Smartwatch (Bäst i test) – Här är de bästa smartwatches enligt experterna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Idag finns en mängd smartwatches på marknaden. En smartwatch håller inte bara koll på tiden utan har även en hel del andra smarta funktioner som inte vanliga klockor har. Du kan till exempel följa din aktivitet under hela dagen och hålla koll på hur din kropp mår både under vanliga förhållanden och vid intensiv fysisk aktivitet. Detta kan vara till stor hjälp för dig som vill hålla dig frisk, aktiv och få mer kontroll över din egen utveckling.

Smartwatches har kommit långt sedan de började användas, och i denna guide har vårt expertteam letat fram de bästa smartwatches som finns på marknaden just nu. Vi har valt tio klockor som varierar i funktion, fördelar och nackdelar med målet att du ska kunna hitta en smartwatch som passar just din livsstil perfekt.

Vad är viktigt att tänka på när du köper en smartwatch?

Display
Smartwatchens skärm är en viktig detalj eftersom det är tack vare den som du kan interagera med klockan och ta del av all information. Därför rekommenderas att välja en smartwatch med en bra display som fungerar både inomhus och utomhus, inte minst i direkt solljus. Generellt sett är en AMOLED-skärm att föredra framför en LCD-skärm eftersom den har högre kontrast samt bättre färger och batteritid. OLED-skärmar används hos mer avancerade smartwatches från Apple och Samsung samt hos modeller i mellersta prisklassen. Billigare smartwatches har ofta LCD-skärm.

Batteri
Batteriet börjar användas så snart du startat och börjat ladda smartwatchen. Smartwatches med många funktioner såsom GPS, pulsmätning och andra biometriska sensorer behöver vanligtvis laddas över natten, vilket ger dig 12 till 24 timmars användning. Mer budgetvänliga smartwatches har ofta ett batteri som håller längre; vissa modeller har till och med batterier som kan hålla i mer än en vecka. Var uppmärksam på att billigare smartwatches i de flesta fall har en enklare design eftersom de ofta kompromissar med avancerade funktioner.

Ytterligare funktioner
Marknadens mest populära smartwatches är utrustade med anslutningsmöjligheter såsom Bluetooth, Wi-Fi och inbyggd GPS. Tack vare GPS-anslutningen kan du använda smartwatchen under promenader och löprundor, för att exempelvis ringa telefonsamtal eller navigera, utan att behöva använda din smartphone. Kom ihåg att ju mer du använder dessa funktioner, desto mer batteri drar de. Smartwatches ger även möjlighet att hålla koll på din hälsa, vilket är en viktig egenskap. De flesta av dem visar antal steg, hjärtfrekvens, aktivitet, SpO2, sömnmönster med mera, så att du kan analysera dina dagliga framsteg och fysiska reaktioner. 

Pris
Du som letar efter en något enklare smartwatch kan hitta en budgetmodell för cirka 700 kr eller mindre, medan smartwatches i premiumklassen kostar cirka 8000 kronor eller mer. Ju dyrare smartwatch, desto högre konstruktionskvalitet kan du förvänta dig. Budgetvänliga smartwatches kan som väntat inte konkurrera med premiummodellernas mest avancerade tekniska funktioner. Men med tanke på att de flesta av dagens modeller har funktioner som för bara några år sedan var otänkbara kan även billigare modeller ha de viktigaste funktionerna.

Kund- och expertomdömen
Kundomdömen kan ge dig en uppfattning om hur en viss smartwatch fungerar under verkliga förhållanden och ge synpunkter på design, batteritid med mera. Expertrecensioner å sin sida kan bidra med mer detaljerad information om specifika funktioner hos klockan och hur den presterar i jämförelse med andra liknande modeller eller föregångare.

arrow-more


Apple Watch Series 8 45mm Aluminum Case with Sport Band – bästa smartwatch för Apple-produkter

Vi rekommenderar

 • 4.5/5 Amazon
 • 4.8/5 Google Shopping
 • 4/5 Techradar.com

Apple Watch Series 8 är vattentålig, vilket innebär att du kan ha på dig din smartwatch när du simmar eller duschar. Detta gör den perfekt för dig som vill ha det bästa allround-alternativet, eftersom den har alla användarvänliga funktioner och ändå är tillräckligt tålig för att klara av vardagliga aktiviteter.

 • App för hjärtfrekvens
 • Inbyggd GPS och höjdmätare
 • Vattentålig design

Omdöme: En detaljerad recension av Apple Watch Series 8 45mm Aluminum Case with Sport Band

Användarvänliga funktioner
Smartwatchen Apple Watch Series 8 är utrustad med många praktiska funktioner. Den har en pulsapp, inbyggd GPS och höjdmätare och är praktisk och lätt att använda. Klockan är även enkel att ställa in och parkoppla med din iPhone. Den har dessutom en funktion för automatisk registrering av simning i bassäng. Klockan registrerar automatiskt när du börjar simma och spårar samtidigt ditt träningspass. Smartwatchen har en lättviktsdesign och bandet är tillverkat av ett mjukt tygmaterial, vilket gör den skonsam och bekväm mot huden. Den nya Apple s8 dubbelkärniga processorn gör att appar går snabbare, vilket är en stor förbättring och gör klockan ännu mer responsiv.

Lätt och kompatibel modell
Utmärkta funktioner för konditionsmätning gör denna smartwatch perfekt för alla som gillar att hålla sig friska och aktiva. Klockan är endast iPhone-kompatibel men kommer ändå med många fördelar jämfört med många andra smartwatches på marknaden. Apple Watch 8 låter användare lagra musik, podcasts och ljudböcker direkt på enheten. På så vis kan du alltid komma åt dina favoritlåtar eller din favoritpodd utan att behöva bära runt på telefonen. 

Detta säger kunder och experter om Apple Watch Series 8 45mm Aluminum Case with Sport Band

Testsajten Techradar.com berömde denna smartwatch för sin smidiga design och för sina toppfunktioner för fitness och gav betyget 4 av 5 stjärnor. Även tidigare kunder har gett smartwatchen positiva omdömen, med ett genomsnittligt betyg på 4,5/5 på Amazon och 4,8/5 enligt Googles sammanställning av recensioner i olika butiker. Överlag imponerades tidigare kunder av den pålitliga anslutningen, den attraktiva och eleganta designen och den enkla installationen. 

FÖRDELAR

 • Lagrar musik, podcasts och ljudböcker
 • Lätt att koppla ihop med smartphone
 • Automatisk registrering av bassängsimning
 • Enkel installation
 • Bekväm att bära
NACKDELAR

 • Batteriet räcker mindre än 24 timmar på grund av den kompakta utformningen
 • Skärmen en aning känslig för repor

Konsumentmagasinets bedömning

Apple Watch Series 8 är en kraftfull smartwatch som genomgått flera förbättringar jämfört med föregående modell. Processorn hos denna smartwatch är betydligt snabbare och appen för pulsmätning har förbättrats. Batteriet räcker dock i mindre än 24 timmar och skärmen är enligt vissa användare något känslig för repor. Trots dessa nackdelar rekommenderar vi den här smartwatchen tack vare dess många fantastiska funktioner och snygga design.

Specifikationer
Batteritid: 18 timmar
Batterikapacitet: 308 mAh
Lagringsutrymme: 32 GB
RAM-minne: 1 GB
Skärmstorlek: 1,9 “
Skärmupplösning: 484×396
Bluetooth: 5.3
Bredd: 38 mm
Höjd: 45 mm
Tjocklek: 10,7 mm
Vikt: 38.8 g
Displayinformation: Distans, tid, förbrukade kalorier, aktivitet, hjärtfrekvens, antal steg…


Fitbit Versa 4 – lättviktig smartwatch

Bäst för priset

 • 4/5 Amazon
 • 4.9/5 Google Shopping 

Versa 4 är en smartwatch med en batteritid på upp till 6 dagar. Detta gör den perfekt för dig som behöver en bra smartwatch av basicmodell med alla viktiga funktioner, utan att behöva laddas ofta. Den är även optimal för dig som vill ha all viktig data på ett och samma ställe för att enkelt kunna följa dina fitnessmål.

 • Alltid på displayläge
 • Batteritid upp till 6+ dagar
 • Modern och mångsidig design

Omdöme: En detaljerad recension av Fitbit Versa 4

Ljus och tydlig pkskärm
Fitbit Versa 4 är en smartwatch som är utformad för att vara bekväm nog att bära dygnet runt. Den har en kristallklar skärmupplösning och åtkomsten kan skyddas genom en fyrsiffrig kod som kan ändras när som helst. Fitbits smartwatch i andra generationen är utrustad med en ljusstark OLED-pekskärm som skyddas av Gorilla Glass, jämfört med Versas föregående AMOLED-skärm.

Lättviktsdesign
Denna smartklocka har en lättviktsdesign, vilket gör den bekväm att bära under längre stunder. Du kan välja mellan olika handledsremmar för att hitta den perfekta för dig, och den moderna och mångsidiga designen passar till alla kläder. Dessutom kan du med din röst ställa in alarm, påminnelser vid sänggåendet eller kolla vädret. Detta gör den till en mycket mångsidig enhet som kan användas för olika ändamål. Den kan också registrera steg och avstånd, vilket är en bra funktion för personer som vill spåra sin fysiska aktivitet och se förbättringar över tid. 

FÖRDELAR

 • Bekväm nog att bära dygnet runt
 • Kristallklar skärmupplösning
 • Åtkomst kan skyddas med en 4-siffrig kod
 • Lättviktsdesign
 • Utbytbara handledsremmar
NACKDELAR

 • Saknar ECG

Konsumentmagasinets bedömning

Fitbit Versa 4 är en bra smartwatch för personer som vill förbättra sin kondition. Den har en röstassistent som gör hela användarupplevelsen bättre.

Specifikationer
Batteritid: 6+ dagar
Lagringsutrymme: 4 GB
Skärmstorlek: 1,58 “
Skärmupplösning: 336×336
Bluetooth: 5.0
Bredd: 40,4 mm
Höjd: 40.4 mm
Tjocklek: 12,3 mm
Vikt: 40 g
Displayinformation: Distans, tid, förbrukade kalorier, aktivitet, hjärtfrekvens, tagna steg.


Amazfit GTS 4 Mini – sportklocka med många sportlägen

Bästa budgetsportklocka

Amazfit GTS 4 Mini är en smartklocka som erbjuder över 120 inbyggda sportlägen, vilket gör den perfekt för dig som letar efter en omfattande fitnesstracker utan att för den sakens skull spendera mycket pengar.

 • Superlätt och tunn
 • Vibrerande AMOLED-skärm
 • 120 inbyggda sportlägen

Omdöme: En detaljerad recension av Amazfit GTS 4 Mini

Vibrerande AMOLED-skärm
Amazfit GTS 4 Mini smartwatch är en vackert utformad klocka som ger en stilren och trendig look samtidigt som den spårar din träningsdata. Den vibrerande AMOLED-displayen gör det enkelt att se din statistik och täcker fitnessspårningens grunder väl, inklusive SpO2- och stressövervakning.

120 olika sportlägen
Denna smartwatch har över 120 sportlägen att välja mellan, vilket säkerställer att du alltid kan hitta det perfekta läget för dina behov. Oavsett om du är en fitnessentusiast eller mest letar efter ett sätt att bli mer aktiv har den här smartwatchen allt du behöver. Dessutom garanterar den inbyggda GPS:en en noggrann uppföljning av dina framsteg. Amazfit GTS 4 Minis batteritid kan räcka i upp till 15 dagar tack vare ett optimerat energihanteringssystem.

Snygg design
Smartwatchen har glas över en AMOLED-pekskärm med hög färgmättnad, vilket gör den lätt att läsa både inomhus och utomhus. Den är dessutom utrustad med ett hudvänligt silikonband, vilket gör den bekväm att bära hela dagen. Oavsett om du är på jobbet, på gymmet eller ute på en löprunda sitter denna smartklocka på plats och håller dig på rätt spår. Amazfit GTS 4 Mini har en otroligt lätt och tunn design, vilket gör den lätt att bära hela dagen utan att tynga ned. 

FÖRDELAR

 • Bra appfunktionalitet
 • Mjukt silikonband
 • Bekväm att bära
 • Lätt att konfigurera
 • Laddar snabbt
NACKDELAR

 • Ingen automatisk konditionsmätning
 • GPS kan förbättras

 Konsumentmagasinets bedömning

Amazfit GTS 4 Mini är en sportklocka som erbjuder många funktioner och fördelar. Den är lätt att konfigurera, laddar snabbt och har lång batteritid. Den har dock inte automatisk konditionsuppföljning eller GPS-funktioner som högre prissatta modeller har. Överlag konstaterar vi att denna smartwatch är ett bra alternativ för personer som vill ha en budgetmodell som fortfarande är designad med högklassig kvalitet.

Specifikationer
Batteritid: 15 dagar
Batterikapacitet: 270 mAh
Lagringsutrymme: 2.3 GB
Skärmstorlek: 1,65 “
Bluetooth: 5.2
Bredd: 36,6 mm
Höjd: 41,8 mm
Tjocklek: 9,1 mm
Vikt: 31.2 g
Displayinformation: Gyroskop, Sömnmätning, Accelerometer, Syrehalt i blodet (SpO2), Gyroskop, Sömnmätning


Samsung Galaxy Watch 5 44mm – smartwatch med högkvalitativa funktioner

Bästa Android-kompatibla smartwatch

 • 4.6/5 Amazon
 • 4.4/5 Google Shopping

Samsung Galaxy smartwatch riktar sig till dig som vill följa dina dagliga aktiviteter på ett enkelt sätt. Med denna smartwatch kan du övervaka puls, träning och mycket mer från en och samma enhet. Den eleganta silverfärgade designen i rostfritt stål gör den till en perfekt accessoar till vilken outfit som helst.

 • Stilren design i silverfärgat rostfritt stål
 • BioActive-sensorer för hälsoövervakning
 • Avancerad sömnuppföljning

Omdöme: En detaljerad recension av Samsung Galaxy Watch 5 44mm

Skarp display
Samsung Galaxy Watch 5 är en smartwatch med många funktioner som hjälper dig att hålla dig frisk och aktiv. Den har BioActive-sensorer som övervakar din hälsa och spårar din hjärtfrekvens, stressnivå och förbrända kalorier hela dagen. Den har även en avancerad sömntracker som övervakar din sömnkvalitet och ger feedback om hur du kan få en bättre natts sömn. Smartwatchen kommer med Super AMOLED-paneler som för en högkvalitativ tittarupplevelse. Färgerna är ljusa och levande, och du behöver inte oroa dig för irriterande bländning. Smartwatchen har dessutom över 90 träningsprogram som gör det enkelt att hålla dig i form och leva en hälsosam vardag. Klockan har en roterande ram som gör det enkelt att navigera i menyerna, samt automatisk och manuell ljusstyrning så att du kan justera den efter dina önskemål.

Avancerade träningsinställningar och 40 timmars batteritid
Den stora skärmen är lätt att läsa och batteritiden är hela 40 timmar. Det innebär att du kan klara ungefär en dags användning på en enda laddning, vilket är viktigt för dig som alltid är på språng. Det tar dessutom bara cirka 30 minuter att nå en dags laddning. Samsung Galaxy Watch 5 är utrustad med avancerad träningsspårning som känner igen sex populära aktiviteter, från löpning till simning. Du behöver inte lägga tid på att konfigurera klockan för att spåra din önskade aktivitet – den gör det automatiskt.

FÖRDELAR

 • Snygg design i flera storlekar
 • Stor skärm
 • Förinstallerade appar
 • Mer än 90 olika träningsprogram
NACKDELAR

 • Vissa funktioner är exklusiva för Samsung Galaxy-telefoner
 • Remmen är lite hal när den bärs länge

Konsumentmagasinets bedömning

Den här modellen är ett snyggt och elegant alternativ för dig som letar efter en Android-baserad smartwatch. Dess smidiga användarupplevelse och olika storlekar gör den till ett populärt val, även om vissa funktioner är exklusiva för Samsung Galaxy-telefoner.

Specifikationer
Batteritid: 40 timmar
Batterikapacitet: 410 mAh
Lagringsutrymme: 16 GB
RAM-minne: 1,5 GB
Skärmstorlek: 1,4 “
Skärmupplösning: 450×450
Bluetooth: 5.2
Bredd: 44,4 mm
Höjd: 43,3 mm
Tjocklek: 9.8 mm
Vikt: 33.5 g
Displayinformation: Distans, förbrända kalorier, aktivitet, sömnaktivitet, hjärtfrekvens, antal tagna steg, syremättnad i blodet, kroppssammansättning, EKG, REM-sömnfaser.


Huawei Watch GT 2e – bästa smartwatch för användare av Huawei-telefoner

Bästa smartwatch för fitness

 • 4.6/5 Google Shopping

Huawei Watch GT 2e

För vanliga motionärer som inte kräver så mycket av en smartklocka är Huawei Watch GT 2e ett bra val. Den kan följa flera sportprofiler (och spåra var och en av dem relativt bra). Huawei har dessutom spikat hårdvaran, som har en batteritid på två veckor och en övergripande bra design.

 • Kamerautlösare för HUAWEI-telefoner
 • 15 GPS-aktiverade lägen för spårning av träningspass
 • Automatisk aktivitetsigenkänning

Omdöme: En detaljerad recension av Huawei Watch GT 2e

Huawei Watch GT 2e är en smartwatch som är utformad för att hjälpa dig att hålla dig aktiv och frisk. Dess funktioner sticker ut från andra produkter, inklusive förlängd batteritid och en modern estetik till ett lägre pris än konkurrerande modeller. Många tekniska funktioner, inklusive en AMOLED-skärm, GPS, kontinuerlig pulsmätning och förmågan att spåra ett brett utbud av sportaktiviteter, erbjuds inom Huawei Watch GT 2e.

Smartwatchen har en imponerande batteritid på upp till 14 dagar, vilket gör den till en av de modeller med allra bäst battertid. Den har dessutom en elegant design som passar bra till alla typer av outfits. Dessutom är klockan utrustad med 15 GPS-aktiverade lägen för spårning av träningspass, vilket gör den perfekt för idrottare eller personer som vill bli mer aktiva. Klockan känner också automatiskt igen sex olika träningspass, inklusive löpning och promenader inomhus/utomhus, elliptisk träning och roddmaskin. Smartwatchen har också en snygg design i rostfritt stål som är motståndskraftig mot vatten och svett. Detta gör den perfekt för användning under alla typer av träningspass.

Vad säger användare och experter om Huawei Watch GT 2e?

Smartwatchen har fått 4,6 av 5 på Googles sammanställning av användarrecensioner i olika butiker, där användarna berömmer enhetens långa batteritid, eleganta design och aktivitetsmätning. Huaweis smartwatch har också ett bra betyg på Taenk.dk där den fick höga poäng för exakt mätning av aktivitetstestet och kvaliteten på anslutningen.

FÖRDELAR

 • Exakt pulsmätning
 • Snabb GPS
 • Elegant och modern design
 • Bra kontrast på displayen
 • 85 anpassade träningslägen
NACKDELAR

 • Erbjuder inga premiumfunktioner
 • iOS-upplevelsen är bristfällig

Konsumentmagasinets bedömning

Många funktioner i den här smartwatchen ger överlag ett bra värde för pengarna, även om den saknar flera funktioner som vissa personer anser nödvändiga för en riktigt bra smartwatch, till exempel möjligheten att svara på samtal, NFC och kompatibilitet med appar från en tredje part. Lång batteritid, flexibel fitnessövervakning och användarvänlighet gör ändå Watch GT 2e till en enkel modell som vi rekommenderar.

Specifikationer
Batteritid: 2 veckor
Batterikapacitet: 455 mAh
Lagringsutrymme: 4 GB
RAM-minne: 16 MB
Skärmstorlek: 1,39 “
Skärmupplösning: 454×454
Bluetooth: 5.1
Bredd: 46,8 mm
Höjd: 53 mm
Tjocklek: 10,8 mm
Vikt: 43 g
Displayinformation: Distans, tid, hastighet, förbrukade kalorier, aktivitet, sömnaktivitet, hjärtfrekvens, antal tagna steg, syremättnad i blodet, sömnstadier, stressnivå, återhämtningstid.


Vad är en smartwatch och hur fungerar den?

En smartwatch är till skillnad från en vanlig klocka utrustad med en dator. Därför kan den utföra en mängd olika funktioner utöver att visa tiden. Detta gör att du kan hålla koll på din dagliga aktivitet eftersom klockan samlar in data kontinuerligt under hela din vardag.

En smartwatch har vanligtvis följande skillnader från ett vanligt armbandsur:

 • Räknar hur många steg du tagit
 • Mäter din kaloriförbränning
 • Spårar dina aktiviteter
 • Håller koll på dina nya träningsplaner baserat på de data du samlat in
 • Spårar din sömnaktivitet med REM-faser
 • Kontrollerar din hjärtfrekvens och varnar vid avvikelser
 • Tar emot meddelanden från din telefon för sms, sociala medier och samtal. 

Alla smartklockor har inte avancerade funktioner, men de mest grundläggande låter dig följa din dagliga aktivitet. I jämförelse med ett vanligt armbandsur ger en smartwatch enormt stor tillgång till data som kan optimera deras dagliga liv, hälsa och fysiska aktiviteter.

Vilken smartwatch ska jag välja?

Det gäller att välja den smartwatch som passar bäst för dina behov. Detta kan variera från person till person, men det finns några grundläggande saker att tänka på när du bestämmer dig för vilka funktioner du behöver i vardagen och under träning.

Batteritid

Om du vill vara mer aktiv eller hålla koll på dina aktiviteter under dagen är det viktigt att batteriet i din smartwatch håller länge och samlar in stora mängder data.

Det är stor skillnad mellan olika modeller vad gäller batteritid. Se till att välja en klocka som passar dina prioriteringar; om du vill kunna gå länge utan behöva ladda din smartwatch ska du välja en modell med längre batteritid.

Vissa smartwatches behöver laddas med ett par dagars mellanrum, medan andra kan ha ett batteri som håller i upp till flera veckor. Om du är en person som ofta glömmer att ladda dina elektronikprylar är det praktiskt med en modell som inte behöver laddas ständigt.

Datainsamling

Ju mer data du har tillgång till, desto lättare är det att få en överblick och anpassa din vardag för att hålla dig rörlig och aktiv. Det är dock inte alltid nödvändigt med en mängd avancerad data om du främst vill använda din aktivitetsklocka för att hålla koll på dina dagliga kalorier och steg.

Om du tränar intensivt mot specifika mål kan data vara en livräddare, både för att få en bra överblick och för möjligheten att hitta områden där du kan prestera bättre. Detta kan vara i förhållande till stress, sömn och andra saker som kan påverka din prestation.

Kompatibilitet

Din smartwatch kan samla in data på egen hand, men för att få ut det mesta av din smartwatch bör den vara kompatibel med din telefon eller en annan enhet. Via din smartwatch kan du få meddelanden direkt på skärmen om den är ansluten till din smartphone.

Du kan också spela upp musik via din smartwatch om du väljer en modell med Spotify offline eller liknande funktioner. Det kan vara praktiskt att styra musik direkt på handleden om telefonen är nedpackad i en ficka eller väska.

Innan du köper en smartwatch bör du fundera över hur du kommer att använda den, samt om den är kompatibel inte bara med din telefon utan även med de appar du vill följa din träning med. Det finns olika appar på marknaden och det kan vara stor skillnad i användarvänlighet, tillgång till information och datalagring.

Design

Ofta kan det vara svårt att se skillnaden mellan en vanlig digital klocka och en smartwatch, så om du bär den fastspänd på handleden drar du inte till dig uppmärksamhet.

Det finns både eleganta smartklockor som ser ut som ett vanligt armbandsur, men det finns även mer diskreta modeller. Vilken design du väljer är upp till dig.

Om du vill bära klockan till vardags för arbete och andra aktiviteter bör designen passa in och inte störa dig under dagen. Den bör passa till dina outfits och smälta in i din look.

Om du bara behöver klockan för träning är det förmodligen mindre viktigt hur klockan ser ut, men desto viktigare att den är bekväm och har alla nödvändiga funktioner.

Design är en fråga om smak, så det gäller att välja en modell som tilltalar dig och uppfyller dina krav.

Smartwatch för äldre

En smartwatch är en digital klocka som kombinerar många funktioner utöver att visa tiden. Med en smartwatch kan du svara på samtal, skicka meddelanden, övervaka din träning, kontrollera din musik, navigera med GPS och mycket mer. Dessutom kan vissa smartwatches användas av äldre personer med seniortelefoner för att övervaka medicineringsrutiner och för att snabbt kunna kontakta en nödtjänst i händelse av en olycka eller en nödsituation. Smartwatches är också mycket användbara för personer som behöver påminnelser om viktiga datum och aktiviteter, eller för att hålla koll på vädret eller valutan när man reser.

Hur mycket kostar en smartwatch?

Att investera i en smartwatch kan vara en dyr affär. I allmänhet är smartwatches dyra eftersom de har många extra funktioner och avancerad teknik som påverkar priset.

Smartwatches finns att köpa från många välkända tillverkare, där du också ofta betalar för varumärket. Det lönar sig därför att undersöka marknaden och titta på olika klockor innan du bestämmer dig för en specifik modell.

I vissa fall kanske du nöjer dig med en billigare smartwatch såvida du inte behöver använda klockan ofta för avancerad spårning av din träning. Med en budgetmodell kan du hålla koll på kalorier, steg och annan mer grundläggande information.

Om du är elitidrottare behöver din smartwatch förmodligen kunna göra mer än så. Funktioner såsom syremättnad i blodet, spårning av din sömn, hjärtfrekvens med mera är praktiska om du tränar mot specifika mål.

Om du väljer en billig smartwatch kan du ibland ha tur och hitta bra erbjudanden om du håller ögonen öppna. Äldre modeller säljs ofta billigare när nyare modeller kommer ut på marknaden, så du kan spara pengar och ändå få en bra modell. Ofta är uppgraderingen bättre, men de äldre modellerna kan ofta vara ett lika bra val för personer som inte är proffs eller inte så måna om att ha den absolut senaste tekniken.


VANLIGA FRÅGOR

Vilken smartwatch är bäst?
Vi har hittat 10 bra smartwatches som klarat sig bra i experttester från flera olika testsidor. Vår utvalda toppnotering är Apple Watch Series 6, men alla tio modeller kan vara ett bra val för dig beroende på dina individuella behov. Det viktigaste är att du väljer en smartwatch som passar just dig.
Vad är viktigt att tänka på när jag köper en smartwatch?
Innan du investerar i en smartwatch bör du fundera över antal funktioner, kompatibilitet med smartphone och huruvida designen passar dig. Det är viktigt att din smartwatch har de funktioner du behöver så att du inte går miste om den data som är viktig för dig. Men om du vill ha en enklare smartwatch kan du också skaffa en modell som bara mäter mest grundläggande funktionerna, såsom stegräkning och kaloriförbränning.
Vad gör en smartwatch?
Jämfört med en vanlig klocka som bara mäter tid kan en smartwatch även spåra din aktivitet. På så sätt kan du hålla koll på både din vardagsmotion och dina träningspass, vilket gör det enklare att leva en hälsosam och aktiv livsstil. Din data kan sparas så att du kan hålla koll på dina framsteg över tid. 

Andra relevanta källor och tester

Läs även: Fossil smartwatch (Bäst i test)


Källförteckning

Google Shopping

Google Shopping är en tjänst som gör det möjligt för användare att söka efter och jämföra priser på produkter från återförsäljare på nätet. Den gör det möjligt för användare att söka efter produkter med hjälp av nyckelord och visar resultat baserat på pris, popularitet och andra faktorer. Användarna kan dessutom lämna recensioner och betygsätta sina erfarenheter av en specifik produkt.

Apple Watch Series 3 38mm Aluminum Case with Sport Band – Läs recensionerna här.
Polar M430 – Läs recensionerna här.
Fitbit Versa 2 – Läs recensionerna här.
Amazfit GTS 2 Mini – Läs recensionerna här.
Samsung Galaxy Watch 4 Classic 46mm 4G – Läs recensionerna här.
Garmin fenix 6 Pro – Läs recensionerna här.
Huawei Watch GT 2e – Läs recensionerna här.

Amazon

Amazon är ett e-handelsföretag som säljer produkter och tjänster online. Amazon säljer olika produkter, bland annat böcker, musik, filmer, elektronik, kläder, möbler och mat. Det gör det också möjligt för användare att läsa kommentarer som andra kunder lämnat för att hjälpa dem att fatta det bästa köpbeslutet.

Apple Watch Series 3 38mm Aluminum Case with Sport Band – Läs recensionerna här.
Polar M430 – Läs recensionerna här.
Fitbit Versa 2 – Läs recensionerna här.
Samsung Galaxy Watch 4 Classic 46mm 4G – Läs recensionerna här.

Techadvisor

Techadvisor är en webbplats som tillhandahåller tekniknyheter, recensioner och råd. De utforskar en rad olika ämnen, bland annat smartphones, bärbara datorer, internetsäkerhet och mycket mer. Webbplatsen har också ett forum där användare kan ställa frågor och få råd från andra teknikintresserade personer. De har utvärderat några av de smartwatches som behandlas i den här guiden, med särskild uppmärksamhet på deras funktioner, jämförelser med andra modeller och allmänna egenskaper.

Polar M430

Datum: 02/05/2018
Läs recensionen här.

Samsung Galaxy Watch 4 Classic 46mm 4G

Datum: 24/05/2022
Läs recensionen här.

Techradar

Techradar.com är en teknikwebbplats som tillhandahåller nyheter, recensioner och annan information om teknikprodukter. De har granskat några produkter som ingår i den här översikten, med fokus på funktioner, jämförelser med olika modeller och övergripande egenskaper hos produkterna.

Apple Watch Series 3 38mm aluminiumhölje med sportband

Datum: 21/06/2022
Läs recensionen här.

Polar M430

Datum: 21/08/2017
Läs recensionen här.

Garmin Fenix 6 Pro

Datum: 21/07/2022
Läs recensionen här.

Outdoorgearlab.com är en webbplats som ger information och skriver recensioner om utrustning och kläder för utomhusbruk samt om utrustning för utomhusaktiviteter och sport. Den tillhandahåller också ett onlinecommunity där användarna kan interagera med varandra. De recenserade Garmin fenix 6 Pro med fokus på dess funktioner, datanoggrannhet och övergripande användarvänlighet.

Datum: 16/08/2021
Läs recensionen här.

Taenk

Taenk.dk är en dansk webbplats som tillhandahåller information om olika ämnen. En av de främsta anledningarna till att vi använder den som källa är att de genomför tester av olika produkter, från apparater till tekniska prylar, gymutrustning och mycket mer. Vi har tagit med några produkter som de testat enligt deras standarder och normer.

Fitbit Versa 2 – Läs testet här.
Amazfit GTS 2 Mini – Läs testet här.
Samsung Galaxy Watch 4 Classic 46mm LTE – Läs testet här.
Huawei Watch GT 2e – Läs testet här.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Garmin Fenix 6 Pro 

Garmin Fenix 6 Pro

Den största fördelen med den här produkten är att den har upp till 72 timmars Expedition GPS-läge, vilket gör att du kan utforska och kartlägga din omgivning utan att behöva oroa dig för batteritiden. Den här smartwatchen är också fullmatad med funktioner, vilket gör den perfekt för dig som vill ha en klocka som kan göra allt.

 • Upp till 72 timmars Expedition GPS-läge
 • Detaljerad prestandadata
 • Musiklagring (upp till 2000 låtar)

Omdöme: En detaljerad recension av Garmin Fenix 6 Pro

Exakt data

Garmin Fenix 6 Pro är den senaste smartwatchen från det kända fitnessmärket Garmin. Den erbjuder en rad funktioner och specifikationer som gör den till en av de bästa de producerat. Fenix 6 Pro är utrustad med detaljerade prestandadata, vilket ger dig all information du behöver för att utmana dig själv i din träning. Den har också en musiklagringskapacitet för upp till 2000 låtar, så att du kan behålla dina favoritlåtar medan du tränar. Den här modellen ger dig upp till 36 timmars batteri utan musik och 10 timmar med musik. Om du dessutom vill spara lite batteritid finns det ett energisparläge.

Solid konstruktion

Skärmen på den här smartwatchen är särskilt imponerande; det är en AMOLED-skärm med kraftfull bakgrundsbelysning som gör att den är lätt att se även i direkt solljus eller i svagt ljus. Och den är något större än Fenix 5 Plus, vilket ger mer utrymme för att visa data under träningen. Den övergripande designen är solid och robust, vilket gör den perfekt för aktiviteter och vardagligt slitage. Dessutom släpper Garmin ständigt uppdateringar för den här klockan, så att du kan vara säker på att du alltid får bästa möjliga upplevelse.

Vad säger användare och experter om Garmin Fenix 6 Pro?

Smartwatchen Garmin Fenix 6 Pro har fått höga betyg av experter och användare. Outdoorgearlab.com och Techradar.com gav denna smartklocka betyget 4,5/5. De uppger att det är ett toppval för dem som vill ha premiumfunktioner och utmärkt batteritid. Användarna gav den ett högt betyg med 4,7/5 stjärnor, baserat på Googles samlade användarrecensioner på hela webben. Det främsta berömmet kretsar kring smartwatchens utmärkta byggkvalitet och datanoggrannhet.

FÖRDELAR

 • Hållbar design
 • Lätt att använda i farten
 • Noggrann spårning
 • Kompatibel med musikappar
 • Energisparläge
NACKDELAR

 • Få användare behöver alla funktioner
 • Något tyngre design än hos vissa andra modeller

Konsumentmagasinets bedömning

Garmin fenix 6 Pro är en smartwatch med många funktioner, bland annat förbättrad musik- och kartfunktionalitet. Den är något tyngre än vissa andra modeller, men den erbjuder många fördelar för dig som vill hålla dig aktiv och uppkopplad. Sammantaget anser vi att det är en av de bästa multisportklockorna som för närvarande finns på marknaden.

Specifikationer
Batteritid: 36 timmar
Batterikapacitet: 273 mAh
Lagringsutrymme: 32 GB
Skärmstorlek: 1,3 “
Skärmupplösning: 260×260
Bluetooth: 4.2
Bredd: 47 mm
Höjd: 47 mm
Tjocklek: 14,7 mm
Vikt: 83 g
Displayinformation: Distans, förbrända kalorier, aktivitet, sömnaktivitet, hjärtfrekvens, antal tagna steg, syremättnad i blodet.


Polar M430

Polar M430

Polar M430 är en smartwatch som erbjuder aktivitetsmätning dygnet runt. Smartwatchen kan registrera dina dagliga aktiviteter med stor noggrannhet, vilket gör den till det perfekta valet för personer som vill leva ett så aktivt liv som möjligt. Polar M430 är dessutom mycket hållbar, vilket gör den till en given kompanjon som håller under lång tid. 

 • Handledsbaserad pulsteknik
 • Aktivitetsuppföljning dygnet runt
 • Polar löpningsprogram

Omdöme: En detaljerad recension av Polar M430

Övervakar all nödvändig information
Polar M430 är en Smartklocka som särskilt utformats för löpare. Den har handledsbaserad pulsteknik, vilket gör att du slipper bära ett bröstband för att övervaka din puls. Klockan spårar också din kaloriförbränning, distans och hastighet. Smartwatchen kan även ta samtal, sms och meddelanden från sociala medier.

24 timmars batteritid
Polars smartwatch hittar snabbt GPS-signaler, så att du kan börja spåra dina löprundor direkt. Detta är ett stort plus för löpare eftersom de inte behöver slösa tid på att hitta rätt signal. Klockan har även en bra batteritid på 24 timmar för möjligheten att spåra längre löprundor.

Lättläst display
Klockan har en tydlig och lättläst display, även i starkt ljus. Detta gör det enkelt att spåra dina löprundor, oavsett om det är utomhus eller i ett väl upplyst gym. Precis som hos de flesta modeller är skärmen touch-aktiverad, så att du enkelt kan navigera genom de olika menyerna. Smartwatchen är vattentålig så att du kan bära den i alla väderförhållanden och även när du simmar. Vissa användare har synpunkter på designen, men överlag presterar denna smartwatch bättre andra modeller på marknaden (såsom Fitbit) vad gäller spårning, noggrannhet, granularitet, batteritid och coachning.

Vad säger användare och experter om Polar M430?

Många experter och användare har testat Polar M430, och smartwatchen har generellt sett fått höga betyg. Techadvisor.com gav betyget 4,5/5 stjärnor och konstaterade att det är en “enkel men fullt utrustad smartwatch”. Techradar.com menade att denna modell är “ett mycket kapabelt verktyg för målmedvetna löpare”. Amazon-användarnas betyg är också positiva, med ett genomsnitt på 4,5 stjärnor av 5. Tidigare kunder har uppskattat smartwatchens funktionalitet, hållbarhet och goda batteritid.

FÖRDELAR

 • Kan ta samtal, meddelanden och notiser från sociala medier.
 • Bra batteritid
 • Noggrann pulsmätning
 • Hittar snabbt en GPS-signal
 • Lätt att läsa skärmen även i starkt ljus

 

NACKDELAR

 • Designen kan ta lite tid att vänja sig vid
 • Saknar stöd för Wi-Fi

 Konsumentmagasinets bedömning

Polar M430 är en utmärkt smartwatch för idrottare och fitnessentusiaster. Den har noggrann pulsmätning och appen är enkel att använda. Vissa användare kan dock tycka att gränssnittet är svårt att navigera till en början. Dessutom har klockan inte stöd för Wi-Fi-anslutning. Trots dessa nackdelar är Polar M430 fortfarande ett toppval för sin exakta avläsning och sina premiumfunktioner.

Specifikationer
Batteritid: 24 timmar
Batterikapacitet: 240 mAh
Lagringsutrymme: 8 MB
Skärmupplösning: 128×128
Bluetooth: 4.2
Bredd: 38 mm
Höjd: 42 mm
Tjocklek: 12 mm
Vikt: 51 g

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta