Siemens torktumlare test – Här är experternas favoritmodeller – Bäst i Test

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln tar vi en närmare titt på torktumlare från märket Siemens. De flesta av dessa modeller har fått positiva användarrecensioner och är alltså populära bland konsumenterna.

Vi går igenom både funktioner och specifikationer för varje modell och berättar även vad användarna skriver i sina recensioner. Vi presenterar därefter ett par alternativa torktumlare från andra tillverkare. Dessa modeller har klarat sig bra i expertundersökningar hos både Råd & Rön.

Efter genomgången av de olika torktumlarna hittar du mer information samt tips som kan hjälpa dig att komma fram till vilken modell som är rätt för dig.

Den här artikeln innehåller: 
Genomgång av torktumlare från Siemens 
Alternativ till Siemens-torktumlare 
Tips på vad du bör tänka på när du köper en torktumlare 
Information om hur du använder torktumlaren så optimalt som möjligt 
Förklaring av energimärkningen 
Information om hur experterna går tillväga när de testar torktumlare

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi sammanställer däremot oberoende testresultat och användarrecensioner för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Siemens torktumlare test-guide – Här är Siemens bästa torktumlare

Här nedanför får du en överblick över de bästa torktumlarna från Siemens. Vi på Konsumentmagasinet har gått igenom experttester från både in- och utland och samlat de bästa modellerna här. Du hittar även en prisjämförelse för varje modell som visar vilka återförsäljare som är billigast.


Siemens WT4HXKL9DN

✅ 5 av 5 stjärnor av kunderna hos Elgiganten.se

Siemens WT4HXKL9DN

.
Siemens WT4HXKL9DN har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här torktumlaren har däremot fått fina recensioner av användarna. Modellen har närmare bestämt fått ett kundbetyg på 5 av 5 stjärnor hos Elgiganten.se.

Användarna framhäver att det här är en kvalitetsmaskin som fungerar som den ska och lever upp till förväntningarna. Ingen nämner några nackdelar med torktumlaren.

Om Siemens WT4HXKL9DN ska placeras ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att kontrollera måtten innan köp.

Energisnål kondenstorktumlare med självrengörande kondensor

Siemens WT4HXKL9DN är en stor torktumlare med en kapacitet på 9 kg. Den här maskinen är därför lagom för en större familj med fem eller fler medlemmar. Torktumlaren tillhör dessutom energiklass A++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Den här modellen har även en självrengörande kondensor som rengörs automatiskt efter varje torkning. Tack vare detta behöver kondensorn inte rengöras manuellt.

Välj mellan flera olika program

Med Siemens WT4HXKL9DN kan man välja mellan flera olika program och på så vis anpassa torkningen till olika typer av tvätt.

Det finns bland annat program för bomull, skjortor, underkläder, handdukar, sportkläder och syntet. Torktumlaren har även ett Super 40-program som bara tar 40 minuter. Detta program är därför perfekt om man måste torka kläder snabbt.

Man väljer vilket program man vill använda på maskinens LED-skärm. Där finns även en timerfunktion som kan användas för att ställa in starttiden för ett program upp till 24 timmar i förväg.

Siemens WT4HXKL9DN har en ljudnivå på 62 dB och väsnas därmed inte särskilt mycket under torkningsprocessen. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Skonsam torkning

När man köper Siemens WT4HXKL9DN får man en torktumlare som behandlar kläderna skonsamt. Den här modellen har nämligen ett SoftDry-system som skyddar kläderna under torkningen genom att hålla en stabil temperatur och ett jämnt luftflöde.

Sist men inte minst har Siemens WT4HXKL9DN en LED-belysning i trumman. Tack vare denna kan man enkelt kontrollera om man har fått ut all tvätt ur torktumlaren.

Specifikationer för Siemens WT4HXKL9DN mått:
 Höjd: 85,7 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 59,9 cm
 Vikt: 55,56 kg

Specifikationer för Siemens WT4HXKL9DN basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 9 kg
Energiklass: A++
Kondensationseffektivitetsklass: A
Årlig strömförbrukning: 259 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 62 dB(A)

Fördelar med Siemens WT4HXKL9DN:
Skonsam torkning
Rymlig torktumlare
LED-belysning i trumman
Självrengörande kondensor
Flera torkprogram


Siemens WT47Y879DN

Siemens WT47Y879DN

.
Siemens WT47Y879DN har inte varit med i några officiella experttester. Vi har dock valt att ändå ha med den här modellen i artikeln för att skapa en bättre överblick över utbudet på marknaden.

Det här är en rymlig torktumlare med en kapacitet på upp till 9 kg. Siemens WT47Y879DN är därför lagom stor för en familj med fem eller fler medlemmar. Det här är dessutom en energisnål modell som tillhör energiklass B. Man kan därför lugnt räkna med att torktumlaren inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Tänk dock på att kontrollera torktumlarens mått innan du köper den om du har tänkt placera den ovanpå en tvättmaskin.

Flera program och AntiVibration-design

Siemens WT47Y879DN har flera olika program, en AntiVibration-design och en timerfunktion.

Eftersom att torktumlaren har en hel del program finns det alltid något som passar till just det man vill torka. Siemens WT47Y879DN är nämligen utrustad med följande program: Ylle, Mix, Outdoor, Täcken, Handdukar, Tidsprogram kallt, Tidsprogram varmt, Allergi Plus/Hygien, Supersnabb 40, Skjortor och Skrynkelskydd.

Den här modellen har bland annat ett program som kan torka tvätten på bara 40 minuter om kläderna först har tvättats i ett super15-tvättprogram. Siemens WT47Y879DN kan dessutom torka en full maskin 35 minuter snabbare än föregående modeller.

Siemens WT47Y879DN har även en AntiVibration-design som ökar stabiliteten och gör att torktumlaren väsnas och vibrerar mindre. Den här maskinen har därför en ljudnivå på bara 64 dB och kommer därmed inte att störa hela huset när den är igång.

Torktumlaren har dessutom en timerfunktion som kan användas om man vill att maskinen ska starta vid en senare tidpunkt istället för på en gång.

Flera praktiska funktioner

Eftersom att Siemens WT47Y879DN har en självrengörande kondensor behöver man aldrig rengöra kondensorn för hand på den här modellen. Rengöringsprocessen sker dessutom efter varje torkning för att kondensorn alltid ska vara luddfri och fungera optimalt.

Siemens WT47Y879DN har även en sensorstyrd autoDry-teknik som hindrar kläderna från att krympa i torktumlaren. Tack vare denna teknik slipper man alltså missöden med kläder som kommer ut ur torktumlaren och är en storlek mindre än tidigare.

Den här modellen har även en elektronisk barnspärr som låser maskinen när den är igång. Tack vare denna kan barnen inte öppna luckan när maskinen håller på att torka tvätten.

Användarvänlig torktumlare med softDry

Siemens WT47Y879DN har en stor och intuitiv skärm som ger en tydlig överblick över all relevant programinformation. På skärmen kan man nämligen se både programförlopp, varvtal och temperatur.

Den här modellen har dessutom ett unikt trumsystem som kallas för softDry. Detta system ser till att både luftströmmen och temperaturen hålls på en konstant nivå. Tvätten fördelas även på ett mer skonsamt sätt i trumman för att kläderna inte ska skadas under processen.

Specifikationer för Siemens WT47Y879DN – mått:
 Höjd: 84,2 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 59,9 cm
Vikt: 55,2 kg

Specifikationer för Siemens WT47Y879DN – basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 9 kg
Energiklass: B
Kondensationseffektivitetsklass: A
Årlig strömförbrukning: 259 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 64 dB(A)

Fördelar med Siemens WT47Y879DN:
Flera program
AntiVibration-design
Energisnål modell
SoftDry-trumsystem
Användarvänlig modell


Alternativa testvinnare från andra tillverkare

Vi har nu gått igenom några torktumlare från Siemens och berättat om deras specifikationer och funktioner. Du har även fått veta vad användarna har skrivit om modellerna i sina recensioner.

Det finns dock många torktumlare på marknaden som kommer från andra tillverkare än Siemens. Här nedanför kommer vi därför att presentera maskiner från andra märken som har fått bra betyg hos olika expertkällor.


Asko T408HD.S

✅ Bra betyg hos Råd & Rön 
✅ 73 av 100 poäng hos det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk

Asko T408HD.S

.
Asko T408HD.S har testats och recenserats av tre olika expertkällor: Råd & Rön, och Kagoo.co.uk. Eftersom alla experter gillade den här torktumlaren fick den bra betyg från Råd & Rön och 73 av 100 poäng från Kagoo.co.uk.

De fina betygen motiveras bland annat med att maskinen har en låg energiförbrukning och effektiva torkprogram. Experterna är däremot inte lika nöjda med torktumlarens ljudnivå och tidsåtgång för vissa program.

Om man planerar att ställa Asko T408HD.S ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att kontrollera måtten innan köp.

Intelligent torktumlare

Asko T408HD.S är en intelligent torktumlare med sensorer som mäter restfukten i tvätten. Maskinen anpassar sedan torkningen till fuktnivån och kan på så vis undvika övertorkning.

Den här torktumlaren har dessutom ett Multi Filter-system som består av fem olika filter. Dessa filter fångar upp ludd och andra små partiklar innan de tar sig in till torktumlarens mest känsliga delar.

Asko T408HD.S har en kapacitet på 8 kg och är därför lagom stor för ett hushåll på fyra eller fem personer.

Praktiska funktioner

Det här är en stilren torktumlare som är tillverkad av rostfritt stål. Asko T408HD.S har dessutom flera praktiska funktioner, till exempel ett system som kallas för Butterfly Drying. Detta system minskar uppkomsten av skrynklor genom att cirkulera luften jämnt i hela trumman och genom tvätten.

Asko T408HD.S har även en timerfunktion som gör att man kan ställa in starttiden för ett torkprogram i förväg.

När torktumlaren arbetar har den en ljudnivå på 64 dB. Med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på ungefär 60 dB väsnas torktumlaren alltså inte särskilt mycket. Den låga ljudnivån beror bland annat på att maskinen har en tystgående borstlös motor. Motorn är dessutom både hållbar och driftsäker.

Asko T408HD.S är dock inte bara tyst utan även energisnål. Den här torktumlaren tillhör nämligen energiklass A+++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Enkla kontroller

Asko T408HD.S är lätt att använda och har en LCD-skärm på fronten där man kan kontrollera alla olika funktioner och program. Det går därför både snabbt och enkelt att sätta igång en torkprocess.

Torktumlaren har 14 olika program som består av både vanliga program och specialprogram. Det finns till exempel ett program för silke och ylle, ett automatiskt syntetprogram, ett program med kalluft och ett antiskrynkelprogram.

Specifikationer för Asko T408HD.S – mått:
 Höjd: 85 cm
Bredd: 59,5 cm
Djup: 65,4 cm
 Vikt: 56 kg

Specifikationer för Asko T408HD.S basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 8 kg
Energiklass: A+++
Kondensationseffektivitetsklass: A
Årlig strömförbrukning: 176,8 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 64 dB(A)

Fördelar med Asko T408HD.S:
Sensorstyrning
Energieffektiv
Multi Filter-system
14 torkprogram
Butterfly Drying


Asko T208H.W

✅ Bra betyg hos Råd & Rön

Asko T208H.W

.
Asko T208H.W har testats och recenserats av konsumentorganisationen Råd & Rön och fick då ett bra betyg av experterna.

Det fina betyget motiveras bland annat med att torktumlaren har en bra torkeffekt och en låg energiförbrukning. Experterna är dock inte lika förtjusta i torktiden och ljudnivån.

Om Asko T208H.W ska placeras ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att man kontrollerar torktumlarens mått innan köp.

Bra maskin för större familjer

Asko T208H.W är en rymlig torktumlare med en kapacitet på 8 kg. Den här maskinen är därför lagom för en större familj på fyra eller fem personer. Torktumlaren tillhör även energiklass A++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Den här torktumlaren är försedd med en sensor som mäter hur mycket restfukt som finns i tvätten. Baserat på fuktnivån avgör maskinen sedan en optimal torktid för den aktuella laddningen. Detta innebär även att man undviker övertorkning.

Torktumlaren väsnas dessutom inte särskilt mycket när den arbetar. Asko T208H.W har nämligen en ljudnivå på bara 64 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Tio olika torkprogram

Asko T208H.W har en funktion som kallas för Butterfly Drying. Denna funktion minimerar skrynklor i kläderna genom att skapa en jämn luftcirkulation runt all tvätt i hela trumman.

Med den här modellen kan man dessutom välja mellan tio olika torkprogram som passar till olika typer av material och kläder.

Det finns bland annat ett program för silke- och ylle, ett automatiskt syntetprogram, ett antiskrynkelprogram, ett kalluftsprogram, ett snabbprogram och ett program för sängkläder.

Enkla kontroller

Asko T208H.W har en vridknapp på fronten av maskinen som styr alla olika funktioner och program. Där finns till exempel en timerfunktion som kan användas för att skjuta upp starttiden för ett program till en specifik tidpunkt.

Sist men inte minst har Asko T208H.W ett Multi Filter-system som består av fem olika filter. Dessa filter fångar upp alla typer av ludd och partiklar innan de tar sig in till torktumlarens känsligare delar.

Specifikationer för Asko T208H.W mått:
 Höjd: 85 cm
Bredd: 59,5 cm
Djup: 64 cm
 Vikt: 57 kg

Specifikationer för Asko T208H.W basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 8 kg
Energiklass: A++
Kondensationseffektivitetsklass: A
Årlig strömförbrukning: 236 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 64 dB(A)

Fördelar med Asko T208H.W:
Multi Filter-system
Butterfly Drying
Timerfunktion
Tio torkprogram
Sensorstyrning


Värt att tänka på när du ska köpa en ny torktumlare

När du letar efter en ny torktumlare kan det kännas omöjligt att få en överblick över alla valmöjligheter som finns på marknaden. Det finns dessutom många saker att tänka på och ta hänsyn till när du ska köpa en ny torktumlare. Här nedanför går vi därför igenom några punkter som kan vara bra att fundera på.

Frånluft eller kondens?

Till att börja med bör du komma fram till om du vill ha en frånluftstorktumlare eller en kondenstorktumlare.

En kondenstorktumlare samlar upp fukten från tvätten som kondensvatten i en vattenbehållare. Med den här typen av torktumlare behöver man inte göra något hål i husväggen för en frånluftskanal.

Vissa kondenstorktumlare kan dock ha lite problem med att samla upp allt vatten. Detta kan då leda till att en del av fukten åker ut i rummet istället. Det är därför viktigt att vädra med jämna mellanrum där torktumlaren står.

Med en frånluftstorktumlare behöver du ett hål i husväggen. Den här typen av torktumlare leder nämligen ut fukten ur huset via ett rör som går direkt ut i det fria. Detta kan vara en nackdel för vissa men innebär även att du slipper fukt i huset.

Du måste därför tänka igenom alternativen och fundera på vilken typ av torktumlare som passar bäst för dig och dina behov.

Energiförbrukning 

En annan sak som är värd att kolla upp är vilken energiklass torktumlaren tillhör. Läs igenom energimärkningen ordentligt för att ta reda på hur mycket energi en viss modell förbrukar på ett år. Ta även reda på hur mycket ström som går åt vid varje torkprogram. Denna information underlättar om du är ute efter en energisnål torktumlare.

Ska torktumlaren vara snabb? 

Du bör även fundera på om det är viktigt för dig att ha en snabb torktumlare som torkar tvätten effektivt. I regel brukar man säga att frånluftstorktumlare är snabbare än kondenstorktumlare.

Torktumlarens mått 

Om du vill placera torktumlaren ovanpå tvättmaskinen eller på någon annan specifik plats är det viktigt att kontrollera modellens mått. Genom att göra detta kan du säkerställa att du faktiskt köper en torktumlare som passar perfekt där du vill ställa den.

Trummans kapacitet

Torktumlarens mått Torktumlarens kapacitet är en annan viktig faktor som du måste ta hänsyn till.

Hur stor torktumlare man behöver varierar för olika konsumenter. I regel beror behovet på hur ofta du använder torktumlaren och hur många personer som bor i ditt hushåll. De flesta torktumlare har en kapacitet på mellan 6 och 9 kg.

Det är även värt att ta reda på vad för typ av trumma som sitter i torktumlaren. Finns det belysning i trumman? Är det en skonsam trumma? Finns det några andra fördelar med trumman i den specifika modellen?

Åt vilket håll öppnas luckan? 

Vissa torktumlare har en lucka som kan hängas på båda sidorna av öppningen. Eftersom att man därmed kan välja åt vilket håll man vill öppna luckan blir det lättare att hitta en bra placering för dessa torktumlare.

Oväsen 

Hur mycket väsnas torktumlaren? I och med att oljud kan vara väldigt störande är det bra att ta reda på maskinens ljudnivå i förväg. Torktumlare har vanligtvis en ljudnivå på lite över 60 dB, och med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB är detta inte särskilt mycket.

Användarvänlighet 

Både användarvänligheten och funktionerna kan variera väldigt mycket mellan olika modeller. Du kan kontrollera användarvänligheten genom att titta om du lätt kan förstå skärmen och kontrollpanelen eller om det verkar vara en mer avancerad modell. Det kan även vara bra att välja en torktumlare som både visar resterande torktid och har en timerfunktion.

Specialprogram 

Specialprogram Titta om torktumlaren har flera specialprogram eller om man bara kan välja mellan de vanligaste programmen. Ju fler specialprogram maskinen har, desto större möjlighet har man att hitta ett program som passar till olika typer av kläder och tygsorter.

Säkerhet 

Sist men inte minst bör du ta reda på om torktumlaren har några säkerhetsfunktioner. Om du har barn är det till exempel viktigt att du väljer en torktumlare med en barnspärr eller liknande.

 


Använd torktumlaren så optimalt som möjligt

Det sägs ofta att torktumlare drar mycket ström och att de är så hårda mot tvätten att de till slut kan skada kläderna eller förstöra dem helt. Om du använder torktumlaren optimalt och vidtar vissa försiktighetsåtgärder kan du dock få ett så bra resultat som möjligt. Här nedanför går vi igenom vad du bör göra.

Läs bruksanvisningen 

Först och främst bör du läsa bruksanvisningen för torktumlaren. Genom att göra detta kan du ta reda på vad maskinen faktiskt kan göra och klarar av innan du börjar använda den.

Använd rätt temperatur 

Alla material tål inte lika hög värme. När du torkar tvätt i torktumlaren är det därför viktigt att använda olika temperaturinställningar för olika typer av kläder och textilier.

Fyll inte torktumlaren för mycket 

Du bör även tänka på att inte lägga in för mycket tvätt i torktumlaren på en gång. Det måste nämligen finnas utrymme för kläderna att röra på sig i trumman. Innan du startar torktumlaren kan du kontrollera detta genom att sätta in din hand i trumman ovanför kläderna. Om det finns utrymme för din hand har du mest troligt inte lagt in för mycket tvätt.

Sortera tvätten 

Lätta klädesplagg bör inte torkas tillsammans med tyngre tvätt. Tunna och lätta sommarkläder ska till exempel inte torkas samtidigt som en uppsättning tunga handdukar.

Använd rätt program 

Många moderna torktumlare har flera specialprogram som gör att man kan välja en inställning som passar för just de kläder man vill torka. Genom att använda rätt program kan du minimera risken för att något ska hända med dina kläder under torkningen.

Centrifugera tvätten i tvättmaskinen 

Centrifugera tvätten i tvättmaskinen Ett annat bra tips är ett centrifugera tvätten innan du flyttar över den till torktumlaren. Eftersom att tvätten innehåller mindre vatten efter centrifugeringen går det nämligen snabbare för torktumlaren att få den helt torr.

Rengör luddfiltret 

Det är viktigt att rengöra luddfiltret med jämna mellanrum. Ett tilltäppt filter kan nämligen leda till en längre torktid och högre strömförbrukning. Det bästa är faktiskt att rensa filtret så gott som varje gång du har använt  torktumlaren.

 


Förklaring av energimärkningen

Som vi nämnde tidigare i artikeln är det viktigt att du läser torktumlarens energimärkning. I det här avsnittet berättar vi mer om energimärkningen och går igenom exakt vad du ska titta efter.

energimärkningenEnergimärkningen gör det lättare för dig att hitta marknadens mest energisnåla produkter. Detta gäller dessutom oavsett om du är på jakt efter ett nytt kylskåp, en ny tvättmaskin eller en ny torktumlare.

Den mest utbredda och etablerade energimärkningen är EU:s obligatoriska energimärkning. På denna energimärkning kan du hitta all information du behöver för att kunna välja en energisnål produkt.

Vad visar energimärkningen? 

Högst upp på energimärkningen finns det en bokstav som visar vilken energiklass produkten tillhör. Energiskalan går i regel från A till G, där A är bäst och G är sämst. Skalan kan variera mellan olika produkter men har alltid A i toppen.

Eftersom att skalan kan se olika ut för olika produkter finns det även en grön pil för den klass som är bäst. Energimärkningen visar dessutom produktens årliga energiförbrukning i kWh/år.

Sist men inte minst visar etiketten information om bland annat ljudnivå, vattenförbrukning och andra funktioner. Detta är dock bara aktuellt för vissa produkter, och informationen beror därför på vilken typ av produkt det rör sig om.

Energimärkning för torktumlare 

Energimärkningen kan som sagt hjälpa dig att hitta en lämplig torktumlare om du är ute en strömsnål och energieffektiv modell.

På energimärkningen kan du nämligen se hur mycket ström torktumlaren förbrukar på ett år. Där finns även information om torktumlarens ljudnivå och kapacitet.

Energimärkningen visar även vilken typ av torktumlare den aktuella modellen är. Du kan därför enkelt se om en viss modell är en frånluftstorktumlare eller en kondenstorktumlare. Energimärkningen anger dessutom hur effektiv kondensorn är på en skala från A till G, där A är bäst.

För torktumlare går energiskalan från A+++ till D. Om du vill ha en energisnål modell rekommenderas du därför att välja en modell som tillhör energiklass A++ eller A+++. Dessa modeller är nämligen mest energieffektiva.

Danska Sparenergi.dk skriver även att kondenstorktumlare med inbyggd värmepump i regel hamnar i de bästa energiklasserna.

 


Hur testar experterna torktumlare?

Om du är nyfiken på hur torktumlare brukar testas kan du läsa mer om detta i det här avsnittet. Här går vi nämligen igenom hur experterna går tillväga när de granskar och recenserar marknadens olika torktumlare.

Hur bra fungerar de olika programmen? 

Miele TCE530WP De flesta experter börjar med att prova alla torktumlare. De fyller då maskinerna med olika typer av kläder och textilier och startar sedan ett program.

De brukar i regel köra flera olika program för att se vilka modeller som klarar sig bra och vilka som presterar mindre bra. De flesta expertkällor undersöker hur maskinerna hanterar allt från ylle till bomull och syntetmaterial.

Hur mycket energi förbrukar maskinen i förhållande till tvättmängden? 

Experterna mäter dessutom hur mycket energi alla torktumlare använder i varje testkörning.

Genom att göra detta kan de få en överblick över hur energisnål maskinen egentligen är. Detta kan nämligen vara en viktig faktor när det kommer till den här typen av produkter.

Hur användarvänlig är torktumlaren? 

Olika personer kan förstås ha olika uppfattningar om huruvida en torktumlare är lätt att använda eller inte.

Experterna kan dock fortfarande skapa sig en uppfattning om användarvänligheten genom att till exempel gå igenom produktens bruksanvisning, skärm, knappar och filter.

Genom att göra detta kan experterna bland annat avgöra om det är lätt eller svårt att lära sig hur maskinen fungerar. Vissa modeller kräver lite tid medan andra är hur enkla som helst att komma igång med utan att man ens behöver läsa bruksanvisningen.

Hur effektiv är torkningen?

Något som är viktigt för många experter är att torktumlaren faktiskt torkar kläderna ordentligt.

Det är även bra om experterna undersöker noggrannheten hos de olika programmen. Detta gör det nämligen enklare att ta reda på hur bra maskinen torkar tvätten samt om den lämnar rätt nivå av restfukt.

Hur högljudd är torktumlaren? 

Sist men inte minst bedömer experterna ljudnivån hos alla torktumlare. De flesta vill ändå ha en tystgående torktumlare som inte stör hela huset när den är igång.

I regel är det flera personer som lyssnar på torktumlaren för att sedan bedöma om den väsnas mycket eller lite.

Torktumlarna har förstås även en angiven ljudnivå som experterna förhåller sig till. De flesta torktumlare har en ljudnivå på 64 till 66 dB. Det finns dock både tystare och mer högljudda torktumlare på marknaden.

 


FAQ – Vanliga frågor

Vilken torktumlare har fått bäst omdömen?

Siemens WT4HXKL9DN och Siemens WT4HXEL9DN

Hur testas torktumlarna?

Maskinerna bedöms baserat på deras torkeffekt, hur jämnt de torkar samt hur bra de är på att lämna kvar rätt nivå av restfukt (beroende på program). Man tittar även på ljudnivån, energiförbrukningen och användarvänligheten.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för torktumlare går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att C idag är den lägsta energiklassen för nya torktumlare. Om du vill ha en energisnål torktumlare förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos torktumlare beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 160 gånger per år.


Genomgång av testkällor

Råd & Rön  
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön granskar och recenserar olika konsumentprodukter.

Här har Råd & Rön genomfört en omfattande granskning av torktumlare från olika tillverkare och prisklasser. I testet provade de bland annat de två modellerna Miele TDB220WP Active och Bosch WTW8758LSN. Experterna undersökte till exempel modellernas torkning, användarvänlighet, funktioner och energiförbrukning.

Du hittar hela testet från Råd & Rön här. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Kagoo.co.uk
Det brittiska testmagasinet Kagoo.co.uk recenserar och jämför olika konsumentprodukter. Detta gör det enklare för konsumenterna att hitta rätt produkter för just deras behov. Kagoo.co.uk har bland annat testat Asko T408HD.S och gett torktumlaren ett betyg på 73 av 100 poäng. Du kan läsa hela recensionen här.


Andra relevanta tester:

Här på Konsumentmagasinet har vi även fler artiklar om torktumlare. Dessa kan kanske vara till hjälp om du fortfarande inte vet vilket märke du ska välja. I den mer övergripande artikeln Torktumlare test har vi istället samlat alla torktumlare som klarar sig bäst i test oberoende av märke.

Om du redan vet att du vill ha en kondenstorktumlare kanske du vill läsa vår artikel om dessa. Där hittar du en stor genomgång av de bästa modellerna samt tips på sådant som är bra att tänka på när du skaffar en kondenstorktumlare.

Om du bor trångt och vill ha en kombinerad tvättmaskin och torktumlare kan du läsa vår artikel om tvättmaskiner med torktumlare. Där har samlat de kombimaskiner som har fått bäst recensioner av olika experter.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Siemens WT4HXEL9DN

✅ 5 av 5 stjärnor av kunderna hos Tretti.se

Siemens WT4HXEL9DN

.
Siemens WT4HXEL9DN har inte varit med i några officiella experttester. Den här torktumlaren är däremot populär bland användarna och har fått ett kundbetyg på 5 av 5 stjärnor hos Tretti.se.

Användarna skriver att det här är en bra torktumlare som torkar både snabbt och effektivt. Ingen nämner några direkta nackdelar med den här modellen.

Om Siemens WT4HXEL9DN ska placeras ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att kontrollera måtten innan köp.

Rymlig torktumlare med sensorstyrning

Siemens WT4HXEL9DN är en rymlig torktumlare med en kapacitet på 9 kg. Detta innebär att modellen är lämplig för en familj på ungefär fem personer. Maskinen tillhör dessutom energiklass A+++ och förbrukar därmed inte särskilt mycket energi per år.

Tack vare sensorer kan maskinen torka kläderna på ett optimalt sätt och undvika övertorkning. Sensorerna mäter nämligen nivån av restfukt i tvätten och anpassar sedan torktiden utifrån detta.

Siemens WT4HXEL9DN har en ljudnivå på 59 dB och väsnas därmed inte särskilt mycket när den arbetar. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Skonsam torkning

Siemens WT4HXEL9DN är en intelligent torktumlare som är utrustad med trumsystemet SoftDry. Detta system håller ett permanent luftflöde och en exakt temperatur för att kläderna ska torkas så skonsamt som möjligt. Tack vare detta skadas tvätten inte av torkprocessen.

Den här torktumlaren har dessutom en timerfunktion som gör det möjligt att ställa in starttiden för ett program i förväg. Det finns även en inbyggd torkfunktion med ånga som slätar ut tyget under torkningen. Eftersom att kläderna därmed inte blir lika skrynkliga i torktumlaren underlättar denna funktion strykningen.

Många torkprogram

Siemens WT4HXEL9DN har en hel del olika torkprogram och kan därmed anpassas till det som ska torkas. Man kan bland annat välja mellan följande program: skjortor, bomull, underkläder, handdukar, outdoor och mix.

När man ställer in torktumlaren kan man välja program på maskinens skärm eller via Home Connect-appen. Med den här appen kan man starta torktumlaren oavsett om man är hemma eller inte. I appen kan man dessutom övervaka maskinen och se när tvätten är torr.

Specifikationer för Siemens WT4HXEL9DN mått:
 Höjd: 84,2 cm
Bredd: 59,8 cm
Djup: 59,9 cm
 Vikt: 59,6 kg

Specifikationer för Siemens WT4HXEL9DN basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 9 kg
Energiklass: A+++
Kondensationseffektivitetsklass: B
Årlig strömförbrukning: 193 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 59 dB(A)

Fördelar med Siemens WT4HXEL9DN:
SoftDry trumsystem
Sensorstyrning
Kan kontrolleras via en app
Rymlig torktumlare
Energieffektiv


LG RC80U2AV0W

✅ Bra betyg hos Råd & Rön

LG RC80U2AV0W

.
LG RC80U2AV0W har granskats av Råd & Rön och fick då ett bra betyg av experterna. Detta motiveras bland annat med att torktumlaren har en låg energiförbrukning och en effektiv kondensationseffekt.

Experterna är dock inte lika imponerade över tidsåtgången för vissa av programmen.

Om man vill ställa LG RC80U2AV0W ovanpå en tvättmaskin måste man dessutom kontrollera måtten innan köp.

Energisnål torktumlare

LG RC80U2AV0W är en energieffektiv torktumlare som tillhör energiklass A+++. Detta innebär att maskinen inte förbrukar särskilt mycket energi per år, något som är en fördel för både plånboken och miljön. Torktumlaren har en kapacitet på 8 kg och är därför lagom för en större familj på fyra eller fem personer.

Den här modellen har även en praktisk timerfunktion som gör det möjligt att skjuta upp programstarten till en specifik tidpunkt. Torktumlaren har dessutom en ljudnivå på 62 dB och väsnas därmed inte så mycket när den arbetar. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Användarvänlig torktumlare

LG RC80U2AV0W är en användarvänlig torktumlare med enkla kontroller. Maskinen kan antingen styras via en vridknapp på fronten eller via en app som man kan ladda ner till sin telefon eller surfplatta.

Den här modellen sparar dessutom energi med en Inverterteknik och en funktion som kallas för ECO Hybrid.

Invertertekniken minskar torktiden och ser till att maskinen torkar tvätten på ett energieffektivt sätt. ECO Hybrid gör istället att maskinen torkar vid lägre temperaturer som är mer energisnåla och skonsammare mot kläderna.

Praktiska egenskaper

LG RC80U2AV0W har flera olika program, till exempel blandat, snabbtorkning, ylle, täcken och kalluft. Det finns även ett Allergy Care-program som avlägsnar 99,9 % av alla allergener.

Sist men inte minst har LG RC80U2AV0W en Smart Diagnosis-funktion som hjälper till att lösa eventuella problem med torktumlaren. Med den här funktionen är det möjligt att använda sin mobiltelefon för att felsöka maskinen så att problemet sedan kan lösas.

Specifikationer för LG RC80U2AV0W mått:
 Höjd: 85 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 69 cm
 Vikt: 56 kg

Specifikationer för LG RC80U2AV0W basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 8 kg
Energiklass: A+++
Kondensationseffektivitetsklass: A
Årlig strömförbrukning: 159 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 62 dB(A)

Fördelar med LG RC80U2AV0W:
Inverterteknik
Allergy Care-program
ECO Hybrid
Energiklass A+++
Smart Diagnosis


Siemens WT43H007DN

✅ Bra användarrecensioner

Siemens WT43H007DN

Siemens WT43H007DN har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här modellen är däremot populär bland konsumenterna och har fått fina recensioner av kunderna hos olika återförsäljare.

De flesta recensionerna fokuserar mest på att Siemens WT43H007DN har många program och att torktumlaren är lätt att använda.

Det finns inte särskilt många recensioner som nämner några nackdelar med den här modellen. Vissa användare skriver dock att det fortfarande finns kvar lite fukt i kläderna när maskinen anser att tvätten är torr.

Tänk även på att torktumlarens storlek är väldigt viktig om du har tänkt placera den ovanpå en tvättmaskin.

Användarnas kommentar: Användarvänlig torktumlare med bra funktioner

Konsumenterna som använder Siemens WT43H007DN tycker om den här modellen och menar att den passar bra in hemma hos de allra flesta.

En användare skriver till exempel att det här är en riktigt fin torktumlare med många bra program som passar deras behov. En annan nöjd användare skriver också att torktumlaren har många bra funktioner och nämner även att den är lätt att använda.

Några användare skriver att torktumlaren är relativt tystgående och att den torkar perfekt när man väljer rätt inställningar. Enligt vissa recensioner kan inställningarna vara lite svåra i början, men dessa användare skriver även att torktumlaren är både effektiv och fantastisk när man väl har lärt sig att använda den.

Sensorstyrning och timer

Siemens WT43H007DN har en kapacitet på 7 kg och är därmed lagom stor för ett hushåll på ungefär tre eller fyra personer.

Den här modellen har dessutom en sensorstyrd torkningsprocess som automatiskt avgör hur länge kläderna måste torkas. Detta innebär att torktumlaren har en sensor som mäter hur mycket fukt som finns kvar i kläderna. Utifrån denna mätning bedömer maskinen sedan hur lång torkningstid som krävs.

Siemens WT43H007DN har även en timerfunktion som gör att man kan skjuta fram starttiden för ett program till en senare tidpunkt. Eftersom att torktumlaren tillhör energiklass A+ får man här en relativt energisnål modell som inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Den här torktumlaren har ett easyClean-filter som ser till att det är enkelt att få bort ludd från kondensorfiltret. Modellen har även en sensorstyrd autoDry-teknik som hindrar kläderna från att krympa under torkningsprocessen.

Många program, softDry-system och AntiVibration-design

Siemens WT43H007DN är utrustad med en hel del program som passar bra för olika typer av kläder och tygsorter. Torktumlaren har bland annat följande program: Skjortor, Dun, Outdoor, Skrynkelskydd, Handdukar, Ylle och Mix. Det finns även ett program som kan torka kläderna på bara 40 minuter om de först har tvättats i ett super15-tvättprogram.

Den här torktumlaren har dessutom ett softDry-system med en specialdesignad trumma. Detta system ser till att kläderna torkas på ett mjukt och skonsamt sätt i den stora och galvaniserade trumman.

Sist men inte minst har Siemens WT43H007DN en AntiVibration-design som minskar oljud och vibrationer när man använder torktumlaren. Den här modellen har därför en relativt låg ljudnivå på 66 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Specifikationer för Siemens WT43H007DN – mått:
 Höjd: 85,4 cm
Bredd: 60 cm
Djup: 63,6 cm
Vikt: 45,7 kg

Specifikationer för Siemens WT43H007DN – basfakta:
Typ: Kondenstorktumlare
Kapacitet: 7 kg
Energiklass: A+
Kondensationseffektivitetsklass: B
Årlig strömförbrukning: 233 kWh
Ljudnivå, standardprogram: 66 dB(A)

Fördelar med Siemens WT43H007DN:
 EasyClean-filter och autoDry-teknik
Skonsam trumma
Tystgående modell med AntiVibration-design
Timerfunktion
Flera program


Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta