Artikeln innehåller länkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Extern hårddisk - Bäst i test: Hitta den bästa externa hårddisken - Bäst i Test guide

Säkerhetskopiering kan göras på olika sätt. Man kan bränna DVD-skivor eller ladda upp data till “molnet”, men många föredrar fortfarande den externa hårddisken som även kan användas för tillfällig lagring. I den här artikeln fokuserar vi på externa hårddiskar och de finns i många olika typer och storlekar. Läs vidare här om du funderar på att köpa extra lagringsutrymme.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 5 bästa externa hårddisken i testguiden 2024:

Vårt tillvägagångssätt

icon

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

    1
  • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
  • 2
  • Kundrecensioner av produkten
  • 3
  • Produktens funktioner och specifikationer
  • 4
  • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
  • 5
  • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

I vår research har vi konstaterat att även om kvaliteten förstås inte är densamma hos alla sängar på den svenska marknaden, finns det ofta större skillnader i pris mellan olika modeller jämfört med skillnaderna i material, konstruktion och kvalitet. Detta eftersom många funktioner och egenskaper ofta är lika mellan olika modeller och prisklasser, då många sängvarumärken använder samma tillverkare. Därför kan det finnas riktigt bra - och dyra - sängar som inte finns med på vår lista. En stor del av vår analys fokuserar alltså på att hitta bästa värde för pengarna.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Omdömen

  1. Western Digital Elements Portable USB 3.0 1TB » 726 Kr. hos Compumail just nu (samarbete med Pricerunner)

    Western Digital Elements Portable USB 3.0 1TB
    Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

    star4.6 /5

    close

    Specifikationer

    • Lagringsutrymme: 1000 GB
    • Hastighet: 5000 mbps
    • USB: USB 3.0
    • Vikt: 130 g
    Läs mer om Western Digital Elements Portable USB 3.0 1TB
  2. Western Digital My Passport Ultra 5TB USB-C » 1.922 Kr. hos Compumail just nu (samarbete med Pricerunner)

    Western Digital My Passport Ultra 5TB USB-C
    Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

    star4.6 /5

    close

    Specifikationer

    • Lagringsutrymme: 5000 GB
    • Hastighet: 5000 mbps
    • USB: USB 3.2 Gen 1
    • Vikt: 230 g
    Läs mer om Western Digital My Passport Ultra 5TB USB-C
  3. Crucial X9 Pro Portable SSD 1TB USB 3.2 Gen 2 » 1.089 Kr. hos Amazon just nu (samarbete med Pricerunner)

    Crucial X9 Pro Portable SSD 1TB USB 3.2 Gen 2
    Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

    star4.6 /5

    close

    Specifikationer

    • Lagringsutrymme: 1000 GB
    • Hastighet: 1050 mbps
    • USB: USB 3.2
    • Vikt: 38 g
    Läs mer om Crucial X9 Pro Portable SSD 1TB USB 3.2 Gen 2
  4. Verbatim Store 'n' Go - läcker design till lågpris » 606 Kr. hos ComputerSalg just nu (samarbete med Pricerunner)

    Verbatim Store 'n' Go - läcker design till lågpris
    Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

    Fördelar

    • pros Utrustad med en originaldisk från Samsung med 5400 RPM
    • pros Kommer med Nero BackItUp & Burn Essentials
    • pros Finns i olika färger

    Nackdelar

    • cons Måttlig dataöverföringshastighet på 5400 RPM
    • cons Kräver Nero Essentials för full funktionalitet

    Specifikationer

    • Hastighet: 300 mbps
    • USB: USB 3.0
    • Lagringsutrymme: 1000 GB
    • Vikt: 184 g

    Med en blygsam storlek på bara 15 x 80 x 121 millimeter och en vikt på 150 gram är Verbatim Store ‘n’ Go “en utmärkt portabel lagring”. Detta anser åtminstone Expert Reviews som ger den lilla externa hårddisken 5 av 5 stjärnor.

    Kapaciteten är på 1 TB och modellen sticker ut genom att kunna köpas i många olika färger. Det är uppfriskande på en marknad med externa hårddiskar som mestadels ser rätt tråkiga ut.


    Recension: En detaljerad recension av Verbatim Store ‘n’ Go

    Klassiska komponenter håller nere priset

    Innehållet i Verbatim Store ‘n’ Go är baserat på en standarddisk från Samsung (HN-M500MBB) som är en välbeprövad märkesvara och har funnits på marknaden en tid. Detta gör att förhållandet mellan pris, kvalitet och prestanda är mycket bra.

    Varvtalet på 5400/minut ger en måttlig datahastighet. Tack vare USB3-gränssnittet finns åtminstone ingen flaskhals som begränsar hastigheten och sammantaget är detta en mycket bra prestanda för priset.

    Kombinerad med Nero Essentials

    Verbatim Store ‘n’ Go levereras med Nero BackItUp & Burn Essentials, vilket är en mjukvara med många användningsområden. Du kan bland annat använda den för säkerhetskopiering, både för total backup och för automatisk löpande säkerhetskopiering där du själv bestämmer vilka filer som ska säkras och hur ofta.

    Mjukvaran kan även hjälpa till att bränna DVD-skivor om du föredrar mer permanenta kopior av dina viktigaste data.

    Gå till den billigaste forhandleren
  5. Seagate FireCuda Gaming 5TB » 1.728 Kr. hos Inet just nu (samarbete med Pricerunner)

    Seagate FireCuda Gaming 5TB
    Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

    star4.4 /5

    close

    Specifikationer

    • Lagringsutrymme: 5000 GB
    • Hastighet: 5000 mbps
    • USB: USB 3.2
    • Vikt: 266 g
    Läs mer om Seagate FireCuda Gaming 5TB

Goda råd inför valet av extern hårddisk

När man ska välja en extern hårddisk finns det många alternativ och det kan lätt bli lite förvirrande. Om du utgår från de produkter som vi har skrivit om här i artikeln kan du inte välja helt galet, men det finns fortfarande olika hårddiskar att välja mellan. Om du är tveksam kan du läsa vidare här.

Först och främst måste du identifiera ditt behov och användning. Om du tänker använda hårddisken i ditt dagliga arbete är förstås hastigheten en viktig faktor och då bör du titta närmare på SSD-hårddiskar. De är betydligt snabbare än traditionella hårddiskar och om du flyttar stora filer ofta kan det bespara dig mycket tid.

Tyvärr är SSD-tekniken fortfarande betydligt dyrare än traditionella hårddiskar och här får du väga behov mot budget. Du kan eventuellt köpa en SSD med lite mindre lagringskapacitet än vad du annars skulle ha valt och på så vis få ett mer överkomligt pris.

En annan fördel med SSD-hårddiskar är att de är mycket lätta eftersom att insidan bara består av datorchips, vilket även gör att den här typen av hårddisk är tåligare mot stötar och slag. Om du har en “turbulent” vardag där du reser runt mycket kan alltså det också vara en anledning till att skaffa en SSD-disk.

Billigare med traditionella hårddiskar för säkerhetskopiering

Om du å andra sidan bara ska använda den externa hårddisken för att då och då säkerhetskopiera viktiga data får du mest kapacitet för pengarna med en traditionell hårddisk. Det finns både bärbara och stationära modeller och valet mellan dem beror på ditt behov. Du får mest lagringskapacitet om du köper en stor stationär extern hårddisk men de är inte särskilt lämpliga att bära med sig i väskan.

De flesta ansluter den externa hårddisken till datorn med en vanlig USB-kabel, vilket är standard för externa hårddiskar. Om hastigheten är viktig bör du däremot fundera över alternativa anslutningar som till exempel FireWire, Thunderbolt eller eSATA som stöds av vissa datorer. Om du har möjlighet att utnyttja dessa anslutningar kan du fundera på att köpa en extern hårddisk som stödjer dem.

Hur stor hårddisk ska du köpa?

Det kan vara lockande att köpa en betydligt större extern hårddisk än det aktuella behovet kräver på grund av att behovet kanske ökar i framtiden. Det är vid första anblicken ett vettigt resonemang men utvecklingen av datorhårdvara går hela tiden snabbt framåt. Detta gör att det sällan är klokt att tänka för långt in i framtiden.

Priserna sjunker hela tiden och standardkapaciteten stiger för varje år. Om du skulle få ett behov av mer lagringsutrymme om några år är det garanterat billigare att köpa nytt då. Å andra sidan bör du naturligtvis se till att ditt aktuella behov täcks ordentligt. Som med så mycket annat finns en “mängdrabatt” även på lagringskapacitet, och det kostar sällan skjortan att köpa lagringsutrymme som gott och väl täcker ditt nuvarande behov.

Det finns en del andra saker som du också bör tänka på inför köpet men vi har inte plats att skriva allting här. Du kan däremot läsa den här utmärkta artikeln från danska Alt om Data som innehåller flera tips och tricks för att välja rätt storlek och rätt typ av hårddisk.

Radera dina data innan du kastar hårddisken

Tekniken är som sagt under konstant utveckling och livslängden för datorhårdvara är i regel bara några år. Det kommer hela tiden ut nya, bättre och billigare produkter på marknaden och kraven på prestanda stiger för varje år. Ofta lönar det sig inte att laga och uppgradera tillgänglig hårdvara och varje år kasseras därför stora mängder datorer och hårddiskar.

När du ska byta ut din gamla hårdvara bör du vara medveten om att dina data följer med till soptippen om du inte aktivt skyddar dig. Det går ofta att återskapa data från både inbyggda och externa hårddiskar, även om du har raderat alla filer och slängt dem i den elektroniska “papperskorgen”

Det är förstås inget problem om det bara handlar om datorspel och obetydliga data. Om du däremot har personliga filer kan det vara klokt att säkerställa att de inte hamnar i fel händer. Det här problemet kan uppstå om du lämnar tillbaka en köpt produkt till butiken eller säljer vidare din använda hårddisk till någon annan.

Den bästa lösningen är inte en fullständig formatering av hårddisken, inte ens upprepade formateringar, även om det markant minskar möjligheten att återskapa datan. För att all data ska försvinna helt och hållet måste man använda sig av ett program som skriver något i samtliga lagringsenheter på hårddisken.

Det är dock bara om du tänker kasta hårddisken på soptippen eller lämna igen den till butiken som du behöver ta till så drastiska åtgärder. Om hårddisken ska användas av någon annan i familjen eller ges bort till någon du känner räcker det i regel att formatera om den en eller flera gånger. Det är relativt enkelt att formatera om en extern hårddisk och det kan göras direkt från operativsystemet på datorn. Det tar lite tid men du kan eventuellt låta datorn jobba under natten så att det inte går ut över din tid och effektivitet.

Har du funderat över ditt ”digitala arv”?

Förr eller senare ska vi alla lämna den fysiska världen. Förr i tiden efterlämnade vi kanske ett fysiskt arv med ett visst värde samt några pappersfoton och andra minnen med affektionsvärde. I denna digitala tidsålder är det emellertid lite mer komplicerat. Vi lämnar nämligen betydligt fler avtryck efter oss i form av digitala data, vilket kan vara värt att tänka på. Vissa saker vill du säkert hålla för dig själv medan du vill att andra bilder, filmer och dokument ska tillfalla dina efterlevande.

Ofta är dina data lösenordsskyddade och om du inte har efterlämnat ett “testamente” med lösenord och andra viktiga instruktioner kommer dina data att vara förlorade för de efterlevande. I den situationen kan en extern hårddisk vara en bra och enkel lösning på problemet. På den kan du lagra allt som du vill att dina efterlevande ska ha tillgång till. Se bara till att dessa data inte är lösenordsskyddade så att det är lätt att komma åt dem.

Även i cyberspace ligger många data som antingen ska raderas eller hanteras av efterlevande. De flesta online-tjänster gör det möjligt för släktingar att komma åt datan, men det är självklart något som ska anordnas i förväg. Om du vill läsa mer om hantering av det digitala arvet kan du läsa den här artikeln hos danska Kristeligt Dagblad.

Glöm inte den löpande säkerhetskopieringen

De flesta av oss har någon gång förlorat viktiga data och det är även en risk som ökar i takt med att mer och mer av vår data lagras elektroniskt. Det är inte särskilt många år sedan CD- eller DVD-skivor var det föredragna lagringsmediet för säkerhetskopiering av data, men idag är det annorlunda.

Dels har dessa lagringsmedier inte tillräcklig kapacitet för dagens filstorlekar och behov, dels har det visat sig att sådana skivor är ömtåliga och inte säkra för lagring efter några år. Idag väljer vissa att lagra viktig information i “molnet”, d.v.s. på externa servrar via internet, och det är också en utmärkt och säker lösning. Problemet är dock att dataöverföringen i regel går mycket långsamt och en sådan lagring kommer även med en kontinuerlig avgift.

En extern hårddisk är ett bra alternativ som är både säkert, enkelt, snabbt och billigt. Oavsett vilken lösning du väljer är dock nyckelordet “redundans”, alltså lagring av samma data på flera ställen. Det är viktigt eftersom att inget lagringsmedium är 100 % säkert och om du har dina data på flera ställen finns alltid möjligheten att återställa dem om en av lagringsplatserna skulle vackla.

Lyckligtvis är datorns operativsystem förberett för säkerhetskopiering och det är relativt enkelt att säkra sina data. Du kan läsa mycket mer om detta i den här artikeln från danska Alt om Data som går igenom de olika alternativen mer i detalj. Samma tidning har även en utmärkt guide till säkerhetskopiering från PC där processen beskrivs steg för steg.

Externa hårddiskar ger ett effektivt skydd mot ransomware

Ett av dagens största hot mot dina data är så kallad ransomware, vilket är ett skadligt program som installerar sig på samma sätt som ett datorvirus. Efter installationen krypterar programmet alla dina data på datorn och kräver dig på en lösensumma för att du ska återfå dem.

Det är ännu en bra anledning till att regelbundet spara en säkerhetskopia av alla dina data på en extern hårddisk. Koppla bort hårddisken från datorn när det är gjort och lägg undan den tills nästa gång.

På så vis finns det ingen fysisk förbindelse mellan hårddisken och din dator. Om datorn blir krypterad av ransomware och du krävs på en lösensumma förblir alltså kopian på den externa hårddisken orörd. Om du har en säkerhetskopiering liggande i molnet på till exempel OneDrive eller Dropbox fyller den också samma syfte och dessa tjänster synkroniserar automatiskt datan.

Om du nyligen har gjort en komplett säkerhetskopiering av alla viktiga data, bilder och dokument till din externa hårddisk behöver du bara installera om datorn för att bli av med ransomware utan att betala något. Efter installationen kan du ansluta den externa hårddisken till datorn, läsa in din säkerhetskopia och vara glad över de pengar du sparar på att inte behöva betala någon lösensumma.

Tester och recensioner av externa hårddisken som används i artikeln

Expert- och testkällor

Altomdata.dk

Alt om Data är en dansk tidning som ger ut artiklar och recensioner av bland annat elektroniska produkter och mjukvara. Den har kunnat köpas i Danmarks kiosker i över 30 år och en del av innehållet publiceras även gratis på tidningens hemsida. Där hittade vi bland annat ett test av Samsung Portable SSD T3 som du kan läsa här.

PC World

PC World är en del av IDG-koncernen som driver ett antal tidningar som fokuserar på teknik och elektronik. Tidningen PC World behandlar främst mjuk- och hårdvarurelaterade ämnen och i den amerikanska onlineversionen har vi bland annat hittat ett väldigt detaljerat test av Samsung T3. En utmärkt källa om du gärna vill se konkreta prestandamätningar.

Cnet.com

Tidningen Cnet.com är en gren av amerikanska CBS Interactive som behandlar allt som är nytt inom konsumentelektronik. Tidningen har miljontals läsare över hela världen och är allmänt kända för sina detaljerade tester. I tidningens online-spalter hittade vi bland annat en undersökning av Samsung T3 och Seagate Backup Plus.

PC Advisor/Tech Advisor

PC Advisor är en del av Tech Advisor som är en av kolosserna i datorbranschen med sina mer än 400 000 medlemmar. Tidningen, som främst fokuserar på mobiltelefoner, surfplattor och datorer, har testat externa hårddiskar flera gånger. De har bland annat provat Samsung Portable SSD T3 och SanDisk Extreme 500 Portable SSD.

PC Magazine

Den amerikanska utgåvan av PC Magazine är kanske mest känd, men det finns även en brittisk version med  större fokus på nyheter och tester som är relevanta för den europeiska marknaden. Här finns bland annat en kort bedömning av SanDisk Extreme 500 med fördelar, nackdelar och slutsats. De har även ett antal mer djupgående tester av bland annat Seagate Backup Plus DesktopVerbatim Store ‘n’ GoBuffalo DriveStation och Seagate Backup Plus Portable.

Thewirecutter.com

Tidningen ”The Wirecutter” är en del av New York Times där redaktörer och skribenter jobbar med att hitta de bästa erbjudandena på konsumentelektronik för dig som konsument. Tidningen har testat stationära externa hårddiskar och hur det gick kan du läsa mer om här.

Expertreviews

Precis som namnet antyder ger denna tidning ut expertbaserade tester och analyser. De fokuserar på mjukvara och konsumentelektronik och har därför givetvis även tittat på externa hårddiskar. Här kan du bland annat läsa tester av Verbatim Store ‘n’ Go och Seagate Backup Plus Desktop.

TechRadar

Tidningen TechRadar fokuserar främst på artiklar, recensioner och tester av avancerad konsumentelektronik. De brittiska recensenterna har bland annat provat Verbatim Store ‘n’ Go och Buffalo DriveStation som båda fick bra omdömen.

 

Laptopmag

En brittisk tidning som nästan exklusivt behandlar laptoprelaterade ämnen, med enstaka inslag om surfplattor. Externa hårddiskar är självklart ett relevant tillbehör och tidningen har bland annat testat Buffalo DriveStation. Undersökningen är rätt ingående och du kan läsa den här.

MacWorld

IDG-koncernen driver ett antal onlinetidningar. En av dem är MacWorld som enbart fokuserar på Apple-relaterade ämnen. Buffalo DriveStation fungerar bra tillsammans med Appleprodukter och har därför testats av MacWorld. Du kan se den fina bedömningen i den här artikeln.

PCStats

Den kanadensiska tidningen PCStats behandlar uteslutande hårdvara och det inkluderar självklart externa hårddiskar. 2016 testade de Seagate Backup Plus och resultaten av den undersökningen kan du läsa mer om här.

question

Har du några frågor eller funderingar?

Om du har några frågor om något i vår artikel är du mycket välkommen att skriva till oss på kontakt@obsidianmedia.dk

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta