Brödrost test – Hitta de bästa brödrostarna – Bäst i Test guide

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

 

En bra brödrost är en simpel produkt som gör en stor skillnad på frukostbordet och den här artikeln handlar om test av just brödrostar.

I artikeln utgår vi från experters bedömningar i olika undersökningar och går igenom brödrostarna var för sig. På så vis kommer vi fram till vad som gör varje modell till ett bra köp.

Vi har tittat närmare på tester av bland annat Råd & Rön och den danska motsvarigheten konsumentrådet Tænk, testsajterna klikk.no och Goodhousekeeping.co.uk samt SVT.

Om du vill läsa mer finns det längst ner i artikeln en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över de bästa brödrostarna
🔸 Goda råd inför valet av en ny brödrost
🔸 Information om vad brödrosten gör med brödet
🔸 Förslag på recept där du kan använda brödrosten
🔸 Genomgång av de tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


KitchenAid Artisan 5kmt2204

  Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
  Toppbetyg hos Råd & Rön

Konsumentmagasinets-favoritKitchenAid Artisan 5kmt2204

KitchenAid representeras av modellen KitchenAid Artisan 5kmt2204 i både det danska konsumentrådet Tænks och Råd & Röns test. KitchenAid är ett välkänt märke som har som målsättning att underlätta arbetet i köket. Efter att experterna undersökt både rostförmåga, tid och användarvänlighet kommer båda konsumentråden fram till slutsatsen att KitchenAid Artisan 5kmt2204 är en mycket bra brödrost som med sina funktioner gör just det, den underlättar arbetet i köket.

KitchenAid Artisan 5kmt2204 slutar i toppen av båda undersökningarna och Tænk utser till och med modellen till testvinnare.

Multifunktionell

De flesta brödrostar klarar av att rosta både färskt och fryst bröd. Även KitchenAid Artisan 5kmt2204 klarar denna uppgift med bravur. Bröden blir goda och får en frasig konsistens och det finns inget negativt att säga om varken färgen eller hur jämn rostningen blir.

I KitchenAid Artisan 5kmt2204 blir brödet fint gyllenbrunt eftersom modellens välfungerande värmeelement ser till att brödet rostas jämnt över hela ytan. KitchenAid Artisan 5kmt2204 kan dock göra mer än att bara rosta vanligt bröd. Tillverkaren har utformat modellen så att den även kan rosta både bagels och ett slags pannkakor som kallas crumpets.

Kraftfull modell

KitchenAid Artisan 5kmt2204 får dessutom beröm för att vara snabb och även om rostningen bara tar ungefär två minuter har det inte gjorts några kompromisser med kvaliteten på resultatet. KitchenAid Artisan-serien är känd för sin kvalitet och KitchenAid Artisan 5kmt2204 är ännu en kvalitetsprodukt i serien som inger en känsla av hög kvalitet.

Modellen är stark och kraftfull och designen kan tilltala även den mest kräsna. Den har en enkel design med rundade kanter och en röd färg. Om man är mån om stil och utseende kommer KitchenAid Artisan 5kmt2204 passa bra in i köket och se fin ut på bänken.

En bra investering

KitchenAid Artisan 5kmt2204 är en stor modell, det kommer man inte undan. Den väger strax under 5 kg och finns även i den dyrare änden av prisskalan. Modellen är därför på många sätt en stor investering. Experterna är dock eniga om att det här är en utmärkt brödrost som har mycket fler funktioner än andra bra brödrostar.

Förutom att rosta bagels och crumpets kan man även rosta brödet på bara en sida. Modellen har även en smart varmhållningsfunktion som, precis som namnet antyder, håller brödet varmt. Det är särskilt praktiskt i ett hektiskt kök där både morgonkaffe, tidning, familjemedlemmar och frukostbröd ska gå ihop.

Utvalda fördelar med KitchenAid Artisan 5kmt2204:
 Mycket bra rostförmåga
 Möjlighet att rosta bagels och crumpets
 Hög kvalitet och snygg design
 Tung och stabil modell
 Många funktioner


Dualit Lite

  Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
  Toppbetyg hos Råd & Rön

Bästa-testvinnareDualit Lite

 

Både det danska konsumentrådet Tænk och svenska Råd & Rön har testat flera modeller från märket Dualit. De har bland annat undersökt rostförmåga, rosttid, användarvänlighet och funktioner hos modellen Dualit Lite. Experterna är imponerade av modellen då den levererar ett starkt resultat och har specialfunktioner som gör den mer mångsidig. Både Tænk och Råd & Rön tycker så bra om Dualit Lite att den uppnår en topplacering i båda testerna. Tænk korar till och med modellen till testvinnare.

Fint rostat bröd

Syftet med en brödrost är kort sagt att den ska kunna rosta bröd men hur bra olika brödrostar klarar den uppgiften varierar. Även när experterna går ner på detaljnivå bevisar dock Dualit Lite att den är en mycket bra brödrost som klarar uppgiften utmärkt.

En extra fördel är att Dualit Lite kan rosta mer än bara bröd, den kan även rosta bagels. På så vis blir användningsområdena fler och även personer som inte äter rostade brödskivor kan få användning för modellen. Dualit Lite har provats med såväl färskt som fryst bröd och i båda fallen blir resultatet frasigt med en fin och jämn färg.

Snabb och smart
Dualit Lite rostar inte bara brödet fint, den gör det även snabbt. Oavsett om brödet är färskt eller fryst får man det rostat på några få minuter. Dualit Lite är även en av de mer avancerade modellerna med flera smarta funktioner.

Man kan bland annat välja att rosta brödet på bara ena sidan, vilket är särskilt användbart när man rostar bagels. Bagels ska nämligen bara vara rostade på utsidan medan insidan ska behålla sin mjuka konsistens. Det finns även en upptiningsfunktion samt en pausfunktion som gör att man kan göra ett uppehåll i rostningen.

Mycket användarvänlig

En bra brödrost ska också vara enkel att använda och experterna lovordar Dualit Lite för att vara en mycket användarvänlig brödrost. Dualit Lite är också en stående brödrost som man lägger ner brödskivorna i och både insättning och upptagning av brödet går smidigt. Om man har svårt att få tag i brödet finns det en lyftfunktion som man kan använda för att manuellt lyfta upp brödet en bit.

Smulbrickan fungerar också bra och är enkel att både hitta och tömma. Kom ihåg att det aldrig är en bra idé att försöka skaka ut smulor ur brödrosten även om smulbrickan krånglar. Detta kan istället leda till att smulor kilas fast och försämrar brödrostens prestanda. Om man funderar över något finns det svar på det mesta i manualen som är både välgjord och informativ.

Utvalda fördelar med Dualit Lite:
 Rostar brödet fint och ger en jämn färg
 Möjlighet att rosta bagels
 Snabb modell
 Möjlighet att bara rosta brödet på en sida
 Pausfunktion
 Bra manual


Electrolux EAT7800

  Testvinnare hos norska klikk.nor
✅  Testvinnare hos SVT

Bäst-för-prisetElectrolux EAT7800

 

Både SVT och den norska testsajten klikk.no har provat olika brödrostar för att komma fram till vilken som är bäst. Klikk.no granskade åtta modeller och SVT undersökte tre olika brödrostar. Electrolux EAT7800 ingick i båda testen och experterna bedömde att modellen är en riktigt bra brödrost. Den övervinner konkurrensen och koras till testvinnare i båda undersökningarna.

Rostar första och sista skivan lika bra

Den viktigaste uppgiften en brödrost har är att leverera rostat bröd som varken är bränt eller för vitt. Experterna har testat hur bra Electrolux EAT7800 klarar detta och de har ingen kritik att komma med. Electrolux EAT7800 kan rosta två brödskivor åt gången och modellens rostförmåga testades i tre omgångar, alltså rostades totalt sex skivor bröd. Experterna bedömer att de första skivorna, där värmeelementen var kalla från start, rostades lika fint och jämnt som de sista skivorna som rostades när värmeelementen hade hunnit bli mycket varma.

Bra temperaturkontroll
Temperaturkontrollen hos Electrolux EAT7800 fungerar alltså väldigt bra, eftersom att det är temperaturen som avgör hur hårt rostade brödskivorna blir. Det tar lite över två minuter för modellen att rosta brödet och resultatet blir frasigt utanpå och mjukt inuti, precis som det ska vara. Kom ihåg att man bara behöver rosta sitt bröd lite för länge för att det ska riskera att bli mycket torrt inuti, mörkt utanpå och få en något bitter smak.

Bra för olika typer av bröd

Electrolux EAT7800 är en brödrost som kan rosta mer än bara bröd. Det följer med ett specialgaller som är gjort för småfranskor eller tjocka brödskivor och rostningen av dessa går både snabbt och ger ett bra resultat.

Man ställer in modellen med tryckknappar och den är enkel att använda. Det går även att ändra värmenivå på Electrolux EAT7800 och rosta olika typer av bröd vid olika temperaturer.

Utvalda fördelar med Electrolux EAT7800:
 Brödet rostas fint
 Både de första och sista brödskivorna rostas jämnt
 Bra temperaturkontroll
 Möjlighet att rosta småfranskor
 Enkel att använda


Bosch TAT8613

  Toppbetyg hos brittiska goodhousekeeping.co.uk
  Toppbetyg hos norska klikk.no

Bosch TAT8613

 

Bosch TAT8613 har provats av både den brittiska testsajten goodhousekeeping.co.uk och tillsammans med sju andra brödrostar i en undersökning hos den norska testsajten klikk.no. De har tittat på bland annat rostning, färg och konsistens samt användarvänlighet och extrafunktioner. Experterna från båda testsajterna bedömer att Bosch TAT8613 är en mycket bra brödrost. Den är också en stående modell där man lägger i brödet från toppen.

Alla skivor blir likadana

Bosch TAT8613 har mycket bra värmeelement och kan därför omvandla både färskt och fryst bröd till en utsökt måltid på bara några få minuter. Det får plats två skivor åt gången och man provade att rosta totalt sex skivor. Experterna bedömer att både den första, andra och sista omgången får ett likartat resultat, nämligen riktigt goda och jämnt rostade brödskivor.

När man rostar de första två skivorna är värmeelementen kalla från början och för de sista två brödskivorna är de redan uppvärmda. För Bosch TAT8613 gör detta dock ingen skillnad och brödrosten levererar sex fina och likartat rostade brödskivor, vilket innebär att modellen har en välfungerande temperaturkontroll.

Fin färg och konsistens

Bosch TAT8613 ser till att brödet som läggs i får en riktigt fin och gyllenbrun färg samt att det blir frasigt utan att bli torrt. Om man inte vill äta brödskivor till frukost kan man även rosta bagels i modellen. Bagels, som är lite kraftigare med en hårdare skorpa, blir också fint rostade och goda med en jämn och vacker färg.

Om man har svårt att få upp brödet ur brödrosten finns det ett manuellt lyfthandtag. Detta kan bland annat vara användbart när man rostar tjockare och bredare brödsorter.

Lätt att använda

Bosch TAT8613 är en avancerad brödrost som är enkel att använda. Det går i det närmaste instinktivt att använda modellen, och smulbrickan är också mycket lätt att ta lös och tömma. Bosch TAT8613 har dessutom en snygg och slät design som kan dekorera vilket kök som helst.

För att kunna passa in i alla kök kommer modellen både i svart, vitt och rött. Den släta designen kompletteras även av en smart förvaring för sladden, vilket innebär att helhetsintrycket inte förstörs av en sladd som sticker fram.

Bosch TAT8613 ger ett bra kvalitetsintryck och är både stabil och solid. Med en vikt på 2100 gram ligger modellen i mitten av viktskalan. Den är precis så tung att stabiliteten ökas utan att den blir tung att flytta.

Utvalda fördelar med Bosch TAT8613:
 Rostar bra oavsett om den är kall eller varm vid start
 Brödet blir gyllenbrunt och frasigt
 Bra på att rosta bagels
 Lätt att använda
 Snygg design


KitchenAid A II MED SIL T/4 SK

  Användarfavorit

.
KitchenAid A II MED SIL T-4 SK

.

KitchenAid A II MED SIL T/4 SK har inte granskats i några tester men vi har valt att ändå ta med modellen i vår artikel. Detta på grund av att konsumenterna själva tycker väldigt bra om den här brödrosten. Vi har tittat på kundomdömen hos whiteaway.com där modellen får 5 av 5 stjärnor. Några av de saker som konsumenterna betonar är modellens funktionalitet och höga kvalitet.

Fyra skivor på en gång

KitchenAid A II MED SIL T/4 SK är en av de större brödrostarna av stående typ, där brödet läggs i uppifrån, och modellen kan rosta fyra skivor bröd samtidigt istället för de vanliga två. På den här modellen behöver man inte heller trycka ner brödet manuellt eftersom att en inbyggd funktion automatiskt sänker ner brödet till värmeelementen. KitchenAid A II MED SIL T/4 SK kan rosta såväl färskt som fryst bröd och den inbyggda upptiningsfunktionen fungerar väldigt bra.

Jämn rostning

Även när man rostar fyra brödskivor åt gången blir alla skivor lika frasiga. Färgen blir jämn och gyllenbrun eftersom att brödet värms lika mycket över hela ytan. Man slipper alltså att vissa delar av brödet är bränt medan andra fortfarande är mjuka och vita.

I allmänhet är KitchenAid A II MED SIL T/4 SK en brödrost av hög kvalitet som även rostar brödet på kort tid, oavsett om det är färskt eller fryst från början. När brödet är färdigt ger modellen ifrån sig ett litet pip som indikerar detta.

Snygg och kraftfull brödrost

Något som kännetecknar KitchenAid är deras solida produkter med en snygg och unik design. Produkterna brukar sticka ut och det gör även KitchenAid A II MED SIL T/4 SK. Modellen är stor med pondus och den har en enkel och snygg design med en fin grå färg. Designen är även något som användarna framhäver med modellen och omdömen talar om lyx och hög kvalitet.

Utvalda fördelar med KitchenAid A II MED SIL T/4 SK:
 Kan rosta fyra brödskivor åt gången
 Rostar brödet fint och frasigt
 Bra funktioner underlättar användningen
 Hög kvalitet
 Snygg design


Dualit Newgen

 Testvinnare hos det stora teknikmagasinet T3.com

Dualit Newgen

 

Dualit Newgen har granskats av det stora internationella teknikmagasinet T3.com. De har provat flera olika brödrostar för att komma fram till vilka modeller som är bäst på marknaden. 

Experterna bedömde bland annat rostningen, funktionerna och designen hos alla brödrostar och gav sedan varje modell ett totalbetyg.

Dualit Newgen klarar sig riktigt bra i undersökningen och imponerar på experterna. Den här brödrosten utses därför till testvinnare.

Läcker design

Dualit Newgen är en av marknadens mer eleganta brödrostar som både ser fin ut och tar plats på köksbänken. Med den här modellen lägger man i brödskivorna uppifrån och trycker sedan ner en spak för att rosta brödet. 

Modellen har en vintage/retrodesign och finns i flera olika färger som passar olika smaker och preferenser. Brödrosten väger 3,5 kg och är därmed ganska tung.

Dualit Newgen är dessutom en snabb brödrost som kan rosta upp till 65 brödskivor i timmen.

Justerbar rostningsgrad

Med Dualit Newgen kan man rosta antingen en eller två brödskivor åt gången. Modellen har tydliga kontrollvred på framsidan som används för att ändra alla inställningar. Med dessa kontrollvred kan man bland annat välja hur mycket brödet ska rostas.

Brödrosten har två olika värmeinställningar samt en upptiningsfunktion.

Om man vill rosta tjockare bröd, till exempel småfranskor, kan man även köpa ett specialgaller för tjockare brödsorter för att göra brödrosten mer mångsidig.

Experternas kommentar: Otroligt läcker och välfungerande modell

Dualit Newgen har granskats av det internationella teknikmagasinet T3.com. De genomförde ett test av flera olika brödrostar och utsåg i slutändan den här modellen till testvinnare.

Experterna motiverar detta med att brödrosten fungerar bra på så gott som alla punkter. De förklarar att både rostningen och konsistensen blir perfekt och att brödet därmed rostas otroligt fint.

Modellen har dessutom utbytbara delar och kan därför teoretiskt sett hålla för evigt.

Experterna påpekar även att det givetvis finns betydligt billigare brödrostar på marknaden. De jämför då Dualit Newgen med en Rolexklocka och säger att det även finns billigare klockor som också kan visa tiden.

Den enda nackdelen som experterna skriver om är att brödrosten kan bli ganska varm på utsidan när man använder den.

Mått och vikt för Dualit Newgen
🌀 Höjd: 26 cm
🌀 Bredd: 22 cm
🌀 Djup: 21 cm
🌀 Vikt: 3,5 kg

Specifikationer för Dualit Newgen
🔴 Typ: Brödrost
🔴 Tillverkare: Dualit
🔴 Effekt: 1 200 watt
🔴 Antal brödskivor som kan rostas samtidigt: 2
🔴 Justerbar värme: Ja, 2 inställningar 

Utvalda fördelar med Dualit Newgen:
Läcker modell med en vintagestil
Kan rosta två brödskivor åt gången
Två värmeinställningar för rostningen
Upptiningsfunktion
Snabb modell 


Smeg TSF01 Brödrost

 Toppbetyg hos det stora teknikmagasinet T3.com 
 Rekommenderas av den brittiska tidningen Telegraph.co.uk

Smeg TSF01

.
Smeg TSF01 Brödrost har varit med i två olika granskningar, en hos teknikmagasinet T3.com och en hos tidningen Telegraph.co.uk. Båda källorna har provat flera olika brödrostar och både bedömt dem individuellt och jämfört dem med varandra.

Den här modellen klarar sig riktigt bra i båda undersökningarna. Eftersom att experterna tycker bra om den här brödrosten får den toppbetyg hos T3.com och en rekommendation av Telegraph.co.uk.

Elegant brödrost med en retroinspirerad design

Ett tydligt kännetecken för Smeg TSF01 Brödrost är designen. Precis som Smegs andra produkter har den här brödrosten nämligen en vintagedesign som är inspirerad av 50-talsstilen.

Brödrosten finns dessutom i åtta olika färger: blå, grön, gräddfärgad, vit, röd, rosa, svart och stål.

Den här modellen är en stående brödrost där man sätter i brödskivorna uppifrån. Brödrosten har plats för två skivor bröd åt gången.

Eftersom att Smeg TSF01 Brödrost har sex olika rostningsgrader att välja mellan kan man få brödet rostat precis som man vill ha det. Brödrosten har även flera specialfunktioner, till exempel återuppvärmning, upptining och en bagelfunktion.

Experternas kommentar: Många smarta funktioner och fina färger

Smeg TSF01 Brödrost har bland annat granskats av det internationella teknikmagasinet T3.com. Experterna därifrån berättar att den här modellen framförallt imponerar med sina smarta funktioner och möjligheten att välja mellan många fina färger.

Enligt experterna kan designen vara antingen en fördel eller en nackdel beroende på vem man frågar. De tycker att designen är riktigt läcker, men de skriver även att retrostilen inte faller alla i smaken.

Smeg TSF01 Brödrost får även beröm för sin stabilitet eftersom att den står stadigt på alla typer av underlag. Den här modellen har dessutom extra breda fack och rostar brödet jämnt och fint.

Experternas kommentar: Unik design och bra för bagels

Smeg TSF01 Brödrost har även fått en positiv recension av experterna från tidningen The Telegraph.

Enligt experterna finns det både för- och nackdelar med den här modellen. Fördelarna handlar framförallt om den läckra 50-talsdesignen. De förklarar även att både återuppvärmningsfunktionen och upptiningsfunktionen fungerar bra och att brödet överlag rostas jämnt och fint. Den här modellen fungerar dessutom riktigt bra för att rosta bagels.

Experterna påpekar dock att smulbrickan kan vara lite besvärlig att hantera samt att det kan vara svårt att få vissa bröd att hoppa upp när de är färdigrostade. Enligt experterna blir den här brödrosten även varmare än resten av modellerna.

Mått och vikt för Smeg TSF01 Brödrost
🌀 Höjd: 20 cm
🌀 Bredd: 31 cm
🌀 Djup: 20 cm
🌀 Vikt: 2,4 kg 

Specifikationer för Smeg TSF01 Brödrost
🔴 Typ: Brödrost
🔴 Tillverkare: Smeg
🔴 Effekt: 950 watt
🔴 Antal brödskivor som kan rostas samtidigt: 2
🔴 Justerbar värme: Ja, 6 inställningar

Utvalda fördelar med Smeg TSF01 Brödrost:
Elegant vintage-design
Finns i åtta olika färger
Sex rostningsnivåer
Funktion för återuppvärmning
Bagelfunktion 


Magimix 11541 genomskinlig brödrost

 Toppbetyg hos den brittiska tidningen Telegraph.co.uk 
 93 av 100 poäng hos det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute

Magimix 11541

 

.
Modellen Magimix 11541 har granskats av två olika expertpaneler, en från den brittiska tidningen Telegraph.co.uk och en från det stora brittiska hushållsmagasinet Good Housekeeping Institute. Båda källorna har provat och bedömt brödrosten utifrån flera testpunkter.

Den här brödrosten klarar sig bra i båda undersökningarna och får därför fina betyg av båda expertpanelerna. Magimix 11541 får nämligen toppbetyg hos Telegraph.co.uk och ett betyg på 93 av 100 poäng av hushållsexperterna.

Speciell modell med genomskinliga sidor

Designen hos Magimix 11541 liknar inte någon annan brödrost på marknaden. Den här modellen har nämligen sidor av härdat och värmetåligt glas.

Detta innebär att man kan sitta och titta på brödet när det rostas och se hur färgen och ytan ändras. Eftersom att man kan se brödet när det rostas kan man även hålla koll så att det inte bränns vid.

Magimix 11541 har plats för två brödskivor och har hela åtta inställningar för hur mörkt brödet ska rostas.

Det finns även en smart bagelfunktion som är speciellt framtagen för bagels. Brödrosten har dessutom funktioner för både återuppvärmning och upptining. Det här är en stående brödrost där man sätter i brödet uppifrån.

Experternas kommentar: Intressant produkt – i positiv bemärkelse

Magimix 11541 har bland annat granskats av experter från den brittiska tidningen The Telegraph. De var väldigt intresserade av den här modellen och ivriga på att få testa den unika brödrosten som har omtalats på så många ställen. Den här brödrosten har nämligen genomskinliga sidor som gör att man kan se brödet rostas.

Experterna skriver att det är riktigt roligt att kunna se hela processen, även om den påminner lite om en tortyrscen från en skräckfilm med låg budget.

Vad gäller själva rostningen skriver experterna att Magimix 11541 presterar riktigt bra. De förklarar att modellen rostar brödet jämnt och fint och att den även tillagar bagels utan några problem.

Experterna nämner dock även några nackdelar med den här modellen. De påpekar till exempel att brödrosten är väldigt stor och att små brödskivor nästan försvinner i den. Experterna skriver även att priset är väldigt högt.

Experternas kommentar: Bra alternativ för dig med stor budget

Magimix 11541 har även granskats av hushållsexperterna från Good Housekeeping Institute tillsammans med en mängd andra brödrostar.

Den här modellen får i slutändan en fin andraplacering i undersökningen och ett betyg på 93 av 100 poäng. Detta motiveras med att modellen fungerar riktigt bra och att den har många olika funktioner.

Good Housekeeping Institute påpekar även att den här modellen är ganska dyr. Om man inte har något emot att lägga mycket pengar på en brödrost är den dock värd priset.

Mått och vikt för Magimix 11541
🌀 Höjd: 22,5 cm
🌀 Bredd: 39,5 cm
🌀 Djup: 18 cm
🌀 Vikt: 3,9 kg 

Specifikationer för Magimix 11541
🔴 Typ: Brödrost
🔴 Tillverkare: Magimix
🔴 Effekt: 1 450 watt
🔴 Antal brödskivor som kan rostas samtidigt: 2
🔴 Justerbar värme: Ja, 8 inställningar 

Utvalda fördelar med Magimix 11541:
Unik brödrost med sidor av glas
Man kan se brödet när det rostas
Åtta värmelägen
Specialfunktion för bagels
Annorlunda modell för dig som älskar gadgets


Bosch TAT6A913

 83 av 100 poäng hos det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute

Bosch TAT6A913

 

.
Modellen Bosch TAT6A913 har granskats av det brittiska hushållsmagasinet Good Housekeeping Institute i ett test av flera olika brödrostar. Experterna bedömde alla modeller utifrån ett antal förutbestämda testpunkter. Den här brödrosten imponerar på experterna och presterar så bra att den får ett betyg på 83 av 100 poäng.

Enkel och elegant brödrost

Bosch TAT6A913 är ett bra alternativ för dig som vill ha en fin och elegant brödrost med en klassisk design. Den här modellen har nämligen en både fin, enkel och lyxig stil som ändå inte gör särskilt mycket väsen av sig.

Det här är en stående brödrost där man sätter i brödskivorna uppifrån. Modellen har plats för två brödskivor och kan även rosta tjockare brödsorter eftersom att den har extra rymliga fack. Tack vare ett extra stort värmeelement kan den dessutom rosta hela ytan på stora brödskivor.

Intelligenta sensorer

Bosch TAT6A913 är gjord för att kunna rosta brödet perfekt och skapa en yta som varken är för ljus eller för mörk. Den här modellen är därför utrustad med intelligenta sensorer som hela tiden håller koll på värmen och brödet.

Det finns även en elektronisk rostningskontroll samt en knapp som kan användas för att avbryta rostningen. Bosch TAT6A913 har dessutom en justerbar sprödhetsfunktion för brödkanten samt en smart upptiningsfunktion. Brödet lyfts upp i en glidande rörelse med hjälp av knappen på sidan av brödrosten.

Experternas kommentar: Fin, snabb och effektiv brödrost

Bosch TAT6A913 har granskats av hushållsexperterna från Good Housekeeping Institute i ett test av flera olika brödrostar. Den här modellen får ett betyg på 83 av 100 poäng och en fin placering i undersökningen.

Experterna förklarar först och främst att den här brödrosten har en simpel och minimalistisk design som är riktigt fin. De skriver även att den känns väldigt robust och hållbar. Vad gäller rostningen berättar experterna att brödet rostas jämnt och får en gyllenbrun yta oavsett om man rostar en brödskiva eller flera efter varandra. Den här modellen får dessutom beröm för att den rostar brödet på mindre än två minuter.

Mått och vikt för Bosch TAT6A913
🌀 Höjd: 18,8 cm
🌀 Bredd: 30 cm
🌀 Djup: 17 cm
🌀 Vikt: 2,2 kg 

Specifikationer för Bosch TAT6A913
🔴 Typ: Brödrost
🔴 Tillverkare: Bosch
🔴 Effekt: 1 090 watt
🔴 Antal brödskivor som kan rostas samtidigt: 2
🔴 Justerbar värme: Ja, 6 inställningar 

Utvalda fördelar med Bosch TAT6A913:
Fin och elegant brödrost
Klassisk modell med en lyxig känsla
Extra rymliga fack för brödet
Intelligenta värmesensorer
Elektronisk rostningskontroll


Sage The Smart Toaster 

 Rekommenderas av det stora teknikmagasinet T3.com 
 Toppbetyg hos den brittiska tidningen Telegraph.co.uk 
 Toppbetyg hos den brittiska tidningen Independent.co.uk

 Sage – The Smart Toaster 

.
Modellen Sage – The Smart Toaster har granskats av tre olika expertkällor: de två brittiska tidningarna The Telegraph och The Independent samt det stora teknikmagasinet T3.com. Alla tre expertkällor har provat flera olika brödrostar och bedömt samtliga modeller utifrån specifika testpunkter.

Sage – The Smart Toaster klarar sig bra i de olika undersökningarna och får därför toppbetyg hos två källor och en rekommendation från den tredje.

Många funktioner och inställningar

Sage – The Smart Toaster är ett bra alternativ för dig som vill ha en avancerad brödrost. Den här modellen kan rosta fyra brödskivor samtidigt och har fem olika inställningar för rostningsgrad. Man kan därför få brödet precis så mörkrostat eller gyllenbrunt som man vill ha det. Den här modellen är en stående brödrost där man sätter i brödskivorna uppifrån.

Den här brödrosten har en Quick Look-funktion som gör att man kan se hur brödet ser ut under rostningen. Man lyfter sedan upp brödskivorna med hjälp av High Lift-funktionen. Om brödet inte är tillräckligt rostat finns det även en funktion som gör att man kan välja att rosta brödet en liten stund till.

Sage – The Smart Toaster har även en upptiningsfunktion samt en funktion som gör det möjligt att enbart rosta en sida av brödet.

Designen på den här modellen är typisk för Sage och är därmed lite industriell men ändå elegant.

Experternas kommentar: Utmärkt rostning

Sage – The Smart Toaster har bland annat granskats av teknikexperterna från T3.com i ett test av flera olika brödrostar. Experterna tycker att det rostade brödet blir helt fantastiskt och ger därför modellen en bra placering i undersökningen.

Den här modellen får även beröm för att den rostar brödskivorna snabbt. Experterna tycker dessutom bra om designen hos Sage – The Smart Toaster. T3.com framhäver även att den här modellen inte tar lika stor plats som många andra avancerade brödrostar.

Experterna från T3.com skriver att Sage – The Smart Toaster har idiotsäkra kontroller och användarvänliga knappar. De förklarar även att modellen har bra specialfunktioner samt en smart nedräkningsfunktion som gör att man kan se när brödet är färdigt.

Experternas kommentar: Högteknologisk brödrost

Den här brödrosten från Sage har även testats av de brittiska tidningarna The Independent och The Telegraph. The Telegraph förklarar att det här är en väldigt avancerad “high tech”-brödrost. De skriver även att det framförallt är specialfunktionerna som gör att modellen skiljer sig från mängden. Experterna beskriver modellen som den bästa moderna brödrosten och berättar att funktionerna fungerar bra och att brödet rostas jämnt.

The Independent har provat Sage – The Smart Toaster i en undersökning av åtta olika brödrostar och tycker också otroligt bra om den här modellen.

Om man vill lägga lite mer pengar på en brödrost förklarar experterna att man inte kommer att bli besviken på den här modellen. The Independent framhäver också de många funktionerna och förklarar att dessa kan förvandla frukosten till en hel gourmetmåltid.

Mått och vikt för Sage – The Smart Toaster
🌀 Höjd: 23,5 cm
🌀 Bredd: 34 cm
🌀 Djup: 34 cm
🌀 Vikt: 5,3 kg 

Specifikationer för Sage – The Smart Toaster
🔴 Typ: Brödrost
🔴 Tillverkare: Sage
🔴 Effekt: 1 900 watt
🔴 Antal brödskivor som kan rostas samtidigt: 4
🔴 Justerbar värme: Ja, 5 inställningar 

Utvalda fördelar med Sage – The Smart Toaster:
Elegant modell
Fem rostningsgrader
Quick Look-funktion
High Lift-funktion
Kan rosta fyra brödskivor samtidigt


Philips hd4825

  Bästa budgetval hos vlt.se

Philips hd4825

 

 

Tidningen vlt.se har provat Philips hd4825 tillsammans med 5 andra brödrostar från olika märken och prisklasser. Experterna noterar att Philips hd4825 levererar ett riktigt bra resultat trots att modellen befinner sig i budgetklassen, och de blir så imponerade över kvaliteten i förhållande till priset att de utser modellen till “bästa budgetval”.

Gyllenbruna brödskivor

Trots att Philips hd4825 är en billig modell är den ändå en bra och enkel brödrost.

Experterna påpekar att den inte ser mycket ut för världen och kan verka lite plastig men att resultatet av rostningen är desto bättre. Philips hd4825 slår faktiskt många av de dyrare modellerna när det kommer till bedömningen av det rostade brödet, som i den här modellen blir fint och gyllenbrunt med en frasig yta.

Enkel men bra

Philips hd4825 är inte en avancerad brödrost. Den har inte all världens smarta funktioner som de dyrare modellerna är utrustade med. Istället ligger fokus på att ge dig jämnt rostade brödskivor som har precis den rätta färgen.

Philips hd4825 har även en bra hastighet och rostar brödet snabbt. En snabb rostning gör givetvis att man som användare slipper vänta så länge, men risken för att brödet blir torrt minskar också ju snabbare rostningen går.

Få men användbara funktioner

Philips hd4825 bundPhilips hd4825 är en stående brödrost där man lägger i bröden uppifrån och den har alla nödvändiga funktioner för att kunna rosta brödet på ett bra sätt. Bland annat lyfter den själv upp brödskivorna när de är färdigrostade, vilket gör att man slipper sticka ner fingrarna i den heta maskinen.

Philips hd4825 har en upptiningsfunktion som gör att man snabbt kan tina upp fryst bröd. Den har även en återuppvärmningsfunktion som är smart om det rostade brödet har hunnit kallna i brödkorgen. Den löstagbara smulbrickan gör det dessutom väldigt lätt att tömma brödrosten på smulor.

Utvalda fördelar med Philips hd4825:
 Brödet blir välrostat och gyllenbrunt
 Billig modell
 Ett fåtal bra och effektiva funktioner
 Enkel modell
 Mycket för pengarna 

 


Goda råd inför valet av brödrost

ristet broedDoften av rostat bröd fyller köket och frukostbordet välkomnar dig med nyrostade brödskivor och bagels. En brödrost är oumbärlig i köket och den är ett bra och enkelt alternativ till ugnen när man ska förvandla brödet från mjukt till frasigt. På bara ett par minuter kan du få härligt rostat bröd och ofta kan du rosta brödet direkt från frysen.

Vissa använder brödrosten varje dag medan andra använder den mer sällan. Det finns många modeller på marknaden, och om du använder brödrosten ofta kan det vara klokt att fundera över några olika faktorer innan du väljer vilken du ska köpa. Danska Skousen guidar dig här till vad du bör tänka på när du ska köpa en ny brödrost. Först ska du komma fram till vilken typ av brödrost du behöver och sedan vilka funktioner du har användning för.

Olika typer av brödrostar:

Liggande brödrostar: Det här är den enkla varianten som är mycket lätt att använda. Brödet läggs på en platt yta där det oftast får plats ca fyra skivor, vilket är mer än vad som vanligtvis ryms i en stående brödrost. Allt man behöver göra är att lägga brödet på brödrosten, ställa in timern och vänta tills tiden gått. Man måste dock själv vända på bröden.

Stående brödrostar: Här läggs brödet ner från toppen i brödrostens hål. Där rostas brödet på båda sidorna på en gång och skivorna hoppar automatiskt upp när de är klara. Vanligtvis ryms det två skivor men vissa modeller har plats för fyra. Stående brödrostar är snabbare än liggande.

Funktioner:

Upptiningsfunktion: Gör att fryst bröd tinas snabbt och uppnår samma frasighet och gyllene färg som de färska brödskivorna.

Återuppvärmningsfunktion: Kan värma upp brödet igen efter att det har rostats. Detta kan vara praktiskt om brödet har legat på tallriken ett tag och blivit kallt.

Inställning för rostgrad: Här kan man själv ställa in värmen och därigenom anpassa hur hårt rostade brödskivorna blir.


Det här gör brödrosten med brödet

När brödrosten är igång ser vi bara att det färska eller frysta brödet omvandlas till härligt frasigt bröd med en underbar doft. Vad vi inte ser är de processer som sker nere i brödrosten, och dessa kan vara både bra och dåliga. Danska Coop.dk förklarar här vad som händer:

Positiv inverkan

Den positiva inverkan brödrosten har på ditt bröd är en typ av föryngringsprocess. Det dagsgamla och halvtorra brödet blir återigen färskt när brödrosten upphäver brödets åldrande. Det innebär att brödet blir både mjukare och saftigare under den frasiga skorpan. Denna process sker genom att värmen förändrar den kemiska strukturen hos stärkelsen i brödet från hård till mjuk. Det är även därför nybakat bröd känns mjukt och svampigt inuti.

Negativ inverkan

braendt toastDen dåliga nyheten är att bränt bröd kan vara cancerframkallande. Det danska konsumentrådet Tænk skriver också om denna skadliga effekt. Bröd är rikt på kolhydrater som vid tillagning bildar det hälsoskadliga ämnet akrylamid. Man misstänker att ämnet är cancerframkallande, särskilt vid höga temperaturer och lång tillagning. I regel innebär alltså mer värme även mer akrylamid. Därför rekommenderar även Livsmedelsverket att man begränsar sitt intag av bränd mat och äter brödet när det har en gyllenbrun färg.

Akrylamid finns främst i bröd, chips, pommes frites och kaffe. Särskilt kaffe och potatisprodukter kan innehålla mycket höga värden av det hälsofarliga ämnet.

Om man kokar sin mat är det ingen fara. Akrylamid bildas inte vid kokning.


Recept till din brödrost

En brödrost kan vara ett köksredskap som används till såväl frukost som middag. Här nedan finns två recept på pitabröd där det är brödrostens uppgift att göra bröden varma och spröda utan att de blir torra.

Rostat fullkornspitabröd med cottage cheese från Coop.dk

Ingredienser (4 portioner):
2 stora plommon
8 msk cottage cheese
4 msk sesamfrön
1 citron
4 fullkornspitabröd
Salt
Peppar

Så här gör du:
– Sätt sesamfrön i en kall stekpanna
– Starta värmen på spisen och rosta fröna
– Skölj, rensa och ta bort kärnan ur plommonen och skär dem i tärningar
– Blanda cottage cheese med de tärnade plommonen, saft av citronen, salt, peppar och rostade sesamfrön
– Dela upp röran i fyra
– Rosta pitabröden på båda sidorna i brödrosten
– Skär varje pitabröd i fyra delar
– Servera en portion dipp och fyra delar pitabröd till varje person
– Doppa pitabrödet i dippen och drick gärna ett glas mjölk till


Pitabröd med kycklingnuggets, krispiga grönsaker och limedressing från Aarstiderne.dk

Ingredienser (2 portioner):
1 paket kycklingnuggets
½ påse morötter i stavar
½ bunt vårlök finhackad
2 avokador i tärningar
1 huvud hjärtsallad i stora bitar
1 gurka i skivor
1 paket pitabröd i halvor
1 burk creme fraiche 18 %
1 lime
Persilja finhackad
Olivolja
Salt
Peppar

Så här gör du:
– Skölj grönsakerna och skaka bort vattnet från dem. Hacka och skär dem sedan enligt instruktionerna
– Stek kycklingnuggets i olivolja i en stekpanna. Fem till sex minuter på varje sida över medelvärme tills de är gyllenbruna, frasiga och genomvarma
– Lägg morötter, vårlök, avokado, hjärtsallad och gurka på ett fat
– Värm pitabröden i en brödrost
– Rör ihop creme fraiche med salt, peppar, persilja och lite limesaft under tiden som pitabröden värms
–Servera allt samtidigt och fyll de varma pitabröden med både grönsaker, kycklingnuggets och creme fraiche


10 läckra recept med rostat bröd

Rostat bröd behöver inte nödvändigtvis vara en tråkig frukost som serveras med enbart smör. Det kan faktiskt utgöra basen i många recept på läckra mackor, och här kan du läsa tio sådana recept. Alla recept finns i sin helhet hos Self.com.


Rostat bröd med avokado och granatäpple

avocado-granataeble-toastIngredienser

Rostat bröd

Avokado

Granatäppelkärnor

Smör till brödet

Så här gör du:

Skala en avokado och skär den i skivor. Ta ut kärnorna ur ett granatäpple. Rosta en skiva bröd, smöra den och toppa sedan mackan med avokadoskivor och granatäppelkärnor.


Rostat bröd med jordgubbar, avokado och cheddarost

Ingredienser

Rostat bröd

Avokado

Jordgubbar

Cheddarost

Honung

Så här gör du:

Skala och mosa en avokado. Skölj jordgubbarna och skär dem i skivor. Rosta en brödskiva och sprid ut den mosade avokadon på den. Lägg sedan på jordgubbsskivor och cheddarost och toppa eventuellt med lite honung.


Rostat bröd med ägg

ristet-brod-med-aegIngredienser

Rostat bröd

Hårdkokt ägg

Örter

Så här gör du:

Koka ett ägg tills det är hårdkokt och skär det sedan i skivor. Rosta en skiva bröd och lägg sedan det skivade ägget på mackan. Toppa med dina favoritörter.


Rostat bröd med äpple, skinka och getost

Ingredienser

Rostat bröd

Äpple

Lufttorkad skinka

Getost

Så här gör du:

Skölj ett äpple och skär det i skivor. Rosta en brödskiva och lägg sedan getost och skinka på brödet. Toppa mackan med äppelskivor.


Rostat bröd med äggröra och sparris

roeraeg-og-ristede-asparges-toastIngredienser

Rostat bröd

Äggröra

Grön sparris

Bacon

Så här gör du:

Gör i ordning en äggröra och skölj en bunt grön sparris. Sprid ut äggröran på en rostad macka och toppa med färsk sparris och eventuellt lite bacon.


Rostat bröd med keso, avokado och tomat 

Ingredienser

Rostat bröd

Avokado

Tomat

Keso

Så här gör du:

Skala en avokado och skär den i skivor. Skölj en tomat och skär den i skivor. Rosta en brödskiva och sprid sedan ut ett tjockt lager keso på mackan. Toppa med tomatskivor och avokado.


Rostat bröd med ricotta och fikon

ricotta-og-fignerIngredienser

Rostat bröd

Fikon

Ricotta

Nötter

Så här gör du:

Rensa fikonen och skär dem i skivor. Hacka eventuellt lite nötter, till exempel pistaschnötter. Rosta en brödskiva och smöra den med ricotta. Om du vill kan du smaksätta ricottan med honung och citron i förväg. Toppa sedan mackan med fikonskivor och eventuellt lite nötter.


Rostat bröd med lax

laks-og-Avocado-toastIngredienser

Rostat bröd

Lax

Avokado

Rödlök

Cream cheese till brödet

Kapris

Så här gör du:

Rosta en brödskiva och smöra den med cream cheese. Lägg sedan på avokado och lax i tunna skivor och toppa mackan med skivad rödlök och kapris.


Rostat bröd med ricotta och päron

Ingredienser

Rostat bröd

Ricotta

Päron

Honung

Nötter

Så här gör du:

Skölj ett päron och skär det i skivor. Rosta en brödskiva och smöra den med ricotta. Toppa sedan mackan med päronskivor, honung och eventuellt nötter.


Rostat bröd med jordnötssmör och hallon

hindbaer-peanutbutter-toastIngredienser

Rostat bröd

Jordnötssmör

Hallon

Så här gör du:

Rensa och skölj hallonen. Rosta en  brödskiva och smöra den med jordnötssmör. Toppa sedan mackan med bären.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka brödrostar är bäst i test?

KitchenAid Artisan 5kmt2204, Dualit Lite, Electrolux EAT7800 och Dualit Newgen

🤓 Hur testas brödrostarna?

Brödrostar bedöms baserat på hur jämnt och gyllenbrunt de rostar brödet samt hur lång tid rostningen tar. Man granskar även användarvänligheten och byggkvaliteten.

🤔 Vilka funktioner bör brödrosten ha?

Det är bäst att välja en modell med upptiningsfunktion, återuppvärmning samt justerbar rostningsgrad.


Brödrost test – dessa källor har vi använt: 

Det danska konsumentrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet genomför noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. De har bland annat testat 25 brödrostar i alla prisklasser från både kända och mindre kända märken. Experterna har fokuserat på det rostade brödets färg, likformighet och konsistens samt tid och användarvänlighet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller
köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Det svenska konsumentrådet Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön genomför också tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. För den här artikeln har vi tittat närmare på ett test av 77 olika brödrostar. I undersökningen har experterna bedömt modellernas rostförmåga, tid, användarvänlighet och funktioner.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller
köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧
Denna brittiska hemsida både testar och skriver om olika produkter som har med hus och trädgård att göra. De testar kontinuerligt ett urval av olika produkter för köket och har bland annat provat en brödrost från Philips. Alla produkter som granskas får ett betyg på en skala upp till 100 för att avgöra hur bra de är. Du kan läsa mer här. Experterna har dessutom genomfört två tester där de har provat vissa av modellerna i den här artikeln:

Det första testet hittar du här. I den undersökningen ingår modellen Magimix 11541.

I det andra testet provade experterna bland annat modellen Bosch TAT6A913. Denna undersökning hittar du här.

Klikk.no 🇳🇴
Den norska konsumentsajten klikk.no utför hundratals tester av konsumentprodukter varje år. De provar produkter som rör allt från bostad och bil till mode, hälsa, teknik och mer. De har testat åtta brödrostar på olika punkter för att komma fram till vilken brödrost som klarar provet bäst. Du kan läsa mer här.

SVT 🇸🇪
SVT är Sveriges nationella public service-leverantör av tv. Kanalerna behandlar allt inom public service och även konsumentämnen. SVTs program Plus har testat tre olika brödrostar vad gäller tid, rostning och funktioner. De har provat en dyr och en billig modell samt en modell i mellanprisklassen. Du kan läsa mer här.

VLT.se 🇸🇪
Vlt står för Vestmanlands Läns Tidning och är en av Sveriges stora tidningar. Tidningen skriver både om in- och utrikesnyheter och sport men även konsumentämnen har en plats i tidningen. De har bland annat testat och jämfört sex olika brödrostar av varierande kvalitet. Du kan läsa mer här.

Independent.co.uk 🇬🇧
The Independent är en av Storbritanniens största tidningar. De skriver både om in- och utrikesnyheter, politik, sport och kultur. Tidningen gör dock även utrymme för matlagning och konsumentprodukter och har till exempel genomfört ett test av olika brödrostar. I detta test ingick bland annat modellen Sage – The Smart Toaster. Om du vill läsa mer kan du klicka på den här länken.

Telegraph.co.uk 🇬🇧
The Telegraph grundades 1855 och är en av de traditionella brittiska tidningarna. Tidningen trycks fortfarande dagligen och har nu för tiden även en stor hemsida. De skriver huvudsakligen om in- och utrikesnyheter men behandlar även sport, underhållning, kultur och livsstil. Experterna från Telegraph.co.uk har till exempel genomfört ett test för att komma fram till vilka brödrostar som är bäst på marknaden. I denna undersökning ingick bland annat modellerna Sage – The Smart Toaster, Smeg TSF01 Brödrost, Tefal Toast N Egg och Magimix 11541. Om du vill läsa mer om undersökningen kan du klicka på den här länken.

T3.com 🇺🇸
T3.com är ett amerikanskt teknik- och gadgetmagasin som skriver om olika ämnen inom teknikens värld. Hos T3.com kan man bland annat hitta nyheter, recensioner, guider och artiklar. De fokuserar framförallt på elektriska konsumentprodukter, till exempel telefoner, datorer och produkter inom ljud, spel och fitness. Magasinet har bland annat provat olika brödrostar för att komma fram till vilka modeller som är bäst. I detta test ingick modellerna Dualit Newgen, Sage – The Smart Toaster och Smeg TSF01 Brödrost. Du kan läsa mer om undersökningen genom att klicka här.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Förutom ovan nämnda tester har vi också läst kundomdömen hos whiteaway.com. Vi har tittat närmare på en brödrost från Kitchen Aid och undersökt vad de vanliga konsumenterna tycker om modellen. Du kan läsa mer här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta