Vattenkokare Testöversikt – De bästa vattenkokarna

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

I detta vattenkokare test tittar vi närmare på marknadens bästa modeller. Vi har valt ut modellerna baserat på recensioner och testresultat från olika oberoende testlaboratorier och analyser från olika tidningar.

Först går vi igenom de olika modellerna och du kan även läsa om varför dessa har utnämnts till testvinnare.

Därefter hittar du ett avsnitt med generell information och tips om hur du väljer den bästa modellen, utifrån dina behov. Avslutningsvis listar vi de olika källorna som vi har använt och länkar till de tester- och recensioner som ligger till grund för valet.

Den här artikeln innehåller:

🔸 Genomgång av testvinnande vattenkokare
🔸 Tips inför valet av vattenkokare
🔸 Hur man kalkar av vattenkokaren
🔸 Genomgång av de testkällor vi har använt till artikeln

Observera att Konsumentmagasinet inte själva testar produkterna utan samlar in resultaten från olika opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Siemens TW86103 – vattenkokare med ”keep warm”-funktion

Toppbetyg av svenska konsumentmagasinet Råd & Rön
5 av 6 stjärnor av norska konsumentmagasinet Klikk.no
Vinnare av IF design award

Siemens-TW86103-Vattenkokare

.
Vattenkokaren från Siemens ser ut vid första anblicken ganska traditionell ut, även om designen är helt ny. Modellen innehåller dock en rad smarta egenskaper och priset ligger då lite över genomsnittet. Prissättningen är definitivt rimlig om man ska tro det välkända svenska konsumentmagasinet Råd & Rön, som placerade Siemens TW86103 på en fin tredjeplats bland 40 testade vattenkokare. Värderingen backades bland annat upp av det norska magasinet Klikk.no, som även de ger modellen mycket bra betyg.

En av de detaljer som imponerar mest på testpanelerna är den mantlade konstruktionen som har flera syften. Först och främst blir vattenkokaren inte så varm på ytan, något som ökar säkerheten i vardagen. Samtidigt ökar denna konstruktion vattenkokarens isoleringsförmåga så att vattnet håller sig varmt längre efter avslutad kokning. Kannan fungerar kort sagt som en kalorimeter, som du kanske har stött på vid olika vetenskapliga program, och som för övrigt är principen i en termoskanna.

Enkel påfyllning och smarta extra funktioner

Modellen hyllas även för vattenpåfyllningen som kan göras direkt genom ”kragen”, utan att behöva öppna locket. Siemens TW86103 har en kapacitet på 1,5 liter, och den aktuella vattenmängden kan naturligtvis ses genom ett fönster. Modellen hyllas även för indikatorlampan och själva strömbrytaren som, utöver sin manuella styrning, automatiskt stänger av strömmen när vattnet kokar eller när kannan lyfts upp från basen.

Även om Siemens TW86103 ser ganska vanlig ut vid första anblicken, bjuder den på smarta extrafunktioner som till exempel val av vattentemperatur. Den kan således ställas in på 70, 80, 90 eller 100 grader, vilket är en mycket bra egenskap vid exempelvis tebryggning, då de olika tesorterna får bäst smak vid olika, optimala temperaturer. Siemens TW86103 bjuder även på en keep warm-funktion, som kan bibehålla den önskade temperaturen i upp till 30 minuter. På så sätt behåller vattnet  rätt temperatur tills du behöver det.

Fördelar med Siemens TW86103:
Modern och neutral design
Dubbelväggad konstruktion
Enkel påfyllning genom ”kragen”
Möjlighet att välja vattentemperatur
Praktisk ”keep warm”-funktion


Bosch TWK8613 – vattenkokare med temperaturinställning

Testvinnare hos det svenska testmagasinet Råd & Rön
Testvinnare hos det danska konsumentmagasinet Tænk.dk
Testvinnare hos det tyska testmagasinet Test.de
5 av 6 möjliga stjärnor från det norska konsumentmagasinet Klikk.no

bosch-twk8613-Vattenkokare

När det danska konsumentmagasinet Tænk.dk testade 18 populära vattenkokare rådde det inga tvivel hos testpanelen; det blev Bosch TW8613 som kröntes till ”Bäst i test”, med ganska många poäng före modellen som kom på andra plats. Bosch TW8613 var även den enda modellen som värderades som ”mycket bra”, och denna värderingen är Tænk.dk inte ensamma om. Den här modellen hamnar även på förstaplats hos svenska Råd & Röni ett test där totalt 40 vattenkokare ingick. Det mest överraskande är kanske att Bosch TW8613, rent prismässigt, ligger i mitten på prisskalan och betecknas därmed som ett riktigt bra köp.

Bosch TWK8613 får även bra placeringar i både Tyskland och Norge, men av de testerna vi har tittat på, är det danska Tænk.dk och svenska Råd & Rönsom har utfört de mest grundliga testerna. Här kan man se betygssättningen på en lång rad specifika testpunkter och det är rätt intressant om man har specifika krav. Just Bosch TWK8613 är särskilt intressant eftersom den har fått positiva toppbetyg på alla väsentliga parametrar.

Snygg design och användbara extrafunktioner

Det råder inga tvivel om att Bosch har lagt ner tid och energi på designen av TWK8613, något som de har lyckats bra med. Modellen tillverkas i både svart och vitt. En av de sakerna som skiljer modellen från de flesta andra är sockeln, som är en aning utökad. Detta skapar utrymme för en enkel kontrollpanel med extrafunktioner, som bland annat omfattar temperaturval (70, 80, 90 och 100 grader) och gör det möjligt att hålla vattnet varmt under en längre tid.

Även säkerheten är mycket bra och får högt betyg. Yttertemperaturen, som är mätt runt om vattenkokaren under kokningen, visar att inga delar blir onormalt varma. Användarvänligheten får även den toppbetyg, precis som styrning, påfyllning, och översikten av vattenmängden.

Fördelar med Bosch TWK861:
Mycket vattenkokare för pengarna
Snygg design, finns i svart och vitt
Användarvänlig hantering, påfyllning och kontroll
Möjlighet att välja mellan flera temperature
Vattenkokare med temperaturinställning


Kitchenaid Artisan – vattenkokare med ställbar temperatur

Testvinnare hos tyska Testberichte.de

Kitchenaid-Artisan

.
Hos tyska magasinet Testberichte.de blev Kitchenaid Artisan-vattenkokaren testvinnare i konkurrens med 28 andra modeller. Detta betyder inte så lite heller eftersom det tyska magasinet utgår från existerande tester och konsumentrecensioner, och räknar därefter om all befintlig data till ett nytt samlat betyg.

Kitchenaid Artisan-vattenkokaren är bland de dyraste modellerna vi har stött på under vår genomgång, men den är helt unik på designfronten där den skiljer sig markant från den traditionella utformningen. Om man sedan gillar designen eller inte är naturligtvis en smaksak. Just designen är ett av de områden som ökade populariteten för den här modellen både hos konsumenter- och testpaneler. Modellen kommer för övrigt i en rad olika färgvarianter.

Analog styrning och bevakning

Den digitala epoken har varit helt dominerade under många år men det verkar vara så att fler och fler numera önskar att gå tillbaka till analoga tider. Det har medfört en mottrend i en del elektronikprodukter, där analoga knappar och mätare är på väg tillbaka, och här är Kitchenaid Artisan-vattenkokaren ett bra exempel. Hela designen är vintageinspirerad, och temperaturinställningen är ett analogt vred på sockeln. Här kan du välja vattentemperatur mellan 50 och 100 grader.

Även temperaturmätningen sker med en analog termometer, inbyggd i själva vattenkokaren. Enbart den här detaljen är mycket populär hos konsumenterna, främst av två skäl; för det första är det en designmässig trend och för det andra möjliggör det även att hålla ett öga på vattentemperaturen när vattenkokaren står på soffbordet. Något modellen kan göra utan problem eftersom dess isoleringskonstruktion håller värmen samtidigt som den bidrar till att kokaren aldrig blir för varm på ytan.

Fördelar med Kitchenaid Artisan:
Snygg vintagedesign i flera färgvarianter
Analog knapp för egen vald temperaturinställning
Analog termometer inbyggd i själva vattenkokaren
Isolerande dubbelkonstruktion


Bosch TWK6A813

✅ Bra betyg hos tyska Testsieger.de

Bosch-TWK6A813-Vattenkokare-test

Bosch TWK6A813 har testats av den tyska testsajten Testsieger.de, som har granskat modellen utifrån flera parametrar.

De tyska experterna är förtjusta i modellen och skriver att Bosch TWK6A813 presterar bra både vad det gäller kvalitet och funktioner. De framhäver bland annat att vattenkokaren har en smart en kopps-funktion och bra säkerhetsfunktioner.

Stor kapacitet på 1,7 liter

Oavsett om man vill ha vatten till te eller kaffe är Bosch TWK6A813 utvecklad för att koka upp det snabbt. Modellen har även en stor kapacitet på 1,7 liter, vilket utan problem räcker till sju koppar.

Om man å andra sidan inte behöver koka upp så mycket vatten på en gång har Bosch TWK6A813 en smart en kopps-funktion som gör att man även kan använda vattenkokaren för att koka upp en mindre mängd vatten.

Det kraftiga värmeelementet hos Bosch TWK6A813, som är på 2400 watt, ser dessutom till att vattnet kokas upp snabbt, även när vattenkokaren är full. Modellen har en neutral design i rostfritt stål med formen av en vanlig kanna och handtag i en kontrasterande färg.

Kan användas med en hand

1,7 liter vatten kan mycket väl kännas tungt och handtaget på Bosch TWK6A813 är därför utformat för att vara både bekvämt och stabilt att hålla i.

Det krävs dock inte mer än en hand för att använda den här enkla och tydliga vattenkokaren. Man använder helt enkelt handen både för att öppna och starta eller stänga av vattenkokaren. Handtaget på Bosch TWK6A813 är dessutom utformat så att användaren inte ska kunna bränna sig.

Man kan faktiskt se på själva vattenkokaren att den är användarvänlig. Den har nämligen tydliga markeringar för vattenmängd och tack vare dessa kan man alltid fylla på precis så mycket vatten man behöver.

Säker modell

Bosch TWK6A813 är designad för att skydda både användaren och sig själv, varför modellen är därför utrustad med flera säkerhetsfunktioner som kommer att förlänga dess livslängd. Den har till exempel ett torrkokningsskydd, som gör att vattenkokaren inte kan koka torrt, och en säkerhetsfunktion som skyddar mot överhettning.

Tillverkaren har även försett Bosch TWK6A813 med en automatisk avstängningsfunktion, vilket innebär att vattenkokaren automatiskt stängs av när man lyfter upp själva kannan från basen.

Bosch TWK6A813 är dessutom utrustad med ett kalkfilter.

Fördelar med Bosch TWK6A813:
Stor kapacitet på 1,7 liter
En kopps-funktion
Kan hanteras med en hand
Torrkokningsskydd
 Automatisk avstängning


Smeg KLF04 – snygg vattenkokare med justerbar temperatur

Testvinnare hos den brittiska tidningen The Telegraph
Rekommenderas av testsajten Trustedreviews.com

Smeg KLF04

Smeg KLF04 har granskats och recenserats av den brittiska tidningen The Telegraph och testsajten Trustedreviews.com. The Telegraph utser modellen till testvinnare medan Trustedreviews.com rekommenderar vattenkokaren till sina läsare.

Den här modellen har alltså fått bra betyg hos båda källorna, och experterna verkar tycka bäst om designen och temperaturinställningarna.

Varken Trustedreviews.com eller The Telegraph hittar särskilt många nackdelar med den här modellen. De påpekar dock att den är ganska dyr jämfört med andra vattenkokare på marknaden.

Vattenkokare med justerbar temperatur

Med den här vattenkokaren kan man ändra temperaturen och välja mellan sju olika temperaturnivåer. Det är enkelt att ändra inställning och temperaturnivåerna sträcker sig från 50 till 100 grader. Med Smeg KLF04 kan man alltså ställa in vattentemperaturen så att den passar till den dryck man vill göra.

Både Trustedreviews.com och The Telegraph tycker bra om dessa inställningar. Trustedreviews.com skriver till exempel att de olika temperaturnivåerna gör det möjligt att göra en perfekt varm dryck. Experterna från The Telegraph skriver istället att just temperaturinställningarna är något av det bästa med den här modellen. Denna funktion finns nämligen inte hos de andra vattenkokarna i deras undersökning.

Smeg KLF04 har dessutom en varmhållningsfunktion som kan hålla vattnet vid en viss temperatur i upp till 20 minuter

Experterna: Vattenkokare med läcker design

Enligt experterna är en av de största fördelarna med Smeg KLF04 att vattenkokaren har en läcker, stilren och retroinspirerad design. Vattenkokaren är gjord av rostfritt stål och har en pulverlackering som både framhäver färgen och gör att vattenkokaren blir lättare att hålla ren.

Experten från The Telegraph skriver att designen var en av anledningarna till att den här modellen utsågs till testvinnare. Trustedreviews.com verkar också hålla med om att vattenkokaren har en snygg design. De skriver bland annat att det är en fördel att modellen finns i flera olika färger eftersom att man därmed kan köpa den färg som passar bäst ihop med köksinredningen.

Vattenkokaren har även ett par praktiska gummifötter som gör att den står stadigt och stabilt och köksbänken både under och efter kokningen. Den här modellen har dessutom en 360 graders basplatta och fungerar därför oavsett hur man placerar vattenkokaren på basen.

Användarvänlig vattenkokare med flera praktiska egenskaper

Smeg KLF04 har flera praktiska egenskaper, till exempel ett löstagbart kalkfilter som hämmar uppkomsten av kalkavlagringar i vattenkokaren. Det här är dessutom en användarvänlig vattenkokare eftersom att man bara behöver trycka ner den runda startknappen för att koka vattnet. Tack vare det kraftfulla värmeelementet på 2400 watt kokar vattnet dessutom upp på nolltid.

Vattenkokaren har en kapacitet på 1,7 liter och stänger av automatiskt när vattnet når 100 grader. För att skydda modellen mot torrkokning aktiveras den automatiska avstängningsfunktionen även när det inte finns något vatten i vattenkokaren. Den här modellen har dessutom ett mjuköppnande lock som ser till att det inte sprättar hett vatten när man öppnar locket.

Smeg KLF04 mäter 27,5 cm x 17,1 cm x 22,6 cm och väger 1,8 kg.

Fördelar med Smeg KLF04:
Stilren vattenkokare med retroinspirerad design
Rymmer 1,7 liter vatten
Automatisk avstängning samt torrkokningsskydd
Justerbar temperatur
Halksäkra gummifötter och 360 graders basplatta

Här kan du se Smegs egna presentationsvideo för Smeg KLF04:


Dualit Classic Kettle – tyst vattenkokare

Toppbetyg hos den brittiska tidningen The Telegraph
3,5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com 

Dualit Classic Kettle

 

.
Vattenkokaren Dualit Classic Kettle har recenserats av både den brittiska tidningen The Telegraph och testsajten Trustedreviews.com. Båda expertkällorna tycker att det här är en praktisk vattenkokare och ger modellen fina betyg. Dualit Classic Kettle får nämligen toppbetyg hos The Telegraph och 3,5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com.

Båda experterna tycker bra om den här vattenkokaren och skriver om många olika fördelar. The Telegraph förklarar till exempel att det här är ett av de bästa alternativen på marknaden om man ska köpa en vattenkokare. Trustedreviews.com berättar istället att det är bra att vattenkokaren står någorlunda still när den kokar vatten. De skriver även att det här är en högkvalitativ modell.

Varken Trustedreviews.com eller The Telegraph hittar särskilt många nackdelar med Dualit Classic Kettle. Båda källorna påpekar dock att modellen är ganska dyr samt att den inte har så många funktioner om man till exempel jämför med vattenkokare från Smeg.

Ergonomisk design och innovativa funktioner

Dualit Classic Kettle har flera innovativa och patenterade funktioner. Handtaget har till exempel en ergonomisk design med en silikonbeläggning som är bekväm att hålla i. Experten från The Telegraph framhäver även att handtaget aldrig blir för varmt att hålla i.

För att man inte ska spilla kokande vatten är pipen på den här vattenkokaren designad för att undvik dropp. Dualit Classic Kettle är dessutom tystgående, och enligt experterna är detta en av de största fördelarna med den här modellen. Tack vare detta kommer vattenkokaren inte att störa hela huset när den kokar vatten.

Experterna: Snabb och elegant vattenkokare

Båda experterna verkar överens om att den här vattenkokaren har en stilren och elegant design.

The Telegraph skriver till exempel att modellen var högst i deras test och att just höjden gör att vattenkokaren får ett smalare och mer elegant utseende. Trustedreviews.com verkar också hålla med om detta. De framhäver dock även att vattenkokaren är tillverkad av kvalitetsmaterial och att den känns både stabil och robust.

Den här vattenkokaren har en kapacitet på 1,7 liter och kokar vattnet ganska snabbt. The Telegraph skriver nämligen att det här är en snabb vattenkokare som i genomsnitt kokar upp en kopp vatten på 50 sekunder.

Effektiv vattenkokare med flera funktioner

Dualit Classic Kettle är en effektiv vattenkokare med en effekt på 3000 watt. Den har dessutom två olika nivåfönster: ett fönster visar hur mycket vatten som finns i vattenkokaren medan det andra visar hur många koppar vattenmängden motsvarar.

Tack vare dessa fönster är det enkelt att koka rätt mängd vatten. Den här vattenkokaren har dessutom utbytbara element och kan därmed hålla riktigt länge.

Dualit Classic Kettle mäter 28,1 cm x 15,4 cm x 23,5 cm och väger 1,61 kg.

Fördelar med Dualit Classic Kettle:
Visar vattenmängd och antal koppar
Kapacitet på 1,7 liter
Stilren och modern design
Ergonomisk utformning
Tyst vattenkokare

Här kan du se Dualits presentationsvideo för Dualit Classic Kettle:


Dualit Domus

Testvinnare hos den brittiska tidningen The Independent

Dualit Domus

.
Den brittiska tidningen The Independent har provat modellen Dualit Domus i ett stort test av olika vattenkokare. Experterna tycker extra bra om den här modellen och utser därför Dualit Domus till testvinnare.

De största fördelarna med den här vattenkokaren är att den är tyst samt att den har flera praktiska egenskaper, till exempel ett silikonhandtag och ett användarvänligt lock.

The Independent hittar inte särskilt många nackdelar med den här modellen. De skriver dock att man bör ta hänsyn till att den är dyrare än många andra modeller på marknaden.

Experterna: Snabb och kompakt vattenkokare

Experterna tycker otroligt bra om Dualit Domus. De skriver till och med att den här modellen är deras favorit av alla 12 vattenkokare som var med i undersökningen. De förklarar först och främst att vattenkokaren har en elegant design som passar in på köksbänken hemma hos de allra flesta.

The Independent framhäver även att Dualit Domus har en ganska kompakt storlek trots att den rymmer 1,5 liter vatten. Den här vattenkokaren väsnas dessutom inte särskilt mycket men är ändå snabbast av alla modeller i undersökningen.

Enligt experterna kan man därför snabbt och enkelt koka vatten till sina varma drycker med den här modellen. Detta beror bland annat på vattenkokarens kraftiga värmeelement på 3 kW.

Modell med Sure Pour-funktion, torrkokningsskydd och nivåfönster

Dualit Domus har flera praktiska egenskaper, till exempel en Sure Pour-funktion, ett torrkokningsskydd samt ett nivåfönster.

Tack vare torrkokningsskyddet behöver man inte oroa sig för att vattenkokaren ska koka torrt. I nivåfönstret kan man dessutom alltid se hur mycket vatten som finns i vattenkokaren. I detta fönster syns det även tydligt när vattnet börjar koka.

Dualit Domus är även utrustad med en Sure Pour-funktion som ser till att vattenkokaren är enkel att hälla ur. Den här modellen har nämligen en lång och spetsig hällpip som inte kräver någon hög hällvinkel. Detta gör det enklare att kontrollera vattenstrålen och gör även att det inte droppar kokande vatten från pipen.

Enkel och hanterbar modell

Dualit Domus är en enkel och lätthanterlig vattenkokare med ett ergonomisk silikonhandtag. Detta handtag gör vattenkokaren bekvämare att hålla i och enklare att hantera. Vattenkokaren har dessutom en 360 graders basplatta och kan därför placeras i vilken riktning som helst på basen. Med den här modellen behöver man alltså inte vänja sig vid att vattenkokaren är besvärlig att ställa ner på basplattan.

Sist men inte minst kan locket på Dualit Domus enkelt öppnas med ett enda tryck.

Dualit Domus mäter 23 cm x 16 cm x 24 cm och väger 1,3 kg.

Fördelar med Dualit Domus:
Ergonomiskt silikonhandtag
360 graders basplatta
Med Sure Pour-funktion
Kompakt vattenkokare med en kapacitet på 1,5 liter
Kokar upp vattnet snabbt


Kenwood K-Mix vattenkokare

Bra betyg hos den brittiska tidningen The Independent

Kenwood K-Mix elkedel

 

.
Kenwood K-Mix vattenkokare har testats och recenserats av den brittiska tidningen The Independent. De brittiska experterna tycker framförallt bra om vattenkokarens stilrena design och ger därför modellen ett bra betyg.

The Independent förklarar att den här vattenkokaren har ett praktiskt lock och ett robust handtag. De påpekar även att det är lätt att hälla vatten ur den.

Experterna skriver att den här modellen passar in i alla kök och att den inte har särskilt många nackdelar. De tycker dock att den är ganska dyr. The Independent påpekar även att det hade varit bättre om vattennivåindikatorn satt på sidan av vattenkokaren.

Experterna: Stilren vattenkokare

Experterna tycker riktigt bra om Kenwood K-Mix vattenkokare. De skriver till exempel att det inte finns mycket att klaga på hos den här modellen eftersom att den har flera praktiska och användarvänliga egenskaper. Experterna skriver därför att det inte är särskilt troligt att man blir besviken om man köper den här modellen.

Experterna från The Independent är förtjusta i den stilrena designen hos Kenwood K-Mix vattenkokare. Den här vattenkokaren har nämligen en design i polerat rostfritt stål där detaljerna är i fokus.

The Independent förklarar även att det praktiska viklocket är en av de största fördelarna med den här modellen. Detta lock gör det nämligen otroligt enkelt att fylla på vattenkokaren med vatten.

Lätt att hantera

Kenwood K-Mix vattenkokare har en SureGrip-beläggning som gör att det blir lättare och säkrare att hantera vattenkokaren. Denna beläggning är nämligen både mjuk och halksäker.

Det här är dessutom en sladdlös vattenkokare. Eftersom att man därmed inte behöver ta hänsyn till någon sladd är vattenkokaren både lättare att fylla på och lättare att hälla vatten ur.

Kenwood K-Mix vattenkokare har en kapacitet på 1 liter och kokar vattnet snabbt tack vare en effekt på 2200 watt.

Användbara funktioner

Kenwood K-Mix vattenkokare har ett kalkfilter av rostfritt stål. Detta filter är dessutom löstagbart och enkelt att rengöra.

Vattenkokaren har även ett torrkokningsskydd som gör att den stänger av automatiskt om det inte finns tillräckligt mycket vatten.

Kenwood K-Mix vattenkokare har en 360 graders basplatta och är därmed lätt att placera på basen. Den har dessutom en vattennivåindikator som visar hur mycket vatten som finns i vattenkokaren.

Kenwood K-Mix vattenkokare mäter 21,5 cm x 13,2 cm x 22,9 cm och väger 1,04 kg.

Fördelar med Kenwood K-Mix vattenkokare:
Löstagbart kalkfilter av rostfritt stål
360 graders basplatta
Skydd mot torrkokning
SureGrip-beläggning
Praktiskt viklock

I den här videon från Takeitnow Shop kan du se en presentation av Kenwood K-Mix vattenkokare:


Wilfa WKR-2000W

Populär bland användarna

Wilfa WKR-2000W

.
Vattenkokaren Wilfa WKR-2000W har inte varit med i några officiella experttester. Eftersom att den här modellen är populär bland användarna har vi dock valt att ändå ha med den i den här artikeln.

Den här modellen är gjord av stål och har en elegant matt finish som passar in i de flesta moderna kök. Vattenkokaren finns i fyra olika färger och har dessutom ett trähandtag.

Automatisk avstängning och löstagbart lock

Wilfa WKR-2000W har en automatisk avstängningsfunktion som ser till att vattenkokaren stänger av när vattnet har kokat upp. Tack vare denna behöver man inte ha uppsikt över vattenkokaren hela tiden när den är påslagen.

Den här modellen har även ett löstagbart klicklock som både underlättar rengöringen och gör det lättare att fylla på vattenkokaren.

Praktisk och lätthanterlig modell

Wilfa WKR-2000W är en praktisk vattenkokare som är lätt att hantera. Den har bland annat en 360 graders basplatta, vilket innebär att man enkelt kan ställa ner vattenkokaren på basen och sedan ta upp den igen när vattnet kokar. Detta underlättar användningen eftersom att man därmed inte behöver slösa tid på att få vattenkokaren att passa på basen.

Den här modellen har även en inbyggd kabelförvaring som gör att man snabbt kan stoppa undan sladden. Detta underlättar förvaringen av vattenkokaren oavsett om man vill förvara den på bänken eller i ett skåp.

Rymlig modell med droppfri hällpip

Den här vattenkokaren har en effekt på 2000 watt och kan därför koka upp vatten snabbt. Den har dessutom en kapacitet på 1,7 liter och fungerar därmed bra oavsett om man vill koka vatten till en eller flera koppar.

Wilfa WKR-2000W har även en droppfri hällpip som ser till att vattnet rinner rakt ner i koppen när man häller. Detta innebär bland annat att vattenkokaren är säkrare eftersom att man slipper få droppar och kokande vatten där det inte ska vara.

Wilfa WKR-2000W mäter 25,5 cm x 16 cm x 22 cm och väger 1 kg.

Fördelar med Wilfa WKR-2000W:
Stilren och modern vattenkokare med trähandtag
Droppfri hällpip
Rymmer 1,7 liter vatten
Automatisk avstängning
360 graders bas och kabelförvaring


Tips inför val av vattenkokare

En vattenkokare bör finnas i varje kök eftersom den har blivit en standardmaskin när det gäller att värma upp vatten för snabbkaffe, te eller liknande. Den använder betydligt mindre energi än om du skulle välja att koka vatten på spisen och är i normala fall mycket snabbare. Vattenkokare hör som regel till de billigare maskinerna i hushållet så det finns inga skäl till att spara just på denna apparat.

I den här artikeln har vi lagt mycket fokus på vattenkokare av hög kvalitet och dessa kostar naturligtvis lite mer än de billigare modellerna du hittar i matbutiken. I gengäld kan du med modellerna som vi har tagit upp i den här artikeln, vara säker på att kvaliteten är bra, både när det gäller säkerhet och användarvänlighet. Hör du till dem som använder vattenkokaren på daglig basis bör du bortse från de relativt små prisskillnaderna som finns mellan de absolut billigaste och dem i mellanprisklassen. Här bör användarvänligheten och säkerheten uppskattas mer.

Som den här genomgången visar är det fullt möjligt att få en utmärkt vattenkokare till rimligt pris. Om priset är helt avgörande för dig finns det i artikeln flera bra exempel på välfungerande vattenkokare, till bra priser.

Många producenter fokuserar mycket på kokningstiden och elförbrukningen men dessa parametrar bör inte vara helt avgörande för ditt slutgiltiga val. Som allt annat följer vattenkokare fysikens lagar och skillnaden på energiförbrukningen och kokningstiden är minimal i praktiken. Det kan dock vara en fördel att välja en vattenkokare med isolering eller dubbelväggad konstruktion. Det minskar lite på elförbrukningen men det mest väsentliga här är att vattnet håller den önskade temperaturen längre i kokaren. Detta kan vara mycket praktisk i det vardagliga livet.

Har du behov av varierande vattentemperaturer finns det flera möjligheter. I nyare vattenkokare är funktionen för temperaturinställning mer eller mindre standard och den funktionen behöver inte kosta stora extrasummor. Detsamma gäller i frågan om möjligheten att behålla den inställda temperaturen under en längre tid. Har du behov av det, är det bara att välja en modell som stödjer detta.

Hur fungerar en vattenkokare?

Har du någonsin funderat över hur din vattenkokare fungerar så ger vi dig här förklaringen till hur vattenkokaren kan stänga av sig när vattnet börjar koka.

Lösningen är naturligtvis en termostat och det sitter faktiskt hela två termostater i de flesta vattenkokarna, en som stänger av vattenkokaren när vattnet har den rätta temperaturen och en som stänger av vattenkokaren om du skulle starta den utan något vatten i.

När det är vatten i vattenkokaren och du sätter igång den, leds ångan från det kokande vattnet, via en kanal ned till botten av kannan. Här sitter en bimetalltermostat, som slår ifrån strömmen när ångans temperatur når upp till 99,9 grader.

På liknande sätt sitter en bimetalltermostat på värmeelementet, som konstant mäter temperaturen på detta. Blir temperaturen för hög, till exempel om du skulle starta vattenkokaren utan något vatten i, slår termostaten ifrån.

Oftast finns det ytterligare en överhettningssäkring som bryter strömmen från elnätet om temperaturen blir för hög. På så vis undgår du att din vattenkokare kokar torrt, om du inte skulle upptäcka att du startat den utan något vatten i.

Hur avkalkar man en vattenkokare?

Om du vill få ut mesta möjliga nytta av din vattenkokare under många år framöver, ska du se till att kalka av vattenkokaren. Då går det åt betydligt mindre ström för att värma upp vattnet, eftersom vattenkokaren inte måste värma upp kalklagret först. Samtidigt får du en mycket mer hygienisk vattenkokare eftersom ett eventuellt kalklager gör det lättare för bakterier och mögel att få fäste i kannan.

Bakterier och mögel dör vid varje kokning av vatten men de kommer att lämna orenheter i det kokade vattnet. Det är inte så trevligt att upptäcka när du just ska  njuta av en god kopp te, eller vad det varma vattnet från vattenkokaren nu ska användas till.

avkalka vattenkokaren

Töm vattenkokaren helt efter varje kokning:

Glömmer du, som många andra, att tömma vattenkokaren efter att du använt den ökar det förkalkningen i vattenkokaren. Samtidigt kan vattnet samla en massa bakterier, som i värsta fall kan sprida sig till den omgivande miljön, om det går länge mellan varje användning av vattenkokaren.

Därför är det viktigt att du tömmer vattenkokaren på restvatten efter varje kokning. Det går bra att låta vattnet vara om du vet att du behöver varmt vatten igen snart. Om du är säker på att du är klar med varmvattnet för den här gången, töm ur vattenkokaren helt, och torka av den både invändigt och utvändigt med en handduk. 

Använd avkalkningsmedel för att avkalka vattenkokaren:

Du kan enkelt kalka av din vattenkokare med samma avkalkningsmedel som du använder till din kaffemaskin. Bara lägg i en dos i vattenkokaren, fyll på med vatten och koka upp blandningen.

När det har kokat klart låter du vatten och avkalkningsmedel stå kvar i vattenkokaren i 15 – 30 minuter. Häll sedan ut blandningen och koka tre omgångar med rent, kallt vatten, för att vara säker på att det inte finns något avkalkningsmedel, eller smak efter det, kvar.

Kalka av vattenkokaren med ättiksprit och vatten:

Avkalkningsmedel är dyrt och faktiskt även onödigt. Dessutom kan avkalkningsmedel innehålla kemikalier som kan vara skadliga eller frätande att få i sig, om du skulle glömma att koka ur vattenkokaren efter att du har kalkat av den.

Du får samma resultat genom att kalka av vattenkokaren, och även kaffemaskinen, med en blandning av vanlig ättiksprit och vatten.

Blanda 2 dl ättiksprit med 8 dl vatten i vattenkokaren, eller motsvarande proportioner om din vattenkokare inte rymmer en hel liter vatten. Koka blandningen och låt den stå och verka i en kvart.

När blandningen har stått och verkat häller du ut den. Är förkalkningen mycket kraftig, kan du eventuellt behöva upprepa behandlingen. Efter avkalkningen behöver du egentligen inte koka ur vattenkokaren men gör det ändå en till tre gånger med rent vatten, för att vara säker på att slippa smaken av ättika i det kokta vattnet.

Kalka av vattenkokaren med ren ättika:

Om vattenkokaren är mycket förkalkad kan du istället för ättiksprit använda 24 % ättika i samma blandningsproportioner. Det är en mycket kraftigare blandning, och du bör se till att det finns god ventilation när du häller ättikan i vattenkokaren. Häll först i 8 dl vatten och sätt sedan vattenkokaren under köksfläkten och starta denna, innan du häller i ättikan.

Låt vattenkokaren stå kvar under köksfläkten med du låter blandningen koka upp. När blandningen har kokat upp låter du den stå och verka i en kvart innan du häller ut den. Se till att inte andas in den heta ångan från blandningen.

Koka därefter upp rent vatten 3 – 4 gånger i vattenkokaren. Häll ut det kokta vattnet, och fyll på med rent vatten varje gång, sedan är den klar att användas.

VIKTIGT: Det är viktigt att du kokar ur vattenkokaren ordentligt med rent vatten när du har kalkat av den med den här metoden. Ren ättika är nämligen frätande och ska inte förtäras.

Använd citron och maskindiskmedel för avkalkning av vattenkokaren:

Ett helt annat alternativ är att fylla vattenkokaren med vatten och lägga skivorna från  en hel citron. Tillsätt därefter 1 dl pressad citronsaft och en brustablett C-vitamin. Har du inte det sistnämnda, kan du även använda en tablett, eller en dos, maskindiskmedel.

Låt blandningen stå i vattenkokaren några timmar, innan du sköljer ur den. Det ska inte koka. Diska ur vattenkokaren med en diskborste och koka sedan 2 – 3 omgångar rent vatten, innan du använder den som vanligt.

Använd bikarbonat eller bakpulver för att kalka av vattenkokaren:

Du kan också kalka av vattenkokaren med bikarbonat eller bakpulver. De innehåller båda natriumvätekarbonat även kallat bikarbonat. Det är ett natriumsalt av kolsyra som kan avlägsna kalk från vattenkokaren på samma vis som ättika och andra produkter.

Fyll vattenkokaren med vatten till max-markeringen och tillsätt 2 – 3 teskedar bikarbonat eller bakpulver i vattnet. Starta vattenkokaren och koka upp vattnet tills vattenkokaren slår av. Låt därefter blandningen stå i ett par timmar och häll sedan ut den. Skölj ur kannan ordentligt med kranvatten. Fyll kannan två-tre gånger och häll ut vattnet. Koka även rent vatten i vattenkokaren den sista gången. 

 Kalka av vattenkokaren med citron- eller askorbinsyra:

Ett sista alternativ är att fylla vattenkokaren med vatten och hälla i 2 – 3 teskedar citronsyra eller askorbinsyra. Låt blandningen koka upp 1 – 3 gånger, tills vattenkokaren är fri från kalk. Vill kalken inte släppa, öka doseringen av askorbin- eller citronsyra och koka upp blandningen fler gånger.

Töm därefter ur vattenkokaren och skölj den med rent vatten från kranen. Fyll kannan tre gånger och häll ur. Du behöver inte koka vatten i vattenkokaren efteråt. 

Avkalka vattenkokaren med citron

Källor: 

Expressen.se
Expressen är en tidning som utöver nyheter även har ett antal tema-sektioner på sin hemsida. Här hittade vi bland annat tre av metoderna för att kalka av vattenkokare som vi skriver om i den här artikeln. Du kan läsa artikeln här helt gratis.

Ingeniøren – ing.dk
I danska Ingeniørens nätupplaga ing.dk, hittade vi ett svar på en fråga om hur en vattenkokare fungerar. Svaret utgår från en vattenkokare från OBH Nordica, men funktionen är exakt densamma i de flesta andra vattenkokare. Läs hela svaret här.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Morphy Richards 102002

✅ 4,3 stjärnor baserat på 988 kundomdömen hos Amazon.co.uk

Morphy-Richards-102002

Morphy Richards 102002 har inte testats i något officiellt test men eftersom konsumenterna tycker mycket bra om modellen har vi inkluderat den i vår artikel. På Amazon.co.uk finns väldigt många recensioner från konsumenter och baserat på nästan 1000 omdömen får den här vattenkokaren ett otroligt högt snittbetyg på 4,3 stjärnor.

Detta visar att Morphy Richards 102002 är mycket populär bland konsumenterna som använder modellen i vardagen, och användarna framhäver många fördelar med vattenkokaren. Den fina designen, snabba uppkokningen och enkla påfyllningen är till exempel punkter som återkommer om och om igen i recensionerna.

Unik design

Morphy Richards 102002 har något av en retrodesign med en bred bas som sedan gradvis smalnar av upp mot locket och pipen.

Modellen finns i flera färger, bland annat mattsvart och grönt, rosa och blått i matta pastelltoner. Vattenkokaren har en kapacitet på 1,5 liter, vilket motsvarar ungefär sex koppar. Den har även en hög kvalitet och både känns och är väldigt robust.

Morphy Richards 102002 har ett kraftfullt värmeelementet på 3000 watt som snabbt kokar upp även större mängder vatten.

Fokus på säkerhet

Morphy Richards 102002 är även formgiven så att konsumenten ska få den bästa möjliga upplevelsen, oavsett om man föredrar en kopp te, kaffe eller något annat, och vattenkokaren har därför ett filter som filtrerar vattnet före servering.

Morphy Richards 102002 är dessutom en intelligent vattenkokare med en funktion som gör att den aldrig kokar torrt, vilket hjälper till att hålla den i ett bra skick. Tillverkaren har tänkt mycket på säkerheten, och Morphy Richards 102002 har därför även en funktion som automatiskt stänger av vattenkokaren när vattnet börjar koka.

Enkel att använda

Designen av Morphy Richards 102002 är även utformad för att vara användarvänlig och därför har vattenkokaren ett litet fönster med måttmarkeringar som gör att man lätt kan se hur mycket vatten som finns i kannan.

När man ska fylla på vatten i vattenkokaren har man två alternativ; antingen tar man bort locket och fyller på vatten från toppen eller så fyller man på direkt genom pipen, vilket gör processen både snabb och enkel.

För en bättre säkerhet och en mer stilren design är Morphy Richards 102002 försedd med sladdupprullning, vilket gör att man inte behöver krångla med att samla ihop sladden när man ska ställa undan vattenkokaren.

Morphy Richards 102002 mäter 27,3 cm x 22 cm x 22 cm och väger 1,4 kg.

Fördelar med Morphy Richards 102002:
 Stilren vattenkokare med retrodesign
Rymmer 1,5 liter vatten
Med filter för en bättre upplevelse
Skydd mot torrkokning
Kan fyllas på både via locket och pipen


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka vattenkokare är bäst i test?

Siemens TW86103, Bosch TWK8613, Kitchenaid Artisan-vattenkokare, Smeg KLF04 och Dualit Domus

🤓 Hur testas vattenkokarna?

Vattenkokare bedöms baserat på hur snabbt de värmer upp en liter vatten till 100 grader. Man granskar även användarvänligheten, byggkvaliteten, ljudnivån, energiförbrukningen och säkerheten.

🤔 Vad ska en vattenkokare kunna göra?

I grund och botten ska vattenkokare bara kunna koka upp vatten. Det är dock ändå bäst att välja en modell med kort koktid, hög säkerhet och ett effektivt kalkfilter.


Vattenkokare Test – Dessa källor har vi använd:

För att försöka vara så objektiva som möjligt har den här artikeln baserats på en rad externa och oberoende källor, och om du vill läsa mer i ämnet, har du möjlighet att klicka på de olika länkarna vi har lagt till.

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentmagasinet Tænk.dk är välkända i hemlandet Danmark men även här i Sverige. De räknas som en opartisk källa till konsumentrådgivning och dessutom har magasinet täta kontakter med den danska konsumentmyndigheten Forbrugerstyrelsen, något som naturligtvis stärker deras trovärdighet.

Tænk.dk sysslar mest med tester och jämför vardagsprodukter för konsumenterna, något som Tænk även gjorde med vattenkokare. Länken tar dig direkt till testet men för full tillgång krävs det en prenumeration. Har du inget abonnemang är det möjligt att köpa tillgång till detta specifika test av vattenkokare för en mindre summa. I gengäld får du tillgång till en omfattande- och detaljerad genomgång av varje enskild produkt.

Råd & Rön 🇸🇪
Det ansedda svenska konsumentmagasinet Råd & Rön genomförde ett omfattande test av hela 40 vattenkokare, där alla testades och jämfördes på olika parametrar. Du kan läsa testet här, men var observant på att det krävs ett abonnemang för att få full tillgång till testet.

I gengäld får du tillgång till omfattande material där den slutliga placeringen är presenterad i en interaktiv tabell med olika sorteringsmöjligheter. Det finns även möjlighet att titta närmare på varje enskild produkt och se betygssättningen för varje enskild parameter.

Klikk.no 🇳🇴
Det kända norska magasinet Klikk.no har en lite mer populärjournalistisk approach till konsumenttester och är därför inte så djuplodande. Det går dock relativt ofta att hitta kvalitetstester av vissa populära produkter. Detta gäller även vattenkokare, där magasinet testade åtta populära modeller. Artikeln är inte helt purfärsk men har uppdaterats flera gånger under tiden, vilket ger den en ökad trovärdighet. Du kan få gratis tillgång till artikeln här.

Dinside.no 🇳🇴
Ofta stöter man på recensioner av specifika produkter och det är precis vad man gör hos Dinside.no, som testade iKettle 2.0 som bjuder på lite mer funktioner än den gamla hederliga vattenkokaren. Du kan läsa mer om testet genom att klicka här.

Trustedreviews.com 🇺🇸
Även amerikanska Trustedreviews.com har gjort en grundlig genomgång av iKettle 2.0 där de tittar närmare på alla de olika möjligheter som denna vattenkokare erbjuder. Du kan även läsa mer om hur den är att använda i jämförelse med vanliga vattenkokare. Du kan läsa hela testet gratis här.

Trustedreviews.com har även provat de två vattenkokarna Smeg KLF04 och Dualit Classic Kettle. Dessa granskningar hittar du här och här.

Test.de 🇩🇪
Det tyska magasinet Test.de är även kända under namnet Stiftung Warentest, och båda namnen är passande eftersom magasinet lägger stort fokus på konsumenternas val av både varor och serviceprestationer. I det här fallet är det naturligtvis tal om test av vattenkokare, eftersom magasinet har testat 18 olika modeller. I betygssättningen är vattenuppvärmningen och användarvänligheten värda 40 % vardera, medan miljö- och säkerhet värda 15 % respektive 5 %. Testresultaten kan du läsa gratis här.

Testberichte.de 🇩🇪
De tyska konsumenterna gagnas även av magasinet Testberichte.de, som har specialiserat sig på att samla in olika test och konsumentrecensioner, analysera dem och koka ner resultaten till en samlad betygssättning. Det ger en bredare grund för bedömningen. Du kan läsa resultaten gratis här, där de jämför 26 vattenkokare.

Amazon.co.uk – kundomdömen 🇬🇧
Vi har läst en mängd recensioner från kunder hos Amazon.co.uk för att ta reda på vad vanliga konsumenter tycker om produkterna. Kunderna hos Amazon.co.uk har här provat och recenserat en vattenkokare från Morphy Richards.

Testsieger.de 🇩🇪
En tysk testsajt som testar olika konsumentprodukter för hemmet. Testsieger.de samlar in olika test och jämför dem med varandra, varpå de skapar en egen bedömning av den aktuella produkten. Testsieger.de har här undersökt en vattenkokare från Bosch. Klicka på den här länken för att läsa mer.

The Independent 🇬🇧
The Independent är en av Storbritanniens största tidningar. De skriver om både in- och utrikesnyheter, politik, sport och underhållning. Tidningen testar och recenserar även olika konsumentprodukter och har bland annat provat olika vattenkokare. Här rör det sig om ett stort test av 12 vattenkokare från olika märken och prisklasser där de bland annat provade modellerna Dualit Domus och Kenwood K-Mix vattenkokare. Du kan läsa hela undersökningen här.

The Telegraph 🇬🇧
The Telegraph är en brittisk tidning som skriver om både in- och utrikesnyheter varje dag. De granskar även olika produkter och har till exempel genomfört ett stort test av vattenkokare. I denna undersökning provade experterna bland annat modellerna Smeg KLF04, DeLonghi Avvolta och Dualit Classic Kettle. Du kan läsa hela undersökningen här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta