Kondenstorktumlare test-guide: De bästa kondenstumlarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln hittar du en genomgång av några av marknadens bästa och mest testvinnande kondenstorktumlare.

Kort sagt fungerar en kondenstumlare genom att den varma och fuktiga luften som uppstår under torkningen leds ut genom ett kondenseringssystem. Där kyls den fuktiga luften ner och fukten samlas som kondensvatten i en behållare. En kondenstumlare kräver därför, till skillnad från en mer traditionell frånluftstumlare, ingen ventilation.

Baserat på experternas bedömningar i olika tester går vi igenom de olika kondenstumlarna var för sig för att komma fram till vad som gör varje enskild maskin till ett bra köp. Vi har bland annat undersökt tester av den svenska motsvarigheten Råd & Rön.

Om du vill läsa mer finns det längst ner i artikeln en lista över länkar till de undersökningar vi hänvisar till.

I den här artikeln får du:

🔸 Överblick över de bästa kondenstorktumlarna
🔸 Information om skillnaderna mellan en kondens- och frånluftstumlare
🔸 Goda råd inför köp av en kondenstumlare
🔸 Guide till hur du återvinner vattnet ur en kondenstumlare
🔸 Genomgång av de tester vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Senaste uppdateringarna

Den 29/08/2023 lade vi till Bosch Serie | 8 WTX8HKL9SN, Bosch Serie | 6 WTW894A8SN, Electrolux EW6C527G2 och Samsung DV80TA020TE i vår artikel om de bästa kondenstorktumlarna.

Bosch Serie | 8 WTX8HKL9SN är en högkvalitativ torktumlare med en kapacitet på hela nio kilogram. Den har dessutom en användarvänlig appintegration och praktiska funktioner som minimerar behovet av strykning och annat klädesunderhåll. 


Bosch Serie | 8 WTX8HKL9SN – torktumlare med användarvänlig app

Utmärkt torktumlare för stora familjer

 • 4,7/5 stjärnor på Google Shopping
 • 4,4/5 stjärnor på Amazon

 

Smart Dry-tekniken denna modell är utrustad med säkerställer optimalt torkresultat vid varje torkning genom att justera processen efter dina plagg och deras skötselbehov. Oavsett om det är ömtåliga tyger eller slitstarka arbetskläder kommer denna funktion att förbättra underhållet och hållbarheten hos dina kläder. Om du är en upptagen yrkesman som behöver snabba, pålitliga resultat, en familj med varierande torkbehov eller helt enkelt bara någon som värdesätter hållbarheten hos dina kläder, är Bosch WTW894A8SN en torktumlare du absolut inte får missa. 

 • Iron Assist-funktion som minskar behovet av strykning
 • AutoClean-uppsamling av ludd
 • Smart Dry-system för optimal torkning

Recension: En detaljerad recension av Bosch Serie | 8 WTX8HKL9SN

Perfekt för familjer med fem eller fler medlemmar
Denna torktumlare har en hög lastkapacitet på nio kilogram och har utformats med fokus på behoven hos stora hushåll. Den kan därför utan problem hantera de varierade torkbehoven hos en familj på fem eller fler medlemmar, vilket garanterar både komfort och produktivitet. Även om ditt hushåll har olika behov eller klädtyper behöver du alltså inte oroa dig. En av de briljanta strategierna hos denna torktumlare är dess förmåga att automatiskt bestämma den perfekta torkcykeln för dina kläder baserat på det föregående tvättprogrammet. 

Intelligenta funktioner
Vi har redan sagt att du får plats med mycket i den här torktumlaren, men det du också behöver veta är att den minskar behovet av att stryka dina kläder efter torkningen. Med den här torktumlaren är långa ång- eller stryksessioner ett minne blott. Bosch WTW894A8SN är nämligen utrustad med en exklusiv, mycket intelligent Iron Assist-funktion som ångar dina kläder redan i trumman. Detta resulterar i en överlägsen strykning som tidigare inte kunnat uppnås med bara en torktumlare.

För att ytterligare förbättra komforten har maskinen även en funktion för fördröjd start, vilket möjliggör planläggning av dina torktumlingar i enlighet med ditt vardagsschema. Detta i kombination med en ångfunktion som minimerar uppkomsten av skrynklor, minskar behovet av strykning och ger dig plagg som är klara för användning direkt från torktumlaren.

Integration med användarvänlig app
Bosch WTW894A8SN har ytterligare en unik och mycket smart funktion, nämligen integrationen med Home Connect-applikationen. Genom att installera denna app på din smartphone eller surfplatta kan du hålla koll på torktumlarens status och få programförslag som är skräddarsydda för din aktuella last. Bekvämligheten sträcker sig dessutom ännu längre; om du även har en smart tvättmaskin från Bosch rekommenderar torktumlarens Smart Dry-funktion det bästa torkprogrammet baserat på den senast utförda tvättcykeln. Denna smarta samordning garanterar den bästa skötseln av dina kläder och effektiviserar dina tvätt- och torkbehov.

Sist, men inte minst, tillhör Bosch WTW894A8SN klass A++ när det gäller energieffektivitet, vilket placerar den ett steg under det högsta betyget A+++. Detta innebär att du kan njuta av dess högpresterande funktionalitet samtidigt som du upprätthåller en miljömedveten användning och minskar dina energikostnader.

Vad säger användare om Bosch Serie | 8 WTX8HKL9SN?

Baserat på ett urval av recensioner från Google Shopping har tidigare användare gett maskinen ett totalt betyg på 4,7 av 5 stjärnor. Detta tyder på en hög grad av konsumentnöjdhet. En nöjd kund delade med sig av sina erfarenheter av torktumlaren enligt följande: 

“Köpte denna torktumlare och efter att ha genomfört många torkningssessioner är jag verkligen imponerad. Den torkar kläderna ordentligt och erbjuder allt från stryktorkning till extra torr skåpstorkning. Den har dessutom flera andra olika funktioner att utnyttja. Jag uppskattar särskilt dess förmåga att leda ludd från ett filter till ett annat för effektiv rengöring.”

Fördeler

 • Sensorstyrning
 • Trådlös kommunikation mellan torktumlare och tvättmaskin
 • Smart integration med Home Connect-applikationen
 • Mycket snabbt torkprogram – tar endast 40 minuter
 • Sprider inte varmluft i rummet där maskinen är placerad
 • Ångfunktion
Nackdelar

 • Sladden är något kort
 • Installationsanvisningarna för avloppsröret är otydliga

 

 

 

Konsumentmagasinets bedömning

Efter en grundlig analys av torktumlaren Bosch WTX8HKL9SN vill vi lyfta fram de exceptionella funktioner och fördelar som denna maskin erbjuder. Den här robusta torktumlaren har utformats med större hushåll i åtanke och har en kapacitet på hela nio kilogram, vilket gör det enkelt att hantera stora mängder tvätt. De smarta funktionerna, däribland strykassistenten och luddborttagningen, minimerar den tid och ansträngning som krävs för att underhålla din garderob, samtidigt som de smarta sensorerna och integrationen med Home Connect-appen förbättrar användarupplevelsen avsevärt. 

Vi vill dock påpeka att tidigare konsumenter har upplevt instruktionerna för installationen av avloppsrören som något otydliga. Vi tror dock att kvaliteten på den kundtjänst som Bosch erbjuder kommer att säkerställa att du får all nödvändig hjälp om så behövs. Vår övergripande bedömning är därför att de snabba torkprogrammen och den avancerade synkroniseringen med en eventuell Bosch-tvättmaskin överväger detta mindre problem.

Specifikationer
Kapacitet: 9 kg
Ljudnivå: 62 dB
Energiklass: A++
Mått: 59,8 x 84,2 x 59,9 cm
Vikt: 55,7 kg
Smarta sensorer: Ja
WiFI: Ja


Bosch Serie | 6 WTW894A8SN – lämplig för alla behov i ett genomsnittligt hushåll

Konsumentmagasinet rekommenderar: En utmärkt torktumlare från Bosch

 • 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Bosch WTW894A8SN har ett snabbprogram som endast tar 40 minuter och som är avsett för minimala mängder konstfibrer eller lätta textilier. Modellen utlovar dessutom hög prestanda vid varje laddning. Dess avancerade temperaturkontroll garanterar de mest gynnsamma förhållandena för att torka dina kläder, och med hjälp av information om fuktighetsnivåerna i dina plagg kan du enkelt avgöra när dina kläder har uppnått optimal torkning.

 • SensitiveDrying-system som förebygger skrynklor 
 • Textilvänlig torkning
 • Snabbtorkning på endast 40 minuter

Recension: En detaljerad recension av Bosch WTW894A8SN 

Effektiv och tyst torktumlare för olika typer av laster
Bosch WTW894A8SN har en kapacitet på åtta kilogram, vilket är en betydande uppgradering från föregångarens kapacitet på sex kilogram. Torktumlaren är därmed lämplig för medelstora hushåll med fler än fyra medlemmar. Den har dessutom en unik AntiVibration-design som avsevärt minskar vibrationerna och erbjuder en tystare drift. Torktumlaren har också en automatisk självrengörande kondensfunktion som gör att du inte behöver utföra regelbundet underhåll, och för att ytterligare övertyga dig om maskinens mervärde är det värt att nämna dess förstklassiga energimärkning: A+++.

Bred LED-display samt exakt och skonsam torkning
Vidare till det tekniska. För det första kommer Bosch WTW894A8SN förbättrad med en användarvänlig, bred LED-display. Denna tillhandahåller de funktioner som förenklar maskinen drift. Den mest anmärkningsvärda kvaliteten hos denna modell är dock Precision Drying-tekniken som erbjuder en unik torkning som justerar inställningarna efter lastens fuktighetsnivå och torktumlarens innertemperatur. Denna funktion skyddar plaggen från onödigt slitage och potentiell övertorkning, vilket säkerställer att dina kläder är ordentligt torkade – oavsett om de ska vara stryk- eller skåpstorra.

För det andra är denna Bosch-torktumlare utrustad med ett skonsamt system som är utformat för att förhindra onödigt slitage på plaggen. Systemet använder varm, mild luft för torkning, vilket minskar risken för skrynklor och behovet av strykning. Resultatet är mjuka, fluffiga och perfekt torkade kläder efter varje användning.

Vad säger användare om Bosch WTW894A8SN?

Torktumlaren Bosch WTW894A8SN har fått utmärkt feedback från användarna som framför allt berömmer dess anmärkningsvärda torkförmåga. De menar även att den levererar resultat utan skrynklor och veck. Den smidiga installationsprocessen är också mycket uppskattad, och konsumenterna upplever den som simpel och utan onödiga svårigheter.

Ett fåtal användare har påpekat en avsaknad av ett “vanligt” handtag. De menar att det kan krävas lite mer styrka för att manövrera torktumlaren, men att det egentligen inte påverkar de övergripande fördelarna med maskinen.

Fördeler

 • Textilvänlig torkning
 • Registrerar automatiskt när kläderna är torra
 • Mycket snabbt torkprogram – tar endast 40 minuter
 • Torkar kläderna ordentligt på kort tid
 • Sprider inte varmluft i rummet där maskinen är placerad
Nackdelar

 • Saknar direkt anslutning till avlopp
 • Har inget “vanligt” handtag – man måste dra/trycka hårt

 

 

 

Konsumentmagasinets bedömning

Som slutsats av vår omfattande analys anser vi att Bosch WTW894A8SN har utmärkt sig på flera avgörande områden som påverkar användarupplevelsen avsevärt. Torktumlarens avancerade temperaturkontroll garanterar optimal torkning, medan den kontinuerliga fuktmätningen gör det möjligt att torka olika plagg efter olika behov. En annan viktig fördel är den imponerande kapaciteten på åtta kilogram. Modellen är dock även bra på att snabbt torka mindre laster av syntetfibrer och tunna tyger tack vare inställningarna för snabbtorkning.

Vi vill dock lyfta fram en mindre nackdel – avsaknaden av en direkt anslutning till ett avlopp. Även om detta till en början kan verka som ett potentiellt problem, hanterar den integrerade, självrengörande kondensfunktionen detta problem effektivt. Detta anser vi minskar behovet av manuell tömning eller underhåll. Sammantaget bedömer vi att denna torktumlare är ett tillförlitligt och användarvänligt alternativ för de flesta hushåll, som dessutom ger bra värde för pengarna.

Specifikationer
Kapacitet: 8 kg
Ljudnivå: 64 dB
Energiklass: A+++
Mått: 59,8 x 84,2 x 59,9 cm
Vikt: 52 kg
Smarta sensorer: Ja
WiFI: Nej


Electrolux EW6C527G2 – torktumlare med en lucka som kan justeras i fyra riktningar för optimal anpassning

Utmärkt torktumlare för medelstora familjer

 • 4,6/5 stjärnor på Google Shopping

Med en unik lucka som kan justeras i fyra riktningar är den här torktumlaren utformad för att passa in smidigt i alla möjliga utrymmen och livssituationer. Oavsett om du bygger om tvättstugan, har ont om plats eller letar efter en ergonomisk lösning för att underlätta tvättdagarna, uppfyller den justerbara luckan alla tänkbara behov. 

 • SensiCare-system som förhindrar övertorkning
 • Lucka som kan justeras i fyra riktningar
 • Förebygger skrynklor

Recension: En detaljerad recension av Electrolux EW6C527G2 Vit

Innovativ sensorteknik
Electrolux EW6C527G2, liksom många andra moderna torktumlare, är utformad med avancerade fukt- och temperatursensorer som intelligent anpassar torktiden till varje enskild last. Denna banbrytande teknik säkerställer optimal torkning samtidigt som den bevarar kvaliteten och hållbarheten hos dina kläder. Genom att kontinuerligt övervaka fuktnivåerna kan torktumlaren justera cykelns längd och temperatur för att förhindra övertorkning, vilket medför energibesparingar och minskat slitage på dina plagg.

SensiCare-system och användarvänlig design
Med en maxkapacitet på sju kilogram är denna torktumlare lämplig för medelstora familjer. Den tillhör energiklass B, som visserligen inte är den högsta på marknaden, men som fortfarande erbjuder en lovvärd nivå av energieffektivitet. SensiCare-systemet spelar en avgörande roll för att uppnå detta eftersom det tillåter torktumlaren att anpassa torktiden efter fuktnivåerna i varje last. Detta sparar inte bara tid och energi, utan säkerställer också att dina kläder aldrig utsätts för överdriven värme. På så sätt bibehålls deras kvalitet och deras hållbarhet förlängs. 

OBS: En tumregel är att en torktumlare ska ha dubbelt så stor kapacitet som motsvarande tvättmaskin.

För att ytterligare förbättra användbarheten har torktumlaren även ett skonsamt program som garanterar en säker och mild torkcykel även för dina mest ömtåliga plagg. I kombination med funktionen för fördröjd start kan du schemalägga torktider som passar in i din dagliga rutin – välj bara önskad starttid, så tar maskinen hand om resten.

Vad säger användare om Electrolux EW6C527G2?

Efter att ha granskat recensioner och omdömen av Electrolux EW6C527G2 har vi fått en tydlig bild av vad användarna har för åsikter om den här torktumlaren. 

 • Tyst drift: Många uppskattar dess tystgående prestanda – ett verkligt bevis på Electrolux engagemang för innovation.
 • Brett programutbud: De anpassningsbara programmen är enligt användarna en höjdpunkt hos denna torktumlare. De menar att de tillgodoser olika torkbehov och säkerställer optimal skötsel av alla material.
 • Problemfritt underhåll: Användare har särskilt noterat hur enkelt det är att rengöra luddfiltret, vilket effektiviserar torkningsprocessen och säkerställer maskinens hållbarhet.
 • Användarvänlig design: Den enkla hanteringen och monteringen har också varit en framträdande kvalitet. Flera användare har konstaterat att både installation och drift är en barnlek.

 

Fördeler

 • Enkel att använda
 • Elektronisk fuktdetektering som automatiskt avslutar programmet när lasten är torr
 • Stor lucköppning
 • Skonsam mot ömtåliga plagg tack vare Delicate-funktionen
Nackdelar

 • Har en något lägre energimärkning jämfört med liknande modeller

 

 

 

Konsumentmagasinets bedömning

Efter grundlig granskning kan vi konstatera att Electrolux EW6C527G2 är en smart och effektiv torktumlare som kombinerar innovativ sensorteknik, användarvänliga funktioner och mångsidiga designelement för att tillhandahålla en exceptionell torkning. Några av dess främsta kvaliteter är de avancerade fukt- och temperatursensorerna som anpassar torktiden efter varje last, SensiCare-systemet för optimal skötsel av plaggen samt funktionen för fördröjd start för optimal bekvämlighet. Medan dess energimärkning B är lägre än flera motsvarande modeller, justerar den, tack vare SensiCare-systemet, torktiden efter fuktnivåerna i varje laddning. Detta minskar inte bara energiförbrukningen utan förlänger också plaggens hållbarhet genom att förhindra övertorkning.

Specifikationer
Kapacitet: 7 kg
Ljudnivå: 66 dB
Energiklass: B
Mått: 60 x 85 x 60 cm
Vikt: 37 kg
Smarta sensorer: Ja
WiFI: Nej


Samsung DV80TA020TE – torktumlare med enkelt underhåll

Utmärkt torktumlare som förebygger skrynklor

 • 4,7/5 stjärnor på Google Shopping
 • 4,4/5 stjärnor på Amazon

Torktumlaren Samsung DV80TA020TE har ett unikt dubbelskiktat nätfilter i sin kombinerade två-i-ett-design som eliminerar behovet av ett extra filter för värmeväxlaren. Denna design, tillsammans med dubbla aviseringar som signalerar drifttider för både värmeväxlaren och filtret, gör underhållet av maskinen enklare jämfört med de flesta andra modeller.

 • OptimalDry-teknik som garanterar skonsam torkning
 • Två-i-ett-filter – enkelt att avlägsna och rengöra
 • Justerbar lucka

Recension: En detaljerad recension av Samsung DV80TA020TE 

Effektiv värmeanvändning och tyst drift
Samsung DV80TA020TE har en exceptionell effektivitet när det gäller fuktavskiljning – den är närmare bestämt klassificerad som B. Detta säkerställer en obetydlig avgivning av vattenånga till den närliggande miljön. Driften är mycket tyst, med en ljudnivå på endast 65 dB, vilket är betydligt lägre än en genomsnittlig ringsignal. Torktumlaren kommer med andra ord inte att utgöra ett störningsmoment i hemmet. Samsung DV80TA020TE använder en banbrytande värmepumpsteknik som återvinner värme, minskar elförbrukningen och torkar plaggen skonsamt, men effektivt.

Smarta torkfunktioner och mångsidiga program
Samsung-torktumlare är kända för sin smarta torkning och för att vara utrustade med en rad anpassningsbara inställningar som ger användaren frihet att välja det mest relevanta programmet för sin last. Utöver de vanliga inställningarna introducerar denna modell en Quick Dry 35-funktion som utlovar torr tvätt på endast 35 minuter. Andra funktioner, till exempel funktionen som förebygger skrynklor, förbättrar användarupplevelsen ytterligare och kan enkelt navigeras via den intuitiva LED-displayen.

Torktumlarens OptimalDry-teknik kombinerar sensorer för fukt, hygien och värme i sitt värmeväxlingssystem. Denna kontinuerliga omkalibrering av torktiden säkerställer att plaggen får optimal behandling, vilket förebygger slitage. 

Bekväm vattenövervakning, dubbla filterfunktioner och självdiagnostik
Samsung DV80TA020TE har en användbar vattennivåindikator för kondensbehållaren, vilket gör det enkelt för användarna att kontrollera vattennivån samt planera tömning.

Torktumlaren är även utrustad med en Smart Check-funktion som underlättar självdiagnostik. Med en tillhörande mobilapp förser den användaren med användbara råd och lösningar, vilket eliminerar frekventa servicebesök och sparar på så sätt både arbete och resurser.

Vad säger användare om Samsung DV80TA020TE?

Användare har konsekvent lyft fram Samsung DV80TA020TE:s skonsamma hantering av deras plagg, något de menar resulterar i ordentligt släta och fina resultat. Många är förvånade över hur deras kläder knappt kommer ut med ett veck, vilket gör att de ser förnyade ut och redo för omedelbar användning. Torktumlarens förmåga att undvika att kläder krymper har också uppmärksammats.

Många har också påpekat hur bra torktumlaren är på att eliminera kondens, vilket säkerställer att ingen fuktig luft läcker ut i omgivningen. Detta är särskilt fördelaktig för dem som är uppmärksamma på luftkvaliteten de andas in. När det gäller underhåll har den användarvänliga rengöringen av filtret och den enkla tömningen av vattenbehållaren fått mycket positiv respons.

Även om funktionen som förebygger skrynklor kräver relativt mycket tid, anser användarna att det är en rimlig kompromiss. Tack vare torktumlarens genomtänkta och effektiva design garanterar den att kläderna lämnar maskinen med så få skrynklor som möjligt, vilket ger användarna en paus från långa stryksessioner, samtidigt som den säkerställer felfria resultat.

Fördeler

 • AntiCrease-centrifugering utan värme för minskat behov av strykning
 • Låg ljudnivå
 • Program för torkning av ett kilogram kläder på endast 35 minuter
 • LED-belysning i trumman
 • Snabb och enkel montering och installation
Nackdelar

 • Funktionen som förebygger skrynklor tar lång tid
  Enligt vissa användare har maskinen problem med att hantera större sängkläder

 

 

 

Konsumentmagasinets bedömning

Enligt vår mening är Samsung DV80TA020TE en högkvalitativ torktumlare som på ett skickligt sätt kombinerar hög prestanda med användarvänliga funktioner. Den sticker ut bland sina konkurrenter tack vare den sofistikerade värmepumpstekniken, den låga ljudnivån och den överlägsna kondenseffektiviteten. Andra unika inslag hos denna modell inkluderar OptimalDry-mekanismen och den integrerade vattennivåindikatorn, som båda är utformade för att förenkla din torkning. För att ytterligare förbättra användarupplevelsen erbjuder Smart Check-funktionen omedelbar problemlösning via en mobilapplikation, vilket sparar både tid och resurser i händelse av komplikationer.

Vissa användare har rapporterat att torktumlaren kan ha svårt att hantera större sängkläder, något som är en vanlig utmaning för många torktumlare. Vi kan alltså konstatera att denna torktumlare inte kommer att göra ett genomsnittligt hushåll besviket med tanke på dess många kvaliteter och funktioner, tillsammans med bästa möjliga energimärkning.

Specifikationer
Kapacitet: 8 kg
Ljudnivå: 65 dB
Energiklass: A++
Mått: 60 x 85 x 60 cm
Vikt: 50 kg
Smarta sensorer: Ja
WiFI: Ja


Tidigare recenserade produkter som har utgått


Miele TDA 140 C NDS

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

 

.
Miele TDA 140 C NDS får generellt beröm för sin torkförmåga. Den klarar både syntetmaterial och bomull, men är framför allt bra till bomull. Efter att man torkat en full trumma med bomull till skåptorrt återstår bara en mycket låg fuktprocent, och med en halvfull trumma finns det knappt någon fukt alls kvar i tyget.

Fukten avlägsnas alltså effektivt från kläderna, och eftersom den här maskinen är en kondenstorktumlare leds fukten ut som kondens till en vattenbehållare. Även denna process fungerar väldigt bra på den här modellen och det mesta av vattnet samlas upp.

Snabb modell

Torktiden är en annan viktig faktor där Miele TDA 140 C NDS verkligen skiljer sig från mängden. En full trumma bomullstyg tar knappt en timme och en kvart att torka till skåptorrt, och för en halvfull trumma ligger torktiden på väl under en timme. Modellen ligger därmed starkt i toppen av testerna när det gäller tidsåtgång.

Syntettyger är lättare och torkar därför även snabbare. Programmen är exakta och man kan lita på att de torkar tvätten till utlovad nivå. Modellen torkar även kläderna mycket jämnt.

Lätt att använda

Miele TDA 140 C NDS är mycket användarvänlig och bra på att hjälpa en ny användare. Maskinen är enkel att hantera och själva programvalet är lätt och överskådligt. Den välgjorda manualen är till god hjälp om man inte har så mycket erfarenhet av kondenstorktumlare och är osäker på hur modellen fungerar.

Torktumlaren display visar när vattenbehållaren på 4,2 liter ska tömmas. Modellen har även en relativt låg ljudnivå och kommer med alternativ som skrynkelreducering, kalluft, lägre temperatur och tillägg av extra tid.

Miele TDA 140 C NDS mäter 85 cm (H) x 59,5 cm (B) x 59 cm (D) och väger 51 kg.

Utvalda fördelar med Miele TDA 140 C NDS:
Bra torkförmåga
Effektiv uppsamling av kondensvattnet
Torkar kläderna snabbt
Bra program
Enkel att hantera


Electrolux EDP2074PDW

Electrolux EDP2074PDW

.
Electrolux EDP2074PDW hör hemma i den billigare änden av prisskalan. Om man tar hänsyn till att den här modellen kostar mindre än hälften så mycket som de mycket avancerade modellerna, ger den ett mycket bra torkresultat. Resultatet blir särskilt bra om man ser till att fylla trumman ordentligt.

Efter avslutat program är tvätten mycket jämnt torkad. Många modeller har problem med att inte skrynkla kläderna under den långa torkprocessen i trumman. Hos Electrolux EDP2074PDW förblir dock plaggen relativt jämna och du slipper de värsta skrynklorna. Modellen har även en inställning för skrynkelskydd som du kan välja om du vill undvika att kläderna skrynklas.

Snabb och enkel

Electrolux EDP2074PDW är en billigare modell. Den har dock fortfarande ett par bra och användbara program som dessutom är lätta att navigera runt i. Kondenseringssystemet fungerar väldigt bra och ser till att det mesta av fukten från trumman hamnar i vattenbehållaren som kondens.

Luckan går att hänga från båda sidorna och utformningen på öppningen till trumman gör att det är lätt att tömma och fylla maskinen. En av de främsta fördelarna med Electrolux EDP2074PDW är att den är snabb. I en snabb torktumlare torkar tvätten fortare och på Electrolux EDP2074PDW gäller det både för bomull och syntettyger. Programmen går fort med såväl en full som halvfull trumma och modellen har en den välbekanta kapaciteten på 7 kg bomull och 3 kg syntetmaterial.

Lätt på alla sätt och vis

Den funktionella displayen på Electrolux EDP2074PDW gör att modellen är lätt att ställa in. Displayen informerar om när man ska tömma vattenbehållaren och rengöra både ludd- och mikrofiltret. Den visar även programstatus och återstående tid så att man kan följa med i torkprocessen. Det går även att barnsäkra kontrollpanelen och använda en minnesfunktion som kommer ihåg det senaste programvalet, vilket innebär att det går snabbare att starta torkningen.

Electrolux EDP2074PDW är även lätt att hantera och modellen väger bara 37 kilo, vilket är 15 kilo mindre än många andra modeller.

Electrolux EDP2074PDW mäter 85,5 cm (H) x 59,5 cm (B) x 58 cm (D).

Utvalda fördelar med Electrolux EDP2074PDW:
Billig modell
Mycket bra torktumlare för priset
Snabb på alla torkprogram
Lätt att använda
Lätt modell


Miele TWE 620 WP

Toppbetyg hos Råd & Rön

Miele TWE 620 WP - toerretumbler

.
Modellen Miele TWE 620 WP har testats det svenska konsumentrådet Råd & Rön, och experterna utser modellen till testvinnare i testen.

Denna modell är av typen kondenstorktumlare. En kondenstorktumlare fungerar på så sätt att varm luft, fugt och vatten leds bort via ett kondenssystem, där luften kyls ner och fukten samlas upp som kondensvatten i en behållare.

Miele TWE 620 WP är ett bra val till de konsumenter som prioriterar en rymlig torktumlare som är utrustad med den senaste teknologin.

Miele EcoDry-teknologi

Ett större hushåll med mer än fem medlemmar kommer få stor nytta av den här torktumlaren eftrsom det handlar om en stor torktumlare med en kapacitet på åtta kilo. För att säkerställa att energiförbrukningen blir låg och torktiden kort är Miele TWE 620 WP utrustad med Mieles EcoDry-teknologi och modellen har dessutom energiklass A+++.

Miele EcoDry-teknologin upprätthåller ett effektivt samspel mellan maskinens filtersystem och värmeelement, som inte låter sig att bli igensatta av någon sorts ludd.

Denna funktion ger eneribesparing under hela modellens livstid.

Perfect Dry och smart sensor

Miele TWE 620 WP har en Perfect Dry-funktion, som ser till att alla textilier, oavsett material, torkas jämnt.

Desstuom kontrollerar en smart sensorstyrning löpande under hela torkprocessen mängden fukt i plaggen och anspassar torktiden utifrån det.

Förutom att torka plaggen jämnt och snabbt är Miele TWE 620 WP även skonsam mot kläderna. Modellen har nämligen en SoftCare-trumma som under hela torkningen håller torkningen på en så skonsam nivå som möjligt så att inte omtåliga textilier tar skada.

Utöver det är maskinen även utrustad med FragranceDos, som ger en svag väldoft till plaggen. Det minimerar därmed den otrevliga lukt som kläder kan få under en torktumling.

Torka när du vill

Denna modell ger, med hjälp av en timer-fuktion, användaren möjlighet att börja torkningen på den tidpunkt som passar bäst.

Därmed kan man programmera maskinen till att starta torktumlingen på ett exakt klockslag.

Miele TWE 620 WP är som vi tidigare har nämnt en kondenstorktumlare och för att vara säker på att kondensvattnet leds bort så effektivt som möjlgit har modellen ett integrerat slangsystem som leder bort kondensen.

Det betyder att vattnet kan pumpas ut i direkt i handfatet eller vattenlåset så att man inte behöver tumma behållaren som kondensvattnet samlas upp i.

Miele TWE 620 WP mäter 85 cm (h), 60 cm (b), 64,3 cm (d).

Utvalda fördelar med Miele TWE 620 WP:
Rymlig med en kapacitet på åtta kilo
EcoDry-teknologi säkerställer en låg energiförbrukning och korta torktider
Softcare-trumman ger en skonsam behandling av plaggen
FragranceDos ger väldoftande kläder
Kondenstorktumlare med möjlighet för slangkoppling


Vad är en kondenstorktumlare?

Det finns två olika typer av torktumlare: kondenstumlare och frånluftstumlare. Danska Skousen skriver att en kondenstorktumlare fungerar genom att maskinen leder den varma och fuktiga luften från torkningen genom ett kondenseringssystem. Där kyls luften ner och fukten samlas upp i en behållare som kondensvatten. Luften skickas sedan tillbaka ut i rummet, vilket mycket väl kan leda till en stor ökning av rumstemperaturen.

På vissa maskiner kan man ansluta en slang till avloppet så att man slipper tömma vattenbehållaren. När man köper en kondenstumlare ingår det ibland en slang men annars kan man själv köpa en som tillbehör.

En vattenbehållare för kondensvatten bör tömmas efter varje eller varannan torktumling.

En av de största fördelarna med en kondenstorktumlare är att den inte kräver någon ventilation ut ur huset och därmed är lätt att installera. Det är nämligen betydligt enklare att installera en torktumlare när man inte behöver borra några stora hål i väggen för ventilation. En kondenstumlare förbrukar dessutom mindre energi än en traditionell frånluftstumlare.

Det är dessutom mycket lättare att hitta en bra plats för torktumlaren när man inte är begränsad av utblåset. Man kan placera den precis var man vill och även mindre lägenheter kan ha utrymme för en kondenstumlare. Man bör dock komma ihåg på att en kondenstumlare avger hög värme och fukt. Om rummet där torktumlaren ska stå är litet måste man därför fundera över hur ventilationsmöjligheterna ser ut. Om det blir varmare än 35 grader kommer torktumlaren nämligen att ha svårt att kyla ner luften.

Energimyndigheten skriver att en effektiv kondensor samlar upp det mesta av vattnet från kläderna i kondensbehållaren istället för att släppa ut fukten i rummet. Kondensorns effektivitetsklass är angiven på energimärkningen på en skala från A till G, där A är effektivast. Danska Bolius berättar att de bästa kondenstumlarna samlar upp ca 90 % av fukten från kläderna medan de sämsta bara fångar upp runt 70 %. Den fukt som inte samlas upp släpps ut direkt i luften i rummet.

En kondenstorktumlare är ofta lite dyrare än en frånluftstorktumlare, både i inköp och drift. Man kan dock minimera driftskostnaderna genom att centrifugera kläderna lite extra i tvättmaskinen. Detta gör att tvätten är torrare när den läggs i torktumlaren. Ju torrare kläderna är från början, desto kortare torkprogram krävs. Det korta programmet ger så en lägre energiförbrukning och därmed även en mindre elräkning.

Var även noga med att inte fylla torktumlaren med för mycket kläder. På så vis tar man vara på energin på bästa sätt och kläderna skrynklas mindre. Det ska helst vara ordentligt med utrymme kvar mellan tvätten och trummans överkant. Genom att rengöra luddfiltret efter varje torktumling ser man också till att torkprocessen förblir optimal.


Kondens eller frånluft?

strygetoejTretti skriver att frånluftstumlare traditionellt har varit de vanligaste torktumlarna, men att deras popularitet minskar. Det främsta problemet med en frånluftstumlare är att den kräver en ventilation som leder ut fukten ur huset, vilket inte är möjligt utan att göra ett hål i väggen.

På grund av värmeförlusten drar en frånluftstumlare mer energi än en kondenstumlare. Faktumet att frånluftstumlare länge har varit vanligast är numera mångas anledning till att skaffa en ny frånluftstumlare. Det finns ju redan ett hål i väggen efter den gamla torktumlaren. Ett hål som annars kan vara dyrt att fylla igen.

Om man bara har ett litet rum där man kan ställa torktumlaren kan en frånluftstumlare vara att föredra eftersom att den inte värmer upp rummet med fuktig luft. Luften leds istället ut ur huset genom ventilationen, till skillnad från en kondenstumlare som skickar tillbaka fuktig luft i rummet. En annan fördel med frånluftstumlare är att de faktiskt torkar kläderna en aning fortare än kondenstumlare.

Det finns alltså både för- och nackdelar med båda typerna av torktumlare.

Oavsett vilken typ av torktumlare man väljer är det viktigt att titta på energimärkningen. De bästa torktumlarna på marknaden är märkta med A++ och ett fåtal med A+++. Att så få är A+++-märkta beror på de mycket strikta kraven. Tretti skriver att man kan spara mycket pengar i det långa loppet genom att välja en torktumlare i energiklass A++ istället för en modell i energiklass B.

Tänk på detta när det är dags att köpa en ny torktumlare. En modell i en bättre energiklass kommer ofta vara mer än tusen kronor dyrare än en modell i de lägsta klasserna. Men tänker man långsiktigt återbetalar det sig snabbt.

Tänk också på…

Här ovanför har vi övervägt för- och nackdelar med både kondens- och frånluftstorktumlare. Här sammanfattar vi kort några goda råd inför köpet av en ny torktumlare:

– Fördelar med kondenstumlare: Den är enkel att installera, kan placeras nästan var som helst och behöver inget hål i väggen för ventilation. Den drar mindre energi än en frånluftstumlare och kondensvattnet kan återanvändas.

– Nackdelar med kondenstumlare: Den avger mycket värme och fukt till omgivningen, och ska därför vara i ett välventilerat rum. Det tar lite längre tid att torka kläder i en kondenstumlare än i en frånluftsmodell.

– Fördelar med frånluftstumlare: Luften leds direkt ut via ventilationen, vilket gör att ingen fukt kommer ut i rummet. Den torkar även tvätten fort.

– Nackdelar med frånluftstumlare: Den är mycket energikrävande och man behöver ett hål i väggen för ventilationen.

– Energimärkning: Sträva alltid efter en hög energimärkning och välj gärna en torktumlare i energiklass A+, A++ eller högre.


 Återanvänd vattnet från kondenstumlaren

Om man skaffar en kondenstumlare får man en stor mängd kondensvatten efter varje användning, ofta upp till fyra liter. Detta vatten är fritt från kalk och mineraler som inte följer med från det förångade tvättvattnet. Vad dock medveten om att vattnet kan innehålla små textilfibrer som bör silas bort.

Detta vatten kan enkelt användas till andra ändamål. Tretti föreslår följande:

– Rengöring: Det kalkfria vattnet är perfekt för rengöring där kalk ofta är ett problem, till exempel i badrummet. Kondensvattnet är kalkfritt och lämpar sig därför mycket bättre än det kalkhaltiga kranvattnet för städning i badrummet.

– Strykjärnet: Även ångstrykjärnet mår bättre av att slippa kalk i vattnet. För precis som andra vattendrivna maskiner påverkas strykjärnet av kalken. Genom att använda kondensvatten i ditt strykjärn slipper du även den besvärliga avkalkningen.

– Fönstertvätt: Kalkrester i kranvattnet kan lämna tråkiga ränder när man tvättar sina fönster. Genom att använda kondensvattnet istället slipper man det problemet.

– Blommor: Många känsliga blommor, som orkidéer, gillar inte mycket kalkhaltigt vatten. Kondensvattnet är därför perfekt att vattna blommorna med. Kom bara ihåg att avlägsna eventuella textilfibrer först, vilket du enkelt gör med ett vanligt kaffefilter.

– Sprinklervätska: Man kan fixa sin egen sprinklervätska genom att ersätta det destillerade vattnet med kondensvatten. Man bör även i detta fall komma ihåg att sila bort eventuella textilfibrer som annars kan orsaka problem med sprinklern.


Kan jag själv installera en kondenstorktumlare

Det kan vara mycket enklare att skaffa en torktumlare som man kan installera själv. Om du vill installera en kondenstumlare själv kan du titta på den här videon:


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilken kondenstorktumlare har fått bäst omdömen?

Miele TDA 140 C NDS

🤓 Hur testas kondenstorktumlarna?

Maskinerna bedöms baserat på deras torkeffekt, hur jämnt de torkar samt hur bra de är på att lämna kvar rätt nivå av restfukt (beroende på program). Man tittar även på ljudnivån, energiförbrukningen och användarvänligheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för torktumlare går från A+++ till D. Energimyndigheten berättar att klass A+++ är effektivast och att C idag är den lägsta energiklassen för nya torktumlare. Om du vill ha en energisnål torktumlare förklarar de även att du bör titta på både energiklassen och den årliga energiförbrukningen. Hos torktumlare beräknas den årliga förbrukningen på att man kör maskinen 160 gånger per år.


Kondenstumlare test – dessa källor har vi använt: 

Google Shopping

Google Shopping är en onlineplattform där användare kan söka efter och jämföra produkter från olika återförsäljare. Plattformen ger användarna tillgång till ett brett utbud av produkter och gör det möjligt för dem att se omdömen från tidigare konsumenter för att kunna fatta välinformerade köpbeslut.

Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch Serie | 6 WTW894A8SN här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch Serie | 8 WTX8HKL9SN Vit här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Electrolux EW6C527G2 här


Amazon

Amazon är en global e-handelsplattform som erbjuder ett brett utbud av produkter. Amazon hjälper sina besökare med deras inköp tack vare ett robust recensionssystem där tidigare konsumenter kan dela med sig av sina erfarenheter och synpunkter på produkter. Dessa recensioner fungerar som en värdefull resurs för potentiella köpare för att fatta välinformerade beslut.

Du kan läsa användarrecensionerna av Bosch Serie | 8 WTX8HKL9SN Vit här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Samsung DV80TA020TE här.


Det svenska konsumentrådet Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön testar också olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. För den här artikeln har vi tittat närmare på ett test av 70 torktumlare. I undersökningen har experterna bedömt modellernas torkförmåga, torktid, energiförbrukning och användarvänlighet.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller
köper tillgång till den enskilda undersökningen.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta