Siemens torktumlare test – Här är experternas favoritmodeller – Bäst i Test 2020

0

I den här artikeln tar vi en närmare titt på torktumlare från märket Siemens. De flesta av dessa modeller har fått positiva användarrecensioner och är alltså populära bland konsumenterna.

Vi går igenom både funktioner och specifikationer för varje modell och berättar även vad användarna skriver i sina recensioner. Vi presenterar därefter ett par alternativa torktumlare från andra tillverkare. Dessa modeller har klarat sig bra i expertundersökningar hos både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Efter genomgången av de olika torktumlarna hittar du mer information samt tips som kan hjälpa dig att komma fram till vilken modell som är rätt för dig.

Den här artikeln innehåller: 
🔸 Genomgång av torktumlare från Siemens 
🔸 Alternativ till Siemens-torktumlare 
🔸 Tips på vad du bör tänka på när du köper en torktumlare 
🔸 Information om hur du använder torktumlaren så optimalt som möjligt 
🔸 Förklaring av energimärkningen 
🔸 Information om hur experterna går tillväga när de testar torktumlare

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi sammanställer däremot oberoende testresultat och användarrecensioner för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Siemens torktumlare test – Här är Siemens bästa torktumlare

Här nedanför får du en överblick över de bästa torktumlarna från Siemens. Vi på Konsumentmagasinet har gått igenom experttester från både in- och utland och samlat de bästa modellerna här. Du hittar även en prisjämförelse för varje modell som visar vilka återförsäljare som är billigast.


Siemens WT43H007DN

✅ Bra användarrecensioner

Siemens WT43H007DN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 199,00 Kr. 0,00 Kr. 5 199,00 Kr. Läs mer
5 199,00 Kr. 0,00 Kr. 5 199,00 Kr. Läs mer
5 299,00 Kr. 0,00 Kr. 5 299,00 Kr. Läs mer
6 358,00 Kr. 0,00 Kr. 6 358,00 Kr. Läs mer

Siemens WT43H007DN har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här modellen är däremot populär bland konsumenterna och har fått fina recensioner av kunderna hos olika återförsäljare.

De flesta recensionerna fokuserar mest på att Siemens WT43H007DN har många program och att torktumlaren är lätt att använda.

Det finns inte särskilt många recensioner som nämner några nackdelar med den här modellen. Vissa användare skriver dock att det fortfarande finns kvar lite fukt i kläderna när maskinen anser att tvätten är torr.

Tänk även på att torktumlarens storlek är väldigt viktig om du har tänkt placera den ovanpå en tvättmaskin.

Användarnas kommentar: Användarvänlig torktumlare med bra funktioner

Konsumenterna som använder Siemens WT43H007DN tycker om den här modellen och menar att den passar bra in hemma hos de allra flesta.

En användare skriver till exempel att det här är en riktigt fin torktumlare med många bra program som passar deras behov. En annan nöjd användare skriver också att torktumlaren har många bra funktioner och nämner även att den är lätt att använda.

Några användare skriver att torktumlaren är relativt tystgående och att den torkar perfekt när man väljer rätt inställningar. Enligt vissa recensioner kan inställningarna vara lite svåra i början, men dessa användare skriver även att torktumlaren är både effektiv och fantastisk när man väl har lärt sig att använda den.

Sensorstyrning och timer

Siemens WT43H007DN har en kapacitet på 7 kg och är därmed lagom stor för ett hushåll på ungefär tre eller fyra personer.

Den här modellen har dessutom en sensorstyrd torkningsprocess som automatiskt avgör hur länge kläderna måste torkas. Detta innebär att torktumlaren har en sensor som mäter hur mycket fukt som finns kvar i kläderna. Utifrån denna mätning bedömer maskinen sedan hur lång torkningstid som krävs.

Siemens WT43H007DN har även en timerfunktion som gör att man kan skjuta fram starttiden för ett program till en senare tidpunkt. Eftersom att torktumlaren tillhör energiklass A+ får man här en relativt energisnål modell som inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Den här torktumlaren har ett easyClean-filter som ser till att det är enkelt att få bort ludd från kondensorfiltret. Modellen har även en sensorstyrd autoDry-teknik som hindrar kläderna från att krympa under torkningsprocessen.

Många program, softDry-system och AntiVibration-design

Siemens WT43H007DN är utrustad med en hel del program som passar bra för olika typer av kläder och tygsorter. Torktumlaren har bland annat följande program: Skjortor, Dun, Outdoor, Skrynkelskydd, Handdukar, Ylle och Mix. Det finns även ett program som kan torka kläderna på bara 40 minuter om de först har tvättats i ett super15-tvättprogram.

Den här torktumlaren har dessutom ett softDry-system med en specialdesignad trumma. Detta system ser till att kläderna torkas på ett mjukt och skonsamt sätt i den stora och galvaniserade trumman.

Sist men inte minst har Siemens WT43H007DN en AntiVibration-design som minskar oljud och vibrationer när man använder torktumlaren. Den här modellen har därför en relativt låg ljudnivå på 66 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på ungefär 60 dB.

Specifikationer för Siemens WT43H007DN – mått:
🌀 Höjd: 85,4 cm
🌀 Bredd: 60 cm
🌀 Djup: 63,6 cm
🌀 Vikt: 45,7 kg

Specifikationer för Siemens WT43H007DN – basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 7 kg
🔴 Energiklass: A+
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: B
🔴 Årlig strömförbrukning: 233 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 66 dB(A)

Fördelar med Siemens WT43H007DN:
🔵 EasyClean-filter och autoDry-teknik
🔵 Skonsam trumma
🔵 Tystgående modell med AntiVibration-design
🔵 Timerfunktion
🔵 Flera program


Siemens WT47Y879DN

Siemens WT47Y879DN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 603,00 Kr. 0,00 Kr. 9 603,00 Kr. Läs mer
10 108,00 Kr. 0,00 Kr. 10 108,00 Kr. Läs mer
10 108,00 Kr. 0,00 Kr. 10 108,00 Kr. Läs mer

Siemens WT47Y879DN har inte varit med i några officiella experttester. Vi har dock valt att ändå ha med den här modellen i artikeln för att skapa en bättre överblick över utbudet på marknaden.

Det här är en rymlig torktumlare med en kapacitet på upp till 9 kg. Siemens WT47Y879DN är därför lagom stor för en familj med fem eller fler medlemmar. Det här är dessutom en energisnål modell som tillhör energiklass A++. Man kan därför lugnt räkna med att torktumlaren inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Tänk dock på att kontrollera torktumlarens mått innan du köper den om du har tänkt placera den ovanpå en tvättmaskin.

Flera program och AntiVibration-design

Siemens WT47Y879DN har flera olika program, en AntiVibration-design och en timerfunktion.

Eftersom att torktumlaren har en hel del program finns det alltid något som passar till just det man vill torka. Siemens WT47Y879DN är nämligen utrustad med följande program: Ylle, Mix, Outdoor, Täcken, Handdukar, Tidsprogram kallt, Tidsprogram varmt, Allergi Plus/Hygien, Supersnabb 40, Skjortor och Skrynkelskydd.

Den här modellen har bland annat ett program som kan torka tvätten på bara 40 minuter om kläderna först har tvättats i ett super15-tvättprogram. Siemens WT47Y879DN kan dessutom torka en full maskin 35 minuter snabbare än föregående modeller.

Siemens WT47Y879DN har även en AntiVibration-design som ökar stabiliteten och gör att torktumlaren väsnas och vibrerar mindre. Den här maskinen har därför en ljudnivå på bara 64 dB och kommer därmed inte att störa hela huset när den är igång.

Torktumlaren har dessutom en timerfunktion som kan användas om man vill att maskinen ska starta vid en senare tidpunkt istället för på en gång.

Flera praktiska funktioner

Eftersom att Siemens WT47Y879DN har en självrengörande kondensor behöver man aldrig rengöra kondensorn för hand på den här modellen. Rengöringsprocessen sker dessutom efter varje torkning för att kondensorn alltid ska vara luddfri och fungera optimalt.

Siemens WT47Y879DN har även en sensorstyrd autoDry-teknik som hindrar kläderna från att krympa i torktumlaren. Tack vare denna teknik slipper man alltså missöden med kläder som kommer ut ur torktumlaren och är en storlek mindre än tidigare.

Den här modellen har även en elektronisk barnspärr som låser maskinen när den är igång. Tack vare denna kan barnen inte öppna luckan när maskinen håller på att torka tvätten.

Användarvänlig torktumlare med softDry

Siemens WT47Y879DN har en stor och intuitiv skärm som ger en tydlig överblick över all relevant programinformation. På skärmen kan man nämligen se både programförlopp, varvtal och temperatur.

Den här modellen har dessutom ett unikt trumsystem som kallas för softDry. Detta system ser till att både luftströmmen och temperaturen hålls på en konstant nivå. Tvätten fördelas även på ett mer skonsamt sätt i trumman för att kläderna inte ska skadas under processen.

Specifikationer för Siemens WT47Y879DN – mått:
🌀 Höjd: 84,2 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 59,9 cm
🌀 Vikt: 55,2 kg

Specifikationer för Siemens WT47Y879DN – basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 9 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: A
🔴 Årlig strömförbrukning: 259 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 64 dB(A)

Fördelar med Siemens WT47Y879DN:
🔵 Flera program
🔵 AntiVibration-design
🔵 Energisnål modell
🔵 SoftDry-trumsystem
🔵 Användarvänlig modell


Alternativa testvinnare från andra tillverkare

Vi har nu gått igenom några torktumlare från Siemens och berättat om deras specifikationer och funktioner. Du har även fått veta vad användarna har skrivit om modellerna i sina recensioner.

Det finns dock många torktumlare på marknaden som kommer från andra tillverkare än Siemens. Här nedanför kommer vi därför att presentera maskiner från andra märken som har fått bra betyg hos olika expertkällor.


Bosch WTW8758LSN

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch WTW8758LSN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 290,00 Kr. 0,00 Kr. 7 290,00 Kr. Läs mer
9 399,00 Kr. 0,00 Kr. 9 399,00 Kr. Läs mer
9 399,00 Kr. 0,00 Kr. 9 399,00 Kr. Läs mer

Torktumlarmodellen Bosch WTW8758LSN har varit med i tester hos både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. I dessa undersökningar har experterna bedömt torktumlaren baserat på dess funktioner, användarvänlighet, torkning osv.

Experterna tycker riktigt bra om den här modellen och ger den därför toppbetyg i sina respektive tester. De motiverar detta med att torktumlaren är användarvänlig och torkar tvätten effektivt.

Varken Råd & Rön eller Tænk hittar särskilt många nackdelar med den här modellen. De påpekar dock att det kan vara besvärligt att både ta ut och sätta tillbaka vattenbehållaren.

Om du vill ställa torktumlaren ovanpå en tvättmaskin är det viktigt att kontrollera maskinens mått innan du köper den.

Tystgående och energisnål torktumlare med flera funktioner

Bosch WTW8758LSN rymmer upp till 8 kg tvätt och tillhör dessutom energiklass A++. Man kan därför lugnt räkna med att det här är en energisnål torktumlare som inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Den här modellen har en sensorstyrd torkning och avgör därmed själv hur länge tvätten måste torkas. Maskinen har en sensor som mäter hur mycket fukt som finns kvar i tvätten och baserar sedan torktiden på denna mätning.

Torktumlaren har även en timerfunktion som gör att man kan skjuta upp starttiden för ett program till en senare tidspunkt som passar bättre. Den här modellen är dessutom ganska tystgående eftersom att den har en ljudnivå på 64 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Flera program och självrengörande kondensor

Bosch WTW8758LSN har flera olika program som är utformade för olika typer av kläder och textilier. Det finns till exempel program för ylle, skjortor, handdukar och sportkläder.

Kondensorn i Bosch WTW8758LSN är dessutom självrengörande. Att torktumlaren har en självrengörande kondensor innebär att maskinen rengör kondensorn automatisk efter varje torkning. Man slipper därmed göra detta för hand.

Bosch WTW8758LSN har även en barnspärr som ökar säkerheten hos torktumlaren. Barnspärren låser luckan när maskinen är igång och ser på så vis till att barnen inte kan pilla i den.

Effektiv torktumlare med SensitiveDrying-system

Bosch WTW8758LSN är en effektiv torktumlare med en hög kondensationseffekt i klass A. Detta är bra för rummet som torktumlaren står i eftersom att det innebär att maskinen inte släpper ut särskilt mycket fukt i luften.

Den här torktumlaren har dessutom ett SensitiveDrying-system som skyddar kläderna under torkningen. Tack vare detta system torkas tvätten nämligen i mild och varm luft.

Sist men inte minst har Bosch WTW8758LSN en AntiVibration-design som gör torktumlaren mer stabil. Denna design håller nere ljudnivån genom att minska både vibrationer och annat oväsen från maskinen.

Specifikationer för Bosch WTW8758LSN – mått:
🌀 Höjd: 84,2 cm
🌀 Bredd: 59,8 cm
🌀 Djup: 59,9 cm
🌀 Vikt: 56,6 kg

Specifikationer för Bosch WTW8758LSN – basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 8 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: A
🔴 Årlig strömförbrukning: 233 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 64 dB(A)

Fördelar med Bosch WTW8758LSN:
🔵 SensitiveDrying-system
🔵 AntiVibration-design
🔵 Tillhör energiklass A++
🔵 Kapacitet på upp till 8 kg
🔵 Självrengörande kondensor


Miele TDB220WP Active

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra betyg hos Råd & Rön

Miele TDB220WP Active

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 395,00 Kr. 0,00 Kr. 9 395,00 Kr. Läs mer
9 395,00 Kr. 0,00 Kr. 9 395,00 Kr. Läs mer

Miele TDB220WP Active har testats och recenserats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Båda expertkällorna tycker riktigt bra om den modellen och ger den därför bra betyg i sina respektive undersökningar.

Experterna menar att den här torktumlaren har flera praktiska egenskaper och enkla kontroller. De inte nämner särskilt många nackdelar med modellen men anmärker till exempel på att det varken finns en barnspärr eller en indikator för luddfiltret

Miele TDB220WP Active är i gengäld en energisnål torktumlare som tillhör energiklass A++. Man kan alltså utan problem räkna med att den här modellen inte förbrukar särskilt mycket energi per år.

Torktumlaren har en kapacitet på upp till 7 kg och är därför lagom för en familj på ungefär tre eller fyra personer. Tänk dock på att kontrollera hur stor torktumlaren är innan du köper den om du har tänkt ställa den ovanpå en tvättmaskin.

Effektiv modell med praktiska egenskaper

Miele TDB220WP Active har flera praktiska egenskaper, till exempel en EcoDry-teknik och en underhållsfri värmeväxlare.

Att värmeväxlaren är underhållsfri innebär helt enkelt att man varken behöver rengöra eller underhålla den manuellt. EcoDry-tekniken gör däremot att torktumlaren torkar tvätten snabbare och förbrukar mindre energi.

Värmeväxlaren har även ett filtersystem som gör att den inte kan blockeras av ludd. Detta kortar ner torktiden och bidrar även till att hålla nere energiförbrukningen.

Skonsam torkning och enkla kontroller 

Miele TDB220WP Active har en enkel kontrollpanel på fronten som består av ett kontrollvred och en skärm. Med hjälp av dessa kan man bläddra bland alla inställningar och funktioner och välja det program man vill använda.

Filtret på den här modellen är enkelt att ta lös och sätta på plats igen. Det har dessutom en speciell design som underlättar rengöringen. När det är dags att rengöra filtret visas en indikator på skärmen.

Miele TDB220WP Active har även en SoftCare-trumma som ser till att torkningsprocessen är både mild och skonsam. Trumman har nämligen en speciell ytstruktur som leder runt luftströmmen på ett varsamt sätt.

Tystgående modell med flera program

Den här torktumlaren har en ljudnivå på 66 dB och är därmed relativt tystgående. Detta är en väldigt vanlig ljudnivå för torktumlare som inte brukar vara särskilt störande för användaren. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Miele TDB220WP Active har dessutom 11 olika program som lämpar sig för olika typer av kläder. Den här torktumlaren är nämligen utrustad med följande program: Bomull, Strykfritt, Fintvätt, Skjortor, Finish Ylle, Express, Jeans, Outdoor, Impregnering, Varmluft och Skrynkelskydd.

Sist men inte minst har Miele TDB220WP Active ett system som kallas för PerfectDry. Detta system ser till att kläderna torkas på ett optimalt sätt och att de blir helt torra oavsett hur mycket kalk som finns i vattnet.

Specifikationer för Miele TDB220WP Active – mått:
🌀 Höjd: 85 cm
🌀 Bredd: 59,6 cm
🌀 Djup: 63,6 cm
🌀 Vikt: 57,5 kg

Specifikationer för Miele TDB220WP Active – basfakta:
🔴 Typ: Kondenstorktumlare
🔴 Kapacitet: 7 kg
🔴 Energiklass: A++
🔴 Kondensationseffektivitetsklass: A
🔴 Årlig strömförbrukning: 211 kWh
🔴 Ljudnivå, standardprogram: 66 dB(A)

Fördelar med Miele TDB220WP Active:
🔵 11 olika program
🔵 PerfectDry-system
🔵 SoftCare-trumma
🔵 EcoDry-teknik
🔵 Underhållsfri värmeväxlare


Värt att tänka på när du ska köpa en ny torktumlare

När du letar efter en ny torktumlare kan det kännas omöjligt att få en överblick över alla valmöjligheter som finns på marknaden. Det finns dessutom många saker att tänka på och ta hänsyn till när du ska köpa en ny torktumlare. Här nedanför går vi därför igenom några punkter som kan vara bra att fundera på.

Frånluft eller kondens?

Till att börja med bör du komma fram till om du vill ha en frånluftstorktumlare eller en kondenstorktumlare.

En kondenstorktumlare samlar upp fukten från tvätten som kondensvatten i en vattenbehållare. Med den här typen av torktumlare behöver man inte göra något hål i husväggen för en frånluftskanal.

Vissa kondenstorktumlare kan dock ha lite problem med att samla upp allt vatten. Detta kan då leda till att en del av fukten åker ut i rummet istället. Det är därför viktigt att vädra med jämna mellanrum där torktumlaren står.

Med en frånluftstorktumlare behöver du ett hål i husväggen. Den här typen av torktumlare leder nämligen ut fukten ur huset via ett rör som går direkt ut i det fria. Detta kan vara en nackdel för vissa men innebär även att du slipper fukt i huset.

Du måste därför tänka igenom alternativen och fundera på vilken typ av torktumlare som passar bäst för dig och dina behov.

Energiförbrukning 

En annan sak som är värd att kolla upp är vilken energiklass torktumlaren tillhör. Läs igenom energimärkningen ordentligt för att ta reda på hur mycket energi en viss modell förbrukar på ett år. Ta även reda på hur mycket ström som går åt vid varje torkprogram. Denna information underlättar om du är ute efter en energisnål torktumlare.

Ska torktumlaren vara snabb? 

Du bör även fundera på om det är viktigt för dig att ha en snabb torktumlare som torkar tvätten effektivt. I regel brukar man säga att frånluftstorktumlare är snabbare än kondenstorktumlare.

Torktumlarens mått 

Om du vill placera torktumlaren ovanpå tvättmaskinen eller på någon annan specifik plats är det viktigt att kontrollera modellens mått. Genom att göra detta kan du säkerställa att du faktiskt köper en torktumlare som passar perfekt där du vill ställa den.

Trummans kapacitet

Torktumlarens mått Torktumlarens kapacitet är en annan viktig faktor som du måste ta hänsyn till.

Hur stor torktumlare man behöver varierar för olika konsumenter. I regel beror behovet på hur ofta du använder torktumlaren och hur många personer som bor i ditt hushåll. De flesta torktumlare har en kapacitet på mellan 6 och 9 kg.

Det är även värt att ta reda på vad för typ av trumma som sitter i torktumlaren. Finns det belysning i trumman? Är det en skonsam trumma? Finns det några andra fördelar med trumman i den specifika modellen?

Åt vilket håll öppnas luckan? 

Vissa torktumlare har en lucka som kan hängas på båda sidorna av öppningen. Eftersom att man därmed kan välja åt vilket håll man vill öppna luckan blir det lättare att hitta en bra placering för dessa torktumlare.

Oväsen 

Hur mycket väsnas torktumlaren? I och med att oljud kan vara väldigt störande är det bra att ta reda på maskinens ljudnivå i förväg. Torktumlare har vanligtvis en ljudnivå på lite över 60 dB, och med tanke på att en normal samtalston har en ljudnivå på 60 dB är detta inte särskilt mycket.

Användarvänlighet 

Både användarvänligheten och funktionerna kan variera väldigt mycket mellan olika modeller. Du kan kontrollera användarvänligheten genom att titta om du lätt kan förstå skärmen och kontrollpanelen eller om det verkar vara en mer avancerad modell. Det kan även vara bra att välja en torktumlare som både visar resterande torktid och har en timerfunktion.

Specialprogram 

SpecialprogramTitta om torktumlaren har flera specialprogram eller om man bara kan välja mellan de vanligaste programmen. Ju fler specialprogram maskinen har, desto större möjlighet har man att hitta ett program som passar till olika typer av kläder och tygsorter.

Säkerhet 

Sist men inte minst bör du ta reda på om torktumlaren har några säkerhetsfunktioner. Om du har barn är det till exempel viktigt att du väljer en torktumlare med en barnspärr eller liknande.

Om du vill veta mer om vad du bör tänka på när du köper en ny torktumlare kan du läsa den här artikeln från Which.co.uk och den här artikeln från det danska konsumentrådet Tænk.


Använd torktumlaren så optimalt som möjligt

Det sägs ofta att torktumlare drar mycket ström och att de är så hårda mot tvätten att de till slut kan skada kläderna eller förstöra dem helt. Om du använder torktumlaren optimalt och vidtar vissa försiktighetsåtgärder kan du dock få ett så bra resultat som möjligt. Här nedanför går vi igenom vad du bör göra.

Läs bruksanvisningen 

Först och främst bör du läsa bruksanvisningen för torktumlaren. Genom att göra detta kan du ta reda på vad maskinen faktiskt kan göra och klarar av innan du börjar använda den.

Använd rätt temperatur 

Alla material tål inte lika hög värme. När du torkar tvätt i torktumlaren är det därför viktigt att använda olika temperaturinställningar för olika typer av kläder och textilier.

Fyll inte torktumlaren för mycket 

Fyll inte torktumlaren för mycket Du bör även tänka på att inte lägga in för mycket tvätt i torktumlaren på en gång. Det måste nämligen finnas utrymme för kläderna att röra på sig i trumman. Innan du startar torktumlaren kan du kontrollera detta genom att sätta in din hand i trumman ovanför kläderna. Om det finns utrymme för din hand har du mest troligt inte lagt in för mycket tvätt.

Sortera tvätten 

Lätta klädesplagg bör inte torkas tillsammans med tyngre tvätt. Tunna och lätta sommarkläder ska till exempel inte torkas samtidigt som en uppsättning tunga handdukar.

Använd rätt program 

Många moderna torktumlare har flera specialprogram som gör att man kan välja en inställning som passar för just de kläder man vill torka. Genom att använda rätt program kan du minimera risken för att något ska hända med dina kläder under torkningen.

Centrifugera tvätten i tvättmaskinen 

Centrifugera tvätten i tvättmaskinen Ett annat bra tips är ett centrifugera tvätten innan du flyttar över den till torktumlaren. Eftersom att tvätten innehåller mindre vatten efter centrifugeringen går det nämligen snabbare för torktumlaren att få den helt torr.

Rengör luddfiltret 

Det är viktigt att rengöra luddfiltret med jämna mellanrum. Ett tilltäppt filter kan nämligen leda till en längre torktid och högre strömförbrukning. Det bästa är faktiskt att rensa filtret så gott som varje gång du har använt  torktumlaren.

I den här artikeln från det danska konsumentrådet Tænk kan du läsa mer om hur du använder torktumlaren så optimalt som möjligt.


Förklaring av energimärkningen

Som vi nämnde tidigare i artikeln är det viktigt att du läser torktumlarens energimärkning. I det här avsnittet berättar vi mer om energimärkningen och går igenom exakt vad du ska titta efter.

energimärkningenEnergimärkningen gör det lättare för dig att hitta marknadens mest energisnåla produkter. Detta gäller dessutom oavsett om du är på jakt efter ett nytt kylskåp, en ny tvättmaskin eller en ny torktumlare.

Den mest utbredda och etablerade energimärkningen är EU:s obligatoriska energimärkning. På denna energimärkning kan du hitta all information du behöver för att kunna välja en energisnål produkt.

Vad visar energimärkningen? 

Högst upp på energimärkningen finns det en bokstav som visar vilken energiklass produkten tillhör. Energiskalan går i regel från A till G, där A är bäst och G är sämst. Skalan kan variera mellan olika produkter men har alltid A i toppen.

Eftersom att skalan kan se olika ut för olika produkter finns det även en grön pil för den klass som är bäst. Energimärkningen visar dessutom produktens årliga energiförbrukning i kWh/år.

Sist men inte minst visar etiketten information om bland annat ljudnivå, vattenförbrukning och andra funktioner. Detta är dock bara aktuellt för vissa produkter, och informationen beror därför på vilken typ av produkt det rör sig om.

Energimärkning för torktumlare 

Energimärkningen kan som sagt hjälpa dig att hitta en lämplig torktumlare om du är ute en strömsnål och energieffektiv modell.

På energimärkningen kan du nämligen se hur mycket ström torktumlaren förbrukar på ett år. Där finns även information om torktumlarens ljudnivå och kapacitet.

Energimärkningen visar även vilken typ av torktumlare den aktuella modellen är. Du kan därför enkelt se om en viss modell är en frånluftstorktumlare eller en kondenstorktumlare. Energimärkningen anger dessutom hur effektiv kondensorn är på en skala från A till G, där A är bäst.

För torktumlare går energiskalan från A+++ till D. Om du vill ha en energisnål modell rekommenderas du därför att välja en modell som tillhör energiklass A++ eller A+++. Dessa modeller är nämligen mest energieffektiva.

Danska Sparenergi.dk skriver även att kondenstorktumlare med inbyggd värmepump i regel hamnar i de bästa energiklasserna.

Om du vill läsa mer om hur du kan spara pengar genom att helt enkelt ta en titt på energimärkningen kan du läsa den här artikeln från det danska konsumentrådet Tænk.


Hur testar experterna torktumlare?

Om du är nyfiken på hur torktumlare brukar testas kan du läsa mer om detta i det här avsnittet. Här går vi nämligen igenom hur experterna går tillväga när de granskar och recenserar marknadens olika torktumlare.

Hur bra fungerar de olika programmen? 

Miele TCE530WPDe flesta experter börjar med att prova alla torktumlare. De fyller då maskinerna med olika typer av kläder och textilier och startar sedan ett program.

De brukar i regel köra flera olika program för att se vilka modeller som klarar sig bra och vilka som presterar mindre bra. De flesta expertkällor undersöker hur maskinerna hanterar allt från ylle till bomull och syntetmaterial.

Hur mycket energi förbrukar maskinen i förhållande till tvättmängden? 

Experterna mäter dessutom hur mycket energi alla torktumlare använder i varje testkörning.

Genom att göra detta kan de få en överblick över hur energisnål maskinen egentligen är. Detta kan nämligen vara en viktig faktor när det kommer till den här typen av produkter.

Hur användarvänlig är torktumlaren? 

Olika personer kan förstås ha olika uppfattningar om huruvida en torktumlare är lätt att använda eller inte.

Experterna kan dock fortfarande skapa sig en uppfattning om användarvänligheten genom att till exempel gå igenom produktens bruksanvisning, skärm, knappar och filter.

Genom att göra detta kan experterna bland annat avgöra om det är lätt eller svårt att lära sig hur maskinen fungerar. Vissa modeller kräver lite tid medan andra är hur enkla som helst att komma igång med utan att man ens behöver läsa bruksanvisningen.

Hur effektiv är torkningen?

Något som är viktigt för många experter är att torktumlaren faktiskt torkar kläderna ordentligt.

Det är även bra om experterna undersöker noggrannheten hos de olika programmen. Detta gör det nämligen enklare att ta reda på hur bra maskinen torkar tvätten samt om den lämnar rätt nivå av restfukt.

Hur högljudd är torktumlaren? 

Sist men inte minst bedömer experterna ljudnivån hos alla torktumlare. De flesta vill ändå ha en tystgående torktumlare som inte stör hela huset när den är igång.

I regel är det flera personer som lyssnar på torktumlaren för att sedan bedöma om den väsnas mycket eller lite.

Torktumlarna har förstås även en angiven ljudnivå som experterna förhåller sig till. De flesta torktumlare har en ljudnivå på 64 till 66 dB. Det finns dock både tystare och mer högljudda torktumlare på marknaden.

Om du vill veta mer om hur det danska konsumentrådet Tænk granskar torktumlare kan du läsa mer i den här artikeln. Där får du även en överblick över hur mycket vikt de lägger vid olika testpunkter och vad som är viktigast när de granskar torktumlare.


Genomgång av testkällor

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰 
Det danska konsumentrådet Tænk genomför granskningar av många olika konsumentprodukter på marknaden.

De testar och recenserar bland annat tvättmaskiner, kaffebryggare, blendrar och kylskåp. Tænk har till exempel provat de två torktumlarna Miele TDB220WP Active och Bosch WTW8758LSN. I undersökningarna fokuserade experterna bland annat på ljudnivå, användarvänlighet, torkning och noggrannhet i programmen.

Du hittar de två testerna från det danska konsumentrådet Tænk här och här. För att få full tillgång till resultaten måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.

Råd & Rön 🇸🇪 
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön granskar och recenserar olika konsumentprodukter.

Här har Råd & Rön genomfört en omfattande granskning av torktumlare från olika tillverkare och prisklasser. I testet provade de bland annat de två modellerna Miele TDB220WP Active och Bosch WTW8758LSN. Experterna undersökte till exempel modellernas torkning, användarvänlighet, funktioner och energiförbrukning.

Du hittar hela testet från Råd & Rön här. För att få full tillgång till artikeln måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen.


Andra relevanta tester:

Här på Konsumentmagasinet har vi även fler artiklar om torktumlare. Dessa kan kanske vara till hjälp om du fortfarande inte vet vilket märke du ska välja. Du kan till exempel läsa artiklarna Miele torktumlare test och Bosch torktumlare test.

I den mer övergripande artikeln Torktumlare test har vi istället samlat alla torktumlare som klarar sig bäst i test oberoende av märke.

Om du redan vet att du vill ha en kondenstorktumlare kanske du vill läsa vår artikel om dessa. Där hittar du en stor genomgång av de bästa modellerna samt tips på sådant som är bra att tänka på när du skaffar en kondenstorktumlare.

Om du bor trångt och vill ha en kombinerad tvättmaskin och torktumlare kan du läsa vår artikel om tvättmaskiner med torktumlare. Där har samlat de kombimaskiner som har fått bäst recensioner av olika experter.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse