Miele Dammsugare Test – Hitta de bästa Miele dammsugarna – Bäst i test guide

0

I denna artikel om Miele-dammsugare tittar vi närmare på vilka modeller som har korats till bäst i test. Dammsugarna har genomgått flera tester och efter noggranna beräkningar har experterna bedömt att just dessa dammsugare från Miele är de bästa.

För att skapa en bra överblick över marknaden för dammsugare tar vi även med ett par testvinnande dammsugare från andra märken. På så vis är det möjligt att hitta bra alternativ till Miele, om man skulle vilja det.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna guida dig till att hitta den dammsugare som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på test från det danska konsumentrådet Tænk, Råd & Rön, den engelska konsumenttidningen Which, och Testfakta.
Om du vill läsa mer, finns en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till längst ner i artikeln.

I denna artikel hittar du:
🔸 Överblick över marknadens bästa Miele-dammsugare, samt ett par alternativa testvinnare
🔸 Tips på vad du ska vara uppmärksam på när du köper en ny dammsugare
🔸 Guide till dammsugarfilter
🔸 Information om elförbrukning och ljudnivå
🔸 Bakgrund om Miele
🔸 En genomgång av de tester vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Miele Complete C2 Powerline

✅ Bra betyghos det danska konsumentrådet Tænk
✅ 4.5 av 5 stjärnorhos den stora testsajtenTrustedreviews.com 
✅ 89 av 100 poänghos den brittiska hemsidanGoodhousekeeping.co.uk

Miele Complete C2 Powerline

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 050,00 Kr. 0,00 Kr. 2 050,00 Kr. Läs mer
2 075,00 Kr. 0,00 Kr. 2 075,00 Kr. Läs mer

 

Miele Complete C2 Powerlinehar en motor på 890 Watt, och den dammsuger energieffektivt oavsett vilken sugstyrka du använder.

Sugstyrkan justeras med ett elektroniskt vridreglage, och dammsugaren har en arbetsradie på 10 meter. Modellen får dessutom högsta betyg när det gäller rengöring av hårda golv, och därför är den här dammsugaren perfekt om du har trägolv, stengolv eller klinker hemma.

Bra rengöringsförmåga och lågt dammutsläpp
När det kommer till dammsugning av hårda golv är Miele Complete C2 Powerline klassad som en av marknadens bästa. Experterna från Trustedreviews.com berättar att dammsugaren rengör alla ytor helt fantastiskt bra, och de tycker därför riktigt bra om den här modellen från Miele.

Det brittiska konsumentmagasinetGoodhousekeeping.co.uk håller med om detta, och modellen tillhör faktiskt den högsta klassen för dammupptagning på hårt golv – nämligen A. Den här modellen är dock relativt effektiv på mattor också, och där får den betyget C. Vad gäller partikelutsläpp får den här dammsugaren ett B, vilket innebär att den här modellen klarar av att ta bort det mesta av dammet från utblåsluften.

Dammsugarens AirClean-filter filtrerar bort även de minsta dammpartiklarna, och luften som blåses tillbaka ut i rummet är därför så ren som möjligt.

Det danska konsumentrådetTænk är också nöjda med dammsugarens nivå av dammutsläpp, och de tycker att det fungerar riktigt bra.

BrittiskaGoodhousekeeping.co.ukframhäver även dammsugarens förmåga att suga upp djurhår, och de skriver att modellen fungerar utmärkt till just detta.

Lätt och funktionell dammsugare med säkerhetsåtgärder
Miele Complete C2 Powerline har en kapacitet på 4,5 liter och en arbetsradie på 10 meter, och man kan därmed använda den här modellen i stora utrymmen.

Dammsugaren är relativt liten och väger bara 8,8 kg, och det här är därmed en lätt och funktionell modell. Runt kanterna på dammsugaren sitter det även mjuka lister, och dessa skyddar föremålen som man kan råka stöta in i när man dammsuger.

Den här dammsugaren från Miele har dessutom ett praktiskt låssystem och teleskoprör, och den är därmed både flexibel och enkel att använda.

Experterna frånTrustedreviews.comskriver också att dammsugaren är lätt och enkel att använda, och när de provade den kunde de snabbt och enkelt både dammsuga och flytta runt på dammsugaren.

Miele Complete C2 Powerline har även en del säkerhetsåtgärder. Dammsugaren har till exempel ett överhettningsskydd, och motorn stänger därför automatiskt av om luftflödet blockeras.

Energimärkningen på den här modellen är dock inte den bästa på marknaden. Dammsugaren tillhör nämligen energiklass C, vilket är ganska mycket sämre än marknadens mest energieffektiva dammsugare. Använder man dock bara dammsugaren som vanligt kommer detta inte att påverka elräkningen nämnvärt, och anledningen till den höga förbrukningen är att den här modellen har en så pass kraftfull motor.

Ljudnivån på den här modellen är 80 dB. Detta är därmed inte den tystaste dammsugaren på marknaden, men den har ändå en acceptabel ljudnivå. Att den här dammsugaren lever om mer än många andra modeller på marknaden beror också på den kraftiga motorn. Det är helt enkelt inte tekniskt möjligt att sänka ljudnivån till 60 dB(A) när motorn är så kraftfull.

Utvalda fördelar medMiele Complete C2 Powerline:
🔵 Riktigt bra på att få bort skräp från hårda golv
🔵 AirClean-filter
🔵 Arbetsradie på 10 meter
🔵 Praktiskt låssystem
🔵 Lätt att använda och hantera
🔵 Högsta sugeffekt– 890 W


Miele Complete C3 Ecoline

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

 Miele Complete C3 Ecoline

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 688,00 Kr. 0,00 Kr. 2 688,00 Kr. Läs mer


Miele Complete C3 Ecoline är seriens basmodell. Men trots att den är en basmodell finns den fortfarande att hitta bland Råd & Röns pristagare. Råd & Rön lovordar här modellen för dess robusthet och sugförmåga.

Basen fungerar
Miele Complete C3 Ecoline är otroligt robust och därmed bra till hushåll där det dammsugs ofta. Särskilt hem med många hårda ytor och underlag kommer att få glädje av Miele Complete C3 Ecoline, för dess förmågor på hårda golv är mycket bra.

Sugförmågan är som sagt riktigt bra, vilket gör att även små dammkorn dammsugs upp – och förblir sedan där, för modellens bra filter (bland annat ett HEPA-filter) gör att även de mycket små partiklarna fångas i filtret och hålls kvar.

Basutrustning kan vara bra och dålig, men hos Miele Complete C3 Ecoline fungerar all basutrustning riktigt bra. Det gäller även basmunstycket, som ger en bra dammsugning, där damm och smuts slutar i dammpåsen, som rymmer hela 4,5 liter.

Smarta funktioner
Miele är kända för kvalitet och för att göra det praktiska arbetet så lätt som möjligt, och hos denna modell har det också tagits hänsyn till komforten hos användaren. Dammsugaren har nämligen ett antal praktiska funktioner, bland annat en hållare för dammsugarröret på sidan av “kroppen”, så att man inte behöver lägga röret på golvet varje gång man pausar.

Sladdupprullning kan ofta bråka lite, och det kan vara knepigt att få dammsugaren att rulla in sladden. På Miele Complete C3 Ecoline fungerar dock även sladdupprullningen mycket praktiskt, och med ett enkelt tryck på knappen startas den inbyggda auto-upprullningen, som själv rullar in sladden.

Lätt men tung
De ovan nämnda praktiska funktionerna gör modellen lätt och användarvänlig att arbeta med, och med en sladd på 7,5 meter får man en rörelseradie på ca 11 meter. Det innebär att man inte hela tiden behöver byta eluttag.

Miele Complete C3 Ecoline är dock en av de tyngre dammsugarna, med en vikt på över 8 kg. Det kan göra modellen lite tung att arbeta med, men den höga vikten har också den positiva verkan att vikten tynger ner maskinen, så att den kör mer jämnt över golvet, och får en bra stabilitet.

Utvalda fördelar med Miele Complete C3 Ecoline:
🔵 Har en bra sugförmåga
🔵 Riktigt bra till hårda golv
🔵 Dammpåse med stor kapacitet – 4,5 liter
🔵 Smarta funktioner för ett enklare arbete
🔵 Stor rörelsefrihet med en lång sladd

Du kan här se en kort presentationsvideo om produkten:


Miele Complete C3 Powerline

✅ Korad till ”Bästa köp” hos brittiska Which

Miele Complete C3 Powerline

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 999,00 Kr. 0,00 Kr. 1 999,00 Kr. Läs mer
2 639,00 Kr. 0,00 Kr. 2 639,00 Kr. Läs mer

 

Miele Complete C3 Powerline har blivit utsedd till “bästa köp” i konsumenttidningen Which?, som är Storbritanniens största konsumenttidning med över 680.000 tidningsprenumeranter, och 335.000 prenumeranter online. Which? är kända för att testa olika hushållsprodukter – allt från tvättmaskiner till digitalkameror – och tidningens uppdrag är att skapa en positiv skillnad för konsumenterna.

Bra allround-modell
Miele Complete C3 Powerline är en av de dammsugare som inte har tydliga preferenser för ett bestämt underlag. Denna modell är nämligen bra både på hårda golv och på mattor, och därför får man mycket kvalitet för pengarna. Motorn är mycket kraftig, vilket gör sugförmågan riktigt stark. Dammpåsen är väldigt rymlig med 4,5 liter, men kom ändå ihåg att byta påse när den är full till två tredjedelar, för att dammsugaren ska behålla sin optimala sugförmåga.

Fokus på komfort
Hos Miele Complete C3 Powerline har extra uppmärksamhet lagts på de många användarvänliga initiativen, med små, bra detaljer. För det första har modellen fokus på flexibilitet, då de tre hjulen på undersidan alla kan rotera 36o grader. Därmed blir “dammsugarkroppen” mycket lättare att köra runt med. Dessutom är Miele Complete C3 Powerline utrustad med ett teleskoprör, vilket gör att man kan justera rörlängden, och därmed höjden. Det motverkar att man måste böja sig ner och belasta ryggen onödigt.

Pedaler styr styrkan
Att Miele Complete C3 Powerline är konstruerad med användarens komfort i åtanke är tydligt. Det gäller även de två fotpedalerna, som man använder för att justera sugstyrkan med, så att man inte behöver böja sig ner för det. Det finns även ett inbyggt parkeringssystem för när man vill ta små pauser under dammsugningen.

Modellen låter lite mer än många av de andra testvinnarna, men även det har Miele tänkt på, med ett silence-system, där man kan slå på silence-nivån, om man vill har en tystare dammsugning.

Utvalda fördelar med Miele Complete C3 Powerline:
🔵 Bra till både hårda golv och mattor
🔵 Flexibla hjul som kan rotera 360 grader
🔵 Teleskoprör, som kan justera rörlängden
🔵 Fotpedal för styrning av sugstyrkan
🔵 Silence-nivå kan väljas för en tystare dammsugning

Du kan här se en presentation av Mieles Powerline-dammsugare:


Miele Complete C3 Celebration

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

 Miele Complete C3 Celebration EcoLine Plus

Denna modell har tillfälligt utgått.

Miele Complete C3 Celebration är ännu en modell i Mieles C-serie, och denna dammsugare har också testats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet.

Slutsatsen från båda lyder att Miele Complete C3 Celebration fungerar riktigt bra genom hela testet.

Effektiv mot djurhår
De två centrala testpunkterna är dammsugning på hårt golv och på golvmatta, som är de två ytor man vanligtvis kommer att använda sin dammsugare på. Miele Complete C3 Celebration har också testats på båda underlagen, och det råder enighet om att här fungerar den oklanderligt.

En annan viktig uppgift en dammsugare har, är att kunna fånga upp hår, och det är synnerligen aktuellt i hushåll med husdjur. På ett hårt golv är håren synliga och bara att sopa upp, men på mattor blir håren ofta svårare att se, och de kan hamna längre ner i mattan. Miele Complete C3 Celebration imponerar dock med både effektivitet och noggrannhet, när det kommer till att avlägsna djurhår från mattor.

Flexibla hjul
Hanterbarhet och rörelse kan vara lite besvärligt när dammsugarens tjocka “kropp” ska glida över golv, mattor, och trösklar, och det kan ibland vara en jobbig uppgift att flytta för mycket på maskinen. Rörelsen är dock inte något problem med Miele Complete C3 Celebration, vars “kropp” är i bra balans och ger en bra stabilitet. En smart sak med denna modell är även dess flexibla hjul, som innebär att maskinen kan köras i sidled, vilket gör manövreringsarbetet lättare. Smidighet är ett nyckelord för modellen, som också är bra för dammsugning ända in mot väggar och kanter, där det annars kan vara svårt för munstyckena att nå ända in.

Bra användarvänlighet
Miele Complete C3 Celebration är generellt mycket lätt att arbeta med, och det betyder att den är lämplig att användas av alla, nybörjare som experter. Underhållet går också enkelt, och både byte av utblåsfilter och motorfilter går fint.

Om man tillhör dem som bara brukar använda standardmunstycket till alla uppgifter, så rekommenderas det att titta närmare på vilka andra munstycken som följer med i dammsugarköpet. Med Miele Complete C3 Celebration följer det med 4 munstycken, och det handlar bland annat om ett fogmunstycke. Fogmunstycket är långt och smalt, och fungerar särskilt bra till springor och veck i möbler, men också till bokhyllor, där det annars kan vara svårt att komma åt att damma av.

Utvalda fördelar med Miele Complete C3 Celebration:
🔵 Fungerar bra på både hårda golv och mattor
🔵 Bra på att avlägsna djurhår från mattor
🔵 Speciella hjul gör att modellen kan köras i sidled
🔵 Lätt att underhålla och rengöra
🔵 4 medföljande munstycken


Andra testvinnande dammsugare

Här ovan har vi gått igenom ett antal dammsugare från Miele, som antingen är testvinnare och/eller har fått toppbetyg och beröm i olika tester.

Förutom Miele-dammsugarna finns det många andra bra dammsugare på marknaden, och här under går vi igenom 4 dammsugare från Philips och Electrolux, som också har utsetts till testvinnare i tester hos det danska konsumentrådet Tænk, och hos svenska Testfakta.


Philips FC8721/09

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Philips FC8721/09

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 834,00 Kr. 0,00 Kr. 1 834,00 Kr. Läs mer
1 886,00 Kr. 0,00 Kr. 1 886,00 Kr. Läs mer
2 379,00 Kr. 0,00 Kr. 2 379,00 Kr. Läs mer

 

Philips är ännu ett av marknadens mycket erkända elektronik-märken, som tillverkar elektronik inom ett brett spann av konsumentprodukter, som TV, dvd-spelare, telefoner, och diverse köksredskap. Dessutom tillverkar Philips även dammsugare – bland annat modellen Philips FC8721/09 – som har testats och blivit korad till testvinnare av det danska konsumentrådet Tænk.

Bra till allt
Det är ovanligt att hitta en dammsugare som i stort sett kan klara av alla uppgifter. En sådan dammsugare ska både kunna dammsuga hårda golv och mattor, samt effektivt avlägsna djurhår. Dessutom ska den kunna rengöra springor och vrår, och även kunna avlägsna damm ända in mot paneler, väggar, och hörn. Philips FC8721/09 löser alla dessa uppgifter riktigt bra med sin höga effektivitet och smidighet, och därför kommer denna modell att passa in i varje hem. Dessutom har Philips FC8721/09 ett överkomligt pris.

Stor kapacitet
Philips FC8721/09 är en kraftfull dammsugare, som gör rent med en stor effektivitet. Det beror inte minst på att modellen är försedd med en stor dammpåse, som självklart kan hålla mer damm och smuts än de mindre påsarna. Philips FC8721/09 har en påse som rymmer 3,5 liter, och tack vare den stora påsen går det längre tid mellan bytena, och påsens storlek gör även att dammsugaren behåller sin effektivitet länge. Effektiviteten kan nämligen börja att minska, när dammpåsen blir halvfull.

Lätt att underhålla
Philips FC8721/09 är ännu en av Philips många kvalitetsprodukter, och experterna bedömer att hållbarheten på denna modell är riktigt bra.

Detta gäller även för motor och filter, som fungerar mycket bra. Dammsugaren är utrustad med ett HEPA-utblåsfilter, som säkrar ett bättre inomhusklimat. Byte av filter är viktigt både för dammsugarens effektivitet och för inomhusklimatet, och på många modeller kan det vara lite besvärligt att byta dessa filter och underhålla maskinen. På Philips FC8721/09 fungerar dock bytet av utblåsfilter mycket användarvänligt.

Utvalda fördelar med Philips FC8721/09:
🔵 Bra till alla uppgifter
🔵 Lämplig för hem med husdjur
🔵 Dammsuger sprickor rena och når ända in mot väggen
🔵 Stor kapacitet med rymlig dammpåse
🔵 Lätt att underhålla och byta filter på

Här kan du se en presentationsvideo av dammsugaren från Philips:


Electrolux EUO9GREEN 

✅ Testvinnarehos Råd & Rön 
✅ Bra betyghos det danska konsumentrådet Tænk 
✅ 4 av 5 stjärnorpå Electrolux.dk– baserat på 18 omdömen

  Electrolux EUO9GREEN 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 390,00 Kr. 0,00 Kr. 2 390,00 Kr. Läs mer
2 390,00 Kr. 0,00 Kr. 2 390,00 Kr. Läs mer
2 390,00 Kr. 0,00 Kr. 2 390,00 Kr. Läs mer
2 390,00 Kr. 0,00 Kr. 2 390,00 Kr. Läs mer

 

Modellen EUO9GREEN tillhör ElectroluxUltraOne-serie. Den här dammsugarmodellen har ett bra luftflöde och en effektiv sugförmåga.

Tack vare dammsugarensSilentAir-teknik har den här modellen en låg ljudnivå på 65 dB, och Electrolux EUO9GREEN är dessutom en miljövänlig modell. Dammsugaren består till hela 70 % av återvunnen plast, och man kan därför använda den här modellen med gott samvete. Den här dammsugaren har dessutom ett tvättbartAllergy Plus-filtersom är effektivt i hem där det bor allergiker.

Kunderna hos Electrolux.dk ger designen hos Electrolux EUO9GREEN ett betyg på 4 av 5 stjärnor, och de är även väldigt nöjda med dammsugarens användarvänlighet.

Låg ljudnivå och effektiv dammsugning
Electrolux EUO9GREEN har en låg ljudnivå, och dammsugaren lever alltså inte om särskilt mycket när man använder den. Man kan därför både föra samtal, lyssna musik och titta på TV samtidigt som någon dammsuger, och detta beror på dammsugarens SilentAir-teknik. Tillsammans med FlowMotion-munstycket gör den här tekniken nämligen att dammsugningen blir både tyst och effektiv.

Experterna från Råd & Rön bekräftar att ljudnivån är låg, och dammsugaren får därmed ett högt betyg av dem på den här punkten. Detta är även något som det danska konsumentrådet Tænk håller med om.

Den här dammsugaren har även höga betyg överlag, och den hamnar i klass A när det kommer till både partikelutsläpp och dammupptagning på såväl hårda golv som mattor. Det här är därmed en dammsugare som kan användas i hela hemmet och på alla ytor.

Dammsugaren får även höga betyg hosRåd & Rön för sin förmåga att rengöra alla ytor. Experterna är dock särskilt nöjda över hur effektiv dammsugaren är på golvmattor, och där får den därför högsta betyg.

Modellen finns i energiklass A, vilket är en ganska bra energimärkning. Anledningen till att den här dammsugaren inte är märkt med till exempel A++ är att den har en ganska kraftfull motor på 850 watt, vilket gör att den förbrukar lite mer ström än modeller med svagare motorer.

Användarvänlig modell med en lång räckvidd
Den här modellen har tre hjul – två stora bakhjul samt ett litet noshjul – och den är därför lättare att dra runt. Alla hjul kan även snurra ett helt varv, och det blir därmed enklare att styra dammsugaren runt möbler och andra hinder.

Eftersom att dammsugaren har en lång räckvidd är den lätt att dra runt i hemmet. Arbetsradien är nämligen 12 meter, och därför kan man utan problem dammsuga större utrymmen utan att behöva byta eluttag hela tiden. Det är även lätt att justera sugstyrkan direkt på dammsugaren när man använder den.

Utvalda fördelar medElectrolux EUO9GREEN:
🔵 Allergy Plus-filter
🔵 Lång räckviddpå 12 meter
🔵 Tyst modell
🔵 Toppbetyg rakt igenom
🔵 Användarvänlig dammsugare
🔵 Miljövänligt val – tillverkad av 70%återvunnen plast


Electrolux EUS8GREEN 

✅ Toppbetyghos Råd & Rön 
✅ Bra betyghos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EUS8GREEN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 538,00 Kr. 0,00 Kr. 1 538,00 Kr. Läs mer
1 560,00 Kr. 0,00 Kr. 1 560,00 Kr. Läs mer
1 619,00 Kr. 0,00 Kr. 1 619,00 Kr. Läs mer
1 619,00 Kr. 0,00 Kr. 1 619,00 Kr. Läs mer

 

EUS8GREEN är en klassisk dammsugare frånElectrolux. Den är känd för attfungerabra på de flesta ytorna i hemmet, och modellen har både en kraftfull motor och en bra rengöringsförmåga.

Dammsugaren är tillverkad av 55 % återvunna material, vilket även betyder att ungefär 92 % av materialen i dammsugaren fortfarande kan återvinnas när den inte ska användas längre.

Handtaget på den här modellen är ergonomiskt utformat och ger användaren ett bra grepp. Detta gör att dammsugaren är lättare att hantera, vilket i sin tur underlättar städningen. Det krävs inte en lika stor ansträngning för att dammsugarmunstycket ska rotera, och detta är därför mycket bättre för både din hållning, din rygg och dina händer.

Tyst dammsugare med HEPA-filter
Electrolux EUS8GREEN tystDe flesta dammsugare lever om en del, vilket gör att man inte riktigt kan prata med någon, lyssna musik eller titta på TV samtidigt som man dammsuger.Detproblemet har man dock inte med Electrolux EUS8GREEN, eftersom att den här modellen har ett Silent Zen-systemsom sänker ljudnivån markant. Den här dammsugaren har därför en ljudnivå på bara 58 dB, och man kan alltså dammsuga hela huset utan att störa alla som råkar vara hemma.

Råd & Rön tycker bra om dammsugarens låga ljudnivå och ger den ett högt betyg på den punkten, och det gör även det danska konsumentrådet Tænk.

Den här modellen är även försedd med ett HEPA-filter som minskar besvären som kan uppstå vid dammsugning – särskilt för allergiker. Det här filtret stoppar upp till 99 % av alla dammpartiklar, och dessa hade kunnat orsaka besvär för allergiker och astmatiker om de istället hade hamnat i luften. Eftersom att den här dammsugaren inte lämnar en massa dammpartiklar i luften är det alltså en bra modell för familjer där någon har allergier eller astma.

Den här dammsugaren använder även en speciell och antiallergisk typ av dammsugarpåsar som kallas för S-bag. Den här typen av påsar fångar effektivt upp pollen, dammpartiklar och dammkvalster, och på så vis säkerställer de att luften är hälsosam inomhus efter att man har dammsugit.

Dammsugarens dammutsläpp är dessutom väldigt lågt, vilket bara är ännu en fördel. Den här dammsugaren får toppbetyg av experterna hos Råd & Rön. De skriver att det är en miljövänlig dammsugare och bekräftar att modellen är bra för astmatiker och allergiker.

Stor arbetsradie och effektiv rengöring
Eftersom att dammsugaren har en arbetsradie på 12 meter kan man dammsuga stora delar av hemmet utan att behöva fundera över hur långt sladden når. Detta är både praktiskt och flexibelt, och städningen går därför både snabbare och lättare.

Den här modellen har en bra rengöringsförmåga och får höga betyg i alla kategorier. Den får betyget A för dammupptagning på hårda golv och B för sin förmåga att dammsuga mattor. Den här dammsugaren kan därmed utan problem användas för städning av alla ytor.

Dammsugaren tillhör energiklass A och hamnar därför bland marknadens mer miljövänliga modeller. Den här modellen har dock även en motor på 750 watt, vilket ger den en kraftig sugeffekt.

Utvalda fördelar medElectrolux EUS8GREEN:
🔵 HEPA-filter
🔵 Storarbetsradie på12 meter
🔵 Tyst modell med en ljudnivå på58 dB
🔵 Fungerar bra på alla ytor–särskilt hårda golv
🔵 Ergonomiskt handtag
🔵 Energiklass A  – trotsen kraftig motor på 750 watt

Här kan du se en presentationsvideo för Electrolux nya Silent Zen-system:


Nilfisk Elite RCL14E08A2

✅ Toppbetyghos Råd & Rön 
✅ Bra betyghos det danska konsumentrådet Tænk

Nilfisk Elite RCL14E08A2 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 113,00 Kr. 0,00 Kr. 2 113,00 Kr. Läs mer
2 225,00 Kr. 0,00 Kr. 2 225,00 Kr. Läs mer
2 225,00 Kr. 0,00 Kr. 2 225,00 Kr. Läs mer
2 263,00 Kr. 0,00 Kr. 2 263,00 Kr. Läs mer
2 349,00 Kr. 0,00 Kr. 2 349,00 Kr. Läs mer
2 685,00 Kr. 0,00 Kr. 2 685,00 Kr. Läs mer

 

Dammsugaren Nilfisk Elite RCL14E08A2 har ett ergonomiskt handtag med kontrollknappar som låter användaren justera sugstyrkan direkt på handtaget. Dessa knappar kan även användas för att stänga av dammsugaren.

Nilfisk Elite RCL14E08A2 är känd för sin effektiva filtrering, och modellen har ett HEPA 14-filter som är perfekt i hem där det bor människor med astma eller allergier. Nilfisk Elite RCL14E08A2 är en effektiv dammsugare, och den har även en låg energiförbrukning.

Tyst dammsugare som fungerar bra på hårda golv
Nilfisk Elite RCL14E08A2 har en otroligt bra sugkraft, och den får A i betyg för sin dammupptagning på hårda golv och B på mattor. Man behöver därför inte oroa sig för att den här dammsugaren inte ska kunna suga upp damm och skräp från olika ytor.

Den här modellen har en kraftfull motor och en bra dammupptagning, och jämfört med andra dammsugare på marknaden har den dessutom en relativt låg ljudnivå.

Nilfisk Elite RCL14E08A2 har nämligen en ljudnivå på 68 dB. Detta är lite under genomsnittet, och den här dammsugaren lever alltså om lite mindre än normalt.

Det danska konsumentrådet Tænk är nöjda med sugeffekten hos den här dammsugaren, och de beskriver den helt enkelt som “bra”.

Energieffektiv och funktionell dammsugare
Nilfisk Elite RCL14E08A2 är en av marknadens bästa dammsugare när man talar om energieffektivitet.

Dammsugaren finns nämligen i energiklass A++ och har därför en väldigt låg energiförbrukning. Den har en motoreffekt på 450 Watt, och enligt experterna är det detta som gör att dammsugaren kan vara både energisnål och effektiv på samma gång.

Råd & Rön tycker väldigt bra om den låga energiförbrukningen, och detta märks även i deras bedömning. De ger nämligen dammsugaren ett riktigt bra betyg, och det gör även det danska konsumentrådet Tænk.

Den här dammsugaren är känd för sin funktionalitet och användarvänliga påsbyten, som görs både snabbt, säkert och ergonomiskt. Den har dessutom ett ergonomiskt handtag, och eftersom att de viktigaste funktionerna finns direkt på handtaget behöver du inte ens böja dig ner för att starta eller stänga av dammsugaren. Det här är något som experterna från Råd & Rön tycker extra bra om, och de ger dammsugaren ett riktigt högt betyg för just handtaget.

Dammsugaren har en arbetsradie på 12 meter, och dammsugarpåsarna rymmer ungefär 3,2 liter. Man kan därför dammsuga både stora och skitiga rum utan att behöva byta varken eluttag eller påse.

Utvalda fördelar medNilfisk Elite RCL14E08A2:
🔵 HEPA14-filter
🔵 Stor arbetsradiepå 12 metersamt stora påsar
🔵 Relativt låg ljudnivå
🔵 Sugeffekt i toppklass
🔵 Ergonomiskt handtag
🔵 Energiklass A++

Här kan du se en video där återförsäljaren Whiteaway presenterar Nilfisk Elite RCL14E08A2:


Electrolux ESP7GREEN

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux SP1GREEN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 318,00 Kr. 0,00 Kr. 1 318,00 Kr. Läs mer
1 387,00 Kr. 0,00 Kr. 1 387,00 Kr. Läs mer
1 387,00 Kr. 0,00 Kr. 1 387,00 Kr. Läs mer
1 895,00 Kr. 0,00 Kr. 1 895,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux är också ett av de märken som tillverkar riktigt många kvalitetsdammsugare, och Electrolux ESP7GREEN är just en av dessa. Modellen har utsetts till testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk. Särskilt funktionalitet och precision framhävs av experterna.

Bra modell till ett bra pris
Electrolux tillverkar dammsugare i olika prisklasser, och med Electrolux ESP7GREEN bevisar de att pris och kvalitet inte alltid behöver följas åt, för denna kvalitetsdammsugare ligger i den lägre änden av prisskalan.

Electrolux ESP7GREEN har testats på olika parametrar, och både på hårt golv och på mattor avlägsnar dammsugaren damm och smuts snabbt och effektivt, vilket gör denna modell till ett bra val, om man både har områden med och utan golvmattor i huset.

Når ut till små springor

Bara ett fåtal golv är helt utan mindre hål och springor, och därför är det omöjligt att undvika att damm och smuts hamnar här. Rester från hushållet eller barnens lek kan också sluta upp i springor och sprickor. En dammsugare med en bra sugförmåga är väsentligt här, och Electrolux ESP7GREEN visar i testet att den är mycket bra på detta, då den klarar av att rengöra även små sprickor.

Det står skrivet i namnet att Electrolux ESP7GREEN även är tillverkad med omtanke för miljön, och modellen är miljövänlig i energiklass A, och har ett mycket lågt partikelutsläpp, vilket främjas av bra filter, som hindrar de små dammpartiklarna att komma tillbaka ut i rummet.

Det är också möjligt att ta lös utblåsfiltret och tvätta det, vilket säkerställer att gammalt damm och smuts inte blir kvar i filtret.

Kvalitetsprodukt
Generellt bedömer experterna att Electrolux ESP7GREEN är en riktigt bra kvalitetsprodukt, som har en bra, lång hållbarhet, och en väl fungerande sladdupprullning. Modellens standardmunstycke är mycket effektivt, men för en mer mångsidig användning följer det med 4 munstycken med olika specialfunktioner. Bland annat ett möbelmunstycke, som är designat för att skona möblernas klädsel.

Maskinen väger 6 kg, vilket gör den till en relativt lätt dammsugare, och sladden har en lång räckvidd (ca 12 meter), vilket gör att man lättare kan ta sig omkring med dammsugaren utan att behöva byta eluttag.

Utvalda fördelar med Electrolux ESP7GREEN:
🔵 Bra pris
🔵 Effektiv till både hårda golv och mjuka underlag
🔵 Gör rent hål och springor med en stark sugförmåga
🔵 Miljövänlig med låga partikelutsläpp
🔵 Specialmunstycken för större mångsidighet


Electrolux ZUOGREEN+

Testvinnare hos Testfakta
✅ Vinnare av Red Dot Award

Electrolux ZUOGREEN+

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 072,00 Kr. 0,00 Kr. 4 072,00 Kr. Läs mer

 

Testfakta har undersökt 7 olika dammsugare, och Electrolux ZUOGREEN+ är en av dessa modeller. Efter en skarp bedömning kommer experterna till slutsatsen att Electrolux ZUOGREEN+ slår konkurrenterna. Modellen får bra allround-betyg, men särskilt den synnerligen tysta motorn framhävs.

Bra till hem med många hårda golv
De flesta hem har både underlag som består av mattor, och hårda golv, och därmed är det viktigt att skaffa en dammsugare som är bra till båda ytorna. Electrolux ZUOGREEN+ har testats både på hårda golv och på mattor, och på båda ställena fungerar den bra. Modellen visar sig särskilt vara en av tungviktarna när det gäller de hårda golven.

Det är särskilt på grund av utformningen av munstycket som Electrolux ZUOGREEN+ är så bra, för just utformningen gör sugningen extra effektiv. Modellen lovordas också för sin mycket starka sugkraft, som slår många konkurrenter.

Når ända in mot väggar och hörn
En smidig dammsugare ger den bästa dammsugningen när det kommer till att nå ända in i hörn, och många dammsugare har problem här, då munstyckena kan vara för klumpiga för att komma ända in i hörnen.

Electrolux ZUOGREEN+ är dock en av de smidigare modellerna, och den är mycket lätt att manövrera och rör sig jämnt och smidigt över golvet. Att den är lättare att flytta runt, plus den starka sugförmågan, gör att modellen är bra på att nå ända in till paneler, väggar, och kanter, där den suger upp dammråttor, damm, och rester från hushållet med lätthet.

Mycket tyst
Många förknippar dammsugning med en bullrig upplevelse, där maskinen överröstar allt och alla. Med Electrolux ZUOGREEN+ förhåller det sig dock något annorlunda, för experterna är mycket imponerade över hur tyst modellen är. Ljudnivån är maximalt på 64 dB, som är en bit under andra tysta dammsugare, som ofta har en nivå på runt 68-69 dB. Som en jämförelse har ett normalt samtal mellan människor en ljudnivå på ca 60-65 dB.

Förutom den låga ljudnivån framhävs också att användbarhet och användarvänlighet är på topp hos Electrolux ZUOGREEN+. Det följer med 4 olika munstycken, bland annat ett borstmunstycke, som med sina styva hår är bra till grova underlag.

Utvalda fördelar med Electrolux ZUOGREEN+:
🔵 Mycket effektiv till hårda golv
🔵 Kraftig sugförmåga
🔵 Bra mot väggar och kanter
🔵 Mycket tyst
🔵 Användarvänlig och lätt att använda

Här kan du se en presentationsvideo av dammsugaren från Electrolux: 


Electrolux SP1CLASSIC

 Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux SP1Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 695,00 Kr. 0,00 Kr. 1 695,00 Kr. Läs mer
1 808,00 Kr. 0,00 Kr. 1 808,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux säljer ett brett sortiment av dammsugare, och därför har de modeller i alla prisklasser och storlekar. Electrolux SP1CLASSIC är en av de mindre modellerna med en motor på 650 watt. Som jämförelse har de flesta andra dammsugare motorer på runt 800 watt. Den mindre storleken gör dock inte modellen sämre, för det danska konsumentrådet Tænk har utsett modellen till testvinnare.

Bra bas
På många sätt är Electrolux SP1CLASSIC en mycket bra bas-dammsugare, och den lilla maskinen har en stor kraft. I Tænks test har modellen testats inom dammsugning av både golv och mattor, och experterna bedömer att den är mycket bra på båda underlagen.

Electrolux SP1CLASSIC är också försedd med en påse som samlar upp det uppsugna dammet och smutsen, och denna modells påse rymmer 2,3 liter. Det är inte en av de mest rymliga påsar, men det är fortfarande en bra medelstorlek. Maskinen är ändå mycket effektiv, och inte heller en välfylld påse försämrar motorns sugförmåga.

Bra till springor och sprickor
Flera av de dyra modellerna är väl utrustade med smarta funktioner, som kan all världens tricks, men flera av dem har särskilt problem med att rengöra springor och sprickor ordentligt. Det förhåller sig annorlunda med Electrolux SP1CLASSIC, som speciellt utmärker sig med att använda sin smidighet för att klara uppgiften att suga damm och smuts upp från springor och sprickor, där det annars kan vara svårt att komma åt. Modellen är också miljövänlig, och finns att hitta i energiklass A. Det innebär att den använder färre kWh/år, vilket också gör den billigare i drift. En dammsugare i klass A kommer grovt räknat bara att använda hälften så många kWh/år som en dammsugare i klass F, som är den lägsta klassen.

Litet pris på en liten modell
På många sätt är Electrolux SP1CLASSIC en slags lillebror i Electrolux-familjen, för den tar både upp mindre utrymme, och väger mindre än många av de andra modellerna. Dessutom är priset också en bit under många av de andra modellernas.

Modellen är liten men robust, och så har den en välfungerande sladdupprullning, så det är ordning på sladden, och det följer med 4 munstycken för bättre variationsmöjligheter, bland annat parkettmunstycke, stoppningsmunstycke, och möbelmunstycke.

Maskinens filter för ett bättre inomhusklimat fungerar också riktigt bra, och den har ett mycket lågt partikelutsläpp. Dessutom är det möjligt att ta lös utblåsfiltret och tvätta det.

Utvalda fördelar med Electrolux SP1CLASSIC:
🔵 Liten modell
🔵 Bra till både mattor och hårda golv
🔵 Prisvärd modell
🔵 Bra på att rengöra springor och sprickor
🔵 Bra medföljande munstycken


Detta bör du vara uppmärksam på när du köper en ny dammsugare

Det finns riktigt många dammsugare på marknaden, så det kan vara svårt att hitta den rätta. Baserat på artiklar från Sparenergi.dk, Astma-Allergi Danmark, Abcnyheter.no och Cleanipedia listar vi här faktorer som är bra att fundera på, och titta efter:

Watt och sugförmåga: En dammsugare med många watt är inte lika med en dammsugare med stark sugförmåga. Titta istället efter energiklass, och de klassificerade rengöringsförmågorna på etiketten.

Partikelutsläpp: Titta efter klassificeringen av partikelutsläpp (dammutsläpp) på etiketten. Ett lågt utsläpp ger ett bättre inomhusklimat.

Golv eller matta: Fundera över vad det finns mest av i ditt hem: Hårda golv eller golvmattor. Vissa dammsugare är bra för båda, medan andra har starka preferenser.

Ljud: De tystaste dammsugarna har en ljudnivå ner till ca 60-65 dB. Vid en ljudnivå över 75 dB kan man inte längre föra ett vanligt samtal eller höra telefonen ringa.

Filter: Köp gärna dammsugare med HEPA-filter. Filtret säkerställer att inte ens små dammpartiklar slipper ut igen. Detta är särskilt viktigt om det bor allergiker i hushållet.

Påse: Undersök hur stor dammpåsen är, och om den är lätt att byta.

Extrautrustning: Titta särskilt efter vilka munstycken som följer med. De rätta munstyckena gör det lättare att rengöra till exempel hyllor och möbler.

Hjul: Titta hur hjulen rör sig – både på hårt golv och på mattor.

Räckvidd: En lång sladd besparar dig en massa besvär. Ofta är räckvidden mellan 9 och 15 meter.

Husdjur: Det är inte alla dammsugare som är bra på att avlägsna djurhår. Titta gärna om det finns ett speciellt munstycke för djurhår. Elektroborstar är effektiva här.

Vikt: Fundera över om du har mycket trappor i hemmet som dammsugaren ska bäras upp och ner för. Kanske det då passar bäst med en lätt och smidig dammsugare.

Robotdammsugaren: Vanligtvis är det inte rekommenderat att köpa en robotdammsugare, men de kan användas som ett komplement.


De viktiga filtren

Dålig luft i bostaden bidrar till ett dåligt inomhusklimat, och faktorer som rök och damm kan resultera i att de boende utvecklar allergier. För att undvika onödigt damm i hemmet – särskilt om du redan är allergiker – är det en bra idé att investera i en dammsugare med ett bra filter.miele stoevsuger filter

Filtret är den komponent som ser till att den luft som skickas genom röret, sänds ren ut igen genom utblåset. Filtret filtrerar alltså bort damm och smuts, och ett bra filter släpper igenom så få partiklar som möjligt.

Hos Miele är filter en viktig del av dammsugaren, och alla Mieles dammsugare är utrustade med filter. Miele använder sig av 3 olika typer, som alla är försedda med en time-strip, som automatiskt meddelar användaren om när filtret ska bytas.

De tre typerna av filter kallas HEPA AirClean filter, Active AirClean filter och Miele AirClean filter.

HEPA AirClean filter filtrerar bort fint damm och allergener, vilket gör filtret optimalt för hem med allergiker. Active AirClean filter är skapat för att neutralisera obehagliga lukter, och rekommenderas till hem med husdjur och rökare. Miele AirClean filter är också ett kvalitetsfilter, som filtrerar bort mer än 99 % av dammpartiklarna.

Just HEPA-filtret är erkänt för sin miljöfrämjande funktion. HEPA står för High Efficiency Particulate Air, och det finns i olika filtreringsklasser. Satsa gärna på HEPA 13 eller HEPA 14, som är de bästa hos dammsugare, och de kan fånga upp även mikroskopiska partiklar från till exempel rök och dammkvalster. HEPA 14 är så effektivt att det klarar av 99,99 % av alla partiklar.


Ljudnivå och elförbrukning

Som en del av EU’s ekodesign- och energimärkningsdirektiv kom det 2014 nya energikrav på dammsugare, där det infördes att dammsugare maximalt får ha en effekt på 1600 watt. Den 1 september 2017 sänks kravet ytterligare till 900 watt. Dessutom tillkommer att dammsugarna ska vara energimärkta, och både filtreringskapacitet och ljudnivå ska vara utmärkta på etiketten.

Ljudnivån varierar mycket från dammsugare till dammsugare, men många dammsugare är idag relativt tysta. De flesta ligget någonstans mellan 65 och 75 dB. Som en jämförelse ligger ljudnivån på ca 65 dB för ett vanligt samtal, så nivån har med tiden sjunkit mycket. Väldigt tysta dammsugare kan ha en ljudnivå ner till ca 63 dB.

Dammsugare är också energimärkta, och energimärkningen ger en bra uppfattning om hur miljövänlig dammsugaren är. Det rekommenderas att välja en dammsugare i energiklass A, som är den bästa klassen.

Energimärkningen visar alltså hur mycket ström dammsugaren förbrukar per år, och det kan ses på etiketten. Där finns även upplysningar om klassificering av dammutsläpp och rengöringsförmågor. Energimyndigheten har en bra förklaring till hur du läser etiketten för dammsugare.

Kom också ihåg att det inte alltid är modellens watt som avgör om maskinen suger effektivt, för en bra sugförmåga beror lika mycket på munstyckets utformning, hur full dammpåsen är, och teknik. Titta därför efter energimärkning och rengöringsförmåga istället för watt


Om Miele
miele logo

Det tyska märket Miele grundades 1899 och tillverkar förutom dammsugare en hel rad med hushållsprodukter.

Mieles motto har alltid varit “immer besser”, vilket betyder att Miele strävar efter att vara bättre än både konkurrenterna och än den nivå de själva befinner sig på nu. Kunderna är i fokus, och Miele strävar efter att ge kunderna visshet om att de hos Miele får de bästa hushållsapparater som finns.

Teknologi och teknik är två områden där Miele hela tiden arbetar på att bli bättre än igår, och teknologin ger kunderna effektiva produkter, som både tänker på konsumenten och på miljön.

Det ska vara lätt för konsumenten att använda sig av Mieles produkter, men samtidigt finns det utrymme för att leka med tekniken och tillverka intelligenta produkter. Det är också fokus på design, och Miele siktar på att ge konsumenterna apparater med en elegant och tidlös design, som även passar till kundernas egna personliga stil.

Du kan se en mycket bra video om företaget här: 


Miele Dammsugare Test – Dessa källor har vi använt i artikeln: 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Det danska konsumentrådet har genomfört ett test av 64 dammsugare med fokus på sugförmåga, avlägsnande av djurhår och smuts i springor. Dessutom tittas det på användarvänlighet, hållbarhet, ljudnivå, och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.


Råd & Rön 🇸🇪

Råd & Rön har testat 92 olika dammsugare när det kommer till sugförmåga, användarvänlighet, ljudnivå, och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.


Testfakta.se 🇸🇪

Testfakta utför oberoende tester och forskning, och de har specialiserat sig på jämförande laboratorietester av konsumentprodukter. Det test som Testfakta gör här är ett laboratorietest av 7 olika dammsugare, där de testas på olika parametrar som sugförmåga, ljudnivå, användning, och hållbarhet. Läs mer här.


Which 🇬🇧

Englands största konsumenttidning med knappt 700.000 prenumeranter. Which? finns till för konsumenterna, och målet är att göra en skillnad för konsumenterna. Which? testar löpande olika hushållsprodukter, och här handlar det om dammsugare. Läs mer här.