Kondenstorktumlare test 2020 – De bästa kondenstumlarna – Bäst i Test guide

0

I den här artikeln hittar du en genomgång av några av marknadens bästa och mest testvinnande kondenstorktumlare.

Kort sagt fungerar en kondenstumlare genom att den varma och fuktiga luften som uppstår under torkningen leds ut genom ett kondenseringssystem. Där kyls den fuktiga luften ner och fukten samlas som kondensvatten i en behållare. En kondenstumlare kräver därför, till skillnad från en mer traditionell frånluftstumlare, ingen ventilation.

Baserat på experternas bedömningar i olika tester går vi igenom de olika kondenstumlarna var för sig för att komma fram till vad som gör varje enskild maskin till ett bra köp. Vi har bland annat undersökt tester av det danska konsumentrådet Tænk och den svenska motsvarigheten Råd & Rön.

Om du vill läsa mer finns det längst ner i artikeln en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till.

I den här artikeln får du:
🔸 Överblick över de bästa kondenstorktumlarna
🔸 Information om skillnaderna mellan en kondens- och frånluftstumlare
🔸 Goda råd inför köp av en kondenstumlare
🔸 Guide till hur du återvinner vattnet ur en kondenstumlare
🔸 Genomgång av de tester vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Siemens WT47W568DN

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Siemens-WT47W568DN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

När tvätten är färdig ligger den fuktig i tvättmaskinens trumma och väntar på att torktumlaren ska ta över och sköta torkningen. Tumlaren kan då, beroende på vad användaren vill, torka tvätten tills den är antingen skåptorr eller stryktorr.

Siemens WT47W568DN klarar torkningen av både bomulls- och syntetmaterial galant, och modellen rymmer 8 kg bomull eller 3,5 kg syntetmaterial i en torkning. Även vid stora mängder kläder blir plaggen mycket torra och vid torkning till skåptorrt återstår bara ett par procent fukt, vilket innebär att kläderna kan sättas undan på en gång.

Låg energiförbrukning

En av de främsta invändningarna mot att använda torktumlare är att de drar väldigt mycket ström, och att de därmed bidrar till en hög energiförbrukning om man använder maskinen ofta. Det är därför klokt att investera i en energisnål torktumlare. Siemens WT47W568DN tillhör energiklass A++, vilket innebär att den är bra för både miljön och användarens ekonomi.

Bra användarvänlighet

Förutom att den torkar bra och har en låg energiförbrukning är Siemens WT47W568DN även en användarvänlig torktumlare. Det är enkelt att hitta program och inställningar, luddfiltret är bra och effektivt, kondensorn är lätt att rengöra och hela kondenseringsprocessen fungerar väldigt bra.

Tvättens fukt och värme omvandlas till kondensvatten som samlas upp i en separat behållare. Torktumlarens display visar tvättens nuvarande fuktighet och hur lång tid som återstår av torkningen. Om man inte tycker att kläderna är tillräckligt torra kan man även välja till extra torktid.

Siemens WT47W568DN mäter 84,5 cm (H) x 59,5 cm (B) x 66,5 cm (D) och modellen väger 57 kg.

Utvalda fördelar med Siemens WT47W568DN:
🔵 Bra torkförmåga, både för bomull och syntetmaterial
🔵 Torkning till skåptorrt efterlämnar en mycket låg fuktprocent i kläderna
🔵 Låg energiförbrukning i energiklass A++
🔵 Användarvänlig modell
🔵 Bra tillvalsmöjligheter


Bosch WTW875M8SN

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Bosch WTW875M8SN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Bosch WTW875M8SN lever upp till Boschs goda rykte och med denna modell får man sin tvätt precis så torr som man vill ha den. Skåptorra kläder får bara ha en fuktnivå på några procent för att man direkt ska kunna lägga in dem i lådor eller skåp. För fuktiga kläder gör skåpet/lådan fuktig, blir skrynkliga och kan få fläckar eller dålig lukt. Bosch WTW875M8SN ger ett bra och jämnt torkresultat med en låg fuktnivå.

Om man istället väljer att torka tvätten till stryktorrt efterlämnar torktumlaren en högre fuktnivå. Modellen har en kapacitet på 8 kg bomull och 3,5 kg syntetmaterial.

Snabb torkning

Det kommer alltid att ta lite tid att torka tvätten i en torktumlare. Precis som ett tvättprogram kan ta ett par timmar kan en sväng i torktumlaren också ta mellan en och två timmar.

Torktiden varierar givetvis beroende på hur mycket kläder och vilka material man torkar. Syntetmaterial går ofta fortare, och självklart blir kläderna torra snabbare om man inte kör så mycket åt gången.

Bra för miljön

Bosch WTW875M8SN är en miljövänlig modell i energiklass A++ och den förbrukar mycket lite ström vid alla typer av torkning, vare sig det är en halv eller hel trumma och oavsett om det är bomull eller syntet.

Modellen får dessutom beröm för att vara en av de modeller som bullrar minst, och kondenseringsprocessen fungerar utmärkt. Med en kondenstorktumlare behöver man ingen ventilation ut i det fria utan maskinen samlar själv upp fukten som kondensvatten i en behållare.

En bra kondenstumlare kan samla upp ca 90 % av vattnet medan de resterande 10 procenten leds ut i rummet. Sörj därför för god ventilation i rummet där torktumlaren står.

Bosch WTW875M8SN mäter 84,5 cm (H) x 59,5 cm (B) x 66,5 cm (D) och väger 57 kg.

Utvalda fördelar med Bosch WTW875M8SN:
🔵 Tvätten blir precis så torr som man vill ha den
🔵 Kort torktid
🔵 Låg bullernivå
🔵 Miljövänlig modell
🔵 Effektiv kondenseringsprocess


LG RC7055AH1Z A++

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön

LG RC7055AH1Z

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

En bra centrifugeringsförmåga i tvättmaskinen kan minska torktiden avsevärt och på så vis samarbetar tvättmaskin och torktumlare. En bra torktumlare ska emellertid kunna hantera våta kläder och torka dem på mellan en och två timmar beroende på mängd och material.

LG RC7055AH1Z A++ har en bra torkförmåga och även våt tvätt vänds och luftas noggrant. Konsumenten  står vid programslut med kläder som är klara att läggas in i skåpet eller strykas.

Enkel torkning med kondens

LG RC7055AH1Z A++ är en kondenstorktumlare och har därför fördelen att fukten inne i trumman leds ut och ner i en vattenbehållare som kondens. På så vis kräver maskinen ingen ventilation som leder ut fukten. Kondenstumlare finns både med självrengörande kondensorer och med kondensorer som ska rengöras manuellt.

På de flesta modeller måste man själv rengöra kondensorn, vilket även är fallet med LG RC7055AH1Z A++. Det är viktigt att rengöra kondensfiltret regelbundet, med fem eller sex torktumlingar mellan gångerna, för att hålla nere torktumlarens energiförbrukning och torktid. Rengöringen är också enkel på den här modellen och om man funderar över något finns det gott om bra förklaringar i manualen.

Bra extrafunktioner underlättar torkningen

Med sin kapacitet på 7 kg bomull och 3,5 kg syntetmaterial rymmer LG RC7055AH1Z A++ mycket kläder och passar därför bra till en stor familj som tvättar mycket. Modellens display är enkel att tyda och visar både programstatus, återstående tid och kvarvarande fuktnivå. Den visar även när luddfiltret ska rengöras och när behållaren för kondensvatten är full.

Om man vill finns det möjlighet att lägga till extra torktid samt sänka temperaturen och köra på kalluft. Modellen låter dig även senarelägga programstarten med upp till 19 timmar så att du själv kan bestämma när kläderna ska vara torra.

LG RC7055AH1Z A++ mäter 85 cm (H) x 59,5 cm (B) x 67 cm (D) och väger 53 kg.

Utvalda fördelar med LG RC7055AH1Z A++:
🔵 Ger ett bra och torrt resultat
🔵 Energiklass A++
🔵 Bra filter
🔵 Informativ display
🔵 Bra extrafunktioner


Electrolux EDC2086PDW

Rekommenderas av norska abcnyheter.no

Electrolux EDC2086PDW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Den norska nättidningen Abcnyheter.no har i samarbete med den norska konsumentsajten klikk.no provat 11 olika torktumlare. Syftet med testet var att komma fram till vilka modeller som torkar tvätten bäst och vilka som har lägst energiförbrukning. En maskin som ingick i undersökningen är kondenstorktumlaren Electrolux EDC2086PDW. Experterna blev förtjusta i modellen och berömmer den särskilt för sin korta torktid.

Intelligent maskin

Electrolux EDC2086PDW tillhör de intelligenta och moderna torktumlare som via “OptiSense”-teknik kan avgöra hur fuktig tvätten är. Centrifugeringen hos tvättmaskiner  varierar mycket i varvtal från en modell till en annan. Ju högre varvtal, desto torrare är tvätten efter avslutad centrifugering. Oberoende av hur fuktiga plaggen är kan Electrolux EDC2086PDW mäta fuktnivån och sedan anpassa tiden för torkningen efter det. Detta innebär att Electrolux EDC2086PDW alltid kommer att avlägsna fukten och se till att tvätten blir helt torr, oavsett hur våt den var från början.

Snabb torktumlare

En av fördelarna med en torktumlare är att man alltid kan få sin tvätt torr utan att behöva förlita sig på vädret. Vid dåligt väder bör man aldrig hängtorka några större mängder kläder inomhus. Fukten från den våta tvätten försämrar nämligen inomhusklimatet och kan även orsaka svamp.

Electrolux EDC2086PDW tillhör de snabbare torktumlarna på marknaden och torkar dina kläder på ett kick. De flesta tvättmaskiner rymmer ca 6-8 kg tvätt och Electrolux EDC2086PDW har en kapacitet på 8 kg bomull och 3,5 kg syntetmaterial. Detta innebär att all tvätt oftast får plats på en gång och man behöver varken torka i flera omgångar eller hängtorka på sidan om.

Många program

Electrolux EDC2086PDW har många valmöjligheter för att anpassa sig efter konsumentens individuella behov. Förutom att kunna torka kläder till skåptorrt och stryktorrt kan man även välja “extra torrt”. Tänk bara på att alltför höga temperaturer kan skada lätta och känsliga material.

Electrolux EDC2086PDW har även specialprogram för ull, silke, syntetmaterial, lätt strykning, sängkläder och känsliga tyger. Om du vill torka tvätten vid en senare tidpunkt har modellen även en “fördröjd start”-funktion. Maskinens display är försedd med med touchkontroller och ger dig information om den pågående torkningen.

En annan smart detalj är att luckan går att hänga från båda sidorna, vilket gör att du kan anpassa hur luckan ska öppnas utifrån torktumlarens placering i rummet. Öppningen har även gjorts extra stor för att underlätta fyllning och tömning av maskinen.

Electrolux EDC2086PDW mäter 85 cm (H) x 60 cm (B) x 68 cm (D) och väger 40 kg.

Utvalda fördelar med Electrolux EDC2086PDW:
🔵 Intelligent sensor mäter fuktnivån i kläderna
🔵 Kort torktid
🔵 Bra kapacitet på 8 kg bomull
🔵 Många funktioner
🔵 Luckan kan hängas från båda sidorna


Miele TDA 140 C NDS

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
10 290,00 Kr. 0,00 Kr. 10 290,00 Kr. Läs mer
17 395,00 Kr. 0,00 Kr. 17 395,00 Kr. Läs mer

Miele TDA 140 C NDS får generellt beröm för sin torkförmåga. Den klarar både syntetmaterial och bomull, men är framför allt bra till bomull. Efter att man torkat en full trumma med bomull till skåptorrt återstår bara en mycket låg fuktprocent, och med en halvfull trumma finns det knappt någon fukt alls kvar i tyget.

Fukten avlägsnas alltså effektivt från kläderna, och eftersom den här maskinen är en kondenstorktumlare leds fukten ut som kondens till en vattenbehållare. Även denna process fungerar väldigt bra på den här modellen och det mesta av vattnet samlas upp.

Snabb modell

Torktiden är en annan viktig faktor där Miele TDA 140 C NDS verkligen skiljer sig från mängden. En full trumma bomullstyg tar knappt en timme och en kvart att torka till skåptorrt, och för en halvfull trumma ligger torktiden på väl under en timme. Modellen ligger därmed starkt i toppen av testerna när det gäller tidsåtgång.

Syntettyger är lättare och torkar därför även snabbare. Programmen är exakta och man kan lita på att de torkar tvätten till utlovad nivå. Modellen torkar även kläderna mycket jämnt.

Lätt att använda

Miele TDA 140 C NDS är mycket användarvänlig och bra på att hjälpa en ny användare. Maskinen är enkel att hantera och själva programvalet är lätt och överskådligt. Den välgjorda manualen är till god hjälp om man inte har så mycket erfarenhet av kondenstorktumlare och är osäker på hur modellen fungerar.

Torktumlaren display visar när vattenbehållaren på 4,2 liter ska tömmas. Modellen har även en relativt låg ljudnivå och kommer med alternativ som skrynkelreducering, kalluft, lägre temperatur och tillägg av extra tid.

Miele TDA 140 C NDS mäter 85 cm (H) x 59,5 cm (B) x 59 cm (D) och väger 51 kg.

Utvalda fördelar med Miele TDA 140 C NDS:
🔵 Bra torkförmåga
🔵 Effektiv uppsamling av kondensvattnet
🔵 Torkar kläderna snabbt
🔵 Bra program
🔵 Enkel att hantera


Zanussi ZDH7332PZ

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Zanussi ZDH7332PZ

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Det är viktigt att en torktumlare kan torka både bomull och syntettyger utan att efterlämna en för hög fuktnivå eller skada kläderna med en för hög värme. Zanussi ZDH7332PZ uppfyller båda kraven och utmärker sig särskilt när det kommer till att leverera ett skåptorrt resultat som kan läggas in direkt i skåp eller lådor.

Om fuktnivån är nära 5 % är kläderna för våta för att läggas ihop på en gång, men Zanussi ZDH7332PZ klarar att torka både bomull och syntetmaterial till långt under 5 %. Kläderna blir så torra att det inte är några problem att vika ihop dem och lägga in dem i garderoben på en gång.

Låg energiförbrukning

Man kommer inte undan att en torktumlare är dyr i drift, men om man köper en torktumlare med en låg energiförbrukning kan man både spara pengar och skona miljön. Rekommendationen är därför att köpa en torktumlare i klass A+ eller A++. De strikta kraven på torktumlare gör att det fortfarande inte finns särskilt många modeller i klass A+++.

Zanussi ZDH7332PZ befinner sig i energiklass A+ och modellen har en låg energiförbrukning, både vid torkning av bomull och syntettyger. Förbrukningen för att torka en full trumma med bomull till skåptorrt är 1,3 kWh. Torktiden för samma trumma är också bra och programmet tar drygt en och en halv timme.

Torka med kondens

Zanussi ZDH7332PZ är en kondenstorktumlare som fungerar genom att en vattenbehållare samlar upp kondens som skapas av fukten och värmen i maskinen vid torkningen. Därför behövs inget hål i väggen för en ventilation som leder ut fukten utomhus. Zanussi ZDH7332PZ har en stor vattenbehållare på 5,1 liter och torktumlarens display visar när behållaren måste tömmas.

Användning med vattenbehållare fungerar riktigt bra, men på Zanussi ZDH7332PZ kan man även koppla på en slang om man vill leda kondensvattnet direkt till avloppet. Kondensorn är mycket enkel att rengöra, och modellen har en smart lucka som går att hänga från både höger och vänster. Den här torktumlaren återfinns dessutom i den lägre änden av prisskalan.

Zanussi ZDH7332PZ mäter 85 cm (H) x 60 cm (B) x 67 cm (D) och väger 50 kg.

Utvalda fördelar med Zanussi ZDH7332PZ:
🔵 Torkar alla material
🔵 Mycket låg restfukt i “skåptorra” kläder
🔵 Energiklass A+
🔵 Stor vattenbehållare som rymmer 5,1 liter kondens
🔵 Möjlighet att ansluta en slang direkt till avloppet


Electrolux HT32K7126

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

Electrolux HT32K7126

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

När man har en torktumlare är tanken förstås att man ska slippa tvättlinan. Därför är det viktigt att tvätten faktiskt blir så torr som man vill ha den i torktumlaren och att all överflödig fukt försvinner.

Electrolux HT32K7126 klarar denna uppgift galant och torkar både bomull och syntettyger helt torra. Huruvida man vill ha skåptorr eller stryktorr tvätt varierar. Kom bara ihåg att tyget slits mer ju längre det körs i torktumlaren, särskilt när det handlar om känsliga tyger.

Miljöklass A++

Se till att välja en torktumlare som har den högsta miljömärkningen när det är dags att köpa en ny. Electrolux HT32K7126 är bland de miljövänligaste modellerna i energiklass A++, och på grund av mycket strikta krav på torktumlare är det en klass som är svår att uppnå.

Bra storlek

Electrolux HT32K7126 har en kapacitet på 7 kg bomull och 3,5 kg syntetmaterial, vilket är standard för torktumlare. Man behöver oftast inte större eftersom de flesta tvättmaskiner har en liknande kapacitet på ca 6-8 kg. Electrolux HT32K7126 är en kondenstorktumlare med en bra vattenbehållare som rymmer 5,1 liter.

Kondenstumlare behöver ingen ventilation för att leda ut fukten. Om man har en bra modell, som Electrolux HT32K7126, hamnar istället ca 90 % av kondensen i vattenbehållaren. Resterande 10 % släpps ut i luften, vilket gör att rummet som torktumlaren står i snabbt blir varmt, särskilt om det är litet. Se till att temperaturen i rummet inte överstiger 35 grader. Detta är viktigt eftersom att maskinen då börjar få problem med att kyla ner luften.

Electrolux HT32K7126 har ett par bra extrafunktioner som underlättar arbetet för användaren. Man kan till exempel välja till extra tid, kalluft, skrynkelskydd, fördröjd programstart och en minnesfunktion som kommer ihåg ditt senaste program. Modellens display meddelar dig om när det är dags att tömma vattenbehållaren och rengöra ludd- och mikrofiltret.

Electrolux HT32K7126 mäter 85 cm (H) x 59,5 cm (B) x 65 cm (D) och väger 50 kg.

Utvalda fördelar med Electrolux HT32K7126:
🔵 Avlägsnar all fukt från plaggen
🔵 Miljövänlig modell i energiklass A++
🔵 Bra kapacitet på 7 kg bomull
🔵 Stor vattenbehållare som rymmer 5,1 liter
🔵 Många bra extrafunktioner


Electrolux EDP2074PDW

”Mycket för pengarna” hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EDP2074PDW

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

Electrolux EDP2074PDW hör hemma i den billigare änden av prisskalan. Om man tar hänsyn till att den här modellen kostar mindre än hälften så mycket som de mycket avancerade modellerna, ger den ett mycket bra torkresultat. Resultatet blir särskilt bra om man ser till att fylla trumman ordentligt.

Efter avslutat program är tvätten mycket jämnt torkad. Många modeller har problem med att inte skrynkla kläderna under den långa torkprocessen i trumman. Hos Electrolux EDP2074PDW förblir dock plaggen relativt jämna och du slipper de värsta skrynklorna. Modellen har även en inställning för skrynkelskydd som du kan välja om du vill undvika att kläderna skrynklas.

Snabb och enkel

Electrolux EDP2074PDW är en billigare modell. Den har dock fortfarande ett par bra och användbara program som dessutom är lätta att navigera runt i. Kondenseringssystemet fungerar väldigt bra och ser till att det mesta av fukten från trumman hamnar i vattenbehållaren som kondens.

Luckan går att hänga från båda sidorna och utformningen på öppningen till trumman gör att det är lätt att tömma och fylla maskinen. En av de främsta fördelarna med Electrolux EDP2074PDW är att den är snabb. I en snabb torktumlare torkar tvätten fortare och på Electrolux EDP2074PDW gäller det både för bomull och syntettyger. Programmen går fort med såväl en full som halvfull trumma och modellen har en den välbekanta kapaciteten på 7 kg bomull och 3 kg syntetmaterial.

Lätt på alla sätt och vis

Den funktionella displayen på Electrolux EDP2074PDW gör att modellen är lätt att ställa in. Displayen informerar om när man ska tömma vattenbehållaren och rengöra både ludd- och mikrofiltret. Den visar även programstatus och återstående tid så att man kan följa med i torkprocessen. Det går även att barnsäkra kontrollpanelen och använda en minnesfunktion som kommer ihåg det senaste programvalet, vilket innebär att det går snabbare att starta torkningen.

Electrolux EDP2074PDW är även lätt att hantera och modellen väger bara 37 kilo, vilket är 15 kilo mindre än många andra modeller.

Electrolux EDP2074PDW mäter 85,5 cm (H) x 59,5 cm (B) x 58 cm (D).

Utvalda fördelar med Electrolux EDP2074PDW:
🔵 Billig modell
🔵 Mycket bra torktumlare för priset
🔵 Snabb på alla torkprogram
🔵 Lätt att använda
🔵 Lätt modell


Miele TWE 620 WP

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Miele TWE 620 WP - toerretumbler

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
20 065,00 Kr. 0,00 Kr. 20 065,00 Kr. Läs mer
20 095,00 Kr. 0,00 Kr. 20 095,00 Kr. Läs mer

Modellen Miele TWE 620 WP har testats både av danska konsumentrådet Tænk och det svenska konsumentrådet Råd & Rön, och experterna utser modellen till testvinnare i båda testen.

Denna modell är av typen kondenstorktumlare. En kondenstorktumlare fungerar på så sätt att varm luft, fugt och vatten leds bort via ett kondenssystem, där luften kyls ner och fukten samlas upp som kondensvatten i en behållare.

Miele TWE 620 WP är ett bra val till de konsumenter som prioriterar en rymlig torktumlare som är utrustad med den senaste teknologin.

Miele EcoDry-teknologi

Ett större hushåll med mer än fem medlemmar kommer få stor nytta av den här torktumlaren eftrsom det handlar om en stor torktumlare med en kapacitet på åtta kilo. För att säkerställa att energiförbrukningen blir låg och torktiden kort är Miele TWE 620 WP utrustad med Mieles EcoDry-teknologi och modellen har dessutom energiklass A+++.

Miele EcoDry-teknologin upprätthåller ett effektivt samspel mellan maskinens filtersystem och värmeelement, som inte låter sig att bli igensatta av någon sorts ludd.

Denna funktion ger eneribesparing under hela modellens livstid.

Perfect Dry och smart sensor

Miele TWE 620 WP har en Perfect Dry-funktion, som ser till att alla textilier, oavsett material, torkas jämnt.

Desstuom kontrollerar en smart sensorstyrning löpande under hela torkprocessen mängden fukt i plaggen och anspassar torktiden utifrån det.

Förutom att torka plaggen jämnt och snabbt är Miele TWE 620 WP även skonsam mot kläderna. Modellen har nämligen en SoftCare-trumma som under hela torkningen håller torkningen på en så skonsam nivå som möjligt så att inte omtåliga textilier tar skada.

Utöver det är maskinen även utrustad med FragranceDos, som ger en svag väldoft till plaggen. Det minimerar därmed den otrevliga lukt som kläder kan få under en torktumling.

Torka när du vill

Denna modell ger, med hjälp av en timer-fuktion, användaren möjlighet att börja torkningen på den tidpunkt som passar bäst.

Därmed kan man programmera maskinen till att starta torktumlingen på ett exakt klockslag.

Miele TWE 620 WP är som vi tidigare har nämnt en kondenstorktumlare och för att vara säker på att kondensvattnet leds bort så effektivt som möjlgit har modellen ett integrerat slangsystem som leder bort kondensen.

Det betyder att vattnet kan pumpas ut i direkt i handfatet eller vattenlåset så att man inte behöver tumma behållaren som kondensvattnet samlas upp i.

Miele TWE 620 WP mäter 85 cm (h), 60 cm (b), 64,3 cm (d).

Utvalda fördelar med Miele TWE 620 WP:
🔵 Rymlig med en kapacitet på åtta kilo
🔵 EcoDry-teknologi säkerställer en låg energiförbrukning och korta torktider
🔵 Softcare-trumman ger en skonsam behandling av plaggen
🔵 FragranceDos ger väldoftande kläder
🔵 Kondenstorktumlare med möjlighet för slangkoppling


Vad är en kondenstorktumlare?

Det finns två olika typer av torktumlare: kondenstumlare och frånluftstumlare. Danska Skousen skriver att en kondenstorktumlare fungerar genom att maskinen leder den varma och fuktiga luften från torkningen genom ett kondenseringssystem. Där kyls luften ner och fukten samlas upp i en behållare som kondensvatten. Luften skickas sedan tillbaka ut i rummet, vilket mycket väl kan leda till en stor ökning av rumstemperaturen.

På vissa maskiner kan man ansluta en slang till avloppet så att man slipper tömma vattenbehållaren. När man köper en kondenstumlare ingår det ibland en slang men annars kan man själv köpa en som tillbehör.

En vattenbehållare för kondensvatten bör tömmas efter varje eller varannan torktumling.

En av de största fördelarna med en kondenstorktumlare är att den inte kräver någon ventilation ut ur huset och därmed är lätt att installera. Det är nämligen betydligt enklare att installera en torktumlare när man inte behöver borra några stora hål i väggen för ventilation. En kondenstumlare förbrukar dessutom mindre energi än en traditionell frånluftstumlare.

Det är dessutom mycket lättare att hitta en bra plats för torktumlaren när man inte är begränsad av utblåset. Man kan placera den precis var man vill och även mindre lägenheter kan ha utrymme för en kondenstumlare. Man bör dock komma ihåg på att en kondenstumlare avger hög värme och fukt. Om rummet där torktumlaren ska stå är litet måste man därför fundera över hur ventilationsmöjligheterna ser ut. Om det blir varmare än 35 grader kommer torktumlaren nämligen att ha svårt att kyla ner luften.

Energimyndigheten skriver att en effektiv kondensor samlar upp det mesta av vattnet från kläderna i kondensbehållaren istället för att släppa ut fukten i rummet. Kondensorns effektivitetsklass är angiven på energimärkningen på en skala från A till G, där A är effektivast. Danska Bolius berättar att de bästa kondenstumlarna samlar upp ca 90 % av fukten från kläderna medan de sämsta bara fångar upp runt 70 %. Den fukt som inte samlas upp släpps ut direkt i luften i rummet.

En kondenstorktumlare är ofta lite dyrare än en frånluftstorktumlare, både i inköp och drift. Man kan dock minimera driftskostnaderna genom att centrifugera kläderna lite extra i tvättmaskinen. Detta gör att tvätten är torrare när den läggs i torktumlaren. Ju torrare kläderna är från början, desto kortare torkprogram krävs. Det korta programmet ger så en lägre energiförbrukning och därmed även en mindre elräkning.

Var även noga med att inte fylla torktumlaren med för mycket kläder. På så vis tar man vara på energin på bästa sätt och kläderna skrynklas mindre. Det ska helst vara ordentligt med utrymme kvar mellan tvätten och trummans överkant. Genom att rengöra luddfiltret efter varje torktumling ser man också till att torkprocessen förblir optimal.


Kondens eller frånluft?

strygetoejTretti skriver att frånluftstumlare traditionellt har varit de vanligaste torktumlarna, men att deras popularitet minskar. Det främsta problemet med en frånluftstumlare är att den kräver en ventilation som leder ut fukten ur huset, vilket inte är möjligt utan att göra ett hål i väggen.

På grund av värmeförlusten drar en frånluftstumlare mer energi än en kondenstumlare. Faktumet att frånluftstumlare länge har varit vanligast är numera mångas anledning till att skaffa en ny frånluftstumlare. Det finns ju redan ett hål i väggen efter den gamla torktumlaren. Ett hål som annars kan vara dyrt att fylla igen.

Om man bara har ett litet rum där man kan ställa torktumlaren kan en frånluftstumlare vara att föredra eftersom att den inte värmer upp rummet med fuktig luft. Luften leds istället ut ur huset genom ventilationen, till skillnad från en kondenstumlare som skickar tillbaka fuktig luft i rummet. En annan fördel med frånluftstumlare är att de faktiskt torkar kläderna en aning fortare än kondenstumlare.

Det finns alltså både för- och nackdelar med båda typerna av torktumlare.

Oavsett vilken typ av torktumlare man väljer är det viktigt att titta på energimärkningen. De bästa torktumlarna på marknaden är märkta med A++ och ett fåtal med A+++. Att så få är A+++-märkta beror på de mycket strikta kraven. Tretti skriver att man kan spara mycket pengar i det långa loppet genom att välja en torktumlare i energiklass A++ istället för en modell i energiklass B.

Tänk på detta när det är dags att köpa en ny torktumlare. En modell i en bättre energiklass kommer ofta vara mer än tusen kronor dyrare än en modell i de lägsta klasserna. Men tänker man långsiktigt återbetalar det sig snabbt.

Tänk också på…

Här ovanför har vi övervägt för- och nackdelar med både kondens- och frånluftstorktumlare. Här sammanfattar vi kort några goda råd inför köpet av en ny torktumlare:

– Fördelar med kondenstumlare: Den är enkel att installera, kan placeras nästan var som helst och behöver inget hål i väggen för ventilation. Den drar mindre energi än en frånluftstumlare och kondensvattnet kan återanvändas.

– Nackdelar med kondenstumlare: Den avger mycket värme och fukt till omgivningen, och ska därför vara i ett välventilerat rum. Det tar lite längre tid att torka kläder i en kondenstumlare än i en frånluftsmodell.

– Fördelar med frånluftstumlare: Luften leds direkt ut via ventilationen, vilket gör att ingen fukt kommer ut i rummet. Den torkar även tvätten fort.

– Nackdelar med frånluftstumlare: Den är mycket energikrävande och man behöver ett hål i väggen för ventilationen.

– Energimärkning: Sträva alltid efter en hög energimärkning och välj gärna en torktumlare i energiklass A+, A++ eller högre.

När du ska investera i en ny torktumlare finns det ytterligare några saker du bör tänka på. Det danska konsumentrådet Tænk skriver att du bör vara uppmärksam på dessa punkter:

– Värmepump: Många kondenstorktumlare har en inbyggd värmepump som gör att maskinen använder mindre energi till att torka kläderna. Dessa modeller tillhör ofta de högre energiklasserna som A, A+, A++ och A+++. Om du använder torktumlaren ofta kan det var klokt att skaffa en modell med värmepump.

– Trumman: Torktumlarens kapacitet är ofta mellan 5 och 9 kg. För att undvika energiförlust är det viktigt att man utnyttjar kapaciteten varje gång. Om man kan fylla en stor trumma vid varje tillfälle är det därför det mest energibesparande alternativet. I regel kan du välja en modell som har samma kapacitet som din tvättmaskin. Om din tvättmaskin inte klarar mer än 6 kg finns det ingen anledning att välja en torktumlare som rymmer 8 kg.

– Användarvänlighet: Tänk på att köpa en modell som passar till dina egna individuella behov. Är displayen lätt att förstå? Är det lätt att navigera runt bland programmen?

– Luddfilter: Luddfiltret ska rensas efter varje användning. Kontrollera därför att det är lätt att rengöra.

– Vattenbehållaren: Kondenstumlare samlar kondensvattnet i en behållare. Undersök om den är lätt att tömma innan du köper modellen. Fundera också på om du behöver en modell som kan anslutas till avloppet med en slang istället för att använda vattenbehållaren.


 Återanvänd vattnet från kondenstumlaren

Om man skaffar en kondenstumlare får man en stor mängd kondensvatten efter varje användning, ofta upp till fyra liter. Detta vatten är fritt från kalk och mineraler som inte följer med från det förångade tvättvattnet. Vad dock medveten om att vattnet kan innehålla små textilfibrer som bör silas bort.

Detta vatten kan enkelt användas till andra ändamål. Tretti föreslår följande:

– Rengöring: Det kalkfria vattnet är perfekt för rengöring där kalk ofta är ett problem, till exempel i badrummet. Kondensvattnet är kalkfritt och lämpar sig därför mycket bättre än det kalkhaltiga kranvattnet för städning i badrummet.

– Strykjärnet: Även ångstrykjärnet mår bättre av att slippa kalk i vattnet. För precis som andra vattendrivna maskiner påverkas strykjärnet av kalken. Genom att använda kondensvatten i ditt strykjärn slipper du även den besvärliga avkalkningen.

– Fönstertvätt: Kalkrester i kranvattnet kan lämna tråkiga ränder när man tvättar sina fönster. Genom att använda kondensvattnet istället slipper man det problemet.

– Blommor: Många känsliga blommor, som orkidéer, gillar inte mycket kalkhaltigt vatten. Kondensvattnet är därför perfekt att vattna blommorna med. Kom bara ihåg att avlägsna eventuella textilfibrer först, vilket du enkelt gör med ett vanligt kaffefilter.

– Sprinklervätska: Man kan fixa sin egen sprinklervätska genom att ersätta det destillerade vattnet med kondensvatten. Man bör även i detta fall komma ihåg att sila bort eventuella textilfibrer som annars kan orsaka problem med sprinklern.


Kan jag själv installera en kondenstorktumlare

Det kan vara mycket enklare att skaffa en torktumlare som man kan installera själv. Om du vill installera en kondenstumlare själv kan du titta på den här videon:

https://www.youtube.com/watch?v=Fx5p6LWToxs

Kondenstumlare test – dessa källor har vi använt: 

Abcnyheter.no 🇳🇴
Den här Oslo-baserade nättidningen ger dagligen ut nyheter. Den har även fast sektion för konsumentinnehåll där det ibland förekommer tester. I ett test har de provat 11 olika torktumlare, vilket du kan läsa mer om här.


Det danska konsumentrådet Tænk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet genomför noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. De har bland annat provat 48 torktumlare i alla prisklasser från både kända och mindre kända märken. Experterna har fokuserat på maskinernas torkförmåga, torktid, energiförbrukning, användarvänlighet och funktioner.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller
köper tillgång till den enskilda undersökningen.


Det svenska konsumentrådet Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön testar också olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. För den här artikeln har vi tittat närmare på ett test av 70 torktumlare. I undersökningen har experterna bedömt modellernas torkförmåga, torktid, energiförbrukning och användarvänlighet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller
köper tillgång till den enskilda undersökningen.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse