Borsta som ett proffs: En guide som steg för steg går igenom hur man bemästrar användningen av en eltandborste

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Eltandborstar erbjuder en rad fördelar gentemot vanliga traditionella tandborstar, till exempel förebygger de plack, gynnar tandköttet samt rengör mer ingående.

För att få ut det mesta av borstningen med en eltandborste är det viktigt att bemästra rätt borstningsteknik, vilket inkluderar förberedelser av tandborsten, applicering av tandkräm, användning av cirkulära rörelser när man borstar och korrekt förvaring av tandborsten efter användning. 

I den här artikeln går vi igenom hur du väljer rätt eltandborste, hur du borstar korrekt samt några vanliga misstag som du bör undvika.


Hur fungerar en eltandborste?

Eltandborstar är utformade för att avlägsna plack effektivare än vad en vanlig traditionell tandborste gör då deras borsthuvuden vibrerar med höga hastigheter löser upp och avlägsnar plack från tändernas yta och tandköttet. Studier har dessutom bekräftat att användning av eltandborstar leder till förbättrad tandköttshälsa och minskar risken för tandköttssjukdomar då det mjuka borsthuvudet masserar tandköttet och bidrar därmed till att blodcirkulationen ökar.

Eltandborstens precision och effektivitet gör det även enklare att rengöra svåråtkomliga områden, till exempel de bakre kindtänderna och mellan tänderna, vilket leder till en mer noggrann rengöring överlag. Men, hur fungerar en eltandborste egentligen?

Det finns två typer av eltandborstar, beroende på vilken teknik de använder för att borsta: roterande-oscillerande och soniska eltandborstar. Roterande-oscillerande eltandborstar använder en fram och tillbakagående rörelse för att borsta varje tand och arbetar med runt 8 800 borstningar per minut, medan soniska tandborstar använder vibrationer och kan därför komma upp i en hastighet på 31 000 borstningar per minut.

Den patenterade soniska tekniken ger en effektiv rengöring då den rengör även mellan tänderna och längs tandköttslinjen samt skapar luftbubblor som stör plackbildningen som orsakar tandköttssjukdomar. Den masserar också tandköttet för att främja blodcirkulationen. Roterande-oscillerande eltandborstar har lägre effekt än soniska eltandborstar, men tack vare det roterande borsthuvudet är de också väldigt kraftfulla när det gäller att avlägsna plack från tänderna. 


Hur använder man en eltandborste korrekt? 

Innan du använder din eltandborste ska du se till att den är fulladdad. Om den inte är det levereras de flesta eltandborstar med en uppladdningsbas som du kopplar in i ett eluttag som du sedan kan placera din eltandborste på för att den ska laddas upp. Beroende på vilken modell det gäller kan det ta allt från några timmar till en hel dag att ladda upp en eltandborste, så se till att den är laddad när det är dags att använda den.

När du borstar dina tänder bör du dela upp munnen i sektioner: framsidan av tänderna, baksidan av tänderna, tuggytorna på tänderna och bakom baktänderna samt tungan och gommen. När du använder en eltandborste är det inte nödvändigt att trycka hårt eller skrubba när du borstar, du ska i stället försiktigt leda borsten längs med när den borstar. 

Här är några steg du bör följa när du borstar tänderna:

 • Skölj borsthuvudet med vatten: Skölj borsthuvudet under rinnande vatten för att avlägsna eventuellt skräp och för att förbereda det för användning.
 • Applicera tandkräm: Applicera en tandkräm på borsthuvudet i lagom mängd; normalt sett är en klick lika stor som en ärta tillräckligt. En del eltandborstar har en inbyggd tandkrämspump.
 • Starta tandborsten: Tryck på startknappen för att slå på din eltandborste och om din tandborste har flera hastighets- och effektinställningar väljer du den som passar dig bäst.
 • Placera borsthuvudet på tänderna: Håll eltandborsten med ena handen och placera borsthuvudet mot tänderna.
 • Borsta i cirkulära rörelser: Använd cirkulära rörelser för att borsta varje sektion i munnen i cirka 30 sekunder. Var noga med att borsta både de yttre och inre ytorna på varje tand.
 • Borsta tändernas yttre ytor: Håll tandborsten i en 45-gradig vinkel och borsta tändernas yttre ytor med cirkulära rörelser.
 • Borsta tändernas inre ytor: Håll tandborsten vertikalt och borsta tändernas inre ytor med cirkulära rörelser.
 • Borsta tändernas tuggytor: Håll tandborsten horisontellt och borsta tändernas tuggytor med cirkulära rörelser.
 • Borsta tungan och gommen: När du har borstat dina tänder färdigt använder du tandborsten för att rengöra tungan och gommen då detta avlägsnar eventuella kvarvarande bakterier samt ger dig en fräschare andedräkt.
 • Skölj munnen: När du är helt färdig med tandborstningen sköljer du munnen med vatten för att avlägsna eventuella rester av tandkräm och annat skräp.
 • Skölj tandborsten: Efter att du har sköljt munnen är det viktigt att du också sköljer av din tandborste. Låt helt enkelt borsten sköljas under rinnande vatten i några sekunder och skaka sedan den försiktigt för att avlägsna överflödigt vatten.

Vad ska man undvika när man använder en eltandborste?

För att säkerställa att du borstar dina tänder ordentligt bör du undvika följande tre vanligt förekommande misstag:

 • Borstar inte tillräckligt länge: Ett av de vanligaste misstagen man gör när man använder en eltandborste är att inte borsta tillräckligt länge. För att se till att du borstar i de två minuter som tandläkare rekommenderar kan du använda en extern timer eller den inbyggda timern som vissa eltandborstar erbjuder.
 • Borstar för hårt: Ett annat vanligt misstag är att man borstar för hårt. Eltandborstar är utformade för att sköta borstningen åt dig, vilket innebär att du inte behöver sätta hårt tryck själv. Att borsta för hårt kan nämligen skada båda dina tänder och ditt tandkött. 
 • Byter inte ut borsthuvudet: Om man inte byter ut borsthuvudet när det behövs kan det resultera i en mindre effektiv borstning samt orsaka bakterietillväxt på borsten.

Obs: Innan du väljer en eltandborste ska du se till att rådgöra med din tandläkare så att du väljer en modell som passar dina tänder.


Hur underhåller man en eltandborste?

 • Rengör borsthuvudet: Det är viktigt att rengöra borsthuvudet regelbundet för att din eltandborste ska förbli effektiv. För att rengöra borsthuvudet avlägsnar du det helt enkelt från handtaget och sköljer det under rinnande vatten; vissa tandborsthuvuden kan dessutom rengöras i diskmaskinen. Undvik att använda varmt vatten, eftersom det kan leda till att borststråna blir spröda. 
 • Rengör handtaget: Handtaget på en eltandborste bör också rengöras regelbundet. Använd en fuktig trasa för att torka av det, med särskild uppmärksamhet på eventuella knappar och springor. Du bör undvika att lägga hela handtaget i vatten, eftersom det kan skada de elektriska komponenterna.
 • Byt ut borsthuvudet: Det är viktigt att byta ut borsthuvudet var tredje till sjätte månad för att säkerställa bästa möjliga prestanda från din eltandborste då dessa med tiden bli spröda och därmed mindre effektiva.
 • Förvara tandborsten ordentligt: Förvara tandborsten på ett torrt ställe, till exempel i en tandborsthållare eller i ett medicinskåp. Undvik framför allt att förvara den på en fuktig plats då detta kan öka tillväxten av bakterier.


FAQ

Vad är en eltandborste?
En eltandborste är en elektrisk tandborste som använder oscillerande eller roterande borstningar för att avlägsna plack och matrester från tänderna. De fungerar genom att generera snabba, fram- och tillbakagående rörelser med borsthuvudet för att rengöra dina tänder mer effektivt än en vanlig traditionell tandborste.
Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?
Studier har visat att eltandborstar är mer effektiva när det gäller att avlägsna plack samt reducera tandköttsinflammation än vanliga tandborstar. Vilken typ av tandborste som passar dina behov bäst beror dock på dina personliga preferenser och din tandläkares rekommendationer.
Hur väljer jag en eltandborste som passar mig?
Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du väljer en eltandborste, till exempel typ av borststrån, storlek på borsthuvudet, om den är oscillerande eller sonisk, batteritid och pris. Fundera på vilka egenskaper och funktioner hos en eltandborste som är viktigast för dig och rådgör sedan med din tandläkare för att avgöra vilken som är bäst för dina behov.
Hur ofta ska jag byta ut borsthuvudet på min eltandborste?
Det är rekommenderat att byta ut borsthuvudet på din eltandborste var tredje till sjätte månad, eller enligt tillverkarens rekommendation, eftersom det säkerställer att borstarna förblir effektiva och inte slits ut.
Är det nödvändigt att använda tandkräm när man använder en eltandborste?
Ja, det är fortfarande nödvändigt att använda tandkräm när man använder en eltandborste. Tandkräm hjälper till att avlägsna plack och matrester, fräschar upp andedräkten och stärker tänderna. Se till att använda en tandkräm som rekommenderas av din tandläkare och följ den rekommenderade mängden eftersom överanvändning av tandkräm kan minska tandborstningens effektivitet.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta