Vitamix blender test – Här är de bästa blendrarna från Vitamix – Genomgång av experttester

0

Den här artikeln handlar om blendrar från Vitamix, och den ger en bra översikt över de olika modellerna på marknaden.

Vi har gått igenom olika granskningar av Vitamix-blendrar för att du enkelt ska kunna få en överblick över vad experterna tycker om de olika modellerna.

Den här artikeln om Vitamix-blendrar innehåller:

🔸 Genomgång av fem olika blendrar från Vitamix
🔸 Genomgång av två alternativ till Vitamix-blendrar
🔸 Information om Vitamix
🔸 Information och goda råd inför ditt blenderköp
🔸 Recept som du kan använda din blender till
🔸 Genomgång av testkällorna vi har använt i den här artikeln

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkterna själva. Vi samlar däremot resultaten från externa tester för att du som konsument lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden. 


Genomgång av blendrar från Vitamix

I den här sektionen går vi igenom fem olika blendermodeller från Vitamix. Här finns en översikt över produkternas viktigaste specifikationer, och du kan därmed snabbt och enkelt hitta användbar information om dessa blendrar.


Vitamix TNC 5200

✅ 83 av 100 poäng hos amerikanska Toptenreviews.com
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos amerikanska Urbanvegan
✅ 4 av 5 stjärnor hos amerikanska Cnet.com

Vitamix TNC 5200

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Vi har hittat tre olika granskningar av den här modellen, och överlag får Vitamix TNC 5200 mycket beröm av experterna. De lovordar framförallt blenderns allmänna “power” och förmåga att mixa olika ingredienser. Den negativa kritiken gäller huvudsakligen priset, vilket är den vanligaste nackdelen man stöter på i tester av blendrar från Vitamix.

Den här modellen har en stor motor med en effekt på 1200 W, och man kan därmed mixa så gott som alla tänkbara ingredienser i den här blendern. Tack vare kraften hos den här modellen pulvriseras även frön, nötter och andra hårda ingredienser, och därför kan man sätta ner precis vad man vill i blendern.

Vitamix TNC 5200 har tio olika hastighetsinställningar, som kan justeras och ställas in efter behov.

Rymmer två liter

I den här Vitamix-blendern kan man mixa upp till 2 liter på en gång. Detta klarar blendern galant, och det här är därför en perfekt modell för en familj där man vill kunna göra stora mängder mat.

Den här modellen har en luftkyld motor som slår sönder även hårda ingredienser utan några problem. Vitamix TNC 5200 är den perfekta blendern för familjen som vill kunna göra enkel och snabb mat till både vuxna och barn, utan att behöva köra blendern i flera omgångar.

Kontrollera hastigheten

Med Vitamix TNC 5200 har användaren alltid kontroll över hastigheten. Den kan snabbt och enkelt justeras på blenderns kontrollpanel, och därför kan man alltid få exakt rätt konsistens på maten.

Man kan även justera hastigheten när blendern redan är igång, och man kan alltså utan problem starta på en hastighet och sedan ändra om det visar sig att det inte var riktigt rätt.

Gjord av BPA-fri plast

Både kannan, locket och plaststaven till den här modellen är tillverkade av BPA-fri plast. Detta innebär att Vitamix TNC 5200 är en miljövänlig blender som är gjord med hänsyn till både miljö och hälsa.

Blendern är utformad så att det skapas ett vakuum i botten av kannan, vilket gör att allt innehåll i kannan glider ner mot knivarna. Tack vare detta mixas allting ordentligt, och man slipper därmed irriterande klumpar.

Utvalda fördelar med Vitamix TNC 5200:
🔵 Kapacitet på hela 2 liter
🔵 Miljövänlig blender av BPA-fri plast
🔵 Hög effekt
🔵 10 olika hastighetslägen
🔵 Kan mixa alla sorters ingredienser


Vitamix 750 Pro

✅ 5 av 5 stjärnor hos amerikanska Techgearlab.com 
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos brittiska Trustedreviews.com 
✅ 4,5 av 5 stjärnor hos brittiska Good Housekeeping Institute

vitamix-pro-750-blendrer

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Vitamix har ett gott rykte när det kommer till blendrar, och de är berömda för att tillverka produkter av mycket hög kvalitet. Modellen Vitamix 750 Pro är inget undantag, och den har allt man kan behöva i en blender som ska användas i många olika sammanhang.

Modellen är populär bland recensenter och har fått bra betyg av flera framstående testmagasin. Brittiska Good Housekeeping Institute skriver till exempel att Vitamix 750 Pro har en extraordinär förmåga att mixa de matvaror som experterna provade köra i maskinen. Testpanelen framhäver även att den här modellen är relativt tyst jämfört med många andra blendrar i samma klass. Den största nackdelen är enligt experterna att det inte finns någon mätkopp i locket, vilket de anser att blendern borde ha haft.

Fin och enkel design

Vitamix 750 Pro har en enkel och stilren design som passar in hemma hos de allra flesta. Det här är nämligen en elegant blender med ett tidlöst utseende som kommer att förbli modernt i lång tid framöver. Modellen tar inte upp särskilt mycket utrymme, och därför får den utan problem plats i antingen ett skåp eller på köksbänken.

Även om blendern är praktisk och kompakt har den dock en kapacitet på hela 1,9 liter. Modellen har även 2,2 hästkrafter, vilket är mycket om man jämför med andra blendrar. Man bör därför vara medveten om att den här modellen inte är särskilt tyst, men med tanke på dess höga effekt väsnas den faktiskt inte särskilt mycket.

Fem program och tio hastigheter

Modellen Vitamix 750 Pro har hela fem olika program som gör att man kan mixa precis vad man vill.

Fyra av programmen låter användaren göra en egen soppa, smoothie, puré eller dressing, och det smarta med dessa program är att man varken behöver stå och hålla ner en knapp eller hålla koll på blendern. Man behöver nämligen bara starta programmet, och sedan slutar blendern automatiskt när soppan eller smoothien är färdig.

Det sista programmet är ett rengöringsprogram, och det ser till att rengöringen går på nolltid. Detta program tar bara 30 sekunder och ska köras med varmt vatten och lite diskmedel. Efter detta behöver man bara torka av blendern, varpå den är redo att användas igen.

Det finns även tio olika hastighetsinställningar, och dessa ställs enkelt in på blendern innan man startar den.

Användarvänlig blender för hela familjen

Vitamix 750 Pro är en mycket användarvänlig blender. Den stora kannan på 1,9 liter gör dessutom att man kan laga soppor, smoothies eller andra recept till hela familjen på en gång.

De olika programmen och hastighetsinställningarna ökar användarvänligheten hos Vitamix 750 Pro, och den har dessutom olika knappar som förenklar användningen ytterligare.

Start- och stoppknappen samt pulse-knappen ger användaren en bra kontroll över blendern, och dessa gör även att man kan mixa hårdare ingredienser som isbitar och frysta bär.

Utvalda fördelar med Vitamix 750 Pro:
🔵 Kraftig motor med 2,2 hästkrafter
🔵 Kapacitet på 1,9 liter
🔵 Fem program
🔵 Stilren och kompakt design
🔵 Tio olika hastighetsinställningar

Här kan du se en presentationsvideo för modellen. Videon är producerad av Vitamix:

https://www.youtube.com/watch?v=J8_5mDvqQxk

Om du har gott om tid kan du även titta på den här videon, där Michael Voltaggio, som tidigare har vunnit American Top Chef, presenterar Vitamix Pro 750: 

https://www.youtube.com/watch?v=3rNWbnAal8c

Vitamix A3500I Ascent

✅ 80 av 100 poäng hos brittiska Good Housekeeping Institute
✅ 3,5 av 5 stjärnor hos amerikanska Cnet.com
✅ Rekommenderas av amerikanska Bloomberg.com

Vitamix A3500I Ascent

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 495,00 Kr. 0,00 Kr. 9 495,00 Kr. Läs mer
9 495,00 Kr. 0,00 Kr. 9 495,00 Kr. Läs mer
9 495,00 Kr. 0,00 Kr. 9 495,00 Kr. Läs mer
9 495,00 Kr. 0,00 Kr. 9 495,00 Kr. Läs mer
9 495,00 Kr. 0,00 Kr. 9 495,00 Kr. Läs mer

 

Vitamix A3500I Ascent har alla funktioner man kan önska av en ny blender. Den är otroligt praktisk och funktionell, och den har de allra bästa inbyggda funktionerna. På den här modellen kan man själv kontrollera hastigheten, välja mellan fem olika program eller använda sig av pulsfunktionen, och allt detta ställs in på blenderns skärm.

Vitamix A3500I Ascent har ingått i flera olika tester, och den får överlag positiva omdömen från experterna.

Både brittiska Good Housekeeping Institute och den amerikanska testsajten Cnet.com skriver att modellen presterar bra i deras olika prövningar. De tycker dock även att blendern är dyr, vilket de anser vara modellens största nackdel.

Testpanelerna berömmer blenderns design, och säger att den är både modern och stilren på samma gång. Den här blendern är ett bra val oavsett om man vill ha den undanstoppad i köksskåpet eller framme på bänken, för tack vare dess utseende finns det inget som talar emot att låta den stå framme på köksbänken tills nästa användning.

Unik blender som ger dig många möjligheter

Vitamix A3500I Ascent är en unik blender med en funktion som inte finns hos särskilt många andra modeller på marknaden. Den här modellen har nämligen en inbyggd self detect-teknik samt microchip i botten av kannan.

Detta innebär att blendern kan användas med många olika kannor, och blenderns program anpassas då automatiskt utifrån den kanna man använder.

Säker blender som är lätt att rengöra

På den här modellen har man även tänkt på säkerheten, och blendern går därför inte att starta innan kannan är ordentligt monterad. Om kannan sitter fel kan man helt enkelt inte börja mixa något alls.

Rengöringen kunde heller inte vara enklare, eftersom att alla kannor tål maskindisk. Man behöver alltså inte diska dem för hand, utan det är bara att skölja av kannorna och sedan ställa in dem i diskmaskinen.

Användarvänlig blender med fem olika program 

Vitamix A3500I Ascent har totalt fem program, som är till för smoothies, varma soppor, puré, frysta efterrätter samt rengöring. Med hjälp av dessa program kan man enkelt göra den perfekt soppan eller smoothien.

Eftersom att man hittar alla funktioner på den användarvänliga skärmen är den här blendern enkel att ställa in. Modellen har även en inbyggd timer, vilket gör att man kan ställa in tiden och därmed slippa stå och övervaka blendern medan den mixar ingredienserna.

Det följer med en kanna på 2 liter till blendern, och därmed kan man utan problem göra en fräsch smoothie eller en god soppa till hela familjen. Om man behöver fler kannor måste man köpa dessa själv.

Utvalda fördelar med Vitamix A3500I Ascent:
🔵 Kapacitet på hela 2 liter
🔵 Self detect-teknik och microchip
🔵 Fem inbyggda program
🔵 Användarvänlig skärm
🔵 Inbyggd timer

Här kan du se en presentationsvideo för modellen A3500I. Videon är gjord av Vitamix:

https://www.youtube.com/watch?v=-mYbUJSoOo4

Vitamix Pro 300

✅ Rekommenderas av amerikanska Thekitchn.com
✅ Medelbetyg hos brittiska Which.co.uk

Vitamix Pro 300

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Vitamix Pro 300 påminner mycket om modellen Vitamix 750 Pro, och många av funktionerna är desamma. De skiljer sig dock åt på vissa punkter, och den största skillnaden är att den här modellen inte har några inbyggda program. Den är även tillverkad av BPA-fri tritanplast, och därmed är även designen lite annorlunda.

Vi har hittat två granskningar av den här modellen. Amerikanska thekitchn.com tycker väldigt bra om blendern, men det brittiska testmagasinet Which.co.uk anser att den är för dyr i förhållande till den kvalitet man får. Modellen får dock beröm hos Which.co.uk för sin förmåga att mixa soppor och smoothie, och designen är enligt experterna både stilren och enkel.

En blender utan inbyggda program

Den här modellen har som sagt inga förinställda program. Detta innebär att man själv måste ta ratten och reglera hastigheten med hjälp av blenderns vridreglage.

Vitamix Pro 300 har dock en ny och läcker kanna, som helt klart är bland det bästa med den här modellen. Den rymmer 1,9 liter, och därmed kan man laga en god rätt eller smoothie till hela familjen samtidigt.

Kannan är inte riktigt lika hög och bred som hos många andra blendrar, vilket är en fördel för användaren eftersom att det förenklar rengöringen. Det gör det nämligen enklare att nå ner till botten jämfört med andra modeller på marknaden, och kannan är dessutom tillverkad av BPA-fri plast.

Användarvänlig blender med en hög effekt

Den här modellen är väldigt kraftfull med en effekt på hela 1200 W, och spetsen på knivbladet kan komma upp i en hastighet av 368 km/h. Detta innebär att det inte kan bli mycket enklare att mixa frysta bär, isbitar och andra hårda ingredienser.

Blendern är lätt att arbeta med, och det följer med en tamper som gör att man enkelt kan sätta i nya ingredienser i kannan medan blendern är igång. Delarna i den här modellen tål dock inte maskindisk, varför man alltid ska se till att rengöra blendern efter varje användning.

Pulsfunktion och olika hastighetslägen

Trots att Vitamix Pro 300 inte har några förinställda program har den fortfarande en pulsfunktion och flera olika hastigheter, och tack vare pulsfunktionen kan man göra vad man än känner för – allt från soppa till puré och salsa.

De tio olika hastighetsinställningarna gör det även möjligt att finjustera konsistensen, oavsett om man vill ha en tjock eller tunn soppa, smoothie eller puré.

Utvalda fördelar med Vitamix Pro 300:
🔵 Kapacitet på hela 1,9 liter
🔵 Smart kanna
🔵 10 olika hastigheter
🔵 Hög effekt
🔵 Pulsfunktion

Här kan du se en video där australiska Raw Blend presenterar produkten:

https://www.youtube.com/watch?v=2uuyis8OJ1M

Vitamix S30

✅ 5 av 5 stjärnor hos brittiska Trustedreviews.com
✅ Rekommenderas av brittiska t3.com
✅ 3,5 av 5 stjärnor hos amerikanska Cnet.com
✅ 4 av 5 stjärnor hos amerikanska Yourbestdigs.com
✅ Rekommenderas av brittiska Telegraph.co.uk

Vitamix S30

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

I dag tar många med sig en smoothie, juice eller liknande när de går hemifrån. Detta har Vitamix löst med modellen Vitamix S30, som är en liten och praktisk blender av mycket hög kvalitet.

Detta är en kompakt och enkel blender som levereras med en liten vanlig kanna samt en “Mix & Go-behållare”, som har drickpip och lock för att man ska kunna ta med den på språng.

Kompakt och praktisk blender

Om man vill ha en praktisk och kompakt blender är Vitamix S30 ett säkert kort. Den här blendern är nämligen så praktisk som bara möjligt om man vill kunna ha med sig smoothies eller andra snacks när man far ut.

Blendern levereras med en behållare på 600 ml som man alltid kan ta med sig hemifrån. Den här modellen har dock även en kanna på 1,2 liter, och denna kan användas till olika recept när man är hemma.

Både kannan och to-go-behållaren är BPA-fria, och den här blendern är därför bra för både miljön och hälsan.

Kraftfull motor och laserskurna blad

Även om Vitamix S30 är en mindre blender än de andra modellerna bör man inte underskatta dess motor. Den kraftiga motorn i den här modellen kan nämligen krossa både is, frysta bär och andra hårda ingredienser utan några problem.

Blendern har dessutom laserskurna skärblad som är tillverkade av härdat rostfritt stål, vilket både gör att de håller bra och att de mixar helt fantastiskt.

Dessa blad tas enkelt lös när man ska rengöra blendern, och man kan även köra de olika delarna i diskmaskinen om det behövs.

Ergonomisk tamper och specialdesignat lock

Vitamix tycker om att specialdesigna olika delar till sina blendrar, och detta har de även gjort till modellen S30. Den har nämligen ett speciellt utformat lock som gör det enkelt att tillsätta mer ingredienser efter att man startat blendern.

Locket är även ventilerat och spillsäkert, vilket ger en optimal upplevelse. Blenderns tamper är dessutom både ergonomisk och BPA-fri, vilket enbart är till fördel för användaren.

Utvalda fördelar med Vitamix S30:
🔵 Miljövänlig blender av BPA-fri plast
🔵 Smart to-go-behållare för att ta med sig smoothies och snacks på språng
🔵 Ergonomisk tamper
🔵 Kraftig motor och laserskurna skärblad
🔵 Tål maskindisk

Här kan du se en presentationsvideo för modellen S30. Videon är producerad av Williams-Sonoma: 

https://www.youtube.com/watch?v=EGuq63iZMYo

Alternativ till Vitamix-blendrar


Blendtec Designer 625

✅ 6 av 6 stjärnor hos danska Gastromand.dk
✅ 4 av 5 stjärnor hos amerikanska Cnet.com

Blendtec Designer 625

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 836,00 Kr. 0,00 Kr. 5 836,00 Kr. Läs mer
6 100,00 Kr. 0,00 Kr. 6 100,00 Kr. Läs mer
6 199,00 Kr. 0,00 Kr. 6 199,00 Kr. Läs mer
6 199,00 Kr. 0,00 Kr. 6 199,00 Kr. Läs mer
7 295,00 Kr. 0,00 Kr. 7 295,00 Kr. Läs mer
7 295,00 Kr. 0,00 Kr. 7 295,00 Kr. Läs mer
7 295,00 Kr. 0,00 Kr. 7 295,00 Kr. Läs mer

 

Den här blendern har en motoreffekt på 1500 W, sex olika hastighetsinställningar och en kapacitet på hela 2,7 liter. Blendtec Designer 625 är därmed en blender som passar in hos de flesta familjer.

Blendtec Designer 625 kan vara helt rätt modell för många konsumenter. Den kan nämligen användas för att både puréa, mixa och mosa, och man kan därmed använda den för alla möjliga recept. Med sina robusta knivar, speciella kanna, motor med tre hästkrafter samt en fantastisk användarvänlighet klarar den här blendern av det mesta.

Blendtec Designer 625 har bland annat granskats av den danska gastronomi-hemsidan Gastromand.dk. I deras test användes blendern i köket hos Gastromand under ett års tid, och han är överlag mycket nöjd med produkten.

Han skriver att den om och om igen har krossat is på 5 sekunder och mixat smoothies av frusen frukt på mindre än 20 sekunder. Han kallar modellen för ett riktigt monster till blender, och skriver att den har klarat av alla utmaningar han har utsatt den för under det senaste året.

Enkla kontroller på touchpanelen

Den här modellen har fyra inbyggda program samt sju olika hastighetslägen, som enkelt justeras och ställs in på blenderns smarta touchpanel.

Touchpanelen har nämligen stora ikoner som gör att man lätt kan se vad man ska trycka på. De program man kan välja mellan är: Frozen Treats, Whole Juice, Hot Soup och Smoothie, och det är därmed bara att starta en av dessa kategorier.

Fördelen med de förinställda programmen är att de justerar hastigheten automatiskt, och när man väl har startat ett program behöver man bara titta på skärmen för att se hur lång tid som återstår tills man får ett optimalt resultat.

Enkel rengöring

Om man vill ha en blender som är lätt att rengöra kan den här modellen vara ett bra alternativ. Själva basen är utformad på ett sätt som gör att den är lätt att torka av med en trasa, och eftersom att modellen har en touchpanel behöver man inte rengöra några knappar. Rengöringen går alltså snabbt, och Blendtec Designer 625 har dessutom inte någon tamper som måste diskas efter användning.

Kraftfull motor med bra kylning

Blendtec Designer 625 har en oerhört kraftig motor, och därför finns det heller inget behov av en tamper. Motorn har en effekt på 1560 W, och ingredienserna mixas därför snabbt och enkelt till en jämn massa.

Den här blendern har dessutom en optimal kyleffekt, vilket är viktigt för hållbarheten hos ingredienserna. Detta innebär att motorn har en extra bra kylning, och man behöver därför aldrig bekymra sig för hållbarheten. Den unika kylfunktionen hos den här blendern är dessutom betydligt bättre än vad man kan se hos andra modeller på marknaden.

Utvalda fördelar med Blendtec Designer 625:
🔵 Kraftfull motor
🔵 Extra hög kapacitet
🔵 Unik kyleffekt
🔵 Enkel rengöring
🔵 Enkla kontroller

Här kan du se en video där Juicers.co.uk presenterar modellen Blendtec 625:

https://www.youtube.com/watch?v=7-_p2td2xpc

Historien om Vitamix

Vitamix logo
Vitamix’ historia började 1921, när den nuvarande direktörens gammelfarfar, William Grover Barnard, stod inför svåra ekonomiska tider. William Grover Barnard började sälja moderna köksprodukter när en väns sjukdom gjorde honom uppmärksam på vikten av näringsriktig mat.

På den här tiden hette företaget ’The Natural Food Institute’, och bolaget blev till slut en pionjär inom hälsokosten. År 1937 introducerades William Grover Barnard till en ny produkt – en blender. Han insåg snabbt värdet av att enkelt och snabbt kunna mixa ihop olika ingredienser, och han lade därför fokus på den här nya produkten, som kom att döpas till Vita-Mix.

Trots att William Grover Barnard själv inte trodde på idén, blev han 1949 övertalad av sin son, Bill Barnard, till att göra TV-reklam för Vitamix. Det här ledde till mer uppmärksamhet för Vitamix än man hade trott, och eftersom att detta blev USA:s första riktiga TV-reklam, eller infomercial, blev bolaget pionjärer inom detta också.

När sonen, Bill Barnard, tog över företaget 1964 bytte de officiellt namn till Vita-Mix Corporation. Vitamix hade redan då sina visioner och värderingar klara, men de ville gärna vara ännu mer nyskapande. Företaget var fast beslutna om att göra hälsosam matlagning ännu enklare och ännu godare, och därför blev Vitamix-blendern både kraftfullare och mer mångsidig. Här började den även skilja sig från alla andra produkter som fanns på marknaden vid den tidpunkten.

År 1969 introducerades Vitamix 3600, som var den första blendern som kunde göra varm soppa samt krossa is, nötter, spannmål och annat. Produkterna visade upp tydliga förbättringar inom prestanda och hållbarhet, vilket de gjort ända från början. 1985 kom den första kommersiella Vitamix-blendern, och den kallades för Mix ‘n Machine. Idag finns kompletta serier av olika blendermodeller från Vitamix överallt i världen, och Vitamix är nu en av marknadens ledande blendertillverkare.

Jodi Berg blev ordförande i Vitamix år 2009, och 2011 utnämndes hon till verkställande direktör. Jodi Berg är därmed den fjärde generationen i Barnard-familjen som driver företaget, och Vitamix har ända från starten varit privatägt i familjen. Huvudkontoret finns i Ohio, USA, och har funnits där sedan 1948. Idag arbetar över 1000 människor i detta företag.

Du kan läsa mer om Vitamix här.


Information och tips innan du köper en blender 💡

De flesta behöver en blender hemma, men eftersom att det finns så många olika modeller att välja mellan kan inköpet lätt kännas som en besvärlig process. Här har vi därför samlat en hel del goda råd och tips som gör det enklare att hitta den blender som just du har bäst nytta av.

Vi går igenom hur du väljer rätt blender, vad du bör tänka på samt ett flertal goda råd som hjälper dig att få tag i exakt rätt blender för dina behov. Vi börjar med en kort förklaring av vad en blender egentligen är för något.

Vad är en blender?

En blender, som ibland även kallas för en mixer, är en köksmaskin som kan mixa ihop en mängd olika ingredienser. Den kan användas till att göra allt från soppor och dressingar till glass. En blender består av olika delar, vanligtvis en bas, en behållare/kanna och ett lock.

I själva blendern finns blad eller knivar som mixar och krossar ingredienserna, och i botten har den förstås en motor. På marknaden finns dock även stavmixrar, som är försedda med ett knivblad som man själv ska föra ner i ingredienserna som ska mixas.

Det ingår alltid en behållare i en vanlig blender, och om man istället använder en stavmixer måste man sätta alla ingredienser i en skål eller liknande.

Välj rätt blender för dig ⭐

Det finns mängder av blendrar på marknaden, och de skiljer sig bland annat åt i pris, hastighet och motor. Det kan därför vara svårt att avgöra hur man ska hitta rätt modell för de behov man har.

Till att börja med säger priset en del om blendrarna, och genom att ta ställning till detta kan man snabbt utesluta vissa modeller. Blendrar kan kosta allt från ett par hundralappar upp till flera tusen kronor, och pris och kvalitet går i regel hand i hand. Den dyraste blendern är dock inte alltid är den bästa, och därför bör man alltid kontrollera blenderns specifikationer samt läsa recensioner av modellen innan man bestämmer sig.

Precis som med andra köksmaskiner måste man komma fram till vad man har för behov av en blender. Detta gör det nämligen betydligt enklare att sedan veta om man behöver en billigare eller en lite dyrare modell.

Det är förstås irriterande att lägga för mycket pengar på en blender, men det är även störande att ha köpt en billig blender som sedan kanske inte klarar av uppgifterna man vill använda den till.

Det kan även hjälpa att fundera över dessa olika faktorer innan du beslutar dig för vilken blender du ska köpa:

1) Rengöring
Det finns blendrar både med och utan rengöringsprogram, och vissa modeller kan köras i diskmaskinen medan andra inte tål maskindisk. Här är det värt att fundera över vad du har för behov av en blender. Vill du ha en blender som går snabbt och enkelt att rengöra, eller är detta inte så viktigt?

2) Motor
Motorn är avgörande för en bra upplevelse, och det är viktigt att välja en blender med en hög effekt i watt. Kontrollera därför alltid effekten. Det kan dock vara en stor skillnad på effekten och hur kraftfull motorn är, och därför bör du även fundera över vad du egentligen behöver.

3) Kapacitet 
En blender kommer alltid med en behållare eller kanna med en specifik kapacitet. Om du vill ha en blender till en stor familj bör du välja en modell med en kapacitet på minst 1,9 liter. Du kan däremot välja en mindre modell om du bara behöver en liten blender för att göra en smoothie. När du väl är någorlunda säker på hur stor behållare du behöver kan du enkelt utesluta många modeller.

Detta bör du tänka på när du köper en blender

Huruvida du ska välja den ena eller den andra blendermodellen beror på många olika saker, och vissa faktorer är förstås viktigare än andra. Här är de saker du bör vara extra uppmärksam på när du är på jakt efter en ny blender.

Motorn
Motorn är bland det viktigaste på en blender, och man ska alltid se till att välja en modell med en kraftfull och robust motor. Detta är särskilt viktigt om man vill kunna mixa nötter, frysta bär, isbitar och andra hårda ingredienser. I en blender med en svagare motor är det inte möjligt, eller åtminstone inte lika lätt, att mixa dessa hårda livsmedel, och blendern kan till och med gå sönder om den får arbeta för hårt med ingredienserna.

En blender med en kraftfull motor är dock alltid att föredra, oavsett om man behöver mixa hårda ingredienser eller inte. En kraftig motor ser nämligen till att man aldrig blir begränsad av vad man kan använda blendern till.

Olika hastigheter
Blendrar kan ha många olika hastighetsinställningar, vilket också är en fördel. Dessa gör nämligen att man själv har möjlighet att justera hastigheten på blendern utifrån vad man vill mixa för något.

Man måste inte ha en blender med justerbar hastighet, men det är helt klart en fördel att kunna välja mellan några olika lägen. Det är alltså bra att undersöka om blendern har olika hastighetslägen eller inte.

Inbyggda program
Det finns blendrar med och utan förinställda program, och om man vill ha en blender med program finns det fortfarande väldigt många modeller att välja mellan.

Dessa program gör det ännu enklare att göra soppor, smoothies, juicer och mycket annat i sin blender, och vissa anser att en blender måste ha inbyggda program. Alla behöver dock inte programmen, och man bör därför fundera över om det här är något man kommer att använda eller inte.

Blad och knivar
När man köper en ny blender bör man kontrollera knivarna extra noggrant, eftersom att kvaliteten på dessa varierar kraftigt. Man ska alltid se till att köpa en blender med kraftiga, hållbara och stora knivar, som ger ett så bra resultat som möjligt när man använder blendern. Knivarna ska dock inte bara vara robusta, de ska även vara vända åt rätt håll. Det säkerställer nämligen att blendern klarar av en mängd olika uppgifter, och det är alltid en fördel.

Behållare 
En blender har givetvis även en behållare, och storleken på behållaren varierar mycket mellan olika modeller. Man bör därför välja med omsorg. Vissa blendrar har en hög kapacitet, alltså en stor behållare, medan andra modeller har en behållare med lägre kapacitet.

Man ska välja en blender med en lagom stor behållare för de mängder man vill göra i kannan. Om man vill kunna göra mycket på en gång behöver man en behållare med en hög kapacitet.


Recept till blendern 🌪

I en blender kan man blanda många olika ingredienser och skapa en god dryck, maträtt, efterrätt eller mellanmål. Här har vi samlat ett par läckra recept som man snabbt och enkelt slänger ihop i blendern.

Jordgubbs- och banansmoothieJordgubbs- och banansmoothie

Ingredienser:
– 200 gram jordgubbar
– 1 medelstor banan
– 150-200 gram vaniljyoghurt (skyr eller grekisk yoghurt fungerar också)
– Isbitar

Gör så här:
1. Skala bananen och skär den eventuellt i mindre bitar.
2. Lägg alla ingredienser i blendern.
3. Mixa tills blandningen har den konsistens du vill ha.
4. Servera på en gång.

Soppa med kyckling och kokosmjölk
Soppa med kyckling och kokosmjölk
Ingredienser:
– 400 ml kokosmjölk
– 200-300 gram salladskyckling
– ½ lök
– En halvt paket bacon
– 2 vitlöksklyftor
– Färsk rosmarin
– Salt och peppar

Gör så här:
1. Hacka löken, pressa vitlöken och ställ i ordning ingredienserna.
2. Mixa kokosmjölk, kyckling, rosmarin, salt och peppar i blendern.
3. Stek lök, vitlök och bacon i en stekpanna.
4. Häll upp blandningen från mixern i en skål och toppa med det stekta baconet och löken.
5. Servera på en gång.

Hemlagade pannkakor
pannkakorPortioner: 6-8 pannkakor

Ingredienser:
– 2 dl mjölk
– 2 dl mjöl
– 1 ägg
– 1 tsk bakpulver
– 1 tsk socker
– 2 tsk olja
– ½ tsk salt

Gör så här:
1. Häll alla ingredienser i blendern.
2. Mixa till önskad konsistens.
3. Häll smet i en stekpanna och stek pannkakan på båda sidorna. Upprepa tills smeten är slut.
4. Servera pannkakorna varma med valfri topping.

Hemlagad hummus
hummus
Ingredienser:
– 1 burk kikärtor
– 2 vitlöksklyftor
– Lite salt och peppar
– Saft från en halv lime
– 1 msk tahini
– 1 msk spiskummin
– ½ dl olja

Gör så här:
1. Sätt alla ingredienser i blendern.
2. Mixa tills hummusen är härligt krämig.
3. Smaka av med salt och peppar.
4.Ställ in i kylskåpet.


Genomgång av testkällor som vi har använt i den här artikeln: 

Bloomberg.com 🇺🇸 
Bloomberg.com är en amerikansk nyhetsbyrå som har specialiserat sig på finans, och de publicerar affärs- och marknadsnyheter, data, analyser och videor i hela världen. Bloomberg.com skriver även recensioner och testar olika produkter, till exempel blendrar, och de har bland annat recenserat modellen Vitamix A3500I Ascent. Du kan besöka Bloombergs hemsida för att läsa mer.


Cnet.com 🇺🇸
Cnet.com är ett amerikanskt teknikmagasin som ger ut allt från artiklar och blogginlägg till nyheter och recensioner om framförallt teknik och elektronik. De har till exempel recenserat olika blendermodeller, bland annat Vitamix A3500I Ascent, Vitamix TNC 5200 och Vitamix S30. Klicka här, här eller här för att läsa mer om de olika recensionerna.


Gastromand.dk 🇩🇰
Det danska mansmagasinet Gastromand.dk skriver huvudsakligen om sådant som rör gastronomi. Tidningen riktar sig mot män och är därför skriven med män som målgrupp i åtanke. De skriver till exempel om köksmaskiner, trender och recept, och de har bland annat recenserat blendern Blendtec Designer 625. Klicka här för att läsa hela artikeln.


Good Housekeeping Institute 🇬🇧
Brittiska Good Housekeeping Institute är en resurs som konsumenter kan använda när de vill ha en enkel lösning. De har nämligen snabba lösningar på allt som hör vardagen till, som till exempel recept, inredning och ekonomi. De testar och recenserar även produkter, och har bland annat provat blendermodellerna Vitamix 750 Pro och Vitamix A3500I Ascent. Om du vill läsa mer hittar du de två recensionerna här och här.


T3.com 🇬🇧
Brittiska t3.com ger ut nyheter om teknik och gadgets, men de genomför även tester samt skriver recensioner och guider om bland annat smartphones, spel, elektronik och maskiner.  T3.com är en av de ledande hemsidorna i Storbritannien när det kommer till just dessa ämnen, och de har bland annat recenserat blendern Vitamix S30. Klicka på den här länken för att läsa mer.


Techgearlab.com🇺🇸
Techgearlab.com är en amerikansk hemsida som publicerar tester och recensioner av teknik och konsumentelektronik. De hjälper konsumenterna att hitta de bästa produkterna innan de köper något, och deras mål är att tillhandahålla en sajt med marknadens bästa produktrecensioner. Techgearlab.com har bland annat recenserat blendern Vitamix 750 Pro. Om du vill läsa mer hittar du hela artikeln här.


Telegraph.co.uk 🇬🇧
Brittiska The Telegraph är en prisbelönt nyhetsorganisation som har varit lika med kvalitet, auktoritet och trovärdighet i över 160 år. De är berömda för sina analyser, perspektiv, åsikter och insikter, som varje dag når ut till en bred publik. Under de senaste åren har de även utvecklat olika skräddarsydda tjänster och upplevelser för sina läsare inom resor, finanstjänster och evenemang. The Telegraph skriver även recensioner, och de har bland annat recenserat Vitamix S30. Klicka på den här länken för att läsa mer.


Thekitchn.com 🇺🇸
Amerikanska Thekitchn.com har mängder av recept, tips, tricks och guider för köket, och deras mål är att hjälpa alla att leva ett lyckligare och hälsosammare liv med hjälp av köket. Thekitchn.com är en mattidning online som hyllar kökslivet, och de har bland annat recenserat blendern Vitamix Pro 300. Du kan läsa hela artikeln här.


Toptenreviews.com 🇺🇸
Den amerikanska hemsidan Toptenreviews.com hjälper konsumenterna att göra bättre köp. De undersöker mängder av produkter varje dag, och de provar dessa för att kunna erbjuda sina läsare de bästa recensionerna. Hemsidan har funnits i över 14 år, och den har under den tiden varit en av de största och mest omfattande produktsajterna online. Här kan man hitta tusentals recensioner och mycket mer om allt som rör mjukvara, elektronik, hushållsapparater, datorer med mera. Toptenreviews.com har bland annat recenserat blendern Vitamix TNC 5200. Klicka på den här länken för att läsa mer.


Trustedreviews.com 🇬🇧
Trustedreviews.com är en brittisk hemsida där man kan hitta mängder av recensioner av diverse konsumentelektronik. Här kan man även läsa artiklar om bland annat datorer och teknik, och hemsidan har till exempel recenserat blendermodellerna Vitamix 750 Pro och Vitamix S30. Klicka här eller här för att läsa mer.


Urbanvegan 🇺🇸
På den amerikanska hemsidan Urbanvegan kan man hitta massor av information om den veganska livsstilen, och sajten hjälper veganer att göra bättre val samt lära sig hur man lever som vegan. Urbanvegan informerar även om olika produkter, som de ibland även testar och recenserar, och de har bland annat provat blendern Vitamix TNC 5200. Klicka på den här länken för att läsa mer.


Yourbestdigs.com 🇺🇸
Amerikanska Yourbestdigs.com är en hemsida som skriver detaljerade recensioner av produkter för konsumenten som vill ha det allra bästa. De testar och recenserar en mängd olika produkter för att man ska kunna ta bra beslut när man väl köper en ny produkt, och Yourbestdigs.com har bland annat provat blendern Vitamix S30. Du kan läsa hela artikeln här på deras hemsida.


Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är en brittisk hemsida som granskar olika tjänster och produkter för att hjälpa konsumenterna att hitta rätt produkt för rätt behov. De testar en mängd olika produkter, även blendrar, och de har bland annat provat och recenserat modellen Vitamix Pro 300. Klicka här för att läsa mer.


Andra relevanta tester
Utöver det här testet av Vitamix-blendrar har vi på Konsumentmagasinet även sammanställt ett antal andra tester som du kanske är intresserad av.

Om du vill göra smoothies och letar efter en blender som är utformad för just detta borde du läsa vårt smoothie-mixer test. Den sortens smoothie-blendrar som är med i den artikeln är generellt sett betydligt billigare än modellerna som du hittar i den här artikeln om Vitamix-blendrar. Modellerna i artikeln om smoothie-mixrar kan inte mäta sig med kvaliteten hos Vitamix, men om du vill ha en billig lösning är produkterna som vi rekommenderar där ett bra alternativ.

Du kanske även vill läsa vårt traditionella blender/mixer-test. Där hittar du ett antal blendermodeller som har fått beröm i olika granskningar, och blendrarna i den artikeln är allt från testvinnare i budgetklassen till några av de dyraste och bästa modellerna på marknaden.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse