Innehåll
I den här artikeln hittar du en genomgång av några av marknadens bästa och mest testvinnande kondenstorktumlare.
Kort sagt fungerar en kondenstumlare genom att den varma och fuktiga luften som uppstår under torkningen leds ut genom ett kondenseringssystem. Där kyls den fuktiga luften ner och fukten samlas som kondensvatten i en behållare. En kondenstumlare kräver därför, till skillnad från en mer traditionell frånluftstumlare, ingen ventilation.
Baserat på experternas bedömningar i olika tester går vi igenom de olika kondenstumlarna var för sig för att komma fram till vad som gör varje enskild maskin till ett bra köp. Vi har bland annat undersökt tester av den svenska motsvarigheten Råd & Rön.
Om du vill läsa mer finns det längst ner i artikeln en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till.
I den här artikeln får du:
🔸 Överblick över de bästa kondenstorktumlarna
🔸 Information om skillnaderna mellan en kondens- och frånluftstumlare
🔸 Goda råd inför köp av en kondenstumlare
🔸 Guide till hur du återvinner vattnet ur en kondenstumlare
🔸 Genomgång av de tester vi har undersökt och analyserat
Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.
Tidigare recenserade produkter som har utgått
Miele TDA 140 C NDS
.
Miele TDA 140 C NDS får generellt beröm för sin torkförmåga. Den klarar både syntetmaterial och bomull, men är framför allt bra till bomull. Efter att man torkat en full trumma med bomull till skåptorrt återstår bara en mycket låg fuktprocent, och med en halvfull trumma finns det knappt någon fukt alls kvar i tyget.
Fukten avlägsnas alltså effektivt från kläderna, och eftersom den här maskinen är en kondenstorktumlare leds fukten ut som kondens till en vattenbehållare. Även denna process fungerar väldigt bra på den här modellen och det mesta av vattnet samlas upp.
Snabb modell
Torktiden är en annan viktig faktor där Miele TDA 140 C NDS verkligen skiljer sig från mängden. En full trumma bomullstyg tar knappt en timme och en kvart att torka till skåptorrt, och för en halvfull trumma ligger torktiden på väl under en timme. Modellen ligger därmed starkt i toppen av testerna när det gäller tidsåtgång.
Syntettyger är lättare och torkar därför även snabbare. Programmen är exakta och man kan lita på att de torkar tvätten till utlovad nivå. Modellen torkar även kläderna mycket jämnt.
Lätt att använda
Miele TDA 140 C NDS är mycket användarvänlig och bra på att hjälpa en ny användare. Maskinen är enkel att hantera och själva programvalet är lätt och överskådligt. Den välgjorda manualen är till god hjälp om man inte har så mycket erfarenhet av kondenstorktumlare och är osäker på hur modellen fungerar.
Torktumlaren display visar när vattenbehållaren på 4,2 liter ska tömmas. Modellen har även en relativt låg ljudnivå och kommer med alternativ som skrynkelreducering, kalluft, lägre temperatur och tillägg av extra tid.
Miele TDA 140 C NDS mäter 85 cm (H) x 59,5 cm (B) x 59 cm (D) och väger 51 kg.
Utvalda fördelar med Miele TDA 140 C NDS:
Bra torkförmåga
Effektiv uppsamling av kondensvattnet
Torkar kläderna snabbt
Bra program
Enkel att hantera
Electrolux EDP2074PDW
.
Electrolux EDP2074PDW hör hemma i den billigare änden av prisskalan. Om man tar hänsyn till att den här modellen kostar mindre än hälften så mycket som de mycket avancerade modellerna, ger den ett mycket bra torkresultat. Resultatet blir särskilt bra om man ser till att fylla trumman ordentligt.
Efter avslutat program är tvätten mycket jämnt torkad. Många modeller har problem med att inte skrynkla kläderna under den långa torkprocessen i trumman. Hos Electrolux EDP2074PDW förblir dock plaggen relativt jämna och du slipper de värsta skrynklorna. Modellen har även en inställning för skrynkelskydd som du kan välja om du vill undvika att kläderna skrynklas.
Snabb och enkel
Electrolux EDP2074PDW är en billigare modell. Den har dock fortfarande ett par bra och användbara program som dessutom är lätta att navigera runt i. Kondenseringssystemet fungerar väldigt bra och ser till att det mesta av fukten från trumman hamnar i vattenbehållaren som kondens.
Luckan går att hänga från båda sidorna och utformningen på öppningen till trumman gör att det är lätt att tömma och fylla maskinen. En av de främsta fördelarna med Electrolux EDP2074PDW är att den är snabb. I en snabb torktumlare torkar tvätten fortare och på Electrolux EDP2074PDW gäller det både för bomull och syntettyger. Programmen går fort med såväl en full som halvfull trumma och modellen har en den välbekanta kapaciteten på 7 kg bomull och 3 kg syntetmaterial.
Lätt på alla sätt och vis
Den funktionella displayen på Electrolux EDP2074PDW gör att modellen är lätt att ställa in. Displayen informerar om när man ska tömma vattenbehållaren och rengöra både ludd- och mikrofiltret. Den visar även programstatus och återstående tid så att man kan följa med i torkprocessen. Det går även att barnsäkra kontrollpanelen och använda en minnesfunktion som kommer ihåg det senaste programvalet, vilket innebär att det går snabbare att starta torkningen.
Electrolux EDP2074PDW är även lätt att hantera och modellen väger bara 37 kilo, vilket är 15 kilo mindre än många andra modeller.
Electrolux EDP2074PDW mäter 85,5 cm (H) x 59,5 cm (B) x 58 cm (D).
Utvalda fördelar med Electrolux EDP2074PDW:
Billig modell
Mycket bra torktumlare för priset
Snabb på alla torkprogram
Lätt att använda
Lätt modell
Miele TWE 620 WP
.
Modellen Miele TWE 620 WP har testats det svenska konsumentrådet Råd & Rön, och experterna utser modellen till testvinnare i testen.
Denna modell är av typen kondenstorktumlare. En kondenstorktumlare fungerar på så sätt att varm luft, fugt och vatten leds bort via ett kondenssystem, där luften kyls ner och fukten samlas upp som kondensvatten i en behållare.
Miele TWE 620 WP är ett bra val till de konsumenter som prioriterar en rymlig torktumlare som är utrustad med den senaste teknologin.
Miele EcoDry-teknologi
Ett större hushåll med mer än fem medlemmar kommer få stor nytta av den här torktumlaren eftrsom det handlar om en stor torktumlare med en kapacitet på åtta kilo. För att säkerställa att energiförbrukningen blir låg och torktiden kort är Miele TWE 620 WP utrustad med Mieles EcoDry-teknologi och modellen har dessutom energiklass A+++.
Miele EcoDry-teknologin upprätthåller ett effektivt samspel mellan maskinens filtersystem och värmeelement, som inte låter sig att bli igensatta av någon sorts ludd.
Denna funktion ger eneribesparing under hela modellens livstid.
Perfect Dry och smart sensor
Miele TWE 620 WP har en Perfect Dry-funktion, som ser till att alla textilier, oavsett material, torkas jämnt.
Desstuom kontrollerar en smart sensorstyrning löpande under hela torkprocessen mängden fukt i plaggen och anspassar torktiden utifrån det.
Förutom att torka plaggen jämnt och snabbt är Miele TWE 620 WP även skonsam mot kläderna. Modellen har nämligen en SoftCare-trumma som under hela torkningen håller torkningen på en så skonsam nivå som möjligt så att inte omtåliga textilier tar skada.
Utöver det är maskinen även utrustad med FragranceDos, som ger en svag väldoft till plaggen. Det minimerar därmed den otrevliga lukt som kläder kan få under en torktumling.
Torka när du vill
Denna modell ger, med hjälp av en timer-fuktion, användaren möjlighet att börja torkningen på den tidpunkt som passar bäst.
Därmed kan man programmera maskinen till att starta torktumlingen på ett exakt klockslag.
Miele TWE 620 WP är som vi tidigare har nämnt en kondenstorktumlare och för att vara säker på att kondensvattnet leds bort så effektivt som möjlgit har modellen ett integrerat slangsystem som leder bort kondensen.
Det betyder att vattnet kan pumpas ut i direkt i handfatet eller vattenlåset så att man inte behöver tumma behållaren som kondensvattnet samlas upp i.
Miele TWE 620 WP mäter 85 cm (h), 60 cm (b), 64,3 cm (d).
Utvalda fördelar med Miele TWE 620 WP:
Rymlig med en kapacitet på åtta kilo
EcoDry-teknologi säkerställer en låg energiförbrukning och korta torktider
Softcare-trumman ger en skonsam behandling av plaggen
FragranceDos ger väldoftande kläder
Kondenstorktumlare med möjlighet för slangkoppling
Vad är en kondenstorktumlare?
Det finns två olika typer av torktumlare: kondenstumlare och frånluftstumlare. Danska Skousen skriver att en kondenstorktumlare fungerar genom att maskinen leder den varma och fuktiga luften från torkningen genom ett kondenseringssystem. Där kyls luften ner och fukten samlas upp i en behållare som kondensvatten. Luften skickas sedan tillbaka ut i rummet, vilket mycket väl kan leda till en stor ökning av rumstemperaturen.
På vissa maskiner kan man ansluta en slang till avloppet så att man slipper tömma vattenbehållaren. När man köper en kondenstumlare ingår det ibland en slang men annars kan man själv köpa en som tillbehör.
En vattenbehållare för kondensvatten bör tömmas efter varje eller varannan torktumling.
En av de största fördelarna med en kondenstorktumlare är att den inte kräver någon ventilation ut ur huset och därmed är lätt att installera. Det är nämligen betydligt enklare att installera en torktumlare när man inte behöver borra några stora hål i väggen för ventilation. En kondenstumlare förbrukar dessutom mindre energi än en traditionell frånluftstumlare.
Det är dessutom mycket lättare att hitta en bra plats för torktumlaren när man inte är begränsad av utblåset. Man kan placera den precis var man vill och även mindre lägenheter kan ha utrymme för en kondenstumlare. Man bör dock komma ihåg på att en kondenstumlare avger hög värme och fukt. Om rummet där torktumlaren ska stå är litet måste man därför fundera över hur ventilationsmöjligheterna ser ut. Om det blir varmare än 35 grader kommer torktumlaren nämligen att ha svårt att kyla ner luften.
Energimyndigheten skriver att en effektiv kondensor samlar upp det mesta av vattnet från kläderna i kondensbehållaren istället för att släppa ut fukten i rummet. Kondensorns effektivitetsklass är angiven på energimärkningen på en skala från A till G, där A är effektivast. Danska Bolius berättar att de bästa kondenstumlarna samlar upp ca 90 % av fukten från kläderna medan de sämsta bara fångar upp runt 70 %. Den fukt som inte samlas upp släpps ut direkt i luften i rummet.
En kondenstorktumlare är ofta lite dyrare än en frånluftstorktumlare, både i inköp och drift. Man kan dock minimera driftskostnaderna genom att centrifugera kläderna lite extra i tvättmaskinen. Detta gör att tvätten är torrare när den läggs i torktumlaren. Ju torrare kläderna är från början, desto kortare torkprogram krävs. Det korta programmet ger så en lägre energiförbrukning och därmed även en mindre elräkning.
Var även noga med att inte fylla torktumlaren med för mycket kläder. På så vis tar man vara på energin på bästa sätt och kläderna skrynklas mindre. Det ska helst vara ordentligt med utrymme kvar mellan tvätten och trummans överkant. Genom att rengöra luddfiltret efter varje torktumling ser man också till att torkprocessen förblir optimal.
Kondens eller frånluft?
Tretti skriver att frånluftstumlare traditionellt har varit de vanligaste torktumlarna, men att deras popularitet minskar. Det främsta problemet med en frånluftstumlare är att den kräver en ventilation som leder ut fukten ur huset, vilket inte är möjligt utan att göra ett hål i väggen.
På grund av värmeförlusten drar en frånluftstumlare mer energi än en kondenstumlare. Faktumet att frånluftstumlare länge har varit vanligast är numera mångas anledning till att skaffa en ny frånluftstumlare. Det finns ju redan ett hål i väggen efter den gamla torktumlaren. Ett hål som annars kan vara dyrt att fylla igen.
Om man bara har ett litet rum där man kan ställa torktumlaren kan en frånluftstumlare vara att föredra eftersom att den inte värmer upp rummet med fuktig luft. Luften leds istället ut ur huset genom ventilationen, till skillnad från en kondenstumlare som skickar tillbaka fuktig luft i rummet. En annan fördel med frånluftstumlare är att de faktiskt torkar kläderna en aning fortare än kondenstumlare.
Det finns alltså både för- och nackdelar med båda typerna av torktumlare.
Oavsett vilken typ av torktumlare man väljer är det viktigt att titta på energimärkningen. De bästa torktumlarna på marknaden är märkta med A++ och ett fåtal med A+++. Att så få är A+++-märkta beror på de mycket strikta kraven. Tretti skriver att man kan spara mycket pengar i det långa loppet genom att välja en torktumlare i energiklass A++ istället för en modell i energiklass B.
Tänk på detta när det är dags att köpa en ny torktumlare. En modell i en bättre energiklass kommer ofta vara mer än tusen kronor dyrare än en modell i de lägsta klasserna. Men tänker man långsiktigt återbetalar det sig snabbt.
Tänk också på…
Här ovanför har vi övervägt för- och nackdelar med både kondens- och frånluftstorktumlare. Här sammanfattar vi kort några goda råd inför köpet av en ny torktumlare:
– Fördelar med kondenstumlare: Den är enkel att installera, kan placeras nästan var som helst och behöver inget hål i väggen för ventilation. Den drar mindre energi än en frånluftstumlare och kondensvattnet kan återanvändas.
– Nackdelar med kondenstumlare: Den avger mycket värme och fukt till omgivningen, och ska därför vara i ett välventilerat rum. Det tar lite längre tid att torka kläder i en kondenstumlare än i en frånluftsmodell.
– Fördelar med frånluftstumlare: Luften leds direkt ut via ventilationen, vilket gör att ingen fukt kommer ut i rummet. Den torkar även tvätten fort.
– Nackdelar med frånluftstumlare: Den är mycket energikrävande och man behöver ett hål i väggen för ventilationen.
– Energimärkning: Sträva alltid efter en hög energimärkning och välj gärna en torktumlare i energiklass A+, A++ eller högre.
Återanvänd vattnet från kondenstumlaren
Om man skaffar en kondenstumlare får man en stor mängd kondensvatten efter varje användning, ofta upp till fyra liter. Detta vatten är fritt från kalk och mineraler som inte följer med från det förångade tvättvattnet. Vad dock medveten om att vattnet kan innehålla små textilfibrer som bör silas bort.
Detta vatten kan enkelt användas till andra ändamål. Tretti föreslår följande:
– Rengöring: Det kalkfria vattnet är perfekt för rengöring där kalk ofta är ett problem, till exempel i badrummet. Kondensvattnet är kalkfritt och lämpar sig därför mycket bättre än det kalkhaltiga kranvattnet för städning i badrummet.
– Strykjärnet: Även ångstrykjärnet mår bättre av att slippa kalk i vattnet. För precis som andra vattendrivna maskiner påverkas strykjärnet av kalken. Genom att använda kondensvatten i ditt strykjärn slipper du även den besvärliga avkalkningen.
– Fönstertvätt: Kalkrester i kranvattnet kan lämna tråkiga ränder när man tvättar sina fönster. Genom att använda kondensvattnet istället slipper man det problemet.
– Blommor: Många känsliga blommor, som orkidéer, gillar inte mycket kalkhaltigt vatten. Kondensvattnet är därför perfekt att vattna blommorna med. Kom bara ihåg att avlägsna eventuella textilfibrer först, vilket du enkelt gör med ett vanligt kaffefilter.
– Sprinklervätska: Man kan fixa sin egen sprinklervätska genom att ersätta det destillerade vattnet med kondensvatten. Man bör även i detta fall komma ihåg att sila bort eventuella textilfibrer som annars kan orsaka problem med sprinklern.
Kan jag själv installera en kondenstorktumlare
Det kan vara mycket enklare att skaffa en torktumlare som man kan installera själv. Om du vill installera en kondenstumlare själv kan du titta på den här videon:
FAQ – Vanliga frågor
🤩 Vilken kondenstorktumlare har fått bäst omdömen?
Miele TDA 140 C NDS
🤓 Hur testas kondenstorktumlarna?
Maskinerna bedöms baserat på deras torkeffekt, hur jämnt de torkar samt hur bra de är på att lämna kvar rätt nivå av restfukt (beroende på program). Man tittar även på ljudnivån, energiförbrukningen och användarvänligheten.
🤔 Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för torktumlare går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att C idag är den lägsta energiklassen för nya torktumlare. Om du vill ha en energisnål torktumlare förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos torktumlare beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 160 gånger per år.
Kondenstumlare test – dessa källor har vi använt: 
Abcnyheter.no 🇳🇴
Den här Oslo-baserade nättidningen ger dagligen ut nyheter. Den har även fast sektion för konsumentinnehåll där det ibland förekommer tester. I ett test har de provat 11 olika torktumlare, vilket du kan läsa mer om här.
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön testar också olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. För den här artikeln har vi tittat närmare på ett test av 70 torktumlare. I undersökningen har experterna bedömt modellernas torkförmåga, torktid, energiförbrukning och användarvänlighet.
Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller
köper tillgång till den enskilda undersökningen.