Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer
SSD Hårddisk Test - Här är de bästa SSD-hårddiskarna
Bäst i Test guide 2024: De nya blixtsnabba SSD-hårddiskarna är nu på allvar nere på ett pris där alla kan vara med. Därför är det inte förvånande att fler och fler väljer att uppgradera datorn med en SSD-hårddisk, som arbetar mycket snabbare än traditionella mekaniska diskar.
I denna artikel har vi letat fram de modeller som för närvarande klarar sig bäst i tester. Läs vidare här om du överväger att skaffa en SSD-hårddisk, eller om du bara vill veta lite mer om fenomenet.
SSD-hårddiskar skiljer sig inte så mycket från de flesta andra datorprodukter. De finns både i olika prisklasser och till olika gränssnitt. Vi har valt ut ett brett utbud, så det finns säkerligen en modell som passar till dina behov.
Vi inleder artikeln med en kort genomgång av varje SSD-hårddisk. Därefter får du lite mer djupgående kunskap om SSD (Solid State Drive), både vad gället teknik och användning. Slutligen går vi igenom de tester som urvalet grundas på. Här kommer också länkar, så att du själv kan läsa vidare om du vill ha mer information om de testade produkterna.
En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.
De 5 bästa ssd-hårddiskarna i testguiden 2024:
Vårt tillvägagångssätt
Så bedömer vi och väljer ut produkter
Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.
Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:
- Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
- Kundrecensioner av produkten
- Produktens funktioner och specifikationer
- Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
- Kunskap och data kring våra läsares preferenser
I vår research har vi konstaterat att även om kvaliteten förstås inte är densamma hos alla sängar på den svenska marknaden, finns det ofta större skillnader i pris mellan olika modeller jämfört med skillnaderna i material, konstruktion och kvalitet. Detta eftersom många funktioner och egenskaper ofta är lika mellan olika modeller och prisklasser, då många sängvarumärken använder samma tillverkare. Därför kan det finnas riktigt bra - och dyra - sängar som inte finns med på vår lista. En stor del av vår analys fokuserar alltså på att hitta bästa värde för pengarna.
Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.
Omdömen
-
Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2TB » 1.750 Kr. hos Amazon just nu (samarbete med Pricerunner)
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.4.5 /5
4.8 /5
Specifikationer
- Läshastighet: 7450 MB/s
- Skrivhastighet: 6900 MB/s
- Mått: 8 x 2,2 x 0,23 cm
- Vikt: 9 g
- Storlek: 2 TB
-
Crucial MX500 CT2000MX500SSD1 2TB » 1.672 Kr. hos Compumail just nu (samarbete med Pricerunner)
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.3.5 /5
4.75 /5
Specifikationer
- Läshastighet: 560 MB/s
- Skrivhastighet: 510 MB/s
- Mått: 10 x 6,9 x 0,7 cm
- Vikt: 100 g
- Storlek: 2 TB
-
Intel 760p Series 512GB » 3.470 Kr. hos Amazon just nu (samarbete med Pricerunner)
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.Fördelar
- Bra prestanda
- Låg strömförbrukning
- 5 års garanti
- Enkel installation
- Bra pris
Specifikationer
- Läshastighet: 3230 MB/s
- Skrivhastighet: 1625 MB/s
- Mått: 2,2 x 8 x 0,23 cm
- Vikt: 10 g
- Storlek: 512 GB
Intel 760p Series kombinerar PCIe-prestanda, mångsidig kapacitet och högkvalitativ Intel 3D NAND-teknik. Den har dubbelt så bra prestanda och upp till 50 % lägre strömförbrukning än den den förra produktserien Intel SSD 600p Series. Den här modellen har en kapacitet på 512 GB.
Intel 760p Series har en M.2-profil med PCIe Gen3 x4 och NVMe-gränssnitt. Den passar perfekt i många olika stationära och bärbara datorer, och Techradar.com skriver att Intel 760p Series är ett av de bästa erbjudandena som finns om man vill ha en enhet som är kompatibel med NVMe.
Den här SSD:n har faktiskt ett så lågt pris att experterna från Techradar.com beskriver den som en “no-brainer” för alla moderna datorer.
Den här modellen är nämligen billigare än många andra SSD-diskar med likvärdig prestanda, och både Techadvisor.co.uk och Techradar.com tycker därför att priset är riktigt bra.
Recension: En detaljerad recension av Intel 760p Series
Bra prestanda och låg strömförbrukning
Enligt recensenterna från Techradar.com och Techadvisor.co.uk har Intel 760p Series en fantastisk prestanda, särskilt när man tar hänsyn till den budgetvänliga prislappen.
Med Intel 760p Series kan man snabba upp sin dator med PCIe bandbredd, 64-lagers Intel 3D NAND-teknik samt dubbel kapacitet och prestanda jämfört med den förra generationen – Intel SSD 600p-serien.
Jämfört med föregångaren har Intel 760p-serien minskat sin aktiva effekt med upp till 50 %, och modellen har därför även en låg strömförbrukning.
Hastigheten hos Intel 760p Series är dessutom mer än tillräcklig, och den fungerar därför utan problem som lagringsenhet för spel. Techradar.com provade den här modellen med spelet Assassins Creed Origins, och de skriver att spelet laddas som en dröm och att SSD:n ger otroligt snabba uppstartstider. Experterna från Techradar.com rekommenderar därför utan tvekan den här enheten för spel.
Fem års garanti, självkryptering och enkel installation
Intel är kända för att vara pålitliga, och detta visar de även med sina garantier. Man får därför fem års garanti när man köper Intel 760p Series. Den här SSD:n har dessutom stöd för självkryptering, och eftersom att installationen är både snabb och enkel behöver man inte lägga särskilt mycket tid på att installera enheten. Den här modellen kan nämligen enkelt kopplas in i M.2 – M-kilspår på större moderkort
Ingen av recensenterna har egentligen några anmärkningar på Intel 760p Series, men både Techadvisor.co.uk och Techradar.com uppmärksammar konsumenterna på att den här SSD:n har en lite lägre skrivhastighet. Enligt Techradar.com kan den här enheten därför fungera mindre bra för “otåliga videoredigerare”, och de rekommenderar därför en snabbare enhet till dem.
-
Crucial P3 CT500P3SSD8 500GB » 436 Kr. hos Compumail just nu (samarbete med Pricerunner)
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.4.5 /5
4.75 /5
Specifikationer
- Läshastighet: 3500 MB/s
- Skrivhastighet: 1900 MB/s
- Mått: 8 x 2,2 x 0,21 cm
- Vikt: 9 g
- Storlek: 500 GB
-
Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 » 2.495 Kr. hos Voosestore just nu (samarbete med Pricerunner)
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.Fördelar
- Bra storlek
- Supersnabb överföring med SSD-teknik
- Krypteringsprogram ingår
- Enkel inkoppling
- Metallhölje
Nackdelar
- Inga stöd för Thunderbolt-anslutning
- Begränsad lagringskapacitet på 500GB
Specifikationer
- Skrivhastighet: 515 Mb/s
- Vikt: 51 g
- Storlek: 500 GB
- Läshastighet: 540 Mb/s
- Mått: 7,4 x 5,73 x 1,05 cm
En supersnabb SSD-hårddisk är bra att ha om man behöver föra över stora filer eller spara mycket viktiga data. Med USB 3.0 kan SSD-diskar överföra eller spara filer på nolltid, och modellen Portable SSD T5 500GB USB 3.1 från Samsung är inget undantag.
Samsung är kända för sina SSD-diskar med blixtsnabba överföringshastigheter, och detta stämmer även för den här modellen.
Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 är dock inte bara snabb. Produkten är nämligen även stötsäker, och man kan därmed tappa den utan att den blir skadad. Den här SSD:n förbrukar dessutom mindre ström, vilket alltid är en fördel. Techadvisor.co.uk skriver att det här är en perfekt modell som har allt som behövs i en SSD-hårddisk.
Recension: En detaljerad recension av amsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1
Mindre SSD
Experterna från Techradar.com skriver att den här modellen är tillräckligt liten för att rymmas i byxfickan. Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 har nämligen en storlek på 74 x 57 x 10,5 mm.
Den väger dessutom bara 51 gram, så man kommer inte att bli störd av vikten oavsett om man har produkten i byxfickan eller i väskan. Den är tillverkad av metall och ganska lik Samsungs tidigare SSD-modell T3.
Experterna från Techradar.com och Techadvisor.co.uk verkar överens om att materialvalet för höljet är smart, eftersom att metallen både kyler ned enheten och gör den mer robust. Techadvisor.co.uk skriver även att kardborrebanden på sladdarna är en riktigt bra detalj.
Ser till att ingen får tillgång till din data
En SSD-hårddisk måste nästan ha ett krypteringsprogram, och det har den här modellen. Programmet ska helt enkelt installeras på datorn, och sedan säkerställer det att ingen annan kan se, läsa eller få tillgång till din data.
Eftersom att den här enheten kan kopplas till både vanliga datorer, smartphones och Mac-datorer är den väldigt enkel att använda. När man köper SSD-hårddisken följer det dessutom med en USB-kabel, och man behöver därför inte några extra tillbehör.
Viktiga parametrar för Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1:
SSD eller HDD hårddisk – Vad är skillnaden?
Skillnaden mellan de nya SSD-hårddiskarna och de traditionella HDD-diskarna är först och främst hastigheten, och sedan konstruktionen av lagringsenheten. Om du exempelvis har en äldre dator som tar evigheter på sig att starta, kan ett byte till en SSD-hårddisk lätt halvera uppstartstiden. Även själva arbetet på datorn kommer generellt att snabbas upp.
Traditionella hårddiskar är utrustade med några roterande fasta diskar (varav namnet hårddisk), som med hjälp av ett rörligt skrivhuvud kan skriva och läsa med magnetiska impulser. Det fungerar lite som en gammaldags skivspelare som går otroligt snabbt. För diskarna roterar med ca 100 varv per sekund, och skrivhuvudet rör sig också fram och tillbaka med en hög hastighet. Men kraven på datamängd och hastighet ökar ständigt, och den mekaniska konstruktionen har med tiden utvecklats till en flaskhals.
De nya SSD-diskarna har å andra sidan inga rörliga delar. Allt görs 100 % elektroniskt, och därför är det endast elektroniken som begränsar hastigheten. Så det är faktiskt lite missvisande att kalla en SSD för en hårddisk, när det inte finns någon “disk” involverad. Att de flesta av oss gör det ändå , beror givetvis på att det är ett ord vi förknippar med lagringsmedia som vi har på datorn.
Vad är en SSD hårddisk?
Förkortningen SSD står för Solid State Drive, som bäst kan översättas till en “fast orörlig enhet”. Den består enbart av lagrings- och kontrollchip på ett kretskort. I praktiken betyder det att en SSD-enhet också är lättare och mindre än en motsvarande traditionell hårddisk. En SSD-enhet använder också mindre ström och utvecklar därmed även mindre värme. Frånvaron av rörliga delar medför också att en SSD är betydligt mer fysiskt robust än traditionella hårddiskar, och så är den naturligtvis därmed även helt tyst under drift.
SSD-enheten har emellertid också några nackdelar. Den primära nackdelen är förmodligen priset, som ligger något högre än för traditionella hårddiskar – fortfarande. För bara några år sedan var prisnivån för SSD-enheter så hög att de bara var relevanta för professionella hardcore-användare, men priserna sjunker för närvarande drastiskt från månad till månad.
Även om SSD-enheter fortfarande är dyrare än traditionella hårddiskar, blir prisskillnaden gradvis acceptabel när man tar med de många fördelarna i beräkningen. SSD-komponenter hör också till de datordelar som går åt mest på marknaden just nu. Alla de stora tillverkarna kämpar om marknadsandelar, och om några år kommer SSD garanterat att överta platsen för den gamla HDD på de flesta ställen.
SSD eller HDD – Vad är mest stabilt?
SSD-enheter var tidigare lite instabila, och därför inte lika lämpade som HDD till viktiga säkerhetskopieringar och liknande. Det är dock viktigt att komma ihåg att en HDD inte heller är ofelbar, och idag har tekniken nått till en punkt där de två typerna av lagringsmedia i stort sett är jämförbara vad gäller stabilitet. Men oavsett vad du använder, bör backup alltid ingå som en extra säkerhet om det handlar om viktig data.
Om du vill ha mer djupgående information om skillnaden mellan de olika typerna av enheter, finns det dessutom mycket spännande information att hämta i denna artikel från PCMAG, där du på ett trevligt och pedagogiskt sätt vägleds genom det lite svårare tekniska innehållet. Det finns också några bra inslag i denna artikel från Computerworld, där det bland annat finns ett par bra tips på vad du bör tänka på när du väljer hårddisktyp.
Lite historia om HDD och SSD
Den tekniska utvecklingen går extremt snabbt just nu. Faktum är att dess like inte har skådats under världshistorien. Och det finns inget som tyder på att utvecklingen inte kommer att fortsätta med en exponentiell hastighet. Vi behöver inte tillbaka längre än till 1956, då den första IBM-hårddisken såg dagens ljus. Apparaten tog upp ett utrymme motsvarande åtskilliga kylskåp, men lagringskapaciteten var bara 4 MB, vad som idag motsvarar ett enda foto med mobiltelefonen.
Idag är kapaciteten hos en vanlig hårddisk upp till 4 TB, eller en miljon gånger mer, men samtidigt är storleken reducerad med något som verkar vara en faktor på 100.000. Det är så extremt att det kan vara svårt att förstå.
Själva SSD-diskens historia är inte mer än ca 10 år gammal. Men det är först nu som tekniken verkligen har nått inom konsumenternas räckvidd.
Gränssnittet är en flaskhals
Det är inte bara utvecklingen av lagringsmedia som går snabbt. Även själva gränssnittet för datorn utvecklas hela tiden. I början genomfördes dataöverföringen från hårddisk till moderkort via seriekopplade anslutningar. Fördelen var få kablar/anslutningar, men allt eftersom att mängden data ökade, kunde dataöverföringen inte längre ske med tillräcklig hastighet.
Man bytte därför till IDE, och senare till SCSI, och de senaste åren har Serial ATA(SATA) varit vanligast. Varje byte har ökat datahastigheten markant, och SATA ger så höga överföringshastigheter att en vanlig HDD inte stöter på några begränsningar, utan snarare själv är begränsningen för hastigheten.
Idag är SATA-gränssnittet också det mest utbredda hos SSD-enheterna. En SATA-SSD är vanligtvis utformad som en liten enhet med ungefärliga dimensioner på 10 x 7 x 1 centimeter. Storleken beror dock mest på kompatibiliteten med SATA, för själva elektroniken är betydligt mindre.
De flesta tror dock att SATA är på väg att utrotas av SSD-diskens intåg. En SSD-disk är som sagt betydligt snabbare än den traditionella HDD, och därför har SATA-gränssnittet nu blivit en flaskhals för hastigheten, med en maximal överföringshastighet på ca 600 MB per sekund.
Därför går utvecklingen nu mot M.2-gränssnitt, som återigen öppnar upp för ett jättekliv uppåt i överföringshastighet, så att SSD-tekniken kan utnyttjas till fullo. En SSD till M.2 har även mycket mindre dimensioner, och det är också en faktor som blir allt viktigare, när det exempelvis ska skapas tunna, lätta, laptops.
M.2-gränssnittet är dock bara delvis implementerat i standarderna för närvarande. Den optimala implementeringen kräver nämligen att själva moderkortet har en M.2-port, och hittills är det bara fallet på de allra senaste produkterna. Alternativt är det möjligt att skaffa en M.2-adapter och montera den på en ledig plats, men adaptern är en extra utgift, och så uppnår du inte heller den eftertraktade platsbesparingen.
Utvecklingen går utan tvekan mot M.2 SSD, som är kompatibla med de nya och ännu snabbare NVMe protokollen. Om du funderar på att skaffa en SSD-hårddisk, kan du också läsa mer hos danska Alt om Data, som har svarat på några av de vanligaste frågorna om gränssnitt och utformning.
Hur fungerar en SSD-enhet?
När du läser detta är det säkert för att du redan har en viss kunskap om datorer och hur de fungerar, så du känner säkert redan till begreppet RAM – Random Access Memory. Som HDD och SSD är RAM ett minne där data kan lagras. Problemet med RAM-minne är dock att data bara sparas så länge strömmen är på. Och det kräver faktiskt en del ström. Så snart du stänger av datorn är all data borta – om du inte först har sparat dem på en hårddisk.
Att det ändå används RAM-minne beror på att det är ett snabbt media. Här lagrar datorn tillfällig data som används för att köra program och styra datorn. De ska hela tiden kunna nås och ändras – därav namnet Random Access Memory.
Om det inte finns tillräckligt med RAM-minne i datorn måste den nyttja hårddisken även till de hastighetskrävande uppgifterna, och då börjar allt gå mycket långsamt. Till vissa uppgifter kan det därför vara nödvändigt att förse datorn med mer RAM-minne, och eventuellt använda ett grafikkort med eget minne.
Det smarta med en SSD är att den kombinerar det bästa från två världar. Dess minne består av blixtsnabba chip, som kan jämföras med RAM-minnet som sitter i datorn. Men i minneskretsarna på SSD-disken lagras data även om strömmen bryts.
Principen känner du troligen från USB-stickor och liknande, men minneskretsarna i en SSD är betydligt mer pålitliga och säkra, då de ska vara ett alternativ till den traditionella HDD. Och det är just skillnaden i pålitlighet som gör SSD-minnet lite dyrare per MB, än vad som är känt från vanliga USB-stickor och minneskort.
Finns det inget slitage på SSD-hårddiskar?
Eftersom att en SSD är konstruerad utan rörliga delar är man kanske frestad att tro att den är nästan oförstörbar, som det är med vanliga RAM-minnen. Så är det emellertid inte. Den speciella tekniken som gör det möjligt för en SSD att lagra data i släckt läge orsakar lite slitage när data skrivs ner i cellerna.
En enda cell kan användas 1000-5000 gånger, beroende på vilken teknik som används, innan den är utsliten. Därför ger de enskilda tillverkarna i regel en garantiperiod, som täcker en standardiserad förbrukning under hela perioden.
Ofta beskrivs garantin i antal år, och den tillhörande mängden data, och det är den gräns som uppnås först som gäller. Om du till exempel använder enheten i en server som körs konstant med en tung belastning, kommer du upp i den maximala datamängden långt innan enheten slits ut åldersmässigt. Om du använder din SSD intensivt, bör du därför alltid satsa på modeller med längre garanti, som även kommer att vara dyrare – men alltså hålla längre för din användning.
I praktiken är det dock inte något du behöver bekymra dig om vid normal användning. För det första är SSD-disken så intelligent att den långsamt fasar ut de celler som börjar vara för gamla, och istället använder nya. Det skiljer sig inte mycket från en HDD, som också med tiden får defekta områden som den märker av och hoppar över när det ska sparas något på den delen av hårddisken. För det andra visar praktiken att det inte finns några signifikanta problem med stabiliteten hos SSD-diskarna.
Om du vill vara på den säkra sidan, lönar det sig självklart att satsa på de mer kända märkena, som inte har råd med dåliga omnämnanden. Om du till exempel väljer en av diskarna i denna artikel, är du säkerhetsmässigt i nivå med en vanlig HDD, och kan sova tryggt.
Så får du mest SSD-hårddisk för pengarna
SSD-disken har både styrkor och svagheter, och du får ut mest av enheten om du tar lite hänsyn till dem. Dess största styrka är hastigheten, och det innebär att det först och främst är de viktiga programmen och de program du använder intensivt, som ska köras från denna disk.
Det handlar till exempel om operativsystemet och startsektorerna – den del av hårddisken som innehåller den kod som startar datorn. Om du lägger dem på SSD’n kommer datorn för det första att starta mycket snabbt, men inte nog med det: Operativsystemet utför också löpande ett antal stöduppgifter för de övriga programmen, så både uppstart och användning får ett markant lyft med den anordningen.
Samtidigt finns det ingen signifikant skillnad på hastigheten hos RAM-minnet och SSD-disken. Så om det inte finns tillräckligt med utrymme för att köra alla program som körs i minnet, kommer du inte att uppleva samma prestandaförsämring som när datorn tvingas lägga en del av arbetsminnet på en gammaldags HDD-disk. En SSD är också perfekt för att lagra de program du använder mest, samt andra objekt där du störs av väntetider.
Vad ska jag spara på SSD och vad på HDD?
Om du har en dator med både en SSD- och en HDD-disk, kan du med fördel distribuera dina program, filer, och data efter var det lönar sig bäst att lagra dem. För om du har båda disktyperna i maskinen, finns det ingen anledning att använda SSD-disken som ett “dumt” lagringsutrymme för t.ex. bilder, dokument, musik och dylikt. För det är lagringsutrymmet fortfarande för dyrt.
En bra gammaldags hårddisk kostar trots allt fortfarande en bråkdel av priset per MB. Hastigheten kommer inte att vara av stor betydelse, då filerna vanligtvis inte hämtas särskilt ofta. Om du sitter med någon bildbehandling eller andra tunga uppgifter med stora filer, kan du alltid föra över just dessa filer på SSD-disken under arbetet.
Poängen är att SSD-lagringsutrymme är dyrt, och därför gäller det att budgetera lite med det. Den tankegången är du inte van vid med en vanlig HDD, så det måste man vänja sig vid. Om ekonomin är obetydlig, kan du självklart bara köpa en stor SSD, men de flesta kommer förmodligen fortfarande att välja en av de lite mindre SSD-modellerna, och så ska utrymmet användas med eftertanke.
I övrigt är SSD som HDD: De fungerar bäst om de har lite “luft” att arbeta i. En enhet som är packad till bristningsgränsen använder mycket resurser till att flytta runt och organisera om data, och det tar inte bara tid – det sliter även extra på enheten. En bra tumregel är att minst 25 % utrymme ska vara ledigt på SSD:n om systemet ska fungera optimalt.
Ska en SSD-disk inte defragmenteras?
De flesta vet att en HDD fungerar bäst om den defragmenteras med jämna mellanrum. Så är det inte med SSD, som fungerar helt annorlunda. Här gör en defragmentering ingen nämnvärd skillnad för prestandan, men sliter däremot onödigt på cellerna. Istället används en funktion som heter TRIM – speciellt utvecklad för SSD-enheter.
Om du har en nyare dator görs det automatiskt. Om du använder en gammal dator med Windows Vista eller Windows XP, stöds inte funktionen automatiskt. Här kan du undersöka möjligheterna för installation av ett program som kan hantera den. Annar rekommenderas det generellt att undvika varje typ av “optimering” som erbjuds från mer eller mindre kompatibla leverantörer, som gärna vill öka sin försäljning. SSD:n har inbyggd optimering i sin firmware, och behöver inte någon hjälp med det.
Du kan läsa mer om möjligheterna till optimering hos exempelvis danska Computerworld, som har en utmärkt artikel om ämnet.
Tester och recensioner av ssd-hårddiskarna som används i artikeln
Expert- och testkällor
Cnet.com
Tidningen Cnet.com är en del av amerikanska CBS Interactive, och behandlar främst nyheter inom konsumentelektronik. Tidningen är välkänd och har miljontals läsare. Därför är det rimligt att lägga ett visst värde i deras test av SSD-hårddiskar. Testet kan du läsa gratis här, där flera av diskarna i vår genomgång får riktigt fina ord efter vägen.
PC Advisor
PC Advisor är en del av Tech Advisor, som med mer än 400.000 registrerade medlemmar är en av tungviktarna i datorbranschen. Tidningen fokuserar på datorer, surfplattor, och mobiltelefoner, och kom i juni 2017 ut med ett stort test av de bästa SSD-hårddiskarna på marknaden. Testet har vi självklart läst med stort intresse, då de flesta av våra utvalda SSD-diskar även finns med här.
Pcgamer.com
Som namnet mer än antyder, behandlar engelska Pcgamer.com först och främst spelrelaterat innehåll, som både omfattar mjukvara och hårdvara. En snabb SSD-hårddisk kan vara helt avgörande för spelupplevelsen, så tidningen har självklart även ett test av denna typ av disk, sett från en gamers synpunkt. I deras test gick segern till Samsung, men det kan du läsa mer om här.
Thewirecutter.com
The Wirecutter ägs av New York Times, och är en tidning specialiserad på att peka ut de bästa erbjudandena för konsumenterna. Tidningen har bland annat gett ut en mycket omfattande artikel om SSD-hårddiskar, som både innehåller grundliga tester och en hel del teknisk information. Du kan själv läsa hela artikeln här.
Altomdata.dk
Alt om Data är en dansk tidning som har artiklar och recensioner av bland annat elektroniska produkter och mjukvara. Den har kunnat köpas i Danmarks kiosker i närmare 40 år, och en del av innehållet publiceras även gratis på tidningens hemsida, och det gäller bland annat deras test av SSD-diskar. Här fick exempelvis Samsung 850 Evo riktigt fina betyg.
Computerbild.de
Tyska Computer Bild är en nättidning med fokus på datorer och konsumentelektronik i bredare bemärkelse. Mer än 120.000 produkter har genom tidens gång omtalats i tidningen. De har givetvis även gett utrymme till ett test av ett antal SSD-hårddiskar. Du kan se mer här.
M3
Den svenska tidningen PC för Alla, som är en del av M3, har fokus på “det digitala hemmet”, och här kommer med jämna mellanrum lättillgängliga artiklar och tester med digitalt fokus. Här hittade vi ett bra test av externa SSD-hårddiskar. Läs själv mer, och se hur de bedömer Samsung T3.
Tek.no
Norska Tek.no är med 750.000 läsare per vecka Norges största forum för konsumentelektronik. Här hittar du massor av teknikrelaterade nyheter, guider, och inte minst tester, och det gäller även den artikel vi hittade om Samsung 960 Pro.
PcMag.com
Det brittiska datormagasinet PcMag.com skriver nyheter och artiklar om allt som har med teknik, IT och datorprodukter att göra, så om du vill veta mer om dessa ämnen är PcMag.com helt rätt hemsida för dig. PcMag.com publicerar nyheter, artiklar, guider, tester och recensioner dagligen, och de har bland annat provat och recenserat WD Black NVMe SSD (1TB). Du kan läsa hela recensionen här.
PcWorld.com
Det amerikanska PC-magasinet PcWorld.com skriver om allt som rör hårdvara och mjukvara. De ger ut nyheter och guider som ger konsumenten all nödvändig information om hård- och mjukvara, och PcWorld.com recenserar även en hel del olika produkter. De har bland annat provat och recenserat olika SSD-hårddiskar, till exempel WD Black NVMe SSD (1TB). Du kan läsa hela recensionen här.
Techadvisor.co.uk
Det brittiska teknikmagasinet Techadvisor.co.uk är en av de största hemsidorna inom dator- och teknikbranschen. De har hundratusentals medlemmar som varje dag kan läsa nyheter, artiklar och guider som rör branschen, och Techadvisor.co.uk testar även mängder av produkter. De har till exempel provat och recenserat olika SSD-hårddiskar, bland annat Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 och Intel 760p Series. Du kan läsa hela recensionerna här och här.
Techradar.com
Det brittiska teknikmagasinet Techradar.com skriver om allt som är viktigt att veta om teknik och teknologi, så om du är teknikintresserad kan den här hemsidan vara värd ett besök. De skriver om de senaste nyheterna samt guider och artiklar om teknik, och Techradar.com testar och recenserar dessutom olika produkter. De har till exempel provat olika SSD-hårddiskar, bland annat WD Black NVMe SSD (1TB), Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 och Intel 760p Series. Du kan läsa hela recensionerna här, här och här.
Har du några frågor eller funderingar?
Om du har några frågor om något i vår artikel är du mycket välkommen att skriva till oss på kontakt@obsidianmedia.dk