlösa designen, verkligen är anmärkningsvärd. Vidare bidrar den sladdlösa designen till av vattenkokarens eleganta design, samtidigt som den säkerställer enkel och säker hantering.

Den effektiva motorn på 2 200 watt, tillsammans med de genomtänkta detaljerna, däribland det avtagbara nätfiltret i rostfritt stål och torrkokningsskyddet, betonar ytterligare vattenkokarens användbarhet.

Vi noterade avsaknaden av en indikatorlampa samt uppmärksammade en del plastkomponenter. Dessa mindre olägenheter är dock av mindre betydelse med tanke på vattenkokarens sladdlösa drift och användarvänliga hantering. Vi anser att Kenwood K-Mix erbjuder en balans mellan estetik och funktionalitet, vilket är idealiskt för dig som uppskattar moderna köksapparater.

Fördelar

 • Kommer i flera olika färger
 • Löstagbart kalkfilter av rostfritt stål
 • Basplatta med 360°-rotation
 • Torrkokningsskydd
 • "SureGrip"-beläggning
 • Praktiskt lock

Nackdelar

 • Utan indikatorlampa
 • Många komponenter av plast

Kennwood K-Mix är en sladdlös vattenkokare, vilket möjliggör en väldigt flexibel användning. Det blir till exempel enklare att både fylla på kannan med vatten och att hälla över det kokta vattnet från den.

Kenwood K-Mix har en kapacitet på en liter och kokar vatten mycket snabbt tack vare dess effekt på 2 200 watt.

Recension: En detaljerad recension av Kenwood K-Mix

Specifikationer

 • Automatisk avstängning
 • Material: Metall
 • Effekt: 2200 W
 • Kapacitet: 1 l
 • Vikt: 1,04 kg

Lätt att hantera
Kenwood K-Mix vattenkokare har en SureGrip-beläggning som gör att det blir lättare och säkrare att hantera vattenkokaren. Denna beläggning är nämligen både mjuk och halksäker. Det här är dessutom en sladdlös vattenkokare.

Användbara funktioner
Kenwood K-Mix vattenkokare har ett kalkfilter av rostfritt stål. Detta filter är dessutom löstagbart och enkelt att rengöra.Vattenkokaren har även ett torrkokningsskydd som gör att den stänger av automatiskt om det inte finns tillräckligt mycket vatten.

Kenwood K-Mix vattenkokare har en 360 graders basplatta och är därmed lätt att placera på basen. Den har dessutom en vattennivåindikator som visar hur mycket vatten som finns i vattenkokaren. Kenwood K-Mix vattenkokare mäter 21,5 cm x 13,2 cm x 22,9 cm och väger 1,04 kg.

Vad säger användare och experter om Kenwood K-Mix?

Kenwood K-Mix är en stor favorit bland användarna, som menar att det märks att vattenkokaren är framtagen med känsla för detaljer. Användarna förklarar vidare att en av de framträdande aspekterna med vattenkokaren är att den är utrustad med ett praktiskt fliplock som gör den enkel att fylla på med vatten.

Mer om Kenwood K-Mix

Specifikationer

 • Automatisk avstängning
 • Material: Metall
 • Effekt: 2200 W
 • Kapacitet: 1 l
 • Vikt: 1,04 kg

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Wilfa WKR-2000W - populär vattenkokare från Wilfa

Bästa moderna vattenkokare

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Wilfa WKR-2000W:

Konsumentmagasinets omdöme

Wilfa WKR-2000W är en elegant vattenkokare som är enkel att hantera och erbjuder en rad praktiska och säkra funktioner. Vi uppskattar särskilt den automatiska avstängningen, som stänger av enheten när vattnet når sin kokpunkt. Detta eliminerar behovet av ständig övervakning. Vidare underlättar det avtagbara snap-on-locket påfyllningen och rengöringen, vilket bidrar till vattenkokarens användarvänlighet.

Med en kapacitet på 1,7 liter och en kraftfull effekt på 2 000 watt kan du med Wilfa WKR-2000W koka upp vatten på nolltid. Samtidigt säkerställer den droppfria pipen att du kan hälla från kannan utan spill, vilket ökar säkerheten under användning.

Trots att Wilfa WKR-2000W saknar temperaturkontroll kännetecknas den av sin funktionalitet och användarvänlighet. Enligt oss är det ett utmärkt val för dig som letar efter en pålitlig och praktisk vattenkokare för daglig användning.

Fördelar

 • Stilren och modern vattenkokare med trähandtag
 • Droppfri hällpip
 • Kapacitet på 1,7 liter vatten
 • Automatisk avstängning
 • Basplatta med 360°-rotation och inbyggd sladdförvaring

Nackdelar

 • Ingen temperaturkontroll

Vattenkokaren Wilfa WKR-2000W har inte varit med i några officiella experttester, men är en stor favorit bland användarna, vilket gjorde att vi valde att inkludera den i vår artikel ändå.

Wilfa WKR-2000W är tillverkad av stål och har en elegant matt finish som passar in i de flesta moderna kök. Vattenkokaren finns i fyra olika färger och pryds av ett elegant trähandtag.

Recension: En detaljerad recension av Wilfa WKR-2000W

Specifikationer

 • Automatisk avstängning
 • Indikatorlampa
 • Material: Aluminium / rostfritt stål
 • Effekt: 2000 W
 • Kapacitet: 1,7 l
 • Vikt: 1 kg

Automatisk avstängning och löstagbart lock
Wilfa WKR-2000W har en automatisk avstängningsfunktion som ser till att vattenkokaren stänger av när vattnet har kokat upp. Tack vare denna behöver man inte ha uppsikt över vattenkokaren hela tiden när den är påslagen.

Den här modellen har även ett löstagbart klicklock som både underlättar rengöringen och gör det lättare att fylla på vattenkokaren.

Praktisk och lätthanterlig modell
Wilfa WKR-2000W är en praktisk vattenkokare som är lätt att hantera. Den har bland annat en 360 graders basplatta, vilket innebär att man enkelt kan ställa ner vattenkokaren på basen och sedan ta upp den igen när vattnet kokar. Detta underlättar användningen eftersom att man därmed inte behöver slösa tid på att få vattenkokaren att passa på basen.

Den här modellen har även en inbyggd kabelförvaring som gör att man snabbt kan stoppa undan sladden. Detta underlättar förvaringen av vattenkokaren oavsett om man vill förvara den på bänken eller i ett skåp.

Rymlig modell med droppfri hällpip
Den här vattenkokaren har en effekt på 2000 watt och kan därför koka upp vatten snabbt. Den har dessutom en kapacitet på 1,7 liter och fungerar därmed bra oavsett om man vill koka vatten till en eller flera koppar.

Wilfa WKR-2000W har även en droppfri hällpip som ser till att vattnet rinner rakt ner i koppen när man häller. Detta innebär bland annat att vattenkokaren är säkrare eftersom att man slipper få droppar och kokande vatten där det inte ska vara. Wilfa WKR-2000W mäter 25,5 cm x 16 cm x 22 cm och väger 1 kg.

Vad säger användare om Wilfa WKR-2000W?

Den allmänna uppfattningen bland användarna är att Wilfa WKR-2000W är en välkonstruerad och användarvänlig vattenkokare som dessutom utgör en snygg inredningsdetalj i köket.

Vidare berömmer användarna den behagliga, gummiliknande beläggningen på kannans utsida som inte bara förbättrar greppet, utan också bidrar till den eleganta designen. Den enkla hanteringen och spillfria pipen lovordas också, vilket indikerar att designen kombinerar form med funktion på ett mycket fördelaktigt sätt.

Mer om Wilfa WKR-2000W

Specifikationer

 • Automatisk avstängning
 • Indikatorlampa
 • Material: Aluminium / rostfritt stål
 • Effekt: 2000 W
 • Kapacitet: 1,7 l
 • Vikt: 1 kg

Tester och recensioner av vattenkokarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Det välrenommerade svenska konsumentmagasinet Råd & Rön genomförde en omfattande granskning av hela 40 vattenkokare, där alla testades och jämfördes på olika parametrar. Du kan läsa hela testet här. Observera att du behöver vara betalande prenumerant för att få full tillgång till innehållet.

Om du väljer att införskaffa dig en prenumeration, får du tillgång till omfattande material där det slutliga resultatet är presenterad i en interaktiv tabell med olika filtreringsmöjligheter. Det finns även möjlighet att titta närmare på varje enskild produkt samt att se betygssättningen för varje enskild parameter.

Klikk.no

Det välkända norska magasinet Klikk.no har en lite mer populärjournalistisk approach till konsumenttester, och är därför inte så djupgående; det går dock relativt ofta att hitta högkvalitativa granskningar av populära produkter. Detta gäller bland annat vattenkokare, då magasinet har testat åtta populära modeller. Artikeln är inte publicerad nyligen, men har uppdaterats flera gånger sedan den faktiskt publicerades, vilket ger den en ökad trovärdighet. Du kan läsa hela testet gratis här.

Dinside.no

Dinside.no publicerar recensioner och granskningar av specifika produkter, och har bland annat undersökt iKettle 2.0. Detta är en vattenkokare utrustad med lite fler funktioner, än den traditionella varianten. Du kan läsa hela testet här.

Trustedreviews.com

Amerikanska Trustedreviews.com har gjort en grundlig granskning av iKettle 2.0 där de tittade närmare på vattenkokarens många funktioner och specifikationer. De genomförde även jämförelser av modellen för att få en uppfattning av hur den var att använda i jämförelse med en traditionell vattenkokare. Du kan läsa hela testet gratis här.

Trustedreviews.com har även granskat de två vattenkokarna Smeg KLF04 och Dualit Classic Kettle. Du kan läsa testerna här och här.

Test.de

Det tyska magasinet Test.de, även kända under namnet Stiftung Warentest, lägger stort fokus på konsumenternas val av både varor och serviceprestationer. De har utfört ett test av vattenkokare där de har testat 18 olika modeller. De har bedömt apparaterna baserat på flera olika testparametrar, varav det slutgiltiga betyget är baserat på 40 % av deras vattenuppvärmning, 40 % av deras användarvänlighet samt 15 % på miljö och 5 % på säkerhet. Du kan läsa hela testet gratis här.

Testberichte.de

Testberichte.de är en tysk webbplats som sammanställer olika testresultat och användarrecensioner till en analys för att kunna betygsätta produkter av egen uppfattning. Detta skapar en bredare grund för bedömning. Testberichte.de har genomfört ett test bestående av 26 olika vattenkokare. Du kan läsa helat testet gratis här.

The Independent

The Independent är en av Storbritanniens största tidningar som skriver om både in- och utrikesnyheter, politik, sport och underhållning. Tidningen testar och recenserar även olika konsumentprodukter och har bland annat granskat olika vattenkokare. I testet ingick 12 vattenkokare från olika märken och prisklasser, bland annat modellerna Dualit Domus och Kenwood K-Mix vattenkokare. Du kan läsa hela testet här.

The Telegraph

The Telegraph är en brittisk tidning som publicerar både in- och utrikesnyheter dagligen. De granskar även olika produkter och har bland annat genomfört ett stort test av vattenkokare. I denna undersökning provade experterna bland annat modellerna Smeg KLF04, DeLonghi Avvolta och Dualit Classic Kettle. Du kan läsa hela testet här.

Expressen.se

Expressen är en tidning som utöver nyheter även har ett antal tema-sektioner på sin hemsida. De har bland annat skrivit om tre av metoderna för att kalka av sin vattenkokare som vi har skrivit om i den här artikeln. Du kan läsa deras artikel helt gratis här.

Ingeniøren – ing.dk

På danska Ingeniørens webbplats Ing.dk, hittade vi ett svar på en fråga gällande hur en vattenkokare fungerar. Svaret utgår från en vattenkokare från OBH Nordica, men funktionen är i princip densamma i de flesta andra modeller. Du kan läsa hela artikeln här.

Kundrecensioner

Amazon

Amazon är en enorm e-handelsplattform som erbjuder ett brett utbud av produkter – allt från elektronik till livsmedel. På Amazon kan kunderna lämna detaljerade recensioner och betygsätta produkter som de har köpt, vilket kan hjälpa nya, potentiella kunder att fatta välgrundade köpbeslut.

Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch TWK8613 här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Kitchenaid Artisans här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch TWK7203 här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Smeg KLF04 här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Dualit Classic Kettles här.

Google Shopping

Google Shopping är en plattform för onlineshopping med produktlistor från en rad olika återförsäljare. På Google Shopping kan användare söka efter produkter, jämföra priser och ta del av användarrecensioner.

Användarrecensionerna sammanställs från olika källor, vilket ger nya potentiella kunder ett brett spektrum av åsikter och erfarenheter om en viss produkt. Dessa recensioner bidrar till mer välinformerade och medvetna köpbeslut.

Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch TWK8613 här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Smeg KLF04 här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Dualit Classic Kettle här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Wilfa WKR-2000W här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Dualit Domus här.

Du kan läsa användarrecensionerna av Kenwood K-Mix här.

 

FAQ

Vilka vattenkokare är bäst i test?
Vattenkokarna Siemens TW86103, Bosch TWK8613, Kitchenaid Artisan, Smeg KLF04 och Dualit Domus är enligt oss på Konsumentmagasinet bäst i test.
Hur testas vattenkokarna?
Vattenkokare bedöms främst baserat på hur snabbt de värmer upp en liter vatten till 100 °C. Man granskar även apparaternas användarvänlighet, byggkvalitet, ljudnivå, energiförbrukning och säkerhet.
Vad ska en vattenkokare kunna göra?
I grund och botten ska en vattenkokare endast kunna koka upp vatten. De olika modellerna på marknaden är dock olika bra på denna uppgift, och därför är det bäst att välja en modell med som förutom kort koktid, även har hög säkerhet och ett effektivt kalkfilter.

Tips till när du ska köpa en vattenkokare

En vattenkokare bör finnas i varje kök, eftersom det är en mycket effektiv köksapparat när det gäller att värma upp vatten för bland annat snabbkaffe och te. Den använder betydligt mindre energi än om du skulle välja att koka vatten på din induktionsspishäll, och är generellt sett även mycket snabbare. En vattenkokare är dessutom en relativt billig köksapparat, och därför finns det inga skäl till att spara in på just en sådan.

I den här artikeln har vi lagt mycket fokus på vattenkokare av hög kvalitet som kostar lite mer än de modeller du kan hitta i din lokala matbutik. I gengäld kan du med dessa modeller vara säker på att kvaliteten är bra – både när det gäller säkerhet och användarvänlighet. Hör du till dem som använder din vattenkokare på daglig basis bör du verkligen bortse från de relativt små prisskillnaderna och istället prioritera bland annat just användarvänligheten och säkerheten.

Som vår artikel påvisar, är det fullt möjligt att hitta en högkvalitativ vattenkokare till rimligt pris. Så om priset är en avgörande faktor för dig, redovisar vi flera bra exempel på välfungerande vattenkokare som inte kostar skjortan.

Många tillverkare lägger mycket fokus på vattenkokarens koktid och elförbrukning, men faktum är att dessa parametrar inte bör vara de enda avgörande i ditt slutgiltiga val. Som allt annat följer vattenkokare fysikens lagar, vilket innebär att skillnaden på energiförbrukningen och koktiden praktiken är minimal. Det kan dock vara en fördel att välja en vattenkokare med isolering eller dubbelväggad konstruktion, då det minskar elförbrukningen samt håller vattnet i den önskade temperaturen längre.

Har du behov av att uppnå varierande vattentemperaturer finns det idag flera möjligheter för det. I nyare vattenkokare är funktionen för temperaturinställningar mer eller mindre en standard och den behöver inte heller kosta stora extrasummor. Detsamma gäller i frågan om möjligheten att behålla den inställda temperaturen under en längre tid; har du behov av detta, är det bara att välja en modell som stödjer det.

Hur fungerar en vattenkokare?

Har du någonsin funderat över hur din vattenkokare fungerar? Nedan ger vi dig svaret på det, samt på hur apparaten kan stängas av när vattnet börjar koka.

Lösningen för en vattenkokare är en termostat – mer exakt två: en som stänger av vattenkokaren när vattnet når den önskade temperaturen, och en som stänger av vattenkokaren om du skulle starta den utan något vatten i.

När det är vatten i vattenkokaren och du sätter igång den, leds ångan från det kokande vattnet via en kanal ned till botten av kannan. Här sitter en bimetalltermostat som slår ifrån strömmen när ångans temperatur når upp till 99,9 °C.

På samma sätt sitter en bimetalltermostat på värmeelementet, som konstant mäter temperaturen på detta. Blir temperaturen för hög, till exempel om du skulle starta vattenkokaren utan något vatten i, slår termostaten ifrån.

Oftast finns det ytterligare en överhettningssäkring som bryter strömmen från elnätet om temperaturen blir för hög. På så vis undgår du att din vattenkokare kokar torrt, om du inte skulle upptäcka att du startat den utan något vatten i.

Hur avkalkar man en vattenkokare?

Om du vill få ut mesta av din vattenkokare under många år framöver ska du se till att kalka av den. Genom att säkerställa att din vattenkokare är ren och fri från kalk, blir energiförbrukningen betydligt mindre då vattenkokaren inte behöver värma upp kalklagret först och därefter vattnet. Samtidigt får du en mycket mer hygienisk vattenkokare eftersom ett eventuellt kalk gör det enklare för bakterier och mögel att få fäste i kannan.

Bakterier och mögel dör vid varje kokning av vatten, men de kommer att lämna orenheter i det kokade vattnet. Det är inte så trevligt att upptäcka när du ska njuta av en god kopp te, eller vad det varma vattnet från vattenkokaren nu ska användas till.

Töm vattenkokaren helt efter varje kokning

Glömmer du, precis som många andra, att tömma vattenkokaren efter att du använt den ökar risken för kalkbildning. Samtidigt kan vattnet samla en massa bakterier, som i värsta fall kan sprida sig till den omgivande miljön om det går länge mellan varje användning av vattenkokaren.

Det är därför viktigt att du tömmer vattenkokaren på det kvarvarande vattnet efter varje kokning. Det går såklart bra att låta vattnet vara om du vet att du behöver varmt vatten igen snart, men om du är säker på att du är klar med varmvattnet för den här gången bör du tömma vattenkokaren och torka av den både invändigt och utvändigt med en handduk.

Använd avkalkningsmedel för att avkalka din vattenkokare

Du kan enkelt kalka av din vattenkokare med samma avkalkningsmedel som du använder till din kaffemaskin. Addera en dos avkalkningsmedel i din vattenkokare, fyll på med vatten och koka upp blandningen.

När det har kokat klart låter du vattnet och avkalkningsmedlet ligga kvar i vattenkokaren i cirka 15-30 minuter. Därefter heller du ur blandningen och kokar tre omgångar med rent, kallt vatten, för att vara säker på att det inte finns något avkalkningsmedel, eller smak efter det, kvar.

Kalka av vattenkokaren med ättiksprit och vatten

Avkalkningsmedel är dyrt och till och med helt onödigt. Det kan även innehålla kemikalier som kan vara skadliga eller frätande att förtära om du skulle glömma att koka ur vattenkokaren efter att du har kalkat av den.

Du får samma resultat som du får med avkalkningsmedel, genom att kalka av med en blandning av vanlig ättiksprit och vatten. Blanda två deciliter ättiksprit med åtta deciliter vatten i din vattenkokare; koka sedan blandningen och låt den därefter stå och verka i en kvart. Om din vattenkokare är av mindre modell kan du använda motsvarande proportioner i mindre mängder.

När blandningen har stått och verkat häller du ur den. Är förkalkningen mycket kraftig, kan du eventuellt behöva upprepa behandlingen. Efter avkalkningen behöver du egentligen inte koka ur vattenkokaren, men om du vill vara på den säkra sidan och slippa eventuell eftersmak av ättikan, kan du ändå göra det en till tre gånger med rent vatten.

Kalka av vattenkokaren med ren ättika

Om vattenkokaren är grovt förkalkad kan du istället för ättiksprit använda 24 % ättika i samma blandningsproportioner. Det är en mycket starkare blandning, och du bör därför se till att det finns god ventilation när du häller ättikan i vattenkokaren.

Häll först i åtta deciliter vatten, sätt sedan vattenkokaren under din köksfläkt och starta den innan du adderar de två deciliterna med ättika. Låt vattenkokaren stå kvar under köksfläkten medan du låter blandningen koka upp. Därefter låter du blandningen stå och verka i en kvart innan du häller ut den. Se till att inte andas in den heta ångan.

Koka sedan upp rent vatten tre till fyra gånger; häll ut allt av det kokade vattnet, och fyll på med rent vatten varje gång. Därefter är den klar att användas igen.

OBSERVERA: Det är viktigt att du kokar ur vattenkokaren ordentligt med rent vatten när du har kalkat av den med den här metoden. Ren ättika är nämligen frätande och ska inte förtäras.

Använd citron och maskindiskmedel för avkalkning av vattenkokaren

Ett helt annat alternativ är att fylla vattenkokaren med vatten och lägga i skivorna från en hel citron. Tillsätt därefter en deciliter pressad citronsaft och en brustablett C-vitamin. Har du inte det sistnämnda, kan du även använda en tablett, eller en dosering, maskindiskmedel.

Låt blandningen stå i vattenkokaren i några timmar, innan du sköljer ur den – det ska inte koka! Diska ur vattenkokaren med en diskborste och koka sedan två till tre omgångar rent vatten innan du använder den igen som vanligt.

Använd bikarbonat eller bakpulver för att kalka av vattenkokaren

Du kan också kalka av din vattenkokare med bikarbonat eller bakpulver då de båda innehåller natriumvätekarbonat – även kallat just bikarbonat – som är ett natriumsalt av kolsyra som kan avlägsna kalk från vattenkokaren på samma sätt som ättika.

Fyll vattenkokaren med vatten till max-markeringen och tillsätt två till tre teskedar bikarbonat eller bakpulver. Starta vattenkokaren och koka upp vattnet tills vattenkokaren slår av. Låt därefter blandningen stå i ett par timmar och häll sedan ur den. Skölj ur kannan ordentligt med kranvatten. Fyll kannan två-tre gånger och häll ut vattnet. Koka även rent vatten i vattenkokaren den sista gången.

Kalka av vattenkokaren med citron- eller askorbinsyra

Ett sista alternativ är att fylla vattenkokaren med vatten och hälla i två-tre teskedar citronsyra eller askorbinsyra. Låt blandningen koka en till tre gånger, tills vattenkokaren är helt fri från kalk. Vill kalken inte släppa, bör du öka doseringen av askorbin- eller citronsyra och koka upp blandningen fler gånger.

Töm därefter vattenkokaren och skölj den med rent vatten från kranen. Fyll kannan tre gånger och häll ur. Du behöver inte koka vatten i vattenkokaren efteråt.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Siemens TW86103 - traditionell vattenkokare med många extrafunktioner

Bosch TWK6A813 - välrenommerad vattenkokare med utmärkta säkerhetsfunktioner

Morphy Richards 102002

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta