Extern hårddisk – Bäst i test: Hitta den bästa externa hårddisken – Bäst i Test guide

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Säkerhetskopiering kan göras på olika sätt. Man kan bränna DVD-skivor eller ladda upp data till “molnet”, men många föredrar fortfarande den externa hårddisken som även kan användas för tillfällig lagring. I den här artikeln fokuserar vi på externa hårddiskar och de finns i många olika typer och storlekar. Läs vidare här om du funderar på att köpa extra lagringsutrymme.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Verbatim Store ‘n’ Go – läcker design till lågpris

4,5 av 5 stjärnor hos Techradar.com
3,5 av 5 stjärnor hos Pcmag.com
5 av 5 stjärnor hos Expertreviews.com

Verbatim Store 'n' Go

 

.Verbatim Store ‘n’ Go är liten och praktisk

Med en blygsam storlek på bara 15 x 80 x 121 millimeter och en vikt på 150 gram är Verbatim Store ‘n’ Go “en utmärkt portabel lagring”. Detta anser åtminstone Expert Reviews som ger den lilla externa hårddisken 5 av 5 stjärnor.

Kapaciteten är på 1 TB och modellen sticker ut genom att kunna köpas i många olika färger. Det är uppfriskande på en marknad med externa hårddiskar som mestadels ser rätt tråkiga ut.

Klassiska komponenter håller nere priset

Innehållet i Verbatim Store ‘n’ Go är baserat på en standarddisk från Samsung (HN-M500MBB) som är en välbeprövad märkesvara och har funnits på marknaden en tid. Detta gör att förhållandet mellan pris, kvalitet och prestanda är mycket bra.

Varvtalet på 5400/minut ger en måttlig datahastighet. Tack vare USB3-gränssnittet finns åtminstone ingen flaskhals som begränsar hastigheten och sammantaget är detta en mycket bra prestanda för priset.

Kombinerad med Nero Essentials

Verbatim Store ‘n’ Go levereras med Nero BackItUp & Burn Essentials, vilket är en mjukvara med många användningsområden. Du kan bland annat använda den för säkerhetskopiering, både för total backup och för automatisk löpande säkerhetskopiering där du själv bestämmer vilka filer som ska säkras och hur ofta.

Mjukvaran kan även hjälpa till att bränna DVD-skivor om du föredrar mer permanenta kopior av dina viktigaste data.

Viktiga detaljer hos Verbatim Store ‘n’ Go:
 Storlek: 15 x 80 x 121 millimeter
Vikt: 150 gram
Finns i olika färger
Utrustad med en originaldisk från Samsung med 5400 RPM
Kommer med Nero BackItUp & Burn Essentials


Goda råd inför valet av extern hårddisk

När man ska välja en extern hårddisk finns det många alternativ och det kan lätt bli lite förvirrande. Om du utgår från de produkter som vi har skrivit om här i artikeln kan du inte välja helt galet, men det finns fortfarande olika hårddiskar att välja mellan. Om du är tveksam kan du läsa vidare här.

harddisk-Data-Backup Först och främst måste du identifiera ditt behov och användning. Om du tänker använda hårddisken i ditt dagliga arbete är förstås hastigheten en viktig faktor och då bör du titta närmare på SSD-hårddiskar. De är betydligt snabbare än traditionella hårddiskar och om du flyttar stora filer ofta kan det bespara dig mycket tid.

Tyvärr är SSD-tekniken fortfarande betydligt dyrare än traditionella hårddiskar och här får du väga behov mot budget. Du kan eventuellt köpa en SSD med lite mindre lagringskapacitet än vad du annars skulle ha valt och på så vis få ett mer överkomligt pris.

En annan fördel med SSD-hårddiskar är att de är mycket lätta eftersom att insidan bara består av datorchips, vilket även gör att den här typen av hårddisk är tåligare mot stötar och slag. Om du har en “turbulent” vardag där du reser runt mycket kan alltså det också vara en anledning till att skaffa en SSD-disk.

Billigare med traditionella hårddiskar för säkerhetskopiering

Om du å andra sidan bara ska använda den externa hårddisken för att då och då säkerhetskopiera viktiga data får du mest kapacitet för pengarna med en traditionell hårddisk. Det finns både bärbara och stationära modeller och valet mellan dem beror på ditt behov. Du får mest lagringskapacitet om du köper en stor stationär extern hårddisk men de är inte särskilt lämpliga att bära med sig i väskan.

De flesta ansluter den externa hårddisken till datorn med en vanlig USB-kabel, vilket är standard för externa hårddiskar. Om hastigheten är viktig bör du däremot fundera över alternativa anslutningar som till exempel FireWire, Thunderbolt eller eSATA som stöds av vissa datorer. Om du har möjlighet att utnyttja dessa anslutningar kan du fundera på att köpa en extern hårddisk som stödjer dem.

Hur stor hårddisk ska du köpa?

Det kan vara lockande att köpa en betydligt större extern hårddisk än det aktuella behovet kräver på grund av att behovet kanske ökar i framtiden. Det är vid första anblicken ett vettigt resonemang men utvecklingen av datorhårdvara går hela tiden snabbt framåt. Detta gör att det sällan är klokt att tänka för långt in i framtiden.

Priserna sjunker hela tiden och standardkapaciteten stiger för varje år. Om du skulle få ett behov av mer lagringsutrymme om några år är det garanterat billigare att köpa nytt då. Å andra sidan bör du naturligtvis se till att ditt aktuella behov täcks ordentligt. Som med så mycket annat finns en “mängdrabatt” även på lagringskapacitet, och det kostar sällan skjortan att köpa lagringsutrymme som gott och väl täcker ditt nuvarande behov.

Det finns en del andra saker som du också bör tänka på inför köpet men vi har inte plats att skriva allting här. Du kan däremot läsa den här utmärkta artikeln från danska Alt om Data som innehåller flera tips och tricks för att välja rätt storlek och rätt typ av hårddisk.

Slet data Radera dina data innan du kastar hårddisken

Tekniken är som sagt under konstant utveckling och livslängden för datorhårdvara är i regel bara några år. Det kommer hela tiden ut nya, bättre och billigare produkter på marknaden och kraven på prestanda stiger för varje år. Ofta lönar det sig inte att laga och uppgradera tillgänglig hårdvara och varje år kasseras därför stora mängder datorer och hårddiskar.

När du ska byta ut din gamla hårdvara bör du vara medveten om att dina data följer med till soptippen om du inte aktivt skyddar dig. Det går ofta att återskapa data från både inbyggda och externa hårddiskar, även om du har raderat alla filer och slängt dem i den elektroniska “papperskorgen”

Det är förstås inget problem om det bara handlar om datorspel och obetydliga data. Om du däremot har personliga filer kan det vara klokt att säkerställa att de inte hamnar i fel händer. Det här problemet kan uppstå om du lämnar tillbaka en köpt produkt till butiken eller säljer vidare din använda hårddisk till någon annan.

Den bästa lösningen är inte en fullständig formatering av hårddisken, inte ens upprepade formateringar, även om det markant minskar möjligheten att återskapa datan. För att all data ska försvinna helt och hållet måste man använda sig av ett program som skriver något i samtliga lagringsenheter på hårddisken.

Det är dock bara om du tänker kasta hårddisken på soptippen eller lämna igen den till butiken som du behöver ta till så drastiska åtgärder. Om hårddisken ska användas av någon annan i familjen eller ges bort till någon du känner räcker det i regel att formatera om den en eller flera gånger. Det är relativt enkelt att formatera om en extern hårddisk och det kan göras direkt från operativsystemet på datorn. Det tar lite tid men du kan eventuellt låta datorn jobba under natten så att det inte går ut över din tid och effektivitet.

 


Har du funderat över ditt ”digitala arv”?

Förr eller senare ska vi alla lämna den fysiska världen. Förr i tiden efterlämnade vi kanske ett fysiskt arv med ett visst värde samt några pappersfoton och andra minnen med affektionsvärde. I denna digitala tidsålder är det emellertid lite mer komplicerat. Vi lämnar nämligen betydligt fler avtryck efter oss i form av digitala data, vilket kan vara värt att tänka på. Vissa saker vill du säkert hålla för dig själv medan du vill att andra bilder, filmer och dokument ska tillfalla dina efterlevande.

Ofta är dina data lösenordsskyddade och om du inte har efterlämnat ett “testamente” med lösenord och andra viktiga instruktioner kommer dina data att vara förlorade för de efterlevande. I den situationen kan en extern hårddisk vara en bra och enkel lösning på problemet. På den kan du lagra allt som du vill att dina efterlevande ska ha tillgång till. Se bara till att dessa data inte är lösenordsskyddade så att det är lätt att komma åt dem.

Även i cyberspace ligger många data som antingen ska raderas eller hanteras av efterlevande. De flesta online-tjänster gör det möjligt för släktingar att komma åt datan, men det är självklart något som ska anordnas i förväg. Om du vill läsa mer om hantering av det digitala arvet kan du läsa den här artikeln hos danska Kristeligt Dagblad.

Digital arv


Glöm inte den löpande säkerhetskopieringen

De flesta av oss har någon gång förlorat viktiga data och det är även en risk som ökar i takt med att mer och mer av vår data lagras elektroniskt. Det är inte särskilt många år sedan CD- eller DVD-skivor var det föredragna lagringsmediet för säkerhetskopiering av data, men idag är det annorlunda.

Dels har dessa lagringsmedier inte tillräcklig kapacitet för dagens filstorlekar och behov, dels har det visat sig att sådana skivor är ömtåliga och inte säkra för lagring efter några år. Idag väljer vissa att lagra viktig information i “molnet”, d.v.s. på externa servrar via internet, och det är också en utmärkt och säker lösning. Problemet är dock att dataöverföringen i regel går mycket långsamt och en sådan lagring kommer även med en kontinuerlig avgift.

En extern hårddisk är ett bra alternativ som är både säkert, enkelt, snabbt och billigt. Oavsett vilken lösning du väljer är dock nyckelordet “redundans”, alltså lagring av samma data på flera ställen. Det är viktigt eftersom att inget lagringsmedium är 100 % säkert och om du har dina data på flera ställen finns alltid möjligheten att återställa dem om en av lagringsplatserna skulle vackla.

Lyckligtvis är datorns operativsystem förberett för säkerhetskopiering och det är relativt enkelt att säkra sina data. Du kan läsa mycket mer om detta i den här artikeln från danska Alt om Data som går igenom de olika alternativen mer i detalj. Samma tidning har även en utmärkt guide till säkerhetskopiering från PC där processen beskrivs steg för steg.


Externa hårddiskar ger ett effektivt skydd mot ransomware

ransomware data Ett av dagens största hot mot dina data är så kallad ransomware, vilket är ett skadligt program som installerar sig på samma sätt som ett datorvirus. Efter installationen krypterar programmet alla dina data på datorn och kräver dig på en lösensumma för att du ska återfå dem.

Det är ännu en bra anledning till att regelbundet spara en säkerhetskopia av alla dina data på en extern hårddisk. Koppla bort hårddisken från datorn när det är gjort och lägg undan den tills nästa gång.

På så vis finns det ingen fysisk förbindelse mellan hårddisken och din dator. Om datorn blir krypterad av ransomware och du krävs på en lösensumma förblir alltså kopian på den externa hårddisken orörd. Om du har en säkerhetskopiering liggande i molnet på till exempel OneDrive eller Dropbox fyller den också samma syfte och dessa tjänster synkroniserar automatiskt datan.

Om du nyligen har gjort en komplett säkerhetskopiering av alla viktiga data, bilder och dokument till din externa hårddisk behöver du bara installera om datorn för att bli av med ransomware utan att betala något. Efter installationen kan du ansluta den externa hårddisken till datorn, läsa in din säkerhetskopia och vara glad över de pengar du sparar på att inte behöva betala någon lösensumma.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Samsung Portable SSD T3 – elegant och blixtsnabb

Testvinnare hos Altomdata.dk
4,5 av 5 stjärnor hos Pcworld.com
✅ 4,5 stjärnor av 5 hos Cnet.com
✅ 4 av 5 stjärnor hos Techadvisor.co.uk

Samsung Portable SSD T3 plugged in

.
Kanske den finaste externa hårddisken på marknaden

Samsung Portable SSD T3 är långt ifrån billig men den blir fortfarande testvinnare hos danska Alt om Data. Den fina placeringen upprepas även hos många utländska specialtidningar. Hårddisken vinner på flera punkter, bland annat själva designen: “[…] kompakt och läckert byggt med runda former och ett material som känns bra i handen”, skriver Alt om Data som även påpekar att hårddisken är stötsäker. Bedömningen styrks bland annat av PC World.

Blixtsnabb SSD-teknik i Samsung Portable SSD T3

Samsung Portable SSD T3 harddisk Även om utsidan naturligtvis spelar roll är det en bra prestanda som är avgörande för en extern hårddisk. Det är också inom detta område som Samsung Portable SSD T3 verkligen sticker ut från mängden.

Modellen är utformad med den nya SSD-tekniken som är helt fri från rörliga delar. Detta gör bland annat hårddisken mer robust men innebär först och främst överföringshastigheter långt bortom traditionella hårddiskar. “Absurt snabb”, säger PC World som pekar ut Samsung Portable SSD T3 som den snabbaste USB SSD’n på marknaden.

Krypteringsmjukvara ingår i priset

När man köper Samsung Portable SSD T3 ingår krypteringsmjukvara utan extra kostnad. Mjukvaran är lätt att installera på en dator och när den väl är igång märker man inte av den. Krypteringen säkerställer att ingen annan kan läsa dina data om de ansluter hårddisken till en annan dator. Hårddisken kommer i storlekarna 250GB, 500GB, 1TB och 2TB.

Viktiga detaljer hos Samsung Portable SSD T3:
Kompakt och fickvänlig storlek
Blixtsnabb dataöverföring med SSD-teknik
Snygg design
Krypteringsmjukvara ingår

Här kan du se en presentation av Samsung Portable SSD T3 och dess funktioner: 


Buffalo DriveStation – blixtsnabb med RAM-cache

4,5 av 5 stjärnor hos Techradar.com
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos Laptopmag.com
✅ 4 av 5 stjärnor hos Macworld.com
✅ 4 av 5 stjärnor hos Pcmag.com

Buffalo DriveStation

.
Massor av utrymme för krävande användare

Buffalo DriveStation får höga betyg i alla tester vi har hittat och Laptop Mag skriver även att det handlar om “ett riktigt fynd för multimedia-hoarders och grafiker”. Med ett diskutrymme på antingen 2 eller 3 TB kan hårddisken lagra ofattbara mängder bilder, grafik, video och data i allmänhet utan att det behöver kosta skjortan.

Hårddisken är kompatibel med både PC och Mac och installerar sig själv på några sekunder när du ansluter den till datorn.

RAM-cache snabbar upp avsevärt

Buffalo DriveStation är baserad på traditionella mekaniska diskar men är utformad som en typ av hybrid. Den har nämligen 1 GB DDR3 RAM-cache som ger snabba uppstarter och en blixtsnabb läs- och skrivhastighet. På så vis kommer man nära SSD-hastighet utan att behöva betala extra för SSD.

Många funktioner med Buffalo DriveStation

Förutom att vara ett vanligt lagringsmedium har Buffalo DriveStation även ett antal inbyggda funktioner. Den kan till exempel ställas in så att del av datorns egna minne används för att öka hastigheten på den externa hårddisken.

Det finns även integrerade möjligheter för säkerhetskopiering, kryptering och anpassning av prestanda gentemot strömförbrukning.

Viktiga detaljer hos Buffalo DriveStation:
Kompatibel med både PC och Mac
2 TB eller 3 TB diskutrymme med extra RAM-cache
Hög datahastighet för priset
Möjlighet för bl.a. säkerhetskopiering och kryptering


Seagate Backup Plus – mycket utrymme för priset

4 av 5 stjärnor hos Pcmag.com
✅ 8.4 av 10 poäng hos Cnet.com
✅ 82 av 100 poäng hos Pcstats.com
✅ 5 av 5 stjärnor hos Expertreviews.com

Seagate Backup Plus

 

.
Mycket lagringsutrymme för pengarna

Expert Reviews skriver att Seagate Backup Plus är “ett fantastiskt köp” och ger utan tvekan högsta betyg till modellen, bland annat på grund av det mycket låga priset per MB. Den testade hårddisken har hela 3 TB datakapacitet, vilket är mer än nog för de flesta vanliga användare.

Seagate Backup Plus är utrustad med traditionella mekaniska diskar, vilket är en av hemligheterna bakom det låga priset. Den här externa hårddisken väger därmed också lite över ett kilo, vilket gör att den passar bäst med en permanent placering på skrivbordet.

Höga varvtal ökar överföringshastigheten

Seagate Backup Plus är bland de snabbaste när man talar om traditionella hårddiskar. Diskarna roterar nämligen med 7200 varv per minut medan standarden ligger på 5400.

Expert Reviews skriver också att datahastigheten är “bland den snabbaste vi har sett hos en mekanisk hårddisk”. Hastigheten har däremot ingen större påverkan på strömförbrukningen som bara ligger på 9 Watt vid full aktivitet. Strömmen hämtas från en extern elförsörjning som givetvis följer med vid köp.

Medföljande mjukvara ökar värdet

Seagate Backup Plus är ett bra köp i sig men den medföljande mjukvaran imponerar också på recensenterna. Mjukvaran är bland annat gjord för att fungera optimalt med sociala medier som Facebook, Flickr och Youtube. Det går exempelvis som en dans att ladda upp bilder och filmer direkt från Windows.

Seagate Backup Plus är flexibel när det kommer till gränssnitt. Den stödjer både USB3, Thunderbolt och FireWire 800, och är dessutom preparerad för eventuella nya gränssnitt som kan dyka upp i framtiden.

Viktiga detaljer hos Seagate Backup Plus:
Stor lagringskapacitet för ett bra pris
Snabb hårddisk med 7200 RPM
Smart mjukvara
Flexibelt och framtidssäkrat gränssnitt


Buffalo MiniStation Extreme 2TB USB 3.0

7.8 av 10 stjärnor från Cnet.com 
4 av 5 stjärnor från PCmag.com

Buffalo MiniStation Extreme 2TB USB 3.0

.
Robust och stötsäker extern hårddisk som är vatten- och dammavisande 

MiniStation Extreme är en robust och säker lagrings- och backupenhet med 2 TB, alltså 2000 GB. Den är utrustad en unik USB-kabel, hårdvarukryptering och NFC-teknologi. Den här modellen är större än de flesta andra modeller på marknaden, men i gengäld är experterna eniga om att den har ett så bra skydd att storleken inte är det viktigaste. Hårddisken är nämligen stötskyddad och kan klara fall från 1,2 meters höjd utan att förstöras.

Utöver det här uppger experterna från Cnet.com i sitt test att den även klarar fall från upp till 1,2 meters höjd. Detta är i överensstämmelse med IPX3-standard för vattentäthet, vilket betyder att den här externa hårddisken klara att stå emot en liten mängd vatten.

MiniStation Extreme har en integrerad USB-kabel som är permanent fäst i enheten. Det här är PCmag.com begeistrade över eftersom kabeln kan snurras upp, snyggt och prydligt, runt kanten på enheten när den inte används.

NFC-teknologi och hårdvarukryptering 

Automatisk 256-bit AES Full Data Encryption (FDE) skyddar din data från intrång och användning av obehöriga. Om du skulle tappa eller bli bestulen på din MiniStation Extreme kommer alla data var otillgänglig för alla utom ägaren.

När du använder den här funktionen ska du välja en kod som du använder varje gång som du ansluter enheten till din dator.

Enhetens NFC-teknologi ger användaren möjlighet att enkelt låsa upp filerna på MiniStation Extreme med hjälp av ett medföljande smart card, utan att behöva komma ihåg någon kod. Det skyddar också värdefull data från att användas av någon obehörig om hårddisken skulle bli stulen eller komma bort.

Det som ofta blir beskrivet som en tråkig process, blir enligt experterna från Cnet.com istället ett snabbt och smidigt moment.

Enkel och snabb säkerhetskopiering

Om du investerar i en MiniStation Extreme har du möjlighet att schemalägga regelbundna säkerhetskopieringar till din dator med hjälp av Buffalo Backup Utility eller med Time Machine, om du äger en Mac. Med den här funktionen är det möjligt att skydda all din data ner till minsta lilla byte.

Viktiga parametrar för Buffalo MiniStation Extreme 2TB USB 3.0:
Stötskyddad
Damm- och vattentät
NFC-teknologi som skyddar data
Integrerad USB-kabel med enkel och smidig anslutning
Snabb säkerhetskopiering


Seagate Backup Plus Ultra Slim 2TB USB 3.0

4 av 5 stjärnor från Techadvisor.co.uk 
4 av 5 stjärnor från PCmag.com

Seagate Backup Plus Ultra Slim 2TB USB 3.0

.
Seagate Backup Plus Ultra Slim lever upp till sitt namn

Bärbara hårddiskar erbjuder en stor lagringskapacitet till ett lågt pris men är ofta stora och lite otympliga att ta med sig och därför är de inte heller särskilt flexibla. Seagate Backup Plus Ultra Slim lever upp till namnet och är bara 9,6 mm tjock, något som gör att den lätt går att ta med i fickan eller handväskan.

Den här externa hårddisken har 2 TB, alltså 2000 GB. Som Techadvisor.co.uk beskriver det är den här modellen inte större än de flesta smartphones som finns på marknaden. Enheten kan köpas till ett överkomligt pris med 4p per GB och erbjuder rejält med lagringsplats. Modellen finns i färgerna guld och platina.

Särskilt PCmag.com är mycket nöjda med enhetens genomtänkta och kompakta design.

Enkel backupmjukvara 

Den medföljande mjukvaran, Seagate Dashboard, låter dig göra en vanlig datorbackup. Mjukvaran ger dig även möjlighet att göra en direkt backup till din mobil och dela innehållet direkt på sociala medier. Det är också möjligt att använda Cloud Storage på enheten.

Enligt Techadvisor.co.uk är det även möjligt att använda sig av Dropbox eller Google Drive för att säkerhetskopiera sina filer. Alla dina filer, filmer och bilder kan därför lätt säkerhetskopieras från datorn med hjälp av medföljande mjukvara.

USB 3.0-interface och massor av lagringsutrymme

Seagate Backup Plus Ultra Slim 2TB USB 3.0 är ett bra köp och recensenterna är även begeistrade för det stora lagringsutrymmet som bland annat kan lagra alla dina bilder, filer och filmer.

När det gäller hårddiskens storlek är recensenterna eniga om att överföringshastigheten är snabb men den kunde, enligt Techadvisor.co.uk godt varit en aning snabbare. Till fördelarna hör också, enligt recensenterna, att enheten har USB 3.0 interface.

Viktiga parametrar förSeagate Backup Plus Ultra Slim 2TB USB 3.0:
Kompakt, lätt och liten
Överkomligt pris
Inkluderad backupmjukvara
Massor av lagringsplats
USB 3.0 interface


FAQ – Vanliga frågor

Vilka externa hårddiskar har fått bäst omdömen i tester?

Samsung Portable SSD T3, Verbatim Store ‘n’ Go och Seagate Backup Plus

Hur har man testat de externa hårddiskarna?

De externa hårddiskarna på har bedömts baserat på deras specifikationer, användarvänlighet, säkerhet och byggkvalitet. Experterna har även testat hårddiskarnas hastighet i praktiken samt bedömt dem baserat på priset. Priset är nämligen ofta en avgörande faktor.

Kan det löna sig att köpa en stor extern hårddisk?

Det kan vara lockande att köpa en betydligt större extern hårddisk än vad du behöver i och med att du kanske behöver mer utrymme i framtiden. Eftersom att datorhårdvara är i konstant utveckling är det dock sällan en bra idé att planera alltför långt in i framtiden. Köp därför en hårddisk som täcker ditt nuvarande behov. Om du behöver mer utrymme i framtiden är det bättre att köpa en ny hårddisk då.


Extern hårddisk test – dessa källor har vi gått igenom

gifDen här artikeln är baserad på oberoende källor och tester och vi har hittat de produkter som klarar sig bäst. Vi har inte gett några detaljerade beskrivningar av de enskilda produkterna här i artikeln, men om du vill ha alla detaljer kan du ta en titt på listan över källor här nedanför. Där finns en kort beskrivning av källorna samt länkar till de olika testerna och recensionerna.

Altomdata.dk
Alt om Data är en dansk tidning som ger ut artiklar och recensioner av bland annat elektroniska produkter och mjukvara. Den har kunnat köpas i Danmarks kiosker i över 30 år och en del av innehållet publiceras även gratis på tidningens hemsida. Där hittade vi bland annat ett test av Samsung Portable SSD T3 som du kan läsa här.

PC World
PC World är en del av IDG-koncernen som driver ett antal tidningar som fokuserar på teknik och elektronik. Tidningen PC World behandlar främst mjuk- och hårdvarurelaterade ämnen och i den amerikanska onlineversionen har vi bland annat hittat ett väldigt detaljerat test av Samsung T3. En utmärkt källa om du gärna vill se konkreta prestandamätningar.

Cnet.com
Tidningen Cnet.com är en gren av amerikanska CBS Interactive som behandlar allt som är nytt inom konsumentelektronik. Tidningen har miljontals läsare över hela världen och är allmänt kända för sina detaljerade tester. I tidningens online-spalter hittade vi bland annat en undersökning av Samsung T3 och Seagate Backup Plus.

PC Advisor/Tech Advisor
PC Advisor är en del av Tech Advisor som är en av kolosserna i datorbranschen med sina mer än 400 000 medlemmar. Tidningen, som främst fokuserar på mobiltelefoner, surfplattor och datorer, har testat externa hårddiskar flera gånger. De har bland annat provat Samsung Portable SSD T3 och SanDisk Extreme 500 Portable SSD.

PC Magazine
Den amerikanska utgåvan av PC Magazine är kanske mest känd, men det finns även en brittisk version med  större fokus på nyheter och tester som är relevanta för den europeiska marknaden. Här finns bland annat en kort bedömning av SanDisk Extreme 500 med fördelar, nackdelar och slutsats. De har även ett antal mer djupgående tester av bland annat Seagate Backup Plus DesktopVerbatim Store ‘n’ GoBuffalo DriveStation och Seagate Backup Plus Portable.

Thewirecutter.com
Tidningen ”The Wirecutter” är en del av New York Times där redaktörer och skribenter jobbar med att hitta de bästa erbjudandena på konsumentelektronik för dig som konsument. Tidningen har testat stationära externa hårddiskar och hur det gick kan du läsa mer om här.

Expertreviews
Precis som namnet antyder ger denna tidning ut expertbaserade tester och analyser. De fokuserar på mjukvara och konsumentelektronik och har därför givetvis även tittat på externa hårddiskar. Här kan du bland annat läsa tester av Verbatim Store ‘n’ Go och Seagate Backup Plus Desktop.

TechRadar
Tidningen TechRadar fokuserar främst på artiklar, recensioner och tester av avancerad konsumentelektronik. De brittiska recensenterna har bland annat provat Verbatim Store ‘n’ Go och Buffalo DriveStation som båda fick bra omdömen.

Laptopmag
En brittisk tidning som nästan exklusivt behandlar laptoprelaterade ämnen, med enstaka inslag om surfplattor. Externa hårddiskar är självklart ett relevant tillbehör och tidningen har bland annat testat Buffalo DriveStation. Undersökningen är rätt ingående och du kan läsa den här.

MacWorld
IDG-koncernen driver ett antal onlinetidningar. En av dem är MacWorld som enbart fokuserar på Apple-relaterade ämnen. Buffalo DriveStation fungerar bra tillsammans med Appleprodukter och har därför testats av MacWorld. Du kan se den fina bedömningen i den här artikeln.

PCStats
Den kanadensiska tidningen PCStats behandlar uteslutande hårdvara och det inkluderar självklart externa hårddiskar. 2016 testade de Seagate Backup Plus och resultaten av den undersökningen kan du läsa mer om här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta