Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Kollagen bäst i test enligt oss → Vårt val av bästa kollagen

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD mars 25, 2024.

Kollagen bäst i test enligt oss → Vårt val av bästa kollagen

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

I takt med att forskare lär sig mer om våra kroppar och hur de fungerar får vi reda på nya saker om hur vi bäst kan ta hand om oss själva för att säkerställa optimal hälsa. Ett vanligt men ofta förbisett problem som de flesta av oss stöter på är den gradvisa minskningen av kollagenproduktion som sker när vi åldras, och som leder till en mängd problem som rynkor, slapp hud, ledvärk och ett försvagat skelett. 

Som tur är finns det sätt att tackla problematiken med vår naturliga minskning av kollagen – genom dagliga kollagentillskott. Dessa kosttillskott, som kommer från olika källor och i olika former, ger oss de byggstenar vi behöver för kollagensyntes och tar effektivt itu med grundorsaken till problemet. Med hjälp av högkvalitativa kollagentillskott kan vi återställa kroppens naturliga kollagennivåer och samtidigt uppleva förbättrad hudhälsa, förbättrad ledfunktion och ökad bentäthet. I den här artikeln utforskar vi världen av bästa kollagentillskott, deras fördelar och hur du väljer rätt typ av tillskott för just dina individuella behov. Läs vidare för att upptäcka de bästa kollagentillskott från 2024.

Senast ändrad:

Vi uppdaterade vår artikel med en ny produkt den 14/06/2023. GreatSkin är ett kollagentillskott i beredningsformen kapslar, och det är bland de bäst formulerade kollagentillskotten på marknaden.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Bäst i test-guiden 2024:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

The Solution™ Beauty collagen - Kollagen pulver utan smaktillsats

Dagens bästa priser och erbjudanden på The Solution™ Beauty collagen:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • 100 % hydrolyserat kollagen
 • Verisol®
 • Neutral smak

Konsumentmagasinets omdöme

The Solution™ Beauty Collagens viktigaste egenskap är dess 100 % hydrolyserade Verisol® kollagen, vilket lätt absorberas av kroppen och ger alla nödvändiga aminosyror för kollagensyntes. Verisol® är ett varumärke för kollagenpeptider som tillverkas av det tyska företaget Gelita AG och som ofta används i kollagentillskott och skönhetsprodukter.

Produkten är fri från tillsatser och syntetiska ingredienser, vilket gör den till en ren och naturlig kollagenkälla. Dessutom är The Solution™ Beauty Collagen glutenfritt, vilket gör tillskottet lämpligt för ett brett spektrum av kostbehov. Efter att vissa kunder noterat att förpackningen av THE SOLUTION™ Beauty Collagen varit för stor, har Oslo Skin Labs vidtagit åtgärder för att lösa detta problem, och år 2020 påbörjade de processen att byta ut sina förpackningar till mer hållbara material. Sammantaget anser vi The Solution™ Beauty Collagen kollagentillskott vara en värdefull investering för dig som vill förbättra din hud-, hår- och nagelhälsa.

Fördelar

 • Inga artificiella tillsatser och syntetiska ingredienser
 • Glutenfri
 • Fett- och kolhydratfri
 • Ursprung 100 % från nötkreaturs

Nackdelar

 • Vissa kunder gillar inte produktens stora förpackning

The Solution™ Beauty Collagen är ett kollagentillskott i premiumklassen, tillverkat av 100 % hydrolyserat Verisol®-kollagen. Det här kollagentillskottet fungerar för alla åldrar och hudtyper, och är speciellt framtaget för dig som vill förbättra din hud-, hår- och nagelhälsa. 

En detaljerad recension av the Solution™ Beauty collagen

Specifikationer

 • Volym: 28 påsar x 2,5 g

100 % hydrolyserat
The Solution™ Beauty Collagen är ett kollagentillskott speciellt utformat för att förse dig med det protein din kropp behöver för att upprätthålla friska och naglar, hår och hud. En av de viktigaste egenskaperna med The Solution™ Beauty Collagen är att denna produkt är tillverkad av 100 % hydrolyserat kollagen. Hydrolys är en process som bryter ned kollagens långa kedjor till mindre, l molekyler som kallas peptider och som är lättare för kroppen att absorbera. Denna process uppnås vanligtvis genom enzymatiska eller sura lösningsmedel, som bryter ned kollagenet i mindre fragment utan att förändra dess övergripande struktur. 100 % hydrolyserat kollagen absorberas lätt av kroppen och ger alla de aminosyror som behövs för kollagensyntes i våra vävnader.

Kollagentillskott utan smaktillsatser
Kollagentillskottet The Solution™ Beauty Collagen har en neutral smak, vilket gör det lätt att inkludera tillskottet i olika livsmedel och drycker. Kollagentillskottet levereras dessutom i 28 små påsar med kollagenpulver, så att du inte behöver tänka på dosering. Dessutom innehåller produkten inga tillsatser eller syntetiska ingredienser. Det innebär att den är ren och ger kroppen de viktiga näringsämnen den behöver för att hålla sig frisk. Kollagenets ursprung kommer från 100 % nötkreaturskällor, vilket ger kollagenet en mycket likartad sammansättning som mänskligt kollagen, och är en rik källa till kollagen typ I och III. Slutligen är kollagentillskottet fett-, kolhydrat- och glutenfritt. Detta gör The Solution™ Beauty Collagen till ett utmärkt alternativ för dig som håller koll på din vikt, eftersom den ger dig allt nödvändigt protein utan att tillföra onödiga kalorier. 

Vad säger användare om THE SOLUTION™ Beauty collagen?

Användare har givit Oslo Skin Lab 4,2 stjärnor i betyg för Oslo Skin Lab på TrustPilot.com. En av användarna skriver att The Solution™ Beauty Collagen fungerar väl, och underströk positivt produktens smaklösa och lättlösliga karaktär. En annan användare kommenterar att den har använt kollagentillskottet i ett par år nu och att den från början såg “omedelbara resultat efter bara en 4-veckors provperiod”.

Mer om The Solution™ Beauty collagen

Specifikationer

 • Volym: 28 påsar x 2,5 g

Core Collagen Pro - Bovint kollagen tillskott anpassat för led- och benhälsa

 • check 4,2 stjärnor på Google Shopping
 • check Svenskt Kosttillskott har 4,6 poäng på Trustpilot.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på Core Collagen Pro:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Kondroitinsulfat från kycklingbrosk
 • 15 gram hydrolyserat bovint kollagen per dos
 • Innehåller MSM

Konsumentmagasinets omdöme

Med sitt högkvalitativa hydrolyserade kollagen av bovint ursprung, MSM och kondroitinsulfat erbjuder Core Collagen Pro en rad fördelar, och är särskilt anpassad för personer som vill förbättra sin led- och benstruktur. Några användare rapporterar att kollagentillskottet smakar något artificiellt på grund av tillsatta sötningsmedel. Naturlig kollagensmak och lukt kan upplevas mindre trevlig, så sötningsmedlet har lagts till för att dölja tillskottets naturliga smak. De flesta kollagentillskott använder sig av tillägg i olika smaker (i det här fallet citron), för att produkten ska smaka bättre.

Fördelar

 • Fräsch citronsmak
 • Innehåller C-vitamin
 • Särskilt inriktad på brosk och benstruktur

Nackdelar

 • Kan bära smak av artificiellt sötningsmedel

Core Collagen Pro är ett kollagentillskott som innehåller kondrotinsulfat som från början kommer från kycklingbrosk. Detta gör tillskottet till ett utmärkt alternativ för dig som vill förbättra din ledhälsa och rörlighet, och som kan vara särskilt användbart för idrottare och äldre vuxna som kan uppleva ledbesvär och stelhet.

En detaljerad recension av Core Collagen Pro

Specifikationer

 • Volym: 340 g

Kollagen från nötkreatur
Core Collagen Pro är ett högkvalitativt kollagentillskott med 15 gram hydrolyserat bovint kollagen per daglig dos. Kollagen är det mest vanligt förekommande proteinet i kroppen och är viktigt för att upprätthålla frisk hud, hår, naglar, ben och leder. Genom att komplettera din kost med kollagentillskott kan du förbättra din rörlighet och din hud- och ledhälsa, samtidigt som du stödjer ditt allmänna välbefinnande. Jämfört med andra källor till kollagen som benbuljong eller gelatin, har Core Collagen Pro flera fördelar. Det hydrolyserade kollagenet med bovint ursprung i detta kan brytas ned till mindre, mer lättupptagliga peptider, vilket gör det mer biotillgängligt och effektivt. 

Innehåller MSM
En annan viktig ingrediens i Core Collagen Pro är MSM (metylsulfonylmetan), ett organiskt svavel som förekommer naturligt i våra kroppar. MSM har visat sig ha antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper, vilket gör det till ett utmärkt tillägg till ett kollagentillskott inriktat på ledhälsa. Core Collagen Pro har en smak av citron, och innehåller tillsatt C-vitamin som hjälper till vid kollagensyntes och ger ytterligare antioxidativa fördelar. 

Tips: För bästa resultat, ta en skopa (cirka 11,3 g) Core Collagen Pro dagligen på fastande mage före frukost, uppblandat i ett glas vatten eller en annan vätska. Om du känner att du har behov av mer tillskott kan du öka dosen till ytterligare en skopa innan middag eller vid innan du går till sängs. 

OBS: Kosttillskott är endast avsedda för komplettering och ska inte betraktas som en ersättning för rik och varierad kost. Det är viktigt att förstå att dessa kosttillskott inte är avsedda för medicinsk behandling och bör inte användas som en ersättning för korrekt hälsovård.

Vad säger användare om Core Collagen Pro?

Användaromdömen som lämnats plattformen Google Shopping är generellt sett positiva till Core Collagen Pro. En konsument kommenterar att “kollagenets pulverform gör det lätt att inta” och noterar även att hon gillar att skopan ingår, vilket förenklar dosering. En annan kund, som ger Svenskt Kosttillskott fem stjärnor i betyg på Trustpilot.com, skriver att hon märker flera förändringar efter att ha börjat använda Core Collagen Pro, som att hennes hud inte längre är lika torr, och att hennes naglar nu är mycket starkare.

Mer om Core Collagen Pro

Specifikationer

 • Volym: 340 g

Healthwell Collagen Beauty Shot - Kollagen mot rynkor

Dagens bästa priser och erbjudanden på Healthwell Collagen Beauty Shot:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • 10 g hydrolyserat kollagen per portion
 • Med hyaluronsyra
 • Utan tillsatt socker

Konsumentmagasinets omdöme

Med 10 gram hydrolyserat bovint kollagen per portion, hyaluronsyra för ökad återfuktande effekt och C-vitamin för att stödja kroppens naturliga kollagenproduktion ger Healthwell Collagen Beauty Shot en heltäckande lösning för att förbättra särskilt hudens elasticitet, men även ditt allmänna välbefinnande. Smaken av vilda hallon utan syntetiska aromer gör drycken njutbar och lätt att konsumera.

Trots att Healthwell Collagen Beauty Shot befinner sig i en dyrare prisklass på grund av dess beredningsform, vill vi ändå slå ett slag för bekvämligheten och effektiviteten av att tillskottet är i flytande form. Som vätska är tillskottet enkelt och snabbt att förbereda, och ger dessutom effektiv absorption. Dessutom skiljer sig tillskottet från sina konkurrenter med sin inkluderade hyaluronsyra och C-vitamin, vilket vi känner kan göra investeringen i din hälsa och ditt välbefinnande värt de extra slantarna.

Fördelar

 • Flytande bovint kollagen
 • Smaksatt med vilda hallon (helt fri från syntetiska aromer).
 • Sötad med Stevia
 • Berikad med C-vitamin

Nackdelar

 • Dyrare prisklass

Healthwell Collagen Beauty Shot är ett kollagentillskott för dig som söker ett tillskott utan tillsatt socker. Healthwell Collagen Beauty Shot är sötat med sötningsmedlet Stevia, vilket tillskottet lämpligt för dig som har diabetes eller som strävar efter att begränsa din sockerkonsumtion. Detta tillskott är utformat för att förbättra hud-, led- och benhälsa.

En detaljerad recension av Healthwell Collagen Beauty Shot

Specifikationer

 • Volym: 500 ml

Hydrolyserat bovint kollagen
Healthwell Collagen Beauty Shot är ett högkvalitativt bovint kollagentillskott med 10 gram hydrolyserat kollagen per portion. Denna generösa mängd kollagen har inte bara god effekt på din hud-, led- och benhälsa, utan främjar även ditt allmänna välbefinnande. Den hydrolyserade formen på kollagenet ger ökad biotillgänglighet, vilket betyder att din kropp mer effektivt kan absorbera och utnyttja kollagenet i Healthwell Collagen Beauty Shot jämfört med icke hydrolyserat kollagen. 

Hyaluronsyra för jämnare hud
En annan viktig egenskap hos Healthwell Collagen Beauty Shot är att tillskottet innehåller hyaluronsyra, som är välkänt för sin fuktbindande effekt. Hyaluronsyra hjälper till att upprätthålla hudens naturliga fukt, vilket minskar uppkomsten av tunna linjer och rynkor samtidigt som det främjar en mer ungdomlig hy med lyster. Healthwell Collagen Beauty Shot är smaksatt med vilda hallon, vilket ger en fräsch, fruktig smak som är lätt att njuta av, utan syntetiska aromer. Dessutom är tillskottet berikat med C-vitamin, som spelar en avgörande roll vid kollagensyntesen i kroppen. Som ett flytande kollagentillskott erbjuder Healthwell Collagen Beauty Shot ett bekvämt alternativ till pulver och kapslar, vilket även gör det enklare att inkludera i din dagliga rutin. Ett tips är att förvara produkten på en sval och torr plats och att skaka den väl före användning, detta för att säkerställa en jämn och smidig konsistens. 

Dosering: Drick 50 ml Healthwell Collagen Beauty Shot dagligen på tom mage. Den kan blandas med smoothies, juice eller andra drycker för en utökad smakupplevelse.

Mer om Healthwell Collagen Beauty Shot

Specifikationer

 • Volym: 500 ml

Protein.se Collagen 150g - Kollagen med tillsatt magnesium

Dagens bästa priser och erbjudanden på Protein.se Collagen 150g:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Berikad med magnesium
 • Berikad med vitamin C
 • Naturligt färgämne (betakaroten)

Konsumentmagasinets omdöme

Protein.se Kollagen är ett kollagentillskott som erbjuder en mängd olika fördelar för vill hud-, hår-, ben- och bindvävshälsa. Produkten är berikad med magnesium och C-vitamin, vilka båda spelar viktiga roller för vår kollagenproduktion och vår allmänna hälsa. Tillskottet kommer i flera olika smaker, vilket gör att du enkelt kan hitta en smak som passar dig. En potentiell nackdel med Protein.se Kollagen är den mindre förpackningsstorleken. Detta vägs dock upp av produktens fördelar som adderat magnesium och C-vitamin samt tillverkning i Sverige, vilket inger en känsla av pålitlighet och hög kvalitet.

Fördelar

 • Flera olika smaker
 • Hydrolyserat bovint kollagen
 • Svensktillverkat

Nackdelar

 • Liten förpackning

Protein.ses kollagentillskott är tillverkat med det naturliga färgämnet betakaroten som kan utvinnas ur vissa frukter och grönsaker, och som ger en ljus orange eller gul färg. Detta gör kollagentillskottet till ett bra alternativ för dig som prioriterar naturliga ingredienser och som försöker undvika artificiella tillsatser. 

En detaljerad recension av Protein.se Kollagen 150g

Specifikationer

 • Volym: 150g

Unik kombination av magnesium och kollagen
Protein.se Kollagen är ett kollagentillskott som är berikat med magnesium, ett mineral som bidrar till både normal proteinsyntes och även till benstruktur. Dessutom är magnesium viktigt för att bibehålla hud- och hårhälsa genom att stödja produktionen av kollagen och elastin. Produkten håller hög kvalitet och tillverkas i Sverige. Kollagenets förpackning är relativt liten, vilket gör att du oftare behöver köpa nya paket. Detta kan dock enkelt lösas genom att köpa flera förpackningar på en gång. 

Berikad med vitamin C
Protein.se Kollagen är också berikad med C-vitamin, en antioxidant som är viktig för produktionen av kollagen. Vitamin C spelar en nyckelroll i kollagensyntesen. Genom att inkludera C-vitamin i produkten bäddar kollagentillskottet från Protein.se alltså för effektiv kollagenproduktion och hudhälsa. Kollagentillskottet finns i en mängd olika smaker, bland annat Peach Ice Tea, Wild Berry och Orange, vilket gör det enklare att hitta en variant som gör att du kan skapa dig en rutin kring tillskottet. Det hydroliserade kollagenpulvret av bovint ursprung är dessutom lätt att blanda och att lösa i vätska, vilket gör det till ett enkelt tillskott att använda. 

Rekommenderad dosering: Blanda en skopa kollagenpulver med 400 ml vatten. Ett tips är att använda en shaker istället för att blanda det i ett glas, eftersom det på så vis löser sig lättare.

Mer om Protein.se Collagen 150g

Specifikationer

 • Volym: 150g

Strength Sport Nutrition Collagen Peptides - Kollagen med praktisk burk

Dagens bästa priser och erbjudanden på Strength Sport Nutrition Collagen Peptides:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Tillsatt vitamin C
 • Hydrolyserade kollagenpeptider av bovint ursprung
 • Speciellt framtagen för att stödja ledhälsa

Konsumentmagasinets omdöme

Strength Sport Nutrition’s Strength Collagen Peptides är speciellt framtagen med hydrolyserade kollagenpeptider av bovint ursprung, vilket ger kollagenpeptider som är mycket biotillgängliga och lätta för kroppen att absorbera.

Tillskottet är dessutom bekvämt förpackat i en praktisk burk, vilket gör produkten lätt att bära med sig. Den månatliga doseringen ger en riklig mängd tillskott till ett rimligt pris. Tillskottet finns endast tillgängligt med en smak, sweet lime. Om man känner sig tveksam till smaken kan produkten blandas med andra drycker eller smoothies för en mer varierad smakprofil. Avsaknaden av andra smaker gör även att produkten kan bibehålla sin styrka och effekt utan onödiga tilläggsingredienser.

Fördelar

 • 10 g kollagen per portion
 • Portionerad månatligt
 • Skopa ingår
 • Förpackad i praktisk burk

Nackdelar

 • Endast en smak

Strength Sport Nutrition Collagen Peptides är ett kollagentillskott som är speciellt framtaget för att upprätthålla bindvävens struktur och för att lindra ledvärk. Detta gör tillskottet till ett bra alternativ för dig som idrottar och är aktiv, eller som befinner dig i övre medelåldern och som vill stödja din ledhälsa och rörlighet.

En detaljerad recension av Strength Sport Nutrition Strength Collagen Peptides

Specifikationer

 • Volym: 360g

Tillsatt vitamin C
Strength Sport Nutrition Collagen Peptides är ett kollagentillskott som är berikat med C-vitamin, en antioxidant som spelar en viktig roll i syntesen av kollagen. Proteinet kollagen finns i hud, ben och andra bindvävnader. Med C-vitamin inkluderat  i kollagentillskottet kan du vara trygg med att din kropp kan utnyttja tillskottet till fullo. Produkten är sötad och smaksatt med lime, vilket ger ett gott kollagentillskott som är lätt att inkludera i vardagen. 

Bovint kollagen i praktisk förpackning
De hydrolyserade kollagenpeptiderna av bovint ursprung i Strength Sport Nutrition Collagen Peptides håller hög kvalitet och absorberas enkelt av kroppen. Kollagenpeptider är mindre och lättare för kroppen att ta upp än vanligt kollagen, vilket gör dem till ett effektivt tillskott som stödjer ledhälsa, hudhälsa och allmänt välbefinnande. Strength Sport Nutrition Collagen Peptides innehåller 10 g kollagen per portion, och produkten levereras i en praktisk burk, vilket gör tillskottet lätt att använda och att förvara. Förpackningen är mer praktisk och bekväm än påseförpackningar, eftersom den förhindrar att kollagenet klumpar ihop sig och är lättare att använda med den medföljande skopan. Förpackningen är uppdelad i månadsdoser, vilket gör det enkelt att planera ditt intag.

Dosering: Blanda en skopa (12 g) kollagen med 3 dl vatten. 

Mer om Strength Sport Nutrition Collagen Peptides

Specifikationer

 • Volym: 360g

Vital Proteins Collagen Peptides - Kollagen pulver med kollagen typ II och tillsatt hyaluronsyra

 • check 4,7 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Vital Proteins Collagen Peptides:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 • Stor förpackning
 • Tillsatt hyaluronsyra och vitamin C
 • 19 olika aminosyror

Konsumentmagasinets omdöme

Vital Proteins Collagen Peptides erbjuder en rad hälsofördelar. En av dess viktigaste fördelar är tillskottet av hyaluronsyra och C-vitamin, vilka båda arbetar tillsammans med kollagen för att stödja hud-, hår-, nagel- och ledhälsa. Med ursprung från gräsbetande nötkreatur och dess gluten- och sockerfria sammansättning är det lätt att förstå varför så många väljer Vital Proteins Collagen Peptides. Det kan dock vara viktigt att notera att ett fåtal användare har upplevt hudirritationer till följd av användning. Individuella reaktioner på olika kosttillskott varierar självklart, och det som fungerar bra för en person kanske inte fungerar för en annan. Det är alltid en bra idé att börja med en liten dos som ett test för att sedan gradvis öka dosen.

Fördelar

 • Socker- och glutenfritt
 • Neutral smak
 • Kan lösas i både varma och kalla drycker
 • Bovint ursprung

Nackdelar

 • Vissa användare rapporterar hudirritation efter användning

Med en volym på mer än 500 g är Vital Proteins Collagen Peptides ett av de bästa kollagenpulvren för dig som gärna bunkrar upp på kollagentillskott för att ha och kunna använda under en längre tid. Volymen är betydligt större än marknadsgenomsnittet, vilket även betyder att Vital Proteins Collagen Peptides ger bra valuta för pengarna. 

En detaljerad recension av Vital Proteins Collagen Peptides

Specifikationer

 • Volym: 567 g

Berikande ingredienser
Vital Proteins Collagen Peptides är ett högkvalitativt kollagentillskott med kollagen typ II, tillsatt hyaluronsyratillsatt, hyaluronsyra och vitamin C. Kollagen typ II finns främst i brosk och är viktigt för att bibehålla ledernas hälsa och funktion. Hyaluronsyra är ett naturligt ämne som återfinns i kroppen och som är känt för sin förmåga att återfukta och ge näring åt huden. Vitamin C är en kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda kroppen från fria radikaler och som även stödjer hälsosam kollagenproduktion. Enligt tillverkaren är kollagenets ursprung från huden på gräsbetade nötkreatur, vilket att produkten är fri från antibiotika och hormon. Vital Proteins innehåller kollagen typ II, vilket är den bästa typen för att främja en god ledhälsa. Det stöder även immunförsvaret och tarmhälsan. Vidare är tillskottet socker- och glutenfritt samt har en neutral smak som inte märks av om det blandas i dryck eller mat. Pulvret kan lösas upp i både varm och kall vätska, vilket gör det enkelt att använda. 

19 aminosyror
Förutom hyaluronsyra och vitamin C innehåller Vital Proteins Collagen även 19 olika aminosyror. Aminosyror är byggstenar för protein och spelar en viktig roll i många funktioner i kroppen, inklusive muskeltillväxt och reparation, immunsystemet och för hormonreglering. Ingredienslistan innehåller viktiga aminosyror som alanin, lysin och glycin, som krävs för att motverka ledvärk och artros, eftersom de spelar en avgörande roll i kollagensyntesen.

Vad säger användare och experter om Vital Proteins Collagen Peptides?

Vital Proteins Collagen Peptides är ett populärt varumärke bland kollagentillskott, vilket antalet användarrecensioner även bekräftar. Av mer än 200 000 recensioner på Amazon har tillskottet ett genomsnittsbetyg på 4,5/5 stjärnor och användare påpekar att pulvret är lättlösligt och bär helt neutral smak.

I Googles sammanställning av mer än 34.000 användarrecensioner har Vital Proteins kollagenpulver ett betyg på 4,7/5 stjärnor. En av de användare som ger produkten fem stjärnor skriver att hon efter två och en halv månads användning märkt att hennes “hår visar ny tillväxt och att naglarna växer in snabbare och tjockare”. En expert vid tidningen Forbes har testat och recenserat Vital Proteins kollagenpulver och noterar med glädje att kollagentillskottets konsistens inte är kritaktig, att produkten bär neutral smak och att den enkelt går att lösa i vätska. 

Mer om Vital Proteins Collagen Peptides

Specifikationer

 • Volym: 567 g

5 saker att tänka på innan du köper

 • Kollagenets ursprung

  Kollagen är en typ av protein som återfinns i bindväven hos olika djur. De vanligaste kollagenkällorna som används i kosttillskott är bovint (ko) och marint (fisk) kollagen. Kollagen från nötkreatur är en rik källa till kollagen typ I och typ III, och kommer från djurens hud, ben och brosk. Kollagen typ I och typ III är de viktigaste kollagentyperna i människokroppen, och bovint kollagen används ofta i kollagentillskott på grund av dess goda effekter på hudhälsa, ledhälsa och benhälsa.

  Marint kollagen kommer från hud, fjäll och ben från fiskar, till exempel torsk, lax och tilapia, och är en rik källa till kollagen av typ I, som är den mest vanligt förekommande typen av kollagen i människokroppen. Marint kollagen används ofta i kollagentillskott på grund av dess goda effekt på hudhälsa, ledhälsa och allmänt välbefinnande. Förutom bovint och marint kollagen finns det även andra kollagenkällor, till exempel kollagen från svin (gris) eller kycklingkollagen. Dessa källor är dock inte lika vanliga för bruk i kollagentillskott, och kanske inte är lämpliga för dem med kostrestriktioner eller allergier.

  OBS: Det finns inga källor till kollagen som är veganska, eftersom kollagen endast tillverkas av människor och djur. Om du har sett “veganska kollagen”-tillskott, innehåller dessa endast “kollagenstärkande” näringsämnen som vitamin C, zink och aminosyror som kommer från växtkällor. De innehåller inte riktigt kollagen eftersom detta endast härrör från bindväven hos djur. 

 • Typ

   Det finns flera typer av kollagen i kroppen, var och en med sin egen unika struktur och funktion. De vanligaste typerna av kollagen är:

  • Typ I: Kollagen typ I är den vanligaste typen av kollagen i kroppen och finns i hud, ben, senor och ligament, och ger styrka och struktur åt dessa vävnader samt bidrar till att upprätthålla deras integritet.
  • Typ II: Kollagen typ II finns främst i brosk och bidrar till att ge dämpning och stöd åt lederna. Kollagen typ II används ofta i kollagentillskott för dess positiva effekter på ledhälsa och rörlighet.
  • Typ III: Kollagen typ III finns i huden, blodkärlen och de inre organen, och ger struktur och stöd till dessa vävnader samt är viktig för att de ska fungera ordentligt.
  • Typ IV: Kollagen typ IV finns i cellernas basalmembran och bidrar till att ge stöd och stabilitet åt olika vävnader, till exempel hud och njurar.
  • Typ V: Kollagen typ V finns i små mängder i olika vävnader som moderkaka, hår och hud. Denna typ av kollagen bidrar till att stödja bildandet av andra typer av kollagen i kroppen.
  • Typ X: Kollagen typ X återfinns främst i benens tillväxtplattor och hjälper till att stödja benens tillväxt och utveckling.

  När du väljer kollagentillskott är det viktigt att välja en produkt som innehåller den typ av kollagen som är mest relevant för dina behov. Om du till exempel är intresserad av att förbättra din hudhälsa bör du leta efter ett kollagentillskott som innehåller kollagen av typ I och typ III. Om du är intresserad av att förbättra din ledhälsa bör du leta efter ett tillskott som innehåller kollagen av typ II.

 • Tillsatta ingredienser

  Kollagen kombineras ofta med andra ingredienser för att öka dess näringsvärde eller för att förbättra dess smak eller konsistens. Nedan har vi samlat några vanliga ingredienser som kan tillsättas till kollagen:

  • Vitaminer och mineraler: Vissa typer av kollagentillskott är berikade med vitaminer och mineraler, till exempel C-vitamin, som är viktigt för kollagensyntesen, eller kalcium, som är viktigt för benhälsa.
  • Hyaluronsyra: Hyaluronsyra är en naturlig förening som finns i huden och lederna och som hjälper till att behålla fukt och att förbättra elasticitet. Att lägga till hyaluronsyra till kollagen kan bidra till hud- och ledhälsa.
  • Probiotika: Probiotika är nyttiga bakterier som stödjer tarmhälsa och allmänt välbefinnande. Att tillsätta probiotika till kollagen kan bidra till att främja matsmältningshälsa.
  • Fruktextrakt: Vissa kollagentillskott är smaksatta med fruktextrakt, till exempel blåbär eller granatäpple, för att förbättra smak och näringsvärde.

  Det är viktigt att välja ett kollagentillskott av hög kvalitet som är fritt från konstgjorda tillsatser och som istället innehåller ingredienser som är relevanta för dina individuella hälsobehov. Tänk på att det alltid är bra att läsa näringsinformation noggrant och att du bör rådgöra med sjukvårdspersonal innan du börjar ta nya kosttillskott.

 • Pris

  Priset på kollagentillskott kan variera kraftigt beroende på flera faktorer, till exempel vilken typ och kvalitet av kollagen som används, varumärket, mängden och portionsstorleken på produkten samt tillsatsen av eventuella andra ingredienser. I allmänhet ligger prisintervallet på kollagentillskott av hög kvalitet mellan strax under 200 kronor till en bit över 750 kronor per förpackning. Det finns även vissa premiummärken vars tillskott kostar mer.

  Priset per portion kan dock variera beroende på behållarens storlek och rekommenderade dosering, så det kan vara bra att jämföra kostnad per portion snarare än produktens totala pris. Det är även viktigt att notera att ett högre pris inte nödvändigtvis innebär bättre kvalitet, och att det finns många prisvärda kollagentillskott som erbjuder bra både hög kvalitet och bra värde för pengarna. 

 • Användar- och expertrecensioner

  Användarrecensioner kan ge värdefulla insikter om hur effektiva och bra olika kollagentillskott är i verkligheten. Leta efter recensioner från personer med liknande hälsoproblem eller mål som du, och uppmärksamma både positiv och negativ feedback.

  Tänk på att individuella resultat kan variera och att det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Expertrecensioner kan ge en mer objektiv utvärdering av olika kollagentillskott, där recensenterna tar hänsyn till faktorer som ingrediensernas kvalitet, produktens effektivitet och värde för pengarna. I den här artikeln inkluderar vi båda perspektiven. 

arrow-more

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda kollagen

FAQ

Vilken typ av kollagen är bäst för huden?
Kollagen av typ I är den mest vanligt förekommande typen av kollagen i huden och är viktig för att upprätthålla hudens elasticitet, fuktnivåer och övergripande utseende. Kollagentillskott som innehåller kollagen typ I kan bidra till att förbättra hudens hälsa, minska uppkomsten av rynkor och fina linjer och främja ungdomligare hy. Effekten av kollagentillskott på hudens hälsa varierar dock beroende på individuella faktorer som ålder, kost och livsstil.
Vilket kollagen är bäst?
Vilket kollagen som är "bäst" beror på dina individuella behov och preferenser. Kollagen typ I är fördelaktigt för hud-, hår- och nagelhälsan, medan kollagen typ II är fördelaktigt för ledhälsan. Det är viktigt att välja ett högkvalitativt kollagentillskott från ett välrenommerat varumärke som passar dina specifika hälsomål och kostpreferenser.
Även om kollagentillskott kan förbättra hudens återfuktning, elasticitet och allmänna utseende finns det begränsade vetenskapliga bevis för att kollagentillskott kan avlägsna rynkor helt och hållet. Vissa studier har föreslagit att kollagentillskott kan minska uppkomsten av fina linjer och rynkor, men en hälsosam livsstil som inkluderar solskydd, en balanserad kost och undvikande av rökning och överdriven alkoholkonsumtion är också viktigt för att bibehålla ungdomlig hud.
Hur vet jag att jag har brist på kollagen?
Några vanliga tecken på kollagenbrist är rynkor, slapp hud, ledvärk eller stelhet, försvagade ben, muskelförlust och matsmältningsproblem. Om du upplever något av dessa symtom kan det vara värt att prata med din läkare för att fastställa den bakomliggande orsaken och utarbeta en lämplig behandlingsplan.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett fibröst protein som fungerar som en primär komponent i vår bindväv i kroppen, till exempel i hud, ben, brosk, senor och ligament. Det är det vanligaste proteinet i människokroppen och utgör ungefär en tredjedel av vårt totala proteininnehållet. Kollagen ger styrka, stöd och elasticitet till olika vävnader i kroppen och ansvarar för att upprätthålla deras struktur.

Kollagen är uppbyggt av aminosyror, bland annat glycin, prolin och hydroxiprolin, och syntetiseras av specialiserade celler som kallas fibroblaster. Det är vanligt att kollagen används i hudvårdsprodukter på grund av dess potentiella fördelar för hudhälsa, ledfunktion och andra aspekter av välbefinnande.

Därför bör du överväga kollagentillskott

Kollagen har flera potentiella fördelar som gör det till en populär ingrediens i olika kosttillskott och hudvårdsprodukter. Här är några av anledningarna till varför du bör överväga att kollagentillskott:

 • Hudhälsa: Kollagen är en viktig komponent i huden. När vi åldras saktar produktionen av kollagen ned, vilket leder till rynkor, slapp hud och andra ålderstecken. Användning av kollagentillskott eller hudvårdsprodukter kan bidra till att förbättra hudens elasticitet, återfuktning och utseende.
 • Hälsa för lederna: Kollagen är också en viktig komponent i brosk, den böjliga vävnad som dämpar lederna och gör att de rör sig smidigt. Det finns forskning som tyder på att kollagentillskott kan bidra till att minska smärta och stelhet i lederna hos personer med artros.
 • Hälsa i tarmarna: Kollagen innehåller aminosyran glycin, som har visats vara  bra för tarmhälsa, detta genom att förbättra matsmältning, minska inflammation och skydda tarmslemhinna.
 • Muskelmassa: Kollagen är en källa till protein och kan bidra till muskeltillväxt, särskilt i kombination med träning.

Det är värt att notera att även om vissa studier visar på fördelar med kollagentillskott behövs mer forskning för att fullt ut förstå dess effekter på vår hälsa.  

Vad är kollagen bra för?

Kollagen har flera positiva effekter på kroppen, vilket är en av anledningarna till att det är en så populär ingrediens i många kosttillskott och hudvårdsprodukter. Här är några av de potentiella fördelarna med kollagen:

 • Förbättrad hudhälsa: Kollagen är en viktig komponent i huden, och när vi åldras minskar hudens kollagenproduktion, vilket leder till rynkor, slapp hud och andra ålderstecken. Kollagentillskott kan bidra till att förbättra återfuktning och elasticitet på vår hy, vilket ger ett ungdomligare, fräschare utseende.
 • Minskad uppkomst av rynkor: I en undersökning utförd av National Health Institute visade det sig att kollagentillskott, förutsatt att det tas oralt, kan förbättra hudens återfuktning och elasticitet. Granskningen visade även att kollagen kan minska uppkomsten av rynkor och andra ojämnheter, utan några rapporterade negativa effekter. Victoria Dermal Group skriver att kvinnor som testat ett dagligt intag av kollagenderivat i en dos på mellan tre och tio gram i cirka 70 dagar, upplevde betydande förbättringar av hudens fuktighet.
 • Förbättrad ledhälsa: Kollagen är en viktig komponent i brosk, den flexibla vävnad som dämpar lederna och möjliggör rörelse. Studier har visat att kollagentillskott kan bidra till att minska smärta och stelhet i leder hos personer med artros.
 • Förbättrad tarmarhälsa: Kollagen innehåller aminosyran glycin, som har visats främja tarmhälsa genom att förbättra matsmältning, minska inflammation och skydda tarmslemhinnan.
 • Starkare ben: Kollagen är en viktig komponent i skelettet, och studier har visat att kollagentillskott kan bidra till att förbättra bentäthet och minska risken för frakturer hos kvinnor som passerat klimakteriet.
 • Muskelmassa: Kollagen är en källa till protein och kan bidra till muskeltillväxt och underhåll, särskilt i kombination med träning.

Vilka är nackdelarna med att ta kollagentillskott?

Kollagentillskott kan orsaka biverkningar hos vissa personer, till exempel matsmältningsbesvär, allergiska reaktioner och en obehaglig smak. Dessutom finns det begränsad forskning om de långsiktiga effekterna av kollagentillskott. Kollagentillskott är och kollagenprodukter inte nödvändigtvis lämpliga för alla, och kan till och med orsaka biverkningar hos vissa personer. Det är alltid en bra idé att prata med din läkare innan du påbörjar en ny diet.

Vem bör använda kollagentillskott?

Kollagentillskott kan vara fördelaktigt för dig som vill förbättra din hud-, led- och benhälsa samt för dig som är intresserad av att bibehålla eller bygga upp muskelmassa, eller som upplever ledsmärta eller stelhet på grund av tillstånd som artros. Medan kollagenpulver i allmänhet anses vara säkert för de flesta, finns vissa potentiella risker och problem som kan vara relevanta för blivande mödrar. Det är dock alltid en bra idé att prata med din läkare innan du påbörjar ett nytt kosttillskottsprogram för att tillskottet är lämpligt för dina behov och ditt hälsotillstånd.

Vilka är tecknen på brist på kollagen?

Brist på kollagen i kroppen kan leda till flera symtom, bland annat:

 • Rynkor och slapp hud: Kollagen är en viktig komponent i huden, och för låga nivåer kan leda till förlust av hudens elasticitet och fasthet, vilket ger  rynkor, fina linjer och slapp hud.
 • Ledvärk och stelhet: Kollagen är en viktig komponent i brosk, och hjälper till att dämpa ledrörelser. Brist på kollagen kan leda till ledsmärta och stelhet, särskilt vid tillstånd som artros.
 • Svagare ben: Kollagen är en viktig komponent i benvävnad, och för låga nivåer kan leda till försvagade ben, ökad risk för frakturer och osteoporos.
 • Muskelförlust: Kollagen är en källa till protein, och för låga nivåer av protein kan leda till muskelförtvining, svaghet och minskad muskelmassa.
 • Problem med matsmältning: Kollagen innehåller aminosyran glycin, som spelar stor roll för vår matsmältning. Brist på kollagen kan leda till matsmältningsproblem, inklusive uppblåsthet, förstoppning och andra tarmsyndrom.

Vilka är skillnaderna mellan marint och bovint kollagen?

Marint kollagen och bovint kollagen är två vanliga typer av kollagentillskott som skiljer sig åt i fråga om ursprung och potentiella fördelar. Här är några av de viktigaste skillnaderna mellan de två:

 • Ursprung: Marint kollagen kommer från fiskfjäll, medan bovint kollagen kommer från kohud och ben.
 • Absorption: Marint kollagen är känt för sin mindre molekylstorlek, vilket gör att kroppen absorberar ämnet effektivare än bovint kollagen.
 • Typ: Marint kollagen består främst av kollagen typ I, som är den mest vanligt förekommande typen av kollagen i människokroppen och som är viktig för hud-, ben- och ledhälsa. Bovint kollagen innehåller både kollagen av typ I och typ III, vilka är viktiga för hud-, ben- och bindvävshälsa.
 • Hållbarhet: Det marina kollagenet anses ofta vara ett mer hållbart alternativ eftersom det kommer från fiskavfall som annars skulle kastas, medan bovint kollagen kommer från hudar och ben från kor som föds upp för köttproduktion.
 • Allergier: Vissa personer är allergiska mot bovint kollagen, medan marint kollagen kan vara ett bättre alternativ för dig som är allergisk mot nötkött.

Vilka är skillnaderna mellan kollagen av typ I, II och III?

Det finns flera olika typer av kollagen, men de vanligaste typerna som finns i människokroppen är kollagen av typ I, typ II och typ III. Här är de viktigaste skillnaderna mellan dessa typer:

 1. Kollagen typ I: Detta är den vanligaste typen av kollagen i människokroppen och utgör cirka 90 % av det totala kollageninnehållet. Den finns i hud, ben, senor, ligament och annan typ av bindväv, och ansvarar för att ge styrka, struktur och elasticitet åt dessa vävnader. Kollagen typ I används ofta i hudvårdsprodukter och kosttillskott för att stödja hudens hälsa och minska ålderstecken.
 2. Kollagen typ II: Denna typ av kollagen finns främst i brosk, samt är viktig för ledhälsa och används ofta i kosttillskott för personer med artros eller andra ledbesvär.
 3. Kollagen typ III: Denna typ av kollagen finns i hud, blodkärl och inre organ och bidrar till att upprätthålla struktur och funktion på dessa vävnader. Typ III används ofta i kosttillskott och hudvårdsprodukter för att stödja hudhälsa och sårläkning.

Även om dessa typer av kollagen har olika funktioner i kroppen består de alla av liknande aminosyror, inklusive glycin, prolin och hydroxiprolin. Att förstå de olika typerna av kollagen kan hjälpa dig att välja rätt kosttillskott eller hudvårdsprodukter för att du ska kunna nå dina individuella mål för din hälsa.

Hur mycket kollagen per dag?

Det finns inget universellt svar på hur mycket kollagen du bör äta per dag, eftersom det beror på individuella faktorer som ålder, vikt, aktivitetsnivå och allmän hälsa. Dessutom finns det inget fastställt rekommenderat dagligt intag för kollagen, eftersom det inte anses vara ett essentiellt näringsämne.

Forskning har visat att vuxna säkert kan konsumera mellan 2,5 och 15 gram kollagen om dagen. Läs etiketten på ditt kosttillskott för att se hur mycket det innehåller.

Bör jag välja kollagentillskott i pulverform, som vätska eller i form av kollagentabletter?

Valet mellan kollagenpulver, vätska eller tabletter beror i slutändan på personliga preferenser och individuella behov. Här är några faktorer att ta hänsyn till när du väljer den bästa beredningsformen av kollagen för dig:

 • Absorption: Kollagenpulver absorberas vanligtvis effektivare av kroppen än tabletter, eftersom de lätt kan lösas upp i vatten eller andra vätskor och tas på tom mage. Flytande kollagentillskott kan också absorberas väl, men kan vara dyrare och mindre bekväma än pulver.
 • Bekvämlighet: Kollagentabletter kan vara bekvämare för vissa personer, eftersom de lätt kan tas när som helst och inte kräver någon blandning eller mätning. Tabletterna kan dock innehålla fyllmedel eller tillsatser.
 • Smak och konsistens: Kollagenpulver kan variera i smak och konsistens, och vissa personer kan tycka att de är obehagliga eller svåra att blanda. Flytande kollagentillskott har en trevligare smak, men är dyrare och kan innehålla tillsatt socker eller aromer.
 • Dosering: Kollagentabletter erbjuder mer exakt dosering, eftersom de är förmätta och standardiserade. Kollagenpulver och vätskor kan kräva mer noggrann mätning för att säkerställa rätt dosering.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta