Kompakta kylskåp (Bäst i test) – Guide till de bästa minikylarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Det finns pengar att spara genom att satsa på de mer strömsnåla kompakta kylskåpen, därför granskar vi i denna artikel några av de mest energieffektiva modellerna på marknaden.

Vi har genomsökt nätet efter test av kompakta kylskåp och kommit fram till slutsatsen att få test är gjorda. Då det inte finns många testvinnare har vi även tagit med ett antal populära mindre kylskåp, som inte har vunnit några tester, men som hör till de populäraste på marknaden.

Vi har gått igenom de största återförsäljarna och tittat närmare på kylskåp som fått bäst feedback från kunderna på deras hemsidor. Du kan se dessa modeller här i artikeln.

I denna artikeln får du:

🔸 En genomgång av testvinnande och populära kompakta kylskåp
🔸 Några tips om hur du använder kylskåpet på ett optimalt sätt

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Scandomestic Coca Cola High Cube Röd kylskåp – kompakt fristående kyl med kul design

Bästa kompakta kylskåp i test

Scandomestic Coca Cola High Cube Röd kylskåp

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
.
Scandomestic Coca Cola High Cube Röd är ett häftigt och kompakt fristående kylskåp med en kul design. Scandomestic Coca Cola High Cube Röd har fått
4.3/5 stjärnor baserat på konsumentrecensioner på Google Shopping. 

Design som livar upp inredningen

Detta kylskåp skiljer sig mycket från många andra kylskåp på marknaden. Det är svårt att vissa den intensiva röda färgen och de tydliga Coca Cola-loggorna. Det här är ett kylskåp som passar utmärkt i till exempel sommarstugan eller i hemmabaren. Det är även det ultimata kylskåpet för alla Cola-älskare. Den röda färgen ger inredningen en extra färgklick, vilket i många fall kan vara trevligt. 

Tyst och effektivt kylskåp

Scandomestic Coca Cola High Cube Röd är ett förvånansvärt tyst kylskåp. Det är även riktigt energieffektivt, vilket skulle kunna hjälpa dig att dra ner på dina elkostnader. Detta kylskåp håller temperaturen bra. När du förvarar dina matvaror eller drycker i denna kyl, vet du att de kommer att hållas på en jämn och konstant temperatur.

Detta kylskåp har sina nackdelar. Tyvärr är lampan i detta kylskåp inte speciellt kraftfull. Hyllorna bör hanteras med försiktighet, då de lätt kan gå sönder. 

Fördelar
 • Relativt tyst
 • Kul design
 • Energieffektiv
 • Håller temperaturen bra
Nackdelar
 • Lampan är inte speciellt kraftfull
 • Hyllorna är något ömtåliga

Specifikationer

 • Färg: Röd
 • Kapacitet: 115l
 • Ljudnivå: 39dB
 • Dörrr: Högerhängd, omhängningsbar
 • Dimensioner: 84 x 54 x 56,5 cm
 • Vikt: 33kg

Därför rekommenderar vi Scandomestic Coca Cola High Cube Röd

Vi rekommenderar detta kylskåp till dig som letar efter en lite mer spännande och rolig modell att dekorera köket, sommarstugan eller hemmabaren med. 


Emerio RE-115712 kylskåp – praktisk minikyl för semestern och bilturen

Bästa kompakta kylskåp i bärbar design

Emerio RE-115712 kylskåp

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
.
Emerio RE-115712 är en liten och smidig minikyl som lätt kan tas med på bilturen eller semestern. Denna kyl har fått 4.2/5 stjärnor baserat på recensioner på Google Shopping.

Kan tas med överallt

Emerio RE-115712 är en perfekt minikyl för alla som ofta åker på semester eller långa bilturer. Denna lilla smidiga kyl skulle även kunna tas med till stranden under en varm sommardag. Om du saknar en liten kyl på kontoret, i husvagnen eller i sommarstugan, skulle Emerio RE-115712 passa dig riktigt bra.

Denna lilla minikyl kan kyla ner det allra viktigaste i dryck- och matväg, som till exempel ett paket mjölk, lite pålägg, en burk läsk eller andra små saker som behöver kylas. 

Kan kopplas till både eluttag och cigarettändaruttag

Denna kyl kan snabbt och enkelt kopplas till ett helt vanligt vägguttag eller ett cigarettändaruttag i din bil. Därför kan den användas i stort sett vart som helst, oavsett vart du befinner dig. Så länge du har tillgång till ett uttag, kan du använda ett Emerio RE-115712.

Trots att Emerio RE-115712 är så liten, är den faktiskt ganska högljudd. Utrymmet är väldigt begränsat, men räcker som sagt gott och väl till resan eller som kyl på kontoret. 

Fördelar
 • Kan kopplas till ett eluttag eller ett cigarettändaruttag i bilen
 • Har ett bärhandtag
Nackdelar
 • Något högljudd
 • Väldigt begränsat utrymme

Specifikationer

 • Färg: Svart
 • Kapacitet: 14l
 • Ljudnivå: 35dB
 • Vikt: 5,8kg

Därför rekommenderar vi Emerio RE-115712

Om du ofta är ute och reser eller bara vill ha ett extra litet bärbart kylskåp till ditt hem, kan vi varmt rekommendera Emerio RE-115712 till dig. 


Liebherr TP1410 kylskåp – kompakt kylskåp med stor insida

Bästa kompakta kylskåp i premiumklassen

Liebherr TP1410 kylskåp

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
.
Liebherr TP1410 är ett kompakt kylskåp med gott om utrymme och en mycket låg ljudnivå. Har fått hela 4.7/5 stjärnor baserat på mer än 100 olika konsumentrecensioner på Google Shopping. Det är ett högt betyg som visar att konsumenterna tycker mycket om detta kompakta kylskåp.

Kompakt men rymligt kylskåp

Liebherr TP1410 är ett mycket kompakt kylskåp som får plats där normalstora kylskåp inte får plats. Trots sin kompakta storlek, rymmer denna modell riktigt mycket mat. Liebherr TP1410 har en kapacitet på hela 136l, vilket inte alls är speciellt lite med tanke på storleken.

Denna modell passar riktigt bra i små bostäder, samt hemma hos personer som bor ensamma eller tillsammans med sin partner. Utrymmet i Liebherr TP1410 räcker alltså gott och väl till 1 till 2 personer. 

Välorganiserade och lättrengjorda hyllor

Denna kompakta kyl kan skryta med välorganiserade hyllor som är lätta att rengöra vid behov. Hyllorna och lådan kan tas ut, vilket underlättar rengöringen av kylskåpet ytterligare. Denna kyl är alltså perfekt till dig som vill kunna hålla ordning och reda, samt hålla hygienen på topp.

Temperaturknappen är inte speciellt välmarkerad, vilket försvårar temperaturinställningen. Handtaget är en aning klumpigt och stort i förhållande till kylskåpets storlek.

Fördelar
 • Många hyllor som är väl organiserade
 • Väldigt tyst
 • Lätt att underhålla glashyllorna
Nackdelar
 • Temperaturknappen är dåligt markerad
 • Handtaget är väldigt stort i förhållande till storleken på kylen

Specifikationer

 • Färg: Vit
 • Kapacitet: 136l
 • Dörr: Högerhängd
 • Dimensioner: 85 x 55,4 x 62,3 cm

Därför rekommenderar vi Liebherr TP1410

Liebherr TP1410 rekommenderas till dig som letar efter en liten kyl med stor kapacitet. Denna kyl passar även dig som letar efter en extra tyst modell till ditt hem.


Scandomestic Cool Cube

Bästa kompakta kylskåp i budgetklassen

✅  Populärt skåp för kalla drycker

scandomestic-cool-cube

 

 

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 

.
Med Cool Cube från Scandomestic får du färg. Modellen är allmänt känd som “Coca Cola-kylskåpet”, då det kända märkesnamnet pryder både dörren och sidorna av den röda kuben. Skåpet utmärker sig med sin glasdörr, som gör att du kan se innehållet utifrån. Det gör modellen utmärkt till baren eller liknande ställen, där man alltid vill ha kalla drycker redo. Scandomestic Cool Cube kan naturligtvis även användas som ett vanligt kylskåp om det behövs. Den vändbara dörren ser även till att det lilla skåpet kan placeras nästan var som helst.

Modellen har en kapacitet på 50 liter, vilket är lite mindre än de övriga modellerna i denna överblick. Det finns dock fortfarande gott om utrymme för läsk- eller ölburkar och den mindre storleken har även ett antal fördelar. Bland annat är skåpet endast 51 cm högt, men det bästa är kanske ändå strömförbrukningen, som är den absolut lägsta bland alla modeller vi har granskat. Denna modell drar i genomsnitt 84 kWh årligen och uppnår energiklass C.

Ett festligt kylskåp med många användningsområden
Scandomestic Cool Cube är inte det typiska valet för det traditionella köket, men till föreningar, festlokaler, tonårsrum och arbetsplatser bidrar modellen till en trevlig stämning. Med en ljudnivå på 39 dB(A), gör Cool Cube dessutom inte mycket väsen av sig. Ej heller i budgeten märker du mycket av skåpet, som är extremt prisvärt.

Om man tittar på kundrecensioner hos t.ex. vitvaruportalen Whiteaway.se, finns det ingen tvekan om att modellen även fungerar bra i praktiken. Det genomsnittliga betyget för Scandomestic Cool Cube ligger nämligen på 4,2 av 5 stjärnor och den får massvis av lovord för både retrodesignen, den tysta driften och det överraskande stora utrymmet.

Utvalda fördelar med Scandomestic Cool Cube: 
 Snygg och dekorativ retrodesign
 Glasdörr gör det lätt att överblicka innehållet
 Flexibel modell med små dimensioner och vändbar dörr
 Billig i inköp och billig i drift
 Låg ljudnivå på 39 dB(A)
 En stor mängd nöjda användare sedan tidigare


GRAM KS 3135-90

Bästa kompakta kylskåp i allround-modell

✅  Populärt litet kylskåp från danska Gram

gram-ks-3135-90

 
Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.
 

.
Med 130 liter utrymme är det danskproducerade GRAM KS 3135-90 det näst största kompakta kylskåp i denna artikel och det extra utrymmet kan vara bra att ha om det finns flera i hushållet. Konsumenterna är ganska nöjda, om man ska tro på recensionerna på vitvaruportalen Whiteaway.se, där modellen i genomsnitt fått 4,1 stjärnor av 5 möjliga.

Tack vare storleken finns det plats för både en grönsakslåda och inte mindre än fyra glashyllor, vilket är något av en bedrift för ett kompakt kylskåp. I dörren finns naturligtvis också både hyllor och flaskhållare, som bekant från fullstora kylskåp. Dörren kan dessutom hängas från båda sidor, så det är lätt att anpassa skåpet efter dess placering.

Danskt varumärke till lågpris
Danska märkesvaror är vanligtvis inte konkurrenskraftiga när man enbart ser till pris, men GRAM KS 3135-90 är faktiskt rimligt prissatt och bland de absolut billigaste i förhållande till storleken. 

Designmässigt är modellen relativt klassiskt utförd i vitt, dock med handtag i kontrasterande färg som ger lite liv. Måtten för bredd och djup håller standarden för vanliga kylskåp och höjden är 84 cm. En relativt lätt vikt på 33 kg gör modellen lätt att flytta runt.

Utvalda fördelar med GRAM KS 3135-90: 
 Extra rymlig med 130 liter
 Grönsakslåda och hela 4 glashyllor
 Vändbar dörr med handtag i kontrasterande färg
 Dansk märkesvara till lågt pris
  F energimärkning – endast 112 kWh per år
 Förhållandevis låg vikt


Liebherr TP 1410-22 057

✅  Kompakt kylskåp i absolut toppkvalitet

liebherr-tp-1410-21-001-mini-koeleskab

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

.
Liebherr är vanligtvis bland de dyraste vitvarumärken, men det kompakta kylskåpet TP 1410-22 057 är verkligen rimligt prissatt och på många sätt är det en smula bättre än det genomsnittliga mindre kylskåpet. Exempelvis utmärker modellen sig med energimärkningen F och årsförbrukningen av ström ligger på ca 114 kWh.

Trots den låga energiförbrukningen är Liebherr TP 1410-22 057 faktiskt det största kylskåpet i denna granskning, med hela 136 liter kylutrymme. Det är oftast tillräckligt för den lilla familjen och därmed finns här en del pengar att spara på både inköp och drift.

Tyst, flexibel modell
Med en uppmätt ljudnivå på 37 dB(A) hör Liebherr TP 1410-22 057 till de tystaste modellerna i denna artikel och det är inte en obetydlig faktor om kylen ska stå centralt i hemmet. Med en fin, klassisk design kan skåpet utan problem användas som en fristående modell, men den övre panelen är löstagbar, om du skulle vilja bygga in kylskåpet i en tät köksinredning.

Modellen erbjuder även vändbar dörr, ventilation i fronten och höj- och sänkbara ben. Inuti finns det plats för fyra glashyllor, en grönsakslåda och naturligtvis gott om plats i dörren.

Utvalda fördelar med Liebherr TP 1410-22 057: 
 Exklusivt märke till överkomligt pris
  F energimärkning med en årlig förbrukning på endast 114 kWh
 Extra stort “kompakt kylskåp” med hela 136 liter
 Låg ljudnivå – endast 37 dB(A)
 4 glashyllor, grönsakslåda, och mycket dörrutrymme


Goda råd när du ska köpa ett nytt kylskåp

Kanske har du ett äldre kylskåp stående, som kan hålla ytterligare några år. Många tror att de kan spara pengar genom att skjuta upp bytet, men så behöver det absolut inte vara. Ju äldre kylskåpet är, desto högre brukar energiförbrukningen vara. Dels är de äldre modellerna mycket oekonomiska i driften och slitna gummilister och läckor kan medverka till ytterligare energiförlust. I praktiken finns det många exempel på att ett byte till nytt kylskåp sänker elräkningen så mycket, att investeringen har betalat av sig helt inom några få år.

Satsa på en så bra energimärkning som möjligt
ÄÄr låg energiförbrukning viktigt gäller det naturligtvis att ditt nya kylskåp har en bra energimärkning på C eller bättre, vilket alla modeller vi har granskat här lever upp till. Köper du dessutom ett kompakt kylskåp, tillkommer ytterligare besparingar jämfört med ett stort traditionellt kylskåp med samma energimärkning. Hos Energimyndigheten.se kan du läsa mer om energimärkningarna, och övrig info på etiketten på kylskåpet, och få några energispartips för kylskåp och andra vitvaror.

Energieffektiv upptining
Oavsett om du väljer ett stort vanligt kylskåp eller ett mindre, plats- och energisparande, kompakt kylskåp, finns det ett antal tips och tricks som är bra att känna till. Ett enkelt exempel är upptining av frysta livsmedel. Det är ganska vanligt att låta exempelvis fläsksteken tina på köksbordet, men det är slöseri av dyr ström.

Mycket energi används för att frysa ned steken och den energin kan “återanvändas” om steken får lov att tina i kylskåpet. Det tar längre tid, men energin återvinns i kylskåpet och reducerar din elräkning.

Ett rent kylskåp förbrukar mindre ström
Hygien är också viktigt. Även om kylskåpet är kallt och därför hämmar bakterietillväxten, växer bakterierna ändå, om än i en långsammare takt. Därför slipper du aldrig undan regelbunden rengöring, trots att kylskåpet kanske är utrustat med antibakteriella ytor och andra smarta finesser.

Jord från grönsaker, köttsaft från upptining och liknande, är typiska exempel på sådant som kan tillföra bakterier i kylen och som ska hållas på en så låg nivå som möjligt. Det kan dock räcka att genomföra en vanlig rengöring med 1-2 månaders mellanrum och det behöver inte ta många minuter.

Samtidigt reducerar rengöringen strömförbrukningen, då kylskåpet inte längre behöver kyla ned smuts och skräp, som inte borde vara där. Så det är inte enbart av hälsoskäl du bör hålla kylskåpet rent.


Håll kylskåpet rent och välorganiserat  

Kylskåpet är nog den apparat som används mest i köket, och det är därför inte så underligt att man hittar smuts, matrester och klibbiga fläckar både inuti och utanpå kylskåpet oavsett hur rent kök man har. Här nedanför går vi därför igenom fem tips som hjälper dig att hålla kylskåpet rent och välorganiserat året om.

Haall kylskaapet rent och vaelorganiserat Rengör baksidan av kylskåpet
Glöm inte bort att dra ut kylskåpet från väggen när du rengör det. Alla kylskåp har nämligen både en kompressor och en kondensor på baksidan som samlar på sig damm och smuts. När ribborna på dessa komponenter blir skitiga får kylskåpet svårare att göra av med värmen, vilket innebär att kondensorn måste arbeta betydligt hårdare. Eftersom att detta även ökar energiförbrukningen kan du dessutom minska dina elkostnader genom att helt enkelt rengöra baksidan av kylskåpet med jämna mellanrum.

Rengör både hyllor och lådor
De flesta kylskåp har både hyllplan och lådor som givetvis också ska rengöras. Den enklaste metoden är att först ta ut alla hyllor och lådor ur kylskåpet och sedan rengöra dem i antingen diskhon eller badkaret.

Prova städa ur kylskåpet varannan vecka
Att rengöra kylskåpet kan kännas som ett större projekt än det egentligen är. Om du rengör och ställer i ordning kylskåpet varannan vecka behöver det dessutom inte bli en stor grej som tar hela dagen. Ett trick som underlättar städningen är att hålla ordning i kylskåpet. Gå till exempel igenom kylen och släng gamla matvaror varje dag eller åtminstone varje vecka.

Torka av innehållet när du rengör kylen
När du har tagit dig tid att tömma kylskåpet, ta ut hyllorna och lådorna och rengjort allt ordentligt ska du inte bara ställa tillbaka kladdiga förpackningar och fettiga skålar igen. Torka istället av alla smutsiga saker med en fuktig trasa innan du ställer tillbaka dem i kylskåpet.

Spara ström med ett rent kylskåp
Kylskåpet bör rengöras regelbundet för att du ska slippa smuts, matrester och bakterier som i slutändan kan påverka din hälsa negativt. Detta är dock inte den enda anledningen till att hålla kylskåpet rent. Ett rent kylskåp förbrukar nämligen mindre energi än ett smutsigt, och även om du inte kommer att spara en förmögenhet på detta kan det ändå påverka dina elkostnader. Se därför till att slänga gamla matvaror, hålla ordning och rengöra kylskåpet med jämna mellanrum.


Hur rengör jag kylskåpet?

Hur rengoer jag kylskaapet Om du inte vet hur du ska rengöra ditt kylskåp ordentligt går vi här igenom en både enkel och effektiv metod för att få kylskåpet skinande rent igen.

Du behöver:
– 2 dl ättika
– 3 dl vatten
– Lite diskmedel

Rengör kylskåpet i sex steg:
Börja med att stänga av och tömma ditt kylskåp helt och hållet. Det kan vara bra att sätta all mat i en kylväska så att den inte står i rumstemperatur för länge. Detta är extra viktigt om du har mjölkprodukter eller kött i kylen.

Nu ska kylskåpet rengöras både invändigt och utvändigt med blandningen av ättika, vatten och diskmedel. Om du inte har någon ättika kan du även använda bara vatten och diskmedel. Torka sedan av allt med rent vatten.

När du är klar med steg två är det dags att rengöra dräneringshålet som finns längst bak i kylskåpet, i rännan som sitter under kylaggregatet. Där är det enklast att få bort all smuts med en tops eller liknande.

Glöm inte bort att rengöra baksidan av kylskåpet. Här kan det också samlas en hel del smuts.

När du är färdig med de tidigare stegen är det bara att starta kylskåpet och stänga dörren. Torka eventuellt ur kylen med en torr trasa för att få bort alla rester av vatten och diskmedel.
Ställ tillbaka alla matvaror i kylen när den är igång igen.

Nu bör ditt kylskåp vara så rent som möjligt. Upprepa denna rengöring med jämna mellanrum så kommer den inte att bli ett gigantiskt projekt varje gång.

Tre goda råd om kylskåpsstädning 

Tre goda raad om kylskaapsstaedning 1. Kylskåpet bör rengöras minst varannan månad, men gärna oftare om du vill att rengöringen ska gå så snabbt som möjligt varje gång. Det är även bra att rengöra hyllor och lådor på en gång om du ser att de är skitiga.

2. Glöm inte bort att rengöra rännan och dräneringshålet så att vattnet alltid kan rinna bort.

3. Fyll inte kylskåpet för mycket. Förvara istället vissa drycker och andra varor utanför kylskåpet om det går.


Bli din egen handyman och fixa kylskåpsproblemen själv

Kylskåpet är, tillsammans med spisen och ugnen, den apparat som används mest i de flesta kök. Många matvaror måste nämligen förvaras kallt för att de ska hålla sig fräscha, men om du vet hur ett kylskåp fungerar vet du även att det finns många delar som kan sluta fungera.

Här går vi igenom några vanliga problem som kan uppstå med ditt kylskåp och ger förslag på enkla lösningar som du kan prova innan du anlitar professionell hjälp.

Problem nummer 1: Kylskåpet går hela tiden  

Problem nummer 1 När kompressorn på kylskåpet arbetar konstant är det både störande och dåligt för dina elkostnader. Kylskåpet är redan en av de apparater som drar mest ström hemma, och om kylen går hela tiden eller väldigt ofta kan detta leda till en dyrare elräkning.

Orsak: En vanlig anledning till att kylskåpet går ofta eller hela tiden är att det har samlats damm och skräp på kondensorn. Detta är framförallt vanligt om du har många husdjur eller bara väldigt dammigt hemma.

Lösning: Börja med att stänga av strömmen till kylskåpet. På de flesta kylskåp sitter kondensorn på botten eller baksidan av kylskåpet, men vissa moderna modeller kan även ha en kondensor där ribborna sitter invändigt. Använd en dammsugare för att få bort dammet från ribborna på kondensorn. Om det är väldigt mycket damm kan du även använda en borste eller trasa för att försiktigt ta bort allt. När du är färdig med rengöringen kan du starta kylskåpet igen.

Problem nummer 2: Kylskåpet läcker vatten

Vatten under kylskåpet är aldrig ett bra tecken, men det är även ett vanligt problem som oftast är lätt löst. Vattenläckage beror ofta på en av två anledningar.

Orsak nummer 1: Ett tilltäppt dräneringsrör är en av de vanligaste anledningarna till vattenläckage. Detta beror på att matrester och andra partiklar kommit in i röret, vilket kan leda till isbildning och att vatten till slut läcker ut i kylskåpet.

Lösning: Använd en tratt eller liknande och försök skölja ur dräneringsröret med varmt vatten. Du kan även prova ta bort smuts och skräp från dräneringshålet med en tops. Om detta inte löser problemet kan du behöva dra fram kylskåpet från väggen för att rengöra ventilen på dräneringsröret. Röret sitter längst ner på baksidan av kylskåpet, och på detta rör sitter det en gummiventil som hjälper till med fuktreglering. Eftersom att denna ventil lätt kan bli tilltäppt av smuts kan det hjälpa att rengöra den med varmt vatten och diskmedel och sedan sätta tillbaka den igen.

Orsak nummer 2: Om vattentillförseln blir tilltäppt eller fryser kan det orsaka vattenläckage under kylskåpet. Med tiden kan detta även leda till att vattendispensern slutar fungera.

Lösning: Dra ur kontakten till kylskåpet och leta reda på ventilen för att stänga av vattentillförseln. Denna ventil sitter oftast under diskbänken, bakom kylskåpet eller i källaren under kylskåpet. Stäng ventilen och leta sedan efter eventuella läckor. Om röret är tilltäppt måste vattentillförseln bytas ut, och om du inte kan göra detta själv bör du anlita professionell hjälp för att lösa problemet.

Problem nummer 3: Isbildning i kylskåpet

Isbildning i kylskaapet Om insidan av ditt kylskåp börjar likna ett isberg kan det bli ett problem med tiden. Det finns olika anledningar till att det bildas is i kylskåpet, men det finns även ett par snabba och enkla lösningar på problemet.

Orsak nummer 1: Om du lämnar kylskåpsdörren öppen för länge ökar fuktnivån i kylskåpet, vilket resulterar i frost- och isbildning.

Lösning: Den enkla lösningen är förstås att inte låta kylskåpsdörren stå öppen längre än nödvändigt. Isbildningen kan dock även bero på att kylskåpsdörren inte stängs ordentligt när du stänger den, och för att lösa detta problem behöver du en hjälpreda. Dra ut kylskåpet från väggen och be din hjälpreda luta det bakåt så långt att du kommer åt att justera de främre fötterna. Skruva sedan ut fötterna en bit så att de blir längre. Detta gör både att dörren kan stängas ordentligt igen och att vattnet rinner bort som det ska från kylskåpet. Om detta inte löser problemet kan isbildningen även bero på att ditt kylskåp inte fungerar som det ska.

Orsak nummer 2: Isbildning i kylskåpet kan även bero på en defekt gummilist.

Lösning: Rengör gummilisten med varmt såpvatten och en trasa och torka sedan torrt med en handduk. Se även till att det är torrt på sidorna av listen innan du stänger kylskåpet igen. Om detta inte löser problemet kan du kontakta en fackman för att få hjälp med ditt kylskåp.

Problem nummer 4: Kylskåpet väsnas för mycket   

Om kylskåpet plötsligt börjar väsnas mer än tidigare beror det i regel på ett enkelt problem som du snabbt kan åtgärda på egen hand.

Orsak: Kompressorn som sitter i kylskåpet är en motor som kan ge ifrån sig ett slags vibrationer. Kylskåpet kan därför leva om mer än vanligt om det till exempel står för nära en vägg.

Lösning:Ta en titt bakom ditt kylskåp för att ta reda på om det är placerat för nära väggen. Ibland kan det till och med vara så att kylskåpet lutar direkt mot väggen, och om detta är fallet bör du naturligtvis flytta lite på det.

Problem nummer 5: Matvarorna är fuktiga 

Problem nummer 5 Om matvarorna i kylskåpet är blöta istället för torra har du garanterat ett problem som måste lösas.

Orsak: Matvarorna blir i regel våta när de står för tätt inpå den bakre väggen i kylskåpet. När man placerar maten mot väggen kan det nämligen rinna vatten på dem från isen som smälter.

Lösning: Placera matvaror så långt fram i kylen som möjligt.

Om du upplever något av dessa problem med ditt kylskåp har du nu några enkla knep att prova innan du ringer in professionell hjälp.

Oftast handlar det om väldigt simpla problem som man snabbt och enkelt kan lösa på egen hand. Om du inte kan lösa problemet själv är det däremot läge att ringa in en fackman.

Ibland stöter man även på problem som helt enkelt inte är värda att fixa, och då får du istället börja fundera på om du hellre investerar i ett nytt kylskåp.


Vad betyder energimärkningen?

energimaerket

När du ska köpa ett kylskåp, oavsett om det är stort eller litet, kan du idag se en så kallad energimärkning på produkterna. Tack vare energimärkningen kan du enkelt ta reda på kylskåpets genomsnittliga energiförbrukning och lättare avgöra om en specifik produkt är något för dig eller inte.

Ibland kan du även få en medföljande rapport med en överblick över åtgärder som kan förbättra energiförbrukningen.

Energiskala
Energiskalan går från A till G, och var en produkt placeras på den här skalan visar hur hög eller låg energiförbrukning produkten har. En produkt som tillhör energiklass A har en bra placering medan en som tillhör energiklass G ligger betydligt sämre till.

Om du vill ha en energisnål produkt bör du därför välja produkter i energiklass A eller bättre. Tänk dock på att energiskalan inte går ända upp till A+++ för alla produkter.

Energimärkningen kan alltså visa ungefär hur mycket ström en produkt förbrukar på ett år. Tänk dock på att mätningen inte är 100 % exakt. Energiklassen är egentligen bara en riktlinje som du kan gå efter när du till exempel är på jakt efter ett nytt kylskåp och vill veta hur hög elförbrukning olika modeller har.

Hur viktig är energimärkningen när jag köper ett nytt kylskåp?
Detta beror helt och hållet på om du vill ha ett energisnålt kylskåp eller om elförbrukningen inte är särskilt viktigt för dig.

Om du vill ha ett kylskåp som förbrukar så lite energi som möjligt bör du alltid titta på energimärkningen. Detta är nämligen det enda sättet att få veta produktens genomsnittliga energiförbrukning per år.

De flesta av dagens kylskåp har en relativt vettig energiförbrukning, men det är alltid ditt eget ansvar att kontrollera energimärkningen innan du klickar på “köp” eller tackar jag till produkten i butiken.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka kompakt kylskåp har fått bäst omdömen?

Scandomestic Cool Cube, Scandomestic SKS 150 och Scandomestic SKS 107

🤓 Hur testas kylskåpen?

Kylskåp bedöms baserat på deras förmåga att upprätthålla en optimal temperatur, även när temperaturen ändras i omgivningen. Man granskar även energiförbrukningen, ljudnivån och användarvänligheten.

🤔 Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för kylskåp går från A till G. Energimyndigheten berättar att klass A är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass C eller bättre. Enligt experterna bör du dock jämföra den faktiska energiförbrukningen hos olika modeller och inte bara utgå från energiklasserna.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.

Scandomestic SKS 150

✅  Billigt kvalitetskylskåp
✅  Kundfavorit (4,9 av 5 stjärnor hos Whiteaway)

scandomestic-sks-150a

.
Det kompakta kylskåpet SKS 150 från Scandomestic är den i särklass billigaste modellen i vår granskning, men den hör även till de större skåpen med sina 124 liter. Här får du alltså mycket utrymme för pengarna. Tittar man på kundrecensioner på Whiteaway.se, får denna modell hela 4,9 av 5 möjliga stjärnor och det resultatet baseras på ovanligt många recensioner.

Med Scandomestic SKS 150 får du samtidigt ett mycket energieffektivt skåp. Det är lite överraskande i denna prisklass, och det är också klart att producenten kan vara stolt över resultatet, när kylskåpet även blivit tilldelad energimärkningen B. Det innebär i praktiken att skåpets genomsnittliga strömförbrukning ligger på endast 92 kWh per år, vilket är anmärkningsvärt med tanke på storleken.

Lätt och praktiskt skåp

En av de saker konsumenterna nämner i recensioner är skåpets relativt låga vikt på mindre än 30 kg, som gör det lätt att flytta runt. Ändå är det stort för ett kompakt kylskåp, med en höjd på 85 cm, men det är ju det som ger det stora utrymmet. Scandomestic SKS 150 levereras med högerhängd dörr, men den kan lätt skiftas till vänsterhängd, om det skulle passa bättre med inredningen och placeringen av skåpet.

På pappret ligger ljudnivån på 40 dB(A), vilket är en aning högre än de tystaste modellerna på marknaden. Men det handlar bara om marginaler och det mänskliga örat uppfattar inte alltid ljud på samma sätt som tekniska mätinstrument. I varje fall framhäver flera användare just den tysta driften som en av modellens fördelar.

Utvalda fördelar med Scandomestic SKS 150: 
 Mycket attraktiv prissättning
 Stor volym på hela 124 liter
 Mycket hög och konsekvent kundtillfredsställelse
 Energivänligt med B märkning
 Låg vikt gör skåpet lättflyttat


Liebherr CMes 502

✅ Lyxigt kylskåp

Liebherr CMes 502

.
Liebherr CMes 502 är ett perfekt alternativ för dig som är ute efter ett mindre kylskåp. Detta kylskåp har nämligen en kapacitet på 42 liter och rymmer därmed 60 läskburkar eller 30 halvlitersflaskor. I den här modellen kan man alltså förvara gott om dryck i till exempel sommarstugan, baren eller garaget.

Kylskåpet har dessutom en stilren design i rostfritt stål med en framsida av glas, och den här modellen passar därför bra in hemma hos de allra flesta. Eftersom att framsidan är gjord av glas behöver man inte ens öppna dörren för att se vad som finns i kylskåpet, och man kan därför enkelt se om det är dags att fylla på något. Den här modellen har dessutom en funktion, SmartSteel, som gör att fettiga fingeravtryck inte syns lika tydligt på kylen.

Det här kylskåpet levereras även med ett väggfäste och kan därför antingen ställas på en bänk eller hängas upp på väggen.

Flexibelt och energisnålt kylskåp med LED-belysning
Det kompakta kylskåpet Liebherr CMes 502 är en både flexibel och energisnål modell med många olika egenskaper. Eftersom att modellen tillhör energiklass C är kylskåpet till exempel energisnålt.

Det finns dessutom goda möjligheter att anpassa kylskåpet både utvändigt och invändigt beroende på vilka behov man har.

Kylskåpet har nämligen tre justerbara trådhyllor som kan höjas eller sänkas beroende på var i kylen man behöver mest utrymme. Man kan även justera höjden på de främre benen på kylskåpet.

Liebherr CMes 502 har dessutom en LED-belysning som ger användaren en bra överblick över innehållet i kylen. Belysningen har även en permanent aktiverad dimmerfunktion.

Låg ljudnivå, ventilerad kylning och en temperaturzon
Med tanke på att Liebherr CMes 502 är ett litet kylskåp har modellen många praktiska funktioner. Till att börja med har kylskåpet en ljudnivå på bara 35 dB, och eftersom att en normal samtalston ligger på 60 dB är detta inte särskilt högt. Det här kylskåpet kommer därmed inte att störa användaren med något oväsen.

Liebherr CMes 502 är även utrustad med en ventilerad kylning som ser till att temperaturen är densamma på alla hyllplan. Eftersom att kylskåpet därmed håller en jämn temperatur i hela utrymmet slipper man alltså att visa hyllor är kalla medan andra är varmare.

Liebherr CMes 502 har en enda temperaturzon som kan ställas in på 2-10 grader. Detta är perfekt för olika drycker och gör att dessa alltid kan hållas kalla.

Specifikationer för Liebherr CMes 502 – mått: 
🔴 Höjd: 61,2 cm
🔴 Bredd: 42,5 cm
🔴 Djup: 45 cm
🔴 Vikt: 27 kg

Specifikationer för Liebherr CMes 502 – basfakta: 
🌀 Typ: Fristående kylskåp
🌀 Kylskåpskapacitet: 42 liter
🌀 Energiklass: C
🌀 Årlig energiförbrukning: 107 kWh/år
🌀 Höger- eller vänsterhängd dörr: Högerhängd
🌀 Ljudnivå: 35 dB

Fördelar med Liebherr CMes 502:
Tystgående modell
Energisnål
LED-belysning
Höjdjusterbara hyllor och ben
Ventilerad kylning
Glasfront


Scandomestic SKS 107

✅ 4,1 av 5 stjärnor baserat på 45 kundomdömen hos Whiteaway

Scandomestic SKS 107A+

 


Scandomestic SKS 107 är ett praktiskt kompakt kylskåp med en kapacitet på 90 liter. Den här modellen är därför ett bra alternativ för singelhushåll som vill ha ett mindre kylskåp och för familjer som vill ha ett extra kylskåp hemma.

Kylskåpet har en enkel design som passar in hemma hos de allra flesta, oavsett var man har tänkt placera kylskåpet.

Scandomestic SKS 107 har dessutom fått många positiva recensioner från konsumenterna. Så gott som alla användare verkar överens om att den här modellen har en fin design och är både tystgående och funktionell. De tycker dessutom bra om kylskåpets funktioner och skriver att de fungerar helt “perfekt”. Den enda nackdelen som användarna tar upp är att det inte finns någon belysning i kylskåpet och att det därför är svårt att få en överblick över innehållet.

Flexibel inredning och låg ljudnivå
Scandomestic SKS 107 har visserligen en lägre kapacitet än vanliga kylskåp, men tack vare den flexibla inredningen rymmer det här lilla kylskåpet ändå en hel del.

Kylskåpet har nämligen tre höjdjusterbara glashyllor som kan flyttas runt om det behövs. Det finns även tre hyllor i dörren, och den nedersta av dessa är perfekt för större förpackningar.

Med Scandomestic SKS 107 kommer man dessutom inte att störas av något oväsen. Ljudnivån på 40 dB är förvisso lite högre än hos många andra modeller, men jämfört med en normal konversation med en ljudnivå på 60 dB är det fortfarande tyst.

Energisnål modell med manuell temperaturstyrning
Det kompakta kylskåpet Scandomestic SKS 107 är dock inte bara flexibelt utan även energisnålt. Modellen tillhör nämligen energiklass C och har därmed en rimlig elförbrukning som absolut gör skillnad för elkostnaderna.

Eftersom att Scandomestic SKS 107 har en manuell temperaturstyrning kan man även höja och sänka temperaturen själv om det behövs.

Scandomestic SKS 107 har dessutom en vändbar dörr.

Specifikationer för Scandomestic SKS 107 – mått: 
🔴 Höjd: 84,5 cm
🔴 Bredd: 47,9 cm
🔴 Djup: 44,7 cm
🔴 Vikt: 20 kg

Specifikationer för Scandomestic SKS 107 – basfakta:
🌀 Typ: Fristående kylskåp
🌀 Kylskåpskapacitet: 90 liter
🌀 Energiklass: C
🌀 Årlig energiförbrukning: 116 kWh/år
🌀 Höger- eller vänsterhängd dörr: Högerhängd
🌀 Ljudnivå: 40 dB

Fördelar med Scandomestic SKS 107:
Energisnål
Justerbara hyllor
Låg ljudnivå
Manuell temperaturstyrning
Enkel design
Bra användarrecensioner


Beskrivning av källor och tester

I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Google Shopping
Google Shopping är en plattform där konsumenterna kan jämföra olika produkter med varandra, samt recensera dem. Vi har använt konsumentrecensioner för att ta reda på vad konsumenterna tycker om produkterna.

Läs recensionerna om Scandomestic Coca Cola High Cube Röd här
Läs recensionerna om Emerio RE-115712 här
Läs recensionerna om Liebherr TP1410 här

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta