Brödrost - Bäst i test: Guide till de bästa brödrostarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: oktober 16, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Brödrost - Bäst i test: Guide till de bästa brödrostarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

En bra brödrost är en relativt simpel apparat, men som kan göra stor skillnad på frukostbordet. För att du ska hitta en brödrost som passar dig och dina smaklökar tittar vi i den här artikeln närmre på de bästa modellerna på marknaden just nu.

I artikeln utgår vi från experters bedömningar i olika undersökningar och går därefter igenom varje brödrost separat för att redovisa vad som gör varje enskild modell till ett bra köp.

Vi har använt oss av tester från bland annat Råd & Rön, Klikk.no, Goodhousekeeping.co.uk och SVT. Om du vill läsa mer om våra källor eller besöka någon av deras webbplatser har vi inkluderat en lista med länkar till de undersökningar vi hänvisar till. Du hittar denna lista längst ner i artikeln.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av brödrostarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 7 bästa brödrostarna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda brödrostarna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper brödrost

 • Kapacitet

  Brödrostar kan ha olika antal fack för brödskivor – från en till fyra – där de vanligaste typerna antingen har två eller fyra. Kapaciteten hos en brödrost avser alltså hur många brödskivor den kan rymma och rosta samtidigt.

  Hur stor kapacitet du behöver beror på dina personliga preferenser och storleken på ditt hushåll. Om du har en stor familj eller ofta har gäster kan en brödrost med fyra fack vara mer lämplig, eftersom en sådan kan spara tid och göra rostningsprocessen effektivare. Om du däremot bor ensam eller med en partner kan en brödrost med två fack vara tillräckligt för dina behov.

  Du bör även ta hänsyn till att brödrostar med två fack är mer kompakta i storlek, och tar därmed mindre plats på köksbänken.

 • Effekt

  Vilken effekt som är bäst för en brödrost beror på dina specifika behov och preferenser. Brödrostugnar och brödrostar med två fack och lägre effekt på mellan 800-900 watt, är lämpliga för att rosta bröd och mindre föremål som bagels eller engelska muffins. De tenderar även att vara mer energieffektiva och billigare än modeller med högre effekt.

  Brödrostar med fyra till två fack och högre effekt på mellan 1 000 och 1 200 watt, lämpar sig för att rosta bröd, bagels och tjockare produkter som Texas toast eller hantverksbröd. De tenderar dessutom att vara snabbare och erbjuder mer konsekventa resultat.

  Brödrostugnar och brödrostar med fyra fack och en ännu högre effekt på 1 500 watt eller mer, lämpar sig för mer mångsidig matlagning, till exempel bakning och grillning. De kan hantera större föremål och erbjuder fler funktioner och inställningar, däribland temperaturkontroll, flera matlagningsfunktioner och större kapacitet.

 • Funktioner

  Moderna brödrostar kan komma med en rad ytterligare funktioner utöver deras primära funktion som givetvis är att rosta bröd. En populär funktion är avfrostning, som gör att fruset bröd kan rostas utan att det behöver tinas upp först. En annan är en funktion för återuppvärmning, som gör det möjligt att återuppvärma redan rostat bröd utan att bränna det. Vissa brödrostar har också en bagelinställning, som rostar den skurna sidan av en bagel samtidigt som den andra sidan endast värms upp försiktigt.

  Det finns modeller som är utrustade med en nedräkningstimer, som visar hur lång tid som återstår tills brödet är färdigt, och en så kallad “lyft och titta”-funktion, som gör det möjligt för användaren att kontrollera hur rostningen fortskrider utan att stoppa processen. Några modeller har också en extra lyftfunktion, som höjer rostbrödet högre för att göra det enklare att plocka ur det, samtidigt som andra har en brödvärmare – det vill säga ett ställ som sitter ovanpå brödrosten och kan användas för att värma bullar eller bakverk. Många moderna modeller är utrustade med en smulbricka som kan tas bort för enkel rengöring, och vissa avancerade modeller har ytterligare smarta funktioner som WiFi-anslutning eller röststyrning.

  I slutändan varierar de funktioner som en specifik brödrost har beroende på modell och varumärke. Vilka funktioner som är viktiga för dig är dock helt personligt beroende på dina egna behov och preferenser.

 • Pris

  Priset på brödrostar kan variera avsevärt beroende på märke, funktioner och kvalitet. Grundläggande brödrostar med endast ett fåtal inställningar och inga ytterligare funktioner kan hittas för cirka 500 kronor, medan mer innovativa modeller med avancerade funktioner kan kosta uppåt 4 000 kronor. Generellt sett gäller att ju fler fack och mer avancerade funktioner en brödrost har, desto dyrare är den.

  De billigaste brödrostarna är vanligtvis mycket enkla och har endast grundläggande funktioner som olika rostgrader och en avbrytningsknapp. De har ofta en mindre kapacitet och kan vara tillverkade av billigare material som inte ger lika lång hållbarhet. Om du dock inte använder en brödrost särskilt ofta kan en sådan vara ett bra alternativ för dig.

  De dyraste brödrostarna tenderar att vara utrustade med ytterligare funktioner, som bredare fack, mer exakta temperaturkontroller och specialinställningar för bland annat bagels och frysta föremål. De är generellt sett även tillverkade av mer högkvalitativa material som ger längre hållbarhet och livslängd.

 • Användar- och experterrecensioner

  Användar- och expertrecensioner kan ge värdefull insikt om en viss brödrosts prestanda och tillförlitlighet, samt dess övergripande kvalitet och funktionalitet.

  Att läsa recensioner från tidigare användare som redan har köpt och använt en viss brödrost kan ge dig en uppfattning om hur väl den fungerar i verkliga situationer och om den uppfyller deras förväntningar. Du kan lära dig om vanligt eventuella förekommande problem och om huruvida dessa kunnat lösas eller ej.

  Expertrecensioner är däremot skrivna av professionella som har testat och utvärderat olika brödrostar och som har en djup förståelse för deras funktioner, prestanda och övergripande kvalitet. De kan ge mer detaljerad och teknisk information om brödrosten, liksom jämförelser med andra modeller i samma prisklass. Expertrecensioner kan också hjälpa dig att lära dig mer om eventuella innovativa funktioner eller tekniker som en brödrost kan erbjuda, samt om de är värda merkostnaden.

arrow-more

KitchenAid Artisan 5kmt2204 - brödrost med mycket bra rostförmåga

Bästa premium-brödrost

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Rekommenderas av TrustedReviews som gav den ett högt betyg på 4,5/5 stjärnor
 • check Toppbetyg hos Råd & Rön
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,4/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på KitchenAid Artisan 5kmt2204:

 • Sju rostinställningar
 • Extra breda fack med automatisk centrering
 • Konstruktion av gjuten metall

Fördelar

 • Mycket bra rostförmåga
 • Möjlighet att rosta bagels och crumpets
 • Utmärkt kvalitet och snygg design
 • Tung och stabil modell
 • Många funktioner

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

I Råd & Röns test av brödrostar representerades tillverkaren KitchenAid av deras modell KitchenAid Artisan 5kmt2204. KitchenAid är ett välkänt märke som har som målsättning att underlätta arbetet i köket.

Efter att experterna på Råd & Rön undersökt både rostförmåga, rostid och användarvänlighet kom de fram till slutsatsen att KitchenAid Artisan 5kmt2204 är en riktigt bra brödrost med många praktiska funktioner. Modellen hamnade till och med på topplacering i undersökningen.

Recension: En detaljerad recension av KitchenAid Artisan 5kmt2204

Specifikationer

 • Effekt: 1250 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 18 x 34,8 x 22,6 cm
 • Vikt: 5 kg

Multifunktionell
De flesta brödrostar kan rosta både färskt och fryst bröd, vilket även KitchenAid Artisan 5kmt2204 klarar av utan problem. Brödet blir riktigt gott med en frasig konsistens och det finns egentligen inget negativt att säga om varken färgen eller hur jämn rostningen blir.

Med KitchenAid Artisan 5kmt2204 blir brödet härligt gyllenbrunt tack vare modellens välfungerande värmeelement som säkerställer jämn rostning. Denna brödrost kan dock göra mer än att bara rosta vanligt bröd, tillverkaren har nämligen utformat apparaten så att den även kan rosta både bagels och crumpets.

Kraftfull modell
KitchenAid Artisan 5kmt2204 har fått beröm för att vara snabb utan att det påverkar rostresultaten. Rostningen tar även endast två minuter resultaten blir gyllenbruna och utsökt spröda. KitchenAid Artisan-serien är känd för sin kvalitet och 5kmt2204 är inget undantag.

Modellen är stark och kraftfull och dess utseende kan tilltala även den mest kräsna. Den har en stilren design med rundade kanter och kommer i flera olika färger. Om man är mån om stil och utseende kommer KitchenAid Artisan 5kmt2204 passa bra in i köket utgöra en fin inredningsdetalj på köksbänken.

En bra investering
KitchenAid Artisan 5kmt2204 är en stor brödrost – det kommer man inte undan; den väger strax under fem kilogram och tillhör dessutom en något högre prisklass. Modellen är därför på många sätt en relativt stor investering, men experterna är trots allt överens om att det är en utmärkt brödrost med många fler bra funktioner än andra brödrostar i premiumklassen.

Förutom att rosta bagels och crumpets kan du även ställa in så att brödet bara rostas på en sida. Modellen har även en smart varmhållningsfunktion som, precis som namnet antyder, håller brödet varmt utan att rosta det. Detta kan vara särskilt praktiskt i ett hektiskt kök där både morgonkaffe, tidning, familjemedlemmar och frukostbröd ska samsas.

Mer om KitchenAid Artisan 5kmt2204

Specifikationer

 • Effekt: 1250 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 18 x 34,8 x 22,6 cm
 • Vikt: 5 kg

Dualit Lite - brödrost med "Perfect Toast"-teknik

Bästa kompakta brödrost

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Högt betyg på 4,5/5 stjärnor hos TrustedReviews
 • check Toppbetyg hos brittiska goodhousekeeping.co.uk
 • check Toppbetyg hos norska klikk.no
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Dualit Lite:

 • Patenterad "Perfect Toast"-teknik
 • Praktisk glansfinish som håller sig sval vid beröring
 • Avfrostningsfunktion och avbrytningsknapp

Fördelar

 • Rostar brödet fint och ger en jämn färg
 • Möjlighet att rosta bagels
 • Snabb modell
 • Möjlighet att bara rosta brödet på en sida
 • Pausfunktion
 • Bra manual

Nackdelar

 • Kan vara något svårt att rengöra

Råd & Rön har testat och bedömt flera modeller från märket Dualit baserat på deras rostförmåga, rosttid, användarvänlighet och funktioner. I detta fall gäller det modellen Dualit Lite som experterna generellt sett är mycket imponerade av. Modellen levererar utmärkta resultat och har specialfunktioner som gör den mer mångsidig. Råd & Rön valde till och med att placera Dualit Lite i toppen av deras rangordning efter deras test.

Recension: En detaljerad recension av Dualit Lite

Specifikationer

 • Effekt: 1200 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 17 x 27 x 20 cm
 • Vikt: 1,7 kg

Fint rostat bröd
Syftet med en brödrost är kort sagt att den ska kunna rosta bröd, men hur bra olika brödrostar klarar den uppgiften varierar. Även när experterna går ner på detaljnivå bevisar dock Dualit Lite att den är en mycket bra brödrost som klarar denna huvuduppgift utmärkt.

Med Dualit Lite kan man rosta mer än bara bröd – den kan även rosta bagels. Detta innebär att användningsområdena är fler och även de som inte äter vanligt rostat bröd kan få användning för modellen. Dualit Lite har provats med såväl färskt som fryst bröd och i båda fallen blir resultatet frasigt med en fin och jämn färg.

Snabb och smart
Dualit Lite rostar inte bara brödet fint, utan även snabbt. Oavsett om brödet är färskt eller fryst får du det rostat på endast några minuter. Dualit Lite är även en av de mer avancerade modellerna med flera smarta funktioner. Du kan bland annat välja att rosta brödet på bara ena sidan, vilket är särskilt användbart när man rostar bagels; de ska nämligen bara vara rostade på utsidan medan insidan ska behålla sin mjuka och fluffiga konsistens. Det finns även en upptiningsfunktion samt en pausfunktion som gör det möjligt att ta ett uppehåll i rostningen.

Mycket användarvänlig
En bra brödrost ska vara enkel att använda, vilket experterna intygar att Dualit Lite är när det lovordar modellen för att vara en mycket användarvänlig brödrost. Dualit Lite är en stående brödrost där man lägger ner brödskivorna från ovansidan, vilket gör både insättning och upptagning av brödet smidigt. Om man har svårt att få tag i en brödskiva finns det en lyftfunktion för att manuellt lyfta upp brödet en bit.

Smulbrickan fungerar också bra och är enkel att både hitta och tömma. Kom ihåg att det aldrig är en bra idé att försöka skaka ut smulor ur brödrosten då detta istället kan leda till att smulor kilas fast vilket kan försämra brödrostens prestanda.

Om det är något ytterligare man funderar över finns det garanterat svar på det mesta i den medföljande manualen som är både välgjord och informativ.

Mer om Dualit Lite

Specifikationer

 • Effekt: 1200 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 17 x 27 x 20 cm
 • Vikt: 1,7 kg

Bosch TAT8613  - en mycket snygg brödrost

Användarnas favorit

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg hos brittiska goodhousekeeping.co.uk
 • check Toppbetyg hos norska klikk.no
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,8/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch TAT8613 :

 • Sex olika rostgrader
 • Lämplig för alla typer av bröd
 • Användarvänlig kontrollpanel

Fördelar

 • Rostar bra oavsett om den är kall eller varm vid start
 • Brödet blir gyllenbrunt och frasigt
 • Bra på att rosta bagels
 • Enkel att använda
 • Snygg design

Nackdelar

 • Smultråden kunde varit bättre konstruerad

Bosch TAT8613 har granskats av både den brittiska testsidan goodhousekeeping.co.uk och, tillsammans med sju andra brödrostar, hos den norska testsidan klikk.no. Experterna har tittat på bland annat rostning, färg och konsistens samt användarvänlighet och extrafunktioner. Båda testsidorna bedömer att Bosch TAT8613 är en mycket bra brödrost av stående modell.

Recension: En detaljerad recension av Bosch TAT8613 

Specifikationer

 • Effekt: 860 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 31,3 x 17 x 18,4 cm
 • Vikt: 2,06 kg

Alla skivor blir likadana
Bosch TAT8613 har mycket bra värmeelement och kan därför omvandla både färskt och fryst bröd till en utsökt måltid på bara några få minuter. Det får plats två skivor åt gången, varav experter har provat att rosta totalt sex skivor för att uppnå täckande resultat. Experterna bedömer att både den första, andra och sista omgången gav likadana resultat – nämligen riktigt goda och jämnt rostade brödskivor.

Anledningen till att man granskar detta är för att när man rostar de första två skivorna är värmeelementen kalla från början, medan de för dem två sista redan är uppvärmda. För Bosch TAT8613 gör detta bevisligen ingen skillnad och brödrosten levererar sex fina och likartat rostade brödskivor. Modellen har alltså en välfungerande temperaturkontroll.

Fin färg och konsistens
Bosch TAT8613 ser till att det rostade brödet får en riktigt fin och gyllenbrun färg samt att det blir frasigt utan att kännas torrt. Om man inte vill äta vanligt bröd, kan man även rosta bagels, som är lite kraftigare med en hårdare skorpa, då även dessa blir fint rostade och goda med en jämn och vacker färg.

Om man har svårt att få upp brödet ur brödrosten finns det ett manuellt lyfthandtag, vilket kan vara särskilt användbart när man rostar tjockare och bredare brödsorter – till exempel just bagels.

Enkel att använda
Bosch TAT8613 är en innovativ brödrost som är mycket enkel att använda. Det är i princip instinktivt att använda modellen och dess komponenter, till exempel är smulbrickan mycket enkel att demontera för att tömma.

Bosch TAT8613 har en snygg och slät design som kan bidra som en snygg inredningsdetalj i vilket kök som helst. För att kunna passa in i alla kök kommer modellen både i svart, vitt och rött. Den släta designen kompletteras även av en smart förvaring av sladden, vilket innebär att helhetsintrycket inte förstörs av en denna.

Bosch TAT8613 ger ett bra kvalitetsintryck och är både stabil och solid. Med en vikt på 2 100 gram ligger modellen i mitten av viktskalan och är därmed precis så tung att stabiliteten ökas utan att den blir tung att flytta.

Mer om Bosch TAT8613 

Specifikationer

 • Effekt: 860 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 31,3 x 17 x 18,4 cm
 • Vikt: 2,06 kg

Dualit Newgen - bra brödrost för upptining

Bäst i test enligt T3.com

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare hos det stora teknikmagasinet T3.com
 • check "Bästa köp" enligt ExpertReviews som gav den ett betyg på 5/5 stjärnor
 • check 4,5/5 stjärnor på TopTenReviews
 • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Dualit Newgen:

Fördelar

 • Snygg modell i en retrodesign
 • Kontroller för val av fack
 • Två värmeinställningar för rostningen
 • Upptiningsfunktion
 • Snabb modell 

Nackdelar

 • Inga svala sidor

Dualit Newgen har granskats av det stora internationella teknikmagasinet T3.com. De har provat flera olika brödrostar för att komma fram till vilka modeller som är bäst på marknaden.

Experterna bedömde bland annat rostningen, funktionerna och designen hos alla brödrostar och gav sedan varje modell ett totalbetyg.Dualit Newgen klarar sig riktigt bra i undersökningen och imponerar på experterna. Den här brödrosten utses därför till testvinnare.

Recension: En detaljerad recension av Dualit Newgen

Specifikationer

 • Effekt: 1200 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 26 x 21 x 22 cm
 • Vikt: 4,25 kg

Läcker design
Dualit Newgen är en av marknadens mer eleganta brödrostar som både ser fin ut och tar plats på köksbänken. Med den här modellen lägger man i brödskivorna uppifrån och trycker sedan ner en spak för att rosta brödet.

Modellen har en vintage/retrodesign och finns i flera olika färger som passar olika smaker och preferenser. Brödrosten väger 3,5 kg och är därmed ganska tung. Dualit Newgen är dessutom en snabb brödrost som kan rosta upp till 65 brödskivor i timmen.

Justerbar rostningsgrad
Med Dualit Newgen kan man rosta antingen en eller två brödskivor åt gången. Modellen har tydliga kontrollvred på framsidan som används för att ändra alla inställningar. Med dessa kontrollvred kan man bland annat välja hur mycket brödet ska rostas.

Brödrosten har två olika värmeinställningar samt en upptiningsfunktion. Om man vill rosta tjockare bröd, till exempel småfranskor, kan man även köpa ett specialgaller för tjockare brödsorter för att göra brödrosten mer mångsidig.v

Vad säger experter om Dualit Newgen?

Dualit Newgen har granskats av det internationella teknikmagasinet T3.com. De genomförde ett test av flera olika brödrostar och utsåg i slutändan den här modellen till testvinnare.

Experterna motiverar detta med att brödrosten fungerar bra på så gott som alla punkter. De förklarar att både rostningen och konsistensen blir perfekt och att brödet därmed rostas otroligt fint. Modellen har dessutom utbytbara delar och kan därför teoretiskt sett hålla för evigt.

Experterna påpekar även att det givetvis finns betydligt billigare brödrostar på marknaden. De jämför då Dualit Newgen med en Rolexklocka och säger att det även finns billigare klockor som också kan visa tiden.

Den enda nackdelen som experterna skriver om är att brödrosten kan bli ganska varm på utsidan när man använder den.

Mer om Dualit Newgen

Specifikationer

 • Effekt: 1200 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 26 x 21 x 22 cm
 • Vikt: 4,25 kg

Smeg TSF01 - brödrost med elegant retrodesign

Brödrost med snyggast design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check "Bästa köp" enligt ExpertReviews som gav den ett högt betyg på 5/5 stjärnor
 • check "Redaktörens val" på TechGearLab som gav den ett betyg på 5/5 stjärnor
 • check Toppbetyg hos det stora teknikmagasinet T3.com 
 • check Rekommenderas av den brittiska tidningen Telegraph.co.uk
 • check 4,7/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Smeg TSF01:

Fördelar

 • Bra prestanda
 • Elegant retordesign
 • Finns i åtta olika färger
 • Sex rostgrader
 • Funktion för återuppvärmning
 • Bagelfunktion 

Nackdelar

 • Smulbrickan är något besvärlig att hantera

Smeg TSF01 Brödrost har varit med i två olika granskningar, en hos teknikmagasinet T3.com och en hos tidningen Telegraph.co.uk. Båda källorna har provat flera olika brödrostar och både bedömt dem individuellt och jämfört dem med varandra.

Den här modellen klarar sig riktigt bra i båda undersökningarna. Eftersom att experterna tycker bra om den här brödrosten får den toppbetyg hos T3.com och en rekommendation av Telegraph.co.uk.

Recension: En detaljerad recension av Smeg TSF01 Brödrost

Specifikationer

 • Effekt: 950 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 32 x 19,2 x 20 cm
 • Vikt: 2,44 kg

Elegant brödrost med en retroinspirerad design
Ett tydligt kännetecken för Smeg TSF01 Brödrost är designen. Precis som Smegs andra produkter har den här brödrosten nämligen en vintagedesign som är inspirerad av 50-talsstilen. Brödrosten finns dessutom i åtta olika färger: blå, grön, gräddfärgad, vit, röd, rosa, svart och stål.

Den här modellen är en stående brödrost där man sätter i brödskivorna uppifrån. Brödrosten har plats för två skivor bröd åt gången. Eftersom att Smeg TSF01 Brödrost har sex olika rostningsgrader att välja mellan kan man få brödet rostat precis som man vill ha det. Brödrosten har även flera specialfunktioner, till exempel återuppvärmning, upptining och en bagelfunktion.

Vad säger experter om Smeg TSF01 Brödrost?

Smeg TSF01 Brödrost har bland annat granskats av det internationella teknikmagasinet T3.com. Experterna därifrån berättar att den här modellen framförallt imponerar med sina smarta funktioner och möjligheten att välja mellan många fina färger.

Enligt experterna kan designen vara antingen en fördel eller en nackdel beroende på vem man frågar. De tycker att designen är riktigt läcker, men de skriver även att retrostilen inte faller alla i smaken.

Smeg TSF01 Brödrost får även beröm för sin stabilitet eftersom att den står stadigt på alla typer av underlag. Den här modellen har dessutom extra breda fack och rostar brödet jämnt och fint. Smeg TSF01 Brödrost har även fått en positiv recension av experterna från tidningen The Telegraph.

Enligt experterna finns det både för- och nackdelar med den här modellen. Fördelarna handlar framförallt om den läckra 50-talsdesignen. De förklarar även att både återuppvärmningsfunktionen och upptiningsfunktionen fungerar bra och att brödet överlag rostas jämnt och fint. Den här modellen fungerar dessutom riktigt bra för att rosta bagels.

Experterna påpekar dock att smulbrickan kan vara lite besvärlig att hantera samt att det kan vara svårt att få vissa bröd att hoppa upp när de är färdigrostade. Enligt experterna blir den här brödrosten även varmare än resten av modellerna.

Mer om Smeg TSF01

Specifikationer

 • Effekt: 950 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 32 x 19,2 x 20 cm
 • Vikt: 2,44 kg

Magimix 11541 - genomskinlig brödrost med sidor av glas

Mest praktiska brödrost

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg av den brittiska tidningen Telegraph.co.uk 
 • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Magimix 11541 :

Fördelar

 • Unik konstruktion med sidor av glas
 • Man kan följa hela rostningsprocessen
 • Åtta rostgrader
 • Specialfunktion för bagels
 • Annorlunda modell för dig som älskar gadgets

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Modellen Magimix 11541 har granskats av två olika expertpaneler, en från den brittiska tidningen Telegraph.co.uk och en från det stora brittiska hushållsmagasinet Good Housekeeping Institute. Båda källorna har provat och bedömt brödrosten utifrån flera testpunkter.

Den här brödrosten klarar sig bra i båda undersökningarna och får därför fina betyg av båda expertpanelerna. Magimix 11541 får nämligen toppbetyg hos Telegraph.co.uk och ett betyg på 93 av 100 poäng av hushållsexperterna.

Recension: En detaljerad recension av Magimix 11541

Specifikationer

 • Effekt: 1450 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 40 x 18 x 23 cm
 • Vikt: 4 kg

Speciell modell med genomskinliga sidor
Designen hos Magimix 11541 liknar inte någon annan brödrost på marknaden. Den här modellen har nämligen sidor av härdat och värmetåligt glas.

Detta innebär att man kan sitta och titta på brödet när det rostas och se hur färgen och ytan ändras. Eftersom att man kan se brödet när det rostas kan man även hålla koll så att det inte bränns vid. Magimix 11541 har plats för två brödskivor och har hela åtta inställningar för hur hårt du vill rosta brödet.

Det finns även en smart bagelfunktion som är speciellt framtagen för bagels. Brödrosten har dessutom funktioner för både återuppvärmning och upptining. Det här är en stående brödrost där man sätter i brödet uppifrån.

Tips: om du dessutom vill lägga till läckra juicer eller smoothies till frukostbordet rekommenderar vi att du läser vår guide till olika mixers och blenders från Magimix.

Vad säger experter om Magimix 11541?

Magimix 11541 har bland annat granskats av experter från den brittiska tidningen The Telegraph. De var väldigt intresserade av den här modellen och ivriga på att få testa den unika brödrosten som har omtalats på så många ställen. Den här brödrosten har nämligen genomskinliga sidor som gör att man kan se brödet rostas. Experterna skriver att det är riktigt roligt att kunna se hela processen.

Vad gäller själva rostningen skriver experterna att Magimix 11541 presterar riktigt bra. De förklarar att modellen rostar brödet jämnt och fint och att den även tillagar bagels utan några problem.

Experterna nämner dock även några nackdelar med den här modellen. De påpekar till exempel att brödrosten är väldigt stor och att små brödskivor nästan försvinner i den. Experterna skriver även att priset är i högsta laget.

Magimix 11541 har även granskats av hushållsexperterna från Good Housekeeping Institute tillsammans med en mängd andra brödrostar. Den här modellen får i slutändan en fin andraplacering i undersökningen och ett betyg på 93 av 100 poäng. Detta motiveras med att modellen fungerar riktigt bra och att den har många olika funktioner.

Good Housekeeping Institute påpekar även att den här modellen är ganska dyr. Men om man inte har något emot att lägga mycket pengar på en brödrost är den dock värd sitt pris.

Mer om Magimix 11541

Specifikationer

 • Effekt: 1450 W
 • Antal fack: 2
 • Mått: 40 x 18 x 23 cm
 • Vikt: 4 kg

Sage The Smart Toaster - praktisk brödrost med fyra fack

Bästa brödrost med fyra fack

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Fått "Platina pris" på T3 som dessutom gav den ett högt betyg på 5/5 stjärnor
 • check Toppbetyg hos den brittiska tidningen Telegraph.co.uk 
 • check Toppbetyg hos den brittiska tidningen Independent.co.uk
 • check Högt betyg med 4,5/5 stjärnor på BBCgoodfood
 • check 79/100 poäng på Good House Keeping
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Sage The Smart Toaster :

Fördelar

 • Elegant design
 • Fem rostgrader
 • Quick Look-funktion
 • High Lift-funktion
 • Kan rosta fyra brödskivor samtidigt

Nackdelar

 • Något tung konstruktion
 • Ingen uppvärmningsfunktion

Modellen Sage – The Smart Toaster har granskats av tre olika expertkällor: de två brittiska tidningarna The Telegraph och The Independent samt det stora teknikmagasinet T3.com.

Alla tre expertkällor har provat flera olika brödrostar och bedömt samtliga modeller utifrån specifika testpunkter. Sage – The Smart Toaster klarar sig bra i de olika undersökningarna och får därför toppbetyg hos två källor och en rekommendation från den tredje.

Recension: En detaljerad recension av Sage The Smart Toaster

Specifikationer

 • Effekt: 2000 W
 • Antal fack: 4
 • Mått: 30,2 x 27,7 x 19,6 cm
 • Vikt: 4,95 kg

Många funktioner och inställningar
Sage – The Smart Toaster är ett bra alternativ för dig som vill ha en mer avancerad brödrost. Den här modellen kan rosta fyra brödskivor samtidigt och har fem olika inställningar för rostningsgrad. Man kan därför få brödet precis så mörkrostat eller gyllenbrunt som man vill ha det. Den här modellen är en stående brödrost där man sätter i brödskivorna uppifrån.

Den här brödrosten har en Quick Look-funktion som gör att man kan se hur brödet ser ut under rostningen. Man lyfter sedan upp brödskivorna med hjälp av High Lift-funktionen. Om brödet inte är tillräckligt rostat finns det även en funktion som gör att man kan välja att rosta brödet en liten stund till.

Sage – The Smart Toaster har även en upptiningsfunktion samt en funktion som gör det möjligt att enbart rosta en sida av brödet. Designen på den här modellen är typisk för Sage och är därmed lite industriell men ändå elegant.

Vad säger experter om Sage The Smart Toaster?

Sage – The Smart Toaster har bland annat granskats av teknikexperterna från T3.com i ett test av flera olika brödrostar. Experterna tycker att det rostade brödet blir helt fantastiskt och ger därför modellen en bra placering i undersökningen.

Den här modellen får även beröm för att den rostar brödskivorna snabbt. Experterna tycker dessutom bra om designen hos Sage – The Smart Toaster. T3.com framhäver även att den här modellen inte tar lika stor plats som många andra avancerade brödrostar.

Experterna från T3.com skriver att Sage – The Smart Toaster har idiotsäkra kontroller och användarvänliga knappar. De förklarar även att modellen har bra specialfunktioner samt en smart nedräkningsfunktion som gör att man kan se när brödet är färdigt.

Den här brödrosten från Sage har även testats av de brittiska tidningarna The Independent och The Telegraph. The Telegraph förklarar att det här är en väldigt avancerad “high tech”-brödrost. De skriver även att det framförallt är specialfunktionerna som gör att modellen skiljer sig från mängden. Experterna beskriver modellen som den bästa moderna brödrosten och berättar att funktionerna fungerar bra och att brödet rostas jämnt.

The Independent har provat Sage – The Smart Toaster i en undersökning av åtta olika brödrostar och tycker också otroligt bra om den här modellen.

Om man vill lägga lite mer pengar på en brödrost förklarar experterna att man inte kommer att bli besviken på den här modellen. The Independent framhäver också de många funktionerna och menar att dessa gör frukosten extra lyxig.v

Mer om Sage The Smart Toaster

Specifikationer

 • Effekt: 2000 W
 • Antal fack: 4
 • Mått: 30,2 x 27,7 x 19,6 cm
 • Vikt: 4,95 kg

Tester och recensioner av brödrostarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Råd & Rön genomför tester av olika produkter som konsumenter har användning för i vardagen. För den här artikeln har vi tittat närmare på deras test av 77 olika brödrostar där deras experter har bedömt modellernas rostförmåga, tid, användarvänlighet och funktioner.

Du kan läsa hela testet här. Observera dock att du behöver vara betalande prenumerant eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen.

Goodhousekeeping.co.uk

Goodhousekeeping.co.uk både testar och skriver om olika produkter som har med hus och trädgård att göra. De granskar kontinuerligt ett urval av olika produkter för köket och har bland annat provat en brödrost från Philips. Experterna har även genomfört två andra mer övergripande tester av brödrostar. Det första hittar du här, där bland annat modellen Magimix 11541 ingick, och det andra hittar du här, där Bosch TAT6A913 ingick.

Alla produkter Goodhousekeeping.co.uk granskar får ett betyg på mellan 1-100, där 1 är sämst och 100 bäst, för att redovisa hur pass bra de var.

Klikk.no

Den norska konsumentsajten klikk.no utför hundratals tester av konsumentprodukter varje år. De provar produkter som rör allt från bostad och bil, till mode och hälsa, till teknik och apparater.

Experterna på klikk.no har testat åtta brödrostar på olika punkter för att komma fram till vilken brödrost som är bäst i test. Du kan läsa helat testet här.

Independent.co.uk

The Independent är en av Storbritanniens största tidningar. De skriver både om in- och utrikesnyheter, politik, sport och kultur. Tidningen gör dock även utrymme för matlagning och konsumentprodukter och har till exempel genomfört ett test av olika brödrostar. I detta test ingick bland annat modellen Sage – The Smart Toaster. Du kan läsa hela testet här.

Telegraph.co.uk

The Telegraph grundades år 1855 och är en av de äldsta kvarvarande brittiska tidningarna. Tidskriften trycks än idag dagligen och har nu för tiden även en stor webbplats. De skriver huvudsakligen om in- och utrikesnyheter men behandlar även sport, underhållning, kultur och livsstil.

Experterna från Telegraph.co.uk har genomfört ett test för att komma fram till vilka brödrostar som är bäst på marknaden idag. I denna undersökning ingick bland annat modellerna Sage – The Smart Toaster, Smeg TSF01, Tefal Toast N Egg och Magimix 11541. Du kan läsa hela undersökningen här.

T3.com

T3.com är ett amerikanskt teknik- och gadgetmagasin som skriver om olika ämnen inom teknikens värld. Hos T3.com kan man bland annat hitta nyheter, recensioner, guider och artiklar. De fokuserar framförallt på elektronikprodukter för vardagliga konsumenter, till exempel telefoner, datorer och produkter inom ljud, spel och fitness.

T3.com har bland annat provat olika brödrostar för att komma fram till vilka modeller som är bäst i test. I denna granskning ingick modellerna Dualit Newgen, Sage – The Smart Toaster och Smeg TSF01. Du kan läsa hela undersökningen här.

FAQ

Vilka brödrostar är bäst i test?
Brödrostarna KitchenAid Artisan 5kmt2204, Dualit Lite, Electrolux EAT7800 och Dualit Newgen är bäst i test.
Hur testas brödrostarna?
Brödrostar bedöms baserat på hur jämnt och gyllenbrunt de rostar bröd samt hur lång tid rostningen tar. Man granskar även användarvänligheten och byggkvaliteten.
Vilka funktioner bör en brödrost ha?
En modern brödrost bör vara utrustad med en upptinings- och återuppvärmningsfunktion samt justerbara rostningsgrader.

Tips och råd när du ska köpa en brödröst

Doften av rostat bröd fyller köket och frukostbordet välkomnar dig med nyrostade brödskivor eller bagels. En brödrost är oumbärlig i köket och är ett bra och enkelt alternativ till ugnen när man ska förvandla sitt bröd från mjukt till frasigt. Det tar endast ett par minuter, och oftast kan du rosta brödet direkt från frysen.

Vissa använder en brödrost varje dag, medan andra använder den mer sällan. Det finns många olika modeller på marknaden, och om du använder din brödrost ofta kan det vara särskilt klokt att fundera på några faktorer innan du genomför ett köp.

Baserat på en artikel från danska Skousen guidar vi dig nedan till vad du bör tänka på när du ska köpa en ny brödrost. Först ska du komma fram till vilken typ av brödrost du behöver och sedan vilka funktioner du har användning för.

Olika typer av brödrostar

Liggande brödrostar: Det här är den mest simpla brödrosten som dessutom är mycket enkel att använda; brödet placeras på en platt yta, sedan startar man apparaten och ställer in timern och därefter är det bara att vänta tills tiden har gått. Man måste dock själv se till att vända på brödskivorna. I en liggande brödrot får det oftast plats fyra skivor, vilket generellt sett är mer än vad en stående variant rymmer.

Stående brödrostar: I en stående brödrost läggs brödskivorna ner från toppen i apparatens avsedda fack. I denna sortens brödrost rostas på båda sidorna av brödet direkt, och skivorna hoppar automatiskt upp när de är klara. Vanligtvis ryms det två brödskivor, men vissa modeller har även plats för fyra. Stående brödrostar är snabbare än liggande.

Ytterligare funktioner:

Upptiningsfunktion: Tinar fryst bröd mycket snabbt och rostar det sedan till samma frasighet och gyllene färg som de färska brödskivorna.

Återuppvärmningsfunktion: Värmer upp brödet igen efter att det redan har rostats. En mycket praktisk funktion om brödet har legat på tallriken ett tag och blivit kallt.

Inställning för rostgrad: Möjliggör manuell justering av värmen vilket i sin tur påverkar hur pass rostade brödskivorna blir.

Så fungerar en brödrost

När brödrosten är igång ser vi egentligen bara att det färska eller frysta brödet omvandlas till härligt frasiga skivor med en underbar doft. Vad vi inte ser är de processer som sker nere i brödrosten, och dessa kan vara både bra och dåliga. Danska Coop.dk förklarar processen enligt följande:

Positiv inverkan

Den positiva inverkan brödrosten har på ditt bröd är en typ av föryngringsprocess, det vill säga att det dagsgamla och halvtorra brödet återigen blir färskt när brödrosten upphäver brödets åldrande. Brödet blir alltså både mjukare och saftigare under den frasiga ytan. Denna process sker genom att värmen förändrar den kemiska strukturen hos stärkelsen i brödet från hårt till mjukt. Det är även därför nybakat bröd känns mjukt och svampigt inuti.

Recept till din brödrost

En brödrost kan vara ett köksredskap som används till såväl frukost som middag. Nedan delar vi med oss av två recept på pitabröd där det är brödrostens uppgift att göra bröden varma och spröda utan att de blir torra.

Rostat fullkornspitabröd med keso (Coop.dk)

Ingredienser, 4 portioner:
2 stora plommon
8 msk keso
4 msk sesamfrön
1 citron
4 fullkornspitabröd
Salt
Peppar

Så här gör du:

 • Häll sesamfröna i en kall stekpanna.
 • Starta värmen på spisen och rosta sesamfröna.
 • Skölj, rensa och ta bort kärnan ur plommonen och skär dem i tärningar.
 • Blanda keson med de tärnade plommonen, citronsaft, salt, peppar och den rostade sesamfröna.
 • Dela upp röran i fyra skålar.
 • Rosta pitabröden på båda sidorna i brödrosten.
 • Skär varje pitabröd i fyra delar.
 • Servera en portion dipp och fyra delar pitabröd till varje person.
 • Doppa pitabrödet i dippen servera gärna ett glas mjölk.

Pitabröd med kycklingnuggets, krispiga grönsaker och limedressing (Aarstiderne.dk)

Ingredienser, 2 portioner:
1 paket kycklingnuggets
½ påse morötter – i stavar
½ bunt vårlök – finhackad
2 avokador – i tärningar
1 huvud hjärtsallad – i stora bitar
1 gurka – i skivor
1 paket pitabröd – i halvor
1 burk creme fraiche 18 %
1 lime
Persilja finhackad
Olivolja
Salt
Peppar

Så här gör du:

 • Skölj av grönsakerna och hacka och skär dem sedan enligt instruktionerna.
 • Stek kycklingnuggetsen i olivolja i en stekpanna; fem till sex minuter på varje sida över medelvärme tills de är gyllenbruna, frasiga och genomvarma.
 • Lägg morötter, vårlök, avokado, hjärtsallad och gurka på ett fat.
 • Värm pitabröden i en brödrost.
 • Rör ihop creme fraiche med salt, peppar, persilja och lite limesaft under tiden som pitabröden värms upp.
 • Servera allt samtidigt och fyll de varma pitabröden med alla tillbehör: grönsaker, kycklingnuggets och creme fraiche.

10 läckra recept med rostat bröd

Rostat bröd behöver inte nödvändigtvis vara en tråkig frukost som serveras med enbart smör. Det kan faktiskt utgöra basen i många recept på utsökta mackor, och nedan delar vi med oss av tio sådana från Self.com.

Rostat bröd med avokado och granatäpple

Ingredienser:
Rostat bröd
Avokado
Granatäppelkärnor
Smör

Så här gör du:
Skala en avokado och skär den i skivor. Ta ut kärnorna ur ditt granatäpple. Rosta en skiva bröd, bre på lite smör och toppa sedan mackan med avokadoskivor och granatäppelkärnor.

Rostat bröd med jordgubbar, avokado och cheddarost

Ingredienser:
Rostat bröd
Avokado
Jordgubbar
Cheddarost
Honung

Så här gör du:
Skala och mosa en avokado. Skölj jordgubbarna och skär dem i skivor. Rosta en brödskiva och bre ut den mosade avokadon på den; lägg sedan jordgubbsskivorna och cheddarosten ovanpå och toppa eventuellt med lite honung.

Rostat bröd med ägg

Ingredienser:
Rostat bröd
Hårdkokt ägg
Örter

Så här gör du:
Koka ett ägg tills det är hårdkokt och skär det sedan i skivor. Rosta en brödskiva och lägg sedan på det skivade ägget. Toppa med dina favoritörter.

Rostat bröd med äpple, skinka och getost

Ingredienser:
Rostat bröd
Äpple
Lufttorkad skinka
Getost

Så här gör du:
Skölj ett äpple och skär det i skivor. Rosta en brödskiva och lägg sedan på getost och skinka. Toppa mackan med äppelskivorna.

Rostat bröd med äggröra och sparris

Ingredienser:
Rostat bröd
Äggröra
Grön sparris
Bacon

Så här gör du:
Förbered en äggröra och skölj en bunt grön sparris. Sprid ut äggröran på ditt rostade bröd och toppa med färsk sparris och eventuellt lite bacon.

Rostat bröd med keso, avokado och tomat

Ingredienser:
Rostat bröd
Avokado
Tomat
Keso

Så här gör du:
Skala avokadon och skölj tomaten och skär dem sedan i skivor. Rosta en brödskiva och bre sedan ut ett tjockt lager keso på mackan. Toppa med tomat och avokado.

Rostat bröd med ricotta och fikon

Ingredienser:
Rostat bröd
Fikon
Ricotta
Nötter

Så här gör du:
Rensa fikonen och skär dem i skivor; hacka eventuellt lite nötter, till exempel pistaschnötter. Rosta en brödskiva och bre på lite ricotta – om du vill kan du smaksätta ricottan med honung och citron i förväg. Toppa din macka med fikonskivor och nötter.

Rostat bröd med lax

Ingredienser:
Rostat bröd
Lax
Avokado
Rödlök
Cream cheese
Kapris

Så här gör du:
Rosta en brödskiva och bre på lite cream cheese. Lägg sedan på avokado och lax i tunna skivor och toppa med skivad rödlök och kapris.

Rostat bröd med ricotta och päron

Ingredienser:
Rostat bröd
Ricotta
Päron
Honung
Nötter

Så här gör du:
Skölj ett päron och skär det i skivor. Rosta en brödskiva och bre på lite ricotta. Toppa sedan mackan med päronskivor, honung och eventuellt lite nötter.

Rostat bröd med jordnötssmör och hallon

Ingredienser:
Rostat bröd
Jordnötssmör
Hallon

Så här gör du:
Rensa och skölj hallonen. Rosta en brödskiva och bre på lite jordnötssmör. Toppa till sist mackan med bären.

Alternativ till brödrost

Ett alternativ till traditionella brödrostar är en paninigrill. En paninigrill gör det snabbt och enkelt att grilla, rosta och värma mat. Under de senaste åren har denna typ blivit alltmer populär , särskilt eftersom den gör att du kan göra bättre smörgåsar jämfört med en traditionell brödrost.

Du kan läsa vårt fullständiga paninigrilltest om du vill få en överblick över vilka modeller som presterar bäst i testet och var du kan köpa dem till de billigaste priserna.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

KitchenAid A II MED SIL T/4 SK

Philips hd4825

Bosch TAT6A913

Electrolux EAT7800

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta