Guide till dam elcyklar | Fem av de bästa elcyklarna i dammodell

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

En elcykel dam gör det möjligt att susa fram längs cykelvägen utan att du behöver trötta ut dig. Här talar vi nämligen om en cykel som är utrustad med en motor, och som därför gör en stor del av jobbet åt dig. Elcyklar är gynnsamma att dra nytta av om du exempelvis vill vara skonsam mot miljön och cykla till jobbet eller om du helt enkelt vill få lite frisk luft medan du njuter av en cykeltur på dina villkor.

Hur långt du kan cykla på en laddning, hur lång laddningstiden är, vilka tillbehör som ingår och mer därtill varierar dock markant från elcykel till elcykel. Med detta i åtanke är det därför av yttersta vikt att du får lägga vantarna på en elcykel dam som blir rätt för dig, och vi ska hjälpa dig på traven. Vi har nedan satt ihop en topplista över några av de bästa dam-elcyklarna, så det är bara att ta en titt och se om du får syn på någonting som faller dig i smaken!

Dam elcyklar ska kunna förse dig med följande egenskaper:

 • Ett rimligt batteriliv. Det varierar från elcykel till elcykel hur långt du kan cykla med en laddning. För bästa möjliga upplevelse får batterilivet gärna ligga på i alla fall 70 km innan det är dags att ladda upp cykeln igen. Värt att veta är att du självfallet fortfarande kan dra nytta av elcykeln som en ordinär cykel efter dess att batteriet är urladdat.
 • En kort uppladdningstid. Slipp långa väntetider om du satsar på en elcykel dam som har en kort uppladdningstid. 4–6 timmar brukar vara rimligt, och därefter kan du snabbt ge dig av för att njuta av cykelturen.
 • Händiga tillbehör. Utöver själva motorn kan en elcykel dam också komma med tillbehör såsom ett flertal växlar, två olika bromstyper, en hastighetsdisplay, en cykelkorg, en pakethållare och mer än så. Se till så att den elcykeln som du väljer har alla de tillbehören som gynnar dig.
 • Olika typer. Elcyklar kan variera ganska rejält när det kommer till utformning, och särskilt placering av batteriet. Överväg om du föredrar en mittmotor eller möjligtvis en motor som är placerad på pakethållaren. I slutändan är det lite av en smaksak.
 • Ett pris som du är nöjd med. Medan vissa elcyklar enbart kostar några tusenlappar finns det andra för tiotusentals kronor. Ett högre pris brukar gå hand i hand med kvalitet, men visst är det ibland så att även billigare cyklar håller en hög standard. Gör upp en budget och hitta en cykel inom en passande prisklass enligt dig.
 • Bra omdömen inom test och recensioner. Experter inom området brukar veta bäst, och detsamma gäller för konsumenter som har provat på produkterna i fråga. Ta därför gärna hjälp av tester och recensioner för att ta reda på vilka elcyklar som håller hög standard.

arrow-more


Giant Explore E + 2 STA 2021 Damcykel – Pedal Plus system, framfjädring och 5 alternativ för motorassistans

Redaktörens val

 • Kundbetyg på 4,3 av 5 hos Google Shopping

Giant Explore E + 2 STA 2021 Damcykel

Med en snygg och praktisk Giant Explore E + 2 STA 2021 Damcykel susar du fram längs gatan utan att behöva anstränga dig. Den här elcykeln i dammodell uppskattas av konsumenterna hos Google Shopping där cykeln har ett betyg på 4,3 av 5, och det är inte för intet. Effektiv framfjädring, ett Pedal Plus system med hela sex sensorer och en tystlåten Yamaha motor som dessutom är mycket kraftfull gör detta till ett komplett elcykelpaket.

 • Stark och tyst Yamaha motor
 • Pedal Plus system med 6 sensorer
 • Framfjädring

Var medveten om följande innan du köper Giant Explore E + 2 STA 2021 Damcykel

Batterilivet
Inte är det vidare trevligt att konstant behöva avlägsna batteriet för att återigen ladda upp det. Särskilt viktigt är det att batteriet inte snabbt urladdas om du är någon som ofta ger dig ut på längre cykelturer. Ta därför alltid hänsyn till batterilivet när du väljer ut din elcykel. Giant Explore E + 2 STA 2021 Damcykel har en räckvidd på 170 km, och du kan därför använda den i upp till 17 mil innan det är dags att ladda upp batteriet.

Den maximala hastigheten
Även om det kanske inte är det viktigaste att hålla på minnet kan det vara intressant att veta vad din elcykels maximala hastighet är. Detta talar om för dig hur snabbt cykeln kan ta sig fram med hjälp av motorn. Standarden brukar ligga på omkring 25 km/h.

Fördelar

 • 5 alternativ för motorassistans
 • Känns inte tungt när man cyklar
 • Levereras 100 % monterad
 • Integrerade hastighetssensorer
Nackdelar

 • Funktionaliteten hos Giant applikationen hade kunnat vara bättre

Vad säger konsumenter och experter om Giant Explore E + 2 STA 2021 Damcykel?

Konsumenter är utan tvekan glada över Giant Explore E + 2 STA 2021 Damcykel. Efter 120+ kundomdömen hos Google Shopping ligger cykelns betyg för närvarande på 4,3 av 5. Det är sannerligen inte dåligt, och damcykelns höga kvalitet talar för sig själv. En imponerande Yamaha motor, integrerade hastighetssensorer och fem alternativ för motorassistans är några av egenskaperna som konsumenter dras till.

Konsumentmagasinets bedömning

Vi vill särskilt rekommendera Giant Explore E + 2 STA 2021 Damcykel till de som vill ha en stabil elcykel med omedelbar kraftleverans. Du får ett flertal funktioner som du inte vill gå miste om inom Giant applikationen, och elcykeln levereras fullkomligt förmonterad. Dess starka Yamaha mittmotor är väl värd att lyfta fram, och lättheten av att använda cykeln är en uppskattad detalj.

Specifikationer:
Från märket Giant
Räckvidd: 170 km
Motorkraft: 250 W
Vikt: 21,4 kg
Utrustad med Yamaha motor


Kayoba Elegance 28 Damcykel – fullt utrustad elcykel med 3 växlar och avtagbar cykelkorg

Bäst till priset

Kayoba Elegance 28 Damcykel

Det är inte ovanligt för elcyklar att kosta uppemot 15 000 kronor, och därför uppskattas det förbluffandes låga priset som Kayoba Elegance 28 Damcykel säljs för. Låt dig dock inte luras av den utomordentligt billiga prislappen: kvalitet väntar dig i form av stabilitet oavsett underlag, en elegant design samt ett stort antal tillbehör såsom en ringklocka, kedjeskydd, pakethållare, sidostöd, reflexer och stänkskydd.

 • Stabil på alla sorts vägar
 • Avtagbar cykelkorg
 • Fullt utrustad

Var medveten om följande innan du köper Kayoba Elegance 28 Damcykel

Antalet växlar
Att växla är ett sätt att själv kunna bestämma över hur kämpig cykelturen ska bli. Elcyklar må komma med en motor, men i vissa fall kan du vilja cykla på egen hand eller så är det så att batteriet är urladdat och du därför tvingas att trampa dig fram. Just Kayoba Elegance 28 Damcykel har tre växlar att skifta mellan.

Cykeln vikt
Hur mycket cykeln väger kan komma att spela roll om du har planer på att ofta lasta in den i bilen för transport eller att förvara den på åtskilda platser. Kayoba Elegance 28 Damcykel har en vikt på 25 kg, och jämfört med andra elcyklar på marknaden är detta relativt standard. En elcykel brukar väga mellan omkring 20–25 kg.

Fördelar

 • Lätt att kontrollera och stabil
 • Bra dämpning
 • Batteri och elassistans för upp till 60 km räckvidd
 • Ergonomiska komfortgrepp med dubbel täthet
Nackdelar

 • Laddningstid på 6–8 timmar

Vad säger konsumenter och experter om Kayoba Elegance 28 Damcykel?

Trots att det just nu inte finns några expertrecensioner att hämta är det mycket som talar för att Kayoba Elegance 28 Damcykel är väl värd sin prislapp. Denna elcykel tillåter dig att få en elegant kvalitetsprodukt till ett förvånansvärt billigt pris. Alla nödvändiga tillbehör ingår, såsom en avtagbar cykelkorg, reflexer, pakethållare, ringklocka och kedjeskydd. Med en 250 W motor, en maximal hastighet på 25 km/h och en helt okej uppladdningstid på 6–8 timmar kan det enkelt påstås att elcykeln förtjänar sin plats som Bäst i Test.

Konsumentmagasinets bedömning

Vi rekommenderar den här eleganta 3-växelsdamcykeln till dig som är intresserad av att införskaffa dig en fullt utrustad elcykel med framhjulsdrift. Några av de gynnsamma egenskaperna består av den robusta aluminiumramen, praktiska city-däck, en ergonomisk sadel samt både fotbroms bak och V-broms fram. Tillbehören som ingår är heller inte få, och du kan förvänta dig bland annat kedjeskydd, pakethållare, reflexer, sidostöd och ringklocka.

Specifikationer:
Från märket Kayoba
Räckvidd: 35 km
Maximal hastighet: 25 km/h
Uppladdningstid: 6–8 timmar
Motorkraft: 250 W
Växlar: 3
Vikt: 25 kg


Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel – 7 växlar och Spintech C3 display som håller koll på dina cykelfärder

Det bästa premiumvalet

 • Betyg på 4 av 5 inom ett experttest hos M3

Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel

Med hela sju olika växlar för att smidigt anpassa motståndet samt en händig Spintech C3 display som visar bland annat batterinivå, sträcka och hastighet finns det mycket som talar för att Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel är ett äkta premiumval. Ecoride är en av de mest populära elcykeltillverkarna i Sverige, och Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel är bevis på den höga kvaliteten som de håller.

 • Spintech C3 display
 • Panasonic battericeller
 • 7 pålitliga växlar

Var medveten om följande innan du köper Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel

Uppladdningstiden
Hur lång tid det tar för en elcykels batteri att laddas upp kan skilja sig avsevärt från cykel till cykel. Om du har planer på att regelbundet använda din elcykel är det givetvis en fördel om du slipper långa väntetider, och här kan Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel komma väl tillhands med sin uppladdningstid på enbart 3–4 timmar.

Räckvidden
Räckvidd syftar på hur långt du kan cykla på en laddning. Om du dagligen pendlar är en lång räckvidd att föredra, och Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel kommer med en helt okej räckvidd på 85 km. Det finns andra elcyklar på marknaden med längre räckvidder, men det finns även modeller med betydligt kortare varianter.

Fördelar

 • Balanserad och säker cykling
 • Pålitliga kvalitetskomponenter
 • Utrustad med både kraftfull fotbroms och hydraulisk skivbroms fram
 • Utmärkt viktfördelning
 • Lätt att ta av/på korgen
Nackdelar

 • En aning tung

Vad säger konsumenter och experter om Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel?

Experterna hos M3 har gett Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel ett bra betyg på 4 av 5. De hade följande att säga om elcykeln:

”Vi har svårt att egentligen se några stora nackdelar med Ecoride Ambassador. Med sin bekvämlighet, många förvaringsmöjligheter och räckvidd har den allt en stadscyklist kan tänkas behöva! För innerstadspendlaren som letar efter en trygg cykel som tar dem från punkt a till b komfortabelt och smidigt, inklusive packning, är det onekligen ett riktigt bra alternativ.”

Konsumentmagasinets bedömning

För stadsbor som gärna vill ha en säker cykel som blir perfekt för att pendla kan vi rekommendera Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel. En avtagbar korg, en kraftig fotbroms, en hydraulisk skivbroms framtill samt utmärkt viktfördelning är bara några av dess många fördelar. Även displayen som håller koll på dina cykelfärder, de många växlarna att skifta mellan och imponerande Panasonic battericeller som laddas upp på bara 3–4 timmar gör den här cykeln till ett ypperligt val för pendlaren.

Specifikationer:
Från märket Ecoride
Räckvidd: 85 km
Maximal hastighet: 25 km/h
Uppladdningstid: 3–4 timmar
Motorkraft: 250 W
Vikt: 24 kg


Winther Superbe 4 2020 Damcykel – minimalistisk elcykel med kraftfull Bosch motor och lång räckvidd

Bäst Winther elcykel med utmärkt räckvidd

Winther Superbe 4 2020 Damcykel

Det är bland annat tack vare den kraftfulla Bosch motorn, de imponerande Shimano Nexus växlarna samt den sportiga och minimalistiska designen som Winther Superbe 4 2020 Damcykel har lyckats att få en plats på topplistan. Här har vi en modern elcykel som blir utmärkt att använda vid längre turer, och den bekväma upprätta sittställningen är en ytterligare fördel.

 • Shimano Nexus växlar
 • Kraftfull Bosch motor
 • Sportig och minimalistisk

Var medveten om följande innan du köper Winther Superbe 4 2020 Damcykel

Sittställningen
Det är värt att ta en titt på konstruktionen innan du beställer din elcykel. Cykeln som du satsar på ska gärna kunna erbjuda dig en upprätt sittställning så att du slipper att belasta ryggen och nacken. Winther Superbe 4 2020 Damcykel är framställd med en design som åstadkommer just detta, så även längre turer är bekväma i vått och torrt.

Hastigheten
Föredrar du forta eller lugna cykelfärder? Oavsett vad kan det vara intressant att ta reda på den maximala hastigheten som din elcykel kan uppnå. Winther Superbe 4 2020 Damcykel kommer upp i 25 km/h med hjälp av motorn, men givetvis är det möjligt att trampa fortare på egen hand.

Fördelar

 • Hög säkerhet och kontroll
 • Bekväm upprätt sittställning
 • Effektiva bromsar
 • Högkvalitativa däck
Nackdelar

 • Inom en hög prisklass

Vad säger konsumenter och experter om Winther Superbe 4 2020 Damcykel?

Kundomdömen och expertrecensioner är det ont om för närvarande, men denna utmärkta Winther Superbe 4 2020 Damcykel är väl värd att kika närmare på. Med sin imponerande Bosch motor, hög säkerhet och kontroll, en bekväm upprätt sittställning, effektiva bromsar och högkvalitativa däck blir långa turer som en vals på rosor.

Konsumentmagasinets bedömning

Winther Superbe 4 2020 Damcykel lämpar sig för pendlare och de som ofta ger sig av på lite längre turer. Vi kan med andra ord rekommendera elcykeln till de flesta som inte anser att prislappen är alltför skrämmande. Trots att cykeln ligger inom en lite högre prisklass får du nämligen valuta för vartenda öra i form av hög säkerhet och kontroll, en komfortabel upprätt sittställning, högkvalitativa däck och en kraftfull Bosch motor.

Specifikationer:
Från märket Winther
Räckvidd: 100 km
Maximal hastighet: 25 km/h
Motorkraft: 250 W
Vikt: 22 kg


Trek Verve + 1 Lowstep 400 Wh Damcykel – 8 växlar, kort uppladdningstid och smart ramdesign

Hybridelcykel med högkvalitativa funktioner

Trek Verve + 1 Lowstep 400 Wh Damcykel(

Med sin förvånansvärt korta uppladdningstid, bekväma upprätta åkställning och hela åtta pålitliga växlar att skifta mellan är Trek Verve + 1 Lowstep 400 Wh Damcykel en elcykel som bjuder på komfort alla dagar i veckan. Aluminiumramen med lågt insteg ger samtidigt cykeln en elegant design och förenklar på- samt avklivning. Med en kraftfull motor från Bosch, en händig Walk Assist-funktion och robusta däck är cykelpaketet fulländat.

 • 400WH batteri
 • Bosch pedalassistsystem
 • Extra breda 50c däck

Var medveten om följande innan du köper Trek Verve + 1 Lowstep 400 Wh Damcykel

Hur ramen är uppbyggd
En modern och användarvänlig elcykel bör ha en lämplig design som gör det smidigt att ta sig upp på cykeln. Just Trek Verve + 1 Lowstep 400 Wh Damcykel är utrustad med en aluminiumram som har ett mycket lågt insteg. Resultatet blir en elcykel som är lätt att både kliva på och av. Det förser även helt enkelt cykeln med en snygg look.

Hur lång tid det tar att ladda upp cykeln
För dig som pendlar till jobbet varje dag eller som regelbundet njuter av långa cykelfärder blir det en nackdel om elcykelns batteri tar en längre tid att ladda upp. Lite billigare budgetmodeller kan ha en uppladdningstid på omkring 6–8 timmar, men om du satsar på Trek Verve + 1 Lowstep 400 Wh Damcykel tar det inte mer än två timmar att ladda upp batteriet!

Fördelar

 • Lämplig för att cykla i olika terränger
 • Lätt att kontrollera
 • Tar sig lätt uppför kullar
 • Långvarigt avtagbart batteri
 • Bra stabilitet och grepp
Nackdelar

 • Laddningsporten är placerad mycket lågt

Vad säger konsumenter och experter om Trek Verve + 1 Lowstep 400 Wh Damcykel?

Även utan testresultat imponerar Trek Verve + 1 Lowstep 400 Wh Damcykel på flera plan. Med kraftfulla hydrauliska skivbromsar, en robust och väldesignad aluminiumram, åtta växlar, breda däck, en mycket kort uppladdningstid och mer därtill är det svårt att hitta några större nackdelar med Trek Verve + 1 Lowstep 400 Wh Damcykel.

Konsumentmagasinets bedömning

Trek Verve + 1 Lowstep 400 Wh Damcykel lämpar sig för de som vill ha en modell utrustad med den senaste elcykeltekniken. Det tar inte mer än två timmar att ladda upp batteriet, och du slipper därför att vänta någon längre tid innan du kan ge dig iväg. Få det motståndet som blir passande för dig tack vare de åtta olika växlarna som du kan skifta mellan och ta dig utan problem fram i de flesta terrängerna med hjälp av de extra breda 50c däcken.

Specifikationer:
Från märket Trek
Maximal hastighet: 25 km/h
Maximal användarvikt: 136 kg
Laddningstid: 2 timmar
Motorkraft: 250 W
Växlar: 8
Vikt: 22,5 kg


Vad är en dam elcykel?

När det är tal kring elcyklar syftas det på en cykel som är utrustad med en motor och som vanligtvis även har en display på styret. När motorn används tillåter den dig att cykla utan att behöva trampa hårt, och istället flyger du nästan fram i en hastighet som passar dig. Du laddar upp en elcykels batteri genom att avlägsna det från cykeln och därefter koppla in det i ett vägguttag under ett visst antal timmar. När detta är klappat och klart kan du återigen fästa batteriet på cykeln, och sedan bär det av!

Hur långt du kan cykla på en laddning beror på vilken elcykel dam du väljer, men hos en majoritet av elcyklar ligger räckvidden någonstans mellan 60 och 80 km. Det är med andra ord inga problem att använda dig av en elcykel dam när du ska pendla till jobbet eller om du vill ge dig ut på en cykeltur utan att behöva ta i när du trampar. Displayen på styret låter dig välja hur mycket du vill att motorn ska hjälpa till när du cyklar, och även om batteriet skulle urladdas under turen kan du fortfarande dra nytta av din elcykel dam som en helt vanlig cykel.

Vilken dam elcykel bör jag välja?

En bra elcykel dam är en modell som ger dig valuta för dina pengar. Det är gynnsamt om du satsar på en cykel med en bra motorplacering som är diskret och inte kommer i vägen för dina cykelturer. En utmärkt elcykel dam ska också kunna bjuda på en kort uppladdningstid som gärna inte tar längre än några timmar, och därefter ska du kunna cykla i minst 60 km innan det är dags att ladda upp batteriet. Det får gärna också ingå händiga tillbehör såsom en cykelkorg, både bak- och frambroms, belysning, reflexer, lås och mer därtill. Sist men inte minst ska din elcykel dam ha en snygg design och en bekväm sadel som är skön att sitta på.

Glöm dock inte att också köpa till en händig cykelhjälm innan du ger dig ut på vägarna för att vara på den säkra sidan. För ytterligare färdmedel utöver din elcykel kan det även vara spännande att ta en närmare titt på elsparkcyklar!

Vilka är för- och nackdelarna med en dam elcykel?

Den största nackdelen med en elcykel dam är dess kostnad. Jämfört med ordinära cyklar är det inte ovanligt att elcyklar är tre, fyra eller kanske till och med fem gånger så dyra. Elcykeln kräver också aningen mer underhåll då batteriet efter några år måste bytas ut, och detta kan också komma att kosta en slant.

Så länge du är villig att betala för en elcykel kommer du dock att kunna njuta av en uppsjö av fördelar. Det är utan tvekan härligt att bara kunna sätta sig på cykeln och susa fram utan svårigheter. Här har vi ett praktiskt färdmedel som blir perfekt när du ska pendla till jobbet eller ge dig ut i den friska luften, och det är ett klimatsmart val för dig som vill vara skonsam mot miljön genom att undvika bilresor.

För att få tag på din bästa elcykel dam är det viktigt att göra nog med research, och du kan då exempelvis läsa igenom ett elcykel dam test eller kika närmare på modellen som har utsetts till elcykel dam bäst i test inom vår topplista. Vare sig det är en lätt elcykel dam, en elcykel dam med mittmotor eller någon helt annan variant som intresserar dig hittar du säkerligen en passande variant för dig i vår topplista!


Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du känner att det ligger mycket arbete bakom den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner över både danska och internationella webshoppar. Vårt forskarteam har undersökt marknaden och undersökt alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Google Shopping

Hos Google Shopping hittar du produkter inom en lång rad olika kategorier. Sök efter dina favoritvaror och få möjligheten att jämföra olika försäljares erbjudanden för att kunna få tag på föredragna produkter till ett lukrativt pris. Jämförelsetjänsten Google Shopping låter dig även läsa recensioner som konsumenter har lämnat för att ta reda på vilka varor som lever upp till det som utlovas.

Du kan läsa alla recensioner av Giant Explore E + 2 STA 2021 Damcykel här

M3

M3 beskriver sig själva som Sveriges Prylsajt och testar på produkter inom olika kategorier för att bjuda på recensioner och topplistor. I ett av deras tester har de provat på elcykeln Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel och försett den med ett betyg på 4 av 5 stjärnor.

Du kan läsa testet av Ecoride Ambassador AXS H-7 2022 Damcykel här
Testet uppdaterades senast: 28 mars 2021


Frågor och svar

Vilken är den bästa dam elcykeln?
En högkvalitativ dam elcykel är en modell med en kort uppladdningstid, men som kan bjuda dig på en lång räckvidd. Om du väljer en av dam elcyklarna i vår topplista kan du förvänta dig valuta för pengarna i form av en bekväm elcykel som gör det den ska.
Vad bör jag överväga innan jag köper en dam elcykel?
Det finns ett antal viktiga punkter när du väljer elcykel, men se bland annat till så att cykeln har det antalet växlar som intresserar dig, praktiska tillbehör, en kort uppladdningstid, en lång räckvidd och möjligtvis en händig display som hjälper dig på vägen.
Hur mycket kostar en dam elcykel?
Hur dyr din elcykel blir beror på hur många funktioner du vill ha samt vilket märke som elcykeln kommer från. En budgetmodell kan komma att kosta så lite som 5–10 000 kronor, men om det är en äkta premiummodell som du eftersöker kan priset hamna på över 20 000 kronor.

 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta