Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Nedgrävbar studsmatta (Bäst i test) – Topplistan med bra och säkra modeller

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD juli 18, 2024.

Nedgrävbar studsmatta (Bäst i test) – Topplistan med bra och säkra modeller

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Letar du efter ett redskap som kan användas för både lek och träning? I så fall bör du titta närmare på nedgrävbara studsmattor till trädgården. Här kan du få timtals av skoj med dina barn, och du kan även använda studsmattan för att träna dina muskler och bränna fett.

Vi har tagit hand om efterforskningen åt dig och hittat några av marknadens bästa modeller, baserat på experternas recensioner. Vi presenterar produkterna var för sig så att du får en tydlig översikt över priser samt en insikt i vilka för- och nackdelar experterna lyfter fram hos de olika modellerna.

I det sista avsnittet hittar du även inspiration om annan utrustning för trädgården.

Många av dessa faktorer kan vara svåra att undersöka på egen hand. Här är det därför bra att studera vad experterna har skrivit i sina recensioner. Du hittar länkar till undersökningarna längst ner i artikeln.

Vår testartikel innehåller:

 • Överblick över marknadens fem bästa nedgrävbara studsmattor, enligt experterna
 • Genomgång av vad experterna anser om varje modell
 • Information om vad de olika modellerna kan göra
 • Köpguide där du kan lära dig mer inför köpet
 • Information om säkerhet
 • Information om hur du gräver ner din studsmatta själv
 • Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat
 • Tips på andra relevanta tester och artiklar

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar istället resultaten från oberoende tester. På så vis kan du snabbt och enkelt få en överblick över de mest välfungerande modellerna på marknaden.

Senast ändrad:

I dag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Nedgrävbara studsmatta Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Vänligen observera att vi i nuläget inte har kunnat hitta några opartiska tester inom detta ämne, utan vi har i första hand analyserat kundernas egna omdömen av produkten i jämförelse med produktdata och pris.

Berg Favorit InGround 430 cm + Safety Net Comfort - En väldesignad nedgrävbar studsmatta

Bästa nedgrävbara studsmatta i test

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos den danska jämförelsesajten Pricerunner.dk

Dagens bästa priser och erbjudanden på Berg Favorit InGround 430 cm + Safety Net Comfort:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Testvinnare i test av studsmattor
 • Bra hoppyta
 • Motståndskraftig mot väder och vind
 • Fjädring med 96 fjädrar
 • Skyddsnät ingår

Nackdelar

 • Experterna avråder dock från att hoppa mer än en person åt gången

Berg Favorit InGround 430 cm + Safety Net Comfort är den bästa nedgrävbara studsmattan för dig som prioriterar kvalitet och experternas godkännande. Den är bland de bästa på marknaden.

Den här modellen har testats av den danska jämförelsesajten Pricerunner.dk. Experterna granskade nedgrävbara studsmattor och utsåg marknadens fem bästa modeller. Berg Favorit InGround 430 cm + Safety Net Comfort hamnade bland de fem modellerna, och den presterade faktiskt så bra att den utnämndes till testvinnare.

Experterna motiverar förstaplaceringen med följande ord: “Hög byggkvalitet, smart design och utmärkt fjädring för ett rimligt pris” (översatt från danska). Pricerunner.dk skriver vidare att ramen har en otroligt stark och välgjord materialtjocklek, och det skapar en ovanligt hög styrka och stabilitet. Som en bonus är modellen väldigt säker, och den har ett effektivt kantskydd som är gjort av mycket slitstarka material. Studsmattan kan stå ute hela året och tål både starka UV-strålar, regn och blåst.

Experterna förklarar att skyddsnätet bidrar ytterligare till säkerheten samt att det har en bra maskstorlek och vadderade stolpar. Säkerhet är helt klart ett nyckelord som återfinns på flera ställen i recensionen. De skriver även att monteringen var relativt enkel, trots att de inte hade någon dansk bruksanvisning.

Recension: En detaljerad recension av Berg Favorit InGround 430 cm + Safety Net Comfort

Visionär modell från Favorit-serien

Berg Favorit InGround 430 cm + Safety Net Comfort tillhör den välkända och populära Favorit-serien, och det gör den väldigt eftertraktad och uppskattad.

Det här är en nedgrävbar studsmatta, så du måste plocka fram spaden innan du kan sätta den på plats. Du måste gräva ett hål som är minst 75 centimeter djupt för att den som hoppar inte ska kunna slå i jorden och skada sig.

Studsmattan har en bra storlek med en diameter på 430 centimeter. Du får därför en stor hoppyta med gott om utrymme. Modellen är gjord för både barn och vuxna, så du kan använda den både för lekar och som en del av träningsrutinen. Diametern på 430 centimeter är ganska standard för en nedgrävbar studsmatta i den här klassen.

Du kan antingen hoppa ensam eller tillsammans med någon tack vare viktgränsen på 120 kilo. Det gör att studsmattan fungerar bra för många olika typer av konsumenter oavsett storlek. Experterna avråder dock från att hoppa mer än en person åt gången.

Materialen är kraftfulla och specialdesignade för att stå emot alla tänkbara påfrestningar för Bergs studsmatta, och det inkluderar även vinterns tidvis tuffa väderförhållanden. Duken är gjord av polypropen, som är mycket hållbart, och ramen är två centimeter tjock och galvaniserad på både in- och utsidan.

Priset är överkomligt och studsmattan är både stark och stabil.

Hög säkerhet

Säkerhet är ett av av nyckelorden när man beskriver Berg Favorit InGround 430 cm + Safety Net Comfort. Säkerheten har här fått en uppgradering, och du får därför Bergs egna skyddsnät på köpet. Nätet minskar risken för skador och olyckor när du hoppar. Det ser till att du inte kan hoppa ut från studsmattan, och du kan även hålla fast i nätet om du behöver lite extra stöd – till exempel om du är nybörjare och inte riktigt har hittat tekniken än.

Nätet säkerställer dessutom att varken hundar, katter, kaniner eller andra djur kan ta sig in på studsmattan.

Som en bonus får du även ett nät för undersidan som till exempel hindrar förrymda bollar från att komma in under hoppytan. Det finns även ett tjockt kantskydd som förbättrar säkerheten ännu mer.

För att du ska få den ultimata hoppupplevelsen hålls duken på plats av 96 fjädrar. Du får därför en bra fjädring som ger en bättre studs. Med sina 96 fjädrar har modellen dock färre fjädrar än många konkurrenter.

Sammantaget är Berg Favorit InGround 430 cm + Safety Net Comfort en studsmatta med ett överkomligt pris, och tillverkaren har fokuserat mycket på säkerhet och robusthet.

JumpMaster 4,5x3m nedgrävd studsmatta inkl. skyddsnät - för både barn och vuxna

Bästa nedgrävbara studsmatta för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,5 av 5 stjärnor på x-life.no

Dagens bästa priser och erbjudanden på JumpMaster 4,5x3m nedgrävd studsmatta inkl. skyddsnät:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Stort utrymme för att hoppa och göra tricks på
 • Bra stoppning som gör den säker även när man ramlar
 • Bra studs

Konsumentmagasinets omdöme

Redaktionens bedömning är att JumpMaster är en studsmatta för hela familjen, vilket gör den till vår rekommendation av studsmatta. Och inte bara att den har bra studs och stor yta för hela familjen att göra tricks och leka på med sina 4,5 meter i diameter, utan också för att den håller hög säkerhet som gör att du inte behöver vara rädd att låta alla barn leka och studsa på då den har sina säkra stoppningar runt kanterna som är 30 cm breda och 2,5 cm tjocka.
Och tack vare att den också är lätt att montera så tycker vi inte att det blir för mycket av ett projekt när den väl är köpt och du bara vill få den på plats.

Fördelar

 • Lätt att montera
 • Bra studs
 • Bra användarmanual
 • Säker stoppning

Nackdelar

 • Kan vara svår för de yngsta barnen att hoppa på

JumpMaster är en studsmatta som med sitt fokus på både säkerhet och funktion är en studsmatta som passar inte bara de yngre, utan även de vuxna. Med sin stora yta att hoppa på så är JumpMaster en studsmatta som går hem hos hela familjen.

Att veta innan du köper JumpMaster

Stort utrymme för lek och tricks för alla 

Med JumpMasters hela 4,5 meter i diameter så finns det gott om yta för alla att öva och visa upp sina tricks på. Studsmattan håller också en vikt på upp till 150 kg vilket betyder att den är rolig att använda för de allra flesta.

Säker design   

JumpMaster är designad för att hålla en hög säkerhet utan att behöva tumma på studsmattans funktion i sig. Med dess säkerhetsnät som är ordentligt finmaskad behöver du heller aldrig vara orolig att några fingrar eller tår ska fasta.

Vad säger användare om JumpMaster 4,5x3m rektangulär studsmatta? 

Användarna hos x-life.no har med sina höga betyg visat att JumpMaster är en uppskattad studsmatta som går hem hos hela familjen. De tycker att den är lätt att montera och att det bara är glada miner när den väl är på plats i trädgården.

Berg Grand Champion InGround 520 cm - En av marknadens bästa nedgrävbar studsmattor

Bästa nedgrävbara studsmatta i premiumklassen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Bra recension och sjätte plats i ett test hos tidningen Expressen.se

Dagens bästa priser och erbjudanden på Berg Grand Champion InGround 520 cm:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Toppbetyg i test av studsmattor
 • Oval form
 • Perfekt för träning och akrobatik
 • Twin Spring-fjädrar
 • Extra kantskydd

Berg Grand Champion InGround 520 cm är den bästa nedgrävbara studsmattan för dig som vill ha en högkvalitativ studsmatta med en oval form. Den är perfekt för konsumenter som gärna vill ägna sig åt akrobatik.

Den här modellen har testats av tidningen Expressen.se i ett test av studsmattor. I undersökningen kom experterna fram till marknadens elva bästa produkter. Berg Grand Champion InGround 520 cm fick en bra recension och slutade på sjätte plats i testet.

Experterna förklarar att modellen “ger dig väldigt goda hoppegenskaper i förhållande till vad studsmattan kostar”, och de är i allmänhet väldigt imponerade. I testet skriver de att studsmattan har en fin stabilitet, en stor storlek och högkvalitativa fjädrar som ger dig en hög studs – särskilt om man tar hänsyn till priset. Säkerheten håller också en hög nivå, och studsmattan har ett tjockt kantskydd.

Expressen.se hittade inte särskilt många nackdelar med modellen. De påpekar dock att det är slitsamt att gräva ner studsmattan när den är så stor.

Recension: En detaljerad recension av Grand Champion InGround 520

Oval form för akrobatiska konster

Berg Grand Champion InGround 520 cm är en av marknadens kraftigare modeller, och den är speciellt utformad för dig som vill använda studsmattan som ett seriöst träningsredskap. Den kan mycket väl användas av barnen vid lekar också, men modellen är speciellt bra för träning och övning.

Produkten har en oval form som kan erbjuda flera olika fördelar. Det kan till exempel vara lättare att göra plats för en oval studsmatta i trädgården jämfört med en rund. Den ovala formen gör även att du får en längre hoppyta framför dig. Det är perfekt för träning och mer akrobatiska aktiviteter.

Det här är en nedgrävbar studsmatta, och du måste därför ta fram spaden innan du kan sätta den på plats. Du måste gräva ett hål som är minst 100 centimeter djupt för att den som hoppar inte ska kunna slå i jorden och skada sig.

Modellen hamnar lite högre upp i prisskalan men är inte överdrivet dyr. Du får dessutom mycket professionell kvalitet för pengarna som du investerar. När man tar hänsyn till kvaliteten har modellen därför ett förmånligt pris.

Twin Spring-fjädrar

Det finns många fördelar med Berg Grand Champion InGround 520 cm, och fjädrarna är en av dessa. Det rör sig om högkvalitativa Twin Spring-fjädrar som ger en både hög och bekväm studs. Studsmattan har 144 fjädrar, vilket är mycket jämfört med många konkurrenter, och deras diagonala placering ger också en bättre hoppupplevelse.

Över fjädrarna och krokarna sitter kantskyddet, som har optimerats på den här modellen. Det är tillverkat av tåligt vinylmaterial och har en tjocklek på 3 centimeter. Bredden ligger på 38 centimeter, och kantskyddet täcker därför ett stort område från kanten. Kantskyddet gör att du slipper slå in i hård metall samtidigt som det skyddar metallkonstruktionen mot yttre åverkan.

Här får du en gedigen konstruktion med en varmgalvaniserad metallram för extra rostskydd. Studsmattan har även en AirFlow-hoppduk från Berg. AirFlow-duken möjliggör ett 50 procent större luftflöde och ger därför en högre studs åt både barn och vuxna.

Sammantaget är Berg Grand Champion InGround 520 cm en prisvärd nedgrävbar studsmatta, som med sin ovala form fungerar bra för träning och akrobatik.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Berg FlatGround Champion 380 - Bäst för priset

Bästa nedgrävbara studsmatta i budgetklassen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Berg FlatGround Champion 380:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Enkel installation
 • Med AirFlow-hoppduk
 • Tyst studsmatta
 • Snygg design
 • Överkomligt pris

Berg FlatGround Champion 380 är den bästa nedgrävbara studsmattan för dig som värdesätter en fin design och användarvänlighet.

Modellen har inte granskats i något experttest av nedgrävbara studsmattor. Vi har dock valt att inkludera den ändå eftersom att det rör sig om en otroligt fin modell som skulle se bra ut i vilken trädgård som helst. Modellen är dessutom enkel att montera.

Det är framförallt den enkla designen som gör produkten unik. Många modeller tar upp mycket utrymme i trädgården och är svåra att missa. Den här studsmattan smälter istället in i landskapet utan att göra så mycket väsen av sig. Den är därför perfekt om du bryr dig mycket om hur trädgården ser ut.

Recension: En detaljerad recension av Berg FlatGround Champion 380

Lämplig för barn och vuxna

Berg FlatGround Champion 380 tillhör den populära Champion-serien, som ger dig hög kvalitet för ett överkomligt pris.

Det här är en nedgrävbar studsmatta, så du måste plocka fram spaden innan du kan sätta den på plats. Du måste gräva ett hål som är minst 75 centimeter djupt för att den som hoppar inte ska kunna slå i jorden och skada sig.

Hoppduken har en diameter på 380 centimeter, och du får därför en relativt stor hoppyta. Det är dock inte den största studsmattan på marknaden. Produkten är tillverkad för att klara av en belastning på upp till 110 kilo, så den kan användas av både barn och vuxna.

Runt hoppduken finns det 112 fjädrar som hjälper dig att få en så bra hoppupplevelse som möjligt. Studsmattan har därmed ett bra antal fjädrar.

Den här modellen är även bra om du har en snävare budget. Priset är inte direkt lägst på marknaden, men produkten hamnar helt klart i den lägre änden av prisskalan.

Klar för användning på nolltid

En av de största fördelarna med Berg FlatGround Champion 380 är hur lätt den är att montera och installera. Ramen är enkel att sätta ihop, och din nya studsmatta kommer att vara klar för användning på nolltid.

Hoppduken är tillverkad med den unika AirFlow-tekniken, som möjliggör ett bättre luftflöde när du hoppar. Tekniken bidrar bland annat till att du får en bättre studs.

En annan fördel är de ljuddämpande banden som sitter precis under kantskyddet. De ser till att luften kommer ut och att du kan hoppa nästan helt utan motstånd. Banden motverkar även oväsen från kantskyddet när det träffar hoppduken.

Kantskyddet har en bra bredd på 41 centimeter och en tjocklek på 3 centimeter. Du är därför skyddad från de hårda fjädrarna när du hoppar. Om du bryr dig mycket om färger kan du här välja mellan ett grönt och ett grått kantskydd.

Sammantaget är Berg FlatGround Champion 380 en fin och välfungerande nedgrävbar studsmatta. Den är otroligt enkel att komma igång med och kommer att passa in i din trädgård på ett naturligt sätt.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

6 saker att tänka på innan du köper nedgrävbara studsmatta

 • Typ

  Föredrar du en nedgrävd eller fristående variant? Modellerna i den här artikeln är nedgrävbara. Ska studsmattan vara rund, oval eller rektangulär?

 • Storlek

  Hur stor hoppyta behöver du? Fundera på om du har tillräckligt mycket plats i trädgården.

 • Säkerhet

  Hur är kantskyddet och vadderingen? Ingår det ett skyddsnät? Har studsmattan en robust konstruktion? Är metallramen galvaniserad?

 • Hoppduk

  Är duken som du hoppar på stark och hållbar? Är den motståndskraftig mot väder och vind?

 • Fjädrar

  Finns det tillräckligt många fjädrar för att ge ordentlig studs?

 • Pris

  Priset brukar bero på faktorer som märke, typ, design, fjädrar, material och storlek. Fundera på hur mycket du vill lägga, men se till att undvika kompromisser när det gäller säkerheten.

arrow-more

FAQ

Vilken studsmatta är bäst?
Det finns många bra studsmattor att välja bland, och i den här testguiden om nedgrävbara studsmattor har vi presenterat några av de bästa modellerna på marknaden.
Är studsmattor säkra att använda?
Studsmattorna i den här artikeln är alla mycket säkra då de är utrustade med de senaste säkerhetsanordningarna. Det rör sig om kantskydd, vaddering och skyddsnät. Alla modeller har kantskydd, och vissa har även ett skyddsnät. Så länge du monterar din nedgrävbara studsmatta på rätt sätt och underhåller den ordentligt är den säker att använda för både lek och träning.
Vilka funktioner eller egenskaper bör jag titta efter när jag köper en studsmatta?
Först och främst måste du ta ställning till om du vill ha en nedgrävbar eller fristående studsmatta. Du bör även ta hänsyn till aspekter som säkerhet, material, fjädrar, storlek, skyddsnät, kantskydd, stolpar, konstruktion och pris. Vissa av dessa punkter kan vara svåra att undersöka på egen hand. Det är därför bra att läsa några olika experttester av studsmattor. På så vis kan du ta reda på om modellen du vill ha är ett bra val eller inte.

Köpguide: Hitta den bästa studsmattan för dig

Det finns många olika typer av studsmattor på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Vi har därför tagit fram en köpguide där vi går igenom vad du bör tänka på när du ska skaffa en studsmatta till trädgården.

Typ

Först och främst måste du komma fram till om du vill ha en “vanlig” fristående studsmatta som står på gräsmattan eller om du vill ha en nedgrävbar modell. Eftersom att det finns för- och nackdelar med båda varianterna är det mestadels en smaksak.

Det smarta med en nedgrävbar studsmatta är att den inte syns lika mycket i trädgården. Säkerheten är dessutom bättre eftersom att det är mindre risk för skador om du hoppar fel eller ramlar av. Priset kan dock vara högre än hos fristående modeller, och du måste även gräva ner den i trädgården.

En fördel med fristående studsmattor är att de ofta är billigare. De är även lättare att bara ställa upp i trädgården eftersom att du inte behöver gräva ner dem. I gengäld är risken för olyckor större, och en fristående modell kommer att synas mycket i trädgården.

Storlek

Storleken är en viktig faktor och det finns flera vanliga standardmått. Oftast anger man storleken i diameter, och de flesta studsmattor har en diameter mellan 180 och 450 centimeter. Vissa modeller kan även vara större eller mindre.

Du lär märka att en större diameter även innebär ett högre pris. Fundera därför på vad du behöver och vad du har plats för i trädgården.

Form

Det finns både runda, ovala och rektangulära studsmattor. Vilket du föredrar är helt enkelt en smaksak. Du bör dock ha formen i åtanke när du letar efter ett bra ställe att gräva ner studsmattan på.

De flesta modeller är runda. Den formen fungerar bra eftersom att du har gott om utrymme åt alla håll om du hoppar i mitten. Med en oval modell får du mer plats framför dig – perfekt om du vill träna på akrobatiska konster. Rektangulära studsmattor har en fastare ram och är lättare att gräva ner.

Kantskydd/vaddering

Välj gärna en modell med tjock vaddering i kantskyddet. Kantskyddet täcker fjädrarna och ser till att varken du eller barnen kommer till skada.

Du bör även ta reda på vad kantskyddet är tillverkat av. Vissa material kan börja ruttna om de utsätts för vatten, och eftersom tanken är att studsmattan ska stå ute hela året kan det snabbt bli ett problem.

Välj därför en modell där skummet i kantskyddet har “stängda celler” istället för “öppna celler”.

Kontrollera även det yttre plastskiktet på kantskyddet. Det ska tåla både UV-stålar, regn, kyla och blåst.

Ram

Metallrören i ramen är vad som håller hela konstruktionen uppe. Ju tjockare de är, desto starkare är de. Välj en ram som är galvaniserad på både utsidan och insidan – då rostar den inte lika lätt.

Hoppduk

Kvaliteten på hoppduken är viktig för säkerheten. Kontrollera om materialet är hållbart samt om det kan stå emot vädret under olika årstider.

Skyddsnät/säkerhetsnät

Ett skyddsnät omsluter studsmattan så att du inte kan ramla ut. Det är en bra säkerhetslösning som de flesta kan ha användning för – särskilt om du är nybörjare. Ibland måste du köpa ett skyddsnät separat och ibland ingår det. Det varierar mellan olika modeller.

Fjädrar

Här finns en enkel tumregel – ju fler fjädrar, desto högre kan du hoppa.

Pris

Priset varierar en hel del mellan olika studsmattor, och i allmänhet får du vad du betalar för. Experterna betonar dock att det inte nödvändigtvis betyder att en billig modell alltid är sämre än en dyr. Här är det bra att läsa vad experterna tycker om olika modeller. Du hittar länkar och information om tester av studsmattor längst ner i artikeln.

Det finns mindre studsmattor för så lite som några hundralappar medan de dyraste modellerna kostar flera tusen kronor. Experterna rekommenderar att du tittar på flera alternativ innan du väljer. Se slutligen till att inte kompromissa med säkerheten. Då är det bättre att skära ner på andra punkter.

Allt du behöver veta om studsmattor och säkerhet

När du använder en studsmatta är säkerheten A och O, och det gäller oavsett om det är barn eller vuxna som hoppar. Här berättar vi vad du bör vara uppmärksam på när det gäller säkerheten.

Säkerhetsanordningar

Studsmattan har två huvudsakliga säkerhetsanordningar: kantskyddet och skyddsnätet.

Kantskyddet har ett lager vaddering och täcker över ramen, fjädrarna och krokarna. Välj gärna en nedgrävbar studsmatta med ett tjockt och täckande kantskydd. I experttester av studsmattor brukar du kunna få svar på om kantskyddet är bristfälligt eller tillräckligt bra. Du hittar information och länkar till alla tester vi har använt längst ner i artikeln.

Skyddsnätet är det nät som spänns upp runt hoppytan. Det minimerar risken för att du eller barnen ramlar av eller kommer i kontakt med vassa material. Välj ett högkvalitativt nät med små hål. Nätet ska nå runt hela hoppytan.

Följ instruktionerna

När du har köpt en studsmatta ska du sätta ihop den själv. Följ instruktionerna noggrant för att se till att du monterar den på rätt sätt.

Ditt ansvar

När du som vuxen installerar en studsmatta i trädgården har du ansvaret för att den är säker och väl underhållen så att det inte inträffar några olyckor.

Nedgrävbara studsmattor

När du köper en studsmatta kommer det att framgå om den kan monteras i marknivå. Om den ska grävas ner är det viktigt att du gräver ett tillräckligt djupt hål så att den som hoppar inte slår i jorden under hoppduken.

Underhåll

Om möjligt bör du ta ner studsmattan på hösten så att den inte står ute hela vintern. Det är dock få personer som gör det.

Om du inte kan ta in eller montera ner studsmattan under vintern borde du åtminstone förankra den så att den inte blåser bort. Hoppduken kan annars lätt bli ett “segel” som vinden får tag i. Om du bor där det kommer mycket snö under vintern kan det vara nödvändigt att plocka in hoppduken.

Du bör gå igenom studsmattan några gånger om året och kontrollera fjädrarna, kantskyddet och hoppduken.

Bara en person åt gången

Det är roligt att hoppa tillsammans, men du minimerar risken för olyckor om det bara är en person på studsmattan åt gången.

Hoppa inte av från studsmattan

Många barn kan tycka att det är kul att hoppa ner direkt på marken när de har hoppat färdigt. Det är en väldigt dålig idé eftersom att det finns en stor risk för skador vid den hårda landningen. Kliv istället lugnt av studsmattan.

Var försiktig med volter

Barn är orädda och drar sig inte för att slå volter i luften på studsmattan. Det är faktiskt en väldigt populär aktivitet. Det kan dock vara farligt om barnet inte har fått ordentliga instruktioner. Detsamma gäller även för vuxna.

Hoppa ej på en våt studsmatta

När studsmattan är våt blir den även hal. Det ökar risken för olyckor, och det är därför bäst att inte hoppa alls när hoppduken är blöt.

Ej lämplig för barn under sex år

Barn under sex år borde inte leka på studsmattan såvida du inte har en modell som är speciellt utformad för mindre barn. Små barn har inte utvecklats tillräckligt mycket för att kunna hantera den kraftfulla hoppupplevelsen. Det finns därför en stor risk att de skadar sig.

Du kan läsa mer om säkerhet hos det brittiska konsumentmagasinet Sik.dk.

Så här gräver du ner studsmattan i trädgården

Det finns många fördelar med en nedgrävbar studsmatta: För det första kräver den inte så stort utrymme. Den tar heller inte upp så mycket av synfältet, och slutligen är den säkrare.

Den måste dock grävas ner, och det kan vara ett ganska stort arbete. Här berättar vi hur du får jobbet gjort på lättast möjliga vis.

 • Placering i trädgården: Placera din studsmatta där det inte finns några rör eller ledningar i jorden. Ledningarna kan synas på situationsplanen för fastigheten. Du kan även använda den kostnadsfria tjänsten Ledningskollen.se för att ta reda på var ledningarna går. Av säkerhetsskäl bör du inte placera studsmattan i närheten av buskar, träd, byggnader, terrasser eller andra hårda föremål.
 • Typ av jord: Börja med att gräva ett litet hål för att undersöka jorden. Om jorden är väldigt sandig bör du inte gräva ner studsmattan där. Det är svårt att säkerställa en optimal säkerhet med stödåtgärder i sandig jord. Om du har lerig jord bör det inte vara några problem. Välj ett område där jorden är så fast som möjligt.
 • Lägg ut hoppduken: Börja med att veckla ut hoppduken helt där du tänker gräva. På så vis är du säker på att studsmattan kan vara där.
  Markering: Sätt ner en pinne i mitten och fäst ett snöre i den. Knyt fast en sprayburk med färg vid andra änden av snöret och se till att avståndet mellan pinnen och sprayburken är lika långt som hoppdukens radie. Håll snöret spänt och spraya en cirkel med färgburken. Cirkeln visar då exakt var du ska gräva.
 • Handkraft eller maskin: Du kan antingen gräva hålet med en vanlig spade eller skaffa en liten grävmaskin. Du kan även hyra in en firma som gräver hålet åt dig.
 • Gräv: Gräv hålet så djupt som tillverkaren har angett i instruktionerna. Det är viktigt att du inte gräver för grunt, för då kan den som hoppar slå i marken under studsmattan och skada sig. På vissa modeller ska det även finnas lite fritt utrymme mellan marken och kanten på studsmattan. Diametern blir då större.
 • Vågrätt: Se till att studsmattan står helt plant och vågrätt när du är klar med grävarbetet. Du kan även sätta någon typ av plattor under benen för att förbättra stabiliteten.
  Fiberduk i botten: Du kan lägga en fiberduk i botten av gropen så att det inte börjar växa ogräs upp mot undersidan av studsmattan. Vissa modeller levereras även med ett nät som ska placeras mellan jorden och kanten på hoppduken. Det nätet minskar risken för att mindre djur fastnar under studsmattan.
 • Jorden som blir över: När du har grävt ner din studsmatta kommer du att ha en hel del uppgrävd jord. Ett alternativ är att behålla jorden ifall du tar ner studsmattan någon gång i framtiden och vill fylla igen hålet igen. Du kan även använda den på andra ställen i trädgården eller helt enkelt köra den till en återvinningscentral.

Du kan läsa mer om nedgrävningen av studsmattan hos danska Bolius.dk.

Nedgravbar studsmatta - en perfekt lösning för trädgården

Om du vill ha en studsmatta i trädgården men inte vill att den ska ta upp för mycket plats, så är nedgravbara studsmattor ett utmärkt alternativ. Dessa modeller kan grävas ner delvis eller helt och hållet i marken, vilket ger dig en plan yta när studsmattan inte används. På så sätt kan du maximera trädgårdsytan och undvika att ha en stor studsmatta som tar upp utrymme.

Men trots att de är nedgrävda så är dessa studsmattor lika roliga och säkra som de vanliga varianterna. De finns i olika storlekar och former, och du kan välja mellan olika tillbehör som skyddsnät och stegar.

Om du är intresserad av att köpa en studsmatta eller vill ha mer information om studsmattor och dess tillbehör, titta på vår artikel om studsmattor. Du kan också läsa om skillnaderna mellan olika typer av studsmattor, som runda och rektangulära varianter.

Och om du letar efter andra sätt att förbättra trädgården, ta en titt på vår artikel om trädgårdsdesign där du kan få tips och råd om allt från trädgårdsplanering till val av växter.

Andra relevanta tester och artiklar

I den här översikten har vi tittat närmare på fem av de bästa nedgrävbara studsmattorna på marknaden. Vi har även skrivit andra testartiklar och guider som du kan ha nytta av som trädgårdsägare.

Gräsklippning är till exempel en oundviklig del av trädgårdsarbetet – särskilt om du vill leka, motionera och träna på gräsmattan. Det är dock få personer som tycker om att klippa gräset, och många väljer därför att investera i en robotgräsklippare. Om du också är nyfiken på robotar för trädgården hittar du information om dessa i vår testartikel robotgräsklippare test. Där presenterar vi experternas favoriter så att du kan hitta den smartaste modellen för dina behov.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta