Dashcam (Bäst i test): De bästa dashcams enligt konsumenter och experter

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: februari 20, 2024.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Dashcam (Bäst i test): De bästa dashcams enligt konsumenter och experter

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

En dashcam är en kamera som spelar in området framför din bil för säkerhetsändamål. Vid potentiella olyckor eller andra viktiga händelser fångar bilkameran allt som äger rum, och det finns till och med dashcams som kontaktar SOS-larmcentralen med bilmärke, medicinsk status och GPS-koordinater.

Med tanke på hur livsviktigt detta hjälpmedel kan vara kommer du att vilja få tag på den bästa modellen med de rätta egenskaperna, funktionerna och konstruktionsvalen.

Nedan har vi därför satt ihop en topplista över de bästa dashcams baserat på experttester och konsumentrecensioner så att du enkelt hittar din favorit.

Du måste tänka på detta innan du köper en dashcam:

 • Upplösningen. Du vill gärna ha en hög upplösning så att din dashcam fångar alla viktiga händelser under inspelningen. Helst ska din bilkamera ha en 1080p upplösning för bästa resultat, men även 720p kan vara tillräckligt.
 • Frames Per Second. Hur många Frames Per Second som en dashcam har syftar på hur många bilder du ser inom varje inspelningssekund. För en riktigt smidig upplevelse bör din dashcam bjuda på i alla fall 30 Frames Per Second.
 • Vidvinkellins. För ett så brett synfält som möjligt är det gynnsamt om din dashcam har en vidvinkellins på 140 grader. På så vis ser du lättare ett större område framför bilen.
  Smidig montering. Hur enkel monteringen är beror på vilken dashcam du väljer, men lyckligtvis nog har många modeller ett så kallat Click And Go system som tillåter dig att montera kameran utan att behöva skruva eller borra.

Senast ändrad:

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 6 bästa dashkameror i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Pioneer ND-DVR100 Dashcam - wide Dynamic Range nattläge och 1080p upplösning

Dagens bästa priser och erbjudanden på Pioneer ND-DVR100 Dashcam:

Fördelar

 • G-sensor med tre känslighetsinställningar
 • Kör- och parkeringslägen
 • UUppladdningsbart batteri

Nackdelar

 • Liten display och knappar

Som en sista produkt på listan har vi Pioneer ND-DVR100 Dashcam. Efter 80 kundrecensioner hos Amazon ligger dess sammanlagda kundbetyg på 4 av 5, och inom en expertrecension hos Auto By Mars ha bilkameran fått gott om beröm. Med sin höga upplösning och sin helt okej bildvinkel är Pioneer ND-DVR100 Dashcam en bilkamera som gör det den ska.

Mer om Pioneer ND-DVR100 Dashcam

Skydda dig själv och din bil genom att ha en passande Pioneer ND-DVR100 Dashcam som håller ett vakande öga på vägen framför ditt fordon. Detta är en bilkamera med en bildvinkel på 111 grader, och tack vare dess GPS-funktion registreras information kring plats och hastighet. Inspelning sker i en imponerande 1080p upplösning, och detta vid 27,5 Frames Per Second för en video som rör sig smidigt.

Pioneer ND-DVR100 Dashcam kommer med ett batteri på 500 mAh för parkeringsläget, och ett micro SD-kort på 8 GB ingår dessutom. Med hjälp av kamerans Wide Dynamic Range nattläge har kameran möjligheten att spela in på ett klart och tydligt sätt även efter dess att mörkret har lagt sig.

NextBase 322GW Dashcam - 1080p upplösning, 30 Frames Per Second och 140 grader vidvinkellins

Dagens bästa priser och erbjudanden på NextBase 322GW Dashcam:

Fördelar

 • Imponerande upplösning på 1080p
 • Mycket smidigt Click And Go monteringssystem
 • SOS-larmar vid olyckor

Nackdelar

 • Designen är inte så elegant som den hade kunnat vara

Är du på jakt efter din bästa dashcam med en 1080p upplösning och 30 PFS? Satsa på då redaktörens val: NextBase 322GW Dashcam. Hos T3 har denna bilkamera fått rikligt med beröm inom deras experttest, och som om detta inte vore nog har även konsumenterna mycket gott att säga om NextBase 322GW Dashcam med det sammanlagda kundbetyget hos Google Shopping på 4,4 av 5.

Mer om NextBase 322GW Dashcam

Vad är det som har sett till så att just NextBase 322GW Dashcam har hamnat högst upp på vår dashcam test topplista? Jo, detta är en bilkamera som har möjligheten att kontakta SOS larmcentral med bland annat bilmärke, medicinsk status och GPS-koordinater om en olycka skulle inträffa. För att allt ska synas ser kameran till att filma i en 1080p upplösning med 30 FPS (Frames Per Second).

Synfältet genom kameran ligger på hela 140 grader, och dess 2,5 tum touch skärm är smidig att dra nytta av. Ytterligare uppskattade funktioner är bland annat den kostnadsfria molnlagringen, Intelligent Parking Mode samt Click And Go för enkel montering.

Garmin Dash Cam Mini Dashcam - kompakt kamera med storleken av en bilnyckel och 1080p upplösning

Dagens bästa priser och erbjudanden på Garmin Dash Cam Mini Dashcam:

Fördelar

 • Kompakt design
 • Quick Release montering
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Utan GPS

Vad sägs om en mini camera som gör det den ska utan att ta upp något större utrymme? Då kan du vilja satsa på Dash Cam Mini från märket Garmin. Med mycket beröm från ett experttest hos T3 samt ett imponerande kundbetyg på 4,4 av 5 hos Google Shopping är detta en omtyckt bilkamera som är perfekt för dig med en lite mer tajt budget.

Mer om Garmin Dash Cam Mini Dashcam

Garmin Dash Cam Mini Dashcam är en liten, kompakt och händig bilkamera som inte är större än en bilnyckel och därför inte tar upp någon plats. Trots detta har denna dashcam inte kompromissat med egenskaperna. Du kan förvänta dig en äkta HD-upplösning på 1080p tillsammans med en vidvinkellins på 140 grader.

Minikameran bjuder samtidigt på inbyggt Wi-Fi, automatisk synkronisering och ett parkeringsläge. Montering är lätt som en plätt då ett självhäftande fäste ingår, så det är bara att börja dra nytta av din Garmin Dash Cam Mini omedelbart.

Garmin 66W Dashcam - 60 Frames Per Second, bildvinkel på 180 grader och HD-upplösning på 1440p

Dagens bästa priser och erbjudanden på Garmin 66W Dashcam:

Fördelar

 • Diskret och kompakt design
 • Mycket hög upplösning med extra bred bildvinkel
 • Enkel att montera

Nackdelar

 • Röststyrningen hade kunnat vara bättre

Nöjer du dig bara med fantastiskt hög upplösning, ett imponerande antal FPS, en bred bildvinkel och många funktioner? Då är Garmin 66W en äkta dashcam bäst i test som blir perfekt för dig. Detta premiumval har fått toppbetyget inom ett test hos T3, och även konsumenterna tycker om denna bilkamera starkt. Hos Google Shopping ligger det sammanlagda kundbetyget just nu på 4,6 av 5.

Mer om Garmin 66W Dashcam

Det finns mycket som gör Garmin 66W Dashcam till en äkta premiumprodukt. En av de många fördelarna är dess höga upplösning på hela 1440p, så du får en klar sikt över allting som händer framför bilen. Kameran har dessutom 60 FPS, med andra ord 60 rutor per sekund, och som om detta inte vore nog ligger den maximala bildvinkeln på 180 grader.
Med detta i åtanke kommer du därför att se hela inspelningen klart och tydligt. Värt att veta är också att Garmin 66W Dashcam laddas upp med en USB-sladd och är utrustad med röststyrning. Det ingår dessutom en 2 tum LCD-display tillsammans med många händiga funktioner såsom parkeringsläge och varningssystem.

Garmin 56 Dashcam - imponerande 1440p upplösning och röststyrning

Dagens bästa priser och erbjudanden på Garmin 56 Dashcam:

Fördelar

 • Enkelnavigerad 2 tum LCD-skärm
 • Röststyrning
 • Imponerande upplösning och FPS

Nackdelar

 • Parkeringsläge kräver en extra sladd

Nästa dashcam på vår topplista är en kompakt och stilren modell som både konsumenterna och experterna tycker om. Garmin 56 Dashcam har fått ett högt betyg inom ett bilkameratest hos T3, men även konsumenterna har betygsatt det högt med 4,4 av 5 stjärnor hos Google Shopping. Missa inte chansen att få tag på en elegant, kompakt och prisvärd dashcam.

Mer om Garmin 56 Dashcam

Garmin 56 Dashcam kan sannerligen skryta med sin höga upplösning på 1440p som gör det fullt möjligt för dig att se varje detalj. Kameraupplevelsen fulländas sedan även med dess 60 FPS, vilket betyder att 60 rutor per sekund visas upp under inspelningar. Bilkamerans maximala bildvinkel ligger på 140 grader, och detta tillåter dig att få ett brett synfält så att du inte missar något av området framför bilen. Det ingår därtill en USB-sladd för smidig uppladdning, och du kan även dra nytta av den 2 tum LCD-skärmen.

Dagens bästa priser och erbjudanden på Garmin Drive 52 MT-S:

Fördelar

 • Stor 5 tum display
 • Både GPS och dashcam
 • Uppladdningsbar med USB-sladd

Nackdelar

 • Skärmen är en aning stor

Varför välja mellan en GPS-navigator och en dashcam när du kan få både ock i en smidig produkt? Garmin Drive 52 MT-S Dashcam vet var skåpet ska stå när det kommer till dashcam- och GPS-tjänster. Produkten har mottagit många lovord inom ett test, och konsumenterna har dessutom mycket gott att säga om produkten.

Mer om Garmin Drive 52 MT-S

Garmin Drive 52 MT-S Dashcam kommer utrustad med en stor och lättläst skärm på 5 tum som dessutom är vändbar. Den bjuder dig på tjänster i realtid såsom parkering och trafikinformation, men även varningar inför hastighetsförändringar, fartkameror och mer därtill. Få TripAdvisor-rekommendationer på bland annat hotell samt olika sevärdheter, och dra helt enkelt nytta av GPS-funktionen som visar dig vägen dit du vill hän.

Bildskärmupplösningen ligger på 480 x 272 pixlar, och det finns en lång rad inbyggda funktioner såsom en högtalare, parkeringshjälp, kartuppdateringar i realtid, Garmin Real Directions och mer därtill. Som kronan på verket agerar produkten också som en dashcam.

Tester och recensioner av dashkameror som används i artikeln

Expert- och testkällor

T3

Hos T3 kan du ta reda på mer via nyhetsartiklar, men du kan även kika på topplistor och läsa produktrecensioner för att få tag på de bästa varorna för dig. Dessa produkter kan komma inom kategorierna teknologi, hem, livsstil, fitness och utomhusliv.

Du kan se recensionen av NextBase 322GW här
Recensionen publicerades den: 15. November, 2020

Du kan se deras test av de bästa dashcams 2021 här
Recensionen publicerades den: 16. December, 2021

Auto By Mars

Kort och gått är Auto By Mars en sajt som bjuder på tips, recensioner, råd om bildelar och mer. Ta reda på vilka som är de bästa bildelarna på marknaden och få tag på produkter som blir passande för dig och ditt fordon.

Du kan se recensionen av Pioneer ND-DVR100 här
Recensionen publicerades den: 30. Oktober, 2019

Securitybros

Är du intresserad av övervakning och säkerhet? Securitybros lägger fokus på säkerhetssystem samt övervakningskameror, och på deras sajt kan du bland annat läsa produktrecensioner som hjälper dig att hitta passande säkerhetsvaror för dig.Artikeln uppdaterades senast: 14. April, 2014
Läs hela artikeln här

FDM

FDM arbetar för att göra bilisters liv enklare, billigare och roligare. De är en klubb för danska bilister som kan bjuda på bland annat teknisk och juridisk hjälp. På deras webbsajt kan du dessutom läsa nyhetsartiklar samt få råd och tips kring allt som har att göra med bilkörande.Artikeln uppdaterades senast: December 2021
Läs hela artikeln här

PCMag

PCMag är en sajt vars fokus är riktat på elektronik och mjukvara. Läs nyhetsartiklar för att få reda på det senaste inom teknologins värld eller kika på några av de många recensionerna för att få tag på elektronikprylar som passar dig. Med hjälp av deras How-To guider får du också händig vägledning.

Artikeln uppdaterades senast: 5. Augusti, 2021
Läs hela artikeln här

Kundrecensioner

Google Shopping

Det är inte alltid en vals på rosor att finna de mest högkvalitativa varorna till de bästa priserna. Det är här som Google Shopping kommer in i bilden med sin tjänst som tillåter dig att söka efter föredragna produkter och att sedan jämföra dem mellan en lång rad återförsäljare. På så vis kan du få tag på varor som passar dig likt handen i handsken.

Du kan se alla recensioner av NextBase 322GW här
Du kan se alla recensioner av Garmin Dash Cam Mini här
Du kan se alla recensioner av Garmin 66W här
Du kan se alla recensioner av Garmin 56 här
Du kan se alla recensioner av Garmin Drive 51 Western EU LMT-S här

Amazon

Amazon är en butik online som säljer prylar i mångfald. Oavsett om du är ute efter någonting kopplat till hemmet, trädgården, transport, kläder, leksaker, elektronik eller någonting helt annat är det sannolikt att Amazon har det som du eftersöker.

Du kan se alla recensioner av Pioneer ND-DVR100 här

FAQ

Vilken dashcam är bäst i test?
För en äkta bäst i test dashcam gäller det bara att kika närmare på vår topplista. Där hittar du en passande bilkamera för dig oavsett om du är ute efter ett budgetval, ett premiumval eller någonting mitt emellan.
Vad kännetecknar en bra dashcam?
En bra dashcam är en bilkamera som har en hög upplösning på i alla fall 1080p, minst 30 Frames Per Second, en bred bildvinkel och rikligt med funktioner.
Hur mycket kostar en högkvalitativ dashcam?
En helt okej budgetbilkamera kan ligga på sisådär 700–900 kronor, men om du är på jakt efter en äkta premiumprodukt kan det vara värt att lägga uppemot 2 000 kronor på din dashcam. Detta säkerställer att du får en hög upplösning och många händiga funktioner.

Varför behöver jag en dashcam och vad säger lagen?

Det finns många goda skäl till att välja en dashcam, och inte minst för att skydda både din bil och dig själv. Om en trafikolycka skulle inträffa ser en dashcam till så att du har en inspelad video av händelsen, och det blir därför enkelt att bevisa att olyckan inte var ditt fel om ett domstolsbeslut måste tas. Det blir dessutom enklare att anmäla oansvariga bilister då du har videobevis med deras registreringsskylt.

Detta och mycket mer gör dashcams utomordentligt värdefulla ute på vägarna, och det är därför väl värt att vara på den säkra sidan genom att investera i en dashcam redan idag. Se även till så att du håller dig extra säker genom att installera ett trafiklarm i bilen, och varför inte hålla ditt hem skyddat med smidiga övervakningskameror.

Detta och mycket mer gör dashcams utomordentligt värdefulla ute på vägarna, och det är därför väl värt att vara på den säkra sidan genom att investera i en dashcam redan idag. Se även till så att du håller dig extra säker genom att installera ett trafiklarm i bilen, och varför inte hålla ditt hem skyddat med smidiga övervakningskameror.

Hur lagen ställer sig till dashcams

Huruvida det är lagligt att dra nytta av en dashcam eller inte beror på vilket land det är tal kring. I Sverige är det för närvarande fullt lagligt att använda en dashcam i bilen, men det finns trots detta vissa punkter att ta hänsyn till.

Integritetsskyddsmyndigheten är inte särskilt glada över dashcams då dessa löper risken av att bryta mot kameraövervakningslagen, men trots detta slog Högsta förvaltningsdomstolen fast år 2016 att dashcams ska få användas utan tillstånd. Bilkameror fungerar nämligen annorlunda jämfört med stationära kameror då det är fokus på omgivningen under färden och inte på att identifiera enskilda personer.

Dashcams uppskattas dock starkt av försäkringsbolagen då dessa bilkameror kommer väl tillhands när det gäller att dokumentera olyckor tack vare att inspelningarna på dashcams är utmärkta som bevismaterial. När allt kommer till kritan finns det inga konkreta regler för användandet av dashcams, utan det är istället upp till egen tolkning. Även om vissa andra länder i Europa inte delar Sveriges åsikter är det fullt lagligt i vårt avlånga land att använda dashcams, och det kan bli ett ytterst viktigt bevismaterial om en trafikolycka skulle inträffa.

Tips för att hitta din perfekta dashcam

Vad är det egentligen som kännetecknar en högkvalitativ dashcam och vad bör du komma ihåg innan du tar beslutet kring vilken bilkamera du vill köpa? Det första som en imponerande dashcam bör ha är en hög bildupplösning. Vi talar här om en upplösning på i alla fall 1080p, men visst finns det även utomordentliga HD-modeller med en upplösning på hela 1440p. Vad detta resulterar i är att bildkvaliteten överlag är bättre och att du verkligen ser varje detalj för att inte gå miste om viktigt bevismaterial.

Även FPS kan hjälpa till med just detta. FPS står för Frames Per Second och talar om för dig hur många bildrutor som kameran spelar in för varje sekund. 25 FPS är att föredra för att få en smidig och klar video, men det finns bilkameror som kan komma upp i hela 60 FPS.

Hur bred bildvinkeln är talar om för dig hur stor ytan är som du kan se framför bilen. Med en bred bildvinkel får du en mer fullkomlig sikt av både höger sida, vänster sida och rakt fram framför bilen så att du inte missar några viktiga detaljer.

Visst kommer många dashcams dessutom med ett stort antal extra funktioner såsom GPS-navigator och mörkerseendelägen, så du bör utan tvekan kika närmare på vad just din föredragna dashcam har att bjuda på. I många fall är det de lite dyrare modellerna som är utrustade med rikligt med funktioner medan budgetvalen kanske inte alltid har det bredaste urvalet av funktioner. Detta är värt att ha i åtanke när du väljer din dashcam. Är du även intresserad av en högkvalitativ GoPro? Ta då en titt på GoPro Hero 7 redan idag.

Läs om de bästa övervakningskamerorna enligt experterna.

Läs även: Saphe trafiklarm (Bäst i test), Backkamera (Bäst i test)

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta