Bilbarnstol Test 2021 – Här är marknadens bästa bilbarnstolar

Senest opdateret den 0

Bilbarnstol Testvinnarguide 2020: Den här artikeln handlar om tester av bilbarnstolar. De olika modellerna i artikeln har genomgått flera tester där experter, efter noggranna överväganden, har bedömt vilka modeller som är bäst.

Vi har granskat dessa undersökningar för att kunna hjälpa dig att hitta en bilbarnstol som passar bra till just dina behov. Testerna vi har använt oss av kommer från en uppsjö av olika källor, bland annat konsumentorganisationen Råd & Rön, det danska konsumentrådet Tænk samt två bilintresseorganisationer från Danmark respektive Tyskland: Forenede Danske Motorejere (FDM) och Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC).

För att skapa en så bra överblick som möjligt har vi valt att dela upp bilbarnstolarna efter åldersgrupper. Efter genomgången av bilbarnstolarna hittar du även ett avsnitt om regler angående bilbarnstolar samt goda råd kring användningen av dem.

Om du vill läsa mer hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:

🔸Överblick över marknadens bästa bilbarnstolar för olika åldersgrupper
🔸Information om regler för bilbarnstolar samt tips och goda råd
🔸Genomgång av alla tester som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Bilbarnstol Test 2020 – Dessa modeller är bäst enligt experterna

Här nedanför hittar du en genomgång av de bilbarnstolar som har fått bäst betyg i olika framstående granskningar. Vi har gått igenom mer än 20 olika tester och samlat de bästa testresultaten i den här artikeln. Vid de gröna rutorna under produktnamnen kan du se vilka granskningar varje produkt har bedömts i.

Marknadens bästa babyskydd: bilbarnstolar för de allra minsta (ca 0-1 år/13 kg)

Bakåtvända bilbarnstolar för spädbarn kallas för babyskydd och kan användas ända från födseln. Ett bakåtvänt babyskydd ger ett särskilt skydd för barnets hals och nacke vid en olycka.

Se till att spänna åt bältet så att barnet sitter fast ordentligt. När barnets huvud börjar sticka upp över kanten är det dags att byta till nästa stolklass.

Babyskydd är utformade för små barn på 0-1 år och är gjorda för en vikt på 0-13 kg.


Cybex Aton M i-Size

✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos det danska bilintresseorganisationen FDM
✅ Toppbetyg hos det bilintresseorganisationen ADAC
✅ Bra betyg hos det stora engelska testmagasinet Which.co.uk
✅ Bra betyg hos det stora tyska testmagasinet Stiftung Warentest

Cybex Aton M i-Size

Butik Pris Totalpris Läs mer
1.499,00 1.499,00 Läs mer
.
Cybex Aton M i-Size har testats av ett flertal experter från olika länder. Alla källor verkar dock eniga om att Cybex Aton M i-Size är en riktigt bra bilbarnstol. Modellen har nämligen fått bra betyg eller toppbetyg i samtliga expertundersökningar.

Hög säkerhet

Cybex Aton M i-Size är gjord för att ge ett ordentligt skydd för små barn. Den här modellen är därför utformad i enlighet med nya regler och säkerhetstekniker på marknaden och kan monteras i bilens isofix-fästen.

Cybex Aton M i-Size är perfekt för de allra minsta barnen och även nyfödda ligger bra och tryggt i stolen. Modellen har även ett inbyggt sidokrockskydd som hjälper om man skulle hamna i en trafikolycka.

Bra komfort för barnet

Cybex Aton M i-Size skyddar barnet vid olyckor och ojämnheter i trafiken och säkerställer samtidigt att barnet ligger bra och bekvämt. Bilbarnstolen är väl vadderad och ger barnet en bra komfort och ett optimalt stöd. Det finns även ett löstagbart inlägg för nyfödda så att de allra minsta kan ligga mer plant.

Den här modellen har extra breda bälten som ligger bekvämt mot barnets kropp. För att man ska kunna använda stolen så länge som möjligt medan barnet växer har den ett höj- och sänkbart nackstöd med elva olika lägen. Stolen ska dock bara användas upp till 13 kg.

Beröm från experterna

Den här modellen har fått riktigt fina kommentarer av experterna. De noterade först och främst att Cybex Aton M i-Size är en väldigt bra och säker bilbarnstol. Stolen demonstrerade en hög robusthet vid både frontal- och sidokollisioner och visade att risken för belastning på barnet var mycket låg.

Stolen förblev dessutom stående stabilt på sätet. Experterna skriver även att Cybex Aton M i-Size har en bra bruksanvisning och att risken för felmontering är väldigt låg. De berömmer även modellens höga komfortnivå som gör att barnet åker bekvämt i bilen.

Utvalda fördelar med Cybex Aton M i-Size med isofix-bas:
🔴Kan användas med bilens isofix-montering
🔴Perfekt för nyfödda – löstagbart babyinlägg ingår vid köp
🔴Inbyggt sidokrockskydd
🔴Breda bälten som är bekväma för barnet
🔴Höj- och sänkbart nackstöd med elva lägen

Här kan du sen en video från Cybex där de berättar mer om stolen:


Cybex Aton 5

✅ Rekommenderas av det stora engelska testmagasinet Which.co.uk
✅ Bland de båsta bilbarnstolarna enligt Motherandbaby.co.uk
✅ Testvinnare hos det danska konsumendrådet Tænk
✅ Testvinnare hos Råd & Rön
✅ Testvinnare hos den danska bilintresseorganisationen FDM
✅ Bra betyg hos den tyska bilintresseorganisationen ADAC

Cybex Aton 5

Butik Pris Totalpris Läs mer
1.599,00 1.599,00 Läs mer
.
Cybex Aton 5 har testas av en mängd experter från flera olika länder, och det råder en bred enighet bland de olika källorna om att det här är en riktigt bra bilbarnstol.

Experterna har granskat flera olika aspekter och jämfört modellen med andra bra bilbarnstolar. I slutändan utmärkte sig Cybex Aton 5 så mycket att modellen utsågs till testvinnare i flera av undersökningarna. Här rör det sig alltså om en riktigt bra och högkvalitativ bilbarnstol.

L.S.P säkerhetssystem

Cybex Aton 5 är inte bara ännu en bilbarnstol i mängden. Den här modellen är nämligen femte generationen i Cybex prisbelönta Aton-serie. Med Cybex Aton 5 är man därför garanterad en produkt vars hantverk härstammar från flera års erfarenhet av just bilbarnstolar. Cybex Aton 5 är gjord för att vara extra säker och är bland annat försedd med säkerhetssystemet L.S.P.

L.S.P-systemet består av ett absorberande skal och sidokrockskydd som gör att barnet påverkas minimalt vid sidokollisioner i trafiken. Det absorberande skalet tar den största delen av kraften och säkerställer även att barnet ligger i en så säker position som möjligt.

Justerbart nackstöd

Cybex Aton 5 är designad för små barn under 13 kg. Modellen är dessutom speciellt framtagen för små spädbarn och barn som fötts för tidigt. Stolen har ett justerbart nackstöd med åtta olika lägen som kan anpassas i takt med att barnet växer. 

Cybex Aton 5 har dessutom inbyggda kuddar för att barnet ska få bästa möjliga komfort. Dessa gör även att barnet kan ligga så plant som möjligt. En liggande ställning förhindrar eventuella andningsproblem och gör även att barnets nacke och hals belastas så lite som möjligt. När man monterar Cybex Aton 5 kan man antingen använda bälte eller isofix.

Experterna märker av en hög kvalitet

Cybex Aton 5 får fina kommentarer av experterna, som bland annat påpekar att det här är en bilbarnstol av hög kvalitet. De framhäver även att stolen fungerar riktigt bra till de allra minsta barnen. Risken för belastning på barnet vid kollisioner bedöms vara väldigt liten, och stolen står stabilt kvar på sätet under testerna.

Experterna noterar att Cybex Aton 5 är enkel att montera och att det inte finns några risker för felmontering. Stolen är dessutom bekväm för barnet att sitta i eftersom att den har bra benstöd, en hög sittkomfort samt en bra utsikt.

Cybex Aton 5 är lämplig för barn upp till 18 månader med en maximal vikt på 13 kg. Stolen är gjord för en bakåtvänd montering med bälte.

Utvalda fördelar med Cybex Aton 5:
🔴Femte generationens babyskydd – perfekt för prematura barn
🔴L.S.P säkerhetssystem
🔴Inbyggda kuddar och justerbart nackstöd
🔴Barnet får en så plan liggställning som möjligt
🔴Robust och stabil modell

Marknadens bästa bilbarnstolar för lite större barn (ca 1-4 år/9-18kg)

När barnet har blivit lite större bör man fortfarande välja en bakåtvänd bilbarnstol för att öka säkerheten vid olyckor. Barnet sitter tryggt i stolen och får ett särskilt skydd för halsen och nacken eftersom att stolen är bakåtvänd.

Stolen ska helst placeras i baksätet men kan även monteras i framsätet om airbagen är bortkopplad. Tänk på att barnet är större nu och att den här stolen därför kräver lite mer utrymme än ett babyskydd.

Den här typen av bilbarnstol är utformad för medelstora barn som väger 9-18 kg och är ungefär 1-4 år gamla.


Concord Reverso Plus i-Size

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppbetyg hos den danska bilintresseorganisationen
✅ Bra betyg hos den tyska biligtresseorganisationen
✅ Bra betyg hos det stora tyska testmagasinet Stiftung Warentest
✅ 4 av 5 stjårnor hos det stora engelska testmagasinet Which.co.uk
✅ 4 av 5 stjårnor hos brittiska Motherandbaby.co.uk

Concord Reverso Plus

 

Butik Pris Totalpris Läs mer
2.499,00 2.499,00 Läs mer
.
Concord Reverso Plus i-Size har testats av inte mindre än sex olika expertkällor från tre olika länder: Danmark, Tyskland och England. Trots experternas olika nationaliteter verkar alla vara överens om att Concord Reverso Plus i-Size är en riktigt bra bilbarnstol som är både säker och bra för barnet.

Flera säkerhetsmärken

Om du är ute efter en bilbarnstol med en garanterad hög säkerhet är Concord Reverso Plus i-Size ett riktigt bra alternativ. Till att börja med är modellen utformad i enlighet med de nya och strikta i-Size reglerna, som är skapta för att främja barnets säkerhet i bilbarnstolen.

Concord Reverso Plus i-Size är dessutom plusgodkänd i Sverige och uppfyller därmed en av de högsta säkerhetsstandarderna som finns. Detta innebär på det stora hela att barnet är skyddat från alla sidor i bilbarnstolen.

Fokus på komfort

Concord Reverso Plus i-Size har två fokusområden: säkerhet och komfort för barnet. Vad gäller komforten kan Concord Reverso Plus i-Size faktiskt användas ända från spädbarnsåldern så länge barnet är minst 40 cm långt. Det ingår nämligen en babyinsats som ger barnet ännu mer säkerhet samt det stöd som ett mindre barn behöver, för spädbarn är ömtåligare än äldre barn.

Concord Reverso Plus i-Size har även vadderade kuddar och sidor för att barnet ska sitta mjukt och bekvämt. Vid längre resor kan det dock mycket väl hända att barnet tröttnar på att sitta i samma position. Med Concord Reverso Plus i-Size kan man därför justera sittpositionen under körningen.

Om man ska bära bilbarnstolen är Concord Reverso Plus i-Size även bekväm för bäraren. Den här modellen är nämligen en av marknadens lättare stolar.

Uppfyller experternas alla krav

Concord Reverso Plus i-Size har granskats baserat på flera olika testpunkter, till exempel säkerhet, komfort och montering. Den här bilbarnstolen klarade sig i slutändan riktigt bra på alla parametrar. Vad gäller säkerheten gläder sig experterna åt att det här är en i-Size-modell. Concord Reverso Plus i-Size har även testats vid både frontal- och sidokollisioner, och det noterades då att barnet belastas minimalt i båda situationerna.

Experterna har även tittat på monteringen och kom då fram till att stolen är väldigt enkel att sätta på plats och att risken för felmontering är minimal. De noterade även att stolen har en bra sittkomfort men att den tar en hel del plats i bilen.

Concord Reverso Plus i-Size är lämplig för barn upp till fyra år som är mellan 40 och 105 cm långa och väger max 18 kg. Stolen används bakåtvänd och monteras med isofix.

Utvalda fördelar med Concord Reverso Plus i-Size:
🔴Säker i-Size-modell
🔴Skydd från alla håll
🔴Kan användas av både spädbarn och lite större barn
🔴Justerbar sittposition
🔴Hög säkerhet vid både frontal- och sidokrockar

Här kan du se en presentationsvideo för bilbarnstolen. Videon är gjord av Concord:

Marknadens bästa bältesstolar: bilbarnstolar för stora barn (ca 4-10 år/15-36 kg)

De flesta barn växer ur den traditionella bilbarnstolen när de är mellan tre och fyra år gamla. Därefter ska den gamla stolen bytas ut mot en bältesstol med ryggstöd. Bältesstolen gör att barnet sitter högre upp och ska användas med det vanliga bilbältet. Vissa modeller kan även monteras med isofix. Bältet ska placeras framför kroppen och över barnets axel.

Bältesstolar är utformade för stora barn som väger 15-36 kg och är ungefär 4 till 10 år gamla.


Cybex Pallas M-Fix

✅ Bra betyg hos det danska konsumendtrådet Tænk
✅ 4 av 6 stjårnor hos den danska bilintresseorganisationen FDM
✅ Bra betyg hos den tyska bilintresseorganisationen ADAC
✅ Bra betyg hos det stora tyska testmagasinet Stiftung Warentest

i samarbete med PriceRunner

 

Cybex Pallas M-Fix har genomgått fyra olika tester och granskats av både danska och tyska experter. Stolen har närmare bestämt testats av det danska konsumentrådet Tænk, det tyska testmagasinet Stiftung Warentest samt de två bilintresseorganisationerna FDM och ADAC. Cybex Pallas M-Fix klarade sig riktigt bra på de allra flesta testpunkterna och fick därför fina betyg och omdömen över hela linjen.

Flera säkerhetsåtgärder

Cybex Pallas M-Fix är gjord för att ge en maximal säkerhet för barn upp till ungefär tio år. Det rör sig alltså om lite äldre barn, men stolen kan faktiskt användas från det att barnet är ungefär fyra år. För att säkerheten ska vara så bra som möjligt har Cybex Pallas M-Fix en justerbar säkerhetskudde som kan anpassas till barnets storlek. Säkerhetskudden fördelar kraften vid en eventuell frontalkrock och fungerar i praktiken lite som en airbag. Detta skyddar barnets nacke och motverkar nackskador vid en eventuell olycka.

Cybex Pallas M-Fix skyddar även barnet vid sidokollisioner. Den här modellen har nämligen justerbara sidokrockskydd som absorberar kraften vid en kollision från sidan. Det finns även axel- och huvudskydd som ser till att huvudet hålls i en så säker position som möjligt.

Bekväm bilbarnstol

Cybex Pallas M-Fix är alltså en väldigt säker bilbarnstol. Den har även ett justerbart nackstöd som erbjuder en extra komfort om barnet skulle somna i bilen. Nackstödet kan då fällas bakåt så att barnets huvud inte tippar framåt i sömnen. Denna funktion gör dessutom att barnet åker säkert även om de somnar.

Funktionen är även gjord för att vara lätt att använda för föräldrar. Man kan nämligen enkelt justera stolen med en hand och ändra nackstödet till en viloposition.

Bra betyg av experterna

Cybex Pallas M-Fix har fått fina kommentarer av experter efter att modellen demonstrerat i flera tester att säkerheten är mycket hög. Risken för skador vid sidokollisioner bedöms vara mycket liten medan det finns en genomsnittlig risk vid frontalkrockar.

Den här stolen är dessutom väl lämpad för att användas en längre tid. Eftersom att Cybex Pallas M-Fix är justerbar på många olika sätt kan barnet nämligen sitta i stolen i flera år.

Cybex Pallas M-Fix är lämplig för barn upp till ungefär 12 år med en maxvikt på 36 kg. Stolen används framåtvänd med antingen isofix eller det vanliga bilbältet. Det finns en löstagbar sidokrockkudde som experterna rekommenderar att man använder tills barnet väger ungefär 18 kg.

Utvalda fördelar med Cybex Pallas M-Fix:
🔴Säkerhetskudde som fungerar som en airbag
🔴Sidoskydd som skyddar vid kollisioner från sidan
🔴Huvud- och axelskydd
🔴Fällbart nackstöd
🔴Kan användas med både isofix och bilbälte

Här kan du se en kort presentationsvideo för stolen:


Cybex Solution X2-Fix

✅ 5 av 6 stjårnor hos den danska bilintresseorganisationen FDM (2011)
✅ Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk (2011)
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Bra betyg hos den tyska bilintresseorganisationen ADAC
✅ Bra betyg hos det stora tyska testmagasinet Stiftung Warentest

Cybex Solution X2-fix

Butik Pris Totalpris Läs mer
1.199,00 1.199,00 Läs mer
.
Cybex Solution X2-Fix har granskats av både svenska, danska och tyska experter i tester från totalt fem olika källor. Alla experterna verkar dock överens om att Cybex Solution X2-Fix är en riktigt bra bältesstol som lever upp till förväntningarna man har på en bilbarnstol från Cybex.

Den här modellen får därför fina betyg på alla punkter och uppnår även topplaceringar i jämförelser med andra bra bilbarnstolar. Observera att testerna från FDM, Tænk och Råd & Rön är äldre undersökningar från 2011.

L.S.P säkerhetssystem

Cybex Solution X2-Fix är utformad för att vara en väldigt säker bältesstol som dämpar den största delen av kraften vid en eventuell kollision. Den här modellen är därför utrustad med säkerhetssystemet L.S.P, som ger bästa möjliga skydd för barnets kropp vid sidokollisioner.

Utöver detta har stolen även ett patenterat nackstöd som går att luta i tre olika lägen. Detta ger barnet en hög nivå av komfort samtidigt som det håller både huvudet och nacken säkra i trafiken. Det lutningsbara nackstödet säkerställer även att barnets huvud inte tippar framåt om de skulle somna i bilen.

Gjord för växande barn

Cybex Solution X2-Fix är en mångsidig bältesstol som kan användas av barn i många olika åldrar. Stolen passar närmare bestämt för barn på 15-36 kg, vilket ungefär motsvarar ett åldersspann på 3 till 12 år. Den här bältesstolen kan alltså användas i många år, och anledningen till detta är att Cybex Solution X2-Fix går att justera på flera olika sätt. Stolen har bland annat ett höj- och sänkbart nackstöd med elva olika lägen.

Cybex Solution X2-Fix är även gjord för att vara lätt att installera i bilen och kan därför monteras med bilens isofix-system. Det här systemet tillhandahåller både en hög stabilitet och en enkel montering.

Experterna: Bra på alla punkter

Den här bältesstolen har fått riktigt bra kommentarer från de experter som har testat och bedömt modellen. De har framförallt fokuserat på säkerheten och kommit fram till att stolen håller en hög säkerhetsnivå i allmänhet, och särskilt när det gäller eventuella sidokollisioner.

Experterna noterade även att Cybex Solution X2-Fix är väldigt enkel att använda och installera i bilen med isofix. De påpekar dock att det kan vara lite svårt att placera stolen helt stabilt på sätet.

Cybex Solution X2-Fix är lämplig för barn upp till ungefär 12 år med en maxvikt på 36 kg. Stolen används framåtvänd med antingen isofix eller det vanliga bilbältet. Cybex Solution X2-Fix väger 7 kg.

Utvalda fördelar med Cybex Solution X2-Fix:
🔴L.S.P säkerhetssystem
🔴Lutningsbart nackstöd med tre lägen
🔴Justerbar modell – kan anpassas till barnets tillväxt och användas i många år
🔴Höj- och sänkbart nackstöd med 11 lägen
🔴Enkel installation med isofix

Här kan du se en kort presentationsvideo för Cybex Solution X2-Fix:


Britax Römer Kidfix SL-Sict

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Testvinnare hos det danska bilingtresseorganisationen FDM
✅ Bra betyg hos den tyska bilintresseorganisationen ADAC
✅ Testvinnare hos det stora tyska testmagasinet Stiftung Warentest
✅ Toppbetyg hos Råd & Rön

 

Britax Kidfix SL SICT

Butik Pris Totalpris Läs mer
1.115,00 1.115,00 Läs mer
.
Britax Römer Kidfix SL-Sict har fått bra recensioner och höga betyg i hela fem olika tester. Det här är alltså en bra och gedigen bältesstol som man tryggt kan lita på när det kommer till barnets välbefinnande.

Flera av expertkällorna har dessutom bedömt Britax Römer Kidfix SL-Sict så högt att modellen fick en förstaplats i deras tester.

Sidovingar och säkerhetskudde

Britax Römer Kidfix SL-Sict är en riktigt fin bältesstol som ser bra ut i bilen. Det är dock inte bara utseendet som imponerar hos Britax Römer Kidfix SL-Sict.

Den här bältesstolen är nämligen utformad för att vara säker och för att tillhandahålla bästa möjliga skydd. Detta innebär givetvis att modellen uppfyller alla lagstadgade krav. Utöver detta sätter den dock även en väldigt hög standard med ett extra skydd vid sidokollisioner. Detta skydd består av tjocka och vadderade sidovingar som dämpar kraften vid en krock.

Britax Römer Kidfix SL-Sict har dessutom en höj- och sänkbar kudde som håller barnet i en så säker position som möjligt vid en kollision i trafiken.

Säker komfort

Britax Römer Kidfix SL-Sict är dessutom utformad med hänsyn till att barnet ska få en bekväm åktur i bilen. Stolen har därför ett justerbart nackstöd och ryggstöd som kan anpassas i takt med att barnet växer.

Britax Römer Kidfix SL-Sict kan nämligen användas av barn som väger upp till 36 kg. Stolen har även en mjuk stoppning, och om barnet skulle somna kommer huvudet att ligga både bekvämt och säkert i nackstödet. Man kan även ställa in bältesstolen i fyra olika sittpositioner. Ryggstödet anpassas automatiskt och säkerställer att barnet alltid kan sitta på ett optimalt sätt.

Britax Römer Kidfix SL-Sict gör även att barnet sitter tillräckligt högt för att de ska kunna titta ut genom bilrutan. Detta kan minska risken för åksjuka.

Experterna är överens om den höga säkerheten

Från tillverkarens sida är den här modellen utformad för att ha en hög säkerhetsnivå. Detta är något som experterna håller med om efter att ha testat stolen utifrån flera olika säkerhetsaspekter.

De har nämligen bedömt säkerheten hos bältesstolen vid både sidokollisioner och frontalkrockar. Den här modellen klarade båda testerna galant och visade att risken för skador är väldigt liten.

Experterna berättar även att Britax Römer Kidfix SL-Sict är otroligt lätt att installera i bilen med isofix samt att det är enkelt att anpassa bältet till barnet.

Britax Römer Kidfix SL-Sict är lämplig för barn upp till ungefär 12 år med en maxvikt på 36 kg. Stolen används framåtvänd med antingen isofix eller det vanliga bilbältet. Stolen väger 6,4 kg.

Utvalda fördelar med Britax Römer Kidfix SL-Sict:
🔴Fodrade sidovingar
🔴Justerbar säkerhetskudde
🔴Justerbart nackstöd och ryggstöd
🔴Fyra olika sittpositioner
🔴Hög placering i bilen som kan minska risken för åksjuka

I den här videon går tillverkaren igenom några av stolens funktioner:


Britax Römer Kid II

✅ Testvinnare hos det danska bilingtresseorganisationen FDM
✅ ”Bra köp” hos Råd & Rön
✅ Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Bra betyg hos den tyska bilintresseorganisationen ADAC
✅ Bra betyg hos det stora tyska testmagasinet Stiftung Warentest

Britax Römer Kid II

Butik Pris Totalpris Läs mer
919,00 919,00 Läs mer
.
Britax Römer Kid II har testats av fem olika expertkällor, som alla kommer fram till samma slutsats. Det rör sig närmare bestämt om de två bilintresseorganisationerna FDM och ADAC samt konsumentorganisationen Råd & Rön, det danska konsumentrådet Tænk och det tyska testmagasinet Stiftung Warentest.

Samtliga experter har många positiva kommentarer att komma med, och Britax Römer Kid II får i slutändan bra omdömen över hela linjen.

Bra skydd

Britax Römer Kid II är en bältesstol från det kända märket Britax Römer, och den här stolen lever helt och hållet upp till de höga förväntningar man har på deras produkter. Britax Römer Kid II är utformad i enlighet med lagstadgade krav. Som konsument är man därför garanterad en mycket säker bilbarnstol.

Britax Römer Kid II höjer dessutom säkerheten genom att inkorporera extra höga sidovingar med en mjuk vaddering. Dessa ger ett extra skydd vid en eventuell sidokollision och tar då upp det mesta av kraften från krocken.

Mjuk och bekväm stol

Barnet som sitter i Britax Römer Kid II får en bekväm åktur oavsett om barnet väger 15 eller 36 kg. Den här modellen är nämligen designad för att kunna följa barnet länge. Stolen kan därför justeras på flera ställen för att barnet ska få en optimal säkerhet och komfort under alla år som stolen används. Det rör sig närmare bestämt om ett justerbart nackstöd och ryggstöd samt flera inställningar på själva stolen.

Om barnet skulle somna i bilen kommer huvudet att ligga bra och säkert mot nackstödet. Stolen är dessutom tillräckligt hög för att barnet ska kunna följa med i åkturen och titta ut genom bilrutan. Detta kan även minska risken för åksjuka.

Experterna: Stabil och säker modell

I de olika expertgranskningarna har Britax Römer Kid II visat sig leva upp till tillverkarens löften.

Experterna fokuserade framförallt på säkerheten när de testade bilbarnstolen och kom då fram till att det förekommer en väldigt låg risk för skador vid både sido- och frontalkollisioner. De noterade även att stolen är enkel att installera i bilen och att risken för felmontering är mycket låg. Man ska helt enkelt använda bilens trepunktsbälte och se till att bältet hamnar över barnets bäcken och axel – inte över halsen och magen.

Experterna skriver dessutom att man bör vara medveten om att utsikten kan vara begränsad och att stolen kräver mycket utrymme.

Britax Römer Kid II är lämplig för barn upp till ungefär 12 år med en maxvikt på 36 kg. Stolen används framåtvänd och med det vanliga bilbältet. Den här bilbarnstolen väger 5,1 kg.

Utvalda fördelar med Britax Römer Kid II:
🔴Extra höga sidovingar
🔴Kan användas länge och anpassas i takt med att barnet växer
🔴Justerbart nackstöd och ryggstöd
🔴Olika sittpositioner
🔴Enkel montering med det vanliga bilbältet

Här kan du se en video om bilbarnstolen som visar hur den ska monteras:


Cybex Solution M

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ ”Bra Köp” hos Räd & Rön
✅ ”Best buy” och 4 av 5 stjårnor hos det stroa engelska testmagasinet Whicgh.co.uk
✅ Bra betyg hos det stora tyska testmagasinet Stiftung Warentest
✅ Bra betyg hos den tyska bilintresseorganisationen ADAC

 

Cybex Solution M

Butik Pris Totalpris Läs mer
1.299,00 1.299,00 Läs mer
.
Cybex Solution M är en välfungerande bältesstol som ger barnet ett bra skydd i bilen. Fem olika expertkällor från Sverige, Danmark, England och Tyskland har provat den här modellen och kommit fram till just den slutsatsen. Cybex Solution M har nämligen fått bra betyg över hela linjen, och experterna framhäver många fördelar med den här modellen.

L.S.P säkerhetssystem

Cybex Solution M är framtagen i enlighet med både lagkrav och Cybex egna höga krav. Cybex är nämligen en känd tillverkare av bilbarnstolar, och även denna modell lever upp till deras höga standarder. I utformningen av Cybex Solution M har man lagt mest fokus på säkerheten. Den där modellen har därför ett L.S.P-system som ger ytterligare skydd vid sidokollisioner. Detta system absorberar den höga kraften från krocken och motverkar på så vis skador på barnets kropp. Nacken och huvudet är särskilt känsliga områden som får ett extra skydd i Cybex Solution M.

Bra för långa bilturer

Med Cybex Solution M har man även fokuserat på barnets komfort. Det är viktigt att barnet sitter bra i bilen, särskilt vid längre turer. Den här bältesstolen har därför ett ventilationssystem som ser till att stolen inte blir för varm.

Cybex Solution M har även ett justerbart nackstöd och ryggstöd som kan anpassas till barnets storlek. Stolen kan därför även justeras i takt med att barnet växer. Det finns totalt tolv olika lägen.

Utöver detta har kuddarna en mjuk vaddering. Cybex Solution M har inte någon dedikerad viloposition som många andra modeller har. Stolen har däremot ett lutningsbart nackstöd som gör att huvudet kan lutas bakåt om barnet skulle somna.

Låg skaderisk vid en kollision

Den här bilbarnstolen har testats av flera olika expertkällor, som alla har lagt stor vikt vid säkerheten i sina granskningar. Experterna har bedömt skaderisken hos Cybex Solution M vid både sidokollisioner och frontalkrockar. I slutändan noteras det att skaderisken är låg i båda fallen.

Experterna framhäver även bilbarnstolens stabilitet i bilen och att stolen monteras med det vanliga bilbältet. De har även tittat på komforten för barnet och kommit fram till att Cybex Solution M klarar sig riktigt bra på den punkten också. Stolen har nämligen en bra stoppning, bra benstöd och en bra utsikt. Den är dock ganska stor och tar därför mycket plats i bilen.

Cybex Solution M är lämplig för barn upp till ungefär 12 år med en maxvikt på 36 kg. Stolen används framåtvänd och med det vanliga bilbältet. Den här modellen väger 5,7 kg.

Utvalda fördelar med Cybex Solution M:

🔴L.S.P säkerhetssystem
🔴Inbyggt ventilationssystem
🔴Höj- och sänkbart nackstöd med 12 lägen
🔴Lutningsbart nackstöd för när barnet vilar

Här kan du se en kort presentation av Cybex Solution M:


Regler och tips när du har barn i bilen

När man sätter sig i en bil som förare ansvarar man även enligt lag för att passagerare under 15 år är korrekt fastspända.

Om man blir stoppad med obältade barn i bilen får man betala rejäla böter.

Utöver detta ska man även komma ihåg att barn som är kortare än 135 centimeter ska vara fastspända med godkänd skyddsanordning. I det här avsnittet går vi igenom vilka regler som gäller när man kör med barn i bilen.

Tänk på detta när du väljer bilbarnstol

Transportstyrelsen berättar att man alltid bör välja en Europagodkänd bilbarnstol. Detta går att kontrollera genom att titta efter följande märken:

E-märkning: Kontrollera att stolen är E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03 eller senare. Följande ECE-nummer garanterar att stolen är godkänd: ECE R44-03 och ECE R44-04.

i-Size: Under 2014 kom en ny märkning som kallas för i-Size, eller UN R 129. i-Size kommer att ersätta ECE-märkningen så småningom, men för tillfället existerar de två reglementena parallellt. 

i-Size-godkända stolar monteras med isofix-fästen, som finns i baksätet på alla nyare bilar. Dessa består av två metallklämmor som sitter dolda mellan ryggstödet och sätet.

Både Transportstyrelsen och Trafikverket berättar även om några andra saker som man bör tänka på när man har barn i bilen.

  • Alla som åker i en bil ska använda bälte. Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom använda en godkänd skyddsanordning
  • Skyddsutrustningen ska passa både barnet och bilen
  • Låt barnet åka i en bakåtvänd bilbarnstol tills de är minst fyra år gamla
  • Glöm inte bort att koppla ur airbagen om du monterar bilbarnstolen i framsätet
  • Barn ska inte sitta framför en aktiv krockkudde förrän de är minst 140 centimeter långa
  • Barn som är minst tre år och kortare än 135 centimeter får inte åka i fordon där man inte kan använda en särskild skyddsanordning
  • Säg till att du behöver en bilbarnstol eller bältesstol när du beställer taxi
  • När barn som är äldre än tre år och kortare än 135 centimeter åker buss ska de använda bälte om det finns tillgängligt
  • Kontrollera att barnen är korrekt fastspända innan du startar bilen

FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka bilbarnstolar är bäst i test?

Cybex Aton 5, Concord Reverso Plus i-Size, Britax Römer Kidfix SL-Sict, Britax Römer Kid II och Cybex Solution M

🤓 Hur har bilbarnstolarna testats?

Bilbarnstolarna har bedömts baserat på deras säkerhet och användarvänlighet. De har testats för både frontal- och sidokollisioner. Experterna har även granskat användarvänligheten i tre olika typer av bilar. De har då undersökt risken för felmontering samt bedömt barnets komfort.

🤔 Hur väljer man rätt bilbarnstol?

För det första ska du se till att välja en stol där ditt barn hamnar inom begränsningarna för vikt, längd och ålder. När du sedan använder bilbarnstolen är det viktigt att den monteras på rätt sätt, att barnets huvud inte sticker upp över kanten och att bältet sitter korrekt.


Bilbarnstol test – dessa källor har vi använt: 

Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC) 🇩🇪 

Allgemeiner Deutscher Automobil-Club, eller helt enkelt ADAC i dagligt tal, är både Tysklands och Europas största bilintresseorganisation. De har nu över 17 miljoner medlemmar. ADAC skapades 1903 och behandlar numera alla tänkbara aspekter inom kategorierna bil och körning. Den här gången rör det sig som ett test av bilbarnstolar. Du kan läsa mer om undersökningen här

Forenede Danske Motorejere (FDM) 🇩🇰

Forenede Danske Motorejere, eller FDM, är en förening för danska bilägare som startades 1909. Föreningen ger ut tidningen Motor och behandlar idag alla aspekter som har med bilar och körning att göra. Detta omfattar både nyheter, bilsemestrar, bilköp, bilförsäljning, bilvård, biltillbehör och mycket annat.

FDM genomför även olika tester. Här rör det sig om sex olika granskningar av bilbarnstolar från 2011, 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017.

Råd & Rön 🇸🇪

Råd & Rön är en svensk konsumentorganisation som tester och bedömer olika konsumentprodukter. De har till exempel genomfört två tester av bilbarnstolar – ett nytt och ett lite äldre. Gemensamt för båda dessa undersökningar är att de bland annat fokuserar på säkerhet, komfort och hanterbarhet.

Du kan läsa mer om det nya testet här och det gamla här. För att få full tillgång måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till de specifika undersökningarna.

Det danska konsumentrådet Tænk 🇩🇰

Det danska konsumentrådet Tænk genomför omfattande tester och jämförelser av olika konsumentprodukter. Här rör det sig om två olika tester av bilbarnstolar – ett nytt och ett gammalt. Det är dock bara den nya undersökningen som fortfarande är tillgänglig. I båda dessa tester bedömde experterna bland annat säkerheten, komforten och hanterbarheten hos de olika produkterna.

Du kan läsa mer om testet här. För att få full tillgång måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till den specifika undersökningen. 

Motherandbaby.co.uk 🇬🇧

Motherandbaby.co.uk är en brittisk hemsida för allt som har med föräldrar och barn att göra. Motherandbaby.co.uk ger även ut Storbritanniens största babymagasin och skriver om allt barnrelaterat. Detta inkluderar både nyheter, goda råd, artiklar, guider och tester. 

Här har Motherandbaby.co.uk till exempel testat två olika bilbarnstolar. Du kan läsa mer om Cybex Aton 5 här och Concord Reverso Plus i-Size här.

Stiftung Warentest 🇩🇪 

Stiftung Warentest är ett tyskt testmagasin som behandlar alla typer av elektronik och hushållsprodukter. Här har Stiftung Warentest genomfört ett test av flera olika bilbarnstolar. 

Du kan läsa mer om Cybex Aton M i-Size här, Concord Reverso Plus i-Size här, Cybex Solution X2-fix här, Britax Römer kidfix SL-Sict här, Britax Römer Kid II här och Cybex Solution M här.

Which.co.uk 🇬🇧

Which.co.uk är Englands största konsumentmagasin och de har nästan 700 000 prenumeranter. De finns till för konsumenterna och har som mål att göra en skillnad för sina läsare. Which.co.uk genomför regelbundna tester av olika hushållsprodukter och har bland annat granskat flera olika bilbarnstolar. 

Du kan läsa mer om Cybex Aton M i-Size här, Cybex Aton 5 här, Concord Reverso Plus i-Size här och Cybex Solution M här. Observera att du behöver en prenumeration för att få full tillgång till undersökningarna.