Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Airtrack (Bäst i test) – De bästa airtracks enligt tester

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD april 24, 2024.

Airtrack (Bäst i test) – De bästa airtracks enligt tester

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Airtracks eller luftmattor är utomordentliga gymnastikunderlag som gör att du kan hjula, att stå på händerna, att utföra volter eller andra gymnastikövningar utan att du behöver oroa dig för att skada händerna, knäna eller fötterna.

Den tjocka, mjuka och luftfyllda mattan utgör det optimala stödet för alla gymnastikentusiaster.

Just därför är det viktigt att den airtrack som du väljer faktiskt förser dig med det stödet som du eftersöker, och visst finns det en hel uppsjö av olika luftmattmodeller av varierande kvalitet på marknaden. I topplistan nedan har vi sammanställt åtta av de bästa luftmattorna enligt kundrecensioner, så ta en titt på de olika modellerna och hitta din favorit.

Du bör tänka på detta innan du väljer en airtrack:

 • Lämplig längd. Airtracks kan beställas i flera olika storlekar, och vilken storlek du är i behov av beror på vad du föredrar. Om du har en stor yta att jobba med kan det vara gynnsamt att vända dig till mattor på hela 6 meter så att du slipper att känna dig begränsad under övningarna.
 • Optimal tjocklek. Tjockleken är en av de allra viktigaste aspekterna av en airtrack. Den ska klara av att hålla emot din vikt och agera som ett skönt stöd och underlag. En matta som är för tunn kan resultera i obehag eller smärta, så välj gärna en airtrack som är omkring 10 cm tjock.
 • Smidig uppblåsning. En av de stora fördelarna med en aitrack är att de vanligtvis kan blåsas upp mycket fort. Beställ gärna en luftmatta med en medföljande elpump som omedelbart gör jobbet åt dig på ett snabbt och smidigt vis.
 • Robusta material. Din airtrack ska självfallet gärna finnas där för dig under en lång tid framöver, och för att klara av att hantera volter och andra liknande gymnastikövningar är det av yttersta vikt att luftmattan är tillverkad av robusta material som verkligen håller. På så sätt kan du njuta av din matta utan oro.

Senast ändrad:

I dag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Airtracks Nordic Standard Airtrack - lätthanterlig och passande för både inomhus- samt utomhusbruk

Bästa airtrack i allround-modell

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Airtracks Nordic Standard Airtrack:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Mjukar upp landningen för högre studs
 • Lätthanterlig
 • Flera olika färger att välja mellan

Nackdelar

 • Inga för närvarande

Först ut på listan har vi Airtracks Nordic Standard Airtrack med ett betyg på 4,8 av 5 stjärnor hos Google Shopping efter 290+ kundomdömen. Denna luftvoltbana blir det perfekta underlaget när du vill gymnastikträna, och produkten är framställd för att fungera väl både inomhus och utomhus. Med en konstruktion som är luft- samt vattentät får du en robust airtrack som gör under, och på enbart någon minut kan du med hjälp av elpumpen se till så att mattan är klar att använda.

Om Airtracks Nordic Standard Airtrack

Vad är då egentligen väl värt att nämna om den händiga luftmattan Airtracks Nordic Standard Airtrack? Med en tjocklek på 10 cm bjuder den på det ultimata stödet vid gymnastik, och för att du ska kunna få den mattan som är bäst för dig har du möjligheten att välja mellan tre olika längder: 4, 5 och 6 meter. Detta säkerställer att du får gott om plats för flera olika sorters gymnastikövningar.

När du är färdig med att använda din airtrack tömmer du den på luft, viket ihop den och därefter tar den inte upp något större utrymme vid förvaring. Genom att ha en Airtracks Nordic Standard Airtrack i antingen en blå, rosa eller mintfärg kan du ta del av gymnastikövningar utan bekymmer.

VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump 100x100x15 - rund airtrack som tar upp ett minimalt utrymme

Bästa airtrack i kompakt modell

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump 100x100x15:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Smart och kompakt storlek
 • Valuta för pengarna
 • Optimal tjocklek för utmärkt stöd

Nackdelar

 • Ingen elpump ingår, så du får pumpa upp mattan själv med fotpump

VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump är nästa prisvärda airtrack på listan, och den här produkten har ett sammanlagt kundomdöme på 4,5 hos Google Shopping. Genom att satsa på luftmattan får du en ganska liten airtrack som kommer att kunna tas med överallt för att exempelvis träna gymnastik eller för barnen att leka på. Om de rektangulära mattorna med flera meter i längd känns en aning stora kan istället denna airtrack göra susen för dig.

Om VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump 100x100x15

VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump är framställd i PVC och kommer att förse dig med ett ypperligt underlag vid träning och lek. Tack vare tjockleken på 10 cm får du ett skönt luftfyllt underlag som inte är halt och säkerställer att träning blir lätt som en plätt. Som kronan på verket är mattan dessutom vatten- samt lufttät.

Längden och bredden ligger enbart på 100 x 100 cm, så detta blir en perfekt airtrack för dig som vill ha möjligheten att smidigt transportera mattan eller om du har ett begränsat utrymme att jobba med. Tillsammans med din VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta ingår en fotpump och en förvaringsväska.

Airtracks Nordic Carbon Luftvoltmadrass - tyg med dubbla väggar för imponerande hållbarhet

Bästa airtrack med hållbar design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Airtracks Nordic Carbon Luftvoltmadrass:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Lyxig kvalitet för dig som vill ha det allra bästa
 • Välj tre till åtta meters längd
 • Tjocklek på hela 15 cm

Nackdelar

 • Mycket dyr

Riktigt hög kvalitet väntar på dig när du satsar på Airtracks Nordic Carbon Luftvoltmadrass. Denna airtrack har ett imponerande kundbetyg på 4,8 hos Google Shopping och blir den utmärkta lösningen om du eftersöker lyx och exklusivitet. Med en generös tjocklek och utomordentligt hållbara material blir Airtracks Nordic Carbon Luftvoltmadrass ett prisvärt premiumval.

Om Airtracks Nordic Carbon Luftvoltmadrass

Det är omöjligt att tala om Airtracks Nordic Carbon Luftvoltmadrass utan att nämna den robusta konstruktionen. Tyg med dubbla väggar där 2 700 trådar per kvadratmeter har använts ser till så att den här mattan inte slits ut i första taget.

Svetsade sömmar och en lufttät egenskap är definitivt också någonting att skryta om. Välj själv om du vill satsa på den kortaste tre meters storleken eller om en av de större storlekarna hela vägen upp till åtta meter känns bäst för dig. Bekvämligheten är dessutom alltid på topp tack vare tjockleken på imponerande 15 cm.

VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump 600x100x10 - stor matta med en 6 meters längd

Bästa airtrack med stor yta

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump 600x100x10:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Gott om yta för träning
 • Kvalitet till ett rimligt pris
 • Vattentät och halkfri yta

Nackdelar

 • Du måste själv pumpa upp mattan med hjälp av en medföljande fotpump

Med hela sex meter i längd ger nästa airtrack dig gott om plats för gymnastikövningar, parkourträning och liknande aktiviteter. VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump har ett sammanlagt kundbetyg på 4,4 av 5, och det är inte för intet. Här har du en matta som smidigt kan blåsas upp där du behöver den tack vare en fotpump som ingår. Du kan dra nytta av den som privatperson, men den blir dessutom ett perfekt tillskott till bland annat skolor.

Om VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump 600x100x10

I en grå och blå färg får du den robusta VidaXL Uppblåsbar gymnastikmatta med pump som gör under för dina träningssessioner. Denna airtrack är hela sex meter lång med en bredd på en meter tillsammans med en tjocklek på 10 cm.

PVC-materialet med hög densitet säkerställer att du får ett skönt stöd under dig som ett hårt underlag inte hade kunnat bjuda på, och som ytterligare fördelar är mattan vattentät samtidigt som ytan inte är hal. Med en händig medföljande fotpump pumpar du också upp din airtrack på nolltid.

Airtracks Nordic Deluxe Wide Airtrack - med dubbla väggar och praktisk medföljande elpump

Bra val för professionellt bruk och hemmabruk

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Airtracks Nordic Deluxe Wide Airtrack:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Välj mellan 9 olika storlekar
 • Elpump ingår
 • Hela 20 cm tjock

Nackdelar

 • Mycket dyr

Vi fortsätter vår airtrack topplista med ytterligare en produkt från märket Airtracks Nordic, men den här gången är det tal om Deluxe Wide Airtrack. Den här lyxiga luftmattan finns att beställa i en av en lång rad storlekar så att du får den perfekta mattan för dina behov, och med ett 4,5 av 5 stjärnors sammanlagt kundbetyg hos Google Shopping anser de flesta kunderna att detta är en airtrack som du inte vill missa.

Om Airtracks Nordic Deluxe Wide Airtrack

Med nio olika storlekar att välja mellan där den minsta har en längd på tre meter medan den längsta har en längd på enorma 16 meter finns det en Deluxe Wide Airtrack för alla ändamål. Mattorna är framställda med 2 700 trådar per kvadratmeter, och istället för att sy ihop sömmarna har de svetsats ihop. Lufttät, halkfri och högkvalitativ, helt enkelt. Glöm inte heller att en elektrisk pump ingår när du beställer denna airtrack, så du slipper att själv pumpa upp din matta.

FAQ

Vad kan man göra på en airtrack?
Gymnastik, parkour, cheerleading, kampsporter, lek, skoj och mycket mer blir möjligt på en airtrack. Det är bara fantasin som sätter gränserna, och särskilt tack vare att mattan är både vattentät samt halkfri.
Vad är en airtrack?
En airtrack är en luftmatta som blåses upp med hjälp av exempelvis en pump. Mattan används sedan som ett mjukt, skönt och tryggt underlag när du exempelvis vill träna gymnastikövningar eller parkour.
Finns det något samband mellan pris och kvalitet på airtracks?
I vanliga fall kommer dyrare airtracks att hålla längre, och det är inte ovanligt att händiga tillbehör ingår såsom en elektrisk pump och ett reparationskit. Med detta i åtanke kan det därför vara väl värt att lägga lite extra pengar för att få en högkvalitativ produkt.

Köpguide: Så väljer du din rätta airtrack

Då har du kikat lite på topplistan över några av de bästa luftmattorna på marknaden, men kanske funderar du fortfarande kring vad det egentligen är som gör en luftmatta högkvalitativ. Hur vet du att en specifik airtrack, airfloor eller luftgolv blir rätt för just dina behov? Detta ska vi tala lite mer om nedan. 

Hur vet du vilken storlek som blir rätt?
Med så många olika längder att välja mellan är det förståeligt att du kanske frågar dig själv vilken modell du bör köpa. Standardvarianten ligger på tre meter i längd, en meter i bredd och 10 cm på höjden, men när du väl har blivit äldre eller erfaren kan den här mattan börja kännas en aning liten. Då är det en god idé att uppgradera till en fem meters airtrack som har en tjocklek på 15 cm.

Om du förväntar dig att göra många övningar efter varandra eller om du är på jakt efter en enorm airtrack till exempelvis skolans gymnastiksal finns det airtracks som når hela vägen upp till 15 meter, så se över dina valmöjligheter och vänd dig till en air track som känns rätt för dig. För ytterligare träningsalternativ, kika gärna också på ett högkvalitativt löpband eller en utmanande crosstrainer.

En större airtrack eller flera små?
Problemet med att beställa en enda enorm airtrack är att det inte alltid är smidigt att flytta på den. Om du vill förlänga din luftmatta på ett annat sätt kan du därför istället köpa flera mindre mattor och sätta ihop dem tack vare luftmattornas kardborreband. 

Kardborrebanden kommer ibland redan som en del av mattan eller så blir du tvungen att beställa dem separat. Resultatet blir att du antingen kan göra din airtrack längre eller bredare beroende på vad du föredrar. För dig som vill njuta av flera olika träningssätt, tveka inte att också vända dig till en topplista över utmärkta motionscyklar!

De olika pumparna
Du märkte säkerligen i vår topplista att de olika luftmattorna kommer med olika sorters pumpar. Det är vanligt att de lite dyrare och mer exklusiva airtracks har en medföljande elpump medan de billigare antingen har en fotpump eller ingen pump alls. Frågan är bara vilken variant som är bäst, och det beror delvist på det planerade användningsområdet.

För dig som vill beställa en mycket lång airtrack kan en elpump vara att föredra då det annars tar en ganska lång tid att blåsa upp mattan med hjälp av en fotpump. Om du dock använder dig av en mini airtrack eller vill ta med mattan till en plats där eluttag inte finns tillgängliga är det å andra sidan fotpumpen som blir bäst.

Använd din airtrack som ett träningsredskap
Det finns fler än några få fördelar med att dra nytta av en airtrack, och mattan har utan tvekan en lång rad användningsområden. Vissa vänder sig till en dyr eller billig airtrack för att exempelvis gå ner i vikt, men det kan också vara för att reducera risken för olika sjukdomar, för att förbättra din sinnesstämning, för att få mer energi i vardagen och helt enkelt för att må bättre.

Det finns flera olika sorters övningar som du kan utföra på en airtrack – billig eller dyr – och vi ska ge ett antal exempel nedan. 

Stå på händerna
Att stå på händerna är för många sannerligen inte det lättaste, och då den här övningen kräver både styrka och flexibla rörelser kommer du att få ordentligt med träning. Några positiva aspekter av att vända dig till just den här övningen är att du har roligt, det ser häftigt ut och du tränar kroppen på ett utmärkt sätt.

Hoppa sprattelgubbe
Det kan vara svårt att stå på händerna om du är en nybörjare, så varför inte testa på en övning som är en aning enklare. En nybörjaraktivitet som är rolig, lätt och samtidigt tränar upp kroppen är att hoppa sprattelgubbe. Oavsett ålder är det här en aktivitet som de flesta kan ta del av.

Jump twists
Den sista övningen som vi ska kika på är jump twists, och dessa påminner lite om sprattelgubbe. Enkelt förklarat hoppar du upp på samma sätt som sprattelgubbe, men armarna ska vara utsträckta. När du väl har hoppat vrider du på höfterna till höger och vänster innan du landar igen. Det går därför att påstå att detta är en lite mer avancerad variant av den tidigare nämnda övningen.

Hur du lagar en airtrack
Oavsett airtrack pris kan det vara så att din luftmatta någon gång får ett hål i sig och då måste repareras för att återigen kunna användas. Om olyckan skulle vara framme gäller det att ha lim nära tillhands som specifikt är framtaget för att laga hål i airtracks. Detta kommer att finnas i reparationskittet som ingår när du beställer din airtrack eller så köper du det separat i exempelvis en poolaffär.

För att börja lagningen, klipp ut en bit av materialet från reparationskittet som ska täcka hålet. Se sedan till så att ytan där mattan har skadats är ren och torr innan du går vidare. Nu är det dags att ta fram limmet som du applicerar på den utklippta biten, och därefter trycker du biten på mattan för att täcka hålet. Låt limmet torka under ett dygn och sedan är det klart. 

Vad är en airtrack?

En airtrack är en enhet som använder en kraftfull fläkt för att blåsa upp en rektangulär eller rund matta, vilket skapar en kudde av luft på vilken personer kan utföra gymnastik, cheerleading stunts eller andra fysiska aktiviteter. Luften inuti mattan ger en mjukare landningsyta än en traditionell gymnastikmatta, vilket kan hjälpa till att minska skaderisken. Airtracks kan också användas för andra aktiviteter som trampolin, dykning och tumbling. De finns i olika längder och bredd och kan användas både inomhus och utomhus.

Hur en airtrack fungerar:

För att förstå hur en airtrack fungerar är det viktigt att veta tekniken bakom att blåsa upp och bibehålla lufttrycket i mattan, liksom de säkerhetsfunktioner och regler som finns på plats.

Tekniken bakom att blåsa upp en airtrack är ganska enkel. En airtrack har vanligtvis en inbyggd elektrisk fläkt som används för att pumpa luft in i mattan. Fläkten drivs vanligtvis av ett eluttag och kan slås på och av efter behov. Fläkten fungerar genom att blåsa luft in i mattan genom en serie små öppningar på sidorna av mattan. När mattan är helt uppblåst kommer den att behålla sin form och hårdhet tills fläkten stängs av och luften släpps ut.

Att bibehålla lufttrycket i mattan är också viktigt för att airtrack ska fungera ordentligt. De flesta airtrack har en inbyggd tryckmätare som gör att användaren kan övervaka lufttrycket i mattan. Om trycket är för lågt kan mattan inte vara tillräckligt hård för säker användning. Om trycket är för högt kan mattan bli för hård och inte ge tillräckligt med dämpning. Det är viktigt att kontrollera tryckmätaren regelbundet och justera lufttrycket efter behov.

Säkerhetsfunktioner och regler för airtrack är också viktiga att ta hänsyn till. Airtracks måste uppfylla vissa säkerhetsstandarder för att kunna användas säkert. Mattan måste vara gjord av hållbart, punkteringsbeständigt material som kan klara tung användning. Fläkten måste vara kraftfull nog för att snabbt blåsa upp mattan och bibehålla lufttrycket. Mattan måste också vara fäst vid marken för att förhindra att den rör sig under användningen. Dessutom bör en airtrack användas under ledning av en utbildad instruktör.

Airtrack fördelar

En airtrack är en enhet som erbjuder många fördelar för de som använder den för fysiska aktiviteter. En av de främsta fördelarna med en airtrack är dess förmåga att minska risken för skador jämfört med traditionella gymnastikmattor. Kudden av luft inuti mattan ger en mjukare landningsyta än en traditionell matta, vilket kan hjälpa till att minska kraften i fall och andra olyckor. Detta kan vara särskilt användbart för gymnaster, cheerleaders och andra idrottare som utför höga stunt och manövrar.

En annan fördel med en airtrack är dess mångsidighet. Den kan användas för olika fysiska aktiviteter som gymnastik, cheerleading, dykning och tumbling. Detta gör det till ett utmärkt val för gymnastikklubbar, cheerleadinglag och andra grupper som behöver en mångsidig tränings- och tävlingsyta. Airtracks är också lämpliga för både inomhus- och utomhusbruk, så de kan användas i en mängd olika miljöer.

Dessutom finns airtracks i olika storlekar och former, så de kan anpassas efter olika gruppers behov. De kan användas av både barn och vuxna och är ett bra val för dem som vill förbättra sin fysiska kondition, koordination och balans.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta