Strykjärn (Bäst i test) - Guide till bästa strykjärnen

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: september 15, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Strykjärn (Bäst i test) - Guide till bästa strykjärnen

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

I detta test av strykjärn tittar vi närmare på vilka strykjärn som den senaste tiden har vunnit något test vid något av de olika välkända testmagasinen. Vi går igenom bl.a. testresultaten från Sveriges största konsumentmagasin Råd & Rön, som tillsammans har testat en lång rad olika strykjärn.

Först går vi igenom testvinnarna i detalj, för att därefter ger några goda råd och tips du bör tänka på när du ska välja ditt ångstrykjärn, samt hur du rengör och underhåller det. Sist i artikeln hittar du en lista över de källor och tester vi har utgått ifrån.

Denna artikel innehåller följande:

 • En genomgång av strykjärn som har vunnit olika tester i hela Skandinavien
 • En genomgång av de olika testerna vi har gått igenom

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 6 bästa strykjärnen i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda strykjärnen

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper strykjärn

 • Kapacitet för vattentank

  Den mängd ånga som strykjärnet kan producera innan det behöver fyllas på bestäms av vattenbehållarens kapacitet. För att välja lämplig kapacitet måste man ta hänsyn till flera faktorer.

  För det första måste du tänka på hur ofta och hur länge du använder strykjärnet. Om du använder strykjärnet ofta eller stryker under långa perioder behövs en större tankkapacitet för att undvika ständig påfyllning.

  För det andra är typen av tyg som ska strykas avgörande, eftersom tunga tyger som denim eller linne behöver mer ånga för att tränga in effektivt, vilket kräver en större tankkapacitet.

  För det tredje är ytan som ska strykas också en faktor att ta hänsyn till. Större föremål som gardiner eller lakan kräver en större tankkapacitet för att spara tid och ansträngning.

  Slutligen är bekvämligheten viktig, och om du inte vill fylla på tanken för ofta är det lämpligt att välja ett ångstrykjärn med större tankkapacitet. En vattentankkapacitet på minst 300 ml är lämplig för de flesta hushåll. Specifika behov och preferenser kan dock kräva en större eller mindre tankkapacitet.

 • Effekt

  Effektstyrkan hos ett ångstrykjärn hänvisar till hur mycket ström det förbrukar för att producera värme och ånga. Den idealiska wattstyrkan för ett ångstrykjärn beror på olika faktorer, till exempel strykbehov, tygstyper och strykyta. De vanligaste effektstyrkorna för ångstrykjärn är 1200 watt, 1500 watt, 1800 watt och 2000 watt. ett ångstrykjärn med högre effektstyrka värms vanligtvis upp snabbare, producerar mer ånga och ger bättre strykresultat. Det förbrukar dock också mer el, vilket kan leda till högre energiräkningar.

  Därför är det viktigt att välja lämplig wattstyrka för dina behov för att få en effektiv och ändamålsenlig strykning och samtidigt minimera elförbrukningen.För lätta strykbehov, som att stryka skjortor eller blusar, räcker det med ett ångstrykjärn med en wattstyrka på 1200 till 1500 watt. För tunga tyger som denim eller linne rekommenderas en effekt på 2000 watt till 30000 watt för att säkerställa effektiv penetration av ånga. Om du ofta stryker stora föremål som lakan eller gardiner rekommenderas dessutom en effekt på minst 1800 watt för att spara tid och ansträngning.

 • Ångkapacitet

  Den idealiska ångkapaciteten för ett ångstrykjärn beror på dina individuella strykbehov och preferenser. Om du bara stryker då och då eller för några få föremål åt gången bör en ångkapacitet på 15 g/min till 20 g/min räcka. Om du däremot stryker ofta rekommenderas en ångkapacitet på 20 g/min till 30 g/min för effektiv och ändamålsenlig strykning.

  Tunga tyger som denim eller linne kräver mer ånga för att penetrera effektivt, så en ångkapacitet på minst 30 g/min är idealisk för sådana tyger. Om du dessutom ofta stryker stora föremål som lakan eller gardiner rekommenderas en ångkapacitet på minst 30 g/min för att täcka området snabbt. För professionella som behöver stryka stora volymer tyg rekommenderas en ångkapacitet på minst 40 g/min för effektiv och snabb strykning.

 • Pris

  Priset på ångstrykjärn kan variera kraftigt beroende på märke, funktioner och kvalitet. Du bör också ta hänsyn till dina specifika strykbehov, till exempel hur ofta du stryker, vilka typer av tyger du stryker och vilken yta du behöver täcka.Om du bara stryker då och då eller bara några få föremål åt gången kan ett prisvärt ångstrykjärn vara tillräckligt för dina behov. Dessa strykjärn kostar vanligtvis runt 500 kronor.

  Om du däremot stryker ofta eller behöver stryka tunga tyger eller stora föremål kan du behöva investera i en dyrare modell som erbjuder ytterligare funktioner och kraft. Dessa strykjärn kan kosta upp till 3000 SEK eller mer. när det gäller att välja ett ångstrykjärn är det viktigt att tänka på de funktioner som kommer att gynna dig mest. Vissa ångstrykjärn erbjuder till exempel variabel ångkontroll, ångbrytning eller antikalciumsystem, vilket kan vara till hjälp beroende på dina strykbehov.

 • Användar- och expertrecensioner

  För att underlätta valet av rätt modell av ångstrykjärn har vi införlivat recensioner i den här artikeln, eftersom de kan vara värdefulla resurser för att lära sig mer om ett ångstrykjärns prestanda, bekvämlighet och användarupplevelser. Användarrecensioner finns tillgängliga på e-handelswebbplatser och plattformar för sociala medier och ger värdefulla insikter om en viss modells för- och nackdelar samt användarnas tycke och smak.

  Expertrecensioner däremot är skrivna av yrkesverksamma som har testat och granskat ett stort antal ångstrykjärn och ger mer detaljerad information om produktens egenskaper och prestanda samt jämförelser med andra modeller. Genom att ta hänsyn till både användar- och expertrecensioner kan enskilda personer få en omfattande förståelse för ett ångstrykjärns funktionalitet och fatta ett välgrundat köpbeslut.

arrow-more

Philips Azur GC4563 ångstrykjärn - snabbuppvärmt strykjärn för större hem

Bästa strykjärn för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Testvinnare av dansk oberoende testpanel
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips Azur GC4563 ångstrykjärn:

 • SteamGlide Advanced-yttersula för bra glidbarhet
 • 2600W för snabb uppvärmning på 2 minuter
 • Automatisk ångkontroll

Fördelar

 • Icke-stick reptålig beläggning
 • Lätt att rengöra
 • Kraftfull prestanda
 • Modernt utformad

Nackdelar

 • Vattennivån är svår att se genom det mörka glaset

Philips Azur GC4563 är ett kraftfullt och snabbuppvärmt ångstrykjärn från Philips. Den här modellen är som gjord för större familjer. Philips Azur GC4563 har fått 4.6/5 stjärnor baserat på mer än 300 konsumentbetyg på Google Shopping. 

Mer om Philips Azur GC4563 ångstrykjärn

Specifikationer

 • Ström: 2000 W
 • Mått (BxDxH): 13 x 32 x 15 cm
 • ångkapacitet: 45 g/min
 • Vattentank: 300 ml
 • Vikt: 1,6 kg
 • Automatisk avstängning

Modern och stilig modell

Philips Azur GC4563 har en mycket modern och stilig design som passar i de allra flesta hem och inredningar. Om du är ute efter ett effektivt och snyggt strykjärn, skulle därför denna modell kunna passa dig som handsken. Den mörklila färgen ger en extra färgklick till ditt hem utan att sticka ut allt för mycket.

Med Philips Azur GC4563 kan du fukta dina kläder med ångpuffar på upp till 22gP. Detta ångstrykjärn ger dig alltså stor kontroll över ångan, vilket ger ett mycket bättre resultat än många liknande strykjärnsmodeller på marknaden. 

Perfekt för större familjer

Detta strykjärn från Philips passar perfekt hos en lite större familj som behöver kunna stryka mycket tvätt åt gången. Philips Azur GC4563 värms upp på endast 2 minuter, vilket är fantastiskt. Den korta uppvärmningstiden gör att ingen i familjen behöver vänta på sin tur att stryka sina kläder. 

Detta strykjärn har en hög kraft på 2400 watt. På så vis kan det värmas upp på riktigt kort tid. Philips Azur GC4563 har dessutom en SteamGlide Advanced-sula som får strykjärnet att glida bättre över dina plagg under strykningen. 

Quick Calc Release gör att kalk inte samlas lika mycket i och på strykjärnet. Detta underlättar rengöringen samt ser till att strykjärnet håller mycket längre i längden. 

Det kan vara ganska svårt att se vattennivån genom det mörka glaset. Detta gör att du kan behöva fylla på strykjärnet ofta för att vara säker på att behållaren har tillräckligt med vatten. 

Philips Azur GC4902 ångstrykjärn - kraftfullt strykjärn som snabbt värms upp

Bästa strykjärn enligt konsumenter

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips Azur GC4902 ångstrykjärn:

 • Justerbar ångutgång för att passa olika typer av tyg
 • Hög ångstyrka för envisa veck
 • Quick Calc Release för enkel rengöring

Fördelar

 • Anti-kalksystem
 • Kan säkert användas på alla tyger
 • Automatisk avstängning
 • Reptålig beläggning

Nackdelar

 • Vattenpåfyllningsluckan är något känslig

Philips Azur GC4902 har fått fina betyg och recensioner på Google Shopping. Där får detta ångstrykjärn hela 4,8/5 stjärnor, baserat på mer än 202 globala omdömen. Detta är något som visar på god kvalitet och funktionalitet, samt att konsumenterna verkligen gillar denna modell. 

Mer om Philips Azur GC4902 ångstrykjärn

Specifikationer

 • Mått (BxDxH): 13 x 32 x 15 cm
 • Ström: 2800 W
 • ångkapacitet: 50 g/min
 • Vattentank: 300 ml
 • Vikt: 1,7 kg
 • Automatisk avstängning

Snabbt och kraftfullt ångstrykjärn

Philips Azur GC4902 är ett mycket kraftfullt ångstrykjärn som tack vare sina 2800 watt kan värmas upp riktigt snabbt och effektivt. Med detta strykjärn kan du alltså komma i gång med strykandet på nolltid. Att snabbt kunna stryka sina kläder är alltid bra, speciellt i den stressiga vardagen där allt måste flyta på perfekt. Philips Azur GC4902 har en vattenbehållare som rymmer upp till 300ml. Det räcker gott och väl för de allra flesta. Om du använder mycket ånga på en gång, kan du dock behöva fylla på behållaren lite oftare. Detta är dock inget större problem. 

Ytmaterialet SteamGlide Elite låter strykjärnet glida lätt över plaggen och textilierna utan hinder. Ju lättare ett strykjärn kan glida över tyget, desto bättre blir slutresultatet efter strykningen. Philips Azur GC4902 är ett ångstrykjärn som glider extra lätt och därför presterar riktigt bra. 

Lättrengjort och säkert

En stor fördel med Philips Azur GC4902 är att det har ett smart anti-kalksystem som ser till att kalk inte byggs upp på de olika delarna av ångstrykjärnet. Det betyder att strykjärnet lättare kan hållas rent. Som om inte det vore nog, kan detta ångstrykjärn från Philips stänga av sig själv. Denna funktion ger dig mer säkerhet, speciellt om du skulle råka glömma bort och gå ifrån strykjärnet en längre stund. En av nackdelarna med detta ångstrykjärn från Philips är den något känsliga och bräckliga vattenpåfyllningsluckan. Därför bör du vara extra försiktig när du fyller på vatten i denna modell. 

Tefal FV9845 Ultimate Pure - ångstrykjärn för de tuffaste skrynklorna

Ett av de mest kraftfulla ångstrykjärnen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,4/5 stjärnor på Testberichte.de
 • check Ångstrykjärn med bäst design" enligt Goodhousekeeping.com
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon.com

Dagens bästa priser och erbjudanden på Tefal FV9845 Ultimate Pure:

 • Två-i-ett mikro-kalkfilter
 • Effekt på 3 200 W
 • Durilium AirGlide Autoclean

Konsumentmagasinets omdöme

Sammanfattningsvis erbjuder ångstrykjärnet Tefal FV9845 Ultimate Pure en imponerande kombination av effektivitet och bekvämlighet för alla dina strykbehov. Den kontinuerliga ångproduktionen på 60 g/min i samband med den automatiska ångkontrollen säkerställer en jämn och effektiv prestanda på diverse tyger. Tack vare säkerhetsfunktionen som garanterar automatisk avstängning kan du dessutom känna dig lugn och fokusera på att åstadkomma fina resultat utan att behöva oroa dig för eventuella faror. Även om ångstrykjärnet kan upplevas något dyrt vid första anblick, är det en investering som motiveras av de innovativa funktionerna och den långvariga hållbarheten. Kort sagt: om du letar efter en driftsäker och högkvalitativ produkt som erbjuder användarvänlighet och trygghet när du tar dig an dina sysslor, är detta ångstrykjärn definitivt värt att överväga – trots det något höga priset.

Fördelar

 • Automatisk avstängning
 • Automatisk ångkontroll
 • Kontinuerlig ånga på 60 g/min

Nackdelar

 • Tillhör en högre prisklass

Tefal FV9845 Ultimate Pure har en effekt på 3 200 W för att klara även de tuffaste skrynklorna. Det är ett bra ångstrykjärn för i princip alla – oavsett om man är en upptagen yrkesverksam eller noggrann hemmafru som söker effektivitet och bekvämlighet i sin strykning.

Recension: En detaljerad recension av Tefal FV9845 Ultimate Pure

Specifikationer

 • Ström: 3200 W
 • ångkapacitet: 60 g/min
 • Vattentank: 350 ml
 • Vikt: 1,6 kg
 • Automatisk avstängning
 • Mått (BxDxH): 32,9 x 20,5 x 18,1

Kontinuerlig ångproduktion med automatisk ångfunktion
Tefal FV9845 Ultimate Pure värms upp snabbt och erbjuder hög prestanda tack vare den kontinuerliga ångproduktionen på upp till 60 g/min som säkerställer att alla skrynklor avlägsnas. En annan fördel med den här modellen är den automatiska ångfunktionen som justerar ångmängden självmant, vilket innebär att du endast behöver välja vilken typ av textil du stryker – sedan sköter strykjärnet resten av jobbet. Ångstrykjärnet har även en automatisk avstängningsfunktion som säkerställer att apparaten stängs av när du lämnar det utan uppsikt. Om du lämnar det stående stängs det av efter åtta minuter, och om du lämnar det på dess bottenplatta stängs det av efter 30 sekunder.

Självrengörande bottenplatta
Durilium AirGlide Autoclean är en patenterad teknik som används för alla Tefals strykjärn. Den här innovativa tekniken ger utmärkt glid och ångfördelning, vilket gör strykningen enklare och effektivare. Plattan är tillverkad av ett högkvalitativt, non-stick-material som är reptåligt och hållbart, vilket dessutom garanterar långvarig prestanda. Den automatiska rengöringsfunktionen ser till att enheten håller sig i perfekt skick, även efter långvarig användning. Ångstrykjärnet rengör sig självt automatiskt genom att släppa ut en ångstöt som avlägsnar eventuella orenheter från bottenplattan. Detta sparar inte bara tid och ansträngning från dig, utan förlänger även apparatens hållbarhet.

Vattenbehållarens kapacitet
Tefal FV9845 Ultimate Pure har en vattenbehållare med en kapacitet på 350 milliliter, vilket är tillräckligt för en genomsnittlig strykning utan att behöva fyllas på mitt i processen. Längden på strykningen med den här kapaciteten beror dock på en rad olika faktorer, bland annat typen och mängden av plaggen som stryks samt den värmeinställning som används. 

Vad säger användare och experter om Tefal FV9845 Ultimate Pure?

Baserat på över 1 800 användarrecensioner på Amazon.com har detta ångstrykjärn fått ett totalbetyg på 4,5/5 stjärnor. Användarna uppskattar framför allt användarvänligheten, produktens övergripande kvalitet och dess funktioner. En av användarna lämnade följande kommentar: “Verkligen imponerad av det här strykjärnet. Det är av mycket bra kvalitet samt enkelt att både använda och hantera. Kan varmt rekommendera!”. 

När det gäller expertrecensioner gav Goodhousekeeping.com strykjärnet 89 av 100 möjliga poäng och motiverade detta med följande påstående: “Det här snygga ångstrykjärnet är enkelt att använda och utrustat med lättåtkomliga knappar samt kontinuerliga och kraftfulla ångfunktioner. Detta, tillsammans med den fina ånga som produceras, innebär att skrynklor avlägsnas från kläderna utan problem”. Testberichte.de har också granskat ångstrykjärnet och gav det ett betyg på 4,1/5 stjärnor. De uppskattade modellens kalkhantering och sade att ”ångstrykjärnet kombinerar prestanda med komfort och är väl lämpat för frekventa stryksessioner. Tack vare kalkhanteringen är det särskilt fördelaktigt i hushåll med hårt vatten”.

Mer om Tefal FV9845 Ultimate Pure

Specifikationer

 • Ström: 3200 W
 • ångkapacitet: 60 g/min
 • Vattentank: 350 ml
 • Vikt: 1,6 kg
 • Automatisk avstängning
 • Mått (BxDxH): 32,9 x 20,5 x 18,1

Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696 - ångstrykjärn med anti-kalkskydd

Ett av de bästa ångstrykjärnen med anti-kalkskydd

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,4/5 stjärnor på Testberichte.de
 • check 4,2/5 stjärnor på Amazon.uk

Dagens bästa priser och erbjudanden på Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696 :

 • Anti-dropp-funktion
 • Anti-kalkskydd
 • Ekoläge

Konsumentmagasinets omdöme

Sammanfattningsvis är Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696 ett bra alternativ för dem som behöver ett pålitligt ångstrykjärn. En av dess främsta fördelar är den automatiska avstängningsfunktionen, som garanterar säker användning och sparar energi. Samtidigt bidrar den automatiska ångfunktionen till att göra strykningen både enklare och snabbare, och temperaturvredet gör det möjligt att kontrollera värmeinställningarna mer exakt. Vissa användare har dock noterat att vattnet tenderar att avdunsta snabbt, vilket kan vara besvärligt vid längre strykningssessioner. Detta kan dock motverkas genom att fylla på tanken vid behov; modellen är alltså fortfarande ett utmärkt val för dem som letar efter ett effektivt och användarvänligt ångstrykjärn.

Fördelar

 • Vred för temperaturinställning
 • Automatisk ångfunktion
 • Automatisk avstängning

Nackdelar

 • Snabb vattenavdunstning

Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696 har en funktion som är utformad för att förhindra kalkavlagringar, vilket gör det till ett bra alternativ för dem som bor i områden med hårt vatten.

Recension: En detaljerad recension av Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696

Specifikationer

 • ångkapacitet: 50,0 g/min
 • Vikt: 2,28 kg
 • Automatisk avstängning
 • Ström: 3000 W
 • Vattentank: 300 ml
 • Mått (BxDxH): ‎2,79 x 24,64 x 16,51

Fläckfria textiler
Antidropp-funktionen är utformad för att förhindra vattendroppar från att falla på dina kläder när du stryker, vilket bidrar till en smidig och effektiv strykning. Funktionen fungerar genom att reglera vattenflödet i strykjärnet, då för låga temperaturer annars kan orsaka produktion av vattendroppar. Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696 använder därför ett elektroniskt kontrollsystem som håller en konstant temperatur och förhindrar detta.

Vattenbehållarens kapacitet och ångproduktionen
Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696 har en imponerande ångproduktion på 50 g/min – vilket är mindre än Tefal FV9845 Ultimate Pure, men fortfarande tillräckligt snabbt för effektiv strykning. För envisa skrynklor skickar Turbo Boost-funktionen en extrem ångökning på 270 g/min djupt in i tygerna för att säkerställa optimala resultat. Vattenbehållarens kapacitet på 300 milliliter är tillräckligt stor för en genomsnittlig strykning, men kan behöva fyllas på vid större belastningar eller längre strykningssessioner.

Funktioner
Strykjärnet har ett ekoläge där du kan spara upp till 20 procent av den ström som annars hade använts utan att det påverkar resultatet av strykningen. Tefal strykjärn har en automatisk ångfunktion som justerar ångan efter textilen för precisionsstrykning, vilket innebär att det inte behövs någon manuell justering. Jämfört med Tefal FV9845 Ultimate Pure har den här modellen en något mindre effekt – närmare bestämt 3 000 W – men värms ändå upp relativt snabbt. 

Vad säger användare och experter om Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696?

Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696 har av användarna på Amazon.uk fått ett betyg på 4,2/5 stjärnor, som framförallt uppskattade dess funktioner och lättviktskonstruktion. En användare lämnade följande kommentar: “Jag har tidigare ägt ett ångstrykjärn från Tefal, men har på senaste tiden haft en modell från ett annat märke. Det har dock aldrig varit lika bra som Tefals, som var enkelt att använda, lätt och strök utomordentligt utan att jag behöver ånga hela tiden – något som jag var tvungen att göra med modellen från den andra tillverkaren. Dessutom höll mitt tidigare Tefal-strykjärn i 30 år, så förhoppningsvis kommer även det här att göra det”.

På Testberichte.de fick strykjärnet betyget 4,4/5 stjärnor och experterna var bland annat nöjda med den automatiska ångfunktionen. De skrev bland annat att “Tefal Turbo Pro Anti Calc FV5696 är ett ångstrykjärn som du kan använda för att stryka flera olika textiler. Det har dessutom en automatisk ångfunktion som anpassar effekten efter materialet i fråga.”.

Mer om Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696

Specifikationer

 • ångkapacitet: 50,0 g/min
 • Vikt: 2,28 kg
 • Automatisk avstängning
 • Ström: 3000 W
 • Vattentank: 300 ml
 • Mått (BxDxH): ‎2,79 x 24,64 x 16,51

Russell Hobbs 25090 One Temperature ångstrykjärn - prisvärt och lättanvänt strykjärn

Bästa strykjärn med praktiska funktioner

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,6/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4,5/5 stjärnor på Amazon
 • check 4/5 stjärnor hos TrustedReviews

Dagens bästa priser och erbjudanden på Russell Hobbs 25090 One Temperature ångstrykjärn:

 • Teknik med en enda temperatur för alla tyger
 • Automatisk avstängning med trevägssäkring
 • Anti-dropp och självrengörande funktion

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Keramisk yttersula för mjukare glid
 • Utformad för snabb strykning
 • Lång sladd

Nackdelar

 • Bör användas med destillerat vatten

Detta ångstrykjärn har fått 4.5/5 stjärnor på Amazon.co.uk baserat på mer än 700 recensioner världen över. Detta ångstrykjärn testades även i maj 2018 av Good Housekeeping, där det fick hela 86/100 i betyg. Det har även testats av TrustedReviews, där det fick 4/5 stjärnor. Både konsumenter och experter är eniga om att detta ångstrykjärn är ett av de absolut bästa budgetvalen. Därför tycker även vi på Konsumentmagasinet att Russell Hobbs 25090 One Temperature förtjänar en plats i vårt eget test. 

Mer om Russell Hobbs 25090 One Temperature ångstrykjärn

Specifikationer

 • Ström: 2600 W
 • ångkapacitet: 50 g/min
 • Vattentank: 350 ml
 • Mått (BxDxH): 12 x 32 x 15 cm
 • Vikt: 1,7 kg
 • Automatisk avstängning

Lättanvänt ångstrykjärn

Russell Hobbs 25090 One Temperature är ett användarvänligt och lättanvänt ångstrykjärn som i stort sett vem som helst kan använda utan problem. Den långa strömkabeln underlättar strykandet och låter dig röra dig mer fritt än när du använder ett annat strykjärn med en kortare kabel. Att fylla på och tömma vattentanken är superenkelt, vilket är något som de flesta konsumenter och experter uppskattar. 

Russell Hobbs 25090 One Temperature är självrengörande, vilket betyder mindre arbete för dig när du har använt det. Även om du behöver rengöra strykjärnet manuellt, är detta riktigt enkelt och tar endast ett par minuter. 

Snabbuppvärmt strykjärn

Detta ångstrykjärn kan värmas upp riktigt fort, vilket låter dig stryka dina kläder mycket snabbare än med liknande modeller. Om du ofta har ont om tid till att stryka kläder under vardagarna, skulle därför ett strykjärn som Russell Hobbs 25090 One Temperature passa dig perfekt.

Detta strykjärn har sina nackdelar. Bland annat fungerar det ganska dåligt när ångan inte används alls. Om du vill stryka dina kläder utan fukt och ånga, är därför detta strykjärn inte det rätta för dig. Den våga utskjutningen av ånga är något svag, vilket kan vara bra att veta. Trots dessa nackdelar är detta fortfarande ett riktigt bra och välfungerande budgetalternativ. 

Braun TexStyle 7 TS765 EA

Bästa strykjärn i allround-modell

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,5/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Braun TexStyle 7 TS765 EA:

Fördelar

 • Smidig strykning
 • Bra kapacitet
 • Utmärkt ångtryck
 • Prisvärd

Nackdelar

 • På den tyngre sidan

Braun TexStyle 7 TS765 stryksulan har tre olika ångintensiva områden som gör att strykningen blir jämn utan skrynklor, och längst ut sitter en precisionsspets som slätar ut även de yttersta vecken.

Mer om Braun TexStyle 7 TS765 EA

Specifikationer

 • Ström: 2400 W
 • Mått (BxDxH): 13 x 30 x 15 cm
 • ångkapacitet: 50 g/min
 • Vattentank: 400 ml
 • Vikt: 1,4 kg
 • Automatisk avstängning

Klassiskt ångstrykjärn

Braun TexStyle 7 TS765 EA är en klassisk modell med en snygg design som utstrålar kvalitet och robusthet. Modellen lever upp till den höga standarden man förväntar sig av produkter från Braun, och det här är ett kraftfullt strykjärn med en effekt på 2400 watt.

Braun TexStyle 7 TS765 EA är gjord för att leverera ett professionellt resultat och släta ut alla skrynklor utan några problem. Därför stryker Braun TexStyle 7 TS765 EA med en konstant ångmängd på 50 gram/minut, men om man har bråttom eller stryker väldigt skrynkliga kläder kan man även få en extra ångpuff som är tre gånger kraftigare.

En del av TexStyle 7-serien

Med Braun TexStyle 7 TS765 EA kan man antingen stryka kläderna snabbt eller uppnå ett perfekt resultat, och eftersom att modellen är en del av Brauns TexStyle 7-serie får konsumenten en produkt av Brauns högsta kvalitet.

Utöver en effektiv ångmängd är Braun TexStyle 7 TS765 EA även utrustad med en speciell stryksula, vilket i kombination säkerställer att man kan använda modellen till alla sorters tyger.

Trots den höga effekten är Braun TexStyle 7 TS765 EA även ett energisnålt strykjärn, och modellen har en vattentank på 400 ml.

Fokus på säkerhet

När man hanterar strykjärn ska man vara väldigt försiktig – det handlar om mycket höga temperaturer och bara ett ögonblicks ouppmärksamhet kan vålla problem. Säkerhetsnivån på Braun TexStyle 7 TS765 EA är därför mycket hög och modellen har två olika funktioner för automatisk avstängning.

Den ena träder i kraft när strykjärnet står vertikalt, och stänger automatiskt av modellen efter 8 minuter. Den andra är ännu effektivare och stänger av modellen om den står orörd i mer än en minut i ett horisontellt läge.

Tester och recensioner av strykjärnen som används i artikeln

Under artikelns gång hänvisar vi till olika officiella testresultat, och du kan se en kort översikt över källorna här.

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Sveriges största konsumentmagasinet Råd & Rön har testat en lång rad strykjärn. Här har man valt att gå djupare med strykjärnstestet. Därför placerades nytillkomna strykjärn på listan utifrån de poäng varje enskild modell presterade, efter att ha det genomgått ett eget individuellt test. I skrivande stund finns det således hela 39 styck strykjärn som konkurrerar om de bästa betyget, och vi nöjde oss naturligtvis i denna genomgång endast med de modellerna som hamnat längst upp.

Du lan se det samlade testet här. För att läsa testet måste du dock ha ett abonnemang och/eller inloggning. Har du detta, får du tillgång till en interaktiv tabell, där de olika modellerna rangordnas och sorteras efter fabrikat, pris och andra parametrar du önskar jämföra. Klicka även på varje enskild produkt, om du vill se dess överskådliga betygssättning samt en förklaring av varje testad parameter.

Goodhousekeeping.co.uk

Hos brittiska Good Housekeeping Institute kan man som konsument hitta både information och bedömningar av olika produkter för hus, hem och trädgård. Goodhousekeeping.co.uk genomför nya tester lite eftersom och bedömer produkterna utifrån funktionalitet, användarvänlighet, miljövänlighet och pris. Här har Goodhousekeeping.co.uk provat ett strykjärn från Morphy Richards. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Good Housekeeping bedömer och informerar produkter för att underlätta för konsumenterna. Vi har använt oss av deras test av Russell Hobbs 25090 One Temperature för att lära oss mer om produkten.

Testet uppdaterades den: 18. Juni, 2018
Läs hela testet av Russell Hobbs 25090 One Temperature här

Trustedreviews.com

Trustedreviews.com är en internationell sajt, med huvudkontor i England, som genomför många olika expertundersökningar och -tester av de senaste elektroniska konsumentprodukterna. Trustedreviews.com arbetar för att förse sina besökare med den bästa och mest aktuella informationen om produkterna samt se till att de är välinformerade innan de investerar i en produkt. Här har Trustedreviews.com provat ett strykjärn från Morphy Richards. Klicka på den här länken för att läsa mer.

TrustedReviews.com testar, undersäker och bedömer hemelektronikprodukter för att underlätta för konsumenterna. Vi har läst deras test av Russell Hobbs 25090 One Temperature för att ta reda på mer om strykjärnet. 

Testet uppdaterades den: 10. Mars, 2019
Läs hela testet här

Testberichte.de

Testberichte.de är en tysk webbplats som erbjuder en omfattande samling av produktrecensioner och granskningar. Den täcker ett brett utbud av produkter: från elektronik och hushållsapparater till skönhets- och hälsoprodukter – och allt däremellan. Användarna kan söka efter recensioner efter kategori, varumärke eller sökord, med möjlighet att bläddra bland populära och topprankade produkter.

Du kan läsa deras recension av Tefal FV9845 Ultimate Pure här.
Du kan läsa deras recension av Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696 här.

Goodhousekeeping.com

Goodhousekeeping.com erbjuder ett brett utbud av ämnen; från heminredning, föräldraskap och organisering, till recept, hälsa och skönhet. Användarna kan bläddra bland artiklar efter kategori eller söka efter specifika ämnen med hjälp av sökord. GoodHousekeeping.com tillhandahåller även produktrecensioner och köpguider för att hjälpa deras läsare att fatta välgrundade köpbeslut.

Du kan läsa deras recension av Tefal FV9845 Ultimate Pure här.

Kundrecensioner

Amazon

Amazon är en internationell handelssajt där konsumenter bland annat kan recensera produkter de har använt. Vi har använt konsumentbetyg och recensioner från Amazon.de och Amazon.co.uk för att lära oss mer om produkterna.
Läs recensionerna av Russell Hobbs 25090 One Temperature här
Läs recensionerna av Philips Azur Elite GC5034 här
Läs recensionerna av Philips Azur GC4909 här

Amazon.co.uk

Amazon.co.uk är den brittiska versionen av den populära e-handelsplattformen Amazon och tillhandahåller ett enormt utbud av produkter inom flera olika kategorier. Amazon erbjuder miljontals artiklar – både från stora varumärken och oberoende säljare. Användarna kan bläddra efter kategorier eller söka efter specifika artiklar med hjälp av sökord. De erbjuder också anpassade rekommendationer baserat på användarens webbläsar- och köphistorik.

 

Du kan läsa anvädarrecensionerna av Tefal FV9845 Ultimate Pure här.

Du kan läsa anvädarrecensionerna av Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5696 här.

FAQ

Hur använder man ett strykjärn?
Fyll strykjärnet med vatten och ställ sedan in önskad temperatur. Placera det klädesplagg eller tygstycke som du vill stryka på en strykbädd och stryk med jämna rörelser tills veck och skrynkliga ytor är borta.
Hur rengör man ett strykjärn?
Ett enkelt husmorsknep är att fylla strykjärnet med lika delar vatten och vitvinsvinäger, koppla in strykjärnet för uppvärmning och låta det ånga i några minuter. Torka sedan av strykjärnet med en ren trasa.
Vilka säkerhetsåtgärder bör man tänka på när man använder ett strykjärn?
Var noga med att stänga av strykjärnet när du är färdig med strykningen. Använd inte strykjärnet på brännbara ytor. Lämna aldrig strykjärnet på en plats där det är tillgängligt för barn.

Tips inför val av ångstrykjärn

Såsom genomgången redan har visat, följer priserna inte alltid kvaliteten när det handlar om ångstrykjärn. Men väljer du en av modellerna från ovanstående listan, får du säkert ett av marknadens bästa strykjärn. Ska du bara stryka kläder oregelbundet, kommer du antagligen bara behöva leta efter det lägsta priset. Annars bör du fundera lite kring vilka egenskaper som är viktiga för dig, och som ska ingå med strykjärnet.

En lång kabel är i regel ett stort plus, men en kompromiss kan eventuellt uppnås genom att använda en förlängningssladd. Bor du i ett område med ”hårt vatten” (fråga din lokala vattenleverantör, eller sök på nätet), kan det vara en fördel att välja ett strykjärn som effektivt kan hantera högre innehåll av kalk och andra mineraler.

Stryker du riktigt mycket, bör du fundera på att ha en ångstation, som självklart är dyrare, men som i gengäld gör arbetet både billigare och mer effektivt.

Fundera också på dina preferenser i frågan om säkerheten. Vissa modeller har högre säkerhetsnivå än andra. Finns det barn i hemmet, eller generellt många avbrytningar med telefonsamtal eller andra distraktioner, kan ett strykjärn med extra säkerhetsfunktioner ge ökad trygghet.

Underhåll ditt strykjärn

Danska konsumentmagasinet Samvirke.dk har skrivit en artikel där de ger olika råd till hur du bäst möjligt underhåller ditt strykjärn.

Här rekommenderar de dessa följande saker, om du vill att ditt strykjärn ska hålla så länge som möjligt:

Hos Samvirke rekommenderas det att, om du själv avkalkar ditt strykjärn, blandar 1 del ättiksyra 32 % med 9 delar vatten. Därefter ska du hälla det i vattenbehållaren och skruva upp strykjärnet till dess varmaste ångprogram. Därefter ställer du strykjärnet i vasken och aktiverar ångfunktionen, så att vatten och kalk kan sprutas ut.

Det rekommenderas också att du alltid tömmer strykjärnet på vatten när du är färdig med strykningen. Därmed minskar du mängden kalk som kan byggas upp i uppvärmningen.

Du kan läsa alla dessa goda råd hos Samvirke, genom att klicka här.

Såhär rengör du strykytan

Det norska konsumenttidningen Dinside.no har testat en rad sätt att rengöra strykytan på strykjärne.

De kom fram till att det mest effektiva sättet att ta bort smutsen från strykjärnet är genom att värma upp en blandning av salt och ättika till kokningspunkten, och därefter rensa strykytan med denna lösning.

Du kan läsa hela artikeln på Dinside.no här.

Även Aftonbladet har skrivit en artikel om hur du kan undvika att strykjärnet skapar märken på dina kläder. Du kan läsa hela artikeln här.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Philips Azur GC4909 ångstrykjärn - ångstrykjärn som stryker alla dina kläder och textilier

Philips Azur Elite GC5034 ångstrykjärn - strykjärn med stor vattentank och bra glid

Philips GC3925

Tefal Ultimate Anti-calc FV9740

Braun TS525A

Tefal Total Pro Express GV9060E0

Philips GC4522/00 Azur Performer Plus

Morphy Richards Redefine VapoCare

Tefal GV8962E0 Pro Express Control

Philips GC4527

Bosch TDA70EASY

Philips GC9622

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta