Strykjärn Test 2019 – Här är de bästa ångstrykjärn – Bäst i Test guide

0

I detta strykjärnstest tittar vi närmare på vilka märken och modeller av ångstrykjärn som den senaste tiden har vunnit något test vid något av de olika välkända testmagasinen. Vi går igenom bl.a. testresultaten från Sveriges största konsumentmagasin Råd & Rön och dess danska motsvarighet Tænk, som tillsammans har testat en lång rad olika strykjärn.

Först går vi igenom testvinnarna i detalj, för att därefter ger några goda råd och tips du bör tänka på när du ska välja ditt ångstrykjärn, samt hur du rengör och underhåller det. Sist i artikeln hittar du en lista över de källor och tester vi har utgått ifrån.

Denna artikel innehåller följande:
🔸
En genomgång av strykjärn som har vunnit olika tester i hela Skandinavien
🔸 En genomgång av de olika testerna vi har gått igenom

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Tefal FV5335 Aquaspeed

 Testvinnare hos danska konsumentrådet Tænk

Tefal FV5335 Aquaspeed

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
848,00 Kr. 0,00 Kr. 848,00 Kr. Läs mer

 

Tefal FV5335 Aquaspeed blev krönt som ”Bäst i Test”, då danska konsumentmagasinet Tænk i slutet av sommaren 2016 testade 31 utav de mest sålda ångstrykjärn på marknaden. Tefal-modellen utmärker sig vid många av de samma funktioner som den andra vinnarmodellen, med bl.a. automatiska säkerhetsfunktioner som stänger av strykjärnet efter 30 sekunden om den välter eller står stilla i strykpositionen. Ställer man det korrekt på hälen, stänger den sig själv också efter 8 minuter.

Testpanelen är imponerad över ångtrycket i denna modell, och här får modellen absolut toppbetyg. Ångtrycket kan justeras från 0-40 gram vatten per minut, men Tefal FV5335 Aquaspeed kan även generera så kallade ångskott, där det kommer hela 130 gram vatten per minut. Modellen stödjer även vertikal förångning. Vattenbehållaren rymmer 300 gram vatten totalt, och får för övrigt toppbetyg för enkel fyllning och tömning. Den får däremot nöja sig med mellanbetyg när det kommer till vattennivåns avläsning.

Bra grundspecifikationer och reptålig stryksula

Generellt imponerar Tefal FV5335 Aquaspeed med bra specifikationer över hela linjen, med bl.a. en elkabel på 2 meters längd, samt praktiskt sladdlindningsanordning. Strykjärnet uppvärms snabbt och får toppbetyg när det gäller att snabbt ha ångan redo för användning. Den automatiska avkalkningsfunktionen är inte lika avancerad som på de bästa modellerna, men testpanelen värderar ändå att detta strykjärn ”klarade sig perfekt” i kalktestet.

Trots det mycket måttliga priset på denna modell, får du ändå ett väldigt kompakt strykjärn, som med en vikt på knappt 1,4 kilo är behagligt att arbeta med. Själva stryksulan är mycket slät, och Tænk ger absoluta toppbetyg åt reptåligheten och strykjärnet generellt.

Fördelar med Tefal FV5335 Aquaspeed:
🔵 Billigt
🔵 Säkerhetsfunktioner med automatisk avstängning
🔵 Justerbart ångtryck, med flera ångfunktioner
🔵 2 meters elkabel, med praktisk lindningsanordning
🔵 Snabb uppvärmning och färdigställning av ånga
🔵 Bra avkalkningsförmåga
🔵 Låg vikt på 1,4 kilo
🔵 Robust konstruktion och reptålig stryksula

Här kan du se en liten produktvideo från Tefal:

https://www.youtube.com/watch?v=NKlVexy-5Rs

Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640

Toppbetyg hos svenska testmagasinet Råd & Rön

Tefal FV9640

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
715,00 Kr. 0,00 Kr. 715,00 Kr. Läs mer
742,00 Kr. 0,00 Kr. 742,00 Kr. Läs mer
801,00 Kr. 0,00 Kr. 801,00 Kr. Läs mer

 

I svenska konsumentorganisationen- och testmagasinet Råd & Rön:s test av strykjärn, intar Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640 en snygg tredjeplats i den samlade listan på över 39 testade strykjärn.

En av anledningarna till varför modellen befinner sig i toppskiktet är dess stora motståndskapacitet gentemot kalk och andra typer av mineralavlagringar. Här får Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640 absolut toppbetyg. Denna egenskap är viktigt om apparaten ska kunna fungera effektivt i många år – speciellt om du bor i ett område med så kallat hårt vatten, med höga halter av bland annat kalcium och magnesium. Modellen har dock även ett inbyggd avkalkningssystem, som tar bort eventuella avlagringar.

Mycket solid och slitstark modell med automatisk avstängningsfunktion

I det svenska testet fick modellen även toppbetyg för dess mekaniska konstruktion och för hållbarheten generellt. Stryksulan är mycket slät och reptålig, och resten av strykjärnet är också starkt byggd. Den kraftiga modellen har en effekt på hela 2600 Watt, vilket tillsammans med den solida konstruktionen ger en tyngre vikt än genomsnittet. Elkabelns längd ligger på 2,5 meter som är något längre än vad som är fallet hos andra strykjärn – en egenskap som faktiskt kan underlätta det dagliga arbetet en hel del.

Säkerheten med Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640 är också i topp. Risken för att du bränner dig under strykningen bedöms av testpanelen att vara minimal. Modellen har även automatisk avstängning, om strykjärnet bara står oanvänt under en längre tid.

Fördelar med Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640:
🔵 Stor motståndskapacitet mot mineralavlagringar
🔵 Inbyggt avkalkningssystem
🔵 Mycket solid konstruktion
🔵 Extra stor värmeeffekt
🔵 Extra lång kabel
🔵 Låg förbränningsrisk
🔵 Automatisk avstängningsfunktion

Du kan se en video om Tefal strykjärnet här:

https://www.youtube.com/watch?v=-6_nt-0bfTI

 Philips GC4522/00 Azur Performer Plus

 Testvinnare hos danska konsumentrådet Tænk

Philips GC4522-00 Azur Performer Plus

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
699,00 Kr. 0,00 Kr. 699,00 Kr. Läs mer
699,00 Kr. 0,00 Kr. 699,00 Kr. Läs mer
749,00 Kr. 0,00 Kr. 749,00 Kr. Läs mer

 

Då danska konsumentmagasinet Tænk i augusti 2016 testade hela 31 olika ångstrykjärn blev Philips GC4522/00 Azur Perfomer Plus det strykjärnet som samlade flest poäng i värderingen och kröntes därför till ”Bäst i Test”. Prismässigt befinner sig denna modell i mittfältet, så du får dessutom mycket strykjärn för pengarna.

En av de saker som speciellt imponerade testpanelen hos Tænk är strykjärnets hållbarhet, inte minst själva stryksulan, som får toppbetyg i testet. Hållbarheten beror på att Philips har valt att integrera titaniumoxid som sulans metall. Denna reptåliga enhet är viktig, eftersom en perfekt strykning förutsätter en helt slät stryksula.

Snabb starttid och användarvänliga funktioner

Philips GC4522/00 Azur Perfomer Plus når upp till höga betyg när det gäller starttiden, speciellt tiden det tar för ångfunktionen att vara färdig är exceptionellt snabb och få absolut toppbetyg. Modellen är även relativt snabb att kyla ner igen, när strömmen stängs av. Det finns naturligtvis fördelar rent säkerhetsmässigt med detta, speciellt om det finns små barn hemma.

Detta ångstrykjärn har dessutom en rad inbyggda säkerhetsfunktioner. Värmen stängs av efter 30 sekunder om strykjärnet står stilla i strykpositionen, eller bara står på sidan, oanvänd. Ställer du strykjärnet korrekt på ”hälen”, stängs det också av automatiskt, men först efter 8 minuter.

Modellen får även toppbetyg för dess vattenbehållare, som både är enkel att fylla och tömma, och som gör det lätt att övervaka vattennivån under själva strykningen.

Modellen belönas också med toppbetyg för dess automatiska avkalkningsfunktioner, som motverkar kalkavlagringar på både stryksulan och internt i systemet.

Fördelar med Philips GC4522/00 Azur Performer Plus:
🔵 Testvinnare, trots lågt pris
🔵 Lång hållbarhet. – Belagt med titaniumoxid
🔵 Snabb starttid bå både värme och ånga
🔵 Kyls ned snabbt
🔵 Användarvänlig vattenbehållare
🔵 Automatisk avkalkningssystem

Här kan du se en liten produktvideo från Philips:

https://www.youtube.com/watch?v=2GkVM6R-EU8

Morphy Richards Redefine VapoCare

✅ 3 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com
✅ 74 av 100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.co.uk

Morphy Richards Redefine VapoCare

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 499,00 Kr. 0,00 Kr. 1 499,00 Kr. Läs mer
1 499,00 Kr. 0,00 Kr. 1 499,00 Kr. Läs mer

 

Morphy Richards Redefine VapoCare har genomgått tester hos både den framstående testsajten Trustedreviews.com och hos brittiska Goodhousekeeping.co.uk, som behandlar allt för hem och trädgård.

Morphy Richards Redefine VapoCare klarar sig riktigt bra i båda granskningarna och experterna är mycket imponerade över modellens många goda egenskaper. Det här strykjärnet får därför fina betyg i den bättre änden av skalan.

Intressant designMorphy Richards Redefine VapoCare strygejern

Morphy Richards Redefine VapoCare ser inte riktigt ut som andra strykjärn, och om man vill ha en modell som verkligen står ut med ett toppmodernt och nästan futuristiskt utseende är Morphy Richards Redefine VapoCare ett bra alternativ.

Experterna lyfter också fram just designen och det unika utseendet som ett plus, men Morphy Richards Redefine VapoCare sticker ut på många andra sätt också. Modellen har bland annat ett annorlunda sätt att använda sig av vatten/ånga för att släta ut skrynklor på kläderna.

Morphy Richards Redefine VapoCare använder sig nämligen inte av direkt ånga. Modellen sprayar istället lite vatten som en dimma på kläderna, och när man sedan för strykjärnet över vattendimman blir den till ånga av värmen från stryksulan.

Bra översikt

Morphy Richards Redefine VapoCare har en stryksula av massivt glas, vilket innebär att även denna del av utseendet är annorlunda. Experterna förklarar att den här sulan är hållbar och fungerar bra när man ska räta till skrynklor i tyget.

Utformningen ger dessutom en bättre översikt när man stryker, i och med att man nu kan se skrynklorna som man ska stryka bort.

Förutom att Morphy Richards Redefine VapoCare är bra på att räta ut skrynklor och ojämnheter är modellen även bekväm att hålla i. Handtaget är vadderat, vilket gör det möjligt att använda strykjärnet under längre stunder, och modellen är även mycket lätt och därmed enklare att föra runt.

Vattentank på 600 ml

Morphy Richards Redefine VapoCare kan användas länge innan man måste fylla på vatten. Modellen har nämligen en stor vattentank som rymmer 600 ml, och enligt tillverkaren handlar det om två timmars kontinuerlig användning.

Om man däremot blir klar med strykningen tidigare och sedan glömmer bort att stänga av strykjärnet har Morphy Richards Redefine VapoCare en automatisk avstängningsfunktion, vilken träder i kraft efter 10 minuter om modellen inte används.

Fördelar med Morphy Richards Redefine VapoCare:
🔵 Unik design
🔵 Använder vattenspray istället för ånga
🔵 Effektiv stryksula i glas
🔵 Glas-stryksulan ger en bättre överblick
🔵 Lätt modell med vadderat handtag
🔵 Vattentank på 600 ml
🔵 Automatisk avstängningsfunktion

Här kan du se en presentationsvideo för strykjärnet från Morphy Richards:

https://www.youtube.com/watch?v=D6MYMnWDkt8

Tefal GV8962E0 Pro Express Control

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Tefal GV8962E0 Pro Express Control

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 848,00 Kr. 0,00 Kr. 1 848,00 Kr. Läs mer
1 848,00 Kr. 0,00 Kr. 1 848,00 Kr. Läs mer

 

Tefal GV8962E0 Pro Express Control har varit med i det danska konsumentrådet Tænks stora test av strykjärn. Där provade Tænk totalt 40 produkter – både ångstrykjärn och hela ångstationer.

De danska experterna är förtjusta i Tefal GV8962E0 Pro Express Control, som faktiskt presterar så bra i undersökningen att modellen får en fin topplacering hos Tænk.

Hel ångstationTefal GV8962E0 Pro Express Control strygejern

Med Tefal GV8962E0 Pro Express Control får man en hel ångstation som består av både ett ångstrykjärn och en separat vattentank. En vattenstation som Tefal GV8962E0 Pro Express Control är en fördel eftersom att man med en separat vattentank får en större vattenkapacitet, och man kan även fylla på vatten mitt i strykningen.

Vattenbehållaren hos Tefal GV8962E0 Pro Express Control har en kapacitet på hela 1600 ml, vilket ger en pålitlig tillgång till vatten. Tefal GV8962E0 Pro Express Control är dessutom ett effektivt strykjärn som är gjort för att räta ut även envisa skrynklor och veck i kläderna.

Högt ångtryck

Att Tefal GV8962E0 Pro Express Control är så effektiv beror på att modellen kan uppnå ett mycket högt ångtryck. Den har en konstant ångmängd på 120 gram/minut, men om man har bråttom eller ska stryka extra skrynkliga kläder kan man även använda en extra puff av ånga på 430 gram/minut.

En annan fördel med Tefal GV8962E0 Pro Express Control är att man inte bara kan använda modellen för att stryka kläder på strykbrädan.

Modellen har nämligen även en funktion som gör att man kan stryka vertikalt. Man kan alltså stryka kläderna när de hänger på en galge, vilket är särskilt fördelaktigt för skjortor och klänningar.

Många funktioner och inställningar

Tefal GV8962E0 Pro Express Control har tre olika inställningar för strykning av kläderna, vilket gör att man enkelt kan hitta det läge som passar bäst för det aktuella materialet.

Tefal GV8962E0 Pro Express Control är även en snabb modell som värms upp på bara två minuter. Om man sedan skulle glömma bort att stänga av strykjärnet efter användning har Tefal GV8962E0 Pro Express Control dessutom en säkerhetsfunktion som automatiskt stänger av modellen om den inte används på en stund.

Tefal GV8962E0 Pro Express Control är designad för att sköta sig själv och därför har modellen även ett automatiskt avkalkningsprogram, som håller ångstationen kalkfri, samt ett självrengöringsprogram som gör den manuella rengöringen helt överflödig. Båda dessa program säkerställer även att Tefal GV8962E0 Pro Express Control får en längre livslängd.

Fördelar med Tefal GV8962E0 Pro Express Control:
🔵 Hel ångstation med separat vattentank
🔵 Vattentank med en kapacitet på 1600 ml
🔵 Möjlighet till extra ångpuff
🔵 Kan användas för vertikal strykning
🔵 Värms upp på 2 minuter
🔵 Automatisk avstängningsfunktion
🔵 Avkalknings- och självrengöringsprogram

Här kan du se Tefals egna introduktionsvideo för strykjärnet: 

https://www.youtube.com/watch?v=E1aRnwj6BmE

Miele FashionMaster

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

strygestation Miele FashionMaster B3847

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
22 445,00 Kr. 0,00 Kr. 22 445,00 Kr. Läs mer

 

Egentligen är det systermodellen till Miele FashionMaster B3847 – Miele FashionMaster B2847 –  som har testats av det danska konsumentrådet Tænk, och den modellen imponerar så mycket på experterna att den får toppbetyg i undersökningen.

Miele FashionMaster B2847 säljs dock inte i Sverige, men det gör däremot Miele FashionMaster B3847, som den här beskrivningen istället handlar om. De två modellerna påminner extremt mycket om varandra – de kan göra i stort sett samma saker och har exakt samma höga kvalitet.

Helt stryksystemMiele FashionMaster B3847

Miele FashionMaster B3847 är mer än bara ett strykjärn eller en ångstation. Här talar vi om ett helt stryksystem, med både en extern ångmaskin och strykbräda, som innehåller allt man behöver för en vanlig strykning.

Att Miele FashionMaster B3847 är så effektiv beror mycket på den unika Miele Honeycomb-stryksulan. Den ser till att släta ut alla veck och skrynklor i kläderna samtidigt som den är skonsam mot tyget under den annars hårda strykningen.

Strykningen sker med ett tryck på 4 bar, vilket är tillräckligt för att tränga igenom även tjockare material. Miele FashionMaster B3847 arbetar med en ångmängd på 100 gram/minut, och det finns även möjlighet till en extra ångpuff.

Extern ångmaskin

Miele FashionMaster B3847 är utformad för att kunna stryka alla sorters tyger. Den inkluderade strykbrädan har även en inbyggd fläkt som snabbt avlägsnar ångan och därmed gör hela processen väldigt enkel.

Fläkten hjälper även till att skydda kläderna. Luftkudden som skapas ser nämligen till att man inte förstör fibrerna i tyget när man stryker med den höga värmen.

Modellen har även en extern ångmaskin som är enkel att använda, och denna kan med fördel användas för vertikal strykning av till exempel skjortor, klänningar och gardiner.

Säker och bekväm modell

Miele FashionMaster B3847 är även designad med användarvänlighet och komfort i åtanke. Därför kan hela stryksystemet justeras i höjdled för att ge en arbetsställning som är så bra som möjligt och anpassad efter individuella behov.

Miele FashionMaster B3847 står dessutom på hjul, vilket gör det enkelt att flytta runt hela systemet. Detta är särskilt användbart om man till exempel ska ånga gardiner som inte är så lätta att flytta på.

Miele FashionMaster B3847 fokuserar även på säkerhet och hållbarhet, och är därför försedd med flera funktioner som både gör modellen säker och garanterar att den får en lång livslängd.

Den har bland annat en Cool Down-funktion som automatiskt stänger av strykjärnet efter tre minuter om det inte används. Modellen har dessutom en anti-kalkfunktion, självrengöring samt en anti-droppfunktion.

Fördelar med Miele FashionMaster B3847:
🔵 Helt stryksystem med en extern ångmaskin och strykbräda
🔵 Effektiv och skonsam Miele Honeycomb-stryksula
🔵 Tryck på 4 bar samt möjlighet för en extra ångpuff
🔵 Inbyggd fläkt i strykbrädan
🔵 Höjden på systemet kan justeras
🔵 Cool Down-funktion – automatisk avstängning
🔵 Anti-kalkfunktion samt självrengöring

Här kan du se en video där Reviewed.com recenserar Miele FashionMaster:

https://www.youtube.com/watch?v=FlauJWqQqKM

Braun TexStyle 7 TS745A

✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

strygejernet Braun TexStyle 7 TS745A

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
619,00 Kr. 0,00 Kr. 619,00 Kr. Läs mer
659,00 Kr. 0,00 Kr. 659,00 Kr. Läs mer
665,00 Kr. 0,00 Kr. 665,00 Kr. Läs mer
665,00 Kr. 0,00 Kr. 665,00 Kr. Läs mer
670,00 Kr. 0,00 Kr. 670,00 Kr. Läs mer
769,00 Kr. 0,00 Kr. 769,00 Kr. Läs mer

 

Braun TexStyle 7 TS745A har granskats av experterna hos det danska konsumentrådet Tank i ett omfattande test tillsammans med andra modeller från konkurrerande märken.

Experterna noterar att Braun TexStyle 7 TS745A sticker ut från mängden. De tycker väldigt bra om modellen, och i slutändan får den ett bra betyg av de danska experterna.

Klassiskt ångstrykjärn

Braun TexStyle 7 TS745A är en klassisk modell med en snygg design som utstrålar kvalitet och robusthet. Modellen lever upp till den höga standarden man förväntar sig av produkter från Braun, och det här är ett kraftfullt strykjärn med en effekt på 2400 watt.

Braun TexStyle 7 TS745A är gjord för att leverera ett professionellt resultat och släta ut alla skrynklor utan några problem. Därför stryker Braun TexStyle 7 TS745A med en konstant ångmängd på 50 gram/minut, men om man har bråttom eller stryker väldigt skrynkliga kläder kan man även få en extra ångpuff som är tre gånger kraftigare.

En del av TexStyle 7-serienBraun TexStyle 7 TS745A

Med Braun TexStyle 7 TS745A kan man antingen stryka kläderna snabbt eller uppnå ett perfekt resultat, och eftersom att modellen är en del av Brauns TexStyle 7-serie får konsumenten en produkt av Brauns högsta kvalitet.

Utöver en effektiv ångmängd är Braun TexStyle 7 TS745A även utrustad med en speciell stryksula, vilket i kombination säkerställer att man kan använda modellen till alla sorters tyger.

Stryksulan har tre olika ångintensiva områden som gör att strykningen blir jämn utan skrynklor, och längst ut sitter en precisionsspets som slätar ut även de yttersta vecken.

Trots den höga effekten är Braun TexStyle 7 TS745A även ett energisnålt strykjärn, och modellen har en vattentank på 400 ml.

Fokus på säkerhet

När man hanterar strykjärn ska man vara väldigt försiktig – det handlar om mycket höga temperaturer och bara ett ögonblicks ouppmärksamhet kan vålla problem. Säkerhetsnivån på Braun TexStyle 7 TS745A är därför mycket hög och modellen har två olika funktioner för automatisk avstängning.

Den ena träder i kraft när strykjärnet står vertikalt, och stänger automatiskt av modellen efter 8 minuter. Den andra är ännu effektivare och stänger av modellen om den står orörd i mer än 30 sekunder i ett horisontellt läge.

Fördelar med Braun TexStyle 7 TS745A:
🔵 Klassiskt ångstrykjärn
🔵 Effekt på 2400 watt
🔵 Konstant ångmängd på 50 gram/minut
🔵 Möjlighet till en extra ångpuff
🔵 Precisionsspets
🔵 Energisnål modell
🔵 Två automatiska avstängningsfunktioner

Här kan du se en video där Braun  presenterar Texstyle 7-serien:

https://www.youtube.com/watch?v=cweRJ8qbGAI

Tefal Ultimate Anti-calc FV9740

✅ Toppbetyg hos den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön

Tefal Ultimate Anti-calc FV9740

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
734,00 Kr. 0,00 Kr. 734,00 Kr. Läs mer
899,00 Kr. 0,00 Kr. 899,00 Kr. Läs mer
965,00 Kr. 0,00 Kr. 965,00 Kr. Läs mer
965,00 Kr. 0,00 Kr. 965,00 Kr. Läs mer

 

Egentligen är det föregångaren till Tefal Ultimate Anti-calc FV9740 – Tefal Ultimate Anti-calc FV9650 –  som har testats av Råd & Rön. Modellen imponerade mycket på experterna och belönades med en fin topplacering i undersökningen. Tefal Ultimate Anti-calc FV9650 har dock upphört att tillverkas och ersatts av modellen Tefal Ultimate Anti-calc FV9740, som den här beskrivningen handlar om.

De två modellerna påminner extremt mycket om varandra – de har samma höga kvalitet och kan i stort sett göra samma saker.

Effektivt strykjärnTefal Ultimate Anti-calc FV9740 dampstrygejern

Tefal Ultimate Anti-calc FV9740 är ett klassiskt strykjärn som är utformat för att kunna hantera alla typer av skrynklor på alla sorters tyger. Tefal Ultimate Anti-calc FV9740 har en vattentank på 350 ml samt en effekt på 2800 watt, och det här är därmed ett kraftfullt strykjärn. Detta, kombinerat med en konstant ångmängd på 55 gram/minut, säkerställer att strykjärnet kan föras snabbt över tyget och släta ut skrynklor och veck efter vägen.

Om det ska gå riktigt snabbt, eller om man ska stryka mycket tjocka eller väldigt skrynkliga tyger, går det även att använda sig av en extra ångpuff. Denna uppgår till 230 gram/minut och klarar därför av de svårare uppgifterna.

Flexibelt strykjärn

Tefal Ultimate Anti-calc FV9740 är gjord för att uppfylla konsumentens alla behov och önskemål vad gäller strykning av kläder och tyg. Om man stryker på traditionellt vis på en strykbräda gör den speciella Durilium-tekniken hos modellens stryksula att strykjärnet hanterar alla sorters tyg utan problem. Man kan dock även använda modellen vertikalt.

Det innebär i praktiken att man kan stryka kläder som hänger på en galge, ofta skjortor eller klänningar, men man kan även använda funktionen för att stryka gardiner.

Stänger av sig själv

Precis som andra strykjärn blir Tefal Ultimate Anti-calc FV9740 mycket varmt, och för att det inte ska uppstå säkerhetsrisker är modellen försedd med en automatisk avstängningsfunktion som träder i kraft om man inte använder strykjärnet på en stund.

Vattentanken på 350 ml är förstås i kontakt med vatten ofta, och för att den inte ska kalka igen av kalkavlagringar har modellen en kalkuppsamlare som avlägsnar kalken på en gång. Att modellen inte kalkar igen säkerställer även att strykresultatet blir bra varje gång.

Fördelar med Tefal Ultimate Anti-calc FV9740:
🔵 Kraftfullt strykjärn med en effekt på 2800 watt
🔵 Konstant ångmängd på 55 gram/minut
🔵 Möjlighet till en kraftig extra ångpuff
🔵 Kan användas både horisontellt och vertikalt
🔵 Tefal Durilium-stryksula
🔵 Automatisk avstängning
🔵 Antikalk-strykjärn som bekämpar kalk under strykprocessen

Här kan du se Tefals egna presentation av strykjärnet:

https://www.youtube.com/watch?v=kwVZzOFuhng

Philips GC4910/10

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Philips GC491010

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 105,00 Kr. 0,00 Kr. 1 105,00 Kr. Läs mer
1 290,00 Kr. 0,00 Kr. 1 290,00 Kr. Läs mer

 

Egentligen är det föregångaren till Philips GC4910/10 – Philips GC4913/30 – som granskades av experterna från det danska konsumentrådet Tænk, och modellen imponerade så mycket på expertpanelen att den utnämndes till testvinnare.

Philips GC4913/30 tillverkas dock inte längre och har ersatts av Philips GC4910/10, som vi kommer att fokusera på i den här beskrivningen.

De två modellerna påminner extremt mycket om varandra – de har samma höga kvalitet och kan i stort sett göra samma saker.

Enkel men braPhilips GC49101010 dampstrygejern

Philips GC4910/10 är ett klassiskt strykjärn som kan användas för att stryka kläder på en strykbräda. Modellen kan därmed inte stryka vertikalt, som vissa andra modeller kan.

Trots en mindre flexibilitet är Philips GC4910/10 ett riktigt kraftfullt och effektivt strykjärn, som dessutom fungerar otroligt bra när det kommer till att släta ut tyget ordentligt.

Philips GC4910/10 har en effekt på 2400 watt och ger ut en konstant ångmängd på 45 gram/minut. Om man hanterar tjockare material och väldigt skrynkliga kläder, eller om man har bråttom, kan Philips GC4910/10 även ge ut en kraftigare ångpuff på 180 gram/minut.

SteamGlide Plus-stryksula

Philips GC4910/10 är utformad för att glida lätt över alla tyger och släta ut skrynklor och veck med ångan. Detta är möjligt tack vare den unika SteamGlide Plus-stryksulan, som får strykjärnet att glida lättare över materialet.

För att bibehålla den rätta temperaturen har modellen även en OptimalTEMP-teknik, och en jämn och hög temperatur gör att strykningen blir så enhetlig som möjligt. Den här funktionen gör även att man inte behöver justera temperaturen själv när man byter mellan känsliga och grövre material.

Säker – även mot kalk

Philips GC4910/10 är designad för att ha en hög säkerhetsnivå och därför är modellen försedd med en automatisk avstängningsfunktion. Denna stänger av strykjärnet om det står passivt en stund.

Man behöver heller inte oroa sig för kalkavlagringar som försämrar strykjärnets prestanda. Philips GC4910/10 har nämligen ett avkalkningsprogram som själv avlägsnar kalken.

Vattentanken i Philips GC4910/10 rymmer 350 ml, och tack vare avkalkningsprogrammet kan man utan problem använda vatten direkt från kranen.

Fördelar med Philips GC4910/10:
🔵 Klassiskt strykjärn för horisontell strykning
🔵 Ångmängd på 45 gram/minut
🔵 Möjlighet till extra ångpuff på 180 gram/minut
🔵 SteamGlide Plus-stryksula
🔵 OptimalTEMP-teknik
🔵 Automatisk avstängningsfunktion
🔵 Avkalkningsprogram


Philips GC3721

✅ Toppbetyg hos svenska testmagasinet Råd & Rön

Philips GC3721

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

En annan toppmodell hos svenska Råd & Rön är Philips GC3721, som på flera områden skiljer ut sig. En av de sakerna som speciellt imponerar testpanelen är den enkla hanteringen av detta blott 1,8 kg tunga strykjärn. Manualen är riktigt bra, liksom både kontrollen av termostaten och vattenpåfyllning, som båda får riktigt bra betyg. Det är även lätt att hålla koll på vattennivån i behållaren, vilket inte är någon självklarhet för ett strykjärn.

Testpanelen har mätt elkabeln på Philips GC3721 till 2,48 meter, och detta är en hel del mer än standarden på 2 meter. En halvmeter kan verka vara en obetydlig skillnad, men i praktiken utgör detta en stor skillnad, om man inte har ett eluttag precis i närheten av strykbrädan. Detta är naturligtvis med och höjer betyget, liksom kabelklämman medverkar för att ge riktigt bra betyg för arbetet med att packa ner och upp strykjärnet.

Bra motståndskapacitet mot kalkavlagringar

Modellen får även toppbetyg för förmågan att ta bort avlagringar från kalk eller andra mineraler. Avlagringar kan speciellt vara ett stort problem i områden med ”hårt vatten”, men här är modellen testad som riktigt immun mot detta.

Testpanelen värderar för övrigt att det inte finns någon större risk för att bränna sig på strykjärnet vid någon olycka, och därför höjs betyget även i detta område. Detsamma gäller för det samlade intrycket av konstruktionskvaliteten, reptåligheten och hållbarheten, där det får toppbetyg.

Fördelar med Philips GC3721:
🔵 Relativt låg vikt
🔵 Bra användarmanual och enkel kontroll
🔵 Lätt att hålla koll på vattennivån i behållaren
🔵 Bra sladdlängd
🔵 Enkelt att packa ned och upp
🔵 Bra motståndskapacitet mot mineralavlagringar
🔵 Robust och hållbar kvalitet

Här är en liten video om produkten från Phillips hemsida:

https://www.youtube.com/watch?v=l9DqecmVGqE

Tips inför val av ångstrykjärn

Såsom genomgången redan har visat, följer priserna inte alltid kvaliteten när det handlar om ångstrykjärn. Men väljer du en av modellerna från ovanstående listan, får du säkert ett av marknadens bästa strykjärn. Ska du bara stryka kläder oregelbundet, kommer du antagligen bara behöva leta efter det lägsta priset. Annars bör du fundera lite kring vilka egenskaper som är viktiga för dig, och som ska ingå med strykjärnet.

En lång kabel är i regel ett stort plus, men en kompromiss kan eventuellt uppnås genom att använda en förlängningssladd. Bor du i ett område med ”hårt vatten” (fråga din lokala vattenleverantör, eller sök på nätet), kan det vara en fördel att välja ett strykjärn som effektivt kan hantera högre innehåll av kalk och andra mineraler.

Stryker du riktigt mycket, bör du fundera på att ha en ångstation, som självklart är dyrare, men som i gengäld gör arbetet både billigare och mer effektivt.

Fundera också på dina preferenser i frågan om säkerheten. Vissa modeller har högre säkerhetsnivå än andra. Finns det barn i hemmet, eller generellt många avbrytningar med telefonsamtal eller andra distraktioner, kan ett strykjärn med extra säkerhetsfunktioner ge ökad trygghet.


Uppnå bättre strykresultater

Danska konsumentmagasinet Tænk har publicerat en intressant artikel som ger en rad goda tips och råd kring hur du uppnår bättre strykningsresultat.

I artikeln, skriver Tænk bl.a. att du alltid bör komma ihåg att kolla på klädernas rekommenderade strykningstemperatur. Detta hittar du på etiketten. Här anger prickarna inne i strykjärnssymbolen temperaturen som är bäst lämpad för just detta klädesplagg.

Använder du ett ångstrykjärn, så rekommenderas det att du avkalkar det regelbundet, då det annars kan kalka igen. Gör du inte detta så ofta, kan du uppleva att strykjärnet sprutar svarta prickar, vilket inte är så roligt att få på din vita skjorta. Du kan använda citronsyra för att avkalka ditt strykjärn, eller det medel som producenten rekommenderar i bruksanvisningen.

Om du vill läsa flera tips och tricks, kan du läsa hela artikeln här.


Underhåll ditt strykjärn

Danska konsumentmagasinet Samvirke.dk har skrivit en artikel där de ger olika råd till hur du bäst möjligt underhåller ditt strykjärn.

Här rekommenderar de dessa följande saker, om du vill att ditt strykjärn ska hålla så länge som möjligt:

Precis som hos Tænk, skiver Samvirke att det är viktigt att avkalka strykjärnet ofta, gärna en gång i månaden. Några strykjärn är utrustade med avkalkningsfunktion. Det kan rekommenderas att använda denna, då den gör avkalkningen enklare och snabbare.

Hos Samvirke rekommenderas det att, om du själv avkalkar ditt strykjärn, blandar 1 del ättiksyra 32 % med 9 delar vatten. Därefter ska du hälla det i vattenbehållaren och skruva upp strykjärnet till dess varmaste ångprogram. Därefter ställer du strykjärnet i vasken och aktiverar ångfunktionen, så att vatten och kalk kan sprutas ut.

Det rekommenderas också att du alltid tömmer strykjärnet på vatten när du är färdig med strykningen. Därmed minskar du mängden kalk som kan byggas upp i uppvärmningen.

Du kan läsa alla dessa goda råd hos Samvirke, genom att klicka här.


Såhär rengör du strykytan

Det norska konsumenttidningen Dinside.no har testat en rad sätt att rengöra strykytan på strykjärne.

De kom fram till att det mest effektiva sättet att ta bort smutsen från strykjärnet är genom att värma upp en blandning av salt och ättika till kokningspunkten, och därefter rensa strykytan med denna lösning.

Du kan läsa hela artikeln på Dinside.no här.

Även Aftonbladet har skrivit en artikel om hur du kan undvika att strykjärnet skapar märken på dina kläder. Du kan läsa hela artikeln här.


Strykjärn Test – Dessa källor har vi använt i artikeln

Under artikelns gång hänvisar vi till olika officiella testresultat, och du kan se en kort översikt över källorna här.

Råd & Rön 🇸🇪
Sveriges största konsumentmagasinet Råd & Rön har testat en lång rad strykjärn. Här har man valt att gå djupare med strykjärnstestet. Därför placerades nytillkomna strykjärn på listan utifrån de poäng varje enskild modell presterade, efter att ha det genomgått ett eget individuellt test. I skrivande stund finns det således hela 39 styck strykjärn som konkurrerar om de bästa betyget, och vi nöjde oss naturligtvis i denna genomgång endast med de modellerna som hamnat längst upp.

Du lan se det samlade testet här. För att läsa testet måste du dock ha ett abonnemang och/eller inloggning. Har du detta, får du tillgång till en interaktiv tabell, där de olika modellerna rangordnas och sorteras efter fabrikat, pris och andra parametrar du önskar jämföra. Klicka även på varje enskild produkt, om du vill se dess överskådliga betygssättning samt en förklaring av varje testad parameter.

Tænk.dk 🇩🇰
Tænk är Danmarks mest kända konsumentmagasinet, och deras täta relationer till danska konsumentmyndigheten Forbrugerstyrelsen ökar naturligtvis förtroendet för dem. Tænk har blivit erkända som en opartisk källa för konsumentupplysning och tester, och är mycket citerade i både medier och hos producenter. Här i artikeln har vi bl.a. gått igenom Tænk:s test från 2016, där hela 31 strykjärn testades. Har du abonnemang där, kan du läsa testet i sin helhet här. Annars kan du välja att köpa tillgång till något specifikt strykjärnstest, för något mindre belopp.

Testet av strykjärnen är presenterat i en interaktiv tabell, där du har möjlighet att sortera och jämföra produkterna, efter valda kriterier som pris, betyg, producent m.m. Genom att klicka in på varje enskild produkt kan du se betyget för var och en av de testade områden. Tænk skriver för övrigt en kort summering av värderingen för varje produkt.

Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧
Hos brittiska Good Housekeeping Institute kan man som konsument hitta både information och bedömningar av olika produkter för hus, hem och trädgård. Goodhousekeeping.co.uk genomför nya tester lite eftersom och bedömer produkterna utifrån funktionalitet, användarvänlighet, miljövänlighet och pris. Här har Goodhousekeeping.co.uk provat ett strykjärn från Morphy Richards. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Trustedreviews.com 🇬🇧
Trustedreviews.com är en internationell sajt, med huvudkontor i England, som genomför många olika expertundersökningar och -tester av de senaste elektroniska konsumentprodukterna. Trustedreviews.com arbetar för att förse sina besökare med den bästa och mest aktuella informationen om produkterna samt se till att de är välinformerade innan de investerar i en produkt. Här har Trustedreviews.com provat ett strykjärn från Morphy Richards. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Recensioner på nätet ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Ett par av de mest intressanta produkterna vi har valt att titta närmare på är antingen så nya, eller så speciella att de ännu inte hittat vägen till de mer mainstream konsumentmagasinen. Detta betyder naturligtvis inte att vi inte har kunnat hitta recensioner och tester av dessa på andra ställen. Således har vi även läst konsumenternas egna upplevelser av dessa produkter i praktiken, som ju trots allt är en bra sak att titta på när man ska välja strykjärn.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse